40 tjedana trudnoće je koliko mjeseci

Zdravlje

40 tjedana trudnoće - posljednji korak prema čudu! Iako je cijeli put do rođenja djeteta već prošao, najvažniji događaj u budućnosti je porođaj. Buduće majke su u stanju tjeskobnog straha od nepoznatog, u prvom redu to se, naravno, odnosi na one majke kojima je ovo prva trudnoća. Sada dolazi u završnoj fazi: tijelo žene se priprema za porođaj, a dijete se također priprema za ovaj događaj.

40 tjedana trudnoće koliko mjeseci

40 odraslih tjedana trudnoće već je 10 mjeseci trudnoće, III. Trimestra. Rodjenje može početi u bilo kojem trenutku.

Što se dešava kod 40 tjedana?

Početak 40. tjedna trudnoće sugerira da će se sastanak s djetetom održavati iz dana u dan, a dijete to već čeka.

Kod 40 tjedana težina je već 3-4 kg. Neke bebe vagaju do 5 kg. Da bi rodila takvu veliku djecu na prirodan način, žena bi trebala imati široki bazen. Inače će biti prikazana planirana carski rez. Dječaci su obično malo veći od djevojaka. I djevojke, iako razrjeđivači, često imaju vise visine od dječaka. Rast beba u prosjeku 40 tjedana iznosi 50-56 cm.

Fetus zauzima cijeli intrauterini prostor. Već je tijesan i neugodno. Što je beba veća, to su mirniji njegovi pokreti - to je zbog nedostatka slobodnog prostora. Tijekom posljednjih nekoliko tjedana majka je primijetila da šokovi njezine bebe nisu bili tako jaki. Učestalost perturbacija fetusa u dobi od 40 tjedana ne bi trebala biti znatno smanjena, perturbacije se i dalje trebaju osjećati redovito, a sada su pokreti mrvica glatkiji, a ne tako jaki.

Svi organi bebe spremni su postojati izvan majčinog trbuha. Kada se dijete rodi, njezina se pluća razvijaju, a dijete će uzeti prvi dah. Mama otkriva da je u redu s prvim vriskom. Ponekad djeca ne vrište, a liječnik ih podsjeća da sada moraju disati sami, s laganim šamarom na dnu.

Što izgleda novorođenčad?

Većina žena koje rade ne brinu o tome što će njihovo dijete biti. Naravno, uglavnom novorođenčadi ne izgledaju vrlo atraktivno, zbog određenih okolnosti. Dječja glava je ispružena, jer dobiva takav oblik u procesu porođaja, tako da je dijete lakše gurati. Koža bebe može imati neuobičajenu boju, može biti crvena i žuta, pa čak i plava, ako dijete tijekom porođaja nema kisika. Pri rođenju, koža bebe prekriva izvorni mazivo koji se sastoji od bijelog sluzi i krvi majke. Mekonij se formirao u crijevu novorođenčadi još u maternici - to je izvorni izmet crne boje, koji će biti oslobođen kao posljedica pražnjenja crijeva nekoliko dana nakon poroda. Postupno, beba koža je uklonjena od svih estetskih značajki i dobiva prirodnu ružičastu boju.

Često roditelji smeđe oči i tamne kose rođeni su plavooki i plave bebe. To se objašnjava činjenicom da do sada nema dovoljno pigmenta u djetetovom tijelu, što daje iris smeđoj boji. U roku od nekoliko tjedana djetetove će oči promijeniti boju.

Što se događa s mamom? Osjećate žene 40 tjedana

Maternica je prestala rasti u veličini, budući da je dosegla maksimalnu veličinu. Uz to, trbuh je prestao rasti. Žena je prestala stjecati težinu, a prošli tjedan je čak mogla izgubiti težinu. Približna težina da žene dobivaju tijekom trudnoće, može biti 10, i 15, i 20 kg, to sve ovisi o individualnim karakteristikama trudnoće i tijela žena. Uobičajeni porast težine tijekom trudnoće ne smije premašiti 15-16 kg.

Budućnost je majka i dalje zabrinuti zbog oteklina, umora i bolova u nogama, mučnina, žgaravica, proljev, bol u leđima i donjem dijelu leđa. No, u 40. tjednu trudnoće, sve to blijedi u pozadinu. Glavna stvar koja trenutno zabrinjava ženu:

 • Kada roditi? Zašto se dijete još uvijek ne rodi, jer je došlo vrijeme?
 • Kako se ponašati kad počinje porođaj?
 • Kako znam da je porođaj započeo i kada treba ići u bolnicu?
 • Je li beba zdrava?

Iskustva budućih mumija su opravdana, jer je porođaj složen i odgovoran proces, za koji morate pažljivo pripremiti. Ako je PDR već prošao, a još niste rodili, najvjerojatnije je dan navodnog rođenja jednostavno pogrešno izračunat. Pogreška od nekoliko dana prilično je prihvatljiva. Osim toga, kako statistički podaci pokazuju, dječaci nikada ne žele napustiti majčinu toplu utrobu prije svog vremena. Ali djevojke, naprotiv, žure vidjeti veliki svijet. U svakom slučaju, svaki je određen datumom rođenja, i ne treba žuriti mrvicama.

Većina djece rođena je malo ranije ili malo nakon roka, sasvim je normalna. Majčinski instinkt neće uspjeti i vremenom će potaknuti što i kako to učiniti da pomogne vašem sinu ili kćeri da dođe na svijet. Ako je rođenje prvo, pažljivo slušajte savjet liječnika tijekom rada, oni će vam reći kako se ponašati ispravno.

Ako je rođenje drugo, onda već znate kako pravilno disati i što možete očekivati. Međutim, imajte na umu da će drugo rođenje biti drugačije od prvog. Tijelo je već prošlo kroz sve ovo i dobro se sjeća što da učini. Dijateracija vrata maternice tijekom druge i treće generacije događa se mnogo brže nego tijekom prve, a kontrakcije su intenzivnije i bolnije.

Harbingeri porođaja

Kod 40 tjedana, gotovo sve žene pokazuju karakteristične znakove koji upućuju na rano započinjanje rada, oni se također nazivaju harbingeri porođaja. Evo nekih od njih:

 1. Trbuh dolje. Bliže datumu rođenja, beba padne ispod, glava čvrsto pritisnuta na zdjelicu, pa se dijete priprema da se rodi.
 2. Periodična bol u trbuhu. Žena može povremeno doživjeti neugodnu, ali podnošljivu bol u trbuhu. To su borbe treninga: kamenet želuca nekoliko minuta, povlači donji dio trbuha i natrag, a zatim se boli oslobađa. Takvi kontrakcije ne vode na početak rada, ali kažu da je porođaj već vrlo blizu, a tijelo se priprema za to uz pomoć takvog treninga.
 3. Ispuštanje sluznice. Čep sluzi je mala količina sluzi koja je čista u boji i ponekad s malom količinom krvi. Takav prometni zastoj bio je zaštita djeteta od raznih infekcija, ali sada, ako je otišla, rođenje može početi odmah, a možda i za nekoliko dana. Žene trebaju biti oprezne jer je dijete osjetljivo na različite infekcije kada se sluzni čep prestane obavljati svoju funkciju.
 4. Smanjena fetalna aktivnost. Neposredno prije rođenja, fetus se smiruje i broj kretnji djeteta se smanjuje, jer se beba priprema za prolazak kroz težak put rođenja.

Često postavljana pitanja na forumima

P:. Otišao sam do 40 tjedna trudnoće, jutros, kao i bol za vrijeme menstruacije. Možda rodim?

O: Takve boli mogu biti simptom koji prethodi pojavi rada. Pratite svoje stanje, ako postoje osjećaji grčeva koji će biti redoviti i da će se povećati s vremenom, a zatim odmah otići u bolnicu. S istim simptomima može proći i vježbati borbe.

P: Počeo je 40. tjedan, a još uvijek nema prekursora porođaja (drugi rođenje). Kada ću roditi?

O: Harbingeri rođenja tijekom druge trudnoće mogu se pojaviti nekoliko dana prije rođenja, ili čak nekoliko sati (sve sami pojedinačno). Druga su generacija brža, dakle, prekursori se pojavljuju mnogo kasnije.

P. Vode prekinuo, i bez borbe (40 tjedana). Što učiniti

A. Voda često odlazi nekoliko sati prije početka rada, ako govorimo o potpunom izlijevanju vode. Ako nakon nekoliko sati kontrakcije ne počnu, idite u rodilište, možda ćete morati potaknuti radnu aktivnost. Isto tako, u razdoblju od 38-40 tjedana dolazi do propuštanja amnionske tekućine kada izlaze u malim količinama. To se često događa i nije nešto zastrašujuće, ali je potrebno konzultirati se s liječnikom kako bi se sigurno pregledao.

Rođenje trudnoće 40 tjedana

Prvo rođenje se obično pojavljuje u 40 tjedana trudnoće. oni počinju s kratkim kontrakcija, koje s vremenom sve češće i izraženije. cerviks proširuje polako, tako da je prva isporuka može potrajati i do 15-20 sati.

Drugo rođenje se događa mnogo brže. Kontrakcije na početku rada su vrlo intenzivne i bolne, a otvaranje cerviksa javlja se nekoliko puta brže nego prvi put.

Dakle, 40 tjedana trudnoće - ovo je posljednji korak koji će dovesti do rođenja dugo očekivanog sreće. Žena je oduševljeno čekala taj događaj, možda se osjećala tjeskobno i drhtanje. Porođaj je težak put za majku i dijete, ali nagradu će premašiti sva očekivanja - dugo očekivano dijete koje će oduševiti svoje roditelje!

40 tjedana trudnoće - koliko mjeseci i zašto rođenje ne počinje, kako ubrzati početak, ako nema prethodnika

40 tjedana trudnoće posljednja je važna pozornica za nošenje djeteta. Postoje ovakvi trenuci, da tijekom tog razdoblja rođenje ne počinje.

Neke žene rađaju u 41 ili 42 tjedna. Razlog može biti slaba aktivnost, velika težina bebe, individualnost ženskog tijela.

Ako postoji rođenje u roku od 9 mjeseci, to može negativno utjecati na zdravlje djeteta.

Možete samostalno ubrzati radnu aktivnost, stimulirati uz pomoć masaže ili upotrebom biljne tinkture.

Zašto rođenje ne počinje od 40 tjedana trudnoće i koliko je mjeseci

Točan datum rođenja ne može se točno odrediti. Liječnici stavljaju broj, koji bi trebao dati rođenje približan. Broje broj iz zadnjeg menstruacije.

Cijelo razdoblje trudnoće traje 280 dana ili 40 tjedana. Mnoge majke ne znaju, 39 ili 40 tjedana, ovo je koliko mjeseci. Otprilike 9 mjeseci.

Ako se nakon što stigne ovaj put, rođenje ne započne, mlade majke su zabrinute, pribjegavaju se stresnim situacijama koje mogu negativno utjecati na radnu aktivnost.

Glavni razlozi mogu biti:

 1. Pojedinačno biološko skladište žene s određenim ciklusom menstruacije.
 2. Fiksni ili sjedeći način života.
 3. Težina voća ima masu veću od 4 kg.
 4. Psihološka i emocionalna stanja, strah, anksioznost, strah.

Davanje lijeka, kako bi se ubrzao početak rada, dopušteno je ako primarne majke ne započinju raditi 9 mjeseci i nema znakova njihovih prethodnika.

U sljedećim situacijama:

 1. Poligoni ili nedostatak kod žena. Zbog prisustva čimbenika, postoji slaba radna aktivnost, razvoj hipoksije fetusa, kao i mogući teški krvarenje nakon isporuke.
 2. Jaki simptomi preeklampsije. Kao posljedica pojave simptoma moguće je smrt majke i fetusa.
 3. Došlo je do pucanja vode, nakon čega se dojenje slabo razvija ili je odsutan.

Liječnici neovisno propisuju lijekove koji stimuliraju rad kako bi se poboljšalo stanje djeteta i majke.

Kako izazvati porod: savjeti sa ženskog foruma

Samostalno možete ubrzati rođenje djeteta.

Za to postoji ženski forum s korisnim savjetima o tome kako izazvati porod:

 1. Neovisno masaža bradavica, kao i zdjelice i stražnjice.
 2. Aktivan stil života, lagana vježba, vježba.
 3. Pijte bocu ricinusovog ulja, a zatim se u crijevima počinju pojavljivati ​​posjekotine, koje će ići u uterus.
 4. Čišćenje kuće, popravljanje, sjećajući se da ne možete dizati teške predmete.
 5. Uzmi vruću kupku ili posjetite kupku.
 6. Održavajte mirnu atmosferu kod kuće, suzdržite se od emocionalnog stresa.

Nakon izvođenja preporuka mogu se pojaviti prekursori.

Oni su karakterizirani sljedećim simptomima:

 • Ozbiljno oticanje donjih udova.
 • Povlači donji dio leđa i snažnu bol u donjem dijelu trbuha.
 • Trbuh, kao i donji dio, postaje sve češći, postaje elastičan i čvršći.
 • Nesanica, poremećaj spavanja.
 • Smeđe ispuštanje ukazuje na to da je utikač isključen.
 • Uočavanje znači početak rada.
 • Nema prisutnosti žgaravice i nedostatka zraka.
 • Postoji mučnina, povraćanje, proljev.

Kada se radi o karakterističnim simptomima početka rada, odmah potražite liječničku pomoć.

Kako ubrzati početak, ako ne postoje harbingeri uz pomoć seksa i drugih popularnih metoda

Ako nema predkurzora pri 40 tjednoj trudnoći, možete pokušati izazvati pojavu djeteta na svijet na prirodan način, bez pribjegavanja lijekovima.

Razmotrite u tablici glavne učinkovite načine:

40 tjedana trudnoće

Na kraju ovog tjedna dolazi procijenjeni datum isporuke. Stanje buduće majke na 40. tjednu može se opisati u jednoj riječi - "čeka". Dijete, čija je težina oko 3,5 kg, i visina - 48-51 cm, odavno je bila spremna za rođenje. Ostaje čekati trenutak kada će mu majka i otac biti zadovoljni svojim izgledom.

Koliko mjeseci je

Vaša Trudnoća hit 40 tjedana, što znači da je od trenutka začeća djeteta je 38 tjedana, što je devet i pol mjeseci (vrijeme i prebrojavanja pravila).

Kako se fetus razvija

Ako ste već u četrdesetom tjednu trudnoće, to znači da beba ne žuri s porođajem. Međutim, svi njegovi organi su već razvijeni i spremni za potpuno funkcioniranje. Sada mrvica dodaje samo malu težinu i proteže se u dužini.

Interne izmjene

Refleksi su već razvijeni, osobito usisavanje, kao što vidite odmah nakon poroda. Beba već može procijeniti slike, jer razlikuje volumene, boje i osjetljiva je na svjetlinu i kontrast. On je također u mogućnosti da se usredotočite pogled na točku koja se nalazi na udaljenosti od 20-30 cm, tj. Kada se hrani, vidjet će lice majčine majke.

Svi sustavi i važni organi su u potpunosti formirani. Oni su spremni obavljati svoje zadaće izvan maternice. Na primjer, crijeva se napune izmetom, tako da će se beba isprati prvog ili sljedećeg dana nakon rođenja. I dišni organi već dopuštaju disanje.

Vanjske promjene fetusa

Dijete se ne može razlikovati od novorođenčeta. Njegova koža ima ugodnu svjetlo ružičastu boju, a izvorni lubrikant može se naći samo u dubokim nabora kože. Dakle, priroda je zaštitila nježnu dječju kožu od neželjenog trljanja. A ako je koža na tijelu mrvica skoro bez žilavog dlaka, onda na glavu može rasti pristojna kosa kose.

Budući da se formira urinogenitalni sustav, testisi muških beba već bi se trebali spustiti u skrotum. Kosti lubanje još nisu spojene. To će omogućiti bebinoj glavi da dobije ugodan oblik prilikom prolaska kroz rodni kanal. Kosti će zajedno rasti nekoliko dana nakon isporuke.

Trudnica bi trebala uzeti u obzir da beba nema dovoljno mjesta za brojne okretaje i udarce pa se tiho ponaša. To vam omogućuje akumulaciju snaga koje će mu biti potrebne da bi rodila. Uostalom, ne samo majka nego i dijete aktivno sudjeluju u procesu rađanja.

Naravno, svaka je majka, čak i prijašnjih tjedana, primijetila da se njezino dijete ponaša mnogo mirnije u trbuhu. Ipak, počinje se brinuti kad se ne očituje. Da biste eliminirali nepotrebna iskustva, brojite dojenčad tijekom dana. Moraju biti najmanje deset.

prezentacija

Iz položaja fetusa ovisi o uspjehu djetetovog prolaska kroz rodni kanal. Točno je uzdužni položaj s glavom previa. Tako je većina beba u majčinom trbuhu prije rođenja. Tijelo dijete je grupirano, ruke i noge čvrsto pritisnute na tijelo, a glava se nalazi na izlazu maternice.

Međutim, postoje djeca koja ne žele okrenuti glavu ili čak radije sjediti preko trbuha svoje majke. U takvim slučajevima, liječnici propisuju Cesarean dio. Ali, ako dijete u prsnom položaju teži malo, liječnici mogu riješiti prirodni porod. Postoje slučajevi kada se djeca okreću tijekom poroda ili kratko prije početka.

Kako je 40. tjedan trudnoće za mamu

Stanje maternice

Maternica je organ koji je aktivno uključen u generički proces, stoga se u njemu odvijaju brojne promjene. Nalazi se na udaljenosti od oko 16-20 cm od pupka i 36-40 cm od stidnog zgloba. Najvažniji dio treninga kako bi se osiguralo da je dijete udobno prolazi kroz porođajni kanal, da je cerviks postaje mekša i kraći, a cervikalni kanal je ponovno otvoren. Kada počinje porođaj, to će se proširiti na potrebnu veličinu.

Kontrakcije maternice su učestalije To je zbog hormona proizvedenih u ženskom tijelu. Oni će biti odgovorni za isporuku i proizvodnju mlijeka nakon rođenja djeteta. Dno maternice pada sve više i više, a dječja glava je pritisnuta bliže ulazu u malu zdjelicu. Prema tome, kosti i mišići zdjelice postepeno se omekšavaju, a ligamenti se protežu.

Kako znati da se porođaj približava

Činjenica da ćete uskoro postati majka može se prepoznati na nekoliko osnova - harbingers of birth:

To su kontrakcije maternice, vrlo slične kontrakcijama koje ste imali tijekom menstruacije. Takve kontrakcije također nazivaju "lažno" ili "trening". Naravno, uzrokuju neugodnosti i često oduzimaju potpuni san, ali su nužni za "trening" maternice prije porođaja. Netko ima lažnu borbu koja traje nekoliko tjedana, a netko započinje jedan ili dva dana prije rođenja.

Mnoge trudnice žele zbuniti kontrakcije Braxton-Hicks sa stvarnim. Stoga je važno za trudnice da znaju da su istinske kontrakcije duže i jače. Trening se bori dok se hodanje zaustavlja. Ako se kontrakcije pojavljuju u sve kraćim vremenskim intervalima, a intenzitet i povećanje boli, to znači da je započeo rad. (Na lažnim borbama video na kraju članka)

 • Ispuštanje sluznice

Tijekom trudnoće, sluzni čep koji se nalazi na ulazu u maternicu zaštitio je bebu od raznih infekcija i vanjskih utjecaja. Sada, ta supstanca, koja je žućkasta, ružičasta ili bijela sluznica s krvavom trakom, trebala bi "otvoriti" ulaz u maternicu, oslobađajući bebu na putu. Čep mucusa može izaći neposredno prije rođenja, ili može početi izlazak dva ili tjedan dana prije.

 • Amniotički iscjedak

Ovo je jedan od glavnih signala o početku procesa rođenja. Kada amnionska tekućina teče, teško ih je zbuniti s nečim drugim. No, kad voda teče u malim porcijama, možete ih zbuniti s normalnim urinom, jer neke majke 40 tjedana zbog pritiska uterusa koji se više puta povećavao pati od inkontinencije.

Provjerite ako je potrebno. Amnionska tekućina ne smije imati miris i boju, tj. Treba biti transparentan. Ako shvatite da imate otpadnu vodu, odmah se pripremite za bolnicu. Dijete se uskoro rodilo. Ako tekućina ima zelenkastu boju, trebate se posavjetovati s liječnikom, jer to može biti znak infekcije fetusa.

 • Spušteni trbuh

Dok dijete slegne na dno zdjelice, želuci se s njom potopi. Postoje pozitivne točke za to. Sada trbuščić stavlja mnogo manje pritiska na pluća i trbuh, što vam olakšava disanje i jesti.

U pravilu, žena koja je u četrdesetom tjednu trudnoće prestaje dobiti težinu ili ga kapi. Priprema za porođaj, tijelo buduće majke se oslobađa višak tekućine. To vam može učiniti češće posjetiti toalet. U tom slučaju, možda ćete biti poremećeni ne samo češkim porivom za uriniranjem, već i proljevom.

Prvi dan nakon rođenja vaša beba će jesti kolostrum, tekućinu s visokim sadržajem bjelančevina. Međutim, ovu tajnu počinje proizvoditi mliječne žlijezde prije porođaja. Kolostrum može ostaviti oznake na odjeći koje se mogu izbjeći pomoću posebnih obloga prodanih u ljekarnama.

Ako prvo rođenje traje do 18 sati, drugi rođenje, u pravilu, traje najviše 11 sati. U potonjem slučaju, otvaranje cerviksa događa se brže, ali dostava se odvija pojedinačno za svaku ženu.

40. tjedan bol

Tijekom tog razdoblja, trudnica se osjeća neugodno zbog ogromne veličine abdomen. Također je zabrinuta zbog različitih poteškoća:

 • bolne senzacije od treninga, osjećaja "povlačenja" i kamenayuschey trbuha;
 • bolovi u leđima, koji su uglavnom koncentrirani u lumbalnu regiju;
 • nelagoda u perineumu, povremeno se pretvara u bol, koja nastaje uslijed pritiska glave fetusa na prsnom podu;
 • bolovi u crkvi, pojavljuju se kada se femurni živac stegne;
 • utrnulost ekstremiteta zbog smanjene cirkulacije krvi;
 • zatvor, s oblikom u kojem mogu nastati hemoroidi;
 • iritacija jako rastegnute kože na abdomenu;
 • pogoršanje bolesti na koje je trudna majka sklona.

U terminima 40, buduća majka je već teško kretati, čak i na kratkim udaljenostima, a njene noge postaju prestupne do kraja dana. Za većinu žena u položaju koji je karakterizirao nemirni san, dramatična promjena raspoloženja, sumnjičavost i napadi razdražljivosti koje proizlaze iz sitnica.

Ispuštanje iz genitalnog trakta

Vrlo je važno pratiti ovaj tjedan iscjedak. Ako imate svjetlosni iscjedak, lagano mijenja tijekom cijelog razdoblja i nema oštar neugodan miris, nema razloga za anksioznost. Izlaz iz sluzi s crvenim ili smeđim prugama također se smatra normalnim. Ovaj sluzni čep, čije ispuštanje je jedan od preteča porođaja.

Kao što je gore spomenuto, možete početi iscjedak amnionske tekućine. Amnionska tekućina jasna i vrlo tekuća konzistencija. Njihov izgled znači da morate otići u rodilište. Ako vodeni iscjedak postaje žut ili zelenkasta, odmah potražiti liječničku pomoć.

Ako primijetite jarku crvenu boju na gaćicama, nazovite hitnu pomoć ili se odmah obratite svom liječniku. Tragovi krvi koji se pojavljuju na platnu ukazuju na placentalni poremećaj. A ovo je izravna prijetnja životu vaše bebe.

Što treba očekivati ​​majka oko 40. tjedna trudnoće?

U ovom trenutku liječnik će vam savjetovati planiranu hospitalizaciju, budući da četvrti tjedan opstetriranja završava očekivanim datumom rođenja. Postoji tendencija da perenazhivaniyu dijete, što je da starenje placente ne može pružiti dobru prehranu fetusa. A u bolnici, medicinsko osoblje je puno lakše pratiti stupanj zrelosti posteljice, vašeg zdravlja i stanja fetusa.

Rizici u 40. tjednu opstanka

U tom razdoblju svaka žena na položaju može "zaurati" određene opasnosti:

 • mogućnost placentalnog poremećaja;
 • preeklampsija - bolest obilježena visokim krvnim tlakom i visokim proteinom u mokraći, koja se, ako se ne liječi, može pretvoriti u opasnije stanje - eklampsiju, koja ugrožava zdravlje majke i djeteta;
 • nedostatak kisika (hipoksija fetusa);
 • starenje posteljice koja više ne može u potpunosti podupirati vitalnu aktivnost djeteta;
 • zarazne bolesti.

Trudnica treba biti pozorna na bilo kakve značajne promjene u svom zdravstvenom stanju, jer mogu poslužiti kao znakovi prijetnje njoj i djetetu. Istodobno, ne trebate se brinuti nepotrebno u svakom najmanjem boli.

Trebate hitnu medicinsku pomoć ako:

 • povišeni tlak;
 • vrtoglavica, teška glavobolja, "leti" pred očima;
 • dijete "šuti" pola dana;
 • odjednom se pojavio oticanje lica i udova;
 • vode su nestale;
 • pronašli ste krv na svojim gaćicama;
 • bilo je redovitih i dugotrajnih napada;
 • vid je iznenada postao dosadan.

Intimni život

Da, u ovom razdoblju, mnogi parovi vode aktivan seksualni život. I u ovom nema ništa strašno, ako liječnik nije zabranio intimne odnose. Pick up poza u kojem nema pritiska na trbuh. Ponekad liječnik svibanj čak preporučiti da se seks s partnerom, jer zbog prisutnosti prostaglandina, muška sperma omekšava cerviks, a orgazam iskusni žena povećava ton uterusa, što dovodi do stimulacije rada.

Međutim, potrebno je obustaviti intimni život ako je partner zaražen. Kontraindikacija je ispuštanje cijevi koja više ne štiti maternicu od mogućih infekcija. U svakom slučaju, postupajte u skladu s uputama liječnika.

Kakve provjere treba proći

Vi, kao i obično, očekuju se u konzultacijama sa ženama. Provjerit će prethodno predočenu opću analizu urina, mjeriti krvni tlak, veličinu abdomena, metodu palpacije provjeriti udove za prisutnost edema i utvrditi težinu vašeg tijela. Babica će mjeriti visinu dna maternice i slušati kako srce vašeg djeteta otkucava. Ovo je minimalna mjera potrebna za praćenje stanja trudnoće.

Kardiotokografija (CTG) postupak pomoći će provjeriti rad srca vašeg djeteta. Pomoću CTG-a, liječnik uči o brzini otkucaja srca, pokretima tijela fetusa i stanju maternice. Ako je to potrebno, svakodnevno možete napraviti CTG. Ovo je važan pregled, koji pomaže eliminirati odstupanja u razvoju djeteta.

Ultrazvuk u 40 tjedna opstetrije nije neuobičajen. Posebna pažnja u ovoj anketi pridaje se stanju placente, inače možete preskočiti trenutak nastanka njegove disfunkcije, koja prijeti hipoksijom. Osim toga, ultrazvuk će pomoći razjasniti veličinu fetusa, mogućnost zadebljanja pupkovine, stanje amnionske tekućine i položaj kojeg je dijete uzeo u majčinom trbuhu.

Što treba učiniti 40. tjedna

 1. Nemojte propustiti planirane posjete ginekološkom odjelu za opstetriciju. U ovom trenutku vrlo je važno pratiti stanje fetusa, čak i ako se dobro osjećate.
 2. Još jednom napravite reviziju u paketu koju odvedete s vama u bolnicu, provjerite postoje li dovoljno dječjih stvari. Pazite da su svi potrebni dokumenti, uključujući i mjenjačnicu, spremni, nosite ih s vama. Zapamtite da porod može početi na zabavi ili čak u trgovini.
 3. Kako bi izbjegli strijama nemojte zaboraviti hidratizirati kožu trbuha, prsa i bedara. Koristite posebne kreme ili biljno ulje, kao što je pšenično ulje.
 4. Odvojite vrijeme za odmor. Objasnite svojoj obitelji da neki slučajevi mogu čekati, ali uskoro ćete trebati snagu. Opuštajući, učinite ono što vam donosi samo pozitivne emocije. Veliko rješenje je zapamtiti vaš napušteni hobi.
 5. Kontrolirajte vašu prehranu. Hrana mora biti lagana i dati dovoljno energije. Podijelite unos hrane na 5-6 obroka dnevno. Slatko, brašno, previše masnoće i prženo dopušteno je samo u malim količinama. Na "hrani" dijete, inače će vam biti teško roditi.
 6. Usredotočite se na svježe povrće, voće, žitarice bez mlijeka i mliječne proizvode. To će pomoći u izbjegavanju konstipacije. Ne zlorabite sol, jer zadržava tekućinu u tijelu, što dovodi do edema. Pijte čistu vodu, zeleni čaj, voćne napitke i kompote suhe voće.
 7. Unatoč činjenici da trebate podršku, obratite pozornost na svoje najdraže. Muževi teško osjećaju stvarnost onoga što se događa, a djeca možda pate od nedostatka vaše pozornosti.
 8. Ako ste kao većina žena u ovom razdoblju, posjetio osjećaj „gnijezda”, krediti nisu previše vremena sitni. Peti put je moguće razvrstati dječje stvari i preurediti male predmete u dječju sobu.
 9. Distribuirajte obiteljske odgovornosti. Dok ležiš u dječjoj sobi u bolnici, muž može pripremiti apartman za vaš dolazak. Djeca također mogu pružiti svu moguću pomoć.
 10. Pročitajte literaturu o porodu. Ovo vam pomaže ne samo da budete spremni pri igranju djeteta u svijet, već i tijekom mirujućeg procesa.
 11. Trudnica se uplašila misli o budućnosti i prirodnom strahu od poroaja. Prijatelji i rodbina koji su stalno zainteresirani za konačno rođenje mogu doprinijeti lošem raspoloženju. Stoga, komunicirajte s onima bliskih koji vas razumiju i daju podršku. Usmjerite svoje misli u pozitivan smjer. Sjeti se da još uvijek morate roditi, anksioznost i nesanicu - loše pomagače u ovom pitanju.

Što učiniti ako porođaj ne započne

Stalni pratilac žene koja je trudna u 40. tjednu je strah od "oplodnje" fetusa. Stoga se mnogi počinju čuditi kako uzrokovati ili ubrzati porođaj. Ali ako ste pod nadzorom liječnika, ne trebate se previše brinuti. Liječnici sami preporučuju početak procesa indukcije radne snage bliže sljedećem tjednu. Smatra se da trudnoća traje 40 tjednih opstetrije.

Trajanje trudnoće ovisi o datumu ovulacije, trajanju ciklusa i ostalim čimbenicima. Osim toga, datum rođenja, koji je postavio liječnik, je samo približan, budući da se jaje moglo oploditi kasnije nekoliko dana od procijenjenog datuma koncepcije. Također, buduća majka mogla bi zbuniti datum posljednjeg mjeseca. Stoga je norma rođenje djeteta u razdoblju od 38 do 42 tjedna.

Postoje razne metode indukcije radne snage:

 • medicinski: primjena lijekova (mefipriston, prostaglandini, itd.), mehanička, planirana amniotomija (otvaranje amnionske vrećice);
 • metode koje se koriste kod kuće: aktivni seksualni život, stimulacija bradavica, uporaba biljnih i laksativnih lijekova.

Bilo koja metoda indukcije radne snage može se koristiti samo nakon dopuštenja liječnika i u skladu s uputama koje su im dane!

U četrdesetom tjednu, možete dobiti stimulaciju porođaja iz određenih razloga, na primjer, u slučaju polihidramnija i višestrukih trudnoća. Indukcija rada također se provodi u situaciji u kojoj su se vode već povukle i kontrakcije ne počinju. Liječnik uzima u obzir eventualne kontraindikacije u ovom postupku, kao što su neke kronične bolesti kod majke, dijabetesa i drugih.

Vrlo brzo ćete postati majka kćeri ili sina. U međuvremenu, nemojte žuriti i uživati ​​u posljednjim slobodnim danima, jer nakon rođenja nećete imati puno slobodnog vremena.

40 tjedana trudnoće

To završava nevjerojatno ugodnom razdoblju u životu svake žene - trudnoće. Preostalo je oko tjedan dana prije očekivanog datuma rođenja. Samo nekoliko dana - i konačno vidite svoju bebu!

Dijete ima vrlo malo prostora, i unatoč povećanoj snazi ​​kretanja, njegova je aktivnost mnogo niža nego prije. Mama može lako identificirati sve ispupčene dijelove tijela - gdje je leđa, gdje su noge, ruke. Kada se glava glave previa osjetila lako u pubičnom području. Udaranje bregova u mjehur je vrlo primjetljivo, pogotovo s obzirom na činjenicu da se silazni maternica jako utiskuje na mjehur, a želja za mokrenjem postala je još češća.

Sigurno je da su sve pripreme već završene: stvari su dulje vrijeme prikupljene u rodilištu, moguće je da je već kupljen krevet, kolica i ostale predmete za dijete. Dječja soba već je spremna i svi se raduju dolasku novog člana obitelji. Ostaje samo da se opustite, prošetajte i pazite na sebe. Idite u salon, obavite manikuru i pedikuru, jer sada nema vremena za to. Pročitajte lijepe knjige o podizanju bebe, brigu o njemu, slušanje dobre glazbe koju volite i vi i vaše dijete.

40 tjedna trudnoće: koliko mjeseci? Posljednji tjedan trudnoće već je u tijeku, a to znači da deseti mjesec opstetriranja završava. Dijete u ovom razdoblju teži oko 3,5 kg, a visina je oko 48-51 cm, no to su prosječni pokazatelji i apsolutno je normalno ako se rodi junak težine oko 4 kilograma.

Što se događa

Četrdeseti tjedan trudnoće je razdoblje završne pripreme majčinog organizma za porođaj. Ovaj tjedan završava s dugo očekivanim datumom - očekivanim datumom rođenja, koji se izračunava na temelju datuma početka posljednjeg menstruacije. Ali u većini slučajeva stvarni datum isporuke nekoliko dana razlikuje se od očekivanog, budući da je fiziologija svakog organizma potpuno individualna. Zbog toga se rođenja koja se dogodila u roku od 38-42 tjedna smatraju normalnim. U tom razdoblju beba je već potpuno formirana i spremna za rođenje.

Fetusa u trudnoći od 40 tjedana i njegovom razvoju

Dijete u 40. tjednu trudnoće potpuno je spremno za rođenje. Rođenja 40 tjedana prema statistikama najčešće se javljaju, ali ne uvijek na izračunanom danu. Stoga se početak radne aktivnosti može dogoditi u bilo kojem trenutku i trebate biti spremni za to.

Dijete je sada u najboljem položaju za porođaj. Ako je u glavnoj prezentaciji, onda mu je glava pritisnuta na rodni kanal, noge su pritisnute na trbuščić, savijen, a sa svojim rukama čini se da se zagrli. Ta pozicija se zove "položaj embrija".

Apsolutno svi sustavi i organi su spremni za samostalan život. Endokrini, imunološki sustav aktivno radi. U alveolarnom aparatu pluća nastala je dovoljna količina površinski aktivnog sredstva, a tijekom prvog udaha pluća će se otvoriti i početi obogaćivati ​​krv kisikom. Kardiovaskularni sustav je također potpuno formiran, a nakon prvog daha, pluća će se pridružiti općem krvotoku.

Gastrointestinalni trakt već aktivno radi. Sada je crijeva sterilna, a nakon prve pričvršćivanja na dojku, u njega će se uložiti najvrjedniji mikroorganizmi koji će osigurati pravilnu probavu. Meconium je sada u crijevu - prva stolica, koja je formirana od čestica maziva, amnionske tekućine. U prvim danima beba života, trebao bi se maknuti.

Novorođeno dijete ne izgleda točno kao što roditelji očekuju. Njegova koža je malo naborana, možda plava. Nakon prolaska kroz koštane strukture rodnog kanala, glava je malo nepravilnog oblika, ali na drugi ili treći dan života obnavlja se njezin oblik. Tijelo bebe prekriveno je originalnim lubrikantom. Ali za bilo koji roditelj, njihovo rođeno beba je najljepše stvorenje!

Foto dijete, ultrazvuk

Želuca u 40. tjednu trudnoće

U četrdesetom tjednu trudnoće, trbuščić majke je objekt trajne pažnje, i majke i budućnosti oca. Uostalom, svi su već čekali dijete, sve je bilo pripremljeno za njegov sastanak. Roditelji lako mogu razlikovati položaj u kojem je dijete sada, a sa zadovoljstvom udari male noge, leđa, umirujuće dijete, prilagođavajući svoje i mame za povoljan ishod poroda. A liječnici jednoglasno kažu: što je bolji psihološki stav buduće mame, više je podrška očeva, to je lakše rođenje i zdraviji dijete rođeno!

U 40. tjednu trudnoće, uterus je već pao, i unatoč vrlo impresivnom volumenu trbuha, majci su lakše disati, a žgaravica je smanjena. Zbog velikog trbuha može vam biti pomalo nezgrapno, neugodno, pa kad idete na šetnju, ponesite supružnika s vama, pogotovo jer vas takve obiteljske šetnje dovode vrlo blizu.

Pravilna prehrana

Čekaš da beba bude rođena, pa čak i vaša hrana sada treba biti usmjerena na olakšavanje ovog procesa, kao i na dobar postnatalni oporavak i početak laktacije. Dijete će dobiti sve tvari koje dobivate od hrane s mlijekom, stoga izbjegavajte jesti alergene, masnu hranu, pokušajte uključiti više povrća, voća, mliječne kiseline, vitamina, mikroelemenata u prehranu. U posljednjim tjednima trudnoće, mama je zabrinuta zbog čestih mokrenja, a zbog toga ponekad je teško spavati noću. Oslobodite ovo ograničavajući unos tekućine 2-3 sata prije spavanja.

Fetalni pokreti na 40 tjedana

U posljednjem tjednu trudnoće, majka još uvijek vrlo jasno osjeća pokrete djeteta: jaki su, ali ne previše aktivni, jer već postoji vrlo malo prostora. Mnoge mame opisuju kako se jačanjem treninga beba malo smiri, kao da sluša, nije li vrijeme?

Osjećam mamu

Sada se svi osjećaji majke pogoršavaju: nije li vrijeme za odlazak u maternicu? Ako je 40. tjedan trudnoće već počelo, kontrakcije Braxton-Hicks (trening) postaju sve intenzivnije. Kako ih ne zbuniti s pravim kontrakcijama? Stvarne kontrakcije su redovne, bolne. Stoga, ako osjećate da je kamen kamen sve više i više, a to je već popraćeno boli, zabilježite vrijeme - procijenite trajanje kontrakcija, interval između njih.

Posljednjih tjedana trudnoće često prati nesanica. Može biti povezana s vašom anksioznosti prije nadolazećeg rada, s čestim mokrenjem, pa čak i s činjenicom da je teško odabrati udobnu poziciju za spavanje. Pokušajte ne piti puno tekućine prije spavanja, budite sigurni da ste prošetali, ventilirajte sobu, slušali mirnu glazbu, pročitajte knjigu. I što je najvažnije - ugađanje za najbolje! Uostalom, uskoro ćete vidjeti svoje čudo!

40 tjedana trudnoće: preteča porođaja

Kad se približava očekivani datum rođenja, buduća mama je spremna tumačiti svaku promjenu u svom zdravstvenom stanju kao znak brzog rođenja. Kako utvrditi da sljedeća bolna senzacija nije samo ton, već početak rada? Postoje jasni znakovi koji ukazuju na to da će se rođenje u narednim danima početi. Pozvani su kao harbingeri:

 • kontrakcije treninga se pojačavaju, međutim, još nisu bolne, tijekom grčeva kontrakcija vrat se ne otvara; što je bliži rađanju, češće lažne radne snage;
 • odvajanje čašice sluzi: prije porođaja (ponekad nekoliko dana) debeli sluz s krvavom krvlju ostavlja cervikalni kanal;
 • trbuh kapi: to je zbog činjenice da je glava bebe sada blizu rodnog kanala; Mama postaje lakše disati, ali se brine česti mokrenje;
 • gubitak tjelesne težine: prije poroda, zbog hormonalnih promjena, višak tekućine se izlučuje, a žensku težinu može se smanjiti za 1,5-2 kg.

Ako se nalazite čak i svi ovi simptomi, ne možete požuriti u bolnici jer se rođenje može početi za nekoliko dana. Odmah se pojavljuju samo dva simptoma koji upućuju na početak rada, a ako su identificirani, morate odmah otići u maternicu.

40 tjedana trudnoće: znakovi rada

 1. Kontrakcije: od početka stvarnih kontrakcija počinje većina porođaja. Kontrakcije se definiraju kao redovite kontrakcije miometrija, koje prate bol (u abdomenu ili lumbalnom području) i uzrokuju otvaranje vrata. Ako su kontrakcije već postale redovite i javljaju se svakih 10 minuta, morate ići u bolnicu.
 2. Ruptura amnionske tekućine (ili djelomično propuštanje). Ponekad porođaj ne počinje s kontrakcijama, već odmah s ispuštanjem vode. Međutim, čak i ako kontrakcije nisu jake i nepravilne, trebate odmah otići u maternicu, jer što je duži period sušenja, to je veći rizik od infekcije, a vi biste trebali biti pod liječničkim nadzorom.

Otpuštanje u trudnoći od 40 tjedana

u osnovi se ne bi smio razlikovati od ostalih uvjeta. Treba obratiti pažnju na znakove upalnog procesa, kao i na vodenu iscjedak - to je znak da curi voda, a ti bi trebao ići u bolnicu.

Seks u 40. tjednu trudnoće

U posljednjem tjednu trudnoće intimne veze nisu zabranjene ako trudnoća normalno prolazi. Osim toga, pomaže maternici da se bolje pripremi za kontrakcije, a sperma ima sposobnost omekšavanja vrata. Ako ste još uvijek zabrinuti za sigurnost, obratite se svom liječniku. Zna kako vaša trudnoća nastavlja i da će dati točan odgovor.

Bol u 40. tjednu trudnoće

Cjelokupna posljednja faza trudnoće žena popraćena je mnogim bolnim senzacijama; bol u abdomenu periodički se brine, bol u leđima često uzrokuje bol u nogama zbog povećanog napora i boli u području zdjelice, bol donjeg dijela leđa nastaje nakon abdominalnog prolapsa. Svi ti osjećaji već su poznati ženi, a bolna senzacija u želucu zahtijeva mnogo više pažnje.

Klasični početak prvog razdoblja rada je razvoj kontraktilne aktivnosti: u početku kontrakcije su nepravilne, s vremenom postaju učestalije i jače, produljene. Liječnici govore o bezuvjetnom početku rada kada žena označava kontrakcije koje traju jednu minutu, a interval između njih ne prelazi četiri minute.

40 tjedana druge trudnoće

Ako dolazite drugi rođendan, vjerojatno znate što možete očekivati. Vaše tijelo također pamti sve, pa vjerujte svojim osjećajima. Obično drugo rođenje je lakše od prvog, razdoblje kontrakcija je kraće, jer je vrat lakši i bolje pripremljen.

Istraživanje i analiza

Ovaj tjedan, ako rođenje još nije započelo, bit će vam propisani rutinski testovi: krvni testovi, testovi urina i konzultacije ginekologa također će biti potrebni. Liječnik će vam intervjuirati, mjeriti volumen trbuha, veličinu zdjelice, ako je potrebno - procijeniti spremnost cerviksa za porođaj. Ako ste zabrinuti zbog čestih kontrakcija i ne možete odrediti jesu li treninzi ili istiniti, trebate zatražiti liječnika o tome - pomoći će vam odrediti kada čekati početak rada.

Korisni videozapis

Pitanja - odgovori

Moj struk već je vrlo čvrst, ali ne osjećam se kontrakcija, a voda se nije odmaknula. Može li se roditi kao ovo?

Početak rada u mnogim ženama može stvarno početi s bolovima u donjem dijelu leđa, a ne u želucu. To je zbog osobitosti inervacije maternice, kao i položaja djeteta. Očito je da na početku rada, bol u leđima, kao manifestacija kontrakcija, ima redovitost. Zabilježite vrijeme - i razumjet ćete, borite se ili ne. Ako je bol jako jak, nemojte odgoditi putovanje u bolnicu.

Imam 40 tjedana trudnoće, moj trbuh boli tijekom vježbanja, ali ne postaju češći. Je li to normalno?

Da, u redu je. Ako su bolovi jači nego prije, vjerojatno je da će rad uskoro početi. Nastavite zabilježiti vrijeme između kontrakcija i njihovog trajanja, a kada svakih deset minuta odredite barem jednu borbu, budite spremni - beba će uskoro biti rođena!

Imam 40 tjedana trudnoće povremeno povlačenjem trbuha, ali nema boli, nema ispuštanja vode. Želuca je pao, a plut je otišao, a porijeklo nije započelo... Nije li to opasno?

Apsolutno je normalno roditi čak i za 42 tjedna, pa ako se osjećate dobro, beba je aktivna, a ne brinite se. Trajanje isporuke je individualno, ali ako ste jako zabrinuti, posjetite svog liječnika. Opasnost od pogoršanja leži u činjenici da placenta počinje odrastati i ne zadovoljava potpuno potrebe djeteta u kisiku i hranjivim tvarima. No razdoblje trudnoće od 40 tjedana nije kritično.

Zašto je u 40 tjedana trudnoće iscjedak postao tekući?

U većini slučajeva tekući ispuštanje u posljednjim tjednima trudnoće ukazuje na curenje amnionske tekućine. Da biste to isključili ili potvrdili, morate otići u maternicu, bez obzira na to jesu li započele redovite kontrakcije. Bezvodni period rizik od zaraznih komplikacija, i ne možete ostati kod kuće i pričekati trudove.

Što krvarenje pokazuje u tjednu 40?

Uočavanje može biti znak takve strašne komplikacije, kao što je prerano odjeljivanje posteljice. To zahtijeva hitnu hospitalizaciju u bolnicu, tako da liječnici mogu pružiti pravovremenu pomoć bebi i majci, a onda će rođenje sigurno završiti.