More i trudnoća: "za" i "protiv"

Zasnivanje

Svaka trudnica, dok čeka putovanje u more, doživljava neku zabrinutost za svoje zdravlje, a još više za zdravlje budućeg djeteta. Bez sumnje, trudnice su vrlo korisne pozitivne emocije, koje su bogate morskim odmora, ali prije nego što dođete na konačnu odluku, morate pažljivo vagati sve prednosti i nedostatke.

Utjecaj morske vode

Morska voda ima vrlo blagotvoran učinak na ljudsko tijelo. Osim soli soli, bogata je soli kalij, kalcij i magnezij, što nam je potrebno toliko. Također u morskoj vodi nalaze se ioni bakra i željeza. Ali njegove najvrednije "komponente" za buduće majčino tijelo jod i selen. Mnogi znaju da jod ima pozitivan učinak na razvoj mentalnih sposobnosti nerođenog djeteta i selena - na normalni tijek trudnoće.

Također, morska voda, zbog visokog sadržaja soli u njemu, nadražuje kožu, što uzrokuje širenje malih žila. Zbog toga se učinkovito disanje kože razvija kada tijelo oslobađa ugljični dioksid i apsorbira kisik uz pomoć stanica kože. Ovo zauzvrat vodi do poboljšanog metabolizma, normalizacije krvnog tlaka, smanjenja razine šećera u krvi, ublažavanja oteklina.

Utjecaj morskog zraka

Odmor na moru nije samo kupanje već i morski zrak kojim ćete sebi i budućem djetetu pružati. Morski zrak je bogat negativno nabijenim ionima koji povoljno utječu na krvni tlak, redoksne procese i cirkulaciju volumena krvi.

Budući da se većina poznatih primorskih mjesta nalazi u toploj zoni klime, uvijek postoji mnogo sunčanih dana. Sunce uz more također ima pozitivan učinak na tijelo trudne žene. Postoji čak i takav izraz kao heliotherapy - izloženost suncu na ljudskom tijelu u terapeutske i profilaktičke svrhe.

Infracrveno i ultraljubičasto zračenje koje je bogato sunčevom svjetlošću zbog prodiranja 1 mm ispod kože imat će sljedeće zdravstvene učinke na tijelo trudne žene:

 • povećava proizvodnju vitamina D, koja će služiti kao prenatalna prevencija rakom u fetusu
 • normalni metabolizam
 • mikrobi su ubijeni (odjeljenja u bolnicama poznata su pod nazivom "kvarc" s UV zračenjem)
 • imunitet se povećava

Morski zrak i sunce posebno su korisni za majke s imunokompromitiranom trudnoćom, kao i druge kategorije trudnica koje su izvan sunčevog svjetla (stanovnici sjevernih okruga, studenata, itd.)

Koliko dugo možete ići na more?

Iz gore navedenog slijedi da more ima dobar učinak na tijek trudnoće. Ali prije nego odete na mjesto odmora, upoznajte se s glavnim preporukama i upozorenjima liječnika:

1. Putovanje u more možete planirati samo onim trudnim majkama čija trudnoća nastavlja bez komplikacija. Inače, takav odmor može negativno utjecati na njihovo zdravlje.

2. Žene čija je trudnoća manje od 12 ili više od 34 tjedna ne preporuča se odmoriti na more. U prvom slučaju, stvaranje posteljice i vitalnih organa, te ti procesi trebali bi se pojaviti u najudobnijim uvjetima. U drugom slučaju, postoji rizik od preranog rođenja, a morska voda može ih ubrzati, što uzrokuje neželjeni ton mišića maternice tijekom tog razdoblja.

3. Za vrijeme trudnoće zaboravljamo da je proračun ostatak "divljaka". Morate se pobrinuti za najudobnije životne uvjete.

4. Ako je more mirno, bolje je da se suzdržite od plivanja, jer inače može uzrokovati povećanje tonusa mišića maternice. Temperatura vode ne bi smjela biti manja od 22˝. Također biste se trebali skrivati ​​od užarenih sunčevih zraka, štiteći se od pregrijavanja.

5. Čak i uz vrlo mali trbuščić, trebali biste zaboraviti na sve vrste vodenih aktivnosti. Maksimalna korist budućoj majci donijet će najčešće kratko kupanje. To će pomoći u jačanju zidova krvnih žila, što je idealna prevencija varikoznih vena, što je često popraćeno trudnoćom.

6. Izlazeći iz mora ne biste trebali žuriti da se tuširate. Potrebno je dopustiti da morske soli koje su pokrivale kožu prodrijeti u pore kako bi imale blagotvoran učinak na majčino tijelo i na fetusovo tijelo.

7. Dok ste u vodi, trebali biste slušati svoje osjećaje. Ako je tijelo buduće majke prekriven guskim kvrčićima, onda je ovo prvi znak hipotermije - to znači da odmah trebate prestati kupati. Isto vrijedi i za pojavu umora u mišićima. U oba slučaja trebali biste se odmoriti, udobno sjediti na toplom pijesku.

Odmor na moru kontraindiciran je za trudnice s dijagnozama:

Problem je u tome što s nižim položajem placente, čak i najmanji teret može uzrokovati krvarenje. Ova se značajka određuje ultrazvukom.

Ugroženi pobačaj

U ovoj dijagnozi morate se pridržavati ležaja u krevetu, te putovanjima na more i uopće ne možete biti upitni.

Toksikoza druge polovice trudnoće

Ovaj problem prati edem, pojava proteina u urinu, povećanje krvnog tlaka, stoga zadržavanje u novim uvjetima, kao i promjena u prehrani, mogu pogoršati sve negativne simptome. U ovom slučaju, izvrsna alternativa putovanju u more može se uzimati kupke uz dodatak morske soli.

Požarenje alergija i svih vrsta kroničnih bolesti

U tom slučaju, uopće ne možete biti izvan kuće, jer vam u svakom trenutku može zatrebati potrebna medicinska pomoć.

Oni kojima je ova "sreća" prošla, sigurno se mogu okupiti na obali. Najbolje je vrijeme za odmor drugo tromjesečje trudnoće, jer se žena u tom razdoblju osjeća mnogo ugodnijom. A to znači da će odmor na moru donijeti ne samo dobro za nju i njezino nerođeno dijete nego i puno pozitivnih emocija i ugodnih sjećanja!

More i trudnoća: kada, gdje i vrijedi?

Putovanje u more za mnoge Ruse već je postalo godišnja tradicija. No, u nekom trenutku ispada da se obitelj očekuje da se napuni.

Očekujuća majka u zbunjenosti: što učiniti? Napustiti tako željeni i poznati odmor ili još uvijek ići na more?

No, također se događa da žena već dugo nije bila na odmoru, ali u to je vrijeme, napokon, došlo do prilike da se promijeni situacija, saznala je o njezinoj neobičnoj situaciji. A ako je hotel već unaprijed rezerviran? Što učiniti?

Prije svega, morate razumjeti sljedeće:

 • stanje trudnoće nije bolno po definiciji. I sama po sebi ne može biti kontraindikacija za takav izlet;

 • najpovoljnije za putovanje u drugo tromjesečje trudnoće;

 • Umjerenost je glavni uvjet za neozlijeđivanje trudnice i bebe;

 • Međutim, postoji niz okolnosti u kojima ćete se morati suzdržati od putovanja.
 • Većina ruskih žena putuje s uspjehom, posjećuje naselja i pliva u moru, ne samo bez ikakve štetnosti, već i za dobrobit budućeg djeteta.

  Ipak, kada trudnica napusti svoje uobičajeno mjesto i odlazi u more za nove emocije i dojmove, bez sumnje dobiva ogroman naboj pozitivnog, što nadoknađuje malo povećanu vjerojatnost pojave poteškoća tijekom trudnoće.

  Trebam li ići na more trudnoće?

  Koju zemlju izabrati?

  Prije odluke o putovanju, očekivana majka treba se posavjetovati s liječnikom u antenatalnoj klinici i pažljivo izmjeriti pro i kontra.

  Ako liječnik ne navede bilo kakve abnormalnosti u stanju žene i fetusa, tada se možete početi pripremati za putovanje.

  Prije svega, trebali biste istražiti sva odmarališta i odabrati najoptimalniji put. Odabir bi trebao biti određen sljedećim kriterijima:

  1. Sezona u kojoj će žena ići na more.
  2. Daleko od odmarališta iz mjesta prebivališta.
  3. Diferencijalne klimatske zone i vremenske zone.
  4. Trajanje putovanja i način prijevoza, koji će morati dobiti.
  5. Razdoblje trudnoće.

  U ovom slučaju, žena još uvijek ima dosta izbora. Ali u svakom slučaju, ne možete se odlučiti za "divlje" odmora.

  Buduća majka trebala bi se odmoriti samo u ugodnim uvjetima, gdje u svakom trenutku postoji mogućnost da potraže medicinsku pomoć.

  Turska, Grčka i Cipar također su prilično prikladna mjesta za buduće majke, iako je ljeti vrlo vruće. Ali s potrebnim mjerama opreza, očekivana majka će se moći tamo osjećati ugodno.

  Sjajna prilika za opuštanje na moru, bez napuštanja Rusije, ovo je poluotok Krim. Za razliku od kavkaznih odmarališta, zrak u Krimu je manje zasićen od vlage, zbog čega se vruće vrijeme prenosi mnogo lakše.

  Među budućim majkama mogu biti ljubitelji egzotičnog, preferirajući se odmarati u zemljama koje imaju značajne osobitosti u usporedbi s Rusijom.

  Ove značajke obično uključuju specifičnu klimu, čudne životinje i biljke, kao i ekskluzivne lokalne običaje. Dominikanska Republika, Kuba, Tajland, Meksiko, Maldivi - to su najpoželjnija odredišta egzotičnih ljubavnika.

  Međutim, ovo je mjesto gdje bi se trudna majka trebala posebno dobro sjetiti i razmotriti moguće rizike. Opasnost od normalnog tijeka trudnoće može se zadržati u dugom letu, naglim promjenama klime i temperature zraka, kao i mogućem kontaktu s lokalnim infekcijama.

  U pravičnosti, imamo na umu da su u gradovima tih zemalja sve mjere poduzete davno, tako da određene bolesti ne ugrožavaju turiste, a čak niti profilaktička cijepljenja više nisu potrebna za ulazak u te zemlje.

  Međutim, vjerojatnost infekcije ne može se potpuno isključiti i, iako cijepljenje protiv hepatitisa, tetanusa, tifusne groznice, polio i japanskog encefalitisa nije obavezno, preporučuje ih WHO nakon ulaska u te zemlje. I to upućuje na to da je prisutan rizik od infekcije, premda mali.

  Prijenosne bolesti, kao i cijepljenja protiv njih, tijekom trudnoće, mogu uzrokovati nepopravljivu štetu za nerođeno dijete.

  Možda je bolje da ne putujete u ove zemlje u stanju trudnoće.

  Medicinske kontraindikacije

  Postoji niz apsolutnih i relativnih kontraindikacija za putovanje u stanju trudnoće.

  Apsolutne kontraindikacije su komplikacije trudnoće koje nose jasnu prijetnju fetusu ili zdravlju očekivane majke u čijoj prisutnosti žena mora biti pod stalnim liječničkim nadzorom sve dok se ne smjesti u bolnicu.

  To uključuje sljedeće:

 • povećan ton maternice;
 • prijetnja pobačajem ili preranog rođenja;
 • placenta previa;
 • visok ili nizak krvni tlak;
 • anemija 2 ili 3 stupnja;
 • prisutnost zaraznih bolesti;
 • rana toksikoza ili preeklampsija (kasna toksikoza) u posljednjem tromjesečju;
 • genitalna neoplazma;
 • predispozicija za alergijske bolesti;
 • krvarenje iz genitalnog trakta.
 • Relativne kontraindikacije su ti uvjeti trudnoće u kojima postoji neznatno povećan rizik od komplikacija tijekom putovanja, ali u vrijeme pregleda prije putovanja, stanje žene je stabilno i ne zahtijeva liječenje ili pažljivo promatranje:

  1. Višestruke trudnoće tijekom razdoblja eventualne pojave prijetnje njezinog prestanka. Uz normalnu višestruku trudnoću možete putovati od 12 do 28 tjedana.

 • Ožiljak na maternici nakon cezariannog dijela u kasnoj trudnoći. Uz bogati ožiljak i bez komplikacija, možete putovati do 30. tjedna.

 • Anemija 1 stupanj do 12 i nakon 35 tjedana. Zanimljivo je da će u razdoblju od 12 do 35 tjedana u odsutnosti drugih patologija, odmor na moru imati koristi.

 • Prisutnost kroničnih bolesti. U prvom i trećem trudnoći trudnoće, trudnice s kroničnim bolestima ne mogu putovati, ali drugi trimestar je upravo razdoblje kada čak i kronične bolesti mogu biti tretirane u primorskim mjestima.

 • Povijest pobačaja, post-trudnoća, velika ili niska dojenčadi rođenja, neplodnost ili mrtvorođenost. Ti podaci mogu biti ograničenja putovanja po vlastitom nahođenju liječnika.
 • Savjeti i preporuke liječnika

  Suglasivši se na putovanje svog pacijenta, liječnik, promatrajući je u antenatalnoj klinici, dat će potrebne upute o tome kako se zaštititi od pojave komplikacija u vrijeme kad će biti daleko od kuće.

  Liječnički savjet obično se svodi na sljedeće:

 • napustiti prekomjernu aktivnost i stres (nemojte se penjati u planine, nemojte voziti bicikl, ne plivati ​​s aqualungom);

 • unaprijed naučite o dostupnosti najbližeg medicinskog centra i mogućnost pozivanja hitne pomoći na odmoru;

 • pridržavati se prehrane - redovito jesti, nemojte jesti nepoznatu hranu, voće i povrće mora se oprati;

 • ne pijte sirovu vodu;

 • ne sunčati se na otvorenom suncu;

 • plivati ​​samo na određenim područjima, po mogućnosti ograđenim bazenima morske vode;

 • dobiti zdravstveno osiguranje.
 • Prednosti boravka na moru

  Odmor uz more za trudnicu je, na sreću, ne samo kontinuirani rizici i ograničenja. Uz pravi stav prema svom zdravlju, odmor na moru blagotvorno utječe na stanje buduće majke i bebe.

  Zrak u blizini mora je puno koristan od gradskog zraka, jer je više zasićen kisikom i ozonom i ne sadrži štetne nečistoće. 2-3 tjedna koju je budućna majka proveo na obali mora, poboljšati zdravlje i poboljšati trudnoću.

  Plivanje u morskoj vodi i mjereno plivanje bez opterećenja izvrsna je vježba za trudnicu.

  Prirodni hidromasaža poboljšava mikrocirkulaciju krvi i limfa u koži i potkožnom tkivu, što doprinosi prevenciji i uklanjanju edema, poboljšava opskrbu krvlju unutarnjim organima, uključujući posteljicu koja u konačnici povećava zasićenost tkiva fetusa kisikom.

  Zračne kupke i svježi zrak imaju opipljiv, pozitivan učinak na zdravlje. Čak i bez sunčanja na otvorenom suncu, žena će dobiti dovoljnu količinu ultraljubičastog zračenja, što će pridonijeti proizvodnji vitamina D.

  Vitamin D je neophodan za pravilnu formiranost fetalnog koštanog sustava, stoga boravak na otvorenom u sunčanom danu je prevencija rakomova u nerođenog djeteta.

  Ono što biste trebali poduzeti s vama za odmor

  Osim uobičajene prtljage, svaka trudnica koja putuje u more treba imati s njom:

 • Razmjena kartica s antenatalne klinike, uz rezultate analiza koje su u njemu sadržane, recepta i preporuke liječnika.

 • OMS pravila i VHI pravila (ako su dostupne).

 • Komplet prve pomoći s lijekovima koje je propisao liječnik, kao i one koji su potrebni.

 • Pitku vodu i potrebnu količinu poznatih proizvoda.
 • Kako se ponašati na moru

  Da bi se buduća majka u potpunosti opustila i napunila energijom i pozitivno do samog poroda, ona mora slijediti određena pravila ponašanja na godišnjem odmoru.

  Glavni uvjet je ne preopteretiti svoje tijelo, a ne sudjelovati u opasnim događajima. Plivanje u moru, nemojte plivati ​​daleko od obale, ali najbolje je plivati ​​na mjestima na kojima uvijek možete noge do dna.

  Ne biste se trebali penjati u planine, jer pad atmosferskog tlaka može uzrokovati promjenu tlaka unutar maternice i izazvati pobačaj.

  Sve šetnje trebale bi se odvijati na ravnoj površini. Najbolje vrijeme za hodanje je jutro do 11.00 i navečer - poslije 17.00.

  Tijekom razdoblja maksimalne solarne aktivnosti, šetnje bi se trebale suzdržati, jer su trudnice osjetljivije od drugih na pregrijavanje i toplotni udar.

  Ako trudnica posjeti vodeni park, onda ga ne biste trebali koristiti atrakcijama. Dovoljno redovito kupanje i jednostavne vježbe u vodi.

  Okružen velikim brojem drugih turista trebao bi izbjegavati mjesta gdje se puše. Strogo je zabranjeno konzumirati alkoholna pića bilo kojeg stupnja snage i probati neobična egzotična jela. Od kave, također, treba se suzdržati.

  Zaključimo

  Odmarajući se na zanimljivom položaju, glavno je ojačati svoje zdravlje i napuniti se pozitivnim emocijama, tako da je rođenje lako, a naredno razdoblje brige za novorođenčad koja zahtijeva toliku moralnu i fizičku snagu je što je moguće lakše.

  S odgovornim pristupom njihovom zdravlju i izboru mjesta za odmor, to je sasvim moguće.

  Dakle, red djela budućih majki, koji će korisno i rado provesti svoj godišnji odmor, trebao bi biti sljedeći:

 • Posjetite liječnika u antenatalnoj klinici kako biste utvrdili moguće kontraindikacije na putu. Ako nema kontraindikacija, liječnik treba savjetovati o održavanju zdravlja i dobrobiti tijekom odmora.

 • Uzimajući u obzir preporuke dobivene od liječnika, odaberite zemlju i mjesto za odmor, dopuštajući, ako je potrebno, da dobijete hitnu medicinsku skrb.

 • Riješite problem prijevoza, tako da je cesta bila najmanje duga i najudobnija.

 • Pažljivo pregledajte informacije o štetnosti i budućim majkama i djetetu tijekom boravka na moru.

 • Prikupite sve što vam je potrebno i stavite u red dokumenata.
 • Doista, osim ispravnog ponašanja i poštivanja svih medicinskih preporuka, vrlo važan uvjet za pravilan odmor jest unutarnja ravnoteža i potpuno odsutnost negativnih misli.

  Morski odmor tijekom trudnoće

  Vijest da ste u izvrsnom položaju nije razlog za odustajanje od planiranog odlaska u more.

  Naprotiv, s pravim pristupom organizaciji blagdana, buduća mama dobiva priliku da poboljšaju stanje njezina zdravlja i da je dijete u razvoju u maternici.

  Naplata pozitivne energije koja dolazi do mora svakako će vam pomoći.

  Mora se slijediti nekoliko jednostavnih pravila i preporuka, a sjećate se "trudne" izlete u more s toplinom i osmijehom.

  Je li more preporučljivo za trudnice?

  U nedostatku kontraindikacija morski odmor je velika zabava za trudnicu. Biti na morskoj obali pomoći će odvratiti od svakodnevnih problema, pružit će priliku da se oslanjaju na pozitivne emocije prije takvog ozbiljnog iskušenja kao porođaja.

  Buka valova ima ogroman smirujući učinak, a odmaranje na toplom pijesku izvrsna je prevencija bolesti urogenitalnog sustava povezanog s hipotermijom.

  Edemas, često u budućim mama, znatno se smanjuju nakon odmora na moru. Također, morski zrak pozitivno utječe na krvni tlak.

  Kako bi putovanje u more bilo uspješno, buduća mama treba biti svjesna da situacija u kojoj se nalazi nalazi više izmjereni i tihi odmor.

  Zato isključite iz zabavnog programa koji posjećuju bučne diskoteke i druge noćne svečanosti: zdravi san ostaje nužnost za trudnicu.

  Pokušajte se suzdržati od kušanja egzotičnih jela, jer nepoznata hrana može uzrokovati alergije ili trovanje.

  U kojim slučajevima se ne možete opustiti na moru trudna?

  Nažalost, u nekim slučajevima putovanja do mora za buduće mame pod strogom zabranom. Govorimo o sljedećim situacijama, kada ekstra opterećenja mogu postati ozbiljna prijetnja zdravlju žene i djeteta:

  1 Placentalna patologija (prerano odjeljivanje posteljice, placenta previa). Prije planiranja putovanja do mora potrebno je pregledati ultrazvuk radi pravovremenog utvrđivanja patologije. Placenta previa može uzrokovati krvarenje maternice.

  2 Kasna toksikoza (preeklampsija). To je komplikacija koju karakterizira povećanje razine proteina u urinu i povećanje krvnog tlaka, kao i oticanje i opća slabost. Vrlo je opasno za život fetusa, pa je pri otkrivanju preeklampsije potrebno liječenje pod nadzorom liječnika.

  3 Prijetnja prestanka trudnoće. Ako u bilo kojoj fazi trudnoće imate simptome poput krvarenja maternice, bolova u donjem dijelu trbuha i lumbalnog područja, onda se odmaranje na moru treba odabrati za pregled u medicinskoj klinici.

  Previše ranog ili kasnog trudnoće. Prvo tromjesečje karakterizira polaganje vitalnih organa i sustava bebe, pa se u ovom trenutku bolje odvojiti od bilo kojeg čimbenika koji bi mogli poremetiti taj proces. U posljednjem mjesecu trudnoće, preopterećenje može uzrokovati prijevremeni početak rada.

  5. Uznemirenost kroničnih bolesti, manifestacija alergijskih reakcija. Takva država isključuje duga putovanja i putovanja izvan granica grada, budući da u svakom trenutku trudna majka može zahtijevati hitnu medicinsku pomoć.

  Ako vam nije dijagnosticirana bilo koja od gore navedenih komplikacija, možete sigurno planirati svoj odmor na moru. Poželjno je da putovanje u odmaralište podudara s drugom tromjesečjem, maksimumom - s početkom trećeg.

  Pokušajte ne birati kao mjesto za rekreaciju zemlje, koja se nalazi predaleko. Dugi let nije najbolja avantura za trudnicu.

  Klima u odmaralištu ne smije se radikalno razlikovati od vremenskih uvjeta koji su vam poznati. Maksimalna dopuštena temperatura zraka je 30-35 ° C.

  Je li moguće sunčati se trudno?

  Unatoč tome što je sunce izvor života na našem planetu, ponekad je utjecaj sunčeve svjetlosti na žive organizme štetan. Neki liječnici kategorički zabranjuju opekline tijekom trudnoće, ali pravilno izlaganje suncu u skladu sa svim sigurnosnim standardima može donijeti nezamjenjive prednosti.

  Biti na suncu pomaže proizvoditi vitamine B koji pomažu tijelu apsorbirati kalcij, fosfor i magnezij.

  Ova imovina je korisna za buduće mumije, jer nedostatak kalcija tijekom trudnoće može dovesti do propadanja zuba, pojave bolesti kosturnog sustava i uzrokuju razvoj raka u djeteta.

  Zato se vjeruje da bi na svježem zraku i razumnom sunčanju tijekom trudnoće utjecalo na formiranje kostura i zuba u fetusu.

  Sunčanje na suncu, buduća majka treba se pridržavati sljedećih preporuka:

  1 Sunčanje je moguće tek do 10 sati i poslije 17-18 sati. U ovom trenutku, aktivnost ultraljubičastih zraka nije tako velika da šteti majci i bebi.

  2 Nemojte jesti teške hrane prije odlaska na plažu. Bolje je jesti svježe povrće i voće bogato prirodnim antioksidansima: rajčice, krastavci, mrkve, jabuke.

  Pijte što je moguće više vode tijekom vašeg odmora. Donesite bocu još uvijek mineralne vode, ohlađeni zeleni čaj ili prirodni sok na plažu.

  3 Odgovorno se približite izboru krema za sunčanje. Obratite pažnju na stupanj zaštite koji je uvijek naveden na pakiranju: najbolji pokazatelj je 30 SPF.

  Pitanja i sastav krema. Sredstva, koja uključuju prirodna ulja, tijekom trudnoće je bolje ne koristiti.

  Čestice ulja akumuliraju se u koži i mogu poboljšati učinak ultraljubičastih zraka, što može biti ispunjeno pojavom dobnih mjesta.

  4 Budite na izravnoj sunčevoj svjetlosti ne smije biti duže od 10-15 minuta. Dugotrajna izloženost ultraljubičastim zračenjima na koži može uzrokovati pojavu dobnih mjesta, a ovaj fenomen se već često vidi kod trudnica.

  Nakon primanja toplotnog udara, žena može izgubiti svijest. Također, povećanje tjelesne temperature majke zbog pregrijavanja opasno je za fetus, budući da njeno tijelo još nema sposobnost toplinske regulacije.

  Mogu li se plivati ​​u trudnoći?

  Nije tajna da je morska voda zasićena mnogim jedinstvenim elementima u tragovima i anorganskim solima. Zato se najveći dio naselja i lječilišta nalaze u blizini mora.

  Tvari sadržane u morskoj vodi imaju puno korisnih svojstava: oni mogu poboljšati stanje kože, zaštititi od pojave gljivičnih bolesti, poboljšati proces zgrušavanja krvi i ozdravljenja.

  Morska voda, među ostalim, bogata je željezo. To je važno jer većina žena doživljava neugodan fenomen poput anemije tijekom trudnoće.

  Željezo je odgovoran za transport kisika kroz tkivo tijela, a također ima pozitivan učinak na razvoj fetusa, štiteći ga od pojave anemije.

  Žene koje redovito plivaju tijekom trudnoće imaju dobru uteroplaznu hemodinamiku: maternice su u izvrsnom tonu, odnosno više hranjivih tvari se opskrbljuju fetusu.

  Ali najkorisniji faktor za buduću majku je da kupanje u morskoj vodi pridonosi općem opuštanju tijela. Kemijski sastav vode pomaže mišićima da se riješe višak stresa, što je posebno potrebno za trudnice u drugom i trećem tromjesečju.

  Odbijanje plivanja jednostavno je nelogično: plivanje u slanoj vodi, buduća mama gotovo ne osjeća svoju težinu, opušta i opuštajuće nego samo leži na ležaljci.

  Osim toga, pomorski postupci olakšavaju stres, kao i normaliziraju ton živčanog sustava. Mirno i mjereno plivanje - vrsta treninga dišnog trakta prije porođaja.

  Međutim, kako bi kupanje u moru donijelo samo korist, buduća mama i dalje treba slijediti neka pravila:

  Izbjegavajte hipotermiju. Nemojte početi plivati, ako temperatura vode nije dosegla +22 ° C. Ako plaža ne pruža takve podatke, slušajte svoje osjećaje: idete u vodu, ne biste trebali osjećati nelagodu.

  Plivati ​​samo u užitku. Ako ste dobro pripremljeni, plivajte snažno. Ako već dugo niste vježbali prije odlaska na more, najprije morate provesti najmanje 10 minuta u vodi, izbjegavajući prekovremeni rad. U ovom teškom razdoblju, bolje je suzdržati se od plivanja za velike udaljenosti, kao i ronjenje i ronjenje.

  Pokušajte ne dirati predstavnike morske flore i faune. Mnogi morski stanovnici imaju obrambenu reakciju. Budući da je ponekad uznemirila čak i ribu, meduza ili koralj koji izgleda potpuno bezopasno u izgledu, riskirate ozbiljnu opekotinu.

  Ne počnite plivati ​​odmah nakon što ste došli na plažu. Za početak, bolje je odmoriti se i "ohladiti" u hladovini, a tek nakon toga možete ići na ribnjak.

  Što treba uzeti u more trudnoće?

  Idete na mali put, pokušajte se odreći masivne prtljage i uzeti sa sobom samo najpotrebnije stvari.

  Obvezni komplet prve pomoći s lijekovima koji vam mogu biti korisni na cesti: aktivni ugljen, lijekovi protiv bolova i antipiretici, prva pomoć za ozljede, ljekovite pomasti, lijekovi za opekline.

  Ako uvijek ne nosite cestu dobro, uzmite pilule za bolest kretanja. Nemojte zaboraviti staviti antibakterijska maramice ili dezinficirajući gel u torbicu.

  Bolje je uzeti nekoliko alata za sunčanje. Dajte prednost kremama s minimalnom količinom parfema u sastavu, čak možete koristiti proizvode namijenjene djeci.

  Nemojte zaboraviti na kapuljaču. Najbolja opcija bi bila šešir s širokim obodom, štiteći lice od izravnog sunčevog svjetla, što sprječava pojavu dobnih mjesta na koži. Šalovi i lagani šalovi u tom smislu nisu baš učinkoviti - takvi pribor mogu se ostaviti za večer.

  Cipele bi trebale biti, prije svega, udobne. Zaboravite na pete za ostatak: slobodno nosite flip-flopove i flip-flopove na niskoj razini.

  Pokušajte uzeti slobodnu odjeću, uglavnom od prirodnih "prozračnih" tkanina. Savršeni apartmani i tunici, zapakirani od lana.

  Odmor na moru i trudnoću procjenjujemo rizike

  Uspjeh putovanja u more "u zanimljivom položaju" u potpunosti ovisi o nekoliko čimbenika: dobrobiti, pravom izboru odredišta i prijevoznim sredstvima, pozornost na potrebe vlastitog tijela i, što je najvažnije, pozitivan stav. Danas Passion.ru će govoriti o tome kako uzeti u obzir sve te čimbenike i provesti vrijeme na moru bez rizika za sebe i budućnost bebe. Zapamtite, zaslužujete svoj odmor i trebate ga sada gotovo više nego ikada prije!

  Svako putovanje buduće majke trebalo bi započeti u uredu opstetričara i ginekologa. Nakon temeljitog pregleda, liječnik će vam izdati potvrdu o razdoblju trudnoće i nedostatku kontraindikacija za let i vožnju vlakom. Osim toga, liječnik će primijetiti nepoželjnost radiološkog pregleda.

  "Ako se trudna majka osjeća dobro, sigurno može putovati do 38. tjedna trudnoće. Ali postoje brojni uvjeti u kojima se ne preporučuje napuštanje daleko od kuće, bez obzira na vrijeme - kaže Elena Mikheeva, opstetričar-ginekologinja obiteljskog liječničkog centra. - Takvi uvjeti uključuju izraženu toksiciju, hipoksiju, krvarenje iz vagine, visoki krvni tlak, dijabetes, pobačaja i povijest preranog rođenja. Bolje je da ne riskiramo u slučaju niske placente - u letu s padom tlaka postoji mogućnost njenog odmaka. "

  Najbolja mjesta za opuštanje tijekom trudnoće

  Buduća majka je poželjno odmoriti se na mjestima s uobičajenim klimatskim uvjetima, ali ne nužno. Ako je trudnoća bez daha i doktori nisu protiv nje, možete ići na egzotičnije putovanje - na morsku obalu ili na planine.

  "Morska klima blagotvorno utječe na zdravlje", kaže Elena Mikheeva. - Ipak, zemlje u kojima se dnevna temperatura diže iznad 40 stupnjeva, mudro je izbjegavati. Planinski zrak aktivira tijelo, ali treba imati na umu da je veća visina, manje kisika. To može loše utjecati na stanje buduće majke i bebe. "

  Odmaranje u planinama ne bi trebalo trajati dulje od 7 dana. Tjelovježba u ovom trenutku smanjuje se.

  Prilikom planiranja odmora pažljivo pristupite izboru odmarališta. Obratite pažnju na europske zemlje s blagom mediteranskom klimom i razvijenom turističkom industrijom - Španjolska, Grčka, Cipar, Bugarska. Ali s izletima na Tajland, Mauricijus, Kuba i Goa je bolje čekati. Usluga u tim zemljama razlikuje se od europske, a let je predugačak i dosadan za budućnu majku. Osim toga, opasnost predstavljaju velike klimatske promjene, neobična kuhinja, egzotična flora i fauna.

  Dobro mjesto za budućnost majčinog odmora je Bugarska, rivijera rivijere, smještena sjeverno od Varne. Rivijera se nalazi na slikovitom mjestu uz more, okružena prekrasnim parkom, ima svoju plažu. Prednost odmora u Bugarskoj su i niske cijene. Najbolji mjeseci za putovanje su srpanj i kolovoz, kada se more dobro zagrijava.

  Odmor na moru i trudnoću procjenjujemo rizike

  Španjolski resorts Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Maar nude jeftin boravak. Zanimljiva opcija bi mogla biti Andaluzija - obala Almerije. Ovo područje relativno je nedavno napravljeno odmaralište pa su svi hoteli u Andaluziji novi. Ovdje su jedinstvene rezervate prirode, osobito park Cabo de Gata, poznat po vulkanskim stijenama i lijepim ružičastim flamingosima.

  U Hrvatskoj i Crnoj Gori naj blaga klima u Europi je mediteranska i ekološki čista priroda. Istina, postoji nekoliko hotela s vlastitim plažama, od kojih su većina stjenovite ili šljunčane. Ali more je toplo i čisto, a vrijeme je gotovo uvijek divno.

  Grčki otoci i Cipar su najpopularnija turistička odredišta. Za rekreaciju "na zanimljivom mjestu", najlakše su otok Kreta i Kos, kao i poluotok Halkidiki. Ovdje se toplina lakše podnosi, jer je vlažnost zraka niska. Na Cipru nema jakih vrućina. Puno zelenila i beskrajne plaže s finim zlatnim pijeskom. Najpopularnija mjesta su Limassol i Larnaca.

  Dobra alternativa zemljama u inozemstvu je naselja južne obale Krima, primjerice Anapa, Jalta, Gelendzhik. Posve je moguće doći vlakom ili automobilom. Pored hotela i privatnog sektora na usluzi brojni naselja i moteli.

  Putovanje tijekom trudnoće: odaberite prijevoz

  Bugarskoj ili Španjolskoj, Grčkoj ili Krimu - gdje god je vaše odredište, nekako vam treba doći. Izbor vozila ovisi uglavnom o vašem gestacijskom dobu.

  avion

  Odmor na moru i trudnoću procjenjujemo rizike

  Buduća majka bit će smještena u zrakoplov prije 36. tjedna s jednom trudnoćom i do 32. tjedna u slučaju višestruke trudnoće. Nedavno, liječnici su snažno preporučili svojim odjelima da se suzdrže od zračnih putovanja u prvom tromjesečju. Smatra se da bi sunčevo zračenje moglo negativno utjecati na formiranje fetusa. No nedavne studije nisu potvrdile ovu pretpostavku. Zračenje na neki način utječe na osobu, ali pod uvjetom da muče često - barem 2-3 puta tjedno.

  Trajanje leta ne smije biti duže od 4 sata. Zrak u kabini karakterizira smanjena količina kisika. "Ako se let odvija dugo, trudnica može početi vrtoglavicu, pogoršanje općeg stanja", upozorava Elena Mikheeva. "Dijete može također patiti od nedostatka kisika i hranjivih tvari."

  Nosite kompresirajuće čarape prije leta kako biste spriječili trombozu. Na visini krvi se zgusne, posebno kod trudnica. Kompresija čarape promoviraju cirkulaciju krvi održavajući normalni protok krvi u venama. Preporuča se skidanje čarapa neko vrijeme nakon slijetanja.

  Kako ne bi curila mišiće, a ne stagnirala krv, prošetajte svaki sat 5-10 minuta kroz kabinu. Možete napraviti jednostavnu gimnastiku, sjediti na stolcu. Premjestite noge u različite smjerove, savijte koljena i ispravite.

  Postavite sigurnosni pojas pod trbuh, iznad zdjelice, kako ne biste vršili pretjerani pritisak na fetus.

  Zrak u kabini je prilično suh. Da biste spriječili dehidraciju, piti vodu bez plina (najmanje 1,5 litara). Čaj i sok nisu prikladni - čaj ima diuretski učinak i dehidrira tijelo još više, sokovi su više vjerojatno da će biti hrana nego piti.

  Vlak

  Odmor na moru i trudnoću procjenjujemo rizike

  U slučaju trudnoće singletona, možete koristiti usluge željeznice do 38. tjedna i za višestruku trudnoću - do 35. tjedna. Idealno, putovanje ne bi trebalo trajati dulje od 12 sati, u ekstremnim slučajevima, duže od jednog dana.

  Ostatak mjera opreza je isti kao i tijekom leta. Nemojte zaboraviti kretati se svakih sat vremena 5-10 minuta, obaviti jednostavne vježbe i popiti dovoljno vode. Za teške proširene vene koristite kompresijske čarape.

  Motorni prijevoz

  Liječnici nemaju ništa protiv ovog vozila, ali preporučuju da trudnice s 28. tjedna trudnoće sjednu samo na stražnjem sjedalu i nose pojas za krilo.

  Međutim, cesta nije tako jednostavna. Na primjer, američki znanstvenici vjeruju da je "punjenje" automobila prilično štetno, pogotovo za trudnice. "Saloni automobila sadrže pravi toksični" koktel "- oko 275 kemikalija koncentrirano je u ograničenom prostoru", kaže Jeff Girhart, voditeljica istraživanja u neprofitnom okolišnom centru u Michiganu. "Od toksina, najčešći su brom i bromirani usporivači plamena, klor i olovo."

  Antimon i drugi teški metali također su prisutni u unutrašnjosti automobila, a produljena inhalacija može uzrokovati zdravstvene probleme - smanjenu funkciju štitnjače, smanjenu pažnju i alergijsku reakciju. Najveće koncentracije tih tvari nalaze se na volanu, nadzornoj ploči, naslonima za ruke i sjedalima. Nažalost, regulacija razine otrovnih emisija proizvođača automobila još nije provedena.

  Trudnoća i more

  Ako vaša trudnoća pada u ljeto, onda je to sjajna prilika da se opustite na moru. Uostalom, ništa daje ženi više pozitivnih emocija nego odmor na plaži s voljenom osobom. Međutim, takav razonoda u vašoj državi ima neke osobitosti. Ako ih uzmete u obzir, u potpunosti se pruža punopravni odmor na moru s prednostima za vas i vašu buduću bebu.

  Međutim, okupljanje na moru svakako se posavjetujte s liječnikom koji vas vodi tijekom trudnoće. Vi svibanj imati ozbiljne medicinske kontraindikacije za takav izlet. Može biti:

  • placenta previa. Činjenica je da ako je placenta niska, onda svako, čak i malo opterećenje može povećati rizik od krvarenja. Takav problem određuje se ultrazvukom.
  • prijetnja prestanka trudnoće. U tom slučaju morate se pridržavati ležaja na krevetu.
  • toksičnost druge polovice trudnoće. Uz ovaj problem pojavljuje se bubrenje na nogama, rukama, licu, krvnog tlaka može se povećati, a također se otkriva i protein u mokraći.
  • pogoršanje alergija, raznih kroničnih bolesti. Zatim ne možete otići daleko od grada, jer vam je u svakom trenutku potrebna medicinska pomoć.

  Ako je sve ovo, srećom, prošlo, onda se možete sigurno družiti na izletu na more. Najbolje vrijeme za odmor je drugi trimestar trudnoće. U tom razdoblju žena koja dijete osjeća udobniji, jer prolaze jutarnja mučnina i konstantan umor.

  Postoje neke preporuke liječnika o tome gdje se odmoriti. Stoga, odabirete godišnji odmor, svakako razmotrite sljedeće:

  U drugoj polovici trudnoće ne možete dramatično mijenjati klimu, pa odaberite mjesto koje se nalazi u klimatskoj zoni u kojoj živite.

  Temperatura zraka ne bi trebala prelaziti 30-35 stupnja. Stoga, ako je moguće, preporučljivo je otići do mjesta Baltičke države, Hrvatske i Turske, a ne odmora u Meksiku ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

  Drži od egzotičnog. Kada idete u Afriku ili Indiju "na položaj", vi ste u opasnosti od zaraze zarazne bolesti. Razmotriti i činjenicu da tijekom trudnoće nije poželjno cijepiti od bilo kakvih infekcija, jer u tom slučaju bilo kakvo cijepljenje može naštetiti budućem djetetu. Razmotrite je li zdravlje djeteta vrijedno ostvarenje vaših snova.

  Ali dovoljno o zabranama i kontraindikacijama. Bolje je o ugodnom. Općenito, pomorska klima je vrlo korisna za buduću majku. Posebno dobro opušta mišiće, tonizira živčani sustav i pomaže kod stresa kod kupanja u morskoj vodi. Uostalom, to je zasićeno soli i elementima u tragovima koji čine tijelo zdravijima. Osim toga, dok plivate, nećete osjetiti težinu vašeg tijela, što će vam pomoći da se bolje opustite. Ne zaboravite na prednosti plivanja u cjelini. Uostalom, ovo je izvrsna obuka respiratornih i mišićnih sustava tijela, glavna stvar je ne pretjerati i izbjegavati snažna opterećenja.

  Što se tiče sunčanja, onda morate biti vrlo pažljivi, jer ste PREGNANT. Zapamti:

  • dugotrajni boravak na suncu doprinosi razvoju krvarenja maternice;
  • lako se možete pregrijati i onesvijestiti;
  • nakon sunčanja možete razviti varikozne vene u nogama;
  • također sunce doprinosi pojavi pigmentacije.

  Idete na put, pokušajte uzeti u obzir sve nijanse budućeg odmora. Ono što je najvažnije, nemojte zaboraviti uzeti voljenu osobu s tobom, jer će ovo biti vaš posljednji odmor zajedno, sljedeći put kada odete na more, barem troje od nas.

  Trudnoća i more. Je li moguće da buduće mame idu u more, kako se opustiti na ljetnom suncu.

  Trudnoća i more. Mogu li putovati tijekom trudnoće?

  Došlo je dugo očekivano ljeto! Oh, kako želim otići u more! Nemojte se odreći, pokupiti turneju ili odabrati, sakupljati stvari - i otići! No, ovdje je jedna nijansa! Kompatibilna sloboda i more? Kada će sada izaći, jer će se uskoro roditi beba, a s malim djetetom nije uvijek sigurna! Što učiniti? Odgovor je jednostavan: ako nema komplikacija, onda bi trebalo ugoditi svoje tijelo, otići i opustiti! No, potrebno je uzeti u obzir neke točke kako ne biste naštetili samima i mrvicama.

  Trudnoća i more. Što treba razmotriti?

  Prvi uvjet je normalni tijek trudnoće! Najbolje vrijeme za opuštanje uz more je od 12 do 30 tjedana, to jest drugog tromjesečja. U prvom tromjesečju aktivni su organi i sustavi bebe, au trećem tromjesečju opterećenje na svim organima buduće mame je prevelika, pa je bolje da to ne riskira. Trajanje odmora trebalo bi biti 2-3 tjedna. U tom se razdoblju vrši oporavak.

  Vrijeme kada su liječnici smatrali da je trudnoća i mora nespojivi koncepti su gotovi! I često na raznim odmaralištima možete susresti buduće mame sa šarmantnim trbuščićem! I ovo je jako cool! To znači da su buduće majke u potrazi za svježim zrakom, blagim suncem i toplom morskom vodom i vjerno služe za očuvanje zdravlja i zdravlja nerođenih beba. Prijevoz se razvija vrlo brzo, a mnoga odmarališta postala su mnogo bliža nama, dovođenje do njih postalo je puno lakše i udobnije, a postojanje je sigurnije.

  Trudnoća i morske indikacije i kontraindikacije

  Službena je medicina promijenila mišljenje o putovanju za trudnice. Prije su liječnici preporučili da ne prodaju nepoznata plodova u velikim količinama i da nose kaput, ali sada postoji nalog Ministarstva zdravstva koji jasno ukazuje na znakove i preporuke za organizaciju ostatka trudnica. Ovaj dokument jasno navodi da je indikacija (tj. Da nije prihvatljiva, ali čak poželjna) za spa boravak trudnoća od 12 do 35 tjedana, posebno ako imate:

  - anemija prvog stupnja;
  - bolesti unutarnjih organa (ne u akutnoj fazi);
  - Neurokirkulacijska distonija (NDC);
  - višestruka trudnoća (do 28 tjedana);
  - poniženja u povijesti;
  - poslijeratne trudnoće u povijesti;
  - rođenje male i velike djece u povijesti;
  - neplodnost u povijesti;
  - mala težina u trudnica;
  - živjeti u nepovoljnim uvjetima i raditi u opasnim industrijama;
  - dob trudnice je starijih od 28 godina (tijekom prve trudnoće);
  - dob trudnice do 18 godina.

  Isti dokument navodi kontraindikacije za trudnice koje se ne preporučuju za odlazak na odmarališta:

  - teške povraćanje trudnica;
  - kasna preeklampsija;
  - prijetnja pobačaju;
  - krvarenje koje se dogodilo tijekom trudnoće;
  - placenta previa;
  - niska voda i visoka voda;
  - nedostatke i tumore genitalnih organa;
  - Anemija 2 i 3 stupnja;
  - Ožiljak na maternici nakon cezariannog dijela.

  Isti nalog određuje uvjete za mjesta boravka budućih mama koji su na odmoru. To bi trebalo biti stanovanje u gradu ili na udaljenosti ne više od 30 kilometara od rodilišta, gdje se nalazi telefonska veza i prikladne pristupne ceste. Po mogućnosti je smještaj na prvom katu.

  Trudnoća i more. Koji prijevoz odabrati?

  Kako doći? Ovo je prvo pitanje koje se javlja pri planiranju odmora tijekom trudnoće. Najudobniji je željeznički prijevoz. Ali vlakovi ne idu uvijek u potrebnom smjeru. Kako liječiti letove tijekom trudnoće? Na zrakoplovima, u pravilu, prolaze bez problema, jer je kabina hermetična, a zrak se isporučuje na kabinu obogaćenu kisikom, tako da nema pada tlaka i rijetkosti zraka. Ali ako postoje znakovi rane toksikoze, ili ovaj let je prvi u vašem životu, onda je bolje da se suzdržite od toga. U slučajevima kada je trudnoća već vidljiva, tijekom sadnje, od vas će se možda tražiti da prikažete zamjensku karticu, a ako je razdoblje duže od 36 tjedana moguće je pismeno dopuštenje liječnika. Zamolite da se sjedi ispred ravnine na prolazu kako biste brzo došli do toaleta.

  Ako putujete automobilom, a zatim putite na vrlo kratke udaljenosti, zaustavljajte se 15-20 minuta svakih 2 sata. Sigurnosni pojas mora biti pričvršćen ispod trbuha.

  Trudnoća i more, more, more...

  A ovdje ste na moru! Hura! U ovom trenutku najbolje je slušati glas razuma i ne iznenaditi pokrete tijekom prvog dana. Prvo, umorni ste na putu, a drugo, vaše tijelo treba aklimatizirati. Stoga je prvi dan opuštajući odmor. Posebno pažljivo morate liječiti svoje zdravlje onim budućim mama koja je prešla više od jedne vremenske zone. Najbolje od svega je dobar san.

  Naselje je prije svega mjesto odmora. Ugodna priroda, topli zrak i voda, promjena poznatih okolina, putovanja, novih dojmova - sve to pozitivno utječe na stanje majke i bebe. Ali ekstremna zabava mora biti napuštena. Rafting, čamci, ronjenje, paragliding - sve to nije pogodno za trudnu majku. Od pješačenja u planinama, također, treba se suzdržati. Tijekom trudnoće nemoguće je podići na visinu od više od 1000 metara iznad razine mora, može se postići oštar pad intrauterinalnog tlaka. Također je vrijedno odgoditi izlete na helikopter i jahanje. I ovdje, vibracije su nepoželjne.

  Ukratko, trebate se opustiti na moru i ne nadjačati svoje tijelo! Morska voda ima tonik i restorativni učinak na tijelo. Sastav morske vode je jedinstven! Elementi u tragovima magnezija, kalija, natrija, joda, fluora, broma, fitoncida prodiru kroz tkivo kroz kožu, poboljšavajući rad svih svojih sustava. Masa za vodu nježna i nježna utječe na cijelo tijelo i izvrsna je prevencija kasne gestoze i edema.

  Plivanje je velika vježba za trudnicu. Ali važno je ne pretjerati. Također je potrebno liječiti sve vrste opterećenja, uključujući hodanje.

  Morski zrak zasićen ionima regulira redoksne procese, krvni tlak, cirkulaciju krvi. Jutarnje zračne kupke - veliki učinak na cijelo tijelo i raspoloženje. Osim toga, sunčeve zrake doprinose sintezi u tijelu vitamina D, što je izvrsna prevencija rakom u novorođenčadi. Umjerena sunčeva svjetlost povećava otpornost na tijelo. To je osobito važno za majke koje imaju rhesus trudnoću sukoba. Ali sve je dobro u umjerenim količinama! Opasnost od opeklina od sunca, toplotnog udara, opeklina od sunca je velika, jer koža postaje vrlo osjetljiva tijekom trudnoće, može se pojaviti pigmentna mjesta, neujednačeno tamnjenje, posebno na licu. Dakle, sunčanje je bolje uzeti u jutarnjim i večernjim satima, a tijekom velike solarne aktivnosti da se opustite u hladovini. Obavezno nosite šešir, po mogućnosti šešir s velikim obodom, sunčane naočale su poželjne.

  Preporučuje se da se suzdrže od putovanja u egzotične zemlje, ide tamo gdje se želi cijepiti. Ne mogu se napraviti tijekom trudnoće.

  Osim toga, ako odlučite putovati tijekom trudnoće, morate se posavjetovati s vašim liječnikom. Moći će točno odrediti možete li ići na more, gdje je bolje ići i davati preporuke o organizaciji vašeg odmora.

  Sada smo saznali, trudnoća i more su kompatibilni, ako nema kontraindikacija! Idete na odmor, pokušajte razmišljati i uzeti u obzir sve pojedinosti i nijanse! Ne zaboravite uzeti svoje voljene sa sobom, ovo će biti vaš posljednji odmor, koji ćete provesti zajedno jer sljedeći put ostatak će biti najmanje tri.

  Predlažem vam da gledate prekrasan videozapis o dupinima s prekrasnom opuštajućom glazbom! Dupini su lijepe i inteligentne životinje! Volim more i dupine, nadam se da će vam se svidjeti!

  Očekujuće majčino putovanje: pravila za odmor tijekom trudnoće

  Odmor tijekom trudnoće odličan je način za opuštanje i dobivanje snage prije nove faze života kada se dijete pojavi u njemu. Međutim, buduće majke često i ne uzalud se brinu o tome hoće li odmor u dalekim zemljama ugroziti njihovo stanje.

  Shvatimo možete li putovati tijekom trudnoće i kako organizirati godišnji odmor.

  Koji su uvjeti na izletu?

  Najsigurnije je putovati u drugom tromjesečju trudnoće, a početak trećeg, od 14 do 26-30 tjedana. Postoji nekoliko razloga:

  • Do 14 tjedana, u ranoj fazi trudnoće, beba tvori glavne organe i sustave. Stres u budućoj majci, otrovanja, naglo klimatske promjene na godišnjem odmoru mogu negativno utjecati na taj proces. Također, mnoge trudnice u prvih nekoliko mjeseci imaju toksemija, što će komplicirati već zamoran let ili putovanje i pretvoriti dugo očekivano putovanje u nešto što ne želite zapamtiti.
  • Kod 6 mjeseci, trbuh počinje brzo rasti. Ako u trudnoći od 21 do 26 tjedana trudna majka još uvijek može pričvrstiti sandale na sebe, a nakon 27-28 tjedana (tj. U 7 mjeseci), mnogi već imaju teško vrijeme u obavljanju svojih uobičajenih aktivnosti, želim se opustiti više, teže se udobno smjestiti. Dakle, mnogo sati putovanja i putovanja općenito može biti vrlo dosadan.
  • Nakon osam mjeseci, dijete je spremno za roditi i može to učiniti prije vremena zbog stresa uzrokovanih putovanjem.

  Dakle, najsigurnija bi opcija bila putovanja na odmor od trećeg do šestog i sedmog mjeseca. Točno odredite hoćete li ići na izlet, pomoći će ginekologu koji vodi vašu trudnoću.

  Svaka trudnica ima pravo na puni godišnji odmor i plaća poslodavac prije odlaska na rodiljni dopust. Enshrined Art. 260 Zakon o radu Ruske Federacije.

  Kada ne putovati

  Potrebno je odbiti putovati tijekom trudnoće, ako je poremećena buduća zdravstvena situacija majke, liječnik ga treba stalno nadzirati ili postoje prijetnje zdravlju djeteta.

  Neželjeno je kombinirati putovanje i višestruku trudnoću, IVF.

  Također, popis kontraindikacija za dugo putovanje i praznike u neobičnoj klimatskoj zoni uključuje:

  • prijetili pobačaju;
  • patologija posteljice;
  • insuficijencija istok-cerviksa;
  • fetalne razvojne patologije;
  • dijabetes melitus;
  • ozbiljne bolesti organa i sustava budućih majki;
  • anemija;
  • povijest krvarenja ili disfunkcionalni prestanak prethodnih trudnoća;
  • jaka toksikoza prvog tromjesečja, preeklampsija.

  Gdje možete ići trudno?

  Odabir mjesta za odmor tijekom trudnoće obratite pozornost na ekološku i epidemiološku situaciju, razinu medicine, klimu.

  Neprihvatljivo je da buduće majke putuju u popularne azijske i afričke zemlje gdje postoji velika vjerojatnost zaraze infekcije i previše različite klime. Osim toga, putovanje na takvim područjima zahtijeva cijepljenje, a trudnice su zabranjene cijepljenju.

  Nije poželjno penjati se visoko u planinama: tamo se smanjuje koncentracija kisika, a pritisak je povišen što može prouzročiti loš zdravlje i hipoksiju.

  Ovisno o godišnjem odmoru, trudnice su prikladne za sljedeća područja:

  • proljeće - Izrael, Španjolska, Italija, Ujedinjeni Arapski Emirati;
  • u ljeto - Austrija, Češka. Na moru možete ići u Grčku, Bugarsku, baltičke države, na Cipar;
  • u jesen - Turska, Španjolska, Grčka, Cipar, Tunis, Egipat;
  • zimi - Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati.

  Mnoga pogodna mjesta za trudnice u Rusiji, uključujući i more. Obratite pozornost na motele i odmarališta koja se nalaze u ekološki čistim područjima.

  Kako se pripremiti za putovanje

  Ostaviti s putovanja tijekom trudnoće prošlo bez negativnih posljedica, morate se pripremiti za to unaprijed.

  Posjetite liječnika. Posjetite svog ginekologa najmanje 2 tjedna unaprijed prije putovanja. Ako liječnik zabrinjava, on će propisati testove i dodatne testove.

  Razgovarajte sa svojim liječnikom kako se ponašati i koje lijekove možete poduzeti ako se osjećate loše tijekom putovanja, u toplini, u slučaju trovanja i olakšavanja aklimatizacije na godišnjem odmoru.

  Ako je moguće, zapišite broj svog liječnika da biste zatražili savjet, ako je potrebno.

  Napravite policu osiguranja. Morat ćemo pažljivo odabrati osiguravajuće društvo prije putovanja, jer standardno putno osiguranje obično ne uključuje slučajeve povezane s komplikacijama trudnoće i porođaja.

  Trudnice na odmoru u inozemstvu osigurane su:

  Bilo je moguće dogovoriti osiguranje na vašem mandatu, potrebno je navesti u odabranom poduzeću.

  Ako ne možete pronaći odgovarajuću ponudu, trebali biste izdvojiti novac za medicinsku pomoć u slučaju problema tijekom putovanja.

  Prikupite sve što vam treba. Prije svega, izvadite mjenjačnicu i zaključak o trudnoći od liječnika na putu. Ako idete na godišnji odmor u inozemstvu, korisno je prevesti na jezik odabrane zemlje.

  Također na cesti će biti korisno:

  • voda i snack;
  • čarape u slučaju da se vaše noge umore i žele skinuti cipele;
  • ukrao, tako da možete sakriti ako je mjesto blizu radnog klima uređaja;
  • jastuci za vrat i struk;
  • sredstvo za kretanje bolest dopušteno za trudnice - čak i ako niste prethodno patili od ovog problema, tijekom trudnoće tijelo može reagirati izvan okvira.

  Odabir prijevoza

  Razmotriti značajke putovanja trudnica na različite vrste prijevoza.

  automobil

  Plus osobni automobil je da možete kontrolirati njegovo kretanje: izađite kad trebate dobiti svjež zrak i protezati svoje mišiće.

  Minus putovanje automobilom tijekom trudnoće - neugodno je sjediti na stolici dugo, noge i leđa su ukočen, sigurnosni pojas donosi dodatnu nelagodu.

  Idete na odmor automobilom, vodite računa o sljedećim stvarima:

  • postavljanje klima uređaja;
  • leđa i vrat jastuci;
  • slatke vode i zalogaje;
  • izrada putničkog itinerera na takav način da ćete na putu često susresti lokalitete gdje možete dobiti medicinsku pomoć i ostati preko noći.

  Vlak

  Osim toga, putovanje vlakom tijekom trudnoće prilika je da se udobno smjestite: sjednite i ležite i hodajte.

  kontra:

  • Niska razina higijene. Ako je moguće, periodički ventilirajte odjeljak, možete uzeti vlastiti set posteljine, antibakterijski gel i salvete, obloge na WC-u na godišnjem odmoru.
  • Problemi sa svježom hranom. Na dugom putovanju trudnoće, možete uzeti više zalogaje koji ne plijeniti (kolačići, sušeno voće, slatkiši, voće), i dobiti vruće jela u blagovaona automobila.

  avion

  Glavni plus i argument u korist odlaska na redoviti godišnji odmor tijekom trudnoće na zrakoplovu je njegova brzina. Čak i uzimajući u obzir vrijeme prijave i čekanja leta, putovanje je kraće nego automobilom ili vlakom.

  kontra:

  • Neugodna situacija. Kao i kod putovanja automobilom, koristite ortopedske jastuke. Povremeno šetati kroz kabinu, sjedajući zaokrenuti noge.
  • Veliko opterećenje na posudama. Trudnice s varikoznim žilama trebaju se posavjetovati s liječnikom o potrebi korištenja komprimiranog donjeg rublja tijekom leta. Uz nazalnu kongestiju - kapi vazokonstriktora.

  Druga važna nijansi izbora za putovanje u zrakoplovstvu su ograničenja za trudnice. Mnoge zrakoplovne kompanije ne uzimaju žene u trećem tromjesečju trudnoće: na 32, 34, 36 tjedana - različite tvrtke imaju različite zahtjeve.

  Tijekom registracije, budućoj se majci može zatražiti da izda liječnikov certifikat, postavljajući preliminarni datum rođenja. Saznajte više o pravilima tvrtke u odnosu na trudnice čak i prije nego što napravite ulaznice.

  Kako organizirati ostatak buduće mame na putovanjima

  Nije dovoljno doći do mjesta, također je važno da ih izbjegnete tijekom praznika.

  Idete na odmor na moru, pokušajte pažljivo odabrati hranu. Bolje je odbiti potpuno egzotičnu, začinjenu ili previše slanu hranu. Izaberite jela od poznatih sastojaka, nemojte kupovati uličnu hranu.

  Na moru u vrućoj klimi, važno je promatrati režim pića, to je oko 1,5-2 litara čiste vode dnevno.

  Kada putujete, odaberite pravo vrijeme za hodanje:

  • Sunčanje na moru je bolje do 10 ili od 16 sati. Važno je koristiti zaštitne kreme s zaštitnim indeksom od najmanje 40 SPF jer se pigmentacijska mjesta lako pojavljuju tijekom trudnoće.
  • Također je potrebno hodati ili ujutro ili kasno poslijepodne, kada intenzivna toplina i Sunce nisu toliko aktivni.

  Čak i apsolutno zdrave buduće majke s savršenom trudnoćom ne preporučuju se na putu da se bave aktivnim sportovima, duboko zaronite ili se naprotiv uspnite visoko.

  Zimi, ne možete se ustati na skijama, klizaljkama, a istodobno se vrlo pažljivo ustajati na skliskim površinama. Morate se pobrinuti za cipele bez klizanja i udobne, ne stiskajući trbuh, toplu odjeću.

  No, položiti cijeli odmor na ležaljkama ili u hotelu nije najbolja opcija za trudnicu. Umjerena tjelesna aktivnost bit će korisna: plivanje, hodanje, joga.

  Ne možete dati univerzalni odgovor na pitanje - je li moguće putovati tijekom trudnoće. Sve ovisi o tome kako se dijete razvija i očekuje se mamac. Ako postoje barem neki mali rizici, bolje je provesti blagdane u blizini kuće, izbjegavajući duga putovanja i stres.

  Autor: Olesya Fedorova,
  posebno za Mama66.ru