Screening tijekom trudnoće

Zdravlje

Nova riječ "screening" pojavljuje se u ženskom leksiku već u prvom tromjesečju trudnoće. To su testovi koji pokazuju bilo kakve abnormalnosti hormona tijekom nošenja djeteta.

Provođenje se provodi kako bi se identificirale skupine koje su imale rizik od razvoja kongenitalnih malformacija, kao što su Downov sindrom, malformacije neuralnih cijevi i Edwardsov sindrom. Rezultat se može otkriti nakon krvnog testiranja iz vene i ultrazvučnog skeniranja. Uzimaju se u obzir i pojedinačne karakteristike trudnice i razvoj nerođenog djeteta. Sve se uzima u obzir - visinu, težinu, loše navike, korištenje hormonalnih lijekova.

Screening za prvi trimestar je sveobuhvatan pregled za razdoblje od 11 do 13 tjedana trudnoće. On mora utvrditi rizik od djeteta s kongenitalnim malformacijama. Screening uključuje dva testa - ultrazvučni pregled i krvni test iz vena.

Prvi ultrazvuk određuje tijelo djeteta, točan položaj nogu i ruku. Liječnik pregledava fetalni krvni sustav, rad srca, duljinu tijela u odnosu na normu. Osim toga, izrađuju se posebna mjerenja, kao što je izmjeriti debljinu nabora vrata.

Treba imati na umu da se screening prvog tromjesečja naziva sveobuhvatnim, pa stoga nije vrijedno donositi zaključke temeljem samo jednog pokazatelja. Ako postoje sumnje na genetske malformacije, žena je poslana na dodatna istraživanja. Screening za prvi trimestar je neobavezan za sve trudnice. Štoviše, u antenatalnoj klinici uglavnom ne rade takva ispitivanja i moraju donirati krv u privatnim klinikama. Međutim, screening i dalje šalje one žene koje imaju povećan rizik od patologija. To su oni koji rode nakon 35 godina koji imaju pacijente u obitelji za genetske patologije, buduće majke koje su imale pobačaja ili djeca s genetskim abnormalnostima.

U prvom tromjesečju trudnoće, krvni test određuje sadržaj b-hCG i PAPP-A, proteina plazme koja je povezana s trudnoćom.

Što je screening tijekom trudnoće i zašto se provodi?

Zajedno s početkom trudnoće, žena često čuje riječ "screening". Netko iz budućih majki govori o njemu sa strahom, netko s iritacijom, netko ostaje ravnodušan, a ne u potpunosti ulazi u suštinu. Što je probira i zašto je negativno?

Zapravo, to je samo skup dijagnostičkih postupaka koji se izvode na planirani način i pomažu da se dijete dobro razvije. Ništa nije u redu s njima. Od 2000. godine u trudnim klinikama pregledavaju se sve trudnice.

Što je screening?

Probiranje u medicini je kompleks dijagnostičkih postupaka koji otkrivaju rizike razvoja određenih patologija. To jest, rezultati takvog istraživanja pokazuju specifičnu bolest ili faktore koji će dovesti do njegovog razvoja.

Screening se koristi u različitim područjima medicine. Na primjer, genetsko probira omogućuje brzo prepoznavanje bolesti koje su naslijeđene. U kardiologiji ova metoda se koristi za ranu dijagnozu ishemijske bolesti, arterijske hipertenzije i onih čimbenika koji povećavaju rizik od razvoja tih patoloških stanja.

Postupak provjere može se provesti u jednom stadiju, pa čak i sastojati od jednog ispitivanja ili se može izvesti nekoliko puta u određenim intervalima. Ova metoda omogućava liječnicima da procijene varijabilnost ispitivanih parametara. Screening nije obvezan postupak, ali pomaže u sprječavanju razvoja bolesti ili ih prepoznaje u ranim fazama kada je liječenje učinkovitije i zahtijeva manje vremena i financijskih troškova.

Probira tijekom trudnoće naziva se perinatalno. Ovaj skup anketa pomaže u određivanju je li trudna žena izložena riziku od djece s teškoćama u razvoju. Identificira vjerojatnost budućeg djeteta s Downovim sindromom, Patau, Edwards, oštećenjem neuralne cijevi itd.

Perinatalni pregled je kompleks nekoliko dijagnostičkih metoda:

 1. Ultrazvuk - proučavanje samog fetusa, karakteristike njegove strukture, identifikacija markera kromosomskih abnormalnosti. Ova vrsta ispitivanja također uključuje dopplerografiju i kardiotokografiju - metode za proučavanje protoka krvi u pupčanu vrpcu i srčanog ritma fetusa.
 2. Biokemijska analiza - određivanje količine određenih proteina u serumu majke, što ukazuje na vjerojatnost fetalnih abnormalnosti.
 3. Invazivne metode (korionska biopsija, amniocenteza, itd.) Provode se samo ako je, prema biokemijskoj analizi i podacima ultrazvuka, utvrđen visoki rizik genetske patologije.

Kako se pripremiti za proučavanje i kako se provodi

Priprema za screening tijekom trudnoće ovisi o tome koji će se ispiti provesti.

Opće preporuke su:

 • Potrebno je podesiti pozitivne rezultate i ne brinuti se. Stres i emocionalni stres utječu na cijelo tijelo: oni utječu na proizvodnju hormona, rad unutarnjih organa. Sve to može iskriviti rezultate.
 • Kada transvaginalni ultrazvučni trening nije potreban, ali morate uzimati kondom. Kada pregled abdomena mjehura treba biti pun, pa 25-30 minuta prije nego što je potrebno popiti 1-2 čaše vode.
 • 4 sata prije nego se biokemijska analiza krvi ne može jesti, ograda se obavlja na prazan želudac.
 • Za sljedeće 3 dana prije pregleda treba napustiti seksualni odnos.

Neposredno prije pregleda, žena ispunjava upitnik ili odgovara na pitanja liječnika koja određuje opće podatke (dob, težinu, broj trudnoća i poroda), kao i način začeća, prisutnost loših navika, kroničnih i nasljednih bolesti.

Testovi probira se provode na isti način kao i obično:

 • SAD. Kada se transvaginalni senzor umetne u vaginu, s abdominalom - nalazi se na abdomenu. Slika se prikazuje na monitoru i omogućuje liječniku da procijeni stanje fetusa, kako bi izvršio potrebna mjerenja.
 • Dopplerska sonografija. Od određenog razdoblja, ultrazvuk je izveden uz dopplerografiju - proučavanje smjera i brzine protoka krvi u pupčanu vrpcu.
 • CTG (kardiotokografija). Obavlja se u 3. tromjesečju i predstavlja ultrazvuk. Senzori su fiksirani na abdomenu, u mjestu gdje se najbolje čuje fetalni srčani udar. Očitavanja se bilježe pomoću opreme i prikazuju se na papirnoj traci. Cijeli postupak traje prosječno 40-60 minuta. Pročitajte više o CTG →
 • Biokemijska analiza krvi. Ograda je izrađena od vena pomoću vakuumske cijevi. Prije ovog postupka nužno se obavlja ultrazvuk, jer je važno znati točno trajanje trudnoće.

svjedočenje

Prema redoslijedu Ministarstva zdravstva Ruske Federacije i preporukama WHO-a, standardna tri faza skeniranja tijekom trudnoće provodi se svim ženama. To znači da je proces nošenja djeteta jedini i dovoljan pokazatelj.

Ponekad nije dovoljno standardno probira pomoću ultrazvuka i biokemijskih studija.

Rizična skupina uključuje sljedeće žene:

 • preko 35 godina;
 • prethodno porođaj djeteta s kromosomskom abnormalnosti;
 • onih koji su imali 2 ili više pobačaja u nizu; više o pobačaju →
 • uzimanje lijekova zabranjenih za trudnice u prvom tromjesečju;
 • stvorio dijete od bliskog rođaka;
 • s dugoročnom prijetnjom pobačaja.

Također su u opasnosti slučajevi u kojima je jedan od supružnika nedugo prije začeća bio pod ozračenjem. U svim tim situacijama, vjerojatnost kromosomskih abnormalnosti i kongenitalnih abnormalnosti je veća. Ako je potvrđena biokemijskom analizom i ultrazvukom, žena je poslana u medicinsko genetsko središte za invazivne metode (korionska biopsija, amniocenteza, itd.).

Postoje li kontraindikacije?

Screening tijekom trudnoće nema kontraindikacija. Sve standardne metode ispitivanja su sigurne.

No dijagnoza se može otkazati zbog hladnoće (ARI), bilo koje infekcije, uključujući ARVI i upalu grla. Takvi uvjeti narušavaju rezultate anketa. Stoga, prije pregleda, žena bi se trebala pojaviti na pregledu ginekologa. Ako postoji sumnja na bolest, trudnica se šalje liječniku opće prakse, specijalistu zarazne bolesti, Lauri ili nekom drugom specijalistu.

Prvo pregledavanje

Prvi pregled tijekom trudnoće se provodi od 10 do 14 tjedana. Prvo, liječnik donosi opći pregled: mjeri težinu, visinu, krvni tlak, pojašnjava prisutnost kroničnih bolesti i po potrebi šalje savjetovanje uskim stručnjacima. U isto vrijeme, žena prolazi urin, krv za određivanje skupine i Rh faktora, prisutnost HIV, hepatitis, sifilis. Pročitajte više o prvom pregledu tijekom trudnoće →

Prvi je ultrazvuk. Tijekom postupka liječnik pregledava korion, stanje jajnika, ton maternice. Također određuje prisutnost nogu i nogu u fetusu, stupanj razvoja mozga i kralježnice. Kod višestrukih trudnoća određuje se spol budućih djeteta.

Genetska istraživanja u ovom slučaju uključuju mjerenje debljine nabora vrata (područje vrata) i dužine nosne kosti. Ovi indikatori daju informacije o vjerojatnosti razvoja Downovih sindroma, Edwards, Patau, Turner - najčešćih kromosomskih patologija.

Zatim je trudnica poslana na biokemijsku analizu krvi - "dvostruki test".

Određuje se količina od 2 pokazatelja:

 • Besplatni beta hCG. Odstupanje tog čimbenika na veću ili manju stranu povećava vjerojatnost patologija u fetusu.
 • PPAP-A. Pokazatelji ispod norme povećavaju rizik od kromosomskih i genetskih poremećaja, spontani pobačaj, regres trudnoće.

Drugi pregled

Drugi pregled tijekom trudnoće se provodi od 15 do 20 tjedana. Prema svojim rezultatima, rizici identificirani u prvom tromjesečju potvrđeni su ili opovrgnuti. Ako se kromosomske abnormalnosti ne mogu izliječiti, defekti neuralne cijevi mogu se eliminirati ili minimizirati. Vjerojatnost njihova otkrivanja je 90% (pod uvjetom da postoje). Više na drugom pregledu tijekom trudnoće →

Dijagnoza uključuje:

 • SAD. Izvodi se samo abdominalno. Fetalna anatomija, prezentacija se procjenjuje. Liječnik mjeri duljinu kostiju ruku i nogu, volumen trbuha, prsa i glave, zaključuje da je vjerojatnost skeletne displazije. Da biste isključili druge patologije, proučite strukturu ventrikula mozga, malog mozga, kosti lubanje, kralježnice, prsnog koša, kao i organa kardiovaskularnog sustava i gastrointestinalnog trakta.
 • Biokemijski test krvi - "trostruki test". Određuje se količina slobodnog estriola, hCG i AFP. Postoje standardi za koncentraciju tih tvari. Vjerojatnost patologije neuronske cijevi i određenih kromosomskih abnormalnosti izračunava se na temelju usporedbe podataka svih tri pokazatelja. Na primjer, za Downov sindrom karakterizira povećanje hCG-a, smanjenje AFP-a i slobodnog estriola.

Treći pregled

Treći se screening tijekom trudnoće izvodi od 30 do 34 tjedna. Procjenjuje se rizik od prijevremenog rada i komplikacija, odlučuje se o potrebi za carskim rezom. Osim toga, ponekad se otkrivaju intrauterine malformacije koje se javljaju u kasnim razdobljima. Pročitajte više o screeningu za treći trimestar →

Dijagnostički postupci uključuju:

 • SAD. Izvođenje istog proučavanja anatomije fetusa, kao iu drugom tromjesečju. Također je istražena amnionska voda, placenta, pupčana vrpca, cerviks, privjesci. Utvrđuje se prisutnost grešaka u fetusu i komplikacija u odgoju.
 • Doppler. Procjenjuje se protok krvi u pupčanu vrpcu i krvne žile djeteta, posteljice i maternice. Poremećaji srca u fetusu, privezanje pupkovine, zrelost i funkcionalnost placente,
 • CTG. Proučavamo brzinu otkucaja srca i motoričku aktivnost fetusa, ton maternice. Otkrivaju se gladovanje kisika fetusa, poremećaji u radu srca.

rizici

Standardni screening tijekom trudnoće, koji se sastoji od ultrazvuka i biokemijskih istraživanja, ne predstavlja nikakvu prijetnju ženi i njenog nerođenog djeteta. Isključeni su rizici iz dijagnostičkih postupaka.

Malo drugačije je slučaj s invazivnim metodama istraživanja. Budući da oni predstavljaju intervenciju u tijelu, povećava se vjerojatnost pobačaja. Prema različitim procjenama, tijekom takvih postupaka, kreće se od 0.4% s korionskom biopsijom, do 1% s amniocentezom. Zato se ove ankete ne provode sve, ali samo ako postoje dokazi.

Uobičajeni mitovi

Strahovi i negativni stavovi prema perinatalnom screeningu temelje se na nekoliko mitova:

 1. Ultrazvuk boli dijete. Zapravo: moderna oprema ne utječe ni na ženu ni na fetus. Pročitajte više o tome je li ultrazvuk štetan tijekom trudnoće →
 2. Biokemijska analiza krvi majke nije pouzdana, mnogi čimbenici utječu na učinkovitost. Zapravo: postupak određuje razine proteina placente u krvi. Njihov se broj praktički ne mijenja kada je izložen vanjskim čimbenicima. Osim toga, tumačenje rezultata uzima u obzir prisutnost kroničnih bolesti i loših navika u žena.
 3. Ako žena i neposredna obitelj s dobrom nasljednošću, nije potrebno probira. Zapravo: neke bolesti se prenose kroz nekoliko generacija. Pored toga, prije nekoliko desetljeća dijagnoza nije omogućila otkrivanje abnormalnosti u fetusu pa su uzroci pobačaja bili nepoznati.
 4. Što treba biti - ne treba izbjegavati i nepotrebna iskustva ni na što. Zapravo: neke patologije mogu ispraviti ili minimizirati rizik njihovog razvoja. Dijagnostički podaci otkrivaju postotak vjerojatnosti odstupanja, ali ne jamče njegovu dostupnost.

Rezultati dekodiranja

Dekodiranje rezultata pretraživanja provodi liječnik. Tumačenje uzima u obzir razdoblje trudnoće, dob žena, prisutnost opstetričkih i ginekoloških patologija, kroničnih bolesti, loših navika, nasljednih bolesti u neposrednoj obitelji, uključujući i prethodno rođene djece. U teškim slučajevima se sastaje Medicinsko genetičko povjerenstvo.

Nakon obrade rezultata budućih roditelja pozvani su da se posavjetuju. Njima se detaljno opisuju svi mogući rizici i daljnja taktika trudnoće. Sve odluke donose se zajednički. Medicinske intervencije provode se nakon što trudnica potpiše informirani dobrovoljni pristanak.

Što utječe na rezultat?

U nekim slučajevima, rezultat perinatalnog pregleda može biti lažno negativan ili lažno pozitivan.

Točnost podataka utječe:

 • prekomjerna težina trudna u pretilosti;
 • trudnoća kao rezultat in vitro oplodnje;
 • nositi blizance ili trojke;
 • stanje označenog stresa kod trudnice;
 • provodi amniocentezu tjedan dana prije prikupljanja krvi;
 • dijabetesa u trudnoj ženi.

Screening tijekom trudnoće je skup ispitivanja koji otkrivaju vjerojatnost malformacija i genetske kromosomske abnormalnosti u fetusu. Standardni skup dijagnostičkih postupaka sastoji se od biokemijskih testova krvi i ultrazvuka, uključujući Doppler i kardiotokografiju (CTG). Ako je žena izložena riziku (vjerojatnost kromosomske abnormalnosti je visoka), tada se dodatno izvode invazivne metode: korionska biopsija, amniocenteza.

Autor: Olga Khanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Kada, zašto i kako napraviti 1 screening tijekom trudnoće

Ovo testiranje se provodi na početku trudnoće kako bi se identificirale moguće genetske patologije u fetusu. Prvi pregled uključuje test krvi i ultrazvučni pregled. Samo u kompleksu daju točan rezultat. Kako se pripremiti za postupak, kojemu je prikazano, i može li ga odbiti?

Što je screening tijekom trudnoće?

Ovo je izuzetno važno ispitivanje koje se provodi kod nošenja djeteta. To vam omogućuje procjenu statusa i razvoja nerođenog djeteta. Pri propisivanju pregleda liječnik uzima u obzir obilježja majčinog tijela (težina, visina, loše navike, kronične bolesti), što može utjecati na rezultate ispitivanja.

Ultrazvučni liječnik razmatra razvoj fetusa i određuje postoje li abnormalnosti. Ako se pronađu prekršaji, možete početi s liječenjem na vrijeme.

Ako se preporučuje screening za trudnicu, nakon što je pismeno odbila postupak, žena preuzima svu odgovornost za zdravlje djeteta.

Koliko traje prvi pregled?

Zainteresirani su pacijenti kada prvi pregledaju, i ako postoji vremenski okvir za odgađanje ili ubrzanje testiranja. Datumi koje postavlja ginekolog, vodeći trudnoću. Često se propisuje od 10 do 13 tjedana nakon začeća. Unatoč kratkim razdobljima trudnoće, testovi točno pokazuju prisutnost kromosomskih poremećaja u fetusu.

Obavezno pregledajte 13 tjedana žene u opasnosti:

 • stekli su 35 godina;
 • mlađi od 18 godina;
 • imaju genetske bolesti u obitelji;
 • preživio spontani pobačaj;
 • koji su rodili djecu s genetskim poremećajima;
 • zaražene infektivnom bolešću nakon začeća;
 • stvorio dijete od rođaka.

Screening je propisano ženama koje su imale virusne bolesti u prvom tromjesečju. Često, ne znajući što je na položaju, trudnica se tretira s konvencionalnim lijekovima koji negativno utječu na razvoj embrija.

Što bi trebalo pokazati

Zahvaljujući prvom pregledu, buduća mama i liječnik će točno znati kako dijete razvija i jeste li zdravi.

Biokemijska analiza prvog pregleda tijekom trudnoće ima određene pokazatelje:

 1. Norma hCG - otkriva Edwardsov sindrom, kada su brojke ispod utvrđene. Ako su previsoke, sumnja se na Downov sindrom.
 2. Plazma proteina (PAPP-A), čija je vrijednost niža od utvrđenih normi, ukazuje na sklonost fetusu na bolesti u budućnosti.

Ultrazvučni pregled trebao bi pokazati:

 • kako se fetus nalazi kako bi se eliminirao rizik od ektopične trudnoće;
 • što trudnoća: više ili singleton;
 • da li se fetalni srčani udar zadovoljava razvojnim standardima;
 • dužina embrija, opseg glave, duljina udova;
 • prisutnost vanjskih nedostataka i kršenja unutarnjih organa;
 • debljina svemira. Zdravi razvoj odgovara 2 cm. Ako se promatra zbijenost, vjerojatno je prisutnost patologije;
 • stanje placente kako bi se uklonio rizik od poremećaja.

Ultrazvučni pregled fetusa. Ovisno o intrauterini položaj i ponašanje:

- kroz kožu;

Sveobuhvatna anketa, čiji rezultati pokazuju prvi provedeni screening, omogućuje otkrivanje različitih genetičkih patologija. Ako se potvrdi ozbiljna bolest koja ugrožava kvalitetu života i zdravlje nerođenog djeteta, onda se od roditelja traži da prestanu trudnoću umjetnim sredstvima.

Kako bi točno potvrdila dijagnozu, žena je biopsija i probušila amnionsku membranu kako bi dobila amnionsku tekućinu i ispitala je u laboratoriju. Tek tada možemo sa sigurnošću reći da postoji patologija, a konačna odluka se može donijeti o budućem tijeku trudnoće i sudbini djeteta.

Priprema i provođenje probira

Ginekolog koji vodi trudnoću detaljno navodi ženu kako treba pripremiti pripreme za postupak. Također je svjestan standardnih ispitnih stopa. Sve točke interesa trebaju se raspravljati bez rezervnih informacija. Postoji nekoliko potrebnih nijansi za prvih tjedana probira.

 1. Hormonske pretrage se obavljaju istog dana. Bolje je napraviti prvi pregled u jednom laboratoriju. Buduća mama ne treba brinuti i shvatiti da je izuzetno potrebno da joj donirate krv iz vena. Neugodni osjećaji prilikom donošenja analize brzo će proći, što je najvažnije, da bi dobili rezultat.
 2. Krv se prenosi na prazan trbuh. Možete popiti neku kuhanu vodu s jakom žeđom.
 3. Vaganje. Prije pregleda preporuča se vagati, kao i za postupak važni pokazatelji podataka o težini i visini.

Rezultati testa dobivaju sami liječnik ili trudnica.

Rezultati i standardi istraživanja

Tipično, laboratoriji izdaju obrasce koji pokazuju standardne pokazatelje norme i rezultate trudnica dobivenih u laboratoriju. Buduća mama ih je lako razumjeti.

Norme sadržaja PAPP-A na prvom pregledu

Norme hCG na prvom pregledu

Ovi pokazatelji su normalni i ne ukazuju na postojanje kršenja.

Ultrazvučni dijagnostički pokazatelji

Rezultati mogu odrediti simetriju cerebralne polutke fetusa i pratiti kako se unutarnji organi razvijaju. No, glavna zadaća postupka je identificirati kromosomske patologije i ukloniti rizik njihovog razvoja kasnije.

Stoga vam prikazivanje omogućuje pravovremeno otkrivanje:

 • kromosomske abnormalnosti (triploidija, karakterizirana dodatnim skupom kromosoma);
 • nedostatke u razvoju živčanog sustava;
 • umbilikalna kila;
 • moguće prisutnost Down sindroma;
 • predispozicija za sindrom Patau, koja se očituje dobivanjem embrija 3 trinaestog kromosoma umjesto dva. Većina djece rođena s ovom rijetkom bolesti imaju puno fizičkih abnormalnosti i umiru tijekom prvih godina;
 • de Lange sindrom koji je karakteriziran mutacijama gena. Takva djeca su daleko iza sebe u mentalnom razvoju i imaju značajne fizičke nedostatke;
 • Edwardsov sindrom karakterizira prisutnost dodatnog 18. kromosoma. Takva djeca daleko su iza fizički i psihički, a češće su rođena prerano;
 • Lemli-Opitzov sindrom, kojeg karakterizira teška mentalna i fizička retardacija.

Kada je otkrivena kila herpesa, sumnja se na povredu unutarnjih organa, veliku učestalost srčanih kontrakcija, Patauov sindrom. U nedostatku nosne kosti ili njegove premale veličine, dostupne umbilikalne arterije i niske brzine otkucaja srca, prijeti opasnost od Edwardsovog sindroma.

Kada je vrijeme trudnoće dobro utemeljeno, ali ultrazvuk ne određuje nosnu kost i konture lica se ne izražavaju, to upućuje na Downov sindrom. Dekodiranje prvog pregleda obavlja samo iskusni stručnjak, jer pogrešni rezultati mogu dovesti do jakih osjećaja za buduće roditelje.

Kada početi brinući se trudna majka

Kao što je poznato, ljudski faktor je posvuda, pa čak iu ozbiljnim laboratorijima može doći do pogrešaka. Neispravni rezultati, koji pokazuju biokemiju, zbunjeni su s genetskim defektima. To se događa:

 • kod majki s dijabetesom;
 • za one koji imaju blizanke;
 • u slučaju ranog ili kasnog prvog pregleda;
 • s ectopic trudnoće.

Čimbenici kao što je popraćen neistinitost rezultata:

 • buduća pretilost majke;
 • Koncepcija IVF-om, dok će učinak proteina A biti nizak;
 • iskustva i stresnih situacija koje su se pojavile uoči ispitivanja;
 • liječenje lijekovima čiji je aktivni sastojak progesteron.

Ako PAPP-A pri visokoj stopi čini ga oprezni samo kad su rezultati ultrazvuka nepovoljni, tada nizak sadržaj bjelančevina ukazuje na takve poremećaje kao:

 • smrt fetusa;
 • patologija primarnog oblika živčanog sustava fetusa;
 • visoka vjerojatnost spontanog pobačaja;
 • rizik od preranog početka rada;
 • rhesus sukob mama i djeteta.

Test krvi je točno 68%, a samo u kombinaciji s ultrazvukom možete biti sigurni u dijagnozu. Ako se norme prvog zaslona ne odgovaraju propisanim, moguće je izbjeći strahove na sljedećem testiranju. Mora se provesti u drugom tromjesečju trudnoće. Kada su rezultati prvog pregleda upitni, možete ih pregledati u drugom neovisnom laboratoriju. Ponovljeni prvi pregled važan je za držanje do 13 tjedana trudnoće.

Roditelji će trebati genetsku konzultaciju, koja će preporučiti dodatna istraživanja. Kada ponovno ispitivanje pokazuje da dijete ima predispoziciju za Downov sindrom, to je naznačeno debljinom okvira i analize za hCG i PAPP-A. Ako je PAPP-A viši nego što bi trebao biti, a svi ostali indikatori odgovaraju standardnim, ne brinite se. U medicini postoje slučajevi kada je, unatoč lošoj prognozi prvog, pa čak i drugog pregleda, zdrava djeca rođena.

Što je screening tijekom trudnoće i kako je to učinjeno?

Jedan od najuzbudljivijih trenutaka za ženu tijekom razdoblja trudnoće jest pregledavanje kongenitalnih abnormalnosti fetusa. Oni se provode za sve trudnice, ali ne i svima koji očekuju majku, a detaljno je objašnjena kakva je to istraživanja i na kojoj se temelji.

U tom pogledu, projekcije su obrasle masom predrasuda, neke žene čak i odbijaju podvrgavati postupcima kako "ne gubiti živce". Opisat ćemo ovu dijagnozu u ovom članku.

Što je to

Screening je screening, screening, razvrstavanje. Ovo je značenje ove engleske riječi i potpuno odražava bit dijagnostike. Prenatalni screening je skup studija koji vam omogućuju izračunavanje rizika genetske patologije.

Važno je shvatiti da nitko ne može reći na temelju pregleda da žena nosi bolesno dijete, ovi rezultati pregleda nisu prijavljeni.

Oni samo pokazuju koliko je visok rizik od rođenja za određenu ženu u njezinu dobu, anamnezu, prisutnost loših navika i sl., Djeteta s genetskim abnormalnostima.

Prenatalni screening tijekom trudnoće uveden je na nacionalnoj razini i postao obavezan više od dva desetljeća. Tijekom tog razdoblja, bilo je moguće značajno smanjiti broj djece rođenih s grubim razvojnim teškoćama, a prenatalna dijagnoza imala je značajnu ulogu u tome.

Uvjeti u kojima se ove studije provode daju ženama mogućnost prestanka trudnoće, ako se potvrdi nepovoljna prognoza, ili ostaviti i roditi dijete s patologijom, ali to činiti sasvim svjesno.

Bojanje na probi ili odbijanje prolaska nije vrlo razumno. Uostalom, rezultati ove jednostavne i bezbolne studije ne obvezuju na ništa.

Ako su unutar normalnog raspona, to samo potvrđuje da dijete radi dobro, a majka može biti mirna.

Ako je žena izložena riziku, prema rezultatima pretrage, to ne znači da je njezina beba bolesna, ali može biti osnova za dodatna istraživanja, što zauzvrat može pokazati prisutnost ili odsutnost kongenitalnih abnormalnosti sa 100% vjerojatnosti.

Probira se provodi besplatno, u bilo kojoj antenatalnoj klinici, u određenim vremenima trudnoće. Nedavno, kada se trudnoća nakon 30 ili 35 godina uopće ne smatra izvanrednim fenomenom, takva studija je od posebne važnosti jer starost, i to nije tajna, dobi rizika rađanja bebe s anomalijama povećavaju.

Koji su rizici izračunati?

Naravno, kako bi se osigurale sve moguće patologije koje dijete može imati, medicinska tehnika ne može. Prenatalni projekcije nisu iznimka. Studije samo izračunavaju vjerojatnost da jedno dijete ima jednu od sljedećih patologija.

Down sindrom

Ovo je kongenitalna promjena broja kromosoma, u kojima je 47 kromosoma prisutno u kariotipu umjesto 46. Dodatni kromosom se promatra u 21 parova.

Sindrom ima niz značajki koje dijete ima - slijepljeno lice, skraćivanje lubanje, ravnu dlaku, kraće udove i širok i kratak vrat.

U 40% slučajeva, takva djeca su rođena s kongenitalnim defektima srca, u 30% - s strabizmom. Takva djeca nazivaju se "sunčanim" zbog činjenice da nikada nisu agresivni, ljubazni su i vrlo srdačni.

Patologija nije tako rijetka kao što se misli.

Prije uvođenja screeninga upoznala se u jednoj od 700 novorođenčadi. Nakon što je screening postao sveprisutan, a ženama je dobila priliku odlučiti hoće li napustiti dijete s ovim sindromom, broj "sunčanih" beba smanjio se - sada ima više od 1.200 zdrave djece za novorođenče.

Genetika je dokazala izravan odnos između dobi majke i vjerojatnosti Downovog sindroma kod djeteta:

 • djevojka u dobi od 23 godine može dobiti takvu bebu s vjerojatnosti 1: 1563;
 • žena u dobi od 28 do 29 godina ima 1: 1000 šansu da ima "sunčano" dijete;
 • ako je majka starijih od 35 godina, ali još nije 39 godina, onda je rizik već 1: 214;
 • trudna žena u dobi od 45 godina, takav rizik, nažalost, je 1:19. To jest, od 19 žena u ovom dobu rađa dijete s Downovim sindromom.

Edwardsov sindrom

Teška kongenitalna malformacija povezana s trisomijom 18 kromosoma je manje uobičajena od Downovog sindroma. U prosjeku, jedna od 3.000 djece mogla bi se teoretski roditi s takvom anomalijom.

U slučaju kasnih poluga (nakon 45 godina) taj je rizik približno 0,6-0,7%. Najčešće, patologija se javlja kod ženskih fetusa. Rizici takvog djeteta su veći kod žena s dijabetesom.

Takva djeca su rođena na vrijeme, ali s malom težinom (oko 2 kg). Obično u bebama s ovim sindromom mijenjaju se lubanja i struktura lica. Imaju vrlo malu donju čeljust, male usne, uske male oči, deformirane uši - možda ne postoji ušna školjka i tragus.

Zvučni kanal također nije uvijek prisutan, ali čak i ako je prisutan, teško je suziti. Gotovo svaka djeca imaju anomaliju strukture podnožja "ljuljačke" tipa, više od 60% ima kongenitalne defekte srca. Sva djeca imaju anomalije malog mozga, tešku mentalnu retardaciju, tendenciju napadaja.

Takve bebe ne žive dugo - više od polovice ne živi do 3 mjeseca. Samo 5-6% djece može živjeti do godinu dana, rijetke jedinice koje prežive i nakon godinu dana pate od teške neregulirane oligofrenije.

anencefalija

To su defekti neuralne cijevi koji se mogu pojaviti pod utjecajem nepovoljnih čimbenika u vrlo ranoj fazi trudnoće (između 3 i 4 tjedna). Kao rezultat toga, fetus može biti nerazvijen ili, općenito, ne može biti cerebralne polutke, možda ne postoje lukovi lubanje.

Smrtnost od takvog nedostatka je 100%, polovica djece umire u uteri, druga se polovica može roditi, ali samo šest od desetak njih može živjeti barem nekoliko sati. I samo nekoliko ljudi uspije živjeti oko tjedan dana.

Ova patologija je češća u mnogim trudnoćama, kada se jedan od blizanaca razvija na račun drugog. Najčešće anomalije su izložene djevojčicama.

Nedostatak se javlja u prosjeku u jednom slučaju po 10 tisuća rađanja.

Sindrom Cornelia de Lange

Ova bolest se smatra nasljednim, pojavljuje se u jednom slučaju na 10 tisuća rađanja. Pokazuje se teškom mentalnom retardacijom i brojnim malformacijama.

Ova djeca imaju skraćenu lubanju, izobličene lica, čaše, vid, probleme s sluhom, kratke udove, i često bez prstiju.

Djeca u većini slučajeva također imaju malformacije unutarnjih organa - srca, bubrega i genitalija. U 80% slučajeva, djeca su imbecili, nisu ni sposobni za jednostavnu mentalnu aktivnost, često se onesvijestiti, jer uopće ne kontroliraju tjelesnu aktivnost.

Smith-Lemli-Opitzov sindrom

Ova bolest povezana je s kongenitalnim nedostatkom enzima 7-dehidroholesterol reduktaze, koja osigurava formiranje kolesterola, što je neophodno za sve žive stanice u tijelu.

Ako je oblik blaga, simptomi mogu biti ograničeni na manje mentalna i fizička oštećenja, a mogući su teški oblik, složeni nedostaci i duboka mentalna retardacija.

Najčešće se ta djeca rađaju s mikrocefalom, autizmom, srčanim oštećenjima, plućima, bubrezima, probavnim organima, sluhom, vidom, teškim imunodeficijencijom, zakrivljenosti kostiju.

Svaka trideseta odrasla osoba na planeti je nositelj ove bolesti, ali "neispravan" DHCR7 gen nije uvijek prenesen u potomstvo, samo jedan od 20 tisuća beba može biti rođen s ovim sindromom.

Međutim, zastrašujući broj nosača prisilio je liječnike da uključe ovaj sindrom u definiciju markera u prenatalnim probiraima.

Patauov sindrom

Ovo je genetska patologija povezana s dodatnim 13. kromosomom. Pojavljuje se prosječno jednom po 10 tisuća isporuka. Vjerojatnost bebe s takvom patologijom je veća u "starijim" majkama. U polovici svih slučajeva, takva trudnoća prati polihidramnije.

Djeca se slabo rađaju (od 2 do 2,5 kg), imaju smanjenje veličine mozga, višestruke patologije središnjeg živčanog sustava, abnormalni razvoj očiju, ušiju, lice, rascjep, ciklopiju (jedno oko u sredini čela).

Gotovo sva djeca imaju srčane greške, nekoliko dodatnih zdjelica, kongenitalna kila s gubitkom većine unutarnjih organa u trbušnom zidu.

Devet od deset beba s Patauovim sindromom umrijeti prije nego što stupe u dobi od jedne. Oko 2% preživjelih može živjeti do 5-7 godina. Oni pate od duboke idiotine, nisu svjesni onoga što se događa, nisu sposobni za elementarne mentalne radnje.

Ne-molarna triplodija

Povećanje broja parova kromosoma na bilo kojoj razini može se povezati s "pogreškom" pri koncepciji, ako, na primjer, ne samo jedna nego dvije sperme prodiru u jajnu stanicu, a svaka je donijela 23 parova kromosoma.

U kombinaciji s majčinskom genetikom kod djeteta, nije postavljeno 46 kromosoma, već 69 ili neki drugi broj. Takva djeca obično umiru u utrobi. Novorođenčad umire za nekoliko sati ili dana, budući da višestruki defekti, vanjski i unutarnji, nisu u skladu s životom.

Ovo nije nasljedna bolest, slučajno se javlja. I uz sljedeću trudnoću, isti roditelji imaju minimalnu šansu ponavljanja negativnih iskustava. Prenatalni screening također vam omogućuje predviđanje mogućih rizika takve patologije.

Sve gore navedene patologije, ako je njihov rizik visok prema rezultatima pregleda i ako su potvrđene kao rezultat dodatnog pregleda koji je imenovan zbog toga što je žena u rizičnoj skupini, osnova su za prestanak trudnoće zbog bilo kojeg medicinskog razloga.

Nitko neće biti prisiljen imati abortus ili umjetno porođaj, odluka o prestanku ostaje za trudnicu.

Dijagnostičke metode

Prenatalni postupci probiranja su jednostavni. Oni uključuju:

 • ultrazvuk koji, na temelju nekih karakterističnih markera, omogućuje da prosuđujete moguću prisutnost patologije;
 • biokemijska analiza krvi iz vene, u kojoj se detektiraju koncentracije određenih tvari i hormona, čije se određene vrijednosti karakteriziraju za jednu ili drugu kongenitalnu anomaliju.

Tijekom trudnoće provode se tri projekcije:

 • prvi se uvijek imenuje na razdoblje od 11-13 tjedana;
 • drugi se održava između 16 i 18 tjedana;
 • treći se može održati od 32 do 34 tjedna, no u nekim konzultacijama ti su uvjeti lojalniji - od 30 do 36 tjedana.

Za koga se traži screening?

Za sve trudnice koje su registrirane, planirane su i poželjne probira. No, nitko ne može prisiliti ženu da donira krv iz vena i napravio ultrazvuk u okviru prenatalne dijagnoze - to je dobrovoljno.

Stoga svaka žena treba prije svega razmišljati o posljedicama odbijanja takvog jednostavnog i sigurnog postupka.

Prvo i najvažnije, screening se preporučuje za sljedeće kategorije trudnica:

 • trudnice koje su željele rađati dijete nakon 35 godina života (ono što je dijete u redu nije važno);
 • trudnice koje su već imale djece s kongenitalnim malformacijama, uključujući kromosomske abnormalnosti, imale su slučajeve intrauterine smrti fetusa zbog genetske abnormalnosti u bebi;
 • trudnice koje su prethodno imale dva ili više pobačaja u nizu;
 • žene koje su uzimale lijekove, lijekove koji se ne mogu konzumirati tijekom trudnoće, u ranoj fazi razvoja fetusa (do 13 tjedana). To uključuje hormone, antibiotike, određene psihostimulante i druge lijekove;
 • žene koje percipiraju bebu kao rezultat incesta (veze s bliskim krvnim rođakom - otac, brat, sin, itd.);
 • buduće majke koje su bile izložene zračenju neposredno prije začeća, kao i one čiji su seksualni partneri bili izloženi takvoj izloženosti;
 • trudnice koje imaju rođake s genetskim poremećajima u obitelji, kao i ako su takvi rođaci prisutni kod budućeg djeteta djeteta;
 • buduće majke koje nose dijete čije se očinstvo nije uspostavilo, na primjer, zamišljeno kroz IVF pomoću spermatozoida donatora.

Opis studije - kako je prikazivanje

Nemoguće je nazvati prenatalno screening točne studije, jer otkriva samo vjerojatnost patologije, ali ne i njegovu prisutnost. A budući da žena treba znati da će markeri na kojima će se tehničari računalstva oslanjati, a računalni program koji izračunava vjerojatnost može se naći u njezinoj krvi ne samo zbog patologija u djeteta.

Stoga se koncentracija određenih hormona povećava ili smanjuje kao rezultat najjednostavnijih običnih prehlada, ARVI, trovanja hranom, koju je trudnica pretrpjela uoči studije.

Nedostatak sna, pušenje, teški stres može utjecati na performanse. Ako se takve činjenice odvijaju, žena mora upozoriti svog liječnika o tome u konzultaciji prije nego što dobije uputnicu za screening.

Svako od projekcija je poželjno da se jedan dan, odnosno krv iz vena za biokemijska istraživanja, a posjet ultrazvučnoj sobi bi trebao biti učinjeno uz minimalnu vremensku razliku.

Rezultati će biti točniji ako žena prijeđe na ultrazvuk nakon davanja krvi za analizu. Rezultati se međusobno nadopunjuju, podaci ultrazvuka i krvni testovi se ne razmatraju odvojeno.

Prvi pregled i dekodiranje rezultata

Ovaj se screening također naziva skeniranje 1-trimestrima. Optimalno vrijeme za to je 11-13 tjedana.

U nizu konzultacija sa ženama, pojmovi se mogu malo razlikovati. Tako je dozvoljeno uzeti test na 10 punih tjedana, u 11. tjednu, a također i na 13 punih tjedana prije porodnog perioda od 13 tjedana i 6 dana.

Probira počinje s činjenicom da je žena mjerena, njezin se rast mjeri, a sve dijagnostički važne informacije potrebne za izračunavanje rizika bit će unesene u posebnom obliku. Što je više takvih informacija naznačeno, to je veća točnost studije.

Krajnji rezultat i dalje proizvodi računalni program, bez osjećaja i osjećaja, nepristran, pa je stoga ljudski faktor važan samo u pripremi - prikupljanje i obrada informacija.

Važne su za dijagnozu: starost roditelja, osobito majke, njihova težina, prisutnost kroničnih bolesti (dijabetes, patologija srca, bubrega), nasljedne bolesti, broj trudnoća, porođaj, pobačaja i pobačaja, loše navike (pušenje, alkohol ili droga) prisutnost budućih mama i otaca rodbine s nasljednim bolestima, genetskim patologijama.

Prvi se screening smatra najvažnijim od tri. To daje najpotpuniju sliku o zdravlju i razvoju djeteta.

U sobi za ultrazvučnu dijagnozu, žena čeka najčešći ultrazvučni pregled, koji je vjerojatno već učinila kako bi potvrdila činjenicu trudnoće.

Na ultrazvuku u screening studiji izgled:

 • Stisak mrvica - bilo da su svi udovi u zalihi, bilo da se nalaze. Ako želite, dijagnostičar može čak i brojati prste na rukama djeteta.
 • Prisutnost unutarnjih organa - srca, bubrega.
 • OG - opseg glave fetusa. Ovo je dijagnostički važan pokazatelj koji vam omogućuje da sudite ispravnu tvorbu moždanog režnja.
 • KTP - udaljenost od krošnje do krune. Omogućuje prosuđivanje stope rasta djeteta, kao i razjašnjenje trajanja trudnoće s točnošću od jednog dana.
 • LZR - fronto-occipitalna veličina fetusa.
 • Heart rate - brzina otkucaja srca bebe, dijagnostičar također bilježi je li ritam srca ritmičan.
 • Veličina i položaj placente, mjesto vezivanja.
 • Broj i stanje pluća pupkovine (neke genetske patologije mogu se očitovati smanjenjem broja žila).
 • TVP je glavni marker koji omogućuje procjenu vjerojatnosti najčešće patologije - Downov sindrom, kao i neke druge razvojne abnormalnosti (Edwardsov sindrom, Turnerov sindrom, patologija strukture kostiju, srca.

Debljina okovratnog prostora je udaljenost od kože do mišića i ligamenta na stražnjem dijelu vrata fetusa.

Izmjereno TBP-om u milimetrima, a zadebljanje ovog kožnog nabora, tipično za djecu s kromosomskim abnormalnostima i razvojnim defektima, je nepoželjno.

TVP stope za pregled prvog tromjesečja:

Gestacijska dob

Debljina prostora okovratnika

10 tjedana - 10 tjedana + 6 dana

11 tjedana - 11 tjedana + 6 dana

12 tjedana - 12 tjedana + 6 dana

13 tjedana - 13 tjedana + 6 dana

Dakle, ako dijete u tjednu 12 TVP-a iznad normalnih vrijednosti, a ne nekoliko desetina milimetra, ali mnogo više, tada se ultrazvuk reappointed za tjedan ili dva.

Malo suvišak norme ne govori uvijek o patologiji djeteta. Dakle, prema statistikama, dijagnoza Down sindroma u 12% slučajeva potvrđena je TBP-om u 13. tjednu od 3,3-3,5 mm, a kod žena koje su imale fetalni TVP od 2,8 mm umjesto normalnih 2,5 mm, razočaravajuća dijagnoza potvrđena je samo u 3% slučajeva.

Prekomjerne stope za 8 mm od gornje granice i više - neizravna indikacija vjerojatnosti Turnerovog sindroma, povećanje od 2,5 do 3 mm može biti znak koji ukazuje na vjerojatnost prisutnosti takvih patologija kao što je Downov sindrom, Edwardsov sindrom i Patauov sindrom. Nakon 14 tjedana TVP se ne mjeri, nema dijagnostičku vrijednost. Za dovršetak slike potrebno je laboratorijskih podataka.

Osim TVP-a, dijagnostičar će se nužno smatrati informativnim pokazateljem CTE (veličine pariške koccige).

Norme KTR na prvom pregledu:

Gestacijska dob

Veličina Kopchik-parietala (KTR)

Vrlo važan marker ultrazvučnog pregleda prvog tromjesečja je definicija nazalne kosti u fetusu. Odsutnost (ravnanje) karakteristična je za mnoge kongenitalne genetske patologije.

Najveća iskustva budućih majki su povezana s ovom vrlo kosti, jer nije svaka trudnica imala priliku ispitati i mjeriti. Ako je dijete lice prema unutra, natrag na ultrazvučni senzor, morat ćete pokušati da beba rotira, ako to ne donosi rezultate, liječnik će staviti crticu ili pisati da nije bilo moguće mjeriti nazalne kosti.

Tipično, pravila za ovaj marker su prilično proizvoljna, jer postoje ljudi s velikim nosom, a postoje i ljudi s malim naboranim "gumbima". Ovaj urođeni "nazalni" teorijski se već može vidjeti na ultrazvuku tijekom prvog pregleda. I mali nos može biti nasljedna osobina, a ne znak malformacija.

Stoga je dobro ako se na prvom pregledu već nalazi kljun, vidljiv je liječniku.

Ako ne, onda ne biste trebali uzrujaniti, možete ponoviti ultrazvuk u nekoliko tjedana ili posjetiti drugog stručnjaka, jer različiti ljudi mogu vidjeti nešto ili ne, drugačije, a da ne spominjemo da ultrazvuk u različitim klinikama radi na različitim uređajima razina.

Veličina nosnih kostiju (normalno):

Gestacijska dob

Dužina nosne kosti

Najčešće se ne nalazi, ne mjeri se

Test krvi u prvom trimestru probira naziva se dvostruko test, jer određuje koncentraciju dviju iznimno važnih tvari:

 • PAPP-A - plazma protein, koji određuje samo u trudnica;
 • HCG, točnije β-hCG - humani korionski gonadotropin, takozvani hormon trudnoće.

Stope hCG u trajanju od 10 do 14 tjedana kreću se od 0,5 do 2,0 MM.

Povećanje razine β-hCG u krvi može biti neizravni znak Downovog sindroma kod djeteta, a značajan pad razine hormona može biti znak Edwardsovog sindroma.

Povišene razine hCG mogu se naći u mnogim trudnim bebama s potpuno zdravom djecom, u trudnica s viškom težine, kod šećerne bolesti u povijesti, kao iu bolesnika s gestozom tijekom trudnoće, uz edem, povišeni krvni tlak.

Smanjena hCG također može biti posljedica prijetnje pobačaja, ako je prisutna u ovoj ženi, kao i ako je razvoj bebe odgođen, što može biti popraćeno placentarnom insuficijencijom.

Norme proteina plazme - protein PAPP-A:

 • na 11. tjednu trudnoće - 0,46-3,73 MDU / ml;
 • u tjednu 12 - 0,79-4,76 meda / ml;
 • u 13. tjednu - 1.03-6.01 med / ml;
 • u 14. tjednu trudnoće - 1,47-8,54 IU / ml.

Budući da različiti laboratoriji koriste različite reagense, metode rada, zatim čitanja u dva različita laboratorija, ako žena daje krv u istom danu, mogu se međusobno razlikovati. Stoga je uobičajeno, kao u slučaju hCG, utvrditi koncentraciju tvari u MM.

Norma PAPP-A za prvo tromjesečje je indikator koji je u rasponu od 0,5-2,0 mM.

Smanjenje PAPP-A se smatra markerom rizika za Edwardsov sindrom i Downov sindrom, Patau. Također, smanjenje proteina može govoriti o smrti djeteta u uteri, o njegovoj neishranjenosti s neadekvatnom plačenom prehranom.

Podizanje razine PAPP-A ne bi trebalo izazvati zabrinutost ako su svi ostali markeri otkriveni kao rezultat screeninga (TVP, HCG unutar normalnog raspona).

Ako liječnik tvrdi da trudna majka ima povišenu PAPP-A razinu, to može ukazivati ​​na to da placenta može biti niska u takvoj ženi, da ona nema jednu, već dvije ili tri bebe i da njezina beba je vrlo puna, a njezini parametri premašuju dob. Ponekad povećanje razine ovog plazma proteina ukazuje na povećanu debljinu placente.

Žena će obično saznati rezultate screeninga u nekoliko dana ili tjedana. Sve ovisi o tome kako akreditirani laboratorij u regiji radi, koliko je red čekanja.

Kako bi se pojednostavnilo razumijevanje onoga što se događa, opstetričari i ginekolozi pokušavaju ne učitati starije majke s brojevima, lobovima i MOM, jednostavno kažu da je sve u redu ili da treba provesti dodatna istraživanja.

Završeni oblik prvog prenatalnog pregleda izgleda kao grafikon s objašnjenjima, upravo ispod - računalni program koji sažima sve podatke o ženi i njenom zdravlju, rezultati ultrazvuka i koncentracije hCG i PAPP-A, daje rizik.

Na primjer, Downov sindrom - 1: 1546. To znači da je rizik nizak, s djetetom, najvjerojatnije, sve je u redu. Ako je rizik označen kao 1:15 ili 1:30, vjerojatnost da je bolesna beba visoka, detaljnija dijagnostika potrebna je za utvrđivanje istine.

Drugo probira i dekodiranje rezultata

Drugi se screening naziva screening za 2. trimestir. Odvija se između 16 i 20 tjedana. Najsigurniji period se smatra 16-18 tjedana.

Istraživanje uključuje ultrazvučnu dijagnozu fetusa, kao i biokemijske pretrage krvi - dvostruki, trostruki ili četverostruki test. Kad provodi studiju, ona više nema veliku ulogu, da li će žena istodobno proći oba ispitivanja.

Ne tako davno, vjerovalo se da ako prvi ekran nije pokazao nikakve abnormalnosti, onda drugi nije bio nužan, s iznimkom riskirnih žena.

Sada se screening drugog tromjesečja smatra nužnom dobrovoljnom kao i prvi, iako njegovi podaci već ne predstavljaju tako važnu dijagnostičku vrijednost kao pokazatelji prve studije u prvom tromjesečju.

Dakle, u uredu ultrazvučne dijagnostike trudnica čeka uobičajeni i već poznati postupak, koji će se obaviti transvaginalno (ako je žena puna i pogled kroz abdominalni zid je teška), ili transabdominal (s abdominskim senzorom).

Dijagnostičar će pažljivo proučiti dijete, procijeniti njegovu motoričku aktivnost, prisutnost i razvoj svih organa.

Specifični markeri, kao što je debljina ovratnika, s ultrazvukom u prvom tromjesečju, u drugoj studiji tamo.

Procjenjuje se ukupni razvoj djeteta, a dobiveni podaci koreliraju se s varijantama prosječnih standardnih vrijednosti za ovu dob gestacije.

Fetometrijski standardi za ultrazvučni pregled za 2. tromjesečje:

Opstetrički pojam

BDP

(biparient veličina glave)

mm

LZR

(veličine fronte-okcipitalne veličine)

mm

DBK

(duljina bedra)

mm

KDP

(duljina humera)

mm

DCT

(duljina kostiju podlaktice)

mm

ispušni

(opseg glave)

mm

SL

(abdominalni opseg)

mm

Odstupanja od prosječnih parametara mogu govoriti ne samo o nekim patologijama, nego io nasljednim osobinama izgleda. Stoga iskusni dijagnostici nikada neće uplašiti trudnu ženu rekavši da njezino dijete ima preveliku glavu ako vidi da je njezina majka također prilično velika, a otac (koji, usput, možete uzeti sa sobom u ultrazvučnu sobu) također ne pripada ljudi s malom lubanjom.

Djeca odrastaju "skokovima", a malo odstupanje od normi ne znači da takvo dijete gubi prehranu, pati od hipotrofije ili kongenitalnih bolesti. Odstupanje od standardnih vrijednosti navedenih u tablici ocjenjuje pojedinačno liječnik. Ako je potrebno, dodatne dijagnostičke postupke će se dati ženi.

Osim fetometrijskih parametara bebe, u ultrazvučnoj sobi na screeningu sredine trudnoće, o tome kako se tot nalazi u svemiru ili naopako, pregledava svoje unutarnje organe, što je vrlo važno kako bi se razumjelo postoje li neki razvojni nedostaci:

 • bočne klijetke mozga - obično ne prelaze 10-11,5 mm;
 • pluća, kralježnica, bubrezi, želuci, mjehur, označeni su kao "normalni" ili "N" ako u njima nema ništa neobično;
 • Srce mora imati 4 kamere.

Dijagnostičar obraća pozornost na mjesto placente. Ako je u prvom tromjesečju bila niska, onda su šanse da će se drugi prozor sjediti za dijete uspon biti sjajno. Uzima se u obzir na kojem se stijenku maternice učvrsti - na prednjem ili stražnjem dijelu.

Važno je da liječnik može odlučiti o načinu isporuke.

Ponekad se mjesto placente na prednjem zubnom maternici povećava vjerojatnost odvajanja, u ovoj se situaciji može preporučiti carski rez. Zrelost same placente u razdoblju u kojem se provodi druga studija ima nultu razinu, a struktura pedijatrijskog mjesta mora biti ujednačena.

Takav koncept kao IAG - indeks amnionske tekućine, ukazuje na količinu vode. Već znamo da su neke kongenitalne malformacije praćene vodom s niskim protokom, ali taj indeks ne može biti simptom genetske bolesti. Umjesto toga, potrebno je odrediti taktiku daljnjeg upravljanja trudnoćom.

Pravila indeksa amnionske tekućine:

Gestacijska dob

Amniotski indeks (mm)