O listeriozi u trudnica

Zasnivanje

Listerioza tijekom trudnoće negativno utječe na fetus i dovodi do razvoja patologije opstetrije. Uzrok bolesti je bakterija Listeria monocytogenes. Unatoč raznim oblicima i faktorima prijenosa infekcije, listerioza se danas smatra jednim od najopasnijih infekcija crijevnih toksina, pa se u većini slučajeva Listeria bolest u ljudskom tijelu uzima hranom.

Listerioza u Sjedinjenim Državama zauzima treće mjesto među vodećim uzrocima trovanja hranom. Bolest se odlikuje visokom (do 20-30%) smrtnosti. Smrtnost od teških uobičajenih oblika bolesti doseže 90-100%. Listerioza je osobito opasna kod trudnica, novorođenčadi, djece mlađe od 3 godine i osoba s reduciranim imunitetom.

U Sjedinjenim Američkim Državama, udio svih pacijenata s listerijom iznosi 25% trudnoće, a 50% među onima od 10-40 godina. Visoka učestalost listerioze zbog smanjenja razine staničnog imuniteta kod žena tijekom trudnoće. Infekcija kroz placentu prenosi se na fetus i uništava ga.

Sl. 1. Prematurno i smrt fetusa fetusa - posljedice listerioze.

Uzroci listerioze kod trudnica

 • Glavni uzrok listerioze u trudnica je konzumacija hrane zaražene listeria - ne kuhano mlijeko i proizvodi od nje, uključujući meke sireve, maslac i sladoled, poluproizvode mesnih proizvoda, kobasice i kobasice, hladnoće i druge delicije u vakuumskoj ambalaži, plodovima mora i losos uzgojenih u umjetnim uvjetima, zagađeno voće i povrće, uključujući smrznute, brze prehrambene proizvode koji nisu prošli odgovarajuću toplinsku obradu prije konzumacije.
 • Visoka učestalost listerioze zbog smanjenja razine staničnog imuniteta kod žena tijekom trudnoće.
 • Značajka ove bolesti jest da se bakterije dugo mogu sakriti unutar stanica domaćina, što ih čini nedostupnim za dijagnozu i liječenje.
 • Listerioza infekcija u ženskom tijelu može dugo trajati u bubrezima i postati aktivnija tijekom trudnoće na pozadini smanjenog imuniteta.
 • U trudnica s listerozom često se opaža opterećena opstetarska i ginekološka povijest: kronični adnexitis, cervikalna erozija, spontani i umjetni pobačaji. Ova kategorija pacijenata podložna je obveznom pregledu listerioze.

Sl. 2. Proizvodi koji mogu naštetiti osobi.

Simptomi listerioze kod trudnica

Listerioza u trudnica često se razvija u trećem tromjesečju. Podmuklost listerioze leži u činjenici da je bolest blaga - u obliku akutne respiratorne virusne infekcije s simptomima blagog opijanja, simptoma upale mokraćnog trakta i / ili simptoma gastroenteritisa, ponekad tonzilitis ili purulentni konjunktivitis. Rijetko, infekcija utječe na središnji živčani sustav.

Trudnice s sumnjivim simptomima za listeriozu i s opstetrijskom i ginekološkom dijagnozom treba ispitati zbog prisutnosti ove infekcije.

U nekim slučajevima, listerioza u trudnica je asimptomatska i ostaje nepoznata tijekom trudnoće. Bolest se dijagnosticira nakon spontanih pobačaja ili prijevremenog rada.

Najčešće u trudnoj listeriozi se pojavljuje u kroničnom obliku. Kod egzacerbacija može doći do kratkotrajne groznice, blagih katarholoških pojava. Ponekad se javljaju egzacerbacije s simptomima kroničnog pijelonefritisa ili dispeptičkih poremećaja.

U trudnica s oštro smanjenom imunitetu, listerioza je teška. Septički oblik bolesti karakteriziran je značajnim povećanjem tjelesne temperature, proljevom, spastičnom abdominalnom boli. Kada fetus umre, trudnoća prestaje, nakon čega se temperatura tijela pacijenta vraća na normalu i ne nastavlja kasnije.

U bolesnika s listeriozom u trudnica, chorioamnionitis razvija - upalu membrane fetusa, a kasnije infekcijom amnionske tekućine (amnionske tekućine), što dovodi do prijevremenog porođaja ili mrtvorođenja, a kod fetusa infekcija šteti mnogim organima i sustavima.

Od pogođenog fetusa infekcija ulazi u tijelo trudne žene. Taj fenomen se zove "ping-pong infekcija". Reinfekcija komplicira tijek listerioze.

Sl. 3. Hydrocephalus (lijeva fotografija) i microcephaly (desna fotografija) - fetalne malformacije koje se često nalaze u listeriozi.

Dijagnoza listerioze kod trudnica

Preliminarna dijagnoza listerioze u trudnica može se obaviti jednostavnim mikroskopom nekoliko sati. Konačna dijagnoza utvrđena je bakteriološkim ispitivanjem i / ili PCR-om.

Za analizu listerioze tijekom trudnoće koriste se uzorci krvi, iscjedak iz očiju, sluznicu nazofaringealne sluznice, punktati iz limfnih čvorova, izmet.

Pri rođenju mrtvog djeteta pregledava se posteljica, ispuštanje rodnog kanala i amnionske tekućine.

Sl. 4. Analiza listerioze u trudnoći pomoću metode jednostavne mikroskopije i bakteriološke metode. Na fotografiji Listeria: pogled pod mikroskopom (slika na lijevoj strani), Listeria kolonija s rastom na hranjivim medijima (slika s desne strane).

Obstetrijska patologija u trudnica s listerozom

Listerioza trudnica ima negativan učinak na fetus i postaje uzrok ozbiljne opstetrske patologije:

 • Uobičajeni pobačaj (pobačaj).
 • Rano prestanak trudnoće.
 • Prerano i hitno dostava.
 • Mrtvorođenče.
 • Trudna smrt

Sl. 5. Pretilost rada - opstetrska patologija u trudnica s listeriozom.

Utjecaj listerioze na fetus u trudnica

Listerioza tijekom trudnoće ima negativan učinak na fetus:

 • Malformacije fetusa (atrofija mozga, hydrocephalus, itd.)
 • U 20% slučajeva zabilježena je intrauterinska smrt fetusa.
 • Rođenje preranog djeteta. Prerane bebe s listeriozom umiru tijekom prvih 2 tjedna života.

Sl. 6. Fetalna fetalna smrt u listeriozi zabilježena je u 20% slučajeva.

Liječenje listerioze u trudnica

Ampicilin antibiotik se koristi za liječenje trudnica s listeriozom. Nakon poroda dijete s listeriozom, žena je propisana tijekom liječenja ampicilinom ili doksiciklinom.

Sprječavanje listerioze kod trudnica

Kako bi se spriječio razvoj listerioze, trudnice se preporučuju:

 • Izbjegavajte upotrebu neoblađenog mlijeka i proizvoda od nje: mekih sireva (šljuka, kuglica, feta, roquefort, plava s plijesni, sir), sladoled i maslac, ako paket ne upućuje na vrstu mlijeka.
 • Meso i mesni proizvodi trebaju se konzumirati tek nakon dovoljne toplinske obrade.
 • Isključite iz hrane brze hrane tipa hamburgera, "hot dog", itd., Ako nisu prošli toplinsku obradu prije konzumacije.
 • Jedite samo povrće i voće isprati pod tekućom vodom. Povrće i voće koje imaju tvrdo oguliti treba temeljito oprati pod tekućom vodom pomoću tvrde četke.
 • Proizvodi u vakuumskoj ambalaži trebaju se konzumirati što je prije moguće nakon otvaranja.

Sl. 7. Trudna žena je odgovorna za svoje zdravlje i dijete.

Opasnost od listerioze tijekom trudnoće, simptomi bolesti, liječenje tijekom trudnoće i nakon poroda

Svatko zna o opasnostima za trudnice kao što su rubeola, herpes, gripa i kokošja kozica, što, pogotovo kada se razvija u ranoj fazi, može dovesti do kobnih posljedica. Ali u ovom razdoblju može se razviti još jedna strašna bakterijska bolest, koja se gotovo nikada ne spominje u bolnicama za majčinstvo i antenatalnim klinikama - to je listerioza.

Tijekom trudnoće, bolest obično prolazi kao SARS ili blage trovanje, ali može dovesti do prijevremenog rada, mrtvorođenog ili pobačaja. Ako se infekcija javlja prije samog rođenja, dijete se rodilo živo, ali gotovo uvijek s brojnim ozljedama koje zahtijevaju dugotrajno liječenje u jedinici intenzivne njege.

Uzročnik i načine infekcije

Listerioza je toliko malo poznata samo u "humanoj" medicini - veterinari su proučavali i liječili ovu bolest više od 100 godina. Prethodno je pogodio samo domaće i divlje životinje, a povremeno su ljudi patili - samo oni koji su radili u poljoprivredi i na farmama, a istodobno imali oslabljeni imunitet i zanemarili higijenske propise.

Uzrok uzročnika bolesti - Listeria monocytogenes - bakterija iz iste mikrobne skupine kao što je diphtheria bacillus. Ovaj mikroorganizam je vrlo uporan: može umnožiti u tlu i hladnom vodom, kontaminirani proizvodi leže u hladnjaku (uključujući i vakuum-pakiran) u 6-20% otopinom soli, koja se provodi soljenja povrće. Samo kipuće, direktna sunčeva svjetlost i aktivno liječenje s dezinficijenskim otopinama mogu ih brzo ubiti.

Glavni izvor infekcije su domaće i divlje životinje koje se mogu zaražene konzumiranjem zaražene vode, jedenje zaražene trave, hranjenje, gutanje prašine s listerijom. Bolesni, oni sami luče Listeriju sa svim svojim tjelesnim tekućinama (urin, sjeme, izmet, slina). Dakle, patogen ulazi u okoliš, postaje izvor infekcije za druge životinje i ljude. Također, životinje postaju zaražene jedući hranu od mesa i kostiju od zaklanih bolesnih goveda.

Listerioza se može zaraziti na mnogo načina. Glavni je hrana, ali postoji i kapljica u zraku, a fetus se može zaraziti kroz posteljicu.

Trudnica se može razboljeti:

 • kontakt s bolesnim domaćim ili divljim životinjama / pticama;
 • pio sirovo ili pasterizirano mlijeko koje nije centrifugirano i kuhano;
 • jesti plodove, povrće ili bobičasto voće koje su dobivene na području gdje žive zaražene životinje;
 • gutanje slabo toplinski obrađenog mesa;
 • jedući hranu bez toplinske obrade, ako u kući postoje miševi, štakori ili kunići;
 • ako se salate od sirovog kupusa (može zalijevati onečišćenim vodama), sirovo jaje, meki sir ili sladoled od sirovog mlijeka ušli u ration;
 • inhalacija bakterija kod skidanja ili pucanja pera zaražene životinje ili ptice, respektivno;
 • fizički kontakt sa zaraženim ljudima, nakon čega je trudnica konzumirala hranu bez pranja ruku.

Obično, listerioza se razvija kod pojedinaca, ali povremeno se pojavljuju epidemije u rodilištima i ginekološkim odjelima. Zatim žene koje su podvrgnute liječenju ili pod nadzorom su izvori infekcije, a da to ne znaju (Listeria izlučuje urinom, sline i izmetom - i dosta dugo).

Ostale trudnice i puerperas mogu zaraziti majku i nerođeno dijete koje otpušta bakterije u okoliš oko 12 dana.

"Sezo" od listerioze je proljeće i ljeto.

Listerioza i trudnoća su opasna kombinacija, budući da majka prenosi bakterije na fetus, čije se tijelo praktički ne može nositi s njima, što uzrokuje ozbiljne ozljede, pa čak i smrt. Često je situacija razvija, naziva princip „ping-pong” majka zarazi fetus, kao i za vrijeme njenog imunološkog sustava već su počeli da se bave agenta, ona dobiva novi „dio” bakterija iz voća, koji se potom šalje nazad.

Znakovi listerioze

Listerioza se ne razvija uvijek kada se bakterija proguta osoba s aktivnim imunitetom, ali u trudnica čija je zaštita namjerno depresivna kako ne bi oštetila dijete, bolest obično ima svoje manifestacije.

Trajanje razdoblja inkubacije je od 3 dana do 1,5 mjeseci. Simptomi listerioze tijekom trudnoće mogu biti različiti pa se kombiniraju u nekoliko kliničkih oblika. U žena koje nose dijete samo se razvijaju.

Angina-septička forma

Isprva, malo se razlikuje od "uobičajenog" purulentnog tonzilitisa. Temperatura raste na 38-39 ° C, postaje bolno progutati, glava počinje povrijediti, slabost, pospanost, mučnina se pojavljuju. Ako pogledate u grlo, možete vidjeti sive filmove ili crvene "jame" na crvene i natečene tonzile. Ako se taj oblik ne liječi, bakterije brzo ulaze u krvotok, uzrokujući infekciju krvi.

Razvoj sepsije (ulazak bakterija u krv i njihov daljnji "razmak" na različite unutarnje organe) pokazuju se još većim povećanjem temperature (do 42 ° C), oštrim usponima i padovima. Lice postaje crveni, noktiju i kašalj su zabilježeni. Limfni čvorovi se povećavaju ne samo ispod donje čeljusti već iu različitim područjima. Na koži se može pojaviti crveni, nepravilni osip, blago paljeniji kada se koža zahvaćene površine pruži.

Živčani oblik

Ovaj oblik bolesti se razvija kod trudnica samo ako im je imunitet u početku (prije trudnoće) značajno smanjen; u novorođenčadi je češća. U ovom slučaju Listeria prodiru kroz barijeru koja okružuje mozak i upalu ili ljuska (meningitis), ili sam (encefalitis) ili formira u mozgu šupljinu ispunjen gnoj (apscesa) tvar.

 • visoka vrućica;
 • jaka bol u glavi;
 • tremor;
 • bolovi u leđima, zglobovi;
 • mučnina;
 • oslabljena osjetljivost ili pomicanje jedne ili dvije ruke / noge;
 • rjeđe - konvulzije, gubitak orijentacije u prostoru, izraz iluzija.

Što je opasna listerioza tijekom trudnoće?

U stvari, listerioza tijekom trudnoće u žena rijetko ima teški tečaj. Najčešće ima groznicu i upalu grla koja nestaju u roku od 5-6 dana. Opasna bolest fetusa: poravnanja u udubljenjima između navlaka, koja posteljica je vezan na maternicu, Listeria uzrok upale placente, što rezultira u većem ili manjem dijelu od prestane obavljati svoju funkciju, i kisik na fetus dobiva dovoljno - hipoksije.

Ako se to dogodi prije 15 gestacijskih tjedana, fetus će umrijeti, što je često popraćeno pobačajem. Može se dogoditi da je umjetno potrebno potaknuti rođenje, ili se pribjegavati struganju.

Ako žena postaje zaražena u drugoj polovici trudnoće (od 21. tjedna trudnoće), kada je posteljica razvijena, onda se tijekom trudnoće mogu pojaviti 3 varijante učinaka listerioze.

Bolesti mogu izazvati prerano rođenje mrtvim fetusom, ali u nekim slučajevima žena prestane osjećati kretanje, a liječniku se pretvara ili ultrazvučno skeniranje, gdje joj je dano upućivanje u bolnicu za poticanje isporuke.

Ako trudnica ne podnese zahtjev za medicinsku pomoć nekoliko dana, mrtvo tkivo fetusa počinje se apsorbirati u krv, što se očituje u groznici, mučnini i slabosti. U tom kontekstu obično počinje porođaj ili se žena još uvijek okreće u bolnicu gdje umjetno potiče rad. Nakon toga, potrebno je dugotrajno liječenje ženske infekcije krvi, što ne uvijek završava pobjedom liječnika.

 • Rođenje djeteta s generaliziranim oblikom listerioze

Stanje se očituje oštećenim disanjem i srčanim aktivnostima djeteta, što zahtijeva njegovo liječenje u oživljavanju novorođenčadi. Rođen je malom težinom, s obilnim crvenim točkama na stražnjici, leđima, udovima, sluznici usta, kao i na konjuktivnosti očiju.

Nažalost, ova djeca mogu umrijeti u prvim danima nakon rođenja. To je obično uzrokovano gnjevnim meningitisom, što dovodi do oticanja mozga.

 • Infekcija djeteta tijekom porođaja

Ako žena dobije zaražene bliže 36-40 tjedana, kada je dijete u potpunosti formirano, postaje zaražen tijekom porođaja. Nakon 2-3 dana nakon rođenja, on ima znakove prehlade: curenje nosa, kašalj. Čak i uz liječenje razvio bronhitisa i upale pluća, koja se očituje groznica, ubrzano disanje, kada dijete počinje disati ne samo nos nego u dahu također su uključeni interkostalnog mišiće, ramena i trbuh. Postoji i osip kože, slično onom opisanom ranije. Kasnije se povezuje lezija živčanog sustava, što se manifestira konvulzija, paraliza. Ako dijete preživi s takvim teškim lezijama, to zahtijeva daljnje dugoročno liječenje i rehabilitaciju od strane neurologa.

Ako zaražena žena nakon poroda, koja se dogodila na bilo koji način, ima oštar pad temperature ispod 36 ° C, a više se ne diže, dok se ne pojavljuju drugi simptomi, tada je najvjerojatnije razvila kroničnu listeritozu.

Bez primanja liječenja, povremeno će primijetiti pojavu "prehlade" i konjuktivitisa, ali neće normalno nastaviti nakon ove trudnoće. Pobačaj, razvojne abnormalnosti fetusa, fetalna smrt može se razviti.

Cijepljenje protiv listerioze ne postoji.

Dijagnoza bolesti

Da bismo postavili dijagnozu, potrebno je sumnjati u ovu bolest, jer zahtijeva posebne testove. To se može učiniti simptomima, kao i prisutnošću u općoj analizi krvi velikog broja monocita. Na temelju toga treba propisati krvni test za listeruozu, kada se antitijela na Listeriju detektiraju u krvi pomoću indirektne hemaglutinacije (RHAA) i reakcije fiksacije komplementa (PCA). Ova analiza se obavlja u serološkom laboratoriju i naziva se "RSK (ili RNGA) s listerioskim dijagnostikom".

Dijagnoza se može smatrati utvrđenom, ako je u analizi RNA 1: 320 napisana ili druga znamenka veća, ako je izvedena RNGA, onda - na 1:10 bodova (ili druga znamenka veća).

Također je moguće potvrditi dijagnozu uz pomoć drugih seroloških testova, koji se nazivaju ELISA (ELISA), REEF (imunofluorescentni test), PCR (lančana reakcija polimeraze), DNA-DNA hibridizacija krvi. Brzina antitijela u ELISA je 0-0,89 U / ml. Ako je laboratorij izdavao više od 0,89, to ukazuje na dijagnozu listerioze.

PCR postupak i DNA hibridizacija se može primijeniti i kod nazofarinksa sluzi ili sekreta iz vagine, budući da postupak uključuje određivanje precizno bakterija DNA i ne na imunološki odgovor na invaziju organizma, kao prethodnih testova.

Kako izliječiti bolest?

Liječenje listerioze tijekom trudnoće provodi se samo u bolnici. Za ovo se koriste antibiotici: ampicilin, sam ili u kombinaciji s Gentamicinom i Biseptolom. Trajanje terapije je oko 3 tjedna.

Kada se infekcija dogodila u ranim fazama, razmotrite naznake pobačaja. Ako se infekcija dogodila u drugoj polovici trudnoće i liječenje je započeto na vrijeme, postoji mogućnost da beba neće patiti.

Osim antibakterijskih lijekova potrebno je propisati imunomodulatore: imunoglobuline, "Timalin", "Immunofana". Kao prevenciju dysbiosis i fetusa, uključujući (opasno je za razvoj gljivica komplikacija), osoba koja prepisuje lijek bakterije mliječne kiseline ( „Latsidofil”, „Biogayya”, „Linex”) i sredstva protiv gljivica ( „Fluokonazol”).

Liječenje listerioze u novorođenčadi provodi se u neonatalnoj jedinici intenzivne njege, u zasebnoj kutiji, a sastoji se od uvoda:

 • antibakterijski lijekovi;
 • rješenja za održavanje ravnoteže elektrolita u krvi i za detoksikaciju;
 • antifungalna sredstva;
 • sredstva za normalizaciju zgrušavanja krvi;
 • lijekovi koji poboljšavaju protok krvi u mozgu i uklanjaju oticanje mozga;
 • lijekovi za podršku srčanim aktivnostima.

Potrošnja kisika se također provodi: kada se kisik isporučuje kroz masku, zadržavajući spontano disanje, ili kada se umjetni ventilator "diše" za novorođenče.

Što učiniti kako ne biste zaraženi listeriosom tijekom trudnoće?

Zbog toga je važno održavati odgovarajuću imunološku zaštitu i izbjeći situacije u kojima se može pojaviti infekcija.

Stoga trudnica mora odmoriti i hodati više na otvorenom, piti vodu i mlijeko tek nakon kuhanja, koristiti pakirane kobasice umjesto rezane, često isprati hladnjak. Nemojte zaboraviti i često operite ruke, kuhajte meso i jaja dok se potpuno ne kuha, prelijte kipuću vodu preko povrća i voća. Ako trudnica susreće životinje u svom radu, preporučljivo je ne raditi cijelo vrijeme čekanja djeteta.

Listerioza tijekom trudnoće, simptomi, liječenje

To je zarazna bolest uzrokovana bacilom (Listeria monocytogenes).

U normalnim okolnostima ostaje siguran, ali trudnica može uzrokovati pobačaj ili prerano rođenje. Ovo je rijetka bolest koja utječe na jednu stotinu trudnu ženu i može se izliječiti antibioticima.

Približno jedna trudnica u tisućama ima listeriosis, zaraznu bolest uzrokovanu bakterijama Listeria monocytosis. Listeri su glavni predstavnici takozvanih mikroorganizama koji se razvijaju u prisutnosti STD-ova, myko- i ureaplazmoze. Intracelularna parazitizacija glavne IPPP-a omogućuje vam da "protjerate" protutijela. I kod takvih imunodeficientnih stanja razvija se uključujući i listerozu.

Uzroci listerioze tijekom trudnoće

Ona ulazi u tijelo s kontaminiranom hranom, osobito kad jede slabo kuhano meso i nepasterizirane mliječne proizvode, na primjer, sirovog sira. Mogućnost infekcije listerozom kroz dišni sustav tijekom dodira s domaćim životinjama, mačkama i psima kada nisu izvan grada u blizini stoke, ili kada lovački pas za ptice - patke, guske, koprive, zečeve ili lisice nije isključen. Uz domaće životinje, distribuira se i listeraza miša i štakora. Jednom u tijelu, Listeria prodire u krv i tkivnu tekućinu, može ući u krv s bilo kojim organima. Stoga je klinička slika različita: od plućnih lezija očiju i limfnih čvorova, od grlobolja do sepsa, pneumonije, meningoencefalitisa (upala meninga i mozga), upale srčanog tkiva.

Prodiranje listera u krvotok trudne žene osigurava njihovo prodiranje u praznine intervilliranog prostora. Reprodukcija listere uzrokuje ozbiljnu placentarnu insuficijenciju, gladovanje kisikom i usporavanje rasta i razvoja fetusa. Ako se to dogodi u 12-15 tjedana, onda fetus umre i pojavljuje se pobačaj ili je potrebno umjetno izazvati. S prodorom listerije u drugoj polovici trudnoće, infekcija fetusa javlja se postupnim razvojem generaliziranog oblika listerioze. Ako to ne dovede do smrti fetusa, novorođenče se rodi s teškom listerozom. To su osipe na leđima, stražnjici i udovi, na sluznici usta i ždrijela, na konjuktivnosti očiju. Dijagnoza se obavlja mikrobiološki, uz detekciju Listeria u krvi, urinu, slini, amnionskoj tekućini, u placenti.

Simptomi i znakovi listerioze tijekom trudnoće

Vrlo su različiti: blaga vrućica, znakovi gripe, mokraćne ili plućne infekcije, bolest trbušne šupljine, glavobolje, uz groznicu. Tijekom trudnoće, listerioza se sumnjiči svaki put kada žena ima neobjašnjivu temperaturu.

Liječnik gotovo uvijek propisuje antibiotike, čak i ako virusni izvor topline nije očigledan. Dijagnoza će biti potvrđena krvnim testom za prisutnost patogena. Ove mjere opreza opravdavaju se mogućim ozbiljnim učinkom bolesti na fetus.

U slučaju infekcije fetusa

Infekcija fetusa događa se kada patogen prodire kroz posteljicu. Bolest može uzrokovati kontrakcije i prestanak trudnoće, tj. Kasno pobačaj ili prerano rođenje. Dijete može umrijeti u maternici (trećina slučajeva) ili se roditi zaraženo rizikom teške bolesti (meningitis, sepsa), što će dovesti do smrti u prvim danima života.

Liječenje listerioze tijekom trudnoće

Antibakterijska terapija provodi se s linosamidnim antibioticima s antifungalnim sastojkom i naknadnim obnavljanjem intestinalne mikroflore.

No, glavna stvar je liječiti infekciju myco ili ureaplazma nakon 12 tjedana trudnoće, kako bi se spriječilo stvaranje bjelančevina, uključujući i listera.

Da biste prevladali te infekcije, ne koristite samo antibakterijske i antifungalne tvari. Imunostimulacija je potrebna za prevladavanje siromaštva imuniteta kod osoba zaraženih STI. Nakon antibiotika potrebno je dugoročno, 4 tjedna restauracija intestinalne mikroflore. Trajanje oporavka mikroflora je zbog teškog preživljavanja bakterija ubrizganih, budući da tijelo prvo odbacuje umjetni bifidus i laktobacil kao nepovezane, a ne one koje je osoba primila tijekom dojenja, u djetinjstvu, kada se formira crijevna mikroflora. Bez pune mikroflore nemoguće je zamisliti obnavljanje normalnog imuniteta.

A žene trebaju odvojeni vaginalni tretman, jer ono što ona uzima usmeno, gotovo ne prodire u vaginu. I ovdje se promatra i načelo: antibiotik + antifungalna komponenta - obnova vaginalne mikroflore.

Za majku, listerioza nije opasna. Bolest se najčešće događa 7. mjeseca trudnoće - u vrijeme kad bakterije mogu prijeći placentarnu barijeru. U majci se bolest očituje iznenadnim porastom temperature na 38-39 ° C i krvlju krvi u glavu. Ako je bolest blaga (četvrtina slučajeva), onda traje samo malo duže od prehlade. Međutim, to može dati relapsa. Bolest je popraćena bolovima, glavoboljom i grloboljem. Intestinalna uzbuđenja i infekcija mokraćnog trakta nadopunjuju klasične simptome bolesti.

Dijete je u kritičnoj situaciji. U slučajevima kada se bolest ne liječi, dvije trećine zaražene djece umre u uteri ili 48 sati nakon rođenja, a trećina ih pati od teške hipotrofije. U većini slučajeva, listerioza uzrokuje preuranjeni rad.

Sve ovisi o pravovremenoj dijagnozi i liječenju. Za bilo kakvo povećanje temperature uvijek se savjetujte s liječnikom. Bez čekanja na rezultate dostavljenih testova, propisujem "tečaj penicilinskog antibiotika na koji je Listeria vrlo osjetljiva. Nakon 48 sati, obično umire. Za veću pouzdanost liječenje se nastavlja kroz 3 tjedna.

Ako se liječenje započne pravodobno, dijete ne smije trpjeti.

Međutim, ne treba živjeti sa strahom u duši prije listerioze. Samo budite oprezni i pozorni prema sebi.

Prevencija listerioze tijekom trudnoće

To se mora provesti tijekom trudnoće, unatoč činjenici da je listerioza rijetka bolest. Kako bi se spriječila potreba da se češće odmarate, slijedite pravila prehrane, jer se infekcija često događa kroz hranu: izbjegavajte sirovo mlijeko i proizvode od nje; preferiraju pakirane kobasice umjesto rezane; Zagrijte preostalu hranu i proizvode prije uporabe; zasebno pohraniti sirovu i kuhanu hranu; oprati ruke i posuđe temeljito nakon rukovanja sirovom hranom; često isperite hladnjak.

Mjere opreza

 • Izbjegavajte kontakt sa psima i mačkama tijekom trudnoće.
 • Temeljito prati voće i povrće.
 • Kuhajte dobro meso.
 • Nemojte jesti nepasterizirane mliječne proizvode.

U najmanjem povećanju temperature, obratite se svom liječniku. Međutim, ne zaboravite da groznica ne mora nužno značiti listerozu.

Preporučene mjere opreza su jednake onima koje treba slijediti kako bi se izbjeglo dobivanje toksoplazmoze. Promatrajući osobnu higijenu i vođen zdravim razumom, jamčite sebi trudnoću bez ikakvih problema.

Kako se testirati na listeriosis i koja je ta bolest?

Svi znaju koliko su opasne infekcije kao što su gripa, herpes, piletina i rubeola, što može dovesti do kobnih posljedica, opasne za trudnice. Međutim, u ovom razdoblju moguće je razviti još jednu strašnu bolest koja se praktički ne spominje u antenatalnim klinikama i bolnicama majčinstva - to je listerioza.

Tijekom trudnoće, bolest prolazi kao blaga trovanje ili ARVI, ali može dovesti do prijevremenog porođaja, spontanog pobačaja ili mrtvorođenja.

Ako se infekcija javlja prije samog rođenja, dijete se rodilo živo, ali gotovo uvijek ima brojne ozljede koje zahtijevaju dugotrajno liječenje.

Kauzativni agent listerioze i načina infekcije

Tako je malo infekcija proučavano samo u medicini za ljude - veterinari su liječili ovu bolest više od jednog stoljeća. Prije je pogodila samo divlje i domaće životinje, ali ljudi su patili od vremena do vremena - to se odnosi samo na one koji su radili na farmama i poljoprivredi, a imali su i oslabljeni imunitet, a zanemarivali pravila higijene.

Za infekciju s listerozom mogu postojati razni razlozi i metode. Glavni je hrana, međutim, kapljica u zraku je također moguća, a beba može biti zaražena kroz placentu.

Infekcija trudnice moguće je uz:

 1. pio pasterizirano ili sirovo mlijeko koje nije bilo kuhano i centrifugirano;
 2. kontakt sa bolesnim divljim ili domaćim životinjama / pticama;
 3. jesti plodove, bobice ili povrće prikupljene u staništu zaraženih životinja;
 4. jesti namirnice koje nisu prošle topline ako zimi, miševi ili štakori žive u blizini;
 5. gutanje mesa koje je prolazilo slabom toplinskom obradom;
 6. ako se u prehrani uključe sirova jaja, salate od sirove kupusa, meki sir ili sladoled od sirovog mlijeka;
 7. fizički kontakt sa zaraženim ljudima, nakon čega je žena, bez pranja ruku, koristila hranu;
 8. inhalacijom bakterija kod prignječivanja pera ili rezanja kože zaražene ptice ili životinje.

Trudnoća i znakovi listerioze

Listerioza se ne razvija uvijek kada bakterija ulazi u ljudsko tijelo s jakim imunitetom, ali u trudnicama čija je zaštita depresivna, kako ne bi oštetila dijete, bolest obično ima svoje manifestacije.

Trajanje razdoblja inkubacije iznosi do 1,5 mjeseci. Simptomi mogu biti različiti, stoga je podijeljen u nekoliko oblika. U trudnica samo se razvijaju.

 • Oblik anginalne septičke

U početku se malo razlikuje od običnog vulgarnog tonzilitis. Temperatura se diže na 38-39 ° C, glava počinje boljeti, postaje bolna za gutanje, pospanost, slabost, mučnina.

Ako ne liječite ovaj oblik, bakterije vrlo brzo ulaze u krvotok, uzrokujući infekciju. Razvoj sepcesa pokazuje povećani porast temperature (eventualno do 42 ° C), oštri kapi i porast.

Primjetili su se kašalj i curenje, lice postaje crveno. Limfni čvorovi se povećavaju u različitim područjima. Možda je izgled na koži crvenog osipa nepravilnog oblika, koji postaje blijed kad se koža rastegne.

 • Živčani oblik

Ovaj se oblik razvija kod trudnica samo ako imunitet u početku (prije trudnoće) značajno smanji.

U ovom slučaju, Listeria prodire kroz barijeru koja okružuje mozak i upali samu njezinu tvar ili njezine membrane ili oblikuju šupljinu punjenu gnojem u mozgu.

Ona se očituje:

 • glavobolja;
 • groznica;
 • tremor;
 • mučnina;
 • bol u zglobovima i leđima;
 • oslabljeno kretanje ili osjetljivost jedne / dvije noge / ruke;
 • manje je vjerojatno da će izgubiti orijentaciju u svemiru, konvulzije, izraz iluzija.

Dijagnoza bolesti

Da bi se postavila dijagnoza, potrebno je prvo sumnjati u bolest, budući da su potrebni posebni testovi. To se može učiniti simptomima, a za tu svrhu se daje potpun broj krvi za otkrivanje velikog broja monocita. Nakon toga, morate proći test za listeruozu, gdje se otkrivaju antitijela na Listeria u krvi.

Takve analize se uzimaju u serološkom laboratoriju i nazivaju se "RAC s listeriosny diagnosticum".

Dijagnoza se potvrđuje uz pomoć drugih testova koji se nazivaju PCR (lančana reakcija polimeraze), RIF (reakcija imunofluorescencije), ELISA (enzimski imunoanalizu) i DNA-DNA hibridizacija krvi.

DNA hibridizacija i PCR metoda također se mogu primijeniti s vaginalnim iscjedakom ili nazofaringealnom mukom, budući da ova metoda uključuje određivanje DNA bakterija, a ne odgovor na imunitet tijela na njegovu invaziju, kao što je to slučaj s prethodnim analizama.

Listerioza u trudnoći: bolest "hladnjaci" i rizik od fetusa

Gotovo svi znaju da su klice i virusi opasni za zdravlje trudnica i mogu prijetiti razvoju defekata ili anomalija tijekom trudnoće. To je osobito opasno u prvom i trećem tromjesečju, što ima izrazito opasne posljedice. No, neke od budućih majki znaju o takvim infekcijama kao što je listerioza. U međuvremenu, ti mikroorganizmi su široko rasprostranjeni u vanjskom okruženju i vrlo su opasni tijekom trudnoće.

Izvanredno, teško je prepoznati ovu infekciju, kada je gestacija vrlo slična banalnim akutnim respiratornim virusnim infekcijama ili blagim crijevnim poremećajima, a prijeti da započne prijevremeno rođenje, smrt fetusa s mrtvorođenjem ili rani pobačaj.

Ako se infekcija javlja gotovo prije rođenja, dijete preživi, ​​ali ima brojne probleme s unutarnjim organima i tkivima, što će zahtijevati dugotrajno praćenje i liječenje od specijalista, kao i reanimaciju.

Opće informacije o listeriozi

Listerioza je jedna od mikrobnih infekcija koje su opasne i vrlo relevantne za vrijeme trudnoće. Infekcija se može pojaviti kroz neke namirnice koje su zasijane Listerijom, uzročnicima infekcije. Žena u zanimljivom položaju, kao i njen razvijeni fetus ili novorođeno dijete, mala djeca i odrasli s dramatično oslabljenim imunološkim sustavom posebno su osjetljivi na popis. Oni mogu dovesti do sepsa, meningitisa i različitih zaraznih komplikacija, uključujući one koji prijete životu fetusa, a zatim novorođenčeta.

Za samu ženu ta infekcija nije opasna kao kod embrija, fetusa ili djeteta u porođaju, ali ta se bolest javlja rijetko, oko 2,5 tisuće slučajeva godišnje, a samo trećina njih u budućim majkama.

Značajke patogena

Listerioza u medicini postala je poznata ne tako davno, dok u veterini nije poznata već u prvom stoljeću. U početku, bakterija koja je pogodila životinje, i divljih i domaćih predstavnika, i ljudi rijetko se razboljela, uglavnom one koji su bili u bliskom kontaktu sa životinjama na farmama, klinikama i poljoprivredi. Obično su pretrpjeli ljude koji zanemaruju osobnu higijenu i imaju smanjeni imunitet iz raznih razloga. Danas, listerioza se javlja kod stanovnika gradova i sela koji se susreću s uzročnicima - listerijom. Mikro pripada istoj skupini s patogenom difterije, ali ima malo drugačije svojstva.

Posebne značajke Listeria su njihovo preživljavanje u nepovoljnim uvjetima za druge mikrobe. Oni mogu aktivno preživjeti, pa čak i umnožiti u hladnoj vodi i tlu, u kontaminiranoj hrani spremljenoj u hladnjaku.

Vlačna ambalaža proizvoda također je opasna s obzirom na Listeriju, solna otopina ih ne uništava do 20%, koja se koristi za soljenje ribe i povrća. Oni mogu ubiti listeru vrenjem ili toplinskom obradom, izlaganjem ultraljubičastom zračenju i posebnim dezinfekcijskim rješenjima.

Kako mogu dobiti listeriosis?

Glavni izvori infekcije za ljude su divlja i domaća životinja, koja se zauzvrat zaraze listerijom, konzumiraju zaraženu vodu iz ribnjaka, jedu kontaminiranu hranu sa mikroorganizmima, progutaju čestice zemlje i prašine s listerijom. Kada su zaraženi, onda luče mikrobe s bilo kojim od bioloških tekućina - urina, izmet, slina, krv itd. Zbog toga patogeni ponovno ulaze u okoliš i postaju izvor infekcije za okolne životinje i ljude. Životinje koje jedu hranjivu hranu, poput mesa i kostiju od zaklanih bolesnih životinja, također mogu postati zaražene.

Kod ljudi, infekcija se javlja na različite načine. Glavni od njih je hrana, s inficiranim proizvodima i vodom, s vodom zagađenim listerima. Zračna infekcija je također moguća, a fetus u trudnica postaje zaražen ako mikrobi prođu kroz placentu.

Očekivane majke mogu postati zaražene listerozom tako što imaju kontakt s životinjama i pticama (divljim i domaćim), koristeći nepasterizirano i neizgrađeno mlijeko bilo koje životinje. Infekcija je također moguća kod jela voća, povrća ili bobičastog voća koje su sakupljene na područjima gdje su zaražene životinje, a koje nisu podvrgnute i toplinskoj obradi i temeljitom pranju. Opasno je u smislu zaraze slabo obrađenim mesom i ribom, kao i drugim proizvodima, ako štakori i miševi žive u kući, uzgajali kuniće.

Proizvodi kao što su sirovi kupus opasni su ako se zalijevaju kontaminiranom vodom ili pohranjuju u podrumu, kao i sirovo jaje, sladoled, meki sirevi, koji su izrađeni od nepasteriziranog mlijeka. Opasno je udisati bakterije prilikom rezanja peradi ili životinjskih trupova, kada je u kontaktu s osobama zaraženim listerozom, a nakon toga žena nije prala ruke jedući hranu.

Epizodne bolesti su tipične za listerijozu, ali epidemija infekcije može se pojaviti u ginekološkim odjelima i rodilištima. U njima žene koje se liječe ili koje se promatraju tijekom trudnoće mogu postati izvor infekcije, ne znajući o mogućoj opasnosti. Za vrlo dugo razdoblje izlučuju patogene izmetom, slineom i urinom. Infekcija ostalih žena može biti trudna, a prva žena, kao i zaraženo novorođeno dijete, izlučuju mikroba do dva tjedna. Glavno vrijeme bolesti je topla sezona, od kasnog proljeća do kasnog ljeta.

Simptomi listerioze tijekom trudnoće

Kombinacija infekcije i trudnoće vrlo je opasna situacija, jer žena prenosi Listeriju na fetus, čije se tijelo jednostavno ne može nositi s njima zbog slabosti imunološkog sustava. To uzrokuje ozbiljnu štetu tijelu, do intrauterine smrti. Često je moguća situacija koja se u medicini naziva principom "ping-pong", infekcijom fetusa majke i aktiviranjem rada svog imunološkog sustava koji se postupno poučava s patogenom. Međutim, zbog majčinog organizma ponovno dobiva nove patogene, koji se zatim prenose natrag majci.

U običnim ljudima, listerioza se ne razvija uvijek, budući da aktivni imunitet borbe s patogenom. Ali tijekom trudnoće, imunološka zaštita prirodno slabi, tako da možete nositi dijete, a imunološki sustav ne napada njegove stanice. Stoga su moguće i infekcije koje utječu na tijelo žene i fetusa.

Razdoblje inkubacije jako varira, u rasponu od 3-5 dana do jednog i pol mjeseca, manifestacije mogu biti različite, pa se stoga označi nekoliko kliničkih oblika infekcije. Za trudnice obično nekoliko njih, koje imaju svoje osobine:

 • Tečaj angine-septičke listerioza - u početnoj fazi je gotovo isto kao i uobičajeni tijek gnojnog tonzilitis. Tipično, porast temperature do 39 ° C, bol kod gutanja je izražen, javlja se glavobolja i slabost, mučnina i pospanost, neodlučnost. Prilikom ispitivanja ždrijela, tipično je prisutnost sivih filmova ili crvenih jarkih jama na području edematousnih i upaljenih tonzila. Ako ne počnete liječiti ovaj oblik angine, mikrobi mogu brzo ući u krvotok, što dovodi do stvaranja sepsa. Ovo je prodiranje mikroba u krvotok i njihovo širenje kroz sve unutarnje organe uz stvaranje upalnih žarišta. Fever povećava i postaje teže, oštre fluktuacije temperature tipične su s crvenilo lica, kašalj i curenje nosa, slabost, oštar porast limfnih čvorova u cijelom tijelu. Na površini kože dolazi do jakog crvenog osipa, nepravilnog oblika i izblijeđivanja.
 • Neurološki oblik listerioze mogu se razviti kod onih trudnica koje su imale problema s imunitetom prije trudnoće. Osim toga, to je tipično za zaražene novorođenčadi. Mikrobići prodiru kroz krvno-moždanu barijeru, prepreku koja okružuje mozak i leđnu moždinu koja prijeti upalom meningusa - meningitisom ili formiranjem apscesa, šupljinama u mozgu, napunjenim gnojem. Tipično groznica, teške glavobolje, drhtanje udova, bol u zglobovima i kralježnici, mučnina i povraćanje, oštećenom funkcijom motora ili osjeta u udovima, grčevi, oslabljen orijentacije u vremenu i prostoru, zbunjenost, delirij.
 • Atipični oblici listerioze može biti slično SARS-u ili crijevnim infekcijama i stoga je teško prepoznati. Tipična groznica i manifestacije slične gripi s bolovima u zglobovima, glavoboljama i bolovima u mišićima, povratne nelagode i probavni poremećaji. Često su pogrešni za trovanje ili prehladu.

Važno je da se odmah posavjetujte s liječnikom ako sumnjate na listeriozu, ako se manifestacije probavnih smetnji traju oko dva dana, a ostatak simptoma može se pojaviti kasnije, tijekom nekoliko tjedana.

Što je opasna listerioza tijekom trudnoće?

Sama zaraza tijekom trudnoće vrlo rijetko ima teške simptome, najčešće manifestacije traju oko 5 dana kao prehlada, ali infekcija je posebno opasna za fetus i posteljicu. Mikrobići prodiru u prostor između lužnjaka posteljice, koji se priliježe maternici, tvore upalu na području placente, što dovodi do činjenice da orgulje prestaje funkcionirati u cjelini, što ugrožava hipoksiju fetusa - kršenje dostave kisika u njega. Istodobno, isporuka hrane također pati, što također otežava situaciju.

Infekcija do 15-16 tjedana trudnoće dovodi do smrti fetusa i pobačaja s krvarenjem, ponekad je potrebno liječiti embrij koji je ostao u maternici s ostacima jajovoda.

Infekcija u drugoj polovici trudnoće, razdoblje od 20 do 22 tjedna, s relativnim razvojem posteljice, može stvoriti nekoliko varijanti događaja s nepovoljnom prognozom:

 • fetalna smrt, potaknuta infekcijom, što dovodi do prijevremenog poroda i mrtvorođenog. Obično, žena prestaje osjećati da se fetus kreće u maternici, pozivajući se na liječnika ili na ultrazvuk, otkrivena je smrt bebe, što je razlog upućivanja u bolnicu i isporuku.
 • ako žena ne traži pomoć od liječnika 2-3 dana, umirući dijelovi mrtvog fetusa počinju se resorbirati u krvotok, što dovodi do groznice, slabosti i mučnine. Rodjenje može početi ili žena, bez osjećaja miješanja, okreće se u bolnicu, potrebno je poticanje rada. Zatim je potrebno dugotrajno liječenje kako bi se uklonile sve posljedice infekcije za majčino tijelo.

Listeria aktivno inficira placentu, fetalne membrane i vodu, a također se širi na tijelo fetusa.

Posljedice listerioze za fetus (dijete)

Ako djeca prežive infekciju sa listerozom, obično počinje proces preranog rođenja. Dijete se može roditi vrlo bolno, ili infekcija počinje odmah nakon rođenja, postoje problemi povezani s općom infekcijom krvne sepsije. Poremećaji dišnog sustava, teška vrućica i kožne lezije u obliku ulcera mogući su različiti oblici oštećenja svih unutarnjih organa i živčanog sustava u obliku meningitisa.

Neke bebe rođene majkama zaražene u posljednjim tjednima trudnoće mogu se roditi izvan zdravih, a prvi znakovi infekcije meningitis pojavljuju se u njima oko tjedan dana ili nekoliko tjedana nakon poroda. Ovo je kasni početak infekcije, koji nastaje kada je beba zaražena tijekom poroda, budući da Listeria može boraviti u bolesnoj ženi u vagini i cervici. Također je moguće prenijeti infekciju ne od majke, već s trećih osoba. Često djeca s takvim lezijama umiru ili imaju nepovratne promjene u organima i sustavima za ostatak života.

Mogući generalizirani oblik infekcije kod rođenja, manifestira se u kršenju srca i respiratornih poremećaja, što dovodi do potrebe da se mrvice postavljaju u jedinicu intenzivne njege. Djeca obično imaju malu težinu i obilnu crvenilo u udovima, leđima i stražnjici, sluznici usta i konjuktivnosti očiju. Često umiru od višestrukog zatajenja organa u prvim danima života, osobito zbog pozadine razvoja gnojnog meningitisa i otekline mozga.

Ako žena koja je zaražena listerijom oštro primjećuje smanjenje temperature ispod 36 ° C nakon poroda, a zatim se groznica više ne pojavljuje, listerioza može postati kronična. Bez liječenja, takva infekcija će povremeno davati simptome slične hladnim i očnim lezijama u obliku konjuktivitisa, a onda će rezultirati pobačajem, smrću fetusa u uteri i razvojnim defektima, što na kraju može dovesti do neplodnosti.

Analiza listerioze u trudnica: norma i transkripta

Da bi potvrdili dijagnozu samo simptomi nisu dovoljni, slični su mnogim drugim infekcijama, stoga trebate definiciju samog Listeria u mokraći, krvi ili sline, izmetu. Općenito, krvni test za listeriozu tipično je karakteriziran povećanjem razine monocita, ali točni rezultati dobiveni su samo iz testa krvi za otkrivanje Listeria antitijela primjenom PhNGA ili CSC reakcija. Obično ne bi trebalo biti antitijela na Listeriju, a ako se otkrije visok titar protutijela na Listeriju, potvrđuje se dijagnoza. Također možete odrediti sam patogen pomoću PCR-a uz određivanje njegove DNA, materijal se uzima iz vaginalne sluznice, nazofarinksa, sputuma. Obično provode puni tečaj ispita kako bi točno odredili prirodu infekcije, ozbiljnost i prognozu.

Liječenje listerioze tijekom trudnoće

Kada su zaražene listerijom hitna hospitalizacija je neophodna i tijek liječenja je samo u bolnici.

Antibiotici se koriste s obzirom na njihov učinak na trudnoću i razvoj fetusa. Ovo je obično penicilin ili skupina koja je određena rezultatima antibiotske osjetljivosti. Terapija može trajati do tri tjedna.

U ranoj fazi trudnoće, kada su zaražene listerijom, potrebno je prestati trudnoću zbog medicinskih razloga, ako postoji infekcija u drugoj polovici trudnoće, a rano liječenje postoji prilika da beba u uteri ne dobije infekciju.

Uz antibiotike, koriste se i imunostimulansi - hiperimuni globulin, imunofan i drugi koji su sigurni za gestaciju. Paralelno s njima, propisuje se tijek profilakse gljivične infekcije i disbakterioze, koriste se pripravci mliječne flore i antifungalnih lijekova.

Kada se u novorođenčadi detektira listazeroza, ona se prenosi u okvirnu jedinicu intenzivne skrbi, gdje se koriste intravenski antibiotici i antifungalni lijekovi, kao i sredstva za normalno zgrušavanje krvi. Prikazujući lijekove koji normaliziraju cirkulaciju cerebralne krvi i olakšavaju oticanje moždanog tkiva, lijekovi za održavanje funkcioniranja unutarnjih organa, kisik se isporučuje kroz masku ili je dijete povezano s ventilatorom.

Metode za prevenciju listerioze tijekom trudnoće

Postoji niz preporuka koje mogu značajno smanjiti rizik od listerioze tijekom trudnoće. To uključuje prilično jednostavne, ali učinkovite metode:

 • pažljiva priprema ribe, peradi ili mesa je neophodna, važno je pržiti ili kuhati dok ne budu potpuno kuhani, bez sokova i krvi u sredini. Ribu se mora kuhati posebno pažljivo, zabranjeno je jesti polu-pečenu i sirovu hranu. Zabranjeno je probati niže jela tijekom njihove pripreme, uključujući sirovo mljeveno meso.
 • Važno je temeljito zagrijati svu hranu iz hladnjaka. Listeria može zaraziti gotova jela, pažljivo obrađivati ​​prije i preživjeti i razmnožavati u hladnjaku. Važno je potpuno zagrijati sva jela koja su bila pohranjena u večernjim satima, važno je da se hrana potpuno zagrijava. Kada koristite mikrovalnu pećnicu za zagrijavanje hrane, prekriti je s posebnim poklopcem, nakon zagrijavanja potrebno je da hrana ostane nekoliko minuta tako da je grijanje potpuno dovršeno.
 • Vrijedno je izbjegavati praktičnu hranu, kupnju i kuhanje. Potrebno je što je više moguće ograničiti upotrebu kobasica i raznih vrsta mesnih delicija, pašteta ili kuhano hladno meso, važno je ograničiti upotrebu slanog i dimljenog mesa, peradi, ribe ili povrća, ako nisu termički obrađeni. Konzervirana hrana i proizvodi s dugim rokom trajanja, koji se ne trebaju pohraniti u hladnjak, nakon otvaranja, konzumiraju se dva sata.
 • Trebali biste izbjegavati salate i razna gotova jela iz trgovina i restorana, osobito ako imaju piletinu, jaja ili morske plodove. Treba ga napustiti tijekom trudnoće od kebaba.
 • Važno je izbjegavati uzimanje neiskorištenog i nepasteriziranog mlijeka - kravljeg i kozjeg mlijeka, kao i proizvoda koji se pripremaju iz nje. Ne smijete jesti meke sireve, kao ni one s kalupom. Važno je proučiti naljepnice tako da pokazuju da je proizvod načinjen od pasteriziranog mlijeka.
 • sve voće i povrće treba temeljito oprati pod toplom vodom, potrebno ih je ukloniti prije jela.
 • Sve krpe, španske posuđe i kuhinjski ručnici se liječe dezinficijenskim sredstvima ili kuhaju, često zamjenjuju novima. Mikrobi se aktivno proliferiraju u vlažnim krpe, pa ih treba redovito prati i obraditi. Također možete koristiti jednokratne papirnate proizvode.
 • ne možete pohraniti duge kuhane hrane, idealno je da kuhate na jedan obrok, tako da nema rizika od razvoja mikroba u proizvodima i njihovoj infekciji u tijelu. Sva jela kratkog roka valja odmah pojesti bez spremanja u hladnjak.
 • treba strogu kontrolu nad temperaturom u hladnjaku i zamrzivaču, važno je redovito prati, sušiti i prozračiti hladnjak, obraditi ga dezinfekcijskim rješenjima.

Važno je zapamtiti da je Listeria vrlo izdržljiva za negativne utjecaje vanjskog okruženja, a preživljavaju na niskim temperaturama. Stoga je vrijedno zagrijavati sva posuđa koja je omogućila nakon skladištenja u hladnjaku.

Alyona Paretskaya, pedijatar, medicinski recenzent

1,067 Ukupno pregleda, 1 pregleda danas