Trudnoća 28 tjedana

Bol

sadržaj:

28 tjedana trudnoće je sedmi mjesec ili 3 trimestra

U dvadeset i osmom tjednu trudnoće, djetetove oči konačno se otvore i imaju plavu boju. Međutim, boju bebavih učenika ne ostaje uvijek ta boja, a prije rođenja mogu je promijeniti u zelenu, smeđu ili drugu boju. Također u tom razdoblju, dijete je ubrzalo rast kose, kako na trepavicama tako i na glavi, on također pokušava promijeniti položaj, što donosi nelagodu majci. Težina djeteta povećava se zbog akumulacije masnoća, ali je već dodana sporije nego prije, a već doseže oko jednog kilograma od stotinu grama.

Iako žena ne osjeća veliku promjenu u njezinu stanju, ionako morate pregledati liječnik. Bolje je to učiniti barem jednom svakih deset dana. Tijekom tog razdoblja, očekivana majka će morati proći puno testova. Uz uobičajene opće testove koje je prošla od prvog dana trudnoće, morat ćete provjeriti tijelo i krv za prisutnost protutijela u njima, količinu željeza u krvi i osjetljivost na glukozu. Potrebno je postepeno ojačati koštano tkivo djeteta.

Zbog toga žena treba započeti s uzimanjem vitamina ili pilula s kalcijem ili drugim lijekovima. Također, nećete biti suvišno konzultirati se sa svojim liječnikom o anestezijskoj medicini prikladnoj za vas, što je korisno za vrijeme poroda. Budući da postoje slučajevi kada se specijalni lijekovi protiv bolova nisu oslobodili boli nekih žena i u posljednjem su trenutku pribjegavali ekstremnim mjerama.

Što se događa s djetetom

Uz dobru trudnoću, u sedmom mjesecu fetus i dalje raste, razvija se i poboljšava dalje. Težina bebe već doseže od 900 grama do 1,1 kg.

Što se tiče rasta fetusa, već doseže duljinu od oko 38 - 39 centimetara. Tkivo kostiju ojačano je pri velikoj brzini. Iako se mozak dugo razvija, tijekom tog perioda jasnije su oblikovani žljebovi i gyrus. Zbog formiranja alveola pluća beba ima priliku disati samostalno.

Plodovi se i dalje povećavaju. Zbog činjenice da se vlakna formiraju pod kožom bebe, njegova se koža vidljivo zaglađuje. Kako fetus raste, postaje manje i manje prostor za kretanje u maternici, i ispunjava čitav prostor. Premda ima malo prostora, i dalje je aktivan. Fetus postupno razvija režim u kojemu se spava ili budi, što nalikuje režimu osobe koja je već rođena i živi na planetu. Gotovo svaka trudnica zna kada je njezina beba budna, i kad spava, budući da se jako osjeća.

Veličina trbuha

U ovom trenutku, žensko tijelo postaje još zaobljeno, jer u sedmom mjesecu trbuh postaje još veći nego prije. Kako se trbuh povećava, koža se još više teže i počinje svrbež i svrbež. To će, potom, dovesti do pojave tamnocrvenih pruga na koži, a kasnije će se protezati oznake koje će kasnije biti s vama za život.

Da biste smanjili broj ili izbjegli veliku veličinu strija, žena treba stalno vlažiti želudac posebnim sredstvima. Danas se prodaju mnogi različiti antistresivi lijekovi. To mogu biti kreme, masti, gelovi različitih industrija, ili jednostavno ulja biljnog podrijetla.

Nafta može odgovarati svakome. Ako je najpristupačnije i najčešće maslinovo ulje, ili badem, što će biti teže pronaći, a cijena će biti puno skuplja. Droga ili ulja treba svakodnevno utrljati u kožu vaših nogu, abdomenu i kukovima. Oni će hraniti kožu tako da se ne isušuje i bio elastičniji kada se pruži.

Trbuščić fotografija 28 tjedana

28 tjedana trudnoće u mjesecima

Liječnici za mjesec trudnoće trebaju dvadeset osam dana. Ako prevodite na jezik usvojene od strane opstetričara, dvadeset i osam tjedana trudnoće je sedmi mjesec. Veličina abdomena žene već se povećala toliko da je trajanje trudnoće postalo mnogo teže. Treći trimestar trudnoće već je stiglo, što znači da će uskoro biti sastanak s dugo očekivanom bebom koja se već priprema za rođenje i uskoro će izaći na svijet, a majka će ga vidjeti.

Ultrazvuk 28. tjedna

Za cijelo trajanje trudnoće obavlja se samo tri obavezna ultrazvučna pregleda. Izuzeci su takvi slučajevi kada je, prema određenim indikacijama i preporukama liječnika, potrebno provesti takve studije češće. Kada je termin trudnoće dvadeset i osam tjedana, posljednja dva i jedan budućni ultrazvuk nalaze se iza leđa. Treći obvezni ultrazvuk obično se obavlja u trideset i drugom tjednu trudnoće, tj. U osmom mjesecu razdoblja.

Ali ako još uvijek smatrate potrebnim, pogledaj bebu, saznajte kako je njegovo poslovanje, o položaju mjesta u vašoj utrobi, saznajte ima li kakvih abnormalnosti, u bilo kojem trenutku možete napraviti ultrazvuk. Međutim, sve trudnice neće moći rastavljati monitor i ovdje ne možete bez pomoći liječnika. Liječnik koji provodi istraživanje pomoći će vam i reći vam sve što vidi na zaslonu, kao i savjetovati o svim pitanjima na koja vas zanima.

Ultrazvuk 28. tjedna

Potrebni testovi

U ovom trenutku, pored osnovnih testova koje ste poduzeli od početka trudnoće, morat ćete uzeti dodatne. Takvi testovi uključuju krvne testove antitijela i šećera. Ove analize su dodatne preventivne mjere, jer lijek zna za slučajeve kada je pronađen negativan Rh faktor u majci nerođenog djeteta. Pomoću ove analize moći će se upoznati s formiranjem Rh-sukoba, koji nakon toga može dovesti do komplikacija, i trudnoće i porođaja. Ako se pronađe, žena daje posebnu droga za suzbijanje razvoja antitijela u krvi. Glavna stvar u takvoj situaciji je pravovremeno sprečavanje negativnih posljedica koje bi mogle nastati.

Za dvadeset osmog tjedna trudnoće potrebno je kontrolirati razinu željeza u tijelu, tj. Hemoglobinu i razinu šećera u krvi štićenice, kako bi se izbjegao razvoj dijabetesa trudnica i anemije. Da bi to učinili, ginekolog će morati donijeti uzorke krvi i urina radi analize. Također, trudnica će morati obići ginekolog češće nego prije. Ako je u prethodnim mjesecima trudnica posjetila liječnika jednom mjesečno, sada će se njihovi susreti dogoditi dvostruko češće - dva puta mjesečno.

Uterus u 28. tjednu trudnoće

U dvadeset osmom tjednu trudnoće povećava se ne samo trbuh. Veličina trudnice trudnice također se povećava s abdomena. Maternica već nije tamo gdje je bila od samog početka trudnoće. Sada se nalazi osam centimetara iznad pupka i dvadeset osam centimetara iznad stidnog zgloba. Međutim, ovo nije najfiniji oblik maternice. Do kraja trudnoće, ona će i dalje povećavati veličinu. Tijekom vremena raste fetus, uterus će rasti s njom, sve do trenutka kada se dijete rodi.

Ako žena koja je u sedmom mjesecu trudnoće odjednom osjetila da se maternica počela suprotno čudnovatosti, ne brinite. To je počelo treniranje. To je, redovito smanjenje maternice, koja se priprema za porod i postupno opada. Takvi udari obično traju kratko vrijeme i bezbolno. Međutim, ako su te kontrakcije dugačke i popraćene sekretima, potrebno je odmah kontaktirati kola hitne pomoći kako bi izbjegli moguće komplikacije.

Preranog rada

Postoje slučajevi koji u ovom trenutku dijete odluči napustiti majčin trbuhu prerano i biti rođen. Ne postoji ništa strašno u ovom, jer je u ovom trenutku već prilično održiv i bez poteškoća će se nositi s životom izvan tijela svoje majke. U takvim slučajevima smrtni slučajevi su rijetki. Većina od njih završava pozitivno i mogućnost preživljavanja djeteta nakon takvog poroda je vrlo visoka.

Zahvaljujući suvremenim tehnologijama, djeca rođena prije tog razdoblja i dalje imaju priliku živjeti, budući da se njihova sredstva za život u određenom razdoblju mogu umjetno podržati.

Premda za bebu, prerano rođenje neće donijeti ništa loše za sebe i može biti prilično uspješno, imaju znatno lošiji učinak na ženu. Takva vrsta liječnika naziva se hitno porođaj. S obzirom na činjenicu da je žensko tijelo nije u potpunosti bio postavljen za rođenje djeteta, postoji rizik od komplikacija, kao što su vratne fraktura različitih veličina, prerano ispuštanje vode, nedostatak pripreme rodnica može uzrokovati krvarenje za vrijeme poroda, a nakon njih.

U slučaju pojave prijevremenog poroda u ovoj fazi i njihovog prolaska već dugo vremena, opstetričarki i ginekolozi imaju priliku zaustaviti ih. Liječnici mogu zaustaviti takav porod, čak i ako je rođenje prvo, drugo ili treće.

Što se osjeća mama?

U toj fazi beba majka može samostalno kontrolirati svoje stanje, jer s njegovim rastom pojavljuju se češći i primjetni pokreti kretanja, osobito kada je dijete budno. Osjećaj života u majčinom tijelu postaje izraženiji.

Mnogi liječnici savjetuju trudnice da kontroliraju budnost fetusa, pa čak i započinju kalendare i označavaju vrijeme i broj puta u njima. Dijete se pomiče oko svakih 6 minuta. U maternici se bebe počinju kretati, u pravilu, u večernjim satima kada se majčino tijelo nalazi u opuštenijem stanju. To je uglavnom zbog činjenice da tijekom dana trudnica odlazi negdje i radi nešto, a njezini pokreti gaze djetetu, da zaspati. Također, dijete reagira nasilno, a povećava razinu glukoze u tijelu svoje majke. To je uzrokovano jedenjem trudne žene. Tijekom stresa ili uzbuđenja trudnice, dijete se također počinje kretati češće. To je uzrokovano povećanjem razine adrenalina u krvi.

Također, učestalost kretanja djeteta ovisi o njegovu već razvijenom temperamentu. Ako se ne kreće onoliko često koliko je navedeno u mnogim medicinskim publikacijama, obratite pozornost na svog muža ili sebe, možda se vaša sličnost razvija u utrobi.

Bol u 28. tjednu trudnoće

Ovo razdoblje trudnoće za ženu je bolnije od prethodnih. Uostalom, kao što je gore spomenuto, tijekom tog razdoblja, i vaš fetus i maternica se vrlo značajno povećavaju. Bolovi počinju pojavljivati ​​u lumbalnim i stražnjim područjima. To se događa zato što su potporni ligamenti i zglobovi omekšani, a zbog povećanja trbuha pomakne gravitacijski centar.

Takve boli nastaju zbog pritiska na maternicu na živčanom živcu i mogu dovesti ne samo bol u leđima, već i bol u gležnjevima i koljenima. U pravilu, te bolovi su bolne i spontane, nisu nimalo jake ili oštre. Takve boli su slične boli koji se javlja s radikulitisom. Ako se ove bolove ne povuku i imaju snažan grčevi, svakako nazovite svog liječnika, jer to može biti i prerano rođenje.

Također trebate obratiti pažnju na bolove s dna trbuha, ako su im također prateći povraćanje, žgaravica, mučnina, koja se obično javlja nakon jela. U ovom slučaju, potrebno je vidjeti liječnika.

Najčešći problem za trudnice je pušenje. Neke žene posvećuju posebnu pažnju na nju i ne plaćaju, dok druge čine suprotno. Uvijek se obraćaju pažnji na otečeni zaslon u zrcalu i primijetiti da su im sljedeće cipele postale male. Ako oteklina nije jaka, nema ništa loše s tim. Ovo je normalno.

Međutim, ako je oteklina vrlo jaka, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom i smanjiti unos tekućine dnevno kako se ne bi pojavili negativni učinci. Također ćete morati stalno pratiti vašu težinu.

Također je poželjno ukloniti iz prehrane hrane koja uzrokuje žeđ, kao što je sol, pržena, pušena. Također bi bilo potrebno kontrolirati pražnjenje mjehura, odakle tekućina mora istjecati od žene koja apsorbira.

Što bi trebalo biti težina trudnice?

U sedmom mjesecu trudnoće, stopa porasta tjelesne mase trudnice oštro se povećava. Tijekom tog perioda, dnevna stopa prirasta tjelesne mase bi bila do pedeset grama, a tjedan do tri stotine grama. Tijekom trudnoće potrebno je pažljivo pratiti prehranu, jer žena već hrani ne samo sebe nego i njezino dijete. Također je potrebno pratiti težinu, treba se stalno vagati. Tijekom trudnoće, žena mora dobiti od 8 do 10,5 funti.

Mama hrana

Tijekom trudnoće žena ne smije zaboraviti da uzima hranu ne samo za sebe nego i za svoju bebu koja raste u njoj. Liječnici često preporučuju trudnice da se pridržavaju posebno odabrane prehrane, čija je konstrukcija uzela u obzir sve potrebe majke i djeteta. Takva se prehrana osmišljava na najmanji detalj i služi za olakšavanje trudnoće i same porođaja.

Prema ovoj prehrani, morat ćete jesti češće i u malim obrocima dnevno. Obrok po danu bit će pet do šest puta. Ukupno, trudnica bi trebala dnevno konzumirati hranu, čiji ukupni kalorijski sadržaj ne bi iznosio više od tri tisuće kalorija. Uglavnom, to bi trebalo biti hrana koja će zasititi tijelo s korisnim vitaminima i elementima u tragovima.

Većina tih kalorija morat će ingestirati od žene ujutro. Nakon sedam uvečer, jedenje se uopće ne preporučuje. Iznimka može biti lagani zalogaj u obliku plodova, poput jabuke ili nektarina, u obliku lagane salate od povrća, začinjeno biljnim uljem ili trudnica može popiti čašu kefira.

Nemojte zaboraviti da je potrebno smanjiti upotrebu soli koja zadržava vodu u tijelu i dovodi do oticanja.

Također je potrebno smanjiti unos hrane s jednostavnim ugljikohidratima, koji doprinose povećanju težine, a također proizvode glukozu u ženskom tijelu. U proizvodnji glukoze može razviti dijabetes. Sve to može dovesti do komplikacija trudnoće i porođaja. Takvi ugljikohidrati uključuju proizvode od brašna, čokoladu, krumpir, slatkiše.

Potrebno je prebaciti na složene ugljikohidrate, kao što su žitarice, crni kruh, kukuruz. Potrebno je povećati broj jestivih voća i povrća. Budući da pridonose ubrzanju probave, boljoj zasićenosti i sadrže vlakna i mnoge druge vitamine koji su korisni za trudnicu i njezin fetus.

Otpuštanje u sedmom mjesecu

Otpuštanje u tom razdoblju ne razlikuje se od iscjedak koji je bio tijekom trudnoće. Još uvijek su homogene, lagane mliječne sjene i kisele su miris. Ako se počnu mijenjati, početi steći zelenkastu ili sivu boju, ako se među njima početi pojavljivati ​​kao obrazovanje, kao što je sir, počnete osjećati neugodno svrab - to su sve znakovi različite infekcije. U tom slučaju trebate se posavjetovati s liječnikom kako biste odredili svoje mjesto podrijetla i odmah nastavite s liječenjem.

Ako imate iscjedak sličan krvi, odmah nazovite hitnu pomoć. Takve izlučevine mogu imati različitu boju od svijetle grimizne do crvene boje i imaju drugačiju konzistenciju. Takvo iscjedak, u većini slučajeva, popraćeno je bolom iz donjeg trbuha. Takve izlučevine mogu biti dokazi o prijevremenom radu.

Ako je vaš iscjedak postao suviše voden, ili je obilna, a ne baš puno - to je također loš znak i zahtijeva hitno liječenje medicinske pomoći. Budući da takvo iscjedak može biti amnionska tekućina. A činjenica da oni teče može ukazivati ​​na kršenje integriteta fetalnog mjehura.

Seks na 28. tjednu trudnoće

Seks u razdoblju od dvadeset i osam tjedana neće biti suvišan, a mnogi liječnici tvrde. Liječnici kažu da će seks u tom razdoblju imati, bez obzira na to kako, na vrijeme. Dijete koje nikako ne može naštetiti, ali za trudnu majku bit će način za dobivanje pozitivnih emocija. Glavna stvar je spriječiti pritisak na želudac.

ozljede

 • ozljede mogu nastati zbog sporosti i nedostatka koordinacije kretanja, koja se javlja zbog prekomjerne težine i tekućine u tijelu trudne žene;
 • zbog nedostatka željeza, anemija trudnica je moguća u tijelu;
 • još se oteklina udova podsjeća na sebe.

preporuke:

1. Potrebno je dvadeset i osam tjedana brojati kretanja djeteta. U jednom satu ti pokreti bi trebali biti oko deset. Ako je broj kretnji daleko od navedenog, tada se trebate posavjetovati s liječnikom.

2. Ako drugi primijetite vaše bljedilo. Ili se osjećate slabim, a vi ste stalno vrtložni - uzmite test krvi za željezo.

3. Jesti više suhog voća, oraha, meda, brusnice ili bilo koje druge namirnice koje sadrže željezo.

4. Prisustvujte prenatalnim tečajevima koji će vas mentalno i psihološki postaviti za sljedeće rodove. Tako da, ako počnu, nemate jak osjećaj straha.

Kalendar testova i anketa u 28. tjednu

Blizanci u 28. tjednu

S početkom 28. tjedna trudnoće, žena može već biti smirena i ne brinuti se o prijevremenom porodu. Čak i ako se to dogodi, rizik za djecu je mali, jer je u ovom trenutku održiv i svaki teži oko 1 kilograma. Jedina stvar koju djeci neće dopustiti da se vrate kući za nekoliko dana, kao da su rođeni na vrijeme.

Dvostruka trudnoća u 28. tjednu (fotografija)

U ovom trenutku žena treba više razmišljati o odmoru. Također je potrebno izdati rodiljni dopust. U slučaju višestruke trudnoće već je izdana 84 kalendarska dana prije datuma očekivanog rođenja, a postnatalni dopust je 110 dana. Preporučljivo je sažeti ove brojke, jer ako se rođenje ranije dogodi, neiskorišteni broj dana može se dodati postpartumnom dopustu.

U 28. tjednu, misli o rođenju posjećuju ženu sve češće. Čak i taj trenutak dodaje strah da će blizanci morati roditi. U većini slučajeva, trudnica s blizancima nudi se carski rez. Dakle, trebate samo podešavati na pozitivno, jer uspjeh porođaja ovisi o raspoloženju žene koja radi.

28 tjedna trudnoće: što se događa s fetusom i očekivanom majkom?

Počinje treći trimestar s kojim se ženi može čestitati. 28 tjedna trudnoće smatra se jednim od najvažnijih za cijelo razdoblje trudnoće. Ovo je dobro proučiti neke od prva dva koraka i početi planirati rođenje. Kako je dijete i ono što majka osjeća u sadašnjem trenutku, razmotrit ćemo detaljnije.

Koliko mjeseci je

28 tjedna trudnoće - početak trećeg tromjesečja. Prema kalendaru, trebalo je šest i pol mjeseci. Ali tijekom trudnoće, uobičajeno je odbrojavati vrijeme prema pravilu Negala - mjesečevih mjeseci, svaki od njih ima točno četiri tjedna, a ne jedan dan više. Prema standardima odraslih, žena je upravo trudna upravo 7 mjeseci.

Dvadeset i šest tjedana otišlo je od začeća i prošlo je 24 tjedna od početka mjesečne odgode. Sada se može činiti da se svi događaji događaju vrlo nedavno. Vrijeme u prva dva tromjesečja zaista je letjelo puno brže. Sada se dobrobit mijenja, više nije tako bezobzirna, a očekivačka majka može osjećati da je vrijeme sada sporije.

Samo 12 tjedana ostaje do dragocjenog datuma predviđene dostave. Međutim, ne biste se trebali podešavati, samo 5% beba rođeno je u DZ. Ostali izabiru druge uvjete za sebe - ili ranije ili kasnije DA. Ako žena ima planirani carski rez, njegov datum još nije utvrđen, ali će biti oko 38-39 tjedana ili malo ranije.

U 27-28 tjednu opstetriranja o kojem govorimo, mijenjaju se različite promjene s bebom i majkom.

Osjećaji budućnosti majke

Sve više, žena želi leći i opustiti, postaje sve teže, stajati, dugo sjediti, hodati. Buduća majka je počela brzo umoriti, i to je prilično prirodno: postaje vrlo teško nositi stariju bebu i povećati vašu težinu.

Lika žene je zaobljena, a sada nema ni tragove struka, a bokovi i bokovi su širi. 28. tjedan žena može obratiti pažnju na činjenicu da je na bokovima i trbuhu položila "masnoću". Ovo nije posljedica prejedanja, već normalnog fiziološkog procesa.

Takva tjelesna masnoća osigurava priroda kako bi zaštitila fetus, kao i osigurala energiju u slučaju da majčina hrana odjednom potpuno nestane (u prirodi se to događa).

Povećan umor čini vrlo teško raditi i proučavati u ovom trenutku. Trudnice s jednim djetetom počinju zavidjeti onima koji nose blizanke ili trojke na ljubazan način - takve majke idu na porodni dopust u nadolazećim danima, dok će svi ostali morati pričekati do 30 tjedana.

Vrlo pomaže priliku da se redoviti dopust, ako žena u njemu nije bila prije majčinstva. Zakon to ne zabranjuje. I učenice mogu podnijeti zahtjev za akademsko dopust ili organizirati kućno školovanje uz obvezu polaganja ispita i testova.

Fetalni pokreti i metode brojanja

U 28. tjednu mnoge trudnice primijetili su da su fetalni pokreti postali nešto "tiši" i manje. U maternici još uvijek postoji dovoljno prostora za kretanje, a beba nije toliko velika da zauzima cijeli intrauterini prostor. Razlog privremenog "odbijanja" nije u parametrima djeteta, ali u sljedećoj fazi formiranja njegovog živčanog sustava beba sada ima bolju kontrolu nad njegovim pokretima, a spontani udarci nogu i nogu koje mu majka osjeća kao drhtavice i zadebljanja postaju manja.

Dijete u 7 mjeseci u cjelini redovito se kreće. Već ovaj tjedan žena može dobiti preporuke od liječnika za pokretanje dnevnika i bilježiti broj kretnji fetusa u njemu. Postoji nekoliko metoda za njihovo prebrojavanje, no u svakom se slučaju ne prihvaća kretanje, nego zaseban pokret, već niz pokreta. Primjer: dijete je gurnulo majku nogom i preokrenulo - to nisu dva različita kretanja, već jedna.

Metode Pearson, Cardiff, Sadowski test - najčešći. Jedan od njih može izabrati liječnik koji je potreban.

Kretanje Cardiffa - je brojanje kretanja dvanaest sati. Čim žena broji 10 epizoda dječje aktivnosti, možete prestati računati dalje - sve je u redu s bebom. Ako se u 12 sati ne prihvati desetak perturbacija, svakako se savjetujte s liječnikom.

Sadowski test je definicija dječje motoričke aktivnosti nakon mamine obroke. Ako u sat vremena nakon obroka žena uspije popraviti 4 epizode dječjih pokreta i više, nema apsolutno ništa za brinuti.

Ako su pokreti previše aktivni (više od 15 epizoda po satu) ili tromo (manje od 4 sata nakon obroka), svakako posjetite svog liječnika kako biste saznali razloge takvog ponašanja mrvica.

Najpopularnija i najčešća metoda je brojanje perturbacijskih udaraljki. Ženama je posvećena posebna tablica u kojoj mora zabilježiti vrijeme miješanja od 9 do 21 ili od 8 do 20 sati.

Dijagnostička vrijednost ima vremenski interval između 1 i 10 perturbacije. Ako je prošlo manje od pola sata - rezultat je dobar, ako je oko sat ili više, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Potrebno je brojanje perturbacija ne toliko od strane liječnika, jer u svom arsenalu ima mnogo preciznijih načina pronalaženja nijansi fetusne države, već vrlo buduće majke. To joj daje veći mir, jer nauči samostalno kontrolirati stanje svoje bebe i obratiti pozornost na moguće promjene u njegovu ponašanju. No, na svakom planiranom prijemu, liječnik će zasigurno biti zainteresiran za koliko je kretanja tamo i što jesu.

Općenito, karakter pokreta u 28. tjednu postaje sve izraženiji, tj. Mrvica već bori mrvicu s nogu i rukama, ponekad uzrokujući bol svom budućem roditelju. Većina trudnica uspijeva uspostaviti bliski kontakt s bebom ovaj tjedan - dijete počinje reagirati na dodir majčine ruke na trbuhu, milujući, a majka zna što želi i što radi u ovom trenutku.

Međutim, nije neophodno pretpostaviti da će beba oduševljeno reagirati na drugu ruku na trbuhu. Teško je reći kako beba definira svoje i druge, ali u stvari to se točno događa. Kada dotaknete želudac stranca, dijete oprezno opada.

Većina djece čak "ne vjeruje" vlastitim očima. Ako čovjek pokazuje ustrajnost, često će razgovarati s mrvicama, primijeniti na ženinu trbuhu rukama i obrazom, dijete će se sigurno vratiti.

Vaše dijete u tjednu opstanka je vrlo meteosenzitivno, a također i vrlo ovisno o stanju i dobrobiti vaše majke. Kada se vrijeme promijeni, njegova se fizička aktivnost mijenja. Ako je žena sretna, mrvica se ponaša aktivnije u usporedbi s trenucima tuga njezine majke. Kao odgovor na ukusnu večeru ili večeru koju jede mama, beba u maternici se oživljava. Već je temperament djeteta prilično očit: on je okretan i radostan "nemiran" ili mirno i neumoljivo "dormouse".

Osjećaji bolova

Do 28. tjedna rijetka trudnica može se pohvaliti potpunim nedostatkom boli. Većina budućih mumija već, u pravilu, imaju veliku količinu pritužbi i bolesti.

7 mjeseci trudnoće - čvrsto razdoblje, u tom razdoblju žensko tijelo počinje doživjeti preopterećenje.

U ovom trenutku najčešći su bolovi u donjem dijelu leđa i leđa. Loina boli i "bol" uglavnom zbog činjenice da se gravitacijski centar pomaknuo, a mišićima je prilično teško držati ravnotežu žene. Maternica raste, a zajedno s njim ligamenti koji ga drže rastegnuti su. To uzrokuje mnoštvo neugodnih osjeta na stranama trbuha, donjeg dijela leđa i sakralnom području.

Oštar "lumbago", koji se žene često uspoređuju s električnim šokom, javlja se kada veliki maternji stisne određene živčane završetke. Leđa boli ne samo zbog velikog trbuha i rastezanja ligamenta već i zbog toga što je prsa postala nekoliko veličina veća, a opterećenje na mišićima leđa se povećalo u skladu s tim.

Od 28. tjedna rebra mogu početi povrijediti. Maternica preša dijafragmu, unutarnji organi moraju "pomaknuti", obalni lukovi se malo "razilaze", što uzrokuje vidljivu bol. Sve više, žena doživljava iscrpljenost u njenim nogama, njezini zglobovi mogu boljeti, ili se manifestiraju varikozne vene - sve su to posljedice povećanja tjelesne težine trudnice. Težina raste brže nego što tijelo ima vremena nadoknaditi. Zglobovi koljena i gležnjevi posebno su ranjivi.

Više od polovice trudnica ima pubičnu kost u 28. tjednu. Ne morate se bojati - ta bol upućuje na to da se tijelo počelo aktivno pripremiti za porođaj. Proizvodi se hormon relaxin koji omekšava i čini elastični zglob kostiju. U pravom trenutku bi se trebali pomaknuti i pustiti dijete van. Proces omekšavanja kostiju i ligamenta popraćen je bolom i malim "lumbago" u stidnom zglobu.

Ako bol postaje nepodnošljiva, žena ne može hodati, stajati, penjati se stepenicama pješice, teško se može spavati zbog bolova koja se gori noću, trebate obavijestiti liječnika o tome - moguće je da se simfizi razvija - patološka divergencija žena je iskazana isključivo po carski rez.

Žena u 28. tjednu treba biti svjesna da svaka bol koja je praćena iscjedakom iz genitalija, osim normalne, povećane, grčeve ili rezne boli, razlog je da nazovemo hitnu pomoć jer je prerano radno vrijeme u ovom trenutku sasvim moguće.

Vrsta ispuštanja

U žena, s početkom trećeg tromjesečja, povećava se proizvodnja estrogena. Zbog toga, iscjedak u 28 tjedana može postati fluidniji nego prije. Količina iscjedka ostaje prilično obilna, vaginalni izlučevine se proizvode puno. To je neophodno kako bi se osiguralo da se sastav mikroflora vagine održava na razini koja će osigurati "ispravan" rez u genitalnom traktu.

Tekućina se ne smije zbuniti s vodenim. Ako žena sada ima obilje vodene iscjedak, obavezno obavijestite liječnika kako biste bili sigurni da voda ne istječe i da ne propušta.

Za 28. tjedan iscjedak se smatra laganim, malo vodenim, homogenim, bez nečistoća ili neugodnog mirisa. Normalna varijanta je svjetlo žućkasto nijansa (hormon trudnoće, progesteron, može dati vaginalnu sekreciju takvu boju). Ako je iscjedak stekao bogatu žutu boju, postane debela, premazana, svakako posjetite liječnika i napravite analizu razmazivanja.

Neugodan zelenkasto ili sivom iscjedku, koji je popraćen lošim mirisom i svrbežom u perineumu, može ukazivati ​​na prisutnost bakterijske infekcije genitalnog trakta, genitalne infekcije. Bijeli iscjedak, s pahuljicama i istodobnim svodenjem - ovo je drozd.

Najopasnije su sada krvarenje. Mogu pričati o prijetnji preranog rođenja, placentalnom abrupciju, početku prijevremenog poroda. Krvarenje može imati drugačiji izgled - od čiste crvene do ružičaste, kremaste, smeđe sekrete različitih intenziteta i konzistencije.

U vrijeme primijetiti promjene će pomoći naviku nošenja dnevno tankih sanitarnih jastučića. Oni ne samo da "pokazuju" boju i konzistenciju vaginalnih sekreta nego i pomažu da se oslobode osjećaja vlage u perineumu, što je povezano s povećanjem količine iscjedka prirodnog za to razdoblje. Tamponi se ne mogu koristiti.

Raspoloženje budućnosti majke

U 28. tjednu trudnoće, promjene raspoloženja, razdražljivost i osjetljivost nisu isključeni. Stanje zdravlja pogoršava i izravno je povezano s promjenama raspoloženja.

Većina žena čeka pomoć od prijatelja i rođaka, ali činjenica da se ne mogu približiti bez te pomoći ponekad se deprimira i čini ih osjećajom neke inferiornosti. Stoga je već trudna žena već teško vezati svoje cipele s cipelama ili pričvrstiti cipele na čizmama, stajati na štednjaku ili objesiti rublje. Često je nemoguće dizati pali predmet bez klečanja.

Anksioznost na dekret također pridonosi anksioznosti, jer se radne žene brinu za sigurnost svog radnog mjesta: očekivačka majka mora biti sigurna da će otići nakon radnog odmora, a ona će se tamo očekivati. Odbaciti ženu koja je na rodiljnom dopustu ili roditeljskom dopustu, prema zakonu je nemoguća. Sada se ne možete brinuti zbog toga.

Većina anksioznosti u 28 tjedana uzrokuje strah od nadolazećeg rođenja. Nisu samo trudne prve žene koje se boje roditi, a žene koje su ranije rodile često su mnogo zabrinute jer su bolje svjesne svih opasnosti i rizika te su upoznati s osjećajima i mogućim komplikacijama.

28 tjedana trudnoće

Treći trimestar trudnoće često obilježava nova otkrića za majku, nova osjećanja koja nisu uvijek ugodna. Većina trudnoće je gotova, a žena je u očekivanju prvog sastanka s djetetom. Mnoge se trudnice osjećaju sjajno, a ipak se preporuča posjetiti liječnika svaka dva tjedna da prati sve promjene u tijelu.

Što je značilo 28 tjedana trudnoće

Sedmi mjesec trudnoće početak je ovog priznanja za dijete, od ovog tjedna zakoni službeno priznaju dijete kao osobu, au slučaju rođenja mu dobiva rodni list. Djeca rođena u ovom trenutku prilično su održiva, i ako je moderna oprema dostupna u rodilištu, oni normalno rastu i razvijaju. Ali ovo je u najstrašnijem slučaju, budući da beba ima još vremena za život u majčinom trbuhu.

 1. U dvadeset i osmom tjednu, žena mora proći pregled i ako ima vjerojatnost sukoba Rh, onda je sigurno davanje injekcije imunoglobulina. To pomaže u izbjegavanju komplikacija u zdravlju bebe nakon porođaja.
 2. Obvezni mjesečni pregledi kod porodničara postaju redovitije i češći, žena treba testirati i posjetiti liječnika dvaput mjesečno. Takva pravilnost dozvoljava uočavanje vremenskih odstupanja tijekom trudnoće i poduzimanje pravovremenih mjera.
 3. Većina trudnih majki u tom razdoblju idu na porodni dopust, a prethodi ga dodatno ispitivanje. Odmor kod kuće ne smije se pretvoriti u trajno ležanje na kauču, ako ne postoje strogi propisi za spavanje. Žena bi se trebala kretati puno, hodati, napraviti posebne vježbe.
 4. Dijete na dvadeset i osmom tjednu može biti smješteno u maternicu kao što je prikladno za njega. Pelvicna ili cefalna prezentacija ne bi trebala ometati trudnicu jer će beba odnijeti konačni položaj u maternici oko mjesec dana prije isporuke.

Znakovi i simptomi

Znak koji je došao sedmi mjesec je rast maternice, koji je već četiri centimetra iznad pupčane šupljine.

 • Ponekad, osobito tijekom razdoblja odmora, osjećaju se svjetlost, bezbolni kontrakcije i sojevi maternice.
 • Dojka se povećava za oko dvije veličine, jasno vidljive vene pojavljuju se na mliječnim žlijezdama, a kolostrum se može osloboditi.
 • Dobitak težine doseže šest do osam kilograma, ponekad prelazi deset kilograma. To je normalno, samo ako je težina dodana postupno, svaki mjesec, a ne odjednom za dva tjedna.
 • Vrlo često tromboflebitis postaje otežan, hemorrhoidi ili bolne vene mogu se pojaviti na usnama majori.
 • Neke buduće majke imaju strijele koje ne ovise o povećanju tjelesne težine, već samo o odgovoru na hormonalne promjene kože. Žene koje pripadaju mongoloidnoj ili negroidnoj rasi nemaju strija, kao i neki predstavnici europskog tipa.
 • Žgaravica može mučiti, osobito nakon srdačnog ručka ili večere. Maternica podupire želudac, a kad se napuni, sadržaj se baca natrag u jednjak. Najjednostavniji tretman nije jesti mnogo, jesti hranu u malim obrocima.
 • Vaginalni iscjedak može postati malo više, ali ovo je normalno.
 • Trudnica često odlazi u WC, pogotovo ako je beba nemirna, a rastvorena maternica stavlja pritisak na mjehur, prisiljavajući nas da urinirati svaki sat.
 • Vrlo često se beba ponaša toliko nemirno da se majka noću probudi ili ne može zaspati u večernjim satima. Podrhtavanje malih peta ili koljena može biti vrlo primjetljivo.
 • Bol u teladi i oticanje gležnjeva može uznemiriti navečer, jutarnje oticanje je alarmantan znak kasne toksikoze!
 • U sedmom mjesecu, žena se može guma brže nego obično.

Opis 28 tjedana

Što se događa s tijelom bebe

28. tjedan je nova faza u razvoju fetusa, jer od tog trenutka može živjeti odvojeno od majčinog organizma. I iako je njezina veličina još uvijek mala, a u prosjeku je oko kilograma težine i duljine trideset osam centimetara, prilično je održivo. Sloj potkožnih masnoća još nije formiran, a tijelo izgleda vitko, s crvenkastom, naboranom kožom.

Pluća djeteta već su razvijena tako da mogu uzeti prvi dah, ali potrebno je još više vremena za puni razvoj bronhijalnih cijevi. Fetus je već počeo proizvoditi tvar koja sprečava adheziju mjehurića zraka u plućima, a krvne žile potrebne za transport kisika aktivno se razvijaju.

Najzanimljivije su transformacije u mozgu djeteta. Početni proces stvaranja konvulzija nastavit će se do rođenja. Osjetila su toliko razvijena da ne samo da može vidjeti svjetlost ili sjenu, već također počinje bacati i okrenuti, pokušavajući se okrenuti, iz zrake svjetlosti usmjerene na majčin trbuh.

Dijete može vidjeti snove, snimljeno je na encefalogramu, snimajući promjene tijekom različitih faza sna. Dijete čuje zvukove, prigušeno, ali sasvim razlikovano, a njegovo malo srce počinje brže pobijediti zvukove majčinog glasa.

Promjene u majčinom tijelu

Ostaje još dvanaest tjedana do rođenja, a majčino tijelo već se intenzivno priprema za odgovoran događaj. Sve nadbubrežne žlijezde funkcioniraju, tijelo troši velike količine željeza i kisika potrebne za bebu.

 • Ligamenti i mišići se opuštaju, žena postaje trom, miran, može osjetiti „obamrlosti” - to je učinak hormona nakon poroda sve ide.
 • Kolostrum koji proizvodi mliječne žlijezde ima jarku žutu boju. Ne ističe se spontano, ali kada se pritisne na bradavicu može doći nekoliko kapi. Kolostrum je prva hrana djeteta na dan ili dva nakon poroda dok se mlijeko ne pojavi.
 • Mnoge trudnice primijetiti da imaju vrtoglavicu, slabost - to je rezultat anemije. Sve buduće majke moraju dobiti dodatak željeza, budući da se ne može dobiti u potpunosti iz hrane. Dijete s anemijom majke osjeća gladovanje kisikom, pa je potrebno liječenje.
 • Bubrezi žene rade punom snagom, znanstvenici su dokazali da majčino tijelo nakon dvadeset osmog tjedna radi za trošenje, usporedivo sa stanjem nuklearne elektrane prije eksplozije. Zato su redoviti pregledi potrebni u trećem tromjesečju. Ako se u testovima urina otkrije protein, to znači da se neka vrsta patologije pojavila u radu bubrega. To je vrlo opasno, može signalizirati upalu ili preeklampsiju, pa se preporučuje trudnica da ode u bolnicu radi liječenja.

Što je gestoza?

Kasno toksemija ili preeklampsija - patološki poremećaj vode elektrolita u kojem tekućina prodire u tkivo, što uzrokuje oticanje i unutarnje anoksija. Zanemareni oblik bolesti dovodi do srčanih udara i moždanog udara, plućnog edema i eklampsije - smrtonosnog stanja. Gestoza počinje blagim oteklima ruku i gležnjeva, s povećanim krvnim tlakom i laganom mučninom.

Tijekom gestoze placenta se također proguta, uzrokujući fetus da doživi ozbiljan manjak kisika, usporavajući njegov razvoj. Vjeruje se da je placenta krivac u pojavi kasne toksikoze, ali poticaj za njegovo pojavljivanje može biti pretilost ili hipertenzija, kao i nepravilna prehrana ili infekcija.

Sprečavanje preeklampsije - najučinkovitiji način za borbu protiv njega. Trudnoće, počevši od dvadeset i osmog tjedna, preporučuje se pažljivo pratiti njihovu prehranu, potpuno eliminirati ili dramatično smanjiti potrošnju soli i šećera. Zabranjena je sva konzervirana hrana, pržena hrana, kobasice i ukiseljeni sirevi. Dobitak težine treba prestati.

dijeta

Treći trimestar diktira svoje prehrambene propise trudnicama koje u potpunosti ukidaju sve pogodne namirnice, slanu i slatku hranu, dimljenu ribu i meso. Sve to zadržava tekućinu u tijelu, pridonoseći povećanom stresu na bubrezima.

Liječnici nutricionisti preporučuju da se pridržavaju zdrave prehrane, u kojoj su potpuno i nedostaju soli i rafinirani šećer. Kava, jak čaj, sva gazirana pića su zabranjena.

Posebnu pozornost treba posvetiti mirisima koji se dodaju u posudama, kao što mnogi od njih, na primjer, nedužni bosiljak, mogu uzrokovati kontrakcije maternice i prerano rođenje. Također biste trebali biti oprezni s biljnim lijekom, koji je u većini slučajeva kontraindiciran za trudnoću. Postoje posebni biljni čajevi za trudnice, koji se prodaju u ljekarnama, ali ako žena pati od hipotenzije ili povišeni krvni tlak, biljni lijek je zabranjen.

U prehrani treba biti kaša na vodi ili mlijeku, kuhani ili pari od mesa, jaja, mliječnih proizvoda, svježi sir. Povrće i voće se mogu konzumirati u neograničenim količinama tijekom dana, ali u malim količinama. Kao koristan piće, preporučujemo da popijete sok od brusnice ili brusnice koji sadrže prirodni antibiotik koji sprječava upalu u bubrezima. Vrlo su korisne i kriške kukova ili jabukovače, začinjene žlicom meda.

Preporuke i savjeti liječnika

Dvadeset i osmi tjedan je razdoblje kada bi trudna majka trebala obratiti pozornost na njezino stanje i zdravlje bebe. Za to treba:

 1. Dobiti dovoljno spavanja, jer tijekom spavanja, stanje tijela normalizira, umorni mišići opuštaju, uzimaju više kisika i prehrane.
 2. Više šetnje, disanje svježeg zraka u parku ili u kućici. U urbanim uvjetima, možete se šetati navečer ili rano ujutro kada je zrak relativno čist.
 3. Za šetnje izaberite cipele s nogu, udobnu, odijelu s disanjem. Mišići kralježnice i leđa su podvrgnuti konstantnom stresu, rastući abdomen i pomicanje središta gravitacije nepovoljno utječu na njih. Da biste smanjili opterećenje, potrebno je ležati češće, sjesti s jastukom ispod struka.
 4. Vremensko oticanje nogu najčešće je uzrokovano pogoršanjem venskog odljeva, pa čak iu nedostatku varikoznih vena posebna drenažna ulja ili matičnjak koji sadrže ekstrakt konjskog kestena nanosi se dva puta dnevno na telad. To tonizira krvne žile, smanjujući opterećenje.
 5. Noge su u sklonoj poziciji ili sjedeći, kako bi se normalizirala cirkulacija krvi, uvijek postavljena na dasku. To može biti jastuk ili jastucica.
 6. Izbjegavajte stres, ako je moguće, ne gledajte vijesti i političke TV emisije, talk showove. Tijekom trudnoće, više nego ikad, potrebne su pozitivne emocije. Možete gledati komedije i čitati knjige, slušati glazbu koju vaše dijete voli. Nije potrebno mučiti se s klasičnim djelima ako nisu po njihovom ukusu. Dijete će cijeniti više pozitivnu infuziju majke slušajući moderne ritmove.
 7. Ako postoje znakovi umora - budite sigurni da se odmorite, ako se osjećate glad - da biste uživali u obroku, čak i ako je ručak bio prije sat vremena. Morate slušati svoje tijelo, ne previše raditi i ne gladovati, spavati ako želite, ili ostati budni.
 8. Prolazak na dvadeset i osam tjedana nepoželjno je, pogotovo ako planirate let. U mnogim zračnim prijevoznicima trudnica više od dvadeset šest tjedana ne smije se dopustiti na zrakoplovu bez posebnog medicinskog certifikata. Sama let je opasni pad tlaka tijekom polijetanja ili slijetanja, što može izazvati puknuće membrana fetusa i početak prijevremenog rada. Očekujuća majka mora pažljivo izmjeriti sve rizike prije donošenja odluke o letu. Putovanje automobilom ili vlakom je sigurnije, ali treba biti napravljeno s maksimalnom udobnošću.

U dvadeset i osmom tjednu potrebno je prikupiti "zabrinutu aktovku" - torbu koju trudnica treba poduzeti s njom kad se susreće s borbama ili odlazi u bolnicu. Tamo, uz osnovne higijenske predmete, moraju postojati i dokumenti na kojima će žena biti odvedena u rodilište. Ako nema liste razmjene s ekstraktom svih testova, onda se žena može smjestiti u odjel, gdje bolesni ili žene u radu koje se isporučuju s ulice leže.

Ultrazvuk 28. tjedna

Obično se rutinski ultrazvučni pregled provodi na trideset i drugi tjedan, ali ako postoje naznake, trudnica može proći ovu proceduru. Na monitoru je već jasno vidljivo koji je spol beba, postoji li višestruka trudnoća. Stanje maternice, stupanj zrelosti posteljice i razina amnionske tekućine - sve ove indikacije koje doktor pokazuje u studijskom protokolu.

Buduća majka će biti zainteresirana da vidi kako dijete zijevaj ili štucanje, sisanje prstom. Postoji dokaz da li dijete ima desnu ili lijevu ruku, to ovisi o tome koji prst je sisan u majčinom trbuhu. Važno je da liječnik izmjeri glavu, velike kosti djeteta i ukloni sveukupne dimenzije.

Treći trimestar - vrijeme je da počnete prikupljati miraz za djetetu. Dok još ima vremena za kupovinu, morate kupiti stvari za prva dva mjeseca beba života.

Krevetić, kolica ladicu, a može se kupiti odmah, ali možete povjeriti taj posao mužu i obitelji, a majka s djetetom će biti u bolnici. Radosna očekivanja i ugodno iščekivanje susreta s djetetom - ti osjećaji prevladavaju u trećem tromjesečju, a nema razloga za uzbunu ako slijedite sve liječničke preporuke.