Što bi trebalo biti težina i visina preranog beba: stolovi s postavljenim cijenama mjesecima i razlozi za niske stope

Zdravlje

Nažalost, prijevremeni rad danas je daleko od rijetkih. No, moderna medicina može ostaviti dijete čak i ako njegova tjelesna težina ne prelazi 900 grama, a ako dijete teži od 1 do 2 kilograma, ima svaku mogućnost da odraste potpuno zdrav.

Takve bebe trebaju posebnu brigu i kontrolu. I važno je znati kako se prerane bebe trebaju razvijati, kako dobivaju i dodaju funte.

Analizirati kako bi takvo dijete trebalo dobiti težinu i visinu, na temelju tablica normi dobitka težine po mjesecu.

Kakva je novorođenčad takva?

Djeca rođena prije 37 tjedana trudnoće i imaju vrlo nisku tjelesnu težinu, tj. Njihova težina rođenja je manja od 2500 grama i raste do 45 centimetara, smatra se preuranjenom.

Pokazatelji u gramima po mjesecu

Kako prerano novorođeno dijete dobiva na težini? Iz donje tablice možete shvatiti koja je brzina dobitka od mjesec dana za preuranjene bebe i koliko beba treba vagati do jedne godine, na primjer, u 4 ili 9 mjeseci.

Koliko beba treba zaposliti dnevno?

Nemoguće je točno reći koliko beba treba dobiti težinu dnevno, budući da sva djeca dobivaju različit broj grama dnevno. Sve ovisi o stupnju preuranjenosti djeteta i njegovom općem stanju. U prosjeku bi ta vrijednost trebala iznositi oko 50 grama dnevno. Ali to bi trebalo uzeti u obzir opće stanje djeteta, kao i broj hranjenja, mokrenje i tako dalje.

Ako vaše dijete dobije malo manje, ne biste trebali odmah paničariti. Glavna stvar nije bila velika mršavljenja.

kalkulator

Također, kako biste kontrolirali dobitak težine preranog beba, možete upotrijebiti posebni kalkulator ili formulu za izračunavanje. Kalkulator, prekomjerno dijete, može se koristiti: http://boyorgirl.ru/rasschitat-opredelit-onlajn-rost-i-ves-novorozhdennogo-rebjonka-do-goda-kalkuljator/ Ili na bilo kojem drugom mjestu koji lako ćete pronaći na internetu.

Stopa rasta po mjesecima

Kako djeca rastu u prvoj godini života? Iz donje tablice saznat ćete o stopi rasta broja djece po mjesecima:

Što određuje povećanje centimetara?

Porast rasta preuranjenih beba ovisi o sljedećim čimbenicima:

 1. Stupanj prijevremenosti.
 2. Paul.
 3. Tjelesna težina pri rođenju.
 4. Uvjeti intrauterinog razvoja.

U prosjeku, tijekom prvih šest mjeseci, beba raste za 2,5-5,5 centimetara. I za prvu godinu života 27-38 centimetara. Stope rasta po godini čine 70-77 centimetara. Sve su vrijednosti dane u prosječnom razumijevanju i ne treba ih se doslovno shvatiti, ali se možete osloniti na njih.

Liječnički savjet

Zašto dijete ne dobiva visinu i težinu? I naravno, svi roditelji se brinu zbog te situacije. Pogledajmo što liječnici kažu o ovome. Razlozi zašto beba ne dobiva težinu:

 • Umjetno hranjenje.

Većina prvih beba su na IV, a razlog za to su mnogi razlozi. Mlijeko može nestati zbog činjenice da beba ima malo jesti ili žena ne može dojiti, a crpljenje nije uspjelo i tako dalje. Ali ne, čak i najbolji, miješa se ne podudaraju s mlijekom majke. Stoga je neophodno sve do posljednjeg trenutka ne prebaciti dijete u IV.

Pomoć! Ako majčino mlijeko nije dovoljno, hranite bebu s mješavinom. Ali to bi trebalo biti učinjeno tek kad dijete spava, tako da se ne navikne na bočicu.

 • Nije prikladna mješavina.

  Ako dijete jede smjesu, onda je potrebno pravilno odabrati. Činjenica je da je tijelo preranog djeteta vrlo različito od punoljetnih beba. Za njihovo hranjenje potrebno je odabrati kvalitetnu, posebno laganu smjesu.

 • Neodgovarajuća prehrana.

  Takve bebe su vrlo slabe i gotovo uvijek spavaju, bez potrebe za jelo. I u ovoj situaciji, majka mora uzeti jasnu kontrolu količine hrane koju jede. Liječnici preporučuju održavanje popisa hranjenja i raspoređivanje kako djeca povećavaju težinu i visinu. A ostaci mlijeka trebaju biti dekantirani, to će povećati razdoblje dojenja.

  Ako dijete odbija jesti, nemojte ga natjerati da ga hrani. U slučaju čestih neuspjeha, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

  Dijete i majka i nakon rođenja ostaju neodvojivi bliski odnos. Stoga, bilo koje od vašeg stanja odražava se u bebi. Također loše navike žene imaju jaki loš utjecaj.

 • Zdravstveni problemi djeteta.

  Oslabljeno tijelo se jako protivi infekcijama. U slučaju najmanjih znakova bolesti, odmah se obratite bolnici.

 • Majčinom snagom.

  Ako beba bude dojena, žena bi trebala obratiti veliku pažnju na vlastitu prehranu, jer je vrlo ovisna o tome kako dijete dobiva težinu.

 • Upravljanje težinom.

  Liječnici savjetuju da provode detaljno praćenje režima djeteta. Držite bilježnicu u kojoj zabilježite broj hranjenja, mokrenje i tako dalje. Činjenica je da za prerano dijete nedostatak barem jednog obroka dnevno može značajno utjecati na debljanje.

 • Klokan.

  Također, liječnici nude vrlo učinkovit način klokan. Leži u činjenici da prerana beba tijekom dana nije odvojena od majke. Da biste to učinili, stvorili ste i posebne majice. Dijete se osjeća toplo i zaštićeno od majke, što je vrlo važno jer se, budući da je rođen prerano, još nije bio spreman postojati izvan maternice. Kao i dijete ima stalan pristup majčinom mlijeku.

 • zaključak

  Sada znate pravila za dobivanje težine kod djece i zašto ponekad malo dijete ne dobiva vitalnu težinu. Važno je razumjeti da je prerano dijete isto dijete, samo rođeno u krivo vrijeme. Ako slijedite sva pravila skrbi i pružite adekvatnu, pravilnu prehranu, tada neće biti nikakvih posebnih problema. I takvo dijete za dvije godine neće se razlikovati od svojih vršnjaka. Moderna medicina omogućava brigu o takvoj djeci bez ikakvih problema, stoga ne brinite, jer vaše stanje utječe na dijete.

  Težina dojenčadi pri rođenju: norme i odstupanja

  Bez obzira na to kakve prosječne težine novorođenčadi nije bilo WHO-a, bebe se teško usklađuju s njima: neke su rođene od strane ratnika, druge s mrvicama, a ostale točno "u sredini". Odakle ovisi? U kojim je slučajevima težina novorođenčadi važna? Je li moguće "ispraviti" težinu djeteta tijekom trudnoće? Govori Darya Alexandrovna KINSHT, voditeljica odjela za neonatologiju, neonatolog, anesteziolog i reanimator najvišeg razreda AVITSENNA medicinskog centra majke i djeteta.

  Norme težine u novorođenčadi

  Standardni indikatori težine rođenja su 2,8 kg - 4 kg s visinom - od 46 do 55 centimetara. Stručnjaci napominju kako se danas sve više i veće djece počelo roditi - "junački" težina novorođenčeta na 5 kilograma prestala je biti tako rijetka.

  Prema WHO, težina djece pri rođenju može se klasificirati na sljedeći način:

  Djevojke su težine

  Dječaci su težine

  Prema tim tablicama, kao normu, mogu se procijeniti pokazatelji koji se uklapaju u okvire od "ispod prosjeka" do "iznad prosjeka". Pokazatelji "niski" i "vrlo niski", "visoki" i "vrlo visoki" razlog su više pažnje stručnjaka.

  "Izuzetno je važno ne toliko velika težina kao i njegova usklađenost s razdobljem trudnoće. Na primjer, dijete rođeno u tjednu 40 s težinom od 2000 g i dijete u 32 tjedna s istom težinom su dvije potpuno različite djece.

  Glavnu ulogu ne igraju stvarni parametri težine ili njihova korespondencija s prosjekom, već omjer visine i težine djeteta. Ta vam vrijednost omogućuje određivanje indeksa Quetelet - težina u gramima, podijeljena s visinom u centimetrima. Ako je vrijednost u rasponu od 60 do 70, to se smatra normalnim za punoljetne bebe.

  "Važno: svi gore navedeni podaci i standardi vrijede samo za bebe rođene na vrijeme. Za prerane bebe postoje i drugi kriteriji.

  Stručni komentar

  Postoje posebne tablice težine i visine djeteta u razdoblju trudnoće - za dječake i djevojčice, respektivno. Naravno, upotreba tih tablica može dati samo približnu sliku, jer svaka zemlja i svaka regija mogu imati svoje osobine. Ispravni podaci za takve tablice ozbiljan su problem, ali rad WHO-a već je u tijeku. Što se tiče tablica koje se sada koriste, mogu se dati primjeri, čak i za punoljetne novorođenčadi, "ispravna" težina može biti drugačija: na primjer, gestacijska dob od 37 tjedana (ovo je punopravno dijete), težina od 2.850 g može se smatrati "ispravnim" istodobno dijete s gestacijskom dobi od 41 tjedna smatra da je ta težina nedovoljna. U prosjeku se može smatrati da je težina cjelovite bebe od 3.000 do 4.000 g.

  Težina novorođenčeta i tijela roditelja

  Vjeruje se da veliki roditelji često rađaju "ratnike", dok vitke i kratke žene imaju malu djecu s malom težinom. Također je napomenuto da roditelji koji su sami rođeni veliki, imaju veću vjerojatnost da imaju dijete težilo 4 kg ili više.

  Liječnici kažu da zapravo težina fetusa i novorođenčad nije toliko ovisan o roditeljskoj tjelesnoj masi - u maternici se sve bebe razvijaju prema istim zakonima.

  Stručni komentar

  Težinu novorođenčeta možete povezati s težinom i visinom roditelja, ali u većoj mjeri čini se lošijima kada beba raste. Graciozna žena visoka 150 cm ne bi trebala biti rođena punogodišnje bebe težine dva kilograma, a visoka žena s težinom bliže 90 kilograma - pet kilograma bebe, uopće ne! Otprilike isti pokazatelji su relevantni za njih, iako je u izradi razvoj posebnih tablica i programa koji određuju odnos između težine i visine djeteta s roditeljskim parametrima.

  Težina "ultrazvukom" i težina pri rođenju

  Ponekad se trudnice počinju brinuti o težini bebe mnogo prije rođenja. Tijekom ultrazvuka, liječnik koji obavlja screening uvijek izračunava procjenu težine fetusa na temelju podataka o gustoćima dobi, kretnji glave i abdomena, duljini femura i biparetalnoj veličini glave fetusa (udaljenost između vanjske i unutarnje konture obje parietalne kosti).

  Ako se procijenjena težina djeteta razlikuje od prihvaćenih norma prema gore ili dolje, ali istodobno nije utvrđena odstupanja u stanju posteljice i fetusa - to nije razlog za uzbuđenje.

  Stručni komentar

  Nemoguće je precizno vagati fetus na osnovi ultrazvuka, a očekivana težina djeteta vrlo rijetko se točno podudara sa stvarnom težinom novorođenčeta.

  Fetalna težina tijekom trudnoće

  U nekim slučajevima, mala veličina i težina fetusa mogu ukazivati ​​na odstupanje u razvoju i prisutnosti patologija trudnoće. Ozbiljna razlika između fizičkog razvoja fetusa i pojma gestacije zove se fetalna hipotrofija ili intrauterini sindrom usporavanja rasta.

  Postoje dva oblika pothranjenosti:

  Simetrični oblik pothranjenosti. Zabilježeno je već u ranoj fazi trudnoće, s tim da su svi parametri fetusa mjereni ultrazvukom manji od normativnih.

  Asimetrični oblik neishranjenosti. Razvija se nakon 28 tjedana trudnoće. Karakterizira neravnim razvojem fetusa. Na ultrazvuku, liječnik može utvrditi je li veličina glave i tijela fetusa ne podudara s opsegom abdomena.

  Takva intrauterna retardacija rasta započinje ako fetus primi nedovoljnu prehranu. U pravilu je povezano s patologijama posteljice.

  Razlozi za to mogu biti:

  • pothranjenost,
  • loše navike
  • kroničnih bolesti majke,
  • genetske patologije,
  • infekcija.

  U drugim slučajevima, ultrazvučni liječnik naprotiv, napominje da je veličina fetusa prevelika u usporedbi s normama.

  Što učiniti ako tijekom ultrazvučne studije u zaključku pišu "veliki voće" ili, naprotiv, sumnjaju na intrauterinu usporenu rasta zbog male veličine? Je li moguće nekako utjecati na težinu djeteta koja još nije rođena?

  Stručni komentar

  "Ispravak težine" ispravljanjem načina života trudnice s masnim deficitom u fetusu nemoguće je, budući da je razvojno kašnjenje najčešće povezano s patologijom placente (kronična fetoplacentna insuficijencija) koja ne ispunjava svoje funkcije kvalitete u isporuci hranjivih tvari u fetus. Ponekad uzrok može biti bolesti djeteta, uključujući genetsku patologiju.

  Velika težina fetusa također se ne može ispraviti, jer dijete ne može izgubiti težinu u uteri. U svakom slučaju, prehrana žene mora biti kompletna i uravnotežena, ne smije sadržavati neophodne hranjive tvari potrebne količine (proteini - od životinjskog i biljnog porijekla, ugljikohidrata i masti), ali i elemenata u tragovima i vitamina. Sjedeći na krutoj prehrani tako da je beba "mala" ili ne "dalje raste dalje" u posljednjim tjednima trudnoće je nemoguća, jer može učiniti više zla nego dobro, uključujući i prerano rođenje.

  Prekomjerna novorođenčad

  Najčešće, velika djeca, čija je težina iznad prosječnih normi WHO tablice, apsolutno su zdravi. No, u nekim slučajevima, prekomjerna težina u novorođenčeta simptom je poremećaja koji zahtijevaju pažnju i kontrolu od strane liječnika.

  Posebna pozornost je potrebna kada:

  • majka je imala dijabetes ili druge endokrine poremećaje tijekom trudnoće;
  • beba ima znakove odgađanja (bez originalnog maziva na tijelu djeteta, suhoću i maceraciji (slojevitost, piling) kože).

  Stručni komentar

  Djeca koja su rođena kao prekomjerna težina mogu biti "ustavno velika" i apsolutno zdrava u isto vrijeme. Ali postoje i djeca u kojima se prekomjerna težina može povezati s poremećajima metabolizma kod majke tijekom trudnoće. U prvim danima nakon rođenja, ta djeca često imaju zdravstvene probleme, posebice tendenciju niskog nivoa glukoze u krvi, respiratornih poremećaja.

  Nedostatak tjelesne težine novorođenčeta

  Punoljetne bebe s nedostatkom tjelesne težine (hipotrofije) trebaju posebnu pozornost i njegu u prvim mjesecima nakon rođenja.

  Za liječenje malnutricije, bebe i njihove majke propisuju posebnu prehranu, strogo individualnu za svaki slučaj. To je zbog činjenice da s jedne strane novorođenčad s niskom tjelesnom masom zahtijeva povećanu količinu hranjivih tvari, as druge, prehrana koja je toliko nježna za gastrointestinalni trakt.

  Stručni komentar

  Rođenje djeteta s težinom je ozbiljan problem i ozbiljniji od rođenja velikog djeteta. Nedostatak mase nastaje kada dijete u uteri izgubi potrebne tvari. Prema tome, razvoj svih organa i tkiva javlja se u nepovoljnim uvjetima, koji je popraćen distrofičnim promjenama i oštećenim funkcijama organa, to je izraženije što je veći manjak težine. Stoga se problem treba razmotriti šire nego samo "dobitak na težini".

  Mala je djeca sklona metaboličkim poremećajima, a kod starijih dobi ima veću vjerojatnost da će biti prekomjerna tjelesna težina, au odrasloj dobi, pretilost i povezana hipertenzija i dijabetes melitus tipa II. To ne znači da je potrebno "ograničiti prehranu djeteta", samo je neophodno zapamtiti da prehrana mora biti uravnotežena i visoke kvalitete, koja sadrži sve potrebne hranjive tvari, vitamine i mikroelemte, s pedijatrom s pravodobnim ispravljanjem.

  Gosta
  Ne brini. Rođen sam 40 tjedana, 2600, 40 cm. Brzo narasla na normalu. Koliko se može sjetiti malo veće od normalne. Mnogo veći od svih rodbina sa svih strana. Usput, paparodili gotovo 6 kilograma. Sve će biti u redu. Budite oprezni, budni, ali nemojte paničariti.

  Čista genetika.
  Nemoguće je hraniti ili izgubiti dijete u uteri

  Žao mi je, nisam čitala cijelu temu. Znam 100% da ne morate piti vitamine! Samo u štipaljku! (dijagnoza: nedostatak vitamina)
  Imam prijatelja - opstetričara, pa se ovdje pozvala.
  Djevojke, nemojte se upropastiti

  Moj sin rođen je težine 2890 kg, visine 48 cm. Trenutno imamo 5 mjeseci i sada je težina 7205 (povećanje od rođenja 4315) je li normalno? A onda imam liječnike koji kažu nešto.

  Ali nisam toliko jesti, ali trudno mi je dosta težine, a rođeno je dijete s težinom od 2900, doktor je tvrdio da će biti hipona.

  Moja je kćer rođena 4100 i 53 cm godišnje, imali smo 11.700 i 85 cm, sami smo vagati 43 kg, visina je 163. Njezin muž je 186 i 90 kg. rodila 40 tjedana težila je 68 kg

  Svaki dan su i trudnoća otišle pješice, mnogo se kretale. Djeca su rođena 3100 gr. i 3500 grama.

  Dijete je rođeno 39,3 tjedana, težine 2100 kg i visine 42 cm. Sada imamo 10 mjeseci i težine 6500. 63 Je li normalno?

  Moje nade nisu bile ispunjene. Treći sin je 4400. Ona sama nije mogla roditi. Policajac. Ali sve je dobro.

  Intrauterinsko usporavanje rasta stavljeno je na 3 ultrazvuka. postavili su više nedostatka vode, intrauterini infekcije. Ginekolog je bio skeptičan, savjetovao je da ponovi ultrazvuk. To je sve što je potiologija stavljala sve, mnoge su poslale na genetiku. U plaćenoj klinici na ultrazvuku rekli su da nema manjka vode i bez infekcije, ali dijete je mala. Zatim sam pogledao u mene i moj suprug i rekao da je za našu veličinu normalno. Ja sam 153 cm, 45 kg prije trudnoće. muž 168 cm, 54 kg. I ja sam rođen velik 3000, moje sestre su 2500 kg svaki, moj muž je 2800. Moja svekrva težila 45 kg sada, ona je težila više samo tijekom trudnoće. Za muža i svekrvu, problem je da se bolje, oni mogu jesti ništa i ne riješiti se toga. Tijekom trudnoće nisam imao ni gestoze niti toksikozu. svaki dan sam jeli domaće meso, povrće, voće, orasi. Kći je rođena 2180 visina 47. Prva dva dana rekli da dijete je zdravo malo, prvi dan je pao 20 grama, a zatim je dobio 70 grama. trećeg dana upravitelj je došao i rekao da dijete ne bi moglo biti tako mala i da je bio bolestan. poslali nas u dječju bolnicu. Htio sam napisati odbijanje, oduprijeti se 2 dana, nisam dopustio da pišem s prijetnjama da ako ne i nakon smrti djeteta). bolnica je dijagnosticirana upala pluća, hipotrofija 3 stupnja. Nisam bio siguran u dijagnozu upale pluća. budući da smo imali troje djece u odjelu, svatko je imao dijagnozu upale pluća. ali jedan je imao žuticu, drugi je imao srce i imamo upalu pluća. trećeg dana ležanja u bolnici krvarila sam. Prebačen sam u drugu bolnicu. tamo su se liječnici zaklinjali u rodilištu da su me otpustili bez čišćenja. 3. dan je odbačena odbijanjem, došla u bolnicu djetetu, napisala odbijanje, na koju mi ​​je liječnik rekao da još nismo uhvatili. dijete je bilo natečeno i natečeno, svećenik je bio rastrgan, u crvenim koricama, nije joj činilo da ju potkopava, već je obrisala suhom krpom. nakon povratka kući, prosječno mjesečno stekla je 1500 kg, samo na GW, počela je prevaliti 4 mjeseca na 6, u sedam sela, u 10 je otišla, u devet mjeseci izgovorila prve riječi. na 2,5, ona je recitirala pjesme, tekstove i bajke. imali smo veliki hemisferni jaz nakon tretmana, sve je otišlo. nije bilo više pitanja od neurologa za nas. Sada visina i težina su male za 3 godine, 89 cm, 12,1 kg. u fizičkom i mentalnom razvoju od vršnjaka ne zaostaje. Nismo registrirani kod liječnika. Sad čekamo drugu i bojim se ponavljanja priče. Sjećam se koliko je teško za moju kćer.

  Rodila je 39 tjedana 2300/45, asimetrični oblik zvuka. Do mjeseca, asimetrija je izjednačena, za 3 mjeseca težina je bila 5.800. Nije bilo posebne prehrane, dijete je bilo na HB-u, a bilo je malo mlijeka i jeli je manje od "norme". Smjesa se nije hranila. Sada nitko neće reći da je kćer rođena s vrlo malom težinom, vrlo harmonično razvijenom djevojkom

  Prije rođenja, težila je 44 kg s porastom od 168 cm. Sve trudnoće bilo je istrošeno, mirno samo sanjala. Moj sin rođen je 4.200, 56 cm. Rođen sam, bez carskog cara. Babice su tada, kad je ležala u postpartumu, imala dobru ideju o tome kako se on nalazi u meni tamo. To je unatoč činjenici da su me unaprijed upozoravali da s mojim veličinama tada više od 3 kg nisam mogao roditi sebi. Ovo je iznenađenje

  Prvo je rodila 4230/53 sekundu 4810/58, ali s prvim sam dobila 6 kg više zdrave

  Prvi je rodio 3500. Drugi 4000. Tezina je postala ista. Nadam se da će treći biti ne više od 4000.

  Dobitak težine u preuranjenim bebama

  Dobitak težine u preuranjenim bebama

  Prerane bebe su bebe rođene prije 37 tjedana trudnoće, počevši od posljednjeg datuma menstruacije i imaju tjelesnu težinu ispod 2500 grama. Postoji 4 stupnja prijevremenosti ovisno o gestacijskoj dobi i težini djeteta pri rođenju:

  Ja stupanj - prerane bebe rođene 35-37 tjedana s težinom od rođenja 2000-2500 grama;

  Grade II - prerane bebe rođene u tjednu 32-34 s težinom od 1500-2000 grama;

  Grade III - duboko prerane bebe rođene na tjednu 29-31 s težinom od 1000-1500 grama;

  Grade IV - iznimno prerane bebe rođene prije 29. tjedna s težinom manjom od 1000 grama.

  Naravno, za takvu djecu, dobivanje tjelesne težine jedan je od faktora razvoja djetetova tjelesnog razvoja i zdravlja. Dobar dobitak težine može se postići samo s uravnoteženom prehranom djeteta, zadovoljavajući njegove troškove energije, kada dijete dobiva sve hranjive sastojke, elemente u tragovima i zaštitne komplekse koje mu treba. Poteškoće s hranjenjem mogu nastati uslijed nezrelosti gastrointestinalnog trakta djeteta, niske enzimske aktivnosti, česte regurgitacije, želudac ne prihvaća hranu, nedostatak gutanja i refleksa sisanja. Ovisno o problemu, liječnici hrane dijete kroz cjevčicu, koriste parenteralnu prehranu, kada se hranjiva otopina daju bebu intravenozno.

  Najbolja hrana za prerano dijete je majčino mlijeko. Znanstvenici su dokazali da se mlijeko prilagođava potrebama djeteta, jer mlijeko žene koja je rodila rano, ima svoj jedinstveni sastav, prilagođen preuranjenoj bebi. Iako beba ne može sisati dojku, hranjena je izraženim mlijekom, nakon što se mrvica uči kako proguta i proguta (obično kad dobije 1,6 kg, pojavljuju se ti refleksi) postupno se prenosi najprije na djelomično, a potom na punu dojenčad. Ako je nemoguće dojiti, dijete se prenosi na donorsko mlijeko ili posebnu prilagođenu smjesu za prerane bebe. Pokazatelji prirasta tjelesne težine određuju kvalitetu i korisnost hrane, potrebu za uvođenjem ili ukidanjem dodataka.

  Neonatalno razdoblje za prerane bebe podijeljeno je u tri glavne faze, koje se razlikuju u prehrambenim potrebama i dobitku na težini.

  U prvoj fazi novorođenče ne dobiva, već gubi na težini. To je fiziološka osobina svake djece, ali ako beba u punom roku obično izgubi 5-6% težine, prerano - s težinom od više od 1,5kg - 10% i duboko prerano s težinom do 1,5kg - 15%. Ovo razdoblje obično traje prvih 7 dana od rođenja. Unatoč činjenici da je tijekom tog razdoblja količina prehrane minimalna, ona bi trebala osigurati tijelo mrvica sa svim potrebnim hranjivim tvarima.

  U drugoj fazi postiže se konstantno povećanje težine, barem na razini prenatalnog razdoblja. Kada se stanje djeteta stabilizira, on može sisati na prsa ili bocu na vlastitu, doseže težinu od 2,5 kg, majka i dijete su otpušteni iz odjela za preuranjene bebe. Dobitak težine tjedno trebao bi biti 125-200 grama, ovisno o težini djeteta pri rođenju. Izračun povećanja je sljedeći: + 15 g / kg dnevno.

  U 3. stupnju, težina djeteta se normalizira, razdoblje traje do godinu dana (za duboko preuranjene bebe duže). Zadatak roditelja u ovom razdoblju je pružiti djetetu dobru prehranu dovoljnim brojem kalorija i svim hranjivim tvarima koje su potrebne za rast djeteta, jer se prerano dijete mora intenzivnije razvijati kako bi nadoknadilo svoje vršnjake. Obično, ako je beba rođena 1 mjesec ispred vremena, tada se hvata u razvoju svojih vršnjaka za 1 godinu, 2 mjeseca ispred vremena - za 2 godine i za 3 mjeseca - za 3 godine.

  Ispod je tabela dobitka na težini za prerane bebe, ovisno o dobi i stupnju preuranjenosti.

  Tablica daje približan rezultat za djecu koja su dojena, brojevi se mogu razlikovati, kako gore tako i prema dolje. Mjesečno, dijete treba pregledati pedijatar koji će procijeniti fizički razvoj i zdravlje djeteta. Hranidbenu prilagodbu, izračun stopa dopunjavanja, preporuke za uvođenje komplementarne hrane i dodatke vitaminima trebali bi obavljati samo liječnik.

  Dijete težine pri rođenju: norme, odstupanja i fiziološka mršavljenja novorođenčadi

  Težina djeteta pri rođenju jedan je od najvažnijih pokazatelja zdravlja djeteta. Uz rast, parametre prsnog i glavnog opsega, stanja i boje kože, težina igra vrlo važnu ulogu u daljnjoj brzini prilagodbe i razvoja novorođenčeta.

  Fiziološki gubitak težine kod novorođenčadi

  Činjenica da je rast djeteta jedan od najstabilnijih pokazatelja ostaje nepromijenjen i tijekom sazrijevanja djeteta, naravno, i dalje raste. Što se može reći o masi novorođenčadi. U prvim danima nakon rođenja, bebe imaju tendenciju gubiti težinu, a treći dan života težina djeteta može se smanjiti za čak 10%. Ta značajka ne bi trebala nepotrebno poremetiti mladu majku jer je gubitak težine nakon rođenja prirodna reakcija tijela djeteta na iskusni stres i promjene uvjeta okolne stvarnosti. Nakon rođenja transformiraju se procesi prehrane, cirkulacije krvi i disanja djeteta. Osim toga, čin sisanja majčinske dojke zahtijeva stalni fizički napor od bebe. Ove su značajke povezane s činjenicom da se masa novorođenčeta može izgubiti u prvim danima života.

  Djeca gube na težini i kada se hrane od rođenja umjetnim mješavinama. U tom slučaju, dijete gubi manje težine i brže dobiva na težini. To je zbog stabilnog sastava masti i ugljikohidrata u umjetnoj prehrani. A dijete na dojenje u prvim danima dobiva izuzetno korisno kolostrum koji se hrani proteinima i vitaminima. Istodobno, sadržaj masti u njemu je nešto manji nego kod zrelog mlijeka, a kalorijski sadržaj kolostruma je manji.

  Nepromjenjivo, prerane bebe također izgube težinu, kao i bebe s malom težinom. Istovremeno, ove skupine djece mogu izgubiti više od deset posto u prvim danima nakon rođenja, postupno ispunjavajući izgubljene vrijednosti tijekom prvog mjeseca.

  Napustivši rodilište, dječji pokazatelji težine ostaju prilično stabilni i počinju rasti po stopi od 20 do 40 grama dnevno, postupno približavajući se izvornim brojkama. Od desetog dana života, dijete doda 150-300 grama tjedno, a do kraja prvog mjeseca može težiti cijeli kilogram više nego nakon rođenja. Ovaj trend brzog povećanja težine nastavit će se tijekom prva tri mjeseca.

  Normalni pokazatelji težine za punoljetne bebe pri rođenju.

  Pri rođenju prosječna težina punoljetnih novorođenčadi iznosi 2,5-4 kg. Istovremeno, ti pokazatelji, ovisno o mnogim zakonima, prilično su teško predvidjeti. Metoda ultrazvučne dijagnoze omogućuje izračunavanje težine bebe samo približno. Liječnici kažu da prva djeca, u pravilu, vagati prosječno 500 grama manje od njihove braće i sestara, a pokazatelji težine dječaka prelaze vrijednosti težine kod djevojčica za 100-300 grama. Nedavno je očuvana tendencija rađanja "dječa herojima", kada je masa i visina djeteta fiksirana na prilično visokoj stopi. Često težina novorođenčeta može ovisiti o sljedećim čimbenicima:

  • od pokazatelja nasljeđivanja;
  • o trajanju trudnoće (prerano beba ima niže pokazatelje težine, baš kao novorođenče rođeno nakon roka ima veću vjerojatnost prekoračenja normalnog pokazatelja težine);
  • od stila života, navike hranjenja majke tijekom trudnoće i njezine psihološke udobnosti (stres i teška tjelovježba povećavaju vjerojatnost rođenja novorođenčadi male težine);
  • od poda djeteta;
  • od kroničnih bolesti majke (velika djeca često rađaju kod žena s dijabetesom ili pretilosti);
  • od višestrukih trudnoća itd.

  Koja je normalna težina novorođenčeta? Dobivene vrijednosti parametara djece odmah nakon rođenja liječnika pomiruju se s odobrenim vrijednostima. Istodobno, tablica Instituta za pedijatriju Ruske federacije i tablica normalne težine novorođenčadi prema verziji WHO-a malo se razlikuju.

  Tablica pokazatelja težine novorođenčadi (WHO)

  Koliko je težak novorođenče težak?

  Normalna težina bebe iznosi od 2500 do 4000 grama s rastom od 46-56 cm, te su brojke određene na temelju velikog uzorka zdrave djece. Da bi se kontrolirala težina novorođenčeta, to se mjeri dnevno tijekom prve polovice godine života, posebno među umjetnim radnicima, kako bi se izbjeglo preopterećenje.

  Odnos težine i visine je važan, za djecu se koristi indeks rasta Ketl (norma 60-70): težina u kilogramima podijeljena s visinom u centimetrima. Vrijednost manja od 60 godina je nedostatak, više od 70 je višak mase.

  Čimbenici težine

  Tjelesna težina djeteta posljedica je mnogih čimbenika, a nasljednost prije svega. Krhki roditelji s finim kockama vjerojatno neće biti rođeni pet kilograma butuza i obrnuto. Utječe na težinu novorođenčeta sljedeće:

  • genetički čimbenici: sastav roditelja i njihova masa pri rođenju imaju glavnu ulogu za tjelesnu težinu djeteta;
  • da li je dijete rođeno na vrijeme ili ne: prerane bebe obično su lakše rođene za izvanredne porode;
  • ravnoteža majčine prehrane tijekom trudnoće;
  • vrsta prehrane: umjetno hranjenje stimulira brzu dobitak težine, beba nikada neće dobiti višak u majčino mlijeko;
  • zdravlje majke: toksikoza, infekcije, pušenje i alkohol dovode do rađanja malog djeteta, dijabetesa, prejedanja, zlouporabe vitamina, rhesusa - do pojave mrvica težine više od 4,5 kg;
  • zdravlje beba: intrauterine infekcije i malformacije dovode do pothranjenosti ili gubitka tjelesne težine; Down sindrom i imunološku patologiju, naprotiv, veću težinu;
  • dječaci su teži od djevojaka u prosjeku 200-250 grama;
  • svaka sljedeća beba iste majke veća je od prethodnih.

  Težina djeteta pri rođenju ne određuje svoju daljnju težinu i ustav za 100% - do godine, bebe počevši od 2500 i 4000 grama mogu težiti gotovo jednako. No, značajno odstupanje od norme može ukazivati ​​na moguću patologiju u sadašnjosti ili budućnosti.

  Nedostatak težine

  Mala djeca - skupina beba težine manje od 2500 grama zbog višestrukih trudnoća, pothranjenosti ili prijevremenog zarađivanja. Djeca se zamrzavaju brže, često se razbole, pate od anemije i hipovitaminoze, razviju se sporije.

  Puno rođeno djetinjstvo od blizanaca, tripleta ili četveronožaca obično je manje od 2,5 kilograma, ali je potpuno razvijeno i spremno za život izvan majčinog tijela. Potrebno je samo pratiti pedijatra, bez medicinskih zahvata.

  U prijevremenim (rođen prije 37 tjedana), pored nedovoljne težine, dolazi do izražaja nezrelost respiratornih, termoregulacijskih i drugih sustava. Dakle, bebe trebaju dobru prehranu i sterilni kovčeg, uz nadzor kvalificiranog osoblja.

  Hipotrofna djeca ili djeca s poremećenim nutricionističkim statusom (HHC) rođena su u majkama s poviješću patologije. Također kardiovaskularni, endokrini, ginekološki, bubrežni, štetni čimbenici, infekcije, naprezanja i placentalna insuficijencija. Podijeljeni su u četiri skupine:

  1. Normalni rast i niska tjelesna težina kada su izloženi izazivanju čimbenika nakon 16 tjedana trudnoće. Dijete jede loše i dodaje težinu.
  2. Mala težina i neznatno zaostajanje, fizički i psiho-emocionalni razvoj.
  3. Masa i rast proporcionalno su smanjeni, razvoj je zaostajan, imunitet se smanjuje. Do dobi od 18 godina, razvoj se normalizira.
  4. Značajno smanjena visina i težina, patnja mentalnog i mentalnog razvoja, djeca s teškoćama u razvoju.

  Kako pomoći malom djetetu

  Mala djeca treba hraniti često i malo po malo, između hrane treba dati zaslađenu vodu, otvrdnuće (tuš, zrak i sunčanje). Masaža, gimnastika, plivanje poboljšavaju protok krvi u mišićima i aktiviraju rast i dobitak na težini. Od lijekova, adaptogens (ginseng, lemongrass, echinacea, eleutherococcus) i mineralno-vitaminski kompleksi daju dobar učinak. Materijale i dodatke majčinom mlijeku i smjesama potrebno je pravodobno dodati, smjesama treba obogatiti proteinima i mastima. Potrebno je ispravno nanijeti mrvicu na dojku (česte dugotrajno hranjenje od svake dojke), nemojte koristiti dude i ne sipati vodu na nju.

  Višak težine

  Velike, više od 4500 grama, djeca su sklona dijabetesu i pretilosti u budućnosti, tijekom rođenja takve bebe i majke postoji visoka vjerojatnost ozljede. U djetinjstvu, bebe imaju poteškoća pri prilagođavanju stresa, rizik od alergija je visok.

  Prekomjerna težina novorođenčeta prilagođava se (samo ako je beba u mliječnim proizvodima) s pravilnom dozom i učestalošću hranjenja, s uvođenjem komplementarne hrane malo kasnije i prema shemi. Dijete s velikom masi za dojenje do godine obično doseže dobnu normu. Plivanje, masaža i gimnastika pomažu skladnom razvoju i smanjenju masne mase.

  Dinamika težine u prvim danima života

  U prvom tjednu, mrvica gubi do 150 grama ili pet do sedam posto po težini: stres rođenja i kardinalna prehrana se osjećaju. Djeca koja su teža od četiri kilograma nisu hranjena kolostrumom, "male" bebe teško su sisaju svoje grudi u potpunosti. Tjedan dana kasnije, dijete počinje povećavati težinu, stopa je na tablicama mase. Do šest mjeseci, mjesečno povećanje iznosi oko 500 grama, a zatim - 400 grama, do godine mase djeteta 9-14 kilograma, povećanje je jedno i pol puta.

  Visina i težina pri rođenju

  Normalna težina bebe iznosi od 2500 do 4000 grama s rastom od 46-56 cm, te su brojke određene na temelju velikog uzorka zdrave djece. Da bi se kontrolirala težina novorođenčeta, to se mjeri dnevno tijekom prve polovice godine života, posebno među umjetnim radnicima, kako bi se izbjeglo preopterećenje.

  Odnos težine i visine je važan, za djecu se koristi indeks rasta Ketl (norma 60-70): težina u kilogramima podijeljena s visinom u centimetrima. Vrijednost manja od 60 godina je nedostatak, više od 70 je višak mase.

  Čimbenici težine

  Tjelesna težina djeteta posljedica je mnogih čimbenika, a nasljednost prije svega. Krhki roditelji s finim kockama vjerojatno neće biti rođeni pet kilograma butuza i obrnuto. Utječe na težinu novorođenčeta sljedeće:

  • genetički čimbenici: sastav roditelja i njihova masa pri rođenju imaju glavnu ulogu za tjelesnu težinu djeteta;
  • da li je dijete rođeno na vrijeme ili ne: prerane bebe obično su lakše rođene za izvanredne porode;
  • ravnoteža majčine prehrane tijekom trudnoće;
  • vrsta prehrane: umjetno hranjenje stimulira brzu dobitak težine, beba nikada neće dobiti višak u majčino mlijeko;
  • zdravlje majke: toksikoza, infekcije, pušenje i alkohol dovode do rađanja malog djeteta, dijabetesa, prejedanja, zlouporabe vitamina, rhesusa - do pojave mrvica težine više od 4,5 kg;
  • zdravlje beba: intrauterine infekcije i malformacije dovode do pothranjenosti ili gubitka tjelesne težine; Down sindrom i imunološku patologiju, naprotiv, veću težinu;
  • dječaci su teži od djevojaka u prosjeku 200-250 grama;
  • svaka sljedeća beba iste majke veća je od prethodnih.

  Težina djeteta pri rođenju ne određuje svoju daljnju težinu i ustav za 100% - do godine, bebe počevši od 2500 i 4000 grama mogu težiti gotovo jednako. No, značajno odstupanje od norme može ukazivati ​​na moguću patologiju u sadašnjosti ili budućnosti.

  Nedostatak težine

  Mala djeca - skupina beba težine manje od 2500 grama zbog višestrukih trudnoća, pothranjenosti ili prijevremenog zarađivanja. Djeca se zamrzavaju brže, često se razbole, pate od anemije i hipovitaminoze, razviju se sporije.

  Puno rođeno djetinjstvo od blizanaca, tripleta ili četveronožaca obično je manje od 2,5 kilograma, ali je potpuno razvijeno i spremno za život izvan majčinog tijela. Potrebno je samo pratiti pedijatra, bez medicinskih zahvata.

  U prijevremenim (rođen prije 37 tjedana), pored nedovoljne težine, dolazi do izražaja nezrelost respiratornih, termoregulacijskih i drugih sustava. Dakle, bebe trebaju dobru prehranu i sterilni kovčeg, uz nadzor kvalificiranog osoblja.

  Hipotrofna djeca ili djeca s poremećenim nutricionističkim statusom (HHC) rođena su u majkama s poviješću patologije. Također kardiovaskularni, endokrini, ginekološki, bubrežni, štetni čimbenici, infekcije, naprezanja i placentalna insuficijencija. Podijeljeni su u četiri skupine:

  1. Normalni rast i niska tjelesna težina kada su izloženi izazivanju čimbenika nakon 16 tjedana trudnoće. Dijete jede loše i dodaje težinu.
  2. Mala težina i neznatno zaostajanje, fizički i psiho-emocionalni razvoj.
  3. Masa i rast proporcionalno su smanjeni, razvoj je zaostajan, imunitet se smanjuje. Do dobi od 18 godina, razvoj se normalizira.
  4. Značajno smanjena visina i težina, patnja mentalnog i mentalnog razvoja, djeca s teškoćama u razvoju.

  Kako pomoći malom djetetu

  Mala djeca treba hraniti često i malo po malo, između hrane treba dati zaslađenu vodu, otvrdnuće (tuš, zrak i sunčanje). Masaža, gimnastika, plivanje poboljšavaju protok krvi u mišićima i aktiviraju rast i dobitak na težini. Od lijekova, adaptogens (ginseng, lemongrass, echinacea, eleutherococcus) i mineralno-vitaminski kompleksi daju dobar učinak. Materijale i dodatke majčinom mlijeku i smjesama potrebno je pravodobno dodati, smjesama treba obogatiti proteinima i mastima. Potrebno je ispravno nanijeti mrvicu na dojku (česte dugotrajno hranjenje od svake dojke), nemojte koristiti dude i ne sipati vodu na nju.

  Višak težine

  Velike, više od 4500 grama, djeca su sklona dijabetesu i pretilosti u budućnosti, tijekom rođenja takve bebe i majke postoji visoka vjerojatnost ozljede. U djetinjstvu, bebe imaju poteškoća pri prilagođavanju stresa, rizik od alergija je visok.

  Prekomjerna težina novorođenčeta prilagođava se (samo ako je beba u mliječnim proizvodima) s pravilnom dozom i učestalošću hranjenja, s uvođenjem komplementarne hrane malo kasnije i prema shemi. Dijete s velikom masi za dojenje do godine obično doseže dobnu normu. Plivanje, masaža i gimnastika pomažu skladnom razvoju i smanjenju masne mase.

  Dinamika težine u prvim danima života

  U prvom tjednu, mrvica gubi do 150 grama ili pet do sedam posto po težini: stres rođenja i kardinalna prehrana se osjećaju. Djeca koja su teža od četiri kilograma nisu hranjena kolostrumom, "male" bebe teško su sisaju svoje grudi u potpunosti. Tjedan dana kasnije, dijete počinje povećavati težinu, stopa je na tablicama mase. Do šest mjeseci, mjesečno povećanje iznosi oko 500 grama, a zatim - 400 grama, do godine mase djeteta 9-14 kilograma, povećanje je jedno i pol puta.

  Poput ovog članka? Podijelite ga

  Koliko je visina i težina rođena novorođenčad? To je pitanje koje brine gotovo sve - liječnike koji, prema tim pokazateljima, određuju je li sve normalno za malu, majku koja želi rađati snažnu i zdravo dijete i brojne rodbine za koje te figure čak mogu postati razlog ponosa. Ali ako svi znaju što bi trebalo biti normalna težina djeteta pri rođenju?

  Što je s liječnicima koje ne sumnjate? Za njih je normalna težina djeteta pri rođenju vrlo važan pokazatelj. Što se tiče roditelja i djedova i baka, često ih vode vlastiti doživljaj ili brojevi, čuti od prijatelja i poznanika.

  U stvari, sve je puno lakše - normalno rođenje djeteta smatra se u rasponu od 2600 do 4000 g i visine 46-56 cm. I sada pozornost. Ispada da ti pokazatelji nisu samo važni u sebi, što ćete naknadno nadgledati tablicu visine i težine, ali i njihov omjer koji vam omogućuje određivanje tzv. Quetelet indeksa.

  Da biste to učinili jasnijim, razmislite o konkretnom primjeru. Pretpostavimo da je beba rođena težinom od 3350 i visine 52 cm. Ako podijelite svoju težinu rođenja po visini, dobit ćete broj, u ovom slučaju 64. Omjer se smatra normalnim (to je Quetelet indeks) između 60-70. To jest, dijete je dobro.

  Dakle, znajući granice koje odgovaraju normalnoj težini djeteta pri rođenju, a što bi trebalo biti omjer visine i težine, uvijek možete shvatiti kako ti podaci trebaju moliti ili vas upozoriti.

  Na primjer, ako novorođenčad ima Quetelet indeks manji od 60, to označava nedostatak tjelesne težine u odnosu na visinu. Često je to posljedica intrauterine pothranjenosti. U jednostavnim terminima, pothranjenost, razlozi zbog kojih liječnik mora otkriti.

  I posljednji. Sve što je gore napisano bit će ispravno samo za bebe rođene na vrijeme. U prijevremenim bebama ove će brojke biti različite, a daljnji razvoj ima svoje osobine.

  Stope visine i težine novorođenčadi su prosječne vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koje se koriste za procjenu fizičkog razvoja dojenčadi. Do izbacivanja iz bolnice, visina, težina i drugi parametri razvoja djeteta prati pedijatar.

  Visina i težina novorođenčadi

  Standardi za visinu i težinu novorođenčadi, koje je utvrdio WHO, uzimaju u obzir spol djeteta: za dječake i djevojčice, oni su različiti. Za novorođene djevojke prosječna težina obično iznosi 3,2 kg. U ovom slučaju, donja granica težine za djevojčice je 2,8 kg, a gornja granica je unutar normalnog raspona, težina je 3,7 kg.

  Za novorođenče, prosječna normalna težina je 3,3 kg. Masa u rasponu od 2,9-3,9 kg smatra se normalnim.

  Ako odstupanje od određenih granica dosegne 400-500 g, pedijatar može sumnjati u prisutnost razvojnih poremećaja i propisati dodatne pretrage.

  Stope rasta novorođenčadi, prema WHO-u, iznose između 47,3-51 cm, a prosječna vrijednost 49,1 cm. Za muškarce, rast od 48 do 51,8 cm smatra se normalnim. Prosječna stopa rasta novorođenčadi je 49,9 cm.

  Važno je uzeti u obzir da su sve norme prosječne. Nemoguće je dobiti adekvatnu procjenu fizičkog razvoja djeteta jednostavno usporedbom visine i težine novorođenčeta s onima WHO-a. Budući da svako dijete ima pojedinačne karakteristike razvoja, određeno odstupanje težine ili visine novorođenčeta iz WHO standarda nije uvijek znak bilo kakvog kršenja.

  Prema ruskom pedijatru, stopa rasta za novorođenče s punim trajanjem smatra se u rasponu od 46 do 56 cm, a normalna težina je od 2,6 do 4 kg. Kao što možete vidjeti, ove brojke su nešto drugačije od onih WHO-a. Stoga iskusni pedijatar treba analizirati rast i težinu djeteta: samo on može uzeti u obzir sve moguće čimbenike razvoja djeteta, adekvatno procijeniti njegovo stanje i donijeti točne zaključke o odsutnosti ili prisustvu bilo kakvog kršenja.

  Stope povećanja visine i težine novorođenčadi

  Dijete se smatra novorođenčad u prva četiri tjedna života. Kako se mijenja težina i visina tijekom tog razdoblja?

  U prvih 3-5 dana nakon rođenja, dijete izgubi oko 6-8% tjelesne težine. To je prirodni proces, koji se određuje fiziološkim čimbenicima: oslobađanje mekonija, sušenja pupkovine i gubitak tekućine. Osim toga, u prvim danima života beba dobiva vrlo malu količinu mlijeka od majke.

  Već za 4-6 dana, tjelesna težina novorođenčeta počinje se povećavati, a za 7-10 dana se obnavlja težina djeteta. Gubitak težine veći od 5-10%, kao i spori oporavak tjelesne težine, može ukazivati ​​na sve kongenitalne abnormalnosti ili biti znak infekcije u razvoju. Do kraja prvog mjeseca života povećanje težine novorođenčeta obično iznosi od 400 do 800 g.

  Što se tiče stope rasta rasta, nakon prvog mjeseca života beba mora rasti najmanje 3-3,5 cm, no često je rast novorođenčadi u prvom mjesecu još intenzivan - dijete može rasti za 5-6 cm.

  Unatoč činjenici da sva djeca rasti individualno, postoje norme za stope rasta za svaku dobnu skupinu. Poznavanje njihovih roditelja trebalo bi, prije svega, pravodobno prepoznati i ispraviti zdravstveni problem, ako ih ima, i drugo, kupiti dijete pravu veličinu.

  Pedijatri koriste centile tablice za određivanje stope rasta. Tumačiti svoje podatke moći će i bilo koji roditelj, ako razumijete načelo koje se grade. Na primjer, za

  stopa rasta u centilu od 3% iznosi 45,8 cm, što znači da samo 3%

  ženke ne postižu određenu visinu pri rođenju. također

  korišteni su centili intervala od 10, 25, 50, 75 i 97 posto. Ako je rast djeteta u određenoj dobi pao u indikatore intervala od 25-75 posto, tada se ne morate brinuti, jer je duljina tijela djeteta normalna. Ako brojke pada u rasponu od 3-25% ili 75-97%, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom. Moguće je da je sve u vašoj obitelji, a za dijete očekivanje vršnjaka bit će potpuno normalno. Međutim, odstupanja stope rasta mogu se povezati s oštećenjima u funkcioniranju hipofize, koje samo stručnjak može odrediti na vrijeme i po potrebi ispraviti.

  Vaš pedijatar može koristiti dječje hodnike kako bi procijenio rast vašeg djeteta. Ukupno se razlikuju 8 koridora, a interval se smatra normom od 3 do 5. Vrijednosti tih pokazatelja spadaju u prethodno opisani okvir od 25-75 posto centila. Ako imate djevojku koja je visoka 51 cm, što odgovara četvrtom razvojnom koridoru i intervalu od 50%, to ne znači da bi trebala i dalje spadati u tu normu. Rast, poput ostalih pokazatelja, ovisi o mnogim čimbenicima: genetskoj predispoziciji, količini tvari koje ulaze u tijelo koje su neophodne za njegov razvoj i zdravlje općenito. Ako u određenom razdoblju odstupanja dospiju na jedan koridor ili centilni interval, ne brinite. Ali trebate slijediti dramatične promjene stope rasta i prijaviti ga liječniku.

  Tablice vrijednosti rasta djevojčica nešto su niže nego kod dječaka. Stoga, prilikom uspoređivanja izvedbe djeteta s intervalima podataka, obratite pozornost na ono što su djeca

  rast pri rođenju je 49,8-52 cm, na 3 mjeseca - 57,6-60,7 cm, u pola godine - 64,1-67,1 cm, u jednoj godini - 72,8-75,8 cm, u 1,5 godina - 78,9-82,1 cm, u 2 godine - 83,3-87,5 cm, u 3 godine - 93-98,1 cm, u 4 godine - 98,5-104,1 cm, u 5 godina - 104,7-110,7 cm, u 6 godina - 110,9-118 cm, u sedam godina - 116,9-124,8 cm.

  Za dječake slične brojke će biti: kod rođenja - 49,8-52,3 cm, 3 mjeseca - 58,1-60,9 cm, 6 mjeseci - 64,8-67,7 cm, na 1 godinu - 74- 77,3 cm, na 1,5 godina - 79,8-73,9 cm, na 2 godine - 84,5-89 cm, na 3 godine - 92,3-99,8 cm, na 4 godine - 98, 3-105,5 cm, u 5 godina - 104,4-112 cm, u 6 godina - 110,9-118,7 cm, u sedam godina - 116,8-125 cm.

  Visina i težina novorođenčadi

  Rast novorođenčeta, poput svoje težine, često se brine za roditelje. To ne čudi, jer ga često ocjenjuje da je sve u redu s djetetom.

  Rast novorođenčeta

  Prije nekoliko godina, WHO je objavio nove norme za rast djece u tabličnom obliku. Podaci koji su prije korišteni prikupljeni su davno i sadržavali su informacije o bebama koje su jele smjesu.

  Istraživanja su pokazala da bebe koje dobiju mlijeko rastu i imaju malo manje težine od beba koje se hrane mješavinom. Pojava i širenje visokih standarda za dobivanje težine i rasta su štetni, jer takve visoke stope mogu doprinijeti prekomjernom dojenju bebe koje primaju mješavinu.

  Tablica rasta

  Rast novorođenčeta u tablici koju je sastavio WHO razlikuje se od djevojčica i dječaka. Tablica sadrži nekoliko stupaca koji pokazuju visinu djeteta od vrlo niske do vrlo visoke. I vrlo niski i vrlo visoki rast vrlo rijetki su pokazatelj potpunog pregleda djeteta, moguće za otkrivanje bolesti i liječenje. Tako je prosječna visina za djevojčice 46,1 cm, vrlo mali rast - 43,6 cm, visoka visina - 54,7 cm. Isti podatci za dječake su 49,9 cm, 44,2 cm i 55,66 cm respektivno. WHO je prikupio podatke o punoljetnim bebama, uz analizu rasta novorođenčeta, kao i opseg i težinu glave.

  Tablica rasta do godine dana (kliknite za povećanje)

  Odmah nakon rođenja djeteta, liječnici određuju omjer visine i težine (ovaj parametar naziva se "Quetelet Index"). Prema njegovim riječima liječnik se ocjenjuje o razvoju djeteta prije rođenja: da li je dobio dovoljno hranjivih tvari, dobro se razvio. Da bi se utvrdio indeks trebamo težinu i visinu novorođenčeta, tablicu s tim podacima, prema kojima se uspoređuju pokazatelji. Težina novorođenčeta je podijeljena na visinu, pokazalo se da je dvoznamenkasti broj (60-70 je normalni pokazatelj). Sve ovo vrijedi samo za dijete koje je u potpunosti i rođeno na vrijeme. Za prerane bebe pokazatelji razvoja bit će različiti.

  Posebna pozornost posvećuje se rastu tijekom prve godine života bebe. Smatra se da je rast djeteta više od ostalih parametara, što ukazuje na razvoj djeteta pri izračunavanju pomoću formula koje uzimaju u obzir dob, visinu i ponekad - i težinu djeteta. Vjeruje se da dijete s dobrim razvojem dobiva oko 25 centimetara u prvih 12 mjeseci.

  Što utječe na rast djeteta?

  Što utječe na rast? Prije svega, nasljeđe: u visokim roditeljima, djeca u prvoj godini života mogu biti viša od svojih vršnjaka. Rast može zaostajati zbog slabe prehrane (nedovoljne, ne starije, neuravnotežene), kao i zbog nekih mogućih razvojnih abnormalnosti koje se mogu utvrditi dodatnim pregledom.

  Dakle, rast je jedan od pokazatelja razvoja bebe, koji kaže puno nakon rođenja i nakon njega. Važno je odrediti visinu, točnije, kako bi povezali visinu i težinu pa stoga pedijatar tijekom planiranih klinika klinike mora mjeriti visinu i vagati bebu. Ako rast rastu iza pokazatelja ili je malo ispred njih, ne brinite, to je sasvim normalno. Ako je nepodudarnost velika, liječnik će vam pomoći u određivanju uzroka i odabiru liječenja ako je potrebno.

  I, naravno, ne smijemo zaboraviti da su brojevi dobri, ali najvažnija stvar je dobrobit beba, njegov fizički razvoj.

  Povezani članak:

  • Težina novorođenčeta
  • Stopa dobitka u novorođenčadi