Žene cijepljenja preuranjenih beba: raspored cijepljenja, kontraindikacije

Hrana

U suvremenom svijetu, brigu o zdravlju i dobrobiti djeteta rođen je primarni zadatak za novopriječen roditelja. Jedna od ključnih uloga u formiranju imuniteta nesumnjivo se odvija cijepljenjem, sprečavanjem infekcije najopasnijim infekcijama, a isto tako dopuštajući smanjenje negativnih učinaka bolesti, ako se ipak dogodilo.

Uvođenje antigenskog materijala pod strogom kontrolom pedijatara u skladu s nacionalnim kalendarskim preventivnim cijepljenjem.

Tijelo novorođenčeta, u pravilu, izuzetno je slabo i nesposobno izdržati sudare s većinom patogena zaraznih bolesti. Unatoč zaštiti materinskih antitijela dobivenih od majčinog mlijeka, djeca se, naravno, moraju cijepiti.

Djeca dobivaju prvo cjepivo u prvim satima nakon rođenja, a zatim nastavljaju cijepljavati tijekom prve godine života. Dodatna zabrinutost, kako kod roditelja, tako i kod liječnika, uzrokuje prerane bebe, naročito kod niske tjelesne mase. Cijepljenje ove kategorije novorođenčadi ima niz obilježja.

Je li moguće cijepiti takve bebe?

Suprotno nestabilnom stanju djece koja su se pojavila prije rođenja namjeravanog rođenja, u većini je slučajeva uobičajeno ih cijepiti u skladu s klasičnom shemom cijepljenja. Često nema potrebe mijenjati dozu lijeka ili vrijeme njegovog uvođenja, budući da je djetetovo tijelo sposobno odgovoriti na cjepivo s proizvodnjom protutijela u dovoljnim količinama.

Ipak, za svako takvo dijete stvara se individualni raspored, koji odražava stanje njegovog zdravlja. Cijepljenje se provodi tek nakon savjetovanja s neonatologom, neuropatologom i imunologom. To su ti stručnjaci koji donose svoju presudu o stanju djeteta - procjenjuju stupanj razvoja svojih unutarnjih organa.

Prikazano je pažljivo praćenje respiratornih, kardiovaskularnih i živčanih sustava mrvica, budući da su oni posebno izloženi riziku i najčešće su izloženi disfunkciji.

Raspored za do godinu dana

Popis bolesti protiv kojih se obavlja obvezno cijepljenje prijevremenih beba starijih od jedne godine uključuje sljedeće infekcije:

 • Hepatitis B.
 • Ospice.
 • Rubeola.
 • Kašalj kašalj.
 • Difterija.
 • Dječja paraliza.
 • Tuberkuloza.
 • Tetanusa.
 • Hemofilična infekcija.
 • Zaušnjaci.

Hepatitis B

Virusna infekcija naziva hepatitis B je opasna zbog komplikacija, uključujući cirozu jetre. Uvođenje lijeka je kontraindicirano ako težina novorođenčeta nije dosegla 1,5 kg. U drugim situacijama cijepljenje se provodi u prvim satima nakon rođenja. Nedostatak kašnjenja je važan u tim slučajevima ako postoji visoki rizik od infekcije, na primjer, od bolesne puerperalne.

Cijepljenje se provodi prema slijedećoj shemi:

 1. prvi dan nakon rođenja;
 2. mjesec dana nakon prve doze;
 3. za 6 mjeseci.

U pravilu, ovo cjepivo se prilično dobro podnosi, ali mogući su sljedeći simptomi: mučnina, vrtoglavica, pogoršanje općeg stanja, crvenilo i otekline na mjestu ubrizgavanja.

tuberkuloza

Zaštita od tuberkuloze osigurava BCG cjepivo. Kada BCG može biti učinjeno na prerano novorođenče? Za bebe čija je težina pri rođenju ne dosegla 2 kg, ovo se cjepivo odgađa sve do potrebnih parametara tjelesne težine i iscjedka iz medicinske ustanove u kojoj se provodi skrb.

Dok ostatak djece to dobiva 3-4 dana. U suradnji s liječnikom, injekcija se prenosi iu takvim slučajevima ako je beba primila transfuziju krvi, kao i ako postoje patološke promjene u mozgu.

U drugim situacijama, prijevremena djeca primaju prilagođeni BCG-M cjepivo.

Udaranje kašlja, difterije i tetanusa

Smrtnost novorođenčadi zbog infekcije s tim mikroorganizmima je vrlo visoka. Bolesti uzrokovane patogenima krvarenja kašlja, difterije i tetanusa karakteriziraju teške i kobne, jer je dječje tijelo ozbiljno pogođeno toksičnim tvarima.

Nuspojave ovog cjepiva (DTP) su najizrazitije. To je prvenstveno zbog činjenice da ona uključuje aktivnu komponentu toksina difterije, tetanusa i pertusisa. Cjepivo, rođeno prije vremena, troši 3 mjeseca.

Poliomijelitis i hemofilna infekcija

Akutna priroda tih bolesti koje mogu utjecati na središnji živčani sustav zahtijeva cijepljenje, uključujući prerane bebe. Prva doza se primjenjuje za 3 mjeseca. Tada se ponavljaju još dva postupka s razlika od 1 mjeseca. Takva imunizacija na tri razine čini zaštitu djeteta do 10 godina.

Parotitis, ospice i rublja

Bolesti ove skupine javljaju se u maloj djeci u obliku opasnom za život. U nedostatku medicinske dodjele, za prerane bebe, dodjeljuje se prema stvarnoj dobi - jednom u 12 mjeseci.

Moguće komplikacije i načine kako ih spriječiti

Cijepljenje je najvažniji korak na životnom putu sićušne osobe. Treba imati na umu da danas ne postoji drugi način za zaštitu osobe od infekcija. Zdravlje i život djeteta izravno ovisi o njima.

Odbijanje cijepljenja može uzrokovati teške komplikacije, kao što su paraliza, oštećenja mozga, pluća, kardiovaskularni sustav, kao i uzrok smrti.

Svako cijepljenje uključuje specifičnu reakciju tijela, što se zove komplikacija. Rast temperature tijela, letargija i odbijanje jesti prirodni su odgovor dječjeg imunološkog sustava, jer tijelo razvija zaštitu od bolesti. Izvan norme su:

 • tjelesnu temperaturu iznad 40 stupnjeva celzijusa;
 • gubitak svijesti, konvulzije;
 • gušenja i osip na mjestu ubrizgavanja.

Takvi slučajevi su iznimno rijetki, oni se uvijek smatraju posebnom medicinskom komisijom.

Da bi tijelo pravilno reagiralo na cijepljenje, nakon razvijanja s dovoljnom količinom protutijela, potrebno je osigurati da dijete trenutno nema akutne bolesti. Neke infekcije koje su nedavno prenesene na bebu mogu uzrokovati uklanjanje medicinskih sredstava za injekcije koje traju do šest mjeseci.

To uključuje:

Ovo pitanje isključivo je u nadležnosti pedijatara koji u slučaju opasnosti za prerano dijete može odlučiti da ga smjesti u bolnicu da prati dijete.

Prva pomoć

Pojava akutnih reakcija kod djeteta ovisi isključivo o pojedinim osobinama njegovog tijela. U pravilu, svaki odgovor na cijepljenje - suzu, uznemireni san, nedostatak apetita, odlaze sami za 3-5 dana. Ako je beba duže vrijeme bolestan, potrebno je hitno konzultirati liječnika.

Uz značajan porast temperature i kršenje općeg stanja upotrebe paracetamola u obliku svijeća ili sirupa.

Također opasnost je širenje crvenila i oteklina na području promjera veće od 5 cm, gnojidbe, reakcije perifernih limfnih čvorova. Takvi simptomi su razlog neposrednog liječenja medicinskom osoblju.

Za pravodobno pružanje prve pomoći prerane bebe u slučaju napadaja i anafilaktičkog šoka, oštećenja živčanog sustava, ubrizgavanje se provodi u bolnici. Ako liječnik procjenjuje takve rizike kao minimalan, cjepivo se vrši u klinici, gdje je potrebno ostati pola sata nakon uvođenja.

Liječnički savjet

Da bi se smanjili rizici imunizacije preranog djeteta, bit će relevantne sljedeće preporuke:

 1. 3-4 dana prije cijepljenja potrebno je ograničiti djetetovu komunikaciju s drugim ljudima što je više moguće.
 2. Nemojte hraniti bebu sat vremena prije cijepljenja.
 3. Dehidracija je neprihvatljiva.
 4. Pokazano je da je dijete u čistom, hladnom i vlažnom zraku.
 5. Hodati samo na nekonzornim mjestima.
 6. Nemojte ući u prehranu djeteta novih proizvoda.
 7. Obavezno se posavjetujte s pedijatrom i uskim specijalistima o stanju djeteta.

Stoga, kod cijepljenja preuranjenih dojenčadi važno je uzeti u obzir osobitosti njihovog imunološkog odgovora. Međutim, u obje prerane i male težine, većina standardnih cjepiva može se uspješno koristiti.

Starost početka cijepljenja za prerane bebe jednaka je onoj za full-term baby bebe, osim BCG cjepiva i cjepiva protiv hepatitisa B kod djece mase manje od 2000 g, koje bi se trebale primjenjivati ​​prema posebnom rasporedu.

Imunizacija preranog beba počinje, u pravilu, u bolnici u skrbi sa stalnim praćenjem vitalnih funkcija. Kompetentni individualni pristup svakom novorođenčetom rođenog je ključ uspješnog cijepljenja, koji će osigurati pouzdanu zaštitu tijela od najopasnijih infekcija i posljedica sudara s njima.

Cijepljenje djece posebnih skupina

1. Koje su kronične bolesti kontraindikacije za cijepljenje?

Pacijenti sa svim oblicima imunodeficijencije (za žive cjepiva) i progresivne bolesti živčanog sustava i afebrilne konvulzije (za DTP). Djeca s drugim kroničnim bolestima koji ne utječu izravno na imunološki sustav trebaju primiti ista cjepiva kao i zdravi. Cijepljene su tijekom remisije; liječenje koje oni mogu primiti (osim imunosupresivnih) nije kontraindikacija cijepljenja.

2. trebam li promjene u doziranju cjepiva ili vremena cijepljenja za prerane bebe?

Ne, to nije nužno jer čak i najmanja djeca mogu odgovoriti na primarnu inokulaciju formiranjem antitijela u dovoljnim titrima kako bi ih zaštitili. Budući da je uvođenje DTP + OPV + HIB na vrlo prerane bebe (2-3 mjeseca) može dovesti do povećanja apneje, bolje je to izvesti prije nego što dijete bude pušteno kod kuće do 2-3 mjeseca.

3. U kojoj mjeri cjepiva "senzibiliziraju" djecu s odgovarajućom predispozicijom, tj. Povećati osjetljivost djece na alergene na koje već reagiraju ili na nove alergene ("parallergija")?

Cjepivo može biti faktor za rješavanje djece koja imaju anafilaktičku osjetljivost na neke od njihovih komponenata (kvasac, aminoglikozidi, bjelanjak, želatina). Teoretski, oni mogu uzrokovati alergije na te tvari, iako u svakodnevnom životu postoji mnogo više mogućnosti za takvu alergiju. Promatranja su pokazala da se razine općih IgE i antitijela ove klase različitim alergenima ne značajno mijenjaju nakon cijepljenja, što ukazuje na to da su alergični na njihovo djelovanje.

4. Djeca s astmom ili atopijskim dermatitisom nakon uvođenja DTP ili ADS ponekad daju povišene alergijske manifestacije. Kako nastaviti cijepljenje?

U većini slučajeva, pogoršanje je povezano s drugim čimbenicima (greška hrane, kontakt s alergenom) ili s nedovoljno intenzivnim osnovnim tretmanom. Cijepljenje treba nastaviti, postizanje zadovoljavajuće kontrole simptoma, moguće uz dodatak antihistaminskih lijekova - 2-4 dana prije i poslije cijepljenja.

5. Da li perinatalna encefalopatija zahtijeva kašnjenje cijepljenja?

Ova dijagnoza, koja se ne koristi u drugim zemljama, u Rusiji i CIS-u, ukazuje na poremećaje čiji se razvoj odvija tijekom prvih 3-4 tjedna. života. Kasnije, ta djeca mogu imati ne progresivne (ustrajne ili regresivne) neurološke znakove koji ne utječu na cijepljenje. Odgađanje cijepljenja je opravdano samo za vrijeme razjašnjenja stupnja napredovanja procesa, a moguće je (i nužno) to učiniti u prvih 1-2 mjeseca života, tj. prije početka DPT + OPV cijepljenja.

6. Kako cijepiti dijete s poviješću konvulzija?

Dijete s kratkim (manje od 15 min.) Generalizirane febrilne konvulzije cijepljene su prema kalendaru, propisivajući paracetamol 1-2 dana nakon DTP i 4-6 dana nakon ospica. Djeca s afebrilnim napadajima, koja mogu izazvati pertusis komponentu DTP i cjepiva protiv ospica, cijepljuju se u prvoj godini ADS + OPV + HBV, te ospice i drugih živih cjepiva protiv pozadine učinkovite antikonvulzivne terapije. Dijete s obiteljskom poviješću epilepsije cijepljeno je kao i obično.

7. Je li opasno cijepljenje djece s kroničnim hepatitisom?

Tijekom remisije (puni ili s najnižom mogućom aktivnošću) - ne, osim ako se, naravno, ne provodi imunosupresivna terapija.

8. Da li pozitivno Mantoux test odgađa cijepljenje?

Pozitivan Mantoux test može ukazivati ​​na tuberkuloznu infekciju (ili BCG cijepljenje), pa je važno isključiti bolest tuberkuloze, nakon čega možete unijeti bilo koja cjepiva.

9. Koja su pravila za cijepljenje osoba koje primaju kortikosteroide?

Kortikosteroidi uzrokuju imunosupresiju u dozi od 2 mg / kg / dan ili više (20 mg / dan za dijete mase> 10 kg) tijekom 2 tjedna ili duže. Takvi bolesnici žive cjepiva mogu se davati nakon 1 mjeseca. nakon tečaja. Ako su takve doze bile korištene manje od 2 tjedna ili su korištene manje doze, cijepljenje se provodi odmah nakon završetka tečaja. Temeljna uporaba steroida (aerosoli, masti, kapi u očima, nazalni sprejevi, intraartikularna primjena) ne sprečava uvođenje živih cjepiva.

10. Hoće li se imunološki odgovor smanjiti i povećati broj komplikacija u "oslabljenoj" djeci ("sa smanjenom reaktivnošću", s "sekundarnom imunodeficijencijom" na temelju različitih somatskih patologija ili negativnih utjecaja na okoliš)?

Prisutnost somatske patologije, osim onih oblika koji utječu na imuni sustav (limfomi, leukemija itd.), Ne sprečava razvoj protutijela u zaštitnim titrima kao odgovor na cijepljenje i ne dovodi do razvoja većeg postotka komplikacija. Isto vrijedi i za učinke onečišćenja okoliša. Nema osnova za liječenje djece s gore navedenim dijagnozama (usput, koje pedijatri drugih zemalja ne prepoznaju) kao imunodeficientni.

11. Koji je interval između primjene krvnih pripravaka i cjepiva?

Proizvodi krvi samo utječu na stopu preživljavanja živih cjepiva (osim OPV), koji se, nakon uobičajenih doza imunoglobulina, plazme i krvi, daju najranije 3 mjeseca i nakon velikih doza (osobito intravenoznog imunoglobulina) - nakon 6 -12 mjeseci Ako se ti lijekovi daju u roku od 2 tjedna nakon primjene živih cjepiva, cijepljenje se treba ponoviti u gore navedenom intervalu.

12. Pedijatri često susreću sa zaključkom savjetnika (neurologa, allergist, itd) odgoditi cijepljenje djeteta za nekoliko mjeseci, iako to nije bolest ili stanje navedeno u popisu kontraindikacija za cijepljenje. Kako nadvladati ovu proturječnost?

Pedijatar se mora pridržavati popisa kontraindikacija. Međutim, kada se dijete šalje na konzultacije, ne treba savjetovati konzultanta o dopuštenosti cijepljenja, nego o tome ima li djeteta određene znakove koji opravdavaju stanje djeteta (napredovanje središnjeg živčanog sustava, preosjetljivost na komponente cjepiva, razina aktivnosti procesa, postizanje remisije, potreba jačanja terapija itd.). Budući da je pedijatar (ili drugi djelatnik primarne zdravstvene zaštite) odgovoran za cijepljenje djeteta, prirodno je da njegova procjena igra presudnu ulogu (uzimajući u obzir dijagnozu konzultanta).

Tatochenko Vladimir Kirillovich, profesor, liječnik medicinskih znanosti.

Izvor: MEDI.RU

objavljeno 14.10.2009. 14:27
ažurirano 05/13/2011
- Cijepljenje

DTP za prerane bebe

Djevojke, hvala. Recite mi kad ste napravili svoju djecu? nas 6 mjeseci, rođeni na 32 ned.akds jesam, napisao odbijanja med.otvoda jer ne znamo kako bi čekati do dali.ne bolje ići ili ne ranshe.poka dijete nema potpuno odraste.

Mobilna aplikacija "Sretna mama" 4.7 Komunikacija u aplikaciji mnogo je praktičnija!

imam i prerano. moj sin je počeo to učiniti od godine, sve uvoz su prenesene bez ikakvih problema. kćeri u 8 mjeseci počele su raditi - uvjeravam se, gotovo na konvulzije... liječnici su rekli da stavljaju bezkoklyushnye - preživjeli smo sve ostalo više ili manje, ali svako cjepivo bilo je popraćeno hladnom

Nalazimo se 33-34 tjedan, prvi put smo napravili negdje u 11 mjeseci, mislim ranije i ne trebamo drugu, učinili smo infanrix na našu prvu temperaturu od 38,4 i manje konvulzije, a općenito se čak i malo uzdahnu, pa je liječnik savjetovao drugu uvoz i sve je bilo dobro. Također ću staviti infanrix da naredi kako ta cjepiva čine malo mrvice ne razumiju takvo strašno cijepljenje

Ovdje su svi roditelji samo aksd strah (((zastrašujuće da imamo takvu medicinu nazad... također stavljamo uvoz.

Cijepljenje preuranjenih beba: pregled prisilnih cijepljenja

Cijepljenje još uvijek dijeli sve roditelje u dva kampa: neki su tvrdoglavo suprotstavljeni, drugi kažu da strašne bolesti zasigurno čekaju dijete bez injekcija. No, postoji i treća skupina roditelja koji se pitaju još jedno pitanje - je li vrijedno cijepliti prerane bebe, jer u oslabljenom tijelu ove bebe postoje imunološke stanice, cijeli je sustav u drugom stanju.

Dr. Komarovsky smatra da su cijepljenja u preuranjenim bebama nužna kao cijepljenje za bebe rođene na vrijeme. Samo zloupotreba spektra predložene injekcije ne smije biti. Popis potrebnih cijepljenja svodi se na samo nekoliko lijekova za preranu skupinu mladih bolesnika.

Cjepiva u rodilištu u ranim danima

Kalendar, koji govori kada treba cijepiti prerane bebe, sastoji se od dva obvezna zaštitna ubrizgavanja - protiv tuberkuloze i hepatitisa B:

 1. Za hepatitis B, pucao se odmah nakon rođenja. Virusni hepatitis utječe na jetru, probavni sustav i druge organe ako ulazi u tijelo male osobe. Preuranjene bebe mogu uzrokovati još veće komplikacije. Majčin imunitet u ovom slučaju ne pomaže u borbi s tom bolesti. Cijepljenje hepatitisom treba dati tijekom prvih dana nakon poroda, osim posebnih kontraindikacija (kritično stanje nakon poroda). Ponovno stavite cjepivo u mjesec dana, a posljednja injekcija u šest mjeseci bebe dovršava ciklus cijepljenja.
 2. Cijepljenje protiv tuberkuloze. Injekcija se daje bebama koji nemaju akutne infektivne ili kongenitalne patologije. Neophodno je cijepljenje preuranjenih beba, budući da tuberkuloza u ovom dobu doslovno može uništiti sustav pluća i bronha, urogenitalnu sferu, oštetiti središnji živčani sustav i lokomotorni sustav. Stavite injekciju u prvom tjednu nakon rođenja. Međutim, za prijevremeno odjavljivanje odaberite cjepivo koje se razlikuje od one koja se koristi za one koji su se pojavili na vrijeme.

Unatoč svim neugodnim učincima cijepljenja u prerane bebe, što može dovesti do pogoršanja dobrobiti djeteta, potrebno ih je staviti.

Značajke BCG-a

Za zdrave bebe koristi BCG-1 cjepivo, vrlo je učinkovito i smješteno je u prvih 3-5 dana nakon pojave djeteta.

BCG-1 cijepljenje je kontraindicirano kod preranih beba zbog prirode aktivnosti virusnih stanica. Imenovani su BCG-M cjepivo.

Prema rasporedu, cijepljenje preranih beba iz tuberkuloze je kako slijedi:

 • ako je dijete rođeno prerano s težinom od 2 kg, cjepivo se stavlja jedan dan prije napuštanja bolnice;
 • ako je težina 2,3 kg na dan rođenja, cjepivo se stavlja prije odlaska iz bolnice;
 • neke novorođenčadi imaju popis kontraindikacija za cijepljenje ako su rođene prerano. Oni su propisani BCG u lokalnoj bolnici nakon potpunog uklanjanja činjenica koje su uzrokovale kontraindikacije.

Sam po sebi, BCG cijepljenje je vrlo teško, pa je važno čekati vremensko ograničenje.

Ako je dijete rođeno težine do 2 kg, BCG mu je kontraindiciran prije nego što stigne do 6-12 mjeseci. To se posebno odnosi na djecu s invaliditetom u aktivnostima središnjeg živčanog sustava, kao i onima koji su primili transfuziju krvi. Zabranjeno je staviti BCG u prisutnost virusnih infekcija.

DPT cijepljenje

Popis cijepljenja za prerane bebe do jedne godine također uključuje kompleksno DTP cijepljenje, namijenjeno za zaštitu djeteta od patologija kao što su tetanus, svrašeni kašalj bilo koje vrste i difterija. Smatra se jednim od najtežih cjepiva zbog specifičnog sastava. Zabranjeno je staviti DTP na prerano dijete ako:

 • ima progresivnu bolest ili degeneraciju središnjeg živčanog sustava;
 • prisutna je stečena infekcija ili virus;
 • Postoje i druge kontraindikacije.

Moderne prerane bebe često imaju različite abnormalnosti u središnjem živčanom sustavu, pa DPT cjepivo dolazi zamijeniti DPT. Ne sadrži niti od krvarenja kašlja. Cjepivo je stavljeno u prvo tromjesečje kada je dijete u bolnici, rjeđe kada je prijavljen u klinici (otprilike mjesec dana nakon 2 vakcine za hepatitis).

ADF se stavlja tri puta, drugi put - 1,5 mjeseca nakon prvog cijepljenja, a treći put - 3 mjeseca nakon drugog.

Prije ADS-a, dijete mora biti spremno: navečer prije cijepljenja potrebno mu je dati febrifugu. Na dan cijepljenja lijekovi koji se temelje na paracetamolu daju još 3 puta. Također, 3 dana prije injekcije, potrebno je započeti uzimati antialergijske lijekove.

Ako temperatura raste nakon injekcije, lijekovi za borbu protiv temperature daju još 2-3 dana prije nego što nestanu simptomi groznice. U suprotnom, potrebno je konzultirati liječnika kako biste isključili komplikacije.

Ostala cijepljenja

Prerane bebe mogu se imunizirati kao dio nacionalnog programa cijepljenja za djecu. Obično su smješteni bilo u isto vrijeme kao i na punoljetne bebe, ili nakon završetka medicinskog zadatka:

 • cijepljenje protiv polio i hemofilne infekcije stavlja se u 3 mjeseca života, ako nema medicinskih davanja (ako postoji, onda se stavlja u 9 mjeseci). Za injekcije koristite OPV vakcinu ili neaktivnu IPV lijek. Štoviše, ako je dijete u bolnici, morate odabrati lijek IPV;
 • ako je prerano fetus rođen s patologijom respiratornih organa, tada se dobiva šprica. Imenuje se 6. mjeseca života djeteta.

Također, prerano beba može biti cijepljena protiv respiratornih infekcija, jer ima visok rizik od virusa koji se razvijaju u upalu pluća i bronhitisa. Cijepljenje je obavezno za prerane bebe i odvija se od studenog do ožujka ako:

 • mali pacijent ima kronične plućne bolesti koje zahtijevaju liječenje kisikom, postavljeno u dobi od 2 godine;
 • ako je dijete rođeno prije 32. tjedna trudnoće, cjepivo mu se daje do jedne godine;
 • ako dijete ima zatajenje srca;
 • ako je dijete rođeno manje od 1 kg, cjepivo je postavljeno na godinu dana;
 • ako dijete ima kronične patologije pluća koje je teško liječiti.

Naknadno cijepljenje prijevremenih beba određuje se suglasnošću roditelja i ne razlikuje se od standardnog rasporeda.

Stoga, za zdrave preuranjene bebe u rodilištima odmah nakon rođenja, važna su dva cijepljenja: za hepatitis B i tuberkulozu pomoću BCG-M cjepiva. Ostatak cijepljenja postavlja se ovisno o zdravstvenom stanju djeteta, au dobi od 2 godine malo se razlikuju od sheme vakcinacije punoljetnih beba.

Kako cijepiti prerane bebe

Svi roditelji zabrinuti su za zdravlje svoje djece. To se posebno odnosi na prerane bebe.

Cijepljenje preuranjenih beba obavlja se prema osobnom rasporedu koji je sastavljen uzimajući u obzir zdravlje djeteta. To uzima u obzir mogućnost infekcije djeteta s infekcijom.

U prva dva mjeseca nakon porođaja ne preporučuje se cijepljenje prijevremenih beba. Postoji mišljenje da je mogućnost komplikacija kod takvih beba jednaka mogućnosti ugovaranja bolesti od koje su cijepljene. Ali rizik se smanjuje dok se približava očekivanom datumu rođenja i dijete dobiva na težini. Prije cijepljenja potrebno je provesti temeljito ispitivanje djeteta, savjetovati se s imunologom, jer još uvijek postoji malo opasnosti. Može doći do problema s respiratornim, živčanim i kardiovaskularnim sustavima.

Dijete je prerano rođeno prije 37 tjedana. U pravilu, takva djeca malo vagati: njihova težina nije više od 2,5 kg, a visina 450 mm. Djeca rođena nakon 22 tjedna i vaganja više od 500 g smatraju se održivima. Ponekad prerano rođena djeca imaju normalnu tjelesnu težinu i visinu, a punoljetne bebe imaju nisku razinu.

Preuranjene bebe s bilo kojom težinom i visinom rađaju se s nezrelim CNS, slabim imunitetom, a infekcije imaju osobitost širenja na cijelo tijelo bebe. Prisutnost slabog imuniteta zbog činjenice da tijelo djeteta nije imalo vremena za dobivanje potrebne količine protutijela iz krvi majke. U preuranjenoj bebi, mala količina antitijela, štoviše, nestaju puno brže, zbog čega je opterećenje imunološkog sustava puno veće nego kod obične djece.

Prilikom ispitivanja djeteta, neonatolog donosi zaključak o tome kako je rano rođeno dijete i koliko su njegovi organi i sustavi nastali. Nakon pregleda neonatologa, imunologa, pedijatara i neuropatologa, donosi se odluka o imenovanju cjepiva djetetu.

Doze cjepiva su imenovane na isti način, kao i za uobičajenu djecu.

Raspored cijepljenja za prerane bebe

Koristeći podatke dobivene tijekom ispitivanja djeteta, za njega je napravio osobni raspored cijepljenja. Obično, raspored cijepljenja za prijevremene i zdrave bebe su isti. Otkazivanje cijepljenja u preuranjenim bebama vrlo je smanjeno zbog vjerojatnosti ozbiljne infekcije ili bolesti. Ipak, postoje mnoge kontraindikacije za neka cjepiva.

 • za hepatitis B;
 • za tuberkulozu (BCG);
 • DTP;
 • za gripu;
 • iz RSV-a.

Cjepivo protiv hepatitisa B

Na osnovu općeg rasporeda, hepatitis B cjepivo za prijevremene bebe primjenjuje se u prvih 12-24 sata nakon rođenja. Cijepljenje se odvija u tri faze: prvi dan, mjesec i šest mjeseci nakon prve injekcije cjepiva. Može doći do odstupanja od rasporeda, kada se drugo cjepivo primjenjuje u roku od 1-4 mjeseca, a treće - za godinu i pol.

Re-cijepljenje se javlja nakon pet godina. Ako dijete teži do 1,5 kg, cijepljenje se ne provodi.

Proteklo razdoblje između cijepljenja protiv hepatitisa i BCG mora biti najmanje mjesec dana. Kada je cijepljenje dopuštalo groznicu kao posljedicu slabe imunosti.

Ako je majka djeteta nositelj hepatitisa B, kako bi se izbjegla infekcija bebe, cijepljenje se provodi prema sustavu od 0-1-2-12 mjeseci. Također, djetetu se daje imunoglobulin. Ubrizgavanje se obavlja intramuskularno na prednjoj površini bedra. Cjepivo se dobro podnosi, ali moguće su nuspojave: crvenilo, oteklina, svrbež, glavobolja, vrtoglavica, mučnina. Obično to sve prolazi unutar 2-3 dana.

Kako je učinjeno BCG cijepljenje

Sastoji se od živih bakterija BCG-1 vrste. Budući da se proizvodi u tijelu djeteta, bakterije uzrokuju razvoj imuniteta na tuberkulozu. Cijepljenje zdravih beba obavlja se u prvom tjednu života, a kontraindicirano je u preuranjenim bebama, primjenjuju se BCG-M cjepivo. Koristi se za cijepljenje:

 • prerano rođene bebe koje imaju težinu od 2 kg i više u rodilištu prije dan pražnjenja;
 • bebe s težinom od 2.3 kg ili više prije ispuštanja iz bolnice;
 • djeca koja nisu primila cjepiva u bolnici zbog brojnih kontraindikacija, nakon uklanjanja kontraindikacija u klinici.

Bilo kakvo BCG cijepljenje kontraindicirano je kod djece mase do 2 kg. Cijepljenje se odgađa u trajanju od šest mjeseci do jedne godine, ako je dijete primilo transfuziju krvi, postoji kršenje središnjeg živčanog sustava ili druge kontraindikacije. Cjepivo se ne ubrizgava kada je beba zaražena virusnom infekcijom. Re-cijepljenje se odvija u dobi od 7 do 14 godina.

Cjepivo se intradermalno ubrizgava u rame. U normalnom tijeku događaja nakon uvođenja cjepiva u prvih mjesec i pol dana, papula se razvija do promjera 1 cm. Iskopava se nakon 2-3 mjeseca, a na njoj ostaje mali ožiljak.

Kako je učinjeno DPT cijepljenje

Cijepljenje protiv pertusisa, difterije i tetanusa nije kontraindicirano kod preranih beba. Međutim, smatra se najtežim cjepivom zbog aktivnih sastojaka u sastavu. To ne čini, ako postoje progresivne lezije središnjeg živčanog sustava, što je često slučaj kod prijevremenih beba. Zbog češće korištenja cjepiva ADS, koji ne sadrži komponentu pertusisa. Ako nema kontraindikacija, cijepljenje se obavlja u prvom kvartalu u bolnici ili klinici. Obično se obavlja mjesec dana nakon drugog cjepiva za hepatitis B. Drugo cjepivo primjenjuje se 1,5 mjeseca kasnije, a treće - 3.

Da biste spriječili i smanjili nuspojave nakon ADS cijepljenja, trebali biste se pripremiti za to, konzultirajte se s vašim liječnikom, koji će propisati potrebne lijekove. Tri dana prije cijepljenja, dijete dobiva lijek protiv alergijskih reakcija, a noću - antipiretik. Na dan cijepljenja, antipiretik se daje 3 puta dnevno.

Kod povišene tjelesne temperature, antialergijski i antipiretski lijekovi daju bebu još tri dana. Tijekom tog vremena, temperatura bi se trebala smanjivati, inače se trebate posavjetovati s liječnikom.

Cjepiva za poliomijelitis, hemofilne infekcije se uvode u skladu s rasporedom ili se pomaknu za vrijeme medicinske primjene. Prvo cijepljenje dano je u tri mjeseca, ako dijete ima medicinsku administraciju šest mjeseci u to vrijeme, cjepivo se daje u devet mjeseci. Cjepivo se može koristiti i živjeti (OPV) i neaktivno (IPV). Za dječju bolnicu, koristite IPV kako biste izbjegli zarazu bebe s virusom cjepiva i drugim komplikacijama.

Preporučuje se cijepljenje novorođenčadi koja su prerano rođena s respiratornim ozljedama protiv gripe. Cjepivo se primjenjuje nakon što dijete dosegne šest mjeseci života. Sve lica koja okružuju bebu cijepljuju se protiv gripe, a ne samo roditelji, već cijelo medicinsko osoblje kako bi se izbjeglo zaraziti dijete.

Većina djece mlađe od dvije godine zaražena je respiratornim sincicijskim virusom. Bolest je slična prehladi i karakterizira vrućica, curenje nosa, kašalj. U prijevremenim bebama može se razviti u upalu pluća i bronhiolitis.

Cijepljenje protiv patogena dječjih bolesti donjeg respiratornog trakta provodi se od studenog do ožujka:

 • prerane bebe s kroničnim plućnim bolestima koje zahtijevaju liječenje kisikom do dvije godine;
 • djeca rođena prije 32 tjedna trudnoće do jedne godine;
 • bebe s otkazivanjem srca;
 • rođena s težinom manjom od jednog kilograma - u dobi od jedne godine;
 • pate od teške kronične bolesti pluća - u dobi do jedne godine.

Potrebno je pažljivo pratiti stanje djeteta nakon cijepljenja, budući da su nuspojave u prva dva dana posebno akutne i mogu trajati tri dana.

Konačnu odluku o cijepljenju djeteta donose roditelji, a svaka odgovornost za zdravlje djeteta leži kod njih.

Kako zaštititi bebu? Može li BCG biti preuranjen?

Svi znaju za ozbiljnu zaraznu bolest - tuberkulozu i njezinu veliku opasnost. Stoga su preventivne mjere koje poduzima domaća medicina, posebno cjepiva protiv tuberkuloze, uvijek relevantne.

U skladu s nacionalnim kalendarom cijepljenja, tuberkulozno cijepljenje, ako nema kontraindikacija, obavlja se izravno u rodilištu sve djece koja su došla na ovaj svijet.

I to je sasvim prirodno. Doista, najteži oblici ove bolesti pojavljuju se u novorođenčadi.

To ne osigurava potpunu zaštitu od infekcije, ali cijepljena djeca imaju manju vjerojatnost da će se zaraziti, a ako se to dogodi, bolest se lako izliječi, budući da već postoji imunitet nakon cijepljenja.

Stoga će se imunizirati sve bebe koje su rođene u odgovarajuće vrijeme.

Prva cijepljenja

Započnite s bolnicom. Prije iscjedanja, majka i dijete bebe dvaput su cijepljene: protiv podmuklih bolesti - hepatitisa B i tuberkuloze (BCG).

Slika 1. BCG cijepljenje djeteta. Cijepljenje se stavlja u bedro, dok dijete nježno naliježe.

Prvo cijepljenje beba dobiva 12 sati nakon rođenja. Iz jednostavnog razloga da je virus koji uzrokuje ovu ozbiljnu bolest najčešći je diljem svijeta. Svaki treći stanovnik našeg planeta je njen prijevoznik. I svaka šesta osoba pati od hepatitisa B.

Pomoć. BCG cjepivo bebe obavljaju trećeg dana. Lijek se ubrizgava intradermalno na osjetljivu površinu lijevog ramena ili bedra. Nakon nekoliko mjeseci, na ovom mjestu nastaje mala zbijenost, koja iscjeljuje kad dijete prelazi preko godišnjeg prekretnice.

BCG cijepljenje ne daje puno jamstvo da se dijete neće razboljeti. Stoga neke majke to odbijaju. I uzalud. Sada postoji mnogo zaraženih ljudi oko nas, i nitko ne zna točan broj njih. Poznato je samo jedna stvar da je moguće "pokupiti" ovu najozbiljniju bolest bilo gdje.

A budući da mala djeca imaju više sklonost od odraslih na povećanu vjerojatnost prijelaza iz neaktivne faze bolesti na aktivnu, trebaju takvo cjepivo. Barem će u prvih sedam godina života djeteta pružiti imunitet koji može brzo neutralizirati virus koji je uveden u tijelo.

Ali ovo je o bebama koje su rođene na vrijeme. Svatko zna da postoje odstupanja.

Bebe su punopravne i prijevremene. Koja je razlika?

Mrlje koje su bile rođene između 37 i 42 tjedna prenatalnog razvoja smatraju se zrele. Spremni su za samostalan život jer imaju normalnu motornu aktivnost, sisanje i gutanje refleksa, stabilno disanje i brzinu otkucaja srca te termoregulaciju.

Slika 2. Preuranjeno dijete, koje je u posebnom aparatu koji podržava životnu podršku.

Bebe koje se pojavljuju prije 37 tjedana s težinom ispod 2,5 kg i koje su ispod 45 cm, smatraju se preuranjenima. No, postoji takva stvar kao životna djeteta. To su bebe koje su rođene trudnoće od najmanje 22 tjedna i težine veće od 500 g.

Ali razdvajanje je relativno. Doista, ponekad se punoljetna djeca rode male visine i težine, a prerane bebe rađaju se s normalnim pokazateljima.

No bez obzira na visinu i rast prerane bebe, beba će uvijek biti drugačija od one koja se pojavila u dogledno vrijeme:

 • smanjena prilagodljivost životu izvan maternice;
 • neformirani središnji živčani sustav;
 • mogućnost širenja u cijelom tijelu raznih infekcija;
 • nedostatak zaštitnih sila tijela zbog nedostatka antitijela koja ojačavaju imunološki sustav.

Stupanj prijevremenosti novorođenčeta određuje neonatolog. Na temelju njegovog zaključka riješeno je pitanje imunizacije takvog djeteta.

Kada nabaviti BCG cjepivo: opća i pojedinačna grafika

Cijepljene su novorođenčad, uključujući BCG cjepivo, na temelju kalendara kojeg je izradio Ministarstvo zdravstva. U nedostatku kontraindikacija, sve bebe imunizirane su s BCG, obično za 3. do 7. rođendan. Odstupanje se osigurava kada dosegne 7 i 14 godina.

Obično, raspored cijepljenja zdravih i prerano rođenih beba podudara se. Ovaj postupak prenose prerane djece i, prema imunologima, odgovor na cijepljenje je manje izražen. Osim toga, imunološki sustav samo takve djece treba ovu potporu. Stoga se povlačenjem cjepiva približavaju te mrvice s najvećim oprezom, a povlačenje se daje samo iz posebnih razloga.

Da biste učinili ili ne učinili dijete s BCG cjepivom ili drugo, odlučili su ga stručnjaci poput neonatologa, pedijatara, neuropatologa, imunologa i, naravno, roditelja.

Bilo kakvo cijepljenje za preuranjene bebe provodi se po potrebi na pojedinačnom rasporedu.

Ako dijete ne dobije težinu (teži manje od 2,5 kg), ili ako postoje drugi razlozi zbog zaostatka u njenom nastanku, otkazivat će BCG cjepivo.

I ako sve bude dobro, oni će to učiniti prilikom iskrcavanja iz rodilišta ili, ako se ovo razdoblje moramo odgoditi, - nakon iscrpljivanja, u ambulanti. Iz određenih razloga, ovo se cjepivo može odgoditi i za šest mjeseci ili godinu dana.

Indikacije za sastavljanje osobnog rasporeda za cijepljenje preuranjenih beba, osim općeg blagostanja, mogu biti njezina nedovoljna težina (kao što je gore navedeno), kongenitalne bolesti, ozljede primljene tijekom rođenja, itd. Takva djeca cijepljena su s uobičajenim dozama cjepiva.

Cijepljenje preranih beba

Svaki roditelj brine o zdravlju svog djeteta. Posebna uloga u tome se daje cijepljenju djece različitih bolesti. Djeca dobivaju prvo cijepljenje u prvih sati života. I tijekom prve godine, bebe se i dalje cijepljuju.

No, s preuranjenim bebama, osobito onima koji su se rodili male težine, situacija je malo drugačija. Cijepljenje se daju djeci u posebnom poretku nakon dopuštenja neonatologa, pedijatara, neuropatologa i imunologa.

Ako se dijete rodi manje od 2 kilograma, tada će otkazati BCG cijepljenje, što se obično vrši 3-4 dana nakon rođenja. Preuranjeno, to se postiže pri izbacivanju iz bolnice u 2 stupnja sestrinstva kako bi se postiglo 2,5 kilograma ili nakon izbijanja u izvanbolničkom okruženju. U tom slučaju, cijepljenje se može odgoditi šest mjeseci ili godinu dana, ako je dijete primilo transfuziju krvi, u mozgu postoje nepravilnosti ili druge kontraindikacije. Također, cijepljenje se ne provodi ako dijete pati od virusnih bolesti.

Cijepljenje protiv hepatitisa B nije učinjeno ako je dijete rođeno manje od 1,5 kilograma. U drugim slučajevima, cijepljenje se obavlja u prvih sati života, osobito ako postoji rizik od infekcije (npr. Bolesna majka). Cijepljenje je učinjeno 0-1-6, ali postoje tolerancije. Drugi hepatitis cjepivo može se dati u razdoblju od 1-4 mjeseca, a trećina se može napraviti čak i za 1,5 godine. Treba imati na umu da između cijepljenja BCG i hepatitisa B treba biti mjesec dana. I kod bebe, zbog niske otpornosti tijela, može se pojaviti reakcija u obliku blagog povećanja temperature.

Cijepljenje protiv kašlja, tetanusa i difterije smatra se jednim od najtežih za bebe jer sadrži aktivne sastojke. Ako bebe nemaju kontraindikacije, to rade u bolnici kada je dijete staro 3 mjeseca ili u klinici gdje se dijete promatra. Ako je zaostajanje mala u rasporedu cijepljenja, tada se ovaj DTP cjepivo daje mjesec dana nakon drugog cijepljenja za hepatitis B. Drugo i treće cijepljenje provode se 1.5 i 3 mjeseca nakon prve.

Da bi se uklonili ili smanjili nuspojave nakon cijepljenja DPT-a, trebali bi biti pripremljeni za to. Prvo, trebate pitati imunologa ako postoji prilika da napravite "pročišćeno" cjepivo, na primjer, Infanrix. Tri dana prije davanja cjepiva, bebe treba dati lijekove koji smanjuju alergiju, a noću febrifuga, koja se preporučuje za smanjenje nuspojava, na primjer, Nurofen. Na dan davanja cjepiva, antipiretičko sredstvo se daje 3 puta. U budućnosti bi trebalo poslužiti više od 3 antihistaminika i ako je potrebno antipiretik. Ako nakon 3 dana dijete ima groznicu, morate se obratiti liječniku.

Cijepljenje protiv poliomijelitisa, hemofilna infekcija obično se vrši u skladu s rasporedom ili pomakom za vrijeme povlačenja. Na primjer, prvo polio cjepivo treba obaviti za 3 mjeseca. U ovom trenutku beba je imala izazov za šest mjeseci, što znači da bi cijepljenje trebalo biti učinjeno u roku od 9 mjeseci.

Ako je odgodu liječenja djetetu dano do godine dana, trebate se obratiti imunologu tako da izrađuje raspored cijepljenja posebno za dijete. Neke bebe na prvom mjestu čine DPT, a druge se primjenjuju BCG. Sve ovisi o stanju djeteta i svjedočenju neuropatologa, kardiologa i pedijatara.

Također za prerane bebe u prvoj godini preporučuje se cijepljenje protiv gripe kako bi se smanjio rizik od bolesti.

Imunolozi kažu da je u prijevremenim bebama odgovor na cjepiva manje izražen. Djeca dobro podnose cijepljenje, a imunološki sustavi svakako trebaju takvu podršku. Stoga, ako nema kontraindikacija, roditelji ne smiju zanemariti cijepljenje.

Mala djeca uvijek trebaju toplom vodom u slavinu. Zatim trebaju potkopati, kupiti, a zatim oprati olovku ili igračku. Nije uvijek centralizirana tople vode, stoga je prikladno koristiti bojler. Čuva relativno malu količinu vode, ali to vrlo brzo zagrijava, tako da uvijek postoji prilika za pranje bebe, pranje posuđa ili pranje dječje odjeće.

Cijepljenje za djecu - kalendar cijepljenja po mjesecu

Cijepljenje djece počinje raditi od rođenja. Mala beba, koja pada u naš svijet, suočena je s cijelom vojskom patogenih mikroba koji mogu uništiti ili uzrokovati štetu zdravlju. Poznato je da ljudski imunitet ima dva autonomna oblika - specifična i nespecifična.

Cijepljenje za djecu stvara precizno otpor tijela na virusne infekcije, čime se stvara dodatna zaštita od bolesti. Planirana cijepljenja imaju zakonsku osnovu i nisu komercijalni poremećaji ljekarnika, kako tvrde neki protivnici cijepljenja.

Vrijednost cijepljenja

Što cijepljenje za djecu radi u našoj zemlji? Uz izuzetak ozbiljnih kontraindikacija za cijepljenje, bebe se cijepljuju protiv najopasnijih bolesti koje su pune komplikacija. Uz glavna cijepljenja, pedijatar može ponuditi roditeljima dodatno cijepljenje, s obzirom na karakteristike razvoja bebe.

Dodatna cijepljenja plaćaju sami roditelji, a djelomično ih financiraju osiguravajuća društva. Dodatno cijepljenje se ne smatra obveznim i obavlja se u dogovoru s roditeljima mrvica. Obavezna cijepljenja uključuju:

 • DTP;
 • polio;
 • hepatitis B;
 • manti;
 • Hemofilna infekcija B.

Cijepljenje stvara umjetni imunitet na određene vrste infekcija, stvarajući dodatnu zaštitu tijela i sposobnost da se odupre korijenovim virusima.

Cjepivo se ubrizgava kako bi se stvorila stalna aktivna zaštita od virusa, a serum i imunoglobulini se injektiraju kako bi stvorili pasivnu zaštitu. Imunoglobulini uključuju koncentrirani serum baziran na ljudskoj krvi.

Postoje jednokratna cijepljenja (tuberkuloza, parotitis, ospice) i ponovna upotreba (DTP, polio). Da bi se održao razvijen umjetni imunitet, ponovna vakcinacija (ponovljeno cijepljenje) provodi se nakon strogo verificiranog vremena.

Važno je! Cijepljenje djece - dio državnog programa za brigu o zdravlju stanovništva. Roditelji imaju pravo odbiti cjepiva, ali u budućnosti će biti zapreke pri upisu djeteta u predškolsku i školsku dob.

Kalendar cijepljenja

Odmah nakon rođenja, bebe cijepljuju protiv hepatitisa B. U prvih 6-8 dana života bebe cijepljene su protiv tuberkuloze. Ako je mrvica ugrožena, dodatno je cijepljena protiv hepatitisa B.

Kada je dijete staro tri mjeseca, cijepljene su DTP cjepivom i ponovna vakcinacija protiv hepatitisa B. Dijete je također cijepljeno protiv infekcije rotavirusom.

Kod starosti od 4-5 mjeseci, dijete se vakumizira cijepljenjem s DTP, poliomijelitisom i infekcijom rotavirusom. Nakon 6 mjeseci, ponovite DTP i provedite treći cijepljenje protiv hepatitisa B.

Kada dijete navrši 7 i 8 mjeseci, cijepljuje se protiv hemofilne infekcije. U godini dana djetetu vrši se nova cijepljenja: protiv ospica i zaušnjaka, rubeole i kokošjaca.

Nakon godinu dana, dijete je cijepljeno protiv encefalitis i DTP, a hemofilna infekcija se ponavlja. U dobi od 20 i 26 mjeseca, dijete je ponovno imunizirano protiv polio i HA.

Kada dijete navrši 6 i 7 godina, ponovno je vakumiran od tuberkuloze, DTP-a i CAT-a. Tijekom školskog razdoblja provode se rutinska cijepljenja, odobrena od Ministarstva zdravstva. O dodatnim cijepljenjima koje roditelji upozoravaju u pisanom obliku.

Važno je! Raspored cijepljenja može varirati ovisno o djetetovoj dobrobiti. Cijepljenje bi se trebalo koordinirati s pedijatrijskim pedijatrom.

Shema cijepljenja bebe do godine dana izgleda ovako:

 1. Hepatitis B: prvi dan nakon poroda, 1 i 6 mjeseci;
 2. BCG (tuberkuloza): prvi tjedan nakon rođenja;
 3. DTP: 3-5 mjeseci;
 4. Poliomijelitis: 3-5 mjeseci;
 5. Hemofilična infekcija: 3-5 mjeseci;
 6. PAC (rubeola, ospice, parotitis): 12 mjeseci.

Cijepljenje za bebe nakon godine (ime):

 1. BCG: 7 i 14 godina;
 2. DTP: 1,5 godina;
 3. ADS (tetanus, difterija): 6, 14 i 18 godina;
 4. Poliomijelitis: 1,5 godina, 6 godina i 14 godina;
 5. Hemofilična infekcija: 1,5 godina;
 6. CPR (parotitis, rublja, ospice): 1,5 godina.

Pojedinačni kalendar cijepljenja

Prerane bebe čine individualni kalendar, koji se u osnovi podudara s nacionalnim kalendarom cijepljenja. Na primjer, cijepljenje protiv hepatitisa B potpuno se podudara s općeprihvaćenim standardima. Za cijepljenje se koristi domaće cjepivo, što je dobro podnosi dojenčad.

Dječja BCG cijepljenja su kontraindicirana u preuranjenim bebama zbog nesavršenosti prirodnog imuniteta: živi sojevi mikroba se uvode u tijelo. Pristup BCG-u dopušta se s tjelesnom težinom od dva kilograma. Cijepljenje DTP djeluje u prerane bebe: uklanjaju komponentu pertusisa. S porazom središnjeg živčanog sustava DTP je odgođen na neodređeno vrijeme.

Cijepljenje za prijevremena djeca (ime):

Također, prerane bebe dobivaju cjepivo protiv gripe nakon šest mjeseci. Uz bebu, svi članovi obitelji cijepljeni su. Ostatak planiranih cijepljenja ili proizvesti na vrijeme, ili odvojiti za neko vrijeme.

Važno je shvatiti da je cijepljenje djece koja su rođena prerano jedino spasenje. U uvjetima kada vlastiti imunološki sustav još nije formiran, umjetni imunitet nakon cijepljenja moći će spasiti život malog.

Priprema cijepljenja

Ako su bebe pune noćenja dobile sva potrebna imunološka tijela od majke i nastavile primati majčino mlijeko, prerane bebe nisu imale dovoljno imunoloških tijela za zaštitu od mikroba.

Prije cijepljenja, majka preuranjenog djeteta mora ispuniti sve zahtjeve liječnika pri pripremanju za injekcije. Pojedinačni kalendar formira se na osnovi:

 • stanje zdravlja djeteta;
 • prisutnost / odsutnost bolesti;
 • tjelesna masa;
 • dostupnost cjepiva;
 • posljedice prethodnih injekcija na tijelo.

Ako postoje prepreke za cijepljenje, cjepivo se prenosi u drugo razdoblje. U zaključku, pogledajte video o cijepljenju u Rusiji:

Koliko cijepljenja dijete ima oko godinu dana

Prva godina života osobe najteža je, ne samo roditeljima i onima oko sebe. Ovo je teško razdoblje u životu djeteta. Prilagodba stalnim uvjetima okoliša, postupni prijelaz na neovisno hranjenje, sazrijevanje cijelog organizma samo je mali vrh ledenog brijega.

Maksimalno opterećenje prvih 12 mjeseci života djece pada na zdravlje. Bakterije, virusi i druge nepoznate infekcije nalaze se u okruženju. Nije ni čudo da je prva godina da liječnici promatraju djecu najmanje jednom mjesečno. Cjepiva protiv najopasnijih bolesti stvorena su kako bi zaštitili malog čovjeka. Koje cjepivo djeca do godinu dana? Koje je potrebno učiniti?

Prva cijepljenja u bolnici

Raspored cijepljenja nedavno je razvijen i praktički nije ispravljen. Dodano je samo jedno izborno cjepivo koje roditelji mogu učiniti svojoj djeci po volji. Kad počnu cijepiti bebu? Što prema rasporedu cijepljenja, djeca do godinu dana?

Odmah nakon rođenja, dijete dobije cjepivo koje ga štiti od virusnog hepatitisa B. To je akutna zarazna bolest koja utječe na ljudsku jetru, živčani sustav, probavne organe i često dovodi do opasnih komplikacija. Majke zaštitne stanice ne spašavaju dijete kada se susreću s takvom infekcijom. Stoga je prva injekcija za razvoj imunosti Engerix B, Biovac, Evuksa B ili bilo koji drugi lijek protiv virusnih oštećenja jetrenih stanica.

Cijepljenje protiv virusnog hepatitisa B vrši se tijekom prvih dana beba života, osim ako postoje kontraindikacije. Re-lijek se primjenjuje nakon mjesec dana, a revaccinacija se provodi za šest mjeseci.

Cjepivo protiv tuberkuloze uključeno je u raspored cijepljenja za djecu mlađu od jedne godine. Pokazuje se zdravih beba, od trećeg do sedmog dana života. Štiti cjepivo od neizlječive bolesti koja utječe na dišni sustav, mokraćnog, mišićno-koštanog i živčanog. Prema rasporedu od tuberkuloze cijepljene su u prvom tjednu života.

Ovo su prvi neugodni trenuci koji bi mogli poremetiti majku i dijete tijekom boravka u bolnici. Oni donose puno problema i često dovode do blagog pogoršanja dobrobiti djece. Treba li takva cijepljenja dati djeci mlađoj od jedne godine? Da, jer necijepljeni imaju veću šansu za zarazom ove dvije neizlječive bolesti, a smrtnost od hepatitisa i tuberkuloze se ne smanjuje.

Jačanje imuniteta djece u prvoj godini života

Neposredno nakon što se izbavi iz bolnice, majku i bebu treba posjetiti lokalni pedijatar i medicinska sestra. A ako nema potrebe - sljedeći sastanak održat će se u klinici, kada djeca imaju mjesec dana. Na liječničkom sastanku, dijete je vagano, njegova se visina mjeri, pregledava i šalje na sljedeće rutinsko cijepljenje za djecu mlađu od jedne godine. Trenutno se cjepivo protiv virusnog hepatitisa po prvi put, ukoliko se takvo cjepivo ne prikaže neposredno nakon rođenja.

Tijekom drugog posjeta okrugu pedijatru u poliklinicima, djeca se šalju za rutinsko cijepljenje protiv pneumokokne infekcije. Bila je uključena u popis obveznih cijepljenja za djecu do godinu dana života od 2014.

Pneumococcus je široko rasprostranjen u okolišu i donosi puno zdravstvenih problema svima, uzrokujući opasne bolesti.

 1. Bolesti gornjeg dišnog trakta: tonsilitis, faringitis, traheitis. Pneumococcus je mikroorganizam koji uzrokuje crvenu groznicu.
 2. Bronhitis i upala pluća.
 3. Bolesti bubrega, kože i živčanog sustava.

Uvođenje ovog cjepiva djeci do godinu dana je pokušaj da se izbjegne upalu pluća u budućnosti.

Najnepovoljnije cjepivo je prevencija difterije, tetanusa i kašlja - DPT. Za tri mjeseca je prikazana prevencija takvih bolesti. Roditelji to smatraju najopasnijim cijepljenjem za djecu mlađu od godinu dana, jer ih je teško tolerirati. Ovo cjepivo daje najveći broj komplikacija. Ovi neugodni učinci su zbog prisustva stanica u DTP kako bi se proizvelo imunitet protiv pertusisa. Vrućica, pospanost, slabost i razdražljivost, pojava alergijskih reakcija - to su česte komplikacije kod djece. Stoga se nakon uvođenja ovog lijeka preporučuje 30 minuta da bude pod nadzorom zdravstvenih radnika. Kako bi se smanjio broj nuspojava, antialergijski lijekovi propisuju se 2-3 dana nakon cijepljenja.

DTP se primjenjuje istovremeno s polio vakcinom. Prema rasporedu, ova sredstva za prevenciju propisuju se u 3, a zatim u 4.5 mjeseca i pola godine. Da bi se smanjio broj injekcija, razvijena je Infanrix IPV cjepivo, u kojem je, osim difterije, tetanusa i pertusisa, dodana komponenta polio.

U dobi od 12 mjeseci, djeci dobivaju još tri cjepiva. To uključuje mjere za sprečavanje ospica, rubeole i zaušnjaka.

Koja druga cijepljenja stavlja djecu do godinu dana

Koliko cijepljenja djeca do godinu dana starosti? U slučaju:

 • beba je rodila na vrijeme od zdravih roditelja;
 • nema kontakta s infektivnim pacijentima u obitelji;
 • tijekom godine nije bilo kontraindikacija cijepljenja na rasporedu.

Tada se obično cijepi protiv 10 bolesti. To je prosjek od 6 cjepiva, od kojih se neke ponavljaju, pa se broj injekcija kreće od 10 do 13 godišnje.

Popis je impresivan, ali se broj cijepljenja ne može smanjiti. Kako bi se olakšalo stanje djeteta i smanjilo broj posjeta liječniku, plaćaju se cijepljenje za djecu do godinu dana. To su, u pravilu, lijekovi koji nisu domaći ili višekomponentna cjepiva zajedničkih tvrtki.

To uključuje "Tetraxim", "Infanrix" i "Infanrix hex" (uključuje zaštitu protiv difterije, tetanusa, polio, kašalj, hemofilus bacil, hepatitis B). Polvaccin nije idealno rješenje za istovremenu zaštitu od nekoliko bolesti, to je dobra alternativa domaćim drogama, na što djeca mogu razviti reakciju.

Popis obvezatnog cijepljenja za djecu mlađu od godinu dana ne uključuje vakcine protiv hemofilus bacila. Izrađuje se ovisno o dokazima ili na zahtjev roditelja. Tko je propisan takav lijek?

 1. Djeca u ustanovama s trajnim boravkom (sirotišta, dječji dom).
 2. Grupa BCH (često dugotrajno bolesnih) bolesti organa dišnih organa.

Od dobi od šest mjeseci, roditeljima se preporučuje cijepljenje djece od gripe, osobito ako je dijete često bolesno ili ima kroničnu bolest.

Cijepljenje preranih beba do jedne godine

Preuranjene bebe posebna su skupina beba, neka se cjepiva privremeno ne prikazuju zbog neadekvatnog razvoja organskih sustava. Raspored cijepljenja za prerane bebe do jedne godine nešto je drugačiji. Indikacije za imunizaciju ovise o tjelesnoj težini novorođenčeta.

 1. Djeca do 2 kg težine moraju imati hepatitis B cjepivo, posebno ako je rođena majci koja je imala hepatitis.
 2. BCG cjepivo ili cjepivo protiv tuberkuloze odgođeno je sve dok se težina i stanje beba ne normaliziraju.
 3. U 6 mjeseci, lijek za gripu definitivno se ubrizgava, dok liječnici preporučuju sprečavanje svih članova obitelji.
 4. Sva druga cjepiva za djecu provode se prema rasporedu cijepljenja, ako nema drugih kontraindikacija.

Moram li učiniti sva planirana cijepljenja za djecu prve godine života ili mogu biti napuštena? Možete odbiti cijepljenje. Ali koliko je to opravdano? Lakše je provesti prevenciju svih navedenih bolesti nego pokušati ih izliječiti u slučaju infekcije. Povijest pokazuje da je uvođenje cjepiva za razvoj imuniteta od ozbiljnih bolesti najbolja obrana tijela.