Novorođenče

Rođenja

Jednom Arthur Schopenhauer rekao: ". doista zdravi prosjak je sretniji od bolesnog kralja ". Koliko je istina ova izreka! Želimo dobro zdravlje na obljetnicama, na svadbi mladenaca, i naravno želimo da naša djeca, naša baština, rastu što je manje moguće.

Ali koje zdravstvene poteškoće mogu uhvatiti novorođenče? Koja je od kongenitalnih bolesti najčešće dijagnosticirana? Kako razumjeti: neobičan ponašanje (stanje) djeteta je bolest ili norma, o čemu neiskusni roditelji i dalje ne znaju ništa? A što učiniti da zarazne bolesti nisu česti gosti u kući?

Prvi testovi i ispiti za zdravlje

Prva procjena zdravlja novorođenčeta javlja se u dvorani prve minute ekstuterinskog života: beba se testira na Apgarovoj skali. Ovaj izuzetan test, kojeg je razvio pedijatrijski anesteziolog, omogućuje brzo procijeniti rad srčanog mišića, disanje, mišića, odrediti boju kože i prisutnost (odsutnost) refleksa.

Brza procjena pomaže u razumijevanju da li dijete treba obnavljanje ili njegovo stanje zadovoljavajuće. Ako beba postigne 7-10 bodova, sve je u redu.

Vrlo je važno podvrgnuti neonatalnom screeningu, čiji je cilj identificiranje nasljednih bolesti, kao što je cistična fibroza ili galaktozemija, što je ranije moguće. U prvim danima života, preporuča se ispitivanje sluha uz pomoć posebnih uređaja jer se gubitak sluha najbolje tretira u ranim fazama otkrivanja. A kako će dijete čuti, ovisi o razvoju govornih i komunikacijskih vještina.

Ultrazvučni pregled obuhvaća provođenje:

 • neurosonografija - proučavanje djetetovog mozga kroz otvoreno proljeće; na temelju svojih rezultata, moguće je procijeniti promjene mozga povezane s krvarenjem ili slabijom moždanom cirkulacijom.
 • Ultrazvučno ispitivanje zglobova kuka vrlo je važno ispitivanje jer pravovremeno otkrivanje takve kongenitalne patologije kao i displazija kuka pomaže smanjiti trajanje njegovog liječenja u budućnosti;
 • ultrazvučni pregled unutarnjih organa: bubreg, mokraćni mjehur, želudac, itd.

Vrlo često u prvim danima života u dojenčadi promatraju žuticu. Izvana vidljiv kao koža i sclera očiju dobivaju žućkastu boju. U većini slučajeva, njegov izgled povezan je s fiziološkim procesima zbog restrukturiranja tijela i privremene akumulacije bilirubina u krvi. Međutim, u nekim slučajevima povećana razina bilirubina postaje opasna i ukazuje na razvoj hemolitičke bolesti ili patologija hepatobilijarnog sustava. Stoga se ovaj pokazatelj u slučaju žute boje kože stalno prati.

O cijepljenju

Također, bolnica za majčinstvo nudi prva dva cijepljenja: od hepatitisa B i BCG. Neki roditelji, čujući sa svih strana kontradiktorne informacije o prednostima i opasnostima cijepljenja, boje se cijepljenja djeteta. Međutim, zapravo, činjenice pokazuju da cijepljenje za nekoliko desetljeća ponekad može smanjiti razvoj ozbiljnih bolesti.

Stoga bi roditelji trebali preuzeti odgovorni pristup ovom pitanju i pažljivo ih ispitati prije rođenja. Preporučujemo da pročitate članak o cijepljenju, koji raspravlja o pro i kontra.

Opasnosti povezane s ozljedama kod rađanja

Sam po sebi, proces isporuke je prilično traumatičan. Ali, u pravilu, takozvane ozljede ne predstavljaju opasnost za život i zdravlje djeteta kao cjeline. Na primjer, česta ozljeda - fraktura kostiju - jednostavno se tretira: ručka s ozlijeđenom kljaskom fiksirana je redovitim zavojem u tijelu tjedan dana. U novorođenčadi kosti brzo rastu zajedno.

Katkad majka može primijetiti neobičan oblik lubanje s čekićem na glavi novorođenog djeteta. To je zbog činjenice da, kad prolaze kroz rodni kanal, kosti lubanje mijenjaju konfiguraciju, kao da se međusobno preklapaju. Ovo je preduvjet za uspješno rođenje. Ali ako žena u radnom tijelu ima usku zdjelicu ili je djetetova glava prevelika, mogu se pojaviti male krvarenja između kostiju lubanje i periostuma, nazvane cefalhemomom u medicini. Možete pročitati hoće li se ovdje liječiti hematomi ove vrste.

Pored mehaničkih oštećenja moguće su hipoksične ozljede. Pojavljuju se kada postoji:

 • hipoksija fetusa (produljeni nedostatak kisika, što dovodi do nakupljanja ugljičnog dioksida u dječjem tijelu);
 • neonatalna asfiksija (stanje gušenja kad se opskrba kisikom naglo zaustavlja, dolazi kada je umbilikalna žica isprepletena ili ako se sluz pretjerano skuplja u ustima).

Nemojte se bojati čitati. U različitim stupnjevima, gotovo svako dijete dobiva traumu rađanja različite težine. U većini slučajeva se aktiviraju kompenzacijski mehanizmi, a sposobnost bebe da se prilagodi povećava.

Naravno, takve se situacije ne mogu zanemariti. A ako mrvice zabilježen hipoksiju nužno obaviti mozga ultrazvuk u prvom mjesecu, te razvoj djeteta usko gledali zbog nedostatka kisika može utjecati na mozak u cjelini. Kršenje moždane aktivnosti je ispunjeno takvim posljedicama:

Opet, nemojte se bojati. Postotak ozbiljnih posljedica u obliku cerebralne paralize ili hidrocefalusa je nizak, ali se takvi slučajevi pojavljuju. Važno je zapamtiti: što prije započne odgovarajuće liječenje, veće su šanse za povoljnu prognozu. Stoga, ako je beba hirovita, baca glavu, ima snažan tremor udova, ili glava brzo raste, pokazujte dijete liječniku što je prije moguće.

Ako je dijete rođeno prerano

Zasebna kategorija sastoji se od preuranjenih beba. To se smatraju bebama rođenim od 28 do 37 tjedana, težine manja od 2,5 kg, a duljina tijela je do 45 cm. Njihovi organi i sustavi nisu dovoljno zreli da samostalno rade i održavaju tijelo u cjelini. Posebno, nezrelost respiratornog trakta izražava se u plitkom disanju, uskom respiratornom traktu i apneji. Takva djeca često pate od upale pluća, a oni koji su vrlo preuranjeni prisiljeni su "disati" uz pomoć posebnih uređaja.

Kardiovaskularni sustav je također u fazi razvoja. Zbog nesavršene termoregulacije, koža je svijetla crvena, naborana, a može doći do povećanja ili smanjenja tjelesne temperature pa im je potrebno dodatno zagrijavanje u prvim mjesecima života. Uvjeti temperature, prikladna vlažnost i dovoljna razina kisika osiguravaju se kada je dijete smješteno u posebnu kutiju. Ako se čuje srce zvukovi, postoji razlog za sumnju u postojanje srčanih mana, ili tzv mala anomalija, koje uključuju foramen ovale.

Roditelji preranog djeteta trebaju biti pripremljeni za nezrelost probavnog trakta što dovodi do češćeg regurgitacije i manifestacija disbakterijusa. Posebna se pozornost posvećuje obradi pupčane rane. Budući da su bebe rođene prerano oslabljene imunosti, postoji veći rizik od razvoja sepsa, što može dovesti do zaraze infekcije stafilima.

Nedonoščad često njihovi kolege rođeni u roku, pod utjecajem SARS, vizualni aparata patologijama (glaukom, astigmatizam, odvajanje retine, strabizam, miopija) i poremećaja središnjeg živčanog sustava (hiperaktivnosti, vaskularne distonija, grčevi, smanjenjem refleksa, i tako dalje. D. ). Ipak, unatoč pojedinačnom razvojnom rasporedu i poteškoćama vezanim uz sazrijevanje organa i sustava, većina dojenčadi koja su rođena prije svog vremena imala je drugu godinu života u smislu tjelesnog i mentalnog razvoja.

Hormonalno restrukturiranje i vidljive manifestacije

Zamislite da ste doveli kući zdravu bebu iz bolnice, a tjedan dana kasnije postala je pokrivena nekim vrstama prištića ili je imao curenje nosa. Ne brinite! Najvjerojatnije, dijete se ne razboli. Jednostavno, on je u hormonalnoj krizi. Što je to?

Budući da je u maternici majke, beba prima ženske hormone estrogena. Međutim, nakon rođenja, njihova razina naglo padne. Ovo je normalna fiziološka pojava koja je popraćena brojnim znakovima:

 • bijeli prištići na licu (kao što jednostavno ne nazivaju: i Miles, i neonatalne pustule, ili samo hormonalni osip);
 • oticanje mliječnih žlijezda u djevojčicama, vaginalni iscjedak;
 • oticanje skrotuma kod dječaka.

Oni ne zahtijevaju poseban tretman jer svi simptomi nestaju u naredna dva tjedna. Ali poželjno je promatrati, uz poštivanje higijene i općih načela brige za novorođenče. Na primjer, ne biste trebali stisnuti sadržaj mliječnih žlijezda ili ih pretjerano trljati ručnikom nakon kupanja. To je ispunjeno razvojem mastopatije.

A što je s hladnoćom? Nemojte žuriti da zaključite da mrvica ima negdje uhvatiti hladnoću. Pogledaj čarape. Jesu li transparentni? Ima li dijete vrućica? Jede dobro, spava, nos slobodno diše? Najvjerojatnije, dišni sustav jednostavno "ispituje" nos za svoje sposobnosti, radeći u "suhom" ili "mokrom" načinu rada.

Neobične radnje koje su svojstvene djeci

Mnoge normalne akcije koje se javljaju kod bebe, mame i tate mogu se smatrati nečim neobičnim. Prva stvar koja uzrokuje pitanja roditeljima je iznenađenje novorođenčadi u snu, kada je oštro baca svoje ruke na stranu. Ovo je posve uobičajena pojava za ovu dob, međutim, morate biti u stanju razlikovati između trzaja i konvulzija. O tome možete pročitati u jednom od naših članaka. Osim toga, ne biste se trebali bojati ako vam brada drhti. Do tri mjeseca, takvo tremor, u pravilu, ne izaziva nikakve zabrinutosti.

Što je s promjenom boje kože kad se nakon kupanja dobije mramorna sjena? Zapamtite: kod novorođenčeta posude se nalaze blizu kože, a termoregulacija ne radi dobro. Dakle, mramorna koža može se pojaviti čak i od jake plače dijete. S druge strane, neobična boja kaputa može ukazivati ​​na patologiju žila ili probleme s timusovom žlijezdom. Dakle, ako se mramorni uzorak na tijelu neprestano promatra, svakako pokažite dijete liječniku.

Nasolabijski trokut, bogato opskrbljen krvnim žilama, može prvo promijeniti boju. Na primjer, kada plače, postaje plav, a čim se beba smiri, plava nestaje. I to je u redu. Međutim, nasolabijski trokut može postati plavi zbog srčanih ili plućnih problema. Dakle, česta manifestacija ovog simptoma ne može se zanemariti.

Još jedno područje koje izgleda neuobičajeno je stanje špila. Vizualni mišići bebe još nisu zreli, tako da u dobi od 2-3 tjedna možete primijetiti da dijete mows oči. Grefova simptom također izgleda neuobičajeno, kada kapke nemaju vremena za spuštanje iza očne jabučice. To jest, ako dijete gleda dolje, bijela traka ostaje iznad iris (izgleda kao sunce za postavljanje). Izgleda da se oči izbočuju.

Kao iu prethodnim slučajevima, slični problemi oka su pitanje vremena. Čim živčani i vizualni sustav postaje jači, simptomi nestaju bez traga. Ali na najbližem ispitu recite pedijatru o promatranim promjenama.

Značajke probavnog trakta

Jedna od glavnih potreba novorođenčeta ostaje potreba za hranom. Koje poteškoće mogu biti na ovom području? Najčešće se roditelji moraju baviti kolikom i regurgitiranjem dojenčadi.

Colic je otajstvo stoljeća. Nitko uistinu ne zna prirodu njihove pojave (postoji samo nekoliko teorija o tome) i učinkovite načine njihova liječenja. Gotovo sva djeca prolaze kroz ove bolne bolove, au svakom slučaju sve je individualno. Pročitajte naš članak o tome kako liječiti koliku bolest.

Nastojimo se zadržati na regurgitiranju. Anatomska obilježja kratkog jednjaka i malog volumena želuca, kao i loše razvijenog sfinktera jednjaka, dovode do čestog regurgitacije nakon hranjenja. Situacija može biti pogoršana ako se proguta zrak zbog nepravilnog pričvršćivanja na prsa. Akumulacija plinova stavlja pritisak na stijenke želuca i uzrokuje refleks gagea. Kako se boriti?

Glavne preporuke su sljedeće:

 • ne pretjerujte dijete (princip: manje, ali češće);
 • upoznavanje odgovarajuće tehnike primjene na prsima;
 • Umjetni umjetnici pokupiti mješavinu i bocu;
 • izbjegavati uske vezice;
 • trošenje nakon hranjenja "post".

Naravno, obilna i česta regurgitacija fontane je abnormalna, a dijete treba pokazati liječniku kako bi se isključili gastroezofagealni refluks i pylorična stenoza.

Stolica novorođenčeta također je pokazatelj zdravlja, zbog čega se majke tako pažljivo mirisaju, procjenjuju boju i dosljednost stolice, brojaju broj dana po danu. Među opcijama možete vidjeti pjenastu stolicu ili zelenu boju. Što je to: norma ili je potrebno liječiti liječniku? Obavezno pročitajte što je normalna dječja stolica za dojenje.

Ne zaboravite da priroda djelovanja gastrointestinalnog trakta djeteta utječe i na majčinu prehranu. Stoga, ako dijete ima zatvor ili proljev, prije svega trebate revidirati svoju prehranu. Osim toga, treba isključiti nedostatak laktoze (stanje u kojem dijete djelomično ili potpuno ne može probaviti majčino mlijeko) i enterokolitis (upala crijeva).

Teškoće s nepravilnom skrbi

Nismo uvijek u mogućnosti zaštititi našu djecu od bolesti, ali puno možemo učiniti. Konkretno, poštivanje pravila higijene i pravovremeno dezinficiranje pupčane rane pomaže izbjeći takve neugodne posljedice kao i razvoj omfalitisa. Neka bolničarka koja vas posjeti pokazuje vam kako ispravno postupati s pupakom.

Redovita promjena pelena i uređenje zračnih kupki poslužit će kao izvrsna prevencija pelenskog osipa. Kako bi točkasto grijala uznemirena beba što je manje moguće, potrebno ga je pravilno nositi i osigurati ugodan temperaturni režim zajedno s dovoljnom vlagom.

Ponekad se u klinici na prijemu bebe može naći pupčana kila. Iako je njegov izgled najčešće posljedica nasljedne predispozicije i slabih mišića trbušne stijenke, dugotrajno suzenje može izazvati njezinu izbočinu. Stoga je za preventivne potrebe potrebno gimnastika i masaža trbuha (poboljšati peristaltiku i jačati mišiće peritoneuma) i pobrinuti se da mrvice imaju manje razloga za plakanje.

Zbog hiperfunkcije žlijezda lojnica, gotovo sve bebe imaju kore na glavi, koje se smatraju fiziološkim fenomenom, a kako vrijeme prolazi, prolaze same (ili njihovi roditelji češalj). Međutim, nepravilne radnje, poput čestog pranja glave ili stalnog nošenja šešira, mogu poboljšati njihovo stvaranje.

Znakovi hladnoće

S obzirom na anatomske i fiziološke karakteristike, svaka, čak i najznačajnija, prehlada kod djece mlađe od godinu dana treba liječiti pod nadzorom liječnika.

Liječenje rinitisa kao simptom sastoji se od pranja nosa fiziološkim otopinama slane soli i upotrebe nazalnih kapi u različitim farmaceutskim skupinama strogo prema indikacijama. Da biste učinkovito očistili nos djeteta, kupite aparat u apoteku. Usput, boja soka može puno reći o prirodi bolesti.

Kašalj je drugačiji, kao i sredstva za njegovo liječenje. Prvo, liječnik analizira ono što uzrokuje kašalj (infekcija ili suhi zrak), sluša prsa za šištanje, a zatim propisuje odgovarajuću medicinu. Nikada nemojte tretira kašalj u dojenčadi, bez prethodnog savjetovanja s specijalistom.

A ako dijete ima groznicu? S jedne strane, to je dobar znak, što ukazuje na to da tijelo bori infekciju. S druge strane, neophodno je pratiti pokazatelje termometra kako ne biste propustili oznaku kad bi trebalo pucati. Obično se pojavljuje potreba za antipiretikom ako termometar pokazuje 38,5 ° C i više. Potrebno je, međutim, znati da djeca ispod godinu dana starosti iznad 38 stupnjeva uvijek su lutala zbog mogućnosti razvoja febrilnih napadaja. Naravno, toplina kod djeteta je slučaj kada dodatno pijenje (osim majčinog mlijeka) neće biti suvišno.

Ostali problemi

Pored svega navedenog, kod djece postoji ponekad opstrukcija suznih kanala. To je stanje u kojem je normalno odljev suza nemoguće, a njegova sakupljanja i skladištenje dovode do gušenja očiju i upalnog procesa. U takvim slučajevima, pokušavaju riješiti problem najprije s posebnom masažom, a ako nema rezultata, odlaze na bougienage.

Alergijske reakcije u obliku kožnih osipa, oteklina nosa, kihanja i suzenja postali su pravi bum našeg doba. Nije neuobičajeno da beba bude alergična na kravlje mlijeko. Kad kažu da dijete ima dijatozu, znači da je sklon alergijama na hranu.

Ako je alergen prehrambeni proizvod, dovoljno ga je isključiti iz prehrane. U drugim slučajevima možda ćete morati pronaći novo mjesto za vašeg ljubimca, ukloniti tepih i drugih sakupljača prašine iz dječje sobe ili uzimati antihistaminike tijekom sezonskog cvjetanja, kao što je ambrosija.

Osim toga, postoje mnoge zarazne bolesti koje su nepoželjne da djeca do jedne godine starosti budu bolna. Među njima su piletina, krvarenje kašlja, infekcija rotavirusom. Stoga, pokušajte izbjeći veliku gomilu ljudi i cijepiti na vrijeme.

Što trebate učiniti kako bi malo dijete bolesno?

Preventivne metode su stare kao i svijet. Nekoliko sasvim jednostavnih postupaka pomoći će vam da smanjite bolno razdoblje ili ga izbjegavajte u potpunosti. Dakle, zdravlje djeteta je pogođeno:

 • dojenje;
 • vlažan hladan zrak u sobi, redoviti zrak;
 • svakodnevno kupanje;
 • dnevno duge šetnje na svježem zraku (hodanje može i treba biti učinjeno u skoro svim vremenskim uvjetima);
 • gimnastika i masaža prema dobi;
 • uzimanje zračnih kupki (jedan način da se umiruje dijete);
 • svakodnevno čišćenje izljeva i njegovo navlaživanje uz pomoć slanih otopina;
 • poštivanje pravila higijene od strane skrbnika (pranje ruku sapunom nakon upotrebe WC-a, mijenjanje pelene i prije rukovanja pupkovine).

Kao što možete vidjeti, svima genijalna je jednostavna. Dijete ima ogromne prilagodljive sposobnosti, a ako pravilno organizirate njegovu dnevnu rutinu u kojoj postoji zdrav san, pravilna prehrana i brižne roditelje, mrvica će zdravi i molim te.

Novorođenče

Zdravlje novorođenčeta više ovisi o mami. Nasljednost, naravno, važna je i povijest poroaja.

Na primjer, ako se nakon rođenja vašoj bebi dijagnosticira hipoksija, malo će teže biti briga za njega nego za zdravu novorođenčad.

Ali ako majka svjesno tretira svoj novi status i dobro je pripremljena za ovu važnu ulogu, njezini nastojanja da se brinu i održavaju zdravlje djeteta bit će temeljni.

6 osnovnih pravila skrbi za bebe pomažu mladoj majci na prioritet.

čistoća

Prvo i gotovo najvažnije pravilo. Zapamtite, sterilnost govora nije - to je nepotrebni rad i briga za svakoga tko ima daljnji kontakt djeteta s vanjskim svijetom.

No, dvaput dnevno mokro čišćenje, oslobađanje svih nepotrebnih stvari u sobi gdje dijete raste, redovita promjena posteljine i odjeće, higijena bebe - to je sve moguće, jednostavno i vrlo važno.

Ne pridržavajući se ovih zahtjeva, mlada majka zatim postavlja pitanja iz kategorije gdje dolazi pelensko osip u novorođenčadi i kako ih spriječiti i kako ih liječiti.

Uvjeti temperature

Pregrijavanje je ono što mlade majke griješe, često s dobrim baka. Dijete ima drugačiju izmjenu topline, ali to ne znači da će u toplini biti bolje.

Najtočnija temperatura je 22 stupnja. Maksimalno - 25, a to više nije poželjno.

Potrebno je zračiti sobu 4 puta dnevno, najmanje 10 minuta. Naravno, dijete u ovom trenutku u sobi ne smije biti. I vlažnost prostorije u kojoj dijete raste treba biti od 40 do 60%.

Temperaturni režim utječe na mnoge razvojne parametre djeteta, a također utječe na znojenje u novorođenčadi, glavni uzroci i metode liječenja koji često smetaju mladim roditeljima.

Šetnje

Ovo je sveto! Mame i tate, ne navodite loše vrijeme, samo jako jaki vjetrovi i kišna kiša mogu ometati vašu šetnju.

Idealno je hodati dva puta dnevno: ujutro i navečer. Mnoge bebe lijepo prošetaju nakon prve jutarnje hrane. I takva šetnja će potaknuti majku, a dijete će biti veselo, aktivno i prilično gladno drugom doručkom.

Prilagodite način hodanja za sebe i ritam bebe. Ali što više krene, rjeđe ćete kasnije posjetiti pedijatra.

Uvijek pratite čistoću kolica, tako da dijete ne ometa ništa i ne dolazi u dodir s prljavim stvarima. Inače se barem možete suočiti s problemom konjunktivitisa u novorođenčadi.

kupanje

Novorođenče se može okupati svaki dan. Optimalno vrijeme - prije hranjenja noću.

Temperatura vode je strogo 36-37 stupnjeva. Dok se umbilikalna rana zacjeljuje, voda za kupanje se dodaje slabu otopinu kalijevog permanganata. Zatim će biti moguće dodati kamilicu ili niz vodom, korisno je za kožu bebe i dobro utječe na živčani sustav.

Kupanje nije samo ritual čistoće, već i trenutak psihološkog režima. A režim je ključ za dobar razvoj beba i smirenost roditelja.

Samo ne kupujte dijete duže od 15 minuta, voda se hladi, može se zamrznuti, što će biti naznačeno štucanjem.

Zračne kupke

Prvo otvrdnjavanje iznimno je važno za dijete. Nakon svake prikrivanja ostavite dijete bez odjeće na nekoliko minuta. Postupno povećavajte vrijeme zračnih kupki.

A beba voli biti bez pelene i odjeće, i vidite da njegovo tijelo dobiva snagu za postojanje na ovom svijetu.

Osim toga, u golu bebu, možete primijetiti neke nijanse razvoja, na primjer, kao što je torticollis. Ovo je rijetka patologija koja se može ispraviti ranom intervencijom.

Zanimljivo je promatrati reflekse bebe i, možda, provesti nekoliko zabavnih i potpuno sigurnih eksperimenata.

Sve za zdrav san

Njegov vlastiti ležaj, udoban elastični madrac, svježi lan, bez dodatnih stvari u krevetu. Pokrivač bi trebao biti lagan, a ljeti je dovoljno pokriti bebu s posteljom.

Na osobitosti zaspale bebe s takvim problemom kao što je hipertonija, možete se savjetovati s pedijatrom.

Trbuh i dijazu nisu tako rijetki kod beba, a ne svaka majka će se suočiti s tim, ali treba uvijek znati manifestacije ovih bolesti.

Svaka majka treba znati o normalnom razvoju djeteta čak i prije rođenja djeteta, pomoći će vam da postanete stvarno dobra, kompetentna majka u pitanjima brige za dijete.

Vezani članci:

Koja je apgarska skala i zašto se novorođenčad treba procijeniti?

Pratimo zdravlje novorođenčeta

sadržaj

Ono što je važno znati o zdravlju novorođenčeta, koji se procesi pojavljuju u tijelu djeteta u prvom mjesecu svog života.

Prvi sastanak s bebom

Nakon rođenja djeteta čini se svojoj majci najljepši, i tako je! Ne treba se brinuti ako zdravo dijete ima prirodne posljedice generičkog procesa.

 • Glava izgleda prevelika, često se čini da je riječ o "nepravilnom" izduženom ili ravnom obliku. Nakon nekoliko tjedana glava će početi uzimati više poznatih obrisa;
 • Koža glave može biti prekrivena crvenkastim ili smeđim ljuskama. U pravilu se pere u roku od 2 do 3 mjeseca, ali može trajati do prvog rođendana;
 • Nokti na nogama i ručkama mogu biti dugi (i istodobno mekani);
 • Koža na tijelu novorođenčeta često je prekrivena dolje, a njezina se boja može razlikovati od crvenkaste do žute boje. Žuljevnost mora proći u roku od mjesec dana. Također je opazio "mramoriranje" - heterogenost boje kože;
 • U 40% novorođenčadi ima milja, rashes koji izgledaju kao bjelkasti ili žuti prištići. Moraju proći u prvom mjesecu;
 • Neke bebe imaju crvena krvarenja na bijelim očima - to je posljedica porođaja;
 • Njegov djetet može izgledati otečen ili prebačen na stranu, poput profesionalnog boksača. To je također posljedica prirodnog porođaja i uskoro će proći.

Kako se razvije novorođenče?

Novorođenčad se zove beba u prvih 28 dana njegova života.

U prvom mjesecu nakon rođenja, dijete mora imati vremena za dobar posao obnove njegova tijela: većinu svog života živio je u vodenom okolišu gdje mu je pružena toplina, hranjive tvari i kisik, a sada se mora disati, regulirati sustav izmjene topline, dobiti mlijeko iz majčine dojke.

Sve ovo je samo vrh ledenog brijega kojeg možemo zamisliti. Biti u majčinom trbuhu, dijete nije dobilo onoliko podražaja kako iz vanjskog okruženja, tako i iz vlastitog tijela: on je polako spavao u toploj amnionskoj tekućini, kroz koju su probijali samo određeni zvukovi.

Sada svaki centimetar njegove kože je izvor senzacija, da ne spominjemo koliko čuje, vidi i miriše! Glad, hladnoća, vlažnost, buka i istodobno sitost, toplina, tišina, slatkoće majčinog mlijeka, miris njezine kože i zvuk njezina glasa. Mozak novorođenčeta je sustav s najvećom brzinom razvoja, koji radi 24 sata i bez prekida.

Možete promatrati samo male promjene: do kraja prvog mjeseca života dijete već može podići glavu, prestati gledati lica ljudi. Kad ga majka uzme u naručje, prestaje plakati, aktivno pomaže tijekom hranjenja: dobiva se udobno i hvata bradavicu usta. Ima nekoliko bezuvjetnih refleksa, na primjer, hvatanje (stiskanje prstiju oko majčinih prstiju ili zgrabiti njezinu odjeću) i sisanje.

Koji pokazatelji provjerava pedijatar

Što pedijatar obratiti pozornost pri ispitivanju bebe?

Neposredno nakon rođenja djeteta, oni se ispituju mjerenjem Apgarovih rezultata koje je predložio američki anesteziolog Victoria Apgar 1952. godine. Liječnik provjerava boju kože, broj otkucaja srca, reflekse, tonus mišića i disanje.

U pravilu, dijete dobiva ocjenu od 7 do 9 bodova. Ako je ta brojka manja, dijete će se pobrinuti da se osjeća bolje.

Zatim će primalja obraditi pupčanu vrpcu, ukloniti zaštitni lubrikant, izmjeriti njegovu visinu i težinu.

Sljedeće stope nataliteta smatraju se normom: visina djeteta je od 46 do 56 cm, težina od 2600 do 4000 g, opseg glave 34 - 36 cm, opseg prsnog koša je 32 - 34 cm.

Svakog dana dok ste u rodilištu, novorođenčad nadzire liječnik.

 • Liječnik provjerava položaj bebe, koja je boja njegove kože, mišića i refleksa, dok vrišti; osjeća glavu i ispituje dijete do vrhova prsta, provjerava stanje izvora i šavova;
 • Liječnik pregledava dječja usta kako bi se osiguralo da nema nepravilnosti u nepcu, što može ometati hranjenje i dovesti do drugih poteškoća. Ako postoji takav nedostatak, dijete će dobiti tretman;
 • Zatim liječnik ispituje kljućnicu kako bi isključio prijelom. Ako se to dogodi, dijete je čvrsto fiksirano kostiju nekoliko dana s zavojem i sve se brzo izliječi;
 • Također je važno provjeriti formiranje prsnog koša, ruku, nogu, stopala i dlanova, da li postoji dislokacija kuka i klupka;
 • Zatim će ispitati genitalije i anus i pitati mamu o stolcu;
 • Sigurno će slušati srce i pluća bebe, učinit će palpirati trbuščić.

Slobodno zatražite od liječnika bilo kakva pitanja!

Sada novorođenče nasumično pomiče ruke i noge koje još nisu ispravljene, prsti su stisnuti u kamere. U ovom trenutku njegova je vizija i slušanje bolje razvijena od vještina kretanja. On može čuti vaš glas i napraviti samoglasnika, držati oči na temu, ali samo kratko vrijeme. Nakon 10 - 15 dana to će se vještina znatno poboljšati.

Refleksije novorođenčeta

Liječnik pažljivo ispituje dijete, provjeravajući jesu li svi potrebni refleksi prisutni, što ukazuje na stanje živčanog sustava.

 • Blink reflex: dah zraka ili bljesak svjetla čini dijete trepne;
 • Refleks za pretraživanje: ako udarite djetetov obraz u prstima blizu usta, on će okrenuti glavu na stranu prsta i otvoriti usta;
 • Refleksija proboscisa: ako kucate na gornju usnicu, usne će oblikovati proboscis;
 • Refleksni usisavanje: kada dodiruje usnice ili jezik novorođenčeta, baca ove dijelove tijela na način prikladan za sisanje;
 • Gutanje refleks: razvijeno je od rođenja, ali prvo disanje i gutanje nisu dovoljno sinkronizirani, tako da dijete može kašljati tijekom njege;
 • Refleksni usta (Babkinov refleks): pritisak na dlan uzrokuje otvaranje usta i fleksije vrata;
 • Uhvati refleks (Robinson refleks): ako stavite prst vašeg djeteta na dlan vaše ruke, on će ga stisnuti tako čvrsto da je čak možete podići. Također, dijete se savije prstima ako dodirnete nogu ili pritisnete podnožje (Babinski refleks i bočni refleks);
 • Wrap-around refleks (Moro's refleks): kako biste je nazvali, morate lagano udariti površinu na kojoj dijete leži, na udaljenosti od 15 cm od njegove glave. Dijete oslobađa noge, pomiče ručke na strane i otvara kamere, zatim se ručke i noge vraćaju u početnu poziciju;
 • Zaštitni refleks: ako je dijete stavljeno na trbuh, on će okrenuti glavu na stranu;
 • Refleksni indeks (Bauer reflex): ako beba leži na trbuhu, možete podmetnuti dlan pod nogama, a dijete će gurati iz njega;
 • Galantov refleks: ako dodirnete dijete uz kralježnicu, bit će luka; vrijedi od 5. do 6. dana života;
 • Perezov refleks: djeci se ne sviđaju ovaj test - ako rukom izvodite kralježnicu od prsnog koša do vrata, lagano pritiskajući spinove, savit će ruke i noge, ispraviti tijelo i vrištati;
 • Refleksna podrška i automatski hod novorođenčadi: ako držite bebu okomito pod rukama i pružite mu podršku, on će saviti noge. Ako ga nagnite naprijed, refleksno čini koračne pokrete.

Kada posjetiti pedijatra

Prvi mjesec je vrlo važan u životu malog čovjeka - ovo je vrijeme iznimno intenzivnog rasta.

Nakon rođenja djeteta, informacije o njegovom zdravlju, o tome kako je rođenje otišle i o rezultatima prvog pregleda prenose se u zdravstveni centar u mjestu prebivališta. Nakon što se vratite kući, posjetit će vas liječnik kojemu je dodijeljeno vaše stranice ili medicinska sestra. Oni će vas posjetiti, ako je potrebno, liječiti pupčanu ranu, odgovoriti na vaša pitanja. Pročitajte postupak za dobivanje OMS pravila u ovom članku.

Čak i ako se ne želite redovito sastati s vašim dodijeljenim pedijatarom, korisno je upoznati ga kako biste izbacili svoje sumnje u zdravlje djeteta (i koje od mlađih roditelja ih nemaju?).

Što je screening novorođenčad?

U našoj zemlji, svaka novorođenčad uzima nekoliko kapi krvi kako bi napravio poseban test za bolesti koje su posebno važne za pravovremeno početi liječiti. U punoljetnim bebama krv je prebačena na 4. dan života, u prerane bebe - 7. dan. U ove svrhe prikladna je krv iz pete, a sam postupak se izvodi ujutro na prazan želudac - liječnik će čekati 3 sata nakon hranjenja.

Ovo je vrijeme kada ste na rasporedu za prvi posjet dječijoj klinici. U pravilu, dijete pregledava pedijatar, ortopedski kirurg (ponekad zaseban kirurg i ortopedski kirurg), neurolog i oftalmolog. Trenutno se provode opći testovi krvi i urina, te se obavlja ultrazvuk unutarnjih organa i zglobova kuka. Vaš lokalni pedijatar popravlja povećanje visine i težine, opseg glave i prsa, procjenjuje neuropsihološki razvoj djeteta, daje savjete o hranjenju. Na osnovu obavljenih pregleda možete dobiti dodatne studije, kao i preporučiti masažu, gimnastiku i posjet dječjem bazenu.

Mjesec dana kasnije, morate se vratiti s djetetom na rasporedu skeniranja do pedijatra. Liječnik će ponoviti ista mjerenja.

Nemojte propustiti zakazane preglede liječnika - to je neophodno za vaš mir i kako bi spriječili moguće zdravstvene probleme vašeg potomka. Uz to, uvijek ste sigurni da ćete dobiti informacije o skrbi o djeci iz nadležnog izvora.

Što se cijepljenja preporučuju za novorođenčad

Roditelji bebe često nisu sigurni hoće li cijepiti novorođenče. Informacije u nastavku su savjetodavne. Postoji mnogo pristalica i protivnika cijepljenja. Službeni položaj ruske medicine je da se cijepljenje mora obaviti. Ona štiti mnoge djece od bolesti i dopušta drugima da ih lakše prenose i bez komplikacija. Istodobno, cijepljenje ima mnogo kontraindikacija. Preporučujemo da unaprijed proučavate informacije o toj temi, nakon savjetovanja s pedijatrom, a zatim donosite vlastitu odluku, nakon što upozorite liječnike u maternici i kliniku o tome. Evo kako izgleda raspored cijepljenja za bebe do 1 mjesec:

 • Prvi metak novorođenče učiniti kada se okreće 12 sati - protiv hepatitisa B;
 • Od 3. do 7. dana djeteta koje je cijepljeno protiv tuberkuloze;
 • Kada beba stari mjesec dana, dobivaju se drugi cijepljenje protiv hepatitisa B, ali se može odgoditi za najviše 3 mjeseca.

Što je fiziološki gubitak težine

Mlade majke trebaju imati na umu da djeca imaju manju težinu pri iscjeljivanju iz rodilišta nego kod rođenja. To je zbog takozvanog fiziološkog gubitka tjelesne težine, koji se javlja kada se pupčana vrpca isušuje, voda se gubi kroz pluća i kožu, uspostavlja se hranjenje i tako dalje.

U pravilu, najveći gubitak težine u novorođenčadi prati se 3. - 5. dan života i obično ne prelazi 6-10% početne težine.

Već 7. - 10. dan zdravo dijete treba dobiti svoju težinu pri rođenju. Ali ako se to ne dogodi ili ako je dijete izgubilo više od 10% svoje izvorne težine, potrebno je konzultirati liječnika.

Kako dijete dobiva težinu

Težina našeg djeteta je prvi znak koji omogućuje prosudbu o njegovu skladnom razvoju, adekvatnoj prehrani i zdravlju. Naravno, sva djeca su različita jedna od druge: netko je rođen bogatyr, i netko - vrlo mlad. No postoje opće prihvaćene norme djetetovog dobitka na težini, na koje treba voditi roditelje koji vole.

Tijekom prvog mjeseca djeteta, stopa dobitka na težini novorođenčadi smatra se povećanjem težine od 90-150 g tjedno (ili 360-600 g mjesečno). Treba imati na umu da je ovaj pokazatelj izravno ovisan o spolu, nasljeđivanju i djetetovom ustavu. Dakle, dijete s visinom od 46 cm i težine 2800 g pri rođenju može se, nakon dostizanja godine, značajno razlikovati od vršnjaka rođenog u istom trenutku, ali s visinom od 55 cm i težinom od 4000 g! Sve je vrlo individualno.

Također, dječaci imaju tendenciju da imaju više tjednih debljanja od djevojčica. A djeca koja su "viša" od svojih vršnjaka pri rođenju, rastu brže u usporedbi s njima.

Ono što vam treba za optimalno povećanje težine

Ako takav pokazatelj kao rast prvenstveno utječe nasljednost, tjelesna težina je glavni pokazatelj uobičajenog razvoja djeteta i prije svega omogućava prosuđivanje jesu li krastavci pravilno hranjeni.

 • Bebe bi trebale dobiti grudi najmanje 10 puta dnevno, ostati s njom koliko god je potrebno, a također učinkovito sisati mlijeko. Ako su ti uvjeti ispunjeni, majka pravilno primjenjuje dijete na prsa, tada ne bi trebalo imati nikakvih problema s povećanjem tjelesne težine u bebi. Naravno, govorimo o "idealnim" uvjetima, kada dijete živi u udobnosti, okruženo ljubavlju i brigom: šetnje s majkom na svježem zraku, dobiva dovoljno sunčevih zraka, uzima kupke uz pomoć brižnih roditelja, spava dobro;
 • Moderni pedijatri čvrsto preporučuju roditelje da ne prenose bebe: ako se dijete "uklapa" u normu, ali to ne izgleda dovoljno za rođake, to nije razlog da mu daju više hrane.

Prekomjerna tjelesna težina u bebama čini ih manje pokretljivima: takva djeca počinju kotrljati i puzati, hodati, vjerojatno će se razboljeti, a također imaju tendenciju alergije. Ali previše spora u usporedbi s normalnim povećanjem tjelesne težine može biti signal razvojnih problema.

Novorođena stolica

Obično u prvih sati i dana života, a ponekad iu maternici, dijete se pojavljuje viskozne i ljepljive stolice tamno zelene boje, bez mirisa. Ovo je meconium, ili "izvorni kal."

 • 2. - 3. dan, stolica postaje lakša i rjeđa, a na četvrtom dijelu pokazuje znakove prijelazne stolice: zelene, tekućine i česte (do 10 puta na dan). To je dokaz o teškoj prilagodbi probavnog trakta tijekom brzog prilagođavanja količini usisanog mlijeka;
 • 5. - 6. dan stolica se vraća u normalu, a sljedećih dana postaje žućkasto-zelena, gusta, s kiselim mirisom;
 • Tijekom prvog mjeseca života, učestalost stolice može odgovarati broju hranjenja, stolica od jednom svakih nekoliko dana do 10 ili više puta dnevno smatra se normom;
 • Ako beba često curi, stolice su vodene, s kiselim mirisom i dogoditi se više od 10 puta dnevno, obavijestite liječnika o tome - možda dijete ima netoleranciju na laktozu.

Mama mora pratiti dječju stolicu i posavjetovati se s liječnikom ako u njoj vidi takve promjene:

 • Prisutnost velike količine sluzi ili crvene pruge;
 • Zelena boja i novi nepoznati miris;
 • Čvrstoća i suhoća;
 • Viskoznost i sjajna tekstura.

Kako održavati dobru zdravstvenu bebu

Novorođenčad izgleda toliko maleno i bespomoćno da želim učiniti sve da ga zaštitim od opasnosti i bolesti. Slijedite naše savjete i dopustite da vaši mališani postanu zdravi i jaki.

Pokušajte dojiti

Majčino mlijeko je najbolji način za sprečavanje bolesti kod djeteta, čarobnu formulu koju nam je sama priroda dala za zaštitu mrvica. Znanstvenici su pokazali da bebe koje su dojene ne samo da su manje osjetljive na virusne bolesti već iu budućnosti manje vjerojatno da će patiti od raznih alergijskih reakcija (prema studiji Američke akademije za alergije, astme i imunologije 2015.). Ako dojenje iz nekog razloga mora biti otkazano, preuzmite odgovornost za izbor mješavine - povjerite samo proizvođače pouzdane.

Pazite na prehranu

Vrlo je važno da majčino mlijeko ne sadrži štetne sastojke koji mogu oslabiti imunitet djeteta, uzrokujući alergijsku reakciju ili čak trovanje. Da biste to učinili, slijedite preporuke stručnjaka o prehrani za mamu.

Izbjegavajte kontakt s infekcijom.

Prije nego se dijete pojavi u kući, poželjno je da svi članovi kućanstva posjete liječnika i da ih se ispituju za moguće infekcije. Preporuča se ne samo proći krvne pretrage, već i napraviti fluorografiju - kako bi se uklonila sumnja na tuberkulozu. Ta se bolest može pojaviti u latentnom obliku, ali za dijete predstavlja vitalnu prijetnju. U prvim tjednima nakon rođenja, naravno, svi rođaci i prijatelji žele vidjeti malu, ali liječnici i dalje savjetuju da se drže karantene. To je važno ne samo za novorođenče, već i za majku koja sada treba odmoriti. Pri prihvaćanju gostiju nemojte se ustručavati unaprijed pitati o svom zdravlju i dobrobiti. Objasnite da je to zahtjev pedijatara: ljudi koji se tretiraju za zarazne bolesti ili koji sumnjaju da imaju virusnu infekciju ne bi smjeli biti u kući gdje je mrvica.

Nemojte pregrijavati bebu

Pokušajte češće zračiti sobom, nemojte omotati mrvice.

 • Optimalna temperatura u dječjoj sobi je 18 - 19 ° C, i svakako ne smije biti iznad 22 ° C;
 • Znojne žlijezde u djetetu slabo su razvijene, a metabolizam je vrlo aktivan. Čak i uz manji nedostatak tekućine postaje vruć, što dovodi do nelagode, crvenila kože i pojave vrućine. Stoga, u slučaju topline, preporuča se vodu djetetu vodom;
 • Pobrinite se da pelena ne dovede do pregrijavanja djeteta, posebno u toplini. Ako je koža pod njom crvena - trebate pomoći bebi da se ohladi, a po mogućnosti u to vrijeme da se riješi pelene.

Ako soba nije previše hladna, ostavite ga neko vrijeme ležati bez pelene i odjeće. Budi na svježem zraku. I ne priuštite bebu za kupanje u previše vrućoj vodi - iznad 37 - 38 ° C.

Gledajte svoju emocionalnu pozadinu.

Časopis Parenting Science citira studije iz 2011. godine, čiji rezultati govore: što je manje naglašeno da dijete ima manje od godinu dana, manji je rizik od stjecanja metaboličkog sindroma u budućnosti (cijeli niz hormonalnih i prehrambenih poremećaja). I to nije jedina bolest koja je uzrokovana prekomjernom proizvodnjom kortizola stresnog hormona od malog organizma. Također treba paziti na pojavu upalnih, infektivnih procesa, pa čak i smanjenje stope razvoja mentalnih reakcija (studija Sveučilišta British Columbia 2011). Stoga, pokušajte zadržati obiteljsku atmosferu što je više moguće mirno.

Posebno je važno da beba osjeti vašu ljubav i ljubav od prvog dana. Zagrljava, dotakne, nježne intonacije majčinog glasa - sve to stvara osjećaj sigurnosti za dijete, što nije samo važno za izgradnju osnovnog povjerenja u svijet, nego također pridonosi razvoju hormona koji jačaju imunološki sustav.

Pustite se da se odmorite

Odnos majke s bebom u prvih šest mjeseci njegova života toliko je jak da bilo kakav poremecaj u tjelesnom ili emocionalnom stanju odmah utjece na ponašanje i dobrobit djeteta. Stoga, odmor, brigu o vlastitom zdravlju - čak i na štetu gospodarskih poslova - nužna je za vas. Nemojte propustiti minutu spavati tijekom dana kako biste nadoknadili noćni san, ne zaboravite jesti i piti puno vode i svježeg sokova, odvojiti vrijeme za svoje hobije i razgovarati s prijateljima - barem putem telefona ili putem interneta.

Neka vaša briga za bebu osigura dobro njegovo zdravlje!

Babyblog novorođenče zdravlje

Kada su zubi zalijepljeni i kako pomoći bebi

Noći bez spavanja. Plačeći dijete. Možda zubi? Kako pomoći bebu.

Novorođenčad ima bijele pimples - što učiniti?

Vrlo često u novorođenčadi mogu se naći bijelci na tijelu, što je to i kako se nositi s njima.

Kako odabrati i koje igračke su potrebne za novorođenče

Što bi trebalo biti igračke novorođenčeta.

Uvođenje komplementarne hrane, prvo hranjenje djeteta
Prema preporukama liječnika, najbolje je započeti upoznavanje s novom hranom od 5 mjeseci. Više pojedinosti.

Što bi trebalo biti u mogućnosti da beba od 0 do 12 mjeseci
Prva godina vašeg djeteta je najvažnija i najvažnija faza njegova razvoja. Više pojedinosti.

Kako preletjeti dijete

Uputstva u slikama kako preletjeti novorođenče.

Dinamička gimnastika: akrobatika za bebe
Bolje je učiniti dinamičnu gimnastiku ne dugo, ali stalno. Više pojedinosti.

Zašto je tako važno od rođenja čitati knjige djeci naglas
Već od dva mjeseca dijete vidi slike, jasnije opaža izraz i intonaciju vašeg glasa. Više pojedinosti.

Kako poučiti dijete da se prevrće
Kako bi dijete uspješno i kvalitativno naučilo prevaliti, stvoriti neke teške situacije za njega. Više pojedinosti.

Zatvor u dojenčadi
U prvim mjesecima života u dojenčadi, obično se javlja zatvor zbog poremećaja prehrane. Više pojedinosti.

Kako olakšati dojenje kod beba
Prije nego što se prvi zub pojavi iz zubnog mesa, ona će na vrlo osebujnom način komunicirati o sebi. Dijete osjeti gubicu u gumi, zatim svrab, pa čak i bol. Više pojedinosti.

Zašto novorođenče plače
Beba izražava bilo kakvu neugodu, potrebu, bol kroz plakanje. Ovo je normalno. Više pojedinosti.

Colic u bebi. Koji je razlog i kako pomoći?
Dijete koče nekontrolirano, maha rukama, nagnječe noge, izgleda iscrpljeno i ne znate kako pomoći. Više pojedinosti.

Kako se okupa novorođenče
Svakodnevno kupanje novorođenčeta je važna komponenta dječje osobne higijene. Više pojedinosti.

Novorođena skrb u prvim danima života

Novorođenčad, poput ratnika iz bajki, raste po skokovima i granicama.

Novorođenče

Neposredno nakon rođenja djeteta, liječnici u porodničkoj bolnici preuzmu kontrolu, a zatim u dječju kliniku. Unatoč tomu, mlade majke imaju puno pitanja. Kakve testove i ispite provodi dječak u bolnici? Kada trebaš otići u dječju kliniku? Što ako se beba razbolije? Kako se brinuti za pupčanu ranu? Na ovim i drugim pitanjima naći ćete odgovore u ovom odjeljku.

Važno je zapamtiti da mlada majka nije sama u njezinoj zabrinutosti i može u svakom trenutku tražiti savjete i pomoć liječnicima. Prema planu planiranih pregleda i medicinskih pregleda novorođenčadi, naučit ćete iz materijala ove rubrike.

Danom otpuštanja majke i djeteta iz rodilišta, informacije o djetetu odlaze u dječju kliniku. Idućeg dana, dijete pedijatar može posjetiti mrvice - ti posjeti nazivaju se pokroviteljstvom novorođenčadi. Koliko će takvih posjeta biti u prvom mjesecu nakon rođenja, zašto su potrebni, zašto, pored pedijatarskog odjeljenja, posjetiteljica koja vas posjećuje, posjetit će vas i ono što bi trebala podučiti mladoj majci - o tome razgovaramo i u stupcu Zdravlje novorođenčeta.

Nakon što je beba starog jednog mjeseca, roditelji će morati ići na prvi klinički pregled poliklinike. Što liječnici trebaju pokazati dijete, stručnjaci će reći časopisu "Sretni roditelji". Uz ispite, dijete će morati proći kroz niz pregleda: ultrazvučno skeniranje trbušne šupljine, srca, zglobova kuka i mozga. Ovaj cijeli dugi popis je neophodan kako bi se na vrijeme otkrili urođeni problemi koji se mogu pojaviti tijekom prve, najodgovornije godine života djeteta. Kako se pripremiti za posjet klinici i zašto dijete treba određene preglede, također kažemo u ovom odjeljku.

Već u prvom mjesecu života beba će morati proći prva cijepljenja, pa se problem cijepljenja suočava s roditeljima neposredno nakon rođenja djeteta. Na pitanje hoće li cijepiti djecu do godinu dana, stručnjaci će odgovoriti na naše naslove. Uostalom, prva cijepljenja za bebu mogu se obaviti već u bolnici: protiv hepatitisa B i tuberkuloze (BCG). Bez obzira na to kako roditelji liječe cijepljenje, liječnici vjeruju da je to jedini pouzdan način za sprječavanje mnogih ozbiljnih infekcija. Zašto se većina stručnjaka slaže oko ovog mišljenja, razumjet ćete iz članaka u odjeljku Zdravlje novorođenčadi.

Roditelji će također naučiti kako se nositi s najčešćim zdravstvenim problemima novorođenčadi: groznica, prehlada, kolika i dysbakterijusa.

Novorođenče

Gel za zubljivanje: važne informacije i pregled sredstava

Članak čitanja 9447 osoba / Recenzije (0)

Indikacije za uporabu i mehanizam djelovanja. Način djelovanja gelova. Kontraindikacije gelovi za desni. Mišljenje liječnika o upotrebi gela za zube.

dobivanje zuba

Članak glasi 4708 osoba / Recenzije (0)

U kojoj dobi se pojavljuju prvi zubi? Kako utvrditi da dijete diže? Kojim redoslijedom pojavljuju se zubi? Kako.

Otitis u djeteta: prva pomoć i liječenje

Članak glasi 30798 osoba / Recenzije (0)

Kako se javljaju otitisni mediji? Simptomi i znakovi otitis. Kako odrediti otitis u djeteta. Što učiniti ako dijete ima bol u uhu. Kada trebate zvati.

Temperatura dojenčadi: što učiniti?

Članak čitanja 16313 osoba / Recenzije (0)

Normalna tjelesna temperatura u dojenčadi. Kako mjeriti temperaturu novorođenčeta. Ako nema termometra. Kada početi srušiti temperaturu.

Dijete pljuje: varijante norme i uzrok zabrinutosti

Članak glasi 18612 ljudi / Recenzije (0)

Zašto dijete regurgitirati? Varijante norme. Regurgitacija kao simptom patologije: što tražiti. Skala za određivanje intenziteta.

Proljev (proljev) u djeteta: uzroci, liječenje, što roditelji mogu pomoći

Članak glasi 4128 osoba / Recenzije (0)

Normalna stolica za bebe. Znakovi i simptomi proljeva. Uzroci proljeva u novorođenčadi. Opasnost od proljeva u dojenčadi. Što može učiniti.

Zatvor u novorođenčadi: uzroci, liječenje

Članak čitanja 3633 osoba / Recenzije (0)

Zatvor u djeteta: što je zatvor - normalni pokazatelji i odstupanja od norme. Uzroci zatvora u novorođenčadi. Kako pomoći djetetu.

Koliko treba beba spavati

Članak glasi 8145 ljudi / Recenzije (0)

Dnevna potreba za djecom u snu, ovisno o dobi. Ključni zvučni uvjeti za spavanje. Video upute. Kakvu poziciju trebaju beba beba?

Pucaj u djetetu

Članak glasi: 25291 osoba / reference (1)

Prljavština u bebama pojavljuje se po prvi put mjeseci života. Bolest je uzrokovana gljivicom Candidi albicans. Ova gljiva postoji u gotovo svima.

Dijaza djece

Članak glasi 7064 ljudi / Povratne informacije (2)

Dijateza, u stvari, nije bolest nego granična stanja tijela, tendencija bolesti. Već je poznato da postoji veliki dio.