Trudnoća 16 tjedana

Zasnivanje

Točno na 16. tjednu trudnoće, postoje aktivne promjene u razvoju bebe. Trudnoća je jedna od najznačajnijih i nezaboravnih faza u životu svake žene, praćena raznim radosnim, svjetlijim i emocionalnim trenucima općenito, te novim, neobičnim trenucima koji leže duboko u svijesti i sjećanju. života. Tijekom cijelog razdoblja ciklusa trudnoće, svaka žena prolazi kroz određene stupnjeve rođenja, razvoj i jačanje novog života u njemu, stječe nezaboravan doživljaj i osjeća kako želi rasti novog člana ljudskog društva i pružiti mu šansu na ovom svijetu.

Fetusa u 16 tjedana trudnoće

Međutim, ciklus trudnoće događa se pod uvjetnom podjelom u fazama, a tijekom svake od njih postoje određene promjene u životu djeteta i trudnice. Svaki od njih je iznimno važan i zahtijeva posebnu pažnju, plastičnost, izdržljivost. Danas ćemo razgovarati o glavnim aspektima razvoja bebe i stanju majke za razdoblje od 16 tjedana trudnoće (2. trimestra), koji obuhvaća cijeli prva i prva dva tjedna drugog tromjesečja cijelog ciklusa trudnoće. I predstavlja važan vremenski period, obilježen brojnim važnim procesima u tijelu trudne žene.

Dakle, 16. tjedan je početak drugog tromjesečja cijelog ciklusa trudnoće, točnije njegov drugi tjedan, karakteriziran komparativnom stagnacijom i stabilizacijom stanja zdravlja mame i velikim promjenama u razvoju novorođenčeta.

U vrijeme 16. tjedna embrij je oko 130-150 milimetara i oko 80-85 grama težine. Fetus će ovog tjedna primiti nove prilike, kako u pogledu površinskog mišićnog tkiva tijela i njegovih unutarnjih organa, od kojih su mnogi tek počinju funkcionirati i ispuniti svoje prve zadatke.

Glavne promjene čekaju bebu 16 tjedana:

 1. Jačanje mišićnog tkiva, osobito u lokalnim dijelovima tele - na leđima i vratu, pri čemu beba već može samostalno okrenuti glavu i savijati vrat malo naprijed, napraviti prve pokrete s rukama i nogama, što neće biti primjetno i vidljivo nekoliko tjedana.
 2. Aktivira se nekoliko najvažnijih unutarnjih organa fetusa - jetra, mokraćni sustav, bubrezi, cirkulacijski sustav u kojem nema praktički sastavnih elemenata, osim primarnog (fetalnog) hemoglobina, sve su aktivniji.
 3. Lanugo (primarna kosa) djeteta pojavljuje se na obrvama, u nekim dijelovima glave.
 4. Osnovali su glavne organe glasa, koji će konačno biti formirani samo za rođenje.
 5. Formirani su primarni genitalni organi fetusa, koji su vrlo osrednji, ali se mogu prepoznati pomoću ultrazvuka.
 6. Živčani sustav, kardiovaskularni sustav se razvija aktivnije, srce već dobro funkcionira.
 7. Gastrointestinalni trakt se produljuje i formira.

Što se tiče mame, onda možemo primijetiti sljedeću situaciju. Maternica i placenta i dalje rastu i ojačavaju. Stanje zdravlja još uvijek karakterizira relativno niska tolerancija na stres i ranjivost, međutim, postoji pozitivan trend u usporedbi s prvim tromjesečjem. Trbuh jedva počinje zaokružiti, što je povezano s rastom fetusa unutar majčine utrobe, kao i povećanjem maternice i količinom amnionske tekućine.

Hormonska podloga je stabilizirana. Oko tog vremena počinje proizvoditi kolostrum, na temelju kojeg grudi progutati i postati vrlo osjetljiva. Pojavljuje se protok krvi, možete povećati disanje i nedostatak daha, bez obzira na to koliko je stara majka, jer rast maternice i samog fetusa počne lagano ograničavati pluća, a sama težina i dalje polako raste.

16. tjedan je početak razdoblja pripreme žene za intenziviranje promjena u procesu trudnoće, jer već bliže 21. tjednu bebe će početi povećavati težinu i brzo se razvijati interno, što znači da 16. tjedan nije ništa manje važno od ostalih razdoblja. ciklus trudnoće.

16 tjedana i 1 dana trudnoće

Naravno, već 16 tjedana već je dovoljan dojam da dijete ne samo da stječe sličnu formu kako izvanjsko tako i iznutra, već čak i formira površinski, pribavljajući sve više i više sličnih značajki u usporedbi s bilo kojom drugom osobom. I bilo bi otežano usporediti ovo razdoblje s, primjerice, prvim tjednima, jer se do drugog tromjesečja svi procesi relativno stabiliziraju, a nove promjene nisu tako radikalne kao na početku prvog tromjesečja. Međutim, kod većine mumija, kako tijekom prve i druge trudnoće, mogu se pratiti određene fluktuacije i razvoj nekih znakova, kako u osobnom blagostanju tako iu osjećaju djeteta.

U 16. tjednu trudnoće, očekivana majka može osjetiti neku nelagodu i patiti od glavobolja.

Na početku šesnaestog tjedna može se pratiti sljedeće promjene u majčinom smislu jastva:

 1. Početna i jedva vidljiva pigmentacija bradavica, lagana nelagoda, što je uzrokovano nekim promjenama u hormonalnoj pozadini, naime, u povećanju razine estrogena u tijelu.
 2. Pojava i disanje, koja je počela na visini prošlog tjedna, jasno je vidljiva.
 3. Vjerojatnost glavobolje, koja se zaluta čak iu snu (uopće).
 4. Početni izgled nelagode ili čak bol u donjem dijelu leđa, bokovima, u području prepona, koji je izravno povezan s postupnim rastom fetusa i maternice.
 5. Može početi destabilizirati crijeva zbog pritiska na mišićne zidove, što uzrokuje uobičajeni problem - zatvor.

Dijete također ne ostaje bez nekih promjena za razdoblje od samog početka 16. tjedna. Počinje proces pigmentacije dječje kože. Proces formiranja i primarnog jačanja mišića lica, mišića leđa i udova dolazi do kraja, tako da prvi dan možete osjetiti najmanji pokret tijela u utrobi, sličniji koliku. Proces aktivacije nekih osnovnih organa u tijelu, kao što su bubrezi, urinarni sustav, samo se događa.

Karakteristična 16 tjedana i 2 dana trudnoće

Radikalne promjene do dana 16. tjedna ne bi se trebale očekivati, ali relativno mali, ali vrijedni procesi i pokreti se još uvijek prate.

Dakle, već 2. dan od 16 tjedana, mama može osjetiti:

 1. Sva ista glavobolja može dobiti novi zamah, postupno raste i privlači sve više pažnje.
 2. Ako trudnoća nije prva, najvjerojatnije 2. dana, najmanji guranje bebe iz drugih procesa tijela može se razlikovati.
 3. Do sredine tjedna, počevši od otprilike drugog dana, apetit može lagano porasti, što je povezano s aktivacijom bebinih organa.

Što se dijete događa 2. dan? Svaki dan 16. tjedna uterus se povećava, a sada se može udobno kretati u amnionskoj tekućini.

Živčani sustav se povećava i razvija intenzivnije, javlja se aktivna neurogeneza.

Krajem tjedna, počevši od drugog dana, aktivira se hipofiza. Nastavlja se proces jačanja mišića lica i oblika lica, koja je već sličnija čovjeku.

Opis: 16 tjedana i 3 dana trudnoće

Već nekoliko dana iza, još uvijek postoje mnoga važna otkrića i promjene u samopouzdanju majke i razvoju fetusa, karakterističnog za razdoblje visine 16. tjedna trudnoće.

Ako ste zabrinuti zbog boli tijekom 16. tjedna trudnoće, onda je najbolje kontaktirajte svog liječnika.

Osjećaj mame i postupke koji se javljaju 3. dan trudnoće:

 • Glavobolja se postupno smanjuje, lakše je zaspati noću;
 • Mokrenje je gotovo potpuno normalizirano, ali što se tiče crijeva, sve je također relativno zbijeno;
 • Potkraj tjedna može se pojaviti lagani natečenost, oteklina, svrbež u zglobovima, u nekim područjima trbuha;
 • Težina pravilno i proporcionalno apetitu povećava, iako je manja, ali pravi koraci;
 • Do sredine tjedna pojavljuje se karakterističan polagani hod, koji je povezan s povećanjem tjelesne težine i fetusa i maternice.

Dijete trećeg dana ne tolerira nikakve radikalne promjene, osim što su gotovo potpuno formirani hematopoietički procesi, aktivacija najvažnijih organa, stvaranje živčanog sustava, otvrdnjavanje kostiju i konačna formacija zglobova, formacije roga (nokti) i crtež na dječjim ručkama.,

Promjene u 16 tjedana i 5 dana trudnoće

Druga polovica jednog tjedna drugog tromjesečja, što je dovoljno važna i važna za budući razvoj fetusa, doslovno će završiti dane zbog formiranja glavnih sustava i elemenata tijela, kao i početka aktivne pripreme majke za pola vremena kada fetus počinje rasti nevjerojatnom brzinom i priprema tijelo za porođaj.

Do kraja tjedna, mama osjeća i tolerira sljedeće promjene:

 • Počinje jedna od posljednjih faza pokreta i proširenja maternice;
 • Glavobolja se smirila i više nije zabrinuta;
 • Tijelo se postupno navikne na rast fetusa i vlastitu težinu, brzu otkucaj srca, što može uzrokovati krvarenje zubnog mesa, nos.

Dijete već ima relativno snažnu muskulaturu. Njegovi organi, poput jetre, bubrega, srca i drugih, već rade, krv počinje postupno zasićena elementima, a živčani sustav je sve razvijeniji i stabilniji. Do kraja tjedna fetus će porasti za 10-15 milimetara, ali sve će dodati oko 10-20 grama.

Značajke 16 tjedana trudnoće (video)

Imati veliku trudnoću, paziti na sebe i bebu, ne zaboraviti na hranu i vježbati, ostati u velikom raspoloženju i biti sretna! Sretno!

Mama i njezina beba imaju trudnoću od 16 tjedana

Požurimo vas uvjeriti i razveseliti vas da su osjećaji u 16. tjednu trudnoće vrlo pozitivni. Niti toksikoza, ni jutarnja vrtoglavica, odličan apetit i prvi guranje rastućeg djeteta svaki dan.

Ostaje samo da uživa u vašem položaju, da hodate više, a mali trbuščić u to nije prepreka, a 16. tjedan trudnoće bit će obilježen znakom plus.

Trudnoća 16 tjedana

 • Usred drugog tromjesečja trudnoće i skrivanje zanimljivog položaja od drugih gotovo je nemoguće. Krivnja za sve je brza dobitak težine, a to može biti dva kilograma ili više, pogotovo ako ste aktivni gubitak težine u prethodnim tjednima zbog toksikoze;
 • Da, a struk daje vaš položaj, centimetari su dodani. Želudac u 16. tjednu trudnoće je zaokružen, ali vas apsolutno ne sprječava da vodite aktivan životni stil, osim ako se ne osjećate umor i pospanost;
 • U 16. tjednu možete zamijetiti tamnu vertikalnu traku na trbuhu. Ne brinite, sve je normalno, pigmentacija je povezana s vašom situacijom, uskoro ćete primijetiti i druga zamračenja kože, na primjer, na areoli bradavica. Nisu potrebne hitne mjere, pigmentacija će se odvijati nakon rođenja bebe sama po sebi;
 • Zajedno s vašim fizičkim parametrima, ormar se također mijenja: vrijeme je da se klinovi na gornjoj polici stave uz uske traperice, a pri tome su prioritet prirodne tkanine, besplatne odjeće, udobne visokokvalitetne cipele s nogu i posebna odjeća za trudnice;
 • Došlo je do dobrog apetita da zamijeni ranu toksikozu, stoga nemojte ići u šetnju bez jogurta, kolačića ili jabuke, uvijek biste trebali imati snack pri ruci. Usput, vaša beba također može osjetiti glad, koju će odmah obavijestiti o tome da se aktivira u trbuhu.

Razvoj djeteta u 16 tjedana

 1. U 16 tjedana trudnoće, veličina fetusa od glave do sakrale dostiže 12 centimetara. Zamisli da je vaše dijete veličine prosječne jabuke težine 80 grama. Tijekom ultrazvučnog pregleda možete vidjeti da dijete već drži glavu, pomiče ruke i noge, već ima čak i marigolde;
 2. Na licu djeteta, možete odrediti je li on dobar u ovom trenutku ili je gladan, na primjer. Može se namrštiti, naborati nosom, pogotovo ako ste jeli začinjenu ili goru hranu, a on će se osmjehnuti kad jedete slatkiše ili lagano udarite trbuščić i pjevate pjesmu svojoj bebi;
 3. Fetus je u 16. tjednu trudnoće još uvijek vrlo tanak, jer potkožna masnoća još nije formirana. Kroz ružičasto-crvenu kožu, posude su dobro prozirne, na površini se nalaze dlačice i masti, koja dobro štiti dijete od vlage;
 4. Beba ima puls veći od tvoje - oko 150 otkucaja u minuti. U probavnom i urinarnom sustavu rade jetra i bubrezi koji su uključeni u rad. Što je zanimljivo, vaša beba već peeing, to se događa otprilike svakih 45 minuta;
 5. U 16. tjednu vaše dijete je aktivno, privlači pupak s prstima i vrti se.

Čujete rečenicu da fetus pluta u amnionskoj tekućini, ali to nije. Maternica raste s djetetom, tako da su zidovi uvijek čvrsto vezali dijete. Jednostavno je udoban i ugodan u tako bliskoj okolini.

Nije potrebno prijeći na ultrazvuk kako bi saznali što se događa bebi u 16. tjednu trudnoće.

Voće može biti previše aktivno i guranje kad je gladan ili ne voli hranu, to će izraziti svoje nezadovoljstvo ako ste u začepljenoj prostoriji dugo ili u napetom emocionalnom stanju.

Sjetite se da ste vi odgovorni za vas dvoje, tako da tijekom trudnoće - samo pozitivne i povoljne uvjete.

Mama dobro

U razdoblju od 16 tjedana trudnoće, ono što se događa majci može biti obilježeno normalnim razvojem bez izraženih nuspojava. Ne bi trebalo postojati nikakvo tjelesno ili psihičko stanje, ni boli niti teški iscjedak.

Veličina maternice

Možete samostalno testirati koliko je dječja kuća porasla do 16. tjedna. Maternica u 16 tjedana trudnoće je 7 centimetara niža od pupka, a težina je oko 250 grama. Dimenzije nisu tako velike da vam donose nelagodu, međutim, niska pozicija može staviti pritisak na mjehur, tako da možete primijetiti češći nagon za korištenje WC-a.

Bol u 16. tjednu

Unatoč činjenici da se tjedan 16 odnosi na najpovoljnije razdoblje, možda ćete biti uznemireni nekim bolnim osjećajima, glavna stvar: uspostaviti liniju između dopuštenih neugodnosti i opasnih signala.

 • Spina. U ovoj fazi možete biti uznemireni strukom, osobito nakon duge šetnje ili nošenja peta. Vaša figura prolazi kroz promjene, gravitacijski centar je pomaknut, stoga postoje stravične bolove u leđima. Moraju proći nakon odmora. Pročitajte više u članku: Bol u leđima tijekom trudnoće >>>;
 • Želudac. Ako malo trbuha privuče 16. tjedan trudnoće - ne bi trebalo biti nikakvih razloga za zabrinutost. To je fiziološki proces - uterus, povećanje veličine, izaziva bol u mišićima, osim toga, vaša zdjelica postupno se priprema za nadolazeće rođenje, proširuje se kosti, što također može uzrokovati bolne senzacije;

Još jedna stvar, kada želudac boli u 16. tjednu stalno, dok je krvavi iscjedak ili trbuh postaje poput kamena. Riječ je o tonu maternice, mogućem pobačaju ili propuštenom pobačaju. Na prvi znak potrebe da se obratite zdravstvenom ustanovu.

 • Glava. Nitko nije osiguran od glavobolje, osobito kad ste trudni za 16 tjedana. Može se objasniti što se događa s mamom. Vaš krvožilni sustav funkcionira za dvije osobe, krv je razrijeđena, tako da može biti vrtoglavica, pritisni šiljci, nosa;

Glavobolje se mogu pojaviti zbog povećanog vaskularnog tonusa, izazvanog hormonskim promjenama. U ovoj fazi možete biti uznemireni od migrene, što može uzrokovati iritaciju, stres ili čak i nezdravu prehranu. Najbolji lijek je odmor i svjež zrak. Također, puno korisnih informacija naći ćete u članku Glavobolja u trudnoći >>>.

 • U 16. tjednu trudnoće može se pojaviti žgaravica ili nadutost, pa trebate ponovno razmotriti prehranu i ukloniti provokatore. Sve informacije o pravilnom jelu nalaze se u knjizi Tajne pravilne prehrane za buduću majku >>>.

Krvarenje. izbor

Normalno, dopušteno pražnjenje u 16. tjednu trudnoće je jasno iscjedak, bez mirisa i nečistoća, bez popratnog svrbeža. Broj njih može se lagano povećati, u usporedbi s prethodnim razdobljima. Razlog tome je estrogen, usput, zbog toga, same sekrete postaju tekućom. Imajte na umu da su sve druge manifestacije alarm.

 1. Obilje iscjedak. Prozirni iscjedak u 16. tjednu trudnoće u velikim količinama, kada dnevna instalacija jednostavno nije dovoljna za jedan dan, može signalizirati curenje amnionske tekućine;
 2. Odabir kurva. Kravata s izraženim kiselim mirisom će vam reći o gnoju, koji se često brine za trudnice. Pročitajte o ovom članku Trudnoća u trudnoći >>>.
 3. Žućkasto iscjedak. Žućkasta boja daje ispuštanje gnoja, što znači da postoji upalni proces. Pročitajte članak o ovoj temi: Žuti iscjedak tijekom trudnoće >>>;
 4. Smeđi, krvavi iscjedak. Smeđi iscjedak u 16. tjednu trudnoće neprihvatljivo je, krvne mrlje daju boju, stoga postoji opasnost od pobačaja.

Možda ćete osjetiti svrbež, ali neće otkriti nikakvu patologiju. Uzrok nelagode može biti alergijska reakcija, na primjer, sintetičkom donjem rublju.

Osjećaji u 16. tjednu

U 16. tjednu trudnoće, problemi poput mučnine i povraćanja nestaju u pozadini, naravno mogu poremetiti vas, ali kao rezultat prejedanja ili konzumiranja nekompatibilnih proizvoda.

Toksikoza može biti zamijenjena jutarnjom vrtoglavicom i bolovima u leđima. Ne brinite, samo se vaše tijelo prilagođava novoj situaciji i svim tim malim poteškoćama, u usporedbi s očekivanom srećom - samo ništa.

Počeo 16 tjedan trudnoće, što se događa s mojom majkom?

 • Dobitak težine od 2-3 kg od izvornika;
 • Povećanje grudi, njezina osjetljivost i pojava kolostruma. Povezani članak: Kolostrum tijekom trudnoće >>>;
 • Povećana brzina otkucaja srca do 80-90 otkucaja u minuti;
 • Moguće je da ćete osjetiti prve pokrete na 16. tjednu trudnoće;
 • Budite spremni za promjenu raspoloženja: satima možete gledati nebo i plakati ako je počelo kišiti. Krivim hormone, ali ako su emocije više pozitivne, vi i vaš narod pobijedit ćete.

Morate uživati ​​u položaju, znate, dijete je dobro zaštićeno, dobro je u trbuhu, a vaša buduća beba također osjeća sve emocije koje doživljavate.

Ograničeni problemi trudnoće

Postoje okolnosti koje ne ovise o vama i mogu nešto zamračiti razdoblje nošenja bebe. To je hladnoća, vrućica ili virusna infekcija. Naravno, najbolji lijek je prevencija, ali što ako se podmukli neprijatelj približi?

temperatura

Normalna tjelesna temperatura u 16 tjedana trudnoće u zdravih osoba je 36,6, ali u vašem položaju čak i uporni 37 može biti norma, naravno, bez popratnog rhinitis ili kašlja.

37.5 nekoliko dana - razlog za traženje pomoći od stručnjaka, možda je to početak hladnoće ili upalne procese. Ali temperatura iznad 38 godina tijekom trudnoće je opasna, može izazvati delaminacija posteljice, opijenost, čak i spontanog pobačaja.

Hladno u 16. tjednu trudnoće

Možete biti sigurni da drugi tromjesečje, na koji 16. tjedan također pripada, siguran je u smislu bolesti, ali je poznato da je on koji je zaštićen i Bog spasava.

 1. Budući da se popis lijekova odobrenih tijekom trudnoće može staviti u nekoliko redaka, najbolji lijek leži, pio puno alkohola, tradicionalne recepte s biljem, trljanje i pranje nosa. Detaljno o tome što može i što ne može liječiti hladnoću u tom razdoblju, pročitajte članak Hladno u trudnoći >>>;
 2. Aromaterapija i sol soba pomažu kod prehlada;
 3. No, senfni žbuka i parna soba tijekom trudnoće su kontraindicirani. Pročitajte članak Gorechichniki tijekom trudnoće >>>;
 4. Da biste smanjili temperaturu, možete koristiti paracetamol, a aspirin je strogo zabranjen.

Alkohol u 16. tjednu

Alkohol i druge loše navike nisu kompatibilne s nošenjem bebe. Zamislite da će vaše dijete također probati čašu vina koju pijete, gutanjem amnionske tekućine etanolom.

No, ako se odrasli organizam može nositi s dozom alkohola, a za malene bubrege i jetru tek počinju raditi, to je nemoguće zadatak. Osim toga, sustavna uporaba alkoholnih pića utječe na stopu razvoja fetusa, ima negativan utjecaj na formiranje dječjeg koštanog sustava.

Što se tiče pušenja, čak i ako ne pušite, izbjegavajte dima, pitajte svoje voljene da ne pušite kod vas.

 • Ali od onoga što ne biste trebali odustati, to je iz intimnih odnosa sa svojim seksualnim partnerom. Seks u 16. tjednu trudnoće približava supružnike i približava nove boje;
 • Vaša osjetljivost u ovoj fazi je povećana, brojka je lijepa, a trbuščić ili stanje zdravlja ne ometa proces;
 • Glavna stvar: odabrati pravu državu u kojoj nećete osjećati bol. I ne zaboravite na higijenu.

Istražuje majku i dijete

Do 16. tjedna trudnoće, vjerojatno ste već bili registrirani u antenatalnoj klinici ili privatnoj klinici. Usput, u ruskom zakonodavstvu postoji novčani poticaj za majke koje su registrirane prije 12 tjedana.

Obvezni testovi u 16. tjednu su mjerenje težine, visine maternice, analize urina i mjerenja krvnog tlaka.

Specifični testovi koje možete dodijeliti su HCG i AFP koji mogu otkriti genetske abnormalnosti fetusa. No, čak i negativni rezultati ne bi smjeli smatrati rečenicom, nitko neće moći artikulirati točnu dijagnozu bez podataka ultrazvuka i amnionski unos. Možda jednostavno nemate fiksno vremensko ograničenje ili dijete raste kao junak pa indikatori ne ulaze u regulatorni okvir.

O tome što se testovi provode tijekom trudnoće, saznajte iz članka koji testovi imate tijekom trudnoće? >>>

Ultrazvuk u 16. tjednu trudnoće

Jedan od najcjenjenijih trenutaka komunikacije između majke i nerođenog djeteta je ultrazvuk. Mogućnost vidjeti dijete na zaslonu, vidjeti njegove ruke i prste, maleni nos je dodirni trenutak, ne zaboravite tražiti ultrazvučnu fotografiju fetusa u obiteljskom albumu.

 1. Imajte na umu da ultrazvučno skeniranje u 16. tjednu nije planirano, već je propisano iz medicinskih razloga, primjerice zbog upitnih testova za kongenitalne abnormalnosti;
 2. Liječnik u ovom slučaju skreće pozornost na lice djeteta, nosa i usta, veličinu vrata, prepričava sve prste i veličinu unutarnjih organa;
 3. Ispitivanje se također može propisati nakon bolesti radi ispitivanja stanja posteljice u 16 tjedana trudnoće, razvoja fetusa. Usput, spol bebe u 16 tjedana već može biti određen, organi reproduktivnog sustava su formirani i izraženi. Pročitajte trenutni članak: Određivanje spola djeteta ultrazvukom >>>.

Lifestyle u 16. tjednu trudnoće

Osnovne smjernice za vaš životni stil su:

 • Pješačenje na svježem zraku, pozitivne emocije, izmjenične tjelesne napore i odmora, uštedu načina rada i uravnotežene prehrane;
 • Vrijeme je da odete na odmor na moru i poboljšate imunitet. U 16. tjednu bit će vam dobro podnijeti i teretni prijevoz i zračni prijevoz (članak na temu: Zrakoplov tijekom trudnoće >>>);
 • Kategorički tabu loših navika i biti u začepljenim sobama.

hrana

Trebali biste odbiti ukusnu, ali štetnu hranu. Svi karcinogeni, aditivi i stabilizatori negativno utječu na razvoj bebe. Obratite pažnju na vitamine i minerale.

 • Vaša tablica bi trebala sadržavati mliječne proizvode, zeleno vino, mršavost i ribu, jaja, povrće i voće, sjemenke;
 • Ali to ne znači da što više jedete, to bolje. Potrebno je jesti često, ali ne u velikim količinama;
 • Istodobno se proizvodi moraju temeljito oprati, kuhati i kuhati;
 • Sushi i suhe hrane stavljene na stranu za postpartum razdoblje;
 • Kalcij, vitamini A i D bi trebali biti prisutni u dnevnoj količini;
 • Tijekom dana morate koristiti najmanje 2 litre čiste vode;
 • No, količina kave i čaja trebala bi se svesti na minimum, ili čak potpuno napustiti ta pića.

Potrebna vam je dobra prehrana, pa se u 16. tjednu trudnoće ne može govoriti o dijetama, a još više o postu. Također, pročitajte važan članak: Prehrana tijekom trudnoće >>>

Korisni savjeti i trikovi

 • Pješačenje na mjestima gdje postoji puno zelenila bi trebalo biti vaše uobičajeno poslovanje. Kisik je koristan za vas i vaše bebe. Kako bi se noge mogle umoriti, vodite računa o udobnoj obuci;
 • Dnevni režim nije otkazan, tako da morate spavati noću, a po mogućnosti na bočnoj strani, kako ne bi stezali trbuh i smanjili opterećenje na kralježnici;
 • Pokušajte jesti više voća i povrća, kao i hrane bogate željeza;
 • Tjedan 16 je izvrsno vrijeme za putovanje na more, ali sunčanje je bolje odbiti, ultraljubičasto u visokim dozama može biti opasno;
 • Obratite pažnju na sebe i svoju kožu, treba hranjive maske i brisanje, a lagane masaže s uljima ne stavljaju rastući trbuščić. Ovo je također neophodno kako bi se spriječile strijele. Više informacija naći ćete u članku Istezanje tijekom trudnoće >>>

16 tjedana trudnoće - odlično vrijeme, uživajte u njoj, dobivajte pozitivne emocije i pustite da trudnoća proširi lako i mirno!

16 tjedana trudnoće

U 16. tjednu trudnoće dolazi do koncentracije svih sila budućeg majčinog tijela na aktivni rad imunološkog sustava. Obično u ovom trenutku žena sretno nosi mali čovjek u njoj.

Što se događa u 16. tjednu trudnoće u ženskom tijelu

Prsa su još uvijek osjetljiva, i dalje raste.

Proces mokrenja je normaliziran, a crijeva su spor zbog usporenog mišićnog zida, što je rezultiralo stvaranjem zatvor. Ne smiju ih dopustiti, jer često izazivaju pobačaj.

Pod utjecajem progesterona, pijelonefritis se javlja kod nekih žena u tom razdoblju. Ponekad uzrokuje prijevremeni rad.

Koliko mjeseci je

Četvrti je mjesec od 16 tjedana trudnoće.

Sada mrvica može držati glavu ravno. Mišići lica već su dovršili formiranje. Fetus u 16. tjednu trudnoće namršti se reflektično, otvara usta, probudi se.

Kalcij se nakuplja u tijelu, a sada je dovoljno jačati kosti. Pojavile su se mrvice udova. Njegovo malo tijelo i lice prekriveno je pepelom.

Koža je još uvijek čista i kroz njega se pojavljuju male krvne žile. Ultrazvučno skeniranje u 16. tjednu već će točno pokazati spol bebe.

Mrkva je često u pokretu, a žena i dalje ne može osjetiti pokret. Njegovo srce pobjeđuje dva puta brže nego u odrasloj dobi, a njegova prsa čine pokretima disanja.

Na prstima beba sada ima svoj vlastiti obrazac. Dijete muči 40 minuta, a amnionska tekućina se redovito ažurira. Ponekad dijete igra s nogama i ručkama, puši, pljuva, stisne prste u šake.

Nadbubrežne žlijezde već proizvode potrebne hormone. Limfociti, monociti i eritrociti prisutni su u krvi, sintetiziran hemoglobin. Dijete u 16. tjednu dobro sluša glasove voljenih, zvukova i glazbe.

Dijete ima oblik nosa, a oči i čepovi su na mjestu. Potkožno tkivo nastavlja se poboljšavati, a tijelo beba prekriveno je lubrikantom, što će pomoći bebi da prođe kroz rodni kanal.

materica

Maternica u 16 tjedana trudnoće širi, povećava količinu amnionske tekućine.

senzacija

Stanje i senzacije u 16. tjednu trudnoće mogu biti potpuno drugačiji. Neki u ovom trenutku ne vjeruju u njihov položaj.

Često, u 16 pasivnih tjedana, toksikoza se povlači, ali ponekad očekivačka majka može imati mučninu. Povraćanje i dalje može gnjaviti žene koja čeka blizanke. Ako ne prođe tijekom normalne trudnoće, trebate kontaktirati stručnjaka i dobiti savjete o njegovoj prehrani.

Fetalni pokreti

Ako trudna majka po prvi put nosi dijete, tada je u 16 tjedana normalno ne osjetiti fetalne pokrete. Mogu se pojaviti samo za 20 tjedana. Ali čak iu ovom trenutku mnoge žene već osjećaju puni pokreti, a beba se odmara, probudi i može čak i nekoliko dana ležati.

U tom razdoblju maternica se nalazi između stidne kosti i pupka: u procesu rasta uzrokuje zadebljanje i uganuće. Osjećaji boli u 16. tjednu trudnoće mogu se pojaviti u trudnoj majci u leđima, bedrima ili prepone.

trbuh

Ponekad, buduća majka još uvijek ne vidi abdomen: to se događa i često završava svojim intenzivnim rastom tijekom sljedećih tjedana trudnoće. Ako žena ima mali trbuh u 16. tjednu trudnoće, onda je to normalno za ovo razdoblje.

preporuke

U razdoblju trudnoće, trudna majka treba brigu o voljenima. Također treba brinuti o njezinim mrvicama i slijediti neke preporuke.

Prehrana i težina

U procesu nošenja sveg djeteta i majke koja treba dobru prehranu. Izbornik bi trebao uključivati ​​proteine, masti i ugljikohidrate kako bi se osiguralo pravilan razvoj fetusa u 16. tjednu trudnoće.

Ako nema dovoljno proteina u prehrani u 16. tjednu, onda to može dovesti do abnormalnosti, anemije ili pobačaja. Zbog nedostatka masnoća često se dječji živčani sustav razvija na pogrešan način.

Uz nedostatak ugljikohidrata povećava rizik od propuštenog pobačaja u 16 tjedana i smanjuje metaboličke procese. Mama očekivača često treba jesti i malo po malo. Potrebno je ograničiti uporabu slatke, slane, masne i pušene hrane.

U prosjeku, žena do ovog roka dobiva 2,5 kg.

vitamini

Buduća majka treba uzeti vitaminski i mineralni kompleks koji je propisao liječnik. Tijekom tog perioda, iodomarin je također važan.

Za zdravlje žene stručnjak će odrediti koje druge korisne komponente trebaju. Bez sumnje, bolje je doći od prirodnog voća i povrća.

Seks na 16. tjednu trudnoće

Došlo je vrijeme, tijekom koje buduće mame i tate ne smiju ograničavati intimni život. Proteklo je opasno vrijeme, a sada je rizik od pobačaja sveden na minimum.

Matična očekivana osoba bi trebala znati da bi nakon spolnog odnosa u 16. tjednu trudnoće trebala biti oprezna s trbuščićem. Unatoč minimalnom riziku od pobačaja, roditelji koji se očekuju trebali bi i dalje biti oprezni.

U slučaju višestrukih trudnoća ili u slučaju ugroženog pobačaja, stručnjak će preporučiti trudnici da izbjegava intimnu vezu.

Tjelesna aktivnost

U 16 odraslih tjedana trudnoće, liječnici preporučuju stalnu tjelesnu aktivnost. Ali bez fanatizma. Ako se trudnica nije vježbala prije začeća, onda to treba uzeti u obzir i opterećenje bi trebalo biti minimizirano. Ako je prije trudnoće bila ozbiljno uključena u sport, tada ne biste trebali drastično smanjiti fizičku aktivnost.

Potrebno je da su u procesu obuke svi pokreti žena bili glatki i neugodni. Ako se trudna majka osjeća umorna u 16. tjednu, trebala bi se odmoriti sve dok se stanje zdravlja ne poboljšava.

Lijekovi i medicinski postupci

Manje očekivana majka uzima lijekove, to je manji rizik od kasnijih problema s razvojem fetusa u 16. tjednu trudnoće i budućem zdravlju. Stoga lijekovi i medicinski postupci trebaju se koristiti samo u hitnim slučajevima i samo na savjet liječnika.

Ako žena ima određene zdravstvene probleme, stručnjak može odabrati najsigurnije rješenje koje ne utječe na zdravlje budućih majki i bebe.

Dakle, neke bolesti se liječe uz pomoć određenih ljekovitog bilja. Međutim, prije nego ih uzimate, potrebno je konzultirati ginekologa.

Mogući problemi

U 16. tjednu trudnoće u odrasloj dobi, trudnica može patiti od zatvora. Ovo stanje je opasno za nošenje bebe i može završiti pobačajem. Zato žena treba obavijestiti ginekologa o svom problemu. Postavit će uravnoteženu ishranu, a tijelo budućeg majke bit će obnovljeno.

U zatvoru u prošlosti, trudna majka treba jesti hranu s visokim sadržajem vlakana. Ne ometajte puno pića i čaša jogurta noću.

Ponekad je u 16. tjednu došlo do propuštanja pobačaja. To se događa iz sljedećih razloga:

 • zbog kromosomske abnormalnosti;
 • s intrauterinskom infekcijom djeteta;
 • u slučaju rhesus-sukoba mama i djeteta;
 • od posljedica štetnih okolinskih čimbenika.

Liječnik eliminira propušteni pobačaj u 16. tjednu mjerenjem veličine maternice. Ako sumnja na problem, ultrazvuk će se preporučiti trudnici.

izbor

Sada nije isključen i krvarenje. Ako se to dogodilo, svakako se obratite stručnjacima za hitnu pomoć. U 16. tjednu trudnoće, intenzivna bol u trbuhu, donjem dijelu leđa ili na stranama također treba biti razlog da se odmah posavjetujte sa stručnjakom.

Očekujuća majka pratiti boju pražnjenja. Ako imaju zelenkastu boju ili su popraćene velikom količinom sluzi, morate o tome obavijestiti ginekologa.

analize

Svakih 2 tjedna opstetričar-ginekolog šalje trudnu majku u laboratorij za praćenje krvnih i urinskih testova. Ako se razdoblje gestacije normalno odvija, žena neće morati poduzeti dodatne testove u 16. tjednu trudnoće.

Često, trudnica je dodijeljena ultrazvučna scena u 16. tjednu trudnoće. U ovom trenutku će znati spol bebe. Sada, po veličini fetusa s koccyx-parietal, možete saznati približno vrijeme i težinu djeteta. Obično, KTR je oko 41 mm, a veličina fetusa u 16. tjednu je oko 16 cm.

Značajke eko-trudnoće

Trudnoća se nastavlja, a svaki novi tjedan rizik od pobačaja postaje sve manji. Buduća majka pobijedila je najtežu pozornicu, a ovaj se događaj slavi malo.

Ostatak trudnoće nakon in vitro oplodnje u 16. tjednu nema osobitosti.

Video šesnaestog tjedna trudnoće

Preporučamo čitanje u 16. tjednu trudnoće:

16 tjedana i 2 dana trudnoće

Trudnoća 16 tjedana

16 tjedana trudnoće - koliko mjeseci?

Prema obstetrijskom kalendaru, 16. tjedan trudnoće pada na četvrti mjesec "zanimljive pozicije" žene. Drugi trimestar je u punom zamahu, i ako sve ide kao i obično, žena cvjeta više i nastavlja se pripremiti za neizbježan majčinstvo.

Osjećaji u 16. tjednu trudnoće, ako se povoljno kreću i prema svim normama, nisu zasjenjeni bilo kakvim bolnim ili neugodnim manifestacijama. Toksikoza je stvar prošlosti i često mokrenje. Dojka, koja se priprema za laktaciju, i dalje raste, ali bol, u pravilu, već nestaje. Buduća mama kao da se "oživi" na ovoj pozadini: hormonska pozadina je uspostavljena u usporedbi s ranoj fazi trudnoće, pa žena postaje uravnotežen i smireniji, ispunjen novom snagom i radošću.

Od 16. tjedna trudnoće, žena često počinje osjećati povećanje apetita. To posebno vrijedi za one majke koje su u početku patile od toksikoze: sada je vrijeme da nadoknadimo "propuštene" i jedemo ukusno i puno, ali istodobno gledamo na težinu.

Iznenađujuće, istodobno je ugodno da se osjećaji u 16. tjednu trudnoće mogu obogatiti prvim pokretima vrlo malenog djeteta. Više šansi da se osjećaju prve kretnje djeteta kod žena koje su ponovno trudne: kretanje fetusa u ovom slučaju se često javlja 2-4 tjedna prije nego za vrijeme trudnoće. Često se trudna majka u početku ni ne shvaća da su oni bili oni sami - prva opipljiva perturbacija njezina voljenog djeteta: mnoge žene ih uspoređuju s laganim prigušenjem ili osjećajima iz mjehurića zraka.

Ali, čak i ako mama sluša osjetila njezinih osjećaja i ne osjeća nikakve perturbacije, ne biste trebali biti uzrujani zbog toga. Uostalom, neke majke imaju aktivnije dijete, neke imaju tiše, čak i iste žene u različitim trudnoćama koje djeca počinju zamjetno kretati na različite načine.

No, čak i ako ženski pokreti fetusa još nisu osjećao, može ih promatrati tijekom ultrazvučnog skeniranja u 16. tjednu trudnoće. Kada provodite ultrazvuk na monitoru, jasno možete vidjeti kako se dijete kreće, a ona također nadopunjuje njegove pokrete aktivnim grimacingom. Ultrazvučni pregled u 16. tjednu trudnoće će pokazati: mimikriranje bebe je neuobičajeno aktivno - dijete već mršti, grimase, namigivanje. I osim toga, postaje jasno tko je tamo u majčinom trbuhu "gradi lica": ultrazvučno skeniranje u 16. tjednu trudnoće vrlo je sposobno odrediti spol djeteta.

Fetusa u 16 tjedana trudnoće

Dječak je djevojka ili djevojčica, ali u 16. tjednu trudnoće fetus već dosegne "pristojnu" veličinu: to je 11 cm dužine od tailbone do krune, to je težak oko 100-120 g.

Kosti djeteta i dalje se pojačavaju - noge postaju razvijene, marigold je gotovo potpuno formiran. Dječak već drži vrat ravno, može okrenuti glavu s jedne na drugu stranu. Istodobno se uši i oči približavaju svojoj "dodijeljenoj" lokaciji.

Srce djeteta radi što je više moguće, svakodnevno crpi do 25 litara krvi. Digestivne funkcije sada obavljaju jetra, koja je prethodno bila odgovorna za formiranje krvi. No, postupno, trbuh, a time i crijeva i žučni mjehur, započinju svoje funkcije, za sada samo provode "obuku". U crijevima fetusa, na primjer, pojavljuje se prvi sadržaj, koji se do sad sastoji gotovo od žuči. To je izvorni izmet, mekonij, s tamnozelenom ili crnom i zelenom bojom. I bubrezi i mjehur mrvica već ispunjavaju svoju svrhu: svaki 45 minuta fetus mokri.

Od sada, koštana srži djeteta je odgovorna za formiranje krvi, štoviše, sastav krvi je u potpunosti formiran. Sada ga karakteriziraju sve one stanice koje su u krvi odrasle osobe, određena je vrsta krvi i Rh faktor fetusa. Istovremeno, još uvijek ima mjesta u krvi za posebnu supstancu nazvanu fetalni hemoglobin ili hemoglobin novorođenčadi. Međutim, hemoglobin i hemoglobin počinju se pojavljivati ​​u krvi sada, samo će potpuno zamijeniti fetus jedan samo šest mjeseci nakon rođenja djeteta.

Tjedan 16 je ključno razdoblje za ženu koja sada ima pomalo prošireni popis testova. Osim tradicionalne analize urina, mjerenje tlaka, kontrola tjelesne težine, slušanje srca fetusa, također su poželjni testovi u 16. tjednu koji će vam omogućiti otkrivanje ili uklanjanje prisutnosti teških defekata u razvoju fetusa. Točnije, jedan test: krvni test koji mjeri razinu u ženskom tijelu alfa-fetoproteina (AFP), ljudskom korionskom gonadotropinu (hCG) i nekonjugiranom estriolu (NE).

Proučavanje razina ovih supstanci u tijelu trudne žene omogućuje pretpostavku s visokom vjerojatnosti da fetus ima kromosomske abnormalnosti i bruto razvojne nedostatke. Prema tome, odstupanja indikatora AFP, hCG i NE od standarda mogu ukazivati ​​na mogućnost prisutnosti u bebi Downovog sindroma, kranijalne cerebralne kernije, anencefalije, maligne kralježnice. Međutim, štetni testovi u 16. tjednu trudnoće nikako ne mogu biti razlog za konačnu dijagnozu, ali postaju težak razlog dodatnog istraživanja i analize. Na primjer, za amniocentezu.

Amniocenteza - istraživanje koje uključuje uzorkovanje amnionske tekućine za proučavanje njihovog sastava. Analiza amnionskih voda, čije bušenje se uzima kad se igla umetne u maternicu pod ultrazvučnom kontrolom, omogućuje dijagnosticiranje oko 40 kongenitalnih malformacija. Međutim, amniocenteza može izazvati vrlo ozbiljne komplikacije trudnoće - do prestanka i prijevremene dostave. Stoga ovaj test treba provoditi isključivo visoko kvalificirani stručnjak, objašnjavajući ženi uoči svih opasnosti postupka. Žena, zauzvrat, uvijek može odbiti takav postupak.

Mama i njezina beba imaju trudnoću od 16 tjedana

Mama i njezina beba imaju trudnoću od 16 tjedana

Požurimo vas uvjeriti i razveseliti vas da su osjećaji u 16. tjednu trudnoće vrlo pozitivni. Niti toksikoza, ni jutarnja vrtoglavica, odličan apetit i prvi guranje rastućeg djeteta svaki dan.

Ostaje samo da uživa u vašem položaju, da hodate više, a mali trbuščić u to nije prepreka, a 16. tjedan trudnoće bit će obilježen znakom plus.

Trudnoća 16 tjedana

 • Usred drugog tromjesečja trudnoće. i sakriti vaš zanimljiv položaj od drugih je gotovo nemoguće. Krivnja za sve je brza dobitak težine, a to može biti dva kilograma ili više, pogotovo ako ste aktivni gubitak težine u prethodnim tjednima zbog toksikoze;
 • Da, a struk daje vaš položaj, centimetari su dodani. Želudac u 16. tjednu trudnoće je zaokružen, ali vas apsolutno ne sprječava da vodite aktivan životni stil, osim ako se ne osjećate umor i pospanost;
 • U 16. tjednu možete zamijetiti tamnu vertikalnu traku na trbuhu. Ne brinite, sve je normalno, pigmentacija je povezana s vašom situacijom, uskoro ćete primijetiti i druga zamračenja kože, na primjer, na areoli bradavica. Nisu potrebne hitne mjere, pigmentacija će se odvijati nakon rođenja bebe sama po sebi;
 • Zajedno s vašim fizičkim parametrima, ormar se također mijenja: vrijeme je da se klinovi na gornjoj polici stave uz uske traperice, a pri tome su prioritet prirodne tkanine, besplatne odjeće, udobne visokokvalitetne cipele s nogu i posebna odjeća za trudnice;
 • Došlo je do dobrog apetita da zamijeni ranu toksikozu, stoga nemojte ići u šetnju bez jogurta, kolačića ili jabuke, uvijek biste trebali imati snack pri ruci. Usput, vaša beba također može osjetiti glad, koju će odmah obavijestiti o tome da se aktivira u trbuhu.

Razvoj djeteta u 16 tjedana

 1. U 16 tjedana trudnoće, veličina fetusa od glave do sakrale dostiže 12 centimetara. Zamisli da je vaše dijete veličine prosječne jabuke težine 80 grama. Tijekom ultrazvučnog pregleda možete vidjeti da dijete već drži glavu, pomiče ruke i noge, već ima čak i marigolde;
 2. Na licu djeteta, možete odrediti je li on dobar u ovom trenutku ili je gladan, na primjer. Može se namrštiti, naborati nosom, pogotovo ako ste jeli začinjenu ili goru hranu, a on će se osmjehnuti kad jedete slatkiše ili lagano udarite trbuščić i pjevate pjesmu svojoj bebi;
 3. Fetus je u 16. tjednu trudnoće još uvijek vrlo tanak, jer potkožna masnoća još nije formirana. Kroz ružičasto-crvenu kožu, posude su dobro prozirne, na površini se nalaze dlačice i masti, koja dobro štiti dijete od vlage;
 4. Beba ima puls veći od tvoje - oko 150 otkucaja u minuti. U probavnom i urinarnom sustavu rade jetra i bubrezi koji su uključeni u rad. Što je zanimljivo, vaša beba već peeing, to se događa otprilike svakih 45 minuta;
 5. U 16. tjednu vaše dijete je aktivno, privlači pupak s prstima i vrti se.

Čujete rečenicu da fetus pluta u amnionskoj tekućini, ali to nije. Maternica raste s djetetom, tako da su zidovi uvijek čvrsto vezali dijete. Jednostavno je udoban i ugodan u tako bliskoj okolini.

Nije potrebno prijeći na ultrazvuk kako bi saznali što se događa bebi u 16. tjednu trudnoće.

Voće može biti previše aktivno i guranje kad je gladan ili ne voli hranu, to će izraziti svoje nezadovoljstvo ako ste u začepljenoj prostoriji dugo ili u napetom emocionalnom stanju.

Sjetite se da ste vi odgovorni za vas dvoje, tako da tijekom trudnoće - samo pozitivne i povoljne uvjete.

Mama dobro

U razdoblju od 16 tjedana trudnoće, ono što se događa majci može biti obilježeno normalnim razvojem bez izraženih nuspojava. Ne bi trebalo postojati nikakvo tjelesno ili psihičko stanje, ni boli niti teški iscjedak.

Veličina maternice

Možete samostalno testirati koliko je dječja kuća porasla do 16. tjedna. Maternica u 16 tjedana trudnoće je 7 centimetara niža od pupka, a težina je oko 250 grama. Dimenzije nisu tako velike da vam donose nelagodu, međutim, niska pozicija može staviti pritisak na mjehur, tako da možete primijetiti češći nagon za korištenje WC-a.

Bol u 16. tjednu

Unatoč činjenici da se tjedan 16 odnosi na najpovoljnije razdoblje, možda ćete biti uznemireni nekim bolnim osjećajima, glavna stvar: uspostaviti liniju između dopuštenih neugodnosti i opasnih signala.

 • Spina. U ovoj fazi možete biti uznemireni strukom, osobito nakon duge šetnje ili nošenja peta. Vaša figura prolazi kroz promjene, gravitacijski centar je pomaknut, stoga postoje stravične bolove u leđima. Moraju proći nakon odmora. Pročitajte više u članku: Bol u leđima tijekom trudnoće >>>;
 • Želudac. Ako malo trbuha privuče 16. tjedan trudnoće - ne bi trebalo biti nikakvih razloga za zabrinutost. To je fiziološki proces - uterus, povećanje veličine, izaziva bol u mišićima, osim toga, vaša zdjelica postupno se priprema za nadolazeće rođenje, proširuje se kosti, što također može uzrokovati bolne senzacije;

Još jedna stvar, kada želudac boli u 16. tjednu stalno, dok je krvavi iscjedak ili trbuh postaje poput kamena. Riječ je o tonu maternice, mogućem pobačaju ili propuštenom pobačaju. Na prvi znak potrebe da se obratite zdravstvenom ustanovu.

 • Glava. Nitko nije osiguran od glavobolje, osobito kad ste trudni za 16 tjedana. Može se objasniti što se događa s mamom. Vaš krvožilni sustav funkcionira za dvije osobe, krv je razrijeđena, tako da može biti vrtoglavica, pritisni šiljci, nosa;

Glavobolje se mogu pojaviti zbog povećanog vaskularnog tonusa, izazvanog hormonskim promjenama. U ovoj fazi možete biti uznemireni od migrene, što može uzrokovati iritaciju, stres ili čak i nezdravu prehranu. Najbolji lijek je odmor i svjež zrak. Također, puno korisnih informacija naći ćete u članku Glavobolja u trudnoći >>>.

 • U 16. tjednu trudnoće može se pojaviti žgaravica ili nadutost, pa trebate ponovno razmotriti prehranu i ukloniti provokatore. Sve informacije o pravilnom jelu nalaze se u knjizi Tajne pravilne prehrane za buduću majku >>>.

Krvarenje. izbor

Normalno, dopušteno pražnjenje u 16. tjednu trudnoće je jasno iscjedak, bez mirisa i nečistoća, bez popratnog svrbeža. Broj njih može se lagano povećati, u usporedbi s prethodnim razdobljima. Razlog tome je estrogen, usput, zbog toga, same sekrete postaju tekućom. Imajte na umu da su sve druge manifestacije alarm.

 1. Obilje iscjedak. Prozirni iscjedak u 16. tjednu trudnoće u velikim količinama, kada dnevna instalacija jednostavno nije dovoljna za jedan dan, može signalizirati curenje amnionske tekućine;
 2. Odabir kurva. Kravata s izraženim kiselim mirisom će vam reći o gnoju, koji se često brine za trudnice. Pročitajte o ovom članku Trudnoća u trudnoći >>>.
 3. Žućkasto iscjedak. Žućkasta boja daje ispuštanje gnoja, što znači da postoji upalni proces. Pročitajte članak o ovoj temi: Žuti iscjedak tijekom trudnoće >>>;
 4. Smeđi, krvavi iscjedak. Smeđi iscjedak u 16. tjednu trudnoće neprihvatljivo je, krvne mrlje daju boju, stoga postoji opasnost od pobačaja.

Možda ćete osjetiti svrbež, ali neće otkriti nikakvu patologiju. Uzrok nelagode može biti alergijska reakcija, na primjer, sintetičkom donjem rublju.

Osjećaji u 16. tjednu

U 16. tjednu trudnoće, problemi poput mučnine i povraćanja nestaju u pozadini, naravno mogu poremetiti vas, ali kao rezultat prejedanja ili konzumiranja nekompatibilnih proizvoda.

Toksikoza može biti zamijenjena jutarnjom vrtoglavicom i bolovima u leđima. Ne brinite, samo se vaše tijelo prilagođava novoj situaciji i svim tim malim poteškoćama, u usporedbi s očekivanom srećom - samo ništa.

Počeo 16 tjedan trudnoće, što se događa s mojom majkom?

 • Dobitak težine od 2-3 kg od izvornika;
 • Povećanje grudi, njezina osjetljivost i pojava kolostruma. Povezani članak: Kolostrum tijekom trudnoće >>>;
 • Povećana brzina otkucaja srca do 80-90 otkucaja u minuti;
 • Moguće je da ćete osjetiti prve pokrete na 16. tjednu trudnoće;
 • Budite spremni za promjenu raspoloženja: satima možete gledati nebo i plakati ako je počelo kišiti. Krivim hormone, ali ako su emocije više pozitivne, vi i vaš narod pobijedit ćete.

Morate uživati ​​u položaju, znate, dijete je dobro zaštićeno, dobro je u trbuhu, a vaša buduća beba također osjeća sve emocije koje doživljavate.

Ograničeni problemi trudnoće

Postoje okolnosti koje ne ovise o vama i mogu nešto zamračiti razdoblje nošenja bebe. To je hladnoća, vrućica ili virusna infekcija. Naravno, najbolji lijek je prevencija, ali što ako se podmukli neprijatelj približi?

temperatura

Normalna tjelesna temperatura u 16 tjedana trudnoće u zdravih osoba je 36,6, ali u vašem položaju čak i uporni 37 može biti norma, naravno, bez popratnog rhinitis ili kašlja.

37.5 nekoliko dana - razlog za traženje pomoći od stručnjaka, možda je to početak hladnoće ili upalne procese. Ali temperatura iznad 38 godina tijekom trudnoće je opasna, može izazvati delaminacija posteljice, opijenost, čak i spontanog pobačaja.

Hladno u 16. tjednu trudnoće

Možete biti sigurni da drugi tromjesečje, na koji 16. tjedan također pripada, siguran je u smislu bolesti, ali je poznato da je on koji je zaštićen i Bog spasava.

 1. Budući da se popis lijekova odobrenih tijekom trudnoće može staviti u nekoliko redaka, najbolji lijek leži, pio puno alkohola, tradicionalne recepte s biljem, trljanje i pranje nosa. Detaljno o tome što može i što ne može liječiti hladnoću u tom razdoblju, pročitajte članak Hladno u trudnoći >>>;
 2. Aromaterapija i sol soba pomažu kod prehlada;
 3. No, senfni žbuka i parna soba tijekom trudnoće su kontraindicirani. Pročitajte članak Gorechichniki tijekom trudnoće >>>;
 4. Da biste smanjili temperaturu, možete koristiti paracetamol, a aspirin je strogo zabranjen.

Alkohol u 16. tjednu

Alkohol i druge loše navike nisu kompatibilne s nošenjem bebe. Zamislite da će vaše dijete također probati čašu vina koju pijete, gutanjem amnionske tekućine etanolom.

No, ako se odrasli organizam može nositi s dozom alkohola, a za malene bubrege i jetru tek počinju raditi, to je nemoguće zadatak. Osim toga, sustavna uporaba alkoholnih pića utječe na stopu razvoja fetusa, ima negativan utjecaj na formiranje dječjeg koštanog sustava.

Što se tiče pušenja, čak i ako ne pušite, izbjegavajte dima, pitajte svoje voljene da ne pušite kod vas.

 • Ali od onoga što ne biste trebali odustati, to je iz intimnih odnosa sa svojim seksualnim partnerom. Seks u 16. tjednu trudnoće približava supružnike i približava nove boje;
 • Vaša osjetljivost u ovoj fazi je povećana, brojka je lijepa, a trbuščić ili stanje zdravlja ne ometa proces;
 • Glavna stvar: odabrati pravu državu u kojoj nećete osjećati bol. I ne zaboravite na higijenu.

Istražuje majku i dijete

Do 16. tjedna trudnoće, vjerojatno ste već bili registrirani u antenatalnoj klinici ili privatnoj klinici. Usput, u ruskom zakonodavstvu postoji novčani poticaj za majke koje su registrirane prije 12 tjedana.

Obvezni testovi u 16. tjednu su mjerenje težine, visine maternice, analize urina i mjerenja krvnog tlaka.

Specifični testovi koje možete dodijeliti su HCG i AFP koji mogu otkriti genetske abnormalnosti fetusa. No, čak i negativni rezultati ne bi smjeli smatrati rečenicom, nitko neće moći artikulirati točnu dijagnozu bez podataka ultrazvuka i amnionski unos. Možda jednostavno nemate fiksno vremensko ograničenje ili dijete raste kao junak pa indikatori ne ulaze u regulatorni okvir.

O tome što se testovi provode tijekom trudnoće, saznajte iz članka koji testovi imate tijekom trudnoće? >>>

Ultrazvuk u 16. tjednu trudnoće

Jedan od najcjenjenijih trenutaka komunikacije između majke i nerođenog djeteta je ultrazvuk. Mogućnost vidjeti dijete na zaslonu, vidjeti njegove ruke i prste, maleni nos je dodirni trenutak, ne zaboravite tražiti ultrazvučnu fotografiju fetusa u obiteljskom albumu.

 1. Imajte na umu da ultrazvučno skeniranje u 16. tjednu nije planirano, već je propisano iz medicinskih razloga, primjerice zbog upitnih testova za kongenitalne abnormalnosti;
 2. Liječnik u ovom slučaju skreće pozornost na lice djeteta, nosa i usta, veličinu vrata, prepričava sve prste i veličinu unutarnjih organa;
 3. Ispitivanje se također može propisati nakon bolesti radi ispitivanja stanja posteljice u 16 tjedana trudnoće, razvoja fetusa. Usput, spol bebe u 16 tjedana već može biti određen, organi reproduktivnog sustava su formirani i izraženi. Pročitajte trenutni članak: Određivanje spola djeteta ultrazvukom >>>.

Fotografije Uzi (kliknite za uvećanje):

Lifestyle u 16. tjednu trudnoće

Osnovne smjernice za vaš životni stil su:

 • Pješačenje na svježem zraku, pozitivne emocije, izmjenične tjelesne napore i odmora, uštedu načina rada i uravnotežene prehrane;
 • Vrijeme je da odete na odmor na moru i poboljšate imunitet. U 16. tjednu bit će vam dobro podnijeti i teretni prijevoz i zračni prijevoz (članak na temu: Zrakoplov tijekom trudnoće >>>);
 • Kategorički tabu loših navika i biti u začepljenim sobama.

Trebali biste odbiti ukusnu, ali štetnu hranu. Svi karcinogeni, aditivi i stabilizatori negativno utječu na razvoj bebe. Obratite pažnju na vitamine i minerale.

 • Vaša tablica bi trebala sadržavati mliječne proizvode, zeleno vino, mršavost i ribu, jaja, povrće i voće, sjemenke;
 • Ali to ne znači da što više jedete, to bolje. Potrebno je jesti često, ali ne u velikim količinama;
 • Istodobno se proizvodi moraju temeljito oprati, kuhati i kuhati;
 • Sushi i suhe hrane stavljene na stranu za postpartum razdoblje;
 • Kalcij, vitamini A i D bi trebali biti prisutni u dnevnoj količini;
 • Tijekom dana morate koristiti najmanje 2 litre čiste vode;
 • No, količina kave i čaja trebala bi se svesti na minimum, ili čak potpuno napustiti ta pića.

Potrebna vam je dobra prehrana, pa se u 16. tjednu trudnoće ne može govoriti o dijetama, a još više o postu. Također, pročitajte važan članak: Prehrana tijekom trudnoće >>>

Korisni savjeti i trikovi

 • Pješačenje na mjestima gdje postoji puno zelenila bi trebalo biti vaše uobičajeno poslovanje. Kisik je koristan za vas i vaše bebe. Kako bi se noge mogle umoriti, vodite računa o udobnoj obuci;
 • Dnevni režim nije otkazan, tako da morate spavati noću, a po mogućnosti na bočnoj strani, kako ne bi stezali trbuh i smanjili opterećenje na kralježnici;
 • Pokušajte jesti više voća i povrća, kao i hrane bogate željeza;
 • Tjedan 16 je izvrsno vrijeme za putovanje na more, ali sunčanje je bolje odbiti, ultraljubičasto u visokim dozama može biti opasno;
 • Obratite pažnju na sebe i svoju kožu, treba hranjive maske i brisanje, a lagane masaže s uljima ne stavljaju rastući trbuščić. Ovo je također neophodno kako bi se spriječile strijele. Više informacija naći ćete u članku Istezanje tijekom trudnoće >>>

16 tjedana trudnoće - odlično vrijeme, uživajte u njoj, dobivajte pozitivne emocije i pustite da trudnoća proširi lako i mirno!

16 tjedana trudnoće

Drugi trimestar je u punom zamahu. Mama se osjeća ugodno i vraća se aktivnom životnom stilu.

Trudnoća nije bolest, to je prirodno stanje žene koja očekuje dijete. Buduća majka može raditi, voziti automobil, otići u fitness centre, otići u kazalište, a ne zaboraviti potrošiti što više vremena na otvorenom i izbjegavati velika opterećenja - mogu naštetiti nerođenoj bebi.

Veličina fetusa

U duljini od 16 tjedana dijete doseže 10-11,5 cm. U veličini se već može usporediti s takvom prilično velikom bobom kao šipak.

U 16 tjedana trudnoće, fetus se može usporediti s šipakom

Težina djeteta u ovom trenutku iznosi oko 60-80 grama.

Fetalni razvoj u 16. tjednu trudnoće

Dijete uči da okreće glavu, njegov gastrointestinalni trakt, respiratorni, živčani, mišićno-koštani sustavi napreduju, vestibularni aparat već funkcionira. Bubrezi i mokraćni mjehur aktivno rade - sada dijete pere svakih 40-45 minuta (kada ulazi u amnionsku tekućinu, beba urin sudjeluje u razmjeni tekućine između majke i fetusa). Beba ima potpuno razvijenu kompoziciju krvi - već je moguće odrediti dječju krvnu skupinu i Rh faktor. Osim toga, dječak se poboljšava za sluh, počinje reagirati na glasove svojih voljenih i razlikuje (i dalje, naravno, loše) zvukove glazbe.

otkucaj srca

Srce srca još uvijek se smanjuje brzinom od 140-160 otkucaja u minuti. Od 16. tjedna možete slušati brzinu otkucaja srca pomoću posebnog medicinskog uređaja - stetoskopa.

Što izgleda fetus u roku od 16 tjedana

Proporcije djeteta sve više nalikuju na lik novorođenčadi - dječji udovi i vrat se produžuju, formiraju se zglobovi nogu i nogu. Dijete se aktivno kreće u majčinom trbuhu, okreće glavu s jedne na drugu stranu, sruši prste, osjeti mu lice i pupak s rukama, stvara grimase. Cijelo mu je tijelo prekriven lepršavinama, koje liječnici nazivaju "lanugo".

U 16 tjedana trudnoće fetus izgleda ovako

Promjene tijela i nova senzacija žene

U ovo doba odvija se dugo očekivani događaj o kojemu je žena sanjala tijekom čitavih 15 tjedana - sada konačno može osjetiti prve kretnje fetusa tijekom trudnoće. Postoje, međutim, neke nijanse. Dakle, primiparous žene osjetiti tresti kasnije od onih koji se razmnožavaju, i vitke trudne majke su se "u tijelu". Stoga, nedostatak kretanja u 16. tjednu nije uzrok zabrinutosti. Možda ćete morati pričekati do 22 tjedna, što se također smatra normom.

Što se tiče budućeg zdravlja majke, u drugom tromjesečju, žena može doživjeti grčeve u nogama - to je zbog povećanih potreba rastućeg fetusa u raznim hranjivim tvarima i mikroelemovima. Ako osjetite neugodne simptome (konvulzije tijekom trudnoće najčešće se pojavljuju noću), morate izvaditi prste. Dobra prevencija je i masaža tjelesnih mišića i stopala. Za vraćanje cirkulacije krvi u noge, kretanje bi trebalo vršiti samo uzduž uzlaznog voda.

Dobitak težine

U drugom tromjesečju, dobitak težine je prilično intenzivan, ali obično ne smije prijeći 400-500 grama. u tjednu. Ako je za sedam dana trudnica više angažirala, trebala bi se posavjetovati sa svojim liječnikom o tome. Ukupni porast težine do kraja od 16 tjedana za žene normalne građe iznosi oko 4,3 kg.

Trbuh mame

U 16 tjedana trudnoće, dno maternice se nalazi točno na sredini između pupka i stidnog zgloba. Počevši od ovog datuma (za višestruko, možda malo ranije), ginekolog će redovito mjeriti visinu maternice i opseg ženskog abdomenu.

Što bi trebalo biti trbuh u 16. tjednu, sigurno ne možete reći. Doktori mjere svoj rast tijekom vremena, to je ovaj pokazatelj koji se smatra najsigurnijim u medicini.

Trbuh budućeg mame još uvijek može ozlijediti. Nažalost, bolovi u trbuhu neizbježno prate "zanimljivu poziciju". Ako ti simptomi postanu jaki i redoviti, trebate se posavjetovati s liječnikom (neudobnost, na primjer, može biti znak povećanog uterinskog tonusa tijekom trudnoće).

Ispitivanja i ultrazvuk

Ultrazvučno skeniranje u 16. tjednu trudnoće nije rutinski izvedeno. Međutim, ako liječnik ima sumnje da fetus razvija nekako pogrešan, tijekom tog perioda može ponuditi ženi da izvrši drugi ultrazvuk i amniocentezu. Danas se amniocenteza smatra jednim od najtočnijih genetskih testova za nepravilnosti i raznih kromosomskih abnormalnosti fetusa, kao što su Downov sindrom i Edwardsov sindrom (vjerojatnost točnog rezultata je oko 80,8%). Za provođenje istraživanja o analizi uzimaju se amnionske vode žene u kojoj se otkrivaju stanice djeteta.

Amniocenteza - nesigurna procedura i povezana je s određenim rizicima (ponekad bušenje fetalnog mjehura može uzrokovati pobačaj). U nekim razvijenim zemljama invazivne prenatalne studije povezane s penetracijom ženskog tijela općenito su zabranjene - mnogi su uvjereni da je to vrlo okrutno prema nerođenoj djeci, budući da pobačaj često prati genetski test.

Prehrana u 16 tjedana trudnoće

Jeste li znali da su konvulzije koje se javljaju tijekom "zanimljivog položaja" prvenstveno vezane uz pothranjenost? O vitaminima i mineralnim dodatcima bit će raspravljano u nastavku, ali za sada obratite pažnju na koliko često i u koje količine jedete. Ako se hrana uzima rijetko, ali u velikoj mjeri, žena ne jede doručak, ali u isto vrijeme ima obilnu večeru, njezina razina šećera u krvi može pasti, što je u nekim slučajevima uzrok grčeva u njenim nogama tijekom trudnoće.

Također je nepotrebno podsjetiti da pravilna prehrana tijekom "zanimljive situacije" znači raznoliku, kvalitetnu i svježu hranu bez brze hrane, konzervirane hrane i pića koja sadrže kofein.

Zbog aktivnog razvoja fetusa, nastajanje kostiju, osnove zubi i sl., Žensko tijelo može patiti od nedostatka kalcija, magnezija, kalija i vitamina iz skupine B. Njihov nedostatak mora popuniti trudnica.

Seks na 16. tjednu trudnoće

Mnoge žene u doba svoje "zanimljive pozicije" postaju više senzualne i oslobođene, pa će tijekom seksa doživjeti potpuno nove senzacije i emocije. Stoga zaključak - trudnice ne moraju odbiti intimnu bliskost. Međutim, u slučaju prijetnje pobačaja ili hipertonije maternice tijekom trudnoće, liječnik može zabraniti ženi da ima bilo kakve seksualne odnose s partnerom. U tom slučaju trudnica treba slijediti savjete liječnika.

Način života

Ako se brige i strahovi o trudnoći još uvijek ne puštaju, sada je najbolje vrijeme za jogu. Vjeruje se da je yoga za trudnice kompleks najslabije i sigurnije za buduće majke tjelesnih vježbi. Posebne pozicije (asane) pomažu u borbi s osjećajem anksioznosti, olakšavaju emocionalnu napetost. Tijekom nastave, žena uči kontrolirati disanje, opušta, "iskrcava" kralježnicu i. komunicira s drugim budućim majkama, što je također važno.

Ljepota i pribor

Svaki tjedan trbuh jedne žene postaje sve više i više. Jeste li zabrinuti da će vam nove veličine učiniti manje atraktivnim? Ne brinite: proizvođači odjeće za trudnice slijede trendove u modi, pa ako želite, uvijek ćete izgledati elegantno. Obratite pažnju na zvijezde kina i show businessa: mnogi od njih ne skrivaju trbuh, naprotiv, to naglašavaju, odabiru čak i uske modele tijekom "zanimljivog položaja". Slijedite njihov primjer, nemojte sakriti svoj promijenjeni status, biti ponosan na njega, jer će uskoro postati majka!

Poput ovog članka? Podijelite ga!

Korisnik stranice Woman.ru razumije i prihvaća da je u potpunosti odgovoran za sve materijale koje djelomično ili potpuno objavljuje pomoću usluge Woman.ru.
Korisnik stranice Woman.ru jamči da postavljanje materijala koji su im dostavljeni ne krši prava trećih osoba (uključujući ali ne ograničavajući se na autorska prava), ne dovodi u pitanje njihovu čast i dostojanstvo.
Korisnik stranice Woman.ru, koji šalje materijale, stoga je zainteresiran za objavljivanje na web stranici i izražava pristanak na daljnju upotrebu urednika stranice Woman.ru.

Korištenje i ponovni ispis tiskanih materijala na web stranici woman.ru je moguće samo uz aktivnu vezu na resurs.
Korištenje fotografskih materijala dopušteno je samo uz pismenu suglasnost administracije.

Postavljanje intelektualnog vlasništva (foto, video, književna djela, zaštitni znakovi itd.)
na stranici woman.ru dopušteno je samo osobama koje imaju sva potrebna prava za takav smještaj.

Mrežno izdanje "WOMAN.RU (Woman.RU)"

Potvrda o registraciji masovnih medija EL №FS77-65950, izdana od Federalne službe za nadzor u području komunikacija,
Informacijske tehnologije i masovne komunikacije (Roskomnadzor) 10. lipnja 2016. 16 i više godina

Autorska prava (s) 2016-2017 Hirst Shkulev Publishing LLC

Kontakt informacije za vladine agencije (uključujući Roskomnadzor): [zaštićen e-poštom]