Tjedna trudnoća

Liječenje

Tjedan trudnoće 17.05.2014

Vjeruje se da trudnoća do ovog datuma još nije odgođena. No, ona nedostaje za desetinu trudnica. Koji su uzroci trudnoće odloženi do 42 tjedna.

Tjedan trudnoće 17.05.2014

Sigurno ste već iscrpljeni od uzbuđenja: prošao je četrdeseti tjedan, uopće nema rođenja! To se događa, pogrešno u proračunima. No, čak i ako razlog nije slučaj, do 42 tjedna još uvijek je u normalnom rasponu.

Tjedan trudnoće 16.05.2014

Ako vaše dijete sigurno zastao i čekao do njegovanog danas, njegova dužina je 53 cm, a težina može biti veća od tri i pol kilograma. U usporedbi s prošlim tjednom.

Tjedan trudnoće 16.05.2014

Do ovog tjedna dijete ima vremena da stekne težinu do tri i pol kilograma i doseže duljinu do 52 cm. Već zauzima položaj koji ostaje do rođenja - vodeći dio na dnu zdjelice.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Možda ćete očekivati ​​da ćete se roditi ovaj tjedan. Iako priroda zna bolje. Glavna stvar je da u ovom trenutku vaše dijete je već prilično punopravno. Vjeruje se da je rođenje nastalo u razumnom vremenu.,

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Ako beba čeka datum rođenja, znajte: on i dalje raste. I do 37. tjedna može lako doći do tri kilograma težine i duljine do 49 cm.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Još jedan tjedan iza. Tjelesna težina djeteta raste do 2800 grama, a duljina uspijeva rasti još jedan centimetar malo. Volumena bebe također su postala veća: promjer glave do 87,7 mm, grudi - 91,8, trbuha - 94,8 mm.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

U tjedan dana beba će se smatrati punim radnim vremenom. No, preostalo vrijeme on nastavlja rasti. Do 35. tjedna njegova rasta doseže 46 cm, a težina - od 2300 do 2700 grama.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Osam i pol mjeseci, 34 tjedna. Težina djeteta je već više od dva kilograma - oko 2200 g. U dužini - 45 cm.

Tjedan trudnoće 14.05.2014

Sada je dijete prisiljeno uzeti "oblik klica". Njegova glava je malo nagnuta prema prsima, a ruke i noge su pritisnuti na tijelo. Sada je postao više, a mjesto za slobodno rastezanje u svojoj "kući" nije dovoljno.

trudnoća

Što je trudnoća?

Pojava djeteta nije samo značajan događaj u životu žene, najvažnija i dugo očekivana. Uostalom, devet mjeseci, buduća majka nosi svoju malu krv pod srcem, priprema za njegov izgled, misli, čudesa tko će biti - hrabri branitelj ili lijepa princeza.

Trudnoća je poseban uvjet ženskog tijela kada se dijete razvije u maternici. Do deset pasivnih tjedana, uobičajeno je zvati embrij, a jedanaesti - fetus. U prosjeku, trudnoća traje 280 dana ili četrdeset tjedana od datuma posljednjeg menstruacije.

Ali pojavu djeteta prethodi dugo razdoblje čekanja i strpljenja. No, svi neće odmah znati da očekuju dijete. Mnogi ljudi to pogađaju nakon nekoliko tjedana. Drugi doživljavaju znakove trudnoće u prvom tjednu. Tako čekaju dijete. U svakom slučaju, trudnoća je najljepše vrijeme u životu žene. Uostalom, u ovom trenutku njezina prirodna ženstvenost, milost i nježnost, ljubaznost i osjetljivost doista su otkriveni. Trudnica je posebno lijepa. Takve briljantne i goruće oči, prirodno rumenilo i prekrasni obrisi likova neće moći reproducirati bilo koji umjetnik, fotograf ili stilist. Ova je ljepota karakteristična samo za buduće mame.

uzroci

Trudnoća dolazi kada gnojidba jajeta od strane spermija nastaje. Najpoželjnije razdoblje za začeće je drugi ili treći tjedan menstrualnog ciklusa tijekom ovulacije.

Simptomi trudnoće

Znakovi trudnoće podijeljeni su u tri velike skupine:

 • Upitan. To znači da su znakovi takvi da se mogu primijeniti ne samo na trudnoću, već i na druge bolesti i stanja. Također, ovi simptomi su karakteristični za lažnu trudnoću - stanje čudno za žene koje jako žele imati djecu. U ovom slučaju, mahnito čekaju potvrdu svoje trudnoće da im tijelo daje lažne znakove;
 • Mogući. Ova skupina uključuje prve simptome trudnoće. Oni su vrlo individualni. Stoga ih neke žene doživljavaju, dok ih drugi ne osjećaju.
 • Pouzdana. Ovi se znakovi osjećaju malo kasnije od prethodnih. Ali su 100% točni i pokazuju ženi da je već u lijepoj fazi nošenja djeteta.

Za sumnjive znakove trudnoće može se pripisati čisto osobne osjećaje same žene. Slični simptomi mogu biti tipični ne samo za trudnoću, već i za druge bolesti.

Ovi simptomi uključuju:

 • Povraćanje ili mučnina;
 • Promjene u okusu i apetitu;
 • Netolerancija mirisa - duhana, alkoholnih pića, alkohola i drugih;
 • Promjene u ponašanju žena - pospanost, glavobolja, raspoloženje se mijenja nekoliko puta dnevno, razdražljivost i tako dalje;
 • Česti mokrenje čak i uz normalnu potrošnju vode;
 • Povećanje, oticanje mliječnih žlijezda;
 • Promjena boje kože na licu, pojava dobnih mrlja;
 • Promijenite osjetljivost i boju bradavica;
 • Pojava vertikalne linije, koja uvjetno dijeli trbuh na dva jednaka dijela.

Vjerojatni znakovi trudnoće uključuju specifičnije simptome. Prije svega to je pregled ginekologa. Ako postoje simptomi, ali ne postoji trudnoća, onda se u tijelu žene razvija ozbiljna bolest koja zahtijeva hitno liječenje.

Mogući znakovi trudnoće uključuju:

 • Nedostatak menstruacije;
 • Izolacija mlijeka ili kolostruma od šišmiša;
 • Cerviks, vagina, vanjska pljeva tijela stječu određenu "cijanozu".
 • Povećanje maternice, omekšavanje, asimetrija. Jasno je da se ti simptomi mogu vidjeti samo na pregledu liječnika;
 • Pozitivni laboratorijski test koji pokazuje povećanje razine hCG (humanog korionskog gonadotropina) u krvi.

Prva razdoblja trudnoće kombiniraju oba sumnjive znakove i vjerojatne. Ali opet, valja napomenuti da mnoge žene ne primjećuju svoj poseban položaj u gotovo cijelom prvom tromjesečju. To je zbog činjenice da se ne pojavljuju svi znakovi. Na primjer, menstruacija se ne zaustavlja, ali, kao što znate, žene prvo na kritičnim danima ili njihovoj odsutnosti primijetite da nešto nije u redu. Grudi općenito ne mogu odgovoriti na hormonalne promjene u tijelu. Mučnina i povraćanje također ne mogu biti prisutni. Ali neobične preferencije okusa, promjene u apetitu možda se uopće ne pojavljuju tijekom cijelog trajanja trudnoće. Stoga, za točnu dijagnozu trudnoće, pregled liječnika, HCG test, ultrazvučni pregled i tako dalje su potrebni.

Značajni znakovi trudnoće su oni simptomi koji dokazuju upravo ono što je fetus u maternici. To uključuje:

 • Osjećaj fetusa kroz zid abdomena. Žena također može osjetiti pokret, pokret djeteta iznutra. Ove osjećaje karakteriziraju treći trimestar trudnoće, kada je fetus gotovo potpuno formiran;
 • Slušanje beba otkucaja srca;
 • Detekcija bebe ultrazvučnim pregledom maternice.

Dijagnoza bolesti

Liječnik može dijagnosticirati trudnoću na temelju sljedećih simptoma:

 • Žalbe žena - odgođena menstruacija dulje od sedam dana, mučnina i povraćanje, osobito u jutarnjim satima, slabost, pospanost, bol u dojkama, oticanje bradavica;
 • Pri provođenju kućnog testa trudnoće i dobivanje pozitivnog rezultata. Dodatno, laboratorijska analiza može se provesti kako bi se odredila razina hCG (humani korionski gonadotropin) u krvi. To točno pokazuje točno je li došlo ili nije bilo trudnoće;
 • Na temelju podataka inspekcijskih na ginekologa - maternice proširenja, omekšavanja, asimetrije i druge slične simptome;
 • Pri obavljanju ultrazvuka zdjeličnih organa.

Metode liječenja

Da bi vaša beba vidjela ovaj svijet zdravo i sretno, morate se pridržavati sljedećih savjeta i preporuka tijekom trudnoće:

 • Prije svega, treba planirati trudnoću. To stvara najbolje i najpovoljnije uvjete za koncepciju i razvoj bebe. Ne samo da žena treba podvrći medicinskim istraživanjima i testovima, već i budućem ocu. Par može dobiti posebnu prehranu, tijek uzimanja vitamina i tako dalje;
 • Screening za TORCH infekciju. Buduća majka mora biti testirana na toksoplazmozu, kao i prisutnost protutijela protiv virusa rubeole, studije o virusu herpesa i tako dalje;
 • Sukladnost s pravilima racionalne, zdrave i pravilne prehrane. U ovom trenutku morate ostati. Mnoge žene tijekom tako lijepog razdoblja, dopuštaju da "jedu bočno". Sretni su što jedu ono što je bilo pod tabuom: kolači, sladoled, kolači, knedle i tako dalje. Oni opravdavaju tako glupu apetit jedući sada za dvoje. No, svi liječnici, bez iznimke, primijetiti da brašno i obilje slatke negativno utječu na bebu. Od prekomjernog tijesta, slatko u maminoj prehrani, dijete se oporavlja i doseže velike veličine. Bit će to ozbiljna komplikacija kod rođenja. No, kako bi dijete rođeno snažno i zdravo, trebate konzumirati više vitamina i minerala. Treba napomenuti da se trebate pridržavati režima, pokušati jesti za sat i ne nadjačati svoje tijelo, što radi za dva u takvom razdoblju. Ne zaboravite i na tjelesnu aktivnost. Sada postoji velika raznolikost tečajeva za trudnice - i Pilates, te yoga i istezanje. Usput, obavljanjem takvih seta vježbi, ne samo da ćete se ne oporaviti tijekom trudnoće, nego ćete i sami pomoći u porodu. Uostalom, ako je tijelo napeta, bit će dobro raspoloženje, tada će biti puno lakše rađati;
 • Redovite konzultacije i promatranje u opstetričarku-ginekologu;
 • Stroga poštivanja pravila osobne higijene. Tijekom takvog perioda nije preporučljivo obojiti kosu, koristiti previše "kemijske" sredstva za kosu, tijelo, lice i tako dalje. Također je nepoželjno probati novu kozmetiku;
 • Cipele i odjeću trebaju biti što udobnije. Ne stezne nikamo, ne stisne, ne ometa kretanja i tako dalje. Cipele se ponajprije birati bez peta i klinova, kako ne bi pretjerano obuzdali kralježnicu i donjeg dijela leđa, što je tijekom trudnoće i stalno prisutan pritisak;
 • Psihološka priprema za porođaj i podršku. Buduća majka u tako presudnom vremenskom razdoblju vrlo je ranjiva. Na njega se lako utječe negativna mišljenja, nadražena. Važno je u tom razdoblju riješiti sve probleme na sebi, kako bismo ga zaštitili od nevolja što je više moguće. Ako je žena previše zabrinuta da to može imati negativan utjecaj ne samo na nju, već i na bebu, trebali biste kontaktirati psihologa ili psihoterapeuta.

Napredovanje trudnoće to je

Progresivna trudnoća je trudnoća koja se razvija i dijete zadovoljava fiziološke norme. To jest, njegov razvoj nastaje prema utvrđenom "planu" prirode.

Progresivna trudnoća - što to znači

Dijagnoza "progresivne trudnoće" se vrši u bilo kojem trenutku trudnoće, međutim, postoje njegove sorte:

 1. Progresivna trudnoća maternice - trudnoća koja nema patoloških abnormalnosti i razvija se u maternici.
 2. Progresivna ektopična trudnoća - proces oplodnje bio je uspješan, ali jaje nikad nije ušlo u šupljinu maternice, zalijepljeno u jajovodu. Ovo stanje nije normalno: trudnoća je prekinuta.

Znakovi progresivne trudnoće

Sljedeći znakovi karakteristični su za progresivnu trudnoću maternice.

U ranim fazama:

 • Nedostatak menstruacije;
 • Promjene raspoloženja zbog hormonalnih promjena;
 • Promjene u preferencijama ukusa se promatraju;
 • razdražljivost;
 • pospanost;
 • Povećan osjećaj mirisa;
 • Povišenje temperature, ali ne više od 37,2;
 • Znakovi mučnine, ali bez gag reflasa;
 • Bol u dojkama i boli kada dodiruju bradavice;
 • Pozitivan test trudnoće ili krvni test za hCG.

Samo ginekolog može potvrditi ili uskratiti eventualnu trudnoću.

Simptomi rane trudnoće uterusa identični su patološkom ectopičnom trudnoći. Možete ih razlikovati u kombinaciji s laboratorijskim testovima i ultrazvukom.

Ektopična trudnoća je prijeteći uvjet za zdravlje i život žene.

Znakovi progresivne trudnoće uterusa kasnije:

 1. Aktivno kretanje fetusa.
 2. Povećanje trbuha, prema trajanju gestacijskog razdoblja.

Napredovanje trudnoće provodi se pod nadzorom liječnika, kako bi se spriječio razvoj neželjenih učinaka.

Rana dijagnoza

Kako bi se potvrdila dijagnoza "trudnoće" potrebno je podvrći niz dijagnostičkih postupaka, jer se početni znakovi trudnoće mogu zbuniti:

 • s predmenstrualnim sindromom;
 • s menopauza;
 • s ektopičnom trudnoćom.

Potrebni testovi

 • krvni test za hCG je hormon koji proizvodi korionsko tkivo nakon embrionalne implantacije. Niski hCG može biti znak abnormalne trudnoće. Analiza se odnosi na metodu imunološkog ispitivanja enzima, gdje otkrivaju kvantitativni sadržaj hormona;
 • analiza urina za hCG, koristi se u izvanrednoj situaciji radi potvrđivanja ili opovrgavanja trudnoće. Metoda je kvalitativna, koristeći neophodni reagens.

Liječnički pregled

Ispitivanje u ginekološkom uredu zbog sumnje na trudnoću standardni je postupak. Liječnik provodi razgovor s pacijentom kako bi prikupio anamnezu.

Vaginalni pregled obavlja se na ginekološkoj stolici:

 • u ogledalima: promjena boje cerviksa (označena cijanoza), tjesnac je zatvoren;
 • palpacija maternice - površna i unutarnja. Uvećano uterus ukazuje na moguće trudnoće, što može potvrditi liječnik s ultrazvukom.

Progresivna trudnoća koja se razvija u šupljini maternice potvrđuje rezultati ultrazvuka - transabdominalni i vaginalni. Vaginalna metoda primjenjuje se na razdoblje od najviše 10 tjedana.

Ono što se može vidjeti u ultrazvučnom uređaju:

 • mjesto korpus luteuma;
 • prisutnost / odsutnost jaja i njegov položaj;
 • pored toga: struktura i echogenicitet jajnika, struktura maternice, fibroida (ako je prisutna) i ciste (ako postoje).

Ultrazvučna dijagnoza apsolutno potvrđuje hoće li trudnoća napredovati i na koju vrstu pripada.

Istraživanje također otkriva abnormalni razvoj fetusa u ranim fazama.

Progresivna trudnoća nakon mini-abortusa

Mini pobačaj - uklanja fetus u ranoj fazi trudnoće zbog medicinskih razloga ili tijekom neželjenih trudnoća. Provodi se pomoću hormonalnih tableta lijekova i pomoću vakuum aparata najkasnije 6 tjedana trudnoće.

Nažalost, u nekim slučajevima, nakon pobačaja, trudnoća napreduje.

Što progresivna trudnoća maternice nakon mini-abortusa znači?

To znači da prestanak trudnoće u ranoj fazi nije uspio zbog čega fetus ili njegovi dijelovi i dalje rasti u šupljini maternice. S takvom dijagnozom, prekid mora biti dovršen.

 • ne kvalificirani liječnici (osobito kada provode vakuum mini pobačaj);
 • nepravilno doziranje lijeka;
 • nepoštivanje režima droga ili odbijanje njihova korištenja;
 • dobro zdravlje majke;
 • "Želja" fetusa da živi.

Moguće posljedice

Razvoj trudnoće nakon neuspješnog mini pobačaja javlja se u ne više od 5% ženskog dijela populacije, ali ovo stanje prvenstveno utječe na ženu.

 • endometritis;
 • Purulentna infekcija maternice;
 • sepsa;
 • Bakterijski šok;
 • U slučaju odgođenog liječenja za pomoć - uklanjanje maternice uslijed razvoja krvarenja i upale;
 • Pri odlučivanju o održavanju trudnoće, jake malformacije fetusa često su nespojive s životom.

Progresivna trudnoća - ektopična

Progresivna ektopična trudnoća je "osuđena" trudnoća, jer se njegov razvoj pojavljuje u 95% slučajeva u jajovodu, a preostalih 5% u trbušnoj šupljini, čiji razvoj prestaje tijekom 8-9 tjedana.

Ectopična trudnoća je strašna dijagnoza za žene koje idu u san o majčinstvu, ali kašnjenje u ovom slučaju vrijedi za život i zdravlje majke.

Znakovi progresivne ektopične trudnoće slični su prijetnji prekida, kao i drugih patoloških promjena:

 1. Uočavanje nakon 6 tjedana trudnoće od prvog dana posljednje menstruacije;
 2. Rezanje boli u trbušnoj šupljini i donjem dijelu trbuha.
 3. Bolovi u grčevima.

Moguće je dijagnosticirati ektopijski proces nakon ultrazvuka.

 • Genitalne infekcije (STD);
 • Neplodnost (primarno);
 • Patologija zdjeličnih organa;
 • Hormonska neravnoteža;
 • Česta promjena seksualnih partnera;
 • Kasna trudnoća.

trudnoća

Čak i žene koje već imaju dijete ili djecu, sljedeća trudnoća može predstavljati puno iznenađenja. Prva trudnoća obično uzrokuje mnoga pitanja, sumnje i tjeskobe.

To je normalni fiziološki proces, tijelo žene po prirodi stvorene za poslanje nošenja djeteta. No, u isto vrijeme, osobitosti trudnoće mogu se značajno razlikovati kod različitih žena, pa čak i druga druga trudnoća može se značajno razlikovati od prvog.

Za buduću majku, kao i njezin suprug, vrlo je važno razumjeti što je normalno u ovoj situaciji i što je alarmantan simptom, kako se ne bi uzalud panici, ali u slučaju stvarne prijetnje na vrijeme tražiti pomoć.

Opće informacije

Različite žene će na različite načine saznati o početku trudnoće. Netko ga planira, veseli se rođenju novog života, pokreće se testom u prvim danima kašnjenja.

Netko ima sumnje povezane s odgođenim menstruacijom, jutarnom mučninom, pojavom neobičnih okusa i drugih znakova, a potvrđuju se na recepciji kod ginekologa.

Ponekad trudnoća ide nezapaženo sve dok ne bude kasno razdoblje, kada počinju pokreta fetusa.

Što prije žena uči o trudnoći i okreće se specijalistima koji će provoditi svoje rukovodeće društvo, to bolje.

To će omogućiti pravovremenu prilagodbu načina života, proći sve važne ispite, eliminirati što je više moguće ili minimizirati postojeće prijetnje.

U nekim slučajevima, anketa otkriva indikacije za prestanak trudnoće, au ranoj fazi efekti takve intervencije bit će najmanje traumatični.

Dakle, svaka žena koja živi seksualno treba znati o znakovima trudnoće.

Ispitivanje krvi iz vena u hormon hCG omogućuje dijagnosticiranje trudnoće 7-10 dana nakon oplodnje, obično se pribjegavaju onima koji čekaju, nemojte čekati taj događaj.

Ako se žena koristi za mjerenje bazalne temperature i održavanje rasporeda, tada se može naučiti o koncepciji podizanjem temperature na 37 i više.

Odgođena menstruacija je najkarakterističnija znak trudnoće, ali može biti uzrokovana i drugim uzrocima.

S prekidima menstrualnog ciklusa zakašnjenja se mogu zanemariti, au rijetkim slučajevima krvarenje se ne zaustavlja kada dođe do trudnoće, ali to je anomalija koja obično ukazuje na prijetnju prekida.

Toksikoza, naročito u obliku jutarnje mučnine, čest je suprug trudnoće, ali ne pate od svih žena.

Bol u mliječnim žlijezdama i bradavicama (može ukazivati ​​na blizinu menstruacije), pigmentaciju bradavica, oslobađanje kolostruma.

Brada bradavica može biti znak PMS-a, normalne trudnoće ili bilo koje patologije, pa taj simptom nije dovoljno informativan.

Rijetko, kada se oplođeno jaje uvodi u maternicu, pojavljuje se takozvano krvarenje implantata, oskudno i kratkotrajno.

Test trudnoće će vam pomoći riješiti mnoge sumnje, postoji mnogo njih. Ako postoje znakovi trudnoće, a rezultat ispitivanja je negativan, to je vrijedno ponavljanja nakon preporučenog vremenskog intervala.

A ako su sumnje potvrđene, možete otići do ginekologa, registrirati se i slijediti sve njegove preporuke.

Optimalno vrijeme za registraciju je 6-12 tjedana, u ranijim razdobljima rutinska inspekcija neće otkriti ništa, a intervencije su nerazumne. Iznimka su složeni slučajevi kada se mjere iz očuvanja trudnoće trebaju uzimati od prvog dana.

Od trenutka registracije i do 20 tjedana mjesečni posjeti ginekologu potrebni su ako trudnoća nastavi normalno.

20-32 tjedna - razdoblje kada trebate proći pregled svaka 2 tjedna. 32-40 tjedana - potrebno je tjedno zapažanje.

Sve promjene u zdravlju, simptomi anksioznosti, razlog su neplaniranog liječenja ginekologu.

Tijekom normalnog tijeka trudnoće, tijekom prvog pregleda pregledavaju se genitalije i žlijezde mliječne žlijezde, visina, težina, veličina zdjelice, mjerenje krvnog tlaka, provođenje vaginalnih pregleda, uzimanja razmaza.

Također, bolesnik je poslan na pregled uskim stručnjacima, analizama i hardverskim istraživanjem.

Razgovarajmo o poteškoćama

Održavanje složene trudnoće ima svoje osobine. U takvim slučajevima potrebno je pažljivije promatranje:

 1. Zakašnjela trudnoća (žena iznad 35 godina) - potrebni su dodatni testovi za kromosomske abnormalnosti, povećava se rizik od pobačaja, a postoji više indikacija za carski rez.

 • Prisutnost kroničnih bolesti bubrega, srca i krvnih žila, drugih neugodnih (ne-reproduktivnih) patologija. Paralelno s promatranjem, ginekolog zahtijeva stalni nadzor stručnjaka relevantnog profila - nefrologa, kardiologa, endokrinologa i drugih. Rizik od abnormalnosti fetusa raste, pa su potrebna dodatna ispitivanja.

 • Uobičajena pobačaja u povijesti. U takvoj situaciji, hospitalizacija i spavanje često se pokazuju od prvog dana trudnoće, sve mjere poduzimaju kako bi se očuvala.

 • Rhesusov sukob - pravovremena dijagnoza, redoviti testovi, potporna terapija su važni.

 • Određivanje trudnoće - potrebna je hospitalizacija, stalni nadzor stručnjaka i donošenje odluke o izvedivosti stimulacije rada.
 • Sljedeći slučajevi također zahtijevaju pozornost stručnjaka:

  Bilo koji neuobičajeni uvjeti, nelagoda trebaju biti prijavljeni liječniku. On će potaknuti najviše benigne metode koje će smanjiti nelagodu i smiriti ako su takve manifestacije u trudnica normalne.

  Analize i ankete

  Tijekom razdoblja trudnoće, žena mora proći mnogo testova, čak i sa svojim normalnim tečajem, a ako postoje bilo kakve komplikacije, njihov se popis širi.

  Ministarstvo zdravstva preporučuje takve preglede:

  1. 5-12 tjedana. Krvni testovi za skupinu i Rh faktor, razinu hemoglobina, biokemijski sastav, zgrušavanje, infekcije; STI swabs, urinalysis.

 • 11-13 tjedana. Preporuča se test krvi za otkrivanje fetalnih malformacija, nadopunjen ultrazvukom, a to su komponente prvog perinatalnog pregleda.

 • 14-20 tjedana. U nekim slučajevima je propisano ponavljanje složenog pregleda, a krv se također testira za analizu u sklopu trostrukog testa Down sindroma.

 • 16 tjedana. Optimalno vrijeme za ponavljanje testova krvi i urina. Posebna se pozornost posvećuje razini hemoglobina i sadržaja proteina u urinu, tijekom tog razdoblja obično se razvija anemija i pijelonefritis. Ako se identificiraju ozbiljne abnormalnosti, propisuje se odgovarajuće liječenje, često s hospitalizacijom, a testovi se provode redovito, dok se indikatori normaliziraju.

 • 25 tjedana Analiza mokraće.

 • 28 tjedana. Ispitivanje krvi i urina.

 • 30 tjedana. Većina analiza izvedenih tijekom postupka registracije se ponavlja, izdaje se mjenjačka kartica.
 • Nadalje, test urina dan je prije svake posjete ginekologu.

  Uz laboratorijske testove, prilikom registracije potrebno je podvrći EKG. Također preporučuje se 3-5 puta tijekom trudnoće podvrgnuti ultrazvuku:

 • 11-12 tjedana: prvi pregled za fetalnu patologiju;

 • 22 tjedna: procjenjuje se fetalna veličina, stanje placente i unutarnji organi;

 • 32 tjedna: Doppler za procjenu funkcije posteljice;

 • 36-38 tjedana: ultrazvuk je indiciran za nisku placentaciju. Identificiraju se veličina i položaj fetusa, procjenjuje se protok krvi, procjenjuje se vrijeme tijeka rada, otkrivaju se indikacije za carski rez.
 • Polazeći od 36 tjedna, na svakom pregledu, provodi se kardiotokografija radi proučavanja srčane aktivnosti fetusa i utjecaja kontrakcija maternice na nju.

  Bolesti i zdravstveni problemi

  Na žalost, tijekom trudnoće žena nije imuna od bolesti. Opterećenje na svim organima raste, što može izazvati pogoršanje postojećih i nastajanje novih bolesti.

  Oni mogu utjecati na različite organe, bolesti reproduktivnog sustava su ispunjene prekidom trudnoće, druge bolesti kompliciraju njegovo putovanje i mogu negativno utjecati na razvoj fetusa.

  Situacija je komplicirana činjenicom da je trudnoća kontraindikacija za korištenje mnogih konvencionalnih lijekova.

  U pozadini oslabljenog imuniteta i hormonalnih promjena mogu se razviti bakterijske bolesti vagine, pune infekcije amnionske tekućine, abnormalnosti fetusa i pobačaja.

  Parazitske bolesti - helminjasija, toksoplazmoza - vrlo su opasne za dijete. Herpes virusi, hepatitis, otkriveni u tijelu trudnice - vrlo ozbiljan problem.

  Mnogi problemi povezani s kršenjem probavnog trakta i ekskretornih sustava - žgaravica, zatvor i proljev.

  Razne prehlade, respiratorne bolesti, od kašlja i rinitisa do sinusitisa, bronhitisa zahtijevaju hitan liječenje pod nadzorom liječnika.

  Tijekom trudnoće opterećenje bubrega raste, postaje osjetljivije na infekcije, jedna od najčešćih bolesti je gestacijski pijelonefritis.

  Često kardiovaskularni sustav pati, postoji tahikardija, povećanje ili smanjenje tlaka, varikozne vene.

  Osnovna znanja o trudnoći, njezini simptomi, vrijeme, karakteristike toka pomoći će ženi da adekvatnije procijeni svoje stanje.

  Ali bez redovitog promatranja ginekologa i ispitivanja uskih stručnjaka tijekom tog razdoblja nije dovoljno, osobito ako postoje komplikacije.

  Fiziološka trudnoća i njegove prateće promjene u tijelu

  Trudnoća je fiziološki proces razvoja ženskog tijela oplođenog jajašca, počevši od trenutka oplodnje jajne stanice (ženske spolne stanice) sazrijevale u jajniku (sperma) (muškom spolnom stanicom).

  Fiziološka trudnoća traje prosječno 10 mjesečnih mjeseci (1 lunarni mjesec - 28 dana), tj. 40 tjedana ili 280 dana. Cjelokupni period trudnoće obično se dijeli na trimestore. Prvo tromjesečje počinje oplodnjom i završava u 12-13 tjedana, drugi kraj 28 tjedana, a treći trimestar trudnoće završava u istom razdoblju, završavajući porod.

  Gnojidba se najčešće pojavljuje u ampuli jajovode koja je okrenuta prema jajniku. Zahvaljujući ritmičkim kontrakcijama jajovoda, oplođeno jaje prelazi u utornu šupljinu. Tijekom ovog napredovanja uzduž jajovode, stanica jajne stanice pretvara se u višestanični embrij (jajna stanica), gusto obrubljen osjetljivim cvijetima - uz njihovu pomoć pričvršćena je na sluznicu koja oblaže unutarnju površinu maternice. Od trenutka privrženosti sluznici maternice počinje stvaranje embrija, a zatim fetus, praćeno restrukturiranjem svih funkcija i sustava ženskog tijela. Na mjestu vezivanja embrija vilusa širi se veličanstveno i formira tzv dječje mjesto ili placentu, povezanu s fetusom pupčanim vrpcom. Kroz placentu od majke kroz krvne žile pupčane vrpce, hranjive tvari i kisik se isporučuju u fetus, uklanjaju se metabolički proizvodi. Funkcionalne promjene u tijelu trudne žene su inherentno prilagodljivi odgovori koji pružaju povoljne uvjete za razvoj fetusa.

  Dijagnoza rane trudnoće. Mogućnost trudnoće može se i trebala pretpostaviti u svakoj ženi u dobi trudnoće koja nije na vrijeme imala menstruaciju ili imala amenoreju (odsutnost menstruacije) u procesu redovitog seksualnog života. Dakle, prvi znak trudnoće obično je odsutnost menstruacije u odgovarajuće vrijeme. Nekoliko dana nakon početka menstruacije, većina žena ima mučninu, pa čak i povraćanje. Obično povraćanje javlja jednom ili dvaput dnevno, ujutro, odmah nakon izlaska iz kreveta, ali nije tako jaka da izaziva vidljivi metabolički poremećaj. Često mokrenje je također uobičajeno kod žena koje nisu trudne u predmenstrualnoj fazi. Međutim, u trudnicama je vidljiviji i može dati prvi znak da je došlo do koncepcije. Promjene u žlijezdama mliječne žlijezde također su zabilježene od samog početka trudnoće i posebno su vidljive u prvim trudnicama. Obično žena osjeća neko istezanje mliječnih žlijezda, njihovu bol. Natečene otvore obodne žlijezde oko bradavice mogu se protezati prema gore, stvarajući tzv. Montgomeryove tuberkule. S dovoljno svjetlosti, oteklina površinskih vena, osobito onih koje idu oko bradavice, postaje vidljiva. Dojka gubi svoju uobičajenu mekoću i u njemu možete osjetiti niti natečenih žljezdanih kanala, ide od periferije do bradavice poput igala u kotaču. Nakon 14 tjedana pojavljuje se iscjedak iz bradavice, koji napreduje dok se trudnoća razvija, a mliječne žlijezde znatno povećavaju veličinu. Nakon 16 tjedana, vidljiva je pigmentacija bradavica, posebno izražena u tamnim ženama.

  Od oko 12 tjedana, a u tankim ženama malo ranije, kroz prednji trbušni zid možete osjetiti donji dio maternice koji se približava donjem rubu pupka u 20 tjedana, a na 36 - do xiphoidnog procesa strijca.

  Kontracepcijske žene slave pokrete fetusa prije onih koji prvi put postaju trudni. Bivši obično primjećuje perturbacije između 16. i 18. tjedna, a potonje između 19 i 21. Podaci o tim senzacijama mogu biti vrlo važni za određivanje trajanja trudnoće i nadolazeće isporuke pa žena treba pokušati sjetiti točan datum fetalnih pokreta.

  Postoje posebne metode za dijagnozu trudnoće. U sumnjivim slučajevima žena može uspostaviti trudnoću pomoću brzih testova trudnoće prodanih u ljekarnama ili provođenjem imunološkog testa za određivanje hormonskog korionskog gonadotropina u predškolskoj klinici. Suvremeni dijagnostički ultrazvučni uređaji omogućuju postavljanje trudnoće u trajanju od minimalno 2-3 tjedna. Točnost dijagnoze povećava se dinamičkim promatranjem, provodeći transvaginalno skeniranje (kada se posebni senzor umetne u lumen vagine i studija se izvodi kao da iznutra).

  Svaka trudnica mora biti registrirana u antenatalnoj klinici i što prije, bolje. Doista, u ranoj fazi trudnoće, ona se i dalje točno sjeća dana posljednje menstruacije, a točnost informacija može se provjeriti tijekom dvogodišnjeg pregleda ginekologa. Osim toga, u tom razdoblju, liječnik mora dobiti osnovne podatke o otkucajima srca, količine krvi tlak, razinu hemoglobina, tjelesne težine, tako da kad se promijeniti na neki kasniji datum mogao biti brzo procijeniti situaciju i, ako je potrebno, bez odgode, poduzeti potrebne mjere, Bilo je u tom periodu, liječnički savjet treba identificirati popratne bolesti unutarnjih organa, kao što su hipertenzija ili srčanih bolesti, peptičkog ulkusa, ili dijabetesa, što u konačnici može imati značajan utjecaj na buduće majke i njezina djeteta i na odgovarajući način modificirati taktiku trudnica.

  Osim toga, primarni medicinski pregled uključuje određivanje tipa krvi, Rh faktor, kao i serološki testovi za sifilis i HIV infekciju.

  Ako je žena stariji od 35 godina, postoji opasnost od kromosomskih abnormalnosti koje mogu dovesti do razvoja raznih malformacija fetusa, bolesti (najčešći je Downov sindrom). U tim slučajevima, liječnik može preporučiti prolaze posebnu ispit - amniocentezu (fine needle punkcija je napravio stijenku maternice i amnionska sac, amnionske tekućine i nastalo je podvrgnut analizi). Osim toga, žene se podvrgavaju ultrazvuku (ultrazvuku), koje vrijede za bilo koje doba (sigurnost je potvrđena brojnim studijama provedenim više od 30 godina diljem svijeta).

  Općenito, trudnoća se može promatrati kao proces dugotrajne tjelesne prilagodbe organizma majke, koji je neophodan kako bi se zadovoljile potrebe rastućeg fetusa, osiguravajući stalnost unutarnjeg okruženja u kojem raste. Stupanj ove prilagodbe u cjelini premašuje potrebe fetusa, stoga postoje značajne rezerve koje omogućuju prijenos stresa ili deprivacije bez značajnih promjena u okolišu fetusa. Svaki sustav ženskog tijela prolazi kroz ozbiljne promjene i testove. Primjerice, do 34. tjedna trudnoće, količina cirkulirajuće krvi se povećava za 30-40%, a zatim se lagano smanjuje. Razina proteina u krvi se smanjuje od 7 do 6 g / l, što uzrokuje smanjenje osmotskog tlaka plazme, zbog čega trudnice imaju tendenciju bubrenja. Ukupni broj leukocita (bijelih krvnih stanica) malo se poveća, ali ESR (stopa eritrocita sedimentacije) u trudnica dramatično se povećava i može doseći 50 mm / sat. Broj trombocita je dvostruko veći. Sadržaj lipida u krvi povećava se od 6 do 9 g / l, uglavnom zbog kolesterola.

  Prosječan krvni tlak, ako ne govori o sklonosti maloj padini usred trudnoće, malo se povećava, što olakšava prijenos kisika od majke do fetusa, povećava se potrošnja kisika. Govoreći o promjenama u vaskularnom sustavu, imamo na umu da se kod trudnica promatra vaskularna dilatacija kože, zbog čega se žena osjeća manje hladno i ponekad se može osjećati lošije tijekom vrućeg vremena. Povećanje protoka krvi u površini vidljivo je na lakatoj strani dlanova u obliku eritema Palmar (crvenilo).

  Kako se trudnoća razvija, kretanje dijafragme je znatno ograničeno i disanje, po prirodi, postaje više prašine. Razina zraka dišnog zraka raste, što smanjuje pritisak ugljičnog dioksida i time olakšava izlučivanje ugljikovog dioksida kroz placentu. Do rođenja, potrošnja kisika povećava se od 10 do cm kocke. za minutu.

  U prvom i drugom tromjesečju trudnoće povećava se protok krvi kroz bubrege, postupno se vraća na početnu razinu do rođenja. Intenzitet bubrežne filtracije (stvaranje urina) povećava se za 50%, vraća se u normalu tek nakon poroda. Također povećava izlučivanje uree i mokraćne kiseline. Kod otprilike 16-20 tjedana trudnoće, bubrežni prag za filtriranje glukoze naglo padne, zbog čega se glukozuri (šećer u mokraći) često pojavljuju u trudnica.

  Dobitak težine trudnice karakterizira značajna pojedinačna fluktuacija, ali u prosjeku tijekom trudnoće žena dobiva 12 kg težine. Jedna trećina dobitka, 4 kg, dobiva se u prvoj polovici trudnoće, a preostala 2/3 (8 kg) - u drugoj. 60% ukupnog povećanja težine uzrokovano je zadržavanjem tekućine uzrokovano nakupljanjem natrija (oko 20 g) zbog povećane lučenja hormona aldosterona. Odgođena voda se raspoređuje na sljedeći način - u krvnoj plazmi 1,3 l; u fetusu, posteljici i amnionskoj tekućini - 2 litre; u maternici i žlijezdama mliječne žlijezde - 0,7 litara i u izvanstanične intersticijske tekućine 2,5 litre. Do rođenja, fetus, placenta i amnionska (amnionska) tekućina zajedno teže oko 5,5 kg. I ta je misa izgubljena nakon rođenja. Preostalih 6,5 kg obuhvaća maternica, povećanje grudi, zadržavanje izvanstanične tekućine (povišena količina krvi, edematska tekućina itd.) I zalihe masti, posebno u bedrima i stražnjici. Nakon oštrog smanjenja tjelesne težine u prva četiri dana nakon porođaja zbog povećane diureze zbog prestanka hormona posteljice, nastavlja se postupno smanjivati ​​tijekom sljedećih 3 mjeseca ili tako.

  U trudnica je također poboljšana pigmentacija kože, osobito izražena na licu, oko bradavica i bijeloj liniji trbuha (svjetlija u brineta u odnosu na plavuše). Ova pojava je posljedica povećanja broja cirkulirajućeg melanocitnog stimulirajućeg hormona. Na abdomenu i bedrima pojavljuju se uzdužne trake (striae trudnoće) duljine 5-6 cm i širine oko 0,5 cm. Isprva su ružičaste, ali onda postaju blijedi i malo zbijen.

  Birthmarks pojavljuju u više od 50% trudnica. Intenzitet sebaceae i znojnih žlijezda tijekom trudnoće se povećava.

  Da sumiramo, možemo reći da je tijekom razdoblja trudnoće prolazi kroz duboke promjene fizioloških funkcija, čiji je cilj zadovoljiti potrebe fetusa u razvoju i nadoknaditi tih fizičkih promjena u majčinom tijelu, koje su uzrokovane tih promjena. U svakoj fazi trudnoće, fiziološke promjene usmjerene su na zadovoljavanje potreba fetusa i pružanje takvih rezervi koje mu omogućuju rast i razvoj kontinuirano.

  Iako je istina da se vjeruje da je trudnoća je fiziološko stanje tijela i mnoge žene su spremne za skladan odnos s nerođenog djeteta, poznato je da je trudnoća isto vrijeme napetosti i stresa i da je malo žena se javlja bez funkcionalnih ili organskih poremećaja različitih težina.

  Zabilježite stručnjacima putem telefona jednog pozivnog centra: +7 (495) 636-29-46 (m. "Schukinskaya" i "Ulitsa 1905 goda"). Također se možete prijaviti za liječnika na našoj web stranici, nazvat ćemo vas nazad!

  trudnoća

  1. Mala medicinska enciklopedija. - M.: Medicinska enciklopedija. 1991-1996. 2. Prva pomoć. - M: Velika ruska enciklopedija. 1994 3. Enciklopedijski rječnik medicinskih pojmova. - M.: Sovjetska enciklopedija. - 1982-1984

  Pogledajte što "Pregnancy" je u drugim rječnikima:

  PREGNANOST - PREGNANOST. Sadržaj: B. životinje. B. normalno. 206 Razvoj jajeta. 208 Metabolizam s B. 212 Promjene u organima i sustavima s B.. 214 Patologija B....... Velika medicinska enciklopedija

  Trudnoća - (Graviditas). Fiziologija trudnoće obnimaetproiskhozhdenie jaja, gnojidba i njegov daljnji razvoj, prinormalnyh uvjetima prije nego je izvadite iz majčine organizma, atakzhe promjene doživjela je voće tijekom cijelog...... Enciklopedija Brockhaus i Efron

  PREGNANOST - proces intrauterine trudnoće fetusa u živopisnim životinjama i ljudima. U većini sisavaca, oplođena jaja (zigosi) se kreću duž jajovoda u maternicu i ugrađuju se u zid (implantirani). Na mjestu uvoda nastaje... Biološki enciklopedijski rječnik

  PREGNANOST - PREGNANOST. S početkom trudnoće, u pravilu, menstruacija se odgađa i žena odmah treba kontaktirati liječnika ili primalje u predškolskoj klinici ili medicinskom opstetricnom centru. Obavijestiti kašnjenje u vremenu...... kratku enciklopediju kućanstva

  PREGNANOST - PREGNOST, proces intrauterine gestacije fetusa u zivotnim životinjama i ljudima; Traje od trenutka oplodnje do rođenja fetusa. Trajanje trudnoće u ženama je od 12 do 13 dana (male glodavce) do 480 510 (kitova) i 660...... Moderna enciklopedija

  Trudnoća - PREGNANCIJA, proces intrauterine gestacije fetusa u živopisnim životinjama i ljudima; Traje od trenutka oplodnje do rođenja fetusa. Trajanje trudnoće u ženama je od 12-13 dana (male glodavce) do 480 510 (kitovi) i 660...... Ilustrirani enciklopedijski rječnik

  PREGNANOST - PREGNANCIJA, proces intrauterine trudnoće fetusa živopisnih životinja i ljudi, koji traju cijelo razdoblje od CONCEPTION do BORN. Obično traje 40 tjedana za osobu (280 dana) i podijeljeno je u tri tromjesečna razdoblja pod nazivom...... Znanstveni i tehnički enciklopedijski rječnik

  trudnoća - sukroolnost, syagnost, trudnoća, ždrijeb, trudnoća, dosadnost, podzalet, suporosnost Rječnik ruskih sinonima. trudnoća n., broj sinonima: 19 • trudnoća (1)... Rječnik sinonima

  Trudnoća je od posebne važnosti u znanosti o zakonu i pozitivnom zakonodavstvu. U svim zakonima, okolnost igra važnu ulogu u utvrđivanju činjenice zakonitosti rođenja. Prema pravilima evanđeoske crkve B., utjecaji...... enciklopedija Brockhaus i Efron

  trudnoća - PREGNOST, jarring. ZEAL PREGNANT, OSTAR. teška, zastarjela neodrživa, zastarjela. ispunjen, uobičajen. smanjena. primitivan. trbušast, uobičajen. smanjena. nije prazan smanjena. Trbušasti, uobičajen. smanjena. teško je DOBITI PRED / TAKE CARE, zamislite / zamislite, ustar... Rječnik-tezaurus sinonima ruskog jezika

  PREGNOST - fiziološki proces vezan uz gnojidbu i razvoj fetusa. U nekim granama zakona, činjenica B. uzrokuje određene pravne posljedice. U kaznenom zakonu, B. krivnja je jedna od okolnosti ublažavanja kazne, kao i osnova... Pravni rječnik

  Sve o trudnoći i porodu

  Svi odgovori na vaša pitanja o trudnoći - Usluga liječničkog savjetovanja prikladan je način da dobijete besplatan odgovor na sva pitanja u području medicine i zdravlja koja vas zanima u roku od 24 sata. Naravno, služba medicinske konzultacije ne može zamijeniti posjet liječniku, a naši odgovori su samo savjetodavni po prirodi, međutim, čak iu takvim uvjetima, usluga će biti izuzetno korisna za vas i vašu obitelj.

  Kalendar trudnoće

  Zašto ne može biti trudna. Odgovori na pitanja - Zašto trudnice nemoguće: podići ruke, piti kavu, izrezati ili obojiti kosu, biti nervozna, jesti grožđe, nositi visoke pete, popiti se na kadu ili otići u kupalište, piti pjenušavu vodu, odbiti, svađati se s njima ili ih uvrijediti, jesti Jeste li jesti gljive, jesti čokoladu, jesti začinjenu hranu, kao što su češnjak, dim, piti čaj, agrumi, žvakati gume, piti puno vode, piti mlijeko, dizati utege, seksati?

  Temperatura tijela je važan pokazatelj stanja trudnice - koncept basalne temperature; Kako pravilno izmjeriti baznu temperaturu? Povećana temperatura tijekom trudnoće: uzroci i liječenje; Pojedinačne značajke tijela; Zarazne bolesti; Niska tjelesna temperatura.

  Terapija ozonom u trudnoći - Terapija ozonom je potrebna za trudnice čak i kada su na rubu pobačaja. Tijek terapije ovim lijekom pomoći će održati vaš položaj. Osim toga, ozon također ima blagotvoran učinak na protok krvi u posteljici, što zauzvrat pomaže djetetu da se nosi s posljedicama prijetećeg pobačaja. Terapija ozonom je pronašla svoju široku primjenu u borbi protiv gestoze trudnica. To je zbog činjenice da ozon ima prilično snažan anti-toksik i antibakterijski učinak. Također treba napomenuti da je uz pomoć ozonske terapije moguće smanjiti vjerojatnost razvoja slabe radne aktivnosti tijekom porođaja. Očekujuće majke su svjesne činjenice da je dovoljan pristup kisiku u fetusu tijekom rada vrlo važan. Sada, ozon terapija to može jamčiti.

  25 znakova trudnoće - Velika većina ljudi vjeruje da se tijekom trudnoće sve žene bez iznimke hrane krastavcima i sladoledom. Zapravo, promjene okusa mogu utjecati na potpuno različite grupe proizvoda. Prema znanstvenicima, šezdeset pet posto žena doživljava prilično čudne promjene okusa tijekom razdoblja trudnoće. Neki čak žele jesti kredu, sirovo meso, zemlju ili zeleno voće. Obično takve perverzije okusa ne predstavljaju prijetnju zdravlju, ali ponekad žene pate od potpuno nejestivih predmeta i tvari, poput škroba ili vapna.

  Trudnoća kašalj - Još jedan izvrstan lijek protiv kašlja tijekom ovog razdoblja je uobičajeni luk. Možete ga samljeti, dodati malo meda i pustiti ga stajati. Rezultat sok koji uzima čajnu žličicu tri puta dnevno. I možete kuhati luk sir. Da biste to učinili, uzmite jedan luk (ne mali), napunjen vodom s dodatkom dvije žlice šećera. Kuhajte luk na vatri pola sata. Ustani mali vatru. Neka stajati, izvaditi luk, baciti i piti sirup u čajnu žličicu do pet puta dnevno prije jela.

  Posljedice česte uporabe računala - Do danas, u načelu, nema izravnih dokaza o činjenici da računalo kao takvo može na štetan način utjecati na tijek određenog razdoblja ženskog života. Učinak elektronike na ženu u položaju i razvoju fetusa također je malo proučen i još nije jasno kako je učinak mobilnih telefona, boja kose ili jedenje kloniranih krumpira. Do sada postoje samo pretpostavke, pretpostavke, glasine o svim tim čimbenicima. No službeno nije provedena niti jedna studija.

  Hladno liječenje tijekom trudnoće - Prvi i uobičajeni satelit svake hladnoće je crijevni nos. Ako je nos ozbiljno zagušen i teško je disati, koristite vazokonstriktorske kapljice. Samo nemoj pretjerivati. Ovi lijekovi se ne mogu koristiti već duže od tri dana. Nevjerojatno pomaže u liječenju rinitisa, koji se sastoji od ljekovitog bilja. Prije korištenja takvog alata, isprati nos otopinom morske soli ili slane otopine. Da biste olakšali disanje, možete koristiti vijetnamski melem "Star" ili mast "Doctor MOM". Ti lijekovi su gotovo isti. Probijte krila nosa i viskija s balzamom. To će vam pomoći ublažiti glavobolju. Nadalje možete koristiti sve načine tradicionalne medicine, osim, naravno, strmih nogu. Ovaj je postupak strogo zabranjen. Na nogama se može nositi topla vunena čarapa.

  Trudnoća i seks - Znate li da prema istraživanjima znanstvenika žene u ovom fiziološkom razdoblju primaju dva puta manje užitka od seksa nego prije? Štoviše, gotovo trećina žena u trajanju od šest mjeseci i više ne želi imati seks. Deset posto ispitanika za cijelo ovo razdoblje vezano je za seks.

  Fetalni ultrazvuk - Fetalni ultrazvuk, pod nazivom dopplerometrija, obavlja se u razdoblju od trideset četiri tjedna. Ovo istraživanje daje priliku za procjenu prehrambenog statusa fetusa. U tom razdoblju, kada postoji brz razvoj i rast bebe, on treba više nego ikad dobru prehranu. To se provodi, naravno, kroz krv. Doplometrija omogućuje procjenu stanja krvnih žila i utvrđivanje slučajeva izgladnjavanja kisikom djeteta. Osim toga, u ovom trenutku moguće je točno odrediti kako će beba biti locirana tijekom porođaja. Ponekad, ako liječnik sumnja u normalni tijek trudnoće, možete dobiti dodatne ultrazvučne preglede.

  Yoga za trudnice - Neobične asane (vježbe) koje će ovaj životni vijek učiniti jednostavnim i zdrave, bez rodenja i bez boli! Asane jogija čine tijelo elastičnim, pripremaju tijelo za porođaj. Vaša trudnoća će biti bolja ako ne budete lijeni redovito obavljati neke jednostavne vježbe nakon savjetovanja s liječnikom (u slučaju mogućih kontraindikacija). Mora se zapamtiti da su u yogi svi pokreti glatki, spori, nemaju nikakvih oštrih zavoja i savijanja, inače postoji mogućnost ranjavanja mišića.

  Aerobik u vodi za trudnice - Često se pojavljuju bolovi u donjem dijelu leđa i međusobnom prostoru. To je zbog činjenice da rast trbuha prebacuje gravitacijski centar, a statička opterećenja na kralježnici i ligamenti se mijenjaju. Uz pomoć aqua aerobika moguće je ukloniti neugodne senzacije i riješiti cijelu hrpu mogućih problema. Vodene aerobne vježbe pomažu eliminirati strije, spriječiti prekomjernu težinu nakon poroda, izliječiti moguće nesanicu i eliminirati rizik od pobačaja.

  Posljedice korištenja mobilnog telefona - Suvremeni načini komuniciranja, a to je posebno važno za žene, nemoguće je bez korištenja mobilnog telefona. Proizvođači telefona stalno prilagođavaju svoje opremiti ih novim korisnim opcijama kako bi zadovoljili različite potrošače, uključujući žene, očekujući dijete.