Endometrioza i trudnoća. Trudnoća s endometriozom maternice

Zasnivanje

Endometrioza je patološki proces, čija se suština leži u benignom rastu tkiva, koji je morfološki i funkcionalno sličan endometriji (to je unutarnja sluznica maternice). Bolest izaziva njezin rast izvan maternice (u jajnicima, mokraćnom mjehuru, crijevima, plućima). Endometrioza se najčešće dijagnosticira u žena reproduktivne dobi. Opasno je po tome što inhibira rad jajnika (što znači nedostatak ovulacije) i izaziva pojavu cista, tumora. Stoga je endometrioza i trudnoća prilično opasna kombinacija.

Uzroci endometrioze

Nažalost, moderna medicina s punim povjerenjem u ime razloga za razvoj ove bolesti ne može. Ali čimbenici rizika upravo su poznati:

 • genetska ovisnost;
 • menstrualni poremećaji;
 • u opasnosti su neupadljive djevojke i žene koje su imale jedno porođaj;
 • česti pobačaji, dijagnostička krvarenja maternice;
 • hormonska neravnoteža;
 • dugotrajno korištenje intrauterinih kontraceptiva.

Također se smatraju čimbenici rizika za dismenoreju, spol i sport tijekom menstruacije, stalnu uporabu tampona. Sve to komplicira slobodan odljev krvi iz maternice tijekom menstruacije i može izazvati njezin ulazak u jajovodima, trbušnu šupljinu, koja doprinosi razvoju patološkog procesa.

Simptomi endometrioze

Vrlo često, bolest je asimptomatska, a određuje se samo ultrazvukom ili tijekom laparoskopije. Većina žena čak ne shvaća da njihova nesustavna bol u donjem dijelu trbuha ili brzo umor mogu na neki način utjecati na zdravlje reproduktivnog sustava. No postoje simptomi koji se ne mogu zanemariti. Ovo je:

 • kronična donja bol u trbuhu;
 • bol tijekom ovulacije, spolni odnos;
 • bolno mokrenje tijekom menstruacije;
 • crijevni problemi i bolna defekacija;
 • uočavanje;
 • kronična slabost;
 • problemi s koncepcijom.

Najvažniji klinički simptomi bolesti se smatraju bol u zdjelici, menstrualni poremećaji, neplodnost, disfunkcija zdjeličnih organa.

Faze razvoja endometrioze

Taj se proces odvija na pozadini hormonalnih, imunoloških poremećaja ravnoteže ili u slučaju genetske sklonosti bolesti. Učestalost endometrioze u žena reproduktivne dobi doseže 59%, au operiranoj je 27%.

Faze razvoja bolesti ovise o dubini oštećenja zdravog tkiva. Američko društvo za fertilitet razvilo je vlastitu klasifikaciju vanjskog oblika endometrija, prema kojem ova bolest ima 4 faze:

 • minimalno (procijenjeno na 1-5 boda);
 • lako (6-15 bodova);
 • umjereno (16-40 bodova);
 • teška (preko 40 bodova).

Dijagnoza endometrioze

Kako liječiti endometriozu? Za početak nam je potrebna: dijagnoza i dubinska analiza kliničke slike, bimanualni ginekološki pregled (palpacija unutarnjih organa zdjelice).

 1. Bimanualni ginekološki pregled. Ova metoda istraživanja pomoći će liječniku da procijeni veličinu maternice, njegovu gustoću, oblik, identificiraju pečate u retrocervikalnom području, prisutnost tumora.
 2. Kolposkopija i cervikoskopija. Ti postupci razjasnit će mjesto i oblik endometrioze vaginalnog dijela cerviksa i sluznice cervikalnog kanala (u ovom slučaju, dodatno ispitivanje provodi se pomoću fibro -steroskopa).
 3. SAD. Ultrazvuk je optimalna i široko dostupna metoda za ispitivanje žena s različitim stadijima endometrioze.
 4. Spiralna računalna tomografska metoda. To će vam omogućiti da točno odredite prirodu patološkog procesa, njegovu lokalizaciju, odnosu s drugim organima. Također će pomoći razjasniti stanje zdjeličnih organa, prisutnost tumora.
 5. Histeroskopija. Pomoću histeroskopa (optički sustav) možete pregledati zidove maternice i procijeniti stanje pacijenta. Metoda će pomoći liječniku prepoznati i procijeniti promjene u reljefu maternice, prisutnost ožiljaka, kriptova.
 6. Laparoskopija. Uz to, možete procijeniti stanje tkiva i stupanj njihove štete. Kroz maleni rez u abdomenu, liječnik stavlja poseban uređaj s snažnim optičkim sustavom koji vam omogućuje pregled svih organa trbušne šupljine, maternice i dijagnosticiranje patoloških procesa.

Endometrioza i začeća

Endometrioza i trudnoća tijekom ove bolesti su proučavali liječnici dugo vremena. Prema studijama American Fertility Society-a, podaci laparoskopije pokazuju da je 20-50% slučajeva neplodnosti zabilježeno kod žena koje pate od endometrioze.

Iako se endometrioza smatra jednim od uzroka problema s koncepcijom, spontana trudnoća je moguća čak i sa teškim stadijem bolesti. Iako obično bolest izaziva anatomske promjene u sluznici maternice ili drugim organima malih zdjelica, što često dovodi do oštećenja jajovoda, adhezija, nedostatka ovulacije, stvaranje cista. Pored toga, endometrioza ima tendenciju ponovne pojave, a to negativno utječe na reproduktivni sustav i začeće.

Trudnoća s endometriozom maternice: koja je opasnost i kako ga izbjeći

Zatrudnjeti tijekom endometrioze je moguće, iako šanse za uspjeh nisu vrlo visoke. Nakon liječenja najpovoljnije razdoblje za začeće traje godinu dana. Nakon tog vremena povećava se rizik od recidiva. Trudnoća nakon endometrioze je vrlo stvarna, ali trudnica mora pratiti stanje zdravlja i redovito posjećivati ​​liječnika.

Činjenica je da endometrioza izaziva kršenje cirkulacije krvi u zidovima sluznice maternice, nedostatak progesterona, koji sprječava zametak od normalnog pričvršćenja. Stoga postoji mogućnost pobačaja u ranoj fazi. Posteljica koja nije pod utjecajem endometrioze formirat će kasnije, a opasnost će se smanjiti. Uzimanje lijekova s ​​progesteronom i pažljivo praćenje liječnika će vam spasiti od puno problema tijekom trudnoće s endometriozom.

Liječenje bolesti trudnoće: mit ili istina?

Ako ste s tim patologijom dijagnosticirali i ne možete, ali želite zatrudnjeti, to prije što vidite liječnika, to bolje. Liječenje endometrioze s trudnoćom, suprotno popularnom uvjerenju, nemoguće je. Naravno, hormonska pozadina buduće majke vrlo se mijenja, a zbog povećane proizvodnje estrogena i progesterona, fokusi endometrioze vjerojatno će biti potisnuti. Ali, nažalost, potpuno oporavak govora ne može ići. Endometrioza i trudnoća u više od polovice slučajeva međusobno su nekompatibilni.

Taktike liječenja endometrioze prije i nakon trudnoće

Nažalost, još uvijek nema standardizirane strategije liječenja. Ginekolog u situaciji "endometrioze i trudnoće" razvija individualnu shemu pregleda i liječenja, usredotočujući se na pozornicu i lokalizaciju lezije, kliničke manifestacije, toleranciju hormonalnih lijekova.

Obično se konzervativno liječenje koristi za pacijente reproduktivne dobi u asimptomatskom obliku bolesti, neplodnosti. U posebno teškim slučajevima (kada operativne i medicinske metode ne pomažu) kirurški se liječe žarišta lezija endometrija.

U slučaju da simptomi bolesti ne uzrokuju nelagodu i ne napreduju, liječnik će najvjerojatnije predložiti da se redovito pratite i ne poduzimajte drastične mjere. Pogotovo jer obično endometrioza prolazi nakon menopauze. Ako vas nešto smeta, ali problem nesposobnosti da zatrudete nije relevantan, liječnik će vam razviti pojedinačnu shemu liječenja.

Metode liječenja endometrioze

Jedna od prepreka za majčinstvo i zdravlje može biti endometrioza. Liječenje ove bolesti provodi se slijedećim metodama.

 1. Laparoskopija (operacija). Kako liječiti endometriozu? Laparoskopija uključuje uništavanje adhezija i endometrijskih čvorova, tkiva koje smanjuju prohodnost jajovoda. Postotak učinkovitosti postupka doseže 84%, osobito u slučaju blagog oblika bolesti.
 2. Liječenje lijekovima. Terapija lijekovima izaziva nedostatak ovulacije i može negativno utjecati na embrij, pa je za žene koje žele zatrudnjeti, to je neprimjereno (osim hormona gonadotropina - poboljšava ovulaciju).

Najčešće se preporučuju kombinirani oralni kontraceptivi (progesteronski lijekovi). Mehanizam djelovanja lijekova je da njihove komponente izazivaju supresiju funkcije jajnika, odsutnost ovulacije i menstruacije. Tkiva zahvaćena endometriozom prestanu krvariti, što sprečava stvaranje adhezija, cista, upala. Negativna strana - prisutnost nuspojava.

Ako su sve metode iscrpljene, a trudnoća se ne pojavljuje, postoji alternativna mogućnost - one su potpomognute reproduktivne tehnologije.

Iako endometrioza u gotovo 50% slučajeva izaziva sterilnost, ali to nije rečenica. S pravodobnim tretmanom i kvalificiranim tretmanom uspjeh je vrlo visok. Osim toga, postoji alternativa klasičnom tretmanu - asistiranim reproduktivnim tehnologijama. Medicinska pomoć i samopouzdanje pomoći će u prevladavanju bolesti. Zapamtite da je moguće trudnoće s endometriozom!

Trudnoća s endometriozom: nijanse i poteškoće

Tijekom trudnoće, žensko tijelo suočeno je s ozbiljnim promjenama. Primarna veza takvog restrukturiranja je promjena hormonskog podrijetla, zbog čega se mijenja način djelovanja čitavog organizma kao cjeline. Promjene mogu potaknuti patološke procese koji se prethodno nisu očitovali ili ih pogoršavali. Zato je trudnoća s endometriozom izaziva toliko pitanja i zabrinutosti.

Nažalost, niti jedna žena starosne dobi nije osigurana protiv bolesti reproduktivnih organa. Genitalna endometrioza i druge vrste ove bolesti pripadaju kategoriji tih bolesti koje mogu komplicirati napad i tijek trudnoće.

Što je endometrioza?

Bolest je karakterizirana patološkom proliferacijom tkiva, slično sluznici maternice. Ova patologija je hormonalno ovisna pa intenzitet razvoja bolesti ovisi o stanju hormonskog podrijetla žene. Što se tiče prevalencije, endometrioza se javlja kod 35-40% žena koje rađaju dob.

Postupak se temelji na izgledu staničnih fragmenata koji nalikuju endometriumu, ali nisu sposobni za obavljanje svoje funkcije. Ozbiljnost simptoma ovisi o lokaciji patološkog procesa.

Opseg i vrsta bolesti

Postoji jedinstvena klasifikacija endometrioze koja se gradi u skladu s lokacijom patološkog procesa. Postoje takvi oblici endometrioze:

 • Genitalni oblik. Lokalizacija patološkog procesa je unutarnji genitalni organi žene.
 • Extragenitalni oblik. U ovom obliku patološki je proces lokaliziran izvan reproduktivnog sustava.

Genitalni oblik bolesti podijeljen je na sljedeće vrste:

 • Izvanperitonealni pogled. Ovakvu vrstu patologije karakterizira mjesto u vagini, u području vanjskih genitalnih organa, u rectovaginalnom septumu iu vaginalnom dijelu cerviksa.
 • Peritonealni pogled. Endometrioza uključuje jajovode, jajnike i peritoneum zdjelice.
 • Pogled unutrašnjosti U ovoj vrsti bolesti, patološki proces se razvija u mišićnom sloju maternice (myometrium).

Kada je patološki proces započeo, fokusi endometrioze mogu imati miješanu lokalizaciju. Kod miješane lokalizacije unutarnja endometrioza maternice i trudnoće nisu kompatibilni.

Ovisno o jačini patološkog procesa, postoji 4 ozbiljnosti bolesti:

 1. Karakterizira se formiranjem površnih i pojedinačnih žarišta endometrioze.
 2. Patološke žarišta šire se u maternicu i postaje višestruko.
 3. U trećem stupnju bolesti, opaženo je stvaranje višestrukih i dubokih fokusa rasta tkiva. Više jajnika može se pojaviti na jajnicima.
 4. Karakterizira ga stvaranje dubokih i višestrukih žarišta endometrioze. Na jajnicima nastaju gusta adhezija i velike endometrioidne ciste. Patološko tkivo može narasti u zidu rektuma i vagine.

Zbog endometrioze često nastaju adhezije, što dovodi do neplodnosti. Kronična endometrioza maternice i trudnoće može se kombinirati samo s malim stupnjem težine postupka.

Uzroci endometrioze

U većini slučajeva, ta se bolest razvija protiv pozadine genetske predispozicije. Žene na rizik od morbiditeta suočene su s retrogradnim menstruacijom. Kada, tijekom menstruacije, čestice odbačenog endometrija ulaze u trbušnu šupljinu, pričvršćuju se na određenom mjestu i nastavljaju funkcionirati.

Sljedeći čimbenici mogu povećati rizik od endometrioze:

 • genetska predispozicija;
 • smanjenje obrane tijela;
 • anatomska obilježja strukture jajovoda;
 • operativne intervencije na reproduktivne organe (abortus, carski rez);
 • postupak cauterizacije cervikalne erozije.

simptomi

Bolest može biti popraćena različitim simptomima. Često, patologija je asimptomatska. Često, otkrivanje endometrioze javlja se na specijalističkim pregledima kod ginekologa. Kasno otkrivanje patologije uzrokuje nekompatibilnost unutarnje endometrioze i trudnoće, čak i uz početak liječenja.

Unatoč tomu, postoji niz značajnih simptoma koji mogu signalizirati prisutnost patološkog procesa:

 • Bol u području zdjelice. Ovaj simptom javlja se u 25% žena s endometriozom. Sindrom boli je lokalan ili difuzni. Povećana bol nastaje tijekom menstruacije.
 • Bolna menstruacija (dismenoreja). Ovaj je simptom najčešći kod porasta endometrija. Učestalost pojave je 50-60%.
 • Bol tijekom čišćenja i mokrenja.
 • Bolni osjećaji tijekom intimnosti. Intenzivna bol tijekom seksa se razvija s lokalizacijom žarišta bolesti u vaginalnom području.
 • Produljena i teška menstruacija (menoragija).
 • Smanjena razina hemoglobina u menorrhagi.
 • Neplodnost. Ovaj simptom djeluje kao ozbiljna komplikacija endometrioze. Uzrok neplodnosti je adhezija.

Karakteristični znakovi trudnoće u endometriozi ostaju nepromijenjeni.

Kompatibilan s endometriozom i trudnoćom?

Većina žena se pita: je li moguće da se trudnoća u endometriozi ako bolest ne radi? Također je zainteresiran za pitanje uzroka poteškoća u shvaćanju djeteta.

Ovaj se problem javlja iz nekoliko razloga:

 • Kršenje postupka sazrijevanja jaja. Razlog tome je neuspjeh jajnika.
 • Poremećaj procesa pripajanja oplođenog jajašca. U tom slučaju može doći do spontanog pobačaja (pobačaj).
 • Endokrini poremećaji. Hormonska neravnoteža pogoršava proliferaciju endometrioznog tkiva.

Unatoč tim čimbenicima, planiranje trudnoće s endometriozom još je uvijek moguće. Ako žena ima jajnu stanicu, koja je oplodila i pričvršćena na zid maternice, sigurno je sazrela, tada žena ima veliku šansu nositi bebu. Govoreći o kompatibilnosti endometrioze cerviksa i trudnoće, važno je razmotriti težinu bolesti.

Kronična retrocervikalna endometrioza i trudnoća nisu uvijek kompatibilni.

Umjetni prekid trudnoće će uzrokovati pogoršanje općeg stanja pa ako se trudnoća pojavi, preporučljivo je zadržati.

Genitalna endometrioza 3. stupanj i trudnoća su nespojivi zbog težine patoloških promjena.

Što je opasna endometrioza tijekom trudnoće

O tome kako je učinak endometrioze na trudnoću u svakom slučaju, detaljno će detektirati liječnika. Proliferacija endometrijskog tkiva povećava rizik spontanog pobačaja, spontanog pobačaja.

U tom slučaju žena može razviti krvarenje uterusa. Prije planiranja trudnoće, preporučuje se ženi da se podvrgne detaljnom pregledu i posavjetujte se s liječnikom. Genitalna vanjska endometrioza i trudnoća su prilično kompatibilni.

Ako govorimo o komplikacijama, onda propušteni pobačaj i endometrioza su česti sateliti. Pročitajte više o zamrzavanju trudnoće →

dijagnostika

Primarna veza u dijagnozi bolesti je analiza pritužbi žena. Dijagnostički paket za endometriozu uključuje sljedeće studije:

 • Vaginalni pregled. Ovo je najsigurnija metoda.
 • Ultrazvučni pregled reproduktivnog sustava. Metoda omogućuje utvrđivanje točnog mjesta patološkog procesa.
 • Kolposkopska tehnika.
 • Analiza tumorskih biljega.
 • Laparoskopska dijagnoza. Ova se tehnika koristi u ekstremnim slučajevima, kada sve gore navedene metode nisu bile informativne.

liječenje

Odabir taktike liječenja ovisi o faktorima kao što su ozbiljnost bolesti, dob žena, mjesto patološkog procesa, kao i želja za planiranjem trudnoće.

Konzervativno liječenje patologije preporučuje se u slučaju asimptomatskog tijeka bolesti, kao i potrebu očuvanja funkcije trudnoće.

Konzervativna terapija za endometriozu uključuje sljedeće lijekove:

 • Progestins - Duphaston, Utrozhestan;
 • Kombinirani hormonski lijekovi - Nononlon, Marvelon;
 • Agonisti gonadotropnih hormona oslobađanja:
 • Antigonadotropne tvari.

Široko rasprostranjena hormonska droga Vizanna s endometriozom i trudnoćom dopuštena je primati samo uz suglasnost liječnika.

Osim toga, žene su propisane multivitaminske komplekse i imunostimulanse. Često se koristi elektroforeza za endometriozu tijekom trudnoće, pod uvjetom da nema kontraindikacija.

Trudnoća dolazi nakon liječenja endometrioze konzervativnim metodama u najkraćem mogućem roku.

U slučaju umjerenog i teškog tijeka bolesti, indicirana je operacija koja se sastoji u uklanjanju žarišnih dijelova rasta endometrijskog tkiva. Kirurška intervencija najčešće se provodi pomoću laparoskopske tehnike. Trudnoća dolazi nakon laparoskopije s endometriozom s vjerojatnošću od 45-50%.

Ako je žena starija od 40 godina, tada se u slučaju teškog tijeka bolesti razmatra pitanje uklanjanja maternice s dodacima. Vjerojatnost trudnoće nakon uklanjanja endometrioze ovisi o skali operacije.

prevencija

Prije nego što je žena zatražila savjet liječnika, to će biti učinkovitije pomoć medicinskih stručnjaka. Strogo je zabranjeno pribjeći se samo-liječenju, budući da takvi pokusi mogu dovesti do pogoršanja kliničke situacije.

Prevencija endometrioze uključuje niz mjera:

 • Redovno promatranje žena koje se žale na bolnu menstruaciju.
 • Pravodobno liječenje bolesti reproduktivnih organa.
 • Redoviti pregled žena koje pate od pobačaja, pobačaja i carskog rezima.
 • Upotreba kontracepcije koja sadrži hormone.

Značajke rada u endometriozi

U kombinaciji s kroničnom endometriozom i trudnoćom preporučuje se poseban pristup dostavi. Prolazak djeteta kroz rodni kanal može izazvati krvarenje maternice. Nekoliko dana prije očekivanog rođenja, žena obavlja ultrazvučni pregled radi procjene stanja maternice i posteljice.

Često, žene s sličnom dijagnozom obavljaju carski rez. Time se izbjegavaju ozbiljne komplikacije. Tijekom operacije medicinski stručnjaci provode prevenciju upale čestica endometrija od ulaska u trbušnu šupljinu.

Iako je endometrioza ozbiljna bolest, njegov izgled nije rečenica za ženu reproduktivne dobi. Genitalna endometrioza 1 stupanj i trudnoća su prilično kompatibilni. No, endometrioza 2 i trudnoća mogu uzrokovati poteškoće. S pravodobnim otkrivanjem patologije, kao i pravilnim tretmanom, žena dobiva sve šanse za uspješno osmišljavanje i nošenje bebe.

Autor: Ilona Ganshina, opstetričar-ginekolog,
posebno za Mama66.ru

Trudnoća s endometriozom maternice - je li moguće nositi i roditi zdravo dijete

Jedna od ženskih bolesti genitalnog područja je endometrioza. Ovo je naziv prekomjernog porasta endometrija (sluznice), tkiva koja normalno usmjerava unutarnju stranu maternice.

Vjerojatno, patologija se razvija kada hormonski i menstrualni ciklusi ne uspiju. Abnormalni sluzavi klijati na različitim mjestima - mjehur, crijeva, pluća, oči, jajnici.

Tijekom menstruacije, endometrija krvari, ali krv ostaje u tkivima, prešama na završetku živaca i uzrokuje napade oštre boli.

U polovici svih slučajeva ova bolest uzrokuje neplodnost. Međutim, trudnoća s endometriozom maternice je moguća i često poboljšava stanje bolesnika.

Stupnjevi i vrste endometrioze maternice

U medicini postoje 4 stupnja bolesti:

 • Endometrija raste na jednom ili dva mjesta na površinskim slojevima maternice.
 • Postoji jedan fokus u dubokim tkivima.
 • Brojne lezije u dubokim slojevima organa za reprodukciju, manje crijevne adhezije, ciste na jajnicima.
 • Pojavljuju se velike ciste jajnika, spajanje unutarnjih organa.
 • genitalni - utječe na reproduktivni sustav;
 • ekstragenitalna - ostali ljudski organi sudjeluju u patološkom procesu.

Genitalna je podijeljena na:

 • unutarnja (adenomojoza) - proces se odvija u maternici, utječući na njegove duboke slojeve;
 • vanjski - utječe na cerviks, jajnike, vaginu.

Unatoč činjenici da je bolest dugo poznata, još uvijek nije jasno da li trudnoća tretira endometriozu. Pouzdana činjenica je poboljšanje zdravlja u razdoblju čekanja djeteta.

U ovom trenutku, cikličke fluktuacije ženskih i muških hormona (estrogena i progesterona) prestaju, sluznica tkiva ostaje u stabilnom položaju.

Uzroci razvoja

Uzroci patologije još uvijek nisu dobro razumjeli. Na rast stanica sluznice utječe menstrualni ciklus.

U ovom trenutku postoji promjena u ravnoteži hormona.

Na početku ciklusa dominira ženski hormon estrogen, pod čijim utjecajem sluzoko tkivo brzo raste i postupno se zgusne.

Od druge polovice ciklusa tijelo postaje pod djelovanjem progesterona. Rast stanica prestaje, plovila se šire.

Postoje neke pretpostavke o tome što uzrokuje bolest:

 • endometrijske stanice prodiru u druge organe uz protok krvi tijekom operacija, ozljeda i menstruacija;
 • transformirane iz epitelnih stanica maternice;
 • endometrija raste iz germinalnog tkiva koje nije bilo uključeno;
 • abnormalno sužavanje cervikalnog kanala.

Neki čimbenici doprinose razvoju patologije:

 • upalne bolesti genitourinarnog sustava - infektivne, veneralne, bakterijske;
 • veliki broj pobačaja;
 • korištenje intrauterinog uređaja;
 • bolesti endokrinog sustava;
 • hormonska neravnoteža;
 • pretilosti;
 • stresne situacije;
 • operacija na organima reproduktivnog sustava.

simptomi

Prije rutinskog pregleda, žena najčešće ne sumnja u prisutnost bolesti. No, neki znakovi upućuju na moguću patologiju.

 • produljena teška menstruacija;
 • bolna razdoblja;
 • uočavanje je uočeno na početku i na kraju mjeseca;
 • uočavanje u sredini ciklusa;
 • ciklus nema izražen početak i kraj;
 • bol tijekom odnosa;
 • bol u području zdjelice, koja se povećava prije menstruacije;
 • bol tijekom urination i defecation;
 • izgovara PMS;
 • anemija koja se očituje u slabosti, pospanosti, vrtoglavici;
 • pojava adhezija u prsni organi.

Žene često osjećaju bol u donjem dijelu leđa i abdomenu prije menstruacije, što daje rektumu, genitalijama i bedra.

Teški simptomi koji se javljaju u teškim bolestima.

Jesu li endometrioza i trudnoća kompatibilni?

Bolest nepovoljno utječe na mogućnost začeća, čime se smanjuje mogućnost pola. Pouzdano je poznato zašto se trudnoća ne javlja kod endometrioze.

To se događa iz nekoliko razloga:

 • nedostatak ovulacije - menstruacija ide u jednom trenutku, ali to je zbog odbijanja patoloških tkiva. Ovulacija se ne događa, jer jaje ne može izaći iz jajnika ili prolaziti kroz jajovodne cijevi;
 • u adenomyosis, jaje je oplođeno, ali njegovo vezanje je teško. Često, s sličnom patologijom, pojavljuje se ektopična trudnoća.
 • višak ženskih hormona estrogena i estradiola inhibira funkcioniranje korpus luteuma.

Ipak, očuvana je mogućnost koncepcije i ovisi o individualnim karakteristikama organizma. Ako je cjelokupno zdravlje dobro, dolazi do ovulacije i uspješnog začeća.

Ako je žena uspjela postati trudna kod endometrioze, stručnjaci su ga trebali promatrati od prvog dana kako bi izbjegli spontani prekid.

Prije začeća potrebno je provesti liječnički pregled, savjetovati se s ginekologom i proći kroz tijek liječenja. Osim toga, liječnik će vam reći kako trudnoća nastavlja s endometriozom općenito i što očekivati ​​u određenom pojedinačnom slučaju.

Obično, koncepcija eliminira simptome bolesti, jer tijekom tog razdoblja dolazi do hormonskih promjena, abnormalni rast prestaje.

Pacijentovo stanje poboljšava se i postaje stabilna remisija.

Kompatibilnost ovisi o stupnju bolesti:

 • Kad retrocervikalni oblik ometa mogućnost koncepcije i sigurno nošenje.
 • U slučaju genitalnog trećeg i četvrtog stupnja, koncepcija i trudnoća nemoguće su zbog patoloških promjena u unutarnjim organima.

Često žena uči o bolesti tijekom trudnoće i ne zna što je endometrioza. Trebao bi slijediti preporuke liječnika i strogo slijediti medicinske upute. U ovom slučaju dijete će se roditi bez komplikacija.

Što je opasna endometrioza uterusa tijekom trudnoće

S endometriozom, planiranje trudnoće je neophodno. To će vam pomoći da uspješno zatrudnite, izbjegavajte komplikacije zdravlja i rodite zdravu bebu na vrijeme.

Za sigurnu dostavu može se preporučiti carski rez.

dijagnostika

Za dijagnozu se koriste konvencionalne metode:

 • anketa pacijenata;
 • vizualni pregled vagine;
 • Ultrazvuk unutarnjih genitalnih organa;
 • kolposkopija;
 • kontrola tumorskih markera;
 • laparoskopija.

liječenje

Budući da endometrioza nepovoljno utječe na koncepciju, prije nego što se pokazalo da prolazi kroz tijek liječenja.

Bolest se ne može potpuno izliječiti, ali sasvim je moguće postići stabilnu remisiju pribjegavajući se medicinskoj pomoći. Priuštite konzervativne i kirurške metode.

Konzervativno liječenje se provodi simptomatično i hormonalno. Dodijeliti imunomodulatore i protuupalna terapijska sredstva.

Kirurško liječenje vrši se laparoskopijom. Kroz minimalne rezove odstranjuju se žarišta patološki zarastog tkiva i uklanjaju se adhezije. Nakon laparoskopije, šanse za trudnoću udvostručuju se.

Terapija ne uklanja uzroke patologije, već pomaže u poboljšanju zdravlja i rođenju zdravom djetetu.

prevencija

Glavno pitanje za žene je kako održati trudnoću s endometriozom, jer sve opasnosti dolaze do jedne prijetnje - gubitkom djeteta.

Preventivne mjere uključuju:

 • redovite preglede kod ginekologa;
 • promatranje liječnika tijekom postoperativnog razdoblja (abortus, carski rez);
 • pravodobno liječenje upalnih ginekoloških i venerenskih bolesti;
 • odbijanje korištenja intrauterinog uređaja.

Značajke rada u endometriozi maternice

Čak i ako se tijek trudnoće s endometriozom nije prekršio, porođaj u ovom slučaju zahtijeva pažnju liječnika.

Moguće opasnosti isporuke:

 • prijevremena dostava;
 • krvarenje prije ili tijekom poroda;
 • preeklampsija - teška preeklampsija;
 • smanjujući mogućnost preživljavanja za prerano dijete;
 • povećati vjerojatnost kongenitalnih abnormalnosti djeteta;
 • Možda će biti potrebna carezovska sekcija.

Mogu li zatrudnjeti s endometriozom maternice?

Često se žene pitaju hoće li endometrioza utjecati na začeće. Neplodnost postaje česta komplikacija. Međutim, otprilike polovica žena u dobi trudnoće ima sposobnost začeti.

Mukoza, karakterizirana patološkim promjenama, ne pridonosi normalnoj implantaciji embrija.

Čak i ako se oplođeno jaje može konsolidirati, moguće je još krvarenje i pobačaj.

Može li endometrioza i trudnoća nastaviti zajedno?

Mnoge bolesti genitourinarnog sustava utječu na reproduktivnu sposobnost žena. Endometrioza nije izuzetak, što izravno utječe na mogućnost začeća. Međutim, bolje je planirati nadopunjavanje tijekom tog razdoblja. Zašto je nepoželjno da endometrioza i trudnoća nastave zajedno? Kako takva situacija može ugroziti fetus i trudnu majku?

Začeće tijekom bolesti

U endometriozi, endometrijske stanice aktivno podijeljene, formiraju se zgusnuta područja. Bolest se može razviti na različite načine - ponekad ima žarišni karakter, au drugim je slučajevima zajednička na cijeloj unutarnjoj površini maternice. Ovisno o stupnju njegovog razvoja, također se mijenja i stupanj vjerojatnosti trudnoće s takvom dijagnozom.

U principu, moguće je koncepcija s endometriozom. Međutim, treba imati na umu da se zametak neće izravno povezati s zahvaćenom zaraslom površinom. Stoga, ako postoje pojedinačni fokusi, tada se gotovo uvijek pojavljuje trudnoća. Ako je zahvaćena cijela šupljina, onda bez obzira na to gdje se embrij pridaje, to će biti odbijeno.

Je li moguće trudnoće ako je bolest lokalizirana u jajovodima? Ovo je najneobičnija mogućnost, jer fokusi rasta mogu potpuno zatvoriti lumen cijevi, ne dopuštajući da sperma prodrijeti u jaje. Također, tijekom ovog tijeka bolesti postoji velika vjerojatnost razvoja trudnoće ektopične cjevčice uslijed kršenja prohodnosti cijevi.

Važno je zapamtiti da kod ove bolesti postoji velika vjerojatnost dodavanja dodatnih infektivnih i upalnih procesa koji također mogu utjecati na vjerojatnost začeća.

Je li moguće trudnoće s endometriozom maternice, kada je žarišna i slabo razvijena? To također nije uvijek moguće. Prije svega, zbog činjenice da je taj problem samo simptom ozbiljnije neispravnosti - hormonski neuspjeh, u kojem je sadržaj ženskih spolnih hormona u tijelu značajno povećao. Hormonska neravnoteža također može biti i razlog zašto se pojava ne pojavljuje.

Trudnoća nakon liječenja

Trudnoća nakon liječenja endometrioze je moguća. Terapija se najčešće provodi uz pomoć hormonskih lijekova - kombiniranih oralnih kontraceptiva. Imaju kontracepcijsko djelovanje, jer se tijekom takvog liječenja neće doći do začeća. No čim se terapija takvim lijekovima završi, tijelo će se oporaviti, a trudnoća nakon endometrioze će doći.

Druga vrsta lijekova koji se koriste u terapiji je gonadotropin koji oslobađa hormonske agoniste. Oni uzrokuju privremenu umjetnu medicinsku menopauzu. Koncepcija neće doći tijekom tog razdoblja. No, nakon ukidanja ovih lijekova, tijelo se brzo oporavlja i možete planirati nošenje za šest mjeseci.

Ovo je standardni rok za planiranje poloniona. Kao i kod bilo koje vrste liječenja, endometrija treba vremena da se oporavi. Opasnije je s porazom jajovoda. Čak i nakon liječenja, mogu imati adheziju koja treba kirurški rezati.

Osim toga, metoda liječenja također utječe na vjerojatnost kasnijeg začeća. Nakon kirurškog liječenja (ako je ipak neophodno) ta se vjerojatnost smanjuje. Ali slučajevi kada je hormonsko liječenje nedjelotvorni, vrlo su rijetki.

Liječenje u fazi planiranja

Iako je moguće trudnoće s endometriozom, liječnici to ne preporučuju. U normalnom slučaju, potrebno je podvrgavati hormonskoj terapiji ili izvršiti kirurški zahvat, pričekajte dok se stanje tijela ne vrati u normalu i tek onda počnu planirati trudnoću s endometriozom. Izuzetak može biti samo jedno - starija reproduktivna dob i aproksimacija menopauze. U ovom slučaju, vrijeme provedeno na liječenju bolesti može postati odlučujuće, a nakon isteka, pojavit će se menopauza.

U tom slučaju, bolesniku se preporučuje postupak in vitro oplodnje, ako sama ne može zatrudnjeti. Također, ako je koncepcija došla slučajno, pacijentu je dano izbora hoće li spasiti dijete ili ne.

Potpuno oporavak i oporavak tijela traje od šest mjeseci do godine za maksimalni broj pacijenata (od 15 do 55% prema različitim izvorima). Ako se trudnoća nije dogodila u roku od godinu ili dvije, tada je potrebno kontaktirati reproduktivnog stručnjaka.

Kako zatrudnjeti s endometriozom? Zapravo, neplodnost se dijagnosticira u nešto više od 40% svih pacijenata. Dok se preostalih 60% može zatrudniti sami vrlo lako. Ali ako se začeće ne pojavi duže od dvije godine (sa ili bez endometrioze), pacijentu se preporučuje kontaktirati stručnjake za reprodukciju. U tom slučaju potrebno je imenovati postupak in vitro oplodnje.

Međutim, s dijagnozom endometrioze, IVF se također ne izvodi odmah. Postupak prethodi duga priprema. Hormonsko liječenje provodi se više od šest mjeseci. Nakon toga, također uz uporabu hormona, stimulira se superovulacija i transplantira embrij. Tijekom trudnoće žena dobiva posebnu hormonsku terapiju koja ima za cilj održavanje fetusa i majke.

Utjecaj trudnoće na bolest

Endometrioza je bolest ovisna o hormonima, kako je dolje navedeno. U ranoj trudnoći dolazi do aktivne hormonske prilagodbe. Kasnije, još uvijek je prisutan, ali manje aktivan. Zato što takav proces ne može utjecati na razvoj bolesti. I utjecaj je uvijek čisto negativan.

To je zbog činjenice da se rast tkiva događa s viškom ženskog spolnog hormona estrogena. Naime, značajno se povećava u tijelu u ranoj fazi. Razine progesterona također se mijenjaju. Kao rezultat toga, gotovo se uvijek pojavljuje aktivacija procesa patološke proliferacije endometrijskih tkiva nakon začeća. Štoviše, čak iu zdravom stanju, u određenim stadijima trudnoće, endometrija se zgusne, a sve se više vidi u prisutnosti ove patologije.

Utjecaj bolesti na trudnoću

Kako endometrioza utječe na trudnoću? Akutna ili kronična endometrioza i trudnoća se međusobno ne dobro kombiniraju. Općenito, zabranjeno je zatrudnjeti takvom dijagnozom. Zato što postoji niz ozbiljnih opasnosti, kako za zdravlje majke tako i za fetus. Oni su povezani sa stanjem endometrija tijekom tog razdoblja. Moguće su sljedeće štetne posljedice tijekom tog razdoblja:

 • Postoji prijetnja spontanim pobačaju u ranoj fazi zbog mogućeg rizika odbacivanja fetusa;
 • Vjerojatnost prijevremenog porođaja u 1-2 trimestrima trudnoće;
 • Nedovoljna količina krvi u placentu;
 • Netočna placenta previa;
 • Zamrzavanje trudnoće u bilo kojem trenutku;
 • Endometrioza tijekom trudnoće uvjet je za carski rez, budući da se elastičnost cerviksa ponekad smanjuje;
 • Postoje slučajevi razbijanja zidova maternice u procesu razvoja fetusa.

Osim toga, mogu se dodati svi mogući rizici povezani s hormonskom neravnotežom koja je prisutna tijekom tog razdoblja. Najčešći fenomen je hipertoničnost maternice, sa svim mogućim posljedicama, poput prijetnje pobačaja. Ako planirate nositi s ovom bolešću, trebali biste uzeti u obzir visok rizik razvoja mornarice.

Vjerojatnost takvih posljedica je vrlo visoka. Ako je koncepcija došla slučajno, a žena ne želi imati pobačaj za endometriozu, tada je propisana posebna terapija za očuvanje fetusa.

Terapija za očuvanje fetusa

Budući da je endometrioza cerviksa i trudnoća slaba kombinacija, pacijent treba liječenje lijekom kako bi sačuvao fetus tijekom cijele trudnoće. Nedostatak progesterona povećava ton maternice, što također povećava vjerojatnost pobačaja. Stoga se provodi hormonska terapija s progesteronom. Ona je imenovana za cijelo vrijeme čekanja djeteta ili samo za prvi i drugi tromjesečje.

Ako postoji rizik od rupture zidova maternice, tada se planira operacija. Ona se provodi u razdoblju koje je najuspješnije za fetus, tj. Od 16 do 20 tjedana trudnoće. Općenito, s ovom bolešću, trudnica mora uvijek biti pod nadzorom liječnika. U nekim slučajevima, čak i hospitaliziran.

Endometrioza i trudnoća

Izravni odnos između neplodnosti i endometriotske bolesti još uvijek nije dobro poznat. Stoga, pitanje mogućnosti trudnoće s endometriozom ostaje otvoreno.

Poznato je da 50-75% žena s različitim oblicima ove bolesti ima ovaj ili onaj nedostatak reproduktivne funkcije. Koje su njihove šanse da zatrudne i rodite zdravo dijete?

Što je endometrioza - oblik bolesti

Endometrioza je benigna tumorska bolest ovisna o hormonima.

Bolest se razvija zbog rasta tkiva sličnog endometrijima izvan maternice: u mišićnom sloju maternice, jajnicima, jajovodu, peritoneju, crijevima, mokraćnom mjehuru, drugim organima zdjelice, udaljenim tkivima...

Bilo koja klasifikacija ove bolesti je vrlo uvjetovana. Doista, unutarnja endometrioza (adenomyoza) je više od 70% slučajeva kombinirano s ekstragenitalnom ili vanjskom endometriozom genitalija. U endometriozu jajnika, jajovoda, endometrioznih lezija crijeva, mali zdjelični peritonej se često otkrivaju...

Uzroci endometrioze

Postoje mnoge teorije razvoja ove složene bolesti. Neka je ime najpopularnije:

 • Retrogradna menstruacija je "obrnuto" ispuštanje menstrualnog krvi s endometrijskim česticama u trbušnu šupljinu kroz fallopijske cijevi.
 • Oštećenje integriteta prijelazne zone miometrija: zbog ozljede, upale, poremećaja nastanka raka.
 • Prijelaz stanica endometrija u različite organe kroz krvne i limfne žile.
 • Mehaničko privlačenje mikročestica endometrija u okolna tkiva tijekom ginekoloških kirurških zahvata i operacija na maternici.

Endometriotičke stanice u žilama endometrioze su vrlo slične normalnim endometrijskim stanicama. Nalazeći se izvan sluznice maternice, postaju fiksne i duboko rastu u tkivo koje "zauzmu", stvaraju infiltrate, čvorove, ciste.

Kao i kod uobičajenog endometrija, dio stanica u žilama endometrioze odbija svaki mjesec - "menstrualni". Kao odgovor na lokalno "mjesečno krvožilno krvarenje", granična tkiva upijaju, bubre i postaju oštećena. Postoji bol, opijenost.

Postupno oko središta endometrioze nastaju adhezije, ožiljci. Ovi procesi utječu na kvalitetu i kretanje jaja, aktivnost sperme. Ne iznenađuje da je prirodna koncepcija endometrioze teško ili nemoguće.

Endometrioza je kronični upalni proces koji dovodi do razvoja lokalnih hormonalnih i imunoloških poremećaja, rasta adhezija, disfunkcije i uništavanja zahvaćenih organa, neplodnosti.

Simptomi endometrioze

 1. Kronični sindrom boli zdjelice:
  • povlačenjem bolova u abdomenu,
  • bolna menstruacija,
  • bolan odnos,
  • ovulacijsku bol u sredini menstrualnog ciklusa
  • bol u leđima.
 2. neplodnost:
  • primarne,
  • sekundarna.
 3. Poremećaj menstruacijskog ciklusa:
  • algomenorrhea,
  • s endometriozom maternice: hiperpoliemenoreja, tamno smeđeg uočavanja iz genitalija prije i poslije menstruacije.

Glavna žalba bolesnika s endometriozom je neplodnost (do 80%). Dakle, svaki pacijent s kvarovima trudnoće provjerava endometriozu.

Dijagnoza endometrioze

 • Ultrazvuk zdjeličnih organa - glavna metoda primarne detekcije znakova bolesti.
 • MRI - prelazi točnost ultrazvuka. U endometriozi maternice MRI pojašnjava ultrazvučnu dijagnozu.
 • GHA - histerosalpingografija - kontrastna rentgenska metoda ispitivanja, koja otkriva unutarnju endometriozu (adenomojozu), intrauterine adhezije, procjenu prohodnosti jajovoda.
 • Histeroskopija s biopsijom dijela stjenke maternice sumnja na endometriozu.
 • Laparoskopija s biopsijom i naknadnim histološkim pregledom tkiva osumnjičenog za endometriozu.

Laparoskopija ostaje najprecizniji način za otkrivanje ekstragenitalne i eksterne endometrioze genitalija. Ova terapijska i dijagnostička operacija je također propisana za ograničene oblike endometrioze maternice: nodularna adenomojoza i žarišna adenomojoza.

Mogu li zatrudnjeti s endometriozom?

Od svih pacijenata koji su se prijavili u centre za pomoćne reproduktivne tehnologije (ART), jedan od tri pati od endometrioze.

Koliko točno endometrioza svjetla i umjereno stupanj sprječava početak trudnoće - dovoljno objašnjenja NE

Mogući uzroci neuspješne trudnoće u endometriozi:

 1. Ometanje jajovoda:
  • blokiranje ili sužavanje lumena jajovoda s proklijanim endometrioidnim tkivom;
  • peritubarna prianjanja - preklapanje cjevovoda s adhezijama;
  • oštećena vodljivost jajovoda pod utjecajem toksičnih proizvoda endometrioze.
 2. Smanjeno funkcionalno tkivo jajnika (smanjena rezerva jajnika):
  • zbog uništenja jajnika pomoću endometrioidne ciste;
  • zbog izrezivanja tkiva jajnika tijekom kirurškog liječenja ciste.
 3. Disfunkcija endometrija, implantacija implantacije embrija u sluznicu maternice:
  • zbog lokalne neravnoteže hormona i promjena u biokemijskom sastavu endometrija;
  • zbog deformacije i oštećenja unutrašnje površine maternice od strane kriptova i usta endometrijskih prolaza.
 4. Hormonska neravnoteža, menstruacijski poremećaji uslijed sloma neuroendokrinog sustava hipotalamusa - hipofiza - jajnici:
  • anovulacija (3,5%);
  • LNP sindrom (2-3%);
  • kršenje izlučivanja gonadotropnih hormona i sinteza spolnih hormona u jajnicima;
  • hiperprolaktinemija.
 5. Promjene u imunološkim i biokemijskim svojstvima peritonealne tekućine:
  • inaktivacija spermatozoida u trbušnoj šupljini;
  • "Trovanje", smanjujući kvalitetu jaja i embrija endometriotičkim tkivom.
 6. Pobačaj u ranoj trudnoći (pobačaj) zbog konvulzivnih kontrakcija mišića maternice.
 7. Patologija matičnih stanica povezanih s razvojem endometrioze.

Međutim, endometrioza, iz nepoznatih razloga, ne uzrokuje uvijek neplodnost. Stoga:

 • U blagim oblicima bolesti preporučuje se trudnoća.
 • Ako se prirodna trudnoća ne pojavi u roku od 5 godina, trebali biste nastaviti s ART-om.
Natrag na sadržaj

Vanjska endometrioza i trudnoća

U endometriozu jajovoda, endometrioidnih cista jajnika (endometrioma), trbušnih adhezija, retrocervikalne endometrioze, šanse spontane trudnoće povećavaju se terapijskom i dijagnostičkom kirurškom zahvatu: laparoskopijom.

Ako je laparoskopija kontraindicirana, kirurška intervencija provodi se laparotomskim pristupom: kroz abdominalni rez.

Zašto početi liječiti neplodnost operacijom?

 1. Tijekom laparoskopije (laparotomija) provodi se revizija zdjelične šupljine, pričvršćuje se, uklanjaju, cauteriziraju, a uklanjaju se pronađeni geni endometrioze, cisti endometrijalne jajne stanice.
 2. Operacija omogućuje vizualno procjenjivanje stanja ženskih reproduktivnih organa i određivanje broja pokazatelja indeksa plodnosti (EFA).
Liječenje neplodnosti za endometriozu jajnika

Ako je indeks plodnosti u endometriozi nizak, pacijentu nakon laparoskopske kirurgije savjetuje se da ne gubi vrijeme i odmah nastavlja s postupcima ART, IVF, ICSI ili VMI.

Što je IVF
In vitro oplodnja je široko primijenjena metoda potpomognute reproduktivne tehnologije.

Bit metode: oplodnja (osjemenjivanje) jajnih stanica koje su umjetno izvađene iz jajnika pomoću sperme "in vitro", ili bolje, izvan ženskog tijela, nakon čega slijedi prenošenje (ponovna sjetva) razvoja embrija u maternicu.

Što je ICSI
ICSI metoda je intracitoplazmatska injekcija spermija. Ovo je moderna modifikacija IVF-a.

Bit metode: umjetno osjemenjivanje jednog jaja po jednoj spermičnoj stanici, uvođenjem u jaje pomoću najtanje mikromanipulacijske igle. Postupak se izvodi pod mikroskopom.

Što je VMI
Intrauterin osjemenjivanje je najstarija metoda ART-a, koja danas nije izgubila svoju važnost.

Bit metode: umjetno uvođenje u maternicu primljenih unaprijed posebno liječenih spermija.

Pomoćne reproduktivne tehnologije za endometriozu Povratak na sadržaj

Trudnoća nakon endometrioze laparoskopije

Učinkovitost kirurškog liječenja neplodnosti u endometriozi povezana je s obnavljanjem prohodnosti cjevčica i smanjenjem upale u zdjelici.

Učestalost pojavljivanja prirodne trudnoće nakon laparoskopskog liječenja endometrioze:

Endometrioza: trudnoća je moguća i čak poželjna.

Endometrioza ostaje jedna od najčešćih i istovremeno teških dijagnoza ženskih bolesti. Do sada, u medicinskom okruženju, nisu postigli zajedničko mišljenje o uzrocima koji izazivaju tu patologiju. Takva nesigurnost također plaši žene s dijagnozom takve neugodne dijagnoze pri planiranju trudnoće, jer endometrioza može značajno komplicirati začeće ili čak uzrokovati neplodnost. Ne čudi da su mnogi zainteresirani za ono što su znakovi bolesti i metode njegovog liječenja.

Što je endometrioza?

Dakle, govorimo o rastu endometrija (unutarnje membrane maternice) izvan maternice - gdje normalno ne postoji. Prije svega, patološki proces utječe na maternicu i susjedne organe: jajnike, jajovodne cijevi. Ponekad se endometrioidne stanice također nalaze u udaljenim organima - pluća ili čak i nosna šupljina.

Budući da je endometriometar osjetljiv na hormone, u udaljenim područjima pokrivenim ovom sluznicom, isti procesi se javljaju kao u normalnom tkivu:

 1. Kao odgovor na oslobađanje estrogena na početku menstrualnog ciklusa, endometrij je aktivno povećan i zbijen u unutrašnjosti maternice i izvan nje.
 2. U drugoj polovici ciklusa, drugi hormon, progesteron, djeluje na tkivo. Pod njegovim utjecajem, obrastao sloj endometrija počinje propadati i odbiti - javlja se menstruacija. U pogođenim područjima, stanice se ne mogu prirodno pojaviti, pa se javljaju krvarenja i upale.

Ponavljajući s vremena na vrijeme, takvi procesi dovode do nastanka ljepljivih ožiljaka, cista. Takvi pečati u organima i tkivima zdjelice, jajnici poremetiti njihovo funkcioniranje, što je puna ozbiljnih problema s koncepcijom i nosiocima fetusa.

Učestalost pojavljivanja endometrioze je na 3. mjestu među svim ginekološkim bolestima. Češće su samo upalne bolesti genitalnih organa i stvaranje tumora u mišićnom tkivu maternice (fibroidi). Međutim, latentni tijek endometrioze i poteškoća u izradi pravilne dijagnoze sugeriraju da je bolest mnogo češća.

Žene stare 25-40 godina su u opasnosti za ovu bolest. Daleko rjeđe, endometrioza se nalazi kod djevojčica prije uspostavljanja menstrualnog ciklusa i vrlo je rijetka kod žena u menopauzi.

Zašto nastaje

Među opstetričarima i ginekologima ne postoji konsenzus o uzrocima ove patologije.

Kongenitalni poremećaji, cautery erozija i druge razvojne teorije

Razvoj endometrioze objašnjava nekoliko teorija, ali nitko od njih nije apsolutno dokazan.

 1. Razmatra se najčešća teorija implantata. Istraživanja su pokazala da čestice endometrija prodiru kroz unutarnje organe kroz jajovodne cijevi s krvlju oslobođenim tijekom menstruacije.
 2. Prema traumatskoj teoriji, nastanak pogođenih područja u peritoneumu javlja se kao rezultat kirurških operacija na maternici, kao što su:
  • neuspješna intervencija
  • cauterizacija erozivnih područja sluznice,
  • carski rez.
  • traumatskog rada.
 3. Embrionska teorija podrazumijeva da se endometrijski fokusi u udaljenim tkivima nastaju uslijed oštećenja embrionalnog razvoja.

Ova teorija potvrđuje otkrivanje bolesti kod djevojčica koje još nisu imale menstruaciju.

 • Neki stručnjaci vjeruju da se čestice endometrija kreću kroz krv ili limfne žile.

  Ova teorija objašnjava otkrivanje patoloških lezija u organima udaljenim od maternice - pluća, nosne šupljine, pa čak i očnog tkiva.

  Čimbenici rizika

  Hormonski poremećaji igraju važnu ulogu u razvoju patologije. Dakle, uz smanjenje količine progesterona u tijelu i prekomjernost estrogena, javlja se prekomjeran rast unutarnje podloge maternice. Čestice endometrija uvedene su s menstruacijskom krvlju u susjedne organe, stvarajući zahvaćena područja.

  Drugi važan čimbenik je kršenje imuniteta. Uobičajeno, tijelo je zaštićeno od inozemnih agenata, uključujući iz oblika koji nisu karakteristični za određeni organ ili tkivo. S neodgovarajućim funkcioniranjem obrambenog sustava, endometrijske stanice lako se mogu ukorijeniti gotovo bilo gdje.

  Osim toga, znanstvenici su identificirali niz faktora koji izazivaju pojavu i daljnji razvoj endometrioze:

  • ranog početka mjesečnog krvarenja;
  • genetska predispozicija;
  • ginekološke bolesti;
  • upalni procesi u unutarnjim organima smještenim blizu maternice;
  • kasni početak seksualnog života;
  • kasno prvo porođaj;
  • hipodinamija (slabost mišića);
  • prekomjerna vježba;
  • bolesti štitnjače;
  • loše navike;
  • nepovoljna ekološka situacija;
  • abnormalnosti strukture maternice.

  Tipični i specifični simptomi

  Klinička slika bolesti uglavnom je posljedica specifične lokalizacije patoloških žarišta endometrija i općeg zdravstvenog stanja žene. U nekim slučajevima, bolest je asimptomatska, posebno u početnoj fazi. U ovom slučaju, moguće je otkriti endometriozu samo na redovitom preventivnom pregledu ili kada se odnosi na ginekolog zbog poteškoća pri pojavi djeteta.

  Kako se patološki proces razvija, pojavljuju se sljedeće karakteristike:

  1. Bol u području zdjelice. Ovaj simptom se opaža kod 16-24% pacijenata. Sindrom boli je stalno prisutan, s jasnom lokalizacijom ili, obrnuto, prolivenom liku.
  2. Ciklička bol povezana s menstruacijom. Pojavljuju se u polovici pacijenata. Posebno jaki sindrom boli opažen je u prva tri dana menstruacije i povezan je s faktorima kao što su:
   • spazmi od maternice;
   • izlijevanje krvi iz zahvaćenih lezija u peritoneum;
   • povećan pritisak i protok krvi u cistu.
  3. Neugodna i čak bolna senzacija tijekom seksa. Često se manifestiraju u pojavi lezija u vaginalnom epitelu i ligamentima maternice.
  4. Promjene u uobičajenom tijeku mjesečnog ciklusa:
   • produljena i previše "jaka" menstruacija;
   • slab smeđi iscjedak prije i poslije menstruacije;
   • kratka razdoblja;
   • krvarenje usred ciklusa.
  5. Problemi s koncepcijom i rođenjem. Ovaj simptom javlja se u 25-40% bolesnica. Mogući uzroci neplodnosti su disfunkcija jajnika, niska imunitet i oštećenje ovulacije.

  Pored karakterističnih znakova endometrioze, u nekim se slučajevima takvi specifični simptomi pojavljuju kao:

  • krvarenje u stolici i urinu;
  • kršenje defekacije;
  • iskašljavanje krvi;
  • krvarenje iz pupka;
  • krvave suze.

  Ovi znakovi su rijetki (ili vrlo rijetki) i ovise o lokalizaciji područja pogođenih endometrijom u ženskom tijelu.

  Dijagnoza: laparoskopija i drugi postupci i analize

  Ako liječnik sumnja u endometriozu u ženi, onda prvo analizira pritužbe i anamnestičke podatke. Specijalist je zainteresiran za važne bodove kao što su:

  • početak mjeseca i značajke njihovog protoka;
  • vrijeme nastanka boli, njihovu lokalizaciju;
  • Bilo da se bolni osjećaji povećavaju prije menstruacije, tijekom stolice;
  • prethodne ginekološke bolesti, operacije, traume uterusa;
  • da li rodbinski rodbini imaju endometriozu.

  Nakon prethodne dijagnoze, liječnik provodi daljnje ispitivanje pacijenta, koji uključuje sljedeće dijagnostičke postupke:

  1. Ginekološki pregled, uključujući obveznu dvostranu palpaciju vagine. Potrebno je utvrditi veličinu maternice, njezinih vrata maternice, jajnika, stanje ligamenta maternice i dodavanja. Postupak je neinformativan, ali dopušta liječniku da pretpostavlja prisutnost područja pogođenih endometriozom u unutarnjim genitalnim organima.
  2. Ultrazvuk zdjelične regije, koji je poželjno izvesti prije sljedeće menstruacije. Istraživanja pomažu otkriti:
   • prošireni uterus;
   • patološko zadebljanje maternice i drugih unutarnjih organa;
   • velike žarišta pogođenog tkiva.
  3. Kompjutorizirana tomografija i MRI (magnetska rezonancija) vrše se za identifikaciju pogođenih područja, njihovu veličinu, položaj i odnos s drugim susjednim organima.

  Ova se metoda smatra vrlo informativnom - točnost je oko 96%.

 • Drugi informativan i pouzdani dijagnostički postupak je endoskopija. Uz pomoć posebne uske cijevi s video kamerom, koja se uvodi u šupljine unutarnjih organa, moguće je dobiti jasnu sliku sluznice i otkriti dijelove tkiva zahvaćene endometriozom. Mogućnosti za endoskopske dijagnostičke metode:
  • histeroskopija - proučavanje maternice;
  • kolposkopija - ispitivanje sluznice vagine i cerviksa maternice;
  • laparoskopija - pregled trbušne šupljine;
  • kolonoskopija - pregled rektuma;
  • cistoskopija - proučavanje mjehura.
 • Hipsterosalpingografija uključuje uvođenje kontrastnog sredstva u šupljinu maternice, nakon čega slijedi rendgenska studija. S rastom endometrija u slikama se nalaze:
  • intrauterine adhezije;
  • komade eksperimentalne tekućine prolivene u peritoneum;
  • povećanje veličine maternice.
 • Krvni test za markere karcinoma (CA-125). S rastom endometrija, njihov se broj značajno povećava, no takvi rezultati ne moraju nužno ukazivati ​​na endometriozu. Visoke razine CA-125 mogu ukazivati ​​na karcinom jajnika, upalu dodataka.
 • Laparoskopija je najsigurnija dijagnostička metoda. To je nježna kirurška intervencija koja omogućuje da peritoneum bude pregledan pomoću uređaja za povećanje kroz malu bušotinu na zidu orgulje. Pored detekcije žarišta bolesti, laparoskopija vam omogućuje da uklonite dio zahvaćene tkiva za točnu dijagnozu.
 • Klasifikacija bolesti

  Endometrioza je bolest koja ima samo kronični oblik jer je akutna faza tijeka bolesti praktički odsutna. Najčešće klasificirajte bolest po lokaciji žarišta obrastao endometrija.