31 tjedan trudnoće

Rođenja

sadržaj:

Pod kožu je nakupila puno masnog tkiva, pa je nemoguće vidjeti plovila ispod kože djeteta. Dijete je ovladalo mokrenjem, bubrezi su u potpunosti formirani. Placenta i maternica rade još aktivnije, prolaze barem 500 mililitara krvi kroz krvne žile. Unatoč tome, dječja se krv ne miješa s krvlju majke. Dječji nokti rastu još jače. Vizija se pojačava, a dijete još snažnije reagira na iznenadne bljeskove svjetla.

Žena koja doživi tešku bol u području lumbalne regije. Zbog jakog opuštanja svih mišićnih tkiva, vazodilatacija se javlja, dakle, u 31. tjednu, mogu se pojaviti varikozne vene. Zbog velike količine amnionske tekućine i velike težine djeteta, koja iznosi približno 1600 grama, žena daje najmanje 8 kilograma težine.

Uterus se povećava i povećava, povećava žgaravicu i pritisak na sve unutarnje organe. Pokušajte prilagoditi hranu: jesti 6 puta dnevno, ali u malim obrocima, tako da je hrana lakše probavljiva i trbuh se ne rasteže. Postoji bol u području zdjelice, povezana je s hormonom relaxinom, koji opušta kosti zdjelice i priprema ženu za porođaj.

U trećem tromjesečju trudnoće dolazi do značajnih promjena u vašem životu. Nedostaje puno vremena prije rođenja, a roditelji počinju razmišljati o stvaranju ugodnih uvjeta za bebu, s definicijom imena, kupnjom dječjih stvari i slično.

31 tjedan trudnoće: što se događa s djetetom

Razvoj bebe nastavlja se intenzivno, iako je uspio dobiti dovoljno snažnije. Fetus je već prilično blizu maternice, težina može doseći pola kilograma i više, a njezin rast može doseći i do 41 cm. Pokušavajući se prilagoditi takvom uskom prostoru, beba se srušila, a ruke i noge prelaze.

Dijete se i dalje puno kreće tijekom dana, ali na različite načine. Sada razvija fazu sna i aktivnog ponašanja. Pokreti bebe već se osjećaju od strane Pape, ako dotakne želudac, a također možete vidjeti kako se obrisi njegova tele pojavljuju kad se baci i okrene.

U ovoj fazi razvoja, karakteristike lica postaju sve slabije, nos postaje definiraniji, raste uši, vrat se produljuje. Koža je naborana i ima crvenu boju. Pod njom počinje nakupljati masno tkivo koje dodatno pridonosi izglađivanju kože. Pluća djeteta dovoljno su razvijena, ali ne toliko kao u 8. mjesecu.

Tridesetog tjedna mozak se nastavlja razvijati, povećava se njegova veličina. Živčani završetak počinje aktivno funkcionirati, a nerve veze počnu oblikovati. Živčani impulsi već se prenose mnogo brže, što pridonosi činjenici da je fetus sposoban učiti.

Dijete je u stanju reagirati na vanjske zvukove, već može pokazati nezadovoljstvo ili, naprotiv, voli slušati određenu glazbu, glavna stvar je da njegov zvuk nije previše glasan, jer ga može uplašiti. Vaša beba počinje razlikovati glas i tatu. On također reagira na svjetlo. No, još uvijek ne razlikuje boje, ta sposobnost da se pojavi tek nekoliko mjeseci nakon rođenja. Oštrice su uvelike pod utjecajem vaših emocija, on razumije kada se osjećaš loše i kad osjećaš radosne osjećaje. Stoga je potrebno eliminirati moguće iritante i izbjeći stresne situacije.

Fotografije tummyja u 31. tjednu

Trudnoća u 31 tjednu - osjećaje

Sada vaše tijelo postaje umorno mnogo češće i brže. Teško vam je disati zbog činjenice da težina djeteta na 31 tjednu trudnoće postaje velika i ne dopušta dovoljno zraka da ispuni pluća. Pokreti također postaju malo neugodni, s rastućim rizikom da padnete. Može doći do kratkog daha, posebno tijekom vježbanja. Pokušajte hodati manje i sporije, trebate pratiti svoje držanje i pokušati se opustiti više. Vaša koža i kosa mogu zadovoljiti njihov izgled. Slika postaje zaobljena, a sada ste utjelovljenje ženstvenosti. U videu ispod možete vidjeti kako se odvija 31 tjedan trudnoće, kao i fotografiju fetusa.

Metabolička stopa se povećava, tako da se često osjećate vruće, što dovodi do oslobađanja znoja, unatoč tome gdje ste: u toploj ili hladnoj sobi. Zapravo, ovaj fenomen je vrlo pozitivan, jer pomaže tijelu da ukloni štetne tvari iz tijela.

Vrlo je važno jesti. Pokušajte jesti više zdrave hrane. Osnova vaše prehrane trebala bi biti mliječni proizvodi, žitarice, meso i riblja jela. Potrebno se suzdržati od prženih, oštrih i teških jela, jer i tako opterećenje na radu bubrega. Fetus je prilično teško na dijafragmi i trbuhu, pa je u donjem dijelu trbuha teško. Kolostrum, preteča majčinog mlijeka, može se oblikovati u dojci. U nekim ženama, kolostrum može teći često, dok se drugi možda ne pojavljuju uopće. Prisutnost ili odsutnost kolostruma tijekom trudnoće ne utječe na sposobnost bebe na dojenje.

Trudnoća od 31 tjedna: težina i težina vaše fetusa

Redoviti raspored posjeta ženskim konzultacijama omogućuje liječniku koji prati vašu trudnoću da prati promjene u vašoj težini. Do 31. tjedna težina se ne smije smanjivati, nego povećati, jer dijete raste svakodnevno. Težina se ne smije povećavati samo zbog nakupljanja zaliha masnih naslaga žene. Na to utječu apsolutno drugi čimbenici: povećanje količine amnionske tekućine, povećanje volumena krvi, placenta, uterus, povećanje težine grudi. Ne možete se brinuti zbog činjenice da idete na potkožno masno tkivo, jer će ta zaliha biti potrošena tijekom poroda i dojenja.

Često trudnice koriste svoju poziciju i vode ih fraza "ako želim jesti, onda bih trebao jesti koliko želim i što želim". Takav nemaran odnos prema prehrani je vrlo negativan učinak na dobrobit, može doprinijeti oticanje ruku i nogu, vrtoglavica, pojavu žgaravice, zatvor, pa čak i drozd. Apetit trudnice mora biti kontroliran, posebno u trećem tromjesečju.

Vaša tjelesna težina u 31 tjednu trudnoće može se povećati za oko 11-13 kg u usporedbi s onom prije trudnoće, to je norma. Nemojte paničariti. Ne zaboravite na gore navedene čimbenike, budući da sva težina ne zadovoljava postavljene standarde: netko može imati više, netko ima manje. Ni u kojem slučaju ne smijete poduzimati nikakve radnje bez savjetovanja s liječnikom. Ako je vaš liječnik primijetio bilo kakve abnormalnosti u težini, on će vam reći što učiniti i kako.

Što vas može smetati

Često su pratitelji trudnoće krvni tlak nadvišeni iznad ili ispod utvrđenih granica. Ako ste zabrinuti zbog promjena u tlaku, potrebno je uzeti u obzir da različiti čimbenici utječu na razinu krvnog tlaka: funkciju srca i bubrega. Problem s pritiskom treba izvijestiti svog liječnika. On će odrediti isporuku potrebnih testova i prolaz ultrazvuka kako bi se odredili uzroci bolesti. Valja napomenuti da povećanje i smanjenje pritiska može utjecati uporabom određenih proizvoda, kao što je uporaba slane hrane, tonicnih napitaka (jaki čaj i kava), a neki proizvodi i lijekovi (diuretici i sedativi) smanjuju suprotnost.

Povećanje težine vašeg trbuha uzrokuje značajan stres na zglobovima, zdjeličnim kostima i kralježnici. Da biste smanjili pritisak, morate sjediti na stolicama u kojima morate imati leđa, pokušajte ne hodati predugo, opustite se, šetajte po svježem zraku što je više moguće, jer je to neophodno ne samo za vas nego i za bebu.

Tjedan 31 je sedmi mjesec, tako da žena može osjećati bol u području zdjelice. To je zbog hormona relaxin, koji ima omekšavanje na kosti zdjelice, što rezultira njihovim odvajanjem na strane. To se događa tako da dijete lako može doći na svijet s lakoćom i bez poteškoća.

Ultrazvuk 31. tjedna

Krajem 31. - početkom 32. tjedna trebali biste napraviti sljedeću zakazanu ultrazvučnu pretragu, koja će vam omogućiti da odredite koja beba predstavlja. To će vam pomoći odrediti kakvo će se rođenje dogoditi: bilo prirodnim sredstvima, bilo pomoću carskog reza.

Tijekom ultrazvuka možete vidjeti što dijete radi. Zanimljivo je gledati kako dijete igra s pupčanim vrpcom, prstima, pokrivajući mu lice rukama. Ako je dijete dobro raspoloženo, možete vidjeti kako se osmjehuje.

Uz sve to, liječnik postavljanje dijagnoze, izgleda kao razvoj unutarnje mrvicama vlasti, postoje li odstupanja, mjeri količinu amnionske tekućine, skreće pozornost na stupanj posteljice zrelosti, što je vrlo važno, provjeriti da li su unutarnji organi fetusa abnormalnosti maternice i malog majčino zdjelice. Zaključak mora ukazati na količinu zapletenosti s pupkovinom djeteta, ako ga ima.

Fotografija ultrazvuka 31. tjedna

Stanje maternice

Znatna pozornost tijekom ultrazvuka daje se ispitivanju maternice. Potrebno je pobrinuti se da je sve u redu s njom, jer ona je već dosta velika u veličini, što uzrokuje njezinu majku da osjeća nelagodu.

Do 31. tjedna trudnoće uterus zauzima položaj na 12 cm iznad pupka. Ponekad žena može doživjeti kontrakcije maternice, takozvane kontrakcije treninga. Takve kratkotrajne kontrakcije maternice nazivaju se kontrakcije Braxton-Hicks i, u pravilu, mogu započeti nakon 20. tjedna trudnoće. Uz pomoć takvih rezova, maternica se priprema za porod, u takvim trenucima, bezbolno počinje otvrdnjavati i ukrućivati. Ovo stanje obično traje od 30 sekundi do 2 minute. Ako je popraćeno neugodnim osjećajima, vježbe disanja puno pomažu (duboko udahnite kroz nos i polako uzdisajte zrak usta), kao i promjenu položaja tijela.

Ako ste 31 tjednu trudnoće pratili česte kontrakcije (više od 4 sata na satu), a povratak i trbuh vam se mnogo povrijediti, postoji vaginalni iscjedak, a također ako imate rizik od prijevremenog porođaja.

Seks u trudnoći od 31 tjedna

Mnogi "trudni" parovi djelomično ili potpuno zaustavljaju seks. To može utjecati na dobrobit i emocionalno stanje žene, kao i na strah od muškarca da povrijedi ženu i dijete. Za ovo pitanje možete se obratiti svom liječniku. On, na temelju vaše dobrobiti i testova, može savjetovati o mogućnosti seksualne aktivnosti. Ako nema kontraindikacija, očekivana majka ne osjeća nikakvu antipatiju takvim procesima i ne osjeća se veliko, onda se sjećate da seks u ovoj fazi trudnoće neće naštetiti djetetu jer je zaštićen maternicom i mjehurićem u kojem se nalazi. Često u sedmom mjesecu žena se "probudi" snažnom željom za seksom. Kontrakcije maternice tijekom postizanja orgazma treniraju mišiće vagine za buduće porođaj.

Ako ste, nakon spolnog odnosa, pronašli manje krvotok, onda ne biste odmah trebali izazvati paniku, ali jednostavno trebate biti oprezniji u budućnosti. Svaki par odabire za sebe najudobnije posture, jer to je individualan, ali najudobniji položaj je kada partner zaostaje, jer nema pritiska na trbuh i partner može kontrolirati dubinu penetracije.

Otpuštanje u trudnoći od 31 tjedna

U kasnoj trudnoći, količina vaginalnog iscjetka može lagano porasti. No, potrebno je razlikovati otpuštanje od mogućeg curenja amnionske tekućine. Često se žene ne mogu razlikovati jedna od druge. Ako nema odstupanja, voda je tekućina, prozirna i bez mirisa. Danas, u ljekarni, možete kupiti posebne testove kako biste utvrdili imate li jak iscjedak ili još uvijek curi tekućinu. Ako ta voda curi, hitno morate ići u bolnicu, jer je u takvom trenutku dijete u opasnosti od intrauterine infekcije.

Početkom trećeg tromjesečja (trudnoća je 30-31 i 31-32 tjedna), trudnica je preuzeta vaginalni nalaz kako bi se utvrdila prisutnost različitih infekcija koje mogu predstavljati prijetnju ne samo ženi nego i fetusu.

Gotovo svaka majka ima drozd (31 tjedan trudnoće aktivno se raspravlja u odjeljku "Forum"). Njezin izgled može pridonijeti kršenju u prehrani, osobito prekomjernoj upotrebi brašna i slatkoće. Drugi razlog može biti uporaba dnevnih jastučića. Ginekolozi preporučuju da ih napuste i samo često mijenjaju donje rublje koje se sastoji od prirodnih vlakana. Činjenica da imate drozd može se odrediti krvlju i mukoznim sekretima, popraćenom specifičnim mirisom, koji podsjeća na pivo ili kvasac. Uvijek dovode ženu veliku nelagodu: osjećaj boli genitalija, njihovo razdraženost, teška svrbež i gori. Potrebno je što prije podvrgnuti tijeku liječenja, jer se kod rođenja dijete prolazi kroz seksualni odnos majke i postoji mogućnost njegove infekcije s tom bolešću. Najčešći tretman za dlačice je s svijećama koje su umetnute u vaginu, ali samo one propisane od strane liječnika.

Pažnja se treba posvetiti uočavanju. Ali ne biste trebali odmah paničariti, jer oni mogu biti posljedica pregleda ginekologa, spolnog odnosa i samo ako postoji pukotina u analnom odlomku. To se odnosi na one slučajeve ako je iscjedak mali. Druga stvar je ako su intenzivne, uzrokovane placentom previa ili abruption, što može signalizirati mogućnost preranog rođenja. Ako žena ima krvavo pražnjenje male veličine, ali je popraćena bolom u trbuhu, to može ukazivati ​​na to da ton maternice raste.

Prerano rođenje 31. tjedna

Tijekom trećeg tromjesečja treba polako prikupiti potrebne stvari za putovanje u bolnicu. Puno je bolje i praktičnije ako unaprijed naučite što biste trebali poduzeti sa sobom u bolnicu i saviti sve što vam je potrebno. Doista, u slučaju početka rada, a to se uvijek događa neočekivano, bilo koja osoba, bilo muž, majka, djevojka ili bilo tko drugi, lako bi sve moglo isporučiti u rodilištu bez poteškoća i uz uštedu vremena.

Trudnica mora prije svega voditi brigu o bebi i učiniti sve što je potrebno da pričeka pravo vrijeme za rođenje majke u trbuhu. Uostalom, potrebno je da beba pluća dosegne određeni stupanj razvoja i mrvica može disati neovisno nakon rođenja. Ali ako se okolnosti suprotstavljaju vama ili bebi umoran od zbijenošću, trebali biste se sjetiti - dijete rođeno 31. tjedan trudnoće će preživjeti, a to je najvažnija stvar! U ovoj fazi razvoja, dijete može samostalno održavati tjelesnu temperaturu, uzeti prvu hranu. Dijete već sliči normalnim bebama, ali bi trebalo ostati u posebnom inkubatoru dok ne dostigne dobru dob i dobitak na težini.

Ako se dogodilo da je vaše dijete rođeno 31. tjedna, ne biste trebali biti uzrujani. Pripremite se za njegovanje bebe - on treba vašu ljubav i brigu većinu od sada. Kada liječnici odluče da dijete više ne treba umjetnu podršku za život, onda možete računati na dugo očekivani iscjedak i vratiti se kući.

Počevši od 30. tjedna, možete početi ishoditi rodiljni dopust. Sada je potrebno spremiti paket dokumenata potrebnih u maternici: putovnica, mjenjačka kartica (izdana na antenatalnoj klinici), zdravstveno osiguranje. Razmjena kartica je vrlo važna jer sadrži informacije o cijeloj trudnoći. Pomoći će liječniku koji rodi da vidi ima li majka ili dijete različite zdravstvene probleme, jer u procesu rađanja, vi ili vaš partner jednostavno možete dobiti važne informacije iz vaše glave.

31. tjedan trudnoće

Tridesetog tjedna trudnoće trudna majka već je na porodnom dopustu i na kraju može imati dobar san i odmor. Što će biti 31. tjedan trudnoće, naučit ćete iz našeg materijala.

Trudnoća na 31. tjednu

Odluka je izvrsno vrijeme za odabir liječnika i rodilišta. Ali ovo je ozbiljna okupacija - povjeriti nekome život svog djeteta.

Glavna stvar za liječnika je talent i iskustvo, a za buduću majku - osobni susret s muškarcem. Postoji početni dojam o nekoj osobi, često se ispostavlja da je odlučujući, pa sve detaljno saznajte, nemojte se ustručavati postavljati bilo kakva pitanja, jer se ta osoba mora vjerovati 100%.

Majčina bolnica, u kojoj će se dijete pojaviti, trebala bi biti dobrohotna majci i djetetu, ali je također potrebno znati koja je njegova tehnička oprema: postoji li reanimacija za novorođenčad, koliko su ugodne sobe, bez obzira jesu li dopušteni roditelji.

Da pomogne u postizanju sklada u majčinstvu, moći će se posvetiti posebnim tečajevima za trudnice. Ako su planirane isporuke partnera, možete pohađati tečajeve s partnerom. Možete stići tamo u bilo koje vrijeme, jer nikada nije kasno da bi naučili kako se pravilno pripremiti za proces porođaja i brigu za bebu.

Što se događa u trideset prvom tjednu trudnoće trudnoće

U 31. tjednu trudnoće, očekivana majka dobit će težinu od 250-300 g, ali glavni dio tog povećanja uzrokovan je porastom djetetove veličine. Naravno, ako trudnica nema problema s oticanjem i prekomjernom težinom.

Maternica brzo raste u volumenu, dno je poraslo za 32 cm, iznad pubičnog spoja kostiju. Ponekad se maternica nakratko pojavi, što može učiniti donji dio trbuha u trudnoj ženi. Taj fenomen - Braxton Hicks kontrakcije, tako da tijelo trenira za porođaj.

Pokreti djeteta na 31. tjednu trudnoće dobro se osjećaju, ali njihov se intenzitet nešto smanjuje. Dijete je raslo i već je u skučenim uvjetima, tijesno je u maternici i ne može slobodno, kao i prije, pokazati svoju aktivnost.

Na 31. tjednu trudnoće, dječja glava najčešće se nalazi na ulazu u zdjelicu, a ta se situacija obično održava do rođenja. U nekim slučajevima, prilein dio je stražnjica, a zatim u gornjem abdomenu je moguće grope glavu djeteta.

Mora se zabilježiti kretanje djeteta, a za tu svrhu izdana je posebna forma za trudnicu u antenatalnoj klinici u kojoj treba biti fiksirana. Količina kretanja mora biti najmanje 10 puta u 12 sati ili 4 kretanja tijekom sata odmora.

Buduća beba

Počevši od 31. tjedna trudnoće, beba će dodati 180-200 grama tjedno. Sada je težina 1400-1600 g. Duljina oko 41 cm, a promjer glave je gotovo 78 mm.

Nastavlja se aktivni razvoj mozga i diferencijacija rada njegovih centara. Masa mozga fetusa u ovoj fazi trudnoće već je oko 25% mase mozga odrasle osobe.

Akumulacija potkožnog masnog tkiva prati povećanje tonusa kože, stvaranje prirodnih nabora na područjima koštanih zglobova. Potkožna masnoća dodatno će nadoknaditi nepravilnost termoregulacijskog sustava i pomoći u održavanju konstantne tjelesne temperature u novorođenčadi.

Iris fetusa postepeno nakuplja pigment i potamni u isto vrijeme kao i vlasište. Međutim, taj je proces znatno sporiji od zamračenja kose, a većina djece s lakšom očiju rođena je sivo-plavim očima. Tijekom prve godine života iris će dobiti konačnu boju, položenu genetski.

Vizija omogućuje da dijete još uvijek percipira samo svjetlo i tamu. Dijete će početi razlikovati boje tek nakon rođenja, ali za sada, ako beba osjeća jarku svjetlost, promijeni se veličina učenika ili treperi.

Masa unutarnjih organa i dalje raste, pa je gušterača već u stanju potpuno osigurati fetus s inzulinom, a jetra, bubrezi, srce, pluća i drugi organi rastu.

Kako se život majke mijenja

U 31 tjednu trudnoće, neke trudnice zapažaju da su stolice postale nepravilne. Ako se ranije crijeva prazni svaki dan, to se događa jednom svakih nekoliko dana. Zatvor dolazi zbog toga što progesteron hormona trudnoće usporava pokretljivost crijeva, a povećana maternica stavlja pritisak na nju, sprečavajući crijeva ugovaranje.

U nekih trudnica, zatvor može biti popraćen nadutostom. Žena osjeća nelagodu, težinu u abdomenu, plinovi mogu nenamjerno odstupiti.

Tjedan 31 razlikuje se u tome što tijekom tog razdoblja neke trudnice trudnice uočavaju da se u položaju na leđima počinju osjećati vrtoglavice i razboljeti. Razlog tome je kompresija donje vena cave povećanim uterusom. Da biste izbjegli takve probleme nemojte ležati na leđima, udobnije je mjesto na desnoj ili lijevoj strani. Bolje je polako izaći iz kreveta, nakon što se probudite, prvo se trebate protezati, a zatim sjesti i sjesti nekoliko minuta, a zatim se ustati.

Da bi ojačali mišiće dna zdjelice, buduća majka može raditi vježbe Kegela - pomoći će u sprječavanju prekida rada i olakšavanju rađanja djeteta. Vježba je svakodnevno do rođenja.

Svaki tjedan grudi postaju sve veće i teže, kolostrum se može početi izdvajati od njega: tako prolazi razdoblje pripreme za dojenje. Ako se na povećanom prsima pojavljuju strijne oznake, trebali biste koristiti trudnice s posebnim proizvodima koji hidratiziraju i štite kožu. Ne zaboravite na čarobne prednosti kontrastnog tuširanja, masaže i zračnih kupki, a tijekom trudnoće dojke zahtijevaju posebnu njegu i pripremu.

Mama hrana

Zbog činjenice da je trudnica sada kod kuće, na porodnom dopustu, sve je teže pratiti prehranu i ograničiti se, jer je kuhinja i hladnjak u neposrednoj blizini. Ipak, potrebno je prikupiti snagu i držati se u ruci, potrebno je za dobrobit vašeg djeteta i održavanje vlastitog zdravlja.

Iako je 31. tjedan trudnoće dosta vremena impresivno, pokušajte planirati svoj dan tako da nećete cijelo vrijeme sjediti kod kuće dok će se želja za presresti komad neprestano pratiti. Nakon doručka, idite na posao, u antenatalnu kliniku, za kupovinu, do bazena. Dođite na ručak i jedite u malim obrocima, bolje je ustajati sa stola osjećajem lagane gladi. Nema razloga za jesti za dvoje, kao što rođaci mogu ponuditi, a ako opsjednute misli o čokoladama nadmoče, jedite mali komad. Odmorite se od razmišljanja o hrani sa zanimljivom knjigom, filmom, šetnjom, sastankom s prijateljicama.

Naravno, nema potrebe gladi, samo ako shvatite da jedete upravo tako, čak i ako niste gladni, onda je bolje koristiti nešto nisko kalorijsko i zdravo, na primjer, voće, sušeno voće, šaku oraha.

Kako se ne bi izazvalo, ne vrijedi kupovati i paziti na kolače, kolače, slatkiše. Masne i slatke hrane najčešće su isključene iz prehrane, dajući prednost zdravijoj hrani, povrću, mršavoj ribi i mesu, žitaricama i mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti.

Liječnička preporuka

Mogući problemi

U 31 tjednu trudnoće, količina iscjedka iz rodnice trudnice može se povećati. To je zbog činjenice da punjenje krvi genitalnih organa doseže svoj maksimum. Istodobno, iscjedak ostaje svijetlo siva ili mliječno u boji, homogena, s kiselim mirisom.

Pojava sihevog iscjedka, eventualno u kombinaciji sa svrbežom, spaljivanje u genitalnom području simptom je kandidijaze (dlakavost).

Pojava skrletnog krvavog iscjedka iz genitalnog trakta u trudnoj ženi može biti uzrokovana placentom previa ili njegovim odmakom. Čak i ako je tek manja količina pražnjenja, a odstranjivanje je beznačajno, ali žena ima bol u trbuhu, što ukazuje na povećanje tonus maternice i moguće ranog rada.

Pojava tekućeg, vodenog iscjedka iz genitalnog trakta, govori o izlijevanju amnionske tekućine. Voda curi u malim dijelovima, a opasnost od ove situacije je da žena ne može odmah dati važnost za ovaj simptom. Međutim, svaka sumnja o kršenju integriteta fetalnih membrana trebala bi biti razlog odlaska liječniku, jer je dijete trenutno u opasnosti od intrauterine infekcije.

Potrebni testovi

Tijekom dekreta, komunikacija s liječnikom antenatalne klinike postat će još gustija, jer sada ćete češće vidjeti - ne jednom mjesečno, već jednom za dva tjedna. Također, potrebni testovi će se dati češće, tako da liječnici mogu pratiti stanje trudnice, eliminirajući probleme tijekom trudnoće.

Ako trudnica treba posjetiti ginekolog 31 tjedana, tada na pregledu liječnik mjeri opseg trbuha, mjeri pritisak i sluša fetusno otkucaje srca.

Kada je to moguće manifestacije preeklampsije, liječnik inzistira na hospitalizaciji? Ne biste se trebali raspravljati, u ovom slučaju potrebno je biti pod nadzorom stručnjaka 24 sata dnevno.

Korisni savjeti

Budući da je slobodno vrijeme postalo više, potrebno je napraviti neophodno tjelesno naprezanje, a sada se plivanje, aerobik u vodi ili joga bolje odgovaraju. Ovi sportovi će tijelo budućeg majke učiniti jakim i snažnim, a ne preopteretiti srce i krvne žile. Još jedna korisna vještina takvih zanimanja koja su potrebna za vrijeme poroda - pravilno disanje.

Ako sport nije zanimljiv, obratite pozornost na indijske plesove. Glatke pokrete opuštaju i čine mišiće elastičnim. Vježbe na fitballu također daju dobar učinak, ali kako bi naučili kako ih ispravno obaviti, prvenstveno će biti potrebna pomoć instruktora.

Ne volite se baviti tvrtkom? Pješačenje s mirnim stazama u parku pomoći će vam da kisik nad krvlju i dajte bebu dodatnu prehranu.

Nemojte zaboraviti na psihološko raspoloženje, mislim da je majka sjajna, i iako su sve te beskrajne analize i neugodni osjećaji već prilično umorni, glavna stvar koju treba zapamtiti je zašto se to događa.

Pročitajte više o onome što vas čeka u trideset drugom tjednu trudnoće.

31 tjedan trudnoće: koliko mjeseci i što je tipično za ovo razdoblje?

Trideset ijedni tjedan često mirno odvija u svakom pogledu: trudnica se već odmara od posla, u očekivanju lijepog trenutka susreta s djetetom. Trenutačno se ne mogu očekivati ​​sasvim novi osjećaji, međutim povećana težina bebe već se osjeća. Zavoj postaje hitna potreba, češće želim leći, opustiti. Pogledajmo ono što karakterizira trideset i jedan tjedan čekanja za djetetom i što se događa s djetetom.

Sadržaj

 1. 31 tjedan trudnoće: što se događa s dvojac "mother-child"
 2. 31 tjedan trudnoće: razvoj fetusa
 3. Rođenja u trudnoći od 31 tjedna
 4. Fetalna težina u trudnoći od 31 tjedna: normalna
 5. Seks u trudnoći od 31 tjedna
 6. 31 tjedan trudnoće: što se događa s djetetom
 7. Ultrazvuk u 31. tjednu trudnoće
 8. Bolesti u 31. tjednu

31 tjedan trudnoće: što se događa s dvojac "mother-child"?

Trinaestog tjedna nastavlja se razvoj trudnoće. Buduća majka zna da je njezina trudnoća dosegla 7,5 mjeseci. Treći trimestar je u punom zamahu. Početak 31. tjedna znači da je vrijeme da se vrećica postupno skuplja sa stvarima u bolnici. Možete pronaći popis potrebnih za roditi i ekstrakt za majku i bebu.

Žena u ovom trenutku stekla je oko 10-12 kg. Ponekad se osjeća ne previše ugodne osjećaje:

 • kratkoća daha;
 • bol i grčevi u nogama;
 • težina u tjelesnim mišićima;
 • povratna bol u trbuhu;
 • žgaravica.

Žgaravica i kratkoća daha su tipični za ovo razdoblje, a pojavljuju se zbog porasta maternice u trbušnoj šupljini i zamjene unutarnjih organa. Tijekom peristaltskih pokreta, savijanje i kad se mijenja položaj tijela, sadržaj želuca se baca u jednjak. Dijafragma podiže pluća i djelomično oblaže plućno tkivo. Uz žgaravicu možete se uspješno nositi uz pomoć sirovih mrkve ili svježe pripremljenog soka. Oni imaju alkalni okoliš i neutraliziraju sadržaj želuca bez posljedica.

Ako je bol u donjem dijelu trbuha, lumbalna regija je bolna, stidne kosti i ozljede leđa, znate - zglobna tkiva i ligamenti omekšavaju, težište se mijenja sve više i više. Rodni kanal se priprema da prenese bebu. Svi ti osjećaji i bolovi ne dodaju radost, ali očekivačka majka mora uvjeriti da će to uskoro proći. Maternica i dalje trenira - kamenet želuca za kratko vrijeme i opet postaje mekana.

Opseg abdomena kreće se od 85 do 95 cm, a koža brzo raste i postaje tanji. Ženu može biti tužan strijama - strijama na abdomenu i drugim mjestima sklonima najbržem nakupljanju potkožnog masnog tkiva: na kukovima, na ramenima, na leđima. Ne biste trebali brinuti mnogo o tome: trebate kupiti krema za strijama i koristiti ga češće, a zatim koža će patiti mnogo manje.

Periodično, očekivana majka osjeća kretanje fetusa. Treba ih se promatrati svakodnevno, često dovoljno. Budući da je težina fetusa već značajna, dijete je u stanju gurnuti vrlo snažno. Ako se utvrdi zdjelica fetusa, gurnut će majku s glavom ispod rebara. Ako je mjesto dječje glave dolje, onda će "udariti" majčino noge, i to nisu prvi blagi pokreti. Neke majke ističu da dijete kreće manje. Dijete raste, dobiva na težini i nije mu tako lako da "pliva" i prevrne se u majčinom trbuhu kao i prije.

31 tjedan trudnoće: razvoj fetusa

Gledajući bilo koji foto-ultrazvuk uzet u tom razdoblju, žena može biti sigurna: dijete je gotovo u potpunosti formirana. Što budućnost stanovnika Zemlje izgleda? Podsjeća na njegov uobičajeni izgled, pojavio se na vrijeme, novorođenčad, samo malo manji i "više konstruiran".

U funkciji djeteta:

 • urinarni sustav;
 • jetre;
 • živčani sustav;
 • organa sluha i vida.

Organi koji stvaraju krv rade, respiratorni organi su gotovo spremni za pokretanje. Imunološki sustav spreman je za zaštitu tijela.

Izgled djeteta je usredotočen. Zanimljivo je da sva nerođena djeca imaju sive-plavkaste oči. Tek tada, neko vrijeme nakon rođenja, beba će pronaći boju očiju koje će imati za život.

Rođenja u trudnoći od 31 tjedna

31 obstetrijski tjedan trudnoće nije tako rijetko završava rođenjem bebe. Naravno, ovo je malo rano. Međutim, 31. tjedna trudnoće, razvoj djeteta je takav da je vrlo spreman "pozdraviti" ovaj svijet.

Pretilost rada s prsnom prikazom fetusa ne bi trebala biti neovisna, već izvedena s carskim rezom. Unatoč činjenici da je fetus dostigao svoj puni razvoj, on je prilično velik, a ako je nepravilno postavljen, može uzrokovati ozbiljne ozljede rodnog kanala majke. Osim toga, i za njega, postoji opasnost.

Dijete na 31 tjednu trudnoće može preživjeti ako se iznenada rodi. Ima mnogo šanse. Stoga, ako je trudnica primijetila takve znakove nadolazećeg rođenja, kao što su:

 • redovito djelovanje;
 • obilne izlučevine (što znači da je voda preusmjerena), -

hitno je potrebno ići u bolnicu. Ne može se paničariti (iako to stvarno želim u ovoj situaciji): sve će biti u redu s djetetom, čak i ako nije "čekao" vrijeme mjereno prirodom i "odlučilo" da se rodi prije vremena.

Fetalna težina u trudnoći od 31 tjedna: normalna

Težina djeteta u trudnoći od 31 tjedna je oko 1500-1700 g, ali nema apsolutne norme: to je indikator pojedinca. Ako su roditelji tanki, onda dijete, najvjerojatnije, imat će mali. Ako su jaki, fetus je rizik prikupljanja malo više nego što bi trebalo povećavati. Koliko dijete teži, možete saznati točno nakon rođenja. U međuvremenu, podaci su i dalje vrlo približni. Težina djeteta, izračunata na ultrazvuku, blizu istinskih, ali pogreška je, a ovaj indikator ultrazvuka.

Rast djeteta doseže 41 cm.

Seks u trudnoći od 31 tjedna

Ponekad se žena iznenadi primijetiti da su promjene koje su joj se dogodile utjecale na libido. Ako se povećava libido i orgazam postaje svjetliji nego prije, nitko se ne miješa u ljubav prema bračnom partneru. Naravno, liječnik mora dati dopuštenje za to. Sve abnormalnosti u razvoju trudnoće nameću zabranu ove ugodne zabave.

31 tjedan trudnoće: što se događa s djetetom?

Što se događa s majkom - već smo shvatili, a kakvo je stanje fetusa u tom razdoblju? Fetus je 31. tjedan trudnoće prihvatio položaj koji će vjerojatno ostati do rođenja: teško je "slobodno" plutati u maternici, budući da je već velika.

Dijete tvori fiziološki san, slično kao polagan fazi spavanja odrasle osobe. Većinu vremena dijete spava, povremeno se budi za promjenu položaja.

Svakodnevno mora postojati razdoblja budnosti, kada majka osjeća redovito podrhtavanje. Što se događa s fetusom? Pomiče ruke i noge, otvara i zatvara oči, sluša zvukove izvana, često štucanje. Dijete je štucanje normalna pojava, tako da je "trening" njegovog probavnog sustava na funkcioniranje. Fetalna štucanja vidljiva je majci: ona to osjeća.

Ako je težina djeteta tijekom trudnoće 31 tjedna od norme nešto drugačija, nemojte se bojati: glavna stvar je da liječnik na ultrazvučnom pregledu primjećuje da odstupanja nisu patološka. Dijete u trudnoći od 31 tjedna može težiti manje od norme, ako nije sam u maternici: blizanci se često rađaju malo manje od "singlova", ali brzo "dobiju" gramove koji nedostaju nakon rođenja.

Prevelik voće može značiti da se mama počela baviti raznim ukusima. Liječnik može preporučiti smanjenje obroka i prebacivanje na djelomične obroke.

Ultrazvuk u 31. tjednu trudnoće

Ultrazvučni postupak poželjan je 31. tjedna. To vam omogućuje ne samo određivanje težine fetusa u 31. tjednu trudnoće, već i otkrivanje drugih veličina i parametara.

Kod dekodiranja, liječnik će napisati koju veličinu dijete ima. Ovi pokazatelji nazivaju se fetalna fotometrija. Postoje mnogi od njih, nazovimo ih:

 • biparetalna veličina (mora biti najmanje 73 mm);
 • opseg glave (od 280 do 300 mm);
 • duljina femura (54-64 mm).

Nakon objašnjavanja ženi koja je mjesec - 31. tjedan trudnoće, liječnik će vam ispričati o trudnoći 30-31 tjedna u potpunosti. Buduća majka će naučiti norme ultrazvuka, može se smiriti, shvativši da je sve u redu s djetetom. Liječnik će zabilježiti duljinu kostiju nosa fetusa. Ovo je zadnji datum kada je ovaj pokazatelj informativan. Nakon 34-35 tjedana ta se brojka obično ne mjeri.

Ako simptomi kao što su:

 • nedostatak vode;
 • uterus ton;
 • visoki stupanj zrelosti placente;
 • visoki protok vode;
 • prerano starenje posteljice, -

liječnik će ih označiti u svom mišljenju. On će objasniti što treba bojati, hoće li očekivati ​​prijevremenu isporuku. Na težinu i visinu djeteta na 31. tjednu trudnoće bit će upisana.

Ultrazvuk će se zamjetno povezati s pupčanim vrpcom oko vrata. Ovo je opasna pojava, a liječnik će objasniti koje mjere treba poduzeti.

Kada dođe 31. tjedan trudnoće i žena zna da je trudna s blizancima, ona bi trebala biti spremna za moguće ranog rođenja. U ovom slučaju, ona ima češća treninga i drugih znakova nastupa rada. Prethodno sazrijevanje posteljice, zabilježeno na ultrazvuku, govori o neposrednom rođenju. Trbuh je pao, postao je lakše disati - također znak predstojećeg rođenja nasljednika.

Na ultrazvuku će biti jasno vidljivi blizanci. U ovom trenutku liječnik će reći koja bi djeca trebala biti rođena: ako se kaže: "dikalijski diaminiotički blizanci", to znači da je žena imala dva jaja istodobno sazrela i oplodila dvije sperme. U ovom slučaju, djeca mogu biti heteroseksualna i nimalo podjednako. Jednobojni blizanci - djeca su se razvila iz jednog jaja. Oni su uvijek istog spola i gotovo se ne razlikuju.

Bolesti u 31. tjednu

Ponekad se buduća majka možda skriva bolesno, jer imunitet se smanjuje. Među njima vodi prehlada, praćeno kašljem, groznicom, crijevnim nosom. Posljedice hladnoće nisu strašne ako se liječe na vrijeme.

Još jedna opasnost, ozbiljnija je preeklampsija. Znakovi njegova izgleda:

Gestoza može dovesti do ozbiljnih problema ako ne poduzmete akciju na vrijeme.

Često, zbog povećanog stresa na tijelu trudne žene, bolest mokraćnog sustava pogoršava se. Uostalom, fetus već otpušta otpadne proizvode - filtriraju bubrezi moje majke, što značajno doprinosi radu bubrega. Ako se pojavi cistitis, liječnik može propisati fosfomicin.

Da biste smanjili opterećenje bubrega (i istodobno osloboditi kralježnicu), možete periodički držati položaj koljena 10 do 15 minuta i spavati na svojoj strani.

Varikozne vene i hemoroidi su uobičajeni problemi trećeg tromjesečja. Za liječenje tih bolesti postoje posebni lijekovi, ali ih mora propisati liječnik.

Čest je pratitelj trudnoće. Koje svijeće treba podnijeti - ginekolog bi trebao riješiti.

Dakle, na kalendar trudnoće - osmi mjesec. Prerano sazrijevanje posteljice i rođenje djeteta prilično je vjerojatno tijekom tog razdoblja. Naravno, to nije norma, ali nema potrebe za zastrašivanjem: ako se tvoja krv rodi u takvom trenutku, liječnici će moći izaći.

Ako nema razloga za alarm, pokušajte se opustiti što je više moguće i primajte samo užitak od života. Sada vam treba odmor - uostalom, uskoro će trebati puno snage.

Trideset i prva tjedna trudnoće: kako izbjeći slabiji sindrom vena cave?

U dobi od trideset i jednog tjedna rast fetusa je oko 39-40 cm, a težina doseže 1500 grama.

Zbog razvijenog potkožnog tkiva, krvne žile više se ne pojavljuju kroz kožu, a dijete ne izgleda crveno.

U maternici ima dovoljno prostora da se fetus slobodno smjesti u određenom položaju: s savijenim i prekriženim udovima.

Refleksija rožnice pojavljuje se u fetusu: kada se kapci dodiru, dijete čvrsto stisne oči.

Promjene u tijelu djeteta

Razvoj mozga se nastavlja - njegova je težina četvrtina mase velikih polutki odrasle osobe.

Poboljšanje organa vida.

Struktura i funkcija fetalnog vizualnog analizatora

Središte percepcije vizualnih informacija nalazi se u okcipitalnom dijelu cerebralnog korteksa.

Obrađuje informacije dobivene uz pomoć organa vida.

Plod, poput odrasle osobe, "vidi stražnjicu glave".

Funkcije vizualnog korteksa moždanih hemisfera:

 • Primarni vizualni korteks je percepcija vizualnih informacija koje se prenose putem optičkog živca iz očne jabučice. I to se vrši unakrsno: s desnog oka na lijevu polutku i slijeva - desno.

 • Sekundarni korteks vizualnog područja mozga - analiza primljenih informacija.

  Nakon toga, aktivno "uvod" melanina u osjetljive stanice.

  Albino iris je prozirno, pa se kroz njega pojavljuju krvne žile i boja očiju je crvena.

  Što više stanica sadrži melanin, intenzivniji je boju irisa, od plave do crne.

  Izobličenja vizualne percepcije zdrave osobe nisu objašnjene kršenjima mozga (iluzije, halucinacije), nego sferičnim oblikom očne jabučice.

  Dakle, olovka koja je pala u čašu vode čini se da je slomljena na granici promjene dvaju okoliša: zraka i tekućine.

  Ali sjećanje u neuronima vizualnog analizatora "pokazat će" pravu sliku: cijela olovka, ispuštena u čašu vode.

  Osoba koja zna kako ovaj ili onaj predmet treba izgledati, neće biti pogrešan u svojoj percepciji.

  Promjene u majčinom tijelu

  Zbog rasta maternice dolazi do promjene položaja unutarnjih organa: crijeva se guraju u stranu, povećava se opterećenje mokraćnog mjehura.

  Možda povećana mokrenja, pojava žgaravice i zatvora.

  U slučaju grešaka u prehrani, štucanje se razvija, pa se preporučuje piti čvrstu hranu.

  Trideset tjedana trudnoće povećava rizik od razvoja preeklampsije. Majčinske imune stanice slobodno prodiru u placentarnu barijeru i vraćaju se, govoreći o "stranom tijelu".

  Krv se zgusne uslijed izlijevanja tekućine kroz zidove krvnih žila. Postoje skriveni, a zatim očiti oteklina.

  Krvni tlak se povećava: budući da je potrebna dodatna krv za premještanje debele krvi, male arterije počinju ugovarati.

  Povećava propusnost krvožilnog sustava, uključujući bubrežni glomeruli. Otvori filtra bubrega rastu i proteini ulaze u urin.

  Smanjenje količine bjelančevina u krvi dovodi do povećanog izlijevanja tekućine iz krvnih žila.

  Refleks se aktivira mijenjanjem položaja tijela: od horizontalnog u suprotnom položaju do okomice u vertikalnom položaju - sjedenje.

  Manji mehanički udar dovoljan je za pokretanje vaskularnog refleksa.

  Kada se komprimira inferiorna vena cava, receptori odmah prenose signal u mozak da se očekuje nedostatak protoka krvi u pluća.

  Kao odgovor, dolazi do grčenja cerebralnih žila kako bi se spriječio gubitak kisika iz krvi koja teče.

  Ciljani podaci

  Visina dna maternice je 31 cm. Razlika u jednom ili čak dva centimetra je razlog za zabrinutost samo u slučajevima kada postoji promjena u rastu maternice u dinamici.

  U normalnom tijeku trudnoće ne bi trebalo biti nikakvih znakova edema, kao što su: "preše gume" ili "nove cipele".

  Otisci "zaštitnika" na koži mogu se postići samo kad sadržaj tekućine u potkožnom masnom tkivu premašuje dopuštenu količinu nekoliko puta.

  Ako je nakon pritiska s vrhom palca na prednjoj površini nogu, vidljiva fossa - to više nije skriveno, već očiti edem.

  Ultrazvučni pregled

  Posebna pažnja u ultrazvučnoj studiji dana je posteljici.

  Stupanj zrelosti treba se smatrati "nulom" u tabličnim podacima, a debljina treba odgovarati gestacijskoj dobi i biti jednaka istom broju milimetara.

  Trideset i jedan tjedan trudnoće - 31 mm.

  U rijetkim slučajevima, prvi stupanj zrelosti placente, koji indirektno ukazuje na razvoj preeklampsije.

  Fetalni otkucaji srca više od 180-190 otkucaja u minuti znak su gladovanja kisika fetusa.

  Ako je potrebno, provodi se Dopplerova studija o stanju krvnog protoka u arterijama pupkovine, što omogućuje sumnju na početak insuficijencije placentalnog krvnog protoka.

  Vjerojatnost točnog određivanja spola fetusa je blizu 100%.

  Čimbenici koji utječu na fetus

  Zabranjene su sljedeće tvari:

  • alkohol u bilo kojem obliku, količini i čvrstoći, jer etanol je otrov za uništavanje stanica za embrij);

 • pušenje - vaskularni spazam (uključujući uterus) dovodi do gubljenja kisika fetusa;

 • kemikalije, uključujući zračni ovjes (proizvodi za bojenje);

 • učinak ionizirajućeg zračenja u bilo kojoj od njegovih manifestacija.
 • Nakon formiranja placentarne barijere, znanje da lijekovi nisu zabranjeni, ali dopušteni i bezopasni za fetus, stječu veće značenje.

  Skupina sigurnih i relativno sigurnih, kada učinak njihove uporabe premašuje rizik od fetusa, uključuje sljedeće lijekove:

  • vitamini, uključujući injekcije;

 • antimikrobni lijekovi: nitroksolin, penicilin antibiotici (amoksicilin, amozin, ampioksi, sam penicilin) ​​eritromicin (sumamed), cefalosporinski antibakterijski lijekovi, metronidazol, nystatin;

 • topičke pripravke koji nemaju sustavni učinak: masti, kreme, sprejevi, oči, kapi za uši i kapi za nos, jer se ne apsorbiraju dalje od potkožnog masnog tkiva i sluznice;

 • lijekovi koji poboljšavaju protok krvi na razini kapilara: zvonjenja, actovegina, aminofilina;

 • sredstva za snižavanje krvnog tlaka: Dibazol, papaverin, Papazol, dopegit;

 • lijekovi koji poboljšavaju kretanje (reološka svojstva) krvi: aspirin, heparin i njegove frakcije;

 • antihistaminici II i III generacije;

 • gastrointestinalni agensi: ranitidin, almagel, pankreatin;

 • biljni laksativi;

 • protuupalni i antipiretski lijekovi: paracetamol, indometacin, ibuprofen (nurofen);

 • sredstva koja povećavaju imunitet protiv virusnih infekcija: interferon, oksolin (mast);

  Intenzitet tjelesne aktivnosti tijekom tog razdoblja trudnoće trebao bi biti smanjen na razumne granice - ne smije se napustiti uobičajenu domaću zadaću i provoditi slobodno vrijeme u krevetu.

  Moguće komplikacije tijekom trudnoće

  Nedostatak vitamina D može pridonijeti razvoju infekcija dijete.

  Elucija kalcija iz zidova venske posude dovodi do razvoja hemoroida i varikoznih vena.

  Prekoračenje dopuštene težine (7-8 kg tijekom razdoblja trudnoće) dovodi do postpartum pretilosti i razvoja metaboličkog sindroma sa svojim najopasnijim komplikacijama - dijabetesom tipa II.

  Razvoj preeklampsije dovodi do nedostatnosti placentalnog krvnog toka, što je komplicirano preranim sazrijevanjem placente i razvojnim kašnjenjem (hipotrofije) fetusa.

  U slučaju znakova ugroženog pobačaja potrebno je liječenje u bolnici.

  Fetus prolazi stupanj relativne neovisnosti, koji je svojstven dvadeset i osam tjedana (sedam mjeseci) i postaje sve ovisniji o organizmu majke.

  U slučaju preranog rođenja, dijete je mnogo manje vjerojatno od prethodnog tjedna. U tom smislu preporuča se obratiti pažnju na prve znakove ugroženog pobačaja:

  • povlačenje leđa uzrokovano kontraktilnom aktivnošću maternice - pogoršanje osteokondroze tijekom trudnoće jednostavno se ne događa;

 • donja bol u trbuhu u određenim intervalima prema vrsti rada boli;

 • obilni istodobni iscjedak iz genitalnog trakta na pozadini potpunog zdravlja - moguće je ispuštanje sluznice ili propuštanja amnionske tekućine.
 • Pojava tih simptoma zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

  Kontrakcije John Braxton Hicks karakteriziraju bezbolne kontrakcije zidova maternice. Takve pojave mogu se odrediti samo uz pomoć: pri pregledu abdomena trudnice ili ultrazvukom.

  Svaka lažna borba se smatra harbingers porođaja i ništa drugo!

  Pri dijagnosticiranju prijetnje prijevremenog porođaja potrebno je liječenje u bolnici.

  Važni pokazatelji rezultata istraživanja i analiza

  Ako postoje sumnje na razvoj preeklampsije, potpuna količina krvi je indicirana vremenom zgrušavanja i koagulograma (također prstom).

  Promjene u načinu dana i prehrane

  Dijagram D i kalcijev glukonat nastaju: jedna kapi dnevno (2 puta tjedno) i dvije tablete po noći.

  Žgaravica pomaže lijekovima koji se prodaju u ljekarnama, jer ne ulaze u opći i placentalni protok krvi.

  Kada se savjetuje začepljenje recepta kefir. Važno je obratiti pažnju na datum proizvodnje fermentiranog mlijeka.

  Svježi kefir, napravljen prije 1-2 dana, ima laksativni učinak. Ako razdoblje pripreme kefira prelazi 2 dana - učinak njegove primjene, naprotiv, je fiksiranje.

  Da biste izašli iz kreveta ili s kauča, morate sjesti na svoju stranu, zatim spustiti noge, a zatim podignuti svoje tijelo bočno.

  Takav jednostavan način izbjegavanja sindroma inferiornog vena cave i pritiska na maternicu s trbušnim mišićima.

  Da bi se spriječio razvoj hemoroida, trudnice se preporučuju da izvrše posebnu vježbu: povući se u rektum i pokušati zadržati mišičje sfinktera u napetosti nekoliko sekundi, postepeno povećavajući vrijeme mišićnog tonusa.

  Vježba se obavlja u bilo kojem položaju: stoji, sjedi, leži, - dobrovoljno disanje.

  Kako bi se poboljšala opskrba krvlju mozga trudnice i fetusa, preporučuje se sljedeća vježba: sjediti na tvrdu površinu naizmjenično udahnuti da se ruke podignu nekoliko puta dnevno.

  Kada se ruka ispruži, tkivo pluća se izravnava - dišni kapacitet raste - krv je obogaćena kisikom.

  O autoru:

  Ovdje saznajte više o našim stručnjacima.