Bazen, trudnoća i bjelilo!

Liječenje

Stranice projekta Mail.Ru Children ne dopuštaju komentare koji krše zakone Ruske Federacije, kao i propagandne i anti-znanstvene izjave, oglašavanje, vrijeđanje autora publikacija, ostalih panelista i moderatora. Također se brišu sve poruke s hipervezama.

Korisnički računi koji sustavno krše pravila bit će blokirani, a sve ostale poruke bit će izbrisane.

Možete kontaktirati urednike projekta putem obrasca za povratne informacije.

Klor u bazenu tijekom trudnoće

Mnogi od nas vole posjetiti javne bazene. Uostalom, plivanje je vrlo dobro za naše zdravlje. I naročito je preporučeno trudnoću. Ali je li siguran klor u bazenu tijekom trudnoće? Idemo vidjeti.

Klor ili bjelilo koristi se za pročišćavanje vode za ubijanje svih patogenih bakterija i sprečavanje širenja bolesti. Ali kakvu smo cijenu platili za takvo pročišćavanje vode?

Kada plivamo u bazenu s izbjeljivačem, prvo ga apsorbiramo kroz kožu. Akumuliranje u tijelu može dovesti do mnogih ozbiljnih bolesti. Kao što je rak raka želuca ili jetre.

Osim toga, postupno izbjeljivač počinje isparavati iz vode, pretvarajući se u opasni plin - klor. Klor je najopasniji otrovni plin. Kada mirišete izbjeljivač, to znači oslobađanje plina. Udišući, otrovate malim dozama ovog otrova.

Sada razgovarajmo o posljedicama koje mogu biti ako plivate tijekom trudnoće u bazenu s izbjeljivačem.

Prvo, plutajući u takvoj vodi, koža apsorbira izbjeljivač i dio toga nekako ulazi u fetus.

Drugo, udisanje klora, otrovate i fetus. Da, to nisu letalne doze otrova. Ali ako često idete u bazen i inhaliraju male doze klora, tijelo će ga početi akumulirati, a to nepovoljno utječe na trudnicu i fetus.

Postoje studije nekih znanstvenika koji tvrde da bi upotreba kemikalija u kućanstvu koja sadrži klor tijekom trudnoće kasnije mogla pojaviti kod djece putem alergija, astme ili drugih respiratornih bolesti.

Ne samo tijekom trudnoće, već i bolje je da ljudi i djeca odaberu bazene koji koriste druge metode pročišćavanja vode.

Također želim reći da se izbjeljivač u bazenima koristi dugo, nekoliko desetljeća, ali negativne reakcije nisu primijetile prije. To se objašnjava činjenicom da njezini učinci nisu odmah vidljivi, tijelo ga postepeno nakuplja, a zatim se pojavljuju posljedice.

Štoviše, ako je naše tijelo zdravo i ima snažan imunitet, onda je u stanju ukloniti određenu količinu otrova iz tijela. No, budući da je tijekom proteklog desetljeća znatno povećana upotreba klora i klora u svakodnevnom životu, naše tijelo ne može se nositi s tim iznosom.

Može li trudnice plivati ​​u bazenu?

U očekivanju djeteta, način života budućnosti majke dramatično se mijenja. Oni koji su bili ravnodušni na fizički napor, obratite pažnju na šetnje na svježem zraku, a oni koji su prethodno vodili vrlo aktivan život i ušli u sport, zamjenjuju se fitnes klasa s nešto smirenim, na primjer, hodajući snažnim koracima i istezanjem. Izvrstan bi izbor bio plivati ​​u bazenu tijekom trudnoće - takav tip tjelesnog odgoja, liječnici obično savjetuju sve žene. Čak i ako ste navikli u bazen samo tijekom školske godine, sada je vrijeme za nastavak nastave. Ne mogu plivati? Nije važno, sasvim je moguće izvesti skup vježbi u vodi.

sadržaj

 • Bazen za trudnoću
 • Prednosti plivanja za buduće majke
 • Rani posjet
 • Kasna upotreba
 • Učinak klorirane vode na tijelo djeteta i trudna
 • Kako plivati
 • Vježbe za žene u drugom tromjesečju
 • Vježbe za 3 trimestra
 • Kako odabrati kupaći kostim
 • kontraindikacije
 • Što uzeti s vama

Mogu li ići u bazen tijekom trudnoće

Pitanje mogućnosti vježbanja aqua-aerobnih sportova za buduće majke često je pozitivno riješeno, ali postoji nekoliko točaka na koje treba obratiti pažnju.

Prednosti i štete bazena mogu biti relativni, jer prvo žena može imati pojedinačne kontraindikacije (pretpostavimo da ima alergijsku reakciju na bjelilo, koja dezinficira vodu u većini sportskih kompleksa). Drugo, morate znati takve nijanse:

 • ima smisla napustiti nastavu u prvih 12 tjedana;
 • nepoželjno je posjetiti bazen nakon 36 tjedana;
 • prisustvo bilo kakvih kršenja u stanju zdravlja trebalo bi prisiliti privremeno otkazivanje ove vježbe.

Odlazak u bazen dopušteno je samo nakon dobivanja suglasnosti od ginekologa.

Nema podataka o učinku klorirane vode na fetus. Međutim, poznato je da ova tvar i njegovi spojevi mogu uzrokovati opekline, mogu negativno utjecati na stanice. Ova primjedba uglavnom se odnosi na paru klor. Ako takva para uđe u tijelo u velikim količinama, ona je puna otrova, a simptomi su:

 • problemi s disanjem;
 • kašalj;
 • glavobolja;
 • gušenje.

Naravno, razvoj takve države je izuzetno rijedak, jer ogromna količina ove tvari nije potrebna za obradu vode. A ipak, žena "na položaju" postaje iznimno osjetljiva, pa stoga nije uvijek moguće predvidjeti odgovor tijela na kloriranu vodu.

Da biste izbjegli neugodne posljedice s apsolutnom sigurnošću, trebali biste odabrati moderne sportske komplekse, gdje se voda dezinficira drugim sredstvima:

Kako plivati ​​trudno u bazenu? Glavna stvar je izbjeći preopterećenje. Plivajte u stilu kojem ste navikli i koje vam se svidjelo. Pitanje o tome koji je stil plivanja relevantan za one koji su tijekom trudnoće odlučili naučiti osnove plivanja. Ako ne znate plivati ​​i dok ne pronađete snagu i želju za ovladavanjem ove umjetnosti, uzmite krilo ili plovnu ploču i jednostavno se kretali u vodi, radeći s nogama.

Neki treneri savjetuju tijekom trudnoće plivati ​​uglavnom puzati, tvrdeći da je to najsigurnija vrsta, a ne preopterećenje mišića i zglobova.

Pokušajte slijediti preporuke liječnika:

 • odaberite bazen s relativno toplom vodom, više od +22 0;
 • ulazi u vodu postupno;
 • ne plivati ​​dulje od 30 minuta u jednom posjetu;
 • nemojte ostati u mokrom kupaonskom odijelu: odmah nakon što završite kupanje, isperite u tušu i promijenite svoju odjeću.

Nemojte ući u vodu ako se ne osjećate dobro. Bolje je pričekati nekoliko dana, a zatim nastaviti nastavu.

Prednosti plivanja tijekom trudnoće u bazenu

Dakle, znamo što mislimo prije nego što se predamo snazi ​​vodenog elementa, koje sigurnosne mjere slijede. Sada razgovarajmo o tome što vrijedi posjetiti bazen.

Znajući korisnost bazena za trudnice, s velikim zadovoljstvom idete na kupnju pretplate.

Kupanje u bazenu korisno je jer:

 • povećava se cirkulacija krvi, zbog čega metabolizam poboljšava;
 • poboljšava se rad venskih ventila (kao rezultat toga, rizik od smanjenja proširenih vena);
 • trening srca i krvnih žila;
 • poboljšava funkcioniranje dišnog sustava.

Osim toga, kupanje savršeno ublažuje kralježnicu. Povećana težina pomiče središte gravitacije, kralježnica je pod ogromnim pritiskom, a za vrijeme boravka u težini vode ne osjeća se. Zglobovi i mišići također se opterećuju - općenito, dobrobiti žene postaju sve bolji.

Koliko možete plivati? Najbolja opcija je dva ili tri puta tjedno. U pauzama tijelo se odmara i obnavlja. Dnevne intenzivne nastave vjerojatno neće imati koristi od njega.

Postoji još jedna nijansa s obzirom na činjenicu da je bazen koristan za buduće mame. Liječnici to smatraju protu-stresom. Majka je uronjena u isti vodeni element, u kojem je sada njezino buduće dijete - to joj pomaže da se osjećaju jedinstvom s djetetom, kako bi se s njim uskladili s "jednim valom".

Bazen u ranoj trudnoći

Unatoč ogromnim pozitivnim učincima plivanja i aerobika u vodi za žene "na poziciji", bazen u prvom tromjesečju trudnoće treba biti posjećen s oprezom. Pro i kontra su:

 • žena lakše podnosi toksikozu;
 • tijelo je kaljeno, pripremljeno za dvostruko opterećenje - sve to govori u korist bazena.

Trenuci koji bi trebali biti alarmantni: u prvom tromjesečju, majčino tijelo još ne percipira fetus kao dio sebe, što znači da postoji povećani rizik od pobačaja. Sve aktivne akcije mogu izazvati spontani pobačaj. Osim toga, postoji činjenica: još uvijek se formira pluta koja će blokirati cerviks, spriječiti ulazak bakterija u maternicu i zadržavanje fetusa. To znači da je buduće dijete još uvijek bespomoćno. Možda ima smisla plivati ​​u vašem bazenu u zemlji i malo kasnije odgoditi izlete u javni bazen.

Kasni bazen za trudnoću

U trećem tromjesečju moguće je bez straha ući u bazen za trudnice, ali samo do trenutka kada se osjećaj rođenja. To znači da, primjerice, u 7. mjesecu možete ići na nastavu nekoliko puta tjedno, ali nakon 36 tjedana trebate zamijeniti klase jednostavnim šetnjom i posjetom vodenom kompleksu rjeđe, ograničavajući se na jednu lekciju. To je zbog činjenice da je pluto već malo odstupanje, tako da je lakše dobiti infekciju bebu.

Ali u bazenu s morskom vodom možete slobodno plivati. Ako je bazen toplo, voda se zagrijava - u redu. Time se negiraju učinci stresa zbog temperaturnih razlika.

Još jedno malo upozorenje onima koji će uskoro postati majka: kasno, često se javljaju konvulzije. Mogu se pojaviti u vodi, osobito ako je temperatura vode mala. Tada morate uroniti glavu ispod vode, uhvatite ruku palcem ozlijeđene noge i povucite ga prema sebi silom. Preporučljivo je brzo izaći iz vode: tamo je također potrebno povući noge teže, unatoč boli. Cramp brzo prolazi.

Trudnoća i bjelilo za bazen

Može li trudnice ući u bazen za izbjeljivanje prvog tromjesečja? Prema propisima liječnika, bolje je čekati do drugog tromjesečja.

U drugom tromjesečju, štetnost izbjeljivanja bebe bit će tako beznačajna da se teško može bojati bilo kakve posljedice: on je pouzdano zaštićen unutar njegove "kuće". U kasnijim razdobljima, posjetite bazen s morskom vodom ili vodom pročišćenom suvremenim metodama: u ovom slučaju, koristi će biti puno veća.

Kako plivati ​​trudna u bazenu

Opće pravilo je: nemojte plivati ​​do granica svojih mogućnosti. Malo je vjerojatno da postoji točan odgovor na pitanje kako plivati ​​u bazenu tijekom trudnoće. Svaka žena odabire stil koji je udoban za nju i one vježbe koje joj omogućuju poboljšanje njezine dobrobiti.

Bilo bi točno pratiti vaše stanje, temperaturu vode, otići u bazen tek nakon dobivanja dopuštenja od liječnika. Možete plivati ​​na leđima i abdomenu: voda ublažava opterećenje. Je li moguće roniti? Ako to možete učiniti, zašto ne? No, u ovom slučaju, naravno, bolje je odabrati bazene s morskom ili mineralnom vodom, ako postoje takvi u vašem gradu.

Vježbe u bazenu za trudnice (2 trimestra)

Možete izvesti vježbe za trudnice u bazenu, ako nećete plivati. Poduzmite mjere predostrožnosti: svakako nosite šešir i gumene papuče kad idete na vodu.

Uronite u vodu do prsa.

Počnite izvoditi uvijanje: držeći se strane, pažljivo okrenite tijelo u različitim smjerovima.

Potom izvodite čučnjeva, stojeći na stranu, okrenuti prema njemu i uzimajući stabilan položaj. Naglasak je na nogama u zidu bazena.

Još jedna vježba: ležanje na trbuhu, držeći se na stranu, povucite koljena na prsa koliko god možete.

Vježbe za trudnice u bazenu (treći trimestar)

Vježbe u bazenu tijekom trudnoće u trećem tromjesečju trebale bi pripremiti ženu za nadolazeći rad.

Glavni fokus je na vježbama koje pomažu u kontroli disanja, budući da je ta vještina vrlo važna tijekom procesa rada. Osim toga, moramo pokušati ojačati mišiće nogu i tiska, koliko god je to moguće. Oni koji plivaju mogu jednostavno roniti i plivati ​​pod vodom što je duže moguće.

Oni koji ne znaju kako mogu pokušati sljedeće:

 • prelazite ruke preko prsa, zadržite dah neko vrijeme i uronite u vodu (sjesti); Čim osjetite da je postalo teško, izaći na površinu;
 • stavljajući posebni remen pod lopatice ramena, spustite noge na dno; podignite noge na prsa, dok pokušavate držati noge na tom položaju od 2 do 4 udisaja; polako spustite noge natrag;
 • Ustajemo uz bok i zauzvrat podignu i spuštamo noge.

Općenito, svaka vježba će biti korisna, osim ako ne izazivaju neugodne osjete. Stoga, glavna stvar za ženu je pratiti dobrobit i, u najmanjem pogoršanju, napustiti bazen.

Kupaći kostim za trudnice za bazen

Važno je odabrati kupaći kostim koji je najprikladniji za aqua aerobik i kupanje u vašem položaju.

Kupaći kostim za trudnice za bazen mora ispunjavati sljedeće uvjete:

 • za šivanje iz guste, ujedno i "disanje" tkanine, na primjer, mikrofibre;
 • lagano stegnuti trbuh tako da će buduća majka lakše "nositi";
 • Ništa za pritisak ni stiskanje.

Boje mogu biti bilo koje, samo zapamtite da će veliki crtež vizualno povećati te ćete svakako dodati nekoliko kilograma.

Možete kupiti tankin kupaći kostim s visokim strukom. Zatim se može nositi nakon isporuke, uzimajući druge plutače.

Kontraindikacije za posjećivanje bazena tijekom trudnoće

Liječnik ne smije dati dopuštenje za plivanje u bazenu ako imate:

U takvim situacijama, plivanje u bazenu može biti opasno. Pouke za plivanje bit će štetne. Ginekolog će biti protiv sjednica također u slučajevima kada se trudna majka skloni alergijama ili se još nije oporavila od prehlade.

Što treba uzeti u posjet bazenu

Prije nego što odete na aqua aerobic tečajeve za trudnice, morat ćete dobiti potvrdu od liječnika ukazujući da nema kože ili nekih drugih bolesti.

Za klase plivanja i gimnastika trebat će vam:

 • šešir;
 • gumene papuče;
 • kupaći;
 • promijeniti odjeću;
 • posebni krug (ako ne možete plivati);
 • sušilo za kosu za brzo suhu kosu.

Fitness tijekom trudnoće je moguće u strogo ograničenim oblicima, na primjer, u obliku joge ili plivanja.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koliko dugo možete vježbati, koje vježbe disanja i vježbanja najbolje odgovaraju - i kupiti pretplatu. Neka pouke za kupanje daju (i bebu) snagu i zdravlje!

Je li moguće koristiti s trudnoćom s klorom? i plivati ​​u bazenu?

Je li moguće koristiti tijekom trudnoće s klorom... i plivati ​​u bazenu?

Voditeljica laboratorija za higijenu opskrbe pitkom vodom Institut za ekologiju čovjeka i higijenu okoliša.Sysina RAMS, MD.

Klon se susrećemo na gotovo svakom koraku: prvo, kada koristimo kloriranu vodu iz slavine; drugo, posjećivanje bazena; treće, kada koristite izbjeljivač za posteljinu i neke čišćenje.

Što kaže znanost?

Kloriranje vode iz slavine koristi se od 1904. godine. U skladu s suvremenim higijenskim zahtjevima, klor mora biti prisutan u vodi iz slavine dobivenog od strane središnjeg vodoopskrbnog sustava. Klor stvarno uništava mnoge bakterije, a klorna voda spasila je ljude od epidemija opasnih infekcija poput kolere. Prije nekoliko desetljeća, znanstvenici su primijetili da klor može reagirati s drugim tvarima koje se nalaze u vodi.

Ispalo je da rezultirajući spojevi predstavljaju ozbiljnu opasnost za naše tijelo. Sredinom 70-ih dvadesetog stoljeća, američki kemičari su identificirali više od 300 spojeva koji se javljaju kao rezultat kloriranja. Odnos između kloriranja vode za piće i rizika od razvoja raka je identificiran. Klor je vrlo jak alergen, što je osobito važno za one koji pate od alergija i kožnih bolesti, bolesti dišnog sustava.

Osim toga, klor, kao aktivniji element, istiskuje jod iz tijela, čime se slabi funkcionalno stanje štitne žlijezde. Također je primijetio da je sustavno proguta, na primjer s vodom iz slavine, Organoklorovi spojevi mogu pogoršati tijek kronične bolesti jetre i bubrega, trudnoća toksikoza i djece - dovesti do razvoja dijateza.

Kako zaštititi sebe i vaše nerođeno dijete od izlaganja kloru?

1. Za čišćenje vode iz slavine upotrijebite filteri s zamjenjivim kasetama i drugim sredstvima za pročišćavanje vode za kućanstvo. Kada voda prolazi kroz sorbent, mnoge tvari otopljene u njemu, uključujući klor i njegove spojeve, uklanjaju se iz njega. Također možete koristiti metodu taloženja vode, ali samo klor samo isparava, ali njegovi spojevi ostaju u vodi. Ne samo za piće već i za kuhanje, najbolje je koristiti pakiranu vodu za piće najkvalitetnije kategorije koja ne sadrži klorirane spojeve i druge ksenobiotike1 (fusnota).

Takva voda je fiziološki vrijedna u smislu sadržaja glavnih makro i mikroelemenata, uključujući i sadržaj fluora i joda, što je izuzetno važno za prevenciju karijesa i poremećaja nedostatka joda.

2. Mnoge žene u "zanimljivom položaju" posjećuju bazene. Naravno, plivanje tijekom trudnoće je vrlo korisno. Ali poznato je da norme klora u bazenima nisu uvijek praćene. Stoga, ako je moguće, odaberite bazen u kojem se koriste drugi načini dezinfekcije vode, na primjer, ultraljubičasto zračenje. Možete se osloniti na svoje subjektivne osjećaje i, nakon njih, izaberite bazen gdje "ne mijenjaju bjelilo". U svakom slučaju, možete plivati ​​u bazenu, ali nakon posjete kloriranom bazenu, svakako se tuširajte.

3. Mnogi proizvodi za čišćenje i dezinfekciju temelje se na kloru. Vrlo često se u njima ne navodi sadržaj klora - proizvođači se mogu ograničiti na spominjanje ne pojedinačnih komponenti, nego skupina tvari. Stoga, treba paziti kada koristite sve dezinficijenske tvari bez iznimke. Jedna slučajna inhalacija para tih proizvoda neće štetiti fetusu, nego može samo iritirati dišni sustav same žene. Međutim, redovito udisanje para koje sadrže klor može negativno utjecati na zdravlje djeteta.

Tijekom trudnoće nemojte upotrebljavati deterdžente s oštrom mirisom bez zaštitne opreme, upotrebljavajte respiratore ili maske;

umjesto raspršivača balona aerosola, bolje je koristiti ručne puške za raspršivanje za vrstu ručnih prskalica;

ako oznaka sadrži upozorenje o toksičnosti tvari, nemojte ga koristiti;

nikada, čak i ako niste trudni, ne koristite deterdžente istodobno na osnovi amonijaka i klora, jer kad se one miješaju, one emitiraju vrlo otrovne pare;

nosite gumene rukavice tijekom čišćenja i dobro prozračite površinu;

ako je moguće, prenesite sve "kemijske" postupke svojim rođacima i prijateljima.

Trudnoća i bjelilo za bazen

Plivanje je odličan način da vaše tijelo ostane bez preopterećenja vitalnih organa i sustava. Tijekom putovanja, uključene su gotovo sve mišićne skupine zbog kojih se postiže opće iscjeljenje i toniranje iz vodenih postupaka. Odrasli i djeca, starije osobe, trudne - malo od nas može odoljeti iskušenju da uronite u azurno more ili kristalno čistu rijeku. Nažalost, svatko nema pristup prirodnim izvorima vode tijekom cijele godine pa se većina nas mora riješiti za unutarnje bazene.

Činjenica da je za djecu i odrasle posjetiti bazen prilično korisna vježba - bez sumnje. Što je s trudnicama čiji imunološki sustav radi štedljivo? Može li trudnice plivati ​​u bazenu ako ima kloriranu vodu? I kako se zaštititi od infekcije koja može biti u vodi?

Plivanje u bazenu tijekom trudnoće: optimistično zeleno svjetlo.

Bez sumnje, pitanje da li trudnice mogu plivati ​​u bazenu, gotovo polovica budućih mama je odlučna, odlučila pripremiti svoja tijela za porođaj. Međutim, postoje neke žene koje se jednostavno prijavljuju za bazen za posjetu aqua aerobici ili besplatnom kupanju na temelju sljedećih činjenica:

 • Tijekom nastave u bazenu, trudnice su pod kontrolom medicinskog osoblja;
 • U usporedbi s prirodnim izvorima voda u bazenu mnogo je čišća;
 • Klase u vodi savršeno oslobađaju emocionalnu napetost i opuštaju mišiće;
 • S istim stupnjem stresa na mišićima, puno je lakše izvoditi vježbe u vodi nego na kopnu;
 • Redovno obavljanje određenih vježbi doprinosi pripremi tijela za nadolazeće poslove;
 • Kratkoročno zadržavanje daha pod vodom (na nekoliko sekundi!) Je izvrsna prevencija fetalne hipoksije;
 • Plivanje - sposobnost održavanja mišićnog tonusa, čak iu slučajevima gdje su strogo zabranjene druge vrste tjelesnih aktivnosti (varikozne vene, intervertebralna kila, bolesti kardiovaskularnog sustava i zglobova);
 • Plivanje u bazenu tijekom trudnoće pomoći će izbjeći dobivanje dodatnih kilograma.

Može li se trudnice plivati ​​u bazenu? Kontraindikacije.

Unatoč činjenici da mnoge trudnice mogu plivati ​​u bazenu, postoji niz kontraindikacija za vodene postupke. Opet, u nekim situacijama, sve će ovisiti o raspoloženju i općem blagostanju trudne žene.

Dakle, trudnice ne bi trebale plivati ​​u bazenu kada:

 • Teška toksikoza;
 • Krvarenje iz genitalnog trakta;
 • Povlačenje donjeg trbuha;
 • Komplikirana trudnoća (visoka voda, prijetnja preuranjenom rođenju, preeklampsiji itd.);
 • Akutne zarazne bolesti.

U svakom slučaju, pitanje je li moguće plivati ​​u bazenu tijekom trudnoće odlučuje liječnik. Također je važno slušati svoje osjećaje kada posjećujete bazen, jer osjećaj da se osjećate loše nakon nastave razlog je otkazati tretmane s vodom.

Može li se trudnice uključiti u bazen s kloriranom vodom?

Miris "bjelila" poznatog iz djetinjstva, koji je prisutan u gotovo svakom bazenu, ukazuje na to da je voda dezinficirana. Doista, puno je ugodnije plivati ​​u bazenu, znajući da bakterije nemaju šanse za preživljavanje. Čak i uzevši u obzir tu činjenicu, stručna mišljenja o kloriranju vode daleko su od nejasne.

Američki znanstvenici uspostavili su vezu između posjeta bazenu i alopecije. Kao što se ispostavilo, izbjeljivač nema čvrsto, već destruktivan učinak na folikule dlake, pridonoseći njihovoj smrti. Istraživanje je obuhvatilo dvije skupine žena: posjećivanje bazena s kloriranom vodom i one koji su željeli plivati ​​u prirodnim izvorima vode za 2 godine. Kao rezultat zapažanja, postalo je poznato da dugi redovni posjet bazenu, kako bi se dezinficirala voda koja koristi bjelilo, može dovesti do gubitka do 30% dlake.

Zauzvrat, belgijski znanstvenici su utvrdili da para klora, smještene iznad površine vode u bazenu imaju negativan učinak na ljudski dišni sustav, što je jednako učincima duhanskog dima. Neki stručnjaci vjeruju da tjedni plivanje u bazenu tijekom trudnoće povećava rizik od razvoja alergijskih bolesti u djeteta u budućnosti. Broj stručnjaka koji pobijaju ove informacije je prilično velik, pa nije vrijedno previše ozbiljno preuzimati ovo istraživanje.

Može li se trudnice plivati ​​u bazenu? Mjere opreza.

Ne samo da treba utvrditi je li moguće plivati ​​u bazenu tijekom trudnoće, već je potrebno pripremiti se i za posjet. Prije svega, odnosi se na pravila ponašanja u vodi.

Nema iznenadnih pokreta. Najvjerojatnije nije neophodno objasniti da skakanje u vodu s odskoka nije najprikladnija opcija za vlasnike zaobljenih trbuha. Treba imati na umu da je kupanje u bazenu tijekom trudnoće moguće samo tamo gdje dubina vode ne diže iznad razine grudi. U kasnijim fazama trudnoće, središte gravitacije budućeg majke donekle je pristrano, što znači da je lako izgubiti ravnotežu u vodi i padu.

Zaštita od infekcije. Kako bi se zaštitili od infekcije, ginekolozi-ginekolozi preporučuju uporabu trudnih majki s tamponom pri kupanju u bazenu. Na tako jednostavan način možete se zaštititi od različitih neugodnih posljedica, kao što je kršenje mikroflora vagine, kolitis, vulvovaginitis itd.

Može li se trudnice plivati ​​u bazenu? Ovo pitanje zahtijeva procjenu svih prednosti i nedostataka, jer kada donosite odluku potrebno je uzeti u obzir ne samo svoje interese, nego i razmišljati o budućem djetetu, koji ovisi isključivo o vama.

Bazen za trudnoću

Za mnoge žene od onih koji se pripreme da postanu majka, pitanje mogućnosti uključivanja pre-natalnih vježbi u vodi, plivanja i koliko je koristan bazen u vezi s tim može biti uključen u brojne posebne aktivnosti. rizike koji mogu pratiti njegov posjet.

Danas, s dobrim razlogom, može se tvrditi da nedostatak tjelesne aktivnosti tjelesne težine može dovesti do povećanja vjerojatnosti spontanog pobačaja, može uzrokovati povećanje težine toksikoze, a također uzrokuje slabu radnu aktivnost. Dakle, posebni uvjet žene koja nosi dijete nikako ne bi trebalo biti razlog za odbijanje da slijedi ono što je stara kao svijet, ali nije izgubio svoju važnost u sadašnjem, poznatom principu da je pokret život! I boravak u vodenom okolišu najprikladniji je za trudnice. Prvo, u vodi tijelo je gotovo bez težine, kada izvodi aqua aerobic vježbe usmjerene na istezanje mišića, koje su važne za ligamenti koji su oslabljeni tijekom ovog teškog razdoblja za ženu tijekom svog života. S druge strane, voda ima određenu otpornost na svaki pokret, što znači da je tijekom svake vježbe potrebno nešto intenzivnije napetosti mišića nego tijekom normalnih aktivnosti na otvorenom. Kao rezultat toga, tijelo trudne žene dolazi u bolju opću kondiciju, postaje sve obučeni, što zauzvrat doprinosi stjecanju velikih rezervi od strane respiratornih i kardiovaskularnih sustava.

Bazen tijekom trudnoće, dakle, plivanje, ronjenje, aqua aerobika, vrlo su pozitivni faktori u pripremi ženskog tijela za porođaj, što može pružiti lakše i manje bolno porođaj u kojem se minimizira mogućnost perineotomije ili potrebe perineotomije.

Bazen pri planiranju trudnoće

Da biste prekinuli odlazak u bazen kad planirate trudnoću, a kasnije, tijekom trudnoće, ako žena vodi aktivan stil života i redovito ulazi u sport, a posebno za kupanje, često nema hitne potrebe. Iznimka od ovog pravila mogu biti uglavnom samo oni slučajevi kada žena ima bilo kakve kategorijske kontraindikacije. A što se tiče ostalih, s obzirom na tjelesni napor, preporučuje se samo smanjiti intenzitet, napustiti vježbe snage i vježbe usredotočene na trbušne mišiće. U bazenu, međutim, trebate se baviti posebnom gimnastikom, koja se prakticira u skupinama za trudnice. Takve vježbe postaju izvrsna priprema za opterećenja koja su izložena tijekom trudnoće mišića kralježnice, zdjelice i trbuha. Razvijeni su posebni rekreativni gimnastički aqua aerobic kompleksi uzimajući u obzir stanje ženskog tijela tijekom različitih razdoblja trudnoće.

Aqua aerobik, plivanje, ronjenje pomaže poboljšati opće dobro i vodi cijelo tijelo na povećani ton. Posjet bazenu dvaput ili triput tjedno pomaže postići optimalnu i kontroliranu tjelesnu težinu, što je veliki plus pri planiranju djeteta. Plivanje također uzrokuje povećanje endometrijskog sloja, što je još jedan pozitivan čimbenik u povećanju vjerojatnosti uspješnog začeća, zbog činjenice da postoji povećanje cirkulacije krvi u području zdjelice.

Potrebno je, međutim, obratiti pažnju na činjenicu da pri odabiru mjesta za kupanje i druge fizičke vježbe u vodi, preferiraju se unutarnji bazen. Budući da su otvorena vodna tijela često nepouzdana u smislu čistoće i zarazne sigurnosti. Uostalom, sasvim je neprikladno, ako još trebate provoditi vrijeme i energiju na liječenju nekih neočekivanih bolesti, odgađajući tako dobrodošlenu trenutku kada žena može osjetiti rođenje novog života u sebi.

Bazen pri planiranju trudnoće, na temelju toga, zahtijeva namjeran i opsežno ponderirani pristup i prethodno savjetovanje s liječnikom. Ako su ispunjeni svi potrebni uvjeti, povećavaju se šanse uspješnog začeća, sigurnog ležaja i rađanja zdravog djeteta.

Kontraindikacije na bazen tijekom trudnoće

Kontraindikacije u bazenu tijekom trudnoće prvenstveno se sastoje u postojanju prijetnje spontanog pobačaja. Pitanje je li prikladno posjetiti bazen određene žene "na položaju" treba odlučiti tijekom konzultacija sa specijalistom, pod čijim je medicinskim nadzorom ona u razdoblju trudnoće.

Ova je mogućnost isključena, posebice, zbog prisutnosti bilo kojeg obilnog pražnjenja, ili, na primjer, placenta previa.

Razumno rješenje bilo bi napustiti bazen onim ženama koje su imale povišeni ton maternice.

Neželjeno je otići u bazen s akutnim oblicima spolno prenosivih infekcija, a osim toga, ako postoje i druge bolesti koje su u fazi egzacerbacije. Od ovog potonjeg, kao primjer možemo spomenuti, osobito, pogoršanje tuberkuloze.

Bolest kroničnog upala slijepog crijeva također uključuje plivanje, ronjenje i aqua aerobik u bazenu kao kategorija događaja neprihvatljivih tijekom trudnoće.

U razdoblju nošenja djeteta od posjeta bazenu treba napustiti žene s bilo kojim brojem sustavnih bolesti krvi.

Pod zabranjenim bazenom pada kada krvarenje maternice, eklampsia pre-eklampsije u trudnica.

Nedopustivost tjelesnog naprezanja tijekom kupanja i vježbanja u vodi uzrokovana je opstetrijskim patologijama, simptomima svojstvenim preeklampsiji, a karakterizira i fenomen rane ili vrlo teške toksikoze, što je popraćeno neprestanim povraćanjem.

Druga kontraindikacija su slučajevi uobičajenog spontanog pobačaja, koji su se prethodno događali u svakoj prethodnoj trudnoći.

I, naravno, jedan od glavnih alarmnih signala, pozivajući se na trudnicu da odustane od bazena, jest pojava njezinih sustavnih bolnih napada nakon sesije nastave.

Kontraindikacije na bazen tijekom trudnoće, s obzirom na sve gore navedeno, naravno, su mjesto za to. Međutim, ako žena koja se priprema da postane majka nije bolesna ni s jednom od tih bolesti, a ne postoji nikakva pojava svih vrsta negativnih pojava, može se reći s povjerenjem da će tjelesna aktivnost u vodi biti korisnija nego što može prouzročiti štetu.

Bazen u ranoj trudnoći

Bazen u ranoj trudnoći, prema mnogima, nesumnjivo je pozitivan čimbenik. Nekako, na poseban čudesan način, vježbe za gimnastiku i plivanje, naravno, nisu u stanju odmah utjecati na najbolji tijek trudnoće, ali barem imaju blagotvoran učinak na opću državu i ton ženskog tijela koji se priprema da postane majka. Zbog toga se posjete bazenu često savjetuje da počnu doslovno u prvih tjedana kako bi što prije započinjale pripremne aktivnosti za porođaj.

Dakle, nakon što je ustanovljeno na konzultacijama s liječnikom koji je pohađao da nema ozbiljnih zapreka, put do bazena potpuno je besplatan.

Često se buduće majke mogu zabrinjavati zbog mogućnosti da se lako dobiju neke neugodne bolesti zbog toga što se nalaze u javnom bazenu. Uostalom, ograničena količina vode u kojoj je veliki broj vrlo različitih ljudi uronjen čini se idealnom okolinom za razvoj i reprodukciju različitih infekcija i patogenih bakterija. Ovom prilikom morate odmah reći da su takvi alarmi pretežno neutemeljeni. Mnogi moderni bazeni opremljeni su snažnim sustavima za pročišćavanje vode, s posebnim sredstvima u kojima nema prisutnosti klora.

Da biste počeli vježbati u bazenu, svakako se prijavite u posebnu skupinu za trudnice pod vodstvom iskusnog instruktora.

Bazen u ranim fazama trudnoće, s jedne strane, prekrasan je način za ženu da se održi u optimalnom fizičkom obliku, a s druge strane, to se smatra značajnim psihološkim faktorom. U procesu komuniciranja u grupi sa sličnim budućim majkama, sve probleme i tjeskobe žene se povlače u pozadinu, ona dobiva pozitivan stav i pouzdanje da takve aktivnosti samo daju njezinu bebu.

Kasni bazen za trudnoću

Bazen u kasnoj trudnoći ima kao glavnu svrhu da ne postigne značajna poboljšanja u općoj fizičkoj kondiciji ili daje lik posebnoj eleganciji linija. Samu bit posjeta bazenu, plivanju, vježbama vodene gimnastike - aqua aerobikom u tom razdoblju je zadržati se u fizičkoj formi s najmanjim mogućim promjenama u odnosu na onu koja je prethodila začeću i nastanku razvoja fetusa.

Na temelju toga, predavanja za buduće majke ne pružaju intenzivna opterećenja. Preporuča se ograničiti se samo na šetnju i jogging u vodi s visokim koljena i prateći ga uz zamah nogu i ruke.

Važan aspekt je potreba za obavljanjem vježbi istezanja. Pod utjecajem tople vode u bazenu, ligamenti stječu veću elastičnost, što je od velike važnosti za proces porođaja. I nakon uspješnog rođenja djeteta u budućnosti, ona doprinosi uspostavi lik u kraćem vremenu.

Također je važno koristiti mišiće unutarnjih bedara u vježbama. U tu svrhu možete učiniti sljedeće. Držeći ruke na tračnicu u zidu bazena, s nogama na zidu, podižu svoje noge i šire ih što je moguće širi. Ne bismo trebali žuriti na tkaninu da imamo priliku da se smjeste u toj državi. Dalje, trebate pokušati širiti noge još šire, kao da sjedite na podjeli.

Bazen u kasnoj trudnoći, kako vidimo, pomaže u održavanju fizičkog oblika žene koja bi uskoro trebala postati majka, a također može pomoći pripremi svoje tijelo za proces rješavanja porođaja.

Plivanje tijekom trudnoće u bazenu

Plivanje tijekom trudnoće u bazenu može se nazvati jednom od najučinkovitijih metoda koje mogu pomoći pripremiti ženu za proces poroda.

Prije svega, sve u vodi postaje lakše. I biti u vodenom okolišu, žena u pozitivnom emocionalnom raspoloženju iz nadolazećih radosti majčinstva, u potpunosti može primiti od ovog samo jednog pozitivnog. Ne opterećuje vlastitu težinu, glomaznu, modificiranu tijelom trudnoće. Nekoliko trenutaka može osjetiti pero! Voda na najzanimljiviji način pomaže u prevladavanju stresa, riješavanju tjeskobe i brige.

Plivanje podrazumijeva da tijelo trudne žene u tom procesu ima vodoravni položaj, što zauzvrat smanjuje opterećenje kralježnice, kostiju i mišićnih sustava. Povezan je s dobrom razinom tjelesne aktivnosti, dovodi do razvoja izdržljivosti i pomaže u jačanju prsnih mišića. Pretpostavlja se da aktivacija protoka krvi u mišićima prsa izravno određuje najbolju proizvodnju majčinog mlijeka.

Ne manje važno je ronjenje, koje može pratiti plivanje.

Ulegnuće u vodu, trudna majka dobiva vrijedno iskustvo zadržavanja daha, što će biti korisno tijekom pokušaja porođaja. A mali čovjek u njemu neko vrijeme nauči bez kisika. Uostalom, nakon završetka porođaja, neće moći primiti više od svoje majke, jer će se umbilikalni kabel koji će ih povezati biti odsječen.

Kao što pokazuje praksa, dijete koje se prilagodilo fenomenu takve privremene hipoksije vjerojatnije je da će prijeći na izlaz u rodnom kanalu i pokazati najbolju sposobnost prilagodbe svijetu nakon rođenja.

Plivanje tijekom trudnoće u bazenu pridonosi dobroj pripremi žena za proces rađanja, i fizičke i psihološke, a osim toga ima određenu pozitivnu ulogu u razvoju djeteta.

Bazen tijekom trudnoće

Posjet bazenu tijekom trudnoće moguć je samo ako trudna majka nema izravne kontraindikacije. Među njima glavni su: povećani rizik od spontanog pobačaja ili prijevremenog otklanjanja porodom, prisutnost lezija kože, visoka težina toksikoze itd. Sljedeći korak je izbor ustanove koja bi zadovoljila sve potrebne kriterije. Bazen mora biti čist i imati sigurne i udobne korake za ulazak u vodu. Osim toga, neophodno je osigurati mjesto ginekologa s punim radnim vremenom među osobljem takvog bazena.

Dok borave u bazenu, trudnica mora strogo slijediti određena pravila sigurnosti. Prije svega, potrebno je naučiti kako ravnomjerno raspodijeliti tjelesnu aktivnost, jer pretjerano prekovremeni rad dovodi do propadanja opće dobrobiti jedne žene.

Izvođenje tjelesnih vježbi u vodi mora biti praćeno vježbama disanja, koja u kompleksu doprinosi i poboljšanju zdravlja i služi kao predivna priprema za proces poroda.

Što se tiče kupanja u bazenu, imamo na umu da je sportski stil za ženu koja se priprema postati majka potpuno neprihvatljiva. Potrebno je plivati ​​mirno, bez nanošenja nerazumnih nastojanja i, naravno, ne postaviti se kao mjerilo za prvenstvo u ultra-dugim maratonima. Trebao bi biti ograničen na kratke udaljenosti.

Kako bi se izbjeglo pada na mokro i vrlo skliske pločice bazena, te kako bi se izbjegla ozljeda zbog toga, preporučljivo je hodati samo stazama. A kako bi se smanjio rizik od zaraze gljivičnom infekcijom stopala, bosiljka je nepoželjna hodanje, papuče treba nositi.

Posjet bazenu tijekom trudnoće zahtijeva stalno praćenje buduće majke njezina zdravlja. Kloriranje u bazenu nesumnjivo je pozitivan čimbenik u smislu dezinfekcije vode, međutim, prašak za izbjeljivanje često izaziva razvoj dermatitisa i svih vrsta alergija na koži. Miris klora također je sposoban izazvati povećanje simptoma toksikoze, što je osobito karakteristično za ranu trudnoću. Zbog toga je toliko važna vezana uz obavezno prethodno savjetovanje s ginekologom.

Trudnoća i bjelilo za bazen

Prednosti plivanja i tjelesne aktivnosti u vodi tijekom trudnoće su očite. Ovo je prekrasna preventivna mjera protiv bolesti kardiovaskularnog sustava. Nema sumnje da je njihov blagotvoran učinak u odnosu na mišićno-koštani sustav. Kompleks aqua aerobic specijalnih vježbi djeluje kao jedna i učinkovita pripremna mjera za rođenje na prirodan način, jer kao što se rođenje približava, pomaže djetetu da stekne ispravnu poziciju u maternici.

Međutim, posjet trudnoj ženi povezan je s nizom nepovoljnih aspekata. Trudnoća i bazen za izbjeljivanje je jedan od njih, što je često predmet zabrinutosti i nesigurnosti za trudnice.

Prašak za izbjeljivanje, kako se zove izbjeljivač, koristi se za ubijanje svih patogenih bakterija u vodi i sprečavanje širenja bolesti. Kloriranje vode u bazenima je uobičajena praksa dezinfekcije više od desetljeća, a negativne posljedice njegove uporabe nikada nisu bile rasprostranjene. To, međutim, ne bi trebalo biti razlog da ovaj lijek potpuno shvaća. Naprotiv, perfidija bjelila upravo leži upravo u činjenici da se njegov destruktivni učinak počinje aktualizirati tek kad se akumulira u ljudskom tijelu.

Kada plivati ​​od trudnice u vodi koja sadrži klor, bjelilo se apsorbira po koži, a od majčineg tijela u svakom se slučaju prenosi u nekoj količini djetetu. U procesu postupnog isparavanja klora ispušta se klorni plin, a kada se udahne (i ako postoji miris klora, to znači da postoji njegova prisutnost u zraku), trovanja trudnice i fetusa odvija se. U malim dozama ovaj plin ne predstavlja značajnu opasnost, ali s vremenom njegov kumulativni učinak može imati negativan učinak.

Istraživači iz Belgije tvrde da ako žena nosi dijete barem jednom tjedno, ona posjeti unutarnji bazen u kojemu je voda s izbjeljivačem, šteta fetusu može se usporediti s onom od redovitog pušenja za tijelo odraslog. Štoviše, izraženo je mišljenje da je dijete više izloženo riziku od razvoja alergija i astme od učinaka izbjeljivanja. Prema drugim stručnjacima iz područja plućnih bolesti, ta veza nije očita.

Što god bilo, takva kombinacija kao i trudnoća i bazen s bjelilima ima barem prijetnju suhom i iritacijom, alergijske reakcije na koži majke, a za bebe to može biti dodatno sklona alergijama, razvoju astme i drugih bolesti sustava disanje. Stoga je bolje odabrati one bazene u kojima se voda pročišćava na drugi način, bez upotrebe izbjeljivača. Dobit današnjeg danas može se naći dovoljno da izabere najprikladnije.

Recenzije bazena tijekom trudnoće

 • voljeni

Čini mi se da su mnoge djevojke, zbog svoje trudne države, jednostavno previše sumnjive. Žele ići plivati ​​u bazenu i početi tražiti, naučiti, sve što je potrebno i nije potrebno. Sa svih strana vide sve vrste puzanja oko infekcija, infekcija. Još uvijek različite recenzije o bazenu tijekom trudnoće nisu najbolje. I sve ovo učimo njegovim liječenjem. liječnik kojeg želim kaže, ali bojim se. Ali je li to doista nemoguće, a bolje ne? To je liječnik i nepotrebno ponovno osigurano, to se događa. Premda to možda ništa ne spriječi.

Otišao sam u bazen cijelo vrijeme bio trudna. Vrlo zadovoljan i preporučiti svima! Nijedna od infekcija nije zaimela. Ali stanje zdravlja je sasvim drukčije od kupanja, nisam imao veću težinu zbog plivanja, a isporuka je također bila lagana. IMHO koristi od bazena definitivno je više nego šteta. A dijete je općenito sigurno, ima zastoja u prometu i sve je čvrsto zatvoreno. Ni bjelilo, ni bilo kakva infekcija ne mogu na bilo koji način dobiti.

Tijelo trudne žene u vodi gotovo je bez težine, opterećenje na mišićno-koštanog sustava također je smanjeno za vene. Pomogla mi je sa svojom predispozicijom.

Uz prednosti za majku, također za bebu prije rođenja bazena je također koristan. Čak i ronjenje, kažu, korisno je za bebu, jer tijekom odgađanja majke koja diše, neko vrijeme uči bez kisika. To je u procesu rađanja za njega može biti korisno.

O bjelila, mogu reći da je u svim bazenima, tko to ne bi rekao. Prijatelj je radio u jednom elitnom klubu, rekavši da iako postoji navodno poseban ozonizacijski sustav za pročišćavanje vode, to je potpuno bez izbjeljivača. Čak su imali potvrdu koja to potvrđuje. Bjelila je posvuda, samo njezina količina može biti drugačija. U bazenima za grupe trudnica i za mumije s bebama, voda je samo malo manje klorirana. Ali još je dovoljno za dezinfekciju.

Imam samo najbolje recenzije o bazenu tijekom trudnoće! Mnogi prijatelji su također vrlo zadovoljni, koji su radili u skupinama za trudnice. A još nisam otišao sam po sebi, zamišljao sam nešto poput lekcija pravilnog disanja tijekom porođaja i neke vrste plopiranja u vodi za ljude u dobi umirovljenja. Ispalo je da je aerobik u vodi za trudnice takav teret koji ga neće naći! Za lik je izvrsna - pomaže ostati u svojoj težini, iako trbuh ulazi u rast.

Mogu li trudnice ići u bazen?

Ne tako davno, kada su pitali bi li trudnice mogle ići u bazen, liječnički je odgovor uvijek bio negativan. Međutim, ako nije strogo zabranjeno, morala se preuzeti odgovornost za plivanje i eventualne moguće zdravstvene probleme buduće majke. Međutim, već nekoliko desetljeća, trudnice ne samo da nisu zabranjene posjetiti bazen, već obrnuto, preporučuju! Što se promijenilo? I zašto je plivanje i vodeni trening važni za trudnice? Pokušajmo to shvatiti.

Što je korisno posjetiti bazen za trudnice?

Odlazak u bazen tijekom trudnoće bi trebao biti barem kako bi se iskrcala kralježnica. U vodi, gravitacija je manja, pa se stoga opterećenje od bebe koja se razvija unutar vas i dobitak na težini praktički ne osjeća. Osim toga, boravak u bazenu ublažava bol u leđima, osigurava lakoću cijelog tijela, smiruje živčani sustav i daje osjećaj sklada. Pa, ako ne samo hodate uz vodu uz bok, nego i plivate, prednosti posjeta bazenu povećat će se nekoliko puta.

Prednosti plivanja tijekom trudnoće

Može li se trudnice plivati ​​u bazenu? Ovo pitanje postavlja gotovo svaka buduća mama koja će kupiti pretplatu. To je uzrokovano činjenicom da je kupanje prilično intenzivan stres na tijelu. Ali svaka žena koja je u zanimljivoj poziciji boji se zdravlju njezine buduće bebe i ne želi mu nauditi. Ali žurno ćemo ukloniti sve strahove. Plivanje tijekom trudnoće nije samo moguće već i neophodno! Evo i zašto:

 • Tijekom putovanja, "izbacite" kralježnicu. A to znači da osteochondrosis, pa čak i više bolova u leđima, ne prijeti vam.
 • Za izvođenje kretanja u vodi vaše tijelo troši više energije nego kada se trenira na kopnu. Zato sve buduće mame koji brzo dobivaju težinu, ginekolozi preporučuju da idu na posebne razrede u bazenu za trudnice.
 • Plivanje blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav. To poboljšava cirkulaciju krvi i limfe, smanjuje krvni tlak, jača krvne žile i mišiće srca. Stoga, varikozne vene i hipertenzija tijekom trudnoće ne prijete mamcima koji stalno dolaze u bazen.
 • Promicati kretanje u vodi i povlačenje viška tekućine iz tkiva. I ovo, kako razumijete, sprječava pojavu edema.
 • Plivanje u bazenu (osobito ronjenje) pomaže pripremi za porođaj i razvijanje pravilnog disanja. U ovom slučaju, beba, koja je još u trbuhu, navikla je na lagani nedostatak kisika i postaje elastičnija. To je važno jer tijekom porođaja (a posebno tijekom rada) kisik do fetusa dolazi u manjim količinama.
 • Plutajući, buduća majka je u istom elementu kao i njezino nerođeno dijete. A to znači da je sklad i jedinstvo s djetetom u bazenu što je više moguće, što blagotvorno djeluje na mentalnu ravnotežu trudne žene.

I konačno, kupanje u bazenu je sjajan način jačanja imunološkog sustava. Uostalom, nitko nije tajno da je ova vrsta vježbanja osnova otvrdnjavanja. Općenito, morate plivati ​​tijekom trudnoće! Međutim, prije nego što odete u bazen, nije teško konzultirati se sa svojim liječnikom. Na žalost, ne postoje sve očekivane majke tako ugodne i nagrađivane zabave.

Nazovite: +7 (495) 222-13-94

Kontraindikacije za posjećivanje bazena tijekom trudnoće

Srećom, nema puno kontraindikacija za posjećivanje bazena tijekom trudnoće. Međutim, oni su i stoga svakako provjerite jesu li dostupni prije kupnje pretplate. Ni u kojem slučaju ne možete ući u bazen ako imate:

 • hipertonija maternice;
 • obilni vaginalni iscjedak;
 • prijetnja prijevremenom prestanku trudnoće;
 • jaka toksično djelovanje;
 • zarazne bolesti;
 • kroničnih bolesti u akutnoj fazi.

Ne možete ići u bazen kada se osjećate dobro, čak i uz glavobolju. Nepoželjno je posjetiti bazen i dame s preosjetljivosti na izbjeljivanje, kao i sa jakom toksikozom. Međutim, u ovom slučaju možete pokušati pronaći bazen u kojem otopina izbjeljivača ne koristi za pročišćavanje vode. Međutim, malo ćemo poslije razgovarati o odabiru bazena.

Sada, također, želim vas podsjetiti da je plivačima zabranjeno i trudnice koje su imale spontanu povijest pobačaja. Nažalost, fizičko naprezanje i razlika u temperaturi vode i zraka mogu izazvati prijetnju pobačaja. Da biste to izbjegli, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom!

Koji je najbolji bazen za trudnice?

Sigurno, mnogi od vas shvaćaju da nisu svi bazeni isti. Međutim, oni se razlikuju ne samo po veličini, prisutnosti raznih simulatora vode nego i samoj vodi. Tako, na primjer, sad neće biti teško pronaći bazen, ne samo sa slatkom vodom, već i morem. A istodobno posjetiti potonje ne mora nužno ići u grad, smješten na rivi.

Morska voda se dobiva umjetnom metodom - dodavanjem morske soli u običnu vodu. Međutim, to ne smanjuje, već čak povećava njezinu korisnost. Prvo, pročišćavanje takvog bazena događa se elektrolizom. A to znači da štetna, nadražujuća koža i sluznice dišnih organa, jednostavno neće biti otopina izbjeljivača u bazenu. Drugo, morska voda (iako umjetno dobivena) ima blagotvoran učinak na kožu i živčane završetke koji se nalaze u njemu.

Osim toga, u takvom bazenu, trudnice su lakše vježbati, budući da će vam slane vode gurnuti na površinu i tako ćete pomoći da završite pokret uz minimalan napor. Jedini nedostatak tih bazena je da ih još uvijek ima vrlo malo, a cijena pretplate za trudnice često ugriza. I zato morate potražiti druge bazene.

Drugo mjesto na ljestvici najboljih bazena zauzimaju institucije u kojima se voda pročišćava uz pomoć ozoniranih biljaka. Uostalom, kad prolazi kroz vodu, ozon ga ne samo temeljito čisti i dezinficira, već ga i hrani kisikom. Općenito, možete očekivati ​​samo jednu korist od posjeta takvom bazenu. Međutim, za kvalitetno pročišćavanje vode, jedinica za ozoniranje treba raditi gotovo kontinuirano. A ovo, kao što razumijete, negativno utječe na cijenu pretplate.

Osim toga, prisutnost u bazenu ove moderne opreme nije uvijek jamstvo visokokvalitetnog tretmana vodom. A razlog ovdje nije uopće u nemarini zaposlenika. A stvar je da je ozon oksidacijsko sredstvo. Stoga, ako su pesticidi prisutni u izvornoj vodi, njihova koncentracija nakon pročišćavanja može se povećati deseterostruko. I ovo, kao što shvaćate, već je opasno za zdravlje trudnice i za zdravlje njezine bebe.

Na trećem i sljedećem mjestu nalaze se bazeni s kloriranom vodom. Međutim, svi ti objekti za kupanje nisu isti. U suvremenom svijetu, u modernom svijetu ne služe samo rješenje izbjeljivanja već i suvremenije metode (ultrazvuk, ultraljubičasto, visokofrekventno elektromagnetski impulsi, itd.) Kako bi se smanjila koncentracija izbjeljivača u vodi i povećala stupanj pročišćavanja. U ovom slučaju, pretplate na bazene s kombiniranim metodama dezinfekcije vode, u pravilu, relativno su jeftine.

Međutim, samo vi odabirete! Ne zaboravite da će bilo koji od bazena biti dobar ako će biti u skladu s sanitarnim standardima. Međutim, ne samo sanitarna kondicija bazena treba obratiti pažnju. Glavna stvar koja bi trebala biti u vašoj izabranoj ustanovi za plivanje je specijalizirana vježba u bazenu za trudnice. I voditi ove tečajeve mora biti profesionalni instruktor. Zahvaljujući toj osobi koju ćete se pripremiti za porođaj, naučiti pravilno disati, ojačati mišićni korzet, ne prekoračiti brzinu dobitka težine i još mnogo toga.

Stoga, prilikom odabira bazena, svakako pitajte o stupnju profesionalnosti instruktora i njegovog radnog iskustva. I pomoći vam u ovoj "usmenoj riječi". Razgovarajte s drugim budućim mama, razgovarajte s liječnicima u antenatalnoj klinici, a sa ženama koje hodaju kolicima, nemojte se miješati s nekoliko riječi koje će se širiti. Vjerujte mi, u ovom slučaju lako možete pronaći najbolji bazen za sebe u kojem će se podudarati svi važni kriteriji odabira:

 1. visoki stupanj pročišćavanja vode;
 2. blizu mjesta iz vašeg doma;
 3. prisutnost posebnih razreda za trudnice, raspored koji bi trebao biti 2 puta tjedno 40-50 minuta u vrijeme prikladnom za vas;
 4. temperatura vode u bazenu je oko 28-31 stupnja;
 5. dostupnost prikladnih rukohvata za spuštanje u vodu.

Što donijeti u bazen?

Da biste posjetili bazen, svakako će vam trebati medicinski certifikat zdravlja liječnika. Međutim, osim toga, nećete ozlijediti da iskoristite još nekoliko važnih i korisnih stvari:

 • udoban kupaći kostim (po mogućnosti zatvoren, pogotovo ako idete u bazen s kloriranom vodom);
 • gumene ili plastične papuče na maloj peti i uvijek s užlijebljenim, neprodušnim potplatom;
 • proizvodi za osobnu higijenu (sapun, umivaonik, gel za tuširanje, šampon):
 • gumeni čep, ako ne želite mokri kosu;
 • sušilo za kosu, čak i ako su uzeo šešir, ne bi povrijedilo sušenje korijena kose;
 • hranjiva krema za lice i tijelo (klorirana voda suši kožu);
 • neki voće i bocu vode ili nezaslađen čaj.

Također, nakon tridesetog tjedna trudnoće, nećete škoditi da s vama imate razmjenu karata. Uostalom, porođaj može početi u svakom trenutku, pa stoga, ako je potrebno, morate pružiti liječnicima sve informacije o vašem zdravlju i razvoju bebe.

Djevojke! Učinimo ponavljanje.

Zahvaljujući tome, stručnjaci se upuštaju i daju odgovore na naša pitanja!
A također možete postaviti svoje pitanje u nastavku. Kao što vi ili stručnjaci odgovarate.
Spasibki ;-)
Sve zdrave djece!
Ps. Dječaci su također zabrinuti! Samo djevojke ovdje više ;-)