Trudnoća 34 tjedna

Hrana

Već je došlo 34 tjedna trudnoće. Dijete je malo poraslo, a mama postaje sve teža. Svaki tjedan se približava dugo očekivani sastanak, vjerojatno ste već odlučili o izboru rodilišne bolnice i liječnika koji će primiti isporuku. Ako planirate zajedničko rođenje, saznajte trebate li ispitati tatu.

Želuca ne dopušta da se mama pomakne jednako lako kao prije. Ali sada trebate dovoljno aktivnosti, šetnje na svježem zraku - morate dobiti snagu prije nadolazećeg rođenja, jačati mišićni sustav. Ali nemojte pretjerati, iskoristite priliku za čitanje pozitivnih knjiga, slušanje glazbe, uživanje u promjenama vaših osjećaja, kretanja djeteta.

U 34. tjednu trudnoće težina bebe iznosi oko 2200 g, a visina je oko 44 centimetra.

34 tjedna trudnoće - koliko mjeseci? Prošlo je osam i pol mjeseci posmrtnih mjeseci, a malo je ostalo! Mama je svakako trebala kontrolirati njezinu težinu, tijekom tog razdoblja dopušteno je povećanje od oko 11-12 kilograma. Kontrolirajte unos kalorija, dok maksimalizirajte unos potrebnih sastojaka, uključujući elemente u tragovima, vitamina.

Što se događa

Trudnoća 34, 35 tjedana karakterizira kontinuirano poboljšanje svih organa i sustava. Dijete i dalje raste, uglavnom zbog masnog tkiva. Njegova je gradnja već ista kao ona novorođenčeta. Koža postaje sve glatka, broj lanugo-dolje dlake na tijelu bebe može već smanjiti. Ali dlačice na glavi, naprotiv, postaju sve gušći. Već potpuno oblikovani nokti. Sazrijevanje koštanog sustava nastavlja, a dijete sada treba dosta kalcija. Sve što je potrebno, dijete će uzeti iz majčinog tijela pa se morate brinuti o primitku svih hranjivih tvari.

Fetusa u trudnoći od 34 tjedna i njegovom razvoju

Dijete je naraslo toliko da dojenje u roku od 34 tjedna trudnoće nije opasno za njega. Njegov dišni sustav može funkcionirati u većini slučajeva čak i bez posebne opreme, ali još uvijek mora biti potpuno formiran u pravoj količini površinski aktivnih tvari.

Obično do tog razdoblja trudnoće beba je preuzela konačni položaj. Najviše fiziološka je prezentacija glavobolja - to je položaj djeteta, u kojem je glava pored ramenoga kanala, a ona će ona biti prva koja će se kretati duž rođendanskog kanala. U rođenju vaginalno, ovo je najsigurnija pozicija za bebu i za majku.

Ako imate dijagnozu zdjelice u trudnoći od 34 tjedna, to znači da su magarca ili noge djeteta sada smještene iznad ramenog kanala. Neovisna promjena položaja je također moguća, ponekad se provode posebne manipulacije kako bi se dijete prevalo. Bilo da je to neophodno, liječnik će odrediti nakon temeljitog pregleda.

Treći trimestar trudnoće karakterizira aktivna faza formiranja kardiovaskularnog sustava. Sada je brzina otkucaja srca gotovo dvostruko veća od one u odrasloj dobi. Znajući kakvu poziciju ima dijete, majka može lako pričvrstiti stetoskop u trbuh i čuti kako srce kuca.

Živčani sustav djeteta se priprema za svoj neovisni život izvan majčinog organizma. Postoji postupno formiranje sna i budnosti, a sada je aktivnost bebe uvelike određena majčinim načinom. Ako gledate videozapis "34 tjedan trudnoće", možete prepoznati kako dijete reagira na jarko svjetlo zatvarajući oči, dok se smiruje, čujući glas majke.

Dijete ima svoj metabolizam. Njegov endokrini sustav već funkcionira neovisno, proizvodi hormon rasta, hormone štitnjače, gušterača, nadbubrežni hormoni. Probavni trakt se poboljšava. Dječak proguta amnionsku tekućinu koja sadrži čestice maziva s površine tijela, a prolazeći kroz probavni trakt, ulazne tvari čine prvu stolicu za bebe, mekonij.

Dijete je oblikovalo bradavice jezika, a on dobro razlikuje okus. Njegova se vizija također poboljšava. Vizualni, auditivni podražaji utječu na aktivnost djeteta, dobra glazba za trudnice, čitanje knjiga poboljšava tvorbu moždanog korteksa. I mame uživaju u pjevanje pjesama svojim bebama, milujući njihov trbuh, recitiranje pjesama i samo razgovor.

Foto dijete, ultrazvuk

U nastavku ćete naći nekoliko primjera fotografija s ultrazvukom u 34. tjednu trudnoće.

34 tjedna trudnoće

34 tjedna trudnoće. Fetalni rast u prosjeku 43-44 cm, težina 2,2 kg. Dijete postaje vrlo gužve u maternici, a motorička aktivnost se smanjuje. Vrijeme je da mama raspravlja s liječnikom o načinu isporuke: prirodnog porođaja ili carskog dijela.

Koji mjesec

34. tjedan opstanka je 32. od začeća. Da biste saznali koliko je mjeseci, podijelite broj tjedana po četiri. Dobiti osam s ostatkom. Tako dolazi deveti mjesecni mjesec trudnoće. (kako odrediti trajanje trudnoće)

Razvoj fetusa

U 34. tjednu trudnoće, beba je gotovo spremna za vaše rađanje. To je pod uvjetom da ne zaostane u svom razvoju zbog toksikoze ili lošeg zdravlja majke.

Vrijeme kad se fetus mogao slobodno utrljati u maternici već je otišao. Sada se fetus prilično baci u majčin trbuh. Ukupna motorna aktivnost je smanjena. Jerks često donose bol, pogotovo ako padne ispod rebara.

Sada u tijelu fetusa nastavlja se proces koji traje nekoliko tjedana:

 • nastavlja se zadebljanje sloja subkutane masti;
 • koža postupno izglađuje, gubi svoju duboku crvenu boju (koža će konačno postati bijela nekoliko tjedana nakon rođenja djeteta);
 • originalni pahuljica na tijelu nestaje;
 • sloj maziva na koži lagano raste (ova tvar olakšava prolaz rotirajućeg kanala);
 • kosti su ojačane, mineralizirane kalcijem, koje potječe od mame hrane;
 • Endokrini sustav aktivno proizvodi hormone.

Što je budućno dijete? Već spava. Također pomiče udove, usisava prst, zgrabi i otpušta pupčanu vrpcu, čak i štucanje. Svi pokreti su refleksni, bez svijesti, mozak ih "zapovijeda".

Koja je težina fetusa u 34. tjednu? Zapravo, on ne postoji. U trećem tromjesečju, parametri svake bebe ispod majčine srce znatno su različiti.

Kako je voće?

Mnoge bebe već su sigurno naselile glavu - ovo je najbolja prezentacija za porođaj. Ako liječnik utvrdi da je fetus pravilno smješten, svakako nosite zavoj. Podržat će vaš teški trbuh i neće dopustiti da se dijete ponovno vrati.

Na putu oko sebe, ako glavna prezentacija fetusa još nije uspostavljena. Zatim nošenje zavoja nije potrebno. Budući da je vrlo malo prije rođenja, vrijeme je da poduzmete neke mjere.

Plivanje je odličan način za normalizaciju položaja fetusa. Samo nemojte plivati ​​u otvorenoj vodi, barem ne sami. Možda imate grčeve u vodi, a to je opasno. Vodite brigu o aqua aerobicu za trudnice ili samo posjetite bazen za svoje zadovoljstvo i za dobrobit bebe. Ne mogu plivati? Samo kupite posebnu ploču. U bazenu, ostanite gdje možete noge do dna.

Što se osjeća budućna majka?

Mnoge žene u ovom trenutku priznaju da su već umorni od trudnoće. Ako se osjećate isto, nemojte se smatrati lošom mamom. Treći trimestar je najteži. Čak i ako ste u ranoj dobi imali toksemija, barem biste se mogli lako pomicati i niste znali neugodnosti tijekom spavanja.

Sada se sve teže kretati. Ne radi se samo o hodanju ili penjanju po stepenicama. Čak vam je i teško leći i ustajati. Teško je nositi cipele s kopčama (nakon svega, nemoguće se saviti). Da ne mislite na stalne poteškoće, pronađite se što je više moguće. Samo nema fizičkog i emocionalnog napora!

Mnogi osjećaji su poznati iz prethodnih tjedana:

 • žgaravica;
 • kratkoća daha;
 • konstipacija;
 • pruritus, osobito u trbuhu;
 • bolovi u zglobovima;
 • periodički edem;
 • stalna želja za mokrenjem;
 • noge su sklone grčevima i varikoznim žilama.

Svi ti osjećaji su individualni. Za cijelo treće tromjesečje nikada ne možete osjetiti nešto slično. Ali ako pronađete svoj slučaj na popisu - pročitajte o načinima ublažavanja neugodnih uvjeta u našim preporukama na kraju članka ↓↓↓.

Sada je vrlo važno kontrolirati svoju težinu. Od početka trudnoće, dobitak težine može biti 8-12 kg.

34 tjedan trudnoće: foto, ultrazvuk, fetalna težina, video

Placentni hormoni prenose signale u mozak da je došlo vrijeme da mliječne žlijezde počnu proizvoditi mlijeko. Do 34. tjedna trudnoće, veličina maternice je dosegla oko 35 cm, povećavajući volumen deseterostrukim. Količina amnionske tekućine je već oko litre. Kosti zdjelice proširuju se za nekoliko centimetara zbog djelovanja hormonskog relaksanta.

U tom razdoblju, brze ili oštre zavoje mogu uzrokovati bol, pa morate nagaziti da se nešto nagnuti. Praktično za sve žene, 34 tjedna trudnoće stalni su pratioci trudnoće, a samo 3 trudnice bez daha (povećani pritisak na dijafragmu) i česte zamor.

34 tjedna trudnoće. Kretanje fetusa, njezina težina

Što se događa s bebom (fetusom) u trudnoći od 34 tjedna? Koja je veličina i težina fetusa? Aktivno doda masu zbog masnog tkiva. Prema statističkim podacima, beba već pada od 2 do 2,3 kg, a njezin rast iznosi oko 46 cm. Unutarnji organi, a posebno pluća, već su u potpunosti formirani, au slučaju prijevremenog poroda beba će moći samostalno disati. Ali još nije sposoban održavati temperaturu vlastitog tijela, pa će biti potrebna posebna oprema.

U 34 tjedna trudnoće, fetus postaje sve više i više kao pravi beba: koža postaje ružičasta, ali tijelo, kao i prije, prekriveno je lanugom i lubrikantom poput sira. Glava postaje pokrivena sve više i više gusta kose, kosti i mišići postaju jači, tijelo doseže razmjere već poznate čovjeku. U tom razdoblju fetus je stvorio spavanje i budnost. On počinje sanjati.

U 34 tjednu trudnoće nastavlja se razvoj gušterače i jetre. Potpuno oblikovani, omogućit će pravilno asimilirati sve korisne i hranjive tvari nakon rođenja majčinog mlijeka. Jetra može dezinficirati toksične tvari, a bubrezi i probavni trakt pomoći će ih izlučiti.

Povećanje tjelesne mase fetusa smanjuje njegovu aktivnost, jednostavno postaje tijesno. Ne bi se trebao bojati. Sa bebom sve je u redu.

Trbuščić za fotografiju. Što trbuh izgleda u trudnoći od 34 tjedna

34 tjedna trudnoće. Mogući osjećaji

Treći trimestar je vrlo teško razdoblje trudnoće za ženu. Njezin želudac svakodnevno postaje teži, što ga čini neugodnijim, sporo. Stajanje dugo na nogama je pravi test za ženu, često samo želite leći.

Do 34. tjedna trudnoće može se primijetiti sniženje trbuha, beba ima manje prostora i znatno se smiruje (ali to se ne događa uvijek). Pokreti u 34. tjednu trudnoće nisu tako česti, ali vrlo primjetni, mišići fetusa svaki dan postaju snažniji i njegovo guranje postaje snažno.

34 tjedna trudnoće. Obavezan liječnički pregled

U 34. tjednu trudnoće liječnik, ako ima nekih dokaza, može se uputiti na ultrazvuk. Studija identificira moguće komplikacije, činjenicu hipoksije fetusa ili njegovu odsutnost. Ovaj ultrazvuk je planiran: pokazuje položaj placente i pupčane vrpce, određuje veličinu fetusa, količinu amnionske tekućine i stanje placente, njezinu starost.

U 34. tjednu trudnoće, ultrazvuk može pokazati abnormalni položaj fetusa, što može uplašiti i uzrujavati buduće roditelje. Ali još uvijek ima vremena da dijete preuzme ispravnu poziciju. Inače, za bilo koju atipičnu situaciju postoje moderne verzije isporuke.

Test urina i krvi u trudnoći od 34 tjedna nisu potrebni.

Pri planiranju partnerstva za muškarca, čovjek mora proći nekoliko testova za prijem u rodilište:

 • Krv za protutijela.
 • Hepatitis B, C.
 • RW.
 • Fluorografija pluća je neophodna.

Foto ultrazvuk u 34 tjednu trudnoće

34 tjedna trudnoće. Harbingeri porođaja

Žensko tijelo se priprema za porođaj, pojavljuju se daleki prekursori. Najčešće će se početi manifestiraju nekoliko tjedana prije isporuke. To uključuje:

 1. Promjena psihološkog stanja: žena postaje zatvorena, odvojena od drugih, često pokušava biti sama, postaje zaboravna, ponekad postoji vruća tjeskoba i uzbuđenje.
 2. Nisko sniženje fetusa i, s njim, abdomen. U tom stanju, žena je bolja i lakša za disanje, pritisak na dijafragmu se smanjuje, žgaravica odlazi, ali mokrenje postaje sve češće.
 3. Ima mali gubitak težine (do 2 kg) kao posljedica izlaganja hormonu estrogena, a javlja se i gubitak tekućine.
 4. Pojava borbe treninga - lažna i ne opasna. Dakle, mišići maternice se treniraju prije porođaja. Mogu se pojaviti prije trudnoće od 34 tjedna. Razlikuju se od stvarnih kontrakcija po periodicnosti i kratkom trajanju. Bol u lažnim borbama nije snažan i brz. Ako se često vježbaju borbe, vrijedno je pronaći udobnu poziciju u kojoj bol prolazi brže, na primjer, leći ili, naprotiv, hodati. Za svaku ženu, udoban položaj je individualan.
 5. Smanjena fetalna aktivnost, zbog činjenice da se samo pomaknuo.
 6. Razdvajanje sluznice iz genitalnog trakta, koje je čvrsto zatvoreno i zaštićeno ulazom u maternicu, spriječilo je razvoj infekcija.

Harbingeri se mogu pojaviti u trudnoći od 34 tjedna ili nešto kasnije, pa tijelo izvještava o spremnosti za porođaj. Vrijeme je da pričekate znakove rada.

34 tjedna trudnoće. Znakovi početka rada

Najsigurniji znak početka rada je pojava stvarnih kontrakcija. Oni se razlikuju od lažnih po pravilnosti i prisustvom neprolazne boli u lumbalnom području ili donjem abdomenu. Da bi bili sigurni u početak stvarnih kontrakcija, vrijedi prisjetiti se da su oni, kao i obučeni, u početku rijetki, ali jaz između njih se smanjuje i bol se povećava.

Još jedan znak prijevremenog rada je ispuštanje amnionske tekućine: ljuska fetusa rasprsne, voda izlazi. Ako se proces brzo i brzo dogodio, svakako biste trebali otići vrlo brzo u maternicu, polako i postupno, također ići u bolnicu, ali bez nepotrebne panike.

Ponekad znak početka rada može biti vaginalni iscjedak u trudnoći od 34 tjedna.

Informacije o mogućim harbingerima porođaja trebale bi biti poznate svim trudnim ženama i bliskim ljudima koji su blizu nje. Ovo će znanje pomoći ne biti uplašeno i učiniti sve ispravno i pravodobno.

Ako se ipak dogodilo prerano rođenje, žena bi trebala ostati sakupljena, smirena i uvjerena. Panika može komplicirati i odgoditi proces. Mirna mama u tako presudnom trenutku može uvjeriti i bebu, za koje je ovo razdoblje još teže i zastrašujuće.

Uzroci prijevremenog porođaja u trudnoći od 34 tjedna

 • Genitalne infekcije majke, na primjer, bakterijska vaginoza, klamidija, kandidijaza i mnogi drugi.
 • Neuravnotežena prehrana, nedostatak zdravih i hranjivih tvari u majčinom tijelu.
 • Stres, psihološki ili emocionalni stres, trauma.
 • Anomalije cerviksa, ruptura fetalne membrane.
 • Alkohol, pušenje, lijekovi.
 • Prisutnost dva ili više voća (višestruka trudnoća).
 • Majka star više od 35 godina.
 • Toksikoza, preeklampsija, eklampsia.
 • Prisutnost pobačaja u povijesti.

Beba u 34. tjednu trudnoće ne smije i nije spremna za rođenje bez posebnih razloga. Još je uvijek udoban i udoban u maternici, nekoliko tjedana spreman je ostati tamo. Ali tijelo je već u punom jeku počeo priprema: dijete je ispravno smješteno u maternici, glava je pala i preselila se u zdjelicu. Za mnoge se spuštanje trbuha javlja kasnije, a ponekad i neposredno prije samog rođenja. U takvoj situaciji trudnica ima kratak dah i težinu.

Što odabire porod?

34 tjedna trudnoće - najbolje vrijeme za razjašnjenje opcije za odabir. Da biste odlučili o ovom problemu, to se ne isplati, morate se obratiti svom liječniku. Moderne opcije su mnoge. Uobičajeno klasično, rođenje u vodi, kod kuće - sve ove opcije imaju svoje prednosti i kontraindikacije u svakom slučaju.

Najbolje, smatra se metodom prirode - prirodnim porođajem. Ako nema nikakvih kontraindikacija, onda je najbolje usmjeriti sve snage i financije na pripremu za ovu vrstu rada.

U procesu porođaja bio je najudobniji i bezbolan ne može paničariti. Uostalom, strah je glavni razlog zaustavljanja normalnog procesa. Cirkulacija krvi je uznemirena, mama udahne, dijete dobiva manje kisika.

Naravno, nemoguće se uopće ne bojati, osobito tijekom prvog rođenja, ali pažljiva priprema i svjesnost svake faze pomoći će smanjiti strah. 34 tjedan trudnoće odlično je vrijeme za naučiti pravilno disanje, saznati o načinima opuštanja. Optimističan i pozitivan stav, uz podršku potrebnih informacija - 95% uspješnog generičkog procesa.

Što možete učiniti u posljednjim tjednima trudnoće?

 • Hodati više na otvorenom, ali ograničiti tjelesnu aktivnost malo, za bol u leđima koristite poseban zavoj.
 • Saznajte pravilnu tehniku ​​disanja za sve faze rada. To se može učiniti neovisno i u razredu za trudnice.
 • Još jednom vrijedi proći kroz popis "miraz" za bebu, kupiti sve što vam treba. Možete čak i prošetati dječjim trgovinama i kupiti one malene sitnice koje vole i razveseljavaju.
 • Odlučite unaprijed odabirom bolnice, razjasnite prisutnost reanimacije u ustanovi, procijenite situaciju i udobnost. Možete vidjeti recenzije o tome.
 • Potrebno je samo ono što donosi pozitivne emocije: čitanje knjiga, gledanje filmova, komuniciranje s voljenima.

Postoji vrlo malo vremena prije dugo očekivanog sastanka s djetetom, preostalo vrijeme koristite s prednostima. Nije uvijek potrebno prisustvovati posebnim predavanjima bez puno potrebe. U doba informatičke tehnologije možete samostalno istražiti sva vaša pitanja i pripremiti se. Sve klase bi trebale biti zabavne.

Sadrži 34 tjedna trudnoće

Imate 34 tjedna trudnoće, što znači da 8. mjesec trudnoće dolazi do kraja. Dječak je već već težio najmanje 2 kilograma, a gotovo svi njezini organi su potpuno funkcionalni.

Sada on, u doslovnom smislu riječi, raste po skokovima i granicama i po satu, a za preostalih 8 tjedana prije rođenja dobiva najmanje pola kilograma.

Vaša težina i trbuščić do 34 tjedna također nisu ostali nepromijenjeni, ali sve te neugodnosti su privremene i više će se isplatiti čim zagrlite bebu.

Razvoj djeteta u 34 tjedna

U 34 tjednu trudnoće, što se događa s djetetom? Možete naučiti ne samo tijekom ultrazvuka, već i fetalnom aktivnošću.

 1. perturbacije;
 • U pravilu, u ovoj fazi beba, zbog svojih težih parametara, i to je 2-2,5 kilograma, s rastom do 44 centimetara, više ne može prevrnuti u trbuhu, ali ne prestaje gurati;
 • Osobito su mu pokreti vidljivi kada se odmarate ili gladni. U potonjem slučaju, podrhtavanje fetusa izražava nezadovoljstvo, jer u 34. tjednu trudnoće dijete osjeća da se to događa majci i odmah reagira;
 • Imajte na umu da fetus u ovom trenutku već treba uzeti položaj glave dolje, tako da glavne udarce nogu padaju u područje vašeg rebra, mogu karapuzik kutija i kamere, često pada na vaše unutarnje organe.

Usput, to nije uvijek slučaj. ponekad beba ne želi okrenuti glavu prema dolje. O ovom broju postoji članak na mjestu Pelvic prezentacija fetusa >>>.

Fetus na 34. tjednu trudnoće ne razlikuje se izvana od novorođenčeta u omjerima, samo tjelesna masnoća je uvijek minimalna, a preostalo vrijeme će beba aktivno akumulirati masnoću i rasti.

Koža je sada blijedo ružičasta, bez pištolja, količina originalnog maziva je također minimalna. Na naborima su vidljivi nabori, vizualni obrazi.

Posebna pažnja na 34. tjednu trudnoće u razvoju bebe smeta nadbubrežne žlijezde, čiji je glavni zadatak - proizvodnja steroidnog hormona. Sada joj se količina tekla, ali, zanimljivo, ovaj hormon nije potreban toliko dijete kao što ste vi.

Budite svjesni! Steroidni hormon je potreban za laktaciju, zbog čega u tom razdoblju možete proizvesti kolostrum (pročitajte članak na temu: Kolostrum tijekom trudnoće >>>).

Nadbubrežne žlijezde same bebe značajno su povećane, ali nakon poroda, oni će se normalno pojaviti.

Prema medicinskim pokazateljima, dijete, koje će se roditi u 34 tjedna, prije vremena, ima velike šanse za preživljavanje.

Naravno, on ne može bez posebnih uvjeta perinatalnog centra, ali nakon što bude otpusnut iz bolnice, brzo će nadoknaditi svoje vršnjake i neće biti lošiji od njih u razvoju.

Mama dobro

Ako vaše dijete postaje sve jače svaki dan, onda vaše zdravstveno stanje, osobito u posljednjim tjednima trudnoće, teško se može nazvati izvrsnim.

Umor, otekline udova i opstipacija, nagnuća boli, loš san - to su samo neke od mogućih komplikacija trudnoće od 34 tjedna.

Veličina maternice

 • Maternica u 34 tjednu trudnoće ne povećava visinu, što bi, naravno, trebalo ugoditi. Njegov dno je oko 12 centimetara iznad pupka, a za nekoliko će tjedana trbuh obično početi spuštati, što će vam odmah omogućiti da duboko udahnete;
 • No, istodobno, volumen trbuha na 34 tjedna trudnoće znatno se povećava, snažno raste prema naprijed, tako da biste trebali odabrati odjeću više prostrano;
 • Nemojte zaboraviti na podupirajuće zavoje, što će znatno smanjiti opterećenje na leđima i pomoći u smanjivanju poteškoća s povlačenjem (pročitajte temu: Bandage tijekom trudnoće >>>);
 • Vaša pozornost može privući ispupčen pupak u trudnoći od 34 tjedna. Ništa nije u redu s time, pupak može snažno izbočiti ili se protezati, ovaj fenomen je privremen i sve će na svoje mjesto odmah nakon rođenja.

Bol u 34. tjednu

Bolni osjećaji u donjem dijelu trbuha ili u donjem dijelu leđa su već poremetili, ali u 34. tjednu trudnoće trebate biti pažljiviji prema tim simptomima.

Na primjer, ako se bolovi u donjem dijelu trbuha postanu redoviti, a krvne su uključke u ispuštanju - to je razlog odmah otići u bolnicu, možda imate prerano rođenje ili prijetnju pobačaja;

Ali ako povremeno trgnete trbuh na 34 tjednu trudnoće, slučajno, onda govorimo o obuci uzoraka, u trudnoći od 34 tjedna pomažu vašem tijelu da se pripremi za nadolazeće rađanje.

Da biste rodili jednostavan i bezbolan, trebali biste obratiti pozornost na pripreme za njih. Započnite sudjelovati u programu objavljenom na web mjestu i stvorit ćete dobru osnovu za prirodno porođaj. Slijedite link na online tečaj Pet koraka do uspjeha porođaja >>>

Leđa, u lumbalnom području ili niže, u području sakrale može se pogoršati zbog postupnog širenja zdjelice i omekšavanja zglobova.

To su i pripremni postupci u vašem tijelu, nema načina da se riješite neugodnih senzacija, ali opuštajuća masaža ili kupanje u bazenu olakšat će vašu dobrobit (pročitajte članak Masaža tijekom trudnoće >>>).

Važno je! Imajte na umu da su tople kupke u ovom trenutku strogo zabranjene.

 1. Bol u trbuhu;

Vaš trbuh može povrijediti ne samo tijekom vježbanja treninga, već i nakon duge šetnje. Trbuščić je velik i mišići su u stalnoj napetosti, posebno tijekom hodanja.

Vi svibanj biti poremećen bol u trbuhu, svi vaši organi su u stisnutu stanju, stoga morate jesti male dijelove i brzo apsorbirajuće hrane, inače kolika ili povećane plina formiranje ne može se izbjeći.

Kako pravilno i sigurno jesti za svoje zdravlje i zdravlje budućeg djeteta, možete naučiti iz tečaja Tajne pravilne prehrane za buduću majku >>>.

Vaš krvožilni sustav radi u povišenom načinu rada, stoga, naglo ustajanje iz kreveta, možete osjetiti vrtoglavicu, čak i onesvijestiti.

Isto se stanje može dogoditi nakon brzog hoda ili penjanja stepenicama.

Također vam mogu biti poremećeni migrene, protiv kojih je jedini lijek djelotvoran - opuštanje i pozitivne emocije. Dodatni stres vam je sada neophodan.

Vaša težina u tridesetpetoj trudnoći trebala bi se povećati za 11 ili više funti od izvornika. Dobit ćete impresivan i prije svega utječe na vaše noge. Osjećaj težine posebno je vidljiv u večernjim satima, dok, pored senzacija, ima oteklina. Pročitajte više o edemu noge tijekom trudnoće >>>

Budite pažljivi, ako se oteklina ne odmiče nakon odmora, možete vidjeti čak i ujutro, dok imate visoki krvni tlak. Postoji rizik od preeklampsije.

Dodatni simptomi su pojava proteina u mokraći i povećanje pritiska. Pročitajte više u članku Gestoza tijekom trudnoće >>>.

U ovoj fazi, također vam mogu biti poremećeni konvulzije, oni pak ukazuju na nedostatak hranjivih tvari i elemenata u tragovima, kao što su kalcij, magnezij.

 1. Pored tih bolesti, kod 34 tjedna trudnoće, redovito se pojavljuje konstipacija i kao posljedica upale hemoroida.

Problem je neugodan i ne možete ga ostaviti bez nadzora. Liječenje bi trebalo biti sveobuhvatno, prije svega prehrana se ispravlja, količina potrošene tekućine se povećava, a drugo upotreba sigurnih masti ili supozitorija dozvoljenih tijekom trudnoće.

Krvarenje. izbor

 • Standardni prozirni iscjedak u trudnoći od 34 tjedna može imati male sluznice sluznice bez mirisa i izražajne sjene. Ova sluz je odvojena od pluta, koja bi trebala biti potpuno ispuštena neposredno prije rođenja;
 • Kao i prije, izbijanje ne bi trebalo biti u izobilju, jer se u ovom slučaju može sumnjati na curenje vode zbog oštećenja amnionskog mjehura. Takav prijelaz u posao je opasan i odmah morate vidjeti liječnika;
 • Izolacija zelenkaste, žute ili smeđe boje je patologija koja upućuje na upalne procese. U svakom slučaju, oni moraju biti identificirani i uklonjeni, jer postoji opasnost da beba dobije zaražene od vas tijekom rada.

U 34. tjednu trudnoće, u pravilu se provodi praćenje vaginalne bolesti, nakon čega se može doživjeti slabo zacrnjenje.

Druga stvar je ako se iscjedak ne zaustavi i njihov broj se povećava, a osim toga, vaš trbuh ozbiljno boli 34 tjedna trudnoće. Takvi simptomi mogu ukazivati ​​na početak rada. Bolje je otići u bolnicu.

Osjećaji u tjednu

Vrijeme isporuke neumoljivo se približava, što ne može utjecati na vaše psihičko stanje.

 1. Strahovi i iskustva se manifestiraju u obliku poremećaja sna, koji već pati od nesposobnosti da se udobno držite;
 2. Ne zaboravite da sva svoja iskustva prenesu na bebu, pa morate pozitivno raditi i poduzeti nadolazeće rođenje kao kratki neugodan trenutak na putu susreta sa svojim sinom ili kćeri;

Šetnja na svježem zraku i lagana večera pomoći će u poboljšanju sna.

Da se ne bojte porođaja i znate kako možete olakšati osjećaje tijekom rada, pogledajte put Rodanje bez boli: 10 prirodnih načina samopomoći u porodu >>>

 1. Dijete se aktivno izjavljuje, možete gledati njegovu petu ili prolaziti kroz trbuščić tijekom mirovanja;
 2. Jedna od zanimljivih senzacija u 34. tjednu trudnoće je dječja štucanja. To se događa vrlo često, samo dijete je zarobilo puno amnionske tekućine.

Važno je! Morate računati broj kretnji bebe. Kod 34 tjedna trudnoće, idealno bi trebalo biti do 10 guranja u 12 sati, u pravilu se istodobno promatra fetalna aktivnost.

Vaši osjećaji u 34. tjednu trudnoće uglavnom su teški i nespretni, ali sve će proći čim zagrlete bebu.

U međuvremenu, posvetite se komunikaciji s nerođenim djetetom: čitajte ga, pjevajte uspavanke kada je previše aktivan, možete uključiti klasičnu glazbu, jer se ukus usadio u osobi čak i tijekom intrauterinalnog razvoja.

Ograničeni problemi trudnoće

Trudnoća je poseban uvjet tijekom kojeg se tijelo značajno obnavlja.

Širenje zdjelice, oslobađanje kolostruma iz dojke, pojačano pigmentiranje na trbuhu i licu - to su prilično standardne pojave tijekom nošenja djeteta. Čak i konstantna temperatura oko 37 stupnjeva smatra se normalnim.

temperatura

Temperatura od 37 stupnjeva u trudnoći od 34 tjedna uopće nije znak bolesti. Vaše tijelo radi za dvije, povećanu cirkulaciju krvi i znojenje, dakle povećanje tjelesne temperature.

Hladno u trudnoći od 34 tjedna

Stres i anksioznost, osobito u posljednjim tjednima trudnoće, mogu negativno utjecati na vaš imunološki sustav. Osim toga, vaše tijelo je iscrpljeno, tako da je prehlada u 34. tjednu trudnoće česta pojava.

Potrebno je neophodno liječiti, počevši od ležaja i obilnog pijenja.

Ali s lijekovima morate biti oprezni da ne izazivate krvarenje ili pobačaj.

 • Ograničite maline i viburnum, vitamine, u obliku svježeg voća;
 • Ako je temperatura na 38, možete uzeti jednokratni paracetamol ili ibuprofen;

Pojedinosti o tome kako se nositi s prehladom, pročitajte članak Hladnoće tijekom trudnoće >>>.

Budite svjesni! Posebno opasno u ovom trenutku trudnoće kašalj.

I kada dijagnosticira nisku placentu tijekom trudnoće tijekom 34 tjedna, svakako posjetite stručnjaka, jer postoji veliki rizik od placentnog odvajanja tijekom grčeva kašlja. Pročitajte više o ovoj dijagnozi u članku Niska placentacija tijekom trudnoće >>>.

Većina stručnjaka smatra da je seks u 34 tjednu trudnoće nepoželjan.

Naravno, malo je vjerojatno da će prerani orgazam raditi izazvati, ali može poremetiti dijete, a to je ispunjeno udarima i zapetljanjem pupčane vrpce.

Istodobno, liječnici primjećuju pozitivan učinak sperme na stanje cerviksa, a tijekom trudnoće tijekom 34 tjedna muško sjeme povećava elastičnost i čvrstoću.

Alkohol u 34 tjedna

Alkohol i prije trudnoće bio je teško pripisati korisnim proizvodima, ali u 34 tjedna ona ide u područje toksičnih tvari.

Bez alkoholnih pića možete raditi, pogotovo jer se u potpunosti predviđa želja za pićem ili čašu vina:

 1. Pivo ima vitamin B, kojeg vaše tijelo želi. Zamijenite proizvod pjene s mrkvom, jajima ili maticama, a žudnja za pivom prolazi sama po sebi;
 2. Crveno vino, koje se pogrešno pripisuje čarobnim svojstvima za povećanje hemoglobina, osim što će otrovati tijelo djeteta, u kojem će etanol postati bez puno napora.

A budući da se u 34. tjednu trudnoće pojavljuju aktivni procesi u mozgu fetusa, možete zamisliti kako će vino ili drugo alkoholno piće utjecati na mentalne sposobnosti vašeg nerođenog djeteta.

Ispitivanje majke i djeteta

U trećem tromjesečju svaki tjedan posjećujete ginekologiju.

 • Tijekom svakog recepta, stručnjak mjeri vašu težinu, visinu maternice, opseg trbuha i krvni tlak, stavlja ih u posebnu tablicu na vašoj karti, koja pokazuje dinamiku dobitka težine i rast maternice;
 • Već ste došli u liječnički ured s urinom i krvnim testovima koji nadziru razine hemoglobina i prisutnost ili odsutnost proteina u mokraći;
 • Također, tijekom pregleda, liječnik sluša bebu srca, zanima učestalost perturbacija;
 • Ako rezultati ispitivanja postavljaju dodatna pitanja stručnjaku, on vam može dodijeliti kardiotokografiju. CTG u 34 tjednu trudnoće pomaže u mjerenju učestalosti kontrakcije maternice, ako ih ima, rada srca fetusa;
 • Još jedan dodatan pregled, dopplerska sonografija, omogućit će otkrivanje i procjenu stanja posteljice koja u 34 tjedna trudnoće treba biti nula stupnja ili prva, ali glavna stvar je protok krvi u njemu iu posudama beba.

Ultrazvuk u trudnoći od 34 tjedna

U pravilu, rutinsko ultrazvučno skeniranje se ne provodi u trudnoći od 34 tjedna, propisano je li liječnik zabrinut zbog života djeteta ili njegovog zdjelice.

 1. U 34. tjednu trudnoće dijete bi već trebalo uzeti pravilan generički stav, glave dolje;
 2. U nekim slučajevima, fetus se već počinje kretati dolje do rodnog kanala, što se vizualno primjećuje kao postupno spuštanje trbuha;
 3. Razlog dodatnog ultrazvuka može biti upad u kabel. U 34. tjednu trudnoće, zbog snažnog zapleta i mogućeg gladovanja kisikom, može se čak i donijeti odluka o prijevremenom radu.

Život u 34. tjednu trudnoće

Zdrav i aktivan način života je osobito važan i za vašu dobrobit i za normalni razvoj bebe.

Potrebno je svakodnevno hodati na svježem zraku, izbjegavati zagušene prostorije, napuniti samo pozitivne emocije i smanjiti protok negativnih informacija.

hrana

Morate jesti za dvoje, samo naglasak treba staviti ne na povećanje dijela, već na njegov vitamin i mineralni sastav.

 • Ako previše uzimate, a stopa tjelesne mase u 34 tjedna trudnoće je definirana kao plus 11-12 kilograma od početne mase, tada biste trebali odustati od visoko kaloričnih obroka, ugljikohidrata;
 • U zoni tabua: slastice i slatkiši, budući da ih ima malo koristi, ali dodatni kilograme neće dugo čekati, pržene i pušene, masnoća i slanost donijeti će vam samo probleme sa probavom i natečenjem;
 • Također ne možete piti kavu i sode, posebno slatke, dugotrajne proizvode s konzervansima i eshkami;
 • U vašoj svakodnevnoj prehrani trebaju biti niske masnoće vrste riba i mesa, jaja, mliječni proizvodi, svježe povrće i voće, žitarice;
 • Mnogi hranjivi sastojci sadrže orašasto voće i suho voće, usput, uvijek ih možete uzeti za šetnju, poput laganog snacka;
 • Ne zaboravite na tekućinu, morate piti najmanje 1,5 litara vode ili sok, čak i ako imate natečenost.

Korisni savjeti

U 34 tjedna trudnoće, razvoj fetusa ulazi u završnu fazu, ali ne treba manje vitamina i hranjivih tvari nego prije.

 1. Pobrinite se da dobijete dovoljno kalcija, inače će dijete izvući ovaj mikronutrijent iz vašeg tijela, što utječe na stanje kostura i prije svega zubi;
 2. Vitamin D je također potreban, često stručnjak propisuje vitamin D i kalcij u obliku lijeka u ovom trenutku. Ali ti bi se te tvari ne bi trebali kupiti sami, bez imenovanja, osobito multivitamina, budući da njihov višak može naštetiti ne manje od manjka;
 3. Pratite kožu i kosu. Možete napraviti hidratantne i hranjive maske, obrišite kožu s ledom, uzmite kontrastni tuš. Nemojte zaboraviti podmazivati ​​kožu abdomena s posebnim antistresivnim sredstvima, pomoći će vam olakšati svrab i izbjeći strijama. Što bolje znači koristiti? Saznajte iz članka Proširivanje tijekom trudnoće >>>.

I pripremiti se za porođaj, pogledajte kurs Jednostavno porođaj >>>

34 tjedna trudnoće

Osjećaj žene

Kada dođe 34. tjedan trudnoće, većina očekivanih majki razmišlja o tome kada će se beba konačno roditi i moći će se vratiti uobičajenom načinu života. Takva nostalgija za prošlost potpuno je opravdana, jer do kraja trećeg tromjesečja mnoge trudnice imaju mnogo testova. Čak i ako se u prvim tjednima nakon začeća, buduća majka borila s djelima mučnine ili povraćanja, barem se mogla kretati. 34 odraslih tjedana trudnoće je vrijeme kada žena postaje teža svaki dan, nespretnost i ograničenje pojavljuju se u mnogim akcijama. Postaje teško nositi cipele, penjati se stepenicama, uzeti duge šetnje.

Štoviše, 34. tjedan trudnoće predstavlja takve "darove" kao poteškoće u zaspanju. Često se stanje spavanja majke i djeteta ne podudara, a aktivni pokreti mrvica oduzimaju ženu od njezine želje za ležanjem ili spavanjem. Voće je već toliko veliko da se bilo koji od njegovih najmanjih akcija jako osjeća.

Osim toga, u posljednjim tjednima trudnoće, puno misli i brige o nadolazećem rođenju i sastanku s bebom roje u mojoj glavi. Sigurno ne spava.

Osim gore navedenih, trudnice u ovom trenutku suočavaju se s problemima kao što su kratkoća daha, žgaravica, otekline ekstremiteta, kapi tlaka, koji uzrokuju pospanost i slabost... Srećom, takav razočaravajući niz bolesti se ne javlja u jednoj ženi u isto vrijeme. Sve je čisto individualno i ovisi o predispoziciji za njih. Postoje zavidni slučajevi kada je trudna majka tijekom cijele trudnoće, do njezina prestanka, prošla lako i prirodno. Ali ovo je rijedak izuzetak.

Primajte pisma o razvoju bebe i stanju majke jednom tjedno.

Želuca u trudnoći od 34 tjedna

Dijete kod trudnoće od 34 tjedna zauzima cijelu šupljinu maternice i nastavlja protezati zidove. Svakog dana u maternici beba postaje gužva. Ako se u ranom razdoblju trudnoće aktivno kreće, mogao bi priuštiti neke flip-flopove i slobodno kretanje udova, sada je sve ograničeno na okretanje tijela u potrazi za najudobnijim položajem.

Ograničenje i nedostatak slobodnog prostora prirodno utječe na učestalost i intenzitet kretanja djeteta. Sada se ne kreće onoliko često kao prije, ali ako mu se nešto ne sviđa, mama će to odmah osjetiti. Ponekad to boli trudnicu, pogotovo ako postoji jak pritisak u hipohondriju.

I izgledaju kao tummies u 34 tjedna

Fetalni razvoj u trideset četvrtom tjednu trudnoće

To je točno 34 tjedna od prvog dana posljednjeg menstrualnog perioda i 32 tjedna nakon što je sperma oplodila jajašku smjesu kao posljedicu ovulacije i pojavila se klica u ženskom tijelu (blastocist). Ovaj ciklus je dovršen implantacijom u stijenku maternice, brzom podjelom stanica i formiranjem embrija. Do početka 9. mjeseca trudnoće njezini su vanjski i unutarnji parametri postigli gotovo savršenu razinu. Čak i ako se sad mora roditi, moći će preživjeti.

Težina djeteta u 34 tjednu trudnoće je već više od dva kilograma - prosječno oko 2.100 grama. Do tog vremena, rast fetusa može biti 44 cm.

 • Pluća su potpuno razvijena: ako se pojavi prerano rođenje, dijete će moći disati vlastito.
 • Koža se zaglađuje i posvjetljuje. S njom nestaje tzv. Lanugo i većina originalnog maziva.
 • U tijelu fetusa, nadbubrežne žlijezde proizvode hormon odgovoran za dojenje, koji odlazi majci. Osim toga, beba se već priprema za dojenje: sisanja prstom i proguta amnionsku tekućinu.
 • Bubrezi djeteta rade punom snagom, osiguravajući aktivnost mokraćnog sustava. Svaki dan oko pola litre jasnog urina teče u amnionsku tekućinu.
 • Opseg potkožnog masnog tkiva povećava, zbog čega djetetovo tijelo i obrazi postaju gušći, fetus je zamjetno zaokružen. Koža se zgušnjava na glavi.
 • Sustav mišićno-koštanog sustava i dalje se jača, uzimajući kalcij iz majčinog tijela. Žena sama može osjetiti iz pokreta i snage gurkanja svoje bebe kako je snažan i jak.
 • Do 34. tjedna, dijete pokušava preuzeti poziciju u kojoj će se roditi u svijetu - glavom dolje. Kosti lubanje su mekane, olakšavaju prolaz kroz rodni kanal i oblikovane su tako da štite od kompresije i ozljede. Čak i ako je dijete dolje, to je u redu. I dalje ima vremena i prilike da preuzme pravu poziciju.

U tom razdoblju se povećava trajanje dječjeg spavanja. Većinu dana spava ili spava dobro, a ostatak vremena umoži udove, dok ima dovoljno slobodnog prostora, štucanje, igra s pupčanim vrpcom.

Vaša beba je velika kao

Mogući problemi

Bolnost na raznim mjestima u razdoblju koje se približava kraju trudnoće objašnjava fiziološkim procesima koji se odvijaju tijekom tog razdoblja u maternici. Sve tjelesne funkcije rade za pripremu za buduće porođaj, sve je podređeno istom cilju - kako bi se osigurala djetetov prolaz kroz rodni kanal i oslobodio stanje majke i fetusa.

 • Bol u lumbalnoj regiji i abdomenu uzrokovan je značajnim povećanjem veličine maternice i povećanim opterećenjem na leđima.
 • Bol u stidnom području iu području sakrale uzrokuje omekšavanje ligamenta i zglobova do kraja trudnoće.
 • U gornjim i donjim udovima može se osjetiti bol. To je posljedica edema, koji se povećava svaki tjedan. Posebno zahvaćene noge i ruke.

Treba imati na umu da je sve gore navedeno norma, ali točno dok se bol nije počeo intenzivirati. Ako se ne može tolerirati i ako se osjećate loše, ne oklijevajte i pozovite liječnika. Činjenica je da kod 34 tjedna postoji visok rizik od prijevremenog poroda. A ako je to istina, trudnica mora ući u rodilište što je brže moguće i dobiti potrebnu skrb za opstetriranje.

Otpuštanje u porodničkom tjednu 34

Kod 34 tjedna trudnoće može se primijetiti da je iscjedak postao sve veći volumen. Mogući su mali fragmenti jasne sluzi. Liječnici u takvim slučajevima, mirno, rekavši da je obilje sekreta uzrokovanih omekšavanjem mekih tkiva ramenoga kanala, priprema se za uzimanje djeteta.

Kao i kod svake trudnoće iscjedak je čist i bez mirisa.

Svi ostali - žuti, zeleni, tamnosmeđi, sirovi, vodeni, krvavi - trebaju biti upozoreni i postati razlog za traženje liječničke pomoći.

Uzroci mogu biti mnogi: infekcija i upala, prerano odjeljivanje posteljice. Nečistoće krvi mogu signalizirati odvajanje dječjeg mjesta u kojem dijete živi, ​​što znači da postoji prava prijetnja od preranog rođenja. Vodeni iscjedak sugerira da je voda možda počela prolaziti - rođenje će uskoro početi, a trudna bolnica je potrebna.

Preranog rada

Naravno, priroda je odredila određeno razdoblje za rođenje djeteta u svijet. Međutim, zbog različitih okolnosti, život se može ukloniti na svoj način, a rođenje će se dogoditi prerano. Navodimo glavne znakove prijevremenog rada:

 • povećani ton maternice i redovite kontrakcije ponavljanja;
 • bol u donjem dijelu trbuha i na stidnom području;
 • oštro smanjenje motoričke aktivnosti djeteta;
 • ispuštanje sluznice;
 • rupture amnionske tekućine;
 • spuštanje trbuha;
 • nesvjesne pokrete crijeva.

Često, pojava prijevremenog rada je zbunjena s vježbama treninga, koji u posljednjim mjesecima trudnoće pripremaju majčino tijelo. Važno je s vremenom shvatiti da je započeo proces porođaja i vrijeme je da nazovemo hitnu pomoć. Pazivanje o tome ne vrijedi.

Dijete rođeno rođenjem u porodničkoj bolnici u dobi od 34 tjedna prilično je održivo.

Medicinski radnici će mu pružiti posebnu brigu još nekoliko tjedana dok funkcija termoregulacije nije dostupna. Nakon toga, dijete će moći živjeti samostalno i upoznati se s majkom.

Intimni život

Ginekolozi se slažu da kada trideset četvrtog tjedna trudnoće dođe, blizina majke i djeteta djeteta treba odgoditi do postnatalnog perioda oporavka. Liječnici objašnjavaju svoje stajalište jednostavno: rodni kanal žene se priprema da dopusti da plod. U ovom trenutku postoji visoki rizik od infekcije tijekom spolnog odnosa, koji neće imati najbolji učinak na dijete.

Dodamo da preporuke liječnika nisu obvezni. Ako su partneri međusobno sigurni i imaju zajedničku želju, nitko ne smije potpuno isključiti intimni život. Žena treba procijeniti stanje zdravlja i na temelju toga odlučiti o važnosti intimnosti.

Potrebne analize i studije

Do 34. tjedna trudnoće žena zna savršeno što su parametri razvoja njezina djeteta i postoje li patologije. U prvom i drugom tromjesečju podvrgnuta je dvije projekcije, koja su uključivala ultrazvuk i trostruki test (alfa-fetoproteinski protein, slobodni estriol, hormon hCG). Međutim, također je potrebno redovito posjetiti ginekologa koji će provesti potrebna istraživanja:

 • mjerenje težine, tlaka, volumena abdomena i visine dna maternice;
 • stetoskop slušanje djetetove brzine otkucaja srca;
 • uzimajući testove za određivanje zdravlja žene (test krvi i urina, razmazivanje mikroflore).

Ako liječnik to smatra neophodnim, može odrediti studiju vitalnih znakova fetusa. Kao rezultat toga, vrednuju se parametri kao što su motorička aktivnost, dijabetička brzina djeteta, stupanj tonusa fetusa i volumen amnionske tekućine. Većina istraživanja provodi se pomoću ultrazvučnog stroja.

Iz medicinskih razloga se u ovom trenutku provodi kardiotokografija - postupak otkrivanja intenziteta otkucaja srca i kontrakcije maternice. Osim toga, neke trudnice savjetuje se da imaju dopplerografiju. Ova studija pomaže u razumijevanju da krv cirkulira u posteljici, maternici i krvnim žilama djeteta normalno.

Fetalni ultrazvuk u trudnoći od 34 tjedna

Za razdoblje od 34 tjedna propisana je ultrazvučna provjera iz medicinskih razloga, tj. Ako je trudnica zabrinuta zbog nečega, a liječnik smatra potrebnim potvrditi ili isključiti patologiju pomoću ultrazvuka. Slika abdomena na 34. tjednu trudnoće omogućuje pažljivo proučavanje pokazatelja njegovog razvoja. Osim toga, ultrazvučna metoda omogućuje procjenu udobnosti okoliša. Ultrazvuk stručnjak u zaključku će naznačiti stupanj zrelosti placente - dječje mjesto koje dijete daje kisika i esencijalnih hranjivih tvari.