Izborni carski rez

Rođenja

Zašto žena ima carski rez? Prvo, postoje slučajevi kada se zahtijevaju uvjeti koji se razvijaju spontano, a odnose se na stanje zdravlja majke ili djeteta ili neke izvanredne situacije. Drugo, postoje planirane operacije, potrebe za kojima žene znaju čak i dugo prije rođenja. U ovom ćemo članku govoriti o njima.

Kako se pripremiti za planirani carski rez?

Prije svega moralno. Žena bi trebala, odbacujući sve emocije i uzbuđenje, smiriti i ugađati samo najbolje. Potrebno je vjerovati svom liječniku (naposljetku, za njega, za razliku od pacijenta, ovo nije prva, ali operacija "enous") i biti drago što će uskoro dugo očekivano dijete slatko njuškati. Ako, međutim, uzbuđenje je vrlo jaka, trebali biste razgovarati sa svojim mužem, djevojkom, pa čak i psihologom.

Kada je datum operacije već vrlo blizu, u roku od 1-2 tjedna, trudna majka, nakon prikupljanja svih potrebnih stvari, odlazi u rodilište. Ovo je neophodno radi provođenja temeljitog pregleda za procjenu stanja fetusa (ultrazvuk i kardiotokografija), kao i majke (test krvi i urina, stupanj čistoće vagine). Osim toga, čak i ako je žena već obavila takve testove, i dalje će dobiti krv kako bi odredila krvnu skupinu i Rh faktor. Ako liječnici otkriju bilo kakve abnormalnosti, žena će dobiti lijekove.

Također, liječnik će odrediti točan datum operacije. U pravilu se ovaj dan odabire što bliže očekivanom datumu rođenja, uzimajući u obzir stanje žene i fetusa, kao i želje budućih majki.

Ponekad, ako ništa ne ometa stanje majke i djeteta zadovoljavajuće, kako ne bi dugo bila u bolnici, pregled se može obaviti prije hospitalizacije, a možete ući u bolnicu jedan dan prije planiranog carskog dijela ili čak izravno na dan operacije.

Što se događa na dan planiranog carskog reza?

U pravilu, takve se operacije odvijaju ujutro. Rjeđe - u popodnevnim satima. Stoga, u večernjim satima žena treba tuširati i, ako je potrebno, brijati stidnu kosu. Hrana koju žena uzima za večeru treba biti lagana. Ujutro ne možete jesti. U bolnici će medicinska sestra pomoći napraviti klistir kako bi, kao i prije operacije abdomena, očistili crijeva.

Nakon toga, anesteziolog će intervjuirati ženu koja će razgovarati o tome što će se dogoditi s njom tijekom operacije u smislu anestezije. Najvjerojatnije će to biti spinalna anestezija, tj. Kada se operacija provodi sa svjesnošću žene. Ali, ako postoje bilo kakve kontraindikacije, pacijentu će biti ponuđena opća anestezija. Suglasnost na operaciju i određenu vrstu anestezije zapisuju se u pisanom obliku.

Kako je planirani carski rez

Prije ulaska u radnu sobu, ženama se dobiva poklopac za čašu i kapu, a također se traži da nose elastične zavoji. Potonji su potrebni kako bi zaštitili žene od tromboze. Na stolu žena leži gola. Prvo, anesteziolog injektira lijek, a zatim medicinsko osoblje uspostavlja IV i povezuje monitor krvnog tlaka. Također je instaliran ureter kateter. Kada je sve ovo spremno, mjesto gdje će se rez izraditi se liječi antiseptičkim pripravkom.

Budući da se između lica žene i mjesta operacije postavlja zaslona, ​​pored nje, ako je žena svjesna, može biti rodna osoba: muž, majka, prijatelj. Međutim, ova praksa nije dopuštena u svim bolnicama za majčinstvo, dakle o mogućnosti nazočnosti "grupa za podršku" kod takvih poroda, morate unaprijed odrediti.

Sam postupak za izdvajanje djeteta ne traje dulje od 10 minuta. Ovaj put je dovoljno da odrežete abdominalni zid i maternicu, dobijete bebu i izrežite pupčanu vrpcu. Zatim započinje "čišćenje". Liječnik odvaja placentu, pregledava maternicu i zalijeva. Zatim zavija trbušni zid. Ova šava se tretira i povezuje. Iznad - mjehurić s ledom. To će smanjiti krvarenje i stimulirati kontrakcije maternice. Na taj se način završava operacija, a nova majka prelazi u jedinicu intenzivne skrbi.

Postoperativno razdoblje

U jedinici intenzivne njege žena je pod kontrolom liječnika. Da bi se vratili u normalu, oporavite se od operacije i izbjegavajte različite komplikacije, dobivate različite lijekove. Prije svega, to su antibiotici i razni lijekovi protiv bolova. Potonji počinju ulaziti čim anestezija prestane. Za normalizaciju funkcioniranja gastrointestinalnog trakta, kao i bolja redukcija mišićnog tkiva maternice, također osiguravaju potrebne lijekove. A kako bi se nadoknadili gubitak tekućine u tijelu novorodene majke, oni ubrizgavaju fiziološku otopinu soli. U početku, žena može osjećati bol u donjem trbuhu, opću slabost i vrtoglavicu. Zimice i povećana žeđ.

U prvih 6-8 sati pacijent ne može samo ustati, već čak i sjediti. Nakon tog vremena, uz pomoć rodbine ili medicinskog osoblja, možete sjediti na krevetu. Obraz "mama koja radi" nije vrlo šik. Prvo, prvog dana, možete piti samo vodu. Već na drugom mjestu možete se obraditi pilićem s malim udjelom pilećeg mesa (kod kuhanja, prve vode isušene) i tekućim prahom (zobeno brašno je posebno pogodno). Takozvana "normalna" hrana može se pojesti od trećeg tjedna, ali za sada je potrebno ljubiti prehranu.

Dan kasnije, žena iz jedinice za intenzivnu njegu prenosi se na postpartumski odjel. Tamo je s djetetom. Ako nema nikakvih komplikacija bilo koje vrste, majka se lako može nositi s jednostavnim zadacima: hraniti bebu, oprati ga, mijenjati ga. No, čak i ako je stanje zdravlja dobro, ne biste trebali pretjerati.

Otprilike 2-3 dana nakon izborne carske sekcije, anestezija se zaustavlja. No, područje šivanja se svakodnevno pažljivo tretira sredstvom za dezinfekciju. Ponekad žena počinje s crijevnim problemima. U takvim slučajevima liječnik će propisati laksative. To može biti redovito klistir ili supozitoriji glicerina. Nakon 4-6 dana, žena mora proći test krvi i urina, ultrazvučno skeniranje buraga, maternice, kao i dodatke i susjedne organe. Ginekolozi će provesti vanjski pregled kako bi bili sigurni da je sve u redu. Ako zdravstveni radnici neće imati nikakvih tvrdnji o zdravlju majke i djeteta, otprilike ih otpuštaju kući.

Ponašanje žene kod kuće nakon PKS

Biti kod kuće, takva žena posebno treba pomoć, jer puno posla jednostavno se ne preporučuje za nju. Posebno morate razmišljati o pomagaču, ako obitelj već ima dijete. Ako je najstariji 2-3 godine, s krajnjom ustrajnošću zahtijeva majčinu pažnju i brigu. Žena bi se trebala obratiti pozornost na prvo dijete, izbjegavajući ga uzimati u naručju. Posebno kontraindicirana da bude nervozna.

Prebacujući se na poznatiju prehranu, još uvijek trebate slijediti prehranu. Ovom prilikom trebali biste se savjetovati ne samo sa svojim liječnikom, već s pedijatrom.

Nakon planiranog carskog dijela nakon 1-2 tjedna, možete se tuširati. Ali kupka (nije vruće!) - Samo 1,5 mjeseci.

Potrebno je objasniti mužu da je barem 2 mjeseca velika tjelesna aktivnost i seksualni kontakt kontraindicirana za ženu. Posljednje, ali ne i najmanje važno, trebate razmišljati o kontracepciji. Sljedeća trudnoća može se planirati najkasnije 2 godine.

Nakon carskog dijela

Nakon češkog dijela, žena je prebačena u postoperativni odjel (jedinica intenzivne skrbi), gdje će provesti nekoliko sati dnevno pod nadzorom medicinske sestre, anesteziologa. Za to vrijeme promatramo opće zdravstveno stanje, količinu pražnjenja i kako se maternica smanjuje.

Prvih nekoliko sati nakon operacije, mlada majka leži, propisana je anestezija (šava je vrlo bolna i zahtijeva medicinsku anesteziju, učestalost primjene lijeka ovisi o intenzitetu boli), lijekove koji smanjuju maternicu i lijekove koji normaliziraju funkciju gastrointestinalnog trakta. Također se ubrizgava intravenozna fiziološka otopina kako bi se nadoknadio gubitak tekućine. Ako je potrebno, propisani su antibiotici kako bi se spriječile moguće komplikacije. Paket leda se nalazi na donjem trbuhu 20 minuta, što pridonosi smanjenju maternice i smanjenju gubitka krvi.

Mogući simptomi nakon cezariannog dijela: zimice, žeđ, teški umor, bol na mjestu šava, zbog dehidracije, male groznice. Nakon opće anestezije mogu biti bolovi, upalu grla, mučnina i povraćanje.

Kada mogu izaći na carski rez?

Prvog dana nakon operacije, propisana je ležaj za odmor, ali žena bi se trebala okrenuti bočno.

Da biste se popeli i prošetali nakon operacije (najčešće nakon 6 do 8 sati), neke mame moraju naučiti skoro ponovno, ali unatoč bolnim osjećajima, rano ustati je vrlo korisno. To je prevencija crijevne pareze (smanjena intestinalna motorička funkcija), stvaranje adhezija.

Morate postupno, bez žurbe, bez iznenadnih pokreta, a prvi put morate biti u prisustvu medicinskog osoblja ili rodbine. Da biste izašli iz kreveta, najprije se približite rubu, okrenite stranu, spustite noge na pod, naslonite se na krevet jednom rukom i poduprite površinu šavova s ​​drugom. Polako sjesti, sjediti neko vrijeme (slabost i lagana vrtoglavica su moguće). Bez obzira na uporabu opće anestezije ili spinalne anestezije, neizbježan je osjećaj slabosti tijekom prvog uzlaza. Tada ćete morati pokušati, nagnuti se na krevet da se podignete i stojite neko vrijeme, pokušavajući držati leđa ravno, a da se ne pognete. Ovo je dovoljno za početak. U budućnosti možete poduzeti nekoliko koraka, postupno povećavajući tjelesnu aktivnost. Drugi dan, u odsutnosti komplikacija, žena se mora samostalno kretati.

Ponekad, olakšanje od premještanja u prvih nekoliko dana donosi postpartum zavoj ili tijesak pelene zavoj. U budućnosti je bolje odbiti nositi zavoj, jer mišiće treba dati opterećenje i trebali bi raditi.

Nakon operacije, preporučljivo je što više ležati na trbuhu.

Hrana nakon cezariannog dijela

Prvi dan nakon operacije. Tablica 0: mineralna voda bez plina, može biti s limunom, sokovi bez sadržaja šećera. Zabranjeno je: mlijeko, gusta hrana, čak iu obliku pire.

Drugi dan nakon operacije. Tablica 1. Vrlo tekuća kaša, juha od niske masti, juhe, odresirane od žitarica i juha, pire od kuhano povrće (osim kupusa), kao i juha od mlijeka s rezancima; može biti komad kuhanog mesa, slatkog čaja.

Treći dan nakon operacije. Dobra prehrana je moguća - samo hrana koja nije preporučljiva za dojenje isključena je iz prehrane.

Postoperativni postupci

Pažljiva kontrola postoperativnog stanja šivanja je vrlo važna. Tijekom prva 2-3 dana, sestra dnevno liječi postoperativnu šav s antiseptičkim otopinama (npr. 5% -tna otopina kalijevog permanganata), mijenja preljev i pregledava ožiljak kako bi se utvrdili područja sušenja. Ako se šavovi nanesu s materijalom koji se ne apsorbira ili spajalicama, niti ili metalni potpornji uklanjaju se 6. dan prije ispuštanja. S nekompliciranim postoperativnim razdobljem, potrebno je oko dva do tri tjedna da formira ožiljak na maternici.

U postoperativnom razdoblju potrebno je pažljivo pratiti funkciju mokraćnog mjehura i crijeva. Drugog dana postoperativnog perioda stimuliraju se i opterećuju crijeva, za koje se natrij klorid primjenjuje intravenozno, postavlja se krvni sustav s hipertenzivnim (solima). Potrebno je vratiti pokretljivost crijeva. Prva nezavisna stolica trebala bi biti na 3-5 dan nakon operacije, stoga je potrebno isključiti proizvode koji uzrokuju povećanje stvaranja plina i zatvora: bijeli kruh, bunja, krupica, riža, itd. Jedno od najvažnijih opažanja u neposrednom postoperativnom razdoblju je mjerenje volumena izlučenog urina, stoga je potrebno piti, osobito u prvim danima nakon operacije.

Kako bi se poboljšala kontraktilna aktivnost maternice i nedovoljno lučenje luge u postoperativnom periodu, primjenjuje se oksitocin.

Uzmite broj krvi i analizu urina.

Ultrazvučno skeniranje obavlja se na dan 4-5 radi razjašnjavanja stanja postoperativnog ožiljka na maternici, ispitivanja samog maternice, procjene stanja maternice i susjednih organa (mjehura).

Dojenje nakon cezariannog dijela

U nedostatku kontraindikacija majke i djeteta, hranjenje je dopušteno čim žena doživi život nakon operacije.

Korištenje antibiotika ne zahtijeva odustajanje od dojenja (probiotici kao što su bifidum-bakterin, normoflorin, Linex su propisani majci i bebi.

Nakon cezariannog dijela, mlijeko može doći na isti način kao i nakon prirodnog porođaja - trećeg dana, ili se laktacija može dogoditi kasnije, može se razviti hipogalaktika (nedovoljno izlučivanje mlijeka). Stoga je rano povezivanje s dojkom u ovoj situaciji još važnije nego kod prirodnog porođaja - za normalno smanjenje maternice i stvaranje dovoljne količine mlijeka. Štoviše, poželjno je hraniti dijete ne u rasporedu, već na zahtjev.

Nakon češkog dijela, najudobnija pozicija u kojoj je udobna za ženu da hrani dijete je u položaju - leži na svojoj strani: na ruku, kada majka drži djetetovu ruku ili na jastuku, kada dijete leži na jastuku i mlijeko dolazi iz gornje dojke.

Također možete hraniti dijete dok sjedi, držeći ga ispod ruke, kada leži preko kreveta. U tom položaju opterećenje se uklanja iz područja skuta, a mlijeko je dobro uklonjeno s donjih i bočnih režnja prsne, tj. Pražnjenje se događa u područjima gdje je često moguće stagnaciju mlijeka. Za hranjenje, jastuk (ili jastuci) stavlja se na ovu poziciju, dječje noge idu iza leđa njezine majke, trbuščić je okrenut prema majčinoj strani, glava je blizu dojke, dječja usta su na razini majčine bradavice (ako ne ispunjavate ovo stanje, majka će se brzo umoriti).

Dok se oporavlja, majka može hraniti dijete na drugim mjestima: ležati, sjediti i stajati.

Nakon izbacivanja iz rodilišta

Nakon iscrpljivanja iz rodilišta (bez ikakvih komplikacija žena se isprazni 5-7 dana, nakon uklanjanja šavova ili zagrada, ukoliko se ne koriste materijali koji se mogu upiti), površina za šivanje mora se liječiti još 1-2 tjedna s jednim od antiseptika, ako je to 5% otopina kalij permanganata (koncentrirana tamna otopina kalijevog permanganata). Nemojte dopustiti da nosi mokro i prljavo rublje, jer se vlazi ili prljavim treba zamijeniti suhim.

Neobično bolna ili osjetljiva rana obično je zaražena. Stoga, u slučaju bolesti, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Najkasnije dva mjeseca nakon operacije potrebno je posjetiti antenatalnu kliniku, čiji liječnici trebaju davati preporuke glede prevencije i liječenja upalnih procesa, regulacije menstruacijske funkcije, izbora prihvatljive kontracepcije. S pojavom nepravilnih šablona iz genitalnog trakta, 3-6 mjeseci nakon operacije, prikazana je ultrazvučna scena za intrauterini dijagnostiku i ispravak patologije.

Planirani carski rez: oznake i priprema

Ako je liječnik koji vodi trudnoću pronašao ozbiljna odstupanja u ženi ili nerođenoj djeci, on može odlučiti imati planiranu carski rez. Kada je operacija unaprijed planirana, pacijent ima priliku da se pravilno pripremi za to, uključujući psihološki.

Tko iu kojem vremenu radi planirani carski rez?

Trajanje carskog reza određeno je strogo pojedinačno, no liječnici ih pokušavaju dovesti što bliže do vremena fiziološkog rada, odnosno 39-40 tjedana. Time se izbjegava razvoj sindroma respiratornog distresa kod novorođenčadi zbog hipoplazije (hipoplazije) njegovih pluća. Prilikom postavljanja datuma intervencije uzimaju se u obzir nekoliko čimbenika, od kojih su glavni zdravstveni status trudnice i razvoj fetusa. Trudnoća se smatra punim radnim vremenom kada gestacijska dob dosegne 37 tjedana.

Vjeruje se da je idealno vrijeme za početak carskog reza razdoblje prvih kontrakcija, ali ako se placenta netočno umetne, one se ne očekuju.

U slučaju višestrukih trudnoća ili otkrivanja infekcije HIV-om kod pacijenta, operacija se obavlja u trajanju od 38 tjedana. S monoamniotičkim dvostrukim carskim rezom provodi se puno ranije - 32 tjedna.

Za kiruršku intervenciju postoje određene indikacije.

U prisutnosti najmanje jedne apsolutne indikacije ili kombinacije dviju ili više relativnih isporuka, prirodno je isključeno!

Apsolutne indikacije uključuju:

 • korpus carski dio povijesti;
 • prethodne operacije na maternici;
 • veliki voće (≥ 4500 g);
 • monoamjotički blizanci;
 • pun placente previa;
 • anatomski uska zdjelica;
 • posttraumatska deformacija kosti zdjelice;
 • unakrsno predstavljanje djeteta;
 • pelvicna prezentacija nakon 36 tjedana trudnoće i težine> 3600 g;
 • višestruke trudnoće s nepravilnim prikazom jednog fetusa;
 • usporavanje rasta jednog od blizanaca.

Relativne indikacije su:

 • teška miopija majke (miopija) ili retinopatija;
 • dijabetes melitus;
 • fibroide maternice;
 • plastična kirurgija na perineumu (u povijesti);
 • genitalni herpes (s manifestacijom manjim od 6 tjedana prije isporuke);
 • teška preeklampsija (kasna toksikoza);
 • prisutnost neoplazmi (i malignih i benignih);
 • arterijska hipertenzija (visoki krvni tlak);
 • slaba radna aktivnost (s neučinkovitosti stimulacije lijekova);
 • ozljede prsnih organa;
 • fistule (mokraćni i intestinalni-genitalni);
 • neurološke bolesti majke;
 • patologija dišnog sustava u trudnoj ženi.

Planirano carezijsko odsječak se uvijek provodi pri otkrivanju dijafragmatske hernije kod nerođenog djeteta, prijelaz na trbušnom zidu ili teratoma nije zatvoren, kao ni u slučaju dvostrukog spajanja.

U nekim situacijama, operacija može biti izvedena bez posebnih dokaza na zahtjev žene. Neke žene u trudnoći preferiraju carski rez pod anestezijom jer se boje boli tijekom prirodnog porođaja.

Proces pripreme za planirani carski rez

Ako vas je liječnik obavijestio o potrebi planiranog carskog reza, ne ustručavajte se pitati za sva pitanja od interesa. Provjerite datum hospitalizacije i saznajte je li sve u redu s vašim analizama. Mnoge mjere za poboljšanje stanja tijela moraju se uzeti unaprijed, tj. Tijekom trudnoće.

Tijekom pregleda buduće majke potrebno je konzultirati neuropatologa, oculista (ili oftalmologa), terapeuta i endokrinologa. Ako je potrebno, provodi se medicinska korekcija dijagnosticiranih poremećaja.

Preporučljivo je pohađati posebne tečajeve za trudnice koje su pripremljene za COP.

Pokušajte jesti i biti više na svježem zraku. Budite sigurni da svakodnevno šećete - hipodinamija može nauditi tebi i bebi.

Redovito se pregledavaju u konzultacijama sa ženama. Sve promjene u stanju mora se prijaviti svom liječniku.

Što treba odvesti u bolnicu?

Popis dokumenata i potrebnih stvari:

 • putovnica;
 • potvrda o zdravstvenom osiguranju;
 • mjenjačka kartica;
 • novac;
 • ogrtač;
 • spavaćica (za praktičnost, ona bi trebala biti na gumbima);
 • papuče;
 • ručnik;
 • raspoloživa pelena;
 • vlažne maramice;
 • sanitarni jastučići;
 • toaletni papir;
 • jednokratni posuđe;
 • sapun i gel za tuširanje;
 • mobitel i punjač;
 • bocu čiste vode.

Nemojte zaboraviti uzeti pelene, pelene i dječji prah za novorođenče.

Preoperativna priprema nekoliko dana prije COP-a

Obavezno provjerite trebate li sami brijati stidne prostore. Bolje je povjeriti tim manipulacijama zdravstvenim radnicima (kako bi se izbjegli rezovi, infekcije i upale), no u nekim se ustanovama preporučuje unaprijed pripremiti zonu.

Nakon postavljanja u antenatalni odjel (obično dva tjedna prije intervencije), potrebno je proći niz testova kako bi liječnici mogli objektivno procijeniti stanje pacijenta u sadašnjem trenutku.

Popis potrebnih testova:

Osim toga, provodi se hardverski pregled - ultrazvučno skeniranje i CTG - kardiotokografija.

Za 48 sati morate napustiti čvrstu hranu. Uoči CU, nemoguće je jesti nakon 18-00, a na dan operacije vrlo je nepoželjno čak i konzumirati tekućinu. Ujutro prije intervencije trebate očistiti crijeva, ako je potrebno pomoću klistir.

Za prevenciju duboke venske tromboze, preporučljivo je nositi posebne kompresijske čarape ili povezati noge elastičnim zavojem.

Tijek rada

Metoda anestezije raspravlja se unaprijed. Preporučuje se lokalna anestezija (spinalna ili epiduralna anestezija) za one koji žele vidjeti svoje dijete u prvim trenucima svog života. Osim toga, trebate uzeti u obzir da anestezija može nepovoljno utjecati na stanje djeteta. U svakom slučaju, postupak neće biti povezan s boli.

U većini specijaliziranih bolnica za majčinstvo, majkama je dopušteno nakratko držati novorođenče u rukama odmah nakon CS.

Od komore do operacije, pacijent se prevozi na gurney.

Već je na stolu umetnut kateter u mjehur. Obavezno stavite kapaljku otopinu antibiotika ili injekciju lijekova.

Kirurško polje (donji trbuh) brižno se liječi antiseptičkom otopinom. Ako se pretpostavlja da će pacijent ostati svjestan, tada na razini grudi ispred nje postaviti zaslon koji pokriva pregled (kako bi se izbjegla mentalna trauma).

Nakon anestezije izvršena su dva reza (najčešće - poprečna) u donjem dijelu trbuha. U prvom slučaju, koža, sloj vlakana i trbušni zid se disciraju, au drugom - uterus. Beba se uklanja i, nakon rezanja pupčane vrpce, prenosi se u neonatolog. Usta i nosni prolazi novorođenčadi se čiste. Procjena njegovog stanja provodi se na općeprihvaćenoj ljestvici s deset točaka APGAR.

Ako se carski rez ne izvodi po prvi put, rez se obično vrši uz liniju starog šavova.

Najduža faza je šivanje. To zahtijeva točnost nakita od opstetričara, jer ne samo ozbiljnost kozmetičkog defekta nego i proces liječenja mekih tkiva ovisit će o kvaliteti šivanja. Čiste poprečne šavove u budućnosti su gotovo neprimjetne, jer su skrivene ispod vlasišta.

Prednost horizontalnog izrezivanja preko pubisa je da skoro reducira nulu vjerojatnost da će mokraćni mjehur ili crijevni zid biti slučajno pogođeni. Osim toga, rizik od stvaranja kila minimiziran je, a iscjeljenje je brže. Rez u vertikalnom smjeru od pupka do stidne kosti najčešće se vrši u hitnom carskom dijelu, kada dolazi do izražaja potrebe za spašavanjem majke i djeteta, a ne estetskim razmatranjima.

U završnoj fazi planiranog carezolskog dijela, koji u nedostatku komplikacija traje samo 20-40 minuta, šava se tretira antiseptičkim i zatvorenim sterilnim odijevanjem.

Postoperativno razdoblje

Dijete se može pričvrstiti na prsa odmah nakon završetka radnje.

Nakon postupka, žena se obično prenosi u jedinicu intenzivne njege, gdje ostaje 24-48 sati (pod uvjetom da nema komplikacija). Međutim, sada u mnogim bolnicama za majčinstvo, već 2 sata nakon operacije, žena s djetetom iz operacijske sobe odmah je prebačena u zajednički odjel.

Intravenski lijekovi se daju majci da stabilizira i poboljšava stanje.

Ženama je dozvoljeno da izađe iz kreveta 12 sati nakon operacije (bez komplikacija).

Opća i kralježnica (spinalna) anestezija nepovoljno utječu na intestinalnu pokretljivost, tako da prvi dan možete tek piti tekućinu (čistu vodu); Preporučeni volumen je najmanje 1,5 litre. Drugi dan možete piti kefir s malim udjelom masnoća ili jogurt bez kemijskih boja i okusa, kao i konzumirati juhu od pileća s krekeračima.

Najmanje za jedan tjedan trebali biste se suzdržati od masne i pržene hrane, kao i začina i začina.

Potrebno je poduzeti mjere za sprečavanje konstipacije, jer prekomjerno napinjanje povećava rizik od divergencije šavova. Preporučljivo je konzumirati proizvode s laksativnim svojstvima, a ako ne daju očekivani učinak, morat ćete se posvetiti laksativnim lijekovima.

Šav je obrađen, a sterilno odijevanje mijenja se svakodnevno.

Ako se pacijent žali zbog boli, prema potrebi joj se daje analgetici.

Prije izlječenja i uklanjanja uboda, fizička aktivnost je isključena. Težina veća od 3 kg strogo je zabranjena dizati u narednih 2-3 mjeseca.

Razdoblje oporavka nakon COP-a traje malo duže nego nakon prirodnog porođaja. Maternica se vraća u svoje fiziološko stanje, u prosjeku, nakon jednog i pol do dva mjeseca.

Vraćanje seksualne aktivnosti dopušteno je nakon dva mjeseca od dana operacije.

Vjerojatne komplikacije nakon cezariannog dijela

Tehnika COP-a do danas, precizirana do savršenstva. Vjerojatnost komplikacija pri obavljanju žene u radu svih recepata liječnika je minimizirana.

U rijetkim slučajevima moguće je:

 • gubitak krvi i anemija (anemija) koja se razvija na svojoj površini;
 • problemi s laktacijom (do nedostatka majčinog mlijeka);
 • nesposobnost roditi u budućnosti prirodno;
 • razvoj adhezije u trbušnoj šupljini;
 • dismenoreja (menstrualni poremećaji);
 • endometritis (upala unutarnje obloge maternice);
 • tromboflebitis zdjelica vene;
 • nemogućnost začeća (sterilnost);
 • zarazne komplikacije.

U teškim slučajevima (osobito - s masivnim krvarenjem), liječnici moraju pribjeći istjerivanju maternice kako bi spasili život majke.

Prethodno se vjerovalo da dijete, rođeno uz pomoć COP-a, ne proizvodi određene hormone i proteinske spojeve, koji su prirodni adaptogeni. U tom smislu, ne isključuju se kršenja procesa prilagodbe djeteta na okoliš i određenih mentalnih poremećaja. Sada se ta izjava smatra pogrešnom.

Za sprečavanje stvaranja adhezija preporučuje se posebna gimnazijska vježba i fizioterapija.

Nakon ispuštanja iz rodilišta, dezinfekcija šavova može i treba biti izvedena neovisno pomoću vodikovog peroksida i briljantnih zelenih otopina. Kada se pojavljuje drastično ili krvoženje i (ili) bol znakova "pucanja" ili "trzanje", hitno zatražiti pomoć od liječnika - to mogu biti simptomi pojave infektivne upale.

Vladimir Plisov, liječnik, liječnik recenzent

8,318 ukupno pregleda, 3 pregleda danas

Prednosti i nedostatke carskih rezova, glavna pitanja o njegovoj provedbi i oporavku nakon operacije

Širom svijeta, postoji jasna sklonost pažljivoj isporukama, koja vam omogućuje održavanje zdravlja majke i djeteta. Alat koji pomaže postići ovo je carski rez (CS). Značajno postignuće bilo je široko korištenje suvremenih metoda anestezije.

Glavni nedostatak ove intervencije je povećanje učestalosti postpartalnih zaraznih komplikacija od 5-20 puta. Međutim, odgovarajuća terapija antibioticima znatno smanjuje vjerojatnost njihove pojave. Ipak, još uvijek postoje nesporazumi o tome kada je napravljen Cesarov dio, a kada je fiziološka dostava prihvatljiva.

Kada je naznačena operativna dostava

Cezarianni dio je ozbiljna kirurška intervencija, koja povećava rizik od komplikacija u usporedbi s normalnim porođajnim vaginalnim poremećajem. To se provodi samo pod strogim pokazateljima. Na zahtjev pacijenta, COP se može obaviti u privatnoj klinici, ali ne i svi opstetričarki i ginekolozi će poduzeti takvu operaciju bez potrebe.

Rad se izvodi u sljedećim situacijama:

1. Puni placenta previa - stanje u kojem se posteljica nalazi u donjem dijelu maternice i zatvara unutarnju čeljust, sprječavajući dijete da rodi. Nepotpuna prezentacija je pokazatelj kirurškog zahvata kod krvarenja. Placenta se obilno isporučuje s posudama, a čak i mala oštećenja mogu uzrokovati gubitak krvi, manjak kisika i smrt fetusa.

2. Prerano odstranjivanje normalne posteljice iz stijenke maternice je stanje koje ugrožava život žene i djeteta. Placenta, koja se odvojila od maternice, izvor je gubitka krvi majci. Fetus prestaje primati kisik i može umrijeti.

3. Prethodno prenesena kirurgija na uterus, i to:

 • najmanje dva carska dijela;
 • kombinacija jedne operacije COP-a i najmanje jedne od relativnih pokazatelja;
 • uklanjanje intermugularnih ili subserousnih fibroida na čvrstu osnovu;
 • ispravak defekta strukture maternice.

4. Poprečna i kosim pozicije dijete u maternici, stražnjica ( „pjevaju dolje”) u kombinaciji s očekivanim težine ploda više od 3,6 kg, ili s bilo kojim relativnim indikacija za operativnu isporuku: situaciju u kojoj se dijete nalazi na unutarnjoj os parijetalne regije nije a čelo (frontalni) ili lica (previa lica), i druge značajke lokacije koje doprinose traume rođenja u djeteta.

 • prsni prikaz prvog (nižeg) fetusa;
 • netočno (poprečno ili koso) položaj bilo kojeg plodova;
 • sindrom fetofobične transfuzije - stanje u kojem postoji poruka između krvnih sustava fetusa, zbog čega se krv preraspodjeljuje, uzrokujući nerazvijenost "donatorskog voća".

6. Gestacijska dob je 41 tjedna i više, u kombinaciji s neučinkovitom medicinskom pripremom za porođaj.

7. Neodgovarajuće veličine zdjelice žene i glave djeteta (nepravilni oblik prsnog prstena, uska zdjelica, preveliki fetus) - takve indikacije za carski rez, naširoko se raspravljaju, često se dopušta prirodno rođenje.

8. Prepreke u rodnom kanalu, kao što su fibroidi maternice maternice, ožiljak vratu i vaginu, uključujući i nakon teških ruptura u ranijim rađanjima.

9. Ruptura maternice - prijetnja ili je već počela.

10. Teške preeklampsije i eklampsije - vrste kasne gestoze, praćene kršenjem živčanog sustava, povišenog krvnog tlaka, nedovoljne funkcije bubrega.

11. Bolesti unutarnjih organa za koje treba isključiti pokušaje: komplicirana miopija, zatajenje srca III - IV FC, bubrežni donor i tako dalje.

12. Teška gladovanja kisika ili fetalna nevolja. Može se brzo razviti tijekom rođenja ili postupno formirati u prenatalnom razdoblju, uključujući dekompenzirani oblik placentalne insuficijencije. Ova patologija krvnih žila posteljice, kada nisu u stanju pružiti fetus hranjivim tvarima.

13. Ulazite u rožnati kanal pupčane vrpce, što prijeti gladovanje kisika djeteta tijekom rođenja.

14. Nuspojave tijekom trudnoće infekcije HIV-om kod majke ili virusnog opterećenja od više od 1000 kopija / ml; Primarni genitalni herpes koji se dogodio u trećem tromjesečju također je znak za cezariannu sekciju.

15. Anomalije razvoja fetusa, ometajući njezin prolaz kroz rodni kanal, kao i kršenje zgrušavanja krvi u njemu.

Cezarianna sekcija se ne koristi za smrt fetusa fetusa, dokazane teške razvojne nedostatke, nespojive s životom, kao i za infektivne i upalne kožne bolesti u području kirurškog rezanja.

Vrste operacija i priprema za to

Vrste carskog dijela:

Planirana CS se unaprijed provodi s poznatom patologijom, a potreba za hitnim slučajevima nastaje kada se pojavi prijetnja zdravlju, pa čak i života žene i djeteta tijekom poroda. Odluku o tome donosi opstetričar-ginekolog, često kolektivno.

Hitni carski rez je mnogo opasniji od planiranog. To se događa tijekom kompliciranog tijeka rada: formiranje klinički uske zdjelice, teške slabosti radne snage, akutne hipoksije fetusa i tako dalje. Vrlo često postoji izbor: nastaviti prirodni porođaj ili izvršiti operaciju. Odluku donosi zajednički liječnik i pacijent.

Koji tjedan radi planirani carski rez?

S jednim fetusom, operacija se provodi u 39. tjednu trudnoće, s više fetusa (dvostruko, trostruko, itd.) - u 38. tjednu. Ranija dostava je opasna za dijete jer mu pluća nisu dovoljno oblikovana, još nisu prilagođena za disanje atmosferskog zraka.

Priprema za planirani carski rez sadrži dva stadija: u antenatalnoj klinici i izravno u bolnici.

U konzultaciji sa ženama, pacijentu se upućuje u bolnicu, a provode se sljedeće pretrage:

 • kompletan broj krvi;
 • u nedostatku zamjenske kartice - definiciju skupine i Rh krvnog faktora;
 • ako žena ima ožiljak na maternici, potrebno je kopirati iscjedak iz bolnice;
 • elektrokardiogram;
 • koagulogram (pokazatelji zgrušavanja krvi);
 • prema indikacijama - biokemijska analiza krvi.

Preporuča se nabaviti kompresijske čarape ili barem elastične zavoje. Hospitalizacija se obavlja na dan operacije ili noć prije. 12 sati prije intervencije, preporuča se ne jesti i prestati uzimati vodu za 4 sata.

U bolnici se priprema sastoji od povijesti bolesti i dobrovoljnog informiranog pristanka. Svi pacijenti trenutno su uskraćeni za upotrebu kliničkog čišćenja. Ako liječnik dade odgovarajuću preporuku, trebate ukloniti kosu na području intervencije (donji trbuh, pubis). To nije potrebno u svim bolnicama za majčinstvo.

Nosite kompresijske čarape ili elastične zavoje na nogama. Najranije jedan sat prije operacije provodi se antibiotska profilaksa gnojnih upalnih komplikacija, u slučaju hitne kirurgije, antibiotici se primjenjuju prije incizije kože.

Izvođenje operacije

Jedna od važnih pitanja za carski rez je anestezija. Koja je anestezija bolja? S kralježnicom ili epiduralnom anestezijom, pacijent je svjestan ili u stanju mračne muke, ali ona ne osjeća bol. Operativno polje je zatvoreno zavjesom. Uz opću anesteziju koristi se endotrahealna anestezija tijekom koje žena zaspati i ništa ne osjeća. Probuditi ju je u operacijskoj sali, ali konačno dolazi u sobu za intenzivnu njegu ili u jedinici intenzivne njege.

Metoda izbora je spinalna ili spinalna anestezija - uvođenje lijeka ispod membrane kičmene moždine u lumbalnom području. Ako je nemoguće, kontraindicirano ili pacijent to odbije, koristi se opća anestezija. Ako nema indikacija za opću anesteziju, epiduralna anestezija se koristi za carski rez. U tom slučaju, anestetik se ubrizgava više površinski, a ne ispod ljuske kralježnične moždine, već iznad njega.

Suvremena sredstva za anesteziju praktički ne štete djetetu, ali može se roditi malo letargičan, pospan, vikati malo kasnije od obične djece.

U operacijskoj dvorani trebao bi biti topao. Položaj žene na operacijskom stolu - ležeći na leđima ili laganim nagibom. Trudnica se ubrizgava u kateter u mjehur, a fetalni srčani udar se čuje. Nakon anestezije, liječi se operativno polje, odabire se vrsta incizije u maternici, temeljena na opstetričnoj situaciji.

Operativni pristup za carski rez

Okomiti i horizontalni rezovi za carski rez

Incizija kože može biti vertikalna na sredini trbuha ili horizontalna u suprapubičnom području. Preferira se vodoravni rez jer je manje bolan nakon isporuke, njegov je kozmetički efekt mnogo bolji. Niža medijalna laparotomija (incizija koja teče vertikalno u donjoj trećini abdomena) češće se koristi u hitnim operacijama, kada se svaka sekunda računa.

Incizija maternice može biti poprečna, vertikalna, smještena ispod ili u sredini maternice, u obliku slova T ili J. Preporučljivo je ne izraditi incizu T-oblika, jer se iscjeljuje još gore. Nakon cezariannog dijela koji koristi klasični rez T ili J u obliku rezka, naknadna dostava se također preporučuje pomoću operacije, jer takve vrste rezova su češće neodržive. Preporučljivo je koristiti niske vertikale ili niske poprečne presjeke, koje dobro izliječiti, a žena može kasnije roditi na prirodan način.

Nakon ureza, prvo pažljivo uklonite djetetovu glavu, a zatim ramena i ostatak tijela, izrežite pupkovinu.

Kada se dijete rodi, prva je primalja primalja za toplom pelenama koja se suši i djeteta dijete; nakon prvog krika djeteta, poželjno je pričvrstiti majčinu dojku. Ako se carski rez podvrgne pod općom anestezijom i bebin otac je prisutan u operacijskoj dvorani, potiče se kontakt s kože na kožu s rođacima.

Intravenska infuzija oksitocina podešena je kako bi se smanjila maternica i zaustavila krvarenje, što olakšava odvajanje odraslog poroda. Potomstvo je odvojeno upotrebom pupkovine, ručnog pregleda maternice, što se obično ne strugati.

Rez u maternici je šav s sintetskim, polagano apsorbirajućim šavom. Šivanje abdominalnih mišića često ne drži, vjeruje se da se mišići vraćaju samostalno. Aponeurosis, koji pokriva gore navedene mišiće, zalijepljen je nitom, koji se rješava najmanje 180 dana. Koža je šavana s individualnim, neizmijenjivim ili uklonjivim šavovima po vlastitom nahođenju kirurga.

Šav nakon cezariannog dijela obično je gotovo neprimjetan, duljine 10-12 cm, smještene u kolutu ispod abdomen. Kada planirani carski rez uvijek nastoji nametnuti urednu kozmetičku šav. Najbolji rezultati postižu se kada se koristi apsorbirajući materijal za šivanje.

Koliko dugo traje takva operacija?

Prvi COP traje oko sat vremena, a kasnije su nešto više zbog tehničkih poteškoća u odabiru mjesta urezivanja, disekcije prianjanja između stijenki maternice i trbušnih mišića.

Što je opasno carski rez

Komplikacije u postoperativnom razdoblju:

 • krvarenje povezano s usporenim kontrakcijom maternice i njegovih plovila;
 • gnojnih upalnih bolesti, naročito upala unutarnjeg obloga - endometritis;
 • tromboembolijskih procesa, od kojih je najopasniji tromboembolija posude koja nosi krv u pluća da bi ga zasitila kisikom, plućnom arterijom. Njegova blokada može biti smrtonosna.

Za njihovu profilaksu, heparini male molekularne težine, antibiotici u pred-i postoperativnom periodu, elastično povezivanje donjih ekstremiteta, praćenje laboratorijskih parametara i praćenje bolesnika.

Cezarejska sekcija povećava rizik od intervencije u slučaju nužde pri obavljanju sljedećih rodova na fiziološki način.

Moguće je oštećenje mokraćnog mjehura i drugih organa, ali se rijetko primjećuje. Postoji također i rizik od rađanja smrti žena zbog anafilaktičkog šoka, krvarenja, akutne kardiovaskularne insuficijencije (1 slučaj po 12.000 operacija). Uz naknadnu trudnoću povećava se vjerojatnost prevencije posteljice, smrti fetusa, krvarenja, rupture maternice.

Treba podrazumijevati da nakon operacije žena ima prilično teške bolove u postoperativnom području rane. Nekoliko dana nakon CU-a, ona ne može brzo izaći iz kreveta, pa čak i onda briga o djeci je teža za nju nego tijekom fiziološkog rada. Nakon CS, često se formiraju adhezije u trbušnoj šupljini, oporavak lika i seksualna aktivnost usporava, poteškoće s laktacijom i dodatni problemi često nastaju tijekom kasnije trudnoće.

Operacija nosi potencijalni rizik ne samo za majku, već i za fetus. Postoje pro i kontra za dijete koje bi žena trebala biti svjesna.

Prednosti operativne dostave uključuju odsutnost ozljeda kod rođenja, jer dijete ne prolazi kroz genitalni trakt. Dakle, postpartum hematoma ne nastaje na djetetovoj glavi, vrat nije ozlijeđen, nema opasnosti od ozbiljne hipoksije zbog upadanja ili gubitka pupkovine. Manje rizik od infekcije infekcijama kao što su, na primjer, genitalni herpes.

Međutim, tijekom anestezije, dijete dobiva određenu količinu anestetika kroz krv, što donekle smanjuje njegov živčani sustav. Postoji i mogućnost ozljede tijekom ekstrakcije fetusa iz maternice. Međutim, dokazano je da djeca rođena s carskim rezom, u budućnosti, ne zaostaju za svojim vršnjacima u rastu i razvoju.

Postoperativno razdoblje i pražnjenje

Nakon operacije pacijent redovito pregledava liječnik i primalja, a provodi se odgovarajuća anestezija. Nakon rutinske CS, žena se obično promatra u jedinici intenzivne njege 6-12 sati, a potom se prenosi na postpartumnu jedinicu. Ako je korištena epiduralna anestezija, žena je dopušteno sjesti 6 sati nakon primjene konačnog dijela anestetičke supstance, a nakon opće anestezije - 12 sati kasnije. Neposredno nakon aktivacije žene, uklanja se urinarni kateter i prenosi se u postpartumski odjel.

Pacijent i dalje primaju antibiotike - najčešće su inhibitori zaštićeni penicilini (Amoxiclav) ili cefalosporini (cefazolin), koji ne štete djetetu tijekom dojenja. Prvi dan, anestezija se izvodi uz pomoć narkotičkih analgetika (Promedol), zatim se nude injekcije konvencionalnih anestetika, koje se po želji mogu odstupati.

Ponekad nakon primjene Promedola dolazi do povraćanja - to je prilično česta nuspojava lijeka. U tom slučaju pacijent doživljava izuzetno neugodne osjete: prilično teška bol u području šavova ne dopušta brzom usponu i hodanju u WC, a povraćanjem trbušni mišići postaju napeti i bol postaje još jači. Stoga, ako bol u šavovima nije jako velika, možete zatražiti od liječnika da ne propisuje narkotični analgetik, već da koristi obični anestetički lijek. S pojavom boli u budućnosti, na zahtjev žene, Promedol se može ponovno primijeniti.

Rano aktivacija pacijenta je način smanjivanja ljepila, sprečavanje stagnacije u plućima i tromboembolijskih komplikacija. Kontraindikacije ranoj aktivaciji:

 • groznica;
 • tromboflebitis vene u nogama, očitovan boli u nozi, njegovo oticanje, promjena boje kože, smanjenje temperature kože;
 • krvarenje iz genitalnog trakta povezano s patologijom koagulacijskog sustava krvi;
 • jake bolove nakon cezariannog dijela, ali čak i sa sindromom boli preporuča se barem se okrenuti u krevetu, sjesti, ustajati i poduzeti nekoliko koraka oko odjeljenja.

Poželjno je da su majka i dijete zajedno, ako se ona brine za bebu. Potpora je pomoć bliskih srodnika u postpartum odjelu, poželjno je da žena s djetetom leži u zasebnoj sobi ili da ima priliku izolirati se od vanjskih s ekranom. Ako se u prvim danima pacijent osjeća prilično teškom boli, dijete je dovedeno samo za hranjenje, a tek tada je potpuno prebačeno u njezin odjel.

Hrana nakon cezariannog dijela

Kada koristite spinalnu ili epiduralnu anesteziju, odmah možete piti vodu, jesti - sat nakon intervencije. Svi proizvodi su dopušteni, osim kruha, povrća i voća. Mogu se uvesti u dijetu malo kasnije - za 3-5 dana. Ako je izvršena opća anestezija, moguće je piti vodu 2 sata nakon carskog rezcenja, ima juha - nakon 6 sati da jede normalnu hranu - u danu. Naravno, u prvih nekoliko sati bolje je ne jesti mnogo, tako da kasnije neće biti problema s pokretima crijeva. Tijekom prvog dana, sasvim je moguće ograničiti se na laganu juhu ili kašu.

Zavoj se uklanja dan nakon dostave, dopušteno je ne liječiti postoperativnu ranu. U nekim bolnicama, šava se svaki dan obrađuje otopinom briljantnog zelenog i prekrivenom zavojem.

Izvođenje klistiranja ili intestinalne stimulacije lijekovima provodi se samo prema strogim indikacijama, najčešće u odsutnosti pokreta crijeva 3 dana nakon COP-a.

Dojenje nakon carskog reza je najbolja opcija za majku i dijete. U tom slučaju, maternica je dobro smanjena, što sprječava stvaranje adhezija, dijete prima sve potrebne hranjive tvari i protutijela. Nažalost, ponekad nakon takve operacije majčino mlijeko se ne pojavljuje, ili je vrlo malo toga. Ako želite, možete pokušati uspostaviti dojenje 4-5 dana, kada se pojavi mlijeko. Ako se mlijeko uopće ne pojavljuje, mijenja se umjetno hranjenje.

Uz pristanak žene koja je u radnom procesu otpuštena kući 3-4 dana nakon isporuke, smanjuje učestalost postoperativnih gnojnih komplikacija uzrokovanih hospitalnim mikroflora otpornih na lijekove. Šavovi se uklanjaju u mjestu prebivališta 6-8 dana (ako je korišten materijal koji se ne apsorbira). Rano ispuštanje dozvoljeno je pri normalnoj tjelesnoj temperaturi, dostatna upada (kontrakcija) maternice prema ultrazvuku, nema pukotina u bradavicama i lactostasis, dobro stanje kožnog šavova bez znakova infekcije.

Upozorenje pacijentu nakon pražnjenja

Koliko šavova liječi?

U roku od 14-20 dana rana na koži je odgođena. Međutim, za podizanje težine veće od 5 kg, za pranje poda, savijanje, podizanje kočnice na stepenicama može biti tek nakon 2-3 mjeseca, i bolje je izbjeći takva opterećenja u prvih šest mjeseci.

Koliko dugo traje iscjedak nakon cezariannog dijela?

Manja krvarenja ili smeđi pražnjenje obično traju do 2 tjedna, ali mogu trajati 6-8 tjedana. U ovom trenutku ne biste trebali posjetiti kupku, saunu, bazen, popiti vruću kupku. Preporuča se nastavak seksualnih odnosa nakon prestanka vaginalnog pražnjenja.

Što postupati s šavom?

Nije dokazano da liječenje šava s dezinficijensima smanjuje rizik zaraznih komplikacija. Dovoljno je promatrati higijenu, spriječiti ulazak vode u neželjenu ranu, prekriti ga laganim zavjesom, salvete, kako ne bi oštetio vezivno tkivo koje se stvara u kućanstvu. Naravno, možete podmazati rubove šavova s ​​otopinom briljantne zelene, tinktura joda, ako preporučuje liječnik ili rodbina, inzistiraju na takvom liječenju, neće biti štete od toga.

Komplikacije koje zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć (hitni poziv):

 • pojava boli u prsima, nogama, kašlju i nedostatku daha (vjerojatno razvoj tromboembolijskih komplikacija);
 • iznenadno krvarenje nakon cezariannog dijela, korištenje više od dvije higijenske salvete u roku od jednog sata;
 • temperatura preko 38 ° C, posebno u kombinaciji s purulentnim sekretima iz genitalnog trakta;
 • osip na koži, glavobolja, vrtoglavica, grčevi.

Znakovi koji zahtijevaju kontakt s konzultacijama sa ženama:

 • crvenilo, induriranje, bol u mliječnoj žlijezdi;
 • poteškoće s dojenjem;
 • iritacija na području šava, divergencija njezinih rubova, ispuštanje iz rane;
 • trajno oticanje nogu;
 • razdražljivost, surovost, nestabilnost raspoloženja;
 • pogoršanje hemoroida.

Posljedice koje ne zahtijevaju liječenje liječniku su manje bolne senzacije u trbušnom zidu i donjem dijelu trbuha. Oni su povezani sa zacjeljivanjem tkiva, formiranjem ožiljaka na maternici i adhezijama. Simptomi adhezije nakon cezariannog dijela - nastavak bolova u šav i donji trbuh nekoliko mjeseci, nadutost, sklonost zatvora. Za njihovu prevenciju, aktivnost je važna u prvom mjesecu nakon isporuke, kada se intenzivno iscjeljuje tkivo.

Rehabilitacija uključuje mjere kao što su:

 • pravilan odmor, ako je netko spreman pomoći u kućanstvu ili brizi za dijete, bolje je koristiti takvu pomoć;
 • uravnoteženu prehranu s obveznim sadržajem životinjskih bjelančevina, vitamina, vlakana i dovoljno vode;
 • ograničavanje posjeta gosta - oni ne samo da mogu dovesti infekciju u kuću, nego i dodati nevolje mladoj majci;
 • kratke šetnje s mogućnošću odmora;
 • lagana gimnastika ne ranije od drugog mjeseca nakon porođaja;
 • trening za obnovu tiska - ne prije šest mjeseci nakon COP-a.

Puni oporavak nakon cezariannog dijela javlja se u roku od 2-3 mjeseca.

Planiranje obitelji i kontracepcija

Postpartum kontracepcija

Mjesečno nakon carskog reza vraćena nakon 1-3 mjeseca, u nedostatku dojenja. Ako je uspostavljena laktacija, menstruacijski ciklus će biti obnovljen nakon završetka. Nakon početka menstruacije može se ponovno pojaviti trudnoća. U roku od tri godine nakon COP-a to je nepoželjno, stoga je preporučljivo prije isporuke, dok je vrijeme da se posavjetujte s liječnikom o metodama postpartum kontracepcije.

Trudnoća se može pojaviti čak i tijekom prvih tjedana nakon poroda. Kalendarski način kontracepcije u uvjetima nepravilnog ciklusa nije primjenjiv. Najčešće korišteni kondomi, mini-pilli (progesteronski kontraceptivi koji ne utječu na dijete tijekom hranjenja) ili redoviti oralni kontraceptivi (u odsutnosti laktacije). Treba isključiti uporabu hitne kontracepcije.

Jedna od najpopularnijih metoda je intrauterinska kontracepcija. Instalacija spirale nakon cezariannog dijela može se izvesti u prva dva dana nakon njega, ali to povećava rizik od infekcije, a također je vrlo bolno. Najčešće se heliksa instalira nakon približno mjesec i pol dana, odmah nakon početka menstruacije ili u bilo kojem prikladnom danu za ženu.

Ako žena ima više od 35 godina i ima barem dvoje djece, ako to želi, tijekom operacije kirurg može izvesti kiruršku sterilizaciju, drugim riječima, vezanje jajovoda. Ovo je nepovratan način, nakon čega koncepcija gotovo nikad ne dolazi.

Naknadna trudnoća

Prirodno porođaj nakon cezariannog dijela dopušteno je ako je oblikovano vezivno tkivo u maternici dosljedno, tj. Snažno, čak i sposobno izdržati napetost mišića tijekom porođaja. Ovo pitanje u sljedećoj trudnoći treba razgovarati s nadzornim liječnikom.

Vjerojatnost naknadne dostave normalno se povećava u sljedećim slučajevima:

 • žena je rodila barem jedno dijete kroz prirodne staze;
 • ako je COP održan zbog pogrešnog položaja fetusa.

S druge strane, ako je pacijent u doba naknadne dostave već stariji od 35 godina, ima višak težine, istodobne bolesti, neodgovarajuće veličine fetusa i zdjelice, vjerojatno je da će ponovno operirati.

Koliko puta može biti carski rez?

Broj takvih intervencija je teoretski neograničen, ali za održavanje zdravlja preporučuje se da ih ne više nego dva puta.

Obično taktika za ponovnu trudnoću je kako slijedi: žena se redovito promatra od strane ginekologa, a na kraju roka trudnoće dolazi do izbora - operacije ili prirodnog rođenja. U normalnom rođenju, liječnici su spremni u bilo kojem trenutku za obavljanje hitne operacije.

Trudnoća nakon cezariannog dijela je bolje planirati s intervalom od tri godine ili više. U tom slučaju, rizik od neuspjeha šavova na maternici se smanjuje, trudnoće i porođaj nastaju bez komplikacija.

Nakon koliko možete roditi nakon operacije?

To ovisi o održivosti ožiljka, dobi žene i popratnim bolestima. Pobačaj nakon CS-a ima negativan učinak na reproduktivno zdravlje. Stoga, ako žena postane trudna gotovo odmah nakon CS, onda tijekom normalnog tijeka trudnoće i stalnog liječničkog promatranja ona može podnijeti dijete, no dostava će najvjerojatnije biti operativna.

Glavna opasnost od rane trudnoće nakon COP-a je neuspjeh šavova. Pojavljuje se povećanjem intenzivne boli u trbuhu, pojavi krvavog iscjedka iz vagine, a mogu se pojaviti znakovi unutarnjeg krvarenja: vrtoglavica, bljedilo, pad krvnog tlaka, gubitak svijesti. U ovom slučaju potrebno hitno pozvati hitnu pomoć.

Što je važno znati na drugom carski rez.

Planirani postupak obično se provodi u razdoblju od 37 do 39 tjedana. Rez je napravljen uz stari ožiljak, koji donekle produžuje vrijeme operacije i zahtijeva jaču anesteziju. Oporavak iz CS-a može se također pojaviti sporije, jer ožilno tkivo i adhezije na trbuhu spriječavaju uterus da se ugovori dobro. Međutim, s pozitivnim stajalištem žene i njezine obitelji, pomoć rodbine, te privremene poteškoće su prilično savladive.