Drugi pregled tijekom trudnoće: identificiranje rizičnih skupina za majku i bebu

Rođenja

Suvremena medicina pruža trudnici majci priliku da dobije dovoljno potpune informacije o procesu formiranja djeteta.

Po volji ili ako je potrebno, trudnica ima priliku da se ispita, što će pomoći u određivanju nepostojanja prijetnje normalnoj i prirodnoj formiranju fetusa.

Jedna od ovih metoda je prenatalni screening, koji doslovce prevodi kao "prenatalni screening".

U zemljama ZND-a screening je započeo ne tako davno, osobito je popularan kod trudnica. Ovaj pregled pomaže pri identificiranju rizičnih skupina u trudnica i izravno iz fetusa.

 • ultrazvuk (izveden ultrazvukom);
 • biokemijska (razmatraju se različiti krvni markeri);
 • (sastoji se od ultrazvuka i krvnih testova).

Obrazac sadrži osobne podatke koji su potrebni za određivanje trajanja trudnoće i izračunavanje rizika mogućih grešaka u fetusu. Analize se vrše na temelju trajanja trudnoće.

Nakon toga, sve informacije o primanju obrađuju računalni program koji na izlazu pruža informacije o mogućim rizicima.

Treba imati na umu da svaki rezultat dobiven u ovom slučaju nije apsolutno pouzdan. Da biste pojasnili ove podatke, trudnicu se može savjetovati da se posavjetuje s genetikom i dodatnim istraživanjima.

Postoji li drugi pregled?

Kao što znate, postoje određeni čimbenici koji mogu uzrokovati razvoj različitih patologija u nerođenog djeteta. Ti faktori uključuju:

 • prijetnja trudnoćom u svojim ranim fazama;
 • utjecaj na majčino tijelo štetnih profesionalnih i okolišnih čimbenika;
 • prethodno nastale spontane pobačaja;
 • prisutnost virusnih infekcija u ranoj trudnoći;
 • dostizanje majke od 35 godina;
 • alkoholizam i ovisnost roditelja;
 • već postoji s kongenitalnim abnormalnostima;
 • raznih naslijeđenih bolesti roditelja;
 • korištenje lijekova u ranoj fazi trudnoće;
 • zamišljanje djeteta kao rezultat usko povezanih odnosa.

Stoga, ako se trudnica suočava s barem jednim od tih čimbenika, morat će proći drugi pregled.

Drugi screening otkriva vjerojatnost razvoja bolesti kao što je Downov sindrom (trisomija 21 kromosom), Edwardsov sindrom (trisomija 18 kromosom), oštećenja neuralne cijevi.

Kada treba napraviti drugi pregled?

Kao što je poznato, prva studija screeninga je učinjena tijekom prvog tromjesečja (11-13 tjedana trudnoće), a drugi - tijekom drugog tromjesečja (16-20 tjedana trudnoće).

Stručnjaci preporučuju da provode drugi screening u 16-17 tjednu, kada su dobiveni rezultati najcjenjeniji i pouzdani.

Norme i pokazatelji

Drugi se screening sastoji od proširenog ultrazvuka i biokemijskog testa krvi u odnosu na sadržaj 3 hormona.

Prošireni ultrazvuk uključuje pregled cijelog fetusa (opću strukturu, stanje unutarnjih organa - mozak, srce, kralježnicu), kao i posteljicu i amnionsku tekućinu. Na temelju rezultata, predviđa se datum isporuke.

Biokemijske pretrage krvi s ciljem utvrđivanja razine hormona, kao što su 3 (AFP-alfa-fetoprotein, FE) (bez estriol) i HCG (humanog korionskog gonadotropina).

Alfa-fetoprotein je protein prisutan u fetalnoj krvi u početnim fazama razvoja. Njezin je glavni zadatak zaštititi fetus od majčinog imunološkog sustava, neutralizirajući maternalne spolne hormone, formiranje jetre fetusa.

Normalno, razina AFP (U / ml) u 15-19 tjedana trudnoće je 15-95, na 20-24 tjedana - 27-125.

Besplatni estriol je jedan od najvažnijih hormona trudnoće. Doprinosi razvoju protoka krvi u maternici, dovodi do razvoja mliječnih žlijezda u trudnica.

Razina ovog hormona prikazuje stanje placente. S normalnim razvojem trudnoće, razina SC se stalno povećava od formiranja posteljice.

Normalno, sadržaj SC (nmol / l) ovisno o tjednu trudnoće trebao bi biti kako slijedi: 15-16 tjedana (5,4-21,0); 17-18 tjedana (6,6-25,0); 19-20 tjedana (7,5-28,0).

Chorionic gonadotropin je hormon koji se sastoji od posteljice. Doprinosi očuvanju i funkciji korpus luteuma. Maksimalna koncentracija ovog hormona doseže maksimalno 9-10 tjedana trudnoće.

To su normalne razine hCG (U / ml) ovisno o tjednu trudnoće: tjedan 16 (10-58); 17-18 tjedana (8-57); 19. tjedan (7-49); 20-28 tjedana (1,6-49).

Laboratoriji koji provode biokemijske analize tih hormona mogu se međusobno razlikovati u različitim reagensima koje koriste. U ovom slučaju, laboratorij osigurava vlastite standarde za razine tih hormona.

Loše izvedbe

Jednostavni testovi koji pomažu identificirati glavne patologije u razvoju fetusa, bit će signal za uklanjanje problema u slučaju njihove pojave.

Ovo je jamstvo da će se kao rezultat stvoriti zdravo dijete koje će svojim roditeljima donijeti samo pozitivne emocije.

Sve abnormalne razine 3 glavna hormona tijekom trudnoće, koje su gore navedene, dokazuju mogućnost razvoja različitih patologija fetusa:

 1. Povišene razine AFP može ukazivati ​​na patološke razvoj neuralne cijevi, pupčana kila pojavljuje, sustava koji tvori pogrešno hrane, formiranje moždane kila, uništavanje virusnih infekcija jetre fetusa.
 2. Nizak sadržaj AFP - za razgovor o razvoju Down sindroma i Edwards, smrt fetusa, pogrešno određivanje trajanja trudnoće.
 3. Povišene razine AH - izazvati višestruku trudnoću ili razvoj velikog fetusa.
 4. Smanjena vrijednost SE može biti činjenica placentnog insuficijencije, postojanje preuranjenih trudova, fetalne nadbubrežne bolesti, poremećaja razvoja mozga, Downov sindrom, intrauterine infekcije prenositi.
 5. Povišene razine kroničnog hepatitisa - ukazuju na višestruku trudnoću, neusklađenost gestacijskog doba, razvoj toksikoze, prisutnost dijabetesa u majci, Downov sindrom.
 6. Niže vrijednosti CG javljaju se u trudnoćama koje nisu u razvoju, prisutnosti prijetnji pobačaja, placentalne insuficijencije, fetalne smrti.

Drugi pregled tijekom trudnoće: datumi i što pokazuje

Vidi također:

Hemostasiogram tijekom trudnoće - koja je svrha i što ova analiza pokazuje

Što je dopplerometrija tijekom trudnoće i zašto se to izvodi?

Test tolerancije glukoze u trudnoći: što pokazuje kako se poduzeti

Pozdrav, dragi čitatelji! Danas ćemo govoriti o tome s jedne strane čini nam se, buduće mame, samo osjećati leptiriće u želucu u očekivanju sljedećeg sastanka s mrvicama, as druge - to nije mjesto nemira. I još jednom odbaci misli: "Što ako nešto nije u redu s njim?"

Pogodite što mislim? Naravno, o novom sveobuhvatnom istraživanju, koji sada pada na drugo tromjesečje. I njegovo ime je drugi pregled tijekom trudnoće. Datumi, normativni pokazatelji i odstupanja od norme - to su glavna pitanja koja najviše zanimaju žene. Razgovarat ćemo o njima.

2. Koji je drugi pregled?

Drugi pregled, ili screening za 2. trimestra, je dijagnostička studija, čiji je cilj također identificirati rizike razvoja patologija u fetusu.

Tradicionalno, uključuje naprednu ultrazvučnu i biokemijsku analizu krvi. Zanimljivo je da se ovaj potonji naziva triplom u broju bijelih i hormonskih studija.

Što je uključeno u njega? Test razine:

 1. hCG;
 2. slobodni estriol;
 3. alfa fetoproteina.

Svi oni nam omogućuju da procijene i identificirati fetus imao bolest jetre, bubrega, adrenalna insuficijencija, oštećenje neuralne cijevi i spinalnog kanala, ihtioze i Smith-Lemli-Opitz sindrom, kao i za otkrivanje i šećerna bolest u same majke.

2. Kada i kome se drugi pregled

Koliko vremena je potrebno? Teško je odgovoriti nedvosmisleno. Činjenica da su neki stručnjaci savjetuju da se podvrgne drugi probira na 16 - 20 tjedana, s naglaskom na činjenicu da su rezultati biokemijski test ili test krvi smatra se da što točnije, ako je materijal za istraživanja je snimljena strogo iz 16. tjednu 6- 18. dan u tjednu. Drugi insistiraju da možemo čekati do 22-24 tjedna.

Dakle, kada se drugi screening zapravo događa? To je legitimno pitanje koje može odgovoriti samo liječnik promatrajući trudnoću. Samo zato što vidi samo rezultate prethodnog pregleda, na temelju kojeg odlučuje kada je bolje pregledati u svakom pojedinom slučaju. Ili čak savjetuje da je napusti. Uostalom, takva studija nije obvezatna procedura i prikazana je samo ženama koje su u opasnosti. Pogodi tko je to?

 • žene iznad 35 godina;
 • onih koji su imali ili imali prijetnju prestankom ili lošije komplikacije u prethodnim trudnoćama, pobačaja;
 • onih koji su u ranim fazama pretrpjeli akutne bakterijske ili infektivne bolesti i kao rezultat su uzimali lijekove koji su kontraindicirani tijekom trudnoće;
 • onih koji imaju djecu s genetskim bolestima ili članovima obitelji s kongenitalnim malformacijama;
 • one s novim rastom u drugom tromjesečju;
 • oni čiji prethodni screening otkrivaju velike rizike od vjerojatnosti razvoja nedostataka.

Zajedno s njima, drugi screening vjerojatno će pozvati trudnu majku ako je otac djeteta njezin krvni rođak. Sve ostalo će dobiti samo preporuku za drugi ultrazvuk kako bi se procijenilo opće stanje fetusa, koje se obično provodi u 22-24 tjedna trudnoće. Iako, ako i oni žele proći kroz redoviti screening i ponovno osigurati da nema nikakvih rizika, vjerojatno neće biti odbijeni.

3. Kako se pripremiti za drugi screening.

Dobra vijest za ovaj pojam za budućnu majku bit će nedostatak potrebne pažljive pripreme za produljeni ultrazvuk skeniranja.

A to znači da više nije potrebno piti vodu u litrama s litrama neposredno prije postupka, punjenja mjehura i zadržavanja, ali time pružiti stručnjaku neku vrstu prozora za gledanje. Sada ovu funkciju izvodi amnionska tekućina.

Nažalost, ova se vijest ne odnosi na biokemijski test. Tamo, kao i prije, posebna je prehrana važna, zahvaljujući kojoj možete dobiti najtočnije rezultate.

Što isključiti? To je točno, alergeni i junk food, i to:

 • kakao;
 • čokolada;
 • agrumi;
 • riblji;
 • pretjerano masnoće;
 • pržena.

Ali glavna stvar ovdje nije da se uzrujati. Morate biti strpljivi cijeli dan prije biokemijskog testa. Dan izravnog dolaska u laboratorij mora doći na prazan trbuh. Kako test? Poput normalan krvni test iz vena.

4. Regulatory performance u drugom pregledu

Što mislite kako ova studija pokazuje? Istina, približna težina fetusa i dinamika njegovog razvoja.

Na temelju dobivenih rezultata stručnjak može procijeniti:

 1. struktura fetusa (ima li ručke, noge, prste, kralježnicu, itd.);
 2. stanje unutarnjih organa (mozak, srce, bubreg, želudac, jetra, itd.);
 3. fetalni parametri;
 4. stanje placente i cerviksa;
 5. količina i kakvoća amnionske tekućine;
 6. polje budućeg djeteta.

Po završetku, on donosi zaključak s dobivenim podacima. Usporedimo li ih s pravilima, možemo govoriti o zdravlju budućeg djeteta. Radi Vaše udobnosti, mi smo ih uredili u obliku tablice:

Kada se 2 screening trudna i što to pokazuje

Kako bi naučili kako budućno dijete raste i razvija, omogućuje pregled drugog tromjesečja. Je li potrebno podvrgnuti se postupku, jer se smatra mnogo jednostavnijim od prvog pregleda? Kome je ukazano ispitivanje i koliko tjedana traje? Što žena treba znati o dijagnozi?

Koji je termin?

Takvo ispitivanje (screening) za buduće mame počelo se provoditi relativno nedavno, od 2000. godine. Uključuje ultrazvučnu i biokemijsku analizu uzete iz vene. Prvi put kada se trudnica pregleda od 10 do 13 tjedana, drugi se screening provodi od 16 do 20 tjedana. Vremensko razdoblje više informativne i točne analize potrebne za drugi pregled je od 16 tjedana do 6 dana 18 tjedana. S ultrazvukom - od 19 do 22 tjedna.

Ako krv trudne žene nije pobudila sumnju na prvom pregledu, liječnik preporuča podvrgnuti samo ultrazvučnoj dijagnozi. Treći put ultrazvuk učinjen je od 22 do 24 tjedna, a to je obavezno. Iako, ako želite ponovno donirati krv i biti testirani, buduća mama može u svakom laboratoriju na svoj trošak.

Ono što pokazuje drugi pregled trimestra

Došavši na ultrazvuk, buduća mama može računati na takve informacije:

 • stanje posteljice
 • Postoje li abnormalnosti u cerviksu i dodacima;
 • količina amnionske tekućine;
 • mjesto fetusa u maternici;
 • veličine fetusa (volumen prsnog koša, trbuha, glava, duljina kralježnice i udova);
 • kako se razvija glavni organ živčanog sustava - mozak i kičmena moždina;
 • kako se razvijaju kosti lica, oči, nos;
 • stanje srca i vaskularnog sustava;
 • jesu li unutarnji organi ispravno razvijeni.

Svakako napravite drugi pregled za žene u opasnosti:

 • roditelji koji su rodbina;
 • pretrpjela je zaraznu bolest tijekom trudnoće;
 • roditelji koji imaju genetsku bolest u svojoj obitelji;
 • ako žena ima slučaj mrtvorođenog i spontani pobačaj;
 • ako su se rodili roditelji s mentalnim, nervoznim, genetskim patologijama;
 • ako se na prvom screeningu otkrije bilo koji poremećaj.

Kako se pripremiti za studij

Nakon prvog testiranja, malo je vjerojatno da će drugi pregled tijekom trudnoće biti neočekivani postupak.

Priprema za to je potrebno, kao i po prvi put:

 • dan prije darivanja krvi neophodno se suzdržati od jedenja masne, začinjene, pržene hrane;
 • uzeti krv na praznom trbuhu i piti vodu jedino jakom žeđom;
 • izbjegavati stres i anksioznost, što može negativno utjecati na rezultate.

Ultrazvuk je izveden bez posebne obuke. Nema kontraindikacija, bezbolno i neinvazivno. Ultrazvučna dijagnoza prenatalnog pregleda smatra se suvremenom, visoko informativnom i sigurnom metodom koja omogućava ispitivanje stanja majke i djeteta.

Trudna leži na kauču. Liječnik namazuje želudac gelom i provodi istraživanje s posebnim senzorom kroz kožu. Dekodiranje i rezultati koje pacijent prima nakon nekoliko minuta.

Što uključuje 2 probira

Drugi pregled ukazuje na prisutnost ili odsutnost rizika da dijete ima kromosomske defekte. Glavni zadatak prenatalnog pregleda je identificirati mame koji su u opasnosti da imaju dijete s teškoćama u razvoju i pažljivije ih ispitati, na primjer, invazivno. Prema rezultatima dubinskog pregleda, liječenje će biti propisano ili predloženi umjetni pobačaj.

Drugi se screening naziva trostruki, jer uključuje 3 pokazatelja:

 • Alfa-fetoprotein (ili ACE) je protein koji se proizvodi od jetre i gastrointestinalnog trakta embrija od 3 tjedna. Ona je odgovorna za transport hranjivih tvari i zaštitu fetusa od estrogena koje proizvodi maternalni organizam za vlastitu zaštitu.
 • Chorionic gonadotropin (CG) - hormon aktivno sintetiziran od strane korijenskih tkiva nakon embrionalne implantacije. Smatra se važnim pokazateljem zdravog tijeka trudnoće, koji regulira ženske hormone. Za prvi screening, studija razine β-podjedinice CG je karakteristična, jer je do 10. tjedna njegov broj povećava do maksimuma, a zatim postupno smanjuje. Tijekom drugog razdoblja pregleda jednako su ispitivane i β-podjedinice i CG.
 • Besplatni estriol je hormon sintetiziran bebinim jetrom i nadbubrežnim žlijezdama. Utječe na stanje maternice, placentalnu cirkulaciju krvi i funkcioniranje ženskih žlijezda dojke.

U suvremenim laboratorijima trudnice može se provesti dodatna analiza, otkrivajući količinu inhibina A. Ovo je ženski hormon, čiji pokazatelji ovise o trajanju trudnoće i općem stanju fetusa.

Normalne tjedne cijene i dekodiranje

Prilikom tumačenja testova provedenih tijekom pregleda uzimaju se u obzir vanjski faktori, težina trudnog bolesnika, njezine loše navike.

Screening 2 trimesters: kada se drugi screening

Ako su rezultati druge studije pozitivni, tada je zametak zdravi, nema genetskih patologija, osjeća se dobro, ako je negativan, onda dijete najvjerojatnije pati od ozbiljne bolesti. Nakon utvrđivanja bolesti, liječnik ili prihvati intrauterini tretman malog pacijenta, ili umjetno uzrokuje preuranjeni rad. To znači da se screening za drugi trimestar tijekom trudnoće može nazvati odgovornim i važnim postupkom, koji se ne smije uzimati lagano i bezbrižno.

Koja je svrha 2 screeninga tijekom trudnoće?

Trenutno, ginekolozi savjetuju svim trudnicama da prođu prvi i drugi pregled kako bi odmah otkrili genetske abnormalnosti u zametku. Svaka buduća majka se nada da joj se ljubljena i dugo očekivana beba dobro razvija i razvija, nema strašnih bolesti. Ali, nažalost, ne rode samo jaka i zdrava djeca, već i bebe s teškim i neizlječivim patologijama.

Pretraživanje se smatra najtočnijim istraživanjem, čiji rezultati mogu biti pouzdani.

Screening 2 trimestra tijekom trudnoće omogućuje otkrivanje nepravilnosti fetusa, koje se ne razlikuju tijekom prve studije, kako bi se potvrdilo ili uskratilo dijagnozu u prvom tromjesečju kako bi se identificirale fizičke abnormalnosti kod djeteta.

Kako se drugi pregled provodi tijekom trudnoće?

Kada dođe 18. - 20. tjedan trudnoće, liječnici savjetuju pacijente da prolaze kroz screening i ultrazvuk. Ispit se postavlja za vrijeme tog razdoblja trudnoće zbog nekog razloga, jer je u ovom trenutku prikladno za proučavanje embrija. Prvi pregled, koji se provodi sredinom prvog tromjesečja trudnoće, ne daje precizne informacije o fizičkom stanju djeteta u maternici, ali samo pokazuje koliko dobro napreduje embrionalni razvoj. No, drugi screening i ultrazvuk u 20. tjednu mogu biti ginekolog vrlo vrijedni podaci o zdravlju fetusa. Nakon što je dobio negativne rezultate studije, liječnik nudi roditeljima dvije mogućnosti za daljnje postupanje: bilo da roditi bolesno dijete, ili, prije nego što bude prekasno, da pristane na pobačaj. Prevedeno s engleskog jezika, screening je screening, to jest, računajući vjerojatnost da djeca imaju određena odstupanja. Najpopularniji program probira je PRISCA, ili perinatalna procjena rizika. Obično uključuje tri studije.

 1. Biokemijski trostruki test. Trudnica uzima venuću krv tijekom 2. trimestra trudnoće kako bi provjerila sadržaj AFP, hCG i estriol markera. AFP, ili alfa-fetoprotein, protein je sintetiziran jetrom i probavnim traktom embrija. Ljudski hCG, ili humani korionski gonadotropin, hormon je proizveden u embrionalnim membranama, koji je prisutan samo u krvi trudnica. Estriol spolnog hormona proizvodi folikularni aparat jajnika. Biokemijski test omogućuje utvrđivanje vjerojatnosti nastanka takvih teških kromosomskih bolesti u zametku kao Downov sindrom i Edwardsov sindrom. Za trudnicu, test je potpuno siguran, koncentracija AFP, hCG, estriola jednostavno se izračunava u krvi, ne provodi se manipulacija ženskog tijela.
 2. Ultrazvučni pregled. Ultrazvuk u okviru probira se provodi preciznije i detaljnije u usporedbi s konvencionalnim ultrazvukom. Medicinski stručnjak vrlo pažljivo proučava sliku embrija na monitoru ultrazvučnog stroja. Liječnik može naći u embrij manji fizički nedostatak koji se može lako izliječiti uz pomoć lijekova ili kirurških operacija, kao i ozbiljne razvojne anomalije koje se ne mogu otkloniti. Uobičajeno, ultrazvučno skeniranje na drugom zaslonu olakšava dijagnosticiranje kila u dijafragmi, klopotama, rascjepoj usnici, rascjepom, skraćivanju cjevastih kostiju, deformaciji prstiju i mnogim drugim patologijama.
 3. Cordocentesis. Ovaj postupak nije obavezan stupanj drugog probira. No, ako test krvi i ultrazvučna ispitivanja pokazuju prisutnost nekih abnormalnosti, preporučuje se, ipak, provesti cordocentesis. Operacija je prilično komplicirana, ali ona vam dopušta da otkrijete što je u redu s djetetom u utrobi. Posebna igla umetnuta je u abdomen trudne žene, uz pomoć kojih se krv zametka uzima iz pupčane vrpce. Prikupljena krv se šalje u laboratorij radi analize, prema rezultatima liječnika preciznu dijagnozu embrija. Ali mora se reći da se cordocenteza odnosi na nesigurne postupke. Dva od 100 žena imaju pobačaj nakon operacije. Često igla ostavlja iza hematoma, koja se, međutim, brzo riješi. Jedna žena stotinu po postupku je zaražena.

Koje se bolesti mogu otkriti u embriju tijekom drugog pregleda?

Mnoge se žene pitaju je li potrebno provesti 2 probir tijekom trudnoće. Studija je vrlo skupo. Ali zar će novac potrošiti isplatiti? Zapravo, screening drugog trimestra trudnoće ne bi trebao biti podcijenjen, jer roditeljima daje važne informacije o razvoju djeteta u maternici. Prema studiji, obitelj odluči napustiti bebu ili imati pobačaj. Ako je embrij ozbiljno i neizlječivo bolesno, onda je bolje da ga ne mučete, već da umjetno prekinete trudnoću. Do kraja drugog tromjesečja pobačaj je još uvijek dopušten. Neke majke zabrinute su zbog moralne strane tog pitanja. U ovom slučaju, trebali biste razmisliti koliko je teško podizati i podići djecu s teškoćama u razvoju. Jesu li roditelji pristali na ovo teret za život? Ili je bolje odgoditi rođenje djeteta? Tipično se provodi drugi trimestriranje za otkrivanje takvih abnormalnosti razvoja embrija: oštećenja neuralne cijevi, Downov sindrom, Edwardsov sindrom, Patauov sindrom.

 • Nedostatak neuronske cijevi. Dvadeseti dan intrauterne egzistencije pojavljuje se neuralna ploča u zametku. Nakon nekoliko dana, urušava se u cijev - klica središnjeg živčanog sustava, uključujući mozak i leđnu moždinu. Formiranje cijevi je vrlo sporo, ponekad ploča nije potpuno zatvorena ili izravnana. U tom slučaju pojavljuju se jake malformacije fetusa: anencefalija, cephalocele, meningocele. Anencefalija ili pseudocefalija - odsutnost moždanih polutki, vremenski i okcipitalni dijelovi lubanje. Srednje i diencephalon deformirane, oči ispupčene, jezik neprirodno dug, vrat kratko, gornji dio glave, umjesto lubanje prekriven gustom membranom, cijepljen krvnim žilama. Cephalocele, to jest cijepanje lubanje - izlaz tkiva mozga kroz oštećenja lubanje. Meningocele - medijana spinalna anomalija, u kojoj sadržaj spinalnog kanala nije potpuno zatvoren.
 • Down sindrom. Ova kromosomska bolest, također nazvana trisomija, javlja se u vrijeme začeća. U bolesnika s embrijom, kariotip ne uključuje 46 kromosoma, kao u zdravih osoba, ali 47. U Downovom sindromu, dvadeset i jedan par kromosoma je zapravo trostruki, a ne par. Takva genetska abnormalnost događa se kada tijekom oplodnje jaje ili sperma nose dodatni kromosom. Novorođenčad s Downovim sindromom ima malu glavu, spljošteno lice, deformirane uši, ravni nos, koso oči, kratak vrat, uvijek otvoreno usta, kratke udove. Pojava bolesti ne ovisi o rasi, načinu života, zdravlju, dobi roditelja. Predvidjeti i spriječiti kromosomsku mutaciju je nemoguće.
 • Edwardsov sindrom. Ta bolest, kao što je Downov sindrom, događa se za začećem, rezultat je promjena u kariotipu. Samo se dodatni treći kromosom ne nalazi u dvadeset prvom, već osamnaestom paru kromosoma. Novorođene bebe s Edwardsovim sindromom karakteriziraju slabost, bol, nedostatak visine i težine. Izgledaju prerano, ali kasnije su rođeni. Bolesna djeca imaju kratak prsni koš, deformirane rebra, dislocirane kukove, klatne noge, upleteni prsti, papilomi na koži. Dojenčad s Edwardsovim sindromom ima specifičnu strukturu glave, imaju nisko čelo, kratak vrat, nerazvijene očne jabučice, ispupčenje glave, nisko postavljene uši, deformirane uši, male usne, rascjep usne. U ovoj bolesti, gotovo svi sustavi i organi neispravno djeluju, srčani oštećenja, opstrukcija crijeva, zatajenje bubrega, kila u prepona, fistule u jednjaku, divertikula mjehura. Bolesna djeca rijetko žive do prvog rođendana.
 • Sindrom Patau. Ova bolest karakterizira prisutnost ozbiljnih kongenitalnih malformacija. Tjelesna težina novorođenčadi s dijagnozom ove bolesti ne prelazi 2,5 kg. Kod djece postoje poremećaji u razvoju različitih dijelova središnjeg živčanog sustava, umjerene mikrocefalije, patologije vizualnog sustava (rožnata neprozirnost, coloboma, microphthalmia itd.), Polydaktilno i oštećenje razvoja ruku. Djeca s Patauovim sindromom često imaju nagnuto nisko čelo, uske palpebralne pukotine, široku bazu nosa i dubok nosni most, anomalije krakova, kratak vrat, pukotine na nebu i gornju usnicu. Više od polovice dojenčadi pati od nedostataka u razvoju srčanog mišića - poremećaja razvoja zidova srca, položaj krvnih žila je uobičajen. Kod djece se dijagnosticiraju poremećaji razvoja tkiva gušterače, embrijske kile, udvostručenja ili povećanja unutarnjih organa (slezena, bubrega, itd.), Malformacije reproduktivnih organa. Može biti cista, povećana lobulacija kortikalnog tkiva bubrega. Bilješka karakteristična za zajedničku potragu za mentalnom retardacijom. Takve teške razvojne patologije ne dopuštaju većini dojenčadi (95%) Patauovom sindromu da žive dulje od nekoliko tjedana ili mjeseci. U rijetkim slučajevima je moguće održavati život takvih pacijenata već nekoliko godina. U razvijenim zemljama postoji tendencija produženja očekivane životne dobi djece s Patauovim sindromom na pet godina.

Važno je napomenuti da, iako su navedene patologije izuzetno rijetke, one su obilježene lukavim i nepredvidljivim. Spriječiti kromosomske mutacije ne mogu, oni se pojavljuju u vrijeme začeća, ne liječe, ne nestaju sami, ostaju zauvijek. Bolesna djeca ne mogu potpuno živjeti, patiti od svoje inferiornosti, ovisiti o bliskim ljudima, onesposobljeni. Loša je stvar da dijagnosticiranje kromosomskih bolesti u zametku u maternici predstavlja težak zadatak liječnicima.

Čak i ako drugi pregled najtočnijih i najsuvremenijih metoda, da dostavi pouzdanu i definitivnu dijagnozu, nije uvijek moguće. U većini slučajeva, liječnici jednostavno kažu svojim roditeljima koji postotak je vjerojatno da će imati dijete s invaliditetom. A obitelj već odlučuje hoće li zadržati trudnoću ili ne.

Koliko dugo je drugi pregled?

Izuzetno je važno ne propustiti vrijeme drugog zaslona. Obično liječnici preporučuju pacijente da se pregledaju ne ranije od 16 tjedana trudnoće, ali ne kasnije od 20 tjedana. Ako se probir rano radi, onda ako se pronađe patologija kod embrija, nije tako opasno imati abortus. Ako kasnije prođemo ispit, možete dobiti točnije i pouzdane rezultate.

Liječnički stručnjaci vjeruju da je najbolje vrijeme za drugi pregled je 17. - 19. tjedan trudnoće. U ovom trenutku prikladno je proučiti stanje embrija u maternici, a još je moguće umjetno prekinuti trudnoću.

Kako se pripremiti za drugi screening?

Priprema za drugi pregled nije obično teško, jer žene već imaju iskustva s prvim istraživanjem. Moralno, to može biti samo za majke koje nisu primale ohrabrujuće rezultate tijekom pregleda prvog tromjesečja. Nije lako ublažiti tjeskobu i predrasude, ali morate pokušati to učiniti. Prije drugog ispitivanja, mjehur i crijeva ne mogu se isprazniti, punina organa s urinom i izmetom ne utječe na rezultate ultrazvuka. Dan prije pregleda, proizvodi koji mogu uzrokovati alergije trebaju biti isključeni iz jelovnika: agrumi, čokolada. Na dan davanja krvi za analizu, trebali biste gladovati, jer obrok može napraviti lažne laboratorijske rezultate.

Kako se dijagnoza određuje drugim rezultatima pretraživanja?

Screening 2 trimestra tijekom trudnoće se provodi u jednom danu. Nakon pregleda, liječnici pripremaju testne rezultate nekoliko tjedana. Kao rezultat toga, medicinsko izvješće koje se sastoji od prilično impresivnog popisa digitalnih podataka pada u ruke roditelja, što je teško za neinformiranu osobu razumjeti. Koliko brojevi odstupaju od normalnih vrijednosti, liječnici određuju kakvu vrstu bolesti embrij pati u maternici. Prekomjerna ili nedovoljna količina AFP, hCG ili estriola u krvi majke ukazuje na specifičnu razvojnu abnormalnost fetusa. Uobičajeni rezultati screeninga 2 i ultrazvuka trebaju biti sljedeći:

16 tjedana trudnoće

 1. Količina šećera - 100 g
 2. Duljina tijela je 11,6 cm.
 3. Opseg tumora - 88 - 116 mm.
 4. Opseg glave - 112 - 136 mm.
 5. Veličina prednje i okcipitalne veličine - 41 - 49 mm.
 6. Biparetalna veličina je 31 - 37 mm.
 7. Duljina kosti noge je 15-21 mm.
 8. Duljina kosti kuka je 17-23 mm.
 9. Duljina kosti podlaktice - 12 - 18 mm.
 10. Duljina kosti na ramenu iznosi 15-21 mm.
 11. Indeks amnionske tekućine je 121.
 12. Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 13. Sadržaj alfa-fetoproteina je 34,4 IU / ml.
 14. Sadržaj estriola je 4,9 - 22,7 nmol / l.

17 tjedana trudnoće

 • Količina šećera - 140 g
 • Duljina tijela - 13 cm.
 • Opseg oboda - 93 - 131 mm.
 • Opseg glave - 121 - 149 mm.
 • Veličina prednje i okcipitalne veličine - 46 - 54 mm.
 • Veličina biparietal je 34 - 42 mm.
 • Duljina kosti noge je 17-25 mm.
 • Duljina kosti kuka je 20-28 mm.
 • Duljina kosti podlaktice - 15 - 21 mm.
 • Duljina kosti na ramenu iznosi 17-25 mm.
 • Indeks amnionske tekućine je 127.
 • Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 • Sadržaj alfa-fetoproteina iznosi 39 IU / ml.
 • Sadržaj estriola - 5,2-23,1 nmol / l.

18 tjedana trudnoće

 1. Težina klica - 190 g
 2. Duljina tijela je 14,2 cm.
 3. Opseg perinte - 104 - 144 mm.
 4. Opseg glave - 131 - 161 mm.
 5. Veličina čela i okcipitalne veličine - 49 - 59 mm.
 6. Biparietal veličina - 37 - 47 mm.
 7. Duljina kosti noge je 20 - 28 mm.
 8. Duljina kosti kuka je 23-31 mm.
 9. Duljina kosti podlaktice - 17 - 23 mm.
 10. Duljina kostiju ramena - 20 - 28 mm.
 11. Indeks amnionske tekućine je 133.
 12. Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 13. Sadržaj alfa-fetoproteina je 44,2 IU / ml.
 14. Sadržaj estriola je 5,6 - 29,7 nmol / l.

19 tjedana trudnoće

 • Količina šećera - 240 g
 • Dužina tijela - 15,3 cm.
 • Opseg tumora - 114 - 154 mm.
 • Opseg glave - 142 - 174 mm.
 • Veličina prednje i okcipitalne veličine - 53 - 63 mm.
 • Biparietal veličina je 41 - 49 mm.
 • Duljina kosti noge je 23-31 mm.
 • Duljina kosti kuka je 26-34 mm.
 • Duljina kosti podlaktice - 20 - 26 mm.
 • Dužina kosti na ramenu iznosi 23-31 mm.
 • Indeks amnionske tekućine je 137.
 • Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 • Sadržaj alfa-fetoproteina je 50,2 IU / ml.
 • Sadržaj estriola je 6,6 - 38,5 nmol / l.

20 tjedana trudnoće

 1. Šipka težine - 300 g
 2. Dužina tijela - 16,4 cm.
 3. Opseg tumora - 124 - 164 mm.
 4. Opseg glave - 154 - 186 mm.
 5. Veličina čela i okcipitalne veličine - 56 - 68 mm.
 6. Biparietal veličina je 43 - 53 mm.
 7. Duljina kosti noge je 26-34 mm.
 8. Duljina kosti kuka je 29 - 37 mm.
 9. Duljina kosti podlaktice - 22 - 29 mm.
 10. Duljina kosti na ramenu je 26-34 mm.
 11. Indeks amnionske tekućine je 141.
 12. Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 13. Sadržaj alfa-fetoproteina je 57 IU / ml.
 14. Sadržaj estriola - 7,3 - 45,5 nmol / l.

Ako fetus ima Downov sindrom, tada je sadržaj hCG u krvi trudnice visok, a AFP i estriol su niski. U Edwardsovom sindromu, koncentracija svih tvari je ispod normalne. S defektom u neuralnoj cijevi, korionski gonadotropin je normalan, a estriol i alfa-fetoprotein su visoki. Također, visok sadržaj AFP može značiti razvojni poremećaj u zametku kičmene moždine i nisko Meckel-Gruberov sirup, nekroza jetre, okcipitalna kila, spina bifida. Ako je koncentracija estriola u krvi vrlo niska, vjerojatno je pobačaj. No, s negativnim rezultatom istraživanja, roditelji ne očajavaju. Liječnici, kada se bave probir tijekom trudnoće, upozoravaju da je nemoguće napraviti 100% -tnu točnu dijagnozu. Čini se da, unatoč nepovoljnoj prognozi liječnika, žene proizvode zdravu i punopravnu djecu.

Zašto drugi testovi ponekad daju lažne rezultate?

Liječnici su također ljudi, a ponekad čine pogreške. Prilikom dijagnoze, liječnici su vođeni numeričkim pokazateljima norme, ali tijelo svake žene je drukčije, a čak i značajne promjene u krvnim razinama AFP, hCG, estriola ne ukazuju uvijek na patologiju. Ne biste trebali sami pokušati razumjeti rezultate ispitivanja, a kamoli postaviti dijagnozu u maternicu. Bolje je povjeriti ovu zanimanja ginekologu. Dešifriranje rezultata drugog probira nije lako, a iskusni medicinski stručnjak može vidjeti cijelu situaciju na jedan pogled na brojeve. To se događa, iako rijetko, da istraživanje pokazuje lažne rezultate zbog određenih razloga. Stoga, prije provođenja pregleda, liječnik mora ispitati i ispitati pacijenta kako bi pregledao moguće čimbenike koji utječu na vjerodostojnost rezultata ispitivanja. Pogrešan rezultat je moguć u sljedećim slučajevima:

 • s višestrukim trudnoćama;
 • pri koncepciji IVF-a;
 • s pretilošću ili, obrnuto, težine;
 • dijabetes;
 • u pogrešnom razdoblju trudnoće.

Trebam li napraviti screening za 2 trimestra?

Proći drugo probe ili ne je čisto osobna odluka. Buduća majka trebala bi je sama uzeti.

Ponekad je nevoljko prolaziti kroz screening za 2 trimestra povezana s unutarnjim iskustvima. Ta iskustva mogu biti iz razloga, jer se događa da studije screeninga daju pogrešne rezultate i identificiraju prijetnje razvoju patologija u fetusu, koje se normalno razvijaju.

Lažne rezultate čine buduću majku nervoznom i uznemirenom oko djeteta za ostatak razdoblja nošenja. To zauzvrat dovodi do negativnog tijeka trudnoće i može utjecati na zdravlje budućih majki i fetusa. Srećom, situacija nije nimalo beznadna. Ako se trudnica boji invazivnih dijagnostičkih metoda koje pružaju najpouzdanijih informacija o prisutnosti ili odsutnosti abnormalnosti, ona može primiti sigurne neinvazivne prenatalne DNA testove.

Ako žena ne pada u rizičnu skupinu ili nema komplikacija tijekom trudnoće, tada vodeći liječnik nudi samo ultrazvučni postupak. U Rusiji se drugi screening ne prakticira oko dvije godine. Međutim, odsutnost negativnih rezultata u prvom tromjesečju ne jamči da nema rizika u drugom tromjesečju. Naravno, neprimjereno je dodijeliti dodatne testove svakoj ženi koja očekuje dijete. To samo izaziva žene da brinu i troše obiteljski novac.

Izbor obitelji, ako su rezultati 2 pregleda i ultrazvuka bili loši, mali su: spašavanje života bolesnog djeteta ili pristanak na pobačaj zbog medicinskih razloga, a taj pojam i dalje dopušta tu operaciju. Takva se odluka ne može smatrati moralnim zločinom, budući da su razlozi sasvim razumni. Obitelj koja zbog moralnih ili materijalnih razloga ne može brinuti o djetetu s teškim invaliditetom, moći će se u budućnosti pripremiti za novu trudnoću i roditi zdravo dijete. To je mnogo razumnije nego da se stavite i mali život na test.

Postoje i obitelji koje liječe bebu kao božanski dar, tako da nije važno kako se rodila. Za takve parove pobačaj je još veća katastrofa od rađanja djeteta s patologijama. Stoga obitelji koje su sretne dati svoju ljubav i zaštitu djetetu mogu odbiti probir bez straha.

U svakom slučaju, zaključak mora biti jasno, a ne pod utjecajem emocija. Ako ste u nedoumici o tome je li potreban drugi screening tijekom drugog trimestra, a kada proći pregled, najbolje je konzultirati svog liječnika na temelju podataka iz prethodnih testova.

Kada trebate napraviti 2 probira?

Ako se žena osjeća dobro, trudnoća nije popraćena komplikacijama, onda nije potrebno napraviti drugi pregled. Ali ako trudnica želi proći pregled kako bi se uvjerio da je sve u redu s dragocjenom bebom u želucu, onda liječnici nemaju pravo odbiti je. No, postoji i kategorija trudnica koje ne mogu zanemariti probir drugog tromjesečja jer je rizik od teških razvojnih defekata u njihovim embrijima visok. Obavezno ponesite ispitne majke:

 1. preko 35 godina;
 2. imati lošu nasljednost;
 3. obnovljena virusna bolest u ranoj trudnoći;
 4. u braku s bliskim rođakom;
 5. ovisnik o drogama;
 6. zlostavljanje alkohola;
 7. raditi u opasnim uvjetima;
 8. uzimanje moćnih lijekova;
 9. prethodno je izvršio abortus;
 10. preživio je pobačaj ili rođenje mrtvog djeteta.

Korisne informacije za trudnice. projekcije

Postoji niz studija kojima se otkriva rizik od djeteta s takvim patologijama kao što je Downov sindrom, Edwardsov sindrom i bruto razvojne defekte, u vrlo ranoj fazi trudnoće. Radi se o prenatalnom screeningu.

Što je ovo?

Od svih ispitivanih trudnica otkrilo je skupinu žena čiji su rezultati značajno različiti od norme. To sugerira da im fetus ima veću vjerojatnost da imaju bilo kakve patologije ili mane od ostalih. Prenatalni screening je kompleks studija usmjerenih na identificiranje razvojnih anomalija ili grube fetalne malformacije.

Kompleks obuhvaća:

Biokemijski pregled - krvni test koji određuje prisutnost u krvi specifičnih tvari ("markeri") koji se mijenjaju u određenim patologijama kao što su Downov sindrom, Edwards i razvojni defekti neuralne cijevi. Samo po sebi biokemijski pregled je samo potvrda vjerojatnosti, ali ne dijagnoza. Stoga se s njom provodi dodatna istraživanja;

Ultrazvučni pregled (ultrazvuk) - provodi se u svakom tromjesečju trudnoće i omogućuje prepoznavanje većine anatomskih nedostataka i abnormalnog razvoja djeteta. Prenatalni screening sastoji se od nekoliko faza, od kojih je svaki važan jer daje informacije o razvoju djeteta i mogućim problemima.

Faktori rizika za razvoj patologije u nerođenog djeteta:

- dob žena je starijih od 35 godina;

- prisutnost najmanje dva spontana pobačaja u ranoj trudnoći;

- koristiti prije koncepcije ili u ranoj fazi trudnoće niz farmakoloških pripravaka;

- bakterijske, virusne infekcije koje prenosi buduća majka;

- prisutnost u obitelji djeteta s genetski potvrđenim Downovim sindromom, drugim kromosomskim bolestima, kongenitalnim malformacijama;

- obiteljski prijevoz kromosomskih abnormalnosti;

- nasljedne bolesti u sljedećem rodu;

- izlaganje zračenju ili drugi štetni učinci na jedan od supružnika prije začeća.

Istraživanja u prvom tromjesečju

"Dvostruki test"

Provedeno od 10. do 14. tjedna trudnoće (optimalno vrijeme je od 11. do 13. tjedna)

- ultrazvučni pregled, tijekom kojeg se mjere glavni parametri: veličina kokpita (CTE) i debljina svemira (PTD). TVP veći od 3 mm može ukazivati ​​na moguće pogoršanje razvoja fetusa. Potrebno je potvrditi dodatna istraživanja (ili opovrgnuti). Probiranje je informativno samo ako je fetalni CTE jednak ili veći od 45,85 mm.

- biokemijski pregled:

- krvni test za hCG

Potrebno je započeti ispitivanje ultrazvučnim pregledom, budući da dobiveni pokazatelji mogu otkriti čimbenike koji čine ne-informativne rezultate biokemije, na primjer, točnije periode trudnoće (koje ne odgovaraju pojmu 11-13 tjedana), višestruka trudnoća, problemi s razvojem trudnoće (npr. Zaustavljanje), Podaci dobiveni ultrazvukom bit će korišteni za izračunavanje rizika u prvom i drugom tromjesečju trudnoće.

Ako rezultati ultrazvuka odgovaraju potrebnom vremenskom okviru, onda biokemijski pregled može biti učinjeno (donirati krv). Optimalno vrijeme za to je isto kao i kod ultrazvuka, 11-13 tjedana. Važno je zadržati u tom vremenu. Razlika između ultrazvučnog pregleda i biokemije ne bi trebala trajati najviše 3 dana.

Što biokemijski pregled ispitati?

- Slobodna podjedinica humanog korionskog hormona (hCG)

- PAPPA-A povezana s proteinima trudnoće A.

HCG hormon proizvode stanice embrijske ljuske (chorion). Zahvaljujući analizi hCG-a, trudnoća se može utvrditi već 6. do 10. dana nakon gnojidbe. Razina ovog hormona u prvom trimestru je povećana i doseže maksimum do 10-12. Tjedna. Nadalje, ona se postupno smanjuje i ostaje konstantna tijekom druge polovice trudnoće.

HCG hormon se sastoji od dvije jedinice (alfa i beta). Od tih, jedinstven beta, koji se koristi u dijagnozi.

Ako je razina beta-hCG povišena, to može značiti:

- višestruka trudnoća (norma hCG povećava se proporcionalno broju voća);

Down sindrom i neke druge patologije;

- dijabetes u budućoj majci;

- Nepravilno utvrđeno razdoblje trudnoće.

Ako se razina beta-hCG smanjuje, to može značiti:

- prisutnost ektopične trudnoće;

- trudnoća koja nije u razvoju ili prijetnja spontanog pobačaja;

- odgoditi razvoj budućeg djeteta;

- fetalna smrt (u drugom i trećem tromjesečju trudnoće).

NORME HCG U KRVNOM SERUMU

Razina HCG tijekom trudnoće Norm hCG, med / ml

1. - 2. tjedan 25 - 300

2. tjedan 1500-5000

Treći 4. tjedan 10000-3000

4.-5. tjedan od 20.000 do 1.000.000

5. tjedan 50000-200000

6-7. Tjedan 50000 200000

7-8. Tjedan 20000-200000

8.-9. Tjedan od 20.000 do 1.000.000

9. - 10. tjedan od 20.000 do 95.000

11.-12. Tjedan 20000- 90000

13.-14. Tjedna 15000- 60000

15.-25. Tjedan 10000- 35000

26.-37. Tjedan 10000-60000

PAPP-A (PAPP-A) je protein koji modulira imunološki odgovor organizma majke i jedan je od faktora koji osiguravaju funkcioniranje posteljice. Analiza se provodi u prvom tromjesečju trudnoće.

Smanjenje PAPP-A ukazuje na vjerojatnost:

- kromosomske abnormalnosti fetusa;

Down sindrom, Edwards, Corneli de Lange;

- prijetnja pobačaja ili prestanka trudnoće.

NORME RAWR-A U KRVNOM SERUMU

Tjedan trudnoće Norma PAPP-A, med / ml

8.-9. Tjedan 0.17-1.54

9.-10. Tjedan 0,32-2,42

10.-11. tjedan 0.46-3.73

11.-12. Tjedan od 0,7 do 4,76

12-13. Tjedan 1,03-6,01

13.-14. Tjedan 1.47-8.54

MoM - za izračunavanje pokazatelja rizika, nije riječ o dobivenim konkretnim podacima, već o tzv. MM. Ovo je koeficijent koji ukazuje na stupanj odstupanja vrijednosti jednog ili drugog pokazatelja prenatalnog pregleda od srednje vrijednosti (medijan) za vrijeme trajanja trudnoće.

Izračunava se sljedećom formulom:

MoM = vrijednost seruma podijeljena s srednjom vrijednosti pokazatelja za određenu gestacijsku dob

Norma je vrijednost indeksa blizu jednog.

Postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na vrijednost dobivenih pokazatelja:

- lijekovi;

- dijabetes melitus u povijesti budućih majki;

- Početak trudnoće kao rezultat IVF-a.

Stoga, prilikom izračunavanja rizika, liječnici koriste MoM vrijednost koja je prilagođena za sve značajke i čimbenike.

Brzina MoM kreće se od 0,5 do 2,5. A u slučaju višestrukih trudnoća do 3,5 mM.

Ovisno o dobivenim rezultatima, bit će jasno je li trudna majka izložena riziku za kromosomske patologije ili ne. Ako je tako, liječnik će vas savjetovati da provodite daljnja istraživanja.

Ne brinite se unaprijed ako ste propisani probir drugog tromjesečja, preporučuje se svim trudnicama, bez obzira na rezultate prve faze istraživanja. Bolje nego što je žao!

Istraživanja drugog tromjesečja

"Trostruki test"

Provedeno od 16. do 20. tjedna trudnoće (optimalno vrijeme od 16. do 18. tjedna)

Kombinirano probira

- ultrazvučni pregled (korištenjem podataka dobivenih u prvom tromjesečju).

- biokemijski pregled:

- test krvi za AFP;

- korionski gonadotropin (hCG)

Drugi screening također ima za cilj identificirati stupanj rizika da imaju dijete s Down sindromom, Edwards, razvojne defekte neuralne cjevčice i druge abnormalnosti. Tijekom drugog pregleda provode se studije o hormonima posteljice i hormona na fetusu jetre, koji također nose potrebne informacije o razvoju djeteta.

Alfa-fetoprotein (AFP) je protein prisutan u krvi djeteta u ranim stadijima embrionalnog razvoja. Proizvodi se u jetri i gastrointestinalnom traktu fetusa. Djelovanje alfa-fetoproteina je usmjereno na zaštitu maternice od majčinog imunološkog sustava.

Povećanje razine AFP ukazuje na vjerojatnost postojanja:

- malformacije fetalne neuralne cijevi (anencefalija, spina bifida);

- Meckelov sindrom (simptom-okcipitalna kranijska hernija);

- atresija jednjaka (patologija intrauterinog razvoja, kada se jednjak fetusa slijepo završava, bez postizanja želudca (dijete ne može jesti kroz usta);

- neuspjeh prednjeg abdominalnog zida fetusa;

- fetusna necrosječna jetra zbog virusne infekcije.

Smanjenje razine AFP sugerira:

- DownaTrisomy 21 sindrom (nakon 10 tjedana trudnoće);

- Edwardsatrisomy 18 sindrom;

- pogrešno određeno razdoblje trudnoće (duže od potrebne za studij);

NORME AFP U KRVNOM SERUMU

Tjedan trudnoće: AFP razina, U / ml

Ginekolog je rekao da je razina PAPP-a ispod prosjeka ((čeka rečenicu genetičara ((

Probiranje za 2 tromjesečja: datumi i norme

Dakle, željeti testa s dvije trake odgođen omotnici „za buduće generacije”, ultrazvuk je potvrdio trudnoću, svaki tjedan trebate prošetati do prenatalne klinike sa staklenkama analiza... Postupno budućnost mama počne da se naviknete na neobičan rutinu u kojoj je odgovorna već za dvije osobe ( ili za tri).

Nakon istraživanja u prvom tromjesečju, čini se da se može smiriti i opustiti malo, ali nije bilo tamo: liječnik je rekao da nakon mjesec dana krvni test za hormone i ultrazvuk treba ponoviti. Zašto je potreban drugi screening?

Što je to?

Prvo, neke terminologije. Prozor je riječ engleskog podrijetla, u prijevodu znači "prosijavanje", "sortiranje", "izbor". U medicini, screening podrazumijeva masovne i relativno jednostavne preglede velikih skupina ljudi kako bi se utvrdio rizik od razvoja određenih bolesti (rizične skupine).

Prenatalni na latinskom znači "prenatalna". Pojam "prenatalni" može se primijeniti samo na razdoblje intrauterinalnog razvoja fetusa (prije rođenja) i ne smije se miješati sa sličnim, ali različitim značenjem, riječ "perinatalna" - vremensko razdoblje koje kombinira:

 • razvoj fetusa počevši od 22 tjedna intrauterinog života prije rođenja;
 • stvarni period porođaja;
 • prvih 7 dana (168 sati) života novorođenčeta;

Trimestar - jednako vremenskom intervalu od tri mjeseca. Normalna trudnoća u jednoj osobi obično traje 38-42 tjedna. Postoje tri tromjesečja:

 • I - 1-13 tjedan;
 • II - 14-26 tjedan;
 • III - od 27. tjedna i prije rođenja.

Prenatalni screening drugog tromjesečja je skup ispita koji moraju biti završeni u 15-22 tjedana kako bi se utvrdilo vjerojatnost rizika nasljednih i genetskih bolesti fetusa. Da biste to učinili, koristite dva komplementarna testa:

 • Ultrazvučni pregled u II. Tromjesečju (ultrazvuk II) - planirano, obvezno za sve;
 • Ispitivanje krvi za određenu gravidarnu bolest (od latiničnih "graviditas" - trudnoća) (biokemijsko probira drugog tromjesečja - BCS-II ili "triple test") provodi se kada je to indicirano.

Prenatalni protokol pregleda razvio je International Fetal Medicine Foundation (FMF) i koristi se širom svijeta. Projekcija drugog tromjesečja provedena je u Rusiji već više od 20 godina. Prvi screening je pomalo "mlađi", koji je započeo u praksi na početku nultog razdoblja. Tijekom pregleda u drugom tromjesečju uvijek se uzimaju u obzir podaci za BH-screening i ultrazvučni pregled u 11-13 tjedana.

Za razliku od prvog tromjesečja, BCS-II i ultrazvuk II se izvode u različitim tjednima trudnoće.

S razvojem tehnologije u centara za planiranje obitelji i privatnim klinikama, umjesto uobičajenog dvodimenzionalnog ultrazvuka sve više koristi 3D-uređajima koji pružaju trodimenzionalnu sliku (pomaže da bolje procijeniti anatomiju fetusa), pa čak i 4D (pokretne trodimenzionalnu sliku).

Istraživačka potreba

Tijekom devet mjeseci trudnoće, od jednog oplođenog jajeta - zigoze, formira se složeni samoregulacijski sustav, koji se sastoji od fetusa i posteljice. Ujedinjuje stotinjak trilijuna (!) Stanice koje umiru i obnavljaju, stvarajući organe i sustave koji kontinuirano međusobno komuniciraju s tijelom trudne žene.

Ovaj zadivljujući višestanični organizam kroz buduću majku stalno utječu mnogi čimbenici vanjskog i unutarnjeg okruženja u različitim kombinacijama. Stoga, svaka trudnoća čak i s jednim roditeljskim roditeljima je jedinstvena i jedno-od-vrste.

Zametak u procesu individualnog razvoja u maternici (u posebnom pažnjom) stalno mutira, ponavlja sve do evolucije životinjskog svijeta na Zemlji: u nekim fazama podsjeća na ribu, a zatim gušter, čak ima i rep. Samo do kraja 8. tjedna trudnoće, embrij postaje fetus: svi glavni organi i sustavi već su formirani u cjelini, ali njihova struktura još uvijek je vrlo različita od onoga što bi trebalo imati punoljetni novorođenčad.

Ponekad program ontogeneze ne uspije. Zapravo, to nije tako rijetko, ali žena obično ne sumnja da je trudna: jednostavno slijedeće menstruacije su se pojavile malo ranije ili nešto kasnije od uobičajenog razdoblja. To se događa vrlo grubim kršenjima nasljedne strukture embrija, najčešće s promjenama u cijelim skupovima kromosoma - poliploidijama.

Normalna kromosom set (kariotip) osoba ima 22 para kromosoma: 44 „komada” autosoma (kromosoma somatskih) i jedan par spolnih kromosoma XX: u žena i kod muškaraca XY. Puni sastav normalnog kariotipa zabilježen je "46, XX" ili "46, XY".

Promjene u genetskom materijalu embrija mogu biti manje ozbiljne: postoji neispravan gen (mali dio kromosoma) ili jedan dodatni kromosom u jezgri stanice (trisomija). Ponekad je kariotip normalno normalan, ali razdoblje embriona bilo je pogođeno nekim negativnim faktorom koji je prouzročio oštećenje tkiva fetusa. U takvim situacijama, trudnoća nastavlja napredovati, ali odstupanja nastaju u normalnom razvoju sustava i organa.

Provjere ankete budućih mama provode se kako bi se ta odstupanja pravovremeno identificirala i omogućila ženi i njezinoj obitelji priliku da odaberu daljnje akcije.

Glavni ciljevi drugog pregleda:

 • pojasniti rizik razvoja trisomije fetusa na 13, 18 i 21 parova kromosoma (Patau, Edwards i Downov sindrom);
 • procijeniti vjerojatnost stvaranja anomalija živčanog sustava (kralježnična kila, anencefalija);
 • za procjenu općeg stanja fetusa (prema veličini markera glave, tijela, ekstremiteta, gestacijskog razdoblja);
 • identificirati moguće abnormalnosti u stanju amnionske tekućine, posteljice, stijenke maternice i cervikalnog kanala.

Posebna se pozornost posvećuje identifikaciji Downovog sindroma. Pojava dodatnih 13 ili 18 kromosoma i patologije neuronske cijevi očituju se ne samo zbog abnormalnosti u testu krvi, već i zbog nedostataka organa koji se mogu otkriti stručnim ultrazvukom. U Downovom sindromu, fetus ne mora imati bruto abnormalnosti anatomije, a nemoguće je utvrditi intelekt i kognitivne funkcije u uteri. Stoga, u slučajevima sumnje na trisomiju 21 autosoma, drugi biokemijski screening igra važnu ulogu.

datumi

BCS-II i ultrazvuk II se izvode u različito vrijeme. Drugi biokemijski pregled se također naziva "trostruko testiranje". Optimalno vrijeme prolaska je razdoblje od početka 16. tjedna do 6. dana 18. tjedna. Počevši od 19 tjedana hormona, koje su određene u drugom testu (slobodna estriol, humani korionski gonadotropin, i alfa-fetoprotein), počinju se sintetizirati placente i jetri njihovo nerođeno dijete razina varira i može iskriviti rezultate.

Preferirani vremenski period za drugi ultrazvuk je trudnoća od 19-20 tjedana. Ultrazvučno skeniranje dopušteno je kasnije, prije 24 tjedna, no poželjno je ispuniti rokove od 21 do 22 tjedna. U to vrijeme već dobro možete vidjeti anatomiju fetusa i identificirati bruto (nespojiva sa životom ili uzrokuje invalidnost djeteta) malformacije, kao što su anencefalija (bez velikog mozga), osteogenesis imperfecta (in utero zbog nenormalnog krhkost kostiju nastale višestruke prijelome) i prekinuti trudnoću zbog medicinskih razloga.

Ako otkrije visoki rizik od trisomija 21 para kromosoma (Down sindrom), još uvijek ima vremena da uz pristanak roditelja, liječnici mogu provesti amniocentezu (za dobivanje fetalnih stanica iz amnionske tekućine) i brojati broj kromosoma.

Do 22 tjedna provodi se medicinski pobačaj, u kasnijim razdobljima potrebno je posegnuti za induciranim radom, što je još gore za ženu i njezino reproduktivno zdravlje.

Što gledate?

Već je spomenuto da se drugi screening može sastojati od jednog (ultrazvučnog) ili dva postupka (ultrazvuk i BCS). Kada se provode dvije ankete govore o kombiniranom pregledu II. Tromjesečja, ona također uključuje i konzultacije s liječnikom genetikom kako bi interpretirala rezultate.

Kada ultrazvučni II tromjesečju procijeniti:

 • Koliko se fetusa nalazi u maternici, srce je udaranje, broj otkucaja srca, koji je dio (glava ili plijen) fetus koji se okreće rođenom kanalu (glava ili prsni prikaz). Ako trudnica ima blizanke, sve daljnje studije nužno se provode za svaki od fetusa, više se pozornosti posvećuje strukturi placente (ili posteljice).
 • Parametri fetusa (zvane fetometrija), za ovu mjeru:
  1. glava fetusa između kvrga parietalnih kosti (biparetalna veličina - BPR); udaljenost između najudaljenijih kutova čela i zatiljka (frontal-okcipitalna veličina - LZR);
  2. opseg glave i abdomen;
  3. dimenzije dugih cjevastih kostiju ruku i nogu (femur, brachial, kosti nogu i podlaktice). Ultrazvučni liječnik uspoređuje mjerenja s normom na posebnim tablicama i donosi zaključak o razvoju nerođenog djeteta (koliko je proporcionalan i odgovara razdoblju trudnoće) i određuje procijenjenu težinu fetusa.

Uz pomoć fetometrije u bebi, moguće je otkriti odgodu razvoja ili sumnja na poraz u nekim bolestima majke (na primjer kod šećerne bolesti). Ti će podaci pomoći pri propisivanju potrebnog liječenja pravodobno i izbjegavati daljnje komplikacije ako napreduje trudnoća.

 • Anatomija fetusa. Usklađenost unutarnjih organa s normom procjenjuje se opsežno. Ona uzima u obzir ne samo specifične dimenzije, već i kvalitetu vizualizacije na ultrazvučnom monitoru, opće stanje, odnose, proporcionalnost. procjenjuje se:
  1. kosti moždanog dijela lubanje (odsutan s anencefalijom);
  2. mozak kao cjelina i stanje svojih likvornih putova (bočni ventrikuli, velika cisterna);
  3. lubanja lica (očne utičnice, nosna kost, nasolabijski trokut). Smanjenje veličine nazalnih kostiju karakteristično je za Downov sindrom. Signalni prekidi u području nasolabijalnog trokuta ukazuju na rascjep usne i nepce;
  4. kako se formiraju udovi;
  5. kralježnica: kontinuitet, oblik kralježaka;
  6. svjetlosti;
  7. srce: broj srčanih komora, njihov omjer.
  8. želudac, crijeva, jetra;
  9. integritet trbušne stijenke - isključivanje kile pupčane vrpce ili rascjepa;
  10. bubrega i mokraćnog mjehura - prisutnost, veličina, struktura. Bilateralna ekspanzija zdjelice - neizravni znak trisomije 21 parova;
  11. struktura vanjskih genitalnih organa pomaže otkriti spol djeteta.

U razdoblju od 19-20 tjedana dijagnoze mnoge nedostatke kongenitalne srca (nedostatke intra pregradama hipoplaziju sindrom lijevog srca, anomalija porijekla aorte i plućne arterije);.

 • Stanje zidova maternice: jesu li znakovi hipertona (prijetnja prekida), fibroida. Ako je ranije žena imala carski rez, područje postoperativnog ožiljka pažljivo se provjerava, njegova dosljednost.
 • Sveobuhvatna procjena posteljice uključuje:
  1. mjesto u maternici u odnosu na unutarnji dio rodnog kanala: idealno - visoko na jednom od zidova maternice (prednji ili stražnji). Placenta može biti lokalizirana na granici s unutarnjim dijelom cervikalnog kanala (niska vezanost) ili preklapanjem (prezentacije). Uz povećanje trajanja trudnoće, pomicanje nakon smrti: niska vezanost zamjenjuje se uobičajenom, prezentacija se može pretvoriti u nisku vezu.
  2. debljina placentnog diska (norma je oko 20 mm);
  3. struktura (u 19-20 tjedana - homogena);
  4. stupanj zrelosti (obično u drugom tromjesečju je nula)
  5. postoje li znakovi odvajanja;
 • Umbilikalna vrpca: debljina, koliko plovila (tri norma), kvaliteta protoka krvi kroz njih, moguća prisutnost čvorova, znakovi rotacije (zapletenosti) pupčane vrpce;
 • Količina amnionske tekućine karakterizira indeks amnionske tekućine (IAI). Norm odgovara IAG 137-212 mm;
 • Stanje unutarnje podjele rodnog kanala (cervikalni cervikalni prostor): unutarnji cerviks cerviksa normalno je zatvoren.

Na temelju rezultata, zaključuje se zaključak o usklađenosti fetusa s pojmom trudnoće, prisutnosti kongenitalnih anomalija, manifestacija placentne i insuficijencije isthmic-cerviksa.

Drugi biokemijski pregled trenutno se obavlja besplatno samo za trudnice u opasnosti. Definirana su tri markera:

 • Alfa-fetoprotein (AFP) je protein sličan serumu albumina u odraslih osoba. Sudjeluje u transportu tvari u stanice i štiti fetus od majčinih imunoloških reakcija: samo polovica fetalnih gena za majčino tijelo "native". Druga polovica prenosi na fetus od strane oca, ona je "izvanzemaljac". Tijelo se uvijek bori s invazijom vanzemaljaca (sjetite se kako je SARS bio bolestan, a virusi također imaju gene), ali tijekom trudnoće, AFP potiskuje imunološki sustav fetusa, tako da se odbacivanje ne pojavljuje. Fetus počinje proizvoditi AFP već 5 tjedana nakon začeća. Najprije se javlja u vrećici žumanjaka. Embrion izlučuje AFP s urinom u amnionsku tekućinu iz kojeg se apsorbiraju u majčinu krv za uklanjanje.

Nakon 12 tjedana svodna vrećica se smanjuje, sinteza AFP javlja se u jetri i crijevima fetusa. Do 16. tjedna razina AFP doseže koncentracije koje se mogu odrediti dijagnostičkim metodama u krvi majke.

 • Ukupna humani korionski gonadotropin (hCG) - gravidarny hormon trudnoće sintetizira vlasti, razvija zajedno s budućnosti djeteta: do 12 tjedana - the placentocenteza (preteča placente), počevši od drugog tromjesečja - direktno posteljice. Izvan trudnoće u zdravih žena, ovaj hormon se ne formira. To je njegova prisutnost koja pokazuje apoteku test trudnoće. HCG osigurava normalno napredovanje trudnoće. Opći korionski gonadotropin sastoji se od dvije frakcije: α-hCG i β-hCG. Slobodna podjedinica β-hCG ima veću koncentraciju u prvom tromjesečju, pa je β-hCG određen pri prvom pregledu. Kod 16-18 tjedana određuje se ukupni hCG.
 • Besplatni estriol prije koncepcije proizvodi jajnici u maloj koncentraciji, ima nisku biološku aktivnost, brzo izlučuje iz tijela. Tijekom trudnoće, njegova koncentracija u krvi žene se u više navrata povećava zbog sinteze u posteljici i fetalnoj jetri. Ovaj hormon omogućuje opuštanje maternice, poboljšava uteroplacentalni protok krvi, stimulira rast i grananje mliječne žlijezde u trudnica, priprema se za dojenje.

Kako to ide?

Na datum koji je odredio opstetričar-ginekolog, trudnica daje krv iz vena za trostruko testiranje. Nakon donošenja analize potrebno je popuniti poseban upitnik (upitnik), gdje morate navesti:

 • prezime, ime, patronim;
 • datum prikupljanja krvi;
 • dob (datum, mjesec i godina rođenja);
 • gestacijska dob u vrijeme analize;
 • broj plodova (jednokratna trudnoća, blizanci);
 • tjelesnu težinu pacijenta u trenutku sakupljanja krvi;
 • rasni (etnički) identitet. U pravilu, stanovnici Ruske Federacije, bez obzira na nacionalnost, pripadaju europskoj etničkoj skupini.

Ali ako je trudnica ili njezini roditelji s Bliskog Istoka, Jugoistočne Azije ili Afrike, etnička pripadnost bit će drugačija.

 • ako trudnica ima dijabetes tipa I i druge kronične bolesti;
 • Ima li trudnica ovisnost o nikotinu?
 • kako je došlo do trudnoće (prirodna koncepcija ili IVF). Ako se koriste pomagane reproduktivne tehnologije, morat ćete odgovoriti na niz dodatnih pitanja koja će stručnjak razjasniti.

Sva pitanja ankete nisu u stanju pripravnosti - odgovori su potrebne za prenatalnu procjenu rizika patologije fetusa pojedinog pacijenta, koji se izračunava uz pomoć specijaliziranih računalnih programa na temelju rezultata svih testova u cjelini, uključujući podatke ultrazvuk. To se zove kombinirani screening.

Potrebno je razumjeti i zapamtiti da probira procjenjuje samo vjerojatnost, mogući rizik razvoja određene patologije u fetusu i nije definitivna dijagnoza. Za najcjelovitiju procjenu rezultata trostrukog testa, održava se konzultacija genetičara. Podaci BCS-II uspoređeni su s prvom studijom (BCS-I i ultrazvukom u 11-13 tjedana).

Stoga je poželjno da se prva i druga biokemijska ispitivanja provode u istom laboratoriju. To će pomoći liječniku da dešifrira rezultate.

Na recepciji na genetici, možete i trebate zatražiti liječnika ispravne pitanja o pregledu, zatražiti da objasni nerazumljive uvjete. Razumijevanje svrhe i značajki screeninga pomoći će trudnici da ispravno procijeni problem, odgovarajuće reagira na okolnosti, zajedno s liječnikom, odabere daljnju taktiku za upravljanje trudnoćom. Ako je potrebno, genetičar može zakazati drugu konzultaciju nakon drugog ultrazvučnog skeniranja u razdoblju od 19-20 tjedana.

Drugi ultrazvuk se izvodi transabdominally (senzor uređaja nalazi se na prednjem trbušnom zidu) u ležećem položaju. Studiju treba obaviti liječnik specijaliziran za prenatalnu dijagnozu.

Tko je propisan?

Ultrazvučni pregled u drugom tromjesečju obavlja se za sve trudnice. Čak iu nedostatku rizika od kongenitalnih malformacija u fetusu, potrebno je imati jasnu predodžbu o tome kako se razvija: kako se povećava rast i masa, te kako se razvijaju proporcionalno i sinkrono njegovi organi.

Osim toga, procjenjuje se stanje maternice i posteljice koja se od 24-25 tjedna počinje aktivno transformirati kako bi se zadovoljile rastuće potrebe fetusa za hranjive tvari i kisik.

Za razliku od prvog pregleda, što je obavezno za sve trudnice, biokemijski pregled u drugom tromjesečju trenutačno se izvodi za pacijente samo ako postoje posebne indikacije:

 • "Bad" prvi pregled - rezultati su pokazali rizik od kongenitalne abnormalnosti;
 • članovi obitelji imaju nasljedne bolesti;
 • prethodne trudnoće u žena rezultiralo je rođenjem djeteta s kongenitalnim malformacijama i / ili nasljednim patologijama (kromosomske i genetske bolesti), ili je pobačaj proveden u vezi s utvrđivanjem kongenitalnih abnormalnosti u fetusu;
 • blisko povezani brak;
 • trudnica je pretrpjela zaraznu bolest; međutim, prvi prikaz može biti "dobar";
 • žena je prethodno imala pobačaja, osobito u kratkom roku;
 • onkološka bolest tijekom trudnoće;
 • u ranoj fazi trudnoće, žena je uzela određene lijekove (na primjer, antikonvulzivi, smirenje, citostatici, antibiotici) za neke bolesti;
 • buduća mama je 35 godina. S dobi, starenja jaja, veća je vjerojatnost lomljenja nasljednog materijala.

Priprema za analizu

Ispitivanje krvi iz vena za trostruko testiranje potrebno je uzeti na prazan želudac. Uobičajeno je da laboratoriji ujutro uzimaju krv za istraživanje. Razdoblje noći spavanja bit će vrijeme kada se suzdržite od prehrane. Ujutro, umjesto doručka, popijte čašu vode (ne čaj, a ne kavu) bez plina najkasnije 30-40 minuta prije postupka. Ako morate testirati u drugo vrijeme, morate promatrati "gladnu stanku" za 5-6 sati. U ovom trenutku, isključeno i sve piće, osim vode bez plina.

Nema potrebe pridržavati se bilo kakve posebne prehrane prije isporuke, budući da se hormoni koji se određuju nisu izravno povezani s metabolizmom. Ali ipak malo vrijedi priprema. Preporučljivo je ne jesti vrlo masnu i prženu hranu (lard, shish kebab, pržene krumpiriće), suzdržite se od jesti kakao i čokoladu, ribu i morske plodove, kao i agrumi dan prije uzimanja krvi iz vena.

Posebno se priprema za drugi ultrazvučni screening nije potreban. U prvom tromjesečju, za dobru vizualizaciju embrija, ultrazvučno skeniranje se izvodi kada je majčino mjehur pun, za koje morate piti puno vode i zadržati se prije testa.

U drugom tromjesečju trudnoće, akustični prozor koji je potreban za ovu studiju, prirodno nastaje amnionska tekućina.

norme

Izvori posvećeni prenatalnom screeningu, ukazuju na različite pokazatelje trostrukih testnih hormona. To je zbog osobitosti metodologije za provođenje istraživanja, prema kojima određeni laboratorij radi i koristi različite jedinice promjena. Tako se alfa-fetoprotein može mjeriti u U / ml ili IU / ml, a korionski gonadotropin se može mjeriti u U / ml, med / ml i ng / ml.

Slijede samo približne norme hormona trostrukog testa, ovisno o razdoblju trudnoće:

 • AFP: 17-19 tjedana - 15-95 IU / ml;
 • HCG: u periodu od 15 do 25 tjedana unutar 10x103 - 35x103 IU / ml;
 • Besplatni estriol u nmol / l u tjednu 17: 1,17-5,52; od 18-19. tjedna: 2,43-11,21.

Isti rezultati analize provedeni u jednom laboratoriju mogu se tumačiti različito za različite žene s istom trudnoćom u isto vrijeme, te će biti norma za jedno i odstupanje za drugu. Na to utječu mnoge okolnosti, uključujući:

 • broj voća koji se slažu;
 • tjelesna težina;
 • kroničnih bolesti i loših navika;
 • činjenica gnojidbe in vitro.

Osim toga, promjena razine samo jednog hormona ne može utvrditi rizik od određene patologije. Na primjer, razina hCG-a s malformacijama mozga i kičmene moždine unutar normalnih granica. Stoga, da napustite zadatak dekodiranja indikatori su posebno obučeni profesionalci.

Genetičar ne procjenjuje niti jedan pokazatelj, već kombinacija njih. Uzimajući u obzir sve nijanse BCS-II (zapamtite, nakon što se donirate krv iz vena, popunjava se poseban upitnik) izračunava se posebni koeficijent - MOM (multiplikator mediana) - rezultat matematičke podjele koncentracije razine hormona u pojedinoj studiji prosječnom stopom za određenu rase, dob, tjelesnoj težini i gestacijskoj dobi. Vrijednosti MOM-a u svim laboratorijima su jednake, a vrijednost je u rasponu od 0,5 do 2,5, ako žena nosi jedan plod.

Uspoređivanje rezultata MoM trostrukog testa temelji se na izračunu stupnja rizika. U najopćenitijim uvjetima to se može prikazati u obliku tablice, gdje je N norma, ↓ se spušta; ↑ - iznad normalne: