Koliko je normalno nakon poroda?

Rođenja

Postpartum krvarenje je normalan proces, kao rezultat čega je prirodno čišćenje uterine šupljine od lochia i dugotrajnih ostataka placentnog tkiva. Ozbiljnost krvarenja ovisi o njegovoj prirodi, ukupnom gubitku i trajanju krvi. Koliko krvi nakon rođenja pitanje je svakoj mladoj majci.

Za mnoge žene, krvarenje kao rezultat isporuke ne postaje uzrok alarma i ne uzrokuje nikakvu prijetnju. Izuzetno prvih dana, ona se postupno smanjuje i za nekoliko tjedana nestaje. Ozbiljno krvarenje, koje prolazi bolnim kontrakcijama i crtaćim bolovima, izraženom mirisu i trulom ispuštanju, nije norma i zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Uzroci krvarenja nakon porođaja

Ozbiljno krvarenje u prvim satima nakon rođenja novorođenčadi u svijetu može izazvati:

 • Loša koagulabilnost krvi, pojedinca za žene u radu, zbog čega krv izlazi iz genitalnog trakta u tekućim strujanjima bez ikakvih simptoma nastanka stvaranja tromba (zadebljanje grudica, zamračivanje boje krvi). Nije teško spriječiti takvo krvarenje ako uoči porođaja žena prođe odgovarajući krvni test za zgrušavanje.
 • Brza radna aktivnost, koja je uzrokovala ozljede rađajućeg kanala.
 • Povećanje placentnog tkiva, zbog čega će krv teći, budući da maternica ne može u potpunosti biti ugovorni.
 • Nezadovoljavajuća sposobnost reproduktivnog organa da se smanji zbog prenapona tkiva uzrokovanih velikim fetusom, višestrukim fetusima i polihidramnozima.
 • Ginekološki problemi povezani s promjenama u strukturi reproduktivnog organa su mioma ili uterinska fibroma.

Kasnije, krvarenje se može razviti 2 sata nakon isporuke i tijekom idućih 6 tjedana.

Zašto postoji krv nakon poroda u ovom slučaju:

 • u maternici ostaju čestice placentalnog tkiva;
 • krvavi ugrušak ili nekoliko ugrušaka ne mogu ostaviti maternicu kao rezultat njegovog grčenja u cerviksu;
 • vrijeme oporavka maternice odgađa zbog upalnog procesa na području zdjelice, što je karakterizirano porastom ukupne tjelesne temperature i produženog krvarenja.

Koliko krvarenje traje nakon rođenja?

Svaka žena koja brine o svom zdravlju svakako će pitati liječnika o tome kako i koliko dana krv ide nakon isporuke. Normalno, postpartumski iscjedak traje do 6 tjedana, no za mnoge mlade majke, oni kraja nešto ranije.

U tom razdoblju obnavlja se sluzni sloj maternice, a organ preuzima prenatalni oblik. Nakon operativne dostave, krvarenje traje dulje, jer su mišići i zidovi maternice ozlijeđeni tijekom operacije i dulje se vraća u prvobitno stanje.

Koliko će krv ići nakon isporuke, izravno ovisi o sljedećim čimbenicima:

 • značajke tijeka trudnoće i rada;
 • put dostave je prirodan ili operativan;
 • prirodna kontraktilna aktivnost maternice;
 • komplikacije nakon porođaja, na primjer, upala u zdjeličnim organima;
 • obilježja fiziološkog statusa žena, zdravlja;
 • osobitosti laktacije - redovito vezivanje djeteta na dojku, dojenje na zahtjev smanjuje količinu loše i povećava kontraktilnu aktivnost maternice, što rezultira time da se organi počinju čistiti učinkovitije.

Da biste smanjili trajanje krvarenja nakon poslije krvarenja i izbjegli moguće komplikacije, preporučljivo je pridržavati se sljedećih pravila:

 • redovito prazni mjehur i crijeva, tako da pretrpanim organima ne stvaraju pretjerani pritisak na maternicu i ne ometaju njegovu kontraktilnost;
 • pažljivo promatrati pravila higijene kako bi se spriječila infekcija ramenoga kanala;
 • eliminirati tjelesnu aktivnost i intimne odnose 6 tjedana nakon rođenja djeteta;
 • spavati na trbuhu, budući da se u tom položaju uterus čisti više;
 • podesite dojenje što je više moguće.

Iako je krvarenje nakon porođaja prirodni proces, ovo stanje zahtjeva pozornost žene i liječnika.

Normalno krvarenje

Koliko je krvi normalno nakon rođenja, već je rečeno - oko 6 tjedana. Postkrvareno krvarenje je podijeljeno u nekoliko faza, koje se međusobno razlikuju specifičnim znakovima: bojenje i intenzitet pražnjenja.

Prvi dan nakon rođenja, količina iscjedka će biti veća nego tijekom normalne menstruacije. Krv će proći svijetlo grimizno. Prvoga dana krv se uklanja iz krvnih žila koje su pričvršćivale placentne ovojnice na stijenku maternice, tako da će biti mnogo toga. Takvo krvarenje se smatra normalnim od prvog do četvrtog dana nakon isporuke.

U sljedećih 10-14 dana, količina iscjedka se značajno smanjuje. Prihvaćeno odmah nakon rođenja, grimizna boja iscjedka u ovom trenutku mijenja se blago ružičasto, smeđe ili žuto. Maternica nastavlja s kontrakcijom, a već nakon 2 tjedna krvarenje se minimizira na malu količinu pražnjenja dnevno.

Češće, krvarenje traje dulje, a do 6. tjedna nakon poroda, žena se brine o iscjeljivanju maternice sa skrletnom krvlju. Ako su mali i neprestan, to nema ništa loše. Najčešće, njihov izgled prethodi fizičkom naporu, živčanom šoku i drugim nepovoljnim čimbenicima.

Patološko krvarenje

Koliko će postati krvarenje nakon poroda je normalno i od čega ovisi, već smo rekli. Ali postoje patološka stanja.

Potreba za medicinskom skrbi proizlazi ako je nakon poroda otpada popraćeno sljedećim simptomima:

 • traju više od 6 tjedana;
 • beznačajni serozni ispadi iznenada se mijenjaju u svijetlu skrletnu krv;
 • stanje zdravlja i opće stanje žene se pogoršava;
 • iscjedak praćen značajnom boli u abdomenu;
 • kliničke manifestacije razvoja intoksikacije - porast temperature tijela, vrtoglavica, opća slabost, mučnina, itd.;
 • krvarenje umjesto fizioloških boja postaje žuto-zeleno i tamno smeđe boje, dopunjeno odbojnim mirisom.

Bez obzira na to koliko krvi protječe nakon poroda, ako je iscjedak postao intenzivan i da je dobio grimiznu boju i tekuću strukturu, trebali biste odmah kontaktirati službu hitne pomoći. Bolni osjećaji, povećanje tjelesne temperature, promjena u prirodi i bojenje izlučivanja maternice uvijek postaju dokazi komplikacija nakon poroda kao što su endometrioza, upalni proces u zdjelici i druge patološke bolesti. U takvim slučajevima pravilna shema djelovanja bit će pravodobna, temeljita dijagnostika i liječenje.

Koliko dana nakon isporuke mlade majke će ići iscjedak - dvosmisleno pitanje. Postpartum krvarenje obično traje ne više od 6 tjedana, ali mnogi čimbenici mogu utjecati na to, uključujući fiziološke karakteristike žene.

Tijekom postpartum razdoblja, žena u radu treba pratiti prirodu krvarenja, bilo kakve promjene i povezane simptome tog stanja. Ako je sve normalno, a tijelo se obnavlja bez komplikacija nakon rođenja, a nakon 6 tjedana bilo bi potrebno prestati iscjedak maternice.

Bazalna temperatura od A do Z

Dragi prijatelji! Da, ovo je oglašavanje, vrti se tako!

Nakon što je rođenje još uvijek krvavo.

Drage djevojke koje su već rodile. Rodila sam prije 41 dana. Rođenje je bilo lako. Nije bilo rezova, ali bilo je suza. Mala vanjska, ali duboka i unutarnja. Dva tjedna kasnije već sam sjedila na magarcu i sve je bilo u redu. Nakon pregleda, ginekolog je propisao candle za fitor za 20 dana i zabranio seks za 2 mjeseca. Prva dva tjedna otpuštanja bila su obilna, zatim razmazana i zatim svijeće. Budući da su smeđe, ne znam ni jesu li mrlje ili ne. Nisam istjerao svijeće tri dana i primijetio sam da krvari crvena krv. Možda zbog zatvora. Bez napetosti, žao zbog detalja, ne mogu ići. Šavovi su izliječeni, ne živimo seksualno, samo ja jedem. Što bi to moglo biti? Želuca ne boli, ništa ne smeta. Ne želim gnjaviti svog liječnika. Tko je imao ovo, koliko dugo imate iscjedak nakon poroda?

Pročitajte komentare 30:

Imam oko 45 dana nakon rođenja... Ako ne i više... I oko zatvora, može li biti nešto laksativno jesti? Šljive, na primjer? Repa? Čajevi koji mogu biti s gv?

Sanja, ali sve sam pokušao. I šljive i kefir, pa čak i dufalak. Svijeće i mikrokristali nisu im pomogli. Jučer sam pokušao redovito klistir, pomogao. Možda je nakon njezine krvi?

Alarmantno je da je krv grimizna, ali je prilično malo.

Mjesec i pol je sasvim normalan. Imam 35 dana.

Olgamogylda, ne može krvariti nakon klistir))) pregledajte vaš izbornik... Što vaš stolac fiksirati.. jesti lužine, svakako jesti juhu i piti više obične vode ne prozračiti... Manje brašna. Jednostavno, ako postoje unutarnje suze, mislim da mogu krvariti ako ste jako teški... Iako to nije činjenica. Izgleda da se smirite svojim G.

I možda mjesečno. Prvi mjesec ponekad hrani dijete s mješavinama.

Imala sam gotovo 2 mjeseca nakon rođenja krvi, ali nisam željela zamarati liječnika. Kao rezultat toga, temperatura tijela pala na 35, bilo je vrtoglavica zbog gubitka krvi. Liječnik je predložio da nešto ostaje i treba čišćenje. Ali za početak, i dalje sam napisao hemostatske pilule, čini se da je oksitocin, ako ne i zbunjujući. Nakon 3 dana, sve je gotovo.

Moj iscjedak bio je oko 43 dana. 40. dana sam krstio moju kćer, tako da još uvijek postoje izlučevine, razgovarala sam s ocem o ovoj temi...

Olgamogylda, malo je vjerojatno da je to M...

Stavio sam obrise u nos s oksitocinom. Ali već sam došao mjesecima...

Moje iscjedak je trajao oko 7 tjedana, a nakon 5 tjedana sve je bilo gotovo, nije se ni razmazalo, a nakon nekoliko dana crvena krv je otišla.. Dan 3 je nastavio. Sada nema ništa.
PySy nakon rođenja, bio sam očišćen

Idite na ultrazvuk na dobar stručnjak za početak, a zatim na r ako vam je potrebna.

Možda mjesečno mjesečno? Izgleda kao izbor na teksturi? Moja prva razdoblja dolazila su za mjesec dana, a onda - tek nakon četiri mjeseca, također sam dojila.

Je li dobro ili nije, ali nakon poroda, točno tri tjedna krvarim. Zatim tjedan pauze i još 7 dana. Tada je mjesečno došlo 2 dana prije kćeri od 7 mjeseci. To je, nakon otprilike šest mjeseci

Čini mi se da su hemoroidi skriveni. Pukotine se pojavljuju iz pritiska tijekom pokreta crijeva - dakle crvene krvi. Nakon prvog rođenja, lochia je nastavila oko mjesec dana. Formalno, sve bi trebalo izliječiti za 40 dana. I u svakom slučaju, Lochia je obično blijeda i nestaje, a ne crveno grimizno. Ništa u maternici krvi tako grimizno. Uklonite zatvor. Pregledajte prehranu.

Nakon 6 tjedana isporuke imala sam iscjedak kakav bi trebao biti, tada nije bilo ničega za taj dan, a zatim i crvene krvi, a još tri tjedna liječnik je propisao 2 minute za mene i divigel, pokazalo se da jednostavno nije dovoljno hormona, sve je išlo odmah se prebacila na kontracepciju. Ali bili smo gotovo odmah na vrbama.

Kotikot, krv ne dolazi iz anusa.

Gotovo dva mjeseca imala sam iscjedak, ponekad mi se činilo da će završiti, malo smeđe, a sve je cijelo vrijeme prekriveno smeđim, a opet grimizno. Mislila sam, mjesečno se izmakla između vremena Ali samo za 2 mjeseca sve je upravo prošlo, a mjesečno je bilo u 10 kćeri mjeseci. Nakon dva mjeseca nakon rođenja, bio sam u ginekologu, rekli su, apsolutno sve je obnovljeno, sve je bilo normalno. Ipak, to je sve pojedinačno, netko, i nakon nekoliko tjedana već nema iscjedak, nisam ušao u njihov broj

2 mjeseca nakon prvog i drugog rođenja

Olgamogylda, moja krv je imala 35 dana, a onda se zaustavila. Prošao je kroz 6. 5 tjedana za inspekciju. Na stazi. Dan početka pražnjenja - bilo je 3-4 dana - odlučeno je da je bilo mjesečno, ali smo na NE

Imao sam isti problem: mjeseci 1, 5 nakon porođaja su iscjedak. Kad je moja kćer imala 2, 5 mjeseci (još nije živjela seksualno), a zatim je sljedećeg dana otišla u toalet "velika" počela krvariti puno crvene krvi. Isprva sam mislio da je krv od svećenika, jer su se sramom nakon rođenja pojavili veliki problemi. Ali krv je odatle. Otišao sam kod ginekologa radi provjere, prošao pokvarenost, ultrazvuk - sve je normalno. Općenito, suze i microcracks na krovu. Iz "naprezanja" počelo je krvariti. Uložene svijeće Galavit s Pantoderm (propisane svijeće Depantol-ja nisam uklapa).
I u zadnje vrijeme, nakon spolnog odnosa, ponovno je počela s krvlju. Pod uvjetom da su svijeće Longidase s Pantodermom.
Mislim da su ovo vaše krvi krvavi. Naravno, liječniku je bolje.

6-8 tjedana nakon poroda, normalno je da je lochia glavna stvar, tako da ne traje 2 mjeseca da se vidi liječnik, a ako nema ugodnog mirisa, sve je u redu. Pričekajte 2 mjeseca)))

Dobro je ako postpartum iscjedak traje 6-8 tjedana (to je točno koliko dugo je potrebno da maternica preokrene nakon trudnoće i poroda). Njihov ukupan broj za to vrijeme je 500-1500 ml.

U prvom tjednu nakon rođenja iscjedak se može usporediti s uobičajenim mjesečnim, samo oni imaju više obilnih i mogu sadržavati ugruške. Svaki dan se smanjuje količina iscjedka. Postupno, oni steknu žućkasto-bijelu boju zbog velike količine sluzi, mogu se miješati s krvlju. Otprilike četvrtog tjedna primjećuje se slaba, "uočljiva" ispuštanja, a do kraja 6-8. Tjedna isti su kao i prije trudnoće.

U žena koje dojke, poslijeporođajni pražnjenje se zaustavlja brže, jer je cijeli proces reverzije maternice brži. U početku, može doći do grčeva u donjem dijelu trbuha kada se hrane, ali u roku od nekoliko dana prolaze.

U žena koje su prolazile kroz carski rez, sve je sporije, jer zbog prisutnosti šavova na maternici, to se gubi još gore.

Pravila higijene u postpartum periodu. Poštivanje jednostavnih pravila higijene pomoći će u izbjegavanju zaraznih komplikacija. Od prvog dana postporođajnog razdoblja nalazi se raznovrsna mikrobna flora u loži, koja, umnažanjem, može uzrokovati upalni proces. Stoga je važno da se lochia ne zadržava u maternici ili vagini.

Tijekom cijelog razdoblja dok se iscjedak nastavlja, moraju se koristiti jastučići ili peludne pelene. Brtve se moraju mijenjati najmanje svakih 3 sata. Bolje je koristiti brtvama mekom površinom nego s "mrežicom", jer pokazuju bolju prirodu ispuštanja. Jastučići s okusima se ne preporučuju - njihova uporaba povećava rizik od alergijskih reakcija. Dok laže, bolje je koristiti pelene za krevet, kako ne bi spriječili oslobađanje lochia. Možete staviti pelenu tako da ispuštanje izlazi slobodno, ali ne tlo rublja. Tamponi se ne smiju upotrebljavati jer sprječavaju uklanjanje vaginalnog pražnjenja, umjesto toga apsorbiraju, što može uzrokovati razmnožavanje mikroorganizama i izazvati razvoj upalnog procesa.

Nekoliko puta dnevno morate oprati (nakon svakog posjeta toaletu), svakodnevno se morate tuširati. Genitalski se treba isprati vani, ali ne i iznutra, u smjeru od naprijed prema natrag, ne možete špricati, jer na taj način možete nositi infekciju. Iz istih razloga ne preporučuje se kupanje.

S većim tjelesnim naporom, količina iscjedka može se povećati, stoga nemojte podizati ništa teške.
Obratite se liječniku u sljedećim slučajevima:
Ispuštanje je steklo neugodno, oštro, purulentan karakter. Sve to ukazuje na razvoj zaraznog procesa u uterusu - endometritis. Najčešće, endometritis je također popraćen nižom abdominalnom boli i groznicom,
U izobilju krvnog iscjetka pojavio se nakon što je njihov broj već počeo smanjivati ​​ili krvarenje nije zaustavljeno dugo vremena. To može biti simptom činjenice da u maternici nema uklonjenih dijelova poroaja koji ometaju normalnu kontrakciju,
Pojava sirastog pražnjenja ukazuje na razvoj vaginitis kvasca, to također može uzrokovati svrbež u vagini, a ponekad i crvenilo na vanjskim genitalijama. Rizik ove komplikacije povećava se kod uzimanja antibiotika,
Postpartum se iscjedak naglo zaustavio. Nakon cezariannog dijela, komplikacije su češće nego nakon vaginalne dostave.
U slučaju teških krvarenja (nekoliko jastučića u roku od sat vremena), potrebno je pozvati hitnu pomoć i ne otići sam do liječnika.
Nezavisno, gore navedene komplikacije ne prolaze. Potrebna je adekvatna terapija koja mora započeti što je ranije moguće. U nekim slučajevima potrebno je liječenje pacijenata.
U slučaju komplikacija nakon porođaja, žena se može prijaviti ne samo na antenatalnu kliniku, već također i (u svakom slučaju, u bilo koje doba dana) u bolnicu za majčinstvo gdje je dostava izvršena. Ovo pravilo vrijedi 40 dana nakon isporuke. Obnova menstruacijskog ciklusa.

Vrijeme oporavka menstrualnog ciklusa za svaku ženu je individualno. Nakon poroda u ženskom tijelu proizvodi se hormon prolaktin koji stimulira proizvodnju mlijeka u ženskom tijelu. Ono sprječava formiranje hormona u jajnicima, i stoga sprječava ovulaciju.

Ako beba bude dojena, redoviti menstrualni ciklus svoje majke oporavit će se 5-6 mjeseci nakon poroda i može se oporaviti i nakon prestanka dojenja. Prije toga, menstruacija možda neće biti uopće, ili mogu doći s vremena na vrijeme. Uz umjetno hranjenje (dijete dobiva samo mliječnu formulu), menstruacija se u pravilu obnavlja 2-3. Mjesec nakon rođenja.

Pažljiva pozornost na prirodu postpartum izbijanja i druge pokazatelje uspješnog tijeka postpartum razdoblja pomoći će ženi izbjeći mnoge komplikacije. Važno je slijediti sva pravila higijene i preporuke liječnika.

Krvarenje i pražnjenje u postpartum periodu

Nakon porođaja dolazi do novog razdoblja zamjene trudnoće - postpartumno razdoblje možda nije manje, a ponekad čak i više, teže od trudnoće. Mnoge žene uključene u brigu o novorođenčadi ne obraćaju pažnju na vlastite probleme, s obzirom na to da su manje važne. Ova nemara kasnije može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Ali oni se mogu spriječiti.

Što je razdoblje nakon poroda?

Postpartum razdoblje počinje odmah nakon rođenja poroda i traje oko 6-8 tjedana. Tijekom tog vremena, fizičko stanje žene i dalje je daleko od normalne. Maternica, koja teži oko 1 kg nakon porođaja, je gotovo kontinuirana rana.

U nastojanju da se vrati u svoje normalno stanje, maternica će se stalno smanjivati, pa će se njezina veličina postupno smanjivati. Osim toga, uterus nastoji očistiti, to se događa postpartum sekretima, koji se zovu lochia.

U postpartum periodu, izlučivanje se nastavlja za oko 6-8 tjedana, tijekom kojeg se maternica vraća na normalnu veličinu. Ako žena ne diše svoje dijete, njezino tijelo počinje funkcionirati kao i prije, tj. Ona počinje menstruirati. U postpartum periodu, izlučivanje može biti vrlo bolno. Kako bi se izbjegle komplikacije, potrebno je stvoriti povoljne uvjete za pražnjenje, tako da se uterus smanjuje nesmetano i lochiae se slobodno ističu. Ako nešto ometa ovaj proces, povećava se vjerojatnost krvarenja i infekcije maternice, a to su komplikacije koje se moraju liječiti u bolnici.

Što doprinosi kontrakciji maternice? Uglavnom, naravno, dojenje. U početku, kada beba počne sisati, majka osjeća nešto poput kontrakcija, uz pulsiranje bolova u donjem dijelu trbuha. Otpuštanje počinje povećavati, pojavljuju se ugrušci krvi - to su potpuno normalni fenomen.

Drugi čimbenik koji pridonosi bržem kontrakcijom maternice je pravovremeno pražnjenje mokraćnog mjehura i crijeva. Prvih nekoliko dana nakon porođaja, poželjno je ženi da leži na trbuhu češće - to pridonosi odljevanju loša.

Ako se u poslijeporođajnom razdoblju krvarenje završi do 8. tjedna i ne donosi nelagodu ženi, sve se događa kako se očekuje. Obično, do sedmog dana, izlučevine postaju slabije, sadržaj krvi u njima se smanjuje, postaju svjetlo ružičasto, a potom potpuno bjelkaste, vitke - i tako dalje sve dok potpuno ne nestanu.

Dokazano je da u onim ženama koje dojke krvarenje u postpartum periodu brže završava. Ako je dijete rođeno carskim dijelom - naprotiv, sve se događa sporije.

Kada trebam vidjeti liječnika?

Trebali biste odmah kontaktirati stručnjaka ako je iscjedak postao gnječan, ima neugodan miris, a nakon ružičaste, krvi nalik iscjedak, svijetlo crveno ponovno počeo. Svi ti znakovi ukazuju na komplikacije koje neće nestati sami, ali će donijeti mnogo problema ako ne zatražite liječničku pomoć.

Krvarenje u ranom poslijeporođajnom razdoblju, koje traje više od 15 dana, trebalo bi izazvati zabrinutost.

Što još treba bojati?

Obavezno se pridržavajte strogih pravila osobne higijene: temeljito oprati nakon svakog WC-a, osobito u prisutnosti postpartumnih šavova. Mnogi liječnici preporučuju korištenje sojeva za bebe i još bolje, čudno zvukove - ekonomski, najčešći, smeđi. Ovaj sapun pomoći će dobro sušiti kožu, a da ne uzrokuje alergijsku reakciju.

Osim toga, nakon svakog posjeta morate mijenjati brtvu - barem svakih 4 sata. Ove mjere omogućit će vam da se zaštitite od 90% različitih komplikacija.

Cijeli postpartum razdoblje ne može biti douche, kao i korištenje vaginalnih tampona. Ovo je vrlo ozbiljno upozorenje - ovo je najlakši način da dobijete infekciju! Ginekolog, koji zabranjuje seksualno živjeti tijekom poroda, pokušava vas zaštititi od infekcija. Seksualni kontakt je jedan od najkraćih načina za zarazu infekcije.

Općenito, treba biti vrlo oprezna na početku seksualnih odnosa nakon poroda. Činjenica je da muževi u ženi dugo ostaju ranjivi i pretjerano osjetljivi, a seksualni odnos ne može joj pružiti najugodnije osjećaje. Prvi put morate koristiti kondom, po mogućnosti s mazivom - pomoći će vam vlaženje vagine, čime se smanjuje bolna senzacija žene, a osim toga, spasit će i ženu od različitih infekcija koje u uobičajenom "prenatalnom" stanju ne bi izazivale najmanju zabrinutost.

Postpartum problemi

Sve poteškoće koje čekaju ženu nakon porođaja mogu se podijeliti na ozbiljne probleme i "male stvari". U tom slučaju, ozbiljne komplikacije, u pravilu, zahtijevaju bolničko liječenje. Međutim, pogrešno je misliti da možete zanemariti "male stvari". Ako se ne bavite s njima odmah, mogu donijeti mnogo žalosti u budućnosti.

Čimbenici koji mogu doprinijeti razvoju postpartum hemoragije:

- Prekomjerno rastezljiva maternica - kao rezultat višestruke trudnoće ili velikog fetusa.
- Teško dugi porod.
- Poligon.
- Nekontraktirani uterus - to je zbog dugotrajnih kontrakcija rada.
- Prebrzo razdvajanje dječjeg sjedala.
- Rupture maternice.
- Prolaps maternice.
- Vaginalne suze.
- Ostaci utrobe u maternici.
- Kršenje majčine zgrušavanja krvi. To može biti kongenitalna anomalija i može biti posljedica uzimanja određenih lijekova, poput aspirina.

Krvarenje u postpartum periodu: prevencija

Ako je moguće, kako bi se spriječile komplikacije povezane s postkrvareno krvarenje, potrebno je provesti odgovarajuće preventivne mjere. Zato je tijekom trudnoće žena potrebno puno različitih testova na krvi. Liječnici pregledavaju broj leukocita, trombocita i eritrocita, vrijeme krvarenja, vrijeme zgrušavanja krvi, razinu hemoglobina... U slučaju da se otkrije patologija, liječnik propisuje niz posebnih preventivnih mjera trudnoj ženi.

Takve buduće majke imaju povećan rizik od krvarenja tijekom poroda ili u postpartum periodu. Idealna je mogućnost ako žena u radnom životu uđe u posebnu bolnicu za majku koja se bavi medicinskom skrbi za žene s krvnim bolestima. Ako liječnik smatra da je to primjereno, ženi je dobila transfuzija vlastite krvi koju je unaprijed uzela od nje.

Osim toga, neposredno nakon porođaja, ženama se daje poseban lijek koji bi trebao ubrzati kontrakciju maternice i time smanjiti vrijeme poslijeporođajnog krvarenja.

Prisutnost krvarenja mjesec dana nakon porođaja

Uočavanje nakon porođaja je posve prirodni fenomen. U prosjeku traju do 1,5 mjeseca, međutim, ovo razdoblje može varirati u jednom ili drugom smjeru. Neke žene imaju iskustvo kada krvarenje nastavi mjesec dana nakon rođenja. Koje je moguće povezati, smatra se normalnim i kakvi bi simptomi trebali upozoriti mladu majku? Mi ćemo se baviti ovim pitanjima u našem članku.

Priroda postpartum izbijanja

Tijekom trudnoće žene značajno povećavaju količinu krvi koja cirkulira u tijelu. Prema statistikama, količina krvi može narasti za 30-50%. Dakle, priroda daje odgovarajuću prehranu i kisik djetetu u razvoju u maternici, a također stvara i neku vrstu rezervi krvi za ublažavanje posljedica porođaja i postpartum razdoblja. Plućice maternice rastu i, do rođenja, njezina krvna doza doseže svoj maksimum.

U procesu porođaja i nakon njih 2-3 dana, opažaju se aktivne sekrecije koje su označene medicinskim izrazom "lochia". Ovo je prirodan proces, ne treba se bojati. S takvim izlučevinama, žensko tijelo može izgubiti do 1.5 litara krvi, a to je i norma. Štoviše, mala količina loše protjerana može ukazivati ​​na njihovu akumulaciju u maternici, što može uzrokovati upalni proces. Međutim, iznimno je važno razlikovati lochia od krvarenja maternice u vremenu, što ima otprilike isti izgled. Uostalom, takvo krvarenje je ispunjeno smrću, pa stoga zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Kasni postpartumski iscjedak

Krvarenja koja se javljaju kod žena mjesec dana nakon poroda mogu imati različite uzroke. Ako žena u radnoj nesreći pogađa sumnje, onda je bolje konzultirati se s liječnikom.

Dugoročna lochia. Spazmatične kontrakcije maternice, počevši od poroda i neko vrijeme, intenziviraju se prilikom vezanja djeteta na prsa i pomažu uterusu da se očisti od čestica krvi i ugrušaka u njemu. Lochia je ostatak ramenog kanala, placente, endometrija, koji se prikazuju izvan nekoliko dana nakon rođenja. Do kraja prvog tjedna nakon porođaja, njihova se boja mijenja, postaju smeđa, postaju blijedi, manje rijetki, a do kraja prvog mjeseca prestaje puštanje lochia. U nekim ženama, oslobađanje Lohege je odgođeno za razdoblje od 1,5 mjeseci nakon porođaja i još više. Ovo je granica norme i obično može biti uzrokovana sljedećim razlozima:

 • Žena ne diše. Ne proizvodi hormon prolaktin, koji stimulira kontrakciju maternice, pa se njegovo pročišćavanje javlja sporije. Ako nema krvnih ugrušaka ili neugodnog mirisa u pražnjenju, onda nema razloga za anksioznost, oni će postupno nestati.
 • Rođenje je izvedeno pomoću carskog reza. Šav na maternici sprječava pravilno ugovaranje, zbog čega je proces obnove kasnio. Slično tome, trajanje krvarenja pod utjecajem su ozljeda i suza tijekom rada i postavljanje unutarnjih šavova.
 • Uterus tijekom trudnoće bio je uvelike rastegnut zbog velike veličine fetusa ili prisutnosti nekoliko fetusa, što povećava razdoblje oporavka bivšeg oblika.
 • Prisutnost fibroida, fibroida, polipa ometa normalnu kontrakciju maternice, što povećava trajanje pražnjenja.
 • Krvna koagulacija je prekinuta. O postojanju ovog problema liječnik se mora upozoriti u fazi planiranja djeteta. I, naravno, žena bi trebala biti spremna za činjenicu da će prirodno krvarenje nakon porođaja trajati puno dulje nego obično.
 • Prekomjerno fizičko naprezanje može dovesti do suza mišića, pa čak i krvarenja, što će usporiti proces obnavljanja nakon poroda i odgoditi trajanje pražnjenja.

Pojava menstruacije. Obično dva mjeseca nakon poroda, žene nemaju vremena. Ali to vrijedi i za one majke koje dojkuje dijete. U ovom slučaju, oslobođeni prolaktin inhibira proizvodnju estrogena, koji je odgovoran za sazrijevanje folikula i obnavljanje menstrualnog ciklusa.

Za one žene koje iz jednog ili drugog razloga ne stavljaju dijete na prsa, menstruacija se može nastaviti za mjesec i pol dana nakon isporuke.

Ovo je dobar znak i ukazuje na brzu oporavak maternice i hormonsku pozadinu ženskog tijela. Budući da tijekom mjesečnog iscjetka postaju obilni i imaju svijetlu crvenu boju, žena je potrebno pravilno utvrditi je li to zapravo stvar menstruacije ili ima krvarenje maternice koje je iznimno opasno za zdravlje i zahtijeva hitnu medicinsku njegu.

Upalni proces u unutarnjim genitalnim organima. To može biti uzrokovano preostalim česticama porodnih kanala posteljice, endometrija ili infekcije vezane tijekom operacije.
Rani spolni odnos. Obično, liječnici preporučuju da se suzdrže od intimnih veza dva mjeseca nakon rođenja djeteta. Tijekom tog perioda potrebno je obnoviti zdjelice. Ako partneri započnu spolne odnose prije preporučenog razdoblja, to može dovesti do pojave krvarenja.

Prisutnost cervikalne erozije može izazvati smeđe ili krvavo iscjedak u kasnom postpartum razdoblju. Potvrdite da dijagnoza može biti ginekolog. Također će propisati odgovarajući tretman tijekom kojeg se seks ne preporučuje.

Što bi trebalo izazvati alarm

Ako se umjesto da silazi, volumen iscjedka iznenada povećava, žena se treba posavjetovati s liječnikom, jer u ovom slučaju može biti simptom krvarenja maternice. Ako se nekoliko sati za redom standardna brtva natopri krvlju za 40-60 minuta - ovo je unutarnje krvarenje.

Ako iscjedak dobije neugodan miris ili žućkasto-zelenu nijansu, tada se najvjerojatnije upalni proces razvija u unutarnjim genitalnim organima. Razlog za to može biti zavoja crijeva maternice i, kao rezultat toga, akumulacija lokusa.

Upalni proces u maternici može dovesti do razvoja endometritisa. Može biti popraćena teškom boli u donjem dijelu trbuha, povišenoj temperaturi i gnojnom iscjedenju. Kada potvrdite dijagnozu, liječnik će definitivno propisati tijek antibakterijskih lijekova i curettage maternice.

Pored ovih čimbenika, razlozi hitne žalbe liječniku su:

 • pojava ugrušaka, sluzi;
 • bol u donjem dijelu trbuha;
 • groznica, slabost, pogoršanje zdravlja;
 • trajanje pražnjenja više od 6-7 dana.

Kako bi se maternica oporavila što je prije moguće nakon rođenja djeteta, liječnici savjetuju da se češće spavaju na želucu, ili se barem mogu odmoriti na tom položaju. Također, ne biste trebali pješačiti s prepunom mokraćnog mjehura, bolje je otići u WC kad dođe do prvog poriva.

U većini slučajeva, iscjedak koji se nastavlja u žena mjesec dana nakon poroda je prirodni fenomen i ne zahtijeva bilo kakve mjere ili liječenje. Međutim, tijekom tog perioda mogu se osjetiti problemi tijekom porođaja, na primjer, erozivne procese u maternici ili placentama u maternici. Stoga, žena treba pažljivo pratiti intenzitet i prirodu iscjedak, u vrijeme primijetiti alarmantne simptome.

Postpartum krvarenje - uzroci i dinamika razvoja

Nakon poroda, u ženskom tijelu pojavljuju se neki procesi koji mogu uzrokovati anksioznost i anksioznost.

Je li normalno ili patološko? Sve će proći sama po sebi ili bi trebalo hitno konzultirati liječnika?

Razgovarat ćemo o krvarenju u postpartum periodu i pokušati odgovoriti na sva ova pitanja.

razdoblja

U prva tri dana krvarenje je u izobilju, često u izobilju u usporedbi s mjesečnim. Krv je svijetlo crvena, jer se ističe iz posude na mjestu vezanja posteljice.

Razlog za krvarenje je nedostatak kontraktilnosti maternice u prvih nekoliko dana nakon rođenja. Ovo je normalno i ne bi vas trebalo uplašiti.

Tijekom sljedeća dva tjedna stopa krvarenja bitno se smanjuje. Istaknite promjene od svjetlo ružičaste do smeđe i žućkaste bijele boje.

Maternica postupno se smanjuje, a do kraja drugog tjedna sve ispuštanje iz njega se obično zaustavlja.

Često postoje iznimke od ovog općeg pravila. Razmotriti koji od njih su također varijanta norme, a koji su znak stanja koje zahtijeva intervenciju liječnika.

Koliko dugo krvarenje traje u ranom razdoblju nakon poroda?

Dakle, izlučivanje iz maternice tijekom prvih 2-6 tjedana smatra se normalnim. U njima, čak i u šesti tjedan može biti mješavina krvi.

Ponekad, krvarenje nakon porođaja prestaje prvi nakon nekoliko dana, a zatim ponovno počinje.

Tipično, to je tipično za previše aktivne mame koji su već u prvom tjednu nakon porođaja imaju tendenciju da se teretana. Zatim je dovoljno samo zaustaviti opterećenje i ponovno zaustaviti krvarenje.

Krvarenje tada nije iscrpljeno i bezbolno. Njeno trajanje nije duže od jednog ili dva dana. Takvo ponavljanje krvarenja također ne zahtijeva posjet liječniku.

Sada razgovarajmo o patološkom (kasnom) poslijeporođajnom krvarenju.

Najčešće je uzrokovan dijelom posteljice koja ostaje u maternici nakon poroda i sprječava njegovo potpuno smanjenje. Zatim, tjedan dana nakon rođenja, krvarenje se ne smanjuje, ali ostaje u izobilju i svijetloj boji.

U tom slučaju, obavezno se dogovorite s ginekologom što je ranije moguće i izvršite dodatno "čišćenje" sluznice maternice.


Ovaj postupak plaši mnoge žene i pokušava odgoditi posjet liječniku, nadajući se da će krvarenje i dalje prestati. Ta pozicija često dovodi do razvoja upale u maternici, groznici, boli.

"Purges" se ionako ne mogu izbjeći, ali dodatno liječenje nakon što se može odgoditi mjesecima. Nepotrebno je reći, to negativno utječe na dojenje i daljnju plodnost žene.

Drugi slučaj je nastavak ne obilnog smeđeg pražnjenja za više od šest tjedana nakon isporuke. Može biti uzrokovana infekcijom.

Često, takvo pražnjenje prati bol u donjem trbuhu i groznici. Ako ne odgađate posjet liječniku, taj se status lako liječi i ne uzrokuje štetne učinke.

I, naravno, najozbiljniji slučaj je kada se krvarenje najprije zaustavilo i nakon jednog ili dva tjedna nastavilo se u obliku bijelog iscjetka iz maternice.

razlozi

Što utječe na intenzitet i trajanje krvarenja nakon porođaja? Koliko ide i kada krvarenje završava nakon porođaja? Koje prateće države trebaju upozoriti ženu i učiniti je više pažljivim za njeno zdravlje?

Normalno je zaustaviti krvarenje zbog brzog udara maternice nakon isporuke. To je olakšano dojenjem kao prirodnim stimulatorom kontrakcije mišića maternice, određenom prirodom.

Često, u prvim danima nakon rođenja, liječnici propisuju oksitocinske injekcije kako bi umjetno ubrzali proces.

Ako maternica nakon rođenja ostane u opuštenom stanju, krvarenje se nastavlja i postaje patološko. Često je to zbog traumatske dostave, višestruke trudnoće, velikog djeteta ili polihidramina.

Ostali uzroci su višestruki vlaknasti čvorovi u maternici, nepravilno povezivanje placente, rano odbacivanje placente, iscrpljivanje žene prije porođaja.

Krvarenje maternice nekoliko tjedana nakon poroda može biti uzrokovano dodavanjem infekcije.

Dakle, krvarenje nakon porođaja ozbiljan je proces koji zahtijeva pažljivo promatranje od strane žene i posjet liječniku s najmanje sumnje i anksioznosti.

Grimizni krvavi iscjedak: krv mjesec dana nakon rođenja

Grimizni iscjedak iz vagine nakon što dijete napusti, bez obzira na to je li prirodno ili koristi carski rez. Razlog za krvarenje je popravak organa, osobito kada je placenta izravno pričvršćena na zid. Dok se polako smanjuje na pravu veličinu, a žensko tijelo istjera tekućinu iz rane.

Ako je crvena krv potekla iz genitalnog trakta, to su najčešće prirodne posljedice pojave djeteta, a traje od 14 do 21 dan, ali se događa da se u drugoj vrsti iscjedka ostane tijekom cijelog postnatalnog razdoblja. Koliko je krvi normalno? Kada biste trebali potražiti liječničku pomoć ako krvarenje nije zaustavljeno unutar određenog vremena unutar mjesec dana od isporuke? Razmotrite svako pitanje.

krvarenje

Ako ćete biti mama uskoro, pripremite se da će u prvih nekoliko dana crveno iscjedak biti jači nego tijekom obilnog menstrualnog ciklusa. Postoji svibanj isto tako biti ugrušaka, ali svaki dan oni će biti manje. Kada prvi put stojite na noge, vaš ichor doslovno može teći dolje, zbog nakupljanja u vagini.

Tijekom tog vremena ne biste trebali koristiti tampone jer mogu uzrokovati infekciju i iritirati vaginu nakon prirodnog izgleda djeteta. Veliki noćni jastučići, urološki jastučići ili pelene bili bi mnogo bolji izbor.

Tijekom vremena krvarenje nakon porođaja prestat će biti tako obilato i količina krvi bit će ista kao u normalnim menstrualnim razdobljima.

Zatim promijenite veličinu i vanjske lohii. Ubrzo nakon rođenja, oni će biti svijetlo crvena, zatim smeđa i žuta. Ovo će biti znak ozdravljenja unutarnjeg organa. Zapamtite da tjelovježba može pridonijeti tamnijoj hladovini tekućine.

Krvarenje i bolovi u trbuhu mogu vam pratiti tijekom dojenja, jer se povećava oksitocin, što uzrokuje da se maternica ugovara. Nakon otprilike sedam dana, krvarenje bi trebalo postati manje bolno, a njezina količina bi se trebala smanjivati.

Grimizna boja

Grimizne sekrecije nakon rođenja nakon mjesec dana ponekad sadrže ulomke eksfoliativnog tkiva maternice i sluzi. S vremenom, sekrecija treba dobiti prozirnu boju i traje do 6 tjedana, a ne bi smjela imati neugodan miris.

Ne samo da je smanjenje i pročišćavanje unutarnjih organa odgovoran za krvarenje nakon porođaja u mjesec dana, već i drugi čimbenici kao što su:

 1. ozljeda ili perinealnog rezanja tijekom porođaja;
 2. vratne rane;
 3. problemi koagulacije;
 4. rupture i krvarenje u unutrašnjosti mišića maternice.

Ako Lochia iznenada postaje iznimno bogata, stoga je potrebno češće od dva sata zamijeniti sanitarne jastuke, odmah obavijestite liječnika ili posjetite bolnicu gdje ste rodili dijete. Ozbiljno krvarenje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Trebali biste vidjeti liječnika ako:

 • naglo zaustavljanje lochia;
 • pojavi se groznica - iznad 38 ° C;
 • Boja krvi promijenila se i postala grimiz;
 • uz vrlo jaku bol u trbuhu;
 • sadrži ugruške.

statistika

Krvarenje nakon posteljice mjesec dana nakon porođaja javlja se u 5% novih majki. Dijagnosticiran je gubitak krvi iznad 500 ml. Tijekom prvih 24 sata nakon rođenja, postoji povećani rizik od tzv. Primarnog gubitka krvi nakon poroda.

 1. višestruka trudnoća;
 2. velika veličina djeteta;
 3. poligidramnioz;
 4. dugačka isporuka djeteta;
 5. placenta previa;
 6. opća anestezija;
 7. infuziju magnezij sulfata i prerano odjeljivanje posteljice.

U većini slučajeva, odlazne mase odgovaraju atoniju ili poremećaju kontrakcije mišića maternice. Ponekad uzrok je i ostatak utrobe u maternici, traumi ili oštećenoj zgrušavanju.

higijena

Tijelo žene traje otprilike 1-2 mjeseca da se dobije u obliku nakon pojave novog člana obitelji. Maternica tijekom tog razdoblja podsjeća na veliku zacjeljivu ranu, koja treba posebnu njegu.

Načela intimne higijene:

 1. Operite prepone čim je to moguće, uvijek nakon mijenjanja jastučića. Dopuštena je uporaba intimnih higijenskih tekućina s neutralnim pH ili sivim sapunom. Ljekarne imaju priliku kupiti posebne antiseptike s protuupalnim učinkom za otapanje u kuhanoj vodi. Osim toga, oni smanjuju bol u perineumu nakon prirodne dostave zbog analgetika u svom sastavu.
 2. Nakon što je krv otišla nakon rođenja djeteta, trebali biste zaboraviti na kupanje. Kupanje u toploj vodi širi krvne žile i uzrokuje jak i obilni iscjedak. Svakako oprati u tušu, u bideu ili u zdjelici s toplom prokuhanom vodom.
 3. Oprati se od pubisa u smjeru anusa, a ne obratno. Nemojte brisati kožu i nježno dodirnuti ručnikom kako biste skupili višak vlage.
 4. Važno je nositi odgovarajuće donje rublje. Gaćice bi trebale biti prozračne, po mogućnosti pamuk. Kada lochia i perinealna trauma iritiraju kožu, možete ostaviti donje rublje dok leži ili spava. Takve zračne rane treba obaviti nekoliko puta dnevno.

Pristup zraka ubrzava perničko iscjeljivanje.

Kritični dani se vraćaju

Od žena koje odlučuju o dojenju, oko 80% može očekivati ​​da će menstruacija započeti u 10-11 mjeseci. Dojenje usporava menstruaciju i ovulaciju za oko 20 tjedana ili više. Međutim, nije neuobičajeno kada je vrijeme menstruacije dulje od 20 tjedana. Svaka žena i njene razine hormona su jedinstveni, pa je teško reći kada će se razdoblje točno obnoviti. Za neke žene vraća se sljedeći mjesec nakon rođenja, a za druge tek nakon završetka dojenja.

U prvim mjesecima nakon otpuštanja djeteta, menstruacija će biti vrlo nepravilna i trajati kraće ili duže od normalnog menstrualnog razdoblja. Neke žene smatraju da su njihova prva razdoblja počela toliko obilna da koriste oba jastučića i tamponi zbog intenziteta protoka sekreti.

Menstruacija je nemir za mladu majku, ali sve dok je veličina izlučene tekućine normalna, nema razloga za zabrinutost. U slučaju prekomjernog volumena, obratite se liječniku.

Koliko dugo krvarenje poslije porođaja

✓ Članak ovjeren od strane liječnika

Krvarenje u ranoj postpartum period je normalni fiziološki proces koji ne bi trebao prestrašiti ženu. Nakon protjerivanja fetusa i posteljice, maternica se aktivno smanjuje, "istiskujući" preostalu krv, ugruške i sve ostalo u svojoj šupljini nakon isporuke. Nekoliko dana nakon poroda, krvarenje postaje manje i otpušta krvarenje - lochia. Oni će poremetiti ženu oko 5-8 tjedana, sve dok endometrija u maternici nije potpuno izliječena.

Lochia ne predstavlja opasnost za žensko tijelo, ali je neophodno stalno pratiti njihovu količinu i dosljednost kako ne bi propustili početak istinskog krvarenja maternice.

Koliko dugo krvarenje poslije porođaja

Kako razlikovati lochia od krvarenja?

Krvarenje koje se javlja u postpartum period je jedan od najčešćih uzroka smrti za žene. Da ne izgubite vrijeme i zatražite medicinsku pomoć u vremenu, važno je znati znakove kojima se može razlikovati patološko krvarenje od normalnog pražnjenja.

Važno je! Pojava bilo kojeg od znakova (glavni je potreba za promjenom higijene znači svaki sat), što ukazuje na mogućnost krvarenja, morate nazvati hitnu pomoć. Prije dolaska, na krevet bi trebala biti položena žena, lagano podižući noge. Ta će situacija pomoći u izbjegavanju velikog gubitka krvi.

Lochia obično javlja u žena 2-3 dana nakon rođenja. Do ovog trenutka krvarenje se smatra normalnim, no ovdje je potrebno pratiti količinu izlučene krvi. Ako se tijekom razdoblja u kojem se nalazi majčinska bolnica, puerperalni pacijent mora mijenjati sanitarne jastučiće svakih 45-60 minuta, morate obavijestiti primalja ili medicinsku sestru na dužnosti.

Koliko dugo krvarenje poslije porođaja?

Uočavanje nakon poroda normalno može trajati do 8 tjedana. U mladim ženama proces oporavka je brži, tako da je ovo razdoblje obično skraćeno na 5-6 tjedana. Veliku ulogu u tome igraju prehrana žena u postpartum periodu. Da bi se endometrij brže mogao izliječiti, trebate uključiti sljedeću hranu u svoju prehranu:

 • hladno prešana biljna ulja (premium klasa);
 • orasi (brazilski, orah, lješnjak);
 • sušeno voće (suho marelice, smokve);
 • zelenila (bilo koje vrste zelenila i lisnatog salata);
 • masne ribe;
 • meso (teletina, govedina, tanak svinjetina i janjetina);
 • voće i povrće.

Uzroci postpartumnog krvarenja

Nakon istiskivanja placente, otvorena rana formira se na mjestu njegovog pričvršćivanja na stijenku maternice, koja krvari do potpunog izliječenja. Da bi se oštećeni endometrij brže mogao izliječiti, žena mora mirno držati, ne podići teške stvari i predmete koji premašuju težinu novorođenčeta, kako bi uključili više hrane s vitaminima E, A i askorbinskom kiselinom u izborniku. Iz pića osobito korisno izlučivanje divlje ruže i grimiznog lišća. Ekstrakti sadržani u listovima malina stimuliraju kontrakcije maternice i pomažu u rješavanju bržeg krvarenja nakon poroda.

Krvarenje je poraslo mjesec dana nakon isporuke

Svaka promjena količine iscjedka nekoliko tjedana nakon isporuke znak je upozorenja koji može ukazivati ​​na razvoj ozbiljnih bolesti. Ako se količina izlučene krvi dramatično povećala, potrebno je konzultirati ginekologa. Liječnik će pregledati, proučiti maternicu, utvrditi je li bolan i donijeti zaključak o potrebi pregleda poliklinike.

Neke majke odbijaju predloženu hospitalizaciju, jer ne žele sudjelovati s djetetom. Ni u kojem slučaju to ne bi trebalo učiniti, pogotovo ako žena planira imati još jedno dijete u budućnosti. Najčešća patologija koja se javlja kod novih rođenih žena je upala maternice (endometritis). To je ozbiljna bolest koja može dovesti do infekcije organa i pojave purulentnog upalnog procesa. Ako bakterijski organizmi i toksini uđu u sustavnu cirkulaciju, vjerojatnost sepne (infekcije krvi) bit će vrlo visoka. U nedostatku pravovremene pomoći i nepravilnog liječenja moguće je smrt.

Čimbenici rizika za postpartum krvarenje

Obratite pažnju! Svake godine oko 11.000 žena diljem svijeta umire od teških gubitaka krvi nakon poroda. Prema riječima stručnjaka, više od polovice njih moglo je biti spašeno ako su otišle u bolnicu na vrijeme.

Kada trebam vidjeti liječnika?

Postpartum razdoblje je opasno vrijeme kada se vjerojatnost komplikacija povećava nekoliko puta. Žensko tijelo oslabljeno je trudnoćom i radom, stoga se ne može nositi s opterećenjima koja se značajno povećavaju nakon pojave djeteta u kući. Ako postoji prilika, tijekom tog razdoblja bolje je uzeti pomoć baka, sestara ili djevojaka, koji bi mogli preuzeti odgovornost za njegovanje za bebom. Ako se žena mora sama nositi sa svime, moraš biti pažljiv prema vlastitom tijelu. Posavjetujte se s ginekologom koji je oprezan ako je potrebno u sljedećim slučajevima:

 • iscjedak je dobio svijetlu crvenu boju;
 • izlučivanje krvi povećalo se 2-4 tjedna nakon isporuke;
 • bol u abdomenu ili donjem dijelu leđa;
 • iscjedak je dobio neugodan miris;
 • ugrušci su se počeli isticati iz maternice;
 • temperatura je počela redovito rasti.

Dijagnostički kriteriji za krvarenje

Savjet! U žena koje dojče, mjerenje temperature u pazuhu nije informativno, osobito u prvim danima nakon rođenja djeteta. Ako se laktacija još nije ustanovila, uslijed malih laktozaza moguće je porast temperature, stoga se puerperama preporuča mjerenje tjelesne temperature na lakat.

Može li se krvarenje zaustaviti nakon nekoliko dana?

U nekim slučajevima, žena može primijetiti da je nakon 4-7 dana nakon porođaja iscjedak potpuno zaustavljen. To se događa naglo i često se prati pogoršanje zdravlja. Ako se takva situacija pojavi, potrebno je hitno otići u bolnicu, jer je jedini razlog za taj fenomen hematometar (akumulacija krvi u maternici).

Krv se može akumulirati zbog nedovoljne kontrakcije maternice, pa se preporučuje žena da poduzme sve mjere da spriječi takvo stanje. Sestra će vam to detaljno reći nakon što je žena prebačena na postpartum. Da bi maternica bila dobro smanjena i da bi se olakšala edem, mlade majke trebaju:

 • leći i spavati na trbuhu češće;
 • češće izlazi iz kreveta i hoda po odjelu ili niz hodnik;
 • Stavite hladno na donji trbuh (grijaći jastučići ili boce s ledom mogu se unijeti u pretinac hladnjaka).

Metode određivanja količine gubitka krvi

Ako ipak nije bilo moguće izbjeći stvaranje hematometara, važno je otići u bolnicu na vrijeme jer stagnacija krvi u maternici može dovesti do širenja infekcije i upale u orguljskoj šupljini. Glavni simptomi patologije su prestanak pražnjenja i teške bolove u donjem dijelu trbuha. Kada se pojave ti simptomi, žena mora nazvati hitnu pomoć.

Liječnik u odjelu će provesti ultrazvučnu dijagnozu, odrediti točnu dijagnozu i, ako bude potvrđen, propisat će liječenje. Poticanje kontrakcije maternice može se provesti uz pomoć hormona oksitocina, ali većina stručnjaka preferira učinkovitiji način - kirurški zahvat ili vakumski aspiration. Oba postupka su prilično traumatska, ali je njihova upotreba neophodna kako bi se spriječile opasne komplikacije.

Video - Postpartum. Oporavak. Uzi. Snaga. higijena

Može li krvarenje biti menstruacija?

Ako se pražnjenje zaustavlja nakon 1-1,5 mjeseci nakon poroda, a nakon nekoliko tjedana ponovno je počelo, to može biti rana menstruacija. Ako žena nije zabrinuta zbog mučnine i vrtoglavice, temperatura je normalna, a iscjedak je umjeren, ne brinite se. Potrebno je promatrati situaciju u roku od 3-5 dana. Menstruacijska krv ima tamniju nijansu i neobičan miris, tako da je prilično jednostavno razlikovati menstruaciju od krvarenja.

Važno je! Neke žene vjeruju da je laktacija 100% učinkovita metoda zaštite od neželjenih trudnoća i vjeruje se da tijekom dojenja ne može biti menstruacija. U 85% slučajeva to je točno, ali ponekad ženska menstruacija počinje dva mjeseca nakon rođenja djeteta. U istom razdoblju obnavlja se sposobnost začeća, stoga se morate brinuti o kontracepciji, ako u bliskoj budućnosti djeca nisu uključena u planove novootvorene majke.

Istinito krvarenje maternice nakon porođaja je rijetka komplikacija, stoga nemojte paničariti ako se odjednom iscjedak povećao. To može biti posljedica povećane tjelesne aktivnosti ili dizanja utega, pa se morate smiriti i prilagoditi način rada i odmora. Ali ako se oslobodi previše krvi, a stanje žene pogorša, potrebna je medicinska pomoć što je prije moguće.

Poput ovog članka?
Spremite se da ne izgubite!