Deveti mjesec trudnoće

Zasnivanje

Ovdje dolazi posljednji - deveti mjesec trudnoće: žena i beba koja je gotovo spremna upoznati se s novim svijetom, koji je još uvijek "razmješten" u trbuhu, otići do "završetka". S početkom devetog mjeseca trudnoće, porod može početi u bilo kojem trenutku, a ne biste se trebali bojati - u devetom mjesecu beba se već smatra punim radnim vremenom, mala je tijela sasvim spremna ispuniti uvjete vanjskog svijeta. I u vrijeme kada žena treba biti spremna na „naoružani”: Vjerojatno su prve potrebne stvari za bolnicu već je čeka u krilima, a djeca za dugo očekivani beba ima nerazvijen, a mama svaki dan slušati ga, čekajući već prisutan, a ne trenira borbe,

Dijete u devet mjeseci trudnoće

U ovoj fazi dijete je već potpuno spreman za život izvan maternice: pluća napraviti pokrete disanja, beba razvila sisa refleks, kao jedan od glavnih odraza u prvoj godini života, probavni sustav je spreman za nastavak na „recepciji” i „obrade” majčino mlijeko.

Dijete u devet mjeseci trudnoće već se može "pohvaliti" proporcionalnim dodavanjem malog tele, njegova koža dobiva nježnu ružičastu boju, a lanugo klica klipa postupno nestaje iz tijela. Lanugo se može sačuvati, a zajedno s njim ostatci izvornog maziva nakon rođenja djeteta mogu osim na onim dijelovima tijela gdje je potrebna posebna zaštita - u naborima ili na osjetljivim ramenima.

Do devetog mjeseca beba je već u položaju iz koje će se majčin rodni kanal kretati, u pravilu to je glavobolja - dijete će "stajati" na glavi do samog početka rođenja. Sada beba zauzima cijelu šupljinu maternice, s tim u vezi praktički nema mogućnosti za aktivne pokrete.

Živčani sustav dovršava nastajanje, stvaraju se "konačni dodir". Već ima relativno dobar cestovni peristaltik - sadrži čak i izvorni kalconium koji se sastoji od razgrađenih krvnih stanica, "prerađene" amnionske tekućine, mrtvih intestinalnih stanica i kože. Već se određena količina željeza nakupila u dječjoj jetri, međutim, dok je još u majčinom trbuhu, jetra i dalje "zalihe" od željeza, bit će potrebno obaviti normalnu funkciju krvi tijekom prve godine beba života. Srce je spremno za rad u novim uvjetima: nakon poroda, zatvara se rupa u središnjem septumu i time cirkulira krv kroz pluća - sada su pluća i dalje isključena iz krvožilnog sustava, jer mrvica ne diše "za pravi", iako pluća ne diše pokret.

U devetom mjesecu, silazak testisa u skrotum u muškoj djeci može se nastaviti, u rijetkim slučajevima dječaci se mogu roditi sve dok proces ne završi. Također, dječji imunološki sustav još nije dovršio nastajanje, proces njenog formiranja nastavit će se nakon rođenja: sada dijete dobiva antitijela iz majčinog tijela kroz posteljicu, a nakon rođenja će ih "izvući" iz majčinog mlijeka.

Kada beba počne, bebe dolaze s potpuno različitim pokazateljima težine i visine. Dakle, težina punog trajnog zrelog djeteta može varirati od 2.600 do 3.600 g, a obično raste na 48-54 cm.

Osjećaji i dobrobit žena u devetom mjesecu trudnoće

U devetom mjesecu trudnoće, nekoliko tjedana prije poroda, žena odjednom osjeća da je postalo lakše disati: bebina glava potonula u zdjelicu, maternica nije tako pritiskom na pluća, odnosno, lakše diše. Ali istodobno je moguće da umjesto poteškoća s disanjem dolazi do osjećaja težine u donjem trbuhu, dosadne boli u stidnim, preponskim ili unutarnjim bedrima, koji je povezan s pritiskom glave djeteta na živčane završetke.

Budući da maternica i dalje utiskuje mokraćni mjehur i želudac, učestalo mokrenje traje i zatvora i nadutost mogu pratiti ženu do kraja trudnoće. I dalje se može osjetiti edem, rizik od varikoznih vena je i dalje visok.

Do kraja trudnoće, priroda vaginalnih sekreta se mijenja - postaju gušća i sadrže više sluzi u kojima se mogu vidjeti krvne pruge. Često se takvi fenomeni pojavljuju nakon unutarnjeg ispitivanja ili fizičke intimnosti sa supružnikom.

Želuca u devetom mjesecu više se ne povećava, ali koža na trbuhu može nepodnošljivo svrbjeti. Budite sigurni da liječiti kožu posebnim sredstvima protiv strija, čak i više, tako da sada mogu se pojaviti preko noći: mnogi drže mame govore o tome kako je večer otišla u krevet s glatkom i „čist” u želucu, a sljedećeg jutra probudio s crvenim prugama na koži.

Do kraja trudnoće, moguće je da su simptomi inherentni u ranim razdobljima, naime, vrtoglavicu i nesvjesticu. Upravo sada se ne pojavljuju kao rezultat ženskog bića u začepljenoj sobi, ali češće zbog kompresije seksualne vene kada se žena oslanja na leđa. Zato, uključujući, u kasnoj trudnoći, stručnjaci preporučuju spavanje na svojoj strani, sprječavajući razvoj "sindroma vena cave".

Posljednjeg mjeseca trudnoće dolazi do neke distrakcije, inercije i zaborava. Istodobno, doslovce uoči porođaja, česta su pojava "eksplozije" energije i hiperaktivnosti, kada se emocionalni i fizički zamor otpuštaju do žilavosti poboljšanja u kući - takozvani "instinkt gniježđenja".

Deveti mjesec se smatra teškim iz razloga što sada, zbog drastičnih promjena u bolovi u tijelu i prihvatyvaet tu i tamo - boli prisutan u leđima i donjem dijelu leđa, ispod rebara, bolne senzacije javljaju u području zdjelice i stražnjice, donjem dijelu trbuha, noge noću smanjuju bolni grč, kontrakcija maternice postaje osjetno bolnija... Ostaje samo trpjeti malo - svi ti neugodni fenomeni nestat će nakon rođenja djeteta i zamijenit će ih nove zabrinutosti i neprospavane noći potpuno različite prirode.

U 9. mjesecu trudnoće - iscjedak, spol, trbuh i razvoj fetusa

U tom razdoblju, ako se rodi novorođenče, moći će živjeti samostalno i ne trebaju dodatnu opremu. I žena se osjeća puno lakšim.

U 9. mjesecu trudnoće - promjene u tijelu fetusa

Dijete je već u potpunosti oblikovano, čak su i marigoldi na prstima rasli, dječaci imaju testise u skrotumu, a potkožna mast je dobro razvijena, što pomaže održati konstantnu tjelesnu temperaturu. Originalno sredstvo za podmazivanje pohranjuje se samo u nabore kože. Glina ili lanugo gotovo su nestali. Mešoni se akumuliraju u crijevima.
Glava djeteta u devetom mjesecu trudnoće počinje potonuti na dno. Budući da u maternici ima vrlo malo prostora, aktivni pokreti djeteta već su ograničeni. Često spava. Dijete dobiva težinu, štedi snagu i priprema za porođaj. Njegova visina - 50 cm, i težina - više od 3 kg.

U 9. mjesecu trudnoće - Promjene u ženskom tijelu

Ženama je lakše disati, nema problema s probavom, ali postoji potreba za čestim mokrenjem, jer se spušteni maternica neprestano preša na mjehur. Žena stalno dobiva umor, jer je ukupna težina povećana za 12-13 kg.

Tijekom 9 mjeseci trudnoće maternica se priprema za porođaj, stoga "lažni kontrakcije" postaju češći. Prije rađanja, maternica povećava proizvodnju hormona prostaglandina, što zauzvrat potiče proizvodnju oksitocina u hipofiznoj žlijezdi. Mišići cerviksa počinju s kontrakcijom, počinje proces otkrivanja. Placenta i fetus, s druge strane, stavljaju pritisak na cerviks. Zato započnite rođenje.

1. Dan prije rođenja, žena zna da će uskoro roditi.
2. Uoči porođaja, "drugi vjetar" može biti otvoren za ženu, a njezina trudnoća više nije guma.
3. Ona počinje osjećati stalan pritisak na rektum i bol u preponama. Ova glava fetusa već pritisne na cerviks.
4. Može se pojaviti sakralna bol. Ove kosti zdjelice počinju se raspršiti prije rođenja, tako da beba glava može slobodno proći.
5. Količina iscjedka dramatično se povećava, čep za vodu ili sluz može se smanjiti. Vaginalni iscjedak može biti ružičasta. Ove male posude pucale su tijekom kontrakcije cerviksa.
Svi ti znakovi mogu se pojaviti dan prije isporuke.

Savjeti za žene trudnoće 9 mjeseci:

1. Neka muž ili drugi rođaci obavljaju kućanske poslove.
2. Korisno je da se opustite više, prošetati, vježbati se opuštanjem, slušati glazbu.
3. Zalijevajte na hranu u hladnjaku tako da dok je majka u rodilištu, otac ne gladuje.
4. Provjerite na popisu da li su svi predmeti pripremljeni za dijete i majku u bolnici. Obavezno kupite dojilje.
5. Pripremite putovnicu, policu osiguranja i mjenjačku karticu u jednom paketu kako ne biste zaboravili kada putujete u maternicu.
6. Ne zaboravite obratiti pozornost na svog supruga, jer se više ne boji nadolazećeg rođenja.
7. Nije nepoželjno imati seksualni život, ali poljupci i razgovori o zanimljivim temama za oboje su korisni.
8. Ne bojte se ispuštanja vode i početka rada. Ako žena po prvi put rodi, porod može trajati od 2 sata do jednog dana. Dakle, imate vremena da na vrijeme dođete u bolnicu. Ako se trudnoća nastavila normalno, već se možete pripremiti za bolnicu za rodilište s redovitim rastućim kontrakcijama, no možete ići unaprijed.

Trebat će malo vremena, a beba će biti s tobom!

Otpuštanje u 9 mjeseci trudnoće

Ja sam u devetom mjesecu trudnoće, oko tri tjedna sam zabrinut zbog obilnog ispuštanja iz vagine bijele i žute boje, bez svrbeža. Prije toga, u 5. mjesecu sam se tretirao za vaginitis, a u sedmom mjesecu mravinjak je također prošao tijek liječenja, sada su ti otpuštanja vrlo jaka, vrlo sam zabrinuta za porođaj do 10 dana.

Molim vas, recite mi, može li biti nešto opasno? Pa ipak, dijete se jako miješa, iako svugdje čitam da se fetus u posljednjih mjesec dana manje kreće.

Tražimo autore!

Znaš li kako napisati zanimljive tekstove i razumjeti temu web mjesta?

Deveti mjesec trudnoće

Razvoj fetusa

U devetom mjesecu trudnoće, funkcionalni sustavi fetusa pripremaju se za prilagodbu u ekstuterinskom postojanju, a mnogi od njih imaju određene funkcije.

Djeca rođena krajem 36. tjedna trudnoće smatraju se punim radnim vremenom. Ako je dijete rođeno prije 37 tjedana, smatra se preuranjenom, ako je nakon 42 tjedna prebačen.

Kartica alveola završava, gotovo u svakoj od njih nalazi se surfaktant koji pokriva površinu dišnog sustava. Respiracijski centar, koji se nalazi u središnjem dijelu oblongate, već može dati proces disanja.

Razvoj jetre i gušterače nastavlja, ali njihovo oblikovanje nije dovršeno do rođenja; čak iu prvim godinama života nastavlja se. Fetalni mozak je tako razvijen da može 'uhvatiti' raspoloženje majke i reagirati na njih s promjenom motoričke aktivnosti.

Posve prolazimo kroz probavni trakt, a zahvaljujući formiranim cvijetima crijeva i slabim peristaltskim pokretima, meconium (izvorni izmet) pomiče se na svoje donje dijelove.

Žlijezde želuca proizvode pepsin i gušteraču - inzulin. Važno je da je sadržaj probavnog trakta apsolutno sterilan: bakterije uključene u proces probave, smjestile su se tek kad su progutane majčinim mlijekom.

Uređaj za usisavanje. To olakšava:

 • aktivni protok krvi u usnoj sluznici;
 • formiranje žvačnih mišića i slinovnica. Njihov konačni razvoj nastaje tek nakon početka dojenja;
 • stvaranje specifičnih uređaja koji omogućuju usisavanje - posebni valjci na sluznici čeljusti i usana.

Promjene se pojavljuju u endokrinom sustavu djeteta. Nadbubrežne žlijezde povećavaju se, a tijekom rada proizvode adrenalin i norepinefrin - hormone stresa. Zahvaljujući posebnim studijama, dokazano je da su ti hormoni nekoliko puta veći u krvi novorođenčeta nego u stanju teškog stresa kod odrasle osobe. Ovo je neka vrsta prilagodljivog odgovora, omogućujući bebi da se pripremi za porođaj.

Drugi "uređaji" koji olakšavaju proces porođaja uključuju stanje kosti lubanje. Šavovi lubanje još nisu formirani, sami kosti su mekani i podatni. Dvije fontane (parietal iznad frontalne kosti i okcipitalne u okcipitalnoj regiji) i mekane šavove omogućuju vam da promijenite konfiguraciju lubanje fetusa dok prolazite kroz rodni kanal majke.

Subkutano masno tkivo i senzorni organi su dobro razvijeni, kao i pokreti su koordinirani.

Količina maziva na koži, jednaka broju, kao i broj velikih dlaka, je minimalna. Preko gomolja prstiju isprepliću marigoldi. Konačno oblikovana vanjska genitalija; kod dječaka testisi su već u skrotumu, a kod djevojčica, labia minora prekrivena su velikim usnama.

Do kraja 9. mjeseca težina fetusa iznosi približno 2600-5000 g, a duljina od 48 do 54 cm.

Fiziološke promjene u majčinom tijelu

Majčinom općem blagostanju malo se poboljšava: s obzirom na činjenicu da je donji dio maternice pao ispod, lakše je disati ženi.

Međutim, snaga Braxton Hicksova lažnih kontrakcija može se povećati. Iz neugodnih, oni se mogu pretvoriti u bolno, osjećajući se kao menstrualni grčevi. Neposredno prije rođenja mogu postati što jaka. U pravilu, promjena položaja tijela ili početak hodanja može olakšati nelagodu.

U 9. mjesecu trudnoće, žene koje su operirane u prošlosti ili u slučaju smrti djeteta tijekom prethodnog rođenja trebale bi biti hospitalizirane unaprijed.

Proces mokrenja postaje češći nego inače zbog blizine djetetove glave do mokraćnog mjehura. Bolovi niskog leđa također se mogu pogoršati kad dijete padne ispod; ligamenti zdjelice i maternice protežu se više.

Poremećaji gastrointestinalnog trakta u obliku proljeva i konstipacije, mučnina trudne žene češće. Razlog je učinak hormona rada na gastrointestinalni trakt.

Pinkish ili mliječni bijeli vaginalni iscjedak također postaje obilniji.

U posljednjim stadijima majke mucna supstanca koja štiti maternicu od infekcija tijekom trudnoće - pluta - ostavlja genitalni trakt. Može izaći za nekoliko tjedana ili dana, ili nekoliko sati prije rođenja ili izravno u njima. Izvana, pluta nalikuje gustom jelly žućkastom, smeđom ili prozirnom s prugama.

Uočavanje. One su vaginalne sekrecije koje su krle u krvi prije izlaza čepa. Razlog je ruptura krvnih žila cerviksa zbog "brisanja". Ispuštanje premalo, s volumenom oko žličice, boja varira od smeđe do ružičaste boje. Ako u sekciji ima više krvi od sluzi i svijetlo crvene boje, odmah obavijestite svog liječnika.

U procesu pripreme ženskog tijela za porođaj, također se mijenja odnos hormona u krvi žene: razina progesterona se smanjuje, količina oksitocina, estrogena i prostaglandina se povećava. Zbog djelovanja ovih hormona, ligamenti zdjelice su oslabljeni, a vaginalna tkiva postaju elastičnija. Cerviks pod djelovanjem ovih hormona postaje mekši i razrjeđivač, koji ga priprema za otkrivanje.

Proces pripreme za porođaj može potrajati od nekoliko sati i dana do nekoliko tjedana. Tijekom tog razdoblja, dijete pada čak i niže u zdjelicu, a vrat cerviksa je otvoren širine od 1-2 centimetra.

Promjene izgleda

Dno maternice u posljednjem mjesecu trudnoće nalazi se u sredini udaljenosti između xiphoidnog procesa strijca i pupka. Navel se izbacuje kasno u trudnoći. Moguće pogoršanje postojećeg edema na licu, rukama i nogama, povećanje proširenih vena. Dobitak težine zanemariva je i može doći do blagog smanjenja tjelesne težine prije rođenja.

Emocionalna pozadina

Deveti mjesec je osjećaj unutarnje anksioznosti bez ikakvih vanjskih uzroka normalan. Samo se trebate opustiti i vjerovati instinktu majke.

Ključne preporuke za ublažavanje unutarnjeg stresa uključuju:

 • odmor u neograničenim količinama. Preporučljivo je ići u krevet kad dijete spava;
 • ograničavanje broja posjetitelja i vremena za komunikaciju s njima u slučaju da su teret;
 • dobra hrana s velikim brojem složenih ugljikohidrata koji nadopunjuju zalihe energije, bolje je davati prednost pićima od jednostavne izvorske vode. Kofein, alkohol, limunada isključena;
 • prihvaćanje svih, bez iznimke, nudi pomoć u čišćenju, pripremi jela;
 • razgovor s drugim budućim majkama - sada postoji mnogo tema za razgovor.

Snaga pravila

Principi prehrane su isti kao u posljednjim fazama trudnoće.

Jedina razlika je veći sadržaj složenih ugljikohidrata u prehrani: tijekom tog razdoblja u tijelu fetusa i matičnih skladišta masnoća formiraju se hranjivi sastojci koji su neophodni ne samo za vrijeme rada već i za punu laktaciju. Ugljikohidrati također nadopunjuju glikogen trgovine u mišićima tijela i jetre, u placente i maternice mišića.

Brzina unosa proteina je 2 g po 1 kg tjelesne težine, masti - 1, 5 g po 1 kg tjelesne težine, ugljikohidrati - 7, 0 g po 1 kg tjelesne težine.

Tipični problemi u 9. mjesecu uključuju: mučninu, konstipaciju, žgaravicu. Za borbu s konstipacijom pomoći će velik broj biljnih i voćnih salata u prehrani s proljevom - velikom količinom vlakana u sastavu kruha od cjelovitog zrna, banana, zobene pahuljice, riže, mekinje i zobene pahuljice.

Dijeta bi trebala sadržavati barem 3-4 porcije hrane visoke razine kalcija (izvori - sir, mlijeko, tvrdi sir) i željezo (izvori - purana, plodovi mora, špinat, heljde, jabuke, sušeno voće). Glavni izvori folne kiseline su: grah i leća, zeleno lisnato povrće i vitamin C: agrumi, papaja, cvjetača, rajčica, brokula, slatke paprike i kivi.

Budući da u posljednjem terminu jetra i bubrezi trudne žene rade s većim opterećenjem nego inače, bolje je koristiti salate i lagane vegetarijanske juhe umjesto prženog mesa, bogatih juha i začinskog začina.

Bolje je odbiti šećer, slatkiše, bijeli kruh, kobasice, kobasice, dimljeni meso, konzervirano meso i ribu. Kava i alkohol zabranjeni su.

Bolje jesti često i polako (5-6 puta dnevno u intervalima od 3 sata). Količina tekućine koju pijete ograničena je na 1, 2, 1, 5 litara dnevno.

Tjelesna aktivnost

U 9. mjesecu trudnoće preporuča se izvršiti vježbe u minimalnom iznosu. Posebna pozornost treba posvetiti opuštajućim vježbama koje pružaju odmor i olakšanje boli tijekom rada, treninga disanja zbog prsnih i trbušnih mišića, treninga mišića perineuma.

U provedbi opuštajućih vježbi učinkovit je način Jacobson. Glavna razlika ove tehnike od većine drugih je da osoba treba opustiti mišiće nakon njihove jake napetosti. Napetost i opuštanje trebaju se izmjenjivati ​​iz jedne mišićne skupine u drugu, tj. U određenom slijedu. Potrebno je započeti s mišićima vrata i gornjeg remena, a završiti - mišiće donjih ekstremiteta.

Kada leži na tvrdom, ravnom podu (podu), trebate pronaći mjesto na kojem se osjećate što je udobnije. Jastuci bi trebali biti postavljeni ispod koljena, gležnjeva i glave.

Nakon što malo leži na odmoru, potrebno je naprezati bilo koji dio tijela, na primjer, ramena. To se postiže savijanjem oštrica na sebe. Glavna stvar prilikom vježbe je mirno disanje. Napon mora biti odgođen za oko pola minute. Tek nakon osjećaja umora i činjenice da su mišići jako napeti (ne bi trebalo biti bolova), možete se opustiti.

Opuštanje mišića treba ojačati na svakoj izlučivanju. Također je nemoguće opustiti previše polako, jer može doći do pretjerivanja.

Vježbe za treniranje mišića perineuma, koje se izvode u kasnijim fazama, uključuju izmjene napetosti i opuštanja mišića kao u slučaju izlijevanja ili mokrenja. Trajanje vježbi je oko 3-4 sekunde. Tempo može biti brz ili spor.

Tijekom 9. mjeseca trudnoće, putovanja i seksualna aktivnost se ne preporučuju.

Ankete u devetom mjesecu

Tijekom 9. mjeseca trudnoće, žena može provoditi samoprovjeru za proučavanje aktivnosti djeteta. Da biste to učinili, potrebno je istodobno u razdobljima kada beba prikazuje najveću fizičku aktivnost tijekom 2 sata kako bi se brojali otkucaja ili pokreti s cijelim tijelom djeteta. Norm - provođenje deset motornih manifestacija. S malom količinom, bolje je obavijestiti liječnika.

 • rutinsko ispitivanje opstetričara-ginekologa, izvedeno 2 puta mjesečno. Uključuje pregled maternice, slušanje fetalnih otkucaja srca, mjerenje opsega abdomena, krvnog tlaka i težine žene;
 • istraživanje općih analiza urina i krvi;
 • Fetalni ultrazvuk s procjenom položaja fetusa u maternici;
 • CTG - fetalni srčani monitoring. Cilj - definicija tjelesne aktivnosti i rada kardiovaskularnog sustava bebe.

Žena bi uvijek trebala imati karticu za razmjenu (podnošenje dokumenta koji sadrži rezultate testova i anketa) na rukama. Bez zamjenske karte, u slučaju početka rada, može se prihvatiti samo u specijaliziranoj maternističkoj bolnici, gdje se žene primaju bez prijave i određenog mjesta prebivališta, kao i nerezidenata.

Moguće komplikacije

Placenta previa - može biti popraćena abnormalnim krvarenjem koje izgleda kao menstrualno krvarenje. Kada je previa placenta pričvršćena na bazu maternice i nalazi se ispod fetusa. Pristup rodnom kanalu mu je djelomično ili potpuno opstruiran.

Placentalni poremećaj. Ovisno o težini ima različite posljedice. U blagim slučajevima (razdvajanje jednog do dva sitna fragmenta), ozbiljne posljedice možda neće biti prisutne, au teškim slučajevima (odvajanje do jedne trećine posteljice) može biti potrebna careverska sekcija.

Preeklampsija - glavni simptomi uključuju: visok krvni tlak, oticanje nogu, ruku i lica, proteina u mokraći. Može završiti s eklampsijom, čija je glavna komplikacija razvoj konvulzivnog sindroma. Redovito prenatalno ispitivanje u pravilu uključuje ranu dijagnozu preeklampsije i njegovo djelotvorno liječenje, uključujući uzimanje antihipertenzivnih lijekova, diuretika i ležaja u krevetu.

Kada odmah trebate vidjeti liječnika

 • dekompenzacija postojećih kroničnih bolesti;
 • prekomjerno izraženo u snazi ​​borbe Braxton-Hicks (duljina u minuti s učestalošću svakih pet minuta);
 • jaka bol, povećana aktivnost bebe, ispuštanje vode;
 • krvarenje iz rodnog kanala - svijetlo grimizno, podsjećajući na menstrualni protok, popraćeno bolom, obilnom;
 • znakovi smanjene motoričke aktivnosti fetusa (učestalost kretanja 2 sata manje od 10 puta);
 • nesvjestica, "zamagljivanje" u očima;
 • dekompenzacija postojećih kroničnih bolesti;

znakovi rada:

 • iscjedak iz boje vagine od ružičaste do smeđe boje, prije ispuštanja sluznice iz istog mjesta,
 • neki gubitak težine
 • labav stolice
 • "instinkt gnijezda" (ponašanje usmjereno na pronalaženje osamljenog i mirnog mjesta).
Natrag na člankeNext članak

Prije korištenja informacija koje nudi stranica medportal.org, pročitajte uvjete ugovora o korisniku.

Korisnički ugovor

Stranica medportal.org pruža usluge podložne uvjetima opisanim u ovom dokumentu. Ako počnete koristiti web stranicu, potvrđujete da ste pročitali uvjete ovog Korisničkog Ugovora prije korištenja web stranice i prihvatili sve uvjete ovog Ugovora u cijelosti. Nemojte koristiti web stranicu ako se ne slažete s ovim uvjetima.

Opis usluge

Sve informacije objavljene na web mjestu su samo za referencu, informacije preuzete iz javnih izvora su referenca i nisu oglašavanja. Stranica medportal.org pruža usluge koje korisnicima omogućuju da traže lijekove u podacima dobivenim od ljekarni kao dio sporazuma između ljekarni i medportal.org. Radi lakšeg korištenja podataka o mjestu na drogama droga, dijetetski dodatci su sistematizirani i dovedeni u jedan pravopis.

Web stranica medportal.org pruža usluge koje korisnicima omogućuju pretraživanje klinika i drugih medicinskih informacija.

ograničenje odgovornosti

Podaci koji se nalaze u rezultatima pretraživanja nisu javna ponuda. Administracija stranice medportal.org ne jamči točnost, potpunost i (ili) relevantnost prikazanih podataka. Administracija stranice medportal.org nije odgovorna za štetu ili štetu koju ste pretrpjeli od pristupa ili nemogućnosti pristupa web sučelju ili od korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Prihvaćanjem uvjeta ovog ugovora, u potpunosti razumijete i prihvaćate sljedeće:

Informacije na stranicama su samo za referencu.

Administracija stranice medportal.org ne jamči odsutnost pogrešaka i odstupanja u vezi s prijavljenom na web mjestu i stvarne dostupnosti dobara i cijena robe u ljekarni.

Korisnik se obvezuje objasniti obavijesti od interesa telefonski poziv u ljekarnu ili koristiti informacije koje se nude prema vlastitom nahođenju.

Administracija stranice medportal.org ne jamči odsutnost pogrešaka i odstupanja u vezi s rasporedom rada klinika, njihovim kontaktnim podacima - telefonskim brojevima i adresama.

Niti Administracija medportal.org, niti bilo koja druga strana uključena u proces pružanja informacija, neće biti odgovorna za bilo kakvu štetu ili štetu koju ste mogli nastati zbog potpunog oslanjanja na informacije sadržane na ovoj web stranici.

Administracija stranice medportal.org se obvezuje i poduzima daljnje napore kako bi smanjila odstupanja i pogreške u pruženim informacijama.

Administracija stranice medportal.org ne jamči odsustvo tehničkih neuspjeha, uključujući i za rad softvera. Administracija stranice medportal.org obvezuje se što je prije moguće kako bi poduzela sve napore kako bi uklonila sve kvarove i pogreške u slučaju njihove pojave.

Korisniku je upozoreno da administracija web stranice medportal.org nije odgovorna za posjete i korištenje vanjskih resursa, linkovi na koje se može sadržavati na web mjestu, ne daju odobrenje za njihov sadržaj i nisu odgovorni za njihovu dostupnost.

Administracija stranice medportal.org zadržava pravo obustaviti web stranicu, djelomično ili potpuno promijeniti sadržaj, kako bi izmijenila User Agreement. Takve izmjene vrše se samo na temelju odluke Uprave bez prethodne obavijesti Korisniku.

Prihvaćate da ste pročitali uvjete ovog Korisničkog Ugovora i prihvatili sve uvjete ovog Ugovora u cijelosti.

Informacije o oglašavanju na kojima položaj na web-lokaciji ima odgovarajući ugovor s oglašavačem označen je kao "oglašavanje".

9 mjeseci trudnoće

Trudnoća dan za danom bliži se završetku. S početkom devetog mjeseca sve misli buduće majke o nadolazećem rođenju i dobrobiti djeteta. Uskoro će se nova osoba roditi.

Ali za ovaj događaj potrebno je pravilno pripremiti jer je 9 mjeseci trudnoće razdoblje kada je vrijeme za dovršavanje svih nedovršenih poslova, pripremiti prostor za bebu, kupiti potrebne stvari i saznati što više informacija o nadolazećem rođenju.

Stanje fetusa

Početkom devetog mjeseca trudnoće, duljina tijela fetusa obično doseže 46-47 cm, a tjelesna težina 2600-2700 g. Do kraja ovog mjeseca visina bebe iznosi 50-51 cm, a težina 3500 g. Naravno, ti pokazatelji su prosječni. Neka djeca do rođenja rade puno manje od tri kilograma, a neke crepes imaju tjelesnu težinu do 4,5 kg i još više.

Smatra se da zdrava i punopravna beba imaju težinu rođenja od 2600 g ili više, a visina od 46-47 cm. Istodobno, dišni, probavni i drugi sustavi moraju biti potpuno funkcionalni u bebi. Težina novorođenčeta također ovisi o nasljednim karakteristikama roditelja, stoga se može značajno razlikovati od prosječnih vrijednosti.

U razvoju fetusa u devetom mjesecu trudnoće dolazi do sljedećih promjena:

 • Koža dobiva svijetlu ružičastu boju, iako čak i u vrijeme rođenja može ostati blago žućkasto ili plavkasto.
 • Dužina kose na glavi varira od nekoliko milimetara do 0,5-2 cm.
 • U muškom fetusu testisi se spuštaju u skrotum do 9. mjeseca.
 • U crijevima nastaje tamnoplava supstancija - meconium ili tzv. Izvorni izmet.
 • Tijelo fetusa počinje proizvoditi enzime potrebne za probavu majčinog mlijeka nakon rođenja. Od trenutka kada je fetus počeo stvarati prve pokrete gutanja (deveti tjedan trudnoće), probavni sustav je bio potpuno formiran, a refleks sisanja aktiviran je bebom odmah nakon rođenja.
 • Dovršeno je formiranje dišnog sustava.
 • Unatoč činjenici da je beba prilično aktivna u dobi od 9 mjeseci trudnoće, njegova majka ne osjeća snažne pokrete, jer u uterusu ostaje vrlo malo slobodnog prostora.
 • Hrskavica ušiju i nosa postaje čvršća, a kosti lubanje ostaju lagano omekšane, tako da se beba lakše kreće tijekom porođaja.

Promjene u tijelu žene

Sljedeće promjene pojavljuju se u trudnicama u devetom mjesecu trudnoće:

 • Tjelesna težina žene se ne povećava intenzivno kao i prije, ali uoči rođenja težina se stabilizira. Ukupni dobitak od doba začeća i do rođenja djeteta iznosi 10,5-16 kg. U dvostrukoj ili trostruki trudnoći, žena može težiti mnogo više, ali u ovom slučaju porođaj obično javlja prije početka 9. mjeseca trudnoće.
 • Može se pojaviti ili pojačati oteklina, a vrlo često trudnice imaju natečene noge. Nakon poroda, ovi simptomi obično nestaju.
 • Konture figure se postupno mijenjaju: trbuh se spušta, a glava djeteta nalazi se u donjem dijelu zdjelice.
 • Disanje u 9. mjesecu trudnoće postaje slobodnije i lakše, također može nestati žgaravica, što je povezano s trudnoćom.
 • Uoči rada, hemoroidi se mogu pogoršati ili se pojaviti zbog povećanog pritiska maternice na posudama blizu anusa.
 • Često u ovom trenutku postoje simptomi depresije i nesanice, koja je povezana s vrlo jake anksioznosti budućih majki glede nadolazećeg rođenja. Da biste bolje spavali, trebali biste redovito zračiti sobom i odreći se navike odmora na leđima.
 • Kada je 9. mjesec trudnoće normalno, bijelo pražnjenje je normalno, a promjena njihove boje može ukazivati ​​na to da se rad približava.
 • Trbuh povremeno postaje tvrd, tj. Postaje kamen, a ton maternice raste.
 • Ženama postaje teško sagnuti, pa prestanite prati pod i koristite podstavljenu stolicu ili nisku stolicu za mijenjanje cipela.

Analize i ankete

Za trudnice tijekom devetog mjeseca trudnoće je poželjno posjetiti liječnika svaki tjedan. Ultrazvuk tijekom tog perioda, u pravilu, nije proveden, jer je treći prenatalni screening dugo prošao, tako da se ovaj pregled može izvesti samo ako postoje dodatne indikacije.

 • pošta
 • cvrkut
 • pošta
 • udio
 • OK Dijeli
 • Dijelite i glasajte
 • prijava
 • prijava
 • prijava
 • Prijavite se
 • OK Sign
 • @ M Log

U svakom posjetu antenatalnoj klinici stručnjak će mjeriti žensku tjelesnu težinu, krvni tlak, visinu maternice, provjeriti položaj fetusa probeći trbuh, procijeniti stanje cerviksa, slušati srčani ritam bebe i izvršiti druge manipulacije koje pruža ispitni program.

Također, trudnica će morati napraviti još jedan test krvi i razmazati na floru kako bi se spriječila infekcija fetusa tijekom poroda i izliječila otkrivenu bolest u vremenu.

Osim toga, liječnik može utvrditi očekivani datum rođenja, na temelju rezultata ispitivanja i datuma nastanka posljednjeg mjeseca. Sada, svaka žena zna koliko tjedana trudnoće traje 9 mjeseci, tako da može samostalno izračunati ovaj dan, s obzirom na to da se porođaj obično događa na kraju 40. tjedna.

Moguće opasnosti u devetom mjesecu trudnoće

Tijekom posljednjeg mjeseca nošenja bebe mogu se pojaviti sljedeće komplikacije:

 • Fetalni hipoksija akutna ili kronična. U prvom slučaju stanje djeteta može se oštro pogoršati zbog kompresije vrata s pupčanim vrpcom, preranog ispuštanja amnionske tekućine ili pod utjecajem drugih čimbenika. Kronična hipoksija razvija se zbog disfunkcije placente, u kojoj se opskrba kisikom u fetusu pogoršava. Moguće je sumnjati u razvoj hipoksije ako je fetalni srčani udar poremećen (puls može postati rijedak) ili s povećanjem učestalosti perturbacija.
 • Kasna preeklampsija je bolest u kojoj stanje žene i fetusa u utrobi pogoršava uslijed poremećaja kardiovaskularnih, urinarnih i endokrinih sustava. Kod preeklampsije, trudnica povećava krvni tlak, javlja se edem. U hitnim slučajevima potrebno je carski rez.

Harbingeri porođaja

Deveti mjesec trudnoće razlikuje se od prethodnih jer završava rođenjem djeteta. Dostava se može dogoditi i za 40 tjedana ili nešto kasnije, a ranije, u razdoblju od 38-39 tjedana, a oni se smatraju pravodobnim. Iako su rođenja na 36-37 tjedana malo prerana, oni ne predstavljaju opasnost za dijete jer su svi njegovi sustavi i organi već formirani i spremni za rad, samo je potrebno povećati tjelesnu težinu koja nedostaje.

Zato je tijekom cijele 9 mjeseci trudnoće žena trebala biti spremna za moguću pojavu rada i znati o kojim simptomima to prati.

 • pošta
 • cvrkut
 • pošta
 • udio
 • OK Dijeli
 • Dijelite i glasajte
 • prijava
 • prijava
 • prijava
 • Prijavite se
 • OK Sign
 • @ M Log

Harbingeri rada mogu biti udaljeni, tj. Ukazuju na to da se dijete može roditi za tjedan ili dva ili čak kasnije, i one koji upozoravaju na vrlo rano započinjanje rada, nakon nekoliko sati ili najviše jedan ili dva dana.

Prva skupina simptoma uključuje abdominalni prolaps, nestanak znakova žgaravice, povećano uriniranje, povećanu bol u leđima. Povremeno vuče trbuh, ali bol nije previše intenzivan.

Druga skupina prethodnika predstavljena je sljedećim simptomima:

 • ispuštanje sluznice iz grlića maternice, a žena može primjetiti debeli iscjedak s tragovima krvi;
 • ispuštanje amnionske tekućine;
 • proljev (proljev);
 • izgled prvih napada, koji se očituje jakim bolovima u abdomenu.

Ako se pojave gore navedeni simptomi, potrebno je žuriti u rodilištu, osobito u slučaju da se voda preusmjerila, jer beba može patiti zbog hipoksije.

U slučaju kada se prekursori rada ne pojavljuju nakon kraja devet mjeseci trudnoće, liječnici mogu odlučiti potaknuti rad. Neke žene pokušavaju samostalno ubrzati rođenje, u tu svrhu podižu težine, pokušavaju imati spolni odnos s partnerom ili masturbirati, pokušavajući postići orgazam uz pomoć masturbacije. Nažalost, to ne samo da može uzrokovati kontrakcije, nego i dovesti do razvoja opasnih komplikacija, poput teških krvarenja i teških krvarenja.

preporuke

Deveti mjesec trudnoće postavlja ozbiljne zahtjeve na način života i ponašanje trudnice. Što je žena veća pažnja prema vlastitom zdravlju i dobrobiti, to je veća vjerojatnost da će se dijete pravovremeno roditi zdravo. Tijekom tog razdoblja bit će posebno važni sljedeći savjeti:

 • Da bi tijelo ostalo u formi, možete izvoditi posebne vježbe za trudnice, ali samo u dogovoru s liječnikom i bolje pod nadzorom kvalificiranog trenera.
 • Dijeta treba biti raznovrsna koliko god je to moguće, ali isključiti proizvode koji su potencijalni alergeni (jagode, citrusi i sl.).
 • Jelovnik mora imati dovoljno proteinske hrane, tako da beba ima adekvatnu količinu hranjivih sastojaka za buduće stvaranje mliječnih zubi, čiji su osnovni dijelovi nastali kada je bio deveti stupanj opstetrije trudnoće.
 • Bolje je suzdržati se od korištenja crnog i posebno zelenog čaja, koji uklanja takvu korisnu tvar iz tijela, poput folne kiseline.
 • Alkohol nije dopušten, jer može uzrokovati ozbiljno pogoršanje fetusa.
 • Uz preveliku težinu, morate slijediti prehranu koju preporučuje liječnik. Žena može intenzivnije izgubiti težinu nakon rođenja.
 • Mučnina kod 9 mjeseci trudnoće nije dokaz toksičnosti, već razvitak komplikacija, pa je potrebno savjetovati se s liječnikom kada se pojave takvi problemi.
 • Nije nužno i čak opasno bojiti kosu u devetom mjesecu, kao ni u bilo kojem drugom razdoblju trudnoće, jer kemikalije kroz kožu mogu ući u krvotok i nepovoljno utjecati na stanje fetusa.
 • Bolje je riješiti vrućicu i curenje u slučaju hladnoće na način koji nije lijek, u ekstremnim slučajevima možete konzultirati liječnika koji će odabrati najopasniji lijek.
 • Vrijeme je da sakupiš vrećicu u bolnicu, što bi trebalo staviti ne samo komplet za novorođenče nego i sanitarne jastučiće za ženu. U tu svrhu, bolje je pokušati kupiti neobične proizvode koji se koriste za menstruaciju, već potražiti posebne postpartum jastučiće.

Značajke devetog mjeseca trudnoće

Tijekom trudnoće, žena se veseli, kada se ista beba rodi. Ali, istodobno, postaje pomalo alarmantno jer će uskoro doći vrlo važan trenutak - porod. A trudnica bi htjela detaljnije saznati kako će se nastaviti posljednji mjesec trudnoće i što se može očekivati ​​od njega. Uostalom, bolje je biti spreman za sve što se brine za sitnice.

Definicija pojmova

Prosječna trudnoća traje 280 dana ili 40 tjedana opstetrije. To odgovara uobičajenim 9 mjeseci s dodatkom još 7 dana. Trajanje nošenja djeteta za svaku ženu razlikuje se, ali ne smije prelaziti normalne vrijednosti. Na primjer, ako je beba rođena prije 37. tjedna, smatra se preuranjenom, a nakon devet mjeseci - poslije roka.

Izuzetno je važno odrediti trajanje samog trudnoće, jer će se iz toga provesti daljnji izračuni datuma rođenja. To se postiže različitim metodama:

 1. Prema najnovijem mjesečnom ili datumu koncepcije.
 2. Prvom promjenom fetusa.
 3. Prema rezultatima ginekološkog pregleda.
 4. Ultrazvukom.
 5. Na analizu krvi za korionski gonadotropin.

Najjednostavnija metoda je izračun kalendarskog vremena. Žena to može i samostalno, znajući kada je posljednja menstruacija započela, imala je seksualni odnos i došlo je do ovulacije. Vrijeme jaja iz folikula lako se određuje mjerenjem bazalne (rektalne) temperature. Ali za to morate voditi dnevnik za više od jednog ciklusa. Žena može otkriti pojam gestacije na temelju vremena kada je osjetila prvo kretanje fetusa. Ali to će se dogoditi puno kasnije - na 20 i 18 tjedana (odnosno, u prvom i drugom rođenju).

Ginekološki pregled će biti više otkriva kada liječnik, usredotočujući se na veličinu maternice u bimanualnoj (dvokomponentnoj) studiji, govori ženi o približnom trajanju trudnoće. Ali ova metoda također ne daje potpunu točnost - širenje vrijednosti doseže 2 tjedna. Najpouzdanije se smatraju dodatnim dijagnostičkim metodama, među kojima i široko rasprostranjen ultrazvuk. Chorionic gonadotropin je manje uobičajeno proučavan.

Trajanje očekivanog porođaja izračunato je na prvom pregledu liječnika kada se trudnica registrira u antenatalnoj klinici. Prvo, preliminarni proračun se provodi na temelju anamnestičkih podataka - datum početka posljednjeg mjesečnog. Potrebno je 3 mjeseca i dodati 7 dana. Ali ovo je samo približno vrijeme i teško je reći kako će se to stvarno dogoditi. Točnije informacije dobivaju se s prvim ultrazvučnim zaslonom u 11-14 tjedana.

Moguće je naučiti razdoblje trudnoće i porođaja na nekoliko načina, no bolje je da se usredotočite na one najsigurnije i pouzdanije.

Razvoj fetusa

Dijete na 9 mjeseci trudnoće već je u potpunosti formirano i smatra se punim radnim vremenom. Stoga je vrlo spreman da se rodi u svijet i živi u vanjskom okruženju. Među znakovima morfološke zrelosti, treba zapaziti sljedeće:

 • Težina preko 2,5 kg (obično oko 3200-33400 g).
 • Duljina tijela ne manja od 46 cm (uglavnom 50-52 cm).
 • Ružičasta i čista koža, bez ostataka masti.
 • Dobro razvijen potkožni sloj masti.
 • Dlačice su ostale samo na glavi, ramenima i između lopatica.
 • Oblikovane uši, elastična hrskavica.
 • Nailnovi se malo nadvijaju iza ruba prstiju.
 • U otvorenom stanju, samo veliko proljeće.
 • Navel se nalazi na pola puta između xiphoid procesa i maternice.
 • Testisi dječaka nalaze se u skrotumu.
 • Kod djevojčica genitalna proreza je zatvorena, male su usnice prekrivene velikim.

Ako se dijete rodi u devetom mjesecu trudnoće, svi sustavi su već razvijeni pa je potpuno spreman za život izvan maternice. Znakovi funkcionalne zrelosti novorođenčeta uključuju:

 • Glasno vrištanje.
 • Pokreti u udovima su aktivni, kaotični.
 • Povećana je jačina mišića (položaj fleksije).
 • Stalna tjelesna temperatura.
 • Brzina disanja 40-60 u minuti, stabilna i bez odgađanja (apneja).
 • Srčani ritam frekvencije od 120-140 u minuti, ritmički.
 • Refleksije dobre živosti, simetrične.

Ne bi bilo suvišno da buduća majka zna da su bezuvjetni refleksi dobro izraženi u punom roku. Neki od njih su vitalni (gutanje, kihanje i kašljanje), stoga oni ustraju, dok drugi postoje tijekom prvih 6 mjeseci. Najvažniji prolazni refleksi otkriveni u malom djetetu su:

Pri rođenju, stanje djeteta procjenjuje se na posebnoj skali koja uzima u obzir najvažnije morfofunkcionalne karakteristike: kožnu boju, reflekse i tonus mišića, otkucaje srca i disanje. U skladu s tim, formiraju se skupine zdravlja djece. Obično na Apgarovoj skali, dijete dobiva 8 do 10 bodova.

Dijete rođeno na kraju trudnoće, odnosno na 9 mjeseci, punopravno je i već je potpuno formirano.

Promjene u tijelu žene

S pristupom kraju trudnoće, žena već osjeća da će se beba uskoro roditi. To se može prepoznati po brojnim promjenama u tijelu. Počevši od tjedna 36, ​​pojavljuju se kontrakcije prekursora koji pripremaju uterus za daljnji rad. U ovom trenutku, mišićna vlakna ugovore, što dovodi do bolnih osjeta u donjem dijelu trbuha i u žrtvu. Oni ne ovise o vanjskim čimbenicima (držanje ili hodanje), a to se razlikuje od pseudo-grabi Braxtona-Higgsa. Ali, kao i potonji, su nepravilni i nisu popraćeni cervikalnim dilatacijom. Najčešće se javljaju navečer ili noću, prisiljavajući ženu da se probudi.

Osim kontrakcija prekursora, deveti mjesec trudnoće obilježen je i drugim promjenama u ženskom tijelu. Maternica je već dobro uvećana. Visina dna je 36-38 cm, a opseg abdomena približava se 100 cm, no oko tjedan dana prije rođenja maternica se dublje spušta u šupljinu zdjelice, tako da žena osjeća olakšanje: žgaravica se smanjuje i postaje lakše disati. Zbog apsorpcije amnionske tekućine, može čak izgubiti do 1,5 kg težine. Međutim, umjesto toga, u donjem dijelu trbuha postoji tjeskoba i težina, dosadna bol u stidnom području i krvni slojevi zbog pritiska glave fetusa na zdjelice. A kad hodate, žena može izgledati nespretno i neugodno.

S obzirom na rast maternice i fetusa, u posljednjoj fazi trudnoće, neugodnost postaje sve jača, među kojima treba zabilježiti sljedeće:

 1. Zatvor i nadutost.
 2. Česti mokrenje.
 3. Bol u lumbalnoj kralježnici.
 4. Pastos donjih udova.
 5. Cramps gastrocnemius mišića.
 6. Pruritus i strijama na abdomenu.

U dobi od 37 do 40 tjedana mogu se pojaviti simptomi tipični za rane doba. Žena pati od raspoloženja, nesanice, kao i vrtoglavice i nesvjestice. No, potonji su povezani s takozvanom slabijom vena cava sindromom, kada u leđnom položaju uterus preše na posudama koje nose krv u srce. Postoje i drugi znakovi, poput povećane anksioznosti, anksioznosti, razdražljivosti i hiperaktivnosti. Mnogi su ljudi zabrinuti zbog nadolazećeg rođenja, što utječe na psiho-emocionalno stanje.

Mijenja funkciju genitalija. Fiziološke izlučevine (bijelo) postaju sve gušće i obilnije. Oni mogu sadržavati mješavinu krvi (pruge) ili dobiti smeđe ton. Neposredno prije poroda, sluzni čep prelazi, što dovodi do povećanja količine pražnjenja. Kolostrum, gusta bijela masa već počinje izlaziti iz dojke, što ukazuje da je žlijezda spremna za laktaciju.

Deveti mjesec trudnoće obilježava mnoštvo promjena u tijelu žene, pomoću koje možete naučiti nadolazeće rođenje.

pregled

Na kraju trudnoće, žena treba biti pozorna na svoje zdravlje, jer se približava ključna faza - njegovo dovršenje. U tu svrhu potrebno je pratiti stanje buduće majke i djeteta. Postoji potreba za tjednim praćenjem, što prvenstveno uključuje liječnički pregled. Prvo, stručnjak određuje visinu maternice i opseg trbuha, tjelesnu težinu, položaj i prezentaciju fetusa. Zatim se mjeri krvni tlak, provjeravaju se rezultati analize urina (bjelančevine, šećer). To je neophodno za prepoznavanje vjerojatnih znakova preeklampsije i drugih patologija opstetrije (na primjer, gestacijski dijabetes).

Za određivanje stanja fetusa obavljaju ultrazvuk. Posljednji pregled provodi se na 34-37 tjednu trudnoće. Ali ako je potrebno, to se ponavlja i prije porođaja. Ako fetus ima znakove hipoksije, liječnik će propisati drugu kardiotokografiju. I u prvoj fazi rada, pokazat će dinamiku kontrakcija (frekvencija, trajanje i intenzitet).

Početak rada

Mnoge žene, stupile su u 9. mjesec trudnoće, pitaju se kako možete saznati da počinje rođenje. Ovaj trenutak vjerojatno neće proći, jer dolazi s sljedećim simptomima:

 • Ispuštanje sluznice iz cervikalnog kanala.
 • Ruptura amnionske tekućine (ruptura membrana).
 • Redovite kontrakcije maternice (kontrakcije).

Čep sluzi ispada oko 1-2 dana prije pojave kontrakcija. To se može vidjeti u ružičastoj pražnjenju. Ponekad se ovo promatra na početku rada, kada se cerviks počinje otvarati. Amnionska tekućina izlijeva se odmah ili u dijelovima. Oni napuštaju dan prije rođenja ili izravno u prvom razdoblju: prvo mali dio (prednji dio), a oslobađanje djeteta sve ostalo.

Bolovi u radu su redovite kontrakcije mišićnog sloja maternice. Isprva oni traju ne više od 20 sekundi s intervalom od 15-30 minuta. Tada se kontrakcije povećavaju, postaju dulje i intenzivnije. Posljednje rezove dolaze za nekoliko minuta i idu na pokušaje.

Moguće je naučiti o načinu rađanja pomoću brojnih znakova, koje nije teško primijetiti.

preporuke

Kad je došao deveti mjesec trudnoće, žena bi trebala biti još pažljivija prema sebi. Čuje važne preporuke liječnika i pažljivo ih treba slijediti. To uključuje sljedeće:

 1. Češće na svježem zraku.
 2. Ne izlažite se fizičkom stresu.
 3. Jedite pravu i punu.
 4. Redovito mijenjati sanitarne jastučiće.
 5. Nosite udobne cipele i odjeću, ako je potrebno - prenatalni zavoj.
 6. Za pripremu dojke za dojenje.

Posebno mjesto zauzima pitanje seksa u posljednjem mjesecu trudnoće. Ali samo će ga liječnik odgovoriti. Neki preporučuju suzdržavanje od seksualnog odnosa u takvom razdoblju, jer to može izazvati prerano rođenje. Drugi ne zabranjuju, osim ako žena nema istjecanje amnionske tekućine, placente previa, višestrukih trudnoća i rizik od preranog rođenja. Ali prije spolnog odnosa, to je bolje konzultirati s vašim liječnikom. Ako dopušta, tada su položaji koji isključuju pritisak na trbuh najbolje: na stranu ili u položaju koljena. Ponekad se seksualna intimnost može smatrati dobrim stimulansom ako se zbog nekog razloga odgađa rad.

Važno je da se žene psihički pripreme za približavanje kraja trudnoće i rođenja djeteta. U ovoj dobro pomoći tečajevima za buduće roditelje. Nakon što je čekao deveti mjesec, potrebno je proći još jednu važnu fazu - porod. Nakon toga možete uistinu osjetiti radost majčinstva, opustiti se i uroniti u atmosferu brige za dijete.