amniotomija

Zasnivanje

Nove riječi, medicinski pojmovi i znanje iz područja porodništva prate ženu tijekom cijele trudnoće. Ono što se naziva iskustvo ponekad postavlja puno pitanja. Na primjer, što je amniotomija, tko to radi i zašto? Pokušajmo to shvatiti.

Vrste amniotomije

Oko 7% žena prolazi kroz postupak amniotomije prije poroda. Trudnice se, u pravilu, boje nove složene riječi, tražeći informacije o ovoj manipulaciji. Pa što je ovaj postupak?

Amniotomija u prijevodu znači amnion - vodena ljuska, tomie - disekcija. To jest, ova operacija otvara fetalni mjehur. Izrađen je s posebnim medicinskim alatom, sličnim kuku, kada je amniotski mjehur jasno izražen. Postupak amniotomije je apsolutno bezbolan, budući da na membranama nema živčanih završetaka.

Amniotomija, ovisno o razdoblju rada, podijeljena je u 4 vrste:

 1. Prenatalna ili prijevremena. Napravljena je prije početka rada u svrhu poticanja rada.
 2. Rana amniotomija. Proizveden u fazi otvaranja vrata maternice na 7 cm.
 3. Pravodobna amniotomija. Fetalni mjehur otvoren je kada se vrat otvori za 8-10 cm.
 4. Odgođena amnitomija. Izrađuje se kada je glava djeteta već spuštena na dno male zdjelice.

Kada je potrebno amniotomija?

U posljednjoj fazi trudnoće mogu postojati situacije u kojima je neophodna neposredna dostava. Oni se događaju čak iu nedostatku borbi. Dakle, koje su indikacije za upotrebu amniotomije?

 1. Produljena trudnoća. S vremenom od 41 tjedna i više, pitanje pojave radne snage svakako će nastati. Doista, u ovom slučaju, placenta "stari" i ne može se nositi s njegovim funkcijama pružanja fetusa od majke sa svime što je potrebno. Beba počinje osjećati manjak kisika. Ako je maternica zrela i žena se slaže s takvim postupkom, onda se izvodi.

Što je amniotomija?

Amniotomija je kirurška operacija za otvaranje membrana fetusa, koja se obavlja strogo prema indikacijama.

Što je amniotomija? Amniotomija je kirurška operacija za otvaranje membrana fetusa, koja se obavlja strogo prema indikacijama. Potreba za takvom intervencijom može biti potrebna i kod rođenja i u posljednjoj fazi trudnoće.

Amniotomija se izvodi na slijedeći način: liječnik unosi posebnu kuka kao instrument u vaginu, otvara femoralni mjehur, proširuje otvor prstima i oslobađa amnionsku tekućinu. Ne biste trebali brinuti - to je siguran i bezbolan postupak, jer mjehurić nije organ i nema živčanih završetaka.

Dakle, zašto postoji potreba za umjetnom bušenjem amniona?

1. Produljena trudnoća
Trudnoća nakon 41 tjedna smatra se istrošenim. U ovom trenutku, posteljica počinje dobi i ne može se nositi sa svojim funkcijama, što može dovesti do hipoksije ili metaboličkog poremećaja fetusa. Ako liječnik smatra da je to neophodno, žene u radnom tijelu će biti izvedene amniotomija kako bi stimulirale početak rada.

2. Teška preeklampsija i preeklampsija
Gestoza je tzv. kasna toksikoza, sustavna bolest u kojoj se javlja disfunkcija vitalnih organa (osobito protok krvi i vaskularni sustav). Karakteristični su znakovi edema, proteina u urinu i visoki krvni tlak. Ako se situacija odgađa i porođaj još nije započeo, stanje majke i djeteta može pogoršati. Amniotomija će pomoći smanjiti krvni tlak uslijed uporabe amnionske tekućine, odnosno smanjujući maternicu, čiji pritisak na najbliže posude smanjuje.

3. Rhesusov sukob
Ako se hemolitička bolest fetusa dijagnosticira u skladu s rezultatima ultrazvučnog pregleda i analize amnionske tekućine, bit će nužan početak rađanja kako bi se spasio, što će, kao što je gore spomenuto, stimulirati amniotomiju.

4. Slabost rada ili produženo preliminarno razdoblje
Čini se da su kontrakcije počele, ali se ne povećavaju, a cerviks usporava otkrivanje. U ovom slučaju, ampiotomija je neophodna za poboljšanje kontrakcija, jer kad se amnionska membrana pukne, aktivacija prostaglandinskih hormona, koja su najsnažnija stimulansa maternice kontraktilnosti, dramatično se povećava.

Tu je i situacija u kojoj žena osjeća dugotrajnu bol u donjem abdomenu, ali kontrakcije ne postaju redovite. Ovo stanje može trajati nekoliko dana. To se naziva produljeno preliminarno razdoblje. A onda će umjetno raskidanje fetalnih membrana pomoći da počnu generičku aktivnost.

5. Gusti amnion
Ako su membrane membrane previše guste i ne mogu sami puhati, liječnik može smatrati potrebnim pribjeći amniotomiji. Inače, dijete može biti rođeno "u košulji" - to jest, omotano u amnionskim membranama i u teškim uvjetima.

6. Ravni fetalni mjehur
Ravni fetalni mjehur je situacija kada nema 200 ml amnionske tekućine ispred glave fetusa, ali samo 5-10 (to se događa tijekom razdoblja niskog voda). Zatim se amniotski balon pojavljuje ispružen preko djetetove glave. Mjehurić takve vrste nije sposoban izvršiti potrebni pritisak na cerviks za njegovo potpuno otvaranje.

7. Visoka voda
Polihidramnijom se maternica snažno rasteže i stoga se ne može normalno ugovoriti. Osim toga, ako mjehurić rasprsne samostalno tijekom polihidrama, voda će teći previše intenzivno i protok će uhvatiti pupčanu vrpcu ili udove fetusa. I amniotomija će omogućiti kontrolu procesa izbacivanja.

8. Nisko mjesto placente
Zatvaranje ulaza u maternicu posteljice na početku rada može početi prerano eksfoliirati, što će dovesti do poremećaja dječje opskrbe kisikom. Ako su fetalne membrane urezane, amnionska tekućina izlazi, a glava fetusa pritisne rub posteljice i sprječava delaminacija. Što mogu dodati? Amniotomija se obavlja samo ako se pacijent slaže i ako radna aktivnost još nije započela, podložna spremnosti rodnog kanala (kada je cerviks skraćen, omekšan i otvoren). Dobar stručnjak neće voditi amniotomiju "kao takav", kako bi ubrzao rad, bez značajnih indikacija za probijanje.

Nakon otvaranja fetalnog mjehura, provodi se promatranje kardiovaskularnog promatranja fetusa i njezina reakcija na odlazak vode (u rijetkim slučajevima beba može imati brži otkucaj srca ili sporiji otkucaj srca).

Ako amniotomija nije dovela do aktivacije rada, upotrebljavaju se stimulirajući lijekovi, au ekstremnim slučajevima obavlja se carski rez.

Amniotomija - što je to? Indikacije za

Amniotomija je rad koji su proveli stručnjaci u procesu rada, koji su se dogodili bez obzira na trajanje trudnoće ili su bili umjetno inducirani. Točnije, to je opstetrička operacija usmjerena na otvaranje membrana za istjerivanje prednjih voda. To se provodi samo iz medicinskih razloga. Što je to - amniotomija? Dalje u članku bit će priča o razlozima i značajkama ove operacije.

Što je fetalni mjehur?

Fetalni mjehur je potrebno ne samo tijekom trudnoće, već i tijekom rada. Pri rođenju pridonosi otkrivanju cerviksa. U ovom procesu postoje neke značajke.

To se događa na ovaj način: tijekom kontrakcija podiže se pritisak unutar maternice, pod čijim utjecajem amnionska tekućina se pomiče prema dolje, a pritisak protiv fetalnih membrana stavlja pritisak na cerviks. Kada otvaranje dosegne svoj maksimum, membrane se prekidaju, a glava novorođenčeta prelazi u zdjelicu. To se događa samo s pravim radom.

Svrha amniotomije

Operaciju provode samo stručnjaci. Amniotomija za porođaj - što je to? Operacija je otvaranje membrana koje stimuliraju rad.

Bit amniotomije je da se otvaranje amnionskog mjehura ne događa putem prirodnih sredstava, već kroz intervenciju stručnjaka.

Postoji nekoliko načina za to:

 • rezanje;
 • suzenje s prstima;
 • Injekcija s medicinskim instrumentom.

Na otvaranju amnionske vrećice oslobađa se hormon koji se zove prostaglandin, koji stimulira cerviks i maternicu da prirodno rađaju. Među stručnjacima postoji mišljenje da je tijekom operacije rođeni kanal nadražen i da je rođenje djeteta ubrzano.

Uvjeti poslovanja

Što je amniotomija za porođaj? Unatoč jednostavnosti operacije i nedostatku potrebe kirurga, za njega je potrebno ispuniti sljedeće uvjete:

 • manipulacija bi trebala biti opstetričar-ginekolog u bolnici;
 • cerviks mora biti potpuno pripremljen za rad;
 • dijete mora biti u ispravnom položaju, a glava mora biti u ispravnom položaju u zdjelici;
 • Amniotomija, koja se javlja bez kontrakcija, treba provesti pod gore navedenim uvjetima i indikacijama.

Postupak se provodi uz poštivanje potrebnih pravila antiseptika kako bi se izbjegla infekcija fetusa tijekom njegove primjene.

U tom slučaju, operacija će se odvijati kako je propisano, a vjerojatnost mogućih komplikacija će biti minimalna.

Indikacije za uporabu amniotomije

Tijekom trudnoće, postupak za porođaj provodi se u pojedinačnim slučajevima. Indikacije su podijeljene u dvije vrste: operacija se provodi tijekom poroda ili tijekom poroda: cerviks je potpuno otvoren, postoje kontrakcije, ali nema pokušaja.

Glavna naznaka za njegovu primjenu je odgođena trudnoća, kada 42 tjedna ne započinje rad. U takvoj situaciji čekanje nije prihvatljivo, jer kao rezultat toga majka i beba pate:

 • funkcioniranje placente je oštećeno;
 • razvija gladovanje kisika fetusa;
 • postoji komplicirani tijek poroda (pauze, majčinska i malodobna slabost).

Ozbiljan oblik preeklampsije pripisuje se razlogu kada trudnica žurno treba napraviti takvu operaciju. Ona ima oticanje, visoki krvni tlak i proteini u mokraći. Da biste spriječili negativne posljedice, poslužite se ovom postupku.

Postoje i druge indikacije za amniotomiju:

 • placental abruption, koji se dogodio prerano;
 • preliminarno razdoblje s komplikacijama;
 • teške patologije majke koje ugrožavaju život djeteta (bolesti bubrega, srca i pluća);
 • rhesus sukoba i dijagnoza hemolitičke bolesti kod djeteta.

Tijekom porođaja, indikacije uključuju:

 • slaba radna aktivnost;
 • visoki protok vode;
 • nedostatak vode;
 • trudnoća nakon trudnoće;
 • nisko mjesto placente.

Kada vrhunac rada dolazi, cerviks je potpuno otvoren, a fetalni mjehur je netaknut, a zatim se amniotomija koristi za sprečavanje razvoja akutne hipoksije novorođenčeta.

Amniotomija tehnika

Operacija se obavlja bez sudjelovanja kirurga i anestezije. To radi porodničar tijekom vaginalnog pregleda trudnice. I konvencionalna i planirana amniotomija se izvode na isti način. Ne isporučuje nelagodu, tako da se žene u radu ne bi trebale bojati nje. Prije početka postupka, liječnik mora dobiti suglasnost trudnice i obavijestiti je o svim mogućim posljedicama.

Postupak se izvodi pomoću posebne plastične kuke:

 1. Neposredno prije operacije, ženama se daje lijek poput "No-spa". Nakon toga, sve manipulacije se izvode na ginekološkoj stolici.
 2. Prije početka postupka, stručnjak provjerava stanje fetusa.
 3. Stručnjak za sterilne rukavice umetava prste u vaginu i širi ga. S druge strane, uz pomoć alata, amnionski mjehur se zakače i izvlači sve dok se amnionska tekućina ne isprazni.
 4. Kada se pregledava amniotomija? Nakon postupka, žena je na miru još 30 minuta. Liječnici trenutačno vježbaju kako bi pratili dječje otkucaje srca kako bi razumjeli njegovu reakciju na amniotomiju.

Tijekom operacije žena ne osjeća bol, jer u amnionskim balonima nema receptora za bol.

Zabranjena je drastična ruptura vode, jer to može dovesti do gubitka pupčane vrpce ili dijelova djeteta prije početka rada.

Vrste amniotomije

Oko 7% žena prolazi kroz taj postupak prije porođaja. Što je to - amniotomija, i što bi to moglo biti njezine vrste? Podijeljena je ovisno o razdoblju rođenja:

 1. Prethodna amniotomija za stimulaciju. Drži se da nazove kontrakcije.
 2. Rana amniotomija. To se odvija tijekom otvaranja vrata maternice do 7 cm.
 3. Pravodobna amniotomija. To se provodi s otvorenim vratom na 8-10 cm.
 4. Kasna amniotomija odvija se s potpuno otvorenim cerviksom. Ako to nije učinjeno, beba će biti "rođena u košulji" koja može uzrokovati krvarenje u majci i probleme s disanjem u novorođenčadi.

Postupak bi trebao uzeti u obzir neke značajke.

Obvezni uvjeti

Što je to - amniotomija? Kako ne bi izazvali komplikacije, potrebno je provesti postupak u sljedećim slučajevima:

 • fetus ima glavobolju;
 • trudnoća singletona;
 • težina novorođenčeta je oko 3 kg;
 • porođaj u 38-39 tjednu trudnoće;
 • nedostatak problema vezanih uz prezentaciju i pojavu fetusa u zdjelici;
 • rodni kanal je potpuno pripremljen (maternica maternice je spljoštena i skraćena, preskače liječnički prst);
 • maternica maternice 6 na biskupskoj skali;
 • veličine zdjelice u normalnom rasponu, nema utora na maternici (nakon carskog rezanja).

Ako se prate sve potrebne preporuke, liječnik obavlja amniotomiju.

Mnoge žene zapažaju da ovaj postupak značajno skraćuje razdoblje rada jer:

 • kontrakcije postaju sve intenzivnije i bolnije;
 • nakon kratkog vremena pokusi počinju;
 • Postoji šansa da beba bude u kratkom vremenu.

Uglavnom, porođaj nastaje u roku od 6-8 sati nakon amniotomije.

kontraindikacije

Što je to amniotomija? Iako je postupak nužan u nekim slučajevima, također ima kontraindikacije. To uključuje:

 • pogoršanje genitalnog herpesa;
 • pogrešno prikazivanje djeteta (koso, poprečno, stopalo);
 • prisutnost pupčane petlje;
 • placental previa;
 • potpuno zabranu obavljanja porođaja na prirodan način.

U nekim slučajevima ženama je zabranjeno sam roditi u slučaju sljedećih razloga:

 • puni placentalni prikaz;
 • komplikacije prema ultrazvuku, koje su se dogodile tijekom trudnoće;
 • ožiljno tkivo na maternici;
 • s niskom težinom fetusa;
 • na nepodudarnosti veličina djeteta i bazena žene u radnoj snazi;
 • stanje ramenoga kanala, sprečavanje prirodnog procesa porođaja;
 • upalni proces koji se javlja u maternici.

Kontraindikacije uključuju patologiju u kojoj se ne preporučuje neovisno rođenje, a postoje indikacije za carski rez.

Moguće komplikacije

Amniotomija za poticanje rada smatra se sigurnim postupkom. Obično nema nikakvih posljedica prilikom izvođenja. Ponekad postoji rizik od sljedećih komplikacija:

 • gubitak ruke ili nogu fetusa;
 • tijekom postupka postoji opasnost od pada u veliku posudu koja je puna pojave krvarenja;
 • slabljenje ili jačanje radne aktivnosti;
 • brzu isporuku;
 • oštro pogoršanje fetusa.

Razlog takvih komplikacija može biti brz ispuštanje amnionske tekućine i oštru promjenu tlaka u maternici. Zato je praćenje stanja fetusa vrlo važno.

Kako bi se izbjegle takve situacije, postupak se obavlja u slučajevima kada je glava fetusa spuštena u zdjelicu i stisnuta kroz sve krvne žile. Zatim postoji mogućnost izbjegavanja krvarenja i lomljenja pupkovine.

Mogućnost takvih komplikacija je prilično niska.

Amniotomija se odnosi na sigurnu operaciju, no to bi trebalo biti učinjeno u izuzetnim slučajevima, jer nije poznato kakav će učinak imati na određenu ženu u radu i njezinu djetetu.

Tehnika i druge osobine amniotomije

U procesu rođenja mjehur igra vrlo važnu ulogu. Tijekom kontrakcija raste intrauterinski tlak, koji se prenosi na fetalnu membranu, amnionsku tekućinu i fetus. Rezultat toga je postupno pomicanje fetalnog mjehura sa svim sadržajem dolje, bliže izlaznoj maternici i njegovu izbočenju u obliku klina u vratu. Ono što pridonosi njegovom najranijem otkrivanju. Kada se grlić maternice širi potpuno (ili gotovo potpuno), fetalni mjehur lomlja, voda teče i beba može slobodno početi napredovati kroz rođeni kanal. Ovo je uobičajeni tijek isporuke. Ali također se događa da se proces rada odgađa zbog slabe radne aktivnosti žene ili zbog drugih komplikacija. Tada su liječnici odlučili stimulirati radno umjetno. Ali prije toga, neophodno je otvoriti fetalni mjehur. Tako da kada žena koja trudi snažne kontrakcije, dijete se može slobodno stvoriti. Ova manipulacija se naziva amniotomija, au samoj sebi obstetrnoj praksi također se smatra vrlo učinkovit način poticanja rada. Mnoge mumije imaju puno pitanja o sigurnosti i izvedivosti njegove provedbe. A ako postoje pitanja, odgovor neće biti.

Amniotomija: suština i svrha

Bit amniotomije je da otvaranje amnionskog mjehura, koje okružuje dijete u maternici i zadržava vodu od izljeva, ne nastaje prirodno, već intervencijom liječnika.

Postoji nekoliko načina za obavljanje ove manipulacije:

 • smanjiti;
 • rastrgati se svojim prstima;
 • Prick s posebnim medicinskim subjektom.

Na otvaranju membrane membrana oslobađa se hormon koji se zove prostaglandin, koji pomaže stimuliranju cerviksa i maternice prirodnom porođaju. Postoji i mišljenje da je tijekom postupka ražanjski kanal nadražen, što ubrzava proces rođenja djeteta.

oprema

Amniotomija je opstetrička kirurgija, ali se odvija bez kirurga i bez anestezije. Liječnik otvara mokraćni mjehur fetusa tijekom vaginalnog pregleda roditelja. Najčešće uz pomoć sterilnog plastičnog alata, sličnog kuku.

 1. Nedugo prije amniotomije, ženi je dobivena antispazmodička droga, kao što je primjerice No-Spa. Ubrzo nakon uzimanja tablete, žena leži na ginekološkoj stolici.
 2. Liječnik u sterilnim rukavicama umetne prste jedne ruke u vaginu, proširujući ga, a drugu ruku uz pomoć posebnog alata - grane - drži se amnionskim mjehurom i povlači je prema sebi sve dok se ne razbije i amnionska tekućina počinje istjecati.
 3. Nakon što je manipulacija ženom u radu još uvijek pola sata. Svo ovo vrijeme, liječnici pažljivo nadgledaju beba srca.

Tijekom postupka žena u trudnoći ne osjeća bol, jer fetalni mjehur nema receptora za bol.

Nakon otvaranja fetalnog mjehura odmah izlijte one vode koje izravno okružuju glavu djeteta. Ostalo odlazi malo po malo tijekom čitavog rođenja.

Postoje četiri vrste amniotomije, od kojih se svaka upotrebljava ovisno o razdoblju intervencije.

 1. Amniotomija, koja je učinjena prije početka rada ili prijevremenog. Nastao je izazvati kontrakcije.
 2. Rana amniotomija. Imenovan je u vezi s činjenicom da se kontrakcije događaju, ali cerviks je otvoren manje od 6-7 cm. Svrha njegove provedbe je ubrzati radnu aktivnost.
 3. S redovitim kontrakcijama i otvorenim cerviksa 8 do 10 cm potrebno je pravodobna amniotomija. Uz pomoć ove faze moguće je ubrzati otvaranje vrata maternice za 30%.
 4. Kada se maternica potpuno otvori, kada se dijete spusti u zdjelicu, radi se amniotomija, nazvana kasno. Ako ne intervenirate i ne držite ga, dijete će se roditi u fetalnom mjehuru (ljudi kažu, "rođeni u košulji"). I ovo, ispostavilo se, ima ozbiljne posljedice: beba može ugušiti, ili majka će krvariti. S tim u vezi, preporuča se otvoriti fetalni mjehur prije nego što se dijete rodi.

Obvezni uvjeti

Kako bi se izbjegle nepredviđene komplikacije, amniotomija se izvodi samo kada:

 • fetus je u glavnoj prezentaciji;
 • trudnoća singletona;
 • isporuka na vrijeme (najmanje 38 - 39 tjedana);
 • težina bebe do 3,0 kg;
 • nema problema s prezentacijom i unosom djeteta u zdjelicu;
 • rotirajući kanal je spreman (vrat maternice je spljošten i prst prtljanika propušten, skraćen);
 • na biskupskoj skali, zrelost maternice je 6 balam;
 • veličina zdjelice u normalnom rasponu;
 • nema ožiljaka u maternici (nakon cezariannog dijela, uklanjanja fibroida itd.).
Branche - alat koji se najčešće koristi za manipulaciju

svjedočenje

Glavna naznaka za imenovanje amniotomije je slučaj kada se trudnoća zaista odgađa (to je vrijeme kada opstetričari ne promatraju prirodnu radnu aktivnost u 42 tjedna).

Čekanje ovdje je jednostavno neprihvatljivo - opasno je i za majku i za bebu, jer to dovodi do:

 • pogoršanje funkcija posteljice;
 • razvoj fetalne hipoksije;
 • komplikacije porođaja (pauze, slabost i oboje).

Snažna preeklampsija (kasna toksikoza) je drugi razlog zašto treba napraviti amniotomiju. U slučaju trajne trudnoće i nepostojanja prijetnje bebi, liječnik može donijeti pozitivnu odluku samo uzimajući u obzir pristanak žene.

Kad rođeni kanal nije spreman, a stanje majke i djeteta pogoršava se obavlja carski rez.

kontraindikacije

Iako je korisno u mnogim slučajevima, postoje kontraindikacije za amniotomiju.

Glavni su:

 • akutni genitalni herpes;
 • pogrešno smješteni plodovi (noga previa, prsni, kosi, poprečni);
 • placenta previa;
 • prisutnost pupčane petlje;
 • zabrana prirodnog porođaja.

Zauzvrat, liječnici mogu zabraniti ženama da rađaju prirodno iz takvih razloga:

 • puni placentalni prikaz;
 • kontraindikacije za ultrazvuk tijekom trudnoće;
 • ožiljci na maternici;
 • abnormalno stanje rodnog kanala, koje će ometati prirodno porođaj (deformacija zdjelice kostiju);
 • simfizitis izražen (upalni proces u srcu).

Važno je! Sjetite se kako dva i dva: u zabrani prirodnog porođaja amniotomija je kontraindicirana!

komplikacije

Amniotomija u porodničkoj praksi smatra se prilično sigurnom metodom stimulacije rada. I obično nema komplikacija i posljedice njegove primjene kod žena u radu. No, u rijetkim slučajevima, iznimke su ipak.

Mjehura fetusa sastoji se od plovila, a neke od njih su velike. Amniotomija se izvodi slijepo, tako da postoji rizik od udaranja takvog plovila. Kao rezultat toga, teškim krvarenjem i prijetnjom za život djeteta.

Da bi se to spriječilo, amniotomija se vrši samo kad se glava spusti u malu zdjelicu i stisne kroz posude. Tako se izbjegavaju krvarenje i lomljenje vrpci.

Kao što možete vidjeti, svaka intervencija u našem tijelu izvana je puna ne samo pozitivnih posljedica. Stoga, prije poduzimanja bilo kakvih koraka, potrebno je pažljivo izmjeriti ravnotežu koristi i štete. Bilo kakve manipulacije treba provoditi samo u slučaju objektivne medicinske nužde. Trebali biste se sjetiti da je vaš glavni cilj da rađate zdrave jake karapuz. A liječnici će vam pomoći da to učinite svim sredstvima na raspolaganju.

amniotomija

Amniotomija je umjetna disekcija (doslovno - piercing) fetalnog mjehura kako bi se potaknula rad. Amniotomija spada u kategoriju kirurških opstetrijskih prednosti, tako da se uvijek provodi u bolnici. Broj amnitomije u radu koji se obavlja u rodilištu je mali (oko 7%), budući da se ta manipulacija provodi u skladu sa strogim indikacijama.

Malo anatomije i fiziologije. Amnion ili amnionska vrećica je vrsta mjehurića s tekućim sadržajem, a kao vodena ljuska okružuje razvoj fetusa i igra ključnu ulogu kako u pravilnom sazrijevanju, tako iu rođenju.

Amnionska tekućina (fetalni mokraćni mjehur) izlučuje amnionsku tekućinu. Amnionska tekućina počinje akumulirati do 6. tjedna trudnoće, njihov se broj povećava tijekom trajanja i veličine jajnika povećava. Dakle, do 6. tjedna minimalni volumen iznosi samo 5 ml, a do 38. tjedna njihov broj može doseći 1 litru. Prije rođenja (40. tjedan), količina amnionske tekućine se smanjuje. Najveći volumetrijski fetalni mjehur postaje bliži 36. tjednu, koji sadrži oko jedan i pol litara tekućine.

Količina amnionske tekućine služi kao važan dijagnostički kriterij, pa ako volumen nadilazi utvrđenu normu, oni govore o polihidramnozi tijekom trudnoće i ako postoji malo tekućine u membranama fetalnog mjehura, oko oligohidramnoze tijekom trudnoće.

Tijekom trudnoće, ne samo da se količina mijenja, već i sastav amnionske tekućine, koja sadrži desquamirane ćelije fetalne kože, proizvode njegove vitalne aktivnosti, izvorni lubrikant, "pahuljasto" kosa, hormoni, enzimi, vitamini, hranjive tvari. Zapravo, u amnionskoj tekućini je ono što fetus jede i što dijeli u njima.

Fiziološki parametri amnionske tekućine su:

- Odgovarajući na razdoblje trudnoće. Količina vode se dijagnosticira u procesu ultrazvučnog skeniranja.

- Prozirnost (bjelkasta boja je dopuštena). Boja i prozirnost amnionske tekućine ocjenjuju se samo vizualno kad napušta fetalni mjehur (u radu). Postaju zelene tijekom hipoksije fetusa, crvene kad je krvarenje počelo, a njihova žuta boja ukazuje na Rh-sukob.

- Nedostatak patoloških inkluzija, osim male količine bjelkaste pahuljice. U pravilu, pahuljice počinju vizualizirati tijekom ultrazvuka oko sredine drugog tromjesečja, a prije kraja trudnoće postaju još veće. Ovako izgledaju dijelovi epiderme fetusa i fragmenti originalnog lubrikanta.

Vrijednost amnionske tekućine ne može se precijeniti, zahvaljujući njima, plod se pravilno razvija, hrani i čak dolazi do osvjetljenja. Njihove glavne funkcije su:

- Mehanička zaštita fetusa od vanjskih utjecaja. Kada trudnica poduzme bilo kakve pokrete (pa i pada), voda ne dopušta fetusu da udari u maternicu.

- stvaranje uvjeta za slobodno kretanje fetusa u šupljini maternice, tako da može biti udobna.

- Sprječavanje spajanja kabela od fetusa.

- Antimikrobna zaštita i lučenje. Otpadni proizvodi fetusa otpuštaju u vodu "otrov" amnionske tekućine i izazivaju razvoj mikroba, pa se amnionska tekućina "obnavlja" svaka tri sata. Dakle, fetus je uvijek u čistom, sterilnom okruženju. Osim toga, voda sadrži imunološke komplekse koji se mogu boriti i zaraziti.

- Nutricionizam fetusa. Kroz amnionsku tekućinu beba prima potrebne hranjive tvari.

- sudjelovanje u generičkom procesu. Uoči rođenja, fetalni mjehur mijenja se prema dolje i vrši pretjerani pritisak na cerviks, koji refleksno počinje "otvarati" kako bi "preskočio" fetus.

Normalno, amnionska tekućina ostavlja maternicu nakon prirodnog puknuća amnionskog mjehura u porodu. Nakon što su ispražnjeni, maternica prima "signal" o potrebi evakuacije fetusa, a kontrakcije počinju. Amniotomija uključuje otvaranje fetalnog mjehura pomoću posebnih alata, kako tijekom porođaja tako i izvan rada. Postupak ima jasne indikacije, često je stimulacija rada, jer se kontrakcije nakon amniotomije intenziviraju.

Isporuke nakon amniotomije ne razlikuju se od onih s spontanim otvaranjem amnionske vrećice. Ovisno o vremenu manipulacije, porođaj nakon amniotomije događa se nakon 3 do 6 sati ili unutar pola sata.

Amniotomija se ne odnosi na složene kirurške zahvate, ne zahtijeva anesteziju i ne zahtijeva kompliciranu opremu. U pravilu, to traje vrlo malo vremena i ne izaziva ozbiljne komplikacije. Međutim, ova manipulacija ima kontraindikacije.

Što je amniotomija

Bit postupka smanjuje se na instrumentalni piercing ili erupciju zida amnionskog mjehura kako bi evakuirali amnionsku tekućinu iz njezine šupljine.

Amniotomija se često provodi tijekom porođaja, međutim postoje brojne opstetrije u kojima fetalni mjehur treba ranije otvoriti kako bi se izbjegle neželjene komplikacije trudnoće.

Ovisno o vremenu postupka, amniotomija se klasificira kao:

- Prerana, prenatalna amniotomija. To se provodi u odsustvu radne aktivnosti, ako je termin rada već stigao, ali proces ne počinje samostalno. U takvoj situaciji otvaranje amnionske vreće izaziva generičku aktivnost: tekuća voda nosi fetus s njim, a njegova glava počiva na donjem dijelu maternice, što zauzvrat "pokreće" generički proces.

Također, prijevremena amniotomija se obavlja u situacijama kada je potrebno odmah roditi.

- Rana amniotomija. Rana amniotomija pomaže vratu cerviksa da se otvori do odgovarajuće veličine, također je potrebno ako su fetalne membrane previše guste i ne mogu se probiti, što sprječava normalni proces isporuke.

- pravovremena amniotomija. Svako porođanje je jedinstveno u njenom tijeku, a ponekad i fiziološkom procesu potrebna je izvanjska pomoć. Ako cerviks nije pravilno otvoren i kontrakcije već "protjerale" fetus iz maternice, amniotomija pomaže vratu da se brže otvori.

- kasna amniotomija. Obično, kad glava fetusa počne izlaziti iz maternice, fetalni mjehur već je otvoren. Postoje situacije kada amnionska vrećica nije otvorena, a rođeno dijete je još uvijek u "vrećici vode". Ako fetalni mjehur nije otvoren, dijete će ostati u fetalnim membranama ("u košulji") i neće moći disati pri rođenju. Za prvu ženu, ova situacija prijeti krvarenjem.

Trenutno se koriste sve navedene vrste amniotomije, međutim, valja napomenuti da, unatoč jednostavnom izvršenju ove manipulacije, to je abdominalna intervencija i trebala bi se provesti prema određenim indikacijama.

Budući da je amniotomija dio upravljanja porođajem, posebna suglasnost pacijenta nije potrebna. Međutim, većina primalja sama govori majci o aktivnostima.

Kontrakcije nakon amniotomije postaju sve intenzivnije, dugo i bolnije, ali ne traju dugo, jer se rođenje ubrzava.

Uvjeti amniotomije

Tehnika otvaranja amnionske vrećice koristi se već nekoliko tisućljeća, ali i dalje ostaje među najučinkovitijim i najsigurnijim. Zapravo, priroda nije važna kao i fetalni mjehur otvori - samostalno ili uz pomoć vanjskog utjecaja, mnogo je važnije da ništa ne ometa rođenje fetusa.

Kao i bilo koja opstetrijska manipulacija, amniotomija koju obavlja opstetričar u nedostatku odgovarajućih stanja može izazvati komplikacije.

Fetalne membrane mogu se otvoriti ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

- Trudnoća mora biti punopravno (najmanje 38 tjedana).

- Rodni kanal bi trebao biti spreman za nadolazeću isporuku. Kriteriji za takvu spremnost uključuju skraćeni i glatki vrat, koji omogućava da barem jedan prst porodničara slobodno prođe.

- Dijete je u glavnoj prezentaciji, tj. Kada mu je glava na dnu. Ako se stražnjica fetusa nalazi u donjem dijelu maternice ili leži preko maternice, amniotomija se ne može izvesti.

Osim toga, glava fetusa bi trebala biti postavljena na takav način (umetanje glave) tako da nakon amniotomije, kada se fetus počne kretati prema dolje, "pada" u zdjelicu.

"Postoji samo jedan fetus u utrobi."

- Masa fetusa ne smije prelaziti 3 kg.

- normalna veličina zdjelice, omogućujući trudnicama da rađaju sami. Ako je poznato da struktura ili dimenzije zdjelice trudnice ne podrazumijevaju nesmetano kretanje fetusa, predviđen je carski rez.

- Cerviks mora biti "zrelija". Da bi se utvrdilo spremnost cerviksa za porođaj, koristi se sustav Bishop scale. U pravilu, ako se grlićeva spremnost klasificira kao "zrela sa 6 boda", dopuštena je amniotomija u odsutnosti kontraindikacija.

- Ako je u prošlosti žena podvrgnuta operaciji (carski rez, uklanjanje mioma čvora i slično) koji su ostavili ožiljak na maternici, nije dopušteno stimuliranje rada događaja, uključujući amniotomiju. Tkivo ožiljaka je vrlo gusta i neelastična, stoga je tijekom razdoblja kontrakcija maternice ostalo nepomično. Ako se stimulira maternica, počinje intenzivnije ugovoriti i može se slomiti u području postojećeg ožiljka.

Amniotomija se može izvesti samo ako su svi gore navedeni čimbenici odsutni.

Amniotomija - indikacije za manipulaciju

Amniotomija se obavlja kako u nazočnosti rada tako iu njegovoj odsutnosti, stoga su indikacije podijeljene u dvije velike skupine:

1. Amniotomija koja stimulira kontrakcije maternice (kontrakcije). Potreba za dodatnom generičkom stimulacijom nastaje u potpunom odsustvu generičke aktivnosti u prisutnosti svih ostalih znakova spremnosti organizma za isporuku. Isto tako, fetalni mjehur se otvara u situacijama kada produženje trudnoće poprima negativne posljedice za fetus i trudnicu.

Dakle, izvodi se amniotomija za stimulaciju mišića maternice:

- Kada je gestoza. Teška kasno toksičnost (nefropatija, preeklampsija, eklampsija) su često uzrok indukcije derivata rada preko amniotomije. Što je ranije beba rođena trudnica, to je veća vjerojatnost da će doživjeti tešku gestozu bez ozbiljnih posljedica za oboje.

- u post-trudnoći. Sve vitalne funkcije fetusa u razvoju ovise o posteljici (beba). To je mjesto gdje su posude majke i djeteta povezane zajedno kako bi osigurale novi život s kisikom i "građevinskim materijalom". Pored toga, posteljica izlučuje hormone koji sprječavaju prijevremeni rad. jedinicu privremeno funkcionirati, posteljica u potpunosti radi koliko treba nastaviti fiziološke trudnoće (oko 40-tjedna), a zatim se resursi potroše, a ona je „stari”. Ako trudnoća traje dulje od propisanog perioda, fetus prestane pravilno "disati" i "jesti", budući da su resursi posteljice iscrpljeni. Prvi znakovi intrauterine nevolje dijagnosticiraju se ultrazvučnim skeniranjem i analizom podataka o kardiotokografiji. Amniotomija u ovoj situaciji pomaže da se "počnu" kasne isporuke.

- prijevremeno odjeljivanje normalno smještene placente. S uspješnim razvojem trudnoće dijete sjedište odvaja se od zidova maternice u radu i "rodi" nakon bebe. Ako placenta prekomjerno exfoliates, nastaje situacija koja zahtijeva hitnu dostavu u nedostatku rada.

Kad placenta exfoliates, počinje krvarenje. Njegov intenzitet ovisi o lokalizaciji pilinga. Najnaprednija situacija je kada se dijete ljuštuje na periferiji, zatim se krv ulijeva u šupljinu maternice, a potom evakuirati. Osim toga, regionalno odjeljivanje posteljice često nema tendenciju napredovanja i nije tako opasno za fetus i majku. Na prvim znakovima patologije provodi se adekvatna dijagnoza, a porođaj je "počeo". Ponekad i marginalna odstupanja čak vam omogućuju da nosite trudnoću.

Nepovoljniji scenarij izaziva centralno odvajanje, kada se placenta odvoji od maternice samo u sredini. Krv ne može napustiti područje placente i nastavlja se akumulirati u svom središtu, zbog čega nastaje velika hematoma, koja se počinje odmotavati od susjednih područja. Kao rezultat toga, dječje mjesto prestane pravilno funkcionirati, a fetus je nedovoljan i kisikom i ostalim potrebnim komponentama. Osim toga, krv nakupljena u zatvorenom prostoru "traži" i infiltrira maternicu, uzrokujući životne prijetnje.

- Smrt fetusa u uteri. Kada fetus, zbog ozbiljnih patoloških uzroka, umre, njezina se tkiva raspadaju i počinju otrovati majčin organizam. Ova situacija zahtijeva neposrednu evakuaciju pokojnog organizma. Ako je trudnoća "velika", možete uzbuditi tijelo uz pomoć amniotomije: otvoreni fetalni mjehur će izazvati neovisno rođenje.

Kontrakcije nakon amniotomije ne ovise o održivosti fetusa, pa je rođenje u ovoj situaciji blisko fiziološkom.

- Patološko "pripremno" razdoblje. U žena s fiziološkom trudnoćom, nedugo prije nastanka stvarnog porođaja pojavljuju se takozvane "prekursore prekursora". Nemaju jasnu periodičnost, kratko vrijeme i umjereno bolno. Često se preteče uzimaju trudne za početak rada. Patologijom pripremnog razdoblja borba prekursora traje nekoliko dana, ali pravi generički proces ne počinje.

- Teška ekstragenitalna patologija. Trudnoća na pozadini kroničnih bolesti (pluća, srce, vaskularni i endokrini sustav i tako dalje) ne nastaje uvijek bez problema sve do početka neovisnog rođenja. Ako su dijete i majka "spremni" za ranu isporuku, to se provodi kako bi se smanjile negativne posljedice za oboje.

- Nekompatibilnost krvi fetusa i majke, nazvana Rh-konfliktnom trudnoćom. To se događa ako fetus ima Rh-negativnu majku i Rh-pozitivni otac i nasljeđuje Rh faktor potonje. Kao rezultat toga, krv majke percipira djetetovu krv kao nešto strano i pokušava ga "odbaciti" uz pomoć antitijela.

Suprotno rasprostranjenoj zabludi, ova situacija je rijetka i rijetko se dijagnosticira tijekom prve trudnoće. Prisutnost antitijela u majci nije važna kao i njihov broj. Ako titar postane previsok, postoji rizik od hemolitičke bolesti u fetusu, tako da se rođenje mora ubrzati.

Valja napomenuti da su svi ti podaci nisu nužno razlog za amniotomije, njegova provedba je moguće samo u prisustvu obučenog rodnica i dovoljno „zrelosti” fetusa.

Dakle, prenatalna amniotomija se provodi samo kombinacijom potrebnih stanja i indikacija za njegovu primjenu.

2. Amniotomija pri rođenju. Provodi se kada je porod već "u punom zamahu", ako:

"Amnionska vrećica se ne može razbiti, a cerviks je već otvoren do 8 cm. U takvoj situaciji amnionska tekućina zadržava fetus od napredovanja do rodnog kanala i sprječava porod.

- Ako je generička aktivnost slaba. Amniotomija u 90% jača rad i ubrzava porođaj, pa se provodi s ciljem jačanja kontrakcija.

- Kada je beba sjedalo preniska (previa). U pozadini intenzivnih bolova u radu, takva placenta može prerano preplivati ​​i uzrokovati krvarenje. Ako na prvi znak nevolje za otvaranje amnionska sac, glava fetusa ide stisnuti krvarenje žile i posteljicu, a krvarenje zaustavi.

- Ako se arterijska hipertenzija dijagnosticira u prsa. Amniotomija može smanjiti pritisak i poboljšati proces rađanja.

- Ako se porod odvija na pozadini patologije amnionske tekućine - niske vode ili polihidramnoze.

- Sve veći simptomi preeklampsije u porođaju prijete svim sudionicima u procesu rada.

Pored navedenih indikacija, amniotomija se može upotrijebiti u bilo kojoj vrsti ako je neophodno inducirati proširenje vrata maternice.

Tehnike i tehnike za provođenje amniotomije

Amniotomija se uvijek provodi u stacionarnim uvjetima. Zid amnionske vrećice je bez živčanih završetaka pa nema potrebe za anestezijom. Međutim, postupak zahtijeva preliminarnu pripremu antispasmodika (no-shpa, papaverin i slično) kako bi se opustila zid cerviksa.

Najprikladniji alat za amniotomiju je polovina (grana) porodničnih pinceta: njen vrh nije jako oštar pa će rupa biti dovoljna. Čeljust točno hranio kroz cervikalni kanal na zid vreće vode, tako da je kliznuo kažiprstom opstetričara (nakon pravilno kontrolirane smjeru kretanja alata). Kada je mjehurić probušen, vrlo je važno ne dopustiti da voda istječe prebrzo, tako da, nakon tekućine koja brzo izlazi iz maternice, pupčani kabel ili mali dijelovi fetusa (ruke / noge) neće ispasti. Stoga se vršak prstiju umetne u otvorenu rupu, a time se voda polako oslobađa.

Cijeli postupak treba provesti izvan borbe. U većini slučajeva, nakon otvaranja amnionske vrećice, redovita generička aktivnost započinje najkasnije 12 sati kasnije. Ako se to ne dogodi, porođaj stimulira lijekove.

Amniotomija pri rođenju

Oko deset posto svih žena u radu znaju što je amniotomija tijekom porođaja, jer su naišli na taj proces. Mnoge trudnice, ne znajući osobitosti tijeka postupka, tretiraju ga negativno i sa strahom unaprijed. Jedino znanje o informacijama će olakšati ženu da muče posljedice, dati će jasnu predodžbu o indikacijama i ograničenjima probijanja amnionskog mjehura.

Što je amniotomija

Amniotomija u porođaju je postupak otvaranja probijanjem ili rezanjem zidova amnionskog mjehura koji se nalazi oko djeteta u maternici. Postoje slučajevi koji su iskusni opstetričarki-ginekolozi jednostavno prasnuli mjehur s prstima. Mnoge mumije misle: boli ili ne. Školjke ne sadrže receptore boli, pa je postupak potpuno bezbolan, usporediv s rupture balona.

Zapravo, ovo je standardni postupak koji se ženi koja je radila podvrgnuto strogo prema svjedočenju uklanjanja bilo kakvih odstupanja u generičkom procesu. Samo zato što niti jedan od liječnika neće voditi amniotomiju, to je učinjeno kako bi se stimuliralo porođaj.

Može doći do učinaka:

 • Jačanje procesa porođaja i kontrakcije maternice, uzrokujući ubrzanje otvaranja cerviksa
 • Povećana kontrakcija s povećanjem intenziteta;
 • Ako je prisutna trudnoća, prestanak krvarenja tijekom porođaja;
 • Preventivne akcije u slučaju prolapsa oružja i nogu djeteta tijekom porođaja;
 • Smanjena pritiska mommies.

Amniotomija tehnika

Proces otvaranja amnionskog mjehura smatra se kirurškom intervencijom, iako ga obavlja samo primalja tijekom standardnog pregleda žene prije porođaja, kirurzi i anesteziolozi u ovom slučaju nisu pozvani. Sve manipulacije punkcijama odvijaju se za nekoliko minuta bez boli.

Faze postupka:

 1. Prije početka procesa, žena u radnom životu uzima bilo koji antispazmodski lijek odobren od trudnih mama (na primjer, drotaverin). Čim počinje pilula, žena je pozvana u sobu za ispitivanje.
 2. Liječnik mora imati sterilne rukavice i plastičnu kuku za postupak. Alat je umetnut u vaginu, zahvaća mjehurić. Tada će opstetar povući instrument dok se školjka ne razbije. Sljedeća dolazi oslobađanje amnionske tekućine.
 3. Nakon amniotomije, ženi je zabranjeno ustati i sjesti pola sata, a fetus se prati uz pomoć posebne opreme.

Radi udobnosti i sigurnosti, ljuska se otvara između kontrakcija. Kada majka ima puno vode, postoji sporo izlijevanje vode kako bi se izbjeglo gubitak djetetovih udova ili dijelova pupkovine.

Vrste amniotomije

Postoji više bodova u porodništvu kada je potrebno rano otvaranje fetalnog mjehura kako bi se izbjegle negativne posljedice tijekom porođaja.

Klasifikacija postupka amniotomija s vremena na vrijeme:

 • Prenatalna amniotomija - provodi se u vrijeme isporuke, ali radna aktivnost koja još nije započela ima za cilj potaknuti proces. Kada se istječe, vode vode dijete, koje se odmaraju na segmentu maternice, uzrokuju rodni proces. U situacijama brzog rođenja, također je indicirana amniotomija.
 • Rana amniotomija se provodi u odnosu na gustu fetalnu membranu u uvjetima pune radne aktivnosti s redovitim kontrakcijama i otvaranjem vrata oko 7 cm, čime se pomaže u konačnom otkrivanju.
 • Pravodobno bušenje mokraćnog mjehura je takav jedinstveni fiziološki proces kao što je porođaj, često treba pomoć ginekologa i opstetričara. Nije dovršeno otkrivanje cerviksa kada fetus ima tendenciju da daju znakove rođenja za postupak.
 • Proces je zakašnjelo kako bi se izbjeglo krvarenje u ženki preljubnica, u slučaju da se mjehurić otvori, a dijete je još uvijek u amnionskoj vrećici s vodom. Ako se probijanje ne manipulira vremenom, dijete neće moći disati nakon rođenja.

Sve gore navedene faze amniotomije redovito se koriste u rodilištima, ako je potrebno, postupak je jednostavan, ali - to je kirurgija abdomena i treba se provoditi prema svim normama samo po indikacijama. Često nitko ne traži od pacijenta pristanak jer je amniotomija jedan od dijelova radne aktivnosti: postoji ubrzanje rada i povećanje intenziteta i trajanja kontrakcija.

Indikacije za amniotomiju

 1. Kada je ravna forma fetalnog mjehura. To znači loše održavanje prednjih voda, što dovodi do kašnjenja u radu i čak za zaustavljanje kontrakcija.
 2. Amnion je previše gusta. S jakim školjkama, nezavisna disekcija se ne pojavljuje čak ni s potpuno otvorenim vratom. Imanje djeteta u mjehuriću može biti opasno, a fetus može ugušiti. Mama ima placentalnu abrupciju ili krvarenje.
 3. Slaba generička aktivnost. Neproduktivne kontrakcije, bez cervikalne dilatacije, s višednevnim kontrakcijama. Ako u roku od dva sata ne započne rad, provodi se stimulacija lijekova.
 4. S post-trudnoćom. Nakon 41 tjedna trudnoće posteljica je starenje, fetus u vezi s tim započinje glad kisika. Amniotomija ubrzava početak postupka opće funkcije.
 5. S puno vode. Ime govori o sebi: u amnionski mjehurić sadrži puno vode, proteže maternicu i ne može potpuno smanjiti. Amniotomija, koja se izvršava ispred vremena, pod nadzorom liječnika, isključit će gubitak petlji iz pupčane vrpce i udova fetusa, ako se to dogodi spontano.
 6. Rhesus je u sukobu s majkom i djetetom. Ako postoji potreba za hitnom isporukom, da spasi fetus od smrti, započnite proces amniotomije.
 7. Visoki krvni tlak zbog mame. Zbog smanjenja volumena nakon otvaranja mokraćnog mjehura, maternica prestane vršiti pritisak na posude blizu nje.
 8. Dugi tijek toksemije. U trećem tromjesečju, toksikoza je patologija pod nazivom preeklampsija: ima proteina u urinu, a žena ima oteklina i pritisak iznad norme.
 9. Nisko ležište posteljice. Na placentu previa, ulaz u maternicu je blokiran, nakon čega slijedi placentalni abrupcija i hipoksija fetusa.

Kontraindikacije amniotomije

 • kategorijsko odbijanje žene prije rođenja postupka;
 • nepripremljeni rodni kanali;
 • Prezentacija fetusa nije standardna (npr. Zdjelica);
 • trudnoća s višestrukim plodovima u isto vrijeme;
 • prerano dijete s procjenom težine do 3 kg, porođaj je prerano;
 • glava fetusa je pritisnuta protiv majčine zdjelice;
 • nerazmjernost zdjelice i veličine djeteta;
 • podložno ranijim operacijama, uterus je bio ožiljak;
 • pogoršanje herpesa u genitalijama;
 • prikaz pupčane vrpce fetusa;
 • Pod uvjetom da je žena u radu pripremljena za carski rez.

Rizici amniotomije

Komplikacije i posljedice za amniotomiju su iste kao i za bilo koju drugu medicinsku operaciju:

 • Fetalni zdravlje se pogoršava. Uz ispuštanje vode, postoji oštar pad intrauterinog tlaka, placentni krvni tijek poremećen je u djeteta.
 • Može se javiti nekontrolirana generička funkcija: slaba ili previše ubrzana. Poravnajte situaciju s lijekovima: specijalni lijekovi.
 • Razvoj hipoksije fetusa, klizanje ruku, noge iz maternice, bebina otkucaja srca mijenja se. Zatim je hitno propisao carski rez.
 • Pojava krvarenja u mami. Komplikacija se događa vrlo rijetko, ali ako se to dogodi, to dovodi do ozbiljnih posljedica.
 • Povećani rizik zaraze djeteta. Najčešća posljedica koja se javlja nakon probijanja jer zaštita od vanjskog okruženja više nije prisutna.

Općenito, komplikacije nakon postupka amniotomije pojavljuju se vrlo rijetko, no to je najsigurniji način stimuliranja generičkih procesa.