Tri razdoblja porođaja - njihov put tijekom normalnog genericnog procesa

Rođenja

Tijek rada je toliko nepredvidljiv da ga niti jedan liječnik ne može predvidjeti.

Zato dužnosti opstetara uključuju sveobuhvatnu pripremu za rođenje djeteta, jer nije poznato koji će dijagnostički alati ili hitna pomoć majci i dijete možda trebati u sljedećem trenutku.

Mnoge su žene zainteresirane za pitanje - odakle možemo reći da je započela radna aktivnost i u kojim slučajevima pojava malih kontrakcija znači samo "trening" tijela buduće mame prije rođenja djeteta?

Neki od fer spolnog interesa također su zainteresirani da li je moguće nekako pokrenuti početak radne aktivnosti na prirodan način, i koje mjere djeluju glatko?

Po prirodi cijeli proces rođenja novog pojedinca bilo koje vrste, uključujući i čovjeka, dobro se osjeća da je za rođenje djeteta potrebno sazrijevati tijelo djeteta i odgovor majčinega tijela kako bi se postigla potreba 38-40 tjedana trudnoće - samo u ovom slučaju Svjetlost može izgledati zdravo i punopravno novorođenče.

Ipak, sva dostignuća suvremene znanosti do sada nisu pronašla odgovor na pitanje zašto počinje porođaj, jer će u ovom slučaju biti jedinstvena prilika da se eliminiraju različita odstupanja od normalnog tijeka trudnoće.

Prvo razdoblje - kontrakcije

Tijekom trudnoće, dijete iz prodora patogenih bakterija štiti čep za sluz, koji se nalazi u cervikalnom kanalu. To je kroz taj vrat da dijete mora proći tijekom rada, tako da se u prvom razdoblju počinje intenzivno smanjivati ​​kako bi se što više proširila i olakšala dječja zadaća.

Takvi rezovi su prilično bolni, jer su glatki mišići uključeni u njih, a nemoguće je utjecati na njihovu kontrakciju bez posebne intervencije (antispazmatska terapija, posebne tehnike masaže).

Čep sluzi je gotovo prozirna masa, slična želuci, koja može sadržavati pruge krvi. U početnoj fazi vrat je već otkriven 3-4 centimetra, ali mnoge trudnice to ne primjećuju zbog rijetkih i gotovo nevidljivih kontrakcija.

Možda postoji osjećaj boli u donjem dijelu trbuha i donjem dijelu leđa, kao i tijekom menstruacije, ali to se rijetko obraća pažnja, pripisujući sve na umor i uobičajenu bol u leđima u trudnica.

U nekim slučajevima, žene iz prvih nekoliko minuta osjećaju redovite i snažne kontrakcije koje se ne mogu zbuniti s kontrakcijama mišića "treninga", otkrivene u većini trudnica.

U početnom stadiju, čak i uz kontrakcije, još uvijek ima vremena za spakiranje i polako doći do rodilišta ako žena ne leži u bolnici. Tijekom vremena, kontrakcije će se osjećati sve više i više, oni će biti toliko jaki da žena u naporima ne samo da će moći razgovarati, nego i morati disati drugačije.

Bit će moguće odmarati u intervalima između kontrakcija, koji traju 3-4 minute. Iako je u ovom trenutku proces cervikalne dilatacije već vrlo intenzivan, još uvijek može potrajati dosta dugo.

Ponekad u procesu rada i otpadne vode. Ovo razdoblje je iznimno teško psihološki, želim vrisnuti, suzavati i bacati, to može uzrokovati mučninu, želim ispustiti sve i pobjeći.

Žene koje su konfigurirane za rodni rođendan, u ovom trenutku mogu mijenjati svoju odluku i otići u rodilište, a oni koji su željeli rađati sami će se posvetiti epiduralnoj anesteziji.

U prvoj fazi rada trebali biste pokušati promijeniti poza, ako donose olakšanje; ispraznite svoj mjehur što je češće moguće. Da biste smanjili težinu boli, možete isprobati dušični oksid, uzeti (ako je moguće) topli tuš.

U prvoj fazi rada, tijekom kontrakcija, maternica se povećava i skraćuje, što priprema rođendanski kanal za drugo razdoblje - pokušaji, zbog čega se dijete rodi.

Ako je to prvo dijete, a pluta može početi isplivati ​​čak i nekoliko dana prije rođenja, a ako ne, čak i na samom početku prve faze rada.

Drugo razdoblje - izravno rođenje

U tom se razdoblju dijete rodi. Svaka borba će biti popraćena željom da gura, zato je važno slušati vaše tijelo i gurati ga upravo kad to zahtijeva.

Kada je glava bebe već na ulazu u rodnicu, može doći do laganog peckanja, što je uzrokovano istezanjem tkiva. U ovom trenutku poželjno je izbjeći oštre pokušaje, inače će postojati praznine koje će morati biti povezane.

Tako se događa da je glava djeteta prevelika i liječnik mora napraviti rezove, ali obično nisu preveliki i dobro se liječe. S ponovljenim rođenjem, ovo razdoblje je prilično kratko, traje ne više od 10 minuta, ali u početku može trajati nekoliko sati.

U razdoblju napora, kontrakcije glatkih mišića maternice pridružuje se kontrakcija strijanih mišića trbušnih mišića, intenzitet kojeg žena može i treba se prilagoditi prema preporukama liječnika ili primalje koji rađaju.

Izravno u ovom razdoblju rada, prividni dio djetetovog tijela izvodi nekoliko pokreta predviđenih mehanizmom prirode, zbog čega se dijete rodi.

U drugom razdoblju, neki stručnjaci preporučuju ženi da preuzme okomiti položaj, tada će sila gravitacije pomoći djeci da izađu, ali treba paziti da on ne padne na tvrdi pod ako iznenada sklizne.

U domovima za majčinstvo danas žena može, bez komplikacija, samostalno odabrati kako želi rađati, ali porodiljka na posebnom krevetu i dalje se smatra "klasicima žanra" - unatoč boli za samu majku, s takvim upravljanjem porijeklo ili primalja kontrolirati proces i vrijeme za prepoznavanje mogućih komplikacija.

Kada se odmarate ili koristite epiduralnu anesteziju, preporučljivo je ležati na lijevoj strani i držati desnu nogu na težini. Budući da je teško to učiniti sami, možda ćete morati imati pomoćnika. Najteže je guranje glave i ramena djeteta, a ostatak tijela lako će iskliznuti samostalno.

Nakon toga, beba će biti vagati i oprati, pedijatar će ga ispitati, nakon čega će dijete biti pričvršćeno na majčin prsima i on će biti u mogućnosti da biste dobili nekoliko kapi colostrum, a majka će se moći odmori za neko vrijeme.

Treće razdoblje - rođenje placente

Nakon kratkog odmora, kontrakcije će ponovno postati česte da bi potisnule posteljicu iz maternice, koja je služila kao veza između majke i bebe tijekom mjeseci trudnoće. U nekim slučajevima majci dobivaju poseban ubrizgavanje, što izaziva neovisno odbijanje placente i ne mora gurati.

Placentu (posteljica i fetalne membrane) pažljivo će pregledati primalja i izmjeriti ono što je potrebno kako bi se osiguralo da ništa ne ostane u maternici.

Kako bi se ubrzao kontrakcija maternice, led se može staviti na trbuh, budući da će ove kontrakcije pomoći za zaustavljanje krvarenja iz maternice i ubrzati njezinu kontrakciju.

Razdoblja rada, kako olakšati proces rođenja

Porijeklo je fiziološki proces koji se odvija prirodno i završava rađanjem djeteta. Normalno je da je svaka žena zabrinuta uoči takvog važnog događaja. Ali strahovi i iskustva ne bi smjeli spriječiti da se oslobodi tereta. Prolazak kroz sva razdoblja porođaja nije jednostavan test, ali na kraju ovog puta žena će biti čudo.

Početni stadij (prekursori) praktički je bezbolan, tako da trudnice često sumnjaju u doživljene senzacije. Pokušajmo utvrditi koji znakovi upućuju na početak rada, kako razlikovati njihova razdoblja i olakšati proces rođenja djeteta u svijet.

Harbingeri rođenja, koji su oni?

Harbingeri porođaja nazivaju se promjene u ženskom tijelu, koje počinju oko 37 tjedana trudnoće. U kasnijim razdobljima pojavljuju se sljedeće promjene:

 1. Oštar gubitak težine. Smanjenje tjelesne težine od 1-2 kg na kraju trećeg tromjesečja trudnoće je apsolutno normalno. Višak tekućine tijekom tog perioda postupno se uklanja iz tijela, što signalizira početak njegove pripreme za porođaj.
 2. Česti mokrenje i proljev. Česti upiti u WC ukazuju na to da rad može započeti u bilo kojem trenutku. Dijete dobiva na težini, a do kraja trudnoće povećana maternica pritiska na crijeva i mjehur žene.
 3. Ispuštanje sluznice. Trudnica koja blisko prati njezino zdravlje može primijetiti promjene dnevnih sekreta iz genitalnog trakta. Povećanje njihovog broja i prisutnost malih grudi ili linije sluzi rezultat su pripreme cerviksa za porođaj. Ali ako je iscjedak obilno, s neugodnim mirisom i mješavinom krvi, hitnom potrebom da se obratite svom lokalnom ginekologu ili nazovite hitnu pomoć.
 4. Bol u bolovima u donjem dijelu trbuha ili natrag. Takva nelagoda je obično povezana s vježbama treninga. Nemaju jasnu periodičnost, ne povećavaju se i na kraju prestaju. Tako se mišićno tkivo priprema za nadolazeće poslove u porođaju. Trening se obično oporavlja kada se mijenja položaj tijela.
 5. Oslobađanje trbuha. Ovo je znak da se beba priprema za porođaj. Ako je u ispravnom položaju, tada je glava već umetnuta u zdjelicu. Tijekom tog razdoblja, trudnice zapažaju jednostavnost, unatoč velikom trbuhu. To se događa zato što maternica s bebom ide dolje i čini više prostora za pluća, želuca i druge unutarnje organe buduće majke. Ako se ženi žali od žgaravice, ona obično odlazi nakon ptoze abdomena.
 6. Promjene u maternici (zaglađivanje, omekšavanje). Žena ih ne osjeća, suditi spremnosti cerviksa za porođaj može opstetričar-ginekolog tijekom ispitivanja.
 7. Smanjena motivacija fetusa. Na kraju trudnoće, žena primjećuje da je dijete postalo manje kreće. To je normalno, jer brzo raste, a manje i manje prostora za kretanje. Ali nemoguće je ignorirati previše aktivno ponašanje djeteta tijekom tog razdoblja. Često signalizira da beba nema dovoljno kisika. Pročitajte više o fetozi hipoksije →

Da biste izbjegli sumnje, morate proći pregled (ultrazvuk, CTG, Doppler) i posavjetovati se s liječnikom.

Razdoblja rada: njihovo trajanje i karakteristike

Porijeklo se sastoji od određenih stupnjeva rada. Postoje samo tri, a svaka žena mora uložiti napore da pomogne novom čovjeku da se rodi.

Uobičajeno, prvo rođenje traje 8-12 sati, drugo i kasnije brže. No mogu biti slučajevi otežane (više od 18 sati) ili brze dostave, od početka kontrakcija do pojave djeteta koje traje oko sat vremena.

Prva faza rada

Ovo je jedno od najdužih razdoblja rođenja u porodici. Počinje s bolnim ubrizgavanjem u donjem trbuhu ili leđima. Postoje tri aktivne faze:

 1. Latentna faza Kontrakcije maternice postaju redovne, razmak između njih se smanjuje, ponavljaju se učestalošću od 15-20 minuta. Obično nakon 5-6 sati takvih kontrakcija, cerviks se otvara do 4 cm.
 2. Aktivna faza Intenzitet i bol kontrakcija raste. Žena ima 5-6 minuta da se pokušava odmoriti između kontrakcija. U ovoj fazi može doći do pucanja amnionske tekućine. Ako je potrebno, taj postupak pomaže liječniku. Zbog učestalih bolnih kontrakcija koje se međusobno slijede, a nakon nekoliko sati otvaranje usne šupljine već je 8 cm.
 3. Prijelazna faza Bol se smanjuje. U žena u radnoj snazi ​​može biti želja za guranjem. No, sve dok maternica nije potpuno otvorena, to se ne može učiniti, inače postoji opasnost od ozljeđivanja djeteta i narušavanja vlastitog zdravlja. Faze prvog razdoblja završavaju kada opstetričar-ginekolog utvrdi potpuno otkrivanje od 10 cm.

Također se događa da porođaj ne počinje sa kontrakcijama, već s ispuštanjem amnionske tekućine ili krvarenja. Zato žena treba posebno pažljivo pratiti svoje zdravlje tijekom trudnoće.

Najmanja sumnja ili sumnja je razlog za odlazak u rodilište i pobrinite se da je sve u redu s djetetom. Pravovremeni pregled stručnjaka pomoći će u sprječavanju mogućih komplikacija i točno utvrditi je li započeo rad.

Drugo razdoblje rada

Kao što je poznato, razdoblja porođaja i njihova trajanja su individualne za svaku ženu i odvijaju se na sve na različite načine. U drugoj fazi, teško, ali vrlo važno djelo čeka parturient. Njegov rezultat ovisit će o zajedničkim naporima žene i medicinskog osoblja bolnice.

Dakle, otvaranje vrata košulja 10 cm i pokušaji znak su potpune spremnosti tijela za rođenje djeteta.

U tom razdoblju žena u radu mora slušati opstetričara, koja će joj reći kako pravilno ispraviti i disati. Obično liječnik preporučuje na početku kontrakcije da uzme cijeli komad zraka, zadrži dah i gura dijete van. Zatim izdišite i počnite iznova. Tijekom jedne borbe poželjno je napraviti tri takva pristupa.

U drugoj fazi rada, kako bi se izbjegle višestruke pauze, možda je potrebno napraviti perinealni rez (epiziotomija). To je potrebno ako dijete ima veliku glavu ili veliku težinu. Nakon poroda, žena ispod lokalne ili opće anestezije pričvršćena je na mjesta rezanja.

Djetetova glava se ne rodi odmah, u početku se pojavljuje i nestaje nekoliko puta na perineumu, a zatim se, naposljetku, učvršćuje u zdjelici žene koja radi. Ako žena slijedi savjet liječnika, beba će biti potpuno rođena u sljedećem pokušaju.

Nakon što je rođen, pupčana vrpca je stegnuta s posebnim sterilnim alatima, zatim je izrezana i dijete stavljeno na grudi majke. Nakon napornog i napornog rada u tijelu žene, endorfin se proizvodi ("hormon sreće"), zbog čega se zaboravlja bol i umor.

Treća faza rada

Faze radne aktivnosti približavaju se njihovom logičkom zaključku, ostaje samo da roditi placentu. Maternica počinje opet ugovoriti, ali intenzitet bolnih osjeta znatno se smanjuje, a nakon nekoliko pokušaja žena se oslobađa od potomstva.

Zatim, ginekolog pomno razmatra rodni kanal za pukotine i suze. Ako je placenta potpuno napustila, a žena u radu nema ozljeda, a nakon svih neophodnih manipulacija, žena ostaje da se odmori.

Kad je potomstvo nepotpuno, liječnici moraju izvršiti ručni pregled maternice. Postupak se provodi pod anestezijom, a tijekom sljedećih nekoliko sati promatra se stanje žene.

Treće razdoblje za sretnu majku traje gotovo nezapaženo. Dijete se od nje uzima kako bi izmjerilo i procijenilo njegovo opće stanje. Ona više ne osjeća bol, svu pažnju je usredotočena na novorođenče, koja se prvo primjenjuje na dojku.

Metode za olakšavanje procesa rođenja

Faze porođaja razlikuju se jedna od druge u prirodi i učestalosti boli.

Ali postoji nekoliko metoda i tehnika koje mogu olakšati proces. To uključuje:

 1. Pješačenje i mijenjanje položaja tijela tijekom rada. Mnogi liječnici preporučuju ženu tijekom intenzivnog proširenja maternice što je više moguće da se pomaknu i odaberu najudobniji položaj. Brzina otvaranja usne maternice ovisi o tome koliko se žena u radu može opustiti. Tijekom trudnoće maternica je napeta i sama se trudna majka involontarily smanjuje od boli. Mišićno tkivo u takvim uvjetima teško je brzo ugovoriti. Stoga žena treba korak po korak proučavati proces poroda kako bi znala što se događa s njom. Što brže može opustiti trbušne mišiće, prije će se dijete roditi.
 2. Masaža bolna područja. Budući da žena u radu ne može uvijek samostalno primjenjivati ​​potrebne napore, u takvom slučaju ne može bez pomoći vani (muž, majka, sestra ili djevojka). Masažom sakralnog područja i djelovanjem na bolne točke tijekom kontrakcije partner tako prebacuje pozornost žene i pomaže joj da se opusti.
 3. Vježbe za disanje. Kao što je poznato, tijekom razdoblja snažnih kontrakcija u žena u radnoj snazi, respiratorni ritam periodički je uznemiren. To dovodi do nedovoljne količine kisika djetetu i ugrožava njegovo zdravlje. Zato morate odabrati prikladnu tehniku ​​koja će pomoći trudnici da se nosi s problemom.
 4. Pozitivan stav i samopouzdanje. Čudno, ali takav pristup porođaju vrlo je djelotvoran. Kada se žena boji boli i dopušta da se panika, gubi kontrolu nad procesom. Isto tako, čim se uspije skupiti, kontrakcije se lakše podnose.
 5. Epiduralna anestezija. Ova metoda anestezije se koristi u radu na otvaranju vrata maternice za 4-5 cm. Poseban kateter je umetnut u epiduralni prostor koji se nalazi u donjem dijelu leđa. Kroz njega, lijek koji blokira bol dostavlja se majci. Nakon nekog vremena, njezino djelovanje slabi ili potpuno zaustavlja, tako da žena može osjećati kontrakcije i potpuno sudjelovati u procesu rađanja. Anesteziju izvodi anesteziolog samo uz pismenu suglasnost majke.

Žena koja se priprema da postane majka može dobiti sve informacije koje joj treba izravno od svog liječnika. Međutim, uz teoriju, također su potrebne praktične vještine. Za to postoje tečajevi za buduće roditelje.

U takvim razredima, trudnice poučavaju pravilno ponašanje tijekom poroda, upoznaju različite tehnike disanja i tehnike masaže. Instruktori ne samo da govore, već i jasno pokazuju sve tehnike i načine kako olakšati generički proces.

Autor: Natalia Kochetkova,
posebno za Mama66.ru

Cijela istina o razdobljima rođenja

Rođenje je težak proces za svaku ženu, pogotovo ako su prvi. Svaka buduća majka raduje se njima i malo se plaši. Doznajemo više o tome kako se rodenje nastavlja, kao i oko tri generička razdoblja.

Prethodno (pripremno) razdoblje rada

Preliminarno razdoblje rada nije porođaj, već pripremno razdoblje od ne više od jednog dana. Ne uzrokuje nelagodu u budućoj majci, cerviks se priprema za porod. Ona, otvarajući malo, omekšava. U tom slučaju, žena osjeća sitne, gotovo bolne kontrakcije, koje s vremenom počinju intenzivirati. Pročitajte više o tome kako kontrakcije trudnoće započinju prije porođaja →

Ako ova faza prolazi patološki, onda dobiva veliku važnost - odgađa se s vremenom s nepravilnim bolnim kontrakcijama. Samo liječnik može razlikovati hoće li preliminarno razdoblje proći ispravno. Patološki tečaj nastaje uglavnom u uzbudljivim ženama koje doživljavaju strah ili nesigurnost prije porođaja. Oni su poremetili spavanje, sve veći osjećaj tjeskobe i umora. Stoga se često pojavljuje generička patološka aktivnost.

Međutim, tijek samog rođenja ne ovisi o tome kako priprema razdoblje rada proizlazi. Kao što neki mumije s mnogo djece kažu, porođaj je lutrija.

Dakle, postoje tri razdoblja porođaja: otkrivanje (prvi), protjerivanje (drugi) i naknadni (treći). Proces rođenja djeteta je prilično opsežan i složen. Stoga, rođenje se provodi po razdoblju, razmotriti ih detaljnije.

Prvo razdoblje

1 razdoblje rada je najdulje i najgore. Obiluje ga redovitim kontrakcijama, kroz koje se otkriva cerviks. Fetus tijekom rezanja na rođendanskom kanalu gotovo se ne kreće. Tijekom latentne faze, koja traje do 6 sati, kontrakcije su manje bolne i rijetke, ali redovite.

U drugoj fazi ove faze, kontrakcije se intenziviraju. Oni postaju češći, a vrat se otvara do 10 centimetara. Tijekom toga, postoji aktivna kontrakcija zidova maternice, njegov uzdužni sloj, a istodobno i kružna relaksacija.

Kontrakcije maternice počinju mišićima koji se nalaze bliže njenom dnu i postupno se šire po tijelu. Mišićna vlakna se polako kreću prema dnu, a debljina mišića tamo povećava značajno, postajući, obrnuto, razrjeđivač u donjim dijelovima maternice. Vrata su izglađena i otkrivena.

Glavni pokazatelji prve faze rada jesu snaga kontrakcija, pravilnosti, učestalosti i brzine otvaranja maternice. Stanje cerviksa određuje liječnik tijekom vaginalnog pregleda, kvalitetom posebnim uređajima koji istovremeno bilježe srčane kontrakcije fetusa.

Ako ne postoji monitor, kontrakcije se broje štopericom. To određuje njihovo trajanje i interval između njih. Snaga kontrakcija određena je napetosti maternice, uz pomoć dlana, koja se nalazi na trbušnom trbuhu.
Amnionski mjehur pomaže u maksimiziranju proširenja vrata maternice. Glava fetusa je pritisnuta na malu zdjelicu, a amnionska tekućina podijeljena je na leđa i na prednju stranu. Svakom kontrakcijom mjehurić se sve više napuhuje i počinje pritisnuti vrat, što pridonosi njegovom bržem otkrivanju. Kada se otvori do 5 centimetara, mjehurić više ne treba, i praska. Vode se sele.

Ako se povuku na kontrakcije, njihovo iscjedak naziva se preuranjeno. Bezvodni period ne smije biti dulji od 6 sati, a sigurna odsutnost je 72 sata. Ali se u svakom slučaju ne smatra normalnim u prvoj fazi rada, a žena bi trebala biti pod stalnim nadzorom liječnika.

Tijekom prve faze rada, žena u radu može slobodno kretati i koristiti metode ublažavanja boli. Ako je potrebno, moguće je koristiti antispazmike, narkotičke i ne-narkotične analgetike, provodi se epiduralna anestezija.

Ako se tijekom tog razdoblja pojavi kvar, onda je moguća upotreba stimulacije aktivnosti. Ako se amnionski mjehur ne spontano rasprsne na vrijeme, onda se provodi amniotomija.

Drugo razdoblje rada

Drugo razdoblje naziva se protjerivanje fetusa. Primio je drugo ime, kao imperativ. Na početku svoje borbe već je jak i dugotrajan. Cerviks je dovoljno otvoren da glava fetusa potone u zdjelicu i, stavljajući pritisak na živčani pleksus u žrtvu, počinje kretati prema izlazu iz tijela.

Pokušaji počinju (sinkrone utrobe maternice), u kojima se povećava pritisak u peritonejskoj šupljini, a fetus se slobodno kreće kroz rodni kanal. U ovom slučaju, žena ima veliku želju da gurne, s kojom se ne može boriti. Istodobno, osjećaji su vrlo slični želji da "idu sjajno", a neiskusna pervorozhenitost često zbunjuje pokušaje pražnjenja.

Najčešće, pokušaji počinju kada se vrata maternice otvore do 8 centimetara, a ako se u to vrijeme žena počne izravnavati, vrat se može ozlijediti. Zato se na samom početku pokušava disati prema posebnim metodama, ali je i dalje zabranjeno gurati. Liječnik pregledava vaginu, primalja osigurava da je cerviks dovoljno otvoren za pravilnu dostavu.

Vrijeme tijekom pokušaja je važno i puno truda je potrebno od žene u radu da se koncentriraju i slijede sve upute medicinskog osoblja. U ovom slučaju, uloga babice je vrlo važna, što pomaže ženi koja se trudi zapamtiti kako pravilno disati. Budući da u tom razdoblju žena može jednostavno zaboraviti sve što je studirala na pripremnim tečajevima, ako ih je pohađala.

Zatim počinje druga faza ovog razdoblja, nazvanog generička. Vrlo je odgovoran, jer dijete mora dovršiti nekoliko unutarnjih udara koji mu je najteži, a istodobno pod stresnim stresom. Stoga se medicinska kontrola događa gotovo svake minute.

Prvo, glava fetusa je sastavljena da prolazi kroz ravninu male zdjelice, a zatim, ponavljajući oblike rodnog kanala, rotira, izlazi iz genitalne proreze i neprekidno. Onda dolazi rođenje. Zatim se pojavljuju ramena, stvarajući preliminarni unutarnji udar, a zatim torzo i noge izađu bez problema. Ako je dijete vrlo veliko, ili majka ima usku zdjelicu, tada je rođenje prirodno nemoguće i obavlja se carski rez.

U razdoblju 2, aktivnost pri rođenju može se oslabiti, a pokušaji postaju slabiji. Kao rezultat toga, postoji opasnost od "zabijanja" fetusa, što dovodi do hipoksije, naginjanja dijelova tijela na pogrešan način, slabosti žene u radnoj snazi. Kao i krvarenje, što može ukazivati ​​na placentalnu abrupciju, što je ozbiljna komplikacija. Istodobno, promjena srca rađanja. Slušat će se ne samo tijekom trudnoće, već i tijekom poroda sa stetoskopom nakon svakog pokušaja.

Nakon što se glava pojavila, sluz se ukloni iz usta i nosa, kako bi se izbjeglo da je dođe u dišne ​​putove kad novorođenče počinje samostalno disati. Placenta, koja je još u maternici, odvojena je potiskivanjem s dvije stezaljke. Čim djetetu bude prvi krik, smatra se novorođenčad. Ovo je kraj drugog razdoblja rada.

Treće razdoblje

Treće razdoblje naziva se sukcesija. Nakon što se dijete rodi, volumen maternice uvelike se smanjuje, a potrebno je vremena da se dobije normalan ton, jer potonji odvaja i rodi i zbog kontrakcija. U pravilu, za prvorođene žene, počinju 10 minuta nakon kraja drugog razdoblja. Malo kasnije, tko je drugi i kasniji, budući da mišići uterusa u njima imaju smanjeni ton zbog istezanja zbog ranijih rađanja. Obično se rađanje posteljice javlja za 20 minuta.

Ako pod utjecajem kontrakcija maternice placenta nije odvojena od zida ni na koji način, a rođenje se ne pojavljuje za pola sata, tada se u tom slučaju odvaja ili uklanja pod općom anestezijom. Ponekad se istiskuju, a žena u radu ima neugodne kratkotrajne senzacije. Nakon što se postane placenta, porod se smatra potpunom.

Na kraju procesa rođenja, žena ostaje u dvorani za još dva sata. To je neophodno kako bi se izbjegle nepredviđene komplikacije. Tijekom tog perioda liječnik redovito pregledava njezin rodni kanal i placentu.

Vrlo često, treće razdoblje može biti komplicirano krvarenjem, koje se nastavlja i nakon isporuke. Uzrok može biti posteljica koja ima abnormalno vezanje na stijenke maternice. Krvarenje je također moguće ako se smanji sposobnost kontrakcija maternice ili ako je ozlijeđen rodni kanal.

U tom se slučaju poduzimaju potrebne mjere:

 • posteljica se uklanja ručno;
 • kroz abdominalnu masažu prednje stijenke maternice;
 • nametnuti led na podlogu (oko 20 minuta);
 • ubrizgati lijekove koji smanjuju maternicu;
 • šivati ​​štetne putove.

Trajanje isporuke

Mnoge žene u radnom životu imaju razdoblje djetinjstva i njihovo trajanje je drugačije. Istina, to malo varira. Prvo rođenje općenito je dulje od sljedećeg, a traje od 9 do 11 sati. Najduže traje 18 sati.

Za one koji rađaju drugu i sljedeća vremena, proces traje od 6 do 8, a maksimalni je do 14 sati. Dugotrajni rad se smatra ako prelazi maksimalno trajanje i završi ranije - zove se brzo. Ubrzo razmislite o završetku prije 4 sata u nepovoljnom položaju.

Postpartum razdoblje

Počinje s rođenjem posteljice, 40 dana prosječnog trajanja. Rani poslijeporodni jaz - 2 sata nakon uspješnog otklanjanja majke. U tom razdoblju postoji samo vrlo visok rizik od hipotoničnog krvarenja.

Zatim slijedi oporavak jaza. Ovo je vrijeme kada se mlada majka mora pridržavati nekih pravila: odgovarajući san i odmor i ograničenja na seksualni život. Tijekom tog razdoblja dojenje se poboljšava i zdravlje se vraća. Započeti pražnjenja, lochia, koja prati kontrakciju maternice, a njegova veličina postupno vraća u svoju bivšu državu.

Tijekom postporođajnog razdoblja mlada majka ne može biti nervozna. Potrebno je uzeti vitamine koji su potrebni ne samo da vraćaju njezino zdravlje i ton, već i za novorođenče. U tom razdoblju ljubav i briga rodbine i prijatelja, kao i njihova pomoć i moralna podrška vrlo su važni za nju.

Sažeci, povijesti i priručnici o ginekologiji i porodništvu (60 kom.) / Imajući rađanje

Održavanje prve etape rada

Prvo razdoblje rada započinje pojavom redovitih kontrakcija maternice, praćeno zaglađivanjem i otvaranjem vrata maternice, a završava potpunim otkrivanjem grla maternice. Prilikom provođenja prvog razdoblja treba razmotriti:

1) stanje žene u radu (pritužbe, boja kože, sluznice, dinamika krvnog tlaka, frekvencija pulsiranja i punjenje, tjelesna temperatura itd.). Pozornost treba obratiti na funkciju mokraćnog mjehura i utroba.

2) Važno je pravilno procijeniti prirodu rada, trajanje i snagu kontrakcija. Do kraja prve faze rada, kontrakcije se trebaju ponavljati nakon 2-3 minute, traju 45-60 sekundi i stječu znatnu snagu.

3) Praćeno je za fetus slušanjem otkucaja srca tijekom 15 do 20 minuta, au slučaju izlijevanja vode - za 10 minuta. Fluctuacije frekvencije fetalnih tonova srca od I20 do 160 u prvoj fazi rada smatraju se normalnima. Najcitnija metoda procjene stanja fetusa je kardiografija.

4) Praćenje stanja mekog genitalnog trakta pomaže u identificiranju stanja donjeg dijela maternice. U fiziološkom tijeku rada, palpacija donjeg dijela maternice ne bi trebala biti bolna. Otvarajući otvaranje ždrijela, kontrakcijski prsten se diže iznad krila, a punim otvorom maternice maternice ne smije biti veći od 4-5 poprečnih prstiju iznad gornjeg ruba krila. Njegov smjer je horizontalan.

5) Stupanj otvaranja ždrijela maternice određen je razinom stanja prstena za skupljanje iznad gornjeg ruba ribnjaka. (Schatz-Unterbergonova metoda), prema visini stanja dna maternice u odnosu na xipoidni proces žene u radu (Rogovinova metoda). Najtočnije otkrivanje grla maternice određeno je vaginalnim istraživanjem.

Vaginalni pregled rada se obavlja s početkom rada i nakon ispuštanja vode / vode. Dodatne studije provode se samo prema indikacijama.

6) Napredak prezentacijskog dijela prati se korištenjem vanjskih metoda oporavka.

7) Promatranje vremena pražnjenja i prirode vode. Kada se voda izlije prije potpunog otvaranja maternice, provodi se vaginalni pregled. Pozornost treba obratiti na boju o / vode. Voda ukazuje na prisutnost fetalne hipoksije. S potpunim otkrivanjem grla maternice i cijelog fetalnog mjehura trebalo bi proizvesti amniotomiju. Rezultati promatranja žene zabilježeni su u povijesti porođaja svaka 2-3 sata.

8) Maksimalna anestezija rada obavlja se. Za bol reljefno porođaj naširoko koristi lijekove s antispasmodic akcije:

Atropin 0,1% -tna otopina od 1 ml. u / m ili / u.

Aprofen 1% -tna otopina od 1 ml v / m. Najveći učinak je opažen kada se aprofen kombinira s analgeticima.

Ne-spa 2% -tna otopina od 2 ml. subkutano ili in / m.

4. Baralgin, spazgan, maxigan za 5 mg / iv polako.

Pored ovih lijekova za anesteziju u prvoj fazi rada, može se koristiti periduralna anestezija, dajući izražen analgetski antispazmodijski i hipotenzivni učinak. Izvodi ga anesteziolog i izvodi se kada se vrata maternice otvore za 4-3 cm. Od lijekova koji utječu uglavnom na moždani korteks, primjenjuju se:

Dušični oksid pomiješan s kisikom (2: 1 ili 3: 1). U nedostatku dovoljnog učinka, trilen se dodaje u plinsku smjesu.

Trilen ima analgetski učinak u koncentraciji od 0,5-0,7%. U slučaju intrauterine hipoksije fetusa, trilen se ne koristi.

GHB se uvodi u obliku 20% -tne otopine od 10-20 ml. In / in. Anestezija se javlja za 5-8 minuta. I traje 1-3 sata. Kontraindicirana kod žena s hipertenzijskim sindromom. Uvođenjem GHBA provodi se premidiranje 0,1% -tne otopine atropina - 1 ml.

Promedol 1-2% -tna otopina -1-2 ml ili fentanil 0,01% - 1 ml, ali najkasnije 2 sata prije rođenja djeteta, jer smanjuje respiratorni centar.

Drugo razdoblje porođaja počinje s početkom potpunog otkrivanja grla maternice, a završava rađanjem djeteta. U drugoj fazi rada potrebno je promatrati:

1) stanje majke;

2) priroda radne aktivnosti;

3) fetalni status: određen slušanjem njegovog srca nakon svakog pokušaja usred pauze, fluktuacija učestalosti sekundarnih fetalnih tonova u drugoj fazi rada od 110 do 130 otkucaja. u minutama, ako je usklađen između pokušaja, treba ga smatrati normalnim;

4) stanje donjeg dijela maternice: procjenjuje se razina stanja prstena za skupljanje iznad gornjeg ruba maternice;

5) promicanje prezentiranog dijela fetusa (glave): pomoću vanjskog opstetrijskog recepta Leopolda-Lovitskog, uzimajući Piscachek.

Od trenutka erupcije kuhanja, počinju pružati ručnu podršku, čija je svrha spriječiti traumu glavi fetusa i mložnog kanala (uklanjanjem glave u malom opsegu). Sastoji se od 5 boda, koji se mijenjaju u određenom slijedu:

sprečavanje preranog neozlijeđivanja glave;

uklanjanje glave iz genitalnog proreza izvan pokušaja;

smanjenje napona perineum;

oslobađanje ramena i rođenje fetalnog tijela, treba zapamtiti da je u nazočnosti klinike prijeteće perinealne rupture (bljedilo, cianoza, edem) epiziotomija (perineotomija); kako bi se anestezirao u razdoblju egzila, može se upotrijebiti dušični oksid u smjesi s kisikom, žena treba dobiti dovoljnu količinu kisika.

Održavanje treće faze rada

Treće razdoblje počinje od trenutka rođenja posljednjeg fetusa i završava s otpuštanjem posteljice. Treće razdoblje je najopasnije za žene u radu zbog mogućnosti krvarenja. Načelo provođenja uzastopnog razdoblja treba aktivno čekati. S početkom perioda praćenja potrebno je provesti kateterizaciju mjehura, čije pražnjenje refleksno pojačava kontrakciju maternice i potiče razdvajanje posteljice.

Strogi zapis o količini krvi izgubljenih. Dopušteni gubitak krvi u zdravih žena ne smije prelaziti 0,5% tjelesne težine. Međutim, u prisutnosti anemije, teških oblika toksikoze i srčane patologije, dopušteni gubitak krvi ne bi smio biti veći od 0,3% tjelesne težine.

Praćenje stanja ženske žene.

Praćeni znakovi odvajanja odraslih. Kada se posteljica razdvaja, maternica postaje uži promjer, produžuje i skreće do desnog hipohondrija (znak Schröder), ligatura koja se primjenjuje na pupčanu vrpcu izravno na genitališnom prorezu smanjuje, dok se potomstvo odvaja za 5-10 cm. Odvojena od zida maternice nakon smrti, ispuštanje u vaginu, uzrokuje refleksnu želju da gurne (znak Mikulich-Radetsky). Kada se pritisne rub dlana preko grudi kad se placenta odvoji, pupčana vrpca se ne povlači (znak Chukalov-Kyustner).

Ako postoji barem jedan znak odvajanja odraslog poroda, žena bi trebala biti prisiljena gurati, ako se potomstvo ne rodi sama po sebi, koristi se Abuladzeova tehnika (napadaj prednjeg trbušnog zida u uzdužnom nabiranju).

U slučaju zakašnjenja školjaka potomstva u vrijeme njegova rođenja, preporuča se podizanje "zdjelice žene" ili "uvijanje" u kabel i izlučivanje.

Izlučeni postpartal pažljivo "ispituje" određuje integritet lobula, mjesto rupture membrana, što omogućuje procjenu mjesta placentalnog mjesta. Pozornost je usmjerena na tijek krvnih žila s fetalne površine posteljice (mogućnost dodatnog lobula), mjerenja su napravljena od obostranog presjeka promjera površine posteljice koja u normalnim veličinama ne prelazi 18-20 cm, a značajan placentalni položaj može dovesti do hipotoničnog krvarenja.

Prvi put 4-6 sati (rani porodni period) postoji rizik od hipotoničnog krvarenja. Ova okolnost zahtijeva posebnu pažnju na puerperal i čini joj neophodnim za boravak u rodu / dvorani u prva dva sata. Tijekom tog vremena promatramo dinamiku stanja majke, ton maternice, krvarenje iz rodnog kanala.

Ispitivanje cerviksa izvodi se pomoću zrcala mekog porodnog kanala. Nakon 2 sata, puerperal se prenosi na postpartum odjel.

Bodyazhina V.I. i ostalo: Obstetrika: udžbenik za studente medicinskih instituta. - Kursk: iznajmljeno poduzeće "Kursk", 1995.

Aylamazyan E.K. Obstetrika: udžbenik za studente medicine. - St. Petersburg: "Posebna literatura", 1997.

Klinička predavanja o porodici i ginekologiji / Ed. Strizhakova A.N..- Moskva, "Medicina", 2000

I.V. Duda, V.I. Duda Clinical Obstetrics, Minsk, 1997. - P. 80-92.

VV Abramchenko Aktivno upravljanje porođajem, St. Petersburg, 1996. - P.67-173.

A.N.Strizhakov. A.I.Davydov, L.D. Belotserkovtseva, odabrane predavanja o opstetriji i ginekologiji, Rostov-na-Don, 2000. - str. 18-42

E. A. Chernukha Generic block, M., 2001. - P. 16-247.

Provjerite kontrolu znanja studenata

Koliko razdoblja isporuke znate?

Koje znakove karakteriziraju bolovi u radu?

trajanje i učestalost;

trajanje, učestalost, nenamjeran;

snaga, ritam, bol;

snagu, učestalost, trajanje, bol;

Koja je prva faza rada?

ovo je razdoblje koje počinje pojavom redovitih kontrakcija i završava rođenjem djeteta;

počinje nakon uporabe vode i završava s početkom pokušaja;

počinje pojavom redovitih kontrakcija i završava potpunim otkrivanjem cerviksa;

počinje nakon uporabe vode i završava potpunim otkrivanjem cerviksa;

Počinje s redovitim kontrakcijama i završava ispuštanjem vode / vode.

Trajanje rada na početku prve faze rada?

Tri razdoblja rada: što očekivati ​​od njih?

Rođenje djeteta je težak i dug proces, stoga je priroda sama izumila tri razdoblja rađanja. Svaki od njih ima svoje zadaće i osobine, što je korisno za trudnu majku da se upoznaju kako bi se unaprijed pripremili.

Elizaveta Novoselova
Opstetričar-ginekolog, Moskva

Generička aktivnost je ritmička kontrakcija uterusa - kontrakcija. Ovi rezovi pomažu bebu da izlazi iz maternice i rodi se u svijetu. Kontrakcije izmjenjuju razdoblja opuštanja maternice - intervalima. Od tih kontrakcija, izmjenično opuštanje, i sastoji se od svih rodova. U početku, rezovi su kratki (nekoliko sekundi), a intervali su duga (do pola sata). Zatim, kako se razvija rad, kontrakcije se pojačavaju i traju dulje, a intervalima se postupno smanjuje. Taj proces razvoja naziva se dinamika radne aktivnosti.

Prva faza rada

Ova faza rada naziva se razdobljem cervikalne dilatacije. Maternica se može zamisliti kao preokrenutu posudu, čije se dno nalazi na vrhu, a vrat - vrat - okrenut prema dolje prema vagini. Unutar ovog broda nalazi se fetalni mjehur ispunjen vodom, a u mjehuriću je beba. Da bi se dijete rodilo, potrebno je najprije da se grlić maternice otvori tako da propušta glavu. Upravo je taj proces - otvaranje vrata maternice - i prva faza rada ostavlja. Razdoblje cervikalne dilatacije najdulje je (više od 2/3 cjelokupnog procesa isporuke) i zahtijeva najviše strpljenja od očekivane majke.

U vrijeme početka rada u tijelu, žena je već imala određenu pripremu. Cerviks se omekšao, a cervikalni kanal - rupica u vratu maternice koja povezuje vaginu s maternicom - toliko je otvorena da je mogla propustiti savjete dvaju stomatoloških prstiju.

Kontrakcije su obično povezane s osjećajem boli. Međutim, u svojoj biti, kontrakcija je mišićna napetost cijelog zida maternice. To je osjećaj napetosti u abdomenu i povezani osjećaj nemir koji buduća majka doživljava tijekom prvih napada. Točno isti osjećaj proizlazi iz naprezanja ruku ili mišića nogu. Na početku kontrakcije osjećaj napetosti je minimalan, sredinom kontrakcije ona se postepeno povećava, a zatim se počinje smanjivati. Može se reći da kontrakcije nastaju u valovima. U početku, trajanje kontrakcije ne prelazi nekoliko sekundi, a razina napetosti mišića maternice i nelagoda uzrokovana time su minimalni. Zatim unutar 4-5 sati, kontrakcije se postepeno produžuju i idu za 10, 15, 20 i 30 sekundi. Osjećaji žene tijekom borbe također se mijenjaju postupno: napetost se povećava s vremenom, a osjećaj nelagode povezan s njom postaje sve više i više primjetljiv. U nekom trenutku, osjećaj boli se pridruži napetosti tijekom borbe, ali je neumoran, a ne oštar. Uobičajeno, buduće majke se žale da se povlače, bolne i dosadne bolove ispod i na bočnoj strani trbuha, u području lumbalnog kraja i na žrtvom. Bol se također razvija u valovima, pojavljuju se na početku borbe, dostižući vrh u sredini i postupno blijedi prema kraju kontrakcije maternice. Najneugodnije kontrakcije postaju na kraju prve etape rada.

S prvim kontrakcijama, koje obično traju 5-7 sekundi, a interval između njih je 20, 30, a ponekad i 40 minuta, cerviks počinje skratiti. Liječnici to nazivaju procesom koji zaglađuje vrat. Nakon otprilike 1,5-2 sata, maternica konačno izglađuje i pretvara se u okruglu rupu u maternici. U vrijeme zaglađivanja vratne rupe u njemu je 2 cm, kontrakcije traju oko 10 sekundi, a interval je blizu 15 minuta. Sada započinje stvarni otvaranje vrata maternice, ili, kako kažu liječnici, opstetrijska ždrijela. Nakon još 1,5 sata, interval između kontrakcija se smanjuje na 10 minuta, a same kontrakcije traju 15 sekundi. Grlić maternice rasteže 3 cm.

Prije nego što je razlika između kontrakcija smanjena na 10 minuta, očekivana majka može biti kod kuće. Naravno, to je moguće samo pod uvjetima dobrog zdravlja i ako se amnionska tekućina ne povuče. Čim je zabilježen interval između kontrakcija od 10-12 minuta, vrijeme je da otiđete u bolnicu! Od istog trenutka potrebno je odbiti hranu i piće. Štrajk glađu preporučuje se iz dva razloga. Prvo, u ovoj fazi, proces cervikalne dilatacije često prati mučnina i povraćanje. Ova neugodna osobina objašnjava činjenica da vagusni živac kontrolira cerviks i otvor trbuha. Prema tome, ako je želudac bogat sadržajem, mučnina i obilna povraćanja su zajamčena. No, postoji ozbiljan razlog za ograničavanje unosa hrane i vode. Ako je potrebna anestezija udisanja, želudac ženke treba biti prazan. Inače, nakon uvođenja anestezije, sadržaj želuca može biti bačen u dišni sustav. Ova komplikacija ima iznimno ozbiljne posljedice za zdravlje i život buduće majke.

Sve to vrijeme, u nedostatku posebnih preporuka liječnika, možete slobodno kretati u prenatalnom odjelu, uzimajući udobne posture, masirajući donji dio leđa i donji trbuh. Čekaonice bi trebale izbjegavati iznenadne pokrete. Sjedenje na tvrdu površinu nije preporučljivo od početka redovitih kontrakcija, jer to povećava pritisak na glavu fetusa. Tijekom poroda možete dobiti na brodu ili gimnastičku gumenu kuglu. Kako biste smanjili nelagodu tijekom kontrakcije, možete koristiti česte plitko disanje, disanje kroz nos i izdisanje usta. Između kontrakcija, morate se opustiti i odmoriti.

Otprilike 4-5 sati od početka rada, kontrakcije traju ne manje od 20 sekundi, a interval između njih je 5-6 minuta. Ta učestalost kontrakcija obično odgovara 4 cm cervikalne dilatacije. Istovremeno, zbog povećanja kontrakcija maternice, fetalni mjehur može se otvoriti.

Nakon upotrebe amnionske tekućine, kontrakcije se pojačavaju i postepeno mogu postati bolne. Buduću majku ponudit će leći 20-30 minuta, postižući pritiskanje djetetove glave do ulaza u zdjelicu. Takva se mjera poduzima kako bi se spriječilo prolapsiranje pupkovine. Nakon 1,5 sata, vrat se otvara do 6-7 cm, kontrakcije traju pola minute, interval iznosi 3-4 minute. Ako se generička aktivnost razvija prema klasičnoj shemi, tj. Bez ikakvih kršenja, tada se u 1,5-2,5 sati pojavi potpuno otvaranje cerviksa. Ovim izrazom, liječnici označavaju veličinu otvora vrata maternice, 10-12 cm, kroz koje dijete može proći glavu. U ovoj fazi, kontrakcije postaju vrlo česte (za 1-2 minute) i dugo - do 1 minute.

Nakon što je cerviks potpuno otvoren, beba nema više prepreka na putu. Sada može ostaviti maternicu i krenuti kroz rodni kanal do izlaza. Prvo razdoblje rada u prosjeku traje oko 8-10 sati.

Drugo razdoblje rada

Sljedeće se razdoblje naziva moćno razdoblje ili razdoblje protjerivanja fetusa. Zbog kontrakcija maternice, dijete je gurnuto niz vaginu. Tijekom rada žena doživljava osjećaj sličan potrebi za ispraznim crijevima. Ovaj osjećaj uzrokuje činjenica da dijete pritisne glavu na vaginalne zidove i iritira susjedni rektum. Kao odgovor na taj osjećaj, očekivana majka ima snažnu želju da potisne, tj. Da pritisne tisak.

Međutim, ona neće moći ostvariti njezinu želju i početi potpuno sudjelovati u procesu rođenja. Na početku druge etape rada, odrasla žena se traži da ne gura tijekom kontrakcije unatoč činjenici da ona zaista želi to učiniti. Takva mjera je neophodna kako bi se dijete moglo spustiti i krenuti u smjeru izlaza iz rodnog kanala. Rodni kanal žene ima zakrivljen oblik. Prve bolne kontrakcije tjeraju dijete prema rektumu. Usred puta se nalazi na prsnom podu - zavoju rotirajućeg kanala. Nakon što je fetus prošao zavoj rotirajućeg kanala, njegov je pokret usmjeren prema pubičnoj simfizi (pubis). Pokušaji na samom početku druge etape rada nedjelotvorni su - kao rezultat mišićnog guranja, dijete će gurati glavu prema stražnjem zidu vagine i neće se moći spustiti do prestanka pokušaja. Osim toga, rani pokušaji mogu dovesti do značajnih ruptura stražnjeg vaginalnog zida. Za bebu, preuranjeni pokušaji su također opasni: kao rezultat povećanog pritiska vaginalnog zida na glavi, može doći do intrakranijalnog krvarenja (stanje koje ugrožava zdravlje i život bebe).

Što je bliži izlazu iz vagine, fetus se nalazi u vrijeme pokušaja, to će biti učinkovitiji proces i manje vremena će trudna majka morati gurati. To je važno: pokušaj je dovoljno težak posao koji traži puno energije od majke i bebe. Tijekom pokušaja, zidovi vagine vrlo čvrsto pričvršćuju fetus, a trbušni mišići i uterus s velikom silom guraju naprijed. Osim toga, za vrijeme pokušaja, žena koja je u naporu drži dah, privremeno lišenje djeteta kisika. Kao rezultat naglašavanja tkiva ramenog kanala i smanjenja razine kisika u krvi majke u vrijeme pokušaja, fetus doživljava maksimalnu hipoksiju (gladovanje kisikom).

Između kontrakcija u drugoj fazi rada potrebno je opuštanje i opuštanje što je više moguće, štedi energiju za pokušaje. U tom je razdoblju trudna majka još uvijek u prenatalnom odjelu. Najčešće se preporuča pričekati bolne kontrakcije dok leži na svojoj strani na krevetu. Međutim, ako nema kontraindikacija (trebate se raspitati o tome od liječnika koji rađa), trudna majka može stati na sve četiri na krevetu, stajati na podu, nasloniti laktove na krevet ili sjediti na brodu. Okomiti položaj pomoći će ako se proces poroda odgađa: u ovom slučaju sila gravitacije ubrzava kretanje djeteta na izlaz. Bez obzira na položaj žene, od početka druge etape rada, uvijek treba biti liječnik ili primalja u blizini nje. Nakon svake kontrakcije (uz pomoć stetoskopa ili ultrazvučne sonde) prate fetalni otkucaj srca, njegov napredak duž rođendanskoga kanala i odrediti trenutak kada je moguće početi gurati.

"Slučajni" je proizvoljan (to jest, pod kontrolom žena u radnoj snazi, za razliku od kontrakcije, čija pojava ne ovisi o volji žene) napetosti abdominalnih mišića i dijafragme. U tlačenju tijekom tiska, očekivana majka shvaća želju da se gura, uzrokovana iritacijom rektalnog zida, raseljenog tijekom napretka glave djeteta duž rođendanskoga kanala.

Prije pokušaja buduće majke pomažu da se presele u Rakhmanov krevet - poseban uređaj za porođaj koji se nalazi u istom odjelu ili u sobi za rodilište koji se nalazi pokraj vrata. Ako je potrebno, žena koja se bavi poslom prevozi se na gurney. Nakon što su osoblje i očekivana majka spremni susresti bebu, primalja objašnjava ženu detaljno kako gurati. Prije svakog pokušaja potrebno je potpuno udahnuti, a zatim zadržati dah i naprezati tisak što je više moguće. Na kraju pokušaja glatkog izdaha. Obično, tijekom trudnoće, žena u radu uspijeva napraviti poticaj 2-3 puta. Lovač dalje potiče dijete kroz rodni kanal, čime se približava trenutak rođenja.

Kontrakcije u dužem razdoblju kraće su nego na kraju prvog: sada traju oko 30-35 sekundi, a interval se produžava na 3 minute. Bolnost na početku borbe brzo je zamijenjena snažnom željom za guranjem. U pravilu, pokušaj donosi olakšanje. Između pokušaja potrebno je opustiti, odmarati i akumulirati snagu za sljedeću borbu.

Drugo razdoblje rada obično traje od 20 minuta do 2 sata.

Treća faza rada

Nakon rođenja djeteta započinje posljednje, najkraće razdoblje rada - praćenje. Buduća majka je još uvijek na Rakhmanovom krevetu. Neko vrijeme ne osjeća kontrakcije. Onda je neznatna borba. Istodobno, oblik trbuha promjena - nakon što je smanjen oko 8 puta odmah nakon rođenja djeteta, u trenutku rada postaje asimetričan. Istodobno se pojavljuje mali tok krvi iz genitalnog trakta, a pupčana vrpca počinje spuštati. Ovi fenomeni upućuju na to da placenta, koja još uvijek ostaje unutar, odvojena od zida maternice. Ženama je ponuđena da naporno rade da bi rodila potomstvo - placentu s fetalnim membranama. Proces odjeljivanja posteljice od stijenke maternice, njegovo kretanje duž rođendanskog kanala i rođenja normalno je potpuno bezbolno i odvija se uz minimalan napor. Uobičajeno, od rođenja djeteta do raspodjele potomstva trebao bi trajati najviše pola sata.

Od oslobađanja potomstva, porođaj se smatra potpunim. Liječnik pregledava rodni kanal, a potom je buduća majka položena na gurney i pratila njezino stanje. Ako je porodni poremećaj uspješan za majku i dijete, a stanje zdravlja ocijenjeno je zadovoljavajućim, neposredno nakon pregleda, ženska žena (kako se poziva novorođena žena) pomoći će pričvrstiti bebu na prsa. I dva sata nakon rođenja, sretni će par napustiti jedinicu rođenja i otići na odjel za postpartum.

Udišite ispravno tijekom rada!

Da se opustite tijekom bolne borbe, a da ne pritisnete tisak, kada je još uvijek nemoguće gurati, preporučuje se da se trudna majka koristi posebnim disanjem. Na početku borbe trebali biste otvoriti usta i disati što je moguće češće i površno (poput psa) tijekom cijelog razdoblja. Takvo disanje daje maksimalnu relaksaciju dijafragme (kontinuirano se kreće tijekom inhalacije - izdisaj, stvaranje stresa nemoguće), trbušne mišiće i prsni pod. Kao rezultat toga, fetus tijekom kontrakcije maternice postupno se spušta duž rođendanskoga kanala. U procesu takvog napretka fetusa nema nagle promjene intrakranijskog tlaka, dijete prima dovoljno kisika i osjeća se zadovoljavajuće.

Jesu li bolni pokušaji?

Trenutak rođenja djeteta prati majku, a prilično snažnu fizičku napetost nego bol. Činjenica je da dijete s glavom proteže tkivo perineuma toliko da je opskrba krvlju uznemirena neko vrijeme. Bez napajanja krvi, prijenos živčanih impulsa je nemoguć, što je također signal boli. Stoga, bol u perineumu, koji se tako boji budućih majki, u ovom trenutku nije, postoji samo osjećaj distenzija unutar vagine, koju je stvorila beba.