Ocjena dojenačke formule u 2018. godini

Bol

Ocjena mlijeka formule u 2018. godini kako bi se majke upoznale s tržištem za dojenčad. Proizvođači pokušavaju donijeti što je moguće bliže sastavu dojene mliječne mlijeka. Postoje linije proizvoda namijenjene zdravoj djeci i ljekovitim učinkom za djecu osjetljivu na alergije na komponente organskih mlijeka. Potonji se razlikuju precijenjen, jer u proizvodnom procesu, kravlje ili kozje mlijeko se uzima kao osnova za budući proizvod koji prolazi kroz nekoliko stupnjeva filtracije kako bi se smanjio sadržaj laktoze i kazeina u konačnom proizvodu.

Sva formula za dojenčad je podijeljena na "korake": 1 - novorođenčad, 2 - od 6-12 mjeseci, 3 od 1 godine, 4 od 18 mjeseci. Također obratite pozornost na sadržaj proteina sirutke. Prema propisima Svjetske zdravstvene organizacije, zakonodavstvo Ruske federacije i CU, prilagođene mješavine uvezene ili proizvedene na području Ruske Federacije su proizvodi čiji sadržaj proteina sirutke iznosi najmanje 50% za djecu od 0 do 6 mjeseci i najmanje 35% za djecu mlađu od 6 mjeseci. Ova ocjena temelji se na mišljenjima stručnjaka i mišljenja potrošača o najboljoj mliječnoj formuli. Dakle, najbolja 10 dojenčadi:

Beba 4 (Nutricia)

Otvara ocjenu dječje marke dojenčadi, od Nutricia. Ova mješavina prikladna je za uporabu djece od 18 mjeseci. Sastav eliminira prisutnost šećera, škroba, glutena, štetnih aditiva, okusa, ostavljajući dijete samo osnovno: obrano mlijeko, prebiotici, kompleks biljnih ulja, puno vitamina i minerala i taurin. Omjeri kazeina u proteinima sirutke 4: 1 - to u potpunosti zadovoljava norme, pa čak i više. Kompleks vitamina i minerala uključuje po 13 komada. Cijena paketa od 600 grama iznosi 300 rubalja.

Kabrita 3 GOLD

Kabrita GOLD zauzima 9. mjesto na ljestvici dječje mliječnosti od 12 mjeseci. Balansirana dojenčeta sadrži 37% protein sirutke i 63% kazein. Proizvođač je stvorio optimalnu stolicu za omekšavanje koja poboljšava probavu i apsorpciju kalcija, kao i pomaže u optimizaciji metabolizma, nazivajući ovaj kompleks DigestX. Kubrita zlato je 100% sastavljeno od koncentrata proteina sirutke iz kozjeg mlijeka pomiješano s obranim mlijekom, isključujući dodavanje maltodekstrina, šećera, okusa i drugih štetnih aditiva. Formula je također bogata preciznim FOS-om, ekstrahiranim iz ekstrakta cikorije, GOS, uključenom u kozji mlijeko, kao i korisnih BB-12 bifidobakterija - sve to omogućava održavanje crijeva u "zdravom obliku". Trošak od 800 grama banaka je 1600 rubalja. Preporučuje se uporaba zdrave djece.

MD mil koza 2

8. mjesto na ljestvici formula za dojenčad od 6 mjeseci zauzima MD mil Kozochka 2. Španjolski brand MD može pohvaliti svoje proizvode na kozjem mlijeku proizvedenom u skladu s preporukama ove zajednice DA-CH društava: Njemačko prehrambeno društvo (DGE), Austrijski (ÖGE) i Švicarske prehrambene udruge (SSG / SSN). Međutim, sastav, nažalost, sadrži palmino ulje i laktozu, pa je proizvod pogodan samo za zdravu djecu. Palmino ulje se ne preporučuje stalno, jer U crijevima, palmitinska kiselina je vezana za kalcij, blokirajući ulazak strukturnih materijala za kosti potrebne za dijete kroz crijevne zidove, as druge strane, kada se NIJE sustavno konzumira, palmino ulje blagotvorno djeluje na djecu mlađu od 2 godine, potiče povećanje kolesterola potrebnog za to razdoblje. Prema standardima proizvođača, omjer proteina sirutke i proteina kazeina je 1: 1. Sastav dominira pristojnom količinom prebiotika CRP, a PUFA omega 6, omega 3 u omjeru 7: 1 je optimalni pokazatelj. Cijena banke od 400 grama je oko 900 rubalja.

Nestogen (Nestle) 1

Nalazi se na 7. mjestu za bebe za nestale Nestlé - Nestogen 1. Proizvod je pogodan za uporabu djece od prvog dana rođenja. Ne sadrži ništa suvišno, uključujući palmino ulje, samo obrano i demineralizirano mlijeko, suncokretovo i repičino ulje, maltodekstrin, kao i probiotici i prebiotici. U ulozi probiotičkog čina lactobacilli Reuteri - koji podupire oralnu higijenu i smanjuje vrijeme proljeva. Sastojci hrane za lakto i bifidobakterije u crijevu su prebiotici FOS i GOS, zahvaljujući njima, živi mikroorganizmi "jedu više", pasmine i borbu protiv patogenih bakterija. Maltodekstrin - izvor energije koji se dijeli u tijelu u glukozu. Kuktadel maltodekstrin se koristi u Nestogenu i, kao što je poznato, kukuruz ne sadrži gluten, čest uzročnik alergijskih reakcija. Ova mješavina nije hipoalergensna zbog metode obrade mlijeka, u kojem ostaje velika količina laktoze. Cijena pakiranja od 700 grama je 475 rubalja.

Nutrilon (Nutricia) Pepti Gastro

Nutricia je prepoznata kao najbolje ocijenjeno za kontrolu kupnje dojenčadi. Pepti gastro je dizajniran posebno za djecu s gastrointestinalnim problemima i netolerancijom na neke sastojke hrane. Mliječni Pepto gastro - koncentrira proteina seruma koji je podvrgnut dalje hidrolizira pomoću kojih je moguće proširiti seruma u odvojene frakcije - peptidima, nakon čega slijedi ultrafiltracija zadržati samo najpotrebnije od njih, gotovo potpuno uklanjanje laktoze, masti i kazein kao zadovoljavajući način majčino mlijeko. Takva pažljiva metoda pripreme s pristranosti na hipoalergentnost čini Pepti Gastro kompleks liderom u ljestvici dojenačke formule u kvaliteti. Proizvođač također dodaje nukleotide svom proizvodu kako bi smjesa što je moguće bliža majčinom mlijeku. Nukleotidi igraju važnu ulogu u sintezi antitijela - imunosti na oružje, poslužiti kao temelj za izgradnju DNA i RNA, odgovorni su za sintezu proteina, itd cijeni od 450 grama konzerve gipoallegennogo proizvod je 950 rubalja..

NAN (Nestle) 1 Optipro

Nestle zauzima 5. mjesto u najboljoj mliječnoj formi od rođenja za zdravu djecu, tj. One koje nemaju netolerancije za neke komponente, uključujući laktoza. Nestle NAS uklanja dodavanje palminog ulja, okusa, GMO-a, boja i drugih štetnih aditiva na vaš proizvod. Priprema dječjeg sastava demineralizirane sirutke s visokim udjelom albumina i globulina, a suprotan sadržaj kazeina - složeni protein koji često izaziva alergije. Osim važnih aminokiselina, NAS je zasićen s 13 vitamina i 14 minerala, kao i kultura bifidobakterija. Posebna značajka NAS je dodavanje ulja jednostaničnih gljiva Mortirella Alpina - proizvođača arahidonske kiseline, upravo onakav kakav se nalazi u majčinom mlijeku. Arahidonska kiselina je uljna tekućina koja sadrži omega-6 masne kiseline potrebne za sazrijevanje mozga. Cijena pakiranja od 800 grama varira od 700 do 750 rubalja.

Similac (Abbott) Premium 1

4. mjesto je najbolja formula za dojenčad bez palminog ulja. Prema nekim studijama, palmino ulje proizvodi negativan učinak na apsorpciju masti i kalcija u crijevima, jer Palmitinska kiselina, derivat palminog ulja, veže se na kalcij i tvori netopive spojeve koji inhibiraju apsorpciju nekih drugih komponenti. Sastav Similac Premium 1 sadrži luteinski pigment, koji se ne sintetizira samim ljudskim tijelom, što doprinosi povećanju vidne oštrine i filtriranju "štetnog" spektra zračenja ljudskom oku. Similak također sadrži "živ" bifidobakterije, koje se isporučuju s hranom za njih - prebiotik. Ovaj proizvod pogodan je za hranjenje djece iz prvog dana života koji nisu alergični na laktozu (budući da je dostupan Similacu). Trošak od 900 gr. banke - oko 1000 rubalja.

BIBICOL Dadilja Classic

Otvara TOP 3 formula za dojenčad od 0 do 6 mjeseci, proizvođač Bibikol. U pripremi svojih proizvoda, tvrtka koristi prirodno kozje mlijeko proizvedeno na farmama na Novom Zelandu. Dakle, ova mješavina je napravljena od kozjeg mlijeka, a to je veliki plus iz nekoliko razloga: prvo, ona ne sadrži alfa-S1 frakciju proteina kazeina, što uzrokuje "odbacivanje" kod nekih ljudi; Drugo, kozji mlijeko je manje slatko u okusu, što znači da u njemu nema laktoze - mliječni šećer, koji uzrokuje alergije; treće, kozji mlijeko sadrži oligosaharide - prebiotike, omega 3 i omega 6 polinezasićene masne kiseline, pridonoseći "ispravnom" razvoju mozga kod novorođenčadi i dojenčadi. Svojstva kozjeg mlijeka, možete napisati beskonačno, rezimirajući, možemo reći da je kozje mlijeko je bolje tolerirati djecu od kravljeg mlijeka, a ne zaostaje za potonji na prednosti za tijelo. Za 800 grama kanta Bibicol Nanny classic morate platiti oko 1.800 rubalja.

Friso frisopep

Friso postaje najbolja formula za mlijeko od 0 do 6 mjeseci u našem poretku. Prvo, ta kompozicija je potpuno hipoalergijska, i drugo, ima izražen terapeutski učinak. Iako su glavni sastojci mliječne formule izvedeni iz kravljeg mlijeka, Frisco je osigurao da smjesa sadrži laktozu u minimalnom iznosu. To je omogućeno zahvaljujući tehnologiji odvajanja proteina od laktoze i masti kroz hidrolizu proteina sirutke, čiji je izlaz proteinski koncentrat od 50% mase svih ostalih tvari. Frisco također se sastoji od oko 5 nukleinskih estera pomoć sintetizirati imunoglobulina M i A - galaktooligosaharida antitijela prebiotik - hrana za korisne bifidobakterija borave u crijevima, a također ogromna količina neophodna i ne-esencijalne aminokiseline, vitamine i minerale. Cijena od 400 grama može biti oko 900 rubalja.

Nutrilon (Nutricia) 1 Premium

Nutrilon Nutrition smatra se najboljom mliječnom formulom za novorođenčad. Ova mješavina nije pogodna za djecu koja su alergična na laktozu, jer Kompozicija sadrži demineralizirani sušeni sir sa suhim sirutkama, od kojih se soli uklanjaju, ali ostaje velika količina proteina i laktoze. Osim sirutke, složeni sastav uključuje ulja (repi, suncokret, kokos, palmin itd.), Kao i riblje ulje, vitamine, taurin, nukleotide, prebiotike itd. Proizvođač koristi patentirani kompleks prebiotika nazvan IMMUNOFORTIS. Ovaj dvokomponentni „hranjiv izbornik” za korisne bakterije u crijevima koja se sastoji od frukto-oligosaharidi, ne razgrađuju i ne apsorbira u ljudskom probavnom traktu, a oligosaharidi sadržani u majčino mlijeko, koji su također mamac bifidobakterija u crijevima, koja „jede” i oni uče samo. Na posudu sa sadržajem Nutrilon zaokruženi u okviru „pojačava imunitet i inteligencije”, a prvi smo shvatili da promoviraju probiotike i vitamin kompleks s nukleotida, ali za razvoj mozga odgovornog polinezasićenih masnih kiselina ARA i DHA, spomenuti jednostavnu terminologiju - je Omega Grupa 3 i Omega 6. Cijena za 800 grama je 650 rubalja. To je jasna prednost u odnosu na cijenu Nutrilona Premium koja omogućuje proizvodu da postane najbolja formula za dojenčad na ljestvici.

Popis najbolje prilagođenih formula za novorođenčad. Vrste, svojstva i sastav

Adaptirana mliječna formula u sastavini njezinog sastojka što je bliže moguće sastavu majčinog mlijeka. Umjetna prehrana uključuje protein sirutke, koji je novorođen organizam lako probavljao i apsorbirao.

Osim toga, u prilagođenoj prehrani postoje važni elementi: kalcij i fosfor u potrebnom omjeru za razvoj bebe.

Sastav i svojstva

Dijete od rođenja do jedne godine trebao bi jesti proizvod koji svojom svojstvom i sastavom najbolje odgovara ženskom majčinom mlijeku. Ovi proizvodi se proizvode u dovoljnim količinama - postoje mnoge varijante i nazivi. I oni su na prodaju pod jednim uobičajenim nazivom "prilagođene mješavine".

Valja napomenuti da programer bilo koje mješavine za djecu pokušava uspješno riješiti glavni problem - što je više moguće kako bi sastav mješavine doveo majčinom mlijeku.

Ovisno o tome koliko je dobro riješen problem, sve proizvedene smjese su podijeljene u tri glavne skupine:

 1. Visoko prilagođen.
 2. Manje prilagodljive.
 3. Djelomično prilagođen.

Dječja formula pripremljena je na osnovi kravljeg mlijeka, sadrži laktozu. Ova hrana nije pogodna za djecu s alergijama na kravlje bjelančevine i osobnu netoleranciju na laktozu.

Međutim, druge bebe trebaju unos laktoze, što je važna komponenta majčinog mlijeka. Pored laktoze, u sastavu prilagođenih smjesa prisutne su sljedeće tvari:

 • Jod - pravilno funkcioniranje štitnjače, ovisi o razvoju metaboličkih procesa. Tijekom prve godine svakodnevno bi trebalo biti 10 μg joda u prehrani.
 • Nukleotidi su uključeni u stvaranje RNA i DNA. Oni stimuliraju dijete, poboljšavaju crijevnu mikroflora, ojačavaju imunološki sustav.
 • Taurin je protein koji je aktivno uključen u formiranje živčanog sustava, rad mozga i razvoj vizualnog kapaciteta novorođenčadi. Važno je pružiti dijete s taurinom tijekom prvih tjedana nakon rođenja, jer je neovisna proizvodnja ove tvari od strane tijela počinje samo od dobi od 1,5 mjeseci. Dijete na dan bi trebalo konzumirati prosječno 40 mg taurina.
 • Masne polinezasićene kiseline - zbog njih mozak, funkcija vida, stanice živaca se razvijaju i formiraju.

U raznim formulama za dojenčad, uz ove sastojke, tu su i:

 1. Vitamini i minerali.
 2. Lutein.
 3. Probiotici i prebiotici.
 4. Dijetalna vlakna.

Neke bebe od rođenja imaju netoleranciju na kravlje mlijeko. Za takve bebe pedijatri preporučuju davati formulacije na osnovi kozjeg mlijeka.

Postoje i neprilagođene mješavine koje su načinjene od suhog ili svježeg mlijeka koje nije podvrgnuto posebnom tretmanu. Takve smjese nisu namijenjene novorođenčadi i mogu biti uključene u prehranu djece od 1 godine.

Vrlo prilagođeno - od rođenja do 4 mjeseca

Maksimalni stupanj prilagodbe mješavine pokazuje njegovu najveću sukladnost s sastavom majčinog mlijeka. Ova hrana pogodna je za novorođenčad od rođenja do četiri mjeseca.

Sastav smjesa uključuje:

 • Sirutka.
 • Kolin.
 • Taurin.
 • Lecitin.
 • Inozitop.
 • Minerala.
 • Nukleotida.
 • Vitamini.

Taurin ima pozitivan učinak na probavu, pomaže u probavljanju masnoća u crijevnom sustavu i sudjeluje u razvoju mozga i organa vida. Unos taurina je osobito važan u prehrani preuranjenog djeteta.

indikacije:

 • Kompozicije su nužno propisane za prehranu preranih i slabih beba.
 • Umjetnici iz rođenja.
 • Djeca koja gube na težini ili ne dobivaju težinu.

kontraindikacije:

 • Netolerancija laktoze.
 • Pojedinačne značajke koje se otkrivaju kod liječnika.

Pros:

 • Visoko prilagođena prehrana pruža tijelu važne vitamine A, E, D, C, grupu B.
 • Sates baby.
 • Pruža ga mineralima: kalcij, kalij, jod, željezo, cink, fluor, itd.

kontra:

 • Umjetna prehrana često uzrokuje zatvor.
 • Ne daje odgovarajući imunitet, u usporedbi s majčinim mlijekom.

Popis najboljih proizvođača visoko prilagođenih smjesa:

 1. NAN 1 iz tvrtke Nestle. Hrana pruža dijete s esencijalnim mineralima i vitaminima, podupire ravnotežu crijevne flore. U sastavu se nalazi biljno ulje. Prosječna cijena od 500 rubalja.
 2. Nutrilon 1 - daje djetetu tijelo potrebne vitamine, elemente za njegov razvoj. Cijena može biti od 500 rubalja.
 3. Heinz 1 - ima obogaćenu kompoziciju, osjetljivu strukturu, lako se otapa u vodi. Cijena u prosjeku od 400 rubalja.
 4. Nije izbrisana 1-kvalitetna dječja hrana za dojenčad, koju preporučuju mnogi pedijatri. Trošak od 500 rubalja.
 5. Baby 1 je pristupačna dječja formula, obogaćena vitaminima i mineralima. Ali postoje padovi - prisutnost palminog ulja, previše slatkog okusa. Cijena je oko 300 rubalja.

Od 6 do 12

Kazein se stvara nakon primitka svježeg sira od cjelovitog mlijeka - zbog toga što smjesa postaje gušća i viskozna. To je ova vrsta hrane koju dijete treba primiti, što često u velikim količinama pije hranu.

sastojci:

 • Kazein.
 • Protein sirutke.
 • Vitamini.
 • Nukleotida.
 • Habitatika i probiotici (u nekim smjesama).
 • Lecitin.
 • Masti (riba ili povrće).
 • Minerala.

indikacije:

 • Dob od 5 mjeseci.
 • Nedostatak ili nedostatak dojenja.

kontraindikacije:

 • Alergija na komponente mješavina.
 • Intolerancija tvari.

Pros:

 • Mješavine brzo zasititi dijete.
 • Osigurajte dječje tijelo sa svim važnim vitaminima i mineralima.

kontra:

 • Uvijek nije moguće odabrati hranu od prvog puta.
 • Neke suhe mješavine su slabo topljive u vodi.

Popis najboljih manje prilagođenih proizvoda za bebe:

 1. NAN 2 - visoko kvalitetna smjesa, brzo otapa u toploj vodi, pogodna, rijetko uzrokuje alergije. Ima mali dio palminog ulja. Cijena od 500 do 900 rubalja.
 2. Ne miješano 2 - Švicarska smjesa s ugodnim okusom. Postoji prisutnost prebiotika, što je korisno za crijevnu funkciju. Cijena je oko 450 rubalja.
 3. Nutrilon 2 - ima obogaćenu vitaminsku kompoziciju, minerale i prebiotike, pogodne za djecu s zatvorom. Cijena 400-800 rubalja.
 4. Dijete je povoljan ruski proizvod, ima slatki okus, hrani dijete. Cijena - oko 300 rubalja.
 5. Frisolak 2 je njemački proizvod koji se temelji na kozjem mlijeku, pogodnom za djecu s netolerancijom na krave. Cijena od 400 do 900 rubalja.

Svi proizvodi iz ove kategorije označeni su na ambalaži s brojem "2".

Za hranjenje nakon godinu dana

Djelomično prilagođeni proizvodi sadrže:

indikacije:

 • Djeca koja imaju problema s probavnim sustavom.
 • Bebe koje često regurgitirati.
 • Artificialists, često tormented by kolika i povećanje plina stvaranja.

kontraindikacije:

 • Pojedinačna netolerancija.
 • Alergija.

Pros:

 • Dijete je brzo zasićeno.
 • Tijelo prima vitamine i minerale.

kontra:

 • Smjesa se samo djelomično prilagođava ženskom mlijeku.
 • U mnogim je formulacijama palmino ulje prisutno.

Najvažnija formula mliječnih proizvoda:

 1. Detolact je pristupačna i ukusna hrana za dijete, ali postoji minus - ponekad dovodi do zatvora. Cijena od 250 rubalja.
 2. Similac - ne sadrži palmino ulje, dobro se probavlja. Cijena od 400 rubalja.
 3. Baby - pristupačna hrana za bebe domaće proizvodnje. Minus - previše slatki okus. Cijena od 200 rubalja.

Fermentirano mlijeko

sastojci:

 • Kravlje vjeverica.
 • Probiotici i prebiotici.
 • Vitamini.
 • Minerala.
 • Elementi u tragovima

indikacije:

 • Poremećaji crijeva.
 • Alergija, koja se manifestira dijazom.
 • Dysbacteriosis.
 • Liječenje antibioticima.
 • Rahitis.
 • Pothranjenost.
 • Nedono.

kontraindikacije:

 • Alergija na komponente.
 • Pojedinačni imunitet.

Pros:

 • Mješavina fermentiranog mlijeka prolazi bakterijsku fermentaciju u industrijskim uvjetima i obogaćuje se esencijalnim kiselinama.
 • U ovoj prehrani, protein je u stanju ubrzanog, što ubrzava apsorpciju tijelom djeteta.
 • Usporava se evakuacija hrane iz želuca zbog čega se izlučuje gastrointestinalni trakt, a hrana u crijevu se više probavlja i apsorbira.
 • Ulazak u dječje tijelo, sastava mliječne kiseline pokazuje svojstva antibiotika u debelom crijevu, boreći se protiv patogene mikroflore i pružajući normalni bakterijski sastav.

kontra:

 • Nisu sva djeca prikladna.
 • Uz dugu i nekontroliranu uporabu, to može dovesti do proljeva.

Bolje mogućnosti miješanja:

 1. Nan 1 Kiselo mlijeko - pogodno za potpuni prijelaz djeteta na hranu od kiselog mlijeka, poboljšava gastrointestinalni trakt djeteta. Cijena od 400 rubalja.
 2. Nutrilak Kiselo mlijeko - ima uravnoteženu kompoziciju, pogodnu za liječenje probavnih problema kod beba od 3 mjeseca. Cijena od 300 rubalja.
 3. Nutrilon 1 Kiselo mlijeko - visoko kvalitetna hrana, pogodna za liječenje i prevenciju zatvora kod djece. Cijena od 400 rubalja.
 4. Agusha 1 i 2 - domaći proizvodi, nalaze se u suhom i tekućem obliku. Suho suhe cijene od 300 rubalja.
 5. Biolact prilagođena - terapijska smjesa, pomaže u borbi s konstipacijom. Cijena od 300 rubalja.

tekući

Neki roditelji su uvjereni da je gotova mješavina tekućine bolja nego suha, jer se ne moraju miješati. Sastav i oznake su isti kao i za suhe mješavine.

Pros:

 • Praktičnost - ne morate uzgajati.
 • Higijena i sigurnost - ne postoji rizik od nepoštivanja proporcija, ulazak mikroba, uporabe niske kakvoće vode.
 • Uštedite vrijeme.
 • Spremna mješavina izrađena je s točno poštivanjem omjera komponenata.
 • Proizvod se priprema u sterilnim uvjetima, dostupan je u aseptičnoj ambalaži, čuvajući njegovu svježinu.
 • Tekuće smjese mogu se kontinuirano primjenjivati ​​u obliku glavne prehrane djeteta;
 • Te formulacije također možete koristiti u posebnim situacijama, na primjer, na putovanju, tijekom izlaska u bolnicu, noću, tijekom dugog šetnje.

kontra:

 • Visoka cijena
 • Kratak rok trajanja.
 1. Nutrilak Premium - preporučuje pedijatri, ima uravnoteženu kompoziciju.
 2. Mlijeko za bebe - dolazi u prikladan paket, ima ugodan okus, korisne tvari.
 3. Agusha - hrana s kvalitetnim sastavom domaćih proizvođača.

Kako odabrati?

Izbor mješavine - odgovorno pitanje. Preporučljivo je razgovarati s pedijatrom. Liječnik će vam pomoći odrediti koja će hrana za određeno dijete biti najbolja, najkorisnija i neće učiniti nikakvu štetu. Što je starost djeteta manja, to je veći stupanj prehrambene prilagodbe.

Pri odabiru hrane, važno je uzeti u obzir dob. Da biste to učinili, proizvođači označavaju brojeve na pakiranju:

 • Proizvodi s oznakom "Pre" ili "0" namijenjeni su bebama s lošom težinom ili preuranjenim bebama.
 • Proizvodi s brojem "1" dostupni su za bebe od rođenja do 6 mjeseci.
 • Mješavine s brojem "2" prikladne su za bebe od 6 do 12 mjeseci.
 • Ako je broj na pakiranju "3", onda je ova hrana namijenjena djeci od 1 godine.

Ako uspijete pronaći prikladnu hranu, koju dijete jede sa zadovoljstvom, ne osjeća nikakvu nelagodu nakon njega i nije kapriciozan, onda bi taj izbor trebao biti zaustavljen. Nije preporučljivo mijenjati smjese i eksperimentirati s različitim kompozicijama. Ako naprotiv, dijete odbija jesti, često plakanje, možda ćete morati odabrati drugu mješavinu, ali samo nakon savjetovanja s pedijatrom.

S videozapisa naučit ćete kako odabrati mliječnu formulu. Koje su glavne hranjive tvari i količina koja bi trebala biti u obliku dojenčadi, kao i komponente koje treba obratiti pažnju na:

zaključak

Umjetno hranjenje bebe nije najbolja opcija. Poznato je da je majčino mlijeko korisnije i korisnije. Ali ako nema izbora, preporučljivo je dati djetetu najbolje. Prilagođena smjesa mora se odabrati uzimajući u obzir dob od djeteta i njegove pojedinačne osobine.

Kako odabrati najbolju kombinaciju novorođenčeta

Sažetak članka

Svaka majka, prema njezinoj snazi ​​i sposobnostima, nastoji dati svoje voljeno dijete samo najbolje. Izbor mliječne formule za umjetno hranjenje nije jednostavan i odgovoran zadatak, jer zdravlje djeteta ovisi o tome kako se pravilno izrađuje. Ovdje nećete biti suvišni tražiti savjet od pedijatra, jer samo on zna o svim značajkama razvoja vašeg djeteta i, koristeći svoje znanje, dati će preporuku. No, tako se događa da je liječnik preporučio dojenčad, a dijete ju je tvrdoglavo odbila, nestašno i pričekajte sljedećeg pedijatra, jednostavno nema vremena. Moramo hitno krenuti u trgovinu i kupiti drugu mješavinu. Stoga još uvijek pokušavamo utvrditi koja je mješavina za hranjenje djeteta najbolja.

Vrste mliječne formule

Smjese, ovisno o stupnju spremnosti za uporabu, dijele se u suhu i tekuću.

 1. Suha smjesa. To su prašci pakirani u kartonske kutije ili metalne limenke, koji se prije uporabe razrjeđuju s toplom prokušanom vodom. Različite su u velikom izboru i imaju dugi datum isteka.
 2. Tekuće mješavine. Takve smjese su zapakirane u pakete različitih veličina i zahtijevaju samo grijanje neposredno prije upotrebe. Korištenje tekuće mješavine, nikada nećete pogriješiti s dozom praha i ne možete sumnjati u kakvoću vode u svom sastavu. Njihov rok trajanja je mali i samo je par dana.

Ovisno o stanju zdravlja djeteta, sve smjese su podijeljene u mješavine za zdravu djecu i specijalizirane mješavine. Po stupnju spremnosti za uporabu, oni mogu biti i suhi i tekući.

Važno je! Suhe miješanje ima neosporivu prednost u odnosu na tekuće mješavine, jer imaju dug životni vijek i ne zahtijevaju posebne uvjete skladištenja.

Mješavine za zdravu djecu

Proizvode se na osnovi kravljeg, kozjeg mlijeka (ili njihovih sastojaka) i, ovisno o bliskosti sastavu majčinog mlijeka, podijeljeni su u nekoliko vrsta.

 1. Prilagoditi. U takvim smjesama, cijelo mlijeko se ne koristi, a sirutke (s punim set esencijalnih i neesencijalnih amino kiselina), proteini ostaju nakon uklanjanja kazeina iz mlijeka različitim metodama. Korištenje sirutke može smanjiti ukupni sadržaj bjelančevina u smjesi i povećati sadržaj lako probavljivih bjelančevina. Mliječna mast iz kravljeg mlijeka gotovo je odsutna. Umjesto toga, dodaje biljne masti (npr palmino ulje, riblje ulje) proizvoda, koji se sastoje od više od polinezasićenih masnih kiselina. Ugljikohidrata uglavnom predstavljen laktoza, kojom je smjesa uvedena maltodekstrin redukcijskog osmolalnost (količine topive komponente po 1 kg vode) proizvoda. Važni sastojci takvih smjesa su vitaminskih dodataka, minerali, nukleotidi (odgovoran za reprodukciju procese, metabolizam i rast), prebiotici (stimulirati vlastiti rast korisnih bifidobakterija i laktobacila u crijevu), probiotici (korisni mikroorganizmi), i drugi. Uz ovaj sastav prilagođen mliječne formule Ona je usporedba s ženskim majčinskim mlijekom i najprikladnija je za hranjenje bebe do šest mjeseci. Postoje također i prilagođene formule na osnovi kozjeg mlijeka.
 2. Djelomično prilagođen. U sastavu su vrlo slične prilagođene mješavine mlijeka, ali postoje neke razlike. Takve smjese imaju veći sadržaj proteina. Uz laktozu, saharoza može biti prisutna u smjesi ugljikohidrata. Sadržaj elemenata u tragovima, vitamina i drugih sastojaka u potpunosti zadovoljava potrebe djetetovog tijela u drugoj polovici života, ali se razlikuje u usporedbi s mješavinama za djecu u prvoj polovici života s višim sadržajem kalcija, željeza i cinka. Također treba napomenuti da su djelomično prilagođene smjese veće u kalorijama u usporedbi s prilagođenim smjesama.
 3. Nepodešen. To su proizvodi od mlijeka u prahu s nepromijenjenim sastavom. Osim toga, oni uvode iste komponente kao i za prilagođene i djelomično prilagođene smjese. Kazein koji se nalazi u takvim smjesama slabo je apsorbiran dječjim tijelom, pa se smjese sličnog sastava ne preporučuju za hranjenje djece do šest mjeseci. Najbolje je da ih unesete iz osam mjeseci.

Važno je! Prilagođene i djelomično prilagođene smjese trenutno su najbolja opcija za hranjenje djeteta u odsutnosti dojenja.

Često na staklenku s formulom mlijeka može se naći natpis: "početno" i "kasnije". U prvom slučaju, mješavina je namijenjena prehrani djece od rođenja do šest mjeseci, au drugoj od šest mjeseci do godine. Sljedeća mješavina može se prilagoditi i djelomično prilagoditi, a inicijalno se prilagoditi. Postoje mješavine prilagođenih mlijeka, a na ambalaži nije naznačeno jesu li kasnije ili početno, jer su namijenjene prehrani djece od rođenja do jedne godine. Raspon takvih smjesa je mali.

Da bi se lakše razumjeli sastav smjesa, na pakovanju se stavlja formula broj mliječne formule:

 • Označeno je "0" ili "pre" u naslovu - mješavina je stvorena za prerane ili niske težine novorođenčadi;
 • "1" - za djecu od rođenja do 6 mjeseci;
 • "2" - za dojenčad od 6 mjeseci do 1 godine;
 • "3" je za djecu stariju od godinu dana.

Sve smjese u kojima se mliječni protein ne izlaže (slojevitost) na njoj su posebne bakterije svježe. Mješavine u kojima je prisutna takva promjena proteina pripadaju fermentiranom mlijeku ("NAN fermentirano mlijeko" 1 i 2, "Nutrilak fermentirano mlijeko" i "Nutrilon fermentirano mlijeko", kao i tekuće prilagođene smjese iz fermentiranog mlijeka "Agusha 1 i 2"). Tijekom mliječne fermentacije stječu se niz važnih svojstava: smanjuje se razina laktoze, akumuliraju se mliječne kiseline i baktericidne tvari, javlja se djelomična razgradnja mliječnog proteina koja ubrzava probavu produkta i njegovu apsorpciju, a također smanjuje alergenost proteinske komponente. Zatim, nakon fermentacije, u smjesu se uvode probiotici.

Mješavine specijaliteta

To su mliječne formule namijenjene terapijskoj i profilaktičkoj prehrani. One uključuju mješavine za prerane bebe i mješavine za djecu s patologijom.

 1. Mješavine za preuranjene i niske bebe srodne težini. Razlikuju se od običnih smjesa u visokom sadržaju lako probavljivog proteina i visokog sadržaja kalorija ("Bellakt-pre", "Frisopre").
 2. Mješavine protiv refluksa. Nanesite s učestalom regurgitiranjem.
  U njihov sastav (Nutrilak-AR, Bellakt-AR, Frisovom-1, Samper-Lemolak 0-6) dodaju se razni zgušnjivači.
 3. To su smjese s djelomično hidroliziranim proteinima ("NAS G.A. 1", "Frisopep", "Humana G.A. 1") ili kompletni hidrolizat proteina sirutke ("Alfare"). U slučaju netolerancije laktoze mogu se koristiti mješavine niske laktoze ("Nutrilak low-lactose", "Bellakt-NL") i mješavine bez laktoze ("NAN bez laktoze").
 4. Mješavine s dodatkom bifidobakterija i probiotika. Takve smjese su propisane za disbakterij i enterokolitis.

Naravno, nije preporučljivo koristiti takve smjese bez savjetovanja s pedijatrom jer dijete mora imati dobro definirane indikacije za njihovu svrhu.

Koja je najbolja formula za dojenčad

Sve mješavine prolaze registraciju stanja kao neophodan uvjet za koji sukladnost u smislu sastava i fizikalno-kemijskih parametara prema zahtjevima "Za sigurnost mlijeka i mliječnih proizvoda" i №88.FM od 12.06.2008 g "Tehnički propisi za mlijeko i mliječne proizvode". Unatoč tomu, do sada nitko nije uspio stvoriti umjetnu mješavinu koja u potpunosti odgovara majčinom mlijeku i može se govoriti samo o blizini onoga u jednom ili drugom stupnju.

S tim u vezi, vrlo je teško jednoznačno navesti najbolju mješavinu novorođenčeta, koja bi bez odstupanja odgovarala svima. Izborom mješavine, prvo se morate usredotočiti na zdravlje i dobrobit djeteta. Čak i kada se činilo da je sve uzeto u obzir i da je izbor bio napravljen, svaka smjesa mora biti testirana praksom. U prvim danima hranjenja svakako pratite reakciju bebe jer je tijelo svake osobe drukčije i može dati nepredvidivu reakciju.

Kako odabrati smjesu

Odabir najbolje mješavine za dijete, majka mora biti vođena s nekoliko općih pravila.

 1. Prije kupnje, posavjetujte se s pedijatrom.
 2. Smjesa bi trebala biti prikladna za dob.
 3. Za novorođenče to mora nužno biti prilagođena mješavina.
 4. Nemojte zaboraviti provjeriti datum isteka smjese naznačene na banci.
 5. Odaberite mješavinu koja je uvijek u obližnjoj trgovini, tako da će, ako je potrebno, uvijek biti moguće kupiti.
 6. U prvim danima hranjenja smjese promatrajte reakciju bebe.

Važno je! Znakovi koji ukazuju na pravilno odabranu smjesu jesu da dijete dobro jede smjesu i nema takve poremećaje kao što su tekuće, loše probavljene stolice ili konstipacija, povraćanje i alergije. Krvni testovi pokazuju normalnu razinu hemoglobina u krvi, a mjesečna provjera kod pedijatra bilježi pozitivan porast tjelesne težine.

Mješavina algoritma odabira - konzultacija s Dr. V. A. Skvortsova, MD

Ocjena dojenčadi

Pri sastavljanju rangova dojenačkih receptura za novorođenčad uzeto je u obzir stupanj bliskosti sastava smjese majčinom mlijeku. Zbog toga smo odabrali devet smjesa najčešće nađenih u trgovinama (NAN-1 Optipro, Baby 1, Nutrilon 1 Premium, Nestogen 1, Baby, 1, Similac Premium 1, Friso Frisolac 1, Humana Expert 1), a jedan vrlo često preporučuje pedijatri (Celia Expert 1), ali trgovina nedostaje. Formule dojenčadi procjenjivane su na osnovi sadržaja esencijalnih nutrijenata (proteina, masti, laktoze) i indeksa osmolalnosti u odnosu na slične pokazatelje u majčinom mlijeku (referenca). Ovi su kriteriji temeljni pri procjenjivanju prilagodljivosti smjese. Budući da kvantitativno uvođenje vitamina i minerala u nadomjeske majčinog mlijeka nije diktirano ne samo njihovim sadržajem u ljudskom mlijeku već i uzima u obzir njihovu bioraspoloživost za tijelo, sastav mineralnih tvari i vitamina uspoređen je sa standardom samo kvalitativno. Prema tome, proizvođači koji su proizvod najbliži standardu ocijenjeni su kao najbolji.

1. mjesto
Nutrilon 1 Premium (Nutricia)
Cijena po 100 g smjese 130,0 rubalja.

Pros:

 • sadržaj proteina, masnoća, laktoza, isto kao u ljudskom mlijeku;
 • omjer proteina sirutke prema kazeinu 60/40 (tipično za zrelu laktaciju);
 • osmolalnost unutar granica majčinog mlijeka;
 • svi esencijalni minerali i vitamini;
 • dodatno je uvedeno neophodno za dijete aminokiseline (taurin i triptofan);
 • prebiotici;
 • nukleotida;
 • eikozapentaenska kiselina (prekursor tvari koje su odgovorne za smanjenje razine upale u tijelu i antialergijski učinci).

kontra:

 • omjer linoleične do α-linolenske kiseline na nižoj granici dopuštenoj tehničkim propisima;
 • nema probiotika.

2 mjesto
To uključuje dojenčad, u kojoj je sadržaj proteina neznatno viši, a sadržaj laktoze isti je kao kod ljudskog mlijeka. Odnos proteina sirutke u kazein iznosi 60/40 (tipično za zrelu laktaciju). Osmolalnost je u karakterističnim granicama ili čak nižoj.

Humana Expert 1 (Humana)
Cijena po 100 g smjese 156,9 rub.

Pros:

 • omjer linoleinske i α-linolenske kiseline je blizu optimalno;
 • svi esencijalni minerali i vitamini;
 • dodatno je uvedeno neophodno za dijete aminokiseline (taurin, fenilalanin, tirozin, triptofan);
 • bakar je prisutan u obliku kompleksa s lizinom, što povećava njegovu biodostupnost;
 • nukleotida;
 • prebiotici.

kontra:

 • nema probiotika.

Celia Expert 1 (Lactalis Group)

Cijena po 100 g smjese 132,0 rub.

Pros:

 • tehnologija za proizvodnju proteina sirutke razlikuje se od tradicionalnog, što omogućuje izbjegavanje denaturacije, kemijskih i enzimskih učinaka na njih, radi očuvanja esencijalnih aminokiselina;
 • svi esencijalni minerali i vitamini;
 • nukleotida;
 • probiotici.

kontra:

3. mjesto
NAN-1 Optipro (Nestle)
Cijena po 100 g miješanja 112,5 rub

Pros:

 • protein je unutar raspona ljudskog mlijeka;
 • omjer proteina sirutke prema kazeinu iznosi 70/30 što je što je moguće bliže istom omjeru u 80/20 mlijeku žene u ranoj fazi laktacije. Stoga, iz ove točke gledišta, mješavina je posebno pogodna za novorođenčad;
 • palmino ulje;
 • održava optimalni omjer linoleina prema α-linolenskoj kiselini;
 • dodatno je uvedeno neophodno za dijete aminokiseline (taurin, fenilalanin, histidin);
 • nukleotida;
 • probiotici.

kontra:

 • sadržaj laktoze je nešto veći od onog ljudskog mlijeka, što čini smjesu slađima;
 • osmolalnost smjese je veća nego u majčinom mlijeku, koje mogu uzrokovati prekomjerno opterećenje bubrega;
 • nema prebiotika.

4. mjesto

Similac Premium 1 (Similac)
Cijena po 100 g smjese 125,0 rub.
Kao dio palminog ulja.

Pros:

 • sadržaj proteina, masnoća, laktoza, isto kao u ljudskom mlijeku;
 • svi esencijalni minerali i vitamini;
 • dodatno je uvedeno neophodno za dijete aminokiseline (taurin i triptofan);
 • lutein;
 • nukleotida;
 • probiotici;
 • prebiotici.

kontra:

 • Unatoč mnogim pozitivnim aspektima ove suhe formulacije za novorođenčad, nije prikladan za novorođenče zbog omjera proteina sirutke i kazeina 50/50, što je daleko od onog u ženskom majčinom mlijeku.

5. mjesto
Friso Frisolac 1 (FrieslandCampina)
Cijena po 100 g smjese od 87,5 rubalja.

Sadržaj proteina je nešto veći, a sadržaj laktoze isti je kao kod ljudskog mlijeka. Odnos proteina sirutke u kazein iznosi 60/40 (tipično za zrelu laktaciju).

Pros:

 • svi esencijalni minerali i vitamini;
 • omjer linoleinske i α-linolenske kiseline je blizu optimalno;
 • svi esencijalni minerali i vitamini;
 • nukleotida;
 • prebiotici.

kontra:

 • osmolalnost smjese je veća nego u majčinom mlijeku, koje mogu uzrokovati prekomjerno opterećenje bubrega;
 • nema probiotika.

6 mjesta

To uključuje dojenčad, u kojoj je sadržaj proteina neznatno veći, a sadržaj laktoze manji je nego kod ljudskog mlijeka. Odnos proteina sirutke u kazein iznosi 60/40 (tipično za zrelu laktaciju). Osmolalnost je u karakterističnim granicama ili čak nižoj.

Beba 1 (Nutricia)
Cijena po 100 g smjese 83,0 rubalja.

Pros:

 • svi esencijalni minerali i vitamini;
 • dodatno je uvedeno neophodno za dijete aminokiseline (taurin i triptofan);
 • prebiotici;
 • nukleotidi.

kontra:

 • omjer linoleične do α-linolenske kiseline na nižoj granici dopuštenoj tehničkim propisima;
 • puno maltodekstrina;
 • nema probiotika.

Nutrilac Premium 1 (Nutritek)
Cijena po 100 g smjese 85,7 rubalja.

Pros:

 • svi esencijalni minerali i vitamini;
 • nukleotida;
 • lutein (štiti mrežnicu od štetnog plavog svjetla i slobodnih radikala);
 • prebiotici.

kontra:

 • puno maltodekstrina;
 • nema probiotika.

Nestogen 1 (Nestle)
Cijena po 100 g smjese 91,4 rubalja.

Pros:

 • svi esencijalni minerali i vitamini;
 • omjer linoleinske i α-linolenske kiseline je blizu optimalno;
 • palmino ulje;
 • prebiotike i probiotike.

kontra:

 • ne sadrži arahidonsku i dokozaheksenska kiselina;
 • puno maltodekstrina;
 • nema nukleotida.

7. mjesto

Kid 1 Istra (Istra-Nutricia)
Cijena po 100 g smjese 65,7 rubalja.

Pros:

 • svi esencijalni minerali i vitamini;
 • dodatno je uvedeno neophodno za dijete aminokiseline (taurin i triptofan).

kontra:

 • omjer linoleične do α-linolenske kiseline na nižoj granici dopuštenoj tehničkim propisima;
 • puno maltodekstrina;
 • nema probiotika;
 • nema prebiotika;
 • nema nukleotida.

5 komentara

Victoria - odgovorite

Sin 5 mjeseci. Nakon što nisu bili dobri poznanici s mješavinama drugih proizvođača, slijedeći prijateljski savjet prijatelja, pokušali smo mliječnu formulaciju Extra Matteur (bez laktoze). Impresije su dobre, moj sin je zaustavio probleme s trbuščićem. Sastav smjese ugodno je iznenađen, u usporedbi s drugim mješavinama, više kao majčino mlijeko.

Natasha - odgovorite

Dojam bebu, ali hranim smjesu još nekoliko puta dnevno. Maternity Classical mi je savjetovao moj prijatelj, njezin je sin imao 2 godine, a on je odrastao na ovoj mješavini. I ona nam se odmah približila i pomogla raditi na trbuhu, nismo imali alergije ili otekline, a imali smo dobru dnevnu stolicu. Budući da sam počela hraniti dijete s Materna, počeli smo ispravno udebljati, raspoloženje se poboljšalo, manje smo zločesti i dobro spavali.

Lydia - odgovorite

ali imamo mješovitu hranu, naše mlijeko nije dovoljno, još uvijek dajem kozu lijep MD, to je u redu. Dječak se voli grudi, naravno, ali se ne pojavljuje iz ove mješavine, dobro jede. glavna stvar je da nema konstipacije ili alergiju iz nje

Alyona - odgovorite

Počeli smo s jednostavnim psovkama, našli smo trgovinu koristeći prvu vezu, ali imali smo problema s laktozom ((A djevojke iz majke trgovine pitale su nam samo nisku laktozu mješavinu dodatne jezgre udobnosti, od tada, a moje dijete je drago da smo hraniti ukusna i korisno je.)

ya - Odgovor

menadžeri nemaju ništa sveto, čak i pokušavaju staviti dojenačke formule s neugodnim reklamama (riječ je o majčinstvu)

Adaptirana dojenačka formula za dojenčad: što odabrati

Adaptirana formula mlijeka u svojim sastojcima je što je bliža moguću sastavu majčinog mlijeka. Ova hrana sadrži proteine ​​sirutke, koje se lako apsorbiraju u tijelo novorođenčadi. Osim toga, fosfor i kalcij su prikazani u optimalnom omjeru potrebnom za puni razvoj djeteta.

Sastav i svojstva

Dječja prilagođena suha mliječna mješavina priprema se na osnovi kravljeg mlijeka i sadrži laktozu. Stoga, ova hrana nije prikladna za novorođenče s alergijom na kravlji protein i netolerancijom na laktozu. Ali za ostale bebe laktoza je potreban ugljikohidrat koji se nalazi u majčinom mlijeku.

Osim laktoze, sljedeće komponente su dio prilagođene prehrane:

 • Jod osigurava normalno funkcioniranje štitnjače, funkcioniranje i razvoj metabolizma materijala. U prvoj godini života beba bi trebala primiti najmanje 100 mikrograma joda dnevno;
 • Nukleotidi su uključeni u strukturu DNA i RNA. Oni stimuliraju dijete, poboljšavaju intestinalnu mikroflora, oblikuju i ojačavaju imunološki sustav;
 • Taurin je aminokiselina koja je potrebna za formiranje živčanog sustava, funkciju mozga i razvoj vida u novorođenčadi. Vrlo je važno u prvim danima života, jer tijelo počinje samostalno sintetizirati ovaj element tek nakon 1,5 mjeseca. Dnevni doplatak za taurine za dojenčad iznosi 40-50 mg;
 • Polinezasićene masne kiseline osiguravaju formiranje i razvoj mozga, živčanih stanica i vizualne funkcije. Pročitajte više o tome kako se vizije razvija u novorođenčadi.

Dodatno, sastav mješavine za novorođenčad može sadržavati različite vitaminima i mineralima, dijetalnu vlaknu i lutein, prebiotike i probiotike. Izbjegavajte formulacije koje sadrže glukozu, škrob, kokosovo ili palmino ulje. Takve smjese su teško probavljive, često uzrokuju koliku i povećanu formiranost plina.

Humana PRE i Humana 1,

Nan 1, Nutrilon 1,

HiPP 2 i 3, Nutrilon 2,

Humana 2 i 3, beba 2, nestogena 2

Agusha 1 i Agusha 2, Bifilin

Mješavine na kozjem mlijeku

Za novorođenče s alergijom na kravlje bjelance često se propisuje mješavina kozjeg mlijeka. Na prvim manifestacijama alergija na hranu odmah se obratite svom pedijatru. Uz ovu bolest, dojenčad može imati osip, crvenilo i piling na koži, kršenje stolice i česte uznapredovanje, povraćanje i oticanje. Među respiratornim simptomima ispuštaju nos i nosa, kihanje, kašalj i upalu grla, s teškim oblikom - astmom.

Liječnik će vam pomoći ispravno dijagnosticirati i razumjeti koji proizvod ima negativnu reakciju. Odabrat će odgovarajući tretman i hipoalergijsku hranu. Nemojte davati lijekove bebi bez preporuke liječnika! Više informacija o alergijama na hranu u novorođenčadi, pročitajte vezu http://vskormi.ru/problems-with-baby/pischevaya-allerguya-u-grudnichka/.

Nedavno su se pojavile mješavine na kozjem mlijeku koje su značajne zbog visokih troškova. Ali za novorođenče s umjerenim i teškim alergijama, pravi su spas. Proteini u kozjem mlijeku se digestiraju i apsorbiraju mnogo lakše nego kod krava. Usput, mnogi pedijatri ne preporučuju piti majčino mlijeko kravljeg mlijeka do 4-5 mjeseci od rođenja bebe i koristiti ovo piće za prvo hranjenje.

Danas se proizvode četiri marke mješavina kozjeg mlijeka. Pogledajmo prednosti i nedostatke svake od njih.

Kako odabrati smjesu

Izbor smjese treba tretirati vrlo odgovorno. Obavezno se posavjetujte s pedijatrom, on će vam pomoći odabrati najprikladniju prehranu. Zapamtite, što je mlađi dijete, to bi trebalo biti prilagođeno. Stoga, za novorođenčad treba odabrati visoko prilagođene smjese. za probleme želuca i jaka kolika, povećana nadutost će biti prikladna za fermentirano mlijeko i za alergiju proteina kod krave - za kozje mlijeko.

Odaberite hranu koja odgovara dobi djeteta. Na pakiranju navedite brojeve. Označavanje "0" ili "Pre" ("Pre") odabirete za prerane bebe ili djecu s nedovoljnom težinom, "1" - za novorođenčad mlađe od šest mjeseci, "2" - za dob 6-12 mjeseci, "3" - za dijete stariji od godinu dana.

Prije kupnje provjerite sastav i trajnost proizvoda, cjelovitost paketa. Po prvi put, dajte bebu mali dio mlijeka u prahu. Ako beba ima alergiju ili postoje nepravilnosti u radu probave, mješavinu treba mijenjati. Hrana nije prikladna ako dijete ne jede dobro, plače za vrijeme, prije i / ili nakon hranjenja. Kada pronađete pravu kombinaciju, nemojte više mijenjati snagu!

Kod kuhanja upotrijebite pravilnu dozu i samo čistu vodu za kuhanje ili posebnu bebu vodu. Kako razrijediti mlijeko u prahu i koliko dati djetetu, pogledajte članak "Kako pripremiti i pohranjivati ​​mlijeko za mlijeko".