Faza 2 preranih beba

Rođenja

Služba za njegu nalazi se izvan odjeljenja, ali na mjestu prikladnom za praćenje svih djece. Jedna sestra se brine za 4-6 preranih beba. Odjeli u neonatalnom patološkom odjelu su okovani zajedničkim boravkom majke i djeteta. U tom slučaju, zarazni morbiditet se smanjuje, aktivira se razvoj psihomotora. Prerane bebe u prvih nekoliko dana težine 1700 g ili manje nalaze se u inkubatoru, gdje se kisik isporučuje.

Kupanje zdravih preuranjenih beba počinje u dobi od 2 tjedna svaki drugi dan, s pelenskim osipom, svaki dan, s težinom bebe manje od 1000 grama, počnu se kupati u drugom mjesecu života.

Bilježi djecu svakodnevno, a tijekom dojenja - prije i poslije hranjenja kako bi se ispravila količina hrane. Opseg glave mjeri se 1 puta tjedno. Što je ranije moguće, potrebno je postaviti prerano na trbuh. Masaža prednjeg abdominalnog zida izvodi se svakodnevno, počevši od jednog mjeseca u dobi kada tjelesna težina doseže 1700-1800 g. U preranoj bebi s nadutom, pokazano je stroking trbuha i tjelesne težine 1000 g ili manje.

Bez obzira na dob, stupanj preuranjenosti, stanje djeteta visi igračku na prsima na visini od 60 do 70 cm. Pješačenje za prerane bebe organizirano je na ulici ili na verandi ovisno o dobu godine. Šetnje počinju u dobi od 3-4 tjedna, kada tjelesna težina doseže 1700-1800.

Sestrino prerano dijete u drugoj fazi sagradi se individualno i logično je nastavak aktivnosti pokrenute u Odjelu za neonatalnu patologiju majčinog bolnice.

Preuranjene bebe s tjelesnom težinom u trenutku prijema na 1700 g i manje obično trebaju dodatno zagrijavanje, u vezi s kojim su smještene u krevet za bebe. Potreba za dodatnim zagrijavanjem takve djece obično nestaje do kraja 2-3 tjedna života. "Ekstremne" prerane bebe često su u otvorenom inkubatoru do pola godine ili dva mjeseca.

U bolesnoj djeci najčešće se koriste hladnjaci zatvoreni u drugoj fazi skrbi.

Temperatura zraka u odjelu drugog stupnja prerane njege odgovara onoj u porodničkoj bolnici neonatalnog patologije, ali u odjelu gdje se diže djeca iznad 2500 g, treba spustiti na 23-24 ° C.

Antropometrija se provodi na dan prijema (mjeri opseg glave, prsa, ramena, kuka, nogu, visine, težine), a zatim ponovite ovu studiju mjesečno. Iznimka je definicija tjelesne mase i opsega glave. Djeca se vagaju dnevno, au slučaju dojenja, prije i poslije svakog hranjenja, uz odgovarajuće prilagodbe količini prehrane, ako je potrebno. Opseg glave mjeri se najmanje jednom tjedno. Istodobno odredite brzinu povećanja moždanog dijela lubanje (udaljenost između gornjih točaka kružnica) pri postavljanju centimetarske vrpce kroz svod lubanje.

Jednom tjedno, gustoća kosti lubanje određena je palpacijom za pravovremenu dijagnozu kraniotaba. Postavljanje prerano na trbuh početi što je ranije moguće. Manipulacija se izvodi na tvrdu površinu (madrac) bez jastuka, budući da neki od njih možda nemaju zaštitni refleks ni za mjesec dana. Posljednjih godina dokazano je prikladnost skrbništva prerano u položaju na abdomenu, jer ta pozicija povećava pritisak kisika u krvi i štoviše smanjuje vjerojatnost ponovnog utiskivanja.

Kriteriji za prerano dojenje:

1. Težina pri ispustu na selu ne smije biti manja od 2500 g, do grada - 2300 g i bebe kuće - 3000 g.

2. Ne bi trebalo biti akutnih bolesti, u prisustvu encefalopatije, ona bi trebala biti u fazi značajnog poboljšanja.

3. Dijete mora biti aktivno, dobro sisati, povećati težinu, imati normalnu temperaturu.

4. Osnovni klinički testovi trebaju biti slobodni od patoloških abnormalnosti.

5. Povoljni društveni uvjeti (željeno dijete, dobra obitelj, briga za majku, nema loših navika, toplo kod kuće, bez pacijenata, itd.).

6. Povoljni uvjeti u smislu tuberkuloze.

7. Kada se ispuštaju u okolicu: bolničarka s FAP-om poziva se u maternicu. U rodilištima započinje povijest djetetovog razvoja, br. 112 i prvi put.

Značajke praćenja preranih beba:

-- u objektivnoj studiji, obratiti posebnu pozornost na znakove morfo-neurološke zrelosti, kako bi se utvrdilo njegovo pridržavanje gestacijskog doba; identificirati kliničke znakove nezrelosti organa i sustava, osobito tijek graničnih stanja:

-- maksimalni gubitak tjelesne težine kod djece mase 1000-1500 g je do 10%; 1500-2000 g je do 8 - 9%; 2000-2500 g je do 6 - 8%. Maksimalni gubitak težine događa se 4-7 dan života, nedostatak dinamike tjelesne težine do 10 do 14 dana, zatim postupnu obnovu početnih pokazatelja do 3 tjedna života;

-- fiziološka eritema kože je sjajna, traje do dva tjedna, rijetko daje način za uklanjanje;

-- vrlo rijetko se opaža toksična eritema i hormonska kriza;

-- žutica doseže maksimum za 5 - 8 dana, njen nestanak može biti odgođen do 3 tjedna;

-- fiziološka dispepsija nema specifičnih značajki, ali treba biti svjesna mogućnosti njegove vrlo brzog prijelaza pod utjecajem nepovoljnih čimbenika na patološko stanje;

-- prijelazna groznica se gotovo nikada ne pojavljuje u preuranjenim bebama, a kršenje termoregulacije u neonatalnom razdoblju usmjereno je na hipotermiju.

Pri procjeni fizičkog razvoja, antropometrijski podaci djeteta uspoređeni su samo s standardnim pokazateljima u preranoj bebi (tjelesnoj težini, duljini, opsegu glave, opsegu prsnog koša). U dinamici promatranja, tjelesni razvoj treba procijeniti vremenskim dodatkom mase rasta, ovisno o razdoblju trudnoće i tjelesnoj težini pri rođenju. S obzirom na to do 3 do 4 mjeseca. prerane bebe se promatraju kod kuće, potrebno je pružiti im medicinske ljuske.

Prilikom procjene razvoja psihomotora, treba imati na umu da djeca koja imaju prvu polovicu razreda ne zaostaju za kolegama s punim radnim vremenom, djeca s razredom II mogu se zaostajati za 1 - 1,5 mjeseci; i od III - IV stupanj prijevremenosti - za 2 do 3 mjeseca.

Obratite pažnju na tendenciju preranih beba da razviju pozadinske bolesti (anemija, krckanje, neishranjenost). Osigurati njihovu ranu dijagnozu, aktivnu prevenciju i liječenje.

Planirajte vrijeme liječenja pedijatara i stručnjaka, s posebnim osvrtom na kritična razdoblja razvoja preranog djeteta.

Dodjeljivanje i tumačenje testa krvi (1 puta mjesečno kontrola H u i broj crvenih krvnih stanica). Na anemizaciju djeteta ukazuju: u prvom tjednu života - NV ispod 180 g / l, eritrociti - 4.5.10 12 / l, u drugom tjednu - NV ispod 150 g / l, eritrociti ispod. 4.0. 10 12 / l, nakon 2 tjedna - Hb ispod 110 g / l, eritrociti su ispod 3,5-10 12 / l.

Planirajte pojedinačni kalendar cijepljenja. Djeca rođena s masom do 1500 g, imenuju se profilaktička cijepljenja nakon 1 godine, uzimajući u obzir stanje zdravlja.

Sanitarno obrazovanje s roditeljima o značajkama razvoja preranog beba, njihovoj osjetljivosti na bolesti. Obavijestite roditelje o mogućim uzrocima prijevremene bolesti i pravovremenom uklanjanju tijekom ponovne trudnoće.

Sustav skrivanja preranog djeteta počinje s prvim satima svog života i sastoji se od tri faze

Faza I - intenzivna skrb u rodilištu.

Svrha: spasiti život djeteta.

Prve terapijske i preventivne mjere počinju u dvorani. Sve manipulacije se provode pod uvjetima koji sprečavaju hlađenje djeteta (temperatura zraka ne manja od 25 ° C, vlažnost 55-60%, stol za mijenjanje s izvorom topline).

Važan uvjet za uspješnu njegu prerane bebe je dodatno zagrijavanje od trenutka rođenja!

- Neposredno nakon uklanjanja glave, usisavanje sluzi iz usne šupljine i gornjeg dišnog trakta (kako bi se spriječilo aspiraciju).

- Prijam djeteta u toplim, sterilnim pelenama.

- Re-reorganizacija traheobronhijalnog stabla.

- Zatim glava i tijelo djeteta blago obrišite pelene. Nježno (nježno) milovanje glave, torza, udova jedna je od metoda taktilne stimulacije disanja, kao odgovor na te manipulacije, u pravilu se povećava učestalost i dubina disanja.

- Pri rođenju djeteta u stanju hipoksije ubrizgava se u pupčanu pupčanu venu smjesu koja sadrži 10% -tnu otopinu glukoze, otopinu kokgboksilaze, 5% otopinu askorbinske kiseline, otopinu 10% otopine kalcijevog glukona.

- Nakon primarne prerade i vezanja pupčane vrpce djeteta težine više od 2000 grama, omotane u pelene i pokrivač, stavljaju se u krevet na temperaturi od 24-26 ° C, budući da on je u stanju održavati normalnu temperaturu ravnotežu sebe.

- Djeca s masom većom od 1500 g se brinu za posebne Bebiterm krevete s grijanjem i dodatnom kisikom (T zraka u odjeljenju prvo iznosi 26-28 o C, a zatim se postupno smanjuje na 25 o C, prema indikacijama topli, navlaženi kisik se hrani 30%).

- Preuranjene dojenčad s težinom od 1500 g ili manje, kao i djeca u teškom stanju, smještene su u inkubator (aparat unutar kojeg se održava određeni T o C - od 36 ° C do 32 ° C). U inkubatoru dijete ima optimalni temperaturni režim (rektalna temperatura dijete održava se unutar 36,6 o -37,1 o C).

Vlažnost zraka u inkubatoru treba biti 80-90% prvog dana, a 50-60% sljedećih dana. Razina oksigenacije odabrana je pojedinačno - koncentracija kisika treba biti optimalna, pri čemu nestanak cijanoze kože i sluznice, bradypnea, apneje i smanjene motoričke aktivnosti. No, nije preporučljivo održavati koncentraciju kisika više od 38% zbog mogućnosti njegovih toksičnih učinaka na središnji živčani sustav, pluća i mrežnicu. Promjena dezinfekcije i dezinfekcija se provodi svakih 2-5 dana (visoka temperatura i vlažnost stvaraju povoljne uvjete za brzu reprodukciju patogenih mikroorganizama). Dugi boravak djeteta u inkubatoru nepoželjno je. Ovisno o stanju djeteta, može biti od nekoliko sati do 7-10 dana.

Za 7-8 dana prerano beba se prevozi u specijaliziranim strojevima iu inkubatoru iz rodilišta u odjel za prerane bebe.

Faza II - promatranje i liječenje u specijaliziranom odjelu za prerane bebe.

Cilj: zadovoljiti osnovne vitalne potrebe preranog beba.

Glavni zadaci:

- Pružanje visoko kvalificirane medicinske skrbi;

- Organizacija skrbi sa najstrožim poštivanjem pravila asepsije;

- Stvaranje udobnih mikroklimatskih uvjeta (dodatno zagrijavanje i oksigenacija);

- Pružanje adekvatne prehrane;

- Nastavite roditeljima kako se brinuti o djetetu kod kuće.

Dijete u odjelu prenosi se iz inkubatora na grijani krevet samo ako to ne dovede do promjene njegovog stanja (Tijelo, bojanje kože itd.). Ako dijete u krevetu ne "održava" tjelesnu temperaturu, dodatno zagrijavanje primjenjuje se pomoću gumenih grijača (od jedne do tri s T od 60 ° C vode, postavljanjem dva na stranu i jedne noge na udaljenosti širine dlana od djetetova tijela). Čim dijete počinje "držati" T samog tijela unutar granica od 36,5-37 ° C, broj grijača se postupno smanjuje. Treba imati na umu da neplodno zagrijavanje djeteta može dovesti do pregrijavanja ili hipotermije.

Pri provođenju terapije kisikom potrebno je osigurati optimalnu koncentraciju kisika. Preporučuje se mješavina plina koja ne sadrži više od 30% kisika, a trajanje kisika se odabire pojedinačno. Smjesa se treba navlažiti na 80-100%, zagrijana do 24 ° C. Kisik terapija može se provesti pomoću nazalnih katetera, kanila, maski ili šatorova kisika.

Racionalno hranjenje, primjereno stanju djeteta, jedan je od najvažnijih uvjeta za puni razvoj prerane bebe. Najbolja hrana za prerano dijete je majčino mlijeko, pa je stoga potrebno poduzeti sve što je moguće kako bi se sačuvao dojenje. Glavna načela davanja preuranjenih beba su oprez i postupnost. Izbor metode hranjenja ovisi o gestacijskoj dobi bebe. Važno je osigurati da dijete tijekom hranjenja ne preoptereći, ne regurgitirati, ne želi hranu.

Metode hranjenja:

- Prerane bebe s dugom razdoblju trudnoće, s težinom usisavanja, gutanja refleksa i zadovoljavajućeg sisanja, možete početi hraniti 3-4 sata nakon rođenja iz prsa ili boca. Za prevenciju prekomjerne radne aktivnosti, preporučljivo je koristiti podstava na majčinim bradavicama, a kada se hranite iz boce - koristite meke bradavice s rupom koja odgovara naporima dojenčadi.

- S težinom refleksa gutanja i odsutnosti sisanja dijete se može hraniti žlicom.

- U nedostatku majčino mlijeka majke možete primijeniti specijaliziranu prilagođenu smjesu tijekom prvih 2-3 mjeseca.

- Djeca s malom tjelesnom težinom i gestacijskom dobi manjom od 32 tjedna unose se kroz nozogastričnu ili orogastričnu cijev. Kako bi se izbjegao razvoj infekcije i čireve pod pritiskom, ne preporučuje se ostaviti konstantnu sondicu dulje od 2 dana. Uvođenje mlijeka mora se provoditi pomoću kapljica, pomoću sterilne štrcaljke, kapaljke ili specijalnog alata za perfuziju šprice.

- Duboko prerane bebe s respiratornim poremećajima, cirkulacijskim poremećajima, depresijom CNS-a propisuju se parenteralna prehrana. Prvi dan života primaju 10% -tnu otopinu glukoze, od drugog dana prelaze u 5% -tnu otopinu glukoze dodatkom aminokiselina, elektrolita, kalijuma, vitamina, mikroelementa i masnih emulzija.

Liječenje lijekovima:

Liječenje preranih beba provodi se uzimajući u obzir njihove anatomske i fiziološke abnormalnosti. Odstupanja koja ne prelaze "fiziološku", ne trebaju medicinsku korekciju. Patogenetska terapija koristi se za sprječavanje i liječenje određenih patoloških stanja (HDN, sindrom smetnje, pneumonija itd.).

Kod liječenja preuranjenih beba, posebno onih s malom tjelesnom masom, potrebno je promatrati taktiku odmora motora. Prekomjerna stimulacija takve djece u prvih dana i tjedana života, intenzivna i infuzijska terapija (bez automatskih uređaja za doziranje) može dovesti do pogoršanja. Broj intramuskularnih injekcija treba odgovarati sposobnostima djeteta. Kada se intramuskularnom injekcijom ne smije davati više od 0,5 ml otopine lijeka. Predominantno mjesto ubrizgavanja je srednja trećina vanjske bočne površine bedara.

Kriteriji za ispuštanje preranog djeteta iz bolnice:

- Tjelesna težina mora biti najmanje 2500 g uz konstantnu pozitivnu dinamiku.

- Sposobnost održavanja konstantne tjelesne temperature.

- Prisutnost izraženih fizioloških refleksa.

- Stabilnost svih vitalnih funkcionalnih sustava.

Stadij III - dinamičko promatranje u uvjetima dječje klinike.

Nakon izbacivanja iz bolnice, dijete dolazi pod nadzorom pedijatarskog pedijatara i medicinske sestre. Dan nakon izbijanja iz bolnice, pedijatar pedijatra i medicinska sestra posjetiti dijete kod kuće. S obzirom da se treća faza preranog sestrinstva javlja u obitelji, glavni dio njege i odgovornosti leži kod roditelja djeteta.

Priprema se individualni rehabilitacijski program, a planirane su aktivnosti sestrinstva nakon pronalaženja razine spremnosti za skrb za prerano dijete, njihove sposobnosti da snose velike fizičke, mentalne i materijalne troškove, psiho-emocionalno stanje majke, stav svakog člana obitelji djetetu, razina znanja o problemima prerane bebe prognoza.

Potrebno je objasniti roditeljima da će, pored djeteta s optimalnim životnim uvjetima u obitelji i osiguravanjem dobre njege, do kraja prve godine života, dijete će moći nadoknaditi svoje vršnjake fizički i psihički (izuzetak je duboko prerane bebe).

Individualni program rehabilitacije u uvjetima dječje klinike.

Cilj: Razviti individualni rehabilitacijski program usmjeren na osiguravanje vitalnih potreba preranog djeteta, ovisno o interakciji liječnika - medicinske sestre - roditelja djeteta.

ciljevi:

- Procjena fizičkog i mentalnog zdravlja djeteta.

- Procjena stanja somatskog i mentalnog zdravlja majke.

- Ocjena socijalno-ekonomskih uvjeta obitelji.

- Podučavanje članova obitelji pravila skrbi, organiziranje racionalnog načina i prehrane, metode očvršćivanja, odgovarajuće obrazovanje.

Sadržaj individualnog rehabilitacijskog programa:

1. Trajno praćenje pokazatelja utega.

2. Mjesečna procjena fizičkog i psiho-morbidnog razvoja.

3. Redovita procjena funkcionalnog stanja organa i sustava (koža, sluznica, mišićno-koštani sustav, organi vid i sluh, itd.).

4. Kontrola i ispravak prehrane djeteta, odnosno, funkcionalnost i dob.

5. Pravodobno sprječavanje rakom, anemija.

6. Osposobljavanje i savjetovanje roditelja o otvrdnjavanju.

7. Obuka roditelja u kompleksima masaže i gimnastike.

8. Cijepljenje na pojedinačnoj rasporedu imunizacije.

9. Ispitivanje djeteta od strane pedijatara i specijalista (oftalmologa, otorijaringologa, neuropatologa, ortopeda, stomatologa) u propisanim uvjetima i prema indikacijama.

10. Laboratorijska ispitivanja krvnih i urinskih testova u određeno vrijeme i po potrebi.

48. Sustav preranog dojenčeta. Organizacija sestrinstva u fazi 1

Grijanje od trenutka rođenja - T u dvorani 25-28, izvor zračene topline, toplih pelena, grijanog inkubatora (35-36). Prebačen u odjel s postom sestara, održavajući T, izolaciju, cikličko punjenje.

Higijena djeteta je kao punopravno, ali samo bi zdravi ljudi s masom većom od 2 kg trebali biti okupani. Uklonite generičku masnoću sterilnim uljem na obrubu. Kisik treba biti isporučen na minimum, ali za potrebe djeteta.

Rukovanje i mijenjanje zatvorenih napa. Trajanje boravka u juve odlučuje se pojedinačno. Nakon što je dijete počelo držati T i nije potrebno u O2, prenijeti grijaću ploču na krevetić (težina preko 1800-1900 T). Kada njegove fluktuacije T postanu beznačajne, prebacite ga na redoviti krevet.

Zdravo dijete, sposobno držati T, s masom većom od 2000 i dodavanjem ga, s normalnom epitelizacijom pupčane rane i normalnim UAC, može se otpustiti kući nakon 8 dana života.

Sva bolesna djeca, bez obzira na masu, zdravi s masom manjom od 2000 nakon 2 tjedna života prenose se na 2. stupanj skrb.

49. Sustav preranog dojenčeta. Organizacija sestrinstva u fazi 2

Faza 2 - specijalizirani odjel (bolnica) za liječenje i njegu preuranjenih beba. Zadatak je trajno vratiti ili nadoknaditi nerazvijene ili izgubljene f-ove, normalizirati homeostazu, povećati imunološku reaktivnost, nastaviti liječenje cerebralnih poremećaja i rezultirajuće infekcije, profesionalnog račića i anemije.

Pedagoške aktivnosti - moguća osjetila, eksterokisceptori. Prilagodba majci za dojenje. Ispunjavanje komora ciklički, bolje je u jednoj komori iz jedne maternice.

Smještena u kutijskim kućama, odvojena medicinska sestra za 4-6 djece. Njega pruža medicinska sestra, au odjelu je samo majke koje dojče.

Njega je individualna. U prvom 2-3 se prilagođava novo mjesto, tako da ne može biti masovno dobivanje, nemirno ponašanje, regurgitacija, apneja. Djeca mase manje od 1700 g nalaze se u inkubatorima (do 2-3 tjedna). Kupanje zdrave djece počinje s 2. tjedan života, a djeca mase manje od 1000 - 15-18 dana. Kupajte svaki drugi dan ili svatko. Nemojte se okupati u teškim uvjetima, poremećaji cirkulacije.

Antropometrija na dan primanja i svaki mjesec, težina svaki dan (ako dojenje, a zatim nakon svakog hranjenja). Opseg glave - svakih 10 dana.

Proširite na trbuhu od 1 mjeseca s masom od 1100-1300 g, počevši od 10 minuta, 3-4 puta dnevno 15-20 minuta prije jela (postupno povećavajte).

Masaža PBS dnevno od 1 mjeseca i težine 1700-1800, a sa nadutosti manje težine.

Šetnje na verandama - od 2-3 tjedna težine 2100-2500, a od 2 mjeseca s težinom 1800-1900.

50. Načela hranjenja punoljetnih i prijevremenih novorođenčadi. Izračun snage

Potpuno pojam. Volumen majčinog mlijeka (mješavina) u prvih 7-10 dana života: ako je težina djeteta više od 3200 g pri rođenju, onda V = 80 * n, gdje je n broj dana života. Ako je težina manja od 3200, onda je V = 70 * n, gdje je n broj dana života. Nakon iscrpljenosti iz bolnice i do 2 mjeseca - 1/5 mase; 2-4 mjeseca - 1/6 mase, 4-6 mjeseci - 1/7 mase, nakon 6 mjeseci 1/8, ali ne više od 1 l. Do 3,5 mjeseca dijete jede svaka 3 sata (7 puta dnevno), 3,5-6 mjeseci - svaka 3,5 sata (6 puta), nakon 6 mjeseci - svaka 4 sata (5 puta).

Prijevremeno. Pojedinačno. Unesite probnu sondu, ostavite 30-40 minuta i uvjerite se da opće stanje nije slomljeno. Ispitivanje tolerancije - unesite 1-3 ml destilirane vode, provjerite je li u normalnom stanju. Zatim unesite vodu ili ljepilo, povećavajući volumen, svaka 3 sata. Vidjeti se u dobrom stanju. Počnite davati majčino mlijeko 10-14 ml / kg / dan ili posebnu smjesu i postepeno povećavati. Hranjenje svaka 3 sata. Ovisno o refleksu sisanja, dojite (s masovnom provjerom nakon hranjenja), iz boce ili sonde. Sonda se prenosi kad dijete počne usisati sondicu.

Djeca do 10 dana prema formuli 3 * dan života * tjelesna težina u kg. Djeca starija od 10 dana 1/7 mase, nakon 3 tjedna - 1/6, 1 mjesec - 1/5.

Dojenje je bolje, ali mlijeko je neadekvatno u smislu minerala, proteina i boja za prerano. Stoga, koristite aditive (prah ili tekućinu) za dodavanje mlijeku. Ili možete zamijeniti dio mlijeka s preuranjenom formulom. Ako nema mogućnosti dojenja, upotrijebite posebnu smjesu za preuranjeno vrijeme.

Faze preranog dojenčeta

Kada se rodi prerano dijete s dubokim stupnjem nezrelosti, proces skrbi traje mnogo tjedana, a ponekad i mjeseci. Za ovo morate biti mentalno pripremljeni. Naposljetku, to je čudo: takva mrvica rođena je živa i boreći se za svoje pravo na ovom svijetu. Ostaje samo čekati, kada će biti pored vas. Svaki ima svoj put, ali u njemu postoje tri različita koraka.

Prva faza: skrb u rodilištu (perinatalni centar)

 • Neposredno nakon rođenja, međusobno se slažu s bebom samo s toplim rukama, na grijanom stoliću za zamjenu i omotane u sterilne grijane pelene. Vrlo je važno u ovoj fazi eliminirati hipotermiju.
 • Kupaju se samo one bebe koje teže više od dva kilograma. Originalno sredstvo za podmazivanje gotovo se ne uklanja, kako ne bi oštetilo kožu.
 • Sve mrvice koje nisu dostigle težinu od dva kilograma smještene su u zatvorene inkubatore, gdje im je stvoren optimalan uvijet, nalik onima u kojima su bili u uteri.
 • Taktike referencije ovise o stupnju zrelosti i preuranjenosti mrvica.

Gdje i kada se ispuštaju?

 1. Zdrava djeca koja su stekla težinu dva kilograma otpuštena su kući.
 2. 7.-8. Dan, oni koji nisu primili prestižnu "dvushki" poslani su u neonatalni patološki odjel, do druge faze dojenja.
 3. Bolje preuranjene bebe prenose se u drugu fazu skrbi čim se utvrdi dijagnoza i osiguravaju se uvjeti za siguran prijevoz.

Drugi korak: sestrinstvo u dječjoj / neonatološkoj ordinaciji dječje bolnice

Moderni odjeli drugog stupnja prerane njege su opremljeni da ostanu djeca sa svojim majkama. U ovom slučaju, od dvije do četiri djece obično se smještaju u isti tip odjela. Svakom odjelu (rjeđe od dva) pripada posebna medicinska sestra koja nadgleda brigu o majkama djece i obavlja medicinske postupke i manipulacije.

Djeca težine do 1700 g nalaze se u inkubatorima, odakle ih izvlače (ako postoji dopuštenje neonatologa) za hranjenje, vaganje i promjenu odjeće. Na udaljenosti od 60-70 cm od prsa bebe objesiti igračku, čak i ako dijete je još uvijek vrlo slab.

Obrišite djecu:

 • nakon dobi od dva tjedna, ako je njihova težina veća od 1700 grama;
 • nakon dobi od dva mjeseca, ako je njihova težina dosegla jedan kilogram.

Vaganje se provodi po potrebi, ali barem jednom dnevno.

Rast i opseg glave mjere se tjedno.

Čim postaje moguće, preuranjeno se češće širi na trbuščić. A kad tjelesna težina dosegne 1800 grama, počinju masirati trbuščić (prema indikacijama ranije, čak i do 1000 grama).

Čak iu bolnici s preuranjenim bebama težine 1700 grama u dobi od dva tjedna, počinju hodati.

Treći korak: promatranje kod kuće od strane pedijatrijske poliklinike

Prvoga dana nakon dolaska kući medicinska sestra i liječnik trebaju pregledati dijete. Zatim, sestra će doći dva puta tjedno za mjesec dana, a pedijatar - još dva puta. Do šest mjeseci, sestra će početi stići tjedno, a šestomjesečno na godinu dvaput mjesečno.

Liječnici će pratiti zdravlje i razvoj preranog djeteta, a roditelji moraju učiniti sve kako bi organizirali odgovarajuće životne uvjete za bebu, prilagodili svoj način, prehranu, temperiranje i razvoj akcija.

Prerane bebe zahtijevaju blaže klimatske uvjete. preporučuje se:

 • sobna temperatura 20-22 stupnja Celzijusa;
 • vlaga 60-70%.

Soba bi trebala biti svježi zrak, ventilacija - potrebni su.

Obrišite bebu svaki dan, u sobi u kojoj temperatura zraka nije niža od 22 stupnja, optimalno - 26. Koristite čistu vodu za kupanje na 38-39 stupnjeva. Kupanje se provodi s higijenskom i restaurativnom svrhom. Pitanja koja se otvrdnjavaju u prvim mjesecima za prijevremeno nisu relevantna.

Hodanje dopušteno:

 • s težinom od 2500 grama u bilo kojem vremenu (odjeća je toplija po jednom sloju nego u normalnim novorođenčadi);
 • s težinom do 2500 grama - samo u toplom vremenu.

Hrana je ponajprije dojka, ako nije moguće - koristiti prilagođene mješavine za prerane bebe. Oni su više koncentrirani i pridonose najranijoj dobnoj skupini i rastu mrvica.

Postupci temperiranja trebaju započeti od druge polovice godine života, ako nema kontraindikacija.

Za majke beba rođene prerano, posebno je važno uspostaviti povjerljiv odnos s lokalnim pedijatrom i medicinskom sestrom. Mnogo je pitanja i potrebno ih je riješiti uz pomoć stručnjaka, s argumentima i sukladno modernim položajima službene medicine.

Ako je sve ispravno, nakon godinu ili dvije, nitko se neće sjetiti da je mrvica bila nešto drugačija od svojih vršnjaka.

A kada je beba uhvatila svoje vršnjake u visini, težini i razvoju?

Preuzmite vježbe pestovalnaya gimnastike za bebu od 6 tjedana i starije

Želite li da beba bude zdrava, aktivna i snažna? Planirate li preuzeti najizravniju ulogu u podučavanju gimnastike mrvica? Preuzmite praktične vježbe iz pestovalnoy gimnastike za bebe od 6 tjedana do 3 mjeseca i dajte zdravlje beba od rođenja!

Za komentar, morate

Preuzmite vježbe pestovalnaya gimnastike za bebu od 6 tjedana i starije

Želite li da beba bude zdrava, aktivna i snažna? Planirate li preuzeti najizravniju ulogu u podučavanju gimnastike mrvica? Preuzmite praktične vježbe iz pestovalnoy gimnastike za bebe od 6 tjedana do 3 mjeseca i dajte zdravlje beba od rođenja!

Pravila o privatnosti

Administracija stranice viline.tv (VilainTv LLC OGRN 1155476136804 INN / KPP 5406597997/540601001) poštuje i pridržava se zakona Ruske Federacije. Također poštujemo vaša prava i poštujemo povjerljivost popunjavanja, prijenosa i pohrane Vaših povjerljivih podataka.

Tražimo vaše osobne podatke kako bismo vam pružili povratne informacije kako bismo pružili informacije ili usluge, odgovorili na vaše zahtjeve na službu za podršku web mjesta, vodili natječaje i druge promocije, provodili anketu kako bismo poboljšali kvalitetu usluga.

Osobni podaci su informacije koje se odnose na predmet osobnih podataka, odnosno potencijalnog kupca. Konkretno, ovo je posljednje i ime i prezime, datum rođenja, kontakt podaci (telefon, e-mail) i drugi podaci koji se pripisuju federalnom zakonu od 27. srpnja 2006. br. 152 -GP "o osobnim podacima" (u daljnjem tekstu: Zakon) osobnih podataka.

Ako ste podatke o kontaktima postavili na web stranicu, automatski se s osobnim podacima prihvaćate sljedeće radnje (operacije): prikupljanje i akumuliranje, pohranjivanje, ažuriranje (ažuriranje, promjena), korištenje, uništavanje, depersonaliziranje, prijenos na zahtjev suda. h. trećim osobama, u skladu s mjerama za zaštitu osobnih podataka od neovlaštenog pristupa.

Navedeni pristanak vrijedi neodređeno od trenutka kada su podaci navedeni, a može biti opozvana slanjem aplikacije za administraciju mjesta koja označava podatke navedene u članku. 14. Zakona o osobnim podacima.

Povlačenje suglasnosti na obradu osobnih podataka može se izvršiti slanjem odgovarajuće narudžbe u jednostavnom pisanom obliku na e-mail adresu ([email protected])

U slučaju povlačenja suglasnosti za obradu naših osobnih podataka, obvezujemo se da brišemo vaše osobne podatke u roku od 3 radna dana.

Faze dojenja preranog beba i naročito njihove rehabilitacije

Pojam "preuranjenost" se koristi kada se dijete rodi prije 37. tjedna trudnoće s tjelesnom težinom ispod 2.5 kg. Ako beba teži manje od 1,5 kg - ovo je ekstremni pokazatelj i duboko preuranjeno vrijeme.

Preuranjene bebe trebaju medicinsku njegu i zahtijevaju posebne uvjete, budući da većina organa još ne radi zbog ranog porođaja.

Kako se javlja skrb prerane bebe, od kojeg tjedna je termin i od koje se težine mogu spasiti?

Popis faza novorođenčadi u skrbi

Proces sestrinstva traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Konačno vrijeme utječe stupanj prijevremenosti, opće stanje bebe, prisutnost patologija. Visoke šanse za preživljavanje i puni razvoj imaju novorođenčad koja je u perinatalnim centrima.

U običnim roditeljskim bolnicama često je nedostaje mnogo potrebne za pravilnu njegu preranog nerođenog djeteta.

Prvo: skrb u intenzivnoj njezi

Ovo je najvažniji i kritični stupanj u životu djeteta. Važnu ulogu u ovoj fazi igra brzina odlučivanja. Svrha prve faze skrbi je eliminirati razvoj komplikacija i situacija koje ugrožavaju život. Nakon što je beba uklonjena iz majčine utrobe, a pupkovina je izrezana, postavljena je na tople pelene i osušena. Sve medicinske manipulacije izvode se na toplom stolu, koji održava određenu temperaturu sličnu intrauterini toplini.

U reanimaciji djeteta šalje se iz medicinskih razloga. Ovdje se dijete smješta u inkubator. Ovo je vrsta inkubatora za novorođenčad, koja je oblikovana poput staklene kutije s rupama. Unutar inkubatora, zadana temperatura i vlažnost se uvijek održavaju.

Dijete u inkubatoru povezano je s senzorima koji podržavaju i nadziru funkcioniranje pluća, probavni sustav, a ti uređaji mjere krvni tlak.

Medicinska njega za prerano dijete u jedinici intenzivne njege uključuje:

 • Kontrola disanja. Prerano plućna bolest često se razvija - bolest hijalinske membrane (u djece koja imaju težinu do 1 kg). Kako bi se uklonio problem, ventilator je spojen - uređaj je namijenjen za unos mješavine plina u pluća.
 • Koža prerane tanke, visoki rizik od gubitka vlage. U inkubatoru, bebe se samo trljaju mokrim tamponom. Sva oprema je suspendirana pomoću senzora za pričvršćivanje ili pričvršćena za prste ili uške, jer su vrpce za mjerenje tlaka doprinose snažnom trljanje.
 • Lijekovi. Lijekovi se ubrizgavaju kroz pupčanu venu ili kroz venu u rukama.

Drugo: intenzivna skrb

U ovoj fazi dijete se prenosi nakon normalizacije tjelesne težine. Cilj drugog stupnja skrbi je najbrži rast i povećanje težine, normalizacija psihosomatskih funkcija. U intenzivnoj skrbi majka i beba zajedno su u odjelu. Svaki odjel ima 1-2 sestara koji prate stanje novorođenčeta.

U ovom odjelu možete provesti od nekoliko tjedana do mjeseci. U odjelu nastavlja pratiti tjelesnu temperaturu bebe. Prema dinamici državnih poboljšanja, dodjeljuje se metoda kao što je "metoda klokanova". To uključuje izravan kontakt između majke i djeteta.

 1. Dijete se stavlja na majčin prsima za oko 20 minuta, prekriven pokrivačem na vrhu, a šešir je stavljen na glavu.
 2. Metoda omogućuje stabilizaciju prijenosa topline, pogodno utječe na mentalno stanje.
 3. U budućnosti se povećava vremenski interval. Pediatricima se savjetuje da nastavljaju izvoditi metodu "klokan" kod kuće.

Treće: kod kuće pod nadzorom liječnika

Faza 3 je moguća ako nema opasnosti za život djeteta i kritični indikatori težine su poraženi. Cilj treće faze njege je dodavanje mase prirodno. Prvog dana nakon iscjednje medicinska sestra i liječnik dolaze kući. Tijekom sljedećeg mjeseca sestra će stići dva puta tjedno, pedijatar 2 puta mjesečno.

Kod kuće je također važno promatrati toplinski režim i kontrolirati vlažnost zraka. Temperatura u sobi ne bi trebala biti 20 stupnjeva, idealna izvedba: 20-22 stupnja. Vlažnost zraka je 60-70%.

Najmanji. Njega prerano bebe

Preuranjeno dijete: kako izgleda i ponaša se, faze njege.

Prema sadašnjoj definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dijete rođeno prerano do 37 punih tjedana i ima sve znakove nezrelosti, što ćemo opisati u nastavku, smatra preuranjenim. Naravno, visina i težina preranih beba su manja od visine i težine djece rođene u terminima, ali danas se težina i visina nazivaju uvjetnim kriterijima za preuranentnost, budući da mnoge punoljetne bebe mogu težiti manje od 2500 g iz više razloga. i visine manja od 45 cm.

Postoje dvije krajnosti u odnosu na prerano dijete: neki ga smatraju smanjenom kopijom djeteta rođenog na vrijeme, drugi mu uskraćuje pravo da se zove čovjek i smatra ga gotovo embrijom, voljom sudbine da se nađe izvan utrobe. Obje su pogrešne. Preuranjene bebe, naravno, djeca, ali - posebne, kojima je potrebna posebna njega i posebna njega. Na primjer, 24 tjedno prerano dijete normalno mora provesti još 16 tjedana u maternici, gdje placentu daje hranu i kisik, eliminirajući potrebu jesti i disati samostalno; temperatura je konstantna; zaštićena je od svih vrsta ozljeda i štete; gravitacija se ne osjeća; njegov živčani sustav ne mora odgovoriti na snažne podražaje (vizualno, auditivno, taktilno). Prije nego što je lišeno ovog poznatog i ugodnog okruženja, dijete je prisiljeno da se prilagodi novom, općenito neprijateljskom, staništu. Jasno je da je bez pomoći liječnika ovo u većini slučajeva nemoguće.

Šanse za preživljavanje

Od 1979. godine, ruska zdravstvena zaštita temelji se na svjetskim standardima koje je usvojio WHO, prema kojem djeca rođena s tjelesnom težinom od preko 500 g s gestacijskim razdobljem od najmanje 22 tjedna smatraju se potencijalno održivima. Imajte na umu da je prognoza prognoza, a ne jamstvo, a ne rečenica: neke prerane bebe umiru odjednom, unatoč povoljnim prognozama, drugi preživljavaju zbog prkosa sumornih procjena. Japanski znanstvenici su opisali čak i slučaj uspješne njege djeteta rođenog s masom od 396 g, a nakon nekog vremena nije bio niži od svojih vršnjaka ni u mentalnom ili fizičkom razvoju! Jedna stvar je sigurna: šanse preuranjene bebe preživjele povećavaju svakim danom.

Kako prerano dijete izgleda i ponaša se?

Pojava i ponašanje novorođenčeta prerano dijete, naravno, ovisi o gestacijskoj dobi (broj punih tjedana trudnoće u vrijeme rođenja). Izgradnja preranog djeteta vrlo je osebujna. Glava je relativno velika, kranijalne šavove često su otvorene, male i bočne fontane su velike. Kosti lubanje su kobne. Subkutana mast je slabo razvijena. Često je koža preuranjene bebe prekrivena kosom kosom, nokti mogu biti nerazvijeni. Aurikli su mekani, pupak je mali. Kod dječaka testisi se ne smiju spuštati u skrotum, dok su kod djevojčica labi nerazvijeni.

Refleksije u preuranjenim bebama slabe su i vrlo brzo izumiru, a kod onih koji su vrlo preuranjeni, često im nedostaju vitalni znakovi gutanja i sisanja. Ton tonusa obično se smanjuje. Zbog nezrelosti termoregulacijskog centra preuranjene bebe ne mogu održavati tjelesnu temperaturu, tako da se lako ohlade i ne reagiraju s povećanjem temperature infektivnim bolestima. Dišni, probavni, kardiovaskularni, živčani i drugi sustavi u njima su nerazvijeni (u usporedbi s punim djetetom) i imaju niz značajki koje određuju tijek bolesti u ovoj skupini djece. Vizualni sustav sazrijeva između približno 22 i 34 gestacijske dobi. Stoga, prvo, prerane bebe provode vrlo malo vremena s otvorenim očima i ne usredotočuju oči. Tridesetog tjedna gestacijskog doba već reagiraju na jarku svjetlost, trepere ili zatvaraju oči, a blagom rasvjetom otvaraju oči, pregledavaju okolne predmete i usredotočuju oči na njih, premda ih se usredotočuju na duže vrijeme nego u punoj dobi djece i odraslih.

Što čeka prerano bebe odmah nakon rođenja

Nisu sva djeca rođena prije "službeni" pojam zasigurno će ući u odjel, specijaliziranu za njegu prerano. Pri donošenju odluke o tome treba li prerano dijete smjestiti u jedinicu intenzivne njege ili intenzivnu njegu novorođenčadi, liječnici uzimaju u obzir ne samo gensku dob, nego i omjer težine / visine, probleme s disanjem, kongenitalne anomalije ili malformacije, bolesti, posebno zarazne i mnoge drugi čimbenici. Ako, prema liječnicima, stanje novorođenčeta ne predstavlja prijetnju njegovu životu i zdravlju, dijete je otpušteno kući, pružajući mu majci sve potrebne preporuke za njegovanje njega.

Prva faza dojenja - dječja reanimacija

U slučaju značajne nezrelosti vitalnih sustava novorođenčeta (na primjer, ako prerano dijete ne može disati samostalno), ona odmah nakon rođenja ulazi u pedijatrijsku jedinicu intenzivnog liječenja. Ovdje su djeca u posebnim inkubatorima prekrivena prozirnim kapicama s četiri rupe - dva na svakoj strani (za medicinske manipulacije). Svi su inkubatori opremljeni umjetnim respiratorima. Djeca koja nemaju ili imaju slab refleks sisanja prima hranu tijekom prvih nekoliko tjedana (optimalno, grijano majčino mlijeko, ponekad s posebno odabranim dodatkom) kroz nozogastričnu cijev. U inkubatoru se održava stalna temperatura (uostalom, opasnost nije samo hipotermija, već i pregrijavanje) i vlažnost (oko 60%), tako da dijete ne osuši sluznice. Ponekad su couze opremljene vodenim madracima koji približavaju uvjete u amnionskoj tekućini. Uz pomoć brojnih cijevi i žica, dijete je povezano s monitorima, droopovima i drugim uređajima koji kontroliraju puls, temperaturu i disanje, redovito provode krvne testove, ubrizgavaju potrebne lijekove i izvode mnoge druge važne funkcije. Ako se indikatori snimljeni ovim uređajima opasno odstupaju od norme, oglasit će se alarm. Postupci reanimacije nisu ograničeni na umjetnu ventilaciju pluća i protok hrane kroz sondu. Rijetko rođena djeca su izložena riziku razvoja raznih komplikacija, od kojih se većina može spriječiti ili izliječiti razvojem moderne neonatalne reanimacije. Dajemo samo jedan primjer. U plućima, kao što je poznato, najvažniji proces ljudskog života je razmjena plinova: kisik zraka prolazi u krv i ugljični dioksid iz krvi u zrak. Za to su odgovorne sitne vezikule povezane mrežom kapilara - alveoli. Dakle, tvar koja protuteže pad alveola u plućima tijekom isteka, takozvani surfaktant, nastaje samo u 22-24 tjednu trudnoće i vrlo je preuranjene bebe potrebno uvesti umjetno sintetizirani surfaktant. Postoji mnogo takvih primjera, ali detaljan opis svih postupaka koji se provode s preuranjenim bebama u jedinici intenzivne skrbi, preuzet će prevelik prostor i teško će biti razumljiv i zanimljiv za ljude daleke od medicinskih.

Druga faza skrbničke skrbi za novorođenčad

Kad dijete može samostalno disati i nema potrebe za umjetnom ventilacijom, započinje druga faza skrbi koja se obično provodi u jedinici intenzivne njege novorođenčadi. Ovdje su i prerane bebe smještene u odrasloj osobi. Za razliku od jedinica za intenzivnu njegu, jedinice intenzivne njege nisu opremljene umjetnim respiratorima. Međutim, u inkubatore je osigurana dodatna opskrba vlažnim i zagrijavanim kisikom, kao i optimalnim uvjetima vlažnosti i temperature. Dijete je u inkubatoru sve dok ne može održavati temperaturu tijela vlastitim i bez dodatne opskrbe kisikom. Danas se smatra dokazanim da tijekom boravka pacijentu prerano dijete treba komunicirati s majkom. Dijete bi trebalo čuti majčin glas, osjetiti toplinu, koja se postiže pomoću takozvanog metoda klokanta. Ova metoda nježnih preranih beba prvi put se koristila u tim siromašnim i nerazvijenim zemljama gdje, iz čisto ekonomskih razloga, nije bilo sredstava za pružanje svih preranih beba opremljenim opremom opremljenim svime što je neophodno za održavanje konstantne temperature opreme. Bit metode leži u činjenici da je dijete skrbeno, u izravnom kontaktu s majčinom kožom - na prsima i abdomenu. Mama stavlja na slobodnu, otkopčanu prednju odjeću, ona nosi djetetu pelena (i možda kapu). Dijete je smješteno između grudi, odjeće su pričvršćene kako bi izbjegli gubitak topline. Temperatura djeteta prati medicinska sestra ili monitor. Studije su pokazale da majčinska toplina savršeno zagrijava dijete i temperatura njegovog tijela održava se na odgovarajućoj razini. Disanje postaje i ispravnije i stabilnije, kao i otkucaja srca i oksigenaciju krvi. Štoviše, koža djeteta je kolonizirana majčinom mikroflora koja doprinosi procesu ozdravljenja. Moguće je prebaciti na ovu metodu njege kada, u relativno zadovoljavajućem stanju, dijete i dalje treba umjetnu termoregulaciju i praćenje otkucaja srca i disanja.

Treća faza njege - praćenje promatranja

Relativna normalizacija osnovnih vitalnih funkcija tijela ne uvijek, na žalost, znači da je prerano bebe konačno postalo jednako njegovim vršnjacima u psihofizičkom razvoju. Sada, u mnogim gradovima Rusije, otvaraju se uredi za praćenje praćenja djece s vrlo niskom tjelesnom težinom. Liječenje se naziva pacijentovim podacima prikupljenim nakon završetka početnog promatranja (u ovom slučaju, nakon iscjedka iz jedinice intenzivne njege ili sestrinstva u ranijoj dobi). Naravno, u praćenju ureda ne provodi se samo promatranje djece, već i sustavno ispravljanje odstupanja koja se nalaze u njima. Metode takve ispravke - tema za drugi razgovor.

Dijete kod kuće

Naravno, propisivanje djeteta doma, liječnik će dati majci sve potrebne preporuke za daljnju brigu o njemu. U članku ćemo se ograničiti samo na najčešća razmatranja.

 • Također ćete morati održavati određenu temperaturu kod kuće - u dječjoj sobi bi trebala biti oko 22-23 ° C. Iako u trenutku iscrpljivanja dječja termoregulacija obično već radi, još uvijek mora potrošiti mnogo svoje energije da zagrije tijelo, tako da morate stvoriti udobne uvjete za njega, inače će sve kalorije izvađene iz teško dobivene hrane koristiti za održavanje tjelesne temperature, a ne dobitak težine. Ali nemojte zaboraviti - dijete se može i pregrijati, što nije manje opasno.
 • Sterilizirajte boce i bradavice koje koristite za hranjenje bebe. Pokušajte spriječiti dijete da kontaktira sa svim svojim rođacima i prijateljima koji vas ne mogu čekati barem u početku, jer je njegov otpor prema infekciji slab i nema potrebe da ga povrijedi.
 • Nemojte brinuti ako dugo ostajete na dojci - prerane bebe ne sisaju tako aktivno, pa im mora biti dano vremena da se dostigne dovoljno. Ako vidite da je beba umorna, prestanite se hraniti, dati mu malo odmora, završiti izražavanje mlijeka. Budite sigurni da provjerite sa svojim liječnikom ako dijete treba posebnu mješavinu koja sadrži sve tvari i multivitamine koje je potrebno uz vaše majčino mlijeko. Postoje dodatke koji se otapaju u majčinom mlijeku i smanjuju rizik od nedostatka vitamina u preranoj bebi.
 • Lure možete započeti samo uz dopuštenje liječnika. Uobičajeno, mamac se primjenjuje kada dijete teže 6-7 kg, jede oko 1000 ml mlijeka ili mlijeka po danu, međutim, ako je potrebno, mamac je propisana prije.
 • Nemojte se uplašiti ako dijete od prvog dana ne počne brzo povećavati težinu. U prva dva tjedna, dijete obično izgubi težinu, ali dobivanje, u pravilu, počinje s trećim ili četvrtim tjedanom. Prosječni porast težine tjedno za prerano dijete je u početku 100-200 g. U trećem ili četvrtom mjesecu on će udvostručiti svoju težinu (puni djetet diže svoje težine u petom mjesecu), a triput u šestom (dugoročno beba samo na kraju prve godine).
 • Ne bi trebalo biti mučeno zbog osjećaja krivnje zbog činjenice da je dijete rođeno prerano i, u vezi s tim, da je previše oprezno, da bi previše maziti dijete. Prerano beba je doista neobična bića i zahtijeva poseban tretman. Najbolje je da se posavjetujte s dobrim psihologom za djecu, metodologom koji posjeduje vještine raznih obrazovnih igara i tehnika. Oni će vam omogućiti da stvorite najpovoljniju okolinu za skladan razvoj djeteta i nadoknadite sve poteškoće s kojima se vaš maleni sin ili kći suočavaju, jedva dolazeći na ovaj svijet. Liječnička praksa pokazuje da se s pravilnom skrbi i pravilno odabranim rehabilitacijskim tečajem, čak i vrlo preuranjene bebe nadmašuju svojim kolegama u osnovnim psihofizičkim parametrima za 1,5-3 godine.

Faze preranog dojenčeta

Prva faza sestrinstva je dječja reanimacija. U slučaju značajne nezrelosti vitalnih sustava novorođenčeta, on odmah nakon rođenja ulazi u odjel dječje reanimacije. Ovdje su djeca u posebnim inkubatorima prekrivena prozirnim kapicama s četiri rupe - dva na svakoj strani (za medicinske manipulacije). Svi su inkubatori opremljeni umjetnim respiratorima. Djeca koja nemaju ili imaju slab refleks sisanja prima hranu tijekom prvih nekoliko tjedana (optimalno, grijano majčino mlijeko, ponekad s posebno odabranim dodatkom) kroz nozogastričnu cijev. U inkubatoru se temperatura i vlažnost zraka održavaju konstantnom (oko 60%) tako da se sluznice ne isuše. Ponekad su couze opremljene vodenim madracima koji približavaju uvjete u amnionskoj tekućini. Uz pomoć brojnih cijevi i žica, dijete je povezano s monitorima, droopovima i drugim uređajima koji kontroliraju puls, temperaturu i disanje, redovito provode krvne testove, ubrizgavaju potrebne lijekove i izvode mnoge druge važne funkcije. Ako se indikatori snimljeni ovim uređajima opasno odstupaju od norme, oglasit će se alarm. Postupci reanimacije nisu ograničeni na umjetnu ventilaciju pluća i protok hrane kroz sondu.

Druga faza skrbi je intenzivna skrb za novorođenčad. Kad dijete može samostalno disati i nema potrebe za umjetnom ventilacijom, započinje druga faza skrbi koja se obično provodi u jedinici intenzivne njege novorođenčadi. Ovdje su i prerane bebe smještene u odrasloj osobi. Za razliku od jedinica za intenzivnu njegu, jedinice intenzivne njege nisu opremljene umjetnim respiratorima. Međutim, u inkubatore je osigurana dodatna opskrba vlažnim i zagrijavanim kisikom, kao i optimalnim uvjetima vlažnosti i temperature. Dijete je u inkubatoru sve dok ne može održavati temperaturu tijela vlastitim i bez dodatne opskrbe kisikom. Danas se smatra dokazanim da tijekom boravka pacijentu prerano dijete treba komunicirati s majkom. Dijete bi trebalo čuti majčin glas, osjetiti toplinu, koja se postiže pomoću takozvanog metoda klokanta.

Treća faza sestrinstva je praćenje promatranja. Relativna normalizacija osnovnih vitalnih funkcija tijela ne uvijek, na žalost, znači da je prerano bebe konačno postalo jednako svojim vršnjacima u psihofizičkom razvoju. U follow-up uredima, ne samo djeca su pratili, ali i sustavno ispravljanje odstupanja naći u njima.

Primarna skrb o novorođenčadi

Nakon ispuštanja novorođenčeta iz rodilišta, informacije se prenose telefonom u dječju kliniku, gdje se majčino ime, adresa i datum rođenja djeteta bilježe u časopisu za posjet novorođenčadi. Tijekom prva tri dana nakon iseljenja iz rodilišta, lokalni liječnik i medicinska sestra obavljaju prvo pokroviteljstvo novorođenčadi. Djeca s rizičnim čimbenicima, kongenitalne anomalije i bolesti, prerano ili odgođeno, kao i prvo dijete u obitelji trebaju se ispitati prvoga dana nakon što je izbacivanje iz bolnice.

Tijekom prvog pokroviteljstva novorođenčadi liječnik se upoznaje sa životnim uvjetima obitelji. Otkriva prisutnost čimbenika rizika u povijesti, provodi temeljito ispitivanje djeteta i na temelju sveobuhvatne procjene određuje skupinu zdravlja djeteta. Ona daje preporuke o režimu djeteta, hranjenju djeteta i skrbi o novorođenčadi, prehrani majke koje njeguje, određuje uvjete naknadnih posjeta pokroviteljstvu, uzimajući u obzir stanje zdravlja djeteta. Medicinska sestra obrađuje pupčanu ranu i pokazuje majci sve manipulacije koje se brinu za dijete.

Tijekom prvog pokroviteljstva novorođenčadi potrebno je obavijestiti majku o uvjetima koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb i reći gdje treba pomoći. Uputiti roditelje na skrb o djeci, hranjenju i obrazovanju.

Bolesti purulentno-septičke bolesti neonatološkog razdoblja

Ključna pitanja:

Opće informacije o gnojno-septičkim infekcijama kod djece

Etiologija, patogeneza, čimbenici rizika za sepsu i lokalizirane oblike gnojne infekcije

Klasifikacija, klinika, kriteriji za dijagnozu sepsa

Bolesti upalnih upala kože i potkožnog tkiva kod novorođenčadi (vesikulopustazis, pemfigus, pseudofurunculosis, flegmon itd.)

Bolesti pupčane rane (pljesak pupka, omfalitis, tromboflebitis pupčane vene)

Liječenje i prevencija gnojnih bolesti septičkih stanica

Značajke farmakoterapije

Pod purulentnom infekcijom razumjeti uvođenje i reprodukciju u tijelu patogenih piogeničnih mikroorganizama s formiranjem purulentnih žarišta.

Sepsis novorođenčadi. Etiologija i patogeneza. Čimbenici rizika

Etiologija. Raznolikost patogena jedna je od glavnih karakteristika sepsa, koja određuje karakteristike tijeka septičkog procesa, budući da patogenost različitih sojeva mikroorganizama može varirati. Etiologija ovisi o razdoblju infekcije, djetetovu zrelosti stanja njegova imunološkog sustava, izvoru infekcije, epidemiološkoj situaciji u regiji i specifičnoj medicinskoj instituciji. Dakle, s početkom sepsa - do 5 dana života - patogeni su streptokoki grupe B, E. coli, Klebsiella, enterokoki, streptokoki grupe A, hemofilus bacillus, anaerobe. U slučajevima kasne sepsije starijih od 5 dana - uzročnici su češće Staphylococcus aureus, E. coli, Klebsiella, epidermalni Staphylococcus aureus, pio-purulentni bacil. Vjeruje se da su u ranoj fazi sepsije češće uzročnici mikroorganizama uzrokovani gram-negativnim mikroorganizmima, au slučaju kasnih gram-pozitivnih mikroba. Gram-pozitivna flora prevladava u punoljetnim novorođenčadi i uvjetno patogene gram-negativne flore pretkulture. U nozokomijalnim infekcijama, zlatni i epidermalni stafilokoki, enterokoki, klebsiella i pseudopentalni bacil su trenutno češći.

Čimbenici rizika

Čimbenici rizika za nosačnu infekciju su: starost djeteta, manjak tjelesne težine, težina stanja, imunosupresija, prethodna antibiotska terapija (više od 10 dana), boravak djeteta u jedinici intenzivne njege i intenzivnu njegu i parenteralnu prehranu. Posljednjih godina došlo je do povećanja učestalosti intrauterine infekcije fetusa i novorođenčadi kod herpes simplex virusa, citomegalovirusa, klamidije i mikoplazme. Neprestano zarazno sredstvo u tijelu trudnice i fetusa ima imunopatološki učinak na tijelo fetusa i njegov imunološki sustav.