Dijabetes i trudnoća

Rođenja

Iako je trudnoća radosno razdoblje u životu žene, za njeno tijelo je ogroman stres. To dovodi do činjenice da buduća majka može, u prisutnosti predispozicije i povoljnih čimbenika, razviti ili manifestirati bilo koju bolest. To uključuje dijabetes.

Što je dijabetes?

Kako bi se održala vitalna aktivnost, stanice ljudskog tijela trebaju glukozu (šećer). To je vrsta goriva koja ulazi u stanicu zbog inzulina (hormona gušterače). Šećer u krvi (glukoza) nastaje u dva slučaja: od hrane koja sadrži ugljikohidrate, kao i zbog razgradnje glukoze (glikogena), koja je u jetri.

Šećerna bolest je bolest u kojoj postoji apsolutni ili relativni nedostatak inzulina u tijelu, ali istodobno postoji povećana razina šećera (glukoze) u krvi. U tom slučaju, metabolizam je uznemiren, a patološke promjene nastaju u različitim organima i tkivima. Na primjer, kod dijabetes melitusa postoje lezije malih krvnih žila očiju (moguća sljepoća), bubrezi, koža, mišići, živčani sustav i gastrointestinalni trakt. Štoviše, kod dijabetes melitusa, opaženo je slabljenje imunološkog sustava, što je vjerojatno jedan od uzroka čestih bakterijskih komplikacija. Sve to dovodi do toga da pacijenti s dijabetesom žale na suhoću usta, žeđ, povećane količine unosa tekućine, prekomjerno mokrenje, povećana ili smanjena apetit, umor, gubitak težine, svrbež kože, osobito u području između nogu, poremećaja spavanja. Oni imaju tendenciju pustularne kožne bolesti, furunculosis.

Zašto se razvija dijabetes gestacije?

Gestational diabetes mellitus (GSD) ili trudni dijabetes je poremećaj metabolizma ugljikohidrata koji se prvi put javlja ili je prvo prepoznat tijekom trudnoće. Općenito, promjene u metabolizmu ugljikohidrata tijekom trudnoće su razumne. To je zbog činjenice da rastući fetus treba energetski materijal, uglavnom glukozu. Štoviše, djelovanje inzulina djelomično je blokirano kao rezultat povećanja razine hormona trudnoće (prvenstveno progesterona), što se očituje nakon 20 tjedana trudnoće. Kako bi se šećer u krvi održao unutar normalnih granica, gušterača zdrave trudnice proizvodi povećanu količinu inzulina. Ako se stanice gušterače ne opterećuju s povećanim opterećenjem za njih, tada dolazi do relativnog ili apsolutnog nedostatka inzulina i razvija se gestacijski dijabetes.

No, valja istaknuti da svi ne razvijaju gestacijski dijabetes. Postoji predispozicija za njegov razvoj, koji se ostvaruje pod utjecajem nekih čimbenika rizika. To uključuje prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost, dijabetes u neposrednoj obitelji, starost majke preko 25 godina, pripadaju određenoj etničkoj skupini (azijati, afrikani i Španjolci), opterećena je povredom opstanka. Osim toga, rizik od razvoja dijabetesa u trudnoći pojavljuje ako prethodni beba pri porodu težio više od 4-4,5 kg, ili ako žena ima uobičajeno pobačaj (više od 3 pobačaja u I. i II tromjesečja trudnoće).

Značajke dijabetesa kod trudnica

Trudnoća značajno utječe na tijek dijabetesa. Prvo, u prvom tromjesečju trudnoće, promatra se poboljšanje u tijeku bolesti (razina glukoze u krvi smanjuje). U ovom trenutku, doza inzulina se smanjuje za 1/3. Ali već na početku drugog tromjesečja (od 13. tjedna), naprotiv, postoji pogoršanje tijeka bolesti, a doza inzulina mora biti povećana. Već u trećem tromjesečju (počevši od 32. tjedna i prije rođenja) može doći do poboljšanja dijabetesa i pojave hipoglikemije. Stoga se doza inzulina smanjuje za 20-30%.

Tijekom poroda, pokazatelji šećera u krvi mogu se razlikovati na jedan ili drugi način. Na primjer, pod utjecajem emocionalnih utjecaja (bol, strah), njegova se količina može povećati. Istovremeno, porođaj je složeni fizički proces koji dovodi do umora. Kao rezultat potrošnje energije, razina šećera može se znatno smanjiti. To sve dovodi do činjenice da tijekom poroda, liječnici provjeravaju razinu glukoze u krvi svake dvije sata. Nakon rođenja, šećer u krvi brzo se smanjuje, a zatim se postepeno povećava, do 7-10. Dana postpartum razdoblja, dosegnuvši razinu prije trudnoće.

Provođenje trudnoće kod dijabetesa

Provođenje trudnoće u bolesnika s šećernom bolesti provodi se u uvjetima ambulantnog i pacijentovog praćenja. Ako je zdravstveno stanje trudnice zadovoljavajuće, hospitalizirana je u bolnici tri puta.

Dijabetes i trudnoća

dijabetes mellitus

Nedavno, većina liječnika kategorički nije preporučila da žene s dijabetesom postanu trudne i rađaju. Na koje trikove nije trebalo otići trudnice da spase dijete, a često je trudnoća završila pobačajem, smrću fetusa ili rađanju bebe s dijabetesnim abnormalnostima u rastu i razvoju.

Decompenziranje dijabetesa prije ili tijekom trudnoće ponekad je dovelo do teških posljedica za zdravlje žena. Nedostatak sredstava za samokontrolu, nedostatak svijesti o ženama i loša kvaliteta opreme nisu omogućili pravovremenu medicinsku pomoć. Kao rezultat toga, žena je zauvijek bila lišena prilike da ima dijete.

Značajke tijeka trudnoće kod dijabetesa

Zajedničke studije opstetričara i endokrinologa pokazale su da dijabetes nije apsolutna prepreka rađanju zdravog djeteta. Povišena razina šećera u krvi, a ne sama bolest, nepovoljno utječe na zdravlje djeteta, pa je za povoljan tijek trudnoće potrebno jednostavno održavati normalnu razinu glikemije. To se uspješno promiče suvremenim sredstvima samokontrole i administracijom inzulina.

Postoje uređaji za promatranje fetusa za praćenje bilo kakvih promjena, tako da vjerojatnost da se gotovo zdravo dijete u žena s dijabetesom danas nije niža nego u bilo kojoj drugoj ženi bez metaboličkih poremećaja. Pa ipak, neke od poteškoća i problema u ovom slučaju ne mogu se izbjeći, pa stoga i potreba za bližim praćenjem budućeg zdravstvenog stanja majke.

Prije svega, trudnoću s visokim šećerom treba planirati samo ako ne bude redovno praćenje razine šećera. Od trenutka trudnoće do prepoznavanja, obično traje 6-7 tjedana, a tijekom tog vremena fetus je gotovo u potpunosti formiran: mozak, kralježnica, crijeva, pluća, srce počinje tući, pumpa krv koja je zajednička majci i bebi. Ako je tijekom tog perioda, majka opetovano povećala razinu glukoze, to je neizbježno utjecalo na bebu.

Hiperglikemija uzrokuje poremećaj metaboličkih procesa u organizmu koji razvija, što dovodi do pogrešaka u polaganju organa djeteta. Osim toga, pojava trudnoće na pozadini visokog šećera uvijek je povezana s brzim razvojem i progresijom dijabetičkih komplikacija kod majke. Stoga, takva "iznenadna" trudnoća destruktivno je ne samo za bebu nego i za ženu.

Idealna krivulja šećera bi trebala izgledati ovako:

 • post - 5,3 mmol / 1;
 • prije jela - 5,8 mmol / 1;
 • sat vremena nakon jela - 7,8 mmol / 1;
 • dva sata nakon obroka - 6.7.mol / l.

Preliminarna priprema

3-6 mjeseci prije namjeravanog začeća, potrebno je voditi računa o vašem zdravlju i potpuno kontrolirati razinu šećera u krvi - svakodnevno koristite glukometar i postići punu naknadu za bolest. Svaki slučaj teške hiperglikemije ili ketonurije šteti zdravlju žene i mogućeg djeteta. Što je duža i bolja odšteta prije začeća, to je vjerojatnije da je normalni tijek i završetak trudnoće.

Oni s dijabetesom tipa 2 morat će se prebaciti s mjerenja šećera u urinu na više informativne studije. U nekim slučajevima, liječnik može privremeno savjetovati (do kraja dojenja) prebacivanje s tableta za sniženje glukoze (može oštetiti fetus) na injekcije inzulina. Čak i prije začeća, potrebno je konzultirati s brojnim stručnjacima, budući da je čak i uspješna trudnoća uvijek veliki teret na tijelu i morate znati kako će to utjecati na vaše zdravlje.

Ako je žena prisiljena uzimati lijekove (čak i komplekse vitamina), morate unaprijed obavijestiti svog liječnika ako mogu nepovoljno utjecati na fetus i što se može zamijeniti s njima. Većina kontraindikacija za trudnoću koja proizlazi iz dijabetesa može se eliminirati uzimajući ga ozbiljno. Dezompenziranje bolesti, nemogućnost samokontrole glikemije i istodobnih infekcija mokraćom potpuno su prevladane.

No, na žalost, još uvijek je apsolutna kontraindikacija dijabetes povezan s koronarnom bolesti srca, zatajenje bubrega (s proteinurijom, hipertenzija, povišene razine kreatina u krvi) i teške gastroenteropatija (gastropareza, proljev). Kada se nadoknadi sve manifestacije dijabetesa i završi klinički pregled, morat ćete biti strpljivi i dobiti obiteljsku potporu prije nego što započnete razgovor sa svojim ginekologom o ukidanju kontracepcije.

Nakon toga možete kupiti kućne testove za određivanje trudnoće i čim jedan od njih pokazuje pozitivan rezultat, odmah idite na liječnika da biste potvrdili činjenicu trudnoće krvi ili urina za korionski gonadotropin.

Kako izbjeći komplikacije

Cjelokupno razdoblje trudnoće - od prvog do trenutka isporuke - stanja buduće majke stalno prati endokrinolog i ginekolog-opstetričar. Odabir liječnika se mora vrlo ozbiljno pristupiti: opažanje visoko kvalificiranog stručnjaka smanjuje vjerojatnost ozbiljnih zdravstvenih problema. Nositi dijete s dijabetesom ima neke značajke koje se ne smiju zaboraviti.

Najvažnije u pogledu zdravlja fetusa može se smatrati 1 trimestrom trudnoće - od 1 do 12 tjedana. U ovom trenutku dvije male stanice daju život novom čovjeku, a njegovo zdravlje i vitalnost ovise o tome kako se to događa. Stalno praćenje stabilnih razina šećera u krvi omogućit će pravilnim oblikovanjem svih vitalnih organa fetusa. Jednako je važno samokontrolu za rast i razvoj posteljice.

Buduća majka treba zapamtiti da tijelo sada radi u novom neobičnom načinu. U ranoj fazi trudnoće povećava se osjetljivost na inzulin, što će zahtijevati privremeno smanjenje uobičajenih doza. U tom slučaju, aceton u urinu može se pojaviti čak i uz blagi porast glukoze (već kod 9-12 mmol / l). Da bi se spriječila hiperglikemija i ketoacidoza, glukometar će se morati koristiti češće 3-4 puta dnevno.

Mnoge žene imaju mučninu i povraćanje u prvom tromjesečju, ali žene s dijabetesom u ovom slučaju svakako trebaju test urina za aceton. Ako su povraćanje dobri i česti, prevencija hipoglikemije će biti potrebna: redovito slatko pijenje, u teškim slučajevima ubrizgavanja glukoze. U prvih mjeseci, posjete ginekologu trebaju biti najmanje 1 put tjedno u normalnim uvjetima, a svakodnevno u svim izvanrednim situacijama.

Razdoblje od 13 do 27 tjedana smatra se najugodnijom - toksikoza je u prošlosti, tijelo se prilagodilo novoj državi i puna je energije. No, od otprilike 13. tjedna djetetova gušterača počinje raditi, a ako majka ima visoki šećer, dijete dobiva previše inzulina kao odgovor, što dovodi do razvoja dijabetičke fetopatije (sve vrste poremećaja rasta i razvoja). Nakon poroda u takvoj bebi je neizbježna hipoglikemija zbog prestanka protoka "slatke" krvi majke.

Do 20. tjedna dozu inzulina morat će se ponovno prilagoditi, jer placenta, koja je odrasla, počinje oslobađati kontrainsularne hormone potrebne za razvoj djeteta, ali smanjujući akcije inzulina koje je uzela žena. Tijekom trudnoće, potreba za inzulinom može se povećati 2 ili više puta, nema ništa loše s tim, sve će se vratiti u normalu unutar prvih 24 sata nakon rođenja. Apsolutno je nemoguće sami odabrati dozu - opasnost je prevelika; Samo endokrinolog može to učiniti brzo i točno, samo ga morate posjetiti češće nego obično.

U 20. tjednu žena je poslana na ultrazvuk radi otkrivanja znakova kongenitalnih abnormalnosti fetusa. Istodobno, trebate opet posjetiti oculista. Cijelo treće tromjesečje svaka dva tjedna provodi se kontrolni ultrazvuk. Posljednja faza trudnoće će zahtijevati veći unos kalorija (kako bi dijete dala sve što je potrebno) i povećanje broja jedinica kruha.

Do 36. tjedna, žene su nužno hospitalizirane u odjelu patologije trudnica kako bi spriječile bilo kakve komplikacije i odabrala način porođaja. Ako je sve u redu, uključujući veličinu i položaj fetusa, provesti normalno prirodno porođaj. Indikacije za carski rez:

 • fetalna hipoksija;
 • veliki voće;
 • komplikacije trudnoće u žena;
 • vaskularne komplikacije dijabetesa.

Ako u vrijeme rođenja buduća majka nije razvila nikakve komplikacije, a razina šećera ne prelazi dopuštene granice, rođenje je jednako dobro kao i svaka zdrava žena, a dijete se ne razlikuje od svojih vršnjaka.

Popis uzoraka ispita za ispravak dijabetičkih (i svih drugih) poremećaja:

 • konzultacije s endokrinologom;
 • cjelovit pregled ginekologa i temeljito liječenje infekcija mokraćnog sustava (ako postoji);
 • ispitivanje oftalmologa (uz obavezno ispitivanje fundusa oka), ako je potrebno, spaljivanje kroz zahvaćene fundusne posude kako bi se izbjeglo rupture i krvarenje;
 • sveobuhvatna studija funkcije bubrega;
 • savjetovanje neurologa, kardiologa i terapeuta.

Gestational diabetes mellitus (GSD): opasnost od "slatke" trudnoće. Posljedice za dijete, prehranu, znakove

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u svijetu postoji više od 422 milijuna ljudi s dijabetesom. Njihov broj raste svake godine. Sve bolest pogađa mlade ljude.

Komplikacije dijabetesa dovode do ozbiljnih vaskularnih patologija, bubrega, mrežnice i imuniteta. Ali ta bolest je kontrolirana. S pravilno propisanom terapijom, ozbiljne posljedice su odgođene na vrijeme. Dijabetes trudnoće, koji se razvio tijekom trudnoće, nije iznimka. Ta se bolest naziva gestacijski dijabetes.

sadržaj

 • Može li trudnoća izazvati dijabetes?
 • Koje su vrste dijabetesa tijekom trudnoće?
 • Rizična skupina
 • Što je gestacijski dijabetes tijekom trudnoće?
 • Implikacije za dijete
 • Koja je opasnost za žene
 • Simptomi i znakovi gestacijskog dijabetesa kod trudnica
 • Analize i vrijeme
 • liječenje
 • Terapija inzulinom: tko je prikazan i kako
 • Dijeta: dopuštena i zabranjena hrana, osnovna načela prehrane trudnica s GDM-om
 • Izbornik uzorka za tjedan
 • Folklorna medicina
 • Kako roditi: prirodni porod ili carski rez?
 • Prevencija gestacijskog dijabetesa kod trudnica

Trudnoća - provokator?

Američka udruga za dijabetes pruža dokaze da 7% trudnica razvija gestacijski dijabetes. U nekima od njih, nakon poroda, glukozemija se vraća na normalu. No, u 60% nakon 10-15 godina, dijabetes tipa 2 manifestira (dijabetes tipa 2).

Gesztacija djeluje kao provokator za kršenje metabolizma glukoze. Mehanizam za razvoj gestacijskog dijabetesa je bliži dijabetesu tipa 2. Trudnica razvija otpornost na inzulin pod utjecajem sljedećih čimbenika:

 • Sinteza steroidnih hormona u posteljici: estrogen, progesteron, placentni laktogen;
 • povećanje stvaranja korteksa adrenalnog korteksa;
 • kršenje metabolizma inzulina i smanjenje njegovih učinaka u tkivima;
 • povećano izlučivanje inzulina kroz bubrege;
 • aktivacija inzulaze u placenti (enzim koji raspada hormon).

Stanje se pogoršava kod žena koje imaju fiziološku otpornost (otpornost na inzulin) na inzulin, što se nije klinički pokazalo. Ovi čimbenici povećavaju potrebu za hormonom, beta stanice gušterače sintetiziraju ga u povećanoj količini. Postupno, to dovodi do njihova iscrpljivanja i trajne hiperglikemije - povećanje razine glukoze u krvnoj plazmi.

Koje vrste dijabetesa tijekom trudnoće

Različite vrste dijabetesa mogu pratiti trudnoću. Klasifikacija patologije do vremena nastanka podrazumijeva dva oblika:

 1. dijabetes koji je postojao prije trudnoće (dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2) - pregestational;
 2. gestacijski dijabetes (GDM) trudnica.

Ovisno o neophodnom liječenju HSD-a:

 • kompenzirano dijetom;
 • kompenzirano dijetalnom terapijom i inzulinom.

Dijabetes može biti u fazi kompenzacije i dekompenzacije. Ozbiljnost pregestativnog dijabetesa ovisi o potrebi primjene različitih tretmana i ozbiljnosti komplikacija.

Hiperglikemija, koja se razvila tijekom trudnoće, nije uvijek gestacijski dijabetes. U nekim slučajevima to može biti manifestacija dijabetesa tipa 2.

Tko je u opasnosti za razvoj dijabetesa tijekom trudnoće?

Hormonske promjene koje mogu poremetiti metabolizam inzulina i glukoze javljaju se u svim trudnicama. Ali prijelaz na dijabetes ne događa se svima. To zahtijeva predisponirajuće čimbenike:

 • pretilost ili pretilost;
 • postojeća oštećena tolerancija glukoze;
 • epizoda povećanja šećera prije trudnoće;
 • Dijabetes tipa 2 kod roditelja trudnica;
 • stariji od 35 godina;
 • sindrom policističnih jajnika;
 • povijest pobačaja, mrtvorođenih;
 • rođenje u prošlosti djece težine više od 4 kg, kao i razvojne nedostatke.
Trenutni videozapis

Dijagnoza latentnog dijabetesa kod trudnica

Ali koji od tih uzroka utječe na razvoj patologije u većoj mjeri nije potpuno poznat.

Što je gestacijski dijabetes

GSD se smatra patologijom koja se razvila nakon 15-16 tjedana nošenja djeteta. Ako se hiperglikemija dijagnosticira ranije, postoji skriveni dijabetes melitus, koji je postojao prije trudnoće. No, incidencija vrha zabilježena je u trećem tromjesečju. Sinonim za ovo stanje je preeklampsija.

Razlikuje se od gestacijskog dijabetesa tijekom trudnoće, jer nakon jedne epizode hiperglikemije, šećer se postepeno povećava i ne nastoji stabilizirati. Ovaj oblik bolesti vjerojatno će postati dijabetes tipa 1 ili tipa 2 nakon porođaja.

Da bi se utvrdila daljnja taktika, sve žene s HSD-om u postpartum periodu, određuju razinu glukoze. Ako se ne normalizira, možemo pretpostaviti da je razvijen tip 1 ili dijabetes tipa 2.

Utjecaj na fetus i posljedice za dijete

Opasnost za dijete u razvoju ovisi o stupnju kompenzacije patologije. Najozbiljnije posljedice opažene su s nekompenziranim oblicima. Učinak na fetus izražava se u sljedećem:

 1. Malformacije fetusa s povišenim razinama glukoze u ranim fazama. Njihova formacija je posljedica nedostatka energije. U ranoj fazi djetetova gušterača još nije formirana, tako da roditeljsko tijelo mora raditi za dvoje. Poremećaj rada dovodi do energije gladi stanice, poremećaja njihove podjele i stvaranje nedostataka. Taj uvjet može se sumnjati u prisutnosti polihidramnija. Nedovoljan protok glukoze u stanice očituje se kroz intrauterini usporavanje rasta, niska težina bebe.
 2. Nekontrolirane razine šećera u trudnica s gestacijskim dijabetesom u 2. i 3. tromjesečju dovode do dijabetičke fetopatije. Glukoza prodire placentu u neograničene količine, višak se taloži u obliku masnoća. Ako postoji višak vlastitog inzulina, pojavljuje se ubrzan rast fetusa, ali postoji nerazmjer u dijelovima tijela: veliki trbuh, ramena i male udove. Također povećava srce i jetru.
 3. Visoka koncentracija inzulina ometa proizvodnju površinski aktivnih tvari - tvari koje su obložene alveolama pluća. Stoga se nakon porođaja mogu pojaviti respiratorni poremećaji.
 4. Ligacija pupkovine novorođenčeta krši protok višak glukoze, koncentracija glukoze kod djeteta naglo se smanjuje. Hipoglikemija nakon poroda dovodi do neuroloških poremećaja, oštećenog mentalnog razvoja.

Također, djeca rođena od majki s gestacijskim dijabetesom povećavaju rizik od traume rađanja, perinatalne smrti, kardiovaskularnih bolesti, patologije respiratornog sustava, poremećaja metabolizma kalcija i magnezija, neuroloških komplikacija.

Zašto je visok šećer opasno za trudnice

GDM ili već postojeći dijabetes povećava mogućnost kasne toksikoze (gestoze), manifestira se u različitim oblicima:

 • gubitak trudnica;
 • nefropatija 1-3 stupnja;
 • preeklampsija;
 • eklampsija.

Posljednja dva stanja zahtijevaju hospitalizaciju u jedinici intenzivne njege, reanimaciju i ranu dostavu.

Imuni poremećaji koji prate dijabetes dovode do infekcija genitourinarnog sustava - cistitisa, pijelonefritisa, kao i rekurentne vulgarne vaginalne kandidijeze. Bilo koja infekcija može dovesti do infekcije djeteta u uteri ili tijekom isporuke.

Glavni znakovi gestacijskog dijabetesa tijekom trudnoće

Simptomi gestacijskog dijabetesa nisu izraženi, bolest se razvija postepeno. Neki znakovi žena uzimaju se za normalne promjene u državi tijekom trudnoće:

 • umor, slabost;
 • žeđ;
 • učestalo mokrenje;
 • nedovoljno povećanje težine s izrazitim apetitom.

Hiperglikemija je često slučajni nalaz tijekom obveznog provjere za glukozu u krvi. Ovo služi kao pokazatelj daljnjeg dubinskog ispitivanja.

Osnova za dijagnozu, testovi za latentni dijabetes

Ministarstvo zdravstva utvrdilo je rokove za obavezno krvno testiranje šećera:

U prisutnosti čimbenika rizika, provodi se ispitivanje tolerantne na glukozu tijekom 26-28 tjedana. Ako se simptomi dijabetesa pojave tijekom trudnoće, test glukoze provodi se na način kako je naznačeno.

Jedna analiza u kojoj je utvrđena hiperglikemija nije dovoljna za dijagnozu. Kontrola je potrebna za nekoliko dana. Nadalje, s ponavljanom hiperglikemijom, imenuje se savjetovanje endokrinologa. Liječnik određuje potrebu i vrijeme testiranja tolerancije glukoze. Ovo je obično ne manje od 1 tjedna nakon fiksne hiperglikemije. Da bi potvrdili dijagnozu, test se također ponavlja.

Sljedeći rezultati ispitivanja pokazuju HSD:

 • indeks glukoze u krvi veći od 5,8 mmol / 1;
 • jedan sat nakon što je glukoza iznad 10 mmol / 1;
 • nakon dva sata - iznad 8 mmol / 1.

Pored toga, prema svjedočenju provedenom istraživanju:

 • glikozilirani hemoglobin;
 • analiza urina za šećer;
 • kolesterol i profil lipida;
 • biokemijski test krvi;
 • koagulacije;
 • hormoni krvi: progesteron, estrogen, placentalni laktogen, kortizol, alfa-fetoprotein;
 • analiza urina prema Nechiporenko, Zimnitsky, Reberg test.

Trudnice s pregestativnim i gestacijskim dijabetesom obavljaju ultrazvuk fetusa iz drugog tromjesečja, doplerometrija posuda placente i pupčane vrpce, redoviti CTG.

Održavanje trudnica s dijabetesom i liječenjem

Tijek trudnoće s postojećim dijabetesom ovisi o razini samokontrole od strane žene i korekciji hiperglikemije. Oni koji su imali dijabetes prije začeća trebali bi podvrći "Školu za dijabetes" - posebne klase koje poučavaju pravilno prehrambeno ponašanje, samokontroliranje razina glukoze.

Bez obzira na vrstu patologije, trudnice trebaju sljedeće opažanja:

 • posjećivanje ginekologa svaka 2 tjedna na početku trudnoće, tjedno - od druge polovice;
 • Konzultacije endokrinologa 1 put u 2 tjedna, u slučaju dekompenziranog stanja - jednom tjedno;
 • promatranje terapeuta - svakog tromjesečja, kao i u identifikaciji ekstragenitalne patologije;
 • oftalmolog - jednom pojam i nakon porođaja;
 • Neurolog - dva puta tijekom trudnoće.

Postoji obvezna hospitalizacija za pregled i korekciju terapije za trudnice s GSD-om:

 • 1 puta - u prvom tromjesečju ili u dijagnozi patologije;
 • 2 puta - na 19-20 tjedana za korekciju stanja, određujući potrebu za promjenom režima liječenja;
 • 3 puta - s tipom 1 i dijabetesom tipa 2 - u 35 tjedana, GDM - u 36 tjedana da se pripremi za porod i izbor načina isporuke.

U bolnici se utvrđuje mnoštvo studija ispitivanja i mnoštvo studije. Svakodnevni monitoring zahtijeva analizu urina za šećer, glukozu u krvi, kontrolu krvnog tlaka.

insulin

Potreba za inzulinom inzulina određuje se pojedinačno. Nije svaki slučaj GSD-a zahtijevao takav pristup, za neke je dovoljno terapeutska prehrana.

Indikacije za početak terapije inzulinom su sljedeći indikatori razine šećera u krvi:

 • glukoza u krvi natašte na pozadini prehrane veće od 5.0 mmol / l;
 • jedan sat nakon jela iznad 7,8 mmol / 1;
 • 2 sata nakon ingestije, glikemija je veća od 6.7 mmol / l.

Upozorenje! Trudnice i dojilje zabranjene su uporabe bilo kojeg hipoglikemijskog lijeka osim inzulina! Dugotlačni inzulini se ne koriste.

Temelj terapije sastoji se od kratkih i ultrazvučnih inzulina. U dijabetesu tipa 1 obavlja se bazalna bolusna terapija. Za dijabetes tipa 2 i GSD također je moguće koristiti tradicionalnu shemu, ali s nekim individualnim prilagodbama koje određuje endokrinolog.

U trudnica s lošom kontrolom hipoglikemije mogu se koristiti inzulinske pumpe koje pojednostavljuju uvođenje hormona.

Dijeta za gestacijski dijabetes tijekom trudnoće

Prehrana trudnice s GSD-om trebala bi biti u skladu s sljedećim načelima:

 • Često i malo po malo. Bolje je napraviti 3 glavna jela i 2-3 mala zalogaja.
 • Količina složenih ugljikohidrata je oko 40%, proteina - 30-60%, masnoća do 30%.
 • Pijte najmanje 1,5 litara tekućine.
 • Povećajte količinu vlakana - može adsorbirati glukozu iz crijeva i ukloniti ga.
Trenutni videozapis

Dijeta za gestacijski dijabetes trudnica

Proizvodi se mogu podijeliti u tri uvjetne skupine, prikazane u tablici 1.

Dijabetes i trudnoća: od planiranja do rođenja

Relativno nedavno, liječnici su se kategorizično suprotstavljali ženama koje su suočene s dijabetesom zatrudnjeti i roditi djecu. Vjeruje se da je u ovom slučaju vjerojatnost zdravog djeteta preslaba.

Danas se stanje u korteksu promijenilo: u bilo kojoj ljekarni možete kupiti ručni mjerač glukoze u krvi, koji vam omogućuje dnevno praćenje razine šećera u krvi i, ako je potrebno, nekoliko puta dnevno. Većina konzultacija i rodilišta imaju svu potrebnu opremu za provođenje trudnoće i porođaja kod dijabetičara, kao i za brigu o djeci rođenoj u takvim uvjetima.

Zahvaljujući tome postalo je očito da su trudnoća i dijabetes melitus vrlo kompatibilni. Žena s dijabetesom može isto tako proizvesti potpuno zdravu bebu, baš kao i zdrava žena. Međutim, u procesu trudnoće, rizik od komplikacija kod pacijenata s dijabetesom je izuzetno visok, glavni uvjet za takvu trudnoću je konstantan nadzor stručnjaka.

Vrste dijabetesa

Medicina razlikuje tri vrste dijabetesa:

 1. Dijabetes ovisan o inzulinu, također se naziva i dijabetesom tipa 1. Razvija se, u pravilu, adolescencija;
 2. Dijabetes neovisan o inzulinu, odnosno dijabetes tipa 2. Pojavljuje se kod ljudi iznad 40 godina;
 3. Gestacijski dijabetes tijekom trudnoće.

Najčešći je među trudnicama tipa 1, iz jednostavnog razloga što utječe na žene s dobi od rođenja. Dijabetes tipa 2, iako je sam po sebi češći, mnogo je rjeđi kod trudnica. Činjenica je da se žene susreću s ovom vrstom dijabetesa puno kasnije, neposredno prije menopauze, ili čak nakon njenog početka. Gestacijski dijabetes je izuzetno rijedak i uzrokuje mnogo manje problema od bilo koje vrste bolesti.

Gestacijski dijabetes

Ova vrsta dijabetesa se razvija samo tijekom trudnoće i prolazi bez traga nakon poroda. Njegov uzrok je povećanje opterećenja na gušterači zbog oslobađanja hormona u krvotok, čiji je učinak suprotan inzulinu. Obično se gušterače suočavaju s tom situacijom, ali u nekim slučajevima razina šećera u krvi znatno se skače.

Unatoč činjenici da je gestacijski dijabetes izuzetno rijedak, preporučljivo je poznavati čimbenike rizika i simptome da se isključi ova dijagnoza.

Čimbenici rizika su:

 • pretilosti;
 • sindrom policističnih jajnika;
 • šećer u mokraći prije trudnoće ili na početku;
 • prisutnost dijabetesa u jednoj ili više rođaka;
 • dijabetesa u prethodnim trudnoćama.

Što više čimbenika postoji u konkretnom slučaju, to je veći rizik od razvoja bolesti.

Simptomi dijabetesa tijekom trudnoće, u pravilu, nisu izraženi, au nekim je slučajevima potpuno asimptomatski. Međutim, čak i ako su simptomi jasno izraženi, teško je sumnjati u dijabetes. Sudac za sebe:

 • intenzivna žeđ;
 • osjećaj gladi;
 • učestalo mokrenje;
 • zamagljen vid.

Kao što možete vidjeti, gotovo svi ovi simptomi često se javljaju tijekom normalne trudnoće. Stoga je potrebno redovito i redovito uzeti krvni test za šećer. Kako se razina povećava, liječnici propisuju dodatna istraživanja. Pročitajte više o gestacijskom dijabetesu →

Dijabetes i trudnoća

Dakle, odlučeno je biti trudno. Međutim, prije nastavka provedbe plana, ne bi bilo loše shvatiti temu kako bi zamislili što vas čeka. U pravilu, ovaj problem je relevantan za pacijente s dijabetesom tipa 1 tijekom trudnoće. Kao što je gore spomenuto, žene s dijabetesom tipa 2 obično više ne traže i često ne mogu roditi.

Planiranje trudnoće

Sjeti se jednom i za sve, s bilo kojim oblikom dijabetesa, samo planirana trudnoća je moguće. Zašto? Očito je očigledno. Ako je trudnoća slučajna, žena će to znati samo nekoliko tjedana nakon začeća. Tijekom tih nekoliko tjedana već se formiraju svi glavni sustavi i organi buduće osobe.

A ako se tijekom tog razdoblja najmanje jednom kad se razina šećera u krvi snažno skače, razvojne patologije se ne mogu izbjeći. Osim toga, idealno, oštri skokovi u razini šećera ne bi trebali biti posljednjih nekoliko mjeseci prije trudnoće, jer to može utjecati na razvoj fetusa.

Mnogi bolesnici s blagim dijabetesom ne rade redovno mjerenje šećera u krvi i zato se ne sjećaju točnih brojeva koji se smatraju normom. Ne trebaju to, dovoljno je samo uzeti test krvi i slušati presudu liječnika. Međutim, tijekom planiranja i upravljanja trudnoćom morat ćete sami pratiti ove pokazatelje, tako da ih trebate znati sada.

Normalna razina je 3,3-5,5 mmol. Količina šećera od 5,5 do 7,1 mmol naziva se pred-dijabetesom. Ako razina šećera premašuje brojku od 7.1, molila sam se, već se već govori o jednoj ili drugoj fazi šećerne bolesti.

Ispada da priprema za trudnoću treba započeti za 3-4 mjeseca. Nabavite mjerač džepa tako da možete provjeriti razinu šećera u bilo kojem trenutku. Zatim posjetite svog ginekologa i endokrinologa i obavijestite ih da planirate trudnoću.

Ginekolog će ispitati ženu zbog prisutnosti ko-infekcija mokraćnih infekcija i pomoći će im liječiti ako je potrebno. Endokrinolog će vam pomoći odabrati dozu inzulina za naknadu. Komunikacija s endokrinologom je obvezna i tijekom trudnoće.

Konzultacije oftalmologa bit će ne manje obvezujuće. Njegova je zadaća ispitati plovila fundusa i procijeniti njihovo stanje. Ako neki od njih izgledaju nepouzdani, kako bi izbjegli praznine, oni su cauterized. Ponovno savjetovanje oftalmologa potrebno je i prije porođaja. Problemi s posudama oka dana mogu dobro postati znak za carski rez.

Savjetujemo vam da posjetite druge stručnjake kako biste procijenili stupanj rizika tijekom trudnoće i pripremili se za moguće posljedice. Tek nakon što svi stručnjaci daju glavu na trudnoću, moguće je otkazati kontracepciju.

Od ove točke potrebno je vrlo pažljivo pratiti količinu šećera u krvi. Mnogo ovisi o tome koliko će to biti uspješno, uključujući zdravlje djeteta, njegov život i zdravlje majke.

Kontraindikacije na trudnoću s dijabetesom

Nažalost, u nekim slučajevima, žena s dijabetesom i dalje je kontraindicirana da bi rodila. Konkretno, kombinacija dijabetesa sa sljedećim bolestima i patologijama apsolutno je nespojivo s trudnoćom:

 • ishemija;
 • zatajenje bubrega;
 • gastroenteropatija;
 • negativni Rh faktor u majci.

Značajke tijeka trudnoće

U početku trudnoće, pod utjecajem estrogena hormona u trudnica s dijabetesom, uočeno je poboljšanje tolerancije ugljikohidrata. S tim u vezi, sinteza inzulina se povećava. Tijekom tog perioda dnevna doza inzulina, sasvim prirodno, treba smanjiti.

Počevši od 4 mjeseca, kada se napokon postane placenta, počinje proizvoditi kontrainzulinske hormone, poput prolaktina i glikogena. Njihovo djelovanje je isto kao i inzulin, tako da se volumen injekcija mora ponovno povećati.

Osim toga, počevši od 13. tjedna potrebno je pooštriti kontrolu nad razinama šećera u krvi, jer ovo razdoblje počinje raditi na bebinom gušterači. Počinje reagirati na majčinu krv i ako ima u njemu previše šećera, gušterača reagira injekcijom inzulina. Kao rezultat toga, glukoza se razgrađuje i obrađuje se u masnoću, odnosno fetus aktivno dobiva masnu masu.

Osim toga, ako je tijekom cijele trudnoće dijete često doživjelo "zaslađenu" majčinsku krv, vjerojatno će se kasnije suočiti s dijabetesom. Naravno, u ovom je razdoblju kompenzacija dijabetesa jednostavno potrebna.

Obratite pažnju na činjenicu da endokrinolog u svakom trenutku mora odabrati dozu inzulina. Samo iskusni stručnjak to može učiniti brzo i precizno. Iako neovisni pokusi mogu dovesti do katastrofalnih rezultata.

Prema kraju trudnoće, intenzitet proizvodnje kontinulinskog hormona ponovno se smanjuje, prisiljavajući se da smanji dozu inzulina. Što se tiče porođaja, gotovo je nemoguće predvidjeti što će glukoza u krvi biti, tako da se krv prati svakih nekoliko sati.

Načela trudnoće kod dijabetesa

Prirodno je da upravljanje trudnoćom u takvim pacijentima bitno razlikuje od upravljanja trudnoćom u bilo kojoj drugoj situaciji. Šećerna bolest tijekom trudnoće predvidljivo stvara dodatne probleme za ženu. Kao što se može vidjeti od početka članka, problemi u vezi s tom bolesti započinju gnjaviti ženu u fazi planiranja.

Prvi put da posjetite ginekologa morat će biti svaki tjedan, a u slučaju bilo kakvih komplikacija, posjeti dnevno, ili će žena biti hospitalizirana. Međutim, čak i ako sve ide dobro, još uvijek morate biti u bolnici nekoliko puta.

Prvi put hospitalizacija imenuje se u ranoj fazi, do 12 tjedana. Tijekom tog razdoblja, potpuni pregled žene. Utvrđivanje faktora rizika i kontraindikacija trudnoće. Na temelju rezultata ankete odlučeno je zadržati trudnoću ili ga raskinuti.

Drugi put žena mora ići u bolnicu 21-25 tjedana. U tom razdoblju potrebno je ponovno ispitivanje, tijekom kojeg se identificiraju moguće komplikacije i patologije, te je propisana terapija. U istom razdoblju, žena se upućuje na ultrazvučni pregled, a nakon toga tjedno se daju ove studije. Potrebno je pratiti stanje fetusa.

Treća hospitalizacija iznosi 34-35 tjedana. A u bolnici, žena ostaje prije rođenja. I opet, to neće učiniti bez ankete. Njegov cilj je procijeniti stanje djeteta i odlučiti kada i kako će se roditi.

Budući da sam dijabetes ne sprječava prirodno porođaj, ova opcija uvijek ostaje najpoželjnija. Međutim, ponekad dijabetes dovodi do komplikacija koje ga čine nemogućim čekati punu trudnoću. U tom se slučaju potiče početak radne aktivnosti.

Postoji niz situacija koje prisiljavaju liječnike da se upuste u varijantu carskog reza, takve situacije uključuju:

 • veliki voće;
 • prsni prikaz;
 • izražene dijabetičke komplikacije kod majke ili fetusa, uključujući oftalmološku.

Dijete s dijabetesom

Tijekom rođenja također ima svoje osobine. Prije svega, najprije morate pripremiti rodni kanal. Ako se to može učiniti, porođaj obično počinje piercingom amnionskog mjehura. Osim toga, kako bi se poboljšala radna aktivnost može ući potrebne hormone. Obvezna komponenta u ovom slučaju je anestezija.

Šećer u krvi i puls srca fetusa prati se na obveznoj osnovi uz pomoć CHT-a. Kod prigušenja radne aktivnosti trudnice, oksitocin je ubrizgavan intravenozno i ​​uz snažan porast šećera, inzulin.

Usput, u nekim slučajevima, uz inzulin, također se može davati glukoza. Ne postoji ništa ozbiljno i opasno zbog ovoga, pa nema potrebe da se odupru takvom potezu liječnika.

Ako nakon primjene oksitocina i otvaranja vrata maternice radna aktivnost počinje nestajati ili se javlja akutna hipoksija, opstetri se mogu posvetiti upotrebi pinceta. Ako hipoksija počinje čak i prije nego što se grlić maternice otvori, najvjerojatnije će se isporuka dogoditi s carskim rezom.

Međutim, bez obzira na to hoće li se roditi na prirodan način ili putem carskog reza, prilika za zdravom bebom je prilično visoka. Glavna stvar je biti pozoran na svoje tijelo, i na vrijeme reagirati na sve negativne promjene, te također strogo pridržavati se liječničkog recepta.

Trudna dijabetes

Ovaj članak detaljno opisuje kako djelovati ako je dijagnoza dijabetesa melitusa prije trudnoće. Ako se tijekom trudnoće već otkrije povišena razina glukoze u krvi, to se naziva gestacijski dijabetes. Dijabetes 1 ili 2 tipa, u pravilu, nije kontraindikacija za majčinstvo, ali znatno povećava rizik za ženu i fetus.

Najbolji način za sprečavanje komplikacija kod trudnica s dijabetesom - intenzivna kontrola šećera u krvi

Dijabetes trudnica zahtijeva veliku pozornost liječnika. Trudnica s dijabetesom pod nadzorom je opstetričara-ginekologa. Ako je potrebno, okreću se i uskim stručnjacima: oculista (oči), nefrologu (bubrezi), kardiologu (srcu) i drugima. Ipak, glavne mjere su poduprijeti razinu šećera u krvi koja je blizu normalne, koju sama pacijent provodi.

Dobro je nadoknaditi dijabetes, odnosno osigurati da glukoza u krvi gotovo kao zdravi ljudi - ovo je glavna stvar koju treba učiniti kako bi rodili normalno dijete i očuvali zdravlje žene. Što je bliža optimalnim vrijednostima šećera u krvi, to je niža vjerojatnost problema u svim fazama trudnoće, od začeća do porođaja.

 • Kako se mijenjaju zahtjevi za šećerom i inzulinom u prvom, drugom i trećem tromjesečju trudnoće.
 • Priprema za porođaj tako da nema hipoglikemije i sve je dobro prošlo.
 • Utjecaj dojenja na šećer u krvi kod žena.

Procjena rizika i kontraindikacije za trudnoću kod dijabetesa

Žena s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2 treba pregledati liječnik-ginekolog, endokrinolog i terapeut u fazi planiranja trudnoće. Procjenjuje stanje bolesnika, vjerojatnost povoljnog ishoda trudnoće i rizik da gestacija ubrza razvoj komplikacija kod dijabetesa.

Koje testove treba učiniti žena s dijabetesom u fazi procjene vjerojatnosti uspješnog ishoda trudnoće:

 1. Uzmite krvni test za glikirani hemoglobin.
 2. Neovisno izmjerite šećer u krvi s glukometromom 5-7 puta dnevno.
 3. Za mjerenje krvnog tlaka kod kuće s tonometrom, kao i da se utvrdi postoji li posturalna hipotenzija. To je značajan pad krvnog tlaka, što se manifestira vrtoglavicom kad se naglo diže iz sjedenja ili ležećeg položaja.
 4. Uzmi testove za provjeru bubrega. Prikupiti dnevni urin kako bi se odredio klirens kreatinina i sadržaj proteina. Uzmi kreatinin krvi plazme i dušik uree.
 5. Ako postoji protein u mokraći, provjerite je li infekcije mokraćnog sustava.
 6. Provjerite kod oftalmologa da procijeni stanje retinalnih posuda. Poželjno je da tekstualni opis fundusa bude popraćen fotografijama u boji. Pomoći će vizualno usporediti i procijeniti promjene s daljnjim preispitivanjem.
 7. Ako je žena s dijabetesom navršila 35 godina, pati od arterijske hipertenzije, nefropatije, pretilosti, povišene razine kolesterola u krvi, ima problema s perifernim krvnim žilama, onda morate proći EKG.
 8. Ako elektrokardiogram pokazuje patologiju ili postoje simptomi koronarne srčane bolesti, onda je poželjno proći istraživanje s opterećenjem.
 9. Ispitano za znakove periferne neuropatije. Provjerite osjetljivost, bol, temperaturu i osjetljivost vibracija živčanih završetaka, osobito na nogama i nogama
 10. Provjerite je li razvila autonomna neuropatija: kardiovaskularni, gastrointestinalni, urogenitalni i drugi oblici.
 11. Procijenite svoju sklonost hipoglikemiji. Se često razviti hipoglikemija? Koliko je teška? Koji su tipični simptomi?
 12. Ispitano za dijabetičke lezije perifernih žila
 13. Prolaziti krvne testove za hormone štitnjače: hormon koji stimulira štitnjače (TSH) i tiroksin (T4 bez).

Da bi se procijenio rizik od nepravilnosti fetusa od 1965., koristi se klasifikacija koju je razvio američki opstetričar-ginekolog R. White. Rizik ovisi o:

 • trajanje dijabetesa u žena;
 • u kojoj dobi je bolest počela;
 • kakve komplikacije dijabetesa već postoje.

Stupanj rizika kod dijabetesa u trudnica prema R. White

Priprema za trudnoću kod žena s dijabetesom

Dakle, pročitali ste prethodni odjeljak, i ipak ste odlučni da biste zatrudnili i imati bebu. Ako je tako, onda za ženu s dijabetesom dolazi u fazi pripreme za trudnoću. To zahtijeva znatan trud i može biti jako dugo, ali je apsolutno neophodno da ga prođe tako da će potomstvo postati zdravo.

Glavno pravilo: počnete misliti samo kada se vaš glikirani HbA1C indeks hemoglobina smanjuje na 6,0% ili niži. I većina mjerenja šećera u krvi s glukometrom koje trebate učiniti također bi trebala biti normalna. Dnevnik samokontrole glukoze u krvi treba voditi i analizirati zajedno s liječnikom svakih 1-2 tjedna.

Također, krvni tlak trebao bi biti ispod 130/80, čak i kada ne uzimate lijekove. Imajte na umu da "kemijske" pilule za pritisak negativno utječu na razvoj fetusa. Stoga će tijekom trudnoće morati otkazati. Ako i vi, bez trudnoće, ne možete držati hipertenziju pod kontrolom bez lijekova, bolje je odreći majčinstvo. Budući da je rizik od negativnog ishoda trudnoće izuzetno visok.

Da bi se postigla dobra naknada za dijabetes, žena treba učiniti sljedeće u pripremi za trudnoću:

 • mjeriti šećer u krvi dnevno s glukometrom bezbolno na prazan želudac i 1 sat nakon jela;
 • ponekad je poželjno mjeriti šećer također u 2 ili 3 ujutro - pobrinite se da nema noćne hipoglikemije;
 • majstor i primijeniti osnovnu bolusnu shemu terapije inzulinom;
 • ako uzimate šećerne pilule u dijabetesu tipa 2, odbacite ih i idite na inzulin;
 • Tjelovježba u dijabetesu - bez prekomjernog napora, sa zadovoljstvom, redovito;
 • slijedite dijetu s ograničavanjem ugljikohidrata koji se brzo apsorbiraju, jedu 5-6 puta dnevno u malim količinama

Dodatne aktivnosti za pripremu trudnoće kod dijabetesa:

 • redovito mjerenje krvnog tlaka;
 • ako postoji hipertenzija, onda bi trebalo uzeti pod kontrolom, i "s rezervom", jer će tijekom trudnoće lijekovi za hipertenziju morati biti otkazani;
 • unaprijed pregledati oftalmolog i liječiti retinopatiju;
 • uzeti folnu kiselinu na 500 mcg / dan i kalijev jodid pri 150 mcg / dan ako nema kontraindikacija;
 • prestati pušiti.

Trudnoća s dijabetesom: kako roditi zdravu bebu

Tijekom trudnoće, kod dijabetesa, žena bi trebala uložiti znatne napore da joj šećer u krvi ostane blizu normalnim vrijednostima. I obratite pažnju na pokazatelje glukoze u krvi nakon 1 i 2 sata nakon obroka. Budući da su oni koji mogu ustati, i post krvi šećer će vjerojatno ostati normalno ili čak ići dolje.

U jutro je potrebno provjeriti ketonuriju uz pomoć probnih traka, tj. Ako se u urinu pojavljuju ketoni. Budući da trudnice s dijabetesom imaju povećanu vjerojatnost noćnih epizoda hipoglikemije. Ove epizode se očituju pojavom ketona u jutarnjem urinu. Prema istraživanjima, ketonurija je povezana s smanjenjem intelektualnog koeficijenta budućih potomaka.

Popis aktivnosti za dijabetes tijekom trudnoće:

 1. Dijeta trudne žene ne smije biti previše stroga, s dovoljno "spora" ugljikohidrata kako bi se spriječila ketoza izgladnjivanja. Low-carb dijete nisu pogodne za trudnice s dijabetesom.
 2. Mjerenje šećera u krvi s glukometrom je najmanje 7 puta dnevno. Na prazan želudac, prije i poslije svakog obroka, noću, a ponekad i noću. Doziranje inzulina treba prilagoditi za razinu šećera u krvi, a ne na post, nego nakon jela.
 3. Terapija inzulinom dijabetesa trudnoće - detaljno opisana u ovom članku.
 4. Kontrola izgleda ketona (acetona) u urinu, osobito tijekom rane gesticije i nakon 28-30 tjedana trudnoće. U ovom trenutku, potreba za inzulinom raste.
 5. Test krvi za glikirani hemoglobin treba uzeti barem jednom u tromjesečju.
 6. Uzmite folnu kiselinu na 500 mcg / dan prije 12. tjedna trudnoće. Kalij jodid 250 μg / dan - u nedostatku kontraindikacija.
 7. Ispitivanje oftalmologa s fundusom - 1 puta po trimestru. Ako se razvije proliferativna dijabetička retinopatija ili se preproliferativna retinopatija brzo pogoršava, odmah se provodi neposredna lasera koagulacije mrežnice, inače se prijeti opasnost od potpunog sljepoće.
 8. Redoviti posjeti u opstetričar-ginekolog, endokrinolog ili dijabetičar. Do 34 tjedna trudnoće - svaka 2 tjedna, nakon 34 tjedna - svaki dan. Istodobno se mjeri tjelesna težina, uzima arterijski tlak, daje se opća analiza urina.
 9. U slučaju infekcije mokraćnog sustava u slučaju dijabetesa, trudnice će morati uzimati antibiotike na recept (!) To će biti u prvom tromjesečju - penicilini, u II ili III trimestrima - penicilini ili cefalosporini.
 10. Liječnici i trudnica promatraju rast i stanje fetusa. Ultrazvučni pregled provodi se imenovanjem opstetričara-ginekologa

Koje tablete za tlak propisane od strane liječnika tijekom trudnoće:

 • Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste propisali magnezij-B6 i taurin na način liječenja hipertenzije bez lijekova.
 • Od "kemijskih" lijekova, lijek izbora je metildopa.
 • Ako metildopa ne pomaže dovoljno, tada se mogu propisati blokatori kalcijevih kanala ili β-selektivni blokeri.
 • Diuretički lijekovi - samo za vrlo ozbiljne indikacije (zadržavanje tekućine, plućni edem, zatajenje srca).

Tijekom trudnoće, svi pilule iz slijedećih klasa su kontraindicirane:

 • lijekovi koji snižavaju šećer u krvi;
 • za hipertenziju - inhibitori ACE i blokeri receptora angiotenzina II;
 • ganglioplegic;
 • antibiotici (aminoglikozidi, tetraciklini, makrolidi, itd.);
 • statina kako bi poboljšali rezultate krvnih testova za kolesterol.

Dijeta za dijabetes trudna

Na ovoj web stranici uvjeravamo sve pacijente da učinkovito liječe dijabetes tipa 2, pa čak i tip 1 kako bi nastavili s prehranom s niskom razinom ugljikohidrata. Ova dijeta ne odgovara samo:

 • tijekom trudnoće;
 • s teškim zatajenjem bubrega.

Niska ugljikohidratna dijeta za trudnice s dijabetesom je zabranjena jer može prouzročiti štetu razvoju fetusa.

Ograničenje ugljikohidrata u prehrani često dovodi do činjenice da se tijelo prebacuje na jesti vlastite rezerve masti. S tim počinje ketoza. Tijela ketona su formirana, uključujući aceton, koji se mogu naći u mokraći i mirisu izdišenog zraka. Kod dijabetesa tipa 2 može biti korisno za pacijenta, ali ne i za vrijeme trudnoće.

Kao što ste pročitali u članku "Inzulin i ugljikohidrati: istina koju trebate znati", što manje ugljikohidrata jedete, to je jednostavnije održavanje normalnog šećera u krvi. Ali tijekom trudnoće - da bi se spriječio razvoj ketoze još je važnije. Povišena razina glukoze u krvi može dovesti do komplikacija trudnoće i porođaja. Ali ketonurija je još opasnija. Što učiniti?

Ugljikohidrati koji se apsorbiraju odmah, konzumiraju dijabetes ne vrijedi to uopće. Ali tijekom trudnoće možete si priuštiti jelo slatko povrće (mrkve, repa) i voće, koje je u svakodnevnom životu poželjno isključiti iz prehrane. Pažljivo pratiti izgled ketona u mokraći uz pomoć probnih traka.

Službena medicina preporučuje prehranu za dijabetes kod trudnica, koja je bila 60% ugljikohidrata. Posljednjih godina prepoznali su prednosti smanjenja postotka ugljikohidrata i sada preporučuju prehranu u kojoj 40-45% ugljikohidrata, 35-40% masnoća i 20-25% proteina.

Trudnice s dijabetesom savjetujemo da jedu male obroke 6 puta dnevno. To su 3 glavna jela i 3 dodatna zalogaja, uključujući noću kako bi se spriječila noćna hipoglikemija. Većina istraživača vjeruje da prehrana kalorija u trudnica mora biti normalna, čak i ako je žena pretila.

Injekcija inzulina

Tijekom trudnoće, žensko tijelo pod djelovanjem hormona placente smanjuje osjetljivost tkiva na djelovanje inzulina, tj. Razvija se rezistencija na inzulin. Kako bi se to nadoknadilo, gušterača počinje proizvoditi više inzulina. Krvni šećer u krvi ostaje normalan ili se smanjuje, a nakon jela to se značajno povećava.

Sve je to vrlo slično razvoju dijabetesa tipa 2. Ali to su normalne prirodne metaboličke promjene kako bi se osiguralo razvoj fetusa. Ako je prethodno gušterača već radila na granici svojih mogućnosti, tijekom trudnoće žena može doživjeti gestacijski dijabetes, jer se sada ne može nositi s povećanim stresom.

Inzulin je aktivno propisan trudnicama ne samo za dijabetes tipa 1, već i za dijabetes tipa 2 i gestacijski dijabetes, ako nije moguće održavati normalni šećer u krvi dijetom i vježbanjem.

Visoki šećer u krvi može dovesti do kompliciranih trudnoća koje su opasne za fetus i ženu. Dijabetska fetopatija manifestira se u fetusu edemom potkožnog masnog tkiva, disfunkcijom mnogih organa. Može uzrokovati značajne probleme u ranom poslijeporođajnom razdoblju.

Makrozoomija - prekomjerno povećanje težine od fetusa, pod utjecajem povećane razine glukoze u krvi majke. Uzrokuje poteškoće prilikom prolaska kroz rodni kanal, prerano rođenje, dovodi do ozljede djeteta ili žene tijekom porođaja.

Stoga ne oklijevajte s početkom injekcija inzulina kod dijabetesa trudnica, ako je potrebno. Shema terapije inzulinom koju propisuje liječnik. Žena treba razmotriti korištenje inzulinske pumpe umjesto tradicionalnih injekcija s štrcaljkama ili špricama.

Imajte na umu da u drugoj polovici trudnoće potreba za inzulinom može dramatično porasti. Doziranje injekcija inzulina može se povećati za faktor 2-3, u usporedbi s koliko je injekcija prije trudnoće. To ovisi o pokazateljima šećera u krvi nakon obroka, koju žena svaki put bezbolno mjeri glukometrom.

Dijabetes trudnoće i nefropatija (problemi s bubrezima)

Dijabetska nefropatija je složeno ime za različite lezije bubrega i njihove krvne žile koje se javljaju kod dijabetesa. Ovo je najopasnija komplikacija koja utječe na 30-40% dijabetičara i često dovodi do zatajenja bubrega.

Kao što je navedeno na samom početku ovog članka, teška nefropatija je kontraindikacija za trudnoću. No, mnoge žene s dijabetesom melitusa "blage" ili "umjerene" težine imaju tendenciju zatrudnjeti i postati majke.

U većini slučajeva, može se očekivati ​​da dijabetička nefropatija roditi rađajućeg djeteta. No, najvjerojatnije, tijek trudnoće će biti složen, zahtijevat će promatranje stručnjaka i intenzivno liječenje. Najgori su izgledi kod žena s izraženom disfunkcijom bubrega, sa smanjenim klirensom kreatinina i povišenom koncentracijom kreatinina u plazmi (uzeti testove - provjerite!).

Dijabetska nefropatija povećava rizik od negativnih ishoda trudnoće iz sljedećih razloga:

 • Trudnoća je preeklampsija složenije puta češće. Posebno kod onih žena s dijabetičkom nefropatijom koja je imala visok krvni pritisak prije začeća. Ali čak i ako je žena u početku imala normalni krvni tlak, preeklampsija je još uvijek vrlo vjerojatno.
 • Prerano rođenje u dijabetičkoj nefropatiji događa se vrlo često. Budući da se stanje žene može pogoršati, ili će biti prijetnja djetetu. U 25-30% slučajeva, porođaj se javlja prije 34. tjedna trudnoće, u 50% slučajeva - prije 37. tjedna.
 • U trudnoći s nefropatijom u 20% slučajeva fetus je iscrpljen ili nerazvijen.
 • Oštećenje bubrega kod šećerne bolesti, njegovo liječenje i prevenciju
 • Koje testove morate proći kako biste provjerili bubrege (otvara se u zasebnom prozoru)
 • Dijabetska nefropatija: faze, simptomi i liječenje
 • Važno je! Dijabetes dijabetesa
 • Stenoza bubrežne arterije
 • Transplantacija bubrega kod dijabetesa

Preeklampsija je ozbiljna komplikacija trudnoće, što dovodi do pogoršanja opskrbe krvlju placente, nedostataka prehrane i kisika u fetus. Njegovi simptomi su:

 • visoki krvni tlak;
 • bubri;
 • povećanje količine proteina u mokraći;
 • žena brzo dobiva na težini zbog zadržavanja tekućine.

Bilo da li će trudnoća ubrzati razvoj dijabetičkih oštećenja bubrega, teško je predvidjeti unaprijed. Postoji najmanje 4 čimbenika koji mogu utjecati na ovo:

 1. U normalnoj trudnoći razina glomerularne filtracije povećava se za 40-60%. Poznato je da se dijabetička nefropatija javlja uslijed povećane glomerularne filtracije. Stoga, trudnoća može pogoršati tijek ove komplikacije dijabetesa.
 2. Visoki krvni tlak važan je uzrok oštećenja bubrega. Stoga hipertenzija i preeklampsija, koja se često javljaju kod trudnica s dijabetesom, mogu imati negativan učinak na funkciju bubrega.
 3. Tijekom trudnoće, prehrana žene mora sadržavati značajan postotak bjelančevina, jer fetus treba puno toga. Ali velika količina proteina u prehrani dovodi do povećanja glomerularne filtracije. To može ubrzati prirodni tijek dijabetičke nefropatije.
 4. U dijabetičkoj nefropatiji pacijenti često propisuju lijekove - ACE inhibitore - koji usporavaju razvoj oštećenja bubrega. Ali ti lijekovi nepovoljno utječu na razvoj fetusa pa se tijekom trudnoće otkazuju.

S druge strane, tijekom trudnoće, žene s dijabetesom savjetuje se pažljivo pratiti razinu šećera u krvi. I to može imati značajan blagotvoran učinak na funkciju bubrega.

Simptomi bubrežnih problema obično se pojavljuju već u kasnoj fazi dijabetičke nefropatije. Prije toga, bolest se detektira prema analizi proteina urina. Prvo, albumin se pojavljuje u mokraći, a to se zove mikroalbuminurija. Kasnije su dodali i druge proteine, veće.

Proteinurija je izlučivanje proteina u urinu. Tijekom trudnoće kod žena s dijabetičnom nefropatijom proteinurija se često značajno povećava. No, nakon porođaja, vjerojatno će se smanjiti na prethodnu razinu. Istodobno, negativan utjecaj trudnoće na rad bubrega može se manifestirati kasnije.

Rođenje u prisustvu dijabetesa u trudnoj ženi

Kod trudnica s dijabetesom za svaku ženu, pitanje u kojem trenutku je vrijeme za porođaj, rješava se pojedinačno. U ovom slučaju, liječnici uzimaju u obzir sljedeće čimbenike:

 • stanje fetusa;
 • stupanj zrelosti pluća;
 • prisutnost komplikacija trudnoće;
 • priroda dijabetes melitusa.

Ako žena dobije gestacijski dijabetes tijekom trudnoće i postaje šećer u krvi normalno, onda je najvjerojatnije ona donosi dijete u prirodni termin rada.

Izrada čarobnog dijela ili obavljanje fiziološkog rada također je presudan izbor. Nezavisni rad kod žena s dijabetesom je moguće ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

 • dijabetes je dobro kontroliran;
 • bez komplikacija opstetrije;
 • težina fetusa je manja od 4 kg i ima normalno stanje;
 • Liječnici imaju sposobnost praćenja stanja fetusa i praćenja razine glukoze u krvi majke tijekom porođaja.

Cesarski dio će biti točno učinjen ako:

 • trudnica ima uski zdjelicu ili ožiljak na maternici;
 • Žena pati od dijabetičke nefropatije.

Sada u svijetu, postotak carskog reza iznosi 15,2% zdravih žena i 20% u bolesnika s dijabetesom, uključujući gestacijski dijabetes. Među ženama čiji je dijabetes dijagnosticiran prije trudnoće, stopa carskog reza povećava se na 36%.

Tijekom poroda, liječnici prate razinu glukoze u kapilarnoj krvi 1 sat na sat. Šećer u krvi majke je vrlo važan za održavanje na normalnoj razini intravenskim davanjem glukoze i malim dozama inzulina. Dobri rezultati dobiveni su i pomoću inzulinske pumpe.

Ako pacijent, zajedno s liječnicima, izabere carski rez, onda je planirano za vrlo rano jutro. Budući da se u tim satima nastavlja doza "prosječnog" ili produljenog inzulina, koja se primjenjuje noću. Tako će biti moguće ne uvesti glukozu ili inzulin u procesu ekstrakcije fetusa.

Postpartum razdoblje

Ovdje razmatramo situaciju kada je žena prije trudnoće razvila dijabetes ovisan o inzulinu. Ako se prvi put otkrije dijabetes tijekom trudnoće, pročitajte članak "Gestacijski dijabetes" preporuke za ženu za postporođajno razdoblje.

Nakon rođenja, placenta zaustavlja svoje hormone da utječu na metabolizam u ženskom tijelu. Prema tome, povećava se osjetljivost tkiva na inzulin. Stoga, doza inzulina za injekcije treba biti značajno smanjena kako bi se izbjegla teška hipoglikemija.

Približno, doza inzulina može se smanjiti za 50% nakon dostave prirodnim načinom i za 33% u slučaju carskog reza. Ali s terapijom inzulinom, možete se usredotočiti samo na individualno svjedočenje pacijenta, a ne na "prosječne" podatke drugih ljudi. Odabir odgovarajuće doze inzulina moguće je samo uz pomoć čestog mjerenja glukoze u krvi.

Prije nekoliko godina, dojenje za žene s dijabetesom bilo je problematično. To je otežalo:

 • visok postotak prijevremene isporuke;
 • komplikacije tijekom porođaja;
 • teških metaboličkih poremećaja kod žena.

Ta se situacija sada promijenila. Ako je dijabetes dobro nadoknađen i dostava je dovršena na vrijeme, dojenje je moguće i čak se preporučuje. Istovremeno, imajte na umu da epizoda hipoglikemije smanjuju protok krvi u prsa i proizvodnju majčinog mlijeka. Stoga ih moramo pokušati ne dopustiti.

Ako pacijent kontrolira svoj dijabetes, tada će sastav mlijeka biti isti kao i kod zdravih žena. Je li sadržaj glukoze može biti povišen. I dalje se smatra da prednosti dojenja nadilaze problem.