40 tjedana trudnoće je koliko mjeseci

Bol

40 tjedana trudnoće - posljednji korak prema čudu! Iako je cijeli put do rođenja djeteta već prošao, najvažniji događaj u budućnosti je porođaj. Buduće majke su u stanju tjeskobnog straha od nepoznatog, u prvom redu to se, naravno, odnosi na one majke kojima je ovo prva trudnoća. Sada dolazi u završnoj fazi: tijelo žene se priprema za porođaj, a dijete se također priprema za ovaj događaj.

40 tjedana trudnoće koliko mjeseci

40 odraslih tjedana trudnoće već je 10 mjeseci trudnoće, III. Trimestra. Rodjenje može početi u bilo kojem trenutku.

Što se dešava kod 40 tjedana?

Početak 40. tjedna trudnoće sugerira da će se sastanak s djetetom održavati iz dana u dan, a dijete to već čeka.

Kod 40 tjedana težina je već 3-4 kg. Neke bebe vagaju do 5 kg. Da bi rodila takvu veliku djecu na prirodan način, žena bi trebala imati široki bazen. Inače će biti prikazana planirana carski rez. Dječaci su obično malo veći od djevojaka. I djevojke, iako razrjeđivači, često imaju vise visine od dječaka. Rast beba u prosjeku 40 tjedana iznosi 50-56 cm.

Fetus zauzima cijeli intrauterini prostor. Već je tijesan i neugodno. Što je beba veća, to su mirniji njegovi pokreti - to je zbog nedostatka slobodnog prostora. Tijekom posljednjih nekoliko tjedana majka je primijetila da šokovi njezine bebe nisu bili tako jaki. Učestalost perturbacija fetusa u dobi od 40 tjedana ne bi trebala biti znatno smanjena, perturbacije se i dalje trebaju osjećati redovito, a sada su pokreti mrvica glatkiji, a ne tako jaki.

Svi organi bebe spremni su postojati izvan majčinog trbuha. Kada se dijete rodi, njezina se pluća razvijaju, a dijete će uzeti prvi dah. Mama otkriva da je u redu s prvim vriskom. Ponekad djeca ne vrište, a liječnik ih podsjeća da sada moraju disati sami, s laganim šamarom na dnu.

Što izgleda novorođenčad?

Većina žena koje rade ne brinu o tome što će njihovo dijete biti. Naravno, uglavnom novorođenčadi ne izgledaju vrlo atraktivno, zbog određenih okolnosti. Dječja glava je ispružena, jer dobiva takav oblik u procesu porođaja, tako da je dijete lakše gurati. Koža bebe može imati neuobičajenu boju, može biti crvena i žuta, pa čak i plava, ako dijete tijekom porođaja nema kisika. Pri rođenju, koža bebe prekriva izvorni mazivo koji se sastoji od bijelog sluzi i krvi majke. Mekonij se formirao u crijevu novorođenčadi još u maternici - to je izvorni izmet crne boje, koji će biti oslobođen kao posljedica pražnjenja crijeva nekoliko dana nakon poroda. Postupno, beba koža je uklonjena od svih estetskih značajki i dobiva prirodnu ružičastu boju.

Često roditelji smeđe oči i tamne kose rođeni su plavooki i plave bebe. To se objašnjava činjenicom da do sada nema dovoljno pigmenta u djetetovom tijelu, što daje iris smeđoj boji. U roku od nekoliko tjedana djetetove će oči promijeniti boju.

Što se događa s mamom? Osjećate žene 40 tjedana

Maternica je prestala rasti u veličini, budući da je dosegla maksimalnu veličinu. Uz to, trbuh je prestao rasti. Žena je prestala stjecati težinu, a prošli tjedan je čak mogla izgubiti težinu. Približna težina da žene dobivaju tijekom trudnoće, može biti 10, i 15, i 20 kg, to sve ovisi o individualnim karakteristikama trudnoće i tijela žena. Uobičajeni porast težine tijekom trudnoće ne smije premašiti 15-16 kg.

Budućnost je majka i dalje zabrinuti zbog oteklina, umora i bolova u nogama, mučnina, žgaravica, proljev, bol u leđima i donjem dijelu leđa. No, u 40. tjednu trudnoće, sve to blijedi u pozadinu. Glavna stvar koja trenutno zabrinjava ženu:

 • Kada roditi? Zašto se dijete još uvijek ne rodi, jer je došlo vrijeme?
 • Kako se ponašati kad počinje porođaj?
 • Kako znam da je porođaj započeo i kada treba ići u bolnicu?
 • Je li beba zdrava?

Iskustva budućih mumija su opravdana, jer je porođaj složen i odgovoran proces, za koji morate pažljivo pripremiti. Ako je PDR već prošao, a još niste rodili, najvjerojatnije je dan navodnog rođenja jednostavno pogrešno izračunat. Pogreška od nekoliko dana prilično je prihvatljiva. Osim toga, kako statistički podaci pokazuju, dječaci nikada ne žele napustiti majčinu toplu utrobu prije svog vremena. Ali djevojke, naprotiv, žure vidjeti veliki svijet. U svakom slučaju, svaki je određen datumom rođenja, i ne treba žuriti mrvicama.

Većina djece rođena je malo ranije ili malo nakon roka, sasvim je normalna. Majčinski instinkt neće uspjeti i vremenom će potaknuti što i kako to učiniti da pomogne vašem sinu ili kćeri da dođe na svijet. Ako je rođenje prvo, pažljivo slušajte savjet liječnika tijekom rada, oni će vam reći kako se ponašati ispravno.

Ako je rođenje drugo, onda već znate kako pravilno disati i što možete očekivati. Međutim, imajte na umu da će drugo rođenje biti drugačije od prvog. Tijelo je već prošlo kroz sve ovo i dobro se sjeća što da učini. Dijateracija vrata maternice tijekom druge i treće generacije događa se mnogo brže nego tijekom prve, a kontrakcije su intenzivnije i bolnije.

Harbingeri porođaja

Kod 40 tjedana, gotovo sve žene pokazuju karakteristične znakove koji upućuju na rano započinjanje rada, oni se također nazivaju harbingeri porođaja. Evo nekih od njih:

 1. Trbuh dolje. Bliže datumu rođenja, beba padne ispod, glava čvrsto pritisnuta na zdjelicu, pa se dijete priprema da se rodi.
 2. Periodična bol u trbuhu. Žena može povremeno doživjeti neugodnu, ali podnošljivu bol u trbuhu. To su borbe treninga: kamenet želuca nekoliko minuta, povlači donji dio trbuha i natrag, a zatim se boli oslobađa. Takvi kontrakcije ne vode na početak rada, ali kažu da je porođaj već vrlo blizu, a tijelo se priprema za to uz pomoć takvog treninga.
 3. Ispuštanje sluznice. Čep sluzi je mala količina sluzi koja je čista u boji i ponekad s malom količinom krvi. Takav prometni zastoj bio je zaštita djeteta od raznih infekcija, ali sada, ako je otišla, rođenje može početi odmah, a možda i za nekoliko dana. Žene trebaju biti oprezne jer je dijete osjetljivo na različite infekcije kada se sluzni čep prestane obavljati svoju funkciju.
 4. Smanjena fetalna aktivnost. Neposredno prije rođenja, fetus se smiruje i broj kretnji djeteta se smanjuje, jer se beba priprema za prolazak kroz težak put rođenja.

Često postavljana pitanja na forumima

P:. Otišao sam do 40 tjedna trudnoće, jutros, kao i bol za vrijeme menstruacije. Možda rodim?

O: Takve boli mogu biti simptom koji prethodi pojavi rada. Pratite svoje stanje, ako postoje osjećaji grčeva koji će biti redoviti i da će se povećati s vremenom, a zatim odmah otići u bolnicu. S istim simptomima može proći i vježbati borbe.

P: Počeo je 40. tjedan, a još uvijek nema prekursora porođaja (drugi rođenje). Kada ću roditi?

O: Harbingeri rođenja tijekom druge trudnoće mogu se pojaviti nekoliko dana prije rođenja, ili čak nekoliko sati (sve sami pojedinačno). Druga su generacija brža, dakle, prekursori se pojavljuju mnogo kasnije.

P. Vode prekinuo, i bez borbe (40 tjedana). Što učiniti

A. Voda često odlazi nekoliko sati prije početka rada, ako govorimo o potpunom izlijevanju vode. Ako nakon nekoliko sati kontrakcije ne počnu, idite u rodilište, možda ćete morati potaknuti radnu aktivnost. Isto tako, u razdoblju od 38-40 tjedana dolazi do propuštanja amnionske tekućine kada izlaze u malim količinama. To se često događa i nije nešto zastrašujuće, ali je potrebno konzultirati se s liječnikom kako bi se sigurno pregledao.

Rođenje trudnoće 40 tjedana

Prvo rođenje se obično pojavljuje u 40 tjedana trudnoće. oni počinju s kratkim kontrakcija, koje s vremenom sve češće i izraženije. cerviks proširuje polako, tako da je prva isporuka može potrajati i do 15-20 sati.

Drugo rođenje se događa mnogo brže. Kontrakcije na početku rada su vrlo intenzivne i bolne, a otvaranje cerviksa javlja se nekoliko puta brže nego prvi put.

Dakle, 40 tjedana trudnoće - ovo je posljednji korak koji će dovesti do rođenja dugo očekivanog sreće. Žena je oduševljeno čekala taj događaj, možda se osjećala tjeskobno i drhtanje. Porođaj je težak put za majku i dijete, ali nagradu će premašiti sva očekivanja - dugo očekivano dijete koje će oduševiti svoje roditelje!

40 tjedana trudnoće

Na kraju ovog tjedna dolazi procijenjeni datum isporuke. Stanje buduće majke na 40. tjednu može se opisati u jednoj riječi - "čeka". Dijete, čija je težina oko 3,5 kg, i visina - 48-51 cm, odavno je bila spremna za rođenje. Ostaje čekati trenutak kada će mu majka i otac biti zadovoljni svojim izgledom.

Koliko mjeseci je

Vaša Trudnoća hit 40 tjedana, što znači da je od trenutka začeća djeteta je 38 tjedana, što je devet i pol mjeseci (vrijeme i prebrojavanja pravila).

Kako se fetus razvija

Ako ste već u četrdesetom tjednu trudnoće, to znači da beba ne žuri s porođajem. Međutim, svi njegovi organi su već razvijeni i spremni za potpuno funkcioniranje. Sada mrvica dodaje samo malu težinu i proteže se u dužini.

Interne izmjene

Refleksi su već razvijeni, osobito usisavanje, kao što vidite odmah nakon poroda. Beba već može procijeniti slike, jer razlikuje volumene, boje i osjetljiva je na svjetlinu i kontrast. On je također u mogućnosti da se usredotočite pogled na točku koja se nalazi na udaljenosti od 20-30 cm, tj. Kada se hrani, vidjet će lice majčine majke.

Svi sustavi i važni organi su u potpunosti formirani. Oni su spremni obavljati svoje zadaće izvan maternice. Na primjer, crijeva se napune izmetom, tako da će se beba isprati prvog ili sljedećeg dana nakon rođenja. I dišni organi već dopuštaju disanje.

Vanjske promjene fetusa

Dijete se ne može razlikovati od novorođenčeta. Njegova koža ima ugodnu svjetlo ružičastu boju, a izvorni lubrikant može se naći samo u dubokim nabora kože. Dakle, priroda je zaštitila nježnu dječju kožu od neželjenog trljanja. A ako je koža na tijelu mrvica skoro bez žilavog dlaka, onda na glavu može rasti pristojna kosa kose.

Budući da se formira urinogenitalni sustav, testisi muških beba već bi se trebali spustiti u skrotum. Kosti lubanje još nisu spojene. To će omogućiti bebinoj glavi da dobije ugodan oblik prilikom prolaska kroz rodni kanal. Kosti će zajedno rasti nekoliko dana nakon isporuke.

Trudnica bi trebala uzeti u obzir da beba nema dovoljno mjesta za brojne okretaje i udarce pa se tiho ponaša. To vam omogućuje akumulaciju snaga koje će mu biti potrebne da bi rodila. Uostalom, ne samo majka nego i dijete aktivno sudjeluju u procesu rađanja.

Naravno, svaka je majka, čak i prijašnjih tjedana, primijetila da se njezino dijete ponaša mnogo mirnije u trbuhu. Ipak, počinje se brinuti kad se ne očituje. Da biste eliminirali nepotrebna iskustva, brojite dojenčad tijekom dana. Moraju biti najmanje deset.

prezentacija

Iz položaja fetusa ovisi o uspjehu djetetovog prolaska kroz rodni kanal. Točno je uzdužni položaj s glavom previa. Tako je većina beba u majčinom trbuhu prije rođenja. Tijelo dijete je grupirano, ruke i noge čvrsto pritisnute na tijelo, a glava se nalazi na izlazu maternice.

Međutim, postoje djeca koja ne žele okrenuti glavu ili čak radije sjediti preko trbuha svoje majke. U takvim slučajevima, liječnici propisuju Cesarean dio. Ali, ako dijete u prsnom položaju teži malo, liječnici mogu riješiti prirodni porod. Postoje slučajevi kada se djeca okreću tijekom poroda ili kratko prije početka.

Kako je 40. tjedan trudnoće za mamu

Stanje maternice

Maternica je organ koji je aktivno uključen u generički proces, stoga se u njemu odvijaju brojne promjene. Nalazi se na udaljenosti od oko 16-20 cm od pupka i 36-40 cm od stidnog zgloba. Najvažniji dio treninga kako bi se osiguralo da je dijete udobno prolazi kroz porođajni kanal, da je cerviks postaje mekša i kraći, a cervikalni kanal je ponovno otvoren. Kada počinje porođaj, to će se proširiti na potrebnu veličinu.

Kontrakcije maternice su učestalije To je zbog hormona proizvedenih u ženskom tijelu. Oni će biti odgovorni za isporuku i proizvodnju mlijeka nakon rođenja djeteta. Dno maternice pada sve više i više, a dječja glava je pritisnuta bliže ulazu u malu zdjelicu. Prema tome, kosti i mišići zdjelice postepeno se omekšavaju, a ligamenti se protežu.

Kako znati da se porođaj približava

Činjenica da ćete uskoro postati majka može se prepoznati na nekoliko osnova - harbingers of birth:

To su kontrakcije maternice, vrlo slične kontrakcijama koje ste imali tijekom menstruacije. Takve kontrakcije također nazivaju "lažno" ili "trening". Naravno, uzrokuju neugodnosti i često oduzimaju potpuni san, ali su nužni za "trening" maternice prije porođaja. Netko ima lažnu borbu koja traje nekoliko tjedana, a netko započinje jedan ili dva dana prije rođenja.

Mnoge trudnice žele zbuniti kontrakcije Braxton-Hicks sa stvarnim. Stoga je važno za trudnice da znaju da su istinske kontrakcije duže i jače. Trening se bori dok se hodanje zaustavlja. Ako se kontrakcije pojavljuju u sve kraćim vremenskim intervalima, a intenzitet i povećanje boli, to znači da je započeo rad. (Na lažnim borbama video na kraju članka)

 • Ispuštanje sluznice

Tijekom trudnoće, sluzni čep koji se nalazi na ulazu u maternicu zaštitio je bebu od raznih infekcija i vanjskih utjecaja. Sada, ta supstanca, koja je žućkasta, ružičasta ili bijela sluznica s krvavom trakom, trebala bi "otvoriti" ulaz u maternicu, oslobađajući bebu na putu. Čep mucusa može izaći neposredno prije rođenja, ili može početi izlazak dva ili tjedan dana prije.

 • Amniotički iscjedak

Ovo je jedan od glavnih signala o početku procesa rođenja. Kada amnionska tekućina teče, teško ih je zbuniti s nečim drugim. No, kad voda teče u malim porcijama, možete ih zbuniti s normalnim urinom, jer neke majke 40 tjedana zbog pritiska uterusa koji se više puta povećavao pati od inkontinencije.

Provjerite ako je potrebno. Amnionska tekućina ne smije imati miris i boju, tj. Treba biti transparentan. Ako shvatite da imate otpadnu vodu, odmah se pripremite za bolnicu. Dijete se uskoro rodilo. Ako tekućina ima zelenkastu boju, trebate se posavjetovati s liječnikom, jer to može biti znak infekcije fetusa.

 • Spušteni trbuh

Dok dijete slegne na dno zdjelice, želuci se s njom potopi. Postoje pozitivne točke za to. Sada trbuščić stavlja mnogo manje pritiska na pluća i trbuh, što vam olakšava disanje i jesti.

U pravilu, žena koja je u četrdesetom tjednu trudnoće prestaje dobiti težinu ili ga kapi. Priprema za porođaj, tijelo buduće majke se oslobađa višak tekućine. To vam može učiniti češće posjetiti toalet. U tom slučaju, možda ćete biti poremećeni ne samo češkim porivom za uriniranjem, već i proljevom.

Prvi dan nakon rođenja vaša beba će jesti kolostrum, tekućinu s visokim sadržajem bjelančevina. Međutim, ovu tajnu počinje proizvoditi mliječne žlijezde prije porođaja. Kolostrum može ostaviti oznake na odjeći koje se mogu izbjeći pomoću posebnih obloga prodanih u ljekarnama.

Ako prvo rođenje traje do 18 sati, drugi rođenje, u pravilu, traje najviše 11 sati. U potonjem slučaju, otvaranje cerviksa događa se brže, ali dostava se odvija pojedinačno za svaku ženu.

40. tjedan bol

Tijekom tog razdoblja, trudnica se osjeća neugodno zbog ogromne veličine abdomen. Također je zabrinuta zbog različitih poteškoća:

 • bolne senzacije od treninga, osjećaja "povlačenja" i kamenayuschey trbuha;
 • bolovi u leđima, koji su uglavnom koncentrirani u lumbalnu regiju;
 • nelagoda u perineumu, povremeno se pretvara u bol, koja nastaje uslijed pritiska glave fetusa na prsnom podu;
 • bolovi u crkvi, pojavljuju se kada se femurni živac stegne;
 • utrnulost ekstremiteta zbog smanjene cirkulacije krvi;
 • zatvor, s oblikom u kojem mogu nastati hemoroidi;
 • iritacija jako rastegnute kože na abdomenu;
 • pogoršanje bolesti na koje je trudna majka sklona.

U terminima 40, buduća majka je već teško kretati, čak i na kratkim udaljenostima, a njene noge postaju prestupne do kraja dana. Za većinu žena u položaju koji je karakterizirao nemirni san, dramatična promjena raspoloženja, sumnjičavost i napadi razdražljivosti koje proizlaze iz sitnica.

Ispuštanje iz genitalnog trakta

Vrlo je važno pratiti ovaj tjedan iscjedak. Ako imate svjetlosni iscjedak, lagano mijenja tijekom cijelog razdoblja i nema oštar neugodan miris, nema razloga za anksioznost. Izlaz iz sluzi s crvenim ili smeđim prugama također se smatra normalnim. Ovaj sluzni čep, čije ispuštanje je jedan od preteča porođaja.

Kao što je gore spomenuto, možete početi iscjedak amnionske tekućine. Amnionska tekućina jasna i vrlo tekuća konzistencija. Njihov izgled znači da morate otići u rodilište. Ako vodeni iscjedak postaje žut ili zelenkasta, odmah potražiti liječničku pomoć.

Ako primijetite jarku crvenu boju na gaćicama, nazovite hitnu pomoć ili se odmah obratite svom liječniku. Tragovi krvi koji se pojavljuju na platnu ukazuju na placentalni poremećaj. A ovo je izravna prijetnja životu vaše bebe.

Što treba očekivati ​​majka oko 40. tjedna trudnoće?

U ovom trenutku liječnik će vam savjetovati planiranu hospitalizaciju, budući da četvrti tjedan opstetriranja završava očekivanim datumom rođenja. Postoji tendencija da perenazhivaniyu dijete, što je da starenje placente ne može pružiti dobru prehranu fetusa. A u bolnici, medicinsko osoblje je puno lakše pratiti stupanj zrelosti posteljice, vašeg zdravlja i stanja fetusa.

Rizici u 40. tjednu opstanka

U tom razdoblju svaka žena na položaju može "zaurati" određene opasnosti:

 • mogućnost placentalnog poremećaja;
 • preeklampsija - bolest obilježena visokim krvnim tlakom i visokim proteinom u mokraći, koja se, ako se ne liječi, može pretvoriti u opasnije stanje - eklampsiju, koja ugrožava zdravlje majke i djeteta;
 • nedostatak kisika (hipoksija fetusa);
 • starenje posteljice koja više ne može u potpunosti podupirati vitalnu aktivnost djeteta;
 • zarazne bolesti.

Trudnica treba biti pozorna na bilo kakve značajne promjene u svom zdravstvenom stanju, jer mogu poslužiti kao znakovi prijetnje njoj i djetetu. Istodobno, ne trebate se brinuti nepotrebno u svakom najmanjem boli.

Trebate hitnu medicinsku pomoć ako:

 • povišeni tlak;
 • vrtoglavica, teška glavobolja, "leti" pred očima;
 • dijete "šuti" pola dana;
 • odjednom se pojavio oticanje lica i udova;
 • vode su nestale;
 • pronašli ste krv na svojim gaćicama;
 • bilo je redovitih i dugotrajnih napada;
 • vid je iznenada postao dosadan.

Intimni život

Da, u ovom razdoblju, mnogi parovi vode aktivan seksualni život. I u ovom nema ništa strašno, ako liječnik nije zabranio intimne odnose. Pick up poza u kojem nema pritiska na trbuh. Ponekad liječnik svibanj čak preporučiti da se seks s partnerom, jer zbog prisutnosti prostaglandina, muška sperma omekšava cerviks, a orgazam iskusni žena povećava ton uterusa, što dovodi do stimulacije rada.

Međutim, potrebno je obustaviti intimni život ako je partner zaražen. Kontraindikacija je ispuštanje cijevi koja više ne štiti maternicu od mogućih infekcija. U svakom slučaju, postupajte u skladu s uputama liječnika.

Kakve provjere treba proći

Vi, kao i obično, očekuju se u konzultacijama sa ženama. Provjerit će prethodno predočenu opću analizu urina, mjeriti krvni tlak, veličinu abdomena, metodu palpacije provjeriti udove za prisutnost edema i utvrditi težinu vašeg tijela. Babica će mjeriti visinu dna maternice i slušati kako srce vašeg djeteta otkucava. Ovo je minimalna mjera potrebna za praćenje stanja trudnoće.

Kardiotokografija (CTG) postupak pomoći će provjeriti rad srca vašeg djeteta. Pomoću CTG-a, liječnik uči o brzini otkucaja srca, pokretima tijela fetusa i stanju maternice. Ako je to potrebno, svakodnevno možete napraviti CTG. Ovo je važan pregled, koji pomaže eliminirati odstupanja u razvoju djeteta.

Ultrazvuk u 40 tjedna opstetrije nije neuobičajen. Posebna pažnja u ovoj anketi pridaje se stanju placente, inače možete preskočiti trenutak nastanka njegove disfunkcije, koja prijeti hipoksijom. Osim toga, ultrazvuk će pomoći razjasniti veličinu fetusa, mogućnost zadebljanja pupkovine, stanje amnionske tekućine i položaj kojeg je dijete uzeo u majčinom trbuhu.

Što treba učiniti 40. tjedna

 1. Nemojte propustiti planirane posjete ginekološkom odjelu za opstetriciju. U ovom trenutku vrlo je važno pratiti stanje fetusa, čak i ako se dobro osjećate.
 2. Još jednom napravite reviziju u paketu koju odvedete s vama u bolnicu, provjerite postoje li dovoljno dječjih stvari. Pazite da su svi potrebni dokumenti, uključujući i mjenjačnicu, spremni, nosite ih s vama. Zapamtite da porod može početi na zabavi ili čak u trgovini.
 3. Kako bi izbjegli strijama nemojte zaboraviti hidratizirati kožu trbuha, prsa i bedara. Koristite posebne kreme ili biljno ulje, kao što je pšenično ulje.
 4. Odvojite vrijeme za odmor. Objasnite svojoj obitelji da neki slučajevi mogu čekati, ali uskoro ćete trebati snagu. Opuštajući, učinite ono što vam donosi samo pozitivne emocije. Veliko rješenje je zapamtiti vaš napušteni hobi.
 5. Kontrolirajte vašu prehranu. Hrana mora biti lagana i dati dovoljno energije. Podijelite unos hrane na 5-6 obroka dnevno. Slatko, brašno, previše masnoće i prženo dopušteno je samo u malim količinama. Na "hrani" dijete, inače će vam biti teško roditi.
 6. Usredotočite se na svježe povrće, voće, žitarice bez mlijeka i mliječne proizvode. To će pomoći u izbjegavanju konstipacije. Ne zlorabite sol, jer zadržava tekućinu u tijelu, što dovodi do edema. Pijte čistu vodu, zeleni čaj, voćne napitke i kompote suhe voće.
 7. Unatoč činjenici da trebate podršku, obratite pozornost na svoje najdraže. Muževi teško osjećaju stvarnost onoga što se događa, a djeca možda pate od nedostatka vaše pozornosti.
 8. Ako ste kao većina žena u ovom razdoblju, posjetio osjećaj „gnijezda”, krediti nisu previše vremena sitni. Peti put je moguće razvrstati dječje stvari i preurediti male predmete u dječju sobu.
 9. Distribuirajte obiteljske odgovornosti. Dok ležiš u dječjoj sobi u bolnici, muž može pripremiti apartman za vaš dolazak. Djeca također mogu pružiti svu moguću pomoć.
 10. Pročitajte literaturu o porodu. Ovo vam pomaže ne samo da budete spremni pri igranju djeteta u svijet, već i tijekom mirujućeg procesa.
 11. Trudnica se uplašila misli o budućnosti i prirodnom strahu od poroaja. Prijatelji i rodbina koji su stalno zainteresirani za konačno rođenje mogu doprinijeti lošem raspoloženju. Stoga, komunicirajte s onima bliskih koji vas razumiju i daju podršku. Usmjerite svoje misli u pozitivan smjer. Sjeti se da još uvijek morate roditi, anksioznost i nesanicu - loše pomagače u ovom pitanju.

Što učiniti ako porođaj ne započne

Stalni pratilac žene koja je trudna u 40. tjednu je strah od "oplodnje" fetusa. Stoga se mnogi počinju čuditi kako uzrokovati ili ubrzati porođaj. Ali ako ste pod nadzorom liječnika, ne trebate se previše brinuti. Liječnici sami preporučuju početak procesa indukcije radne snage bliže sljedećem tjednu. Smatra se da trudnoća traje 40 tjednih opstetrije.

Trajanje trudnoće ovisi o datumu ovulacije, trajanju ciklusa i ostalim čimbenicima. Osim toga, datum rođenja, koji je postavio liječnik, je samo približan, budući da se jaje moglo oploditi kasnije nekoliko dana od procijenjenog datuma koncepcije. Također, buduća majka mogla bi zbuniti datum posljednjeg mjeseca. Stoga je norma rođenje djeteta u razdoblju od 38 do 42 tjedna.

Postoje razne metode indukcije radne snage:

 • medicinski: primjena lijekova (mefipriston, prostaglandini, itd.), mehanička, planirana amniotomija (otvaranje amnionske vrećice);
 • metode koje se koriste kod kuće: aktivni seksualni život, stimulacija bradavica, uporaba biljnih i laksativnih lijekova.

Bilo koja metoda indukcije radne snage može se koristiti samo nakon dopuštenja liječnika i u skladu s uputama koje su im dane!

U četrdesetom tjednu, možete dobiti stimulaciju porođaja iz određenih razloga, na primjer, u slučaju polihidramnija i višestrukih trudnoća. Indukcija rada također se provodi u situaciji u kojoj su se vode već povukle i kontrakcije ne počinju. Liječnik uzima u obzir eventualne kontraindikacije u ovom postupku, kao što su neke kronične bolesti kod majke, dijabetesa i drugih.

Vrlo brzo ćete postati majka kćeri ili sina. U međuvremenu, nemojte žuriti i uživati ​​u posljednjim slobodnim danima, jer nakon rođenja nećete imati puno slobodnog vremena.

Koliko dana, tjedana i mjeseci traje trudnoća?

Unatoč svim bolestima i lošem zdravlju, gotovo svaka žena, prisjećajući se njezine trudnoće, ovaj puta poziva na najsretnijeg razdoblja u životu.

Međutim, svaka očekivačka majka neće čekati trenutak rođenja, i, naravno, nastoji izračunati ovaj dan što je točnije moguće. Ali ne svatko zna da kod izračuna trajanja trudnoće postoje neke suptilnosti.

Trajanje trudnoće

Koliko traje trudnoća u žena? Nažalost, apsolutno točno znati datum rođenja je nemoguće. Datum, nazvan liječnicima, je DA - očekivani datum rođenja.

Postoje slučajevi kada se stvarni datum isporuke podudara s procjenom. Ali svi ti slučajevi nisu ništa drugo nego jednostavne slučajnosti.

Čak i ako žena zna točno dan začeća i datum ovulacije, nemoguće je odrediti brzinu spermatozoida, koliko dana se jaje pomiče kroz jajovodne cijevi, kada se ugrađuje, koliko dugo fetus treba za potpuno sazrijevanje i kada je beba spremna za rođenje.

Budući da su svi naši organizmi individualni, u svakom se slučaju ti postupci odvijaju na različite načine. Liječnici koriste prosječni standard, koji je obično orijentiran.

Koliko tjedana traje ženska normalna trudnoća? Znanstvenici su izračunali da je u 80% slučajeva, od trenutka oplodnje do početka rada, odnosno 266 dana, to jednako 38 tjedana.

No teškoće u ovom izračunu leže u činjenici da, u pravilu, buduće majke ne znaju točan dan začeća.

Međutim, prvi dan početka mjesečne stvarne trudnoće još nije bio, dakle, vrijeme izračunato na ovaj način je približno. Naziva se terminom menstruacije ili gestacije.

Zapravo, starost fetusa je oko dva tjedna manje. Taj je pojam točniji. Zove se ovulacija ili gnojidba. Kako bi preciznije odredili datum njihova rođenja, trudnice trebale bi izračunati datum njihove ovulacije.

I u ovom se članku opisuje, a kasni porod može biti opasno.

Kako izračunati datum ovulacije?

To je vrlo teško vjerovati, ali u svakom mjesecu postoji samo jedan dan kada je moguće zatrudnjeti. U vrlo rijetkim slučajevima, tijekom mjeseca ovaj dan dolazi dva puta.

Postoji jednostavna formula s kojom možete izračunati dan ovulacije bez pomoćnih uređaja. Znanstvenici su otkrili da apsolutno svaka žena ovulacija javlja se 14 dana prije početka menstruacije.

Ako menstrualni ciklus traje 28 dana, ispada da ovulacija javlja 14. dana poslije zadnjeg dana ovulacije.

Slažem se, ovaj izračun je vrlo jednostavan. Međutim, postoji samo jedan ulov - ova metoda je prikladna samo za žene koje imaju redoviti ciklus. Osim toga, moguće je izračunati dan ovulacije samo u slučaju kada postoji točan raspored ciklusa najmanje šest mjeseci.

Zato liječnici nazivaju normalnu punopravnu trudnoću koja traje od 266 do 294 dana ili od 38 do 42 tjedna.

Pri izračunu lako je vidjeti da je 280 dana (40 tjedana) samo 9 mjeseci.

Međutim, primalje imaju svoj vlastiti mjesec. Prema njihovim računima, trudnoća traje 10 mjeseci. Činjenica je da se uzimaju u obzir tzv. Lunarni mjeseci, koji se sastoje od 28 dana. Ovo je razdoblje u kojem se ciklus nastavlja za većinu žena.

Čimbenici koji utječu na trajanje trudnoće

Prije svega, buduće majčino zdravlje i drugi čimbenici utječu na trajanje trudnoće. Na primjer:

 • nasljeđe;
 • psihološko stanje;
 • fetalni razvoj;
 • stanje fetusa.

U slučaju prijevremenog porođaja, kao i odgađanja, postoje dodatne prijetnje nepovoljnim radom koji mogu utjecati na zdravlje fetusa i majke.

Ove pojave mogu biti uzrokovane neuroendokrinim poremećajima, prethodnim bolestima i prethodno završenim pobačajima. Prema statistikama, češće se fetus prenosi na žene koje su liječene zbog prijetnje pobačaja. Dugotrajna trudnoća smatra se onaj čiji je pojam prešao crtu od 42 tjedna.

I ovdje možete pročitati članak o tome je li moguće da trudnice igraju sport.

Prevelika trudnoća

razlozi

Mnoge se trudnice počinju bježati od prijevremenog trudnoće. Međutim, zapravo je odgađanje trudnoće vrlo opasno.

Liječnici i dalje ne mogu dati točan odgovor, što je razlog za preveliku trudnoću. Uobičajeno je izdvojiti dva faktora perenashivaniya - medicinske i psihološke.

To se može objasniti sljedećim čimbenicima:

 • kasno zacjeljivanje maternice;
 • mišićni poremećaji maternice i miometrija;
 • spor razvoj fetusa;
 • hormonalni problemi;
 • endokrine i ginekološke bolesti žena;
 • patologija maternice;
 • nasljedstvo.

Štoviše, gestacijska dob ovisi o dobi majke. Najčešće perenashivu u prvoj kasnoj trudnoći.

Svi se razlozi koji se mogu pripisati medicinskom aspektu identificiraju uz pomoć dodatnih pregleda. Ali psihološka strana je teško identificirati.

Događa se da psihološki žena nije uopće spremna za porođaj. Razlog tome leži u nesvjesnom strahu od generičkih procesa. Žena se može bojati boli ili mogućnost gubitka djeteta, usporavajući početak prirodnog procesa.

Prvi znakovi odgađanja vrijedi kontaktirati liječnika. Nakon što je napravio dodatni ultrazvuk, stručnjak će moći odrediti stanje posteljice, amnionske tekućine i, naravno, djeteta.

Ni u kojem slučaju ne mogu odbiti ove zadatke, jer posljedice post-trudnoće mogu biti žalosne.

efekti

U 40% slučajeva, disfunkcija placente se javlja tijekom kasnog rada. Dakle, ona ne može pružiti djetetu potrebnu količinu hranjivih tvari i kisika.

Vrlo često, s post-trajanjem trudnoće, fetus dobiva prekomjernu težinu, što prirodno otežava proces djeteta.

Isto tako, u 20% djece u poslijeopodnevnoj dobi pojavljuje se tzv. Sindrom "prekomjerne zrelosti" u kojem se koža mijenja.

Previše je potkožnog masnog tkiva u tijelu djeteta, što kasni njezin rast. Osim toga, tijekom porođaja, koji je započeo nakon 42 tjedna, stopa ozljeda kod porođaja je veća.

Najčešće se to očituje u Erbovoj paralizaciji, prijeloma udova i kostiju, kao i kod displazije kuka.

U ovom slučaju, žena u radu također ima dodatni rizik, koji se sastoji od sljedećih točaka:

 • vjerojatnost rezanja prepone je velika;
 • rizik od oštećenja maternice;
 • produženi rad;
 • pojavu krvarenja u postpartum periodu.

Nije ni čudo što se ovo stanje naziva patologijom trudnoće. Stoga, da biste izbjegli takve neugodne posljedice, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Mnogo korisnije u posljednjim danima trudnoće psihološki i fizički se prilagođavaju porodu. U tom razdoblju buduće majke trebaju bolji odmor.

Rođenje je težak proces za tijelo svake žene, stoga vrijedi dosta vremena da posveti spavanje. Mnoge žene prisustvuju specijaliziranim tečajevima, gdje stručnjaci kažu kako preživjeti bolje i sigurnije dijete.

Štoviše, sada na Internetu možete pronaći mnogo informacija koje će pridonijeti sigurnosti žena i eliminirati nepotrebni strah.

Glavna stvar koju treba zapamtiti je da će nakon poroda biti susret s najdražom i bliskom osobom!

I ovaj članak će vam reći zašto trbuh boli u ranoj trudnoći.