Trudnoća za reumatoidni artritis

Hrana

Reumatizam se odnosi na bolesti koje se polako razvijaju, a pacijent najčešće nauči o bolesti kada je već u ozbiljnoj fazi.

Uzrok njegovog pojavljivanja je streptokokti skupine A, infekcija je popraćena upalom vezivnog tkiva srca, zglobova i krvnih žila.

Streptococci uzrokuju bolesti kao što su faringitis, bolno grlo, limfadenitis i povoljni uvjeti za razvoj bolesti smatraju slabljenjem imunološkog sustava.

Što je reumatizam?

oblik

Oblici reumatizma i njihovi simptomi:

 • reumatska srčana bolest - oštećenje srčanog mišića, popraćeno tahikardijom, povišenom temperaturom, ubadanjem i crtajem boli, upalnom reakcijom;

 • zglobni oblik - utječe na velike zglobove, osobitost - simetrija lezije, popraćena benignim tijekom artritisa;

 • oblik kože - popraćen blijedim ružičastim osipom na koži ili pojavom reumatskih potkožnih nodula;

 • reumatska pleuritisa - uz visoku temperaturu, otežano disanje, dok disanje pacijenta osjeća bolove u prsima koja se pojačavaju dok izdišete;

 • reumatskih koreje - „apsolutni pokazatelj” bolest praćena oštećenja živčanog sustava (nerazgovjetan govor, nekoordinirani kretanja), s obzirom na slabljenje mišićnog sustava za pacijenta je teško izvesti jednostavne radnje - sjedenje, hodanje.
 • stupnjeva

  Stupanj aktivne faze:

  • maksimalno - popraćeno teškom groznicom, teškim znakovima karditisa, pogoršanjem bolesti;
  • umjerene - ne izražene kliničke manifestacije;
  • minimalno - bez upale, dijagnoza je teška.

  Reumatizam, 1. dio - program "Živjeti je super!"

  Dijagnoza bolesti

  simptomi

  Reumatizam najčešće prati slabost i bol u zglobovima, a ponekad se razvija artritis.

  Kada se bolest širi na zglobove, bolovi se mogu pojaviti u zglobovima, stopalima i koljenima.

  Bolne senzacije karakterizira iznenadni nastup i nestanak, što ne znači da je bolest prestala, u svakoj prilici simptomi će se ponovno pojaviti.

  Sljedeći simptomi ukazuju na latentni oblik bolesti:

  • slabost;
  • smanjena temperatura;
  • nema bolova u zglobovima.

  Važni znaci reumatizma su poraz središnjeg živčanog sustava, srčani problemi, slabost.

  Znakovi

  Država je popraćena prekomjernim znojenjem, povećanjem broja srčanih kontrakcija, uz blagi tjelesni napor, dispneja i bol u području srca.

  Primarna reumatska groznica prati bol u zglobovima, s duljinom kroničnog stanja nekoliko godina, zglobovi mogu početi reagirati na vrijeme, nema vanjskih promjena, tjelesna temperatura može biti povišena i spuštena.

  opasnost

  Za ženu

  Primarni reumatoidni simptomi kod žena su vrlo rijetki, ali ovo stanje može biti katalizator za pogoršanje mnogih bolesti, reumatizam nije izuzetak.

  Tijekom trudnoće dolazi do egzacerbacija samo između 10-15% žena s poviješću ove bolesti.

  U prvom tromjesečju pojavljuju se egzacerbacije u 10% slučajeva - razdoblje u kojem imunitet se najviše smanjuje, u 90% - u prvih 8 postnatalnih tjedana - vrijeme za slabljenje glavnih zaštitnih mehanizama.

  Naglašavanje u ranoj fazi zahtijeva prekid postupka, budući da svi akutni procesi koji se javljaju u tijelu zahtijevaju liječnički pregled i liječenje. Zbog toga bi žena trebala izliječiti reumatizam prije trudnoće.

  Za dijete

  Egzakreacije reumatizma su opasne i za dijete bolest može izazvati sljedeće patologije:

  • malformacije;
  • asfiksija;
  • prijevremenost;
  • pothranjenost;
  • smrt fetusa;
  • hipoksija.

  Fetalni razvoj negativno utječe na krvožilni neuspjeh već u prvom koraku kao rezultat ultrazvučnog fetometry otkriti izražene poremećaje razvoja djeteta, u drugom koraku insuficijencija kršenje pojavljuje ranije i izraženija.

  liječenje

  Prvo tromjesečje

  Salicilati u ranoj fazi mogu naštetiti procesu stvaranja krvi, a njihova primanja također mogu dovesti do povećanja učestalosti intrakranijalnih krvarenja do osamdeset posto.

  Korištenje glukokortikoida može potaknuti razvoj kongenitalne insuficijencije nadbubrežne žlijezde.

  Drugo i treće tromjesečje

  Moguće je koristiti kortikosteroide u malim količinama tek nakon 24 tjedna uz isprekidane tečajeve. Ako je nakon aktivacije bolesti prošlo manje od godinu dana, trudnoća se također prekida (defekt se ne formira).

  lijekovi

  U slučaju reumatskog napada, trudnica se isporučuje u bolnicu, liječenje za život se obavlja u bilo koje vrijeme.

  Program anti-relapsa liječenja uključuje 1,5 milijuna jedinica bicillina jednom mjesečno za 6 mjeseci i nakon poroda.

  Salicilni lijekovi se koriste do 3 g dnevno, glukokortikoidi se propisuju isključivo iz zdravstvenih razloga.

  Nakon rođenja djeteta, žena koja je pretrpjela reumatski napad prenesena je u odjel reumatologije, ekstrakt je napravljen nakon potrebnog pregleda i anti-relapsa terapije.

  Reumatizam, 2. dio - program "Živjeti je super!"

  Folk lijekovi

  Visoku učinkovitost također pokazuju popularni recepti:

  1. 5 grama breza pupoljci sipati 1 žlica. kipuću vodu, stavite 15 min. na slabu vatru, inzistirajte na satu, napunite, pijte po šalici nakon jela 4 puta dnevno.

 • 1 tbsp. lišćem od brašna rastopiti 200 ml vode, kuhati deset minuta, piti 1 žlica. 3-4 r. Svakodnevno, stavite na hladnom mjestu na dan.

 • 20 g cvjetova bobica uliti litru kipuće vode, popiti 3 žlice. dnevno, za artritis, gihta, reumatizma.

 • 3 tbsp. rupa Hypericum pour 4 tbsp. kipuću vodu, nakon što dva sata sastavi soj, pije 1/3 šalice prije obroka sa starim gihtom i reumatizmom, trajanje liječenja je 1-2 mjeseca.

 • 1 tsp Korijen korijena pasa 200 ml vode, kuhati 15 minuta, piti 2 žlice. 3 str. svakodnevno.
 • dijeta

  Preporuča se isključiti ugljikohidrate soli iz izbornika (krumpir, bijeli kruh, šećer), pržena i masna hrana, kava, čaj, začini, alkohol u ograničenim količinama.

  prevencija

  Prevencija reumatizma je primarna i sekundarna, glavni je cilj prve spriječiti razvoj bolesti, tijekom kojeg se provode sljedeće aktivnosti:

  • liječenje akutne streptokokne infekcije;
  • jačanje imunološkog sustava (vježbanje, pravilna prehrana, otvrdnjavanje);
  • borba protiv infekcija.

  Sekundarna prevencija uključuje aktivnosti čija je svrha spriječiti razvoj bolesti i relapsa.

  Preventivne mjere uključuju borbu protiv skica i vlage, liječenje sanatorija i mjere usmjerene na obnovu smanjene reaktivnosti.

  Zaključno, vrijedno je napomenuti da trudnicu treba promatrati ne samo ginekolog, nego i liječnik opće medicine koji može prepoznati simptome reumatizma u vremenu.

  Nakon dijagnoze bolesti, trudnica treba biti registrirana, paralelno promatranje dva liječnika će osigurati zdravlje majke i djeteta, kao i normalnu isporuku.

  Terapija ovisi o obliku i stadiju bolesti, pojedinim tjelesnim podatcima, rezultatima pregleda, obilježjima tijeka trudnoće.

  Reumatizam kod trudnica

  Reumatska groznica u trudnica - sistemska zarazne-alergijska neuspjeh vezivnog tkiva, obično karakterizira neorganiziranost kolagenskih struktura i alkalne tvari zalistaka bolesti srca koji često dolazi prije početka trudnoće. Manifestira slabost, umor, otežano disanje, prekursorska bol, lupanje srca, prekide u radu srca i slabovidna groznica. Dijagnostički laboratorij baziran na proteinogramu podataka, imunološkim testovima, određivanju razine enzima, potpunom broju krvi. Za liječenje, prirodni penicilini ili makrolidi se koriste u kombinaciji s propionskom kiselinom ili pirazolonskim derivatima.

  Reumatizam kod trudnica

  Reumatizam (akutna reumatska groznica) obično počinje mnogo prije početka trudnoće. Najčešće je bolest dijagnosticirana u djece i adolescenata u dobi od 7-15 godina nakon što je pretrpjela streptokokusnu infekciju (upale grla, crvena groznica), a može se kasnije ponavljati. Žene pada 2,6-3 puta češće od muškaraca. U razvijenim zemljama, prevalencija patologije ne premašuje 0,5 slučajeva na 1000 stanovnika, u zemljama u razvoju ta brojka doseže 5,7 na 1000 populacije i 8-10 po 1000 bolesnika dobnog roka. Prema stručnjacima iz područja opstetrije i ginekologije opaža se reumatska bolest tijekom razdoblja trudnoće s istom frekvencijom kao i ona koja nije trudna. Štoviše, prema rezultatima promatranja, pod utjecajem prirodnih kortikosteroida sekrecijom u 44-66% trudnica s reumatske bolesti srca, bez teškog stanja znatno poboljšana, a 13-27% potpune remisije. Međutim, upravo reumatske defekte srca, osobito mitralna stenoza, koje su jedan od ključnih uzroka smrtnosti majke, određuju hitnost pravodobne dijagnoze bolesti.

  Uzroci reumatizma kod trudnica

  Reumatske lezije se obično javljaju davno prije gestacije, samo u izuzetnim slučajevima je akutna reakcija primarna. U brojnim istraživanjima na području kardiologije, vodeći ulogu u razvoju infektivnih-toksičnom postupka igra različitu serotipova B-hemolitički Streptococcus skupine A. patogena posijano bioloških materijala u 64% slučajeva endokarditis, 70% - specifična poliartritis, 100% - koreja i eritema nodosum, Samo 3% bolesnika koji su imali streptokoknu infekciju pokazuju karakteristične znakove reumatizma. To je zbog činjenice da pojava bolesti zahtijeva kombinaciju nekoliko čimbenika, od kojih su glavni:

  • Prisutnost infektivnog sredstva. U većini slučajeva, akutna reumatska groznica prethodi angina, grimizna groznica, pogoršanje kroničnih zaraznih procesa lokaliziranih u nazofarinku (faringitis, tonsilitis). S obzirom na alergijsku prirodu reumatizma, ponovna infekcija s istim serotipom streptokoka, kojoj su već nastala antitijela, od velike je važnosti u početnim fazama patološkog imunološkog odgovora.
  • Genetska predispozicija. Hiperimuni odgovor na streptokokne antigene nasljeđuje se poligenom. Postoje "reumatske obitelji" s povećanom tendencijom na imunokompleks i autoimune procese. Uloga nasljednosti u reumatizmu potvrđuje šesterostruko povećanje učestalosti bolesti kod roditelja i braće i sestara pacijenata, što je velika konkordancija kod monozigotnih blizanaca.
  • Smanjeni imunitet. Pokusni faktor u razvoju poremećaja može biti kršenje imunološke reaktivnosti s slabljenjem tijela. Reumatizam često utječe na žene koje žive u nepovoljnim uvjetima života, ne dobivaju dovoljnu prehranu, imaju fizički i psihički stres. Uloga jednokratnih snažnih naprezanja (na primjer, smrti najmilijih osoba) nije isključena.

  patogeneza

  Mehanizam razvoja reumatskih bolesti kod trudnica zbog osobinama patomorfološki bolesne procese - mukozni oticanje, fibrinoid promjene u endokardom i miokarda, forma-Talalaivka Aschoff granulomi odgovor na poremećaja vezivnog tkiva skleroze. Ključni ulogu u patogenezi lezija igra streptokokne enzima - streptolizin O i S, streptokinazom, deoksiribonukleaza B, proteaze, peptidoglikan, uzrokuju uništavanje tkiva i poticanje humoralni imuni odgovor. Visoka antigena svojstva M-proteina sadržana u patogenoj staničnoj membrani, protutijela na koja se unakrsno reagiraju s miozinskim proteinom, koja je dio miokardijalnih fibrila i glatkih mišićnih elemenata arterija srca.

  Anti-srčana protutijela otkrivena u reumatizmu također reagiraju sa sarkoplazmom, proteoglicanskim ventilima, endotelom, elementima središnjeg živčanog sustava itd. Fiksni imuni kompleksi s trećom komponentom komplementa u sastavu postaju dodatni štetni faktor. Pod njihovim utjecajem u srcu i pluća uništavaju se lizosomi, koji su popraćeni oslobađanjem kina, serotonina i histamina, pod djelovanjem koje je mikročijiranje uznemireno u leziji. U kasnijem procesu pogoršava reakcije sa strane B- i T-limfocita uz povećanje IgG titra.

  Tijekom prvog reumatskog napada, koji se često pojavljuju 3-4 tjedna nakon streptokokne infekcije, nastaje endokarditis. Upala se brzo širi na ventile i akorde srca, zidove aorte i drugih plovila. Tijekom ponovljenih napada, morfološke promjene se povećavaju. Na pozadini poraza aparata ventila nastaju srčane greške, širi svoju kameru slomljena vodljivost i kontraktilnost, tu je plućna hipertenzija, hipertrofija miokarda napreduje. Promjene u imunološkim procesima u drugom stanju, karakterističnog I tromjesečju i sprječava odbacivanje fetusa, može izazvati pogoršanje reume s srčane dekompenzacije. 26-32 tjedna trudnoće i postpartum razdoblje također su smatrane kritičnim za nastavak patološkog procesa.

  klasifikacija

  Postojeći račun izvedbe sistematizaciju bolesti za početak patoloških procesa (primarni, rekurentne), priroda sadašnjem (latentnog, akutnu, kroničnu, kronični), zatajenja organa lokalizacija (reumatska bolest, reumatoidni artritis, eritema annulare, reumatoidni upala pluća, iridociklitis, koreja). U trudnica je latentna rekurentna reumatska kartitis češća od drugih mogućnosti za poremećaj. Pri predviđanju ishoda gestacije, klasifikacija reumatizma se koristi prema stupnju aktivnosti procesa:

  • Ja stupanj. Manifestacije reumatskog procesa su minimalne. Trudnica ne prikazuje pritužbe. Eksudativna reakcija u organima i tkivima praktički je odsutna, laboratorijske vrijednosti su normalne ili malo promijenjene. Nema kontraindikacija za trudnoću. Preporučeno dinamičko praćenje.
  • II stupanj. Klinički simptomi su umjereni. Temperatura je normalna ili postoji slabo stanje subfebrila. U laboratorijskim testovima s normalnim brojem bijelih krvnih stanica dolazi do umjerenog povećanja ESR i drugih pokazatelja. Produljenje trudnoće je nepoželjno.
  • III stupanj Otkriveni su maksimalni simptomi reumatizma: groznica, ozbiljne eksudativne promjene srca, zglobova, pluća i drugih organa. Razine laboratorijskih markera revmoprocesa (C-reaktivni protein, fibrinogen) oštro se povećavaju. Spremanje trudnoće je životno prijeteće za trudnicu.

  Simptomi reumatizma kod trudnica

  Primarni oblici bolesti s tipičnim simptomima u gestacijskom razdoblju vrlo su rijetko dijagnosticirani. Kada pogoršanje reumatizma obično razvija rekurentnu reumatsku bolest srca s izbrisanim nespecifičnim kliničkim manifestacijama koje se također promatraju u okviru fizioloških promjena tijekom trudnoće i drugih bolesti. Možda podizanjem temperature na nešto povišenu (ne iznad 37,5-37,6 ° C), bolesti otežano disanje tijekom fizičkog napora, slabost, umor, gubitak apetita, glavobolja, lupanje srca, osjećaj poremećaje srčanog ritma, precordial bol, znojenje tijekom spavanja.

  Prolazna gubitak koljeno, lakat, gležanj zglobova s ​​otekline i boli, izgled točkaste krvarenja karakterističnih reumatoidnog čvorića u mekim tkivima, prstena ili eritema nodosum olakšava dijagnozu, ali u drugom stanju praktički ne dogodi. Neurološki varijanta reumatske groznice (revmohoreya) s nemirom, slabošću mišića, nemogućnosti zadržavanja male predmete, grimacing, nekoordinirani pokreti, emocionalna nestabilnost je rijetka, njegov razvoj je vrlo nepovoljan prognostički znak. Majčinska smrtnost u ovom obliku bolesti doseže 20-25%.

  komplikacije

  Reumatizam tijekom trudnoće može biti kompliciran porodničkim i ekstragenitalnim poremećajima, pri čemu je rizik izravno povezan s prisustvom srčanih defekata u trudnica. Vjerojatne komplikacije egzacerbacije procesa su gestoza, spontani pobačaj, preuranjeni rad, rano puknuće membrana s rupture amnionske tekućine. Pojava i povećanje zatajenja srca prijeti životu trudnice i prati fetoplacijska insuficijencija, što dovodi do kronične hipoksije i odgođenog razvoja fetusa. Nekontrolirana uporaba nekih antirheumatičnih lijekova od strane trudnica izaziva formiranje disembriogenetskih anomalija razvoja djeteta. Kod aktivnih oblika reumatizma s dominantnom lezijom endokardija moguće je iznenadna smrt žena tijekom poroda zbog tromboembolijskih komplikacija.

  dijagnostika

  Nejasna i za odsutnost trudnoće većina klasičnog aktivnog reumatizam velike dijagnostičke kriterije Jones (artritis, koreju, potkožnog noduli aponeuroses, od prstenastog eritema) rezultiraju hipo- i overdiagnosis bolesti. pritužbe Detekcija upućuju na razvoj karditis i obilježja fizičkog pregleda (proširenje granica srce, gluhoća srce zvukove i poremećaja buke pojava rate) je osnova za dodjeljivanje složenih laboratorijskih istraživanja potvrđuju trudna pogoršanje reumatizma. Najsigurnija u dijagnostičkom smislu:

  • Određivanje proteinske frakcije krvi. Uz akutnu reumatsku reakciju, sadržaj a1-, a naročito α2-globulin, haptoglobin, ceruloplazmin se povećava u krvnom serumu. Takve su promjene karakteristične za upalne procese. Dodatni biokemijski dokazi reumatske bolesti srca su porast razine seromcoida.
  • Istraživanje enzima. Povećanje koncentracije kreatin kinaze-MB ukazuje na uništavanje miokardijalnih vlakana. Za uništavanje tkiva tipično je kršenje sadržaja serumske kisele fosfataze, plazma DNA. Priroda patoloških procesa u srcu može se procijeniti promjenom aktivnosti transketolaze i G-6-FDG eritrocita.
  • Imunološki pokazatelji. Pathognomonic za reumatizam smatra se kršenjem povećanja titra ASL-O, ASG, ASK. Kao dodatni laboratorijskim metodama koje se koriste u ispitivanju, trudne streptozim određivanje titra antitijela na DNase-B (ADNK-B) i (difosfopiridinnukleotidaze ADFN), razina imunoglobulina, uključujući reumatoidni faktor.
  • Opći test krvi. Studija ima podršku ulogu, budući da se pokazatelji mogu promijeniti s drugim poremećajima i fiziološkim tijekom trudnoće. S aktivnim reumatoprocesom obično se primjećuje leukocitoza, neutrofilija i povećana ESR. Moguća leukemoidna reakcija - pomak leukocitne formule lijevo na mielocite.

  Prisutnost upalnog procesa u trudnica također potvrđuje povećanje koncentracije CRP, sialične kiseline, fibrinogena, DFA reakcije. Izvođenje EKG-a i PCG-a nema presudnu dijagnostičku vrijednost, jer otkrivene promjene ne odražavaju toliko značajnu aktivnost reumatizma kao i karakteristike srčanog defekta i ozbiljnost zatajenja srca. Dijagnoza rekurentne reumatske bolesti srca opravdana je samo istodobnom prisutnošću nekoliko pozitivnih reumatskih laboratorijskih uzoraka, prije svega - razina ASL-O i njihovog stabilnog porasta dinamike. Diferencijalna dijagnostika provodi se infektivnim endokarditisom, infekcijsko-alergijskim miokarditisom, neurokriznom distonijom, termoneurosom, tireotoksicima. Osim porodničarsko-ginekologa, kardiolog, reumatolog, stručnjak za infektivne bolesti, neuropatolog i endokrinolog savjetuju ženu o indikacijama.

  Liječenje reumatizma u trudnica

  Pacijenti koji su prethodno pretrpjeli reumatske napade podložni su praćenju u terapiji antenatalne klinike. Preporučeni dovoljno spavate, dijeta terapija ograničenje soli i vode, Split obroka 5-6 puta dnevno, koristite proizvode koji prikazuju svoje tijelo od viška tekućine, - krumpir, mlijeko, kupus, peršin, crno ribizle, šipka, suhe šljive, suhe marelice, marelice, breskve, trešnje, grožđe.

  U pravilu, trudnice u bolnici tri puta u terapijske ili reumatologije odjela: 8-10 tjedana - procijeniti stupanj aktivnosti akutne reumatske groznice, osim teških organskih poremećaja (bolesti srca) i zatajenje cirkulacije, na 27-28 tjedana - maksimalnu naknadu moguće za poremećaje na 37-38 tjedana - za prenatalnu pripremu. Profilaktički hospitalizirani bolesnici propisani su dugotrajnim penicilinom ili tijekom makrolida. U slučaju ponovnog pojavljivanja reumatskih bolesti srca, trudnice pokazuju barem 9-12 tjedana terapije lijekovima, uključujući:

  • Eticioni lijekovi. Lijekovi su izbor prirodni penicilini ili makrolidi s daljnjim prijelazom na produžene kombinacije penicilina osjetljivih na penicilin. Upotreba baktericidnih antibiotika usmjerena je na inhibiranje sinteze mucopeptida u staničnoj membrani streptokoka.
  • Protuupalni lijekovi. Zbog mogućeg mutagenog učinka i inhibicije sekrecije prostaglandina, salicilata, ne koriste se derivati ​​indolil octene kiseline u prvom i trećem tromjesečju. Možda imenovanje pirazolona i derivata propionske kiseline. U teškom kartitisu preporučuju se glukokortikoidi.

  Prema indikacijama, provodi se simptomatska terapija s srčanim glikozidima, diureticima. Ako se odlučite za prekid trudnoće, reumatski napadi se liječe i sprječavaju prije pobačaja. Najbolji način isporuke je prirodni porod, s aktivnim reumatizmom, trebali biste isključiti pokušaje primjenom opstetskih pinceta ili pomoću vakuumskog odvodnika. Cezarianni dio provodi se samo kada je aktivna faza reumatizma kombinirana s srčanim bolestima kompliciranim teškim dekompenzacijom cirkulacije krvi.

  Prognoza i prevencija

  U trudnica mlađoj od 25 godina bez srčanog oštećenja koja su prošla reumatski napad više od dvije godine prije začeća, prognoza je povoljna. U drugim slučajevima, ishod trudnoće ovisi o pravodobnosti otkrivanja relapsa i adekvatnosti terapije. Aktivni oblici poremećaja s akutnim i subakutnim tijekom su kontraindikacija za produženje trudnoće. Očuvanje trudnoće na inzistiranje pacijenta dopušteno je samo s (minimalnim) stupnjem aktivnosti reumatskog procesa. Kao preventivna mjera za žene s reumatske groznice prikazanoj planirate trudnoću sa složenim pregled, unaprijed preusklađenje žarišta kronične infekcije, rane prijave sa pretporoñajne klinici, temeljita provedba preporuka nekog Ginekolog i liječnik, adekvatan odmor, umjerena tjelesna aktivnost, unos vitamina i mineralnih dodataka za jačanje imunitet.

  Trudnoća i reumatizam

  Trudnoća - iako radosna, ali istovremeno i prilično teško razdoblje u životu svake žene. Pogotovo ako je zasjenjen raznim bolestima, kao što su reumatizam. Ali nikada ne biste trebali paničariti ispred vremena - bolje je započeti s tim što znači i kakav je tretman propisan u takvim slučajevima tijekom trudnoće.

  Što je reumatizam i kako je to opasno tijekom trudnoće

  Reumatizam je sistemska upalna bolest koja pretežno utječe na kardiovaskularni sustav i organe mišićno-koštanog sustava. Glavna manifestacija bolesti je reumatska srčana bolest ili, drugim riječima, reumatizam srca (najčešća komplikacija nakon zarazne bolesti), koja utječe na sve slojeve obloge srca.

  Djeca i mladi ljudi uglavnom pate od ove bolesti, a ne starije osobe, kao što je uobičajeno misliti. U opasnosti - ljudi s nasljedstvom u dobi od 7 do 15 godina.

  Za trudnice, reumatizam nije šala. U ranim fazama, pogoršanje ove bolesti može potaknuti pobačaj ili poremećaj formiranja fetusa. Ako se bolest manifestira kasnije, mogu nastati komplikacije:

  • hipotrofija, hipoksija, abnormalnosti u razvoju fetusa, pa čak i intrauterini smrt;
  • tromboflebitis (upala unutarnjeg venskog zida uz stvaranje krvnog ugruška);
  • pulmonarni edem i plućni infarkt;
  • prerano ispuštanje amnionske tekućine ili prijetnju gušenja fetusa ili prestanak trudnoće;
  • preeklampsija (kasna toksikoza);
  • dekompenzacija (poremećaj organa ili organa sustava), što može predstavljati prijetnju životu žene;
  • u nekim slučajevima postoji opasnost od iznenadne smrti tijekom ili nakon porođaja.

  Uzroci

  Požara reumatizma javlja se u oko 20% trudnica. I to se najčešće događa u ranoj fazi, jer je tijekom tog razdoblja oslabljen imunitet žene. Uzroci bolesti su sljedeći:

  • nasljeđe;
  • prijenos zarazne bolesti: grlobolja, crvena groznica, faringitis, itd.;
  • alergijska reakcija povezana s streptokoknim lezijama.

  Trudnice ne smiju zaboraviti na čimbenike koji izazivaju pogoršanje. To uključuje:

  • stres;
  • hipotermija;
  • pothranjenost;
  • velika količina vremena provedenog na suncu;
  • pogoršanje svih kroničnih bolesti;
  • smanjenje imuniteta na početku trudnoće.

  Kliničke manifestacije

  O mogućem reumatizmu valja razmatrati ako osjetite:

  • bol u srcu, zglobovi;
  • palpitiranje srca, otežano disanje;
  • groznica;
  • gubitak apetita;
  • poteškoće u hodu;
  • promjena u blagostanju nije bolja.

  Ispitivanja i dijagnostika

  Za dijagnosticiranje reumatizma mogu i trebaju biti samo stručnjaci, temeljeni na rezultatima pregleda, kao što su elektrokardiogram (EKG) i ultrazvuk (SAD) srca. Osim toga, žena mora proći sljedeće testove:

  • sialovy test;
  • broj krvi za leukocite i ESR;
  • biokemija krvi za C-reaktivni protein, a2-globulin, hekson, hidroksiprolin, ceruloplazmin, seromucoid, itd.;
  • difenilaminske reakcije itd.

  Značajke liječenja u "zanimljivom" razdoblju

  Liječenje reumatizma je neophodno! Inače, prijetite i životom svog djeteta i vlastitog. Prvo morate otkriti opseg bolesti, što će liječnik učiniti, a na temelju tog liječenja će biti propisana. Također ovisi o tjelesnom zdravlju, prisutnosti kroničnih bolesti i samom tijeku trudnoće.

  Uz rizik I, liječenje je uglavnom izvanbolničko. Hospitalizacija može biti potrebna tek 28-30 tjedana, kada se opterećenje na srcu poveća. Ali s II-IV stupnjem rizika, pacijent mora biti hospitaliziran tijekom trudnoće. Sve zbog činjenice da postoje ozbiljne komplikacije koje će zahtijevati hitnu reanimaciju.

  Ovisno o stanju žene, propisana je posebna tjelesna kultura, ili obratno - ograničenje tjelesne aktivnosti, a ponekad čak i odmor u krevetu. Bez obzira na stupanj rizika, preporučujemo svim trudnicama s takvom dijagnozom da imaju štedljivu prehranu tijekom kojih se osiguraju česti obroci, ograničenje soli i ugljikohidrata. Takva hrana, ako je potrebno, može se preporučiti nakon poroda.

  Što ne raditi i jesti

  Kao i kod bilo koje druge bolesti, tijekom pogoršanja reumatizma postoje kontraindikacije. Pogotovo za trudnice.

  • Prije svega, ne možete paničariti! Bolje je slijediti preporuke liječnika.
  • Nemojte uzimati aspirin u prvih deset tjedana trudnoće ili neposredno prije rođenja, jer povećava vjerojatnost krvarenja. Nemojte piti i analgin, to može uzrokovati probleme s izlučivanjem tekućine iz tijela. Izbjegavajte teški fizički napor, stres.
  • Ne možemo dobiti dovoljno spavanja. Budite sigurni da se pridržavate snu i budnom.
  • Vrlo je važno ne zaboraviti na ispravnu i uravnoteženu prehranu.
  Postoje specifične preporuke o prehrani trudnica s reumatizmom. Takvim bolesnicima se ne preporučuje jesti takvu hranu:
  • krumpira;
  • bijeli kruh;
  • šećer;
  • šljiva (ako zaista želite, ne možete više od jedne stvari dnevno!);
  • masnu i prženu hranu;
  • začini;
  • čaj, kava;
  • alkohol.
  Općenito, u svakom slučaju u vezi s prehranom treba se posavjetovati sa svojim liječnikom.

  Kako su rođenja

  Trudnice s reumatizmom preporučljivo je otići u bolnicu oko dva tjedna prije rođenja. Uostalom, ne zaboravite da je porođaj ogroman teret na bolesnom srcu.

  Ishod rođenja u žena s reumatizmom ovisi o tome kako je liječena i jesu li se pridržavala svih preporuka stručnjaka. Naravno, važan čimbenik je i razina profesionalnosti liječnika koji će vam podnijeti vaš porod, tako da se ovom trenutku također trebate ozbiljno shvatiti.

  Nakon poroda, preporuča se da pacijent ode u odjel reumatologije, prolazi kroz tijek liječenja, a nakon pražnjenja je ambulantno.

  prevencija

  Postoje preporuke koje treba slijediti da se spriječi ili barem minimizira rizik od bolesti:

  • voditi brigu o zaraznim bolestima. Tijekom epidemije bolje je biti kod kuće. U slučaju prvih simptoma bolesti, odmah se posavjetujte s liječnikom i započnite s liječenjem;
  • ne treba supercool, kao i biti izložen na sunce za dugo vremena;
  • svakako održavajte svoj imunitet, ne zaboravite na potrebne vitamine i elemente u tragovima u vašoj prehrani;
  • Obrišite zube redovito i pravilno postupajte sa svim problemima usne šupljine.

  Reumatizam je bolest koja se razvija prilično polako, zbog čega je osoba često saznala za nju kad je već u ozbiljnoj fazi. Stoga, pazite da pratite svoje tijelo, slušajte ga i nemojte stegnuti žalbom liječniku ako smatrate da nešto nije u redu. Osobito kada je u pitanju ne samo vaše zdravlje već i zdravlje vašeg nerođenog djeteta. Uostalom, reumatizam tijekom trudnoće može imati vrlo negativan učinak na fetus i njegov razvoj.

  Dodatni materijal za porodništvo. Odabir s mreže. / Trudnoća i reumatizam

  Među ekstragenitalnim bolestima u trudnica, prva

  mjesto (80%) zauzima bolesti kardiovaskularnog sustava, uključujući

  broj stečenih i prirođenih defekata srca, operiranog srca,

  arterijska hipotenzija hipertenzije, stečena reumatska groznica

  tic srčanih bolesti.

  PRIKLJUČENI RAJUMATSKI VENTILI SRCE nalaze se u

  7-8% trudnica. Predvidjeti ishod trudnoće n isporuka

  važna je reumatska aktivnost. obliku i pozornici

  razvoj mane, kompenzacija ili dekompenzacija cirkulacije krvi, stupanj

  pulmonarna hipertenzija, poremećaj ritma i dodavanje opstetričara

  cija patologije. Svi ti podaci određuju izbor taktike opstanka u

  vrijeme trudnoće, porođaja i postpartum razdoblja. reumatolozi imaju

  Vjeruje se da prevladavaju oblici reumatske groznice.

  procesa i stoga njihovu dijagnozu na temelju kliničkih,

  ontološka. imunobiološka istraživanja su velika

  D i a gn o z aktivni reumatizam tijekom trudnoće

  također teško. U tom smislu, žene koje su prošle posljednje

  trenje reumatizma u narednih 2 godine prije početka trudnoće

  pušenje pripisuje visokom riziku. Eksacerbacija žarišne infekcije,

  akutne bolesti dišnog sustava kod trudnica s reumatskim defektima

  mi srce može pridonijeti pogoršanju reumatizma.

  Nedavno, za dijagnozu aktivnog reumatizma u trudnica

  koriste se cistološke i imunofluorescentne metode.

  dva, s visokom dijagnostičkom vrijednošću. To je osobito istinito

  na drugu metodu, zasnovanu na određivanju protutijela protiv

  streptolizina O u majčinom mlijeku iu kolostrumu neizravno

  Tijekom trudnoće i nakon poroda, reumatski

  Cess teče u valovima. Kritična razdoblja pogoršavanja reumatizma

  Ma odgovara ranoj trudnoći - do 14 tjedana, a zatim

  od 20 do 32 tjedna i nakon poroda. Tijek reumatizma tijekom

  trudnoća može biti povezana s fluktuacijama u izlučivanju kortikosteroida

  hormoni_ Do 14. tjedna obično dolazi do izlučivanja kortikosteroida

  na niskoj razini. od 14. do 28. tjedna, povećava se za oko

  10 puta, a 38-40. Tjedan povećava se oko 20 puta i vraća se

  Xia do osnovice na 5-6. Dan u postpartum periodu. stoga

  preventivno anti-recidivno liječenje primjereno vremenu

  do kritičnih rokova.

  Potrebno je istaknuti moždani oblik reumatizma, curenja

  schuyu s primarnom lezijom središnjeg živčanog sustava. Bere-

  Mennost može izazvati ponavljanje koreje. razvoj psihoze. gemip-

  lehi zbog reumatskog vaskulitisa mozga. S ovim

  oblika reumatizma opaža se visoka smrtnost. dosežući 20-25%.

  Pojava trudnoće na pozadini aktivnog reumatskog procesa

  vrlo nepovoljno - iu ranoj fazi preporučuje se prekinuti

  (inducirani pobačaj) s naknadnom antirheumatskom terapijom. Kasno

  rani gestacijski termini uzimaju ranu isporuku

  U slučaju najpriznatije metode isporuke, carski rez

  liječenje s naknadnom anti-recidivnom terapijom. Izbor pasivnih taktika

  u trudnica s reumatskom bolesti srca ovisi o funkciji

  nacionalno stanje kardiovaskularnog sustava. Tijekom trudnoće, sustav

  Cirkulacijski sustav mora zadovoljiti potrebe razvoja fetusa.

  Hemodinamske promjene koje se prirodno razvijaju u fiziološkom stanju

  trudnoća može dovesti do zatajenja srca.

  Mitralna stenoza, intenzitet srčane aktivnosti na

  Povećava se od 12_13 tjedana i doseže maksimum do 20-30. Tjedna.

  Oko 85% tih pacijenata pokazuje znakove zatajivanja srca.

  Nost. Najčešće se pojavljuju ili počinju povećavati

  12-20. Tjedna trudnoće. Početak hemodinamskog oporavka

  dojilje samo 2 tjedna nakon isporuke. bolesnici s mitralnom stenozom tijekom

  trudnoća u vezi s fiziološkom hipervolemijom, koja

  povećava plućnu hipertenziju. povećava rizik od plućnog edema. u

  Ovo nije jedan način isporuke (pomoću opstetskih pinceta,

  cezarian sekcija) ne pomaže _pirovat plućni edem. većina HA

  pouzdane rezultate kako bi se osigurao povoljan rezultat u takvim slučajevima

  je mitralna komisurotomija. Ova operacija ovisi o

  Može se preporučiti u 3 verzije. Prva opcija: proizvodi

  pobačaj, a zatim mitralna komissurotomija (nakon prvog

  zavijati menstruaciju); u 5-6 mjeseci nakon uspješne operacije srca

  Možete spriječiti ponovnu trudnoću. Druga opcija_ je napravljena

  mitralna commissurotomija tijekom ove trudnoće u bilo kojem od njegovih

  vrijeme (u slučaju netočnog medicinskog plućnog edema), ali bolje

  24_32 tjedna kada je opasnost od spontanog pobačaja

  kao što je reakcija na kiruršku traumu manja (zbog dostatne re-

  lace uterus). Treća mogućnost; carski rez 30 god

  -40. tjedan trudnoće s dovoljnom zrelosti fetusa) i jednoj fazi

  ali (nakon isporuke) - mitralna komissurotomija. Operacija mit-

  Ispada da je komissurotomija tijekom trudnoće više

  zbog dekalcinoze letkih letaka i lakše

  za odvajanje podvalvularnih adhezija.

  MITRALNE NEMOSTVENOSTI. Trudnoća s ovom patologijom je

  mnogo je lakše. Obično završava spontanim porođajem. u

  izražena mitralna insuficijencija s značajnim regurgit

  Uz oštar porast lijeve klijetke, trudnoća počinje

  i može biti kompliciran razvojem akutne lijeve klijetke

  Nost. Ove žene iz ranoj trudnoći pojavljuju se ili su

  znakovi zatajenja srca će se rastopiti, na što, u pravilu,

  pridružuje se ozbiljnoj nefropatiji s tropskim tečajem. Medikamentoz-

  Ne, terapija za zatajenje srca u tim slučajevima je neučinkovita,

  dakle, uporaba ili prestanak trudnoće u ranoj fazi

  pobačaj, maleni carski rez) ili prijevremena dostava u

  rutinski abdominalni. Nakon toga bolesnik se preporučuje

  Kirurško liječenje bolesti srca. U našoj zemlji

  iskustvo implantacije lopta proteze i alograft u bolesnika s

  dekompresivna mitralna insuficijencija tijekom trudnoće.

  Čak i nakon takvog prestanka trudnoće, vaginalno

  preporučuje se uporaba intrauterine naprave, au slučaju abdomena

  provodi se sterilizacija.

  Aortna stenoza. Među stečenim srčanim manama u trudnica

  ova bolest zaslužuje pozornost. Trudnoća i porod može

  dopustiti samo u odsutnosti izrazitih znakova hipertrofije lijevo

  ventrikularni i cirkulacijski simptomi zatajenja, jer

  Krvarenje je uzrokovano koncentričnom hipertrofijom mišića

  lijevu klijetku, zadebljanja zida. U slučajevima teških

  aortalna stenoza kada je potrebna kirurška korekcija defekta _

  zamjena pogođenog ventila protezom, mogućnost nošenja trudna

  Ovo je riješeno nakon operacije. Aortna insuficijencija u usporedbi s

  aortna stenoza je manje teška malformacija jer

  za dugo vremena, održava se kompenzacija cirkulacije krvi. međutim

  zbog hemodinamskih promjena zbog trudnoće i česte

  dodavanje kasne toksikoze tijekom aortne insuficijencije

  može biti teže. u bolesnika s aortalnim bolestima srca

  vaginalna isporuka vaginalne trake dopuštena je samo u

  faze kompenzacije cirkulacije krvi u drugoj fazi rada za

  prikazuje se smanjenje poticajnog učinka rada na razvoj poroka

  pokušaji isključivanja s nametanjem opstetskih pinceta. Uz simptome

  zatajenje srca trudnoća treba smatrati neprihvatljivom

  Trudnoća dolazi do prekida

  nosti dosta dugo. najracionalniji je rano

  Dostava abdomena sterilizacijom.

  Poremećaji ritma i provođenja srca također su važni u

  prognoza trudnoće i porođaja, treba imati na umu da je to sama po sebi

  trudnoća može izazvati aritmije. Dakle, ekstramestozna

  može se promatrati paroksizmalna tahikardija u trudnica

  bilo koje organske promjene u miokardu. Oni se pojavljuju u 18,3%

  od pojasa_ Dodavanje kasne toksikoze je još vjerojatnije

  doprinosi pojavi ili jačanju aritmija. Na ishod trudnoće postoje

  nema pravi efekt. Fibrilacija atrija u kombinaciji s or-

  srčana patologija, osobito mitralna stenoza, je

  Kontraindicirana je u procesu trudnoće, dok

  vrijednost je način da ga prekinete. Cezarianni dio za ove pacijente

  predstavlja veliku opasnost. nego isporuka kroz prirodne populacije

  zbog mogućeg tromboembolizma u plućnom arterijskom sustavu.

  Nasuprot tome, oštećena atrioventrikularna vodljivost (nepotpuna i

  potpuni blok srca) sami ne predstavljaju opasnost

  pojas. Štoviše, u tim bolesnicima, trudnoću, u pravilu. PROUZROČENA

  povećan ritam ventrikula, čime se sprječava opasnost

  pojava napada Adams-Stokes-Morgagni. Samo u vrlo dobrom stanju

  rijedak puls - 35 ili manje na 1 min - u drugoj fazi rada za

  ubrzanje radne aktivnosti isključuje pokušaje pomoću preklapanja

  opstetričkih pinceta Pri odabiru antiaritmikih lijekova za trudnice

  treba uzeti u obzir negativne učinke nekih od njih

  (kinidin, procainamid, atropin sulfat, itd.) na ekscitabilnost maternice

  i stanje fetusa.

  PROLAGO MITRALNE VALVE. Prolaps mitralnog ventila je

  lijevanje mitralnog ventila u lijevom atriju u sistoli

  komore. Stopa blagog prolaska određuje se

  Ehokardiografija. Snažan prolaps mitralnog ventila

  dijagnosticirana na temelju kliničkih podataka i fonokardiografije

  ovisno o stupnju propadanja ventila razvija se jedan ili drugi

  stupanj insuficijencije funkcije zatvaranja mitralnog ventila s

  povraćanje krvi u šupljinu lijevog atrija. Kliničke manifestacije

  Nalazi ove patologije su vrlo različiti - od asimptomatskog tečaja do

  ozbiljna klinička slika. Najizrazitiji simptomi

  u bolesnika s prolapsom oba mitralna ventila.

  Trenutno, tijek ovog sindroma prvi put je proučavan u kombinaciji

  nii s trudnoćom utvrđuje se nejasno izraženo spuštanje

  stražnji zid mitralnog ventila, i stoga, nejasno izražen

  Regurgitiranje se smanjuje s povećanjem gestacijske dobi i

  vratiti se u originalno stanje nakon 4 tjedna nakon isporuke. Moguće je

  nego objasniti fiziološko povećanje šupljine lijeve klijetke s

  trudnoću, koja mijenja veličinu, dužinu i stupanj napetosti akorda.

  Taktika rada je ista kao i fiziološka

  mennosti. izražen prolaps ventila s velikom amplituda

  Ovaj odmak tijekom trudnoće ostvaruje bez značajnih dvostrukih

  strijskih. U tim pacijentima, zbog ozbiljnosti srčanih simptoma

  pokušaji matematike tijekom rada moraju biti isključeni nametanjem

  opstetarska pinceta. Kada se kombinira obstetrijska patologija (slabost roda

  zavijajuće aktivnosti i dugoročno, veliko voće6

  pokušaje itd.) isporukom

  Promatraju se miokarditis raznih etiologija u trudnica

  tion je rijetkost. Među njima su češći post-infektivni miokarditis,

  koji se relativno lako javljaju iu trudnicama ponekad uzimaju

  dugotrajni tečaj, može biti popraćen neprestanim ekstrakstolom. Ca

  miokarditis u odsutnosti bolesti srca rijetko vodi

  razvoj srčanog zatajenja. Post-infektivni miokarditis u nekoliko slučajeva

  slučajevi se mogu liječiti, a trudnoća može završiti porodom

  (prerano). Ako miokarditis komplicira atrija

  aritmija. onda postoji rizik od tromboembolije

  komplikacija u. S teškim miokarditisom u ranoj trudnoći

  (napraviti umjetni pobačaj do 12 tjedana u kasnijim razdobljima - carski

  (mali ili rani).

  Posebnu opasnost tijekom trudnoće su kardiomiopatija.

  Posljednjih godina, trudnice su počele prepoznati idiopatske su-

  hipertrofična stenoza. Etiologija ove bolesti je

  poznato, često postoje obiteljski slučajevi. Kada trudnoća može

  može doći do oštrog pogoršanja stanja, čak i nakon smrti

  Dov. Ali. unatoč tome. s malom i umjerenom opstrukcijom,

  uz pravilno upravljanje pacijentima, trudnoća je moguća.

  Dugoročna prognoza u bolesnika s kardiomiopatijom je nepovoljna. poeto-

  Ne smije se dopustiti ponovna trudnoća. U slučajevima teških

  pobačaj se preporučuje neovisno za kardiomiopatiju

  Hipertenzivna bolest. Trudnoća u kombinaciji s hipertoničnom

  Ova bolest javlja se u 1-3% slučajeva. Samo u blagu formu

  pertonne bolesti - kada je hipertenzija blaga i neodgovarajuća

  na odsutnosti organskih promjena u srcu, tj. u fazi 1

  razvoj bolesti, trudnoća i porođaj mogu se normalno pojaviti. u

  trajnu hipertenziju i značajno povećanje krvnog tlaka

  (Faza 11A) trudnoća pogoršava klinički tijek hipertoničnosti

  Što je to da povrijedi? _ pacijenata s fazom 111 bolesti, sposobnost da

  tiyu se dramatično smanjuje i ako se pojavi trudnoća, _ kako

  obično završava u spontanom pobačaju ili fetalnoj smrti.

  Tijek hipertenzivne bolesti tijekom trudnoće ima svoje

  značajke. Dakle, u mnogim pacijentima s 1-11A stadijem bolesti na

  15_16 tjedan trudnoće, krvni tlak smanjuje (često do

  normalni pokazatelji), što je objašnjeno depresivnim djelovanjem

  posteljicu u svijetu. U bolesnika s 11B, stupanj takvog smanjenja tlaka

  nije promatrano. Nakon 24 tjedna podizanje pritiska kod svih pacijenata -

  i na 1 i 11A, i 11 B stupnjeva, u odnosu na ovu pozadinu, često (u 50%)

  Kratka toksikoza.

  Zbog grčenja uteroplacentalnih žila, pogoršanje

  označite na fetusu esencijalnih hranjivih tvari n kisik. što je stvoreno

  daje odgođeni razvoj fetusa. svaki 4_5 pacijent je promatran

  Gastrofuza fetusa _ Učestalost fetalne fetalne smrti dosegla je 4,1%.

  _ Ovi pacijenti također imaju veći rizik od preranog

  odjeljivanje normalnog vezanja posteljice. rano pre

  otpuštanje trudnoće (spontano i operativno) iznosi 23%.

  Tijekom trudnoće može doći do hipertenzivne krize s krvarenjem

  raznih organa i u mozak. Nephropatija često ide u eklampsiju.

  Stoga, pravodobna dijagnoza hipertenzije kod trudnica

  je najbolja prevencija ovih bolesti. To je

  moguće je izvršiti pod sljedećim uvjetima: ranija pregovaračnost u

  žensko savjetovanje, pregled pacijenta od strane terapeuta s liječenjem

  sve detalje povijesti bolesti (početak_ za komplikacije

  nt itd.); mjerenje krvnog tlaka, izvođenje fluoroskopije (za određivanje

  stupnjeva povećanja lijeve klijetke i aorte). kao i EKG.

  Opstetarska taktika za hipertenziju: kod ozbiljnih bolesnika,

  pati od postojanih oblika bolesti (11B, 111 faza),

  rani prestanak trudnoće (inducirani pobačaj)

  naknadno uvođenje u maternicu kontracepcijskog svitka) nakon preokreta

  u kasnim fazama trudnoće i stalnoj želji za bebom

  povezan hospitalizacija. U bolnici za takve bolesnike je osobito važno

  Dobro uspostavljeni medicinski i zaštitni režim.

  Najvažnije načelo modernog liječenja hipertenzije

  Vrućica je uporaba takvih sredstava, čija hipotenzivna djelovanja

  ryh provodi kroz različite dijelove aparata. regulatorni artefakt

  Pravi pritisak_ U tom smislu, propisajte lijekove koji utječu

  na vazomotorskim središtima hipotalamusne regije i medulla oblongata

  ha dibazol, katapresan, kloflun). Moguće je prikazati blokere.

  6-adrenergičkih receptora (nideral, obzidan). Najjači gi

  sredstvo moći

  impulse na razini vegetativnih ganglija (heksonij, pentamin,

  Od velike važnosti su i treća i četvrta skupina sredstava.

  smanjujući miogeni vaskularni ton (papaverin, apressin, antagonisti

  kalcij: nifedipin ili korinfar), tiazidni diuretici; furo

  Semide i antagonisti aldosterona (aldactone, veroshpiron). S ovim

  Diuretici su propisani u odsutnosti trudne hipovolemije. Ne isključujem

  To je n magnezijska terapija. posebno u cerebralnim poremećajima

  cirkulaciju krvi. Prisutnost značajnog broja antihipertenzivnih lijekova s

  uz pomoć kojih se može više ili manje snažno smanjiti arterij

  pritisak, obvezuje liječnike na ispravan, strogo utemeljen n

  njihovu individualiziranu primjenu. Mora biti jasan

  farmakodinamika raspoloživih lijekova, njihovih pozitivnih i nekih ne-

  poželjni učinci na majku i fetus. Osim toga,

  hipokloritna dijeta i restrikcija tekućine do 800 ml pokazuju se pacijentima

  po danu. Učinkovitost lijeka može se poboljšati korištenjem

  hiperbarička terapija. Tijekom rada potrebno je izvesti anesteziju.

  logička pomoć pri korištenju atratika (tazepam), antispazmatičnog

  kov (papoverin) i opojne droge (promedol).

  Ako se rad provodi bez kontrolirane hipotenzije. pa pacijenta

  treba primiti antihipertenzivnu terapiju (dibazol i papaverin intramuskularno

  antiplaque). U drugoj fazi rada pokušaji su isključeni

  sa snagom opstetskih pinceta pod inhalacijskom anestezijom, halotanom). Kesare-

  u poprečnom presjeku korištenog u bolesnika s cerebralnim cirkulacijskim poremećajem

  ili obstetrijske patologije (zdjelice previa u primiparous

  dob 30 godina i stariji, slabost rada itd.). Otda-

  Rezultati pokazuju da nakon poroda, osobito u

  slučajevi pridruživanja nefropatiji, bolest se često napreduje.