Adaptirana dojenačka formula za dojenčad: što odabrati

Zasnivanje

Adaptirana formula mlijeka u svojim sastojcima je što je bliža moguću sastavu majčinog mlijeka. Ova hrana sadrži proteine ​​sirutke, koje se lako apsorbiraju u tijelo novorođenčadi. Osim toga, fosfor i kalcij su prikazani u optimalnom omjeru potrebnom za puni razvoj djeteta.

Sastav i svojstva

Dječja prilagođena suha mliječna mješavina priprema se na osnovi kravljeg mlijeka i sadrži laktozu. Stoga, ova hrana nije prikladna za novorođenče s alergijom na kravlji protein i netolerancijom na laktozu. Ali za ostale bebe laktoza je potreban ugljikohidrat koji se nalazi u majčinom mlijeku.

Osim laktoze, sljedeće komponente su dio prilagođene prehrane:

 • Jod osigurava normalno funkcioniranje štitnjače, funkcioniranje i razvoj metabolizma materijala. U prvoj godini života beba bi trebala primiti najmanje 100 mikrograma joda dnevno;
 • Nukleotidi su uključeni u strukturu DNA i RNA. Oni stimuliraju dijete, poboljšavaju intestinalnu mikroflora, oblikuju i ojačavaju imunološki sustav;
 • Taurin je aminokiselina koja je potrebna za formiranje živčanog sustava, funkciju mozga i razvoj vida u novorođenčadi. Vrlo je važno u prvim danima života, jer tijelo počinje samostalno sintetizirati ovaj element tek nakon 1,5 mjeseca. Dnevni doplatak za taurine za dojenčad iznosi 40-50 mg;
 • Polinezasićene masne kiseline osiguravaju formiranje i razvoj mozga, živčanih stanica i vizualne funkcije. Pročitajte više o tome kako se vizije razvija u novorođenčadi.

Dodatno, sastav mješavine za novorođenčad može sadržavati različite vitaminima i mineralima, dijetalnu vlaknu i lutein, prebiotike i probiotike. Izbjegavajte formulacije koje sadrže glukozu, škrob, kokosovo ili palmino ulje. Takve smjese su teško probavljive, često uzrokuju koliku i povećanu formiranost plina.

Humana PRE i Humana 1,

Nan 1, Nutrilon 1,

HiPP 2 i 3, Nutrilon 2,

Humana 2 i 3, beba 2, nestogena 2

Agusha 1 i Agusha 2, Bifilin

Mješavine na kozjem mlijeku

Za novorođenče s alergijom na kravlje bjelance često se propisuje mješavina kozjeg mlijeka. Na prvim manifestacijama alergija na hranu odmah se obratite svom pedijatru. Uz ovu bolest, dojenčad može imati osip, crvenilo i piling na koži, kršenje stolice i česte uznapredovanje, povraćanje i oticanje. Među respiratornim simptomima ispuštaju nos i nosa, kihanje, kašalj i upalu grla, s teškim oblikom - astmom.

Liječnik će vam pomoći ispravno dijagnosticirati i razumjeti koji proizvod ima negativnu reakciju. Odabrat će odgovarajući tretman i hipoalergijsku hranu. Nemojte davati lijekove bebi bez preporuke liječnika! Više informacija o alergijama na hranu u novorođenčadi, pročitajte vezu http://vskormi.ru/problems-with-baby/pischevaya-allerguya-u-grudnichka/.

Nedavno su se pojavile mješavine na kozjem mlijeku koje su značajne zbog visokih troškova. Ali za novorođenče s umjerenim i teškim alergijama, pravi su spas. Proteini u kozjem mlijeku se digestiraju i apsorbiraju mnogo lakše nego kod krava. Usput, mnogi pedijatri ne preporučuju piti majčino mlijeko kravljeg mlijeka do 4-5 mjeseci od rođenja bebe i koristiti ovo piće za prvo hranjenje.

Danas se proizvode četiri marke mješavina kozjeg mlijeka. Pogledajmo prednosti i nedostatke svake od njih.

Kako odabrati smjesu

Izbor smjese treba tretirati vrlo odgovorno. Obavezno se posavjetujte s pedijatrom, on će vam pomoći odabrati najprikladniju prehranu. Zapamtite, što je mlađi dijete, to bi trebalo biti prilagođeno. Stoga, za novorođenčad treba odabrati visoko prilagođene smjese. za probleme želuca i jaka kolika, povećana nadutost će biti prikladna za fermentirano mlijeko i za alergiju proteina kod krave - za kozje mlijeko.

Odaberite hranu koja odgovara dobi djeteta. Na pakiranju navedite brojeve. Označavanje "0" ili "Pre" ("Pre") odabirete za prerane bebe ili djecu s nedovoljnom težinom, "1" - za novorođenčad mlađe od šest mjeseci, "2" - za dob 6-12 mjeseci, "3" - za dijete stariji od godinu dana.

Prije kupnje provjerite sastav i trajnost proizvoda, cjelovitost paketa. Po prvi put, dajte bebu mali dio mlijeka u prahu. Ako beba ima alergiju ili postoje nepravilnosti u radu probave, mješavinu treba mijenjati. Hrana nije prikladna ako dijete ne jede dobro, plače za vrijeme, prije i / ili nakon hranjenja. Kada pronađete pravu kombinaciju, nemojte više mijenjati snagu!

Kod kuhanja upotrijebite pravilnu dozu i samo čistu vodu za kuhanje ili posebnu bebu vodu. Kako razrijediti mlijeko u prahu i koliko dati djetetu, pogledajte članak "Kako pripremiti i pohranjivati ​​mlijeko za mlijeko".

Popis najbolje prilagođenih i visoko prilagođenih dojenačkih formula za novorođenčad

Ne postoji bolja prehrana za novorođenčad nego majčino mlijeko. Mama je također mnogo lakše živjeti kad nema potrebe za kupnjom, nema potrebe za djetetom kuhati ili zagrijavati, pranje posuđa nakon hranjenja. Nažalost, sve dojilje majke nemaju dovoljno mlijeka za hranjenje bebe do godinu dana. Također se ponekad događa da se majka razbolije od bolesti koja nije kompatibilna s dojenjem, a hranjenje mora biti zaustavljeno ili ona mora uzeti jake lijekove koji prodiru u mlijeko. U takvim situacijama postavlja se pitanje cijelog ili dijela umjetne prehrane, a najbolja alternativa majčinom mlijeku za dojenčad je prilagođena mješavina mliječnih proizvoda.

Prilagođena smjesa trenutno je najbolja zamjena za majčino mlijeko za malu djecu.

Kakav je sastav mliječne formule?

Formule dojenčadi nazivaju se prilagođene, budući da je njihova sastava vrlo slična majčinom mlijeku. U svom sastavu - optimalni sadržaj bjelančevina iz sirutke, koji se lako prerađuju probavnim organima djeteta. Mješavine za bebe koje su posebno izrađene za probavni sustav djeteta bogate su fosforom, kalijem i kalcijem u pravim omjerima. Oni su potrebni za tijelo djeteta za normalan rast i razvoj kosti i zuba.

U kravljem mlijeku sadržaj ugljikohidrata i vitamina niži je, a minerali i proteini - veći nego kod ljudi. Proizvođači svih prilagođenih mliječnih formula pokušavaju stvoriti prehrambeni proizvod s pripravkom koji je što bliže ženskom majčinom mlijeku.

Posebne tvari - nukleotidi, koji su uključeni u sastav mnogih modernih prilagođenih smjesa, nužni su za novorođenčad od prvog dana života. Uz njihovu pomoć, imunološki sustav bebe je potpuno razvijen. Oni su u strašnoj potrebi za svim njegovim razvojnim organima i tkivima: krvne stanice, kože, crijevne sluznice.

Prilagođene mliječne formule za bebe prvih 5-6 mjeseci života također sadrže taurin aminokiselina. Posebno je važno primati preuranjene bebe, jer je kiselina iznimno važna za pravilnu formiranost vizualnog analizatora i živčanog sustava novorođenčadi, a također sudjeluje u proizvodnji žučnih kiselina.

U dječjoj formuli sadrži 45-50 g / l taurina. Tijelo novorođenčeta do 1 mjeseca ne može samostalno sintetizirati ovu tvar pa ga treba primiti od hrane. Sve prilagođene mliječne formule podijeljene su u vrlo prilagodljive, manje prilagođene i djelomično prilagođene.

Visoko prilagođena dječja formula

Prilagođena mliječna formula ove vrste najbliža je u sastavu za ljudsko mlijeko. Osmišljen je za najmanji - od rođenja do šest mjeseci. Unatoč činjenici da su ovi proizvodi "početna formula" namijenjeni za vrlo rano doba, oni mogu hraniti djecu gotovo godinu dana. Glavni nedostatak ove vrste hrane je njezin vrlo velik trošak.

Ispod je popis najčešće korištenih za umjetnu prehranu suhih proizvoda ove vrste:

 • "Baby-1" - Nutricia, Rusija;
 • "Nan-1" (Nan-1) - Nestle, Švicarska (preporučujemo da pročitate: pregled mješavine NAS 1);
 • "Hipp PRE" (Hipp Pre) - Hipp, Austrija;
 • Humana PRE (Humana PRE) i Humana-1 (Humana-1) - Humana, Njemačka;
 • "Friso PRE" (Friso PRE) - Friesland Campina, Nizozemska;
 • "Hipp 1" (Hipp 1) - Hipp, Austrija;
 • Frisolac-1 Gold (Frisolac-1 Gold) i Frisolac-1 (Frisolac-1) - Friesland Campina, Nizozemska;
 • "Nutrilon-1" (Nutrilon-1) - Nutricia, Nizozemska (preporučujemo čitanje: pregled nutrilonskih smjesa);
 • "Semper Baby-1" (Semper Baby-1) - Semper, Švedska;
 • Lasana PRE (Lazana PRE) i Lasana-1 (Lazana 1) - Humana, Njemačka.
Visoko prilagođene formulacije za mlijeko za dojenčad mlijeka su što je moguće bliže majčinom mlijeku.

Manje prilagođene smjese

Dječja hrana ove vrste već je nešto drugačija u sastavu od majčinog mlijeka. U manje prilagođenim mliječnim formulama sadržani su svi vitamini, minerali i elementi u tragovima potrebni za drugu polovicu godine života.

Proizvodi "sljedeće formule", za razliku od visoko prilagođenih, sadrže više željeza. To je zbog činjenice da tijelo djeteta u prvim mjesecima života sadrži dovoljnu količinu željeza, koja je još uvijek naslijeđena od majke tijekom perioda intrauterinalnog života. Nakon što dijete dosegne dob 5-6 mjeseci, željezne rezerve moraju se nadopunjavati.

Izvrsni izvor željeza, poput cinka, kalcija i bakra, takve su smjese:

 • "Ialyutka-2" - Nutricia, Rusija;
 • Detolact - Ukrajina;
 • "Semper Baby-2" (Semper Baby-2) - Semper, Švedska;
 • Nan-2 (Nan-2) - Nestle, Švicarska;
 • "Humana-2" (Humana-2) i "Humana-3" (Humana-3) - Humana, Njemačka (preporučujemo da pročitate: što je sastav smjese "Humana" za djecu?);
 • Hipp-2 (Hipp-2) i Hipp-3 (Hipp-3) - Hipp, Austrija;
 • Frisolac-2 Gold (Frisolac-2 Gold) i Frisolac-2 (Frisolac-2) - Friesland Campina, Nizozemska;
 • Nutrilon-2 (Nutrilon-2) - Nutricia, Nizozemska.

Djelomično prilagođene mješavine za djecu

To su prilagođene mliječne formule takozvane "formule kazeina", koje imaju deblju konzistenciju. Preporuča se djeci od 5-6 mjeseci, posebno onih koji imaju poteškoća sa zadržavanjem hrane i često pljuvaju odmah nakon jela. Djelomično prilagođena mliječna formula ove vrste je najpovoljnija. U ovom proizvodu iz ugljikohidrata, osim laktoze, saharoze i škroba su prisutni.

Najčešće mješavine ove vrste su:

 • "Nestogen" (ne-carinski) - Nestle, Švicarska (preporučamo čitanje: kako se koristi mlijeko "Nestozhen"?);
 • "Sunce" - Nutritek, Rusija;
 • Similac (Similac) - Abbott Laboratories, SAD (preporučujemo čitanje: pregled Similac mješavina);
 • "Baby-1 Plus" - Nutricia, Rusija;
 • "Baby" i "Kid" - Ukrajina.

Tekuće prilagođene smjese "Agusha"

Mnogi roditelji vjeruju da je potpuno spremno za upotrebu tekuće mješavine bolje apsorbira mrvice od suhog, što mora biti razrijeđeno. Najpopularnije među majkama bila je ruska tekućina adaptirana mliječna formula Agusha, stvorena za hranjenje bebe do godinu dana. Agusha-1 i Agusha-2 su proizvedeni. Broj 1 u naslovu znači da se smjesa preporučuje djeci od rođenja do šest mjeseci, a broj 2 - od šest mjeseci i stariji. Smjese "Agusha" za svako doba razlikuju se po boji pakiranja. S druge strane, svaka od njih ima dvije vrste: sterilizirano i kiselo mlijeko.

Neupadljive mješavine mlijeka

Ti proizvodi su napravljeni od cijelog mlijeka životinja i nisu podvrgnuti specifičnoj obradi. Apsolutno ne mogu hraniti bebe u prvih šest mjeseci života, jer vrlo malo sliče majčinom mlijeku.

Ako uopće nije moguće kupiti skupu prilagođenu mliječnu formulu za bebu, onda je bolje u smjeru pedijatra da mu naređuje hranu u dječjoj mliječnoj kuhinji. Kuhani u mliječnoj kuhinji pomoću posebne tehnologije bebe kefirchik ili mlijeko donijet će više pogodnosti od neprilagođenih smjesa. U ovoj situaciji, trebate unijeti djetetu komplementarno hranjenje malo ranije nego što se očekuje prema dobi.

Kako odabrati smjesu za hranjenje djeteta?

Prehrana se odabire ovisno o dobi, zdravlju djeteta, njegovoj sklonosti alergijama, kao io stupnju prilagodbe proizvoda i materijalnih sposobnosti obitelji. Vrlo je teško odabrati prvu smjesu za bebu jer većina mliječnih formula vrlo je slična jedna drugoj u sastavu. Čak i visoko prilagođena smjesa može uzrokovati alergije, ali u isto vrijeme dijete koje je djelomično prilagođeno može tolerirati dobro, i obrnuto.

Novo za mrvice hrane treba dati da ga malo probati i postepeno povećavajte dio, kao na početku hranjenja. Istodobno, pažljivo pratiti stanje kože - jesu li crvene mrlje, dječja stolica - postoji li zatvor ili proljev, je li trbuh natečen? Na najmanje znakove netolerancije, mješavinu treba zamijeniti drugom. Ako se beba osjeća dobro, vesela, aktivna, normalno raste i razvija - to znači da ste napravili pravi izbor i hrana je potpuno prikladna za njega.

Formulacija suhog mlijeka u dobi od 0 do 6 mjeseci: koja je bolja? Značajke odabira i pregled popularnih proizvoda

Nije uvijek majka ima dovoljno mlijeka za dojenje ili vrijedni proizvod nestaje iz raznih razloga. Ponekad žena mora uzimati jake lijekove, dojenje nije pitanje.

Kakvu mliječnu formulu za novorođenče odabrati? Koji brandovi dječje hrane su bolji? Dajte mišljenje pedijatara.

Prednosti i nedostaci hranjenja smjese

Zamjenske dojke mlijeka prodaju se suhe. Priprema traje malo vremena. Ali zašto su pedijatri čvrsto savjetovali dojiti bebu? Jesu li korisna svojstva dječje hrane ograničena? Shvatimo.

Pozitivni aspekti:

 • hranjenje bebe može obaviti bilo koji član obitelji, majka dobiva dodatnu priliku za odmor;
 • poznata je točna količina hrane koja se pojede jednom hranom;
 • s alergijskim reakcijama ne treba slagati, što je izazvalo negativne manifestacije.

nedostaci:

 • tijekom kuhanja, važno je strogo promatrati razmjere, sterilnost boce i druge posude. Kršenje pravila ugrožava prodor infekcije, probavne smetnje, pogoršanje zdravlja;
 • kod djece s umjetnom djecom, češće se javljaju konstipacija / labav stolici, pojavljuje se kolik. Mnoge bebe često regurgitirati;
 • treba odmah dati razrijedeni prašak, ne smijete uzeti bocu na cesti ili šetnju;
 • suhe mješavine za novorođenčad i bebe do godinu dana (čak i najskuplje i najkvalitetnije) ne ojačavaju imunološki sustav. Samo majčino mlijeko sadrži posebne enzime koji povećavaju tjelesnu obranu;
 • prisilni prijelaz na umjetno hranjenje uzrokuje da žena stalno eksprimira, pogoršavajući stanje grudi. Često dolazi do stagnacije mlijeka, razvijajući mastitis.

Saznajte više o simptomima i liječenju pijelonefritisa kod djece.

O liječenju rinitisa kod kuće uz pomoć narodnih lijekova napisanih u ovom članku.

Trošak

Kvalitetna dječja hrana je vrlo skupo, roditelji ne mogu uvijek priuštiti savršeni proizvod. Visoka cijena je karakteristična za specijalizirano dojenčad bez glutena, protiv regurgitacije, s alergijom kravljeg mlijeka.

Roditelji moraju zamijeniti korisne praške s jeftinijim kolegama s maltodekstrinom, glukozom, palminim uljem, tako da dijete bude zasićeno. Smanjena kvaliteta dovodi do probavne smetnje, alergija, još jednom morate trošiti velike iznose na droge, krug je zatvoren.

Nijanse izbora

Obratite pozornost na sljedeće točke:

 • odgovarajuće doba. Na paketu uvijek postoji oznaka, jer koliko je mjeseci dopuštena ova vrsta dječje hrane. Zabranjeno je davanje mjesec dana bebe za djecu od godinu dana: mala ventrikula nije u stanju probaviti grube čestice;
 • rok trajanja. Odustati od neplaćenih proizvoda, nemojte biti u iskušenju popusta, ako istekne jedan mjesec;
 • Razmotrite zdravlje mrvica. Pacijenti koji pate od alergija su prisutni na tržištu, za jačanje imunološkog sustava, proizvode s visokim postotkom željeza za djecu s anemijom;
 • najelitnija formula plus visok postotak hranjivih tvari. Odsutnost / minimalni broj sastojaka koji daju sitost, ali ne nose posebne pogodnosti (popis dolje);
 • biti prvi koji nudi bebu hranu na temelju umjetno probavljenih proteina, rijetko izazivajući alergije.

Komponente dječje hrane: korisne i ne jako

Kada kupujete, svakako pročitajte sastav. Povoljniji sastojci, hranjivija hranjivi proizvod, ali i bolji. Niska cijena često ukazuje na prisutnost komponenti koje produljuju osjećaj sitosti, ali izazivaju razvoj karijesa, alergijske reakcije, zatvor i probavne smetnje.

Hranjiva:

 • prebiotici;
 • kazein;
 • željezo;
 • selena;
 • nukleotida;
 • beta karoten;
 • vitamin C;
 • lutein;
 • folna kiselina;
 • taurin;
 • inozitol;
 • demineralizirana sirutka;
 • jod;
 • riblje ulje;
 • polinezasićene masne kiseline.

Zasićeni, ali ponekad uzrokuju nuspojave:

 • maltodekstrin;
 • palmino ulje;
 • lecitin;
 • kokosovo ulje;
 • sukroza;
 • glukoza.

Koja je mješavina prikladna od rođenja do šest mjeseci

Pedijatri i neonatolozi preporučuju mama da kupuju visoko prilagođene formulacije renomiranih proizvođača. Proizvodi su hypoallergenic, zadovoljit će potrebu za hranjivim tvarima što je više moguće.

Glavne vrste:

 • za jake, zdrave bebe: Humana, Nutrilon, Frisolak, Nan, Mamex, Bon, Hipp;
 • za nedostatak laktoze, sastavi s minimalnom razinom laktoze ili s potpunim izostankom ove komponente prikladni su: Humana LP s prebioticima, mješavine niske laktoze Nutrilaka i Nutrilona, ​​Mamex bez laktoze;
 • s čestim, obilnim regurgitiranjem preporučuju se mješavine protiv refluksa: Lemolac, Nutrilon anti-refluks;
 • lijekovi za praškaste proizvode za male alergije: Adfare, Frisopep, Nutrilon peptid TSSC;
 • s tendencijom alergijskih reakcija trebaju sorte s najblažom sastavu: Humana i Nan hypoallergenic, Hipp;
 • s tendencijom za zatvora. Hranite mrvice Nutrilon comfort formulacije, Nutrilon fermentirane mliječne formule, Nan, Nutrilak;
 • niskokvalitetne marke dobre kvalitete: Similak, Agusha, beba, beba, košarka baka, Nutrilak.

Vrste nadomjestaka za majčino mlijeko za novorođenčad

Klasifikacija nadomjestaka majčinog mlijeka:

 • standard (pogodan za zdravu djecu) i specijaliziran (za alergičare, slabe, prerane bebe);
 • prilagođeno (sastav skoro sliči majčinom mlijeku), djelomično prilagođen (s kazeinom), prijelazno (za bebe od šest mjeseci);
 • fermentirano mlijeko i svježe.

Kako se hraniti

Količina umjetnog mlijeka:

 • Za novorođenče do 10 dana, izračunajte dnevni volumen kako slijedi: pomnožite 70-80 ml brojem dana življenja. Na primjer, četvrti dan, mrvica mora dobiti 80 x 4 = 320 ml dječje hrane dnevno;
 • od 10 dana do 2 mjeseca volumen dnevne mješavine jednak je jednoj petini tjelesne mase;
 • Starosti od 2-4 mjeseca - 1/6 dijela težine bebe;
 • od 4 mjeseca do šest mjeseci - 1/7 dio tjelesne težine je dovoljno;
 • od 6 do 12 mjeseci, optimalna količina umjetnog mlijeka dolazi do 1/9 djetetove težine.

Savjet:

 • odaberite pravu bradavicu. Rupa ne smije biti prevelika za bebu da se postupno popuni;
 • temeljito sterilizirajte bocu, uvijek operite ruke, čvrsto zatvorite posudu ili kutiju s početkom dječje hrane;
 • s mješovitim načinom hranjenja, prvo pričvrstite mrvicu na dojku, a zatim ga hranite žlicom (ne obratno, inače će beba baciti dojku iz koje je teže dobiti mlijeko);
 • kontrolirajte djetetovu reakciju na novu smjesu, ako ste alergični, odmah idite na pedijatra, uzmite testove. Možda ćete morati kupiti specijaliziranu vrstu bez laktoze;
 • prikorm kamion kiddies uveden je u 4 ili 4,5 mjeseci, uzimajući u obzir stanje djeteta. Prva vrsta je povrće. Najprije dodajte ½ tsp. pire od povrća, a zatim završiti smjesu. Postupno zamijenite jedno hranjenje povrća, žitarica, mliječnih proizvoda. Kasnije unesite sokove, voće, ribani jela od mesa.

Kako uzgajati

preporuke:

 • pažljivo pročitajte upute na pakiranju;
 • strogo promatrati volumen praha;
 • koristiti samo kuhanu vodu. Temperatura - 36 stupnjeva.

postupak:

 • sterilizirajte bocu, ulijte potrebnu količinu vode, grijte do određene temperature. Velika pomoć za mamu - grijač za dječja jela;
 • ako je u nedoumici, provjerite temperaturu tako da tekućina bude umjereno topla;
 • izmjeriti određenu količinu praha, sipati u bočicu;
 • čvrsto pokrijte poklopac, nekoliko puta tresti dok masa ne bude glatka, bez grudica;
 • otvorite bocu, stavite bradavicu i odmah ponudite bebu nadomjestku za majčino mlijeko.

Pregled i značajka popularnih proizvoda

Pri odabiru, razmotrite preporuke pedijatara, pročitajte karakteristike popularnih mješavina za bebe.

Kako i kako liječiti povraćanje kod djeteta bez vrućice? Saznajte učinkovite metode.

Na ovoj stranici možete vidjeti izbor narodnih lijekova za zatvor kod djece.

Slijedite vezu http://razvitie-malysha.com/novorozhdennye/zdorovje/koliki-i-gaziki.html i pročitajte pravila o uzimanju lijekova za kolike u novorođenčadi.

Značajke novorođenčeta Nan:

 • dobra kvaliteta, proizvodnja - Nizozemska;
 • nekoliko tipova za sve dobne kategorije;
 • korisni sastojci: taurin, riblje ulje, jod;
 • plus: nedostaje maltodekstrin;
 • minus: jesti malo palmino ulje;
 • prašak je dobro topljiv u vodi;
 • cijena - od 500 do 900 rubalja, težina - od 0,4 do 3,4 kg.

Nije izbrisan

Značajke dojenačke formule Nestozhen:

 • kvalitetni proizvod iz Švicarske;
 • Prednosti: prisutnost prebiotika, taurina, laktoze, demineralizirane sirutke, bez saharoze;
 • lako razvod, ugodan, slatki okus;
 • s konstantnom uporabom, rad trbuha i crijeva normalizira, stolica postaje redovita;
 • kontra: malu količinu melase za održavanje osjećaja sitosti;
 • cijena - od 290 do 580 rubalja, težina - od 350 do 700 g.

Nutrilon

Značajke novorođenčeta Nutrilon:

 • visoko kvalitetni prilagođeni proizvod;
 • proizvodnja - Nizozemska;
 • Prednosti: prisutnost polinezasićenih kiselina, nukleotida, prebiotika, 29 minerala i vitamina;
 • kontra: tu je palmino ulje i lecitin;
 • cijena varira znatno ovisno o vrsti - od 500 do 2700 rubalja, težine - od 350 do 900 g.

beba

Značajke dojenčadi Kid:

 • visokokvalitetni flauti proizvod po razumnoj cijeni;
 • proizvođači - Rusija, Ukrajina;
 • za bebe od 3 mjeseca;
 • aditivi: heljde ili zobene pahuljice - do 12%;
 • korisne komponente: više od 10 vitamina, mineralnih sastojaka, kalijevog jodida, željeznog sulfata i cinka, natrijevog selenita, normaliziranog kravljeg mlijeka;
 • kontra: prisutnost šećera u prahu - 22% (rizik od karijesa), kukuruzno ulje - 6,8% (visok udio masti u proizvodu);
 • pogodan za djecu s gastrointestinalnim bolestima, anemija;
 • cijena - oko 200 rubalja, težina - 350 g

beba

Značajke dojene mlijeka Baby:

 • popularna vrsta dječje hrane proizvedene u Ukrajini i Rusiji;
 • razumna cijena, dobra kvaliteta;
 • pozitivne strane: više od deset minerala, vitamini PP, E, D, K, A, C, skupina B, nukleotidi, prebiotici. Nema boja, konzervansa;
 • kontra: palmino ulje, lecitin, prekomjerna slatkoća gotovog proizvoda, masa se snažno pjeni;
 • cijena - 350 rubalja, težina - 350 g

Frisolac

Značajke:

 • mješavina kozjeg mlijeka proizvedenog u Nizozemskoj;
 • pogodan za netoleranciju željeza;
 • pros. Mnogi korisni sastojci: linolna kiselina, korisna za mozak, nukleotide, prebiotike, beta-karoten, vitamin C, neki željezo, dijetalna vlakna, vrijedne masne kiseline;
 • maltodekstrin se nalazi u minimalnoj količini;
 • smjesa bez palminog ulja;
 • dobro razrijeđen s nekom vodom, hranjivim, hipoalergenskim proizvodom;
 • cijena - od 290 do 900 rubalja, težina - 400 i 900 g.

Roditeljske recenzije

Mamice i pedijatri preporučuju mješavine s maksimalnom količinom korisnih sastojaka, po mogućnosti uvezenih, Hipp, Nestozhen, Similak, Nan, Nutrilon, Frisolak. Od jeftinih formulacija, Baby, Kid i Agusha dobile su pozitivne povratne informacije.

Većina recenzija na internetskim forumima potvrđuju mišljenje pedijatara da najbolje vrste dječje hrane ne sadrže palmino ulje, saharozu, maltodekstrin. Što manje komponenti koje pružaju sitost bez puno koristi za tijelo, to bolje želuca i crijeva rade u mrvicama.

Korištenje istekle, jeftine hrane za bebe, proizvoda iz nejasnih tvrtki neprihvatljivo je: uštede se često pretvaraju u probleme s probavom, povećava se rizik od alergija. Skuplje, kvalitetne smjese za djecu bez palminog ulja bolje se apsorbiraju, ne iritiraju nježnu ventriculu i crijeva.

Video - savjeti o tome kako odabrati pravu formulu djeteta:

Savjeti, pravila i smjernice za odabir dojenačke formule

Pacijenti kažu stručnjaci za dojenje: svaka žena može dojiti bebu. Međutim, ponekad želja za hranjenjem djeteta zapada na ozbiljne prepreke. Glavne prepreke dojenju su bolesti čije liječenje nije u skladu s HB. Ponekad, nakon što je uspješno započeo, dojenje se dovršava za nekoliko mjeseci zbog činjenice da majka nije uspjela uspostaviti laktaciju i pravilno organizirati proces hranjenja. Postoje slučajevi kada majka, na temelju vlastitih stavova i uvjerenja, ne pokušava dojiti bebu na sve, rađajući mješavinu od rođenja. U svim tim slučajevima beba raste na umjetnoj hrani. Važno je da roditelji razumiju koje su mješavine novorođenčadi u njihovom sastavu i svojstvima. Činjenica je da je jedenje bebe u ranoj dobi jamstvo njegovog zdravlja za budućnost. Naravno, ništa ne može biti bolje od mama mlijeka, ali ako iz nekog razloga dijete raste na umjetnom hranjenju, izbor mješavine za prehranu mora se približiti vrlo temeljito.

Vrste smjesa: proučavamo i klasificiramo

Trgovina dječjom hranom ima veliki raspon vrsta mliječne formule, koji su u skladu sa zahtjevima GOST-a i Instituta za prehranu. U raznovrsnosti višestrukih staklenki i kutije s formulom za dojenčad vrlo je lako zbuniti. Stoga, za početak, predlažemo da saznamo tko je tko na polici trgovine i što znače brojevi i natpisi na pakiranjima s mješavinom. Drugim riječima, razmotrimo kakav oblik djeteta po svojoj dosljednosti, sastavu, dobnom indeksu i svrsi.

dosljednost

Konzistencija dojenačke formule može se podijeliti na suhu i tekuću.

 • Suha smjesa. Na ruskom tržištu ovo je 90% mliječne formule. Takve smjese su prašak pakiran u kartonsku kutiju ili limenku, koji se prije upotrebe mora razrijediti kuhanom vodom.
 • Tekućina. Takve smjese su spremne za uporabu i zahtijevaju samo grijanje. Prodaju se u pakiranjima od tetrapaksa i pakiraju u 200 ml. Jedini problem je da je u ruskim trgovinama udio takvih smjesa zanemariv. Takve smjese mogu se naći samo u velikim gradovima.

Najčešći su suhi, prikladni su za skladištenje, doziranje, lako transportni i imaju veliku raznolikost izbora. Tekuće smjese su jednostavnije za pripremu od suhih, jer oni trebaju samo grijanje. Ali oni imaju kratki rok trajanja (samo nekoliko dana).

struktura

Gotovo sve formule za mlijeko izrađuju se na osnovi kravljeg mlijeka. Budući da je protein kravljeg mlijeka strano našemu tijelu, on mora biti prisutan u smjesi u modificiranom obliku. Ovisno o stupnju prerade proteina mlijeka, dojenčad se može podijeliti na:

 • Prilagoditi. Napravljene su na temelju demineraliziranog seruma kravljeg mlijeka, pa su takve smjese što je moguće bliže majčinom mlijeku u njihovim svojstvima. Oni su prilično lagani, hranjivi, brzo apsorbiraju. Prilagođene mješine dizajnirane su samo za novorođenčad. Osim demineraliziranog seruma, polinezasićene masne kiseline, vitamini, minerali, nukleotidi dio su prilagođenih smjesa. Naravno, takve smjese su skuplje za proizvodnju, stoga, prema njihovim kriterijima cijena, mogu se pripisati vrhunskoj klasi. Najpopularnije mješavine prilagođene su:

- Nestle NAN (košta oko 400-500 rubalja po paketu 400 gr, ovisno o dostupnosti dodatnih komponenti);

- Nutricia Nutrilon (cijene kreću se od 375 do 650 rubalja na 400g);

- Semper (prodan u pakiranjima od 350g, raspon cijena 360-480r.);

Neke bebe pate od netolerancije na protein kravljeg mlijeka, tako da mješavine na osnovi sirutke takvog mlijeka ne odgovaraju njima. Za tu djecu postoje prilagođene formule za mlijeko na bazi koza:

- Bibikol dadilja (ambalaža 400g. Troškovi oko 1300r.);

 • Djelomično prilagođene određenom stupnju strukturalnog sastava majčinom mlijeku, one uključuju ne samo laktozu, već i saharozu, ne sadrže stabilizirani sastav mineralnih masnoća;
 • Naknadni su napravljeni od cjelovitog kravljeg mlijeka u prahu, kojem su dodani sukroza i škrob, ne sadrže sirutku.

Ovisno o dobi djece: Do 6 mjeseci - počevši, a više od šest mjeseci - sljedeći.

Također su prilagođene tekuće smjese. Najpoznatiji od njih su:

- Gotova mliječna formula NAN (cijena oko 60 rubalja po pakiranju 200 ml)

- Agush spremna mliječna formula (cijena oko 25 rubalja po pakiranju 200 ml)

 • Nepodešen. Ove smjese su izrađene na bazi proteina kravljeg mlijeka - kazein. Kao dodatne komponente, oni mogu sadržavati sve što je dostupno u prilagođenim smjesama. U sastavu su smjese vrlo "siromašne": ne sadrže taurin, masne kiseline. Prema toj značajci, u nekim izvorima neadaptirana dojenčeta je podijeljena u "manje prilagodljivu" (kazein umjesto demineralizirane sirutke, ostale komponente su kao prilagođene smjese) i "djelomično prilagođene" (kazein i loš sastav dodatnih komponenata). To nije sasvim točno jer je stupanj prilagodljivosti mješavine određen time koliko se mješavina apsorbira djetetovim tijelom i ovisi o tome što je prisutno u mliječnoj bazi: demineraliziranom sirutku ili proteinima kravljeg mlijeka. Mješavine kazeina, bez obzira na njihovu prehrambenu vrijednost, teže su probaviti pa su svi oni u svakom slučaju neprilagođeni i vrijedi ih davati tek nakon 6 mjeseci. Glavni "predstavnici" mješavina kazeina su:

- Similac (cijena od 350 do 650 rubalja za standardnu ​​ambalažu);

- Nestle Nestogena (težina pakiranja od 370 g prodana u prosjeku za 240 rubalja);

- beba (cijena za pakiranje je oko 210 rubalja).

Kako dijete raste, njegov se probavni sustav razvija. Ako su smjese na osnovi demineralizirane sirutke bolje prilagođene novorođenčadi, mješavine kazeina ili smjese čija je mliječna baza sušena kravlja mlijeka (mješavine druge i sljedeće razine) može se koristiti za djecu stariju od šest mjeseci.

Indikator dobi

Formula za dojenčad snažno ovisi o dobi djeteta za koju je namijenjen. To je zbog činjenice da kao dijete raste i razvija, dijete probavni sustav poboljšava i tijelo hranjivim zahtjevima promijeniti. Ovo je sasvim prirodan proces jer majčino mlijeko mijenja svoj sastav s rastom djeteta. Broj formule uvijek je naveden na pakiranju. Za svaki broj i oznaka određeni je dobni raspon.

Gradiranje smjesa prema dobi je kako slijedi:

 • "0" ili "pre" u naslovu - mješavina je namijenjena novorođenčadi prerane ili male težine;
 • "1" - mješavina za djecu od rođenja do 6 mjeseci;
 • "2" - mješavina za bebe od 6 mjeseci do 1 godine;
 • "3" - mješavina za djecu stariju od godinu dana.

Kao što smo već ranije rekli, kako se mješavina dobne formule mijenja, mijenja se mliječna baza: povećava se količina neprilagođenih proteina kravljeg mlijeka. Osim toga, sadržaj vitamina i minerala se povećava, jer potreba za tim tvarima postaje veća. Također se smatra da je smjesa za stariju djecu više zadovoljavajuća i visoka kalorija.

Specijalizirane i terapijske smjese

Ponekad osobine tijela i zdravlje djeteta nameću posebne zahtjeve na mješavine mlijeka. U takvim slučajevima dijete treba specijalizirane ili terapijske smjese. Ovisno o tome kakav je plan problem u mrvicama, možete odabrati sljedeću maternicu:

 • Mješavine za prerane bebe: Imaju puno proteina, vitamina i proteina sirutke u sastavu i imaju veliku energetsku vrijednost. Proizvođači označavaju pakete s takvom hranom kao "0" ili s prefiksom u imenu.
 • Mješavina fermentiranog mlijeka. Koristi se za probleme s probavom (za kolike, zatvor, za vrijeme oporavka nakon uzimanja lijeka, za liječenje disbakterijusa). Takve smjese se sastoje od mliječne kiseline i bifidobakterija. Ako bebe imaju koliku bolest, povraćanje, proljev, regurgitiranje, koristite anti-refluksnu hranu koja sadrži tvari (guma ili škrob), koje djeluju kao zgušnjivači. Na primjer: "Nutrilon AR", "Enfamil AR", "Nutrilak AR", "Frisovom". Za konstipaciju u odnosu na hranu obogaćenu gumom koja ima svojstva prehrambenog vlakna ili laktuloza. Laktuloza je disaharid koji aktivira rast bifidobakterija. Laktuloza sadrži "Detolact Bifidus", "Semper Bifidus".

Općenitije i najpopularnije miješa:

- Nutrilac Kiselo mlijeko (cijena oko 400 rubalja)

- Nutrilon kiselo mlijeko (cijena oko 410 rubalja)

- NAN Kiselo mlijeko (cijena oko 450 rubalja).

 • Smjese s visokim sadržajem željeza. Takve smjese propisane su za bebe starije od 4 mjeseca za prevenciju i liječenje anemije nedostatka željeza. Signal za imenovanje smjese s visokim sadržajem željeza niskim razinama hemoglobina u krvi djeteta. Naravno, samo jedna smjesa ne može vratiti hemoglobin u normalu, a pedijatar će propisati dodatke za željezo. Smjese s visokim sadržajem željeza na ruskom tržištu nisu pozicionirane kao ljekovite tvari, one jednostavno imaju bogatiji sastav i udio željeza u njima veći je nego u ostalim smjesama.

- Enfamil Premium (cijena oko 390 rubalja)

- Similac Premium (cijena oko 350 rubalja).

 • Hypoallergenic smjesa. Takva prehrana je neophodna za bebe koje su sklone pojavi alergijskih reakcija. Protein kravljeg mlijeka je jak alergenski, pa se u takvim smjesama koristi hidrolizirana tj. već djelomično probavljeni protein digestiraju enzimima. Hypoallergenic infant formula često ima kraticu "ON" u naslovu.

- Nutrilon Hypoallergenic (cijena oko 550 rubalja)

- NAN Hypoallergenic (cijena oko 550 rubalja)

 • Bez mlijeka od laktoze i soje. Koristi se s netolerancijom na protein kravljeg mlijeka. To je izražen oblik alergije na hranu, u kojem čak i hipoalergenske smjese neće pomoći.

- Nutrilon soja (cijena oko 560 rubalja)

- Frisosa (cijena oko 450 rubalja)

- NAN bez laktoze (cijena oko 690 rubalja)

- Similac Isomil (cijena oko 410 rubalja)

 • Mješavine protiv refluksa. Potrebno je često lutati bebe. Ove mješavine sadrže posebna sredstva za zgušnjavanje: karob gluten, riža ili kukuruzni škrob. Na pakiranju takvih smjesa često se skraćuje "A.R."

- Enfamil A.R. (cijena je oko 670 rubalja)

- Frisov (cijena oko 610 rubalja)

- Nutrilon Antireflux (cijena oko 680 rubalja)

Važno je znati! Postoji također i "dopunjavanje tijekom dojenja". Formula za dodatak se koristi kada beba nema dovoljno majčino mlijeko. Zatim koristite visoko prilagođene mješavine (oni se mogu nazvati nadomjesci za majčino mlijeko).

Odabir mješavine za novorođenče

Izbor hrane za umjetno hranjenje djeteta mora se obaviti nakon savjetovanja i pregleda bebe od strane pedijatra. Osim toga, svaki pažljiv roditelj mora biti upoznat s temeljnim načelima koja će vam pomoći odabrati pravu kombinaciju.

Da biste odabrali mješavinu za novorođenče, trebate zapamtiti što su zahtjevi visokokvalitetne dojenčadi.

 1. Za novorođene bebe morate odabrati samo prilagođenu smjesu. Oni su najbliže u sastavu za majčino mlijeko, lako probavljaju i apsorbiraju dječje tijelo.
 2. Odabirom mješavine, morate strogo pridržavati se dobnih preporuka. Moguće je započeti umjetno hranjenje novorođenčadi tek od početne faze mješavina, nemoguće je prebaciti na mješavinu druge razine prije 6 mjeseci.
 3. Ako dijete ima bilo kakvih zdravstvenih problema ili ima poteškoća s probavom, odaberite specijalizirane ili terapijske smjese. Usput, uopće nije potrebno potpuno prenijeti dijete u terapijsku smjesu. U nekim slučajevima dovoljno ga je zamijeniti sa 1-2 izvora dnevno.
 4. Nemojte slijepo slijediti oglas, uvijek samostalno proučavajte sastav smjese, usporedite je s drugim varijantama smjesa. Ako je moguće, odaberite smjesu koja ne sadrži palmino ili ulje repice, bogato vitaminima i mineralima.
 5. Obratite pažnju na rok trajanja smjese. Nemojte kupiti mješavinu s graničnim rokom trajanja.
 6. Kupite dječju hranu samo u specijaliziranim prodavaonicama.
 7. Prisutnost karnitina, linoleinske kiseline, taurina je korisna - oni su uključeni u metabolizam masti, bjelančevina, vitamina i energije, stvaranje tkiva i stvaranje unutarnjih organa.
 8. Gledajte svoju bebu na hranu. Ako imate alergije ili probavne smetnje - savjetujte se s pedijatrom. Možda odabrana mješavina ne odgovara vašem malom i treba ju zamijeniti.

Kako razumjeti da mješavina nije prikladna

Iskustvo majki čije bebe rastu na umjetnoj hrani pokazuje da pronalaženje "njihove" mješavine nije uvijek lako i brzo. Jedini način pretraživanja je metoda pokušaja i pogrešaka. Kako ne bi zadivila probavne probleme i zdravstvene probleme, majke trebaju pažljivo pratiti bebu reakciju na smjesu. Neki savjeti pomoći će vašoj majci da krene i razumije je li odabrana mješavina prikladna za vaše dijete. Stoga valja razmisliti o novoj kombinaciji ako:

 • Postoje znakovi alergije u obliku osipa i crvenila kože;
 • Dijete ima česte slabe stolice s bijelim mrljama (neprobavljene čestice smjese);
 • Dijete pokazuje anksioznost, krikove i krikove nakon hranjenja, ne održava potrebni interval između jela;
 • Dijete ne dobiva težinu (oko težine djeteta);
 • Noću, dijete spava vrlo nemirno, često se budi.

Pripremite smjesu samo u skladu s oznakom na načinu pakiranja pripreme, promatrajte udio komponenata.

Umjetno hranjenje - skupo. Roditelji koji koriste mješavinu smatraju da jedenje bebe postaje vrlo opipljiva stavka troškova obiteljskog proračuna. Međutim, da biste spremili na mješavinu, odabir jeftinijih i nisko kvalitetnih opcija ne vrijedi. Najbolja opcija za uštedu novca i biti sigurni da beba ima dovoljno za rast i razvoj dojenja, stoga pokušajte prilagoditi laktaciju i hranu, i uzmite bočicu samo kad je GW stvarno nemoguć.

Kupujte mješavine (pročitajte mješavine skladbi i recenzije):

 • Možete se upoznati s asortimanom miješanja, pročitati recenzije, opise, dobiti cijene i mješavine narudžbi uz dostavu u kuću, možete u online trgovini BABADU.RU - vezom na asortiman miksera;
 • Ili u online trgovini OBSTETRICS - Mixes.

Što je važno znati pri odabiru mliječne formule?

Popis visoko prilagođenih formula za mlijeko

Popis najbolje prilagođenih i visoko prilagođenih dojenačkih formula za novorođenčad

Ne postoji bolja prehrana za novorođenčad nego majčino mlijeko. Mama je također mnogo lakše živjeti kad nema potrebe za kupnjom, nema potrebe za djetetom kuhati ili zagrijavati, pranje posuđa nakon hranjenja. Nažalost, sve dojilje majke nemaju dovoljno mlijeka za hranjenje bebe do godinu dana. Također se ponekad događa da se majka razbolije od bolesti koja nije kompatibilna s dojenjem, a hranjenje mora biti zaustavljeno ili ona mora uzeti jake lijekove koji prodiru u mlijeko. U takvim situacijama postavlja se pitanje cijelog ili dijela umjetne prehrane, a najbolja alternativa majčinom mlijeku za dojenčad je prilagođena mješavina mliječnih proizvoda.

Prilagođena smjesa trenutno je najbolja zamjena za majčino mlijeko za malu djecu.

Kakav je sastav mliječne formule?

Formule dojenčadi nazivaju se prilagođene, budući da je njihova sastava vrlo slična majčinom mlijeku. U svom sastavu - optimalni sadržaj bjelančevina iz sirutke, koji se lako prerađuju probavnim organima djeteta. Mješavine za bebe koje su posebno izrađene za probavni sustav djeteta bogate su fosforom, kalijem i kalcijem u pravim omjerima. Oni su potrebni za tijelo djeteta za normalan rast i razvoj kosti i zuba.

U kravljem mlijeku sadržaj ugljikohidrata i vitamina niži je, a minerali i proteini - veći nego kod ljudi. Proizvođači svih prilagođenih mliječnih formula pokušavaju stvoriti prehrambeni proizvod s pripravkom koji je što bliže ženskom majčinom mlijeku.

Posebne tvari - nukleotidi, koji su uključeni u sastav mnogih modernih prilagođenih smjesa, nužni su za novorođenčad od prvog dana života. Uz njihovu pomoć, imunološki sustav bebe je potpuno razvijen. Oni su u strašnoj potrebi za svim njegovim razvojnim organima i tkivima: krvne stanice, kože, crijevne sluznice. Nukleotidi služe kao građevinski materijal za DNA. Zahvaljujući njima, nastaje prirodna mikroflora želuca i crijeva novorođenčeta. Postoji mnogo više nukleotida u ženskom mlijeku nego u kravljim ili kozjim mlijeku.

Prilagođene mliječne formule za bebe prvih 5-6 mjeseci života također sadrže taurin aminokiselina. Posebno je važno primati preuranjene bebe, jer je kiselina iznimno važna za pravilnu formiranost vizualnog analizatora i živčanog sustava novorođenčadi, a također sudjeluje u proizvodnji žučnih kiselina.

U dječjoj formuli sadrži 45-50 g / l taurina. Tijelo novorođenčeta do 1 mjeseca ne može samostalno sintetizirati ovu tvar pa ga treba primiti od hrane. Sve prilagođene mliječne formule podijeljene su u vrlo prilagodljive, manje prilagođene i djelomično prilagođene.

Visoko prilagođena dječja formula

Prilagođena mliječna formula ove vrste najbliža je u sastavu za ljudsko mlijeko. Osmišljen je za najmanji - od rođenja do šest mjeseci. Unatoč činjenici da su ovi proizvodi "početna formula" namijenjeni za vrlo rano doba, oni mogu hraniti djecu gotovo godinu dana. Glavni nedostatak ove vrste hrane je njezin vrlo velik trošak. Ispod je popis najčešće korištenih za umjetnu prehranu suhih proizvoda ove vrste:

 • "Baby-1" - Nutricia, Rusija;
 • "Nan-1" (Nan-1) - Nestle, Švicarska;
 • "Hipp PRE" (Hipp Pre) - Hipp, Austrija;
 • "Humana PRE" (Humana PRE) i "humana-1" (Humana-1) - Humana, Njemačka;
 • "Friso PRE" (Friso PRE) - Friesland Campina, Nizozemska;
 • "Hipp 1" (Hipp 1) - Hipp, Austrija;
 • "Frisolac-1 Gold" (Frisolac-1 Gold) i "frisolac-1" (Frisolac-1) - Friesland Campina, Nizozemska;
 • "Nutrilon-1" (Nutrilon-1) - Nutricia, Nizozemska;
 • "Semper Baby-1" (beba Semper-1) - Semper, Švedska;
 • "Lasana PRE" (Lazana PRE) i "lasana-1" (Lazana-1) - Humana, Njemačka.

Visoko prilagođene formulacije za mlijeko za dojenčad mlijeka su što je moguće bliže majčinom mlijeku.

Manje prilagođene smjese

Dječja hrana ove vrste već je nešto drugačija u sastavu od majčinog mlijeka. U manje prilagođenim mliječnim formulama sadržani su svi vitamini, minerali i elementi u tragovima potrebni za drugu polovicu godine života. Proizvodi "sljedeće formule", za razliku od visoko prilagođenih, sadrže više željeza. To je zbog činjenice da tijelo djeteta u prvim mjesecima života sadrži dovoljnu količinu željeza, koja je još uvijek naslijeđena od majke tijekom perioda intrauterinalnog života. Nakon što dijete dosegne dob 5-6 mjeseci, željezne rezerve moraju se nadopunjavati. Izvrsni izvor željeza, poput cinka, kalcija i bakra, takve su smjese:

 • "Baby-2" - Nutricia, Rusija;
 • Detolact - Ukrajina;
 • "Semper Baby-2" (Semper Baby-2) - Semper, Švedska;
 • "Nan-2" (Nan-2) - Nestle, Švicarska;
 • "Humana-2" (Humana-2) i "humana-3" (Humana-3) - Humana, Njemačka;
 • "Hipp-2" (Hipp-2) i "hipp-3" (Hipp-3) - Hipp, Austrija;
 • "Frisolac-2 Gold" (Frisolac-2 Gold) i "frisolac-2" (Frisolac-2) - Friesland Campina, Nizozemska;
 • "Nutrilon-2" (Nutrilon-2) - Nutricia, Nizozemska.

Djelomično prilagođene mješavine za djecu

To su prilagođene mliječne formule takozvane "formule kazeina", koje imaju deblju konzistenciju. Preporuča se djeci od 5-6 mjeseci, posebno onih koji imaju poteškoća sa zadržavanjem hrane i često pljuvaju odmah nakon jela. Djelomično prilagođena mliječna formula ove vrste je najpovoljnija. U ovom proizvodu iz ugljikohidrata, osim laktoze, saharoze i škroba su prisutni. Najčešće mješavine ove vrste su:

 • "Nestogen" (ne-carinski) - Nestle, Švicarska;
 • "Sunce" - nutritic, Rusija;
 • "Similac" (similac) - Abbott Laboratories, SAD;
 • "Baby-1 Plus" - Nutricia, Rusija;
 • "Beba" i "beba" - Ukrajina.

Tekuće prilagođene smjese "Agusha"

Mnogi roditelji vjeruju da je potpuno spremno za upotrebu tekuće mješavine bolje apsorbira mrvice od suhog, što mora biti razrijeđeno. Najpopularnije među majkama bila je ruska tekućina adaptirana mliječna formula Agusha, stvorena za hranjenje bebe do godinu dana. Agusha-1 i Agusha-2 su proizvedeni. Broj 1 u naslovu znači da se smjesa preporučuje djeci od rođenja do šest mjeseci, a broj 2 - od šest mjeseci i stariji. Smjese "Agusha" za svako doba razlikuju se po boji pakiranja. S druge strane, svaka od njih ima dvije vrste: sterilizirano i kiselo mlijeko.

Mame govore o tim tipovima na različite načine. Neka djeca vole steriliziranu "Agusha", a drugi vole kiselo mlijeko. Nema posebne razlike u njihovom sastavu. Jedina je razlika u tome što se sterilizirani proizvodi trebaju konzumirati odmah nakon otvaranja pakiranja, a fermentirano mlijeko "Agusha" može se čuvati u otvorenom pakiranju do 12 sati.

Agusha mlijeko u prahu pomaže u rješavanju nekih problema s probavom i ne treba ga razrijediti.

Neupadljive mješavine mlijeka

Ti proizvodi su napravljeni od cijelog mlijeka životinja i nisu podvrgnuti specifičnoj obradi. Apsolutno ne mogu hraniti bebe u prvih šest mjeseci života, jer vrlo malo sliče majčinom mlijeku.

Ako uopće nije moguće kupiti skupu prilagođenu mliječnu formulu za bebu, onda je bolje u smjeru pedijatra da mu naređuje hranu u dječjoj mliječnoj kuhinji. Kuhani u mliječnoj kuhinji pomoću posebne tehnologije bebe kefirchik ili mlijeko donijet će više pogodnosti od neprilagođenih smjesa. U ovoj situaciji, trebate unijeti djetetu komplementarno hranjenje malo ranije nego što se očekuje prema dobi.

Kako odabrati smjesu za hranjenje djeteta?

Prehrana se odabire ovisno o dobi, zdravlju djeteta, njegovoj sklonosti alergijama, kao io stupnju prilagodbe proizvoda i materijalnih sposobnosti obitelji. Vrlo je teško odabrati prvu smjesu za bebu jer većina mliječnih formula vrlo je slična jedna drugoj u sastavu. Čak i visoko prilagođena smjesa može uzrokovati alergije, ali u isto vrijeme dijete koje je djelomično prilagođeno može tolerirati dobro, i obrnuto.

Novo za mrvice hrane treba dati da ga malo probati i postepeno povećavajte dio, kao na početku hranjenja. Istodobno, pažljivo pratiti stanje kože - jesu li crvene mrlje, dječja stolica - postoji li zatvor ili proljev, je li trbuh natečen? Na najmanje znakove netolerancije, mješavinu treba zamijeniti drugom. Ako se beba osjeća dobro, vesela, aktivna, normalno raste i razvija - to znači da ste napravili pravi izbor i hrana je potpuno prikladna za njega.

Upozorenje! Sve informacije na stranicama pružaju se samo kao referentne svrhe i služe samo u informativne svrhe. Za sva pitanja dijagnoze i liječenja bolesti potrebno je konzultirati liječnika radi konzultacija s osobom.

Korisnički ugovor
Kopiranje materijala s web mjesta bez pismenog dopuštenja administracije i aktivne veze http://vseprorebenka.ru je zabranjeno.

© "Sve o djetetu", 2016 - 2017

Prilagođene mliječne formule: umjetna prehrana djece prve godine života

Svaka majka nastoji dati djetetu najbolje od svega i sve radi kako bi produljila dojenje što je dulje moguće. No, tako se događa da već od rođenja djeteta treba prenijeti na umjetno hranjenje i početi ga hraniti posebnom hranom koja uključuje prilagođene mliječne formule.

Visoko prilagodljiv proizvod

Izbor mješavine za bebu treba se približiti punom odgovornošću, osobito onim roditeljima čija djeca pate od alergija, gastrointestinalnog uzrujanja i drugih bolesti. Ovdje su eksperimenti barem izvan mjesta jer prehrana je od najveće važnosti za zdravlje djeteta.

Ne postoji ništa bolje majčinom majčinom mlijeku jer ga može pružiti svim važnim hranjivim tvarima, mineralima i vitaminima, pa je glavni zadatak odabrati proizvod čija formula je što bliža formuli majčinog mlijeka.

Klasifikacija mješavina mješavine mlijeka je takva da se danas na tržištu može naći vrlo prilagodljiv, manje prilagođen i djelomično prilagođen proizvod.

Visoko prilagođene ili "inicijalne" mješavine za sve njihove sastojke maksimalno se pojačavaju u sastavu ljudskog mlijeka. Uloga proteina ovdje igraju serumski kolege, koje dijete najbolje apsorbira.

U idealnom omjeru su minerali poput kalija i fosfora, koji su potrebni tijelu za mineralizaciju kostiju. Većina tih spojeva obogaćena je taurinom - tvarima prisutnim u majčinom mlijeku i odsutnom u kravljem mlijeku.

Brojne studije pokazuju da ova slobodna aminokiselina ima pozitivan učinak na proces probave i apsorpciju masti u crijevima, kao i na razvoj sive tvari mozga i mrežnice. Njegova uloga u formiranju kostiju i mišića preranih beba je izuzetno velika.

Visoko prilagođene mješavine mlijeka sadrže nukleotide u svom sastavu - tvari koje su biološki aktivne i sudjeluju u sazrijevanju djetetovih tkiva, kao i stvaranje imunološkog sustava. Osim toga, oni imaju pozitivan učinak na probavne procese.

Takvi se spojevi preporučuju u prehrani slabih, prijevremenih dojenčadi s malom težinom, budući da su u stanju potpuno pružiti svim potrebnim vitaminima - A, E, C, D, B grupama i mineralima - kalij, kalcij, cink, željezo, jod, bakar, fluor i drugi. Najbolje do danas su proizvodi poput NAN, Nutrilon, Nutrilak, Heinz, Hip, Agusha, Nestozhen itd.

Prilagođeni i manje prilagođeni proizvod

Što znači mješavina mliječnih mlijeka? To znači smjesu namijenjenu za hranjenje mrvica prvih 12 mjeseci života. Na takvom proizvodu obično pišu broj "1" i dodatno označavaju dob djeteta, na primjer, "Nutrilak 0-6". Manje prilagođena formula za suhi mliječ se hrani bebi, počevši od 5-6 mjeseci starosti.

Takve formulacije su bazirane na kazeinima, a proteinima sirutke nisu dodani. Kod stakla mlijeka nastaje kazein, a ovaj proizvod čini mješavinu viskoznije što je osobito važno za dojenčad koja često i obilno pljuje hranu.

Naknadna prilagođena dječja formula također je bogata mineralima, vitaminima i mikroelementima koji su potrebni za druga 6 mjeseci života. Sadržaj željeza u takvim spojevima se povećava, budući da od dobi od 4 mjeseca njegove rezerve u tijelu djeteta počinju iscrpiti.

Iz istih razloga, proizvodi s brojem "2" na banci imaju više cinka, bakra i drugih minerala. Među naknadnim proizvodima možemo izdvojiti isti "NAN", "Nutrilon", "Baby", "Nutrilak", "Hip", "Baby", "Humano", "Nestozhen" itd.

Djelomično prilagođen proizvod

Djelomično prilagođene mliječne formule treba prenositi kada dijete odraste dobi od 4-6 mjeseci. Oni, kao i manje prilagođeni proizvodi, mogu imati protein kazeina ili sirutke, ali samo djelomično ponavljaju formulu majčinog mlijeka.

Proizvođači proizvode takve mješavine za novorođenčad označene na limenku ili kutiji "0-12", kao i djeci nakon godine označene s "3". Ova grupa proizvoda uključuje "Baby", "Sun", "Baby", "Detolact" itd.

Što još može biti hrana za djecu

Na tržištu se može naći i suha i tekuća mješavina mlijeka. Drugi, naravno, ima svoje prednosti, a u nekim slučajevima liječnici preporučuju da hrane bebu samo s takvim spojevima, ali se rijetko nalaze u trgovinama, jer je njihovo rok trajanja vrlo mala i skupo. Među njima su i brendovi poput "Agusha", "Tuttels" i "Baby".

Sljedeće vrste: svježi i fermentirani mliječni spojevi. Fermentirani mliječni proizvod podvrgava se industrijskoj bakterijskoj fermentaciji i obogaćen kiselinama. Bjelančevina u njima ima drskost, i to osigurava lakšu probavu.

Proces njihove evakuacije iz želuca usporava, što rezultira povećanjem izlučivanja gastrointestinalnog trakta i bržom probavom i apsorpcijom hrane u crijevu. U debelom crijevu, koju nazivam debelo crijevo, ova mješavina pokazuje antibiotsku aktivnost protiv patogene mikroflore, osiguravajući stvaranje normalne intestinalne biocenoze.

Fermentirani mliječni spojevi aktiviraju izlučivanje gušterače i enzima u crijevima, povećavaju izlučivanje žuči, što omogućuje bolju probavu hrane. U arsenalu njihovih akcija, normalizacija metabolizma, stimulacija stvaranja krvi, povećana imunost.

Takve formulacije preporučuju hranjenje djece s poremećajima crijeva, dysbakterijusa, alergijske diateze, manifestacije pothranjenosti i prijevremenog zastoja.

Ovisno o potrebama bebe i bolesti koje ima, liječnik može preporučiti da roditelji kombiniraju svježe i fermentirane mliječne formulacije.

Usluge katalozi Forum

 • trudnoća
  • planiranje
  • Razdoblje gestacije
  • Tjedna trudnoća
  • Prehrana za trudnice
 • rođenja
  • trening
  • Rođenje
  • Postpartum razdoblje
 • Novorođenče
  • zdravlje
  • dojenje
  • Umjetno hranjenje
  • briga
  • razvoj
 • grudnichok
  • zdravlje
  • razvoj
  • briga
  • Uvođenje komplementarne hrane
 • od 1 do 3
  • zdravlje
  • Psihologija i obrazovanje
  • Kreativnost i razvoj
 • od 3 do 6
  • zdravlje
  • Psihologija i obrazovanje
  • Kreativnost i razvoj
 • Od 6 do 9
  • zdravlje
  • škola
  • psihologija
  • Kreativnost i razvoj
 • od 9 do 16
  • zdravlje
  • psihologija
  • škola
  • Život i posao
 • obitelj
  • odnosi
  • Zdravlje i njega
  • Životni stil
  • Uspješna mama
  • Obiteljski horoskop
  • Roditelji zvijezda
  • plakat
  • Ideje za dom
  • Putovanje s djecom
  • TV emisija
 • DJECA HRANA
  • Prehrana za trudnice
  • Dijete prehrana
  • mamac
  • recepti
  • Imenik proizvoda

Prilagođena dojenčeta za hranjenje dojenčadi u Ukrajini

Sapa Irina Yuryevna

Najpovoljnija prehrana za novorođenče i novorođenče je majčino mlijeko. Ali s nedostatkom majčino mlijeka, odsutnosti ili medicinskih kontraindikacija za dojenje, postoji potreba za prijenos bebe na miješanu ili umjetnu hranu.

Spektar suhih prilagođenih formula za prehranu djece prve godine života na tržištu Ukrajine danas uključuje više od 40 predmeta. Uglavnom je mješavina uvezenih. Tri biljke hrane za bebe koje su trenutno dostupne u Ukrajini još ne mogu osigurati potrebnu raznolikost i broj mliječne formule. Izbor specifične mješavine za dijete treba se temeljiti prvenstveno na procjeni stanja bebe i svojstvima njegovog razvoja. Nažalost, materijalno stanje roditelja igra važnu ulogu u kupnji mješavina: visoko prilagođene uvezene mješavine košta 20 do 60 UAH po pakiranju (oko 10-20 dana), a domaći "Kid" - 5-7 UAH. I premda mnogi tvrde da se prehrana djece ne može spasiti, ovaj faktor treba uzeti u obzir prilikom odabira mješavine za bebu, budući da to zahtijeva dugačak prijem mješavine koja odgovara djetetu.

Pravila za odabir smjese:

konzultirati pedijatra;

ako dijete dobije mješavinu u bolnici za majku i dobro se osjeća, potrebno je pojasniti koja je mješavina koju je primio i dalje hraniti s tom smjesom;

uzeti u obzir dob djeteta;

odabrati visoko prilagođene mješavine za djecu u prvoj polovici godine života i manje prilagođene djeci u drugoj polovici godine;

procijenite individualnu toleranciju mješavine djetetu - ako znakovi netolerancije (dijateza, bolovi u trbuhu, regurgitaciju itd.) konzultiraju pedijatru i mijenjaju smjesu. Ali ne možete "skočiti" iz jedne mješavine u drugi svakih 1-2 dana. Prilagodba novoj vrsti hrane javlja se u roku od 3-5 dana.

Pažljivo proučite informacije na naljepnici. sastav smjese, količina svih sastojaka, kalorijski podaci;

Taurin mora biti u mješavini (slobodna aminokiselina sa sadržajem sumpora). Taurin je uključen u formiranje tkiva mozga, retine, probavu i apsorpciju masti, formiranje zaštitnih funkcija tijela u prvim mjesecima novorođenčeta;

Poželjno je prisutnost karnitina u smjesi. Karnitin je aktivni biokemijski spoj sličan vitaminu koji je uključen u metabolizam masti, proteina, vitamina i energije unutar stanice;

morate provjeriti da li smjesa sadrži linolensku kiselinu (bitne masne kiseline potrebne za pravilnu formiranost mozga djeteta i mrežnicu);

u smjesi na temelju kravljeg mlijeka treba biti sirutka. Primjenjuje se umjesto kazeina kravljeg mlijeka, koji osigurava bližu aproksimaciju aminokiselinskog sastava smjese s aminokiselinskom sastavu majčinog mlijeka. Zbog prisutnosti sirutke, u njezi djeteta dolazi do blagog i lakšeg probavljivog ugrušivanja hrane;

provjeriti rok trajanja smjese;

pažljivo pročitajte informacije o načinu pripreme smjese: treba biti jasno i razumljivo;

ako je smjesa prikladna za bebu, morate biti sigurni da ćete u budućnosti lako kupiti tu mješavinu ili kupiti nekoliko paketa odjednom, uzimajući u obzir rok trajanja;

Kako vaše dijete odrasta, idite na mješavinu istog proizvođača za djecu druge polovice godine.

Podjela prilagođenih smjesa prema stupnju njihovog sastava majčinom mlijeku:

Visoko prilagođen. Ove smjese sadrže sirutku, a na modelu majčinog mlijeka neki biološki aktivni sastojci (taurin, kolin, lecitin, inozitol), koji igraju važnu ulogu u formiranju djetetovog tijela. Koristi se za djecu iz neonatalnog razdoblja. Broj 0 i prefiks pokazuju da su mješavine namijenjene prehrani prvih i novorođenčadi, a slika 1 - od trenutka rođenja do 4-5-6 mjeseci.

To uključuje:

 • "Nutrilon"
 • "Neonatal" (Nizozemska),
 • "Nan", "Alfar" i "Alprem" (Švicarska),
 • "Prehipp" i "Hipp-1" (Austrija),
 • "Puleva-1" (SAD)
 • Tutelli ("Valio"),
 • Enfamil-1 (Holland / USA),
 • "Pre-Heinz" (SAD)
 • "CMA" (SAD)
 • "Bona" (Finska),
 • "Picomil" (Slovenija),
 • "Samper Baby" ("Samper Foods and Co.", Švedska)
 • "Heinz" (Engleska)
 • "Humana" (Njemačka).

Manje prilagođene smjese. Ova podskupina uključuje mješavine (ili kao što se nazivaju i formulama) uz prisustvo proteina kravljeg mlijeka - kazein:

 • "Similak", "Similak sa željezom" (SAD)
 • Impress (Njemačka)
 • "Enfamil", "Enfamil s željezom", "Enfamil-2" (Nizozemska / SAD),
 • "Nutrilon 2".

Za razliku od prve vrste mješavina, koja se koristi od rođenja do 4-5 mjeseci, druga skupina se preporučuje za djecu od 5-6 mjeseci. Broj 2 u ime smjese sugerira da su namijenjeni bebama druge polovice života.

Djelomično prilagođene smjese. Ovi proizvodi više ne sadrže takve dodatke prehrani kao što su taurin, kolin i niz masnih kiselina. Ova grupa smjesa uključuje:

 • "Baby"
 • "Beba" (Ukrajina, Rusija),
 • "Detolact", "Sunshine", "Vitalact-DM", "Vitalact obogaćeni", "Vitalact-M" (Ukrajina)
 • Milumil (Njemačka)
 • "Milazan" (Njemačka).

Preporučene mješavine ovisno o stanju djeteta:

Mješavine bez laktoze i niske laktoze za djecu s smanjenom aktivnošću enzim laktaze u crijevima, netolerancije na laktozu, tendenciju proljeva (dijareja), akutnim crijevnim infekcijama:

 • Al 110
 • Nutrilon niska laktoza
 • Similac-izomil
 • Similac Aldolak

Prilagođene mješavine bez mliječnih proizvoda koje sadrže proteine ​​soje i namijenjene djeci koja imaju kravlje mlijeko-protein netoleranciju, laktozu, s galaktozomijom:

 • Alsoy
 • Bona soja
 • Nutrija soja
 • Peptid Soja
 • Soja-sempai
 • Tutelli soje
 • Heinz Soy Blend
 • Humana LP (klinička prehrana) SL
 • Humana-soje
 • Enfamil soja

Prilagođene mješavine na bazi hidrolizata proteina sirutke za djecu s teškim alergijama na kravlje mlijeko i laktozu, s dubokom preuranentnošću, cističnom fibrozom, poremećajem upijanja usta (malapsorpcijski sindrom), u pred-i poslijeoperativnom periodu:

 • Alfaro
 • Pepti Junior
 • Portagen (MilJohnson, Sjedinjene Američke Države)
 • Puleva 1 (SAD)
 • Humana HA (hipoalergensko) 1 - s novorođenčetom
 • Humana GA 2 - od 5 mjeseci života
 • Hipp HA (hipoalergensko) 1 - od rođenja
 • Hipp HA (hipoalergensko) 2 - od 4 mjeseca

Željezni obogaćeni mliječni proizvodi:

 • Detolakt
 • Nestogen
 • Nutrilon 2
 • Similac sa željeza
 • SMA s željeza
 • Samper beba 1, Samper beba 2 (Semper, Švedska)

Prilagođene mješavine za hranjenje beba rođenih prerano, s malom težinom i nedostatkom dobitka na težini:

Prilagođena formula za hranjenje djece s sindromom regurgitacije, povraćanje:

 • Nutrilon -AR (anti-refluks)
 • Similak Isovok
 • Samper Lemolak (Semper, Švedska)
 • Frisovom (Nizozemska)

Adaptirane smjese za djecu s crijevnom disbiosom:

 • NAN fermentirano mlijeko (Nestle)
 • Bifidus (Semper, Švedska)
 • NAS od 6 mjeseci s bifidobakterijama (Nestle)

Mješavine bez glutena za djecu s celijakijom:

 • Al-110 (Nestle)
 • Soja-sempai
 • Hipp 1
 • Humana HN
 • Humana HN s MCT (klinička prehrana s trigliceridima srednjeg lanca)

Mješavine bez fenilalanina za djecu s fenilketonurijom:

Dobrobit djeteta, njegov pravilan fizički i mentalni razvoj bit će kriterij koji ste odabrali pravu kombinaciju za bebu. Kada se umjetno hranite djecu s visoko prilagođenim smjesama, treba uzeti u obzir da oni uključuju vitamine i minerale, uključujući vitamin D. Stoga se ne provodi sprječavanje raka u takvoj djeci. Sva pitanja i problemi prehrane djece treba riješiti pedijatrom, pedijatrijskim gastroenterologom i pedijatrijskim nutricionistom. Potrebno je stjecati miješanja u specijaliziranim odjelima supermarketa, u trgovinama drogerijama ili dućanima za dječju hranu.