40 tjedana trudnoće je koliko mjeseci

Hrana

40 tjedana trudnoće - posljednji korak prema čudu! Iako je cijeli put do rođenja djeteta već prošao, najvažniji događaj u budućnosti je porođaj. Buduće majke su u stanju tjeskobnog straha od nepoznatog, u prvom redu to se, naravno, odnosi na one majke kojima je ovo prva trudnoća. Sada dolazi u završnoj fazi: tijelo žene se priprema za porođaj, a dijete se također priprema za ovaj događaj.

40 tjedana trudnoće koliko mjeseci

40 odraslih tjedana trudnoće već je 10 mjeseci trudnoće, III. Trimestra. Rodjenje može početi u bilo kojem trenutku.

Što se dešava kod 40 tjedana?

Početak 40. tjedna trudnoće sugerira da će se sastanak s djetetom održavati iz dana u dan, a dijete to već čeka.

Kod 40 tjedana težina je već 3-4 kg. Neke bebe vagaju do 5 kg. Da bi rodila takvu veliku djecu na prirodan način, žena bi trebala imati široki bazen. Inače će biti prikazana planirana carski rez. Dječaci su obično malo veći od djevojaka. I djevojke, iako razrjeđivači, često imaju vise visine od dječaka. Rast beba u prosjeku 40 tjedana iznosi 50-56 cm.

Fetus zauzima cijeli intrauterini prostor. Već je tijesan i neugodno. Što je beba veća, to su mirniji njegovi pokreti - to je zbog nedostatka slobodnog prostora. Tijekom posljednjih nekoliko tjedana majka je primijetila da šokovi njezine bebe nisu bili tako jaki. Učestalost perturbacija fetusa u dobi od 40 tjedana ne bi trebala biti znatno smanjena, perturbacije se i dalje trebaju osjećati redovito, a sada su pokreti mrvica glatkiji, a ne tako jaki.

Svi organi bebe spremni su postojati izvan majčinog trbuha. Kada se dijete rodi, njezina se pluća razvijaju, a dijete će uzeti prvi dah. Mama otkriva da je u redu s prvim vriskom. Ponekad djeca ne vrište, a liječnik ih podsjeća da sada moraju disati sami, s laganim šamarom na dnu.

Što izgleda novorođenčad?

Većina žena koje rade ne brinu o tome što će njihovo dijete biti. Naravno, uglavnom novorođenčadi ne izgledaju vrlo atraktivno, zbog određenih okolnosti. Dječja glava je ispružena, jer dobiva takav oblik u procesu porođaja, tako da je dijete lakše gurati. Koža bebe može imati neuobičajenu boju, može biti crvena i žuta, pa čak i plava, ako dijete tijekom porođaja nema kisika. Pri rođenju, koža bebe prekriva izvorni mazivo koji se sastoji od bijelog sluzi i krvi majke. Mekonij se formirao u crijevu novorođenčadi još u maternici - to je izvorni izmet crne boje, koji će biti oslobođen kao posljedica pražnjenja crijeva nekoliko dana nakon poroda. Postupno, beba koža je uklonjena od svih estetskih značajki i dobiva prirodnu ružičastu boju.

Često roditelji smeđe oči i tamne kose rođeni su plavooki i plave bebe. To se objašnjava činjenicom da do sada nema dovoljno pigmenta u djetetovom tijelu, što daje iris smeđoj boji. U roku od nekoliko tjedana djetetove će oči promijeniti boju.

Što se događa s mamom? Osjećate žene 40 tjedana

Maternica je prestala rasti u veličini, budući da je dosegla maksimalnu veličinu. Uz to, trbuh je prestao rasti. Žena je prestala stjecati težinu, a prošli tjedan je čak mogla izgubiti težinu. Približna težina da žene dobivaju tijekom trudnoće, može biti 10, i 15, i 20 kg, to sve ovisi o individualnim karakteristikama trudnoće i tijela žena. Uobičajeni porast težine tijekom trudnoće ne smije premašiti 15-16 kg.

Budućnost je majka i dalje zabrinuti zbog oteklina, umora i bolova u nogama, mučnina, žgaravica, proljev, bol u leđima i donjem dijelu leđa. No, u 40. tjednu trudnoće, sve to blijedi u pozadinu. Glavna stvar koja trenutno zabrinjava ženu:

 • Kada roditi? Zašto se dijete još uvijek ne rodi, jer je došlo vrijeme?
 • Kako se ponašati kad počinje porođaj?
 • Kako znam da je porođaj započeo i kada treba ići u bolnicu?
 • Je li beba zdrava?

Iskustva budućih mumija su opravdana, jer je porođaj složen i odgovoran proces, za koji morate pažljivo pripremiti. Ako je PDR već prošao, a još niste rodili, najvjerojatnije je dan navodnog rođenja jednostavno pogrešno izračunat. Pogreška od nekoliko dana prilično je prihvatljiva. Osim toga, kako statistički podaci pokazuju, dječaci nikada ne žele napustiti majčinu toplu utrobu prije svog vremena. Ali djevojke, naprotiv, žure vidjeti veliki svijet. U svakom slučaju, svaki je određen datumom rođenja, i ne treba žuriti mrvicama.

Većina djece rođena je malo ranije ili malo nakon roka, sasvim je normalna. Majčinski instinkt neće uspjeti i vremenom će potaknuti što i kako to učiniti da pomogne vašem sinu ili kćeri da dođe na svijet. Ako je rođenje prvo, pažljivo slušajte savjet liječnika tijekom rada, oni će vam reći kako se ponašati ispravno.

Ako je rođenje drugo, onda već znate kako pravilno disati i što možete očekivati. Međutim, imajte na umu da će drugo rođenje biti drugačije od prvog. Tijelo je već prošlo kroz sve ovo i dobro se sjeća što da učini. Dijateracija vrata maternice tijekom druge i treće generacije događa se mnogo brže nego tijekom prve, a kontrakcije su intenzivnije i bolnije.

Harbingeri porođaja

Kod 40 tjedana, gotovo sve žene pokazuju karakteristične znakove koji upućuju na rano započinjanje rada, oni se također nazivaju harbingeri porođaja. Evo nekih od njih:

 1. Trbuh dolje. Bliže datumu rođenja, beba padne ispod, glava čvrsto pritisnuta na zdjelicu, pa se dijete priprema da se rodi.
 2. Periodična bol u trbuhu. Žena može povremeno doživjeti neugodnu, ali podnošljivu bol u trbuhu. To su borbe treninga: kamenet želuca nekoliko minuta, povlači donji dio trbuha i natrag, a zatim se boli oslobađa. Takvi kontrakcije ne vode na početak rada, ali kažu da je porođaj već vrlo blizu, a tijelo se priprema za to uz pomoć takvog treninga.
 3. Ispuštanje sluznice. Čep sluzi je mala količina sluzi koja je čista u boji i ponekad s malom količinom krvi. Takav prometni zastoj bio je zaštita djeteta od raznih infekcija, ali sada, ako je otišla, rođenje može početi odmah, a možda i za nekoliko dana. Žene trebaju biti oprezne jer je dijete osjetljivo na različite infekcije kada se sluzni čep prestane obavljati svoju funkciju.
 4. Smanjena fetalna aktivnost. Neposredno prije rođenja, fetus se smiruje i broj kretnji djeteta se smanjuje, jer se beba priprema za prolazak kroz težak put rođenja.

Često postavljana pitanja na forumima

P:. Otišao sam do 40 tjedna trudnoće, jutros, kao i bol za vrijeme menstruacije. Možda rodim?

O: Takve boli mogu biti simptom koji prethodi pojavi rada. Pratite svoje stanje, ako postoje osjećaji grčeva koji će biti redoviti i da će se povećati s vremenom, a zatim odmah otići u bolnicu. S istim simptomima može proći i vježbati borbe.

P: Počeo je 40. tjedan, a još uvijek nema prekursora porođaja (drugi rođenje). Kada ću roditi?

O: Harbingeri rođenja tijekom druge trudnoće mogu se pojaviti nekoliko dana prije rođenja, ili čak nekoliko sati (sve sami pojedinačno). Druga su generacija brža, dakle, prekursori se pojavljuju mnogo kasnije.

P. Vode prekinuo, i bez borbe (40 tjedana). Što učiniti

A. Voda često odlazi nekoliko sati prije početka rada, ako govorimo o potpunom izlijevanju vode. Ako nakon nekoliko sati kontrakcije ne počnu, idite u rodilište, možda ćete morati potaknuti radnu aktivnost. Isto tako, u razdoblju od 38-40 tjedana dolazi do propuštanja amnionske tekućine kada izlaze u malim količinama. To se često događa i nije nešto zastrašujuće, ali je potrebno konzultirati se s liječnikom kako bi se sigurno pregledao.

Rođenje trudnoće 40 tjedana

Prvo rođenje se obično pojavljuje u 40 tjedana trudnoće. oni počinju s kratkim kontrakcija, koje s vremenom sve češće i izraženije. cerviks proširuje polako, tako da je prva isporuka može potrajati i do 15-20 sati.

Drugo rođenje se događa mnogo brže. Kontrakcije na početku rada su vrlo intenzivne i bolne, a otvaranje cerviksa javlja se nekoliko puta brže nego prvi put.

Dakle, 40 tjedana trudnoće - ovo je posljednji korak koji će dovesti do rođenja dugo očekivanog sreće. Žena je oduševljeno čekala taj događaj, možda se osjećala tjeskobno i drhtanje. Porođaj je težak put za majku i dijete, ali nagradu će premašiti sva očekivanja - dugo očekivano dijete koje će oduševiti svoje roditelje!

40 tjedana trudnoće

Na kraju ovog tjedna dolazi procijenjeni datum isporuke. Stanje buduće majke na 40. tjednu može se opisati u jednoj riječi - "čeka". Dijete, čija je težina oko 3,5 kg, i visina - 48-51 cm, odavno je bila spremna za rođenje. Ostaje čekati trenutak kada će mu majka i otac biti zadovoljni svojim izgledom.

Koliko mjeseci je

Vaša Trudnoća hit 40 tjedana, što znači da je od trenutka začeća djeteta je 38 tjedana, što je devet i pol mjeseci (vrijeme i prebrojavanja pravila).

Kako se fetus razvija

Ako ste već u četrdesetom tjednu trudnoće, to znači da beba ne žuri s porođajem. Međutim, svi njegovi organi su već razvijeni i spremni za potpuno funkcioniranje. Sada mrvica dodaje samo malu težinu i proteže se u dužini.

Interne izmjene

Refleksi su već razvijeni, osobito usisavanje, kao što vidite odmah nakon poroda. Beba već može procijeniti slike, jer razlikuje volumene, boje i osjetljiva je na svjetlinu i kontrast. On je također u mogućnosti da se usredotočite pogled na točku koja se nalazi na udaljenosti od 20-30 cm, tj. Kada se hrani, vidjet će lice majčine majke.

Svi sustavi i važni organi su u potpunosti formirani. Oni su spremni obavljati svoje zadaće izvan maternice. Na primjer, crijeva se napune izmetom, tako da će se beba isprati prvog ili sljedećeg dana nakon rođenja. I dišni organi već dopuštaju disanje.

Vanjske promjene fetusa

Dijete se ne može razlikovati od novorođenčeta. Njegova koža ima ugodnu svjetlo ružičastu boju, a izvorni lubrikant može se naći samo u dubokim nabora kože. Dakle, priroda je zaštitila nježnu dječju kožu od neželjenog trljanja. A ako je koža na tijelu mrvica skoro bez žilavog dlaka, onda na glavu može rasti pristojna kosa kose.

Budući da se formira urinogenitalni sustav, testisi muških beba već bi se trebali spustiti u skrotum. Kosti lubanje još nisu spojene. To će omogućiti bebinoj glavi da dobije ugodan oblik prilikom prolaska kroz rodni kanal. Kosti će zajedno rasti nekoliko dana nakon isporuke.

Trudnica bi trebala uzeti u obzir da beba nema dovoljno mjesta za brojne okretaje i udarce pa se tiho ponaša. To vam omogućuje akumulaciju snaga koje će mu biti potrebne da bi rodila. Uostalom, ne samo majka nego i dijete aktivno sudjeluju u procesu rađanja.

Naravno, svaka je majka, čak i prijašnjih tjedana, primijetila da se njezino dijete ponaša mnogo mirnije u trbuhu. Ipak, počinje se brinuti kad se ne očituje. Da biste eliminirali nepotrebna iskustva, brojite dojenčad tijekom dana. Moraju biti najmanje deset.

prezentacija

Iz položaja fetusa ovisi o uspjehu djetetovog prolaska kroz rodni kanal. Točno je uzdužni položaj s glavom previa. Tako je većina beba u majčinom trbuhu prije rođenja. Tijelo dijete je grupirano, ruke i noge čvrsto pritisnute na tijelo, a glava se nalazi na izlazu maternice.

Međutim, postoje djeca koja ne žele okrenuti glavu ili čak radije sjediti preko trbuha svoje majke. U takvim slučajevima, liječnici propisuju Cesarean dio. Ali, ako dijete u prsnom položaju teži malo, liječnici mogu riješiti prirodni porod. Postoje slučajevi kada se djeca okreću tijekom poroda ili kratko prije početka.

Kako je 40. tjedan trudnoće za mamu

Stanje maternice

Maternica je organ koji je aktivno uključen u generički proces, stoga se u njemu odvijaju brojne promjene. Nalazi se na udaljenosti od oko 16-20 cm od pupka i 36-40 cm od stidnog zgloba. Najvažniji dio treninga kako bi se osiguralo da je dijete udobno prolazi kroz porođajni kanal, da je cerviks postaje mekša i kraći, a cervikalni kanal je ponovno otvoren. Kada počinje porođaj, to će se proširiti na potrebnu veličinu.

Kontrakcije maternice su učestalije To je zbog hormona proizvedenih u ženskom tijelu. Oni će biti odgovorni za isporuku i proizvodnju mlijeka nakon rođenja djeteta. Dno maternice pada sve više i više, a dječja glava je pritisnuta bliže ulazu u malu zdjelicu. Prema tome, kosti i mišići zdjelice postepeno se omekšavaju, a ligamenti se protežu.

Kako znati da se porođaj približava

Činjenica da ćete uskoro postati majka može se prepoznati na nekoliko osnova - harbingers of birth:

To su kontrakcije maternice, vrlo slične kontrakcijama koje ste imali tijekom menstruacije. Takve kontrakcije također nazivaju "lažno" ili "trening". Naravno, uzrokuju neugodnosti i često oduzimaju potpuni san, ali su nužni za "trening" maternice prije porođaja. Netko ima lažnu borbu koja traje nekoliko tjedana, a netko započinje jedan ili dva dana prije rođenja.

Mnoge trudnice žele zbuniti kontrakcije Braxton-Hicks sa stvarnim. Stoga je važno za trudnice da znaju da su istinske kontrakcije duže i jače. Trening se bori dok se hodanje zaustavlja. Ako se kontrakcije pojavljuju u sve kraćim vremenskim intervalima, a intenzitet i povećanje boli, to znači da je započeo rad. (Na lažnim borbama video na kraju članka)

 • Ispuštanje sluznice

Tijekom trudnoće, sluzni čep koji se nalazi na ulazu u maternicu zaštitio je bebu od raznih infekcija i vanjskih utjecaja. Sada, ta supstanca, koja je žućkasta, ružičasta ili bijela sluznica s krvavom trakom, trebala bi "otvoriti" ulaz u maternicu, oslobađajući bebu na putu. Čep mucusa može izaći neposredno prije rođenja, ili može početi izlazak dva ili tjedan dana prije.

 • Amniotički iscjedak

Ovo je jedan od glavnih signala o početku procesa rođenja. Kada amnionska tekućina teče, teško ih je zbuniti s nečim drugim. No, kad voda teče u malim porcijama, možete ih zbuniti s normalnim urinom, jer neke majke 40 tjedana zbog pritiska uterusa koji se više puta povećavao pati od inkontinencije.

Provjerite ako je potrebno. Amnionska tekućina ne smije imati miris i boju, tj. Treba biti transparentan. Ako shvatite da imate otpadnu vodu, odmah se pripremite za bolnicu. Dijete se uskoro rodilo. Ako tekućina ima zelenkastu boju, trebate se posavjetovati s liječnikom, jer to može biti znak infekcije fetusa.

 • Spušteni trbuh

Dok dijete slegne na dno zdjelice, želuci se s njom potopi. Postoje pozitivne točke za to. Sada trbuščić stavlja mnogo manje pritiska na pluća i trbuh, što vam olakšava disanje i jesti.

U pravilu, žena koja je u četrdesetom tjednu trudnoće prestaje dobiti težinu ili ga kapi. Priprema za porođaj, tijelo buduće majke se oslobađa višak tekućine. To vam može učiniti češće posjetiti toalet. U tom slučaju, možda ćete biti poremećeni ne samo češkim porivom za uriniranjem, već i proljevom.

Prvi dan nakon rođenja vaša beba će jesti kolostrum, tekućinu s visokim sadržajem bjelančevina. Međutim, ovu tajnu počinje proizvoditi mliječne žlijezde prije porođaja. Kolostrum može ostaviti oznake na odjeći koje se mogu izbjeći pomoću posebnih obloga prodanih u ljekarnama.

Ako prvo rođenje traje do 18 sati, drugi rođenje, u pravilu, traje najviše 11 sati. U potonjem slučaju, otvaranje cerviksa događa se brže, ali dostava se odvija pojedinačno za svaku ženu.

40. tjedan bol

Tijekom tog razdoblja, trudnica se osjeća neugodno zbog ogromne veličine abdomen. Također je zabrinuta zbog različitih poteškoća:

 • bolne senzacije od treninga, osjećaja "povlačenja" i kamenayuschey trbuha;
 • bolovi u leđima, koji su uglavnom koncentrirani u lumbalnu regiju;
 • nelagoda u perineumu, povremeno se pretvara u bol, koja nastaje uslijed pritiska glave fetusa na prsnom podu;
 • bolovi u crkvi, pojavljuju se kada se femurni živac stegne;
 • utrnulost ekstremiteta zbog smanjene cirkulacije krvi;
 • zatvor, s oblikom u kojem mogu nastati hemoroidi;
 • iritacija jako rastegnute kože na abdomenu;
 • pogoršanje bolesti na koje je trudna majka sklona.

U terminima 40, buduća majka je već teško kretati, čak i na kratkim udaljenostima, a njene noge postaju prestupne do kraja dana. Za većinu žena u položaju koji je karakterizirao nemirni san, dramatična promjena raspoloženja, sumnjičavost i napadi razdražljivosti koje proizlaze iz sitnica.

Ispuštanje iz genitalnog trakta

Vrlo je važno pratiti ovaj tjedan iscjedak. Ako imate svjetlosni iscjedak, lagano mijenja tijekom cijelog razdoblja i nema oštar neugodan miris, nema razloga za anksioznost. Izlaz iz sluzi s crvenim ili smeđim prugama također se smatra normalnim. Ovaj sluzni čep, čije ispuštanje je jedan od preteča porođaja.

Kao što je gore spomenuto, možete početi iscjedak amnionske tekućine. Amnionska tekućina jasna i vrlo tekuća konzistencija. Njihov izgled znači da morate otići u rodilište. Ako vodeni iscjedak postaje žut ili zelenkasta, odmah potražiti liječničku pomoć.

Ako primijetite jarku crvenu boju na gaćicama, nazovite hitnu pomoć ili se odmah obratite svom liječniku. Tragovi krvi koji se pojavljuju na platnu ukazuju na placentalni poremećaj. A ovo je izravna prijetnja životu vaše bebe.

Što treba očekivati ​​majka oko 40. tjedna trudnoće?

U ovom trenutku liječnik će vam savjetovati planiranu hospitalizaciju, budući da četvrti tjedan opstetriranja završava očekivanim datumom rođenja. Postoji tendencija da perenazhivaniyu dijete, što je da starenje placente ne može pružiti dobru prehranu fetusa. A u bolnici, medicinsko osoblje je puno lakše pratiti stupanj zrelosti posteljice, vašeg zdravlja i stanja fetusa.

Rizici u 40. tjednu opstanka

U tom razdoblju svaka žena na položaju može "zaurati" određene opasnosti:

 • mogućnost placentalnog poremećaja;
 • preeklampsija - bolest obilježena visokim krvnim tlakom i visokim proteinom u mokraći, koja se, ako se ne liječi, može pretvoriti u opasnije stanje - eklampsiju, koja ugrožava zdravlje majke i djeteta;
 • nedostatak kisika (hipoksija fetusa);
 • starenje posteljice koja više ne može u potpunosti podupirati vitalnu aktivnost djeteta;
 • zarazne bolesti.

Trudnica treba biti pozorna na bilo kakve značajne promjene u svom zdravstvenom stanju, jer mogu poslužiti kao znakovi prijetnje njoj i djetetu. Istodobno, ne trebate se brinuti nepotrebno u svakom najmanjem boli.

Trebate hitnu medicinsku pomoć ako:

 • povišeni tlak;
 • vrtoglavica, teška glavobolja, "leti" pred očima;
 • dijete "šuti" pola dana;
 • odjednom se pojavio oticanje lica i udova;
 • vode su nestale;
 • pronašli ste krv na svojim gaćicama;
 • bilo je redovitih i dugotrajnih napada;
 • vid je iznenada postao dosadan.

Intimni život

Da, u ovom razdoblju, mnogi parovi vode aktivan seksualni život. I u ovom nema ništa strašno, ako liječnik nije zabranio intimne odnose. Pick up poza u kojem nema pritiska na trbuh. Ponekad liječnik svibanj čak preporučiti da se seks s partnerom, jer zbog prisutnosti prostaglandina, muška sperma omekšava cerviks, a orgazam iskusni žena povećava ton uterusa, što dovodi do stimulacije rada.

Međutim, potrebno je obustaviti intimni život ako je partner zaražen. Kontraindikacija je ispuštanje cijevi koja više ne štiti maternicu od mogućih infekcija. U svakom slučaju, postupajte u skladu s uputama liječnika.

Kakve provjere treba proći

Vi, kao i obično, očekuju se u konzultacijama sa ženama. Provjerit će prethodno predočenu opću analizu urina, mjeriti krvni tlak, veličinu abdomena, metodu palpacije provjeriti udove za prisutnost edema i utvrditi težinu vašeg tijela. Babica će mjeriti visinu dna maternice i slušati kako srce vašeg djeteta otkucava. Ovo je minimalna mjera potrebna za praćenje stanja trudnoće.

Kardiotokografija (CTG) postupak pomoći će provjeriti rad srca vašeg djeteta. Pomoću CTG-a, liječnik uči o brzini otkucaja srca, pokretima tijela fetusa i stanju maternice. Ako je to potrebno, svakodnevno možete napraviti CTG. Ovo je važan pregled, koji pomaže eliminirati odstupanja u razvoju djeteta.

Ultrazvuk u 40 tjedna opstetrije nije neuobičajen. Posebna pažnja u ovoj anketi pridaje se stanju placente, inače možete preskočiti trenutak nastanka njegove disfunkcije, koja prijeti hipoksijom. Osim toga, ultrazvuk će pomoći razjasniti veličinu fetusa, mogućnost zadebljanja pupkovine, stanje amnionske tekućine i položaj kojeg je dijete uzeo u majčinom trbuhu.

Što treba učiniti 40. tjedna

 1. Nemojte propustiti planirane posjete ginekološkom odjelu za opstetriciju. U ovom trenutku vrlo je važno pratiti stanje fetusa, čak i ako se dobro osjećate.
 2. Još jednom napravite reviziju u paketu koju odvedete s vama u bolnicu, provjerite postoje li dovoljno dječjih stvari. Pazite da su svi potrebni dokumenti, uključujući i mjenjačnicu, spremni, nosite ih s vama. Zapamtite da porod može početi na zabavi ili čak u trgovini.
 3. Kako bi izbjegli strijama nemojte zaboraviti hidratizirati kožu trbuha, prsa i bedara. Koristite posebne kreme ili biljno ulje, kao što je pšenično ulje.
 4. Odvojite vrijeme za odmor. Objasnite svojoj obitelji da neki slučajevi mogu čekati, ali uskoro ćete trebati snagu. Opuštajući, učinite ono što vam donosi samo pozitivne emocije. Veliko rješenje je zapamtiti vaš napušteni hobi.
 5. Kontrolirajte vašu prehranu. Hrana mora biti lagana i dati dovoljno energije. Podijelite unos hrane na 5-6 obroka dnevno. Slatko, brašno, previše masnoće i prženo dopušteno je samo u malim količinama. Na "hrani" dijete, inače će vam biti teško roditi.
 6. Usredotočite se na svježe povrće, voće, žitarice bez mlijeka i mliječne proizvode. To će pomoći u izbjegavanju konstipacije. Ne zlorabite sol, jer zadržava tekućinu u tijelu, što dovodi do edema. Pijte čistu vodu, zeleni čaj, voćne napitke i kompote suhe voće.
 7. Unatoč činjenici da trebate podršku, obratite pozornost na svoje najdraže. Muževi teško osjećaju stvarnost onoga što se događa, a djeca možda pate od nedostatka vaše pozornosti.
 8. Ako ste kao većina žena u ovom razdoblju, posjetio osjećaj „gnijezda”, krediti nisu previše vremena sitni. Peti put je moguće razvrstati dječje stvari i preurediti male predmete u dječju sobu.
 9. Distribuirajte obiteljske odgovornosti. Dok ležiš u dječjoj sobi u bolnici, muž može pripremiti apartman za vaš dolazak. Djeca također mogu pružiti svu moguću pomoć.
 10. Pročitajte literaturu o porodu. Ovo vam pomaže ne samo da budete spremni pri igranju djeteta u svijet, već i tijekom mirujućeg procesa.
 11. Trudnica se uplašila misli o budućnosti i prirodnom strahu od poroaja. Prijatelji i rodbina koji su stalno zainteresirani za konačno rođenje mogu doprinijeti lošem raspoloženju. Stoga, komunicirajte s onima bliskih koji vas razumiju i daju podršku. Usmjerite svoje misli u pozitivan smjer. Sjeti se da još uvijek morate roditi, anksioznost i nesanicu - loše pomagače u ovom pitanju.

Što učiniti ako porođaj ne započne

Stalni pratilac žene koja je trudna u 40. tjednu je strah od "oplodnje" fetusa. Stoga se mnogi počinju čuditi kako uzrokovati ili ubrzati porođaj. Ali ako ste pod nadzorom liječnika, ne trebate se previše brinuti. Liječnici sami preporučuju početak procesa indukcije radne snage bliže sljedećem tjednu. Smatra se da trudnoća traje 40 tjednih opstetrije.

Trajanje trudnoće ovisi o datumu ovulacije, trajanju ciklusa i ostalim čimbenicima. Osim toga, datum rođenja, koji je postavio liječnik, je samo približan, budući da se jaje moglo oploditi kasnije nekoliko dana od procijenjenog datuma koncepcije. Također, buduća majka mogla bi zbuniti datum posljednjeg mjeseca. Stoga je norma rođenje djeteta u razdoblju od 38 do 42 tjedna.

Postoje razne metode indukcije radne snage:

 • medicinski: primjena lijekova (mefipriston, prostaglandini, itd.), mehanička, planirana amniotomija (otvaranje amnionske vrećice);
 • metode koje se koriste kod kuće: aktivni seksualni život, stimulacija bradavica, uporaba biljnih i laksativnih lijekova.

Bilo koja metoda indukcije radne snage može se koristiti samo nakon dopuštenja liječnika i u skladu s uputama koje su im dane!

U četrdesetom tjednu, možete dobiti stimulaciju porođaja iz određenih razloga, na primjer, u slučaju polihidramnija i višestrukih trudnoća. Indukcija rada također se provodi u situaciji u kojoj su se vode već povukle i kontrakcije ne počinju. Liječnik uzima u obzir eventualne kontraindikacije u ovom postupku, kao što su neke kronične bolesti kod majke, dijabetesa i drugih.

Vrlo brzo ćete postati majka kćeri ili sina. U međuvremenu, nemojte žuriti i uživati ​​u posljednjim slobodnim danima, jer nakon rođenja nećete imati puno slobodnog vremena.

Kalendar trudnoće

Što se događa tijekom 40. tjedna trudnoće?

Četvrti tjedan trudnoće je vrijeme neizvjesnosti. Mnogo je dijete rođeno u tom razdoblju. Rodjenje može početi u bilo kojem trenutku, tako da uvijek trebate imati torbu spremnu za putovanje u rodilište i naplatu mobilnog telefona - u slučaju da morate nazvati hitnu pomoć.

Koliko je 40 tjedana?

Četrdeset tjedana opstetrijske gestacijske dobi (od posljednjeg menstrualnog perioda) iznosi 38 tjedana embrionalnog razdoblja (od vremena oplodnje).

Četrdeset tjedana embrionalnog razdoblja je 42 tjedna opstetrijskog razdoblja.

Trudni ste 9 mjeseci. Ne brinite ako dijete ne žuri da se rodi. Imate još dva tjedna.

Što se događa s djetetom?

Fetus u dobi od 40 tjedana doseže veličinu prosječnog lubenice. Duljina njegova tijela je 50-52 cm, težina - 3,5 kg. To su prosječni pokazatelji novorođenčeta, naravno, variraju. Dječaci su obično veći od djevojaka. Fetalna tjelesna masa povećava se u usporedbi s prethodnim tjednima uglavnom zbog masnog tkiva.

Dijete je prilično razvijeno i spremno za rođenje. Rast dlake i noktiju, sazrijevanje živčanog sustava (nastavit će se nakon poroda).

Pluća, kardiovaskularni sustav, crijeva, bubrezi i mjehur - sve je spremno kako bi se osiguralo funkcioniranje djeteta izvan maternice. Dobro je razvio sve reflekse koji će biti potrebni nakon rođenja, imunološki sustav, osjetila. Kostur postaje dovoljno jak.

Što se događa s budućom majkom?

Ako dostava nije vrijeme, da ćete i dalje imate simptome koji smetaju tijekom trećeg tromjesečja: otekline na nogama, lažni (trening) kontrakcije, grčevi u mišićima nogu, bol donjeg dijela leđa i kukova, učestalo mokrenje, i zatvor. Kako glava djeteta padne ispod, postoji nelagoda u području zdjelice. Ponekad, ako glava jako cijepa živac, javlja se bol, nalik na električni šok.

Mama je teško nositi u trbuhu snažno odrastajućeg djeteta. Simptomi postaju izraženije, uzrokujući znatnu nelagodu. U tom smislu mnoge žene imaju isti strah od poroaja. Sada želim, tako da kažem, brz logičan zaključak situacije i uklanjanje dosadnih, sve većih simptoma.

Hitna je potreba otići u maternicu ako:

Izgubili ste vodu. Sigurno ih nećete zbuniti s uobičajenim vaginalnim iscjetkom. Neke se žene na početku boje i misle da je to urin.

Imate pravu borbu. Za razliku od lažnih, oni uzrokuju nelagodu i bol, ne prolaze, ali naprotiv, postaju sve češći i jači.

Prema svjedočenju liječnika.

Mnoge žene ne mogu čekati do početka rođenja, i pokušati ih nazvati folklornim metodama. Postoje samo tri sigurne metode: česte šetnje, seks i akupunktura (akupunktura). Treba izbjegavati:

 • Prihvaćanje bilja koje navodno uzrokuju porođaj, ricinusovo ulje. Prvo, to je neučinkovito, a drugo - nesigurno.
 • Poticanje bradavica. Ova metoda funkcionira, ali liječnici ih preporučuju. Kontrakcije maternice mogu postati toliko jake da boli dijete.

Možda, u posljednjim tjednima prije rođenja, vi, poput mnogih trudnih majki, osjetili su val energije, a htjeli ste organizirati čišćenje kako bi kuća bila ugodnija. Korisno je za vas da se preselite, ali prije nego što obavite kućanske poslove, pobrinite se da ste prikupili sve stvari u rodilištu i spremni ste u torbi.

40 tjedana je koliko mjeseci trudnoće

40 tjedana trudnoće je moguće

Prošlo je točno deset pasivnih mjeseci. Ovaj tjedan završava čarobnim brojem - očekivanim datumom rođenja. Ako beba još nije rođena, imate visoku šansu da ga vidite za nekoliko dana.

Težina bebe je sada oko 3,5 kg, a visina -. 50 cm Imajte na umu da su to prosječne brojke, a to je vjerojatno da će biti rođen chetyrehkilogrammovy heroj ili trehkilogrammovaya Thumbelina. Sada postoji tendencija povećanja veličine novorođenčadi, a bebe težine 4 ili čak 4,5 kg više nisu rijetkost.

Beba je potpuno spremna za rođenje. Okrenuo se u maternici u prikladnom položaju za porođaj - glave dolje, noge savijene na koljenima i pritisnute na tijelo (takozvani fetalni položaj). Nakon što je voće je prošao rodnica, a liječnik rezanje pupčane vrpce, beba maramice posebnu krpu i umotati u topli sterilnom pelene - važno je održavati tjelesnu temperaturu novorođenčeta, dok je još uvijek nesavršeno termoregulaciju. Stanje djeteta procjenjuje pedijatar na Apgarovoj ljestvici nakon 1 i 5 minuta od trenutka rođenja. Apgarova ljestvica je međunarodni sustav procjene održivosti novorođenčeta. Dijagnostika se provodi prema pet parametara: bojanje kože, brzina otkucaja srca, refleksno uzbuđenje, mišićni tonus, disanje.

Svaki od kriterija procjenjuje se na 0, 1 ili 2 boda, ovisno o težini. Normalan pokazatelj je 7-10 bodova. Takva djeca ne trebaju posebnu pažnju, 5-6 bodova će upozoriti liječnike, ali ako se za nekoliko minuta stanje poboljšava do 7 boda, dijete će postati zdravo. Ako se to ne dogodi, pažljivo će se pratiti i osigurati potrebnu pomoć. Djeca koja imaju 4 ili manje bodova trebaju hitnu reanimaciju.

Ako je rođenje normalno, a stanje majke i novorođenčeta ne uzrokuje zabrinutost, tada na zahtjev puerperalnog djeteta može se postaviti na trbuh i omogućiti prvo dojenje. Uz prve kapi kolostruma novorođenče dobiva puno hranjivih tvari i zaštitnih tvari, a proces usisavanja potiče stvaranje laktacije u budućnosti. Također, u ženskom tijelu nastaje oksitocin koji poboljšava kontrakciju maternice i smanjuje rizik od krvarenja nakon poroda.

Nemojte se bojati da dijete ne pojede tih nekoliko kapljica kolostruma - kod rođenja volumen trbuha je samo 10-15 ml, ali u prvom tjednu to će se povećati nekoliko puta.

40 tjedana - koliko mjeseci je to? Čestitamo! 40. tjedan je razdoblje koje je priroda trajala za trudnoću, a najvjerojatnije će se vaše dijete roditi prije kraja ovog tjedna.

Trudnoća 40 tjedana

Ovdje je došao dugo očekivani tjedan koji završava vašu trudnoću. Ali važno je znati da većina vremena bebe nisu rođene na vrijeme. Većina njih rođena je kasnije od imenovanog datuma, a samo 25 posto rođeno je ranije. Stoga, radujte se svom djetetu, i uskoro će vam se svidjeti njegovo rođenje.

Trudnoća 40 tjedana. Snaga.

Budući da je žena već u očekivanju nadolazećih događaja, ona želi brzo pokrenuti taj proces. Postoji mišljenje da uporaba pojedinih proizvoda može uzrokovati opći proces. Ali ta činjenica nije poznata medicini. Dakle. Ne biste trebali izlagati svoje tijelo na bilo kakve eksperimente u ovoj važnoj fazi. Glavni princip ovog tjedna u prehrani bi trebao biti da trebate jesti hranu koja će vas spasiti od postpartumne depresije, brzog izlječenja nakon porođaja i pojave mlijeka. Važno je konzumirati dovoljno vitamina. No, ovaj tjedan najvažniji je vitamin K, osim glavnih A i B. Ovaj vitamin se nalazi u mliječnim proizvodima i lisnatog povrća. Važno je da je ona odgovorna za dobro zgrušavanje krvi. Upozorit će vas protiv visokog rizika od krvarenja. Stoga, obratite posebnu pozornost na potrošnju proizvoda koji sadrže ovaj vitamin. Pokušajte jesti što više voća i povrća, kuhano meso i ribu, mliječne proizvode. Pokušajte izbjegavati pržene, dimljene, masne, začinjene jela. A bilo bi najbolje da se potpuno prebacite na potrošnju prirodnih proizvoda. Ako osjetite glad, ali kontrakcije već počele, trebali biste jesti lako probavljivu hranu. To može biti čokolada, tost s džemom, žele i sličnim proizvodima. U tom slučaju nemojte jesti meso, mliječne proizvode jer im je potrebna velika energija za probavu. I trebate puno energije tijekom poroda.

Trudnoća 40 tjedana. Fotografije tummyja

Trudnoća 40 tjedana. Osjećaj.

Fetus leži glavom na kosti zdjelice majke. U skladu s tim, uterus s trbuhom također pada. Već je disanje dovoljno lako, poboljšava se rad želuca i žgaravica se više ne osjeća. Ali pod uvjetom da pravilno jedete. Nemojte jesti masne i pikantne jela. Pokreti fetusa se osjećaju prilično dobro, ali trebate znati da se prije rođenja beba zaustavlja i pokušava napraviti put prema vanjskom svijetu. Obično, u kasnim razdobljima, žene doživljavaju neugodan osjećaj i pritisak na perinealnom području. To je zbog činjenice da glava fetusa pada i pritisne na zdjelične kosti. Također smanjuje volumen mokraćnog mjehura prije porođaja što uzrokuje mokrenje mokrenjem. Cerviks se proširuje i postaje mek. Ovaj proces popraćen je izlučivanjem sluzi iz genitalnog trakta, možda čak i. koji se miješa s malom količinom krvi. Matične žlijezde trudnice već su potpuno spremne hraniti novorođenče. U početku se oslobađa gusta, viskozna, visoko nutritivna žućkasta tekućina - to je kolostrum. Kolostrum će se osloboditi tijekom prvih 3-4 dana nakon rođenja, a mlijeko će ga zamijeniti. Nastavite pripremati bradavice za hranjenje. Da biste izbjegli pukotine tijekom hranjenja, trljajte ih grubim ručnikom. To će učiniti bradavicama grublje, a vi ćete se spasiti od neugodnih trenutaka. Ako imate bjelkaste i neugodne mirise, nemojte čekati rođenje, ali poduzmite hitne mjere za liječenje infekcija. Da biste izbjegli zarazu djeteta pri rođenju. Opasan je simptom krvavi iscjedak iz vagine. To ukazuje na to da je došlo do placanja placente i potrebna je hitna medicinska pomoć jer ugrožava život majke i djeteta. Mogu se pojaviti vodene ispuste - ovo je znak ispuštanja amnionske tekućine. Čak i ako je iscjedak bio beznačajan, odmah idite u odjel za rodilište. To znači da je započeo proces rođenja.

Trudnoća 40 tjedana. Foto ultrazvuk

Trudnoća 40 tjedana. Značajke.

Dijete je već potpuno spremno za rođenje. Skučen je u maternici. Zbog toga se ne može normalno kretati i ne bi trebao biti zabrinut jer ste znatno rjeđe osjetili pokrete djeteta. Placenta je postala tanka i nesposobna se nositi sa svojim odgovornostima. Stoga fetus može doživjeti nedostatak kisika.

Trudnoća 40 tjedana. Veličina fetusa.

Fetus u posljednjem tjednu trudnoće doseže duljinu do 54 centimetara, a težine do oko 3600 grama.

Trudnoća 40 tjedana. Foto o fetusu

Uvijek držite na vidljivom mjestu sve potrebne dokumente i stvari kako bi ih odveli u bolnicu. Ne zaboravite uzeti mobilni telefon s vama i provjerite je li iznos na računu viši nego obično. Ni u kom slučaju ne brinite i ne smirite se. Ne zaboravite da ćete se vrlo brzo susresti s bebom.

40 tjedana čekanja. Uskoro roditi

Očekuje se rađati, trudna je nestrpljivo, a možda i žurno čeka ovaj teški, ali vrlo važan događaj u svom životu. Shvaćamo - što se u ovom trenutku događa s tijelom žene i bebe?

Osjećaji i promjene u ženskom tijelu

 1. Želuca se okreće na kamen, pa čak i proljev može početi, što je s velikom vjerojatnošću jednostavno dio samog pripreme tijela za rođenje.
 2. Budući da je želudac već spušten, postaje lakše disati.
 3. Trudnice se često muče zbog mučnine, žgaravice i zatvora. Smanjenje malih porcija pomoći će se nositi se sa mučninom, žene se često pokušavaju boriti s tradicionalnim metodama opstipacije, ali ne zaboravite da prije nego uzimate svaki novi lijek, čak i popularan i sastavljen od prirodnih sastojaka, svakako se savjetujte s liječnikom.
 4. Žensko tijelo aktivno se priprema za porod: mišići, zglobovi i kosti su omekšani, ligamenti zdjelice rastegnuti.
 5. Trudnice mogu biti uznemirene lažnim kontrakcijama. u pratnji napetosti trbuha, povlačenjem senzacija u lumbalnom području i općom nelagodom. Takve kontrakcije javljaju se nepravilno i nemaju utjecaja na fetus.
 6. Pojava neželjenog izbijanja žute ili bijele boje savršeno je normalna, ako ga ne prati nemir ili svrbež.
 7. Ako je amnionska tekućina počela iscuriti, to je siguran znak da odmah trebate odmah potražiti liječnika, jer će rođenje uskoro početi. Ponekad se amnionska tekućina može zbuniti s urinom (trudnice ponekad pate od inkontinencije zbog činjenice da trbuh stavlja pritisak na mjehur), ali da ih se razlikuje nije tako teško - vode nemaju miris, prozirne su ili zelenkaste boje. Više detalja o curenju amnionske tekućine.
Koji simptomi trebaju hitno potražiti liječničku pomoć?
 1. Teške glavobolje. uključujući periodične.
 2. Gubitak svijesti
 3. Zamagljen vid.
 4. Iznenadno oticanje lica i ruku, ili samo veliko oticanje.
 5. Oštar porast tjelesne težine.
 6. Visoki krvni tlak, koji može biti znak pre-eklampsije, koji, ako se ne liječi, može pretvoriti u opasnu eklampsiju.
 7. Prisutnost krvavog iscjetka iz genitalnog trakta.
 8. Ne osjećate fetalne pokrete duže od 12 sati.
 9. Izgubili ste vodu ili se osjećate redovnim kontrakcijama.
 10. Trajanje očekivanog rođenja već je prošlo, a rođenje nije došlo.

Preporuke za žene u 40. tjednu trudnoće:

 1. Budite spremni na činjenicu da će na kraju termine liječnik propisati ultrazvučni pregled kako bi utvrdio težinu i mjesto fetusa, kao i stanje placente. Nakon ultrazvuka, moguće je konačno utvrditi način isporuke.
 2. Razgovarajte unaprijed sa svojim mužem o postupku početka rođenja i slažete se da li će on biti prisutan pri rođenju.
 3. Pripremite torbu sa stvarima koje odvedete u bolnicu. (Popis u rodilištu)
 4. Pronađite unaprijed liječnika za dijete. Bit ćete smireni ako, odmah po dolasku iz rodilišta, znate koga pitati za zdravlje vašeg djeteta.

Fetalni razvoj u 40. tjednu trudnoće

 • Do ovog tjedna beba je visoka oko 52 cm i teška oko 3,4 kilograma.
 • Malo se kreće zbog grčeva, no njezin se živčani sustav i osjetilni organi nastavljaju razvijati.

Izvori: http://deti.mail.ru/pregnancy/week-40/, http://kalendar-beremennosti.ru/beremennost-40-nedel, http://pregnant-club.ru/40-week-pregnant

Još nema komentara!

40 tjedana trudnoće koliko dana

Koliko traje trudnoća? Trudnoća traje 280 dana ili 40 tjedana. To je oko 9 mjeseci na kalendaru ili 10 lunarnih mjeseci za 28 dana. Odstupanja u jednom ili drugom smjeru u 10 dana se smatraju normalnim.

U pravilu, točan trenutak oplodnje nije poznat. U tim uvjetima, dob koncepcije nije izračunat. i dobi trudnoće. to jest, broj dana i tjedana koji su prošli od prvog dana posljednjeg menstruacije.

Za orijentir se uzimaju takvi dani:

-28 tjedana je 6-mjesečna trudnoća;

-32 tjedna - 7-mjesečna trudnoća;

-34 tjedna znači 7 1/2 mjeseca trudnoće;

-36 tjedana - odgovara na 8-mjesečnu trudnoću.

Oni rođeni koji se javljaju između 27. i 28. tjedna smatraju se preuranjenima, a dijete je odgođeno ako se rođenja pojavljuju nakon 42 tjedna trudnoće.

Vjerojatan rok porođaja izračunava se na sljedeći način: prvi dan zadnjeg menstruacije +10 dana -3 kalendarska mjeseca. Na primjer, 15. svibnja 1983. +10 dana = 25. svibnja -3 mjeseca = 25. veljače 1984. godine

Pokret fetusa je još jedan čimbenik koji omogućuje određivanje pojma rada. U ženi koja prvi put rodi, pokreti fetusa osjećaju se za 20-22 tjedana, oni koji daju drugo dijete ili više, čuju ih malo ranije, 18. tjedan. Isprva, ti pokreti mogu biti zbunjeni s radom crijeva.

Svako dijete ima vlastiti ritam kretanja. Negdje između 29. i 38. tjedna, pokreti su vrlo aktivni, a zatim se povuku. Uobičajeno dijete čini najmanje 20 "guranja" u roku od 12 sati. Ako je manje od 5 takvih pokreta ili su se potpuno zaustavili, trudnica se odmah posavjetuje s liječnikom.

Veličina trbuha. Što je rastao trudna trbuh, postaje vidljivo negdje nakon trećeg mjeseca, međutim, to ovisi o tijelu, količina tekućine iz fetalnom položaju u maternici, i broj prijašnjih trudnoća. Žene koje prvi put imaju dijete imaju nešto "šiljastog" trbuha, nakon drugog trećeg rođenja trbuh padne. Taj nedostatak može se eliminirati posebnim vježbama, koje će se kasnije raspravljati. Sustavno mjerenje trbuha pokazuje da je 40. tjedna dimenzije oko 100-105 cm.

Veličina maternice. Kada je trudnoća u dovoljno razvijenoj fazi, dob mozga može se odrediti mjerenjem visine dna maternice

-U 24. tjednu trudnoće dno maternice doseže pupčanu šupljinu;

-U 36. tjednu, dno maternice doseže donji kraj obalnog luka;

-Za 40 tjedana, to je na istoj udaljenosti od pupka i donjeg dijela strijca.

Dakle, maternica doseže najvišu razinu 4 tjedna prije isporuke. Voće pada 9. mjeseca. i veličine trbuha izgledaju malo manji.

Kada se glava fetusa spusti u zdjelicu, dno maternice također pada. Tijekom prve trudnoće to se događa tri tjedna prije isporuke. s kasnijim trudnoćama trbuh se spušta samo na početku rada, a žena osjeća laganu bol. Ali postaje lakše disati, želudac "ne podržava". I postoji osjećaj utiskivanja u zdjelicu, postaje teže hodati, češće lišće urina.

Možete li unaprijed reći što će biti rođenje? Liječnik može samo shvatiti normalnu veličinu zdjelice, postoji neka vrsta abnormalnosti genitalnog trakta i dijete leži ispravno. Ali nitko unaprijed ne zna kakve će trudove majka imati. Ako se maternica snažno ugovori, porođaj je praćen snažnim kontrakcijama, onda će sve biti u redu. Čak i veliki fetus može proći kroz zdjelicu srednje veličine, a da se ne ozlijedi i majka.

Vrijeme trudnoće: koliko dana traje?

16. studenog 2013. Posjeta: 13568

Zašto smatrate da trudnoća traje 40 tjedana ili 9 mjeseci? Nije li čim žena postala trudna da je njezina životna aktivnost počela raditi tjednima ili mjesecima? Ne, život trudne žene ostao je danima. I računajući vaše dane, ispada da nosite svoju bebu ne 9 mjeseci, kao što je uobičajeno, ali čak 10.

Pa koliko dugo traje trudnoća?

Pokušajmo odrediti trajanje trudnoće i očekivani datum isporuke na 28 dana menstrualnog ciklusa kod žena s ovulacijom koja se javlja 14. ili 15. dana ciklusa.

Mišljenje stručnjaka

Prema riječima liječnika, ženska trudnoća traje 280 dana. To je samo pouzdano objaviti da je trudnoća vrlo teško. I sve zato što je vrlo teško uspostaviti razdoblje ovulacije, odnosno, točno vrijeme oplodnje. Zato se smatra da ako je dijete rođeno u razdoblju od 266 do 294 dana, on je punopravni, zdrav i razvijen.

40 tjedana - 280 dana

Obstetrijski mjesec se sastoji od 28 dana, odnosno 4 tjedna. Ispada da je samo 10 pasivnih mjeseci. Ne vrijedi zbuniti dvije potpuno različite vrijednosti - kalendarski mjesec, u kojem 30-31 dan i mjesec za odrasle, gdje je samo 28 dana. Ispada da je razdoblje trudnoće 40 tjedana. štoviše, oplodnja se događa negdje u 3. tjednu, a vrijeme čekanja za porođaj pada na 40. tjedan trudnoće. Zapravo, točno trajanje trudnoće može odrediti ginekolog u razdoblju od 14 do 16 tjedana trudnoće. Na pregled trudnice, liječnik će moći grubo objaviti datum rođenja. Za ovaj stručnjak će morati utvrditi i procijeniti visinu dna maternice. Na 112. dan trudnoće ili 16 tjedana dno maternice trudnice bit će između pupka i pubisa. Na 168 dana ili 24 tjedna, dno maternice će se nalaziti u pupku. I dan 196 ili tjedan 28, dno maternice će se nalaziti 4 ili 6 centimetara iznad pupka.

Pa koliko će trudnoća trajati od trenutka začeća?

Obstetrijski izraz izračunava se od prvog do posljednjeg dana posljednjeg menstrualnog ciklusa. Zapravo, tijekom tog razdoblja još uvijek nema trudnoće kao takav, samo kalkulacija termina počinje od tog datuma. Naime, u prošlosti, nismo ni znali o ovulacije - vrijeme objavljivanja jaja iz jajnika, i svi su znali da ako žena odlazi na menstrualnog ciklusa, što znači da ona nije trudna. Nakon što je izračunata, koliko dana prolazi od trenutka kad je menstrualni ciklus završio, a žena je počela rađati. Pokazalo se, razdoblje trudnoće traje 280 dana. Budući da se mjesečni mjesec sastoji od 28 dana, pokazalo se 10 dana opstetriranja ili 280 dana. Nakon toga, ukorijenjen je i u konceptu čovjeka i u obdukcijskoj praksi. Da biste utvrdili datum budućeg rođenja, možete dodati prvi dan kad menstrualni ciklus prestaje 7 dana i traje još 3 mjeseca. Na primjer, posljednje menstruacije završio 1. rujna 2013, dakle, očekuje rok isporuke izračunava se na sljedeći način - dodamo 1-7, a 8, a od rujna, 01.09 oduzimati tri mjeseca, što se ispostavilo, 8. lipnja 2014. To će biti približan datum buduće isporuke.

Razlika u trudnoći po mjesecu i ultrazvuk

Rođendan svakoga od nas smatra se mjesecom kada smo rođeni, ali počinju odrediti trajanje trudnoće od dana završetka menstrualnog ciklusa. Zapravo, nitko ne može odrediti točan datum. Poznato je samo da se u dane ovulacije ne razmatra razdoblje trudnoće, jer nije moguće utvrditi točan datum oplodnje. Stoga se smatra procjenom dana isporuke. Samo da svaka žena ima bebe rođene prema pojedinačnim uvjetima, a liječnici se pokušavaju orijentirati za očekivana razdoblja.

Zašto postoji neusklađenost u smislu mjesečnog i ultrazvuka?

Da, jer ultrazvuk može vidjeti dijete koje se već razvija, a u početnom razdoblju trudnoće dijete se još ne razvija. Gnojidba se javlja nakon otprilike 2 tjedna od zadnjeg dana menstrualnog ciklusa. Zato se čini da je trudnoća ultrazvukom manje od 2 tjedna. Ako ultrazvuk pokazuje da je dijete znatno veće nego što bi trebalo biti kod menstruacije, onda se dijete jednostavno razvija vrlo brzo i to je sasvim normalno. Usput, trudnoća može doći ranije usprkos svim zakonima i razdobljima. Glavna stvar da je žensko tijelo bilo zdravo i da je mogla dati ženi laganu trudnoću i porođaj! Da bismo vam pomogli u razumijevanju vremena i pripremiti se za rođenje djeteta na vrijeme, preporučujemo vam gledanje kratkog filma o trudnoći.

Pogledajte video o trajanju trudnoće i pripremi za porođaj.

Koliko tjedana traje trudnoća?

Uzimajući se na trudnoću, vaše vrijeme počinje se izračunavati u trimestrima i tjednima. Koliko tjedana trudnoća traje tijekom normalnog tijeka i kako se određuje trajanje trudnoće i rođenje djeteta?

Određivanje gestacijske dobi

Prvo moram reći da je termin postavljen na određeni datum - datum početka posljednjeg mjesečnog. Ovo je opstetarski pojam. Koliko tjedna traje ženska trudnoća će se računati od tog dana. Pravi pojam (od začeća) određen je na prvom pregledu (prvi ultrazvuk) u 11-12 tjedana. Na ultrazvuku liječnik određuje razdoblje koje se temelji na razvoju fetusa. Usput, postavljeni period trudnoće na prvi ultrazvuk smatra se točnijim nego na drugom ultrazvuku. Sva djeca u maternici rasti drugačije, budući da se ljudi uopće razlikuju po svojoj građi, ima velika djeca, a tu su i male.

Vrijeme tijekom kojega je zarada trudnoće:

- mjeseci za odrasle - ukupno 10;

- jednostavni (uobičajeni za sve) kalendarske mjesece - 9 mjeseci;

- tjedana - 40, to je koliko tjedana trudnoća traje;

U prosjeku, bilo koja trudnoća traje 280 dana, što je 40 tjedana, ali ne zaboravite, to je samo prosječan broj. Djetet s punim radnim vremenom smatra se intervalom od 266 do 294 dana ili 38 do 42 tjedna. Teško je odrediti točan datum zbog činjenice da je teško točno odrediti dan ovulacije, datum oplodnje jaja od sperme i spremnost djeteta na rođenje. U prosjeku, generička aktivnost započinje u 38-42 tjedna - dijete se smatra punopravnim i spremno za rođenje.

Određivanje DA (procjenjeni datum isporuke)

Da biste izračunali dan kada se vjerojatno može očekivati ​​takav važan događaj, upotrijebite metodu izračuna prema formuli Negele. S tim se određuje datum začeća. Izgleda ovako: od prvog dana posljednjeg menstruacije odvedu se 3 mjeseca i dodaju se 7 dana. Ovo će biti DA.

Pri izračunu treba uzeti u obzir da se ovulacija ne mora nužno pojaviti usred ciklusa. Ako se ovulacija odvija između 18 i 19 dana, to će značiti da će datum isporuke krenuti u smjeru plus još jedan tjedan.

2. Prvi znakovi kretanja:

 • datum prvog kretanja + 5 mjeseci = da za primiparous;
 • datum prvog miješanja + 5,5 mjeseci = da u ponovnom uzgoju.

Ova metoda je iznimno nepouzdana, jer sve žene osjećaju prve pokrete svoje bebe u različitim razdobljima. U prosjeku, ovaj put je 16-20 tjedana. Ali mršave, osjetljive mame mogu osjetiti pokret već u 13. tjednu. I debele žene - čak i nakon dvadesetog tjedna.

3. Prema ultrazvuku: postoje standardi za različite pokazatelje za različita razdoblja trudnoće.

Sada znamo koliko tjedana trudnoća traje. Ipak, prema statistikama, 10% trudnoće traje više od 42 tjedna, što se smatra post-trudnoćom. To su obično primarne majke čija starost je veća ili niža od prosječne dobi djeteta, kao i žena s 5 ili više trudnoća. Razlozi da generička aktivnost nije došla na vrijeme može biti nasljedstvo, jedna ili druga patologija zdravlja majke ili fetusa.

Izvori: http://www.rebyonok.com.ua/beremennost-i-rodi/skolko-dlitsya-beremennost-u-zhenshhin, http://kidstopics.com/content/vremya-beremennosti-skolko-dnej-ona- dlitsya.html, http://elhow.ru/stati-dlja-vzroslyh/zabota-o-detjah/beremennost/techenie-beremennosti/skolko-nedel-dlitsja-beremennost

Još nema komentara!

40 tjedana trudnoće

Crveni dan kalendara trudnice je dan njenog rođenja. Svi strahovi o tome već su izblijedjeli u pozadini, a glavna želja buduće majke je da što prije daju svoje dijete u rukama. Sada je vrijeme da se pripremite za rođenje djeteta i prvi sastanak s njim, jer ste već na 40. tjednu trudnoće.

Opis 40 tjedana trudnoće

Prema statistici opstetrije, samo je 25% beba rođeno upravo u vrijeme 9. mjeseca, a svi ostali vole ugoditi mamu malo prije, ili malo kasnije. U pravilu, djevojke se obično rađaju oko par tjedana. I kao što žene u radu sami kažu u 40. tjednu trudnoće, druga trudnoća je malo lakša od prve. Ipak, iskustvo utječe, a žensko tijelo prilagođeno je stanju trudnoće i rođenja djeteta.

Mnoge žene tijekom trudnoće drže dnevnik, gdje opisuju svaki njihov novi osjećaj. Dijete postaje tijesno u maternici, njegovi pokreti nisu aktivni, ima manje kisika, a posteljica se sučeljava sa svojim odgovornostima. Rođenja se mogu pojaviti u bilo kojem trenutku.

Mali leđa, ručke i noge već su dobro osjeća. A ako je dijete ispravno smješteno glavom, onda malo viši pubis možete osjetiti čvrstu izbočinu. Na ispravan položaj bebe može govoriti svoje guranje u mjehur.

U razdoblju od 40 tjedana trudnoće opseg trbuha ima prosječnu veličinu od 90-95 cm, težina djeteta je oko 3,5 kg. Visina obično varira od 48 do 51 cm.

Mnoge bebe prije rođenja okrenula i postati glava dolje, od 95%, a to uvelike pojednostavljuje proces porođaja, jer kad se beba kreće naprijed noge, postoji opasnost da se kuka dislokacija i druge ozljede čine. U ovom trenutku važno je proći potrebne krvne pretrage, odrediti razinu korionskog hormona i usporediti je s podacima tipičnim za ovo razdoblje. Kontrakcije u 9. mjesecu trudnoće često se događaju. Ove kratkotrajne grčeve su harbingers rađanja, tako da uvijek postoji lagani strah u žena koja je započeo rad.

U razdoblju koje propisuje liječnik obično ne rađaju sve žene. Međutim, liječnik mora uvijek utvrditi predviđeni datum. Najbolje je i razdoblje od 37 tjedana, pa čak i na 42, sve ovisi o tijelu žene. Na primjer, ako je ženski menstrualni ciklus 21 dan, kraj trudnoće vjerojatno će pasti za 39 tjedana. Žene s dugim ciklusom, do 36 dana, mogu roditi 41 i 42 tjedna.

U svakom slučaju, kada vam je razdoblje od 40 tjedana trudnoće, a ako to nije drugi rođenje, svakako posjetite liječnika koji će pratiti stanje djeteta uz pomoć posebnih uređaja (kardiotokograf, ultrazvuk i doppler).

Fetusa u 40 tjedana trudnoće

Duljina novorođenčeta kod 40 tjedana trudnoće je oko 50 cm, ali teško je točno odrediti težinu, za većinu muškaraca je 3,5 kg, a djevojke su često rođene s težinom od 2,8 kg. Kosti dječje lubanje još nisu spojene, ljudska priroda je to učinila, tako da se glava mogla smanjiti tijekom rođenja i olakšati majci.

U ovom trenutku, fetus je u potpunosti popunio prostor maternice, postaje tijesan, a kao posljedica povećane količine estrogena prsa su konveksna. Ovo se normalizira neposredno nakon isporuke. U djevojčicama, zbog hormonskog višak nakon rođenja, postoje vaginalni izlučevine.

U tom razdoblju beba je već u potpunosti formirana i spremna za njeno rođenje. Unutar 2 dana nakon rođenja glave može imati nepravilni oblik. Koža također ne odmah vraća svoju boju i na početku ima smeđu, plavkasto ili sivu boju.

Očekujuća majka u 9 mjeseci trudnoće

Došli ste na dugo očekivani cilj i vrlo brzo postali majka. Sada vam je posebno teško jer su se bolni kontrakti počeo aktivnije pojavljivati ​​i postalo je teže pomicati s velikim trbuhom. Vrijeme je da se preselite u bolnicu u bolnicu i budite pod stalnim nadzorom liječnika.

Ako je indeks tjelesne mase preko 26, a nakon 40 tjedana trudnoće, dobitak težine treba biti od 9 kg. Ako je manji od 19 - tada do 15 kg.

U ovom ključnom trenutku, najvažnija stvar koja ostaje je pripremiti se moralno za porođaj, koji se može pojaviti u bilo kojem trenutku. To znači:

 • razmišljajte o djetetu, što se događa s njim u ovom trenutku;
 • razgovarati s djetetom, moždani udar, možda pjevati pjesmu i smiriti ga;
 • zamislite da je rođenje uspješno i držite se u rukama vašeg djeteta. Morate razmišljati o dobru, okružiti se pozitivnim ljudima i emocijama;
 • Često razmislite da će se, osim toga, lijepo i sretno roditi zdravo, punopravno dijete. Bacite loše misli o činjenici da vam se možda ne sviđa dijete, to ne bi trebalo biti jer rodite bebu, prvorođenu, a možda i drugu ili treću, to ne smeta. Glavna stvar je da je ovo vaš komad, koji će uvijek biti s vama.

Čini se da je trbuh buduće majke 40 tjedana trudnoće na slici.

Osjećaji trudne žene

Postoji niz određenih simptoma tijekom trudnoće koji prate ženu cijelo vrijeme, a postoje i one koje se pojavljuju neposredno prije rođenja:

 1. U 40. tjednu trudnoće donji dio leđa također može biti ozlijeđen u stidnom području. Ovo stanje žene posljedica je činjenice da se ligamenti omekšavaju na pozadini promjena hormonalnih razina.
 2. Trbuh je u tom razdoblju pao, a žene u radnom životu postale su mnogo lakše disati.
 3. Zabrinuta zbog žgaravice i zatvora. Uglavnom zbog hormona trudnoće, maternica se opušta tako da se fetus može razviti. Kao rezultat izloženosti tim hormonima, crijeva smanjuju njihovu aktivnost i pojavljuje se zatvor.
 4. U 9. mjesecu, noge se umoruju brže, noću, grčeve i osjećaj težine. Pojavljuju se varikozne vene.
 5. Periodična zatvor, slab protok krvi kroz vene iz rektuma dovodi do pojave hemoroida.
 6. Mnoge žene u 40. tjednu trudnoće žale se da je želudac kamen, nakon čega se može početi proljev. Ne biste trebali brinuti, ovaj simptom se očituje neposredno prije rođenja i, najvjerojatnije, tijelo se priprema za ovaj trenutak.
 7. Kada se dijete kreće u maternici, bol može nastati u hipohondrijumu. A kada je dijete u položaju glave u smjeru izlaza iz malih zdjelica, onda udari noge u području želuca i jetre.
 8. Iscjedak u 40 tjedana trudnoće postaje izraženiji. Normalno, to je bijelo ili prozirno pražnjenje. I odmah prije rođenja, možda je već voda koja je otišla, a ovaj trenutak ne smije se propustiti.
 9. Koža abdomena može svrbiti kao rezultat istezanja.
 10. Otići na zahod "na mali način" postaje češći zbog činjenice da raste maternica stavlja pritisak na mjehur.
 11. Ako u 40. tjednu trudnoće žena vuče trbuh, potrebno je vidjeti liječnika da isključi ton maternice.
 12. Pod utjecajem hormona trudnoće, desni su krvarenje, i plak je također formirana.

Ultrazvučni pregled kod 40 tjedana trudnoće

Na fotografiji ultrazvučnog stroja ispod možete vidjeti glavu djeteta u 40 tjedana trudnoće. Dijete je u stanju spremiti se uskoro roditi. Točkasta crta označava opseg male glave promjera od oko 98 mm. Mozak djeteta već je potpuno formiran, a kosti lubanje pouzdano ga štite.

U sljedećim ultrazvučnim slikama, 9-mjesečno dijete je u različitim položajima.

Harbingeri porođaja

Ponekad se pojavljuju situacije kod žena u 40. tjednu trudnoće, kada nema očitovanja očitih harbingera trudnoće. Da bi se razumjelo kako se žensko tijelo ponaša u doba porođaja, trebate znati o glavnim simptomima:

 • lažnih kontrakcija koji pripremaju trudnicu za porođaj. Tijekom tzv. Braxton-Hicksovih kontrakcija maternica se učvršćuje i zgusnula. Bol kao rezultat toga kod 40 tjedana trudnoće ponekad može biti vrlo teška. Potrebno je obavijestiti liječnika koji će propisati lijekove protiv bolova u plućima;
 • sluznica. Obično tjedan dana prije rođenja ili neposredno ispred njih, u cerviksu se proizvodi sluz u količini od oko 20 g. Bezbojna je i gotovo nema mirisa, ali ponekad ima krvne žice. Ako se sluz ode prije dva tjedna prije isporuke, trebate se posavjetovati s liječnikom;
 • prije kraja trudnoće, ženski trbuh pada;
 • smanjenje ukupne tjelesne težine. U 9 ​​mjeseci, apetit trudnoće majke se smanjuje, a endokrini sustav se mijenja.

Početak rada. simptomi

Dakle, 9 mjeseci je vrijeme kada je vrijeme za slušanje vašeg tijela. Glavni znakovi porođaja u trudnoći od 40 tjedana su:

 1. Česte kontrakcije u roku od jednog sata. U pravilu, to je 10 koraka s intervalom od 5 minuta.
 2. Trajanje napada - od 30 do 60 sekundi.
 3. Ispuštanje amnionske tekućine.

Situacije u kojima hitno treba ići u bolnicu:

 1. Prekomjerno krvarenje.
 2. Oštra i neočekivana bol u maternici, ne slična senzacijama tijekom rada.
 3. Vrtoglavica.

U praksi obstetrije postoje redovite situacije kada žena ima trudnoće od 40 tjedana, a porođaj još nije započeo. U ovom slučaju žalba ginekologu ne može se odgoditi. Liječnik će odrediti individualno stanje ženskog tijela, svoju spremnost na porođaj i dobrobit djeteta. Ako je tijekom pregleda pronađena preeklampsija, placentalna insuficijencija ili pretilost, žena koja je u radu mora se prebaciti na bolničko liječenje radi daljnjeg ispitivanja i pripreme za porođaj.

Tipično, dijagnoza će trajati od 3 dana do tjedna, tijekom kojeg se dijete pregledava, a određuje se razlog za njegovu promjenu.

Žena tijekom ovog perioda uzima vitamine, estrogene i stimulatore grčeve kako bi stimulirala kontrakcije maternice. Fizioterapeut provodi niz postupaka koji stimuliraju porođaj. I već kada rođenje kasni i postoji opasnost od komplikacija, liječnici obavljaju carski rez.

Ni u kojem slučaju dijete ne smije produljivati ​​dulje od 40-42 tjedna, jer to može nepovoljno utjecati na zdravlje i život.

Kako stimulirati porođaj u 40 tjedana

Ako ne znate kako izazvati porođaj u 40. tjednu trudnoće, najbolje je pitati svog liječnika. Ovo je možda najčešće pitanje koje se može čuti u ordinaciji. Često se traže žene koje troše dijete i ne uklapaju se u rokove koje postavlja liječnik. Nazvati rođenje lijekova i kapljice žene u radnoj skupini, te stoga pribjegavati uporabi popularnih vijeća.

 1. Sex. Najčešći način stimuliranja porođaja. Međutim, u ovom slučaju, žena mora nužno dobiti orgazam da izazove ton uterusa. To bi trebalo biti nezaštićeni spolni odnos, tako da sperma koja ulazi u maternicu uzrokuje kontrakciju mišića i otvaranja. Kontraindikacije postoje samo ako partner ima spolno prenosive bolesti.
 2. Ništa manje učinkovit način za izazivanje porođaja je stimuliranje bradavica. Tijekom ovog, hormon oksitocin će biti proizveden u žensko tijelo, što uzrokuje uterus na ugovor.
 3. Ako ste prošli rok isporuke s djetetom i sada ste u roku od 40 tjedana, trebate napraviti malo vježbe prije nego što se kontrakcije dogode. Duga šetnja, hodanje gore, čišćenje - sve to može uzrokovati početak rada.
 4. Potiče kontrakcije i čišćenje klistir. Za zdravlje budućnosti majka i dijete su prilično sigurni.
 5. U ranom je razdoblju nemoguće napraviti neovisnu stimulaciju rada, na primjer, ako je to 38. tjedan. Inače, rana stimulacija može ugroziti carski rez.
 6. Ako nijedna od gore navedenih metoda nije prikladna za vas, morat ćete koristiti stimulaciju lijekova već u rodilištu. Zapravo, nemojte se bojati toga, dijete sigurno neće patiti. Bit će mnogo gore ako nosite dijete.

Prehrana u trudnoći od 40 tjedana

Neke žene misle da je moguće dobiti ranog rođenja s nekom hranom. Međutim, liječnici ne preporučuju takve pokuse, bolje je organizirati sami sustav pravilne i potpune prehrane.

Dakle, načelo prehrane u 9 mjeseci trudnoće je korištenje vaše omiljene i ukusne hrane koja može spasiti ženu od postpartumne depresije. Vitamini A, B i K trebaju se uzimati u dovoljnim količinama. Mliječni proizvodi, povrće, voće, kuhano meso i riba izuzetno su korisni u tom razdoblju.

Uklonite dimljene meso, kisele mrkve i začinjenu hranu. Tijelo također treba lako probavljive ugljikohidrate, a kada se digesti, neće vam trebati puno energije, što će vam biti korisno za vrijeme poroda.

Preporuke za 40. tjedan trudnoće:

 1. Ako se kontrakcije javljaju vrlo često i popraćene su teškom boli, onda se odgađanje s izletom u bolnicu ne može ni u kojem slučaju.
 2. Mood u 9 mjeseci trebao bi biti pozitivan.
 3. Slušajte svoje tijelo, jer sada imate vrlo odgovoran prenatalni period.
 4. Nemojte napinjati tijelo, eliminirati teške tjelesne napore i koncentrirati se na nadolazeće rađanje.

U nastavku možete vidjeti video vodič za trudnoću pod nazivom "40 tjedana trudnoće".

Stranica 2

Beba rođena trudnoće od 37 tjedana smatra se punim radnim vremenom. Do tog trenutka, svi organi i sustavi sitnog organizma potpuno su formirani i ispravno funkcioniraju, mrvica je potpuno ljudsko biće. O tome kako fetus izgleda na 37. tjednu trudnoće i o senzacijama žene u ovom razdoblju, raspravljat ćemo u ovom članku.

Stanje djeteta u utrobi 37 tjedana

Svaki je organ malog čovjeka već formiran i spreman je za obavljanje svih potrebnih funkcija. Na primjer, dječji trbuh može probaviti hranu i apsorbirati hranjive tvari iz njega. Unutarnja površina gastrointestinalnog trakta ima villous epitel, zbog čega sustav funkcionira po potrebi. Između ostalog, mekonski se nakuplja u crijevima fetusa - tvari nastale iz čestica sluzi, prenatalnih sila, mrtvih stanica epitela i amnionske tekućine koju dijete proguta dok je u maternici.

Sustav za regulaciju termoregulacije bebe još nije uspostavljen, a proces će se dogoditi u nadolazećim mjesecima nakon pojave djeteta. Međutim, koža djeteta ima dovoljno gusti sloj masnoća, što omogućuje malom teleću da ne nadolazi u okoliš. Zahvaljujući potkožnoj masnoći, epidermis izgleda glatko i ima svijetlu hladovinu.

Pluća bebe su također u potpunosti formirana, njihove funkcije i dalje se poboljšavaju pod utjecajem posebnog hormona, aktivno proizvedenog od strane ženskog tijela u 37. tjednu trudnoće. Buduća majka ne treba brinuti ako se crv rodi u ovom trenutku, već može normalno disati.

Aktivno djelovanje nadbubrežnih žlijezda usmjereno je na proizvodnju različitih hormona, od kojih su neki dizajnirani za smanjenje stresa kada se pojavljuju mrvice. Jetra fetusa funkcionira ne manje aktivno, stvarajući veliku količinu željeza za stvaranje crvenih krvnih stanica.

Najvažniji organ, mozak, intenzivnije se razvija od svih ostalih sustava, nastavljajući taj proces ne samo u maternici, već iu prvoj godini nakon rođenja osobe. U 37. tjednu trudnoće poboljšane su živčane stanice odgovorne za koordinaciju kretanja.

Što se tiče izgleda, dijete je već punopravna osoba. Njegovo lice ima pojedinačne osobine, a na koži se može vidjeti poseban uzorak. Prsti na rukama su se vratili kandžama, a glava je prekrivena prilično dugom kosom. Hrskavica ušiju i nosa je otvrdnuta, ali lubanja je još uvijek mekana i okretna - ova značajka omogućuje glavi djeteta da lako prođe kroz rodni kanal. Zglobovi kostiju lubanje nazivaju se fontanelles, otvoreni su pri rođenju, ali u roku od nekoliko mjeseci nakon rođenja, fontanele će postupno biti zatvorene.

Lanugo fluff, koji je prethodno pokrivao tijelo fetusa, skoro je nestao. Ima i dosta maziva koji ostaje na djetetovoj koži, u osnovi se skuplja u kožu. Opseg glave djeteta gotovo je jednako opsegu trbuha, visina malog muškarca varira od 48 do 50 cm, težina djeteta iznosi 2,9-3 kg. Ove brojke mogu neznatno varirati za svako pojedino dijete.

Što se događa ženi u 37. tjednu trudnoće

Za ovo razdoblje trudnoće karakterizira pojava propusta trbuha. To se može lako provjeriti: ako se dlan stavlja između prsa i trbuha, to znači da je trbuh padao. Smanjenje trbuha je također popraćeno olakšanjem budućeg majčinog stanja, jer je sada lakše disalo, njezina je kratkovidost bila oslabljena, njezina se žgaravica smanjila, a njezina crijeva djelotvornija. Ali povećana maternica postala je još više ograničavajući mjehur, tako da trudnica može vrlo često hodati na malu potrebu.

Mnoge buduće majke počinju trpjeti od nesanice kao trenutak približavanja. U takvim slučajevima, liječnici mogu propisati bezopasne sedative. U posljednjoj fazi trudnoće, trebali biste se odmoriti što je više moguće, jer nakon pojave djeteta, nova majka treba samo ogromnu količinu energije. Kako bi se bolje spavao noću, preporuča se aktivno tijekom dana. Pješačenje na svježem zraku, obavljanje jednostavnih poslova, možda i vježbanje za trudnice pomoći će vam da potrošite dodatnu energiju tijekom dana. Pokušajte ne zaspati punim trbuščićem i temeljito provjetravati sobu prije spavanja.

Posljednjih tjedana trudnoće karakterizira takav fenomen kao povećana znojenja i stalni osjećaj topline - to je zbog značajnog povećanja volumena krvi u tijelu buduće majke.

Velika visina i težina djeteta, kao i lagano smanjenje količine amnionske tekućine, razlog su što drhtanje mrvica uzrokuje neugodne ili bolne senzacije. U ovom trenutku, kao i prije, treba pratiti učestalost perturbacija. Uobičajeno, djetetova aktivnost treba biti najmanje deset puta dnevno. U pravilu, prije samog rođenja, mrvica se ponaša mirnija, ne postaje tako pokretna kao prije.

Mnogi ginekolozi na 37. tjednu trudnoće provode rutinsko ispitivanje tijekom kojih pregledavaju maternicu i utvrđuju svoju spremnost na nadolazeću dostavu. Ako vrat nije mekan i elastičan, pacijentu se mogu propisati posebne svijeće.

Ponekad trbuh u 37 tjedana trudnoće ne pada, ali nema ništa za brinuti, taj proces će se dogoditi u narednim tjednima ili prije same isporuke. Ako u 37. tjednu trudnoće trbuh postane kamen, obavijestite svog liječnika o tome.

Tjedan 37: bol i iscjedak

Bol u 37. tjednu trudnoće su i potpuno normalni i patološki. Uobičajene senzacije mogu se pripisati blaženoj povlačnoj boli, pokrivajući donji trbuh i donji dio leđa. Uvećano uterus i teški trbuh uzrokuju pomicanje gravitacije, pa je u 37. tjednu trudnoće, leđa, stražnjica i noge budućih žena u radu ozlijeđeno. Uterus također stavlja pritisak na kosti zdjelice, pa nakon dugog hoda ili stojeći na nogama, javlja se nelagoda u stidnom području. Kosti zdjelice mogu se razilaziti na stranama - ova pojava se osjeća u kratkim bljeskovima akutne bolove u sakriti.

Do kraja trudnoće, noge žene podložne su znatnom stresu. Čak i nakon kratke šetnje, počinju se boljeti i progutati. Da biste dobili osloboditi od edema u 37. tjednu trudnoće, preporučljivo je da se opustite i odmorite što je češće moguće, stavljajući noge na malu visinu, na primjer, na malom jastučiću. Važno je zapamtiti da formiranje edema doprinosi akumulaciji viška tekućine u tijelu. Kako bi ublažili stanje, trudnice bi trebale jesti što manje soli i pokušati ne piti puno tekućine preko noći.

Selekcija u 37. tjednu trudnoće jedan je od najvažnijih pokazatelja zdravlja tjelesne težine. U ovom trenutku iscjedak može postati obilniji, u nekim će slučajevima doći do nakupljanja sluzi. Za 37 tjedana, prisutnost sluzi je sasvim normalna, jer to je posljedica ispuštanja sluznice. Važno je uzeti u obzir da pluta ne mora uvijek biti transparentna, često ima ružičastu, bjelkastu ili čak smeđastu boju. U zastoju u prometu možete vidjeti i crvene pruge. Corkovo pražnjenje smatra se jednim od najsigurnijih harbingera brzog rođenja.

Patološke se izlučevine mogu nazvati onima koji imaju neugodan miris ili nezdravu boju. Zelena, žućkasta, siva, zemljana ispuštanja heterogene konzistencije, u pravilu, ukazuju na prisutnost upale ili infekcije. Ispuštanje također ne smije biti prekinuto, pjenasto ili pocrveno, ne smije imati trulo ili mržnje. Ako postoji bilo kakva bolest, važno je izliječiti što je prije moguće kako se infekcija ne prenese djetetu u vrijeme rođenja. Ako sumnjate na patologiju, trebali biste odmah otići u bolnicu.

Najopasniji fenomen krvari iz genitalnog trakta. U takvoj situaciji morate nazvati hitnu pomoć i odmah obaviti potrebni pregled.

Ultrazvuk u trudnoći od 37 tjedana

Ultrazvučno skeniranje na 37. tjednu trudnoće može se izvesti kako bi se saznalo kako se beba nalazi u maternici. Normalno, beba glava bi trebala biti dolje, odmarajući se na dnu maternice. Budući da je u tom položaju, mrvice će biti najlakše roditi. Međutim, neke bebe možda neće biti pravilno postavljene, na primjer, počivaju na dnu maternice s plijenom, ramenom, rukom itd. U nekim slučajevima, kada je prikriveno predstavljanje fetusa, žena dobiva carski rez, ali ponekad se rođenje odvija na prirodan način. Odluka o obavljanju carskog dijela vrši se na temelju različitih čimbenika i obilježja pojedine žene.

Postoji nekoliko vrsta prikaza fetusa, razmotrite ih detaljnije:

 1. Glavna prezentacija fetusa smatra se normalnom kada je tijekom prolaska rodnog kanala prva preko cerviksa leđa glave. U većini slučajeva, sva se djeca tako rade.
 2. Postoji još jedna vrsta glavobolje - stražnja okcipitalna prezentacija. Budući da je u majčinom trbuhu, dijete je smješteno glavom u smjeru maternice, ali kada se rodi, pojavljuje se licem prema gore. U procesu porođaja žena može osjećati vrlo jaku bol u području lumbalne regije. U takvim slučajevima, primalja može spasiti situaciju i savijati i pretvoriti djetetovu glavu na željenu poziciju.
 3. Ako se dječja glava ne odvaja naprijed, to se naziva prezentacijom prednje strane ili lica. U većini slučajeva se u takvoj situaciji izvodi carski rez, ali s malim djetetom ili vrlo širokim zdjelicama, proces se odvija na prirodan način.
 4. Ponekad se dijete u maternici nalazi pod desnom ili akutnim kutom u odnosu na os uterusa. U takvim slučajevima govorimo o presjeku ili kosi prikaz. Lateralna prezentacija je izravna indikacija za carski rez.

Osim položaja fetusa, ultrazvučno skeniranje u 37. tjednu trudnoće pomaže u određivanju stupnja razvoja djeteta, količini amnionske tekućine, stanju maternice i maternice, položaju pupkovine, stupnju zrelosti placente. S ultrazvukom, liječnik također obraća pozornost na otkucaje srca bebe.

Ako u ranijim razdobljima niste mogli saznati spol vaše bebe, onda je gotovo nemoguće to učiniti u 37. tjednu trudnoće.

37 tjedan trudnoće: mogući problemi

Visoka vrućica u trudnoći od 37 tjedana može ukazivati ​​na pojavu akutnih respiratornih infekcija. Prvi znakovi prehlade trebali biste se obratiti liječniku, ali ni u kojem slučaju ne biste trebali sami liječiti. Prehlada, gripa i druge bolesti tijekom trudnoće su neugodne jer se trudnica ne može priuštiti da koristi mnoge uobičajene lijekove kako ne bi oštetio dijete. I bez ikakvog liječenja, infekcija se također može prenijeti djetetu, što također predstavlja opasnost za mala tijela. Osim toga, u posljednjim fazama trudnoće, prehlada može izazvati porod. U ovoj situaciji je samo jedna stvar savjetovati: pokušajte spriječiti bolest prije nego što se pojavi. U hladnoj sezoni, bolje je da žene mogu izbjeći mjesta velikih koncentracija ljudi, pokušati ojačati imunitet trošenjem dovoljno vitamina, pažljivo pratiti njihovo stanje i otići liječniku na prve znakove nelagode.

Neke bolesti mogu uzrokovati polihidramnios tijekom trudnoće. Ovo stanje je opasno po tome što može uzrokovati komplicirani rad. Da biste se nosili s problemom, prvo morate identificirati i ukloniti njen uzrok. Ako je takav uzrok, na primjer, infekcija, liječnik će propisati određene lijekove za terapiju antibioticima.

Propuštanje amnionske tekućine dovodi do niske vode, što također nije normalno stanje trudnice. Možete primijetiti curenje neprirodnih obilnih sekreta. Ako pregled liječnika i ultrazvučni pregled potvrdjuju dijagnozu, najvjerojatnije će se očekivati ​​da će trudna majka propisati strogi odmor u krevetu, au nekim će slučajevima propisati i određene lijekove i staviti ih u bolnicu radi očuvanja.

Harbingeri porođaja u 37. tjednu trudnoće

Do 37. tjedna trudnoće, mnoge žene počinju primjećivati ​​promjene u svom stanju, te promjene mogu biti poremećaji porođaja. Zato razmotrimo koje se promjene i osjećaji mogu pripisati prekursorima porođaja:

 1. Ispuštanje sluznice jedan je od poremećaja rađanja na 37. tjednu trudnoće. Cork ovo izgleda kao ugrušak sluzi prozirne, ružičaste ili svijetlo smeđe nijanse. Mogu se pojaviti crvene crte ili mrlje u takvim izlučevinama.
 2. Pucanj energije. Poznato je da je do kraja trudnoće žena jako umorna, da joj je teško hodati i obavljati svakodnevne aktivnosti, a tijelo je iscrpljeno dugom nošenju djeteta. Ali samo nekoliko dana prije rođenja, budućnost mame izgleda kao da ima drugi vjetar, postoji žeđ za aktivnošću, a raspoloženje se poboljšava.
 3. Manji gubitak težine, loš apetit. Prije rađanja, tijelo trudne žene se oslobađa od određene količine tekućine. Osim toga, mnoge trudnice u ovom trenutku pate od smanjenog apetita. Ti čimbenici dovode do činjenice da trudna majka izgubi 1-2 kg tjelesne težine prije rođenja.
 4. Oslobađanje trbuha. Ako trudnica počinje primijetiti da je lakše disati, kratkoća daha i žgaravica počeli su se očitovati ne toliko, a dlan se slobodno priliježe između trbuha i prsa - to znači da je trbuh padao. Ovaj fenomen je popraćen povećanim naprezanjem na nogama i zdjeličnim kostima, mogu se pojaviti i bolovi u donjem dijelu leđa i perineumu.
 5. Ako 37. tjedan trudnoće povuče abdomen, to može biti uzrokovano lažnim kontrakcijama Braxtona-Higgsa. U pravilu, to su bezbolni i nepravilni osjećaji, intenzitet koji se ne povećava, a interni između njih se ne povećavaju. Bol, kao i kod menstruacije, kod trudnoće od 37 tjedana uzrokuju i kontrakcije maternice. Da biste razlikovali lažne kontrakcije od stvarnih, morate mjeriti njihovo trajanje, učestalost, trajanje intervala. S realnim kontrakcijama interval će postupno smanjivati, a svaka kontrakcija će trajati duže i postati sve bolnija.
 6. Probavne smetnje. Neke trudnice neposredno prije porođaja mogu same promatrati proljev - na taj način žensko tijelo se čisti od svih nepotrebnih.
 7. Ispuštanje amnionske tekućine najsigurniji je znak neposrednog rada. U pravilu, nakon što se voda izlije, stvarni kontrakcije pojavljuju se u roku od nekoliko sati, a dijete se rodi.

37 tjedan trudnoće, fotografija:

37 tjedana trudnoće. video

Stranica 3

35. tjedan porođaja odgovara 8 mjeseci nakon opstetriranja. Ovo razdoblje je jedno od najtežih, jer žena doživljava puno neugodnih i bolnih senzacija, koji već iduće tjedan prolaze. U ovom trenutku karakteristične promjene promatraju se u organizmu buduće majke. Dijete se također mijenja. Često se žene pitaju u 35. tjednu trudnoće: što se događa s djetetom? U ovom će se članku razmotriti sva obilježja tog razdoblja.

Fetalni promjene u 35 tjedana

Ginekolozi kažu da fetus u 35 tjedana trudnoće postiže svoj puni razvoj. Zbog toga su znakovi razvoja mrvica karakteristični za sljedeće:

 1. Organi su praktički formirani, nadbubrežne žlijezde izlučuju gumone potrebne za održavanje ravnoteže minerala i soli vode i soli.
 2. U ovoj fazi dijete akumulira mišićno i masno tkivo, uzrokujući da tijelo bude zaobljeno.
 3. Također, dijete stječe pojedinačne značajke.
 4. Njezina masa raste za 220 g tjedno. Sada fetus teži oko 2,5 kg, a njegov rast dosegao je 45 cm.
 5. Koža je izglađena i dobiva prirodnu boju. Nail plates kompletan rast i do ruba prstiju. Djeca, koja su u maternici, mogu se čak i ogrebati. Kosa doseže 5 cm duljine.
 6. Dijete kod trudnoće od 35 tjedana mnogo je manje pokretno, ali to ne bi smjelo truditi trudnici. Razlog smanjenja aktivnosti fetusa je u tome što nema dovoljno prostora u želucu.

35 tjedan trudnoće: što se događa s mamom

U ovoj fazi, žena može doživjeti fizičku i psihičku nelagodu. Opći znakovi, karakteristični za 35. tjedan, svedeni su na takve aspekte:

 1. Fizička nelagoda potaknuta rastom fetusa, što dovodi do pritiska na unutarnje organe. Visina maternice dostigla je najviši indeks - 15 cm iznad pupka.
 2. Pluća koja proizlaze iz pritiska koji utječe na kolaps crijeva i ne mogu funkcionirati u potpunosti. Posljedica toga je pojava kratkoće daha.

Ako žena osjeti nedostatak zraka na prvom mjestu morate se smiriti i nemojte paničariti, to je apsolutno normalno. Da biste ublažili stanje na sljedeći način. Morate zauzeti poziciju na sva četiri, opustite se i postupno udahnite i izdahnite zrak. Kretanje bi se trebalo ponavljati nekoliko puta dok ne postane lakše. Visina dislegije u ovoj fazi je vrlo fiziološka u prirodi, pa to ne bi trebalo izazvati zabrinutost. Ovo stanje će proći sljedeći tjedan, kada se želudac potone.

 1. Također, žena u ovom trenutku može patiti od žgaravice, pa pažljivo razmotrite preporuke o pravilnoj prehrani. Smetnje bi trebale biti u malim dijelovima i često. Krzno, začinjeno, masnoće mora biti isključeno iz prehrane.
 2. Možete poboljšati svoje zdravlje hodanjem, umjerenom aktivnošću i svježim zrakom će imati koristi i majci i djetetu.
 3. Određene nelagode mogu nastati s izborom položaja za spavanje. U tom razdoblju možete spavati samo na strani. Za veću udobnost, možete koristiti posebni jastuk. Također su pogodni i obični jastuci, koji trebaju biti zatvoreni s različitih strana, ovisno o udobnosti.
 4. Nesanica je uobičajena tijekom tog razdoblja. Međutim, potrebno je suzdržati se od uzimanja lijekova s ​​hipnotiziranim učinkom. Da biste ispravili situaciju, možete prošetati prije spavanja, ograničiti unos hrane u večernjim satima i smanjiti dnevni odmor.

Osim toga, kada je došao 35. tjedan trudnoće, donji trbuh boli, žena je sklona doživljavanju emocionalne nelagode, što je obično uzrokovano tjeskobom o nadolazećem događaju. Buduće majke mogu biti poremećene nepovoljnim snovima o porođaju i prisustvovati joj uznemirujućim mislima. Možete se uvjeriti misleći da je porođaj prirodni fiziološki proces, čiji povoljan ishod osigurava samo priroda.

Želuca u 35. tjednu trudnoće

U ovom trenutku trudnoće, trbuščić se nalazi dovoljno visok, što daje određenu nelagodu. Koža je uska i može izazvati svrbež. Navel se značajno ističe.

Često, kod trudnoće od 35 tjedana, želudac postaje kamen, koji se javlja kao posljedica napetosti u maternici tijekom vježbanja. Ovo su takozvani "trening" ili Braxton-Higgsovi napadi. Ova pojava povezana je s priređivanjem maternice za porođaj. Kontrakcije ove prirode pružaju manje bolne senzacije i traju do 30 sekundi, iako u nekim slučajevima njihovo trajanje traje do 2 minute.

Jačanje ovog procesa označava pristup rada. Stoga, ako se intenzitet kontrakcija povećava, to može biti razlog za odlazak u bolnicu. Neugodnosti povezane s visokim trbuhom odlaze sljedeći tjedan kada se spusti. Ali postoje iznimke, kada je želudac u ovom položaju sve do trenutka rođenja. To stvara neku nelagodu za ženu. Ne može se nositi s običnim svakodnevnim poslovima i zadaćama.

Osim toga, u takvom položaju trbuha pomakne se gravitacijski centar i kao rezultat, dolazi do vjerojatnosti pada. U tom je smislu ovo razdoblje bolje koristiti za odmor, ali ne biste trebali potpuno zaustaviti motoričku aktivnost. Možete obavljati lagani rad koji ne zahtijeva mnogo napora.

35 tjedana trudnoće. pogled:

Ultrazvučna dijagnoza u tjednu 35

Ultrazvuk u ovom trenutku omogućuje liječniku da dobije ideju o položaju djeteta i procijeni koliko se dobro nalazi. Ovaj postupak ima sljedeće značajke:

 1. Normalno, fetus bi trebao zauzeti položaj glave prema dolje. Takav raspored je neophodan za porođaj. Međutim, ako liječnik vidi patološku marljivost fetusa, u većini će slučajeva odlučiti o carskim rezima.
 2. Pored neprikladnog položaja djeteta, indikacije za ovu operaciju jesu zdravlje žene, njezina težina ili težina fetusa, privezanje pupkovine i drugih razloga. Ako je rođenje djeteta nemoguće na prirodan način, ne brinite se i paničite. Liječnik uvijek odabire put koji je najbolji za dijete i majku.
 3. Također, uz pomoć ultrazvučne dijagnostike, liječnik ocjenjuje motoričku aktivnost fetusa, njegovu veličinu, otkucaje srca, stanje maternice, amnionsku tekućinu, placentu i pupčanu vrpcu.
 4. U ovoj fazi, studija uz pomoć ultrazvuka također je neophodna kako bi se osiguralo da nema patologija u fetusu.
 5. Osim toga, procjenjuje se faza zrelosti posteljice. U 35 tjedana ovo je druga faza. Kako stupanj zrelosti raste, placenta gubi svoje resurse.

Promjene u težini tijekom trudnoće od 35 tjedana

S pravim pristupom kontroli težine, njegov porast će se sastojati samo od mase djeteta, posteljice, maternice i amnionske tekućine. Također povećava volumen krvi i grudi. Žena može primijetiti nastanak novih masnih naslaga. Ovo je nužna opskrba koja će biti potrebna za porođaj i laktaciju. U pravilu, takvi depoziti su privremeni. Težina u ovom trenutku bi trebala premašiti izvorni iznos od 12-13 kg. No ta se brojka može razlikovati ovisno o pojedinačnim karakteristikama. Prekomjerno povećanje tjelesne težine (do 1000 g tjedno) treba biti upozoreno. Opasnost takvih pokazatelja je pojava komplikacija nakon porođaja. Uz povećanje tjelesne težine iznad normalne, morate smanjiti broj konzumiranih kalorija. Stoga je poželjno isključiti iz prehrane brašna i slatkiša, masne i pržene hrane. Treba ih konzumirati u ograničenom iznosu ili potpuno davati prednost hrani biljnog podrijetla.

Osjećaji bolova

Povećana težina fetusa uzrokuje bol u 35. tjednu trudnoće. Tipični osjećaji mogu se pratiti u području lumbalne regije, leđa i nogu. Bol u leđima izaziva relaxin, hormon koji slabi spinalne ligamente. Postoji nekoliko načina da pomognete ženi da joj ublaži stanje:

 1. Potrebno je odmoriti što je češće moguće, ne ostati dugo u sjedećem položaju, ne otići daleko, kako bi izbjegli teške tjelesne napore.
 2. Također možete koristiti zavoj. Ne preporuča se da se nalazite na jednom mjestu duže od 20 minuta, vrlo je korisno lagano zagrijavanje.

Kada započne trudnoća od 35 tjedana, ona također boli u bedrima i sakralnoj kosti. Možete se boriti time što kretnje zdjelice u krug. Vrlo učinkovita za ublažavanje boli je posebna gimnastika dizajnirana za trudnice. Ove vježbe i vještine tehnike disanja olakšat će stanje žene u ovoj fazi, a također će biti korisno u vrijeme rada.

Još jedan učinkovit način koji se može preporučiti ženi u borbi protiv boli različite prirode je odmor. Kada dođe bol, morate neko vrijeme leći. Žena bi trebala izbjegavati emocionalni nemir i tjeskobu. Ovaj savjet je tradicionalan i poznat, ali daje pozitivne rezultate i smanjuje glavobolje.

Prsa u ovom trenutku već su značajno povećana u volumenu i počinju boljeti pod njezinom težinom. U ovoj situaciji morate kupiti grudnjak dizajniran za hranjenje. Podržat će prsa i time olakšati bol. Pokreti djeteta mogu uzrokovati neugodne simptome ispod rebara.

Osim toga, ovo razdoblje karakterizira nelagoda u rukama, zdjelici, perineumu. Ako u razdoblju od 35 tjedana trudnoće, donji abdomen treba konzultirati liječnik, jer ovaj simptom obavještava o nastupu rada u bliskoj budućnosti.

Otpuštanje u trudnoći od 35 tjedana

Posebnu pažnju treba posvetiti zelenom, žutom, gnusnom, krvavom, mjehuraćom i prljavom sekretom. Tijekom trudnoće žena ima pogoršanje dojki. Ovaj problem je signaliziran spaljivanjem, svrbežom, oteklima genitalija, koje su popraćene sekretima krme. Ako se u ovoj fazi pojavi bilo kakvo pražnjenje, odmah potražite medicinsku pomoć od medicinskog osoblja, jer je potrebno prije ukidanja rada morati riješiti bolest. I 35 tjedana prije ovog ključnog trenutka, vrlo malo vremena ostaje. Može se također pojaviti iscjedak u obliku zgrušavanja sluzi, s krvlju i bez njega. Najvjerojatnije ovaj čep sluzi, koji obavještava pristup rada. Veliki volumen tekućine iz vagine ukazuje na izlaznu vodu. Žena može promatrati oslobađanje male količine tekućine. U oba slučaja trebali biste što prije ići u bolnicu. Karakteristični za ovo razdoblje su odabir kolostruma iz dojke. Ne biste se trebali brinuti zbog ovoga, samo trebate obrisati tekućinu.

intimnost

Seks u 35. tjednu trudnoće ima svoje osobine.

 1. Prvo, neke žene u ovom razdoblju imaju kontraindikacije za intimnost. Takve kontraindikacije uključuju prijetnju preuranjenog rođenja u trenutku ili tijekom ranijih trudnoća, nizak položaj placente, bol, dvije trudnoće fetusa.
 2. Otpuštanjem amnionske tekućine ili sluznice povećava vjerojatnost zaraze. Stoga, u takvim slučajevima bi intimnost trebala biti isključena.
 3. Također je potrebno napustiti seks u prisutnosti spolno prenosivih bolesti ili sumnji na njih.

Ali ako gore navedeni problemi nisu, seksualni život u 35 tjedana može se nastaviti, kao i prije. Štoviše, može biti čak i korisno. Kao rezultat ulaska sperme povećava elastičnost cerviksa. Do nedavno je vjerovao da kontrakcija maternice tijekom orgazma može potaknuti aktivnost predaka. Iz tog je razloga seks u posljednjem trenutku zabranjen. No, nakon što su se upoznali s rezultatima nedavnih studija, liječnici nisu pronašli povezanost dvaju navedenih procesa.

Rođenja u trudnoći od 35 tjedana

Za rad, vrijeme još nije došlo. Međutim, u nekim slučajevima može doći do porođaja u 35 tjedana trudnoće. Pod određenim pokazateljima, liječnik može odlučiti o isporuci u ovom trenutku. Također, izgled mrvica na svijet može započeti bez medicinske intervencije. Naravno, dijete je bolje da se pojavi na vrijeme. Ali ako se to dogodilo u 35. tjednu, ima sve šanse za normalno življenje.

Tjelesni razvoj djeteta već mu omogućuje disanje. Ako je potrebno, dobit će potrebnu pomoć i primijeniti intenzivnu njegu. U ogromnoj većini slučajeva, djeca koja su se pojavila u ovom trenutku ne razlikuju se u fizičkom i mentalnom razvoju od onih rođenih u odgovarajuće vrijeme.

Preporuke za tjedan 35

 1. U 35 tjedana trudnoće, tijelo se priprema za porođaj, pa je tijekom tog perioda vrlo važno da žena dobije dobru prehranu. Pridržavajte se bilo kakve prehrane u ovom trenutku strogo je zabranjeno.
 2. Fetus bi trebao dobiti sve potrebne tvari za njega, inače će ispuniti deficit na račun majčine tijelo. Ali ne samo ovu opasnu pothranjenu buduću majku. Nedostatak hranjivih tvari može spriječiti razvoj djeteta, kao i uzrokovati izbijanje fetusa. Međutim, morate se pridržavati mjere i ne konzumirati previše hrane. To će dovesti do formiranja masnog tkiva u djeteta i majci. Kao rezultat toga, komplikacije mogu nastati tijekom preostalih tjedana trudnoće ili u vrijeme isporuke.
 3. Nije preporučljivo popiti kavu i jak crni čaj. Bolje je davati prednost zelenoj čaji, što pridonosi uklanjanju toksina i normalizaciji metaboličkih procesa.
 4. Često, trudnice imaju želju da jedu nešto slano. U tom slučaju, možete uključiti u krastavce, kiseli kupus, haringa. Ali u malim količinama. Budući da dijete troši značajnu količinu kalcija, mliječni proizvodi trebaju biti prisutni u izborniku trudnice. Pri odabiru mesa bolje je davati prednost prehrambenim vrstama kao što su teletina, piletina ili kunić.

Ako se žena još nije odlučila na rodilište, tada je 35. tjedan tog roka najprikladnije vrijeme za to. Jedan od glavnih kriterija za odabir je mjesto liječenja. Mora biti smješteno u blizini mjesta prebivališta kako bi stigla tamo u najkraćem mogućem roku, ako je potrebno.

Također u procesu odabira treba pregledati recenzije, upoznati se s uvjetima za porod i postpartum boravak. Nemojte odbiti mogućnost prethodnog posjeta ustanovi. To će vam pružiti priliku za primanje informacija o anesteziji, saznati što će biti potrebno i koordinirati sve potrebne probleme s vašim liječnikom. U novije vrijeme sve više i više parova izrazilo je želju da se dogovore porođaj partnerstva. Ako vam to rješenje odgovara osobno, trebate unaprijed konzultirati svog liječnika o pravilima za obavljanje takvih poroda i njihovih osobina.

35 tjedana trudnoće. video:

Stranica 4

U 33 tjedna trudnoće, majka konačno prolazi kroz anemiju, a želudac postaje još veći za oko 0,8-1,2 cm. Vaše dijete već snima, dakle, u 33. tjednu trudnoće i žena često ima svijetle, šarene i crtane snove., Svaki dan postaju jasniji i smisleniji. Fetus je već prilično velik i zauzima cijeli prostor trbuha, tako da od 33. tjedna trudnoće beba praktički prestaje kretati, a koža na površini postaje izražajnija svaki dan.

Što se događa u 33. tjednu trudnoće

U 33 tjedna trudnoće, žena je već većinu puta nosila dijete, odnosno 231 dana od punog 280. Samo 7 kalendarskog tjedna ostaje prije dugo očekivanog događaja.

 1. Svakodnevno, beba provodi više i više vremena za spavanje, tako da mama nema osjećaja nagle pokrete, već prilično veliko dijete, većinu dana i noći.
 2. U glavi djeteta do 33 tjedna trudnoće, neuronske veze počinju se pojaviti za puni rad mozga. Sada iskustvo utemeljeno samo na osjećajima i osjećajima daje put do smislene spoznaje o svijetu. Dijete sluša zanimanje za zvukove i suptilno osjeća okoliš, reagira na svjetlost, pa čak i na pad temperature.
 3. U 33 tjedna težina fetusa može doseći oko 1,8 - 2 kg i manifestirati se u impresivnoj veličini trbuha što uvelike komplicira kretanje trudne mame.
 4. Do trećeg tromjesečja, broj trombocita postupno dovodi do razine normalnog sadržaja plazme. To omogućava tijelu 33 tjedna trudnoće da se nosi s nelagodom od edema drugog tromjesečja.
 5. U isto vrijeme, nelagoda povezana s čestim mokrenjem, i dalje dobiva zamah, jer uterus i dalje raste brzo. Nažalost, ovo će se nastaviti do porođaja.
 6. U vezi s brzorastućim uzbudljivim trenucima rađanja i količinom proučavane literature o nadolazećem događaju, žena može imati vrlo svjesne i vrlo realistične snove o tom procesu.

Otpuštanje u trudnoći od 33 tjedna

 1. Trudnoća je prekrasan događaj, a to ne znači da u tom razdoblju možete staviti križ na seksualni život za ženu. Naprotiv, u ovom trenutku mamini osjećaji su pogoršani i želja se uvelike povećava. Stoga, seksanje s partnerom nije lako, ali nužno. 33 tjedna trudnoća u ovom slučaju također nije iznimka. Međutim, postoje određene opasnosti koje treba razmotriti. Što je vrijeme bliže, veća je vjerojatnost prijevremenog porođaja i morate pažljivo pratiti vaše stanje za odvajanje vode i izlaz sluznice. Ako primijetite nešto slično, uključujući i malo krvavi iscjedak, odmah se posavjetujte s liječnikom i prekidajte seks. Postoji mogućnost infekcije fetusa u kršenju "stezanja" amnionske tekućine. I zapamtite, ako je voda previše, to znači da je rođenje počelo.
 2. Mama zdravlje tijekom trudnoće je broj jedan zadatak za liječnike i ženu sama. I što je duži termin, drhtavica treba pratiti njihovo stanje. Izrazito opasna zvona su sir ili gnoj, krvavi ili obilni vaginalni iscjedak. U tom slučaju, kontrola i normalizacija mikroflore mora se odmah provesti uz pomoć općih poteza i općeg liječenja.
 3. Osim uobičajenih vaginalnih infekcija, vjerojatnost seksualno prenosivih bolesti povećava se u 33. tjednu trudnoće. Takva komplikacija situacije može negativno utjecati na porođaj, tako da mame trebaju biti vrlo budne i na vrijeme kako bi ispravile takve situacije sve dok dijete ne napusti.
 4. Ali mali iscjedak iz mliječnih žlijezda u 33 tjedna trudnoće je sasvim normalan. Tijekom tog perioda, svi organi žene rade za pružanje fetusa sa svime što je potrebno tijekom trudnoće i nakon poroda. Tako se takozvani kolostrum može izlučiti iz prsa. Ne biste trebali brinuti o ovom pitanju i pokušati iscijediti nepoznatu tekućinu iz dojke - ubrzo će početi formirati majčino mlijeko.

Bol u 33. tjednu trudnoće

Tijekom 40 tjedana trudnoće, žena posjećuje neudobnost i, naravno, bol različitih karaktera i intenziteta. Svaki pojam ima svoje osobne karakteristike i opasnosti. Razdoblje trudnoće može se nazvati vrijeme kada žena prepoznaje svoje tijelo i uči slušati sebe kao nikada prije.

 1. Povlačenje boli u donjem dijelu trbuha na 33. tjednu trudnoće može biti rijetko i ako se njihov broj i intenzitet ne povećavaju, tada se može smatrati normom i ne pobijediti tjeskobu. Činjenica je da takve osjećaje s drugačijom moći posjećuju buduća majka od samog početka rasta djeteta. I kod 33 tjedna trudnoće, veličina trbuha postaje toliko velika da maternica, unutarnji organi i koža moraju izdržati fer iznos napetosti i pritiska.
 2. Oštre, podrhtavajuće, ubrzavajuće boli trebaju odmah uzbuditi ženu. Osim toga, ako ih prati bilo kakav neobičan iscjedak - ne povlačite se odmah s liječnikom.
 3. U trećem tromjesečju, mama nema rijetko genitourinarnu infekciju. U tom slučaju, trudnica se osjeća nelagodno od usne, obilne iscjedak, svrbež, pa čak i bol tijekom mokrenja. Ako započnete sličnu situaciju, započinje duboki upalni proces, što je iznimno dobro za dijete.
 4. Također, mogu biti pogođene česte hemorrhoide na području anusa u 33. tjednu trudnoće. Takva se bolest često neizbježno javlja kada uterusni pritisci na području zdjelice izazivaju bol i teški, malo krvavi iscjedak u anusu i rektumu. Takvu situaciju treba odmah prijaviti svom liječniku i poduzeti mjere za sprečavanje bolesti u specijaliziranom smjeru.
 5. Bol u sredini drugog tromjesečja boli u zdjelici i donjem dijelu leđa svaki tjedan samo se pojačava. Sustav mišićno-koštanog sustava podvrgnut je velikom opterećenju, što se očituje akutnom boli u nogama i zglobovima. U budućnosti će akumulacija amnionske tekućine i rast djeteta povećati samo stiskanje i bol u mišićima.
 6. Povremeno, u 33 tjednu trudnoće, žena počinje osjećati bolove, ne samo u području zdjelice, već iu maternici. To je zbog pripreme tijela za porođaj: dijelovi tijela u izlaznom području bebe postupno se omekšavaju, mišići se opuštaju, a kosti i njihovi zglobovi postepeno se razilaze kako bi dijete prolazilo kroz gustoću kosti zdjelice bez ozbiljnih posljedica.
 7. U 33 tjednu trudnoće, bol u području ispod rebara savršeno je normalna. Budući da dijete brzo raste, a maternica nema ničega niže, dijete često mora odmarati noge na rebra.

Kako ukloniti bol u 33. tjednu trudnoće

 1. Promjena hormona u tijelu trudne žene dovodi do gubitka oblika i povećanja vlastite težine. Ova okolnost mora se uzeti u obzir pri planiranju rasporeda šetnje, poslova i posjeta liječniku. Kontrola držanja tijekom 33 tjedna trudnoće će spasiti majku od povećane bolove u leđima, a redoviti odmor u leđima ili sjedi oslobodit će opterećenje i smanjiti bolove s nogu.
 2. Kada se odmaraju, trudnice se preporučuju da zauzmu položaj sa strane. Tako je najmanje vidljivo kretanje djeteta i opterećenje na kralježnici.
 3. Udobne cipele za hodanje i zavoje za trudnice pomoći će pokretanju i smanjiti opterećenje na glavnim točkama pritiska.
 4. Da bi se ublažio bol u nogama i zglobovima, dobro je koristiti hladne komore, ali se ne preporuča dulje vrijeme nalijegati noge u hladnoj vodi.
 5. Kako bi se ublažio bol, trudnice su obično propisane vodenom terapijom. Plivanje i stalno nošenje zavoja pomažu u borbi s bolovima u području zdjelice i lumbalne regije. Za brzo olakšanje oštrih bolova u tim područjima, liječnici preporučuju s pažnjom držanje koljena.
 6. Za prevenciju bolnih stanja mamije i čestih glavobolja, preporučljivo je hodati više ili se samo opustiti na svježem zraku, dobro jesti, a ne prekovremeni rad.

Žena u trudnoći od 33 tjedna

Iako se trudnoća smatra izvrsnim i normalnim stanjem ženskog tijela, svakodnevno krhko tijelo mora teže nositi dugo očekivano dijete. Uz povećanje opterećenja, umor u mišićima stalno raste, a želja za olakšanjem i rano dostavu u budućnost mama postaje sve jača. Stalna promjena neudobnih stanja i promjena stanja zdravlja ne dopuštaju trudnici da se potpuno opusti. Ali, kako kažu, najmračnija noć prije zore. I morate dobiti puno više snage i strpljenja da biste prevladali posljednju granicu na putu dugo očekivanog dodatka obitelji. Nakon poroda, kratkoća daha i žgaravica će ostati u prošlosti, probava će se normalizirati, a time i stalna prehrambena kontrola će ostati iza. No sam porast će zahtijevati vrlo velik fizički napor žene.

 1. U 33. tjednu trudnoće, noćni izleti na zahod postaju sve nametljiviji i česti. Prošireni maternica već je dovoljno snažno iscrpljuje mjehur. Stoga, noću je bolje koristiti što je moguće manje tekućine.
 2. Također povećava vjerojatnost hipctoze u 33. tjednu trudnoće. Prvo zvono ovog položaja bit će povećanje krvnog tlaka. Identifikacija i liječenje gestoze tijekom trudnoće nužno je u ranoj fazi, budući da bolest dovodi do poteškoća i vjerojatnih patologija u razvoju fetusa, kao i naknadnih komplikacija tijekom porođaja.
 3. Cjelokupni treći trimestar trudnoće, kao i 33. tjedan posebno, prati povećano krvarenje krvnih žila, što odmah utječe na stanje desni.

Želuca u 33. tjednu trudnoće

 1. Do kraja drugog tromjesečja i početka trećeg, trbuh trudne majke raste što je više moguće.
 2. Tlak na membrani, trbuhu i području ispod rebra raste. Neudobno stanje unutarnjih organa dovodi do pojave kratkoće daha, žgaravice, problema s probavom i bolova u prsima.
 3. Do kraja 33. tjedna trudnoće, stanje žene je olakšano. Pod težinom djeteta maternica se prebacuje u područje zdjelice i zaustavlja pritisak na gornjoj strani tijela.
 4. Povećanje težine od 16 do 20 g na dan, beba postupno pomiče gravitacijski prostor više i povećava opterećenje na leđima mišića. Stoga trudna mama mora biti iznimno pažljiva dok se kreće kako ne bi izgubila ravnotežu, a ne ozlijediti sebe i dijete. Liječnici preporučuju posebnu skrb u sobama s skliskim podom.
 5. Brz rast abdomena sve više proteže kožu. To može dovesti do strija. Zato morate redovito i obilno navlažiti zonu istezanja.
 6. Za udobnost žena i djece, preporučuje se odabrati labavo odijelo, tako da se trbuh ne uklapa.
 7. U 33. tjednu trudnoće posebna pažnja posvećuje se vanjskom pregledu i fotografiji ultrazvučnog pregleda trbuha. Obavezno je izmjeriti opseg, visinu trbuha i njezinu palpaciju. Liječnik može mjeriti dječje otkucaje srca bez ikakvih problema kroz tanki presjek kože trudne trbuha.
 8. Obvezno vaganje pokazuje stopu rasta djeteta i količinu povećanja amnionske tekućine. Takav pregled je jedan od najvažnijih za određivanje stanja i zdravlja žene s djetetom.

Ultrazvuk u trudnoći od 33 tjedna

 1. Redoviti pregled ultrazvuka u 33 tjednu trudnoće će odrediti stanje i položaj fetusa unutar maternice.
 2. Odredite brzinu otkucaja srca i stres na bebin srčani mišić.
 3. Utvrdite mjesto djeteta u odnosu na gornji i donji dio maternice i dijagnosticirajte moguće zapletanje pupčane vrpce.
 4. U 33. tjednu trudnoće, liječnik na ultrazvuku po volji može jedinstveno odrediti spol vašeg nerođenog djeteta. Iako je držanje djeteta u 33. tjednu zatvoreno, najvjerojatnije neće biti moguće vidjeti poda do kraja rođenja. Počevši od trećeg trimestra, bebe se drastično ne okreću unutar maternice.
 5. Bitna točka ove inspekcije je određivanje razine i volumena amnionske tekućine, njezine kvalitete i transparentnosti. Kao i debljina i zrelost placente, stanje maternice i cerviksa.

To su rezultati ultrazvuka u 33. tjednu trudnoće koji su potrebni za utvrđivanje mogućih patologija trudnoće i prirođenih problema u razvoju fetusa. Ova inspekcija preciznije određuje vrijeme i bilježi vjerodostojni datum isporuke.

33 tjedan trudnoće: video

40 tjedana od začeća ili od menstruacije. 40 tjedana trudnoće. Beremennost1-40.ru

O vremenu. Znam točan dan začeća.Koliko je tjedana od začeća teoretski da rodim? Nakon 38 ili 40 godina?

 • 38 od začeća, 40 mjesečno.
 • izraz se izračunava od prvog dana posljednjeg menstrualnog perioda, od razmatranja činjenice da se začeća pojavljuje 14 dana nakon prvog dana. prema tome: dijete se smatra punim radnim vremenom nakon 38-42 tjedna od dana posljednje menstruacije ili 36-40 od ​​dana začeća.
 • 40 tjedana
 • Razlika između začeća i vremena opstanka je 2 tjedna. Opstetričari to smatraju svojim - 40 tjedana.
 • dječaci obično sjedaju u želucu 2 tjedna više od djevojčica
 • Možete znati točan dan začeća samo u slučaju IVF-a. bilo koje druge koje nikada nećete znati kada se to dogodilo. Za spermu žive najnovije podatke do 7 dana u maternici. I teoretski ćete roditi kada dijete u plućima sintetizira oksitocin, a on uđe u amnionsku tekućinu i uzrokuje kontrakcije, može početi od 37 do 42 tjedna. I u bilo koje doba od 37 tjedana voda može jednostavno otjecati, a onda to hoće. Dakle, nitko vam nikad neće reći da je siguran, kažite da točno jedanaestoga dana toga mjeseca rađa.
 • 38 od začeća. Evo lica - reći ću kako se to dogodilo. Dan koncepcije siguran sam
 • Točno 266 dana prolaze od trenutka začeća.
 • od 38 tjedana u bilo koje vrijeme možete roditi, ako se sve lako može postići do 40 tjedana, više nije važno jer je dijete u potpunosti formirano, odabrat će njegov rođendan, uzeti vremena, sve će biti u redu, sretno vam.
 • teoretski, ne znam, ali sa svojom prvom kćerkom, pokazalo se da sam točno znao dan začeća i da sam napunio dan, nakon 9 mjeseci, 28. svibnja
 • Rodila sam kćer 38 tjedana od začeća i točno 40 godina od strane opstetrije.
 • u teoriji 38
 • za miješanje od 38 tjedana
 • Od koncepcije 38, od menstruacije 40.
Početna trudnoća, porod o vremenu. Znam točan dan začeća. Nakon koliko tjedana od začeća teoretski roditi? u 38 ili 40 godina?

Gestacija po datumu koncepcije

Tako se događa da trudnica ne može utvrditi kada je došlo do začeća. To se može dogoditi ako je trudnoća neplanirana, kada doji i još nije oporavila menstrualni ciklus, ili je trudnoća već započela, a njezino razdoblje i dalje ide.

Zašto je tako važno točno znati trajanje trudnoće od dana začeća? Pa, barem kako bi saznali datum rođenja. Uostalom, ovo je vrlo važan dan u životu buduće majke, a počevši od vremena kada se dogodila koncepcija, započinje tjedni odbrojavanje.

Naravno, dijete nije uvijek rođeno prema planu od 40 tjedana, kako je napisano u udžbenicima o odgoju. Normalna trajna trudnoća je vrijeme od 38 do 41 tjedna. A beba, rođena u ovom razdoblju, smatra se rođenim na vrijeme. Termin rada ovisi o mnogim čimbenicima - zrelosti i spremnosti samog fetusa, stanju reproduktivnog sustava žene (brojna rađanja smanjuju ton maternice i često završavaju rađanje malo prije roka), bolesti majke i fetusa, i način života žene koja ju je vodila tijekom trudnoće. Višestruka trudnoća znatno skraćuje trajanje, iako ne uvijek.

Kako izračunati trudnoću po začeću?

Ako se žena prisjeti vremena kada je imala nezaštićeni seks, to ne znači da je taj datum dan začeća. Kako to kažete? Ali stvar je da jednom u genitalnom traktu, sperma ne gube vitalnost još 72 sata. I jaje je sposobno oploditi samo određeno vrijeme. Dakle, plus ili minus tri dana pogreška je u određivanju datuma.

Najpreciznija metoda do danas je ona koju su koristili opstetričari i ginekolozi u antenatalnim klinikama. Stavljanje trudnice na račun, liječnik će nužno odrediti pojam trudnoće po koncepciji, ili se naziva "prema zadnjoj menstruaciji". Da bi se izbjegla neizvjesnost, svaka je žena dužna održavati kalendar njezinog mjesečnog ciklusa, jer on je onaj koji je polazna točka od kojeg su mnogi izračuni odbijeni.

Dakle, postoje dva načina kako odrediti trajanje trudnoće po koncepciji, od kojih oba otkrivaju približan datum rođenja djeteta:

 1. Do prvog dana posljednjeg menstrualnog perioda dodaje se izbor: 280 dana, četrdeset tjedana ili deset mjeseci, jer to je koliko traje normalna trudnoća.
 2. Sve na isti način, prvi dan posljednjeg menstrualnog perioda dodaje se sedam dana i tri mjeseca odvedena. Na primjer, posljednji put mjesečno je 15. rujna. 15 + 7 = 22 dobivamo 22. rujna. Od rujna prebrojavamo tri mjeseca - kolovoz, srpanj, lipanj. To je datum rođenja - 22. lipnja.

Određivanje gestacijskog doba do dana koncepcije, koje provodi stručnjak, najviše odgovara istinitom pojmu.

Sada postoje mnoge online usluge koje vam omogućuju određivanje trajanja trudnoće do datuma začeća. Zahvaljujući njima, bez napuštanja vašeg doma, možete saznati iste pojmove koje će vam lokalni ginekolog izračunati. Dovoljno je unijeti sve važne figure u ispravnom slijedu - dan, mjesec i godinu početka posljednjeg menstruacije i trajanje ciklusa u danima.

Uz utvrđivanje trajanja trudnoće po koncepciji, koristi se još nekoliko metoda za određivanje datuma rođenja. Ovo je redovni ginekološki pregled, tijekom kojeg iskusni liječnik može odrediti vrijeme bez ikakvog izračuna, ultrazvučna dijagnostika je prilično precizna metoda, ali još uvijek ima male pogreške, prvo kretanje fetusa, kada se u ovaj datum dodaju pet mjeseci u primiparusu i četiri i pol u multiparousnoj djeci., Potonja metoda nije vrlo uobičajena, već točno određuje datum rođenja.

Broje tjedne trudnoće

Najčešće trudna postaviti pitanje o vremenu. Prije svega, mnogi ljudi znaju dan začeća i počinju brojati vrijeme od tog dana. Tada dolaze na konzultacije i, nakon pregleda, drugi izraz određuje veličina maternice. Nakon ultrazvuka.

Smatramo tjednima trudnoće shutterstock

Od samog početka, kako bi se izbjegle zabune, potrebno je imati na umu da trudnoća traje u prosjeku 226 dana (38 tjedana + 2 tjedna) od datuma začeća ili 280 dana (40 tjedana + 2 tjedna) od početka zadnje menstruacije. Obračunava se od 1. dana u posljednja 3 mjeseca i dodaje 7 dana i godinu dana, dobivate datum rođenja ili 40 tjedana. Danas 10% trudnica rađa. 50% daje rodni tjedan u oba smjera. 90% rađa + 2 tjedna. Normalno trudnoća je oko 40 tjedana u prosjeku, varijacije u trajanju trudnoće - naime 38, 39, 41 i 42 tjedna također se mogu priznati kao normalno bez znakova nezrelosti ili više-zrelosti fetusa. Ako znate 100% kada je zamišljeno, možete izračunati najtočniju gestacijsku dob, no to će biti od začeća, a liječnik će vam dati još 2 tjedna.

Razmotrite razdoblje trudnoće, počevši od prvog dana prošlog mjeseca, preporučuje skupina stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije. To je učinjeno kako bi se izbjegla konfuzija, koja je tipična kada se koriste različiti datumi referencije.

Sljedeća važna točka: najpreciznije vrijeme određuje se prilikom mjerenja embrija pomoću ultrazvučnog skeniranja na 11-13 tjedana trudnoće od strane kvalificiranog stručnjaka. Obično, s redovitim 28-dnevnim ciklusom, razdoblje ultrazvuka podudara se s razdobljem od prvog dana prošlog mjeseca. Ako se ne podudara, potrebno je usredotočiti se na ultrazvučni pojam. Koncepcija obično javlja dva tjedna nakon prvog dana posljednjeg menstrualnog razdoblja. dakle, zadnji mjesec trudnoće je 2 tjedna duži od pojma od začeća. Čini se da pojam veličine maternice ne zadovoljava ultrazvučni pojam. To može biti posljedica konstitucije trudnice, mjesta maternice ili opskrbe vodom, ciste ili fibroida. Stoga, ove informacije također uzimaju u obzir doktori, ali termin još uvijek stavlja ultrazvuk u prvom tromjesečju.

Više od 10% svih trudnoća traje više od 42 tjedna, od čega 14% traje više od 43 tjedna. Trudnoća koja traje više od 42 tjedna zove se post-trajanje. Ovo stanje se češće primjećuje u primiparusu, čija starost je više ili manje od prosječne starosne dobi, te kod žena koje su imale 5 trudnoća ili više. Uzroci post-trudnoće mogu biti različiti. Često je to samo nasljedna osobina, ponekad patologija povezana s hormonskim poremećajima, metabolizam u majčinom tijelu, pretilost, kasno biološko sazrijevanje neuromuskularnog aparata maternice, rast fetusa i povećanje težine.