Spaljivanje upala slijepog crijeva tijekom trudnoće

Rođenja

Mnoge trudnice povezuju bol u trbušnoj šupljini sa svojim položajem, što je često istina. No, to je trudnoća koja može izazvati napad upala slijepog crijeva. Da biste napali, nije vas iznenadilo, jasno biste trebali znati kako se bolest očituje, što su njezini simptomi i kako se nositi s tim.

Upala slijepog crijeva je upala slijepog crijeva. Važno je napomenuti da postoji dosta trudnica s ovom bolešću (oko 3,5%). Akutni upalu slijepog crijeva kod žena u situaciji nešto je češći od ostalih žena.

Uzroci razvoja ove bolesti još uvijek nisu točno poznati znanstvenicima. Jedna od inačica je blokada lumena, koja postoji između dodatka i cecum. Zbog začepljenja, poremećena je opskrba krvlju procesa, što dovodi do edema i razvoja upalnog procesa.

Često, trudnoća je čimbenik predispozicije za očitovanje ove bolesti. To je uzrokovano rastom maternice koja, stiskanjem procesa, narušava njegovu opskrbu krvlju i, prema tome, dovodi do upale.

Koji su simptomi upala slijepog crijeva tijekom trudnoće?

U medicini je uobičajeno razlikovati dva oblika apendicitisa: katarhalni i destruktivni. Za svaki od ovih oblika potrebno je određeno vrijeme razvoja bolesti. Katarhalni oblik bolesti se razvija u roku od 6-12 sati, destruktivni oblici mogu se razviti malo dulje od 12 sati do dva dana, tada se može pojaviti perforacija, tj. Sadržaj crijeva može ući u trbušnu šupljinu.

Nemoguće je navesti određene simptome upala slijepog crijeva u trudnica, jer je tijelo svake žene različito, stoga se promjene u procesu mogu pojaviti drugačije, štoviše, nije sve dodatak isti.

Kada se pojavi upala u samom procesu, bez utjecaja na trbušnu šupljinu, ženu je obično poremećena bol u gornjem dijelu trbuha, koja se postupno prelazi u donji desni dio trbušne šupljine. Simptomi upala slijepog crijeva mogu biti takvi fenomeni kao što su povraćanje, probavne smetnje, mučnina.

Ponekad su bolovi manji i javljaju se u svim područjima trbušne šupljine. Kada ga pregleda liječnik, bol se ne može odmah odrediti i biti otkrivena u području iznad mjesta maternice. Također, trudnice često doživljavaju bolne senzacije, ležeći na desnoj strani, kada uterus vrši maksimalni pritisak na upaljen proces.

S razvojem upalnog procesa, bol se počinje manifestirati u pravoj ilijalnoj regiji. Često bolni osjećaji prolaze u donje i gornje dijelove trbušne šupljine, pa čak iu hipohondriju. Stupanj boli, u pravilu, ovisi o trajanju trudnoće, to jest, što više maternica stavlja pritisak na upaljeni dodatak, to se više bolne senzacije pojavljuju.

Važno je napomenuti da svi simptomi koji su karakteristični za pacijente s upalom slijepog crijeva u trudnica mogu biti manje izraženi ili će se manifestirati nešto kasnije.

Važno je napomenuti da priroda mjesta primjene također može utjecati na bol tijekom upale slijepog crijeva: ako je dodatak ispod jetre, trudnica može osjetiti simptome slične simptomima gastritisa: bol u gornjem trbuhu, mučnina, pa čak i povraćanje.

S niskim položajem dodatka, kada je granica na uretru, bol se može izgubiti u nogama, perineum, žena može imati česte uriniranje, zbog čega je važno ne zbuniti u ovom slučaju upalu dodataka s cistitisom.

Kako apendicitis utječe na fetus?

Naravno, razvoj bolesti u drugom tromjesečju trudnoće utječe na buduće dijete. Najčešća komplikacija je prijetnja pobačaja kasnije. Također komplikacije uključuju infekcije koje se mogu pojaviti u postoperativnom razdoblju, i crijevnu opstrukciju.

Rijetko, ali još uvijek postoje slučajevi kada trudnice s dodatkom mogu nastupiti prerano odjeljivanje posteljice. U slučaju pravovremene dijagnoze odvajanja i pravilnog liječenja, trudnoća se može održavati i dovršiti. U slučaju upale fetalnih membrana, javlja se intrauterinska infekcija bebe i potrebna je obavezna antibakterijska terapija. Više o simptomima abrupcije placente

Komplikacije obično javljaju tijekom prvog tjedna nakon operacije za uklanjanje dodataka. Kao profilaksa u postoperativnom razdoblju, antibiotska terapija je indicirana za sve trudnice.

Dijagnoza upala slijepog crijeva kod trudnica

Da biste dijagnosticirali ovu bolest morate liječnika. U pravilu, prisutnost upala slijepog crijeva u trudnoj ženi može biti indicirana visokom tjelesnom temperaturom, bolom (ponekad i prilično teškom) na desnoj strani trbuha pri hodu ili čak u mirovanju. Često, tijekom palpacije, bol se povećava blagim tlakom na abdomenu, a zatim se liječnikova ruka povuče.

Također je moguće dijagnosticirati bolest pomoću analize urina (povećanje bijelih krvnih stanica može ukazivati ​​na prisutnost upala slijepog crijeva). Važno je napomenuti da povećanje leukocita može biti uzrokovano bilo kakvim upalnim procesom ili infekcijom koja se javlja u trudnica, zbog čega nije dovoljno napraviti dijagnozu analize urina.

Jedna od najsuvremenijih i najpouzdanijih metoda za određivanje apendicitisa u trudnica je ultrazvuk koji vam omogućuje da vidite povećanje procesa, pa čak i apsces. No, Valja napomenuti da ultrazvukom samo polovica pacijenata može vidjeti dodatak koji će liječniku dati točan zaključak o upalnom procesu.

Druga dijagnostička metoda je laparoskopija. Tijekom ovog postupka, liječnik može vidjeti sve organe trbušne šupljine, uključujući i dodatak. Ako se otkrije upala slijepog crijeva, treba odmah ukloniti. Laparoskopija je najpreciznija metoda za pouzdano određivanje prisutnosti upalnog procesa u trbušnoj šupljini.

Zato, ako trudnica sumnja na upalu slijepog crijeva, vrijedi ići u bolnicu, gdje će se stalno pratiti, obaviti potrebna ispitivanja i dijagnostiku i, ako je potrebno, imat će operaciju za uklanjanje upaljenog procesa.

Kako uklanja apendicitis?

Nažalost, pri donošenju ove dijagnoze, liječenje je moguće samo kirurškim zahvatom. Sada operacija uklanjanja upala slijepog crijeva u trudnoj ženi može se obavljati i tradicionalno i uz pomoć posebnih probada trbušne šupljine.

U standardnoj operaciji, incizija kože napravljena je preko područja gdje se nalazi dodatak. Duljina rezanja je oko 10 cm.

Kirurg pregledava dodatak i trbušnu šupljinu oko nje kako bi se isključila prisutnost drugih bolesti abdominalne šupljine. Zatim se dodatak ukloni s apscesom i osuši se prilikom korištenja odvoda koji su protjerani izvana. Zatim se primjenjuju šavovi na rez, koji su uklonjeni, s normalnim postoperativnim razdobljem, u tjedan dana.

Novi način uklanjanja upala slijepog crijeva u trudnica je uporaba optičkog sustava. Tijekom laparoskopije, liječnik može obaviti operaciju za uklanjanje postupka kroz male rupe u trbušnoj šupljini umjesto velikog rezka. Prednosti ove metode liječenja su neupitne: postoperativna bol se smanjuje, a oporavak se događa mnogo brže.

Osim toga, laparoskopija pruža izvrstan kozmetički učinak, što je važan čimbenik za većinu žena. Laparoskopija vam omogućuje da napravite najtočniju dijagnozu u slučaju kada liječnik sumnja u prisutnost dodataka u trudnica. Uklanjanje laparoskopske upale slijepog crijeva je najoptimalniji način liječenja upala slijepog crijeva kod žena koje očekuju bebu.

Kako je postoperativno razdoblje nakon uklanjanja upala slijepog crijeva u trudnica?

Postoperativno razdoblje trudnica zahtijeva pažnju stručnjaka, kao i prevenciju komplikacija i određene terapije. Nakon kirurškog zahvata, trudnice ne dobivaju led na trbuhu, tako da ne bi štetile tijeku trudnoće, formira se poseban nježni režim, tako da trudnica može brže oporaviti i uklanjanje dodataka ne utječe na zdravlje njezinog budućeg djeteta.

Također za trudnice nude se posebna sredstva koja pomažu u normalizaciji crijeva što je prije moguće.

Korištenje antibiotika u postoperativnom razdoblju nužna je mjera, no valja napomenuti da su lijekovi pažljivo odabrani od strane stručnjaka, uzimajući u obzir stanje žene i trajanje njezine trudnoće.

Također se provodi prevencija prijevremenog rada i prestanka trudnoće, pa se preporuča slijediti ostatak kreveta, jesti pravilno, uzimati vitamine i slijediti sve preporuke liječnika koji je pohađao. Često propisan posebni tretman za potporu trudnoći, uključujući i sedative.

Nakon izbacivanja iz bolnice, trudnica se automatski uključuje u popis žena kojima prijeti pobačaj i ranog porođaja.

Fetus u trudnica koji su podvrgnuti kirurškom zahvatu s apeksitikom također je pažljivo pregledan i praćen. Liječnici pomno prate kako se njegov razvoj nastavlja, prati stanje placente. U slučaju bilo kakvih abnormalnosti u razvoju fetusa ili pogoršanja trudne žene, ona se šalje u bolnicu radi odgovarajućeg liječenja.

Ako se poroda pojavi u roku od nekoliko dana nakon kirurškog zahvata za uklanjanje upala slijepog crijeva, onda se provode s posebnim štedljivostima i pod posebnom kontrolom. Pobrinite se da se šavovi ne odlaze, proizvode punu anesteziju.

U procesu porođaja, provodi se stalna prevencija intrauterine manjkavosti kisika u bebi. Razdoblje protjerivanja fetusa skraćuje se rezanjem perineuma, tako da šavovi nametnuti tijekom operacije ne odstupaju.

Bez obzira na to koliko je vremena prošlo nakon kirurške intervencije prije poroda, porod će se u svakom slučaju odvijati pod nadzorom stručnjaka kako bi se isključili pojave komplikacija, poremećaj nakon krvarenja i druge anomalije.

U svakom slučaju, čak i ako ste morali podvrgnuti operaciji uklanjanja upala slijepog crijeva tijekom trudnoće, ne biste trebali brinuti o zdravlju bebe. Zapamtite da je za Vaše nerođeno dijete vrlo važno emocionalno stanje majke, ali inače se vrijedi potpuno osloniti na osoblje koje će primiti isporuku.

Upala slijepog crijeva tijekom trudnoće: simptomi, uzroci i liječenje

Tipični znakovi upala slijepog crijeva, kao što je bol u trbuhu i mučnina, trudnice su prvenstveno povezane s trudnoćom. Ali ako vrijeme ne pruža stručnu pomoć, akutni upala slijepog crijeva mogu imati ozbiljne posljedice za ženu i bebu. Bolest u razdoblju odrastanja ima svoje osobine.

Što je upala slijepog crijeva i njegove osobine u trudnica?

Appendicitis je upala slijepog cecuma. Tijekom trudnoće, bolest se javlja u oko 3% žena.

Što je dulje gestacijsko doba, to je veća vjerojatnost komplikacija.

Akutni apendicitis je hitna kirurška patologija, vrlo opasna za trudnice. U slučaju prerane pomoći, dovoljno brzo, doslovce za nekoliko sati, mogu se razviti teške komplikacije.

To je zbog nekoliko čimbenika:

 • mjesto dodatka u razdoblju dojenja;
 • atipični u nekim slučajevima, simptomatologija, poteškoće s dijagnozom i kašnjenje u pružanju kirurške njege povezane s tim činjenicama.

Smrtnost u akutnom upalu slijepog crijeva tijekom poroda je 10 puta veća. Učestalost dijagnostičkih pogrešaka također se povećava nekoliko puta. Prema statistikama, oko četvrtine svih trudnica ulazi u kiruršku bolnicu tek drugi dan nakon pojave bolesti, što je dvostruko više nego kod normalnih bolesnika.

Opasnost u različitim vremenima

Bolest je češća u prvoj polovici trudnoće, oko 75% slučajeva akutnog upala slijepog crijeva pojavljuje se u razdoblju do 22 tjedna.

Jednodijelni oblik katarhalsa dijagnosticira se u više od 60% svih bolesnika. U posljednjim tjednima rođenja, najčešće se pojavljuju destruktivni tipovi upala slijepog crijeva, obični i gangrenozni oblici, što može dovesti do perforacije procesa i razvoja peritonitis (upala peritoneuma).

Pojava akutnog upala slijepog crijeva tijekom trudnoće pogoršava njezinu prognozu:

 • u normalnom, katarhalnom obliku, učestalost pobačaja i prijevremenih poroda s disfunkcionalnim ishodom iznosi oko 15%;
 • s destruktivnim oblicima kompliciranim peritonitisom, smrt fetusa javlja se u 30% slučajeva. To je zbog teške opijenosti žene, oštrog pogoršanja općeg stanja, protiv koje životna potpora fetusa postaje iznimno teška.

Patologija može izazvati različite komplikacije, koje se razlikuju ovisno o trajanju trudnoće:

 1. U prvoj polovici:
  • intrauterinska infekcija fetusa;
  • propušteni pobačaj;
  • spontani pobačaj ili prijetnja preranog rođenja.
 2. U drugoj polovici trudnoće, upala slijepog crijeva postaje složena:
  • prijevremeni rad;
  • chorionamnionitis (upala fetalnih membrana);
  • intrauterinska infekcija fetusa;
  • placentalni poremećaj.
Jedna od najčešćih komplikacija upala slijepog crijeva u kasnoj trudnoći je placentalni poremećaj.

Nakon operacije uklanjanja nekompliciranog upala slijepog crijeva, trudnoća se može planirati nakon tri mjeseca od datuma operacije. Ako je bolest komplicirana upalom peritoneuma, korionamnionitisa ili abrupcija placente, pitanje planiranja trudnoće se odlučuje pojedinačno.

Uzroci upala slijepog crijeva u trudnica

Upala zidova dodatka događa se zbog cirkulacijskih poremećaja, mikrotromusa ili grčenja malih žila. Razlozi za iste kvarove u cirkulaciji krvi su:

 1. Krugovi, pomicanja i produžetke dodatka. Kako maternica raste, cecum se dislocira zajedno s procesom. Klinička slika će se razlikovati ovisno o smjeru u kojem je došlo do smjene.
 2. Kršenje evakuacije sadržaja procesa i preljev lumena fekalnim masama. Djelomično je to zbog savijanja i pomicanja orgulja. Uloga koju također igraju restrukturiranje hormonskog podrijetla tijekom trudnoće. Povećana količina progesterona smanjuje ton glatkih mišića crijevne stijenke, što zauzvrat dovodi do konstipacije, stagnacije sadržaja u procesu, a time i stvaranja povoljnog okruženja za pojačanu reprodukciju bakterija i razvoja upalnih promjena u crijevnom zidu.

Kao rezultat zajedničkog djelovanja ovih čimbenika, događa se sljedeće:

 • nakupljanje sadržaja u lumenu dodatka;
 • brza reprodukcija crijevne mikroflore;
 • grč krvnih žila s razvojem edema, boli i disfunkcije, tj. razvoja slike upale.

Čimbenici rizika koji uzrokuju upalu dodataka su:

 1. Tendencija za čestim zatvorom (uključujući i prije trudnoće).
 2. Smanjeni imunitet. U opasnosti su one žene koje pate od čestih prehlada.
 3. Smetnje kod jela - jede suhi jelo, jede neprobavljivu hranu (voćne kosti).
 4. Kronične upalne bolesti maternice.
 5. Kronični upala slijepog crijeva, ako je u prošlosti bilo najmanje jedna epizoda crijeva.

Zbog prirode tijela tijekom razdoblja trudnoće, destruktivni oblik apendicitisa može se razviti vrlo brzo. To olakšava:

 1. Smanjen ukupni imunitet tijekom trudnoće.
 2. Povećana cirkulacija krvi u zdjelici i abdomenu i povezana brzom širenju infekcije.
 3. Kašnjenje u pružanju kirurške njege zbog nepravilnog tumačenja znakova bolesti i nepravodobnog liječenja u specijaliziranoj bolnici.

Znakovi

Bolest se nastavlja u nekoliko faza. Prvi znakovi početne upale dodataka, a zatim - katara. Te faze traju od 6 do 12 sati. Ako pacijentu ne dobije kiruršku pomoć pravodobno, u narednih 12 sati, pridružuju se simptomi destruktivnog oblika.

Nakon prvog dana pojave bolesti, moguća je perforacija dodatka i vezanje peritonitis (upala peritoneuma).

Tijekom prva tri mjeseca nošenja djeteta, simptomi upala slijepog crijeva jednaki su onima izvan trudnoće.

Simptomi upala slijepog crijeva u ranom trudnoći (tablica)

Znak

Destruktivni oblik (gangrenozni ili neumorni)

Nagli napad boli u želucu. Zatim, bol se prebaci na desni donji trbuh.

Bolovi na desnom donjem dijelu trbuha povećavaju se, napadi postaju češći. Bol može biti šindre ili grčevi.

širi se preko trbuha

Simptomi peritonealne iritacije

snažno izražene, simptomi peritonealne upale (peritonitis) pridružuju se perforaciji procesa

Opća reakcija na tijelo

Temperatura tijela i puls ne mijenjaju se. Ako postoji teška anemija, puls se može povećati. Sveukupno zdravlje ne pati.

 • tjelesna temperatura povećava se proporcionalno povećanom brzinom otkucaja srca;
 • povraćanje i labav stolice;
 • razviti glavobolju, slabost.
 • brzina otkucaja srca znatno povećava se od temperature (simptom "škare");
 • oštro pogoršanje općeg blagostanja;
 • teške glavobolje, teške slabosti.

Značajke kliničkih manifestacija bolesti u drugom i trećem tromjesečju

U drugom i trećem tromjesečju trudnoće raste maternica zauzima značajnu količinu trbušne šupljine. Cecum zajedno s dodatkom se zamjenjuje.

Uvećano uterus ne dopušta potpunu palpaciju crijeva i određuje simptome karakteristične za upalu slijepog crijeva, budući da su povezane s povećanom boli tijekom premještanja procesa.

Ograničeni pristup palpiranju dodataka i ukočenosti mišića prednjeg trbušnog zida zbog pretjeranog istezanja dovodi do mutne kliničke slike upala slijepog crijeva. Jedan od najvažnijih simptoma bolesti je zaštitna napetost mišića prednjeg trbušnog zida, ali u katarhalnom obliku u kasnoj trudnoći vrlo je rijetko otkrivena. Pojava ove osobine u trećem tromjesečju ukazuje na razvoj razarajućeg oblika bolesti.

Za upalu slijepog crijeva, koji se razvija u drugoj polovici trudnoće, karakteristični su sljedeći simptomi upale (koji proizlaze iz zamaha upaljenog procesa na palpaciju):

 • povećana bol u desnom donjem dijelu trbuha kada žena leži na desnoj strani;
 • bol u desnom donjem dijelu trbuha kada gura maternicu s lijeva na desno;
 • bolna palpacija desnog donjeg trbuha kada je žena na lijevoj strani;
 • povećana bol u dodiru prilikom savijanja desne noge u ležećem položaju, kao i kašlja.

Budući da klasični klinički simptomi tijekom trudnoće nemaju izražene manifestacije, posebice u drugoj polovici razdoblja, pacijenti često ulaze u kiruršku bolnicu s kašnjenjem.

Donja bol u trbuhu prvenstveno je povezana s prijetnjom pobačaja.

dijagnostika

Dijagnoza se vrši na temelju:

 1. Povijest. Gdje se bol pojavio, gdje se pomaknuo, promjene intenziteta - povećavaju ili ne. Bilo je mučnina, povraćanje ili proljev.
 2. Inspekcija. Korespondencija temperature i puls, boja kože i sluznice, napad na jezik. Prisutnost simptoma upijanja ili znakova peritonealne upale.
 3. Laboratorijski podaci. Dinamičko promatranje promjena parametara krvi: povećanje leukocitoze (do 15 x 10 ^ 9 / l) i ESR (do 45 mm / h), pojava i povećanje leukocita. Ako se indikatori pogoršaju, onda to ukazuje na napredovanje upalnog procesa.
 4. Ultrazvučni pregled. Ona se provodi metodom transabdominalne dozirane kompresije. Oni pokušavaju dovesti senzor što je moguće bliže području procesa, lagano zamjenjujući omentum i petlje tankog crijeva. Kada se to dogodi umjereno pritisak crijeva i pomicanje plina iz ovog područja. U upaljenom procesu akumulira tekućinu i zadeblja zidove, ovi znakovi postaju vidljivi. Točna dijagnoza u transabdominalnom pregledu obavlja se u oko 95% slučajeva. Za dulje razdoblje trudnoće, ova studija se provodi u sklonoj poziciji na lijevoj strani. Za dijagnozu akutnog upala slijepog crijeva izvodi se ultrazvuk abdomena.
 5. Dopplerova studija krvi u dodatku. U katarhalnom obliku, opažaju se Dopplerovi amplifikacijski signali, što ukazuje na porast protoka krvi. S razornim oblicima, razvojem nekroze dodatka, u tim izmijenjenim područjima nema signala.
 6. Dijagnostička laparoskopija. To se provodi u slučaju da prema podacima neinvazivnih metoda nije bilo moguće napraviti točnu dijagnozu. Ova metoda se također koristi za diferencijalnu dijagnozu upala slijepog crijeva s akutnim kolecistitisom ili pankreatitisom. Na laparoskopiji, upaljeni proces je vidljiv u 100% slučajeva.
 7. Analiza mokraće. Upotrebljava se za diferencijalnu dijagnozu s renalnom patologijom.

Diferencijalna dijagnostika

Budući da se akutni upala slijepog crijeva u trudnica često pojavljuju atipično, klinički simptomi se izražavaju implicitno, pri dijagnosticiranju potrebno je uzeti slično simptome sa sljedećim patologijama:

 1. Obstetrijsko - placentalno abrupcija, prijetilo pobačajem, ektopična trudnoća.
 2. Drugi organi - pijelonefritis, bubrežni kolik, kolecistitis, pankreatitis, perforirani ulkus želuca.

Upala slijepog crijeva tijekom trudnoće: simptomi, uzroci i liječenje bolesti

Upala slijepog crijeva je upala procesa cecum, koja se naziva dodatkom. Dugotrajno, dodatak se smatralo nepotrebnim. Sada su znanstvenici promijenili mišljenje: nakon svega, ovaj je organ "rezerviran" za intestinalnu mikroflora, zahvaljujući kojoj je obnovljena nakon bolesti.

No, u slučaju upale priloga, operacija uklanjanja je obavezna, uključujući i tijekom trudnoće, jer će bez kirurške intervencije doći do puknuća procesa i upale trbušne šupljine, što dovodi do smrti fetusa.

Slika 1 - Položaj dodatka u tijelu žene

Upala slijepog crijeva tijekom trudnoće: je li moguće?

Rizik od razvijanja apendicitisa tijekom trudnoće je veći nego u normalnom stanju. Dakle, trudnoća je faktor za pojavu upalnog procesa u dodatku.

To je vjerojatno zbog činjenice da prošireni maternica istiskuje trbušne organe, stavljajući pritisak na njih. Takva kompresija ometa cirkulaciju krvi u dodatku, što uzrokuje da se nabubri i upali.

Drugi razlog pojavljivanja upala slijepog crijeva u trudnica je činjenica da se kod trudnica koje proizvode mala hormona progesterona, koja opušta glatke mišiće unutarnjih organa, uključujući mišiće prehrambenog kanala. Kao rezultat toga, hrana je odgođena i dolazi do konstipacije, što uzrokuje stvrdnjavanje stolica. Zbog njihovog polaganog gibanja u debelom crijevu, ovo fekalno kamenje može prodrijeti u dodir, doprinoseći njegovoj blokadi i upali.

Kakva je opasnost od akutnog upala slijepog crijeva tijekom trudnoće?

U razdoblju porođaja, žena bi trebala slušati najmanju promjenu u vlastitom zdravlju. Nespretnost trudnice da ode liječniku, kada postoje mogući znakovi upale slijepog crijeva, dovest će do strašnih posljedica.

Za dijete takav ravnodušan stav izražava se u obliku gladovanja kisika (hipoksija) i preranog odjeljivanja posteljice. Dijete se suočava s smrću zbog neodgovornosti takve majke.

Žena sama sebe stavlja u rizik od razvoja crijevne opstrukcije, zaraznog upalnog procesa u peritoneumu, masivnog gubitka krvi, septičkog šoka i drugih.

Kada se proces prekine, obavlja se carski rez bez obzira na gestacijsku dob, uklanja se maternica i jajovodne cijevi.

Faze razvoja akutnog upala slijepog crijeva

Prva faza u medicini naziva se katarakta. Karakterizira ga upala slijepog crijeva, bol u abdomenu (najčešće u pupku), ponekad mučnina i povraćanje. Trajanje je od 6 do 12 sati.

Ako se u ovom trenutku operacija ne izvodi, pojavljuju se daljnje komplikacije u obliku drugog (fagonalnog) stadija tijekom kojeg dolazi do uništavanja tkiva dodavanja, pojavljivanja čireva i akumulacije guma. Stalno bolna bol se pomiče na desnu stranu, tjelesna temperatura može porasti na 38 ° C *. Ova faza akutnog upala slijepog crijeva traje oko 12-24 sata.

Nadalje, pojavljuje se nekroza zidova dodatka i njezino puknuće - treća (gangrena) faza. Neugodna senzacija može se povlačiti za neko vrijeme, ali onda kada kašljem, jaka bol u abdomenu će se dogoditi. Trajanje trećeg stupnja upala slijepog crijeva je 24-48 sati.

Posljednja faza je ruptura dodatka i upala peritoneuma (peritonitis) uslijed prodiranja sadržaja procesa u trbušnu šupljinu. Nadalje, bez operacije, situacija je kobna za oboje.

* Sjetite se da je tijekom trudnoće normalna tjelesna temperatura malo viša od one koja nije trudna i doseže do 37,4 ° C (za neke, do 37,6 ° C).

Statistiku smrtnosti fetusa dajemo u procesu upale procesa kod majke.

Tablica pokazuje da napredovanje bolesti povećava rizik od smrti djeteta.

Stoga, neće biti moguće čekati i leći, a liječenje narodnim lijekovima neće pomoći ni u takvoj situaciji. Na najmanju sumnju na upalu slijepog crijeva, odmah se posavjetujte s liječnikom ili nazovite hitnu pomoć. Zanemarivanje simptoma donosi katastrofalne posljedice.

Ako postoji sumnja na upalu slijepog crijeva, to je nemoguće:

 • stavite podlogu za grijanje na želudac - tako da se samo upalni procesi ubrzavaju, a dijete će biti samo oštećeno takvom toplinom;
 • uzeti antispasmodike i lijekove protiv bolova - teško je dijagnosticirati, a kada liječnik prouči, neće biti odgovarajuće reakcije;
 • nešto za jelo i piće - rad se obavlja na prazan želudac, inače se povećava opasnost od komplikacija tijekom operacije.

Simptomi upala slijepog crijeva tijekom trudnoće

Tijekom trudnoće, upala slijepog crijeva je atipična. Povraćanje i mučnina mogu biti odsutni.

Glavni simptom upala slijepog crijeva tijekom trudnoće je bol na desnoj strani. Mjesto boli (vidi sliku 2) i njegov intenzitet varira s razdobljem: što je dulje razdoblje trudnoće, svjetlije je bol.

U ranim fazama (prvog tromjesečja), zbog nepostojanja trbuha, bol se osjeća u blizini pupka, a zatim se prebacio na desnu ilakcijsku regiju. Zbog kašljanja i napetosti postaje sve izraženiji.

U drugom tromjesečju, prošireni maternica mijenja dodatak natrag i gore, tako da se bol osjeća u blizini jetre (desno negdje u pupku).

U posljednjim fazama trudnoće boli se odmah ispod rebra, prema osjećajima negdje iza maternice. Također, bol se može dati u donjem dijelu leđa na desnoj strani.

Slika 2 - Položaj dodataka trudnica, ovisno o trajanju trudnoće

Kako odrediti apendicitis? Simptomi upala slijepog crijeva tijekom trudnoće su zamagljeni zbog prirodnih promjena u tijelu trudne majke. No, postoje dvije znanstvene metode ili znakovi prisutnosti apendicitisa u trudnica:

 1. Povećana bol kada se okreće s lijeve strane desno (Taranenko simptom).
 2. Povećana bol u položaju s desne strane zbog pritiska na maternicu (simptom Michelson-a).
 3. Mučnina, povraćanje, zajedno s probavom (proljev) i dosadne konstantne boli na desnoj strani.

Ako se privjesak nalazi u blizini mjehura, pojavljuju se simptomi cistitisa: učestalo mokrenje, bol u perineumu, proteže se do nogu.

Znakovi peritonitis (upala trbušne šupljine): visoka tjelesna temperatura, brz puls, otežano disanje, nadutost.

Dijagnoza i liječenje upala slijepog crijeva tijekom trudnoće

Dijagnoza upala slijepog crijeva tijekom trudnoće nešto je teška. Obično se fekalne kamenje zaglavljeno na mjestu prijelaza dodatka u cecum detektira rendgenskim zrakama. No, tijekom trudnoće, izloženost rendgenskom zračenju je štetna, posebno u ranim fazama, jer takve zrake krši podjelu zametaka, što može dovesti do razvoja bolesti fetalnog živčanog sustava ili rađanja ozbiljno bolesnog djeteta.

S obzirom na ultrazvuk (ultrazvuk), koristi se samo za isključivanje bolesti unutarnjih genitalnih organa žene, jer često bol u upalu maternice i dodavanja zbunjuje se s boli u upalu slijepog crijeva. Pa, kako bi dijagnosticirali upalu slijepog crijeva, ultrazvuk nije informativan, jer tijekom trudnoće maternica gura dodatak duboko u njega, a dodatak se ne može vizualizirati.

Imajte na umu da simptomi ginekoloških bolesti nisu mučnina, povraćanje i proljev. To je karakteristično za upalu slijepog crijeva i druge bolesti gastrointestinalnog trakta.

Kada liječnici sumnjaju na upalu slijepog crijeva, liječnici uzimaju krvne i urinske testove: svaki upalni proces povećava sadržaj limfocita u tim supstancama do visokih vrijednosti.

Pa, glavna metoda dijagnoze upala slijepog crijeva je pregled trudnice kirurga koji palpati (osjeća) želudac i intervjuira pacijenta:

 • koliko je teška bol (slaba, nepodnošljiva);
 • da li se osjeća kada se hoda, kašlja ili podigne desnu nogu u sklonoj poziciji;
 • koja je bila temperatura tijela;
 • bilo je tu mučnina, povraćanje itd.

Zbog blagih simptoma, žene u položaju imaju veću vjerojatnost da budu primljene u bolnicu u kasnijim fazama bolesti. Postoji pet puta više trudnica s gangrenoznim upalom slijepog crijeva nego one koje nisu trudne.

Liječenje upala slijepog crijeva samo je jedna - apendektomija (operacija uklanjanja dodataka). Izrežite dodatak na jedan od dva načina:

 • laparotomski - načiniti deset centimetarni rez iznad procesa;
 • laparoskopski - napravite tri probadanja u abdomenu.

Tijekom trudnoće često se koristi druga vrsta operacije.
Laparoskopija se izvodi pomoću cijevi s optičkim fotoaparatom i dva manipulatorska instrumenta. Ova tehnika ne ostavlja iza šavova, što je važno za estetiku ženskog tijela.

Operirajte pacijenta pod općom anestezijom, tako da se trudna majka ne brine. U kasnijim razdobljima može se izvesti hitan carski rez.

Nakon operacije, trudni ginekolog redovito pregledava trudnicu. Propisani odmor u krevetu. Možete ustati samo 4-5 dan.

Nakon operacije morate slijediti dijetu sastavljenu od liječnika. Prva dva dana možete mljeti kašu, pire krumpir, pileći juhu, mliječne proizvode. Nakon toga, juhe, omlet bez maslaca, sjemenke s parom postupno se uvode u prehranu, ali svježe voće je uključeno tek četvrti dan. Nakon tri mjeseca, dopušteni slatkiši, pržene hrane, po želji, pije s plinovima.

Sedmog dana, šavovi su bezbolno uklonjeni (s laparotomijom). Trudnice ne stavljaju led na trbuh, boce s toplom vodom i drugu robu.

Medicinsko osoblje obavlja prevenciju komplikacija i poremećaja peristaltike probavnog trakta, propisujući:

 • tocolytics - lijekovi koji opuštaju mišiće maternice i sprečavaju preranog rada;
 • vitamini koji pojačavaju imunitet (tokoferol, askorbinska kiselina) potrebni za zaštitu fetusa;
 • antibiotska terapija (trajanje 5-7 dana);
 • sedative;
 • fizioterapija.

Nakon iscjedka, žene su uključene u rizičnu skupinu zbog pobačaja i prijevremenog poroda. Provesti prevenciju placentalne insuficijencije.

Ako se porođaj dogodi ubrzo nakon uklanjanja dodataka, liječnici će izvršiti punu anesteziju i primijeniti zavoj na šavovima, radeći sve s krajnjim oprezom i pažnjom.

Zapamtite, s pravodobnim liječenjem za medicinsku njegu, moguće je izbjeći posljedice za majku i dijete.

Upala slijepog crijeva tijekom trudnoće

Upala slijepog crijeva tijekom trudnoće je akutna ili kronična upala slijepog crijeva koja se javlja kod žena tijekom trudnoće, poroda ili neposredno nakon nje. Izražava se iznenadnom konstantnom ili paroksizmom bolova različitih intenziteta u desnom trbuhu, groznici, mučnini, povraćanju. Dijagnirano je uz pomoć fizičkog pregleda, transabdominalnog ultrazvuka, laboratorijskih krvnih testova, dijagnostičke dijagnostike laparoskopije. Liječenje je brz uklanjanjem dodataka i naknadne terapije kako bi se spriječile komplikacije i moguće prekid trudnoće.

Upala slijepog crijeva tijekom trudnoće

Akutni apendicitis je najčešća abdominalna kirurška patologija u trudnica. Otkriven je u 0,05-0,12% žena koje nose dijete. Učestalost upale povezanog procesa tijekom trudnoće nešto je viša od one koja nije trudna. Do 19 do 32% slučajeva akutnog upala slijepog crijeva pojavljuje se u prvom tromjesečju, 44-66% u drugom, 15-16% u trećem, 6-8% nakon završetka rada. Postoje sporadični slučajevi upale priloga tijekom porođaja. Važnost liječenja apendicitisa tijekom trudnoće kao posebnog tipa bolesti posljedica je erozije kliničke slike i njezine identifikacije u kasnim destruktivnim fazama kada prognoza za majku i dijete pogorša. Dakle, kod trudnica gangrenozni oblik upale se opaža 5-6 puta, i perforativno - 4-5 puta češće nego kod žena koje nisu trudne. To su destruktivne opcije koje često izazivaju prekid gestacije i fetalne smrti.

Uzroci upala slijepog crijeva tijekom trudnoće

Upala povezanog procesa u razdoblju trudnoće proizlazi zbog patološke aktivacije miješane mikroflore koja živi u crijevnom lumenu. Aktivatori bolest obično postaju anaerobne bakterije asporogenous (koki bakterijama), barem - Staphilococci, Enterococci, E. coli. Tijekom trudnoće postoji niz dodatnih čimbenika koji pridonose razvoju upala slijepog crijeva:

 • Premještanje cecuma i dodataka. Pod pritiskom rastuće maternice početni dijelovi debelog crijeva postupno se mijenjaju i odlaze. Kao rezultat toga, dodatak se može saviti, proteći, njegovo pražnjenje je uznemireno, a opskrba krvlju pogoršava. Mobilnost i atipični položaj tijela sprečavaju obrambenu adheziju ograničenje upale.
 • Zatvor. Do dvije trećine trudnica i svake treće žene u radu imaju poteškoće s pražnjenjem crijeva. To je posljedica pogoršanja peristaltike uslijed smanjenja osjetljivosti mišićnog zida do stimulansa kontrakcija i inhibicijskog učinka progesterona. U slučaju konstipacije, sadržaj appendicularnog procesa stagnira, a virulencija crijevne flore povećava.
 • Smanjenje kiselosti želučanog soka. Iako je povećana kiselost karakterističnija za trudnoću, kod nekih pacijenata koji pate od kroničnog hipoakisnog gastritisa, zamjena unutarnjih organa dovodi do pogoršanja bolesti. Sok od želuca prestaje sa zaštitnom funkcijom, što dovodi do aktivacije mikroflore gastrointestinalnog trakta.
 • Oštećena imunološka reaktivnost. Relativna fiziološka imunodeficijencija je jedan od mehanizama za zaštitu maternice od odbacivanja fetusa. Osim toga, tijekom trudnoće dolazi do preraspodjele protutijela kako bi se osiguralo humoralni imunitet djeteta. Dodatni faktor je kompenzacijsko pregrađivanje limfoidnog tkiva cecuma.

patogeneza

Kombinacija okluzivnih i ne-okluzivnih mehanizama igra ulogu u razvoju upala slijepog crijeva tijekom trudnoće. U gotovo dvije trećine slučajeva, bolest počinje kršenjem odljeva sadržaja dodatka zbog zatvora, savijanja i hiperplazije limfoidnog tkiva. U dijelu trudnica, upala slijepog crijeva postane rezultat ishemije procesa raseljene osobe. Postupno rastezanje zidova tijela pod pritiskom nakupljanja sluzi, izljeva i plinova čini ga ranjivim na oštećenja mikroorganizama koji žive u crijevima. Situacija je pogoršana poremećajima cirkulacije koji nastaju zbog istiskivanja i istezanja organa, kao i na početku visoke virulentnosti flore na pozadini smanjenog imuniteta.

Pod djelovanjem toksina mase proizvedene mikroorganizmima, sluznica procesa (Asoff's primarni utjecaj) ulcerates. Kao odgovor na djelovanje infektivnih sredstava, lokalna upalna reakcija počinje otpuštanjem velikog broja interleukina i drugih medijatora. U početku je proces upale lokaliziran u dodatku, ali uništavanje mišićnog sloja dovodi do raskida organa i uključivanja peritoneuma. Značajka upale slijepog crijeva tijekom trudnoće je brža općenitost zbog pomicanja dodataka i poremećaja imuniteta.

klasifikacija

Sustavizacija oblika bolesti u trudnica odgovara općoj kliničkoj klasifikaciji koju koriste domaći kirurzi. Temelji se na kriterijima za ozbiljnost patologije, prisutnosti komplikacija i osobitosti morfoloških procesa koji se javljaju u procesu pripusta. Prema brzini razvoja, trajanje i težina simptoma razlikuju akutni i kronični (primarni ili recidivirajući) upalu slijepog crijeva. S kliničkog stajališta, važno je uzeti u obzir morfološke oblike bolesti, koji su zapravo faze njegovog razvoja. Postoje takve opcije za upalu, kao što su:

 • Katar. Upalni proces uključuje sluznicu dodatka i njen submukozni sloj. Najblaži oblik bolesti, koji traje oko 6 sati, dijagnosticira se u 13-15% trudnica.
 • Phlegmonous. Upala se proteže do mišićnog sloja i serozne membrane. Prognoza upala slijepog crijeva postaje ozbiljnija. Slučaj celulitisa opažen je u 70-72% slučajeva i traje od 6 do 24 sata.
 • Gangrenozan. Obilježava se djelomičnim ili potpunim uništenjem procesa pripajanja. Prognostski najnepovoljniji oblik bolesti. Otkriveno je u 12-17% pacijenata nakon 24-72 sata od pojave upale.

Poredbeno povećanje destruktivnih vaskularnih i gangrenoznih oblika apendicitisa u gestacijskom razdoblju u odnosu na glavno stanovništvo povezano je s kasnijim zahtjevom za medicinskom pomoći za izbrisane kliničke simptome. Za preciznije predviđanje i izbor kirurškog pristupa temelji se na trudnoći komplikacije od raspodjele upale izvedbama u kojima se formiraju periappendikulyarny i druge trbušne apscesi razvijaju peritonitis, paraappendicitis, pylephlebitis, trbušne sepse.

Simptomi upala slijepog crijeva tijekom trudnoće

U prvom tromjesečju, simptomi bolesti su gotovo isti kao oni izvan razdoblja trudnoće. Pacijent obično osjeća bolnu sječu na desnoj strani u ilijanskoj regiji, koja je trajna ili paroksizmalna prirodi, može zračiti na donji trbuh i donji dio leđa. Ponekad se bol pojavljuje u epigastriji, a tek tada se prebacuje na tipično mjesto. Mučnina, povraćanje, jednokratni poremećaj stolice, bol u trbuhu, hipertermiju, napetost abdominalnih mišića, osjećaj nepostojanja zraka moguć je. Kasnija žalba stručnjaku može biti posljedica objašnjenja dispeptičkih poremećaja ranoj toksikozi i boli u prsnom košu - prijetnjom pobačaja.

Specifičnost manifestacija bolesti u tromjesečja II-III je povezana s položajem istisnute dodatak manje jake bolove i protežu mišiće prednju trbušnu stijenku, komplicira identifikaciju peritonealnim iritacija simptoma. Sindrom boli je češće umjeren, većina bolesnika povezuje ga s trudnoćom u razvoju. Obično, bol se nalazi na desnoj strani trbuha, bliže podkostnom području. Uočena je temperatura subfebrila, ponekad dolazi do mučnine i jednostrukog povraćanja. Napetost rastegnutih mišića je teško zarobljena. Od svih peritonealnih simptoma, Obraztsovovi simptomi (povećana bol u desnoj ilakijalnoj regiji kod podizanja izravnane desne noge) i Bartome-Michelson (povećana bol tijekom palpacije cecuma u položaju trudne žene s lijeve strane) izraženija su. Općenito, za razliku od upala slijepog crijeva u ne-trudnoća, klinička slika često je atipična, što komplicira dijagnozu.

Kod porođaja patologija se vrlo rijetko opaža, a karakterizira nepovoljni tečaj. Sindrom boli i napetost mišića trbuha, karakteristični za upalu slijepog crijeva, maskirani su kontrakcijama. Suspenzija dodataka može se sumnjati u hipertermiju, slabljenje ili diskuvanciju rada, očuvanje i čak i bolju bol u desnoj polovici trbuha tijekom intersticijskog razdoblja. Nakon poroda, obično se bilježi tipičan tijek upala slijepog crijeva s boli, mučninom, povraćanjem i groznicom. Međutim, napetost mišića je manje izražena, jer mišići abdomen nisu u potpunosti obnovili ton nakon trudnoće.

komplikacije

Kasno dijagnoza akutna upala slijepog crijeva i kašnjenja uklanjanje upale dovode do dodatku za bušenje i procesa razvoja komplicirane oblike bolesti - peritonitisa s teškim intoksikacije, pileflebita, abdominalne apscesa, septički šok. Iritacija trudne maternice i upalne metaboliti formirana šiljci, vrućica, povećani unutar abdomena tlak, traume instrument, psiho-emocionalnog stresa u 2.7-3.2% slučajeva izazivaju pobačaj u ranoj dobi trudnoće i prijevremenog poroda - kasnije.

Nakon appendectomy povećava rizik od odvajanja normalno smještena placente, intrauterine infekcije fetusa chorioamnionitis, hipoksije, poremećajima rada, za vrijeme krvarenja hipotoničnom poroda i perioda nakon poroda. Smrt djeteta kada nekomplicirane oblika upala slijepog crijeva, u skladu s različitim opstetričara promatrane u 2-7% slučajeva u procesu raspada se povećava za 28-30%, a kod peritonitisa doseže 90%. Majčinska smrtnost kod akutne upale dodataka je 1,1%, što je 4 puta više nego u bolesnika bez trudnoće.

dijagnostika

Ispravna dijagnoza upala slijepog crijeva u prehospitalnom stadiju utvrđena je samo u 42,9% slučajeva bolesti, au ostalim bolesnicima pretpostavlja se prijetnja pobačaja. Kasna dijagnoza i kasnija operacija pogoršavaju prognozu upale. Fizički pregled trudnica je manje informativan. Kod primjene tradicionalnih metoda dijagnoze kod pacijenata s mogućim upalom slijepog crijeva, potrebno je uzeti u obzir niz značajki uzrokovanih specifičnostima gestacijskog razdoblja:

 • Opći test krvi. Dijagnostička vrijednost laboratorijske dijagnoze upala slijepog crijeva tijekom trudnoće je niska. Povećana brzina taloženja eritrocita i leukocitoza karakteristična za bolest mogu se promatrati u fiziološkom tijeku trudnoće. Preporuča se procijeniti dobivene rezultate tijekom vremena. O vjerojatnijoj upali dodatka pokazuje brzo povećanje upalnih promjena u krvi.
 • Ultrazvučni pregled abdominalne šupljine. Normalno, vermiformni dodatak nije vizualiziran. U upalu slijepog crijeva, on je definiran kao hiperečko, ne-restrukturiranje formacija promjera 6,0-10,0 mm s zadebljan zid proizlazi iz cecum. Osjetljivost metode doseže 67-90%. Ako je potrebno, ultrazvuk se nadopunjuje dopplerometrijom koja omogućuje otkrivanje područja upale u trbušnoj šupljini.
 • Dijagnostička laparoskopija. Iako uz pomoć endoskopa, dodatak može biti potpuno vizualiziran u 93% slučajeva, postoji niz ograničenja za korištenje metode. Obično se postupak propisuje za atipični tijek upale prije 16-18. Tjedna trudnoće, kao i nakon poroda. U drugoj polovici trudnoće, povećana maternica sprječava učinkovito ispitivanje dodatka i kupole cecum.

Uzimajući u obzir kliničke podatke i rezultate istraživanja, akutni upalu slijepog crijeva koji su se pojavili tijekom trudnoće može se identificirati u 57,0-83,5% slučajeva u vremenu. Ovisno o gestacijsku dob diferencijalnoj dijagnozi upala provodi se rano toksikoza, ugrožena pobačaj, ektopijskom trudnoćom, trudna pielitah, torzijske noge cista jajnika, akutni gastritis, čir perforacije želuca ili duodenalni ulkus, kolecistitis, pankreatitis, bubrežne kolike, pijelonefritisa. Za njegu trudnice s pretpostavljenom upalom u dodatku mora biti kirurg. Prema indikacijama, pacijentu savjetuje gastroenterolog, hepatolog, urolog, nefroloz, anestezioloz i resuscitator.

Liječenje upala slijepog crijeva tijekom trudnoće

Ako se znak trudnoće otkrije znak upale vezivnog procesa, prikazana je hitna hospitalizacija i apendektomija, bez obzira na gestacijski period. Trajanje promatranja bolesnika ne smije biti duže od 2 sata, tijekom kojih je potrebno provesti diferencijalnu dijagnozu i odrediti opseg kirurške intervencije. Glavni terapeutski ciljevi apendicitisa u trudnica su:

 • Slijepog crijeva. Preferira se laparoskopska kirurgija do 18 tjedana nakon isporuke. U ostalim slučajevima, laparotomija se provodi kroz rez srednje srednje vrijednosti ili modificirani pristup koji odgovara hipotetičnom položaju raspršenog cecuma s postupkom spajanja. Tijekom operacije potrebno je stvoriti uvjete za temeljitu reviziju trbušne šupljine i drenaže prema indikacijama. Ako upala slijepog crijeva dijagnosticiran kod rođenja, za vrijeme normalnog rada i katara ili phlegmonous upala slijepog crijeva, intervencija se provodi po završetku isporuke uz skraćivanje razdoblja progonstva. Prisutnost klinike gangrenoznog ili perforiranog procesa služi kao pokazatelj istodobnog cezariannog dijela i uklanjanja upaljenog dodatka.
 • Prevencija komplikacija i pobačaja. Da biste uklonili postoperativnih crijevna pareza trudnice koji je kroz slijepog crijeva, pušenje dodijeliti neostigminu hipertonične klizme, hiperosmotičkih otopinom natrijevog klorida koji mogu izazvati miometrijska kontrakciju. Obično se diatermija solarnog pleksusa koristi za vraćanje crijevne peristalzije u ranim fazama trudnoće i u kasnoj lumbalnoj regiji. U prvom tromjesečju trudnoće, antispazmodici se koriste za profilaktičke svrhe, progestini se koriste ako je potrebno, a tocolytics se koriste u 2-3 trimestrima. Kako bi se spriječile zarazne i upalne komplikacije, prikazani su antibakterijski lijekovi. Volumen terapije antibioticima nakon operacije određen je prevalencijom procesa.

Prognoza i prevencija

Prognoza bolesti ovisi o vremenu otkrivanja, trajanju trudnoće, brzini donošenja odluke o operaciji i ispravnosti potpore trudnoći u postoperativnom razdoblju. Kasnije je započeo tretman, to je veća vjerojatnost gubitka djeteta i komplicirani tijek upala slijepog crijeva. Uz povećanje gestacijskog razdoblja, vjerojatnost smrti kod trudnice povećava se, a nakon 20 tjedana učestalost prekida trudnoće povećava se 5 puta. Iako je primarna prevencija upala slijepog crijeva nije razvijena u detalje, za vrijeme trudnoće dijeta preporučuje korekcija kako bi se osiguralo dobru probavu i spriječiti zatvor moguće, prianjanje na dijeti s izuzetkom prejedanje, adekvatne fizičke aktivnosti, pravodobno liječenje kroničnih bolesti probavnog sustava. Uz iznenadnu pojavu bilo kakvih neobičnih bolova u trbuhu, hitna konzultacija s ginekologom ili liječnikom za opstetričar je neophodna za ranu dijagnozu bolesti i prevenciju komplikacija.

Upala slijepog crijeva tijekom trudnoće: što učiniti

Metodički, uklanjanje dodataka cecum nije težak proces, međutim, postoji mnogo povezanih čimbenika koji kompliciraju medicinsku intervenciju u tijelu. Takav komplicirajući faktor je trudnoća, osobito u kasnijim razdobljima, jer niti jedan liječnik ne može jamčiti sigurnost budućih majki i njezine bebe. Upala slijepog crijeva tijekom trudnoće postaje pravi izazov sudbine, s tim da i trudna majka i njezin liječnik moraju biti upravljani na vrijeme.

Uzroci upale

Uzrok upale dodataka u većini slučajeva je isti: to je akutna reakcija na obilni razvoj crijevne mikroflore u tom procesu. Budući da se sastoji od velikog broja limfnih čvorova, s najmanjim povećanjem titra bakterija, tijelo odmah reagira na promjenu mikrobioloških indikatora upalnim procesom.

Uglavnom, mješovita infekcija od strane nekoliko skupina anaerobnih bakterija (streptokoki, stafilokoki, diplocokci, Escherichia coli) dovodi do upale. Trudnoća nije pokazatelj pojave patologije, ali među ženama u situaciji postoji izravna tendencija razvoja. To doprinosi ovom globalnom restrukturiranje budućeg majčina tijela, tako da je često promatrana povećana peristaltike dodatku, njegova infleksije, stagnacije izmeta, što je tipično kršenje zdrave prehrane. U tom stanju, idealni uvjeti za opasnu mikroflora nastaju u crijevnom procesu.

Uzrok akutnog upala slijepog crijeva u trudnica može biti i neishranjenost trudnice. Uz prekomjernu potrošnju hrane bogate životinjskim bjelančevinama, tijelo stvara idealne uvjete za brzu reprodukciju štetnih bakterija.

simptomi

U vezi s posebnim funkcioniranjem tijela u žena u položaju simptoma bolesti se nešto razlikuje od standardnih pokazatelja. To je zbog pomicanja procesa cecum tijekom istezanja trbušne stijenke. Slijedom toga, važno je identificirati karakteristične simptome upale protiv općeg stanja nepovoljnog stanja zdravlja očekivane majke. To prvenstveno uključuje:

 • mučninu i povraćanje, koji su vješto maskirani karakterističnim položajem žene s toksikozom;
 • bol u trbuhu, lokalizirana u prvom tromjesečju u pravoj ilakijalnoj regiji. U kasnijim razdobljima, oni mogu biti lokalizirani puno veći od dodatka, pa čak i dovesti do nelagode u donjem dijelu leđa ili kralježnice;
 • otežano disanje i opće teškoće disanja;
 • jaka napetost i nadutost, koja se povećava jednostavnom palpacijom;
 • ukupna tjelesna temperatura pacijenta povećana na 37-38 stupnjeva;
 • srčane palpitacije;
 • debeli bjelkasti plak na jeziku;
 • poremećeno mokrenje (rijedak simptom, ali kad se pojavi, žena bi trebala obratiti pažnju na vlastito dobro, osobito skrupulozno).

Utjecaj na fetus

Ako postoje znakovi upala slijepog crijeva u žena tijekom trudnoće, sljedeće važno pitanje za trudnice je kako će ovo stanje utjecati na dijete. Osigurati da bolest ne utječe na bebu nije moguća. Počevši od drugog tromjesečja, upalni proces u crijevu može dovesti do gubitka fetusa, ali najveći rizik od pobačaja tek je od trećeg tromjesečja.

Postoje slučajevi kada bolest može izazvati najstrašniju patologiju - placentalnu abrupciju. Tijekom tog procesa, vezivno tkivo, također poznato kao placenta, prerano se odvoji od zidova maternice, što rezultira gubitkom prirodnog funkcioniranja ovog organa. Ta povreda izravno ugrožava život djeteta. Ova pojava je najopasnija nakon 20. tjedna trudnoće, jer je tijekom tog razdoblja izgubljena mogućnost samoizlječenja tkiva. Smrtnost fetusa je 1 od 6 slučajeva.

Isto tako, kada se dijelovi upale slijepog crijeva moguće infekcije membrana reproduktivnih organa, tako da je dijete zaraženo patogenim mikroorganizmima koji vuče dodatni teret antibakterijskih lijekova. Ova se pojava uglavnom događa nakon kirurškog uklanjanja upala slijepog crijeva i zahtijeva obveznu terapiju.

dijagnostika

Za dijagnosticiranje patologije cecum je prilično teško. Kao što je gore spomenuto, posebno stanje ženskog tijela tijekom trudnoće može dovesti u zabludu čak i iskusni liječnik. Liječnici već sumnjaju na takvu patologiju kada se pacijent žali na bolove u abdomenu i njegovoj okolini, čak iu mirovanju, pogotovo kada su u pratnji povišene tjelesne temperature. U tom slučaju izvršite palpaciju trbuha. Ako se, kada se pritisne, bol pojačava ili se dade daleko u susjedstvu, doktor pokazuje dodatnu sumnju o neispravnosti postupka. Sljedeći korak je analiza urina. Znak patologije je povećani sadržaj leukocita tijekom mikroskopije, što upućuje na snažan upalni proces u tijelu. Međutim, ova analiza nije indikativna jer se leukociti u urinu povećavaju zbog bilo kakve upale ili infekcije, zbog čega takva analiza neće biti dovoljna.

Najsuvremeniji način dijagnosticiranja patologije je ultrazvuk. Pomoću ultrazvučnog stroja dijagnostičar može lako odrediti promjene veličine i debljine dodatka, do dijagnoze apscesa. Međutim, ultrazvuk daje očekivani rezultat samo u polovici slučajeva, jer oprema može vidjeti proces cecum u samo polovici pacijenata. Jedna od najpreciznijih metoda laboratorijske i instrumentalne kontrole je laparoskopija. Samo uz njegovu pomoć, dijagnostičar može odrediti stanje trbušnih organa i njihovu patologiju. Tijekom postupka u tijelo se uvodi posebna kamera koja pokazuje što se događa na monitoru liječnika. Laparoskopija je trenutno jedina metoda koja najpreciznije određuje upalu u trbušnoj šupljini.

Je li moguće smanjiti tijekom trudnoće

Ovo je jedno od najčešćih pitanja u gotovo svim medicinskim forumima. Niti jedna trudnica ne želi imati problema s upalom slijepog crijeva tijekom trudnoće s posljedicama za dijete. Izreži bolan dodatak trudnoj ženi nije samo moguć, nego nužan. Danas u terapiji nema drugih metoda liječenja ove patologije. Uklanjanje se ne bi trebalo bojati, jer je to jednostavna i sigurna operacija, nuspojave koje su minimizirane. No, kašnjenje u uklanjanju može negativno utjecati na zdravlje majke i njezine bebe. Stalni upalni proces može stjecati kronični oblik i uključivati ​​druge organe i sustave, do pobačaja, čak iu kasnijim fazama. Zbog akumulirane u procesu ispuštanja s visokim titrom patogenih bakterija može doći do infekcije fetusa, što također može staviti cijelu trudnoću pod stabljikom.

Metode liječenja

Kako odrediti upalu slijepog crijeva tijekom trudnoće, shvatili smo, ovo bi se trebalo baviti glavnim metodama otklanjanja bolesti. Kao što je gore spomenuto, nemoguće je izliječiti upaljeni proces, ova vrsta patologije omogućava potpuno uklanjanje kirurškim intervencijama u tijelu. U ovoj fazi valja odrediti na koji način to može i treba biti učinjeno.

Standardni rad

Ovom vrstom kirurškog zahvata napravljen je rez oko 10 cm duž objekta koji se uklanja, kroz koji liječnik uklanja upaljenu dodatak, a zatim šablja nekoliko šavova. Nadalje, u slučaju apscesa, na svježu ranu nanosi se odvodni sustav. Pomoću gumenih odvodnih cijevi, područje problema se suši. Uz povoljan tijek rehabilitacije, nakon 7-10 dana nakon operacije, liječnici mogu ukloniti šavove od rezka. Ova vrsta operacije je u većini slučajeva standardna, ali ima jednu značajnu kozmetičku manu - zamjetan ožiljak za život u donjem dijelu abdomena. Kao većina kozmetički koristan opcija, posljednjih godina, laparoskopska kirurgija dobiva popularnost.

laparoskopija

Tijekom laparoskopije, pacijent, kao u prvom slučaju, dobiva kvalitetnu medicinsku njegu, ali u tijelu nema grubog uvoda. Ovom vrstom manipulacije, pacijent stvara jednu ili više malih rupa na tijelu, kroz koje pomoću specijalnih alata liječnik pregledava i uklanja problematično područje crijeva u trbušnoj šupljini. Ovaj postupak je praktički bezbolan i ne zahtijeva veliku količinu lijekova protiv bolova. Glavni nedostatak laparoskopije je prilično skupe medicinske opreme koja nije dostupna u svim medicinskim ustanovama.

Postoperativna rehabilitacija

Nakon uklanjanja dodataka, vrijeme je za rehabilitaciju. Tijekom tog razdoblja trudnica je pod stalnim nadzorom, jer postoji velika vjerojatnost ozbiljnih komplikacija. Liječnici odabiru štedljiv rehabilitacijski put, u kojem se standardna sredstva i lijekovi zamjenjuju mekšim. U ovom slučaju, moguće je smanjiti negativan učinak liječenja na fetus.

Kako su rođenja

U većini slučajeva, nakon uklanjanja dodataka, porođaj se odvija sigurno, pogotovo ako je operacija izvedena za 1,5 mjeseca ili čak ranije. No, žena u porodu automatski postaje objekt dodatne pozornosti medicinske struke. Voće i tijek njegovog razvoja podložni su maksimalnoj kontroli. U slučaju patoloških promjena, trudnica se odmah šalje u bolnicu. Kada se poroda pojavi u roku od nekoliko dana nakon operacije, provode se što je moguće pažljivije, kontrolirajući stanje svježe rane i cjelovitosti šavova. Prevencija se također provodi kako bi se eliminirao nedostatak kisika u djeteta i skratio razdoblje protjerivanja fetusa. jer to smanjuje rizik od prignječenih primijenjenih šavova.