Aritmija u trudnica

Hrana

Trudnoća je proces ozbiljnih fizioloških promjena u ženskom tijelu. Svi sustavi počinju jednako osigurati majku i fetus. Tijekom trudnoće pokazuje kako se dobro priprema za majčinstvo i povećano opterećenje pacijenta opstetričar-ginekolog.

Aritmija tijekom trudnoće, koja se prvi put pojavila u prethodno zdravih žena, ukazuje na neispravnost kardijalnog neuromuskularnog sustava. To može biti uzrokovano hormonalnim promjenama ili poremećajem elektrolita u krvi. U svakom slučaju, potrebno je ispitivanje, pojašnjenje oblika aritmije i pojašnjenje uzroka.

Ako je aritmija bila prije trudnoće, trudnica je stalno pratila ginekolog i kardiolog. Pripremljen je pojedinačni plan upravljanja pacijentom i dogovoren način isporuke. Dobar trenutak kada će žena morati provoditi u stacionarnim uvjetima.

Razmislite o oblicima aritmije koje su najčešće u trudnoći.

Extrasystole u trudnica

Normalni srčani ritam nastaje u sinusnom čvoru koji se nalazi u zidu desnog atrija. Nadalje, impulsi se šire duž vodljivih puteva do lijevog atrija i klijetke, što dovodi do skladnih kontrakcija.

Extrasystoles nastaju u spontano nastalim dodatnim mjestima zbog rasta električne aktivnosti pojedinih stanica. Dolaze iz atrija, ventrikula ili heterotopija (iz različitih mjesta). Mogu se pojaviti pojedinačno ili u grupnom obliku.

Najčešće ekstrakstole ne uzrokuju nikakve klinike. Holterovo praćenje tijekom dana omogućilo je postavljanje standarda od 200 na 24 sata. Neke žene osjećaju prekide i teške udarce nakon razdoblja blijeđenja, manje boli u srcu, vrtoglavice.

Extrasystole se smatraju funkcionalnim i ne uzrokuju zabrinutost ako su povezane s pušenjem, alkoholnim pićima, pijeskom ili jakim čajem. Nažalost, ta se opcija vrlo često događa u početnim fazama trudnoće. Ženu treba nagovoriti da se odrekne loših navika, prestanite uzimati pića koja sadrže kofeine.

Rezultat se pojavljuje nakon:

 • pridržavanje ispravnog načina rada s dnevnim šetnjama;
 • normalizacija prehrane uz adekvatnu potrošnju voća i povrća, mesnih proizvoda;
 • oslobađajući anksioznost i razdražljivost zbog pažljivog odnosa rođaka i liječničkih razgovora.

Kada se EKG detektira ekstrakstoles, organsko srčano oboljenje, koje možda nije prethodno očigledno, uvijek bi trebalo biti isključeno. To uključuje:

 • kongenitalnih i stečenih nedostataka;
 • kardiomiopatija;
 • reumatska srčana bolest;
 • manifestacije ishemije pojedinih dijelova miokarda.

Ekstrasestolska aritmija tijekom trudnoće događa se u pozadini opijenosti i gubitka kalija u:

 • toksikoza s produljenim povraćanjem;
 • trovanje hranom;
 • akutne zarazne bolesti;
 • bubrežna bolest s bubrežnom insuficijencijom;
 • hipertireoidizam;
 • izražene alergijske reakcije.

Odlučujući pokazatelj u takvim slučajevima je EKG praćenje i određivanje ultrazvuka ejekcijskog dijela krvi koja dolazi iz lijeve klijetke u aortu. Uz normalnu vrijednost od 60%, može se smanjiti na manje od 40%. To zahtijeva medicinsku intervenciju.

Imenovana skupina lijekova β-blokatora (bisoprolol).

Fibrilacija atrija tijekom trudnoće

Složeniji poremećaj ritma od ekstrasstola je atrijska fibrilacija. Postoje dva oblika:

 • flutter - broj atrijalnih kontrakcija doseže 350 u minuti;
 • treperenje - kaotična redukcija vlakana s frekvencijom do 700 u minuti.

U ovoj patologiji, nisu svi atrijski impulsi nošeni u komore. Stoga se smanjuju u pogrešnom ritmu različitih frekvencija.

Fibrilacija atrija može se javiti paroksizmom ili stalno održavati. Pacijenti se žale:

 • izraženi prekidi u ritmu, dostizanje osjećaja "skakanja iz srca";
 • kratkoća daha;
 • tremor cijelog tijela;
 • vrtoglavica do nesvjestice;
 • strah od smrti.

Vrlo rijetko, atrijska fibrilacija nastaje bez simptoma. Prilikom ispitivanja isključite već navedenu patologiju.

Za vraćanje normalnog ritma u trudnica koristi se:

 • polagano mlazno ubrizgavanje otopine novocinamida;
 • elektropulsna terapija;
 • radiofrekventna ablacija za zaštitu fetusa.

Izbor tretmana ovisi o konkretnom slučaju i zahtijeva individualni pristup.

Ventrikularna tahikardija u trudnica

Poremećaj ritma ventrikula rijetko se aktivira trudnoćom. Obično, ventrikularna tahikardija komplicira različite oblike ishemije miokarda, posljedica je terapije lijekovima.

Ovom patologijom bilježi se do 150-200 ventrikularnih kompleksa u minuti na EKG. Napad počinje i završava iznenada. Prognoza je iznimno nepovoljna jer je ovaj oblik aritmije glavni koji vodi do smrti.

Tijekom napada koristite:

 • jetna injekcija Novokainamida, Lidokaina;
 • električnog pulsnog ispuštanja defibrilacije.

U međuvremenu se dodjeljuju: Amiodarone s β-blokatora za održavanje ritma. Ovi lijekovi su vitalni u bilo kojem razdoblju trudnoće.

Kirurška implantacija defibrilacije pod kožom provodi se kako bi se spriječili mogući poremećaji ritma.

Aritmije tijekom blokada

Impuls iz sinusnog čvora prolazi kroz živčana vlakna. Razne bolesti upalne prirode ili žarišta srčanog udara mogu uzrokovati stalan prekid živčanog reguliranja. Blokade podijeljene su ozbiljnošću manifestacija. Simptomi II - III stupnja su klinički važni: vrtoglavica, napadaji gubitka svijesti.

Za vraćanje dovoljne brzine otkucaja srca, u trudnice se instalira srčani stimulator. To vam omogućuje zaštitu majke i djeteta. Dostava vrši carski rez. Neovisni rad je kontraindiciran.

Antiaritmici tijekom trudnoće

Ako je moguće, liječnik pokušava ispraviti aritmiju u trudnica s pravilnim režimom, prehranom. Ali u slučajevima opasnim za život, potrebno je koristiti lijekove.

U takvim imenima, "interesi" fetusa, nužno se uzima u obzir utjecaj droga na njegov razvoj. Antiaritmici kao što su Etatsizin, Droneadron, Allapinin se ne preporučuju u liječenju. Nisu dobro razumjeli.

Manje otrovno, stoga je dopušteno koristiti:

 • iz skupine β-blokatora - Atenolol;
 • od srčanih glikozida - Digoksin;
 • antiaritmičke lijekove - Propafenon, Amiodarone, Solotol.

Zašto je bolje da trudnica s aritmijom ostane u bolnici?

Sljedeći upućivanje na ginekološki profil bolnice često zapaža žena i rodbina. Izjava da "sama rodi" nije prikladna u konkretnom slučaju.

Činjenica je da trudnoća doprinosi promjenama koje uvelike kompliciraju uobičajenu upotrebu tableta u prosječnoj terapeutskoj dozi za odrasle. To uključuje:

 • značajno povećanje volumena cirkulirajuće krvi - dakle, zasićena doza se razrjeđuje koncentracijom i postaje manje aktivna, potreban je individualni odabir broja tableta;
 • smanjen sadržaj proteina (hipoproteinemija) - lošije vezuje dolazni lijek;
 • povećan protok krvi u bubrezima - povećava uklanjanje lijekova iz krvi.

Zbog tih razloga teško je liječiti aritmije u trudnica na ambulantnoj osnovi. U bolnici postoji više prilika za promatranje reakcija na lijekove, praćenje ECG slike pravodobno, provjeravanje testova.

Optimalno odabrani lijekovi mogu se uzimati kod kuće. Zatvorenici ne bi smjeli zaboraviti brinuti se o budućoj majci i bebi, pružajući im odgovarajuću prehranu i pažnju.

Srčana aritmija u trudnica

Tijekom trudnoće tijelo se mijenja, a atipične promjene za ženu počinju se pojavljivati. Stoga, aritmija tijekom trudnoće, ako žena nije imala prije, ne bi trebala uplašiti trudnu majku. To je uobičajena pojava u trudnoći zbog preopterećenja srčanog mišića. U većini slučajeva, potiču ih vanjski čimbenici koji nisu povezani s tom bolesti i odstupanjem srca. I prolazi nakon neugodnog čimbenika nestaje. U slučajevima kada se ne zaustavlja ili je jako zabrinuta, okreću se kardiologu.

Načini aritmije

Fibrilacija atrija

Fibrilacija atrija je najopasniji i najčešći oblik bolesti srca. Tijekom kontrakcija srca atrija se ne sklapaju, a ventrikuli brzo i zbunjuju, a točan ritam je uznemiren. Krv ne ispunjava u potpunosti srčane komore, slabo pumpa i raspršuje se cijelim tijelom, dok mišići miokarda prekomjerno djeluju i djeluju pri ubrzanom brzinom. U ovom obliku razmotrite pitanje pobačaja, osobito ako je aritmija fiksirana pri 4 mjeseca trudnoće. Veliki postotak smrtnosti kod trudnica i djece tijekom porođaja povezan je s ovom vrstom aritmije. Rodjenje se preporučuje od carskog reza.

Sinus tahikardija

Kada sinus prekine ritmičke kontrakcije i električne impulse u sinusnim stanicama. U tom slučaju, rezovi se povećavaju i prelaze preko 100 otkucaja u minuti. Pojavljuje se na pozadini vanjskih podražaja, kao što su prejedanje i nedostatak kisika. Ponekad se javlja kao posljedica kršenja ispravnog rada srca i njegovih skrivenih bolesti. Srce radi u poboljšanom načinu rada, a na njega se stavlja dodatni opterećenje, ali uz nestanak vanjskih uzroka iritacije ritam se vraća u normalu. Sinusna aritmija srca tijekom trudnoće, bez odgovarajućeg liječenja, pretvara se u kroničnu bolest i uzrokuje zatajenje srca.

Paroksizmalna tahikardija

Paroksizalna tahikardija u trudnica je opasna jer na početku napada krv postaje gora u cijelom tijelu, a kisik ne ulazi u važne organe, uključujući bebu. Nastavlja se, kako s početno zdravo srce, tako i sa utvrđenim bolestima. Opasnije prije i tijekom poroda. Prisutnost ove vrste aritmije ukazuje na prisutnost popratnih komplikacija i bolesti srca. Ritam rezova je čest i varira od 110 do 200 otkucaja u minuti.

otkucaja

Extrasystole je kontrakcija srca ispred vremena. U isto vrijeme ritam otkucaja srca dobiva off. Postoje pojedinačni i skupni oblici patologije. No, tijekom trudnoće često su izolirani i povezani s činjenicom da nema dovoljno mjesta u tijelu, a organi međusobno pritišću. Stoga se ne pojavljuju u ranoj fazi, već u trećem tromjesečju. Podijeljene su na mjestu pojavljivanja impulsa na:

uzroci

Simptomi aritmije tijekom trudnoće

 • Fibrilacija atrija povećava kontrakciju srca na 200-250 otkucaja u minuti. Trudna žena osjeća bol u prsima, brzo srce. Žene počinju osjećati vrtoglavicu, iako su ponekad svi simptomi odsutni. Impuls nema jedinstveni ritam, nadilazi snažnu slabost i letargiju.
 • Paroksizalna tahikardija javlja se s napadajima. Trajanje napada varira od 5 sekundi do nekoliko dana. Ako trudnica ne boluje od bolesti srca, s prosječnim trajanjem napada, srce ili sternum boli malo, teška slabost ulovi. Ako dođe do napadaja kada žena već ima srce, uz mučninu i povraćanje.
 • Extrasystole se osjeća kao jaki otkucaji srca. Pritužbe upućuju na to da se bol gotovo nikada ne događa. Trudnice se osjećaju kao da se srce snažno "gura" u prsa. Ponekad bolest prolazi bez simptoma.
 • Sinus tahikardija očituje se snažnim i ritmičkim otkucajima srca, što ga pacijent čuje. U rijetkim slučajevima postoje pritužbe bolova u sternumu. Ova vrsta aritmije popraćena je simptomima bolesti koje su ga uzrokovale.
Natrag na sadržaj

Koja je opasnost od bolesti?

Za buduću majku

Sinusna aritmija prijeti činjenicom da postaje kronično bez odgovarajućeg liječenja i uzrokuje zatajenje srca. Ekstastaza je opasna kao poremećaj srčanog ritma, u kojem se cirkulacija krvi pogoršava, a angina i zatajenje srca se razvijaju. Također, s čestim napadima izaziva pojavu atrijske fibrilacije.

Najopasniji oblik aritmije trudnica je atrijska fibrilacija.

Atrijska fibrilacija uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka i začepljenje krvnih žila, a razvija se i insuficijencija srčanog mišića. Uz povezane patologije dolazi do smrti. Paroksizmom oblik aritmije nosi rizik od istodobnih komplikacija i bolesti, poput srčanih defekata. S njom se pojavljuje zatajenje srca. Većina problema postavljenih prije isporuke i samog procesa. Jaki napad prijeti da će umrijeti.

Za nerođeno dijete

Ako je napad paroksizalne tahikardije odgođen, to je opasno za fetus. Prekinula je aktivnost miokarda, jer izravno ovisi o majci. Maternica postaje uzbudljivija, a rizik od prijevremenog porođaja raste. Atrijska fibrilacija je opasna zbog povećane vjerojatnosti pobačaja i fetalne smrti uslijed gladovanja kisikom. Sinusna aritmija s popratnim bolestima izaziva slabu cirkulaciju i razvojne poremećaje.

dijagnostika

Da bi precizno dijagnosticirala, ginekolog se savjetuje s kardiologom i onda vodi pacijenta zajedno. Prije donošenja dijagnoze, trudnica će biti poslana na EKG, a nakon dešifriranja rezultata mogu se vidjeti moguće odstupanja u srcu i pulsu. Ako dijagnoza ostaje nejasna, preporučuje se dodatno dnevno praćenje, što određuje sve anomalije. Ako se dijagnosticira aritmija povezana s defektom, izvršava se ehokardiogram. Ako postoji veza s bolestima živaca, oni privlače neurologa.

Značajke liječenja

Potrebno je liječiti aritmiju, jer razgrađuje krvotok i pate od majke i djeteta. Da bi se uklonile negativne posljedice, važno je ispravno odrediti uzrok razvoja i vrstu bolesti. U slučaju fibrilacije atrija, provodi se profilaksa protiv stvaranja krvnih ugrušaka heparinom, Curantil. Extrasystole ne zahtijeva dodatno liječenje. Važno je održavati zdrav stil života. Od često propisanih antiaritmičkih lijekova, izolirani su Hidin, Digoxin, Panangin. Preporučujemo dodatno raditi posebne vježbe i uzeti Valerian.

Folklorna medicina

Za liječenje aritmije koristite luk, celer i infuzije glog i matičnjak. Pomaže u liječenju uzimanja 2 žlice. jutarnji žličice, mješavinu sušenih marelica, oraha i grožđica, pomiješanih s medom i limunom. Pijte infuzijama iz dogrose, miješajte ih s glogom ili koristite odvojeno. Luk se pomiješa s jabukama i jede nekoliko žlica ujutro na praznom trbuhu.

Metode prevencije i prehrane

Preporuča se jesti pravilno i frakcionirano. Hrana koja sadrži kalcij i magnezij korisna je kod trudnica koje pate od aritmija. Izuzmite prženu i masnu hranu, držite se dijete, kako ne biste dobili veliku težinu. Uklonite hranu iz bezdana hrane i praktičnu hranu. Preporučujemo šetnje na svježem zraku, bolje u šumi, izvediv sport (na preporuku), odbijanje loših navika. Važno je da ne zanemarimo problem, već da uzmemo ozbiljno i trudnoću i aritmiju.

Aritmije tijekom trudnoće

Trudnoća uvijek dodatno opterećuje srce žene, i zato gestacija fetusa često prati pojava aritmija. Oni ne upućuju uvijek na srčanu bolest, budući da su i fiziološke promjene u hormonalnoj pozadini i funkcioniranje autonomnog živčanog sustava i bolesti drugih sustava i organa mogu biti uzrok njihove pojave.

U gotovo polovici slučajeva, otkriveni poremećaji srčanog ritma tijekom trudnoće povezani su s funkcionalnim poremećajima koji ne ukazuju na prisutnost organske patologije srca. U trudnica s bolestima kardiovaskularnog sustava, aritmije se promatraju u 21,2% slučajeva, a samo 3,7% žena je teška patologija.

Postoje dokazi da srčane aritmije mogu imati negativan učinak na fetus i trudnoću. Pobačaji, ugroženi pobačaj, kasna toksikoza, fetusna hipoksija, smanjena kontraktilnost maternice tijekom poroda i postpartalno krvarenje mogu biti prijetnja budućoj majci i bebi.

Ako se tijekom trudnoće pojave srčane aritmije, treba uzeti u obzir njihovu ozbiljnost, moguću prijetnju zdravlju tjelesne težine i dijete, te prikladnost uporabe antiaritmičkih lijekova. U nekim oblicima aritmije, liječenje nije potrebno. Terapija lijekovima nije propisana za:

 • rijetka ekstraszstola u odsutnosti patologija srca;
 • bradijarne aritmije 40-60 otkucaja u minuti, ne popraćene smanjenom hemodinamikom;
 • sinoaurikularna blokada;
 • atrioventrikularni blok I stupanj;
 • ubrzan idioventrikularni ritam;
 • ritam atrioventrikularnog spoja s normalnim brojem otkucaja srca.

U našem članku opisujemo uzroke, glavne oblike srčanih aritmija i metode liječenja aritmija koje se javljaju u ovom ključnom razdoblju u ženskom životu.

razlozi

Da bi se učinkovito eliminirale aritmije i procijenile njegove moguće posljedice, nužno je utvrditi uzrok njenog nastanka. Tijekom trudnoće može doći do takvih čimbenika:

 • patologija kardiovaskularnog sustava;
 • genetska predispozicija;
 • endokrinih poremećaja;
 • probavni poremećaji;
 • patologija živčanog sustava;
 • anemija;
 • bolesti dišnog sustava;
 • metabolički poremećaji;
 • loše navike (pušenje, alkohol i droga);
 • emocionalno prevarenje;
 • loša prehrana;
 • prekomjerna vježba.

Sinus tahikardija

S pojavom sinus tahikardije u trudnica pojavljuju se pritužbe lupanja srca. Obično nisu povezani s patologijama srca i pojavljuju se nakon dugog boravka u zagušljivoj sobi, jedući, ležeći, brinu ili fizički napor. Takve aritmije su prirodne tijekom kontrakcija i pokušaja. Također, sinus tahikardija može biti posljedica anemije ili tireotoksikoze. Ako postoji povijest kardijalnih abnormalnosti, zbog gore navedenih razloga može se pojaviti sinusna tahikardija ili može ukazivati ​​na pojavu cirkulacijskih poremećaja.

Glavni simptom takvog poremećaja ritma je otkucaj srca. Ostatak kliničke slike može se nadopuniti znakovima uzroka ili bolesti koje su uzrokovale sinus tahikardiju.

liječenje

U većini slučajeva sinusni tahikardi, koji nisu bili uzrokovani srčanim patologijama, ne zahtijevaju liječenje i odlaze sami dok eliminiraju uzrok (pražnjenje želuca, osiguranje pristupa svježem zraku itd.) Ili liječenje osnovne bolesti. Dobar rezultat može se postići nakon uzimanja sedativa:

 • infuzija ili tablete valerijana;
 • infuzija trave matičnjak.

Imenovanje antiaritmičkih lijekova provodi se individualno i prikazano je samo u nazočnosti znakova zatajivanja srca. Da biste to učinili, možete dodijeliti:

 • digoksin;
 • Izolanid;
 • digitoksin;
 • Kalij klorid;
 • Panangin;
 • verapamil;
 • Propranolol.

otkucaja

Te ekstrakcije su češća tijekom trudnoće. U većini slučajeva, oni nisu grupa, već pojedinačni i pojavljuju se u trećem tromjesečju, kada dijafragma raste veća zbog rastuće maternice. Ekstrasstole mogu biti čvorovi, atrijska ili ventrikularna, ponekad dolaze iz različitih žarišta.

Emocionalni prekomjerni poremećaj, bolesti živčanog ili endokrinog sustava mogu pridonijeti njihovom pojavljivanju u bilo kojoj fazi trudnoće. Tijekom poroda, ekstraszstola je fiziološka, ​​a njezin izgled potaknut je kontrakcijama i pokušajima, boli, strahovima i refleksnim učincima protoka krvi iz ušne maternice. Odmah nakon rođenja, takve aritmije nestaju.

U većini slučajeva, ekstraszstol tijekom trudnoće uzrokuje organska bolest srca (miokarditis, srčana bolest, kardiomiopatija, itd.). Česte povrede ritma ove prirode mogu dovesti do razvoja napada angine pektoris, zatajenja srca i fibrilacije atrija. U budućnosti, tijek trudnoće i njen ishod ovisit će o ozbiljnosti temeljne patologije srca.

liječenje

Rijetko se pojavljuju i pojedinačne ekstrakcije ne zahtijevaju propisivanje antiaritmikih lijekova. Ako poremećaji ritma ove prirode postaju česti, grupni ili polytopski i uzrokuju neugodne osjete, žena je propisana lijekom. Može uključivati ​​takve lijekove:

 • majčinska ili valerska infuzija;
 • Kalij klorid;
 • Panangin;
 • inderal;
 • Verapamil.

Trudnice se ne preporučuju za propisivanje antiaritmičkih lijekova koji sadrže belladonna ili atropine.

U nekim slučajevima, ekstrastola se može razviti zbog predoziranja srčanih glikozida. Za zaustavljanje takvih aritmija potrebno je ukidanje tih lijekova i imenovanje difenina.

Za polutopične i grupne ventrikularne prerane otkucaje preporučuje se propisivanje takvih lijekova:

Paroksizmalna tahikardija

Paroksizalna tahikardija tijekom trudnoće je manje uobičajena od prijevremenih otkucaja. Pojava njezinih napada je karakteristična za drugu polovicu trudnoće i može se zabilježiti u slučaju patologija srca, te u njihovoj odsutnosti.

Tijekom epizode paroksizalne tahikardije pojavljuju se sljedeći simptomi i pritužbe u trudnica:

 • iznenadni otkucaji srca;
 • povećana brzina otkucaja srca na 130 (160) -200 otkucaja u minuti;
 • osjećaj nelagode u području srca.

Dugotrajnim napadom, žena može doživjeti bol iza strijca stenokardne prirode, vrtoglavice i teške slabosti. Ako se na pozadini bolesti srca javlja paroksizmalna tahikardija, tada trudnica postaje mučnina i povraćanje.
Napadi se mogu ponoviti nekoliko puta dnevno, a njihovo trajanje može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko dana.

Ako žena nema bolest srca, tada neujednačena djelovanja paroksizalne tahikardije nemaju negativan učinak na trudnoću i fetus. No, tijekom dugotrajnog napada može doći do nepravilnosti u aktivnosti srca fetusa, a anksioznost maternice može se povećati, što može pridonijeti pobačaju. Takve napade treba ukloniti lijek što je prije moguće.

liječenje

U nedostatku patologija srca trudnice s paroksizmom tahikardije preporučuje se:

 • uzimanje sedativa: infuziju Valerian, Seduxen, Elenium;
 • držanje daha s naprezanjem za vrijeme udisanja;
 • pritiskom na očne jame 5 sekundi;
 • napuhavanje balona;
 • energetski masaža na području karotidnih arterija tijekom 5-10 sekundi.

U nedostatku učinka, preporučuje se uporaba takvih lijekova:

 • propranolol;
 • Isoptin;
 • Natrijev adenozin trifosfat.

Kada se pojavi napad u trudnici s bolestima srca, srčani glikozidi se koriste za ublažavanje napada paroksizalne tahikardije:

Ako pacijent ima hipotenziju, tada je propisana intravenozna ili intramuskularna primjena novokainamida.

U ventrikularnim oblicima paroksizalne tahikardije, srčani glikozidi, izotopi ili natrijev adenozin trifosfati su kontraindicirani. U takvim slučajevima preporuča se uvođenje lidokaina i novokainamida.

Fibrilacija atrija

Atrijska fibrilacija javlja se samo kod kongenitalnih ili reumatskih defekata srca i ponekad s tireotoksicima. Njezine epizode promatrane su kod žena prije trudnoće, ali se mogu pojaviti po prvi puta i na pozadini trudnoće. U nekim slučajevima fibrilacija atrija javlja se nakon izvođenja mitralnog komiturotomije, koja se provodi tijekom trudnoće ili kod pogoršanja reumatizma, uz kršenje hemodinamike.

Kardiolozi razlikuju tri oblika takve aritmije:

 • tachysystolic (90-200 otkucaja u minuti);
 • normosistolik (60-90 otkucaja u minuti);
 • bradysystolic (manje od 60 otkucaja u minuti).

Tijekom fibrilacije atrija, promatranje atrijskog ritma i, rjeđe, ventrikularna fibrilacija. U budućnosti, ovi poremećaji mogu dovesti do zatajivanja srca II-III.

Trudnica možda ne osjeća bilo kakve epizode atrijske fibrilacije, a simptomi ovog poremećaja ritma mogu se bilježiti samo dok slušate zvukove srca ili druge dijagnostičke postupke. Ova vrsta aritmije izaziva postupno pogoršanje zatajenja srca i povećava rizik od tromboembolije, prijeteći smrti. Takav poremećaj srčanog ritma kod trudnica s mitralnom stenozom posebno je opasan. Prema statističkim podacima, svaka peta žena trudna ili prerana žena i svaki drugi dijete s tom patologijom umiru zbog komplikacija atrijske fibrilacije.

Ne preporuča se produljenje trudnoće u slučaju fibrilacije atrija koji se razvijaju prije 12. tjedna trudnoće. Nakon tog razdoblja, odluka o njezinom prekidu napravljena je pojedinačno ovisno o općoj zdravstvenoj ispravnosti žene i fetusa.

Za isporuku takvih trudnica poželjno je izvršiti carski rez. U nekim slučajevima prirodni porod može se preporučiti uz uključivanje pokušaja i temeljitu anesteziju rada. Priprema za rođenje djeteta i dostavu treba provoditi samo u uvjetima specijaliziranih bolnica s jedinicama intenzivnog liječenja i uz sudjelovanje kardiologa.

liječenje

Neprestana fibrilacija atrija teško je potpuno ukloniti propisivanjem terapije lijekovima. Kako bi se izbjelili njezini učinci, dodijeljeni su srčani glikozidi, koji pomažu uklanjanju tahikstola i krvarenja. Prvo, ovi lijekovi se primjenjuju u većim dozama, a pacijentu se daju doze za održavanje. Terapija srčanog glikozida može se nadopuniti kalij kloridom i reserpinom.

Verapamil se koristi za usporavanje brzine otkucaja srca, a u nedostatku učinka njegove uporabe propisana je propranolol ili digoksin. Tijekom paroksizma atrijske fibrilacije koristi se novokainamid. Ako upotreba ovog lijeka nije dovoljna, tada se Panangin i Isoptin primjenjuju pod stalnom kontrolom krvnog tlaka.

Tijekom fibrilacije atrija postoji rizik od tromboembolije. U tom smislu pacijent mora biti propisan antikoagulansi i antiplateletni agensi (Heparin, Aspirin, Curantil, Trental).

Kako bi se spriječili povratni napadaj atrijske fibrilacije, pacijentu se preporučuje tjedno uzimanje Novokainamida. Quinidine i Cordarone nisu propisani tijekom trudnoće, jer imaju negativan učinak na fetus.

S razvojem paroksizma atrijskog prigušenja, poželjno je provesti električnu defibrilaciju. Ako ova tehnika nije dostupna, propisana je terapija lijekom, koja je indicirana za paroksizmalnu atrijsku fibrilaciju.

Wolff-Parkinson-Whiteov sindrom

Ovaj sindrom se opaža kod trudnica s patologijama srca ili nedostataka, au njihovoj odsutnosti je vrlo rijetka. Uz to je paroksizmalna tahikardija ili druge vrste aritmija. S kombinacijom Wolff-Parkinson-Whiteovog sindroma i atrijskog prigušenja može doći do fibrilacije ventrikula, što rezultira smrću trudnice.

Česti napadi tahikardije dovode do progresivne cirkulacijske dekompenzacije. Kada kombinirani sindrom s hipertrofičnom kardiomiopatijom u trudnoj ženi može biti smrtonosan.

Nema tipičnih simptoma ovog sindroma, a može se otkriti samo tijekom EKG-a. U većini slučajeva Wolff-Parkinson-White sindrom ne predstavlja prijetnju ženi, ali trudnica treba stalno pratiti liječnik, budući da hormonske promjene koje se događaju u njenom tijelu mogu povećati rizik od razvoja aritmija.

liječenje

Terapija lijekovima za Wolf-Parkinson-Whiteov sindrom propisuje se samo kada se pojave epizode aritmija. Kada se pojavi paroksizmom supraventrikularne tahikardije, bolesniku se primjenjuje novokainamid ili propranolol. Ako je moguće, uvođenje tih lijekova je poželjno zamijeniti elektropulsnu terapiju.

Za prevenciju lijekova trudnica s aritmijama preporuča se novokainamid i digoksin. Ako terapija lijekom nema očekivani učinak, pacijentu preporučuje implantaciju umjetnog pacemakera.

Razvoj aritmija tijekom trudnoće je prilično uobičajen, ali s pravilnim promatranjem, u većini slučajeva oni se mogu uspješno liječiti konzervativno. Za to su žene propisane antiaritmijske lijekove, pri čemu se doziranje i selekcija mora provesti uzimajući u obzir njihov učinak na fetus. Upravljanje takvim trudnoćama treba provoditi u uskoj suradnji s ginekologom, kardiologom i pedijatrom.

Aritmijom tijekom trudnoće

Aritmija je poremećaj srčanog ritma, koji se očituje promjenom učestalosti i jakosti srčanih kontrakcija. Aritmija je signal određenih kvarova srca. Tijekom trudnoće, ova patologija može uzrokovati ozbiljne poremećaje u cirkulaciji iu ženi i njezinoj bebi.

razlozi

Razvoj aritmija vodi različitim uvjetima. Poremećaji u radu srca mogu se pojaviti i sa i bez oštećenja organskih tkiva. U potonjem slučaju, promjene ne moraju biti tako izražene i obično su vrlo povoljne.

Mogući uzroci aritmije:

 • bolesti srca (ishemijska bolest, kronično zatajenje srca, srčani defekti, miokarditis, kardiomiopatija);
 • hipertenzija;
 • kongenitalna patologija sustava srčane provođenja;
 • bolesti štitnjače;
 • patologija nadbubrežne žlijezde (uključujući pheokromocitom);
 • dijabetes melitus;
 • trovanja alkoholom i drugim toksinima;
 • uzimanje nekih lijekova.

U nekim slučajevima nije moguće saznati točan uzrok aritmije. Takvi poremećaji u radu srca se nazivaju idiopatska aritmija.

Čimbenici koji izazivaju pogoršanje patologije:

 • stres;
 • tjelesna aktivnost;
 • prejedanje;
 • unos alkohola;
 • poremećaji probavnog trakta (proljev ili zatvor).

Sam trudnoća je faktor rizika za aritmiju. Čekanje bebe povećava opterećenje srca i krvnih žila, što neizbježno utječe na njihovo funkcioniranje. Aritmija se pretežno razvija kod žena koje imaju predispoziciju za ovu patologiju i pate od različitih kroničnih bolesti.

Aritmija je stanje koje nikad ne treba zanemariti. Ako srce kuca prebrzo ili sporo, ne može raditi u potpunosti. Kao rezultat toga, unutarnji organi ne dobivaju dovoljno kisika potrebnih za život, što prirodno utječe na tijek trudnoće i stanje fetusa. Kada se pojave prvi znakovi aritmija, potrebno je konzultirati liječnika.

simptomi

Manifestacije aritmija mogu biti vrlo različite:

 • povećanje ili smanjenje brzine otkucaja srca;
 • prekide u radu srca;
 • kratkoća daha;
 • vrtoglavica;
 • slabost;
 • umor;
 • nesvjestica.

U početnim fazama bolesti, osjetila se samo promjena brzine otkucaja srca. Ako se aritmija dugo zadržava, osoba se postupno navikla i prestane osjećati nelagodu. Ako se ne liječi, pojavljuju se znakovi zatajivanja srca s vremenom (kratkoća daha, vrtoglavica, oteklina u nogama). Takvi prekidi u radu srca često su zabilježeni u drugoj polovici trudnoće zbog povećanja opterećenja na "vatrenom motoru".

Načini aritmije

Ovisno o tipu kardijalnih poremećaja, postoji nekoliko vrsta aritmija.

Poremećaji automatizma

Normalno, otkucaji srca pokreću sinusni čvor smješten u zidu desnog atrija. Električni impuls koji prolazi kroz atriju do ventrikula aktivira srce. U patologiji povezanoj s radom sinusnog čvora pojavljuju se sljedeći uvjeti:

 • sinusna tahikardija (povećana brzina otkucaja srca preko 90 otkucaja / min s normalnim sinusnim ritmom);
 • sinusna bradikardija (HR smanjenje manja od 60 otkucaja / min);
 • sinusna aritmija (stvaranje nepravilnog srčanog ritma);
 • heterotropni poremećaji automatizma (uvjeti u kojima nastaje kontrakcija srca izvan sinusnog čvora).

Takvi se uvjeti osjećaju kao povećanje ili smanjenje brzine otkucaja srca (HR). Možda pojava slabosti, vrtoglavice, kratkog daha.

Poremećaji uzbude

S razvojem estrasystola postoje prekidi u radu srčanog mišića. Žena osjeća podrhtavanje i nekakav pad na sternumu.

U slučaju paroksizalne tahikardije, postoje napadi iznenadnog otkucaja srca s frekvencijom do 160 otkucaja / min. Napadi se mogu zaustaviti sami ili s lijekovima.

Poremećaji u provođenju

S poremećajima provođenja, električni impuls ne može proći kroz uobičajeni put od sinusnog čvora do atrija i dalje do klijetke. Manifestacije takvih promjena mogu biti vrlo različite i ovise o lokalizaciji patološkog procesa.

Tijek aritmije tijekom trudnoće

Trudnoća je fiziološki stres za žensko tijelo. Tijekom tog razdoblja, ne prekidaju se prekidi u radu srca i razni poremećaji provođenja srčanog impulsa. Povećanje volumena krvi u cirkulaciji, spajanje posteljice u sistemsku cirkulaciju - sve to dovodi do povećanja opterećenja na kardiovaskularnom sustavu i neizbježno utječe na zdravlje očekivane majke.

Manifestacije patologije javljaju se u bilo kojoj fazi trudnoće. Najčešće se liječnici moraju nositi s ekstrakcijskim stezaljkama. Za mnoge trudnice, ovo stanje je asimptomatsko, otkriveno je samo tijekom pregleda i gotovo nema utjecaja na stanje fetusa. U nekim ženama postoje prekidi u radu srca, bolni osjećaji u prsima, obilježena nelagoda. Ovo stanje ne daje mir trudnici i obično postaje razlog za traženje liječničke pomoći.

Tijekom trudnoće, paroksizmalna tahikardija je vrlo vjerojatno. To može biti nova patologija ili povećanje napadaja s postojećom bolesti. Taktike liječenja ovisit će o težini i učestalosti napada. Ako je povećana srčana frekvencija popraćena naglašenom kršenjem stanja žena (pad tlaka, otežano disanje, vrtoglavicu), morate nazvati hitnu pomoć i pripremiti se za hospitalizaciju u specijaliziranoj bolnici.

Fibrilacija atrija je još jedna uobičajena patologija koja se javlja tijekom trudnoće. Često s ovom bolešću otkrivena su različita oštećenja srca, oštećenja štitnjače i drugih unutarnjih organa. U teškim slučajevima, atrijska fibrilacija može uzrokovati placentarnu insuficijenciju i abortus.

Tijekom trudnoće, rutinski pregled često otkriva atrioventrikularnu blokadu. U mnogim slučajevima, ovi blokovi su kongenitalni i asimptomatski. S razvojem teške bradikardije (srčana kontrakcija) prikazana je kirurška korekcija patologije - implantacija umjetnog pacemakera. Takve intervencije se provode uglavnom u razdoblju od 26-30 tjedana trudnoće.

Komplikacije trudnoće i posljedice za fetus

Aritmija je stanje koje dovodi do poremećaja normalne cirkulacije. Patološki proces utječe na sve organe i tkiva, uključujući i posteljicu. U pozadini aritmije razvija se placentna insuficijencija - stanje u kojem placenta nije u stanju potpuno funkcionirati. Fetus ne prima dovoljno hranjivih tvari i kisika. Ovo stanje prirodno dovodi do hipoksije fetusa i kašnjenja njegovog prenatalnog razvoja.

Teške aritmije mogu dovesti do prestanka trudnoće u bilo koje vrijeme. U porođaju, poremećaji ritma također mogu negativno utjecati na tijek procesa. Neki oblici aritmije su indikacije za carski rez.

dijagnostika

Uobičajeno, brzina otkucaja srca iznosi 60-80 otkucaja u minuti. S aritmijom dolazi do promjene frekvencije i ritma kontrakcija srca. Suspicious patologija može biti liječnik tijekom početnog ispitivanja pacijenta. Procjena brzine otkucaja srca uključena je u popis obveznih pregleda tijekom trudnoće. Praćenje otkucaja srca treba obaviti na svakom prijemu.

Kako bi se razjasnila dijagnoza, provodi se dodatni pregled:

 • EKG;
 • echoCG (ultrazvuk srca);
 • dnevno praćenje EKG-a;
 • kompletan broj krvi;
 • biokemijska analiza krvi s određivanjem razine lipida;
 • određivanje hormona štitnjače;
 • Ultrazvuk štitnjače.

Sve ove metode omogućuju nam da odredimo uzrok aritmije i odredimo oblik i težinu bolesti.

Metode liječenja

Aritmiju liječi liječnik opće prakse ili kardiolog. U mnogim slučajevima profesionalci mogu raditi bez upotrebe lijekova. Ispravljanje načina života i uklanjanje čimbenika koji izazivaju aritmiju, mogu se nositi s patologijom i izbjeći razvoj ozbiljnih komplikacija.

Od velike važnosti u sprječavanju napadaja ima dijeta:

 1. Ograničite sol na 5 grama dnevno.
 2. Povećanje prehrane svježeg povrća.
 3. Naglasak na hranu bogatu kalijem: med, suho voće, crni ribiz, banane, peršin, kupus, krumpir.
 4. Korištenje proizvoda koji sadrže kalcij i magnezij: mlijeko, sir, mahunarke, heljde, orasi, avokado, sjemenke bundeve i suncokret.
 5. Ograničite šećere i životinjske masti.
 6. Redovito održavanje dana posta (samo u dogovoru s liječnikom).

Terapija lijekom odabire se na temelju oblika bolesti i trajanja trudnoće. Za liječenje aritmija koriste se srčani glikozidi, simpatomimetici i drugi lijekovi. U nekim slučajevima, lijekovi se propisuju samo da oslobađaju napad aritmija, dok su drugi u dugom tijeku tijekom trudnoće. Točno doziranje i trajanje prijema određuje liječnik nakon potpunog pregleda pacijenta.

Kirurška korekcija se provodi s nekim začepljenjem sustava srčane provođenja i drugim teškim aritmijama. Optimalno vrijeme za kirurško liječenje je 26-30 tjedana. Iz zdravstvenih razloga, operacija se može provesti u bilo kojoj fazi trudnoće.

Opis aritmije tijekom trudnoće

Gestacija fetusa značajno utječe na tijelo žene, u ovom trenutku svi organi su podvrgnuti maksimalnom opterećenju. Gotovo svaka trudnica suočava se s poremećajem srčanog ritma, a to ne znači nužno ozbiljnu bolest.

Samo u 20% žena aritmija je povezana s bolestima kardiovaskularnog sustava, u 4% je teška patologija, druge žene prolaze fiziološku reorganizaciju koja najviše utječe na važne organe.

Važno je da žena posluša njezino tijelo, kada se pojavljuju prvi znakovi kršenja, trebate se posavjetovati s liječnikom. Posljedice aritmije mogu nažalost utjecati na zdravlje djeteta i trudne majke.

 • Sve informacije na stranici su samo za informativne svrhe i NE RUKOVANJE ZA AKCIJU!
 • Samo vam DOCTOR može pružiti TOČNO DIAGNOSIJE!
 • Molimo vas da ne radite samoizlječenje, nego da se registrirate sa specijalistom!
 • Zdravlje vama i vašoj obitelji!

Dijagnosticiranje i pravodobno liječenje pomoći će trudnica spriječiti:

 • prijetnja pobačaja u bilo kojem trenutku;
 • pojava toksije u drugom tromjesečju;
 • gladi od kisika fetusa, što dovodi do onečišćenja amnionske tekućine i carskog dijela;
 • kršenje mišićne strukture maternice, koja će imati slabu kontraktilnu funkciju tijekom rada;
 • postpartum hemorrhage.

razlozi

Trudnica koja je prethodno bila dijagnosticirana kvarom srca, čak i ako je uspješno podvrgnuta kirurškom tretmanu, bit će među onima koji imaju aritmiju.

Također su u opasnosti žene kojima je dijagnosticirana kongenitalna patologija sustava provođenja važnog organa kada je autonomni živčani sustav preopterećen i ton simpatičkog dijela značajno se povećava.

Najčešće kod žena bez specifičnih patologija može doći do aritmija zbog:

 • poremećaja gastrointestinalnog trakta, živčanog i endokrinog sustava;
 • bolesti gornjeg i donjeg dišnog trakta;
 • problemi s metabolizmom;
 • fizičko i emocionalno preopterećenje;
 • nezdravu prehranu, kada je u prehrani puno masnih, prženih i visoko kaloričnih namirnica;
 • korištenje velikih količina tekućine koja se akumulira u tijelu i dovodi do preopterećenja srca;
 • loše navike da nije napustila za vrijeme trudnoće;
 • teška toksično djelovanje;
 • anemija, koja može biti popraćena trudnoćom.

oblik

Ako se aritmija u ranoj fazi trudnoće manifestirala kod žena, posjet liječniku pomoći će u preciznoj dijagnozi, kako bi se utvrdio oblik patologije za koji će biti propisani posebni lijekovi.

U pravilu, kardiolog u trudnica otkriva:

 • Stanje se ponekad manifestira bolnim senzacijama u prsima, tako da sama žena doživljava zatajenje srca.
 • Bolest se obično događa s blagim simptomima koji ne stvaraju posebne zdravstvene probleme.
 • Većina žena ne pridaje važnost tih manifestacija, ali može se suočiti s komplikacijama tijekom porođaja.
 • Oblik bolesti smatra se prilično opasnim.
 • To dovodi do kisika gladovanje bebe zbog cirkulacijskih poremećaja.
 • Problem može prouzročiti pobačaj, prerano rođenje djeteta, teško porođaj, kada je potrebno provesti carski rez.
 • Teški oblik može dovesti do fetalnog blijeđenja.
 • Uz primarnu aritmiju, bolest se razvija neovisno, bez utjecaja na mišiće organa.
 • Sekundarna faza razvija se u pozadini bolesti srca, povezana je s organskom patologijom organa.
 • Za trudnicu, problem se smatra najopasnijim, govori o ozbiljnoj patologiji kardiovaskularnog sustava.
 • Oblik karakterizira brz ili spor ritam kontrakcija mišića u miokardu, koji se stalno mijenja.
 • Tijekom napada, žena osjeća nepravilan rad srca i može dodatno doživjeti kratkoću daha, nesvjesticu, zamračivanje očiju.

Pročitajte o potrebi radiofrekvencijske ablacije srca u atrijskoj fibrilaciji ovdje.

simptomi

Uobičajeni znakovi aritmija u žena su manifestacije koje ona može doživjeti u bilo kojoj gestacijskoj dobi:

 • povećana aktivnost srca;
 • srce otkucaje lijevu stranu stupa;
 • vrtoglavica s kucanjem u vremenskoj regiji;
 • iznenadni napadi daha, koji se manifestiraju u mirnoj ili aktivnoj situaciji;
 • konstantan zamor, koji može biti povezan s nedostatkom kisika;
 • nesvjestica zamračenja očiju i povećanog otkucaja srca;
 • brz puls sa stalnim ritmom, kada njegove kapi nisu promatrane.

Liječenje aritmija tijekom trudnoće

Za početak, liječnik određuje uzrok povezanosti srčanih poremećaja. Uklanjanje fizioloških čimbenika i loših navika obično dovodi do pozitivnih rezultata kada nema potrebe intervenirati u tijelu trudnice s lijekovima, s obzirom na činjenicu da će na kraju pojma znakovi prekršaja srčanih ritma sami prolaziti.

Samo liječnik može propisati liječenje aritmijskim lijekovima, uzimajući u obzir stupanj toksičnosti i komplikacija na koje mogu voditi.

Osim toga, liječnik će u tom razdoblju uzeti u obzir posebnost tijela žene, kada je bilo koji lijek iz njega mnogo brži. Simptomi akutne aritmije koji ugrožavaju zdravlje mogu se liječiti za sva razdoblja.

Preporuka liječnika je poboljšanje kvalitete spavanja, smanjenje stresa, pravilnu prehranu i poštivanje pravila zdravog načina života. Ako je potrebno, propisane lijekove.

 • Pokusni faktor za pojavu aritmija može biti reumatska bolest srca ili kongenitalna teriotoksikoza, koja se javlja prije trudnoće, ali se u nekim slučajevima osjeća u ranim fazama.
 • Aritmija tijekom trudnoće u kasnijim razdobljima nužno će dovesti do hipoksije fetusa, negativnih posljedica za daljnje trudnoće i porođaj.
 • Žena ne može osjetiti simptome srčanih poremećaja, atrijalnog mucanja, ventrikularne fibrilacije. Patologija je najčešće određena tijekom slušanja. Kasni tretman može dovesti do razvoja srčanog zatajenja, tromboembolije i kasnije smrti majke i djeteta.
 • Ovo je posebno opasno za ženu s dijagnozom mitralne stenoze. Pri rođenju, svaka peta žena i svaki drugi dijete umiru. Vrlo često, kada dijagnosticira trajnu atrijsku fibrilaciju, žena se traži da prekinete trudnoću u ranoj fazi.
 • Ako žena odluči rađati dijete, isporuka će se obavljati carski rez. Prirodno porođaj može riješiti liječnik samo uz pažljivu anesteziju iu posebnoj bolnici uz prisustvo kardiologa.
 • Za glatkoću procesa atrijske fibrilacije tijekom trudnoće, žena koristi glikozide, koji eliminiraju tahikstol i nedostatak krvotoka. Prvo, lijek se propisuje u velikim dozama, a zatim se provodi terapija održavanjem.

Liječenje se može provesti s lijekovima:

 • verapamil;
 • propranol;
 • digoksin;
 • novokainamidom;
 • Panangin;
 • Isoptin.

Rizik od tromboembolije sprečava antiplateletni agensi i antikoagulansi. Uz dostupnost fizioterapije može se liječiti električnom defibrilacijom.

 • iznenadni otkucaji srca;
 • kontrakcije mišića u miokardu do 200 otkucaja;
 • bol u prsima, koja je stenokardna u prirodi;
 • slabost i vrtoglavicu;
 • ponekad gag reflex.

Ako se tijekom napada pojavi pad tlaka, potrebna je kratkoća daha za pozivanje hitne pomoći i odvođenje žene u bolnicu. Često trudnice koje ne podnose paroksizmu bez refleksnih manifestacija propisuju kontinuirane antiaritmijske lijekove.

Rijetki slučajevi kronične aritmije vode trudnicu na operaciju, što se može provesti tek u drugom tromjesečju.

Kada nema patologije srčanih bolesti, aritmija ne utječe na tijek trudnoće, ali učestali napadi dovest će do činjenice da se maternica počinje smanjivati ​​i pretrpjeti rođenje.

U ovom slučaju potrebno je liječenje lijekom, dovoljno često za provođenje preventivnih mjera. Da biste to učinili, upotrijebite:

 • sedative;
 • vježbe disanja;
 • napuhivanjem balona;
 • blagi učinak na očne jabučice;
 • masaža karotidnih arterija na nekoliko sekundi.

Dodatno, lijekovi i srčani glikozidi mogu biti propisani.

 • U trećem tromjesečju najčešći je poremećaj koji karakterizira strah, anksioznost, bol u sternumu tijekom prekida u radu srca.
 • Lijekovi nisu namijenjeni obliku aritmije, porod može se izvesti prirodno.
 • Liječnici će propisati ženi u slučaju ventrikularne tahikardije nakon pregleda.
 • Najčešće, nakon isporuke, stopa srca je obnovljena.
 • Ako je razvoj bolesti povezan s bolestima srca, to može dovesti do udaraca, atrijske fibrilacije i zatajenja srca.
 • U tu svrhu dijagnosticiran je razvoj patologije i propisana je terapija za uklanjanje organskih poremećaja srca. Inače, antiaritmici nisu potrebni.

Česti napadaji mogu se ukloniti:

 • sedative;
 • kalijev klorid;
 • panangina;
 • propranolol;
 • verapamil;
 • prokainamid;
 • lidokain;
 • difenina.
 • Problem je prilično rijedak, ako nema bolesti srca ili druge patologije.
 • Razvoj sindroma je praćen različitim vrstama aritmija.
 • Također se odvija protiv paroksizalne tahikardije.
 • Najčešće su simptomi odsutni, sindrom je otkrio metode istraživanja hardvera i ne predstavlja prijetnju zdravlju.

O kućnim liječenjem aritmija kod kuće, pročitajte našu drugu publikaciju.

Svakako provjerite kako se pojavi aritmija na EKG-u.