18 tjedana trudnoće

Rođenja

18 tjedan trudnoće peti je mjesec trudnoće. Obstetrijski tjedan 18 odgovara 16. tjednu od trenutka začeća. Drugi trimestar smatra se relativno povoljnim razdobljem za ženu koja ne uzrokuje njezinu neugodu. No, u tom razdoblju još uvijek se mogu vidjeti neke promjene. Posebno je značajno da u tom razdoblju žene

Znakovi i senzacije trudnoće na 18. tjednu

18. tjedan trudnoće, toksikoza više ne smeta ženi. Trudnica, u pravilu, bilježi poboljšanje apetita i aktivno dobiva na težini. Zbog hormonske prilagodbe povećava se djelovanje endokrinih žlijezda i znojnih žlijezda, što uzrokuje znatno znojenje i povećanje vaginalnog iscjetka. U 18. tjednu trudnoće, žena može primijetiti smanjenje osjetljivosti dojki, zamračivanje bradavica. U ovom trenutku mliječne žlijezde prestaje povećavati volumen. U sredini trbuha nalazi se tamni pigmentni pojas.

Fetalni razvoj u 18. tjednu trudnoće

U 18. tjednu trudnoće, uterus nastavlja rasti, ali fetus još nije dosegao velike veličine: duljina je oko 14-15 cm i težina je do 200 grama. U petom mjesecu, žena će već osjetiti mješanje i podrhtavanje njezine bebe. U 18. tjednu beba već čuje zvukove i reagira na njih. Mozak se nastavlja aktivno razvijati: utori i konvolucije produbljuju, a broj živčanih stanica raste. Timus je formiran. Pod kožom je već formirana masni sloj, koji je aktivno uključen u termoregulaciju.

Moguće tegobe u 18. tjednu trudnoće

U 18. tjednu, zbog porasta trbuha i rasta maternice, žena često pati od žgaravice, konstipacije i čestih mokrenja. Moguće je da se u donjem dijelu trbuha povremeno povuče bol. Zbog velikog opterećenja bol može poremetiti leđa i lumbalnu regiju.

Mogući rizici u 18. tjednu trudnoće

Drugi trimestar smatra se najpovoljnijim i najsigurnijim razdobljem trudnoće. Međutim, rizici i dalje postoje. U slučajevima previa ili placental abrupcija, kako bi se sačuvao trudnoću, žena je hospitalizirana u bolnici. Osim toga, u slučaju intrauterine infekcije, polihidramniosi se mogu razviti s kasnijim pobačajem. Stoga, žene bi trebale izbjegavati gužve i kontakt s bolesnicima.

Analize i preglede u 18. tjednu trudnoće

Obično na 18. tjedan, žena četvrti put traži odgojno-ginekologa za savjet. Provodi se objektivni pregled, koji uključuje mjerenje težine, mjerenje krvnog tlaka, mjerenje visine dna maternice i opsega abdomena. Osim toga, u ovom trenutku, žena je podvrgnuta zakazanom općem pregledu krvi i urina. Ako trostruko genetsko testiranje nije bilo izvedeno u 16-17 tjedana, izvodi se u 18. tjednu. Uključuje razinu hCG u krvi, alphafetoprotein (AFP) i estriol (E3), ultrazvučno skeniranje se provodi prema indikacijama ili na zahtjev žene.

Prehrana u 18. tjednu trudnoće

Prehrana trudnice u bilo kojem trenutku mora biti što korisnija i uravnoteženija. Značajan dio prehrane treba biti proteinska hrana. Žena bi trebala prestati jesti masnu, prženu i pušenu hranu, kao i uzimanje kave i jakog čaja. Osim toga, potrebno je ograničiti uporabu brašna i slatkih proizvoda.

Seks na 18. tjednu trudnoće

Seks na 18. tjednu nije samo moguć, već i koristan za ženu i razvoj djeteta. Važno je napomenuti da zbog poboljšane cirkulacije krvi u području zdjelice, žena u ovoj fazi trudnoće više je vjerojatno da će doživjeti uzbuđenje i orgazam. Međutim, eksperimentirajući sa pozama i obavljanjem akrobacije tijekom seksa još se ne preporučuje.

Što ne raditi u 18. tjednu trudnoće?

Nije tajna da je pušenje, pijenje alkohola, jaka kava i čaj tijekom trudnoće zabranjeno. Aktivni sportovi su kontraindicirani. Preporuča se izvršiti posebne gimnastičke vježbe za trudnice. Također, potrebno je izbjegavati kontakt sa bolesnicima i stresom. Tijekom trudnoće zabranjeno je provođenje rendgenskih pregleda. Imenuje se samo u slučaju nužde. U tom razdoblju žene ne žele otići u visokim potpeticama i u tijesnoj odjeći.

18. tjedan trudnoće je razdoblje kada žena već osjeća svaki pokret djeteta. U tom je razdoblju buduća majka trebala posvetiti više pažnje komuniciranju s djetetom, često hodajući i uživajući u njenom posebnom položaju.

Opasne tjedne trudnoće - nije mit, već pravi fenomen!

Trudnoća je nezaboravno vrijeme u životu svake žene. Vijest o dolasku trudnoće donosi ne samo radost, već i shvaćanje da je sada nužno napraviti prilagodbe u običnom životu.

Uostalom, sada žena je odgovorna ne samo za svoj život, nego i za život nerođenog djeteta i njegov pravilan razvoj. Unatoč činjenici da cijelo razdoblje trudnoće daje neobične senzacije, ipak postoje potencijalno opasna razdoblja kada postoji opasnost od pobačaja.

Opasne tjedne: istina ili mit?

Suvremeni ritam života obilježen je stimuliranom tjelesnom aktivnošću, čimbenicima okoline, nezdravom prehranom. I već nosi dio opasnosti za trudnicu. Svaka infekcija tijekom trudnoće, kronična bolest i stres mogu izazvati pobačaj.

Znate li kako odrediti trudnoću s natrijom? Detaljne upute - u ovom članku.

"Smekta" za novorođenčad: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Prvo tromjesečje

Vjeruje se da su prva tri mjeseca (12 tjedana) trudnoće najproblematičnija, a rizik od pobačaja je 3 puta veći u 1 trimestru. I ovo nije slučajno.

Ovo je razdoblje kada beba počinje formirati organe. I takav važan proces ne može proći nezapažen od strane vas.

1 trimestir donosi mučninu, letargije i učestalo mokrenje u vaš život.

Jedno od opasnih razdoblja u prvom tromjesečju je proces ugradnje embrija u zid uterusa (to se događa na početku trećeg tjedna trudnoće), jer hranjive tvari u jaja istječu i fetus treba majčinska sredstva za daljnje formacije.

Znači, embrij (prvih 12 tjedana buduće bebe je tzv., A onda će se smatrati fetusom) uspješno prošao proces implantacije, raste i razvija. Budući placenta, fetalni mjehur i pupčana vrpca počinju se formirati. Ti su procesi nevjerojatno važni - kroz njih embrion može jesti i disati.

Polaganje kralježnice i srca počet će se dogoditi do 5. tjedna.

U 6. tjednu postoji vjerojatnost fetalnih malformacija. Nepovoljni čimbenici mogu izazvati kvar srca u 3-7 tjedana, a mozak i još ranije - od 2 tjedna.

1 trimestir je najopasniji u smislu vjerojatnosti pobačaja. Uostalom, najčešći uzrok pobačaja je hormonalni poremećaj.

A u razdoblju od 8 do 12 tjedana u tijelu trudne žene je brz hormonalni proces: proizvodnja muških hormona povećava se, djelovanje štitnjače je uznemireno, a povećanje androgena smanjuje proizvodnju estrogena. To je ono što može dovesti do pobačaja ili propalog pobačaja.

Sve zarazne bolesti (osobito rubeola) u prvom tromjesečju su iznimno opasne.

Nemojte uzimati antibiotike, antidepresive, hormonske lijekove.

Čak i neka ljekovito bilje (senna, komfić, kukuruz, kelj, itd.) Su nepoželjni.

Posebna pažnja se preporučuje za plaćanje crijevne mikroflore i pokušati dobiti dovoljno sna.

Nije preporučljivo biti izložen rendgenskim zrakama.

Može se vidjeti koliko će se važnih procesa pojaviti u prvom tromjesečju u vašem tijelu iu životu malog embrija koji će do kraja 12. tjedna rasti do 6 cm.

"Duphalac" za novorođenčad: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Drugo tromjesečje

Drugi trimestar traje od 13 do 24 tjedna. U većini slučajeva, drugi trimestar smatra se "zlatnim sredstvom" trudnoće - toksično djelovanje, letargija i glavobolja usporavaju, moguće je prakticirati neke sportove, šetnju.

Do 16. tjedna, fetalni organi su položeni i mogu se hraniti kroz posteljicu.

Međutim, nastavlja se hormonalna prilagodba, koju karakterizira vaginalna izlučevina. Kao rezultat toga, povećava se mogućnost infekcije vaginalne infekcije. Stoga, svi izbori u ovom trimestru zahtijevaju pažnju.

Čak i manje promjene u boji, debljini, mirisu, gorenju ili intenzitetu potencijalno su opasne i mogu govoriti o:

 • drozd;
 • infekcije;
 • prijevremeni rad;
 • curenje amnionske tekućine;
 • bakterijska vaginoza.

Ranjivost žena kod prehlada je velika u svim fazama trudnoće. Međutim, kod 16-17 tjedana, hladnoća može utjecati na stvaranje koštanog tkiva fetusa.

I u 19-20 tjedana može utjecati na stvaranje jaja, za to razdoblje (u budućnosti djevojka).

Od 18. tjedna do 22. tjedna uključeno je povećani rast maternice. Izražava se bolovima u leđima i takvim neugodnim bolestima kao što su žgaravica i zatvor. U ovom trenutku povećava se rizik:

 • promjene u mjestu posteljice;
 • slabljenje cerviksa.

Ali bol u trbuhu treba odmah dijagnosticirati liječnik, jer može uzrokovati pobačaj.

"Renny" tijekom trudnoće: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Treći trimestar

Treći trimestar pada na razdoblje od 25 do 39 tjedana trudnoće. Vrlo malo ostaje do rođenja budućeg djeteta.

U posljednjoj fazi trudnoće, mnoge žene osjećaju povećanu umor, otežano disanje, loše spavanje. Dodani kilograma mogu bolno utjecati na zglobove. Ipak, rast maternice se nastavlja, a žensko tijelo intenzivno se priprema za porođaj.

Sve opasnosti u trećem tromjesečju povezane su s rizikom prijevremenog poroda. Ta opasna razdoblja uključuju tjedne od 28 do 32 godine. U tim je danima prijevremeni porod može početi zbog:

 • placental abruption;
 • hormonski poremećaji;
 • cervikalna insuficijencija (cervikalni neuspjeh, što dovodi do spontanog pobačaja);
 • kasnu toksikozu.

Umjesto zaključka

Postoje potencijalno opasni tjedni u svakom tromjesečju.

U prvom tromjesečju, to je razvoj malformacija embrija i vjerojatnost pobačaja, što je 3 puta veće u ovom trimestru trudnoće nego u drugima.

U drugom tromjesečju - vaginalne infekcije i prerano rođenje.

U trećem tromjesečju, to je i vjerojatnost da ima prerano dijete.

Što ne bi trebalo biti debljanje tijekom trudnoće? Odakle dolaze oni dodatni kilograma?

Urezivanje rođenja: zašto je to učinjeno i zašto? Učimo - ovdje.

Opasnosti u 18. tjednu

Do neugodne manifestacije 18 tjedana, uzrokovane povećanjem težine i pritiska maternice na svim organima uključuju: pogoršalo bol u leđima pri hodanju i za vrijeme spavanja; žgaravica i druge gastrointestinalne poteškoće; poziv na WC.

Zamrzavanje trudnoće

Dijagnoza propuštenog pobačaja nastaje u 18. tjednu, ako se iz nekog razloga zaustavlja razvoj i smrt fetusa. Žena ne može ni biti svjesni tragedije, kao i majčino tijelo ne odbaci fetus umro i on ostaje u maternici. Prvo tromjesečje smatra se najopasnijim u tom pogledu, budući da je tijekom tog razdoblja fetus najranjiviji. No, rizik otkrivanja propuštenog pobačaja ostaje i kasnije. Prema medicinskoj statistici, također se smatra kritično razdoblje od 16 do 18 tjedana. Glavni razlozi da je trudnoća u trajanju od 18 tjedana može zamrznuti su: genetski poremećaji, loše uvjete rada, infekcija i loše navike majke, kao što je alkoholizam, pušenje i droga. Gotovo je nemoguće utvrditi zamrzavanje trudnoće, jer simptomi trudnoće i dalje postoje. Ali s vremenom može doći do nagging ili bolan bol u lumbalnom području i prisutnost naslagajući smeđi iscjedak. Osim toga, propušteni pobačaj u 18 tjedana bit će praćen potpunim odsustvom fetalnih pokreta, a mnoge mame već su imale vremena da to osjećaju. Možete ga dijagnosticirati na sljedećem ginekološkom pregledu ili tijekom planiranog ultrazvuka. Što prije se otkrije, a brže će se struganje - to bolje za ženu koja je umrla jer je plod će doprinijeti razvoju jake upale. Nakon obavljanja prisilnog pobačaja, potrebna će se antibiotska terapija i apstinencija od pojave trudnoće za 6-12 mjeseci.

Opasno vrijeme tijekom trudnoće

sadržaj:

Kritična razdoblja trudnoće - ovo je najopasnije vrijeme u prenošenju djeteta, kada se rizik spontanog pobačaja značajno povećava pod utjecajem različitih negativnih čimbenika.

Informacije U smislu prijetnje pobačaja i trudnoće koja nije u razvoju, prvi se tromjesečje smatra najopasnijim jer se u to vrijeme nalazi polaganje i formiranje svih organa i sustava djeteta, a još uvijek nema potpune hemoplacentalne barijere koja može držati barem neke od opasnih tvari.

Opasna razdoblja tijekom trudnoće:

 1. 2-3 tjedna;
 2. 4-6 tjedana;
 3. 8-12 tjedana;
 4. 18-22 tjedana;
 5. 28-32 tjedana.

Prvi kritični pojam

Kod 2-3 tjedna dolazi do perioda implantacije tijekom kojeg gnijezdo jaje počinje napadati maternicu. U takvom trenutku žena još ne zna o koncepciji koja je došla pa stoga spontani pobačaj ostaje nepoznat i, u određenoj mjeri, psihološki najpovoljniji.

Glavni razlozi za kršenje implantacije embrija:

 1. Jak emocionalni stres;
 2. Teška tjelesna napor;
 3. Anomalije razvoja embrija;
 4. Uterine fibroide;
 5. Ožiljak na maternici nakon operacije;
 6. Kvarni endometrija nakon upalnih bolesti i curetage maternice;
 7. Abnormalnosti strukture maternice.

Drugi kritički pojam

Važno Drugo opasno vrijeme tijekom trudnoće je 4-6 tjedana. Ovo razdoblje je opasno ne samo u smislu prekida, već iu stvaranju teških malformacija fetusa, često nespojiv s životom. Često, trudnoća prestaje upravo zbog tih razvojnih abnormalnosti.

Treće opasno razdoblje

I opasni tjedni za razvoj embrija također pada na kraju prvog tromjesečja (8-12 tjedana), prvenstveno zbog aktivnog razvoja placente u ovom trenutku. Bilo koji negativni čimbenik može uzrokovati kršenje nastajanja i pojavu razvojnih abnormalnosti, što može dovesti do slabljenja trudnoće ili spontanog prekida.

Najčešći uzroci pobačaja u ovom razdoblju su hormonalni poremećaji:

 1. Poremećaj funkcioniranja štitnjače;
 2. Smanjenje količine progesterona proizvedenog u tijelu;
 3. Povećanje broja muških spolnih hormona, što dovodi do smanjenja estrogena.

Četvrto opasno razdoblje

Trudnoća u drugom tromjesečju u većini slučajeva prolazi sigurno i smatra se da je najsmješnije vrijeme, ali opasna razdoblja također su prisutna u ovim mjesecima.

Četvrto kritično razdoblje pada na 18-22 tjedana, a glavni uzroci prijevremenog prestanka trudnoće u ovom trenutku su:

 1. Seksualno prenosive infekcije (klamidija, ureaplasmoza, herpes infekcija, itd.);
 2. Cervikalna insuficijencija (cervikalna inferiornost);
 3. Patologija položaja posteljice (puna i djelomična prezentacija, mjesto u postoperativnom ožiljak, itd.).

Peti kritički pojam

Kod 28-32 tjedna dolazi do posljednjeg kritičnog razdoblja trudnoće, što može dovesti do prijevremenog porođaja.

Najčešći uzroci pobačaja:

 1. Prerano odjeljivanje normalno smještene placente;
 2. Kasna gestoza;
 3. Placentna insuficijencija;
 4. Anomalije amnionske tekućine.

Ostala opasna razdoblja trudnoće

Dodatni rizici pobačaja su prisutni čak i ako trudnica ima povijest jednog ili više pobačaja. U ovom slučaju, kritično razdoblje je tjedan trudnoće tijekom kojeg je došlo do pobačaja, smrti fetusa ili preranog rođenja.

Glavni razlog za izbor takve pozornice je, prije svega, psihološki moment. Žena, nakon što je preživjela čak i jedan pobačaj, uvijek se boji ponavljanja ove situacije, posebno u odgovarajuće vrijeme. Većina stručnjaka preporučuje da trudnica bude primljena u bolnicu za određeno vrijeme, gdje će, pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja, osjećati sigurnost.

Dane predviđene menstruacije također se smatraju riskantnim vremenom, tj. vrijeme u kojem je žena morala proći menstruaciju u slučaju ne-pojave začeća.

Kako se ponašati u kritičnom vremenu

Dodatno, raspodjela opasnih razdoblja ni na koji način ne kaže da je svaka žena u situaciji podložna neposrednom riziku pobačaja. Sve ovo je individualno: mnoge buduće majke tiho nose bebu bez ikakvih komplikacija.

Ne bismo trebali strahovito čekati kritično vrijeme za dolazak, u ovom trenutku, treba samo biti više pažljiv na svoje zdravlje i pridržavati se neke mjere predostrožnosti:

 1. Uklanjanje prekomjernog fizičkog i mentalnog stresa;
 2. Izbjegavanje stresnih situacija;
 3. Seksualni odmor;
 4. Potpuni san i odmor;
 5. Odbijanje dugih putovanja.

Ako se pojavljuju patološki znakovi (bolovi u donjem dijelu trbuha, uočavanje bilo koje količine), odmah se obratite svom liječniku.

18 tjedan trudnoće: opasnosti koje možete upozoriti na vrijeme

Svaka trudnoća povezana je s nekim rizikom. Razlozi mogu biti različiti. Najčešći su trudnoća s više od jednog djeteta, problemi s ranijim trudnoćama ili starost od 35 godina. One mogu utjecati na zdravlje žene i zdravlje njezinog djeteta.

Zdravstveni problemi tijekom trudnoće

Ako žena ima kroničnu bolest, trebala bi razgovarati sa svojim liječnikom o tome kako smanjiti rizike tijekom trudnoće, već u fazi planiranja trudnoće. Nakon što je već došla trudnoća, žena možda mora kontinuirano pratiti svoje zdravlje i stanje fetusa tijekom trudnoće. Čimbenici rizika tijekom trudnoće koji mogu otežati njegovu pojavu uključuju:

· Visoki krvni tlak

· Problemi s bubrezima

infekcija

Drugi čimbenici rizika za trudnoću koji mogu ugroziti razvoj trudnoće uključuju različite vrste infekcija - na primjer, gestacijski dijabetes i Rh inkompatibilnost. Dobra prenatalna skrb može pomoći u otkrivanju i liječenju tih problema.

Opasnosti u 18. tjednu trudnoće, kao što su mučnina, bol u leđima i umor, česti su tijekom trudnoće. Ako je žena zabrinuta zbog nečega, onda bi trebala nazvati svog liječnika.

pobačaj

18. tjedan trudnoće nosi različite rizike, ali je rizik od pobačaja najvažniji. Pobačaj tijekom drugog tromjesečja može se pojaviti iz tri glavna razloga:

Nekoliko dugotrajnih bolesti tijekom trudnoće povećava rizik od pobačaja. Te bolesti uključuju:

· Dijabetes (ako je slabo kontroliran)

· Visoki krvni tlak

· Lupus (stanje u kojem imunološki sustav napada zdravo tkivo)

· Hiperaktivnost štitne žlijezde

Povećava rizik tijekom trudnoće i takvih infekcija koje mogu izazvati pobačaj. To uključuje:

lijekovi

Postoji jedan važan čimbenik rizika za trudnoću, to su lijekovi koje očekuje majka. Postoje lijekovi koji su sigurni za trudnice i fetus, ali postoje i one koje mogu prouzročiti pobačaj. Opasni lijekovi uključuju:

· -Misoprostol (koristi se za reumatoidni artritis)

· Retinidi (koriste se za ekcem i akne)

· Non-steroidal anti-upalne lijekove (koristi se za bol i upalu)

Da biste izbjegli opasnost u 18 tjedana trudnoće, trebali biste provjeriti je li lijek siguran i da se može uzimati tijekom trudnoće. Uvijek se posavjetujte s liječnikom prije uzimanja lijekova.

Stupanj rizika tijekom trudnoće može biti procijenjen od strane liječnika.

Smanjenje grlića maternice

U nekim slučajevima, mišići maternice (cerviks) slabiji su nego obično. Istodobno tijekom trudnoće povećava se i faktor rizika. Oslabjeli cerviks može biti povezan s traumom na ovom području, obično nakon kirurškog zahvata. Slabost mišića može uzrokovati prerano otvaranje cerviksa tijekom trudnoće, što dovodi do pobačaja.

Rizici za izbjegavanje

Stupanj rizika tijekom trudnoće može varirati, ali postoje stvari koje trudnica može poduzeti kako bi održala svoje zdravlje i zdravlje djeteta tijekom trudnoće. Postoje očite opasnosti koje bi majka trebala biti svjesna. Tijekom trudnoće čimbenici rizika uključuju:

· Pušenje, ako trudna majka prestane pušiti tijekom prvih 3 mjeseca trudnoće, vjerojatnost da će se zdravo dijete značajno povećati. Pušenje tijekom trudnoće povezano je s preuranjenim rođenjem i malim brojem rođenih dojenčadi. Rizik od rađanja novorođenčadi koji je predispozan razvoju bolesti dišnog sustava raste s trudnoćom, a to povećava rizik od iznenadne smrti dojenčadi.

· Kofein tijekom trudnoće, čimbenici rizika koji su povezani s vjerojatnosti da beba s malom porođajnom težinom i pobačaj. · Alkohol je kontraindiciran u majci, jer utječe na proces stvaranja djeteta

nalazi

Buduća majka treba izbjegavati sve što bi joj moglo nanijeti štetu i njezinu bebu. Za normalan razvoj trudnoće potrebno je pažljivo pristupiti pitanju planiranja.

18 tjedana trudnoće

Osamnaesti tjedan trudnoće može se sigurno i pouzdano zvati drugi tjedan peti mjesec i svečani događaj za buduću mamu - počevši od ovog tjedna trudnica može početi osjećati mješanje njezine buduće bebe. To će budućoj mami ostaviti neopisiv ugodan osjećaj. Taj se proces obično događa između 18 i 22 tjedna. Ako se osamnaesti tjedan ne osjeti poremećaj - ne brinite. Trudnice s prekomjernom tjelesnom težinom koja obično miješaju bebu osjećaju kasnije žene s normalnom težinom.

Osjećaj za buduću mamu

 • Leptiri u trbuhu? Prva kretanja bebe (ili stalno rojenje) oduševljavaju svaku buduću mamu. Iako podsjećaju na kretanje nakupina plina u crijevima, svaka žena može razlikovati pokrete djeteta od plinova. Nakon vrlo kratkog vremena (od nekoliko dana do tjedan), pokreti će postati opipljiviji i snažniji, a vi već možete razlikovati šokove od okretanja djeteta. Nakon što osjetite prve šokove buduće bebe, obratite pozornost na njihovu učestalost. Prosječni podaci sugeriraju da pokreti od osamnaestog tjedna trudnoće trebaju biti oko 4-8 puta dnevno, ali ne nužno.

 • Pigmentacijska mjesta. Do sada, postoji vjerojatnost da će pigmentne mrlje biti.
 • Neodgovarajući "san. Postupno rast tumora i rastući osjećaji o bebi mogu dovesti do poremećaja spavanja. Mala jastučića ili posebni jastuci za trudnice moći će pomoći trudnoj ženi da se udobno za spavanje. Usput, ove jastučići će sigurno doći u ruke nakon rođenja mrvica, kada mama počne dojiti dijete.
 • Oteklina. Povećanje količine krvi i naporan rad unutarnjih organa može dovesti do pojave lakog edema i jakog. Sol često postaje prvi razlog za pojavu edema. Smanjite količinu njezine uporabe ili zamijenite soja umakom.
 • Promjene u tijelu i majci

  Nema posebnih i ozbiljnih promjena u tijelu buduće mame. Ali tijelo počinje stjecati sve više i više zaobljenih atraktivnih oblika koji su svojstvena trudnoj lijepoj polovici čovječanstva. To je zbog postupnog i brzog rasta trbuha, u kojem uterus raste s budućim malim čovjekom.

  Buduća beba

  Dijete sada (kao i od samog početka svog života) brzo raste i razvija.

  Vanjski razvoj

  Formirani su falanci prstiju ruku i nogu, već imaju obrasce ispisa. Svaki se tjedan značajke lica sve više i više razlikuju. Dijete sada ne samo čuje, već i sluša, tako da buduća mama može početi razgovarati s djetetom i čak mu pjevati. Ako je dijete uplašeno od nečega, onda će naglo započeti ono što trudnica može osjetiti. Razgovor trudne žene s njezinim budućim djetetom vrlo je koristan za malog čovjeka - pa se ne samo da navikne na majčin glas, već i puno smiri, stoga je vrlo važno razgovarati s njim.

  Već potpuno formirana genitalije budućeg čovjeka. Prosječni parametri težine i visine budućeg djeteta su 14 cm i 200 grama.

  Unutarnji razvoj

  Kosti su aktivno ojačane, a dječja oči postaju sve osjetljivija. Još uvijek su u zatvorenom položaju u većini slučajeva, ali ipak su već sposobni reagirati na svjetlo.

  Mišićni i endokrini sustav nastavlja se aktivno razvijati i ojačati. To je ono što dopušta bebini da snažno gura stjenke maternice i da majka osjeti ove šokove. Koštano tkivo i zglobovi također se pojačavaju.

  Dojenje djeteta već je u potpunosti spremno za pojavu budućih mliječnih zubi - osnovni sastojci već su u potpunosti formirani.

  Dijete do kraja cijele trudnoće će se osjećati potpuno zaštićeno.

  Što je novo?

  Konačno, mnoge mame već su zaboravile na dosadnu toksikozu, a tijelo počinje izgubiti - mnoge trudnice imaju "brutalni" apetit. Ovo je apsolutno normalno, ali uvijek se sjetite pravilne, racionalne, uravnotežene i normalizirane prehrane. Prejedanje nije došlo na bilo kakvu korist.

  materica

  Maternica sada doseže veličinu malog dinja, tako da trbuh postupno postaje vidljiv.

  Veličina maternice, a time i veličina trbuha, od osamnaestog tjedna postupno će i brzo rasti. Vaši rođaci i prijatelji žele dodirnuti trbuščić i pokušati osjetiti one prve pokrete buduće bebe. Ako vam se to ne sviđa, možete pristojno odbiti.

  U vezi s podizanjem maternice i bebe gore, buduća mama i dalje može osjetiti bolni sindrom u donjem dijelu leđa i težinu u donjem dijelu trbuha. Kupnja posebnog antenatalnog zavoja znatno će smanjiti rizik od bolova u leđima.

  Također, bol u leđima tijekom trudnoće može se manifestirati s produljenom apstinencijom od mokrenja. Stoga, ako želite "malen", onda nemojte trpjeti.

  Štrcanjem boli na strani trbuha trebao bi biti razlog da posjetite liječnika. Oni mogu govoriti o istezanju tetiva i ligamenta trbušnih zidova. Česti sindromi bolnih boli koji su popraćeni smeđim i krvnim otpuštanjem nužno zahtijevaju hitan poziv liječniku. Upravo ti simptomi u 99% slučajeva ukazuju na značajnu vjerojatnost pobačaja.

  Nakon što upoznate čarobnu vijest da će obitelj uskoro imati ugodan dopuniti, vrijedno je brinuti o rođenju djeteta. Saznajte koje testove trebate trudnoće?

  Kada počinje prvo kretanje fetusa? Kako odrediti kretanje djeteta tijekom trudnoće? Zašto se beba kreće tijekom trudnoće? Odgovore na ova pitanja, kao i prvi znakovi fetalnog kretanja tijekom trudnoće, pročitajte ovdje!

  izbor

  Tijekom tog razdoblja trudnoće, količina pražnjenja obično raste. Ovo je normalni proces i ne treba se bojati jer sada tijelo, ili bolje hormoni, intenzivno proizvodi hormone za održavanje normalnog tijeka trudnoće. Samo ne zaboravite na osobnu higijenu, pokušajte nositi ne cijepanje donjeg rublja od prirodnih tkanina, a ne skučena odjeća.

  Restrukturiranje tijela i povećana proizvodnja hormona mogu poremetiti mikroflore u vagini, što može dovesti do pojave zelenkaste ili sive sekrecije sireve konzistencije. Oni u pravilu izazivaju nelagodu budućoj majci (svrbež, gori itd.). S takvim izlučevinama, trebate posjetiti svog uglednog ginekologa u bliskoj budućnosti.

  Potrebna medicinska promatranja, ispitivanja i preglede

  Drugi ultrazvučni pregled obično je zakazan između 18 i 22 tjedna. Sada postoji šansa (iako mala) određivanja puzozhitelovog spola. No, liječnik prvenstveno propisuje ultrazvučni pregled kako bi se identificirali mogući nedostaci u razvoju vašeg djeteta, i to:

  • Otkrivanje Downove bolesti
  • Bolesti srca
  • Kongenitalne malformacije
  • Mjesto učvršćivanja placente
  • Točno istraživanje opsega abdomena
  • Točno određivanje dužine kostiju bebe (humerus, podlaktica, femur i tibija).

  Potrebni testovi za osamnaesti tjedan:

  • Analiza urina (omogućuje analizu rada bubrega, kako bi se uklonila prisutnost anemije)
  • Analiza hCG (on će procijeniti razinu ljudskog korionskog gonadotropina)
  • Analiza 2 markera: AFP (alfa-fetoprotein) i NE (nekonjugirani estriol). Odstupanja u rezultatima ovih analiza pokazuju da budućnost ima Downov sindrom. No, rezultati takvih testova ne mogu biti 100% tlo za odluku o konačnoj dijagnozi, pa samo provođenje daljnjih testova može jasno pokazati kliničku sliku.

  Ako bi intimni odnos u prethodnim tjednima mogao biti razlog za zabranu seksa zbog mučnine, povraćanja i osjećaja da se ne javlja, onda sada ne smije ometati budućeg oca trudne žene.

  Trbuščić je još uvijek mali, toksična je prošla, hormonska ravnoteža je poboljšana, a želja za intimnošću je povećana - to sve sugerira da budući roditelji u potpunosti mogu napraviti ljubav.

  Zabrana ljubljenja može biti:

  • Propuštanje amnionske tekućine
  • Oštre, jake i bolne grčeve
  • Nisko mjesto placente
  • Višestruka trudnoća
  • Ponovljena ne-trudnoća.

  hrana

  Za normalizaciju i stabilizaciju gastrointestinalnog trakta, popijte puno prirodnog jogurta i kefira. Sada je osobito važno ne preuzimati preveliku težinu - povrće, voće i drugi korisni proizvodi pomoći će budućoj mami da dobije težinu normalno tijekom trudnoće. Usput, normalni porast tjelesne mase tijekom porođaja ne samo da će dovesti do jednostavne dostave, već i brzog oporavka i normalizacije težine nakon porođaja.

  Što učiniti u osamnaestom tjednu?

  Sada, uz pomoć ultrazvuka, svaka buduća mama će moći odrediti spol njezina puzozhitel (iako s malom vjerojatnošću). To je ovo istraživanje koje će reći ženi koju odjeću možete kupiti za bebu.

  Isto vrijedi i za odjeću trudnice - sada je savršeno vrijeme za kupnju stvari za sebe. Pripremite se za preostalo vrijeme nošenja bebe, naime, kupite sebi odjeću za trudnice jer uvelike pojednostavljuje vašu udobnost i udobnost budućih mrvica.

  Sada se trudnica može prijaviti za specijalizirane tečajeve za trudnice, kojima će se reći kako se ponašati tijekom običnih i zajedničkih rađanja, kako se brinuti za novog člana obitelji i kako roditelji mogu preživjeti krizni trenutak nakon rođenja djeteta.

  Znakovi i simptomi

  Do početka osamnaestog tjedna trudnoće, hormonska pozadina u glavnim slučajevima postaje bolja, a buduća mama osjeća se sjajnom. Stoga su neki simptomi i znakovi trudnoće do tog vremena potpuno (toksikoza, razdražljivost, pospanost itd.).

  Opasnosti i komplikacije

  Dakle, kako bubrezi trudnice do osamnaestog tjedna trudnoće počinju marljivo i snažno raditi, ni u kojem slučaju ne smijemo dopustiti pojavu ustajala urina. Ako želite koristiti zahod, ali nemojte ga čekati i posjetite što je prije moguće. Inače, postoji vjerojatnost zaraze.

  16-18 tjedana - najopasnije razdoblje za propušteni pobačaj. Iako se prvi trimestar smatra najopasnijim razdobljem prilagodbe djeteta, ipak se to može dogoditi i na 16-18 tjednu trudnoće. Jedina razlika je u tome što žena koja u ovom trenutku nosi dijete ne mora biti svjesna zastojućeg djeteta nekoliko tjedana. Zbog toga bi broj pokreta i iscjedak fetusa trebao biti u središtu pozornosti.

  Za dijagnozu propuštenog pobačaja potrebno je dodatno testiranje i pregled (uključujući ultrazvučno skeniranje). U slučaju potvrde smrznute trudnoće potrebno je hitno curettage. To je nužno za očuvanje zdravlja majke, jer dugotrajna smrznuta trudnoća ispunjava teške upalne procese za majku.

  Moguće komplikacije trudnice u osamnaestom tjednu trudnoće uključuju anemiju, polihidramnije, hipertenziju, rizik od preranog rođenja, postpartum hemoragije i dijabetesa.

  Korisne vježbe kegela

  Ovaj tjedan trudnoće idealan je za početak vježbi za treniranje i jačanje mišića dna zdjelice, održavanje sadržaja abdominalne šupljine, sprečavanje prolapsa maternice, jer je ta grupa mišića odgovorna za uspješno porođaj i porod. Kegelove vježbe uključuju sljedeće:

  • Pronađite i isprobajte mišiće zdjelice. Pri mokrenju pokušajte prekinuti taj proces zaustavljanjem mlaza. Takva kontrakcija mišića smatra se glavnim pokretom vježbi Kegel, ali se često ne može koristiti kao redovita vježba. Učinite to samo nekoliko puta kako biste odredili prave mišiće i sve, više se ne preporučuje da biste izbjegli pojavu infekcije.
  • Stavite jedan ili dva prsta u vaginu na plitku dubinu i stisnite mišiće. Osjećate li kako su se mišići zategnuti i zategnuti dno zdjelice? Kada opustite svoje mišiće, osjetit ćete kako se prsni pod vratio u prvobitni položaj.
  • Samo napregnite i opustite mišiće u vagini dnevno do 100-200 puta. To se može učiniti u bilo koje doba dana i držanja, ali bolje je uzeti opušteni položaj. Lezi i potpuno se opustite, tako da je vaša pozornost usmjerena na mišiće zdjelice. Možete kratko naprezati i opustiti mišiće 10 puta, ili ih možete naprsiti 10 puta 10 sekundi.
  • Zamislite da držite mokraću i vježbate na ovaj način. Također zamislite da zadržavate pokret crijeva i obavite ovu vježbu 10 puta. Vrlo je važno pokušati ne zadržati dah.

  Kada radite ove vježbe, nitko oko vas neće pogoditi ono što radite, tako da se mogu izvoditi gotovo bilo gdje i bilo kada.

  Rezultati takvih vježbi mogu se očekivati ​​za nekoliko mjeseci. Neke žene primjećuju značajne i impresivne rezultate, a za neke žene Kegel vježba pomaže u izbjegavanju problema mokraćnog sustava.

  Savjeti i trikovi

   Ako ste već osjetili prve pokrete više puta, ali nisu dovoljno česte, pokušajte pružiti tijelu budućeg djeteta veći protok krvi - prošetajte vani češće, vježbajte disanje, vježbajte yoge. Rijetki šokovi djeteta mogu govoriti o gladovanje kisikom.

 • Da biste samostalno testirali maternicu, stavite ruke na struk i zatim spustite dlanove malo ispod pupka oko nekoliko centimetara.
 • Najopasniji uzroci koji dovode do slabljenja trudnoće: genetski poremećaji, nepovoljni radni uvjeti, prisutnost infekcija i loših navika u trudnici, zloupotreba alkohola, tyutyunom i druge opojne droge.
 • Nositi blizanke je dvostruka odgovornost i dvostruko veća vjerojatnost problema i komplikacija. Ali to je također dvostruka sreća. Nemojte zanemariti savjete, želje i preporuke liječnika.
 • Ako dođe do opstipacije, nemojte se baviti samoobradom jer nisu svi lijekovi označeni za trudnice. Jedini popularni proizvodi koje možete ublažiti konstipaciju: kuhane repe, šljive, fermentirane mliječne proizvode (jogurt, kefir, mlijeko).
 • Ako pronađete pogrešku, odaberite tekstni fragment i pritisnite lijevu tipku Ctrl + Enter.

  18 tjedana trudnoće

  U osamnaestom tjednu trudnoće, kretanje bebe postaje jasnije i opipljivije. Zbog činjenice da sada postoji veliko opterećenje na kralježnici, tijekom tog razdoblja može se pojaviti bol u lumbalnoj regiji. Vi ste već svjesni, prođite kroz sve faze trudnoće s velikim raspoloženjem i brigom za bebu.

  Razvoj bebe u trbuhu

  Veličina fetusa: beba dobiva na težini s aktivnošću, sada teži do 200 grama i duga je 22 cm.

  Dijete je vrlo aktivno, sada ima puno prostora u maternici, kreće se i pretvara se puno. Usisava prst, izvlači pupčanu vrpcu. Općenito, vodi vrlo aktivan način života.

  Mozak aktivno oblikuje, živčani sustav regulira svoje funkcije. U tom smislu, koordinacija pokreta sve se više razvija u bebi.

  On osjeća vaše osjećaje, to jest, ako ste radosni ili uznemireni od strane nečega, vaša beba osjeća vas i doživljava iste stvari kao i vi. Zato je vrijeme da se zaštitite od stresa i pokušate provesti dane tako da se dobro raspitate.

  Uho je dobro razvijeno, hrskavice ušiju već su nastale. Dijete već ima vid, iako su oči zatvorene, mrežnica oka primjećuje jarku svjetlost i reagira na nju.

  Kostur se nastavlja ukrućivati, prije nego što se sastojao od hrskavice, sada se otvrdnu. Dijete i dalje akumulira masnoću, koja osigurava metabolizam i održava tjelesnu temperaturu. Prsti i prsti su formirani, postoje falange. Također, već postoje nokti, oni su na mjestu i otisci prstiju.

  Genitalije dječaka i djevojčice u tom razdoblju potpuno su formirane i nalaze se na njihovom konačnom mjestu.

  Zbog činjenice da je aktivnost djeteta u tom razdoblju velika, srce mu brzo i brzo radi. Dječje tijelo obogaćuje posteljicu s kisikom, prenosi primljeni kisik iz majke kroz pupčanu vrpcu u lijevu atriju, a zatim se rasprostire u cijelom tijelu. Placenta je neophodna za život djeteta, a također proizvodi hormon koji uzrokuje da vaše tijelo podržava trudnoću.

  Želuca trudnice na 18. tjednu

  Sada postoji oznaka emocionalnog odnosa djeteta s njim. Osjeća vas jako, i on iskusi vaše emocije s tobom. Osjeća vaš stav prema njemu. Češće, udarite trbuščić i razgovarajte s bebom, pružite mu udobnost i coziness. I zapamtite da vaše brige sada mogu dovesti do razvoja nesigurnosti u djetetu poslije.

  Živčani sustav aktivno se razvija. Postaje sve jače i teže za brz prijenos impulsa između živaca, već imaju mijelin. U mozgu se formiraju područja koja su odgovorna za viziju, sluh, okus i miris. U tom smislu, dijete već čuje, osjeća okus progutane amnionske tekućine. Crijeva nastavljaju stvarati izvornu izmet, koja se sastoji od neprobavljenih ostataka amnionske tekućine koju dijete proguta. Cijelo tijelo djeteta prekriveno je bijelom supstancom, štiti ga od učinaka amnionske tekućine, au budućnosti tijekom porođaja omogućit će normalno kretanje djeteta duž rođendanskoga kanala.

  Što se događa s budućom majkom? Njezini osjećaji i promjene

  Maternica je povećana u volumenu, odmah ispod pupka. Pod pritiskom iz maternice, vaši organi, koji su u trbušnoj šupljini, mijenjaju svoje mjesto. Crijeva, slezena, jetra moraju malo pomaknuti od svog stalnog mjesta.

  • Težište se mijenja i može čak početi povrijediti donji dio leđa. Kako se gravitacijski centar pomiče, pokušajte ne iznenaditi pokrete, oni bi trebali biti glatki. Šetajte češće na otvorenom, daleko od automobila i oštrih zvukova. Bol u kralježnici može se ukloniti uz pomoć masaže i opuštanja, vodoravnog položaja tijela.
  • Volumen apsorbiranog zraka je povećan, pluća rade za dvije osobe. Iako sada dišete za dvoje, ne morate jesti za dvoje. Pazite na težinu. Prekomjerno povećanje tjelesne težine može dovesti do teške isporuke. Da, i vratiti težinu nakon rođenja, bit će mnogo teže.
  • Higijena iznad svega. Prevencija infekcija mokraćnog sustava bi trebala doći prvi. Doista, mnoge infekcije mogu komplicirati razvoj trudnoće i fetusa. Redovito radite urinarnu analizu i pratite količinu tekućine koju pijete.
  • Ukloni stres. U drugom tromjesečju trudna majka ima emocionalno raspoloženje koje je stabilno i dobro. Ako ste iz nekog razloga u depresivnom emocionalnom stanju, morate ga ukloniti na bilo koji način. Ako vam razgovori sa bliskim ljudima ne pomažu, još uvijek imate konstantan stres i negativne emocije, obratite se psihologu. Sjeti se da je stres loš za svoje tijelo i vaše dijete. Stres prekida funkcioniranje vašeg srca, što dovodi do slabe opskrbe kisikom vašoj bebi. Također, depresivno emocionalno stanje smanjuje imunitet, proizvodi hormon stresa kod vašeg djeteta. Vaše dijete je emocionalno vrlo povezano s tobom, sjetite se toga.
  • Pogled na 18. tjedan trudnoće može pogoršati ako nije bio idealan prije trudnoće. Sada morate kontaktirati oculista za odabir potrebnih leća ili naočala. Ako nemate stotinu posto vid, a sada se to počelo pogoršavati, postoji mogućnost da vam se ne smije roditi sami, oni će napraviti carski rez.
  • Tijelo aktivno proizvodi progesteron, čime se povećava količina sekreta iz genitalija. Tako je maternica zaštićena od ulaska štetnih mikroorganizama u vaginu, tako da nema opasnosti za bebu.

  probir

  Prenatalni screening je kompleks istraživanja (biokemijski krvni test - biokemijski pregled i ultrazvučni - ultrazvučni screening) koji je neophodan za otkrivanje fetalnih malformacija i abnormalnosti u ranom razdoblju trudnoće.

  U drugom tromjesečju provodi se "trostruko testiranje": krv je darovana za AFP, slobodni estriol i hCG (vidi ovdje). Optimalno razdoblje za uzimanje uzoraka krvi za ovaj test je 16-18 tjedana trudnoće.

  Alfa-fetoprotein (AFP) je embrionalni krvni protein proizveden u jetri i gastrointestinalnom traktu fetusa.
  Norma AFP u 15-19 tjednu trudnoće - 15-95 IU / ml (prema tumačenju rezultata analiza Invitro laboratorija).

  Povećanje razine ovog proteina ukazuje na visoki rizik od defekata neuralne cijevi u fetusu, Meckelov sindrom, esophagus atresia (slijepo završavajući jednjak, tj. Hrana ne stiže do želuca), pupčanu kerniju, neadekvatnost stijenke abdomena, nekrozu jetre razlog infekcije virusom koju trudna majka pati). Zapamtite da s višestrukim trudnoćama i prevelikom masom fetusa, razina AFP je povišena.

  Smanjenje razine AFP ukazuje na vjerojatnost razvoja kromosomskih patologija u fetusu: Downov sindrom, Edwardsov sindrom. Imajte na umu da se niska razina AFP također može primijetiti s netočnim određivanjem trajanja trudnoće ili s napadom mjehura.

  Smanjenje razine AFP i hCG u isto vrijeme obično ukazuje na kašnjenje u razvoju fetusa, pa čak i na smrt.

  Slobodni estriol je hormon koji proizvodi prvi placentu, a zatim fetalna jetra.

  Norma slobodnog estriola u serumu u 17-18 tjedana trudnoće trebala bi biti u rasponu od 6,6-25,0. Svaka sljedeća analiza treba povećati razinu slobodnog estriola u normalnom tijeku trudnoće.

  Povišene razine estriola mogu govoriti o bolesti jetre, problemima bubrega u trudnoj majci, kao io velikoj težini fetusa. Također, razina slobodnog estriola će se povećati tijekom višestrukih trudnoća, što je norma.

  Smanjenje slobodnog estriola ukazuje na fetoplaznu insuficijenciju, Downov sindrom, hipoplaziju nadbubrežne žlijezde fetusa. Uz prijetnju prijevremenog rođenja, razina slobodnog estriola također može biti ispod normalnog.

  Na ultrazvuku s razdobljem od 18 tjedana odrediti veličinu (ili fetometrija) fetusa. Tako je normalna biparetalna veličina (BPR) fetusa 37-47 mm, frontal-okcipitalna (LZ) - 49-59 mm, opseg glave (EG) - 131-161 mm, i opseg abdomena (OJ) - 104-144 mm.

  S ultrazvukom, posebice s 3D ili 4D ultrazvukom, možete vidjeti na ekranu kako dijete trlja oči olovkom, a čak i zijevajući malim ustama. Već se aktivno kreće u trbuhu svoje majke i vole sisati prste.

  Opasni simptomi

  Opasni simptomi, u kojima se hitna potreba konzultiranja s liječnikom, ostaju isti kao i tijekom trudnoće:

  Ovi simptomi mogu ukazivati ​​na prisilni pobačaj ili ugroženi pobačaj. Također, manja krvarenja u ovih 7 dana mogu ukazivati ​​na to da je posteljica niska, blokirajući cervikalni kanal, što je također opasno.

  Ozlijediti želudac i krvarenje - hitno pozvati hitnu pomoć. Brže ćete vidjeti liječnika, više šanse da morate spasiti život svog djeteta.

  preporuke:

  • Pazite na težinu i ishranu. Vaše tijelo treba primiti sve potrebne tvari i elemente za bebu i za dobro funkcioniranje tijela. Nemojte prejedati, kontrolirati težinu.
  • Pazite na oticanje nogu i ruku. Ako prvi znakovi kasne toksikoze, mučnine, povraćanja, otekline udova, trebate kontrolirati količinu tekućine koja ulazi u vaše tijelo i učestalost mokrenja. Posavjetujte se s liječnikom o preporukama kako i kako učiniti kako bi se spriječilo oticanje.
  • Pješačenje na otvorenom pomaže poboljšanju probavnog trakta i pomaže vašem srcu da radi bolje i obogaćuje tijelo kisikom.
  • U tom razdoblju također imate planirani posjet ginekologu. Saznajte svoju težinu, tlak, test. Provjerite kako se dijete razvija i kako vaše tijelo reagira na trudnoću.

  Pitanja i odgovori e-poštom

  18 tjedana trudnoće - koliko mjeseci?
  Osamnaest odraslih odraslih tjedana trudnoće je 16 tjedana od začeća ili 4. mjeseca trudnoće.

  Hladno u 18. tjednu trudnoće. Kako liječiti?
  Tijekom trudnoće s influencom i ARVI, uzmite otsillocoktsinkum, to nije opasno za fetus. Prašak se može razrijediti u vodi ili izlijati pod jezikom i zadržati dok se ne potpuno otopi. Ne zaboravite da je temperatura do 37,4 ºê normalna tjelesna temperatura tijekom trudnoće, a nije potrebno spustiti.

  Imamo 18 tjedana trudnoće. Liječnik je rekao da ćemo imati blizanke. I kat još nije vidljiv, vrti se zauvijek. Jesu li blizanci dva dječaka ili dvije djevojke? Ili možda dječak i djevojčica?
  Blizanci, tripleti - to je samo broj beba s višestrukim trudnoćama. Takva djeca u medicini u svakom slučaju nazivaju se blizanci.
  Ali postoje bratski blizanci, tj. Kada su dva različita sperma oplodila dva različita jaja, tako da svaki fetus ima svoju placentu. Takva djeca mogu biti oba suprotna spola i istog spola. Obično se podsjećaju jedni na druge, kao da su rođeni odvojeno u drugom vremenskom razdoblju, na primjer, jednu godinu međusobno.
  A postoje i identični blizanci - to je vrijeme kada je jedno jaje oplodilo jedna sperma (kao u singleton trudnoći), ali onda je podijeljena na dijelove. To su djeca istospolne, gledajući jedni druge poput dvije kapi vode. Često imaju jednu placentu za dvoje. Obično boja očiju, kosa, visina i konstitucija također su isti.
  Dakle, liječnik treba saznati točno tko će imati: identične ili bratske blizanke.

  Imam 18 godina, trudnoća se normalno događa. Ali seks iz prvog mjeseca trudnoće ne donosi užitak: sve je suho i kao natečeno, bolno i tjeskobno kada općenito užitak ulazi u nulu. Osim toga, uopće nema seksualne želje, iako se kaže da je tijekom trudnoće, naprotiv, povećana pobudnost.
  Ako seks tijekom trudnoće uzrokuje nelagodu, možete upotrijebiti mazivo kao dodatno sredstvo za podmazivanje (uz suhoću) ili dati više vremena za prethodno milovanje, također odabrati stavove koji su pogodni za prodiranje, na primjer, "pola leži" (žena leži na leđima na rubu kreveta, savijanje nogu u koljena ili bacanja na ramena čovjeka, dok je on stajao pred ženom na koljenima, naslonjen na rub kreveta). Možete dobiti i oralni seks, koji tijekom trudnoće ne donosi nikakve nelagode.

  Foto ultrazvuk

  video

  18. tjedan trudnoće, u načelu, odlazi u izvrsnom stanju za majku. Manje promjene u tijelu su vidljive, može se dogoditi kasno toksikoza. Osnovna stvar ovog tjedna je da beba raste, a svaki se dan prilagođava, uči nove stvari.