Kratkoročna trudnoća

Zasnivanje

Izraz "kratkotrajna trudnoća" često se nalazi u zaključcima ginekologa. Vrlo često pacijenti imaju pitanje, što znači takav zaključak i zašto se razdoblje trudnoće nije preciznije odredilo.

Kako izračunati trajanje trudnoće?

Za početak, zapamtite glavne točke pri izračunavanju trajanja trudnoće. Trajanje trudnoće u porodništvu se obično mjeri tjednima. Brojenje tjedana počinje od prvog dana posljednjeg menstruacije.

Prvi dan posljednjeg menstruacije nije slučajno odabran kao referentna točka, iako smo svi shvatili da se izravna koncepcija pojavljuje kasnije, nakon otprilike 2 tjedna. Ovo je povijesni i praktičan aspekt u određivanju trajanja trudnoće. Obstetrika je drevna znanost, ona je već postojala u onim vremenima kada ni ultrazvučna dijagnostika niti koncepti ovulacije još nisu postojali, no raspravljalo se o pitanju rođenja djeteta.

Očigledno, tijekom trudnoće nema menstruacije, zbog čega je njegova odsutnost bila jedan od glavnih znakova trudnoće. Osim toga, čak i pojava znanja o procesu koncepcije u većini slučajeva ne dopušta točno izračunavanje tog datuma. Ovulacija u prosjeku pada na 12-14 dana ciklusa, pod uvjetom da je trajanje 28 dana, ali ne i sve žene imaju takav "savršeni" ciklus, što je također norma.

Plodnost jajne stanice je 24 sata, a sperma - 48 sati ili još više. Stoga je u normalnim uvjetima gotovo nemoguće odrediti točan datum kada se oplodnja dogodila, a vrijeme trudnoće, kao i prije, izračunato je od prvog dana posljednjeg menstruacije.

Kako je dijagnosticirana trudnoća?

Jedan od glavnih znakova trudnoće je odsutnost menstruacije u očekivanom vremenu, tj. "Menstruacijsko kašnjenje". U sadašnjoj fazi, dijagnostičke metode omogućuju nam da odredimo prisutnost trudnoće od prvog dana menstruacije. I prije svega govorimo o proučavanju krvnog seruma žene za ljudski korionski gonadotropin (hCG), kao i ultrazvuk.

Pozitivan test krvi za hCG ukazuje na prisutnost trudnoće već od prvog dana kašnjenja, kada je gestacijska dob (računana od prvog dana posljednje menstruacije) oko 4-5 tjedana. No istodobno se sjetimo da je embrionalno razdoblje (stvarni period trudnoće ili starost embrija) zapravo 2 tjedna manje, uzimajući u obzir dva tjedna koja je prethodila ovulaciji.

Ultrazvučna dijagnoza malih pojava trudnoće

Što se tiče ultrazvuka, tada u dijagnozi trudnoće uterusa na ovaj način u ranoj fazi može doći do nekih poteškoća. Prije svega, vizualizacija jajašca zbog male veličine teško je u kratkom vremenu. Osim toga, vrijeme trudnoće prema ultrazvuku određuje se na temelju brojnih parametara.

Rana trudnoća

Saznali ste da očekujete dijete. Možda i dalje to sumnjaš. Što dalje? Gdje ići? Koje testove treba poduzeti? Prvo, prvo.

Test ili analiza?

Najpristupačniji način utvrđivanja trudnoće je test. To je jeftino, i sada ga možete kupiti čak i na blagajni massmarket.

Može se upotrijebiti bilo koji dan nakon kašnjenja, preporučuje se test ujutro.

Najčešći tipovi testova - test traka. Tanka bijela pruga s plavom (možda drugačije boje) i strelice. Treba ga spustiti na oznaku nekoliko sekundi u spremniku sa svježim mokraćom, a nakon 2-5 minuta možete pratiti rezultat.

Dvije trake - potvrđena je trudnoća. Štoviše, intenzitet bojenja druge trake nije bitan, ako u načelu ne ostaje svjetlo, prazno, pa čak i ako je već svjetlo, ali još uvijek ljubičasto, postoji trudnoća.

Obično žene rade jedan ili više testnih slučajeva.

Ako druga traka nije dovoljno zasićena, vjerojatno je da je razdoblje posebnog položaja još uvijek mala. Pokušajte napraviti test još tri dana, a zatim još tri dana. Traka bi trebala potamnjeti.

Možete se obratiti klinici za analizu na razini hCG-a. Chorionic gonadotropin je poseban ljudski hormon koji se proizvodi tijekom trudnoće.

Nakon 6-10 dana nakon začeća hCG pokazatelji će biti informativni, pokazalo se da se trudnoća može odrediti već u tako ranom razdoblju.

Razina hCG do određenog razdoblja trudnoće će brzo rasti.

Analiza hCG-a također može propisati liječnik, to se provodi u slučajevima kada:

 • zahtijeva dinamičko praćenje trudnoće;
 • postoji opasnost od pobačaja ili propuštenog pobačaja;
 • potrebna je procjena cjelovitosti pobačaja.

Postoji još nekoliko slučajeva koji nisu povezani s trudnoćom.

Analiza hCG-a plaća se, a ne u svim poliklinicima se provodi, stoga unaprijed provjeravajte svoje zdravstvene ustanove da li postoji takva usluga.

10 glavnih znakova trudnoće

Iako je svaka priča o rođenju individualna, najčešći su znakovi trudnoće. Major - deset.

Odgoda - najsigurniji znak prediagnostike. To znači da je prije testiranja i pregleda liječnika najvažniji simptom trudnoće kašnjenje menstruacije.

Mučnina, povraćanje. Tako se manifestira toksikoza - specifična reakcija organizma do rođenja novog života.

Do sada, nema konsenzusa o prirodi toksikoze i njezine uloge. Neke žene nemaju ni najmanji nagovještaj ovog stanja, postoji i kategorija onih koji pate od mučnine koja se boluje tijekom svih devet mjeseci.

U prosjeku, do kraja prvog tromjesečja, prolazi sigurno.

Oticanje grudi. Prsa se povećavaju, postaju osjetljiva, ponekad i bolna. To se može dogoditi u predmenstruacijskom razdoblju, ali tijekom trudnoće ovaj fenomen je izraženiji.

Osjetljivost na mirise. Postoji osjećaj da je moć mirisa porasla za nekoliko redova veličine. Nije neophodno da će neko davno omiljeni miris postati mržnja, samo će olfaktorni refleks biti jači.

Psihološka neravnoteža. Slaba raspoloženja: oštro ispadne, razdražljivost proizlazi iz svake sitnice, a zatim dolazi do iznenadnih neprilika radosti, valova snage. To su hormonske igre, s fiziološkog stajališta, sasvim normalne.

Česti mokrenje. Maternica još nije toliko narasla da je česti poriv za toaletom prirodan, ali tijelo se već priprema za takav tijek događaja.

Volumen krvi u tijelu raste, a to svakako dovodi do dodatnog volumena tekućine u mjehuru.

Abdominalna distenzija. Postoji osjećaj nelagode, želim otkopčati gumbe na trapericama ili se udobno smjestiti. To je također posljedica hormonalnih promjena.

Neadekvatno krvarenje. To se ne događa svima, ali često se često događa. Nekoliko dana trudna promatra mali vaginalni iscjedak od svijetlo smeđe do tamno smeđe boje.

To se može objasniti implantacijskim krvarenjem koje je povezano s takvom reakcijom tijela u proces vezanja jajašca na stijenku maternice.

Ponekad iscjedak pada na dane kada treba početi s menstruacijom. Oni prolaze nakon nekoliko dana, ali ako liječnik savjetuje da ide u bolnicu, onda postoji opasnost od trudnoće, i to je bolje to učiniti.

Povišenje bazalne temperature. Ako stalno mjerite bazalnu temperaturu (temperatura u rektumu), onda biste trebali znati da je u običnim danima ispod 37 stupnjeva.

Ona raste u razdoblju ovulacije, a početak menstruacije opet pada. Ako je bazalna temperatura porasla, nije se smanjila nekoliko dana, nema mjesečnih razdoblja - visoka vjerojatnost da je koncepcija bila uspješna.

Povećana salivacija. Prethodno toksično djelovanje. Najčešće se promatraju ujutro. Postoji osjećaj da se u ustima u jutarnjim satima nakuplja puno sline, što može biti popraćeno oštrim osjećajem gladi.

To su prvi znak trudnoće. Možda nisu, ali morate biti spremni za njih, svi se uklapaju u fiziološku normu.

Prijetnja u ranoj trudnoći

Najčešće, prijetnja prestanka trudnoće događa se u ranoj fazi. Ponekad nije moguće utvrditi uzroke ovog fenomena. Svaka peta trudnoća završava pobačajem u ranom razdoblju.

Zanimljivo je da na Zapadu često ne pokušava sačuvati trudnoću u prvih tjedana, ako postoji prijetnja. Vjeruje se da je tijelo sama sposobna odlučiti hoće li se fetus održati.

Domaća medicina nije toliko kategoricna: svaka prijetnja pobačajem znači upućivanje žene na hospitalizaciju.

Najčešći uzroci prijetnje spontanog pobačaja:

 1. Hormonski poremećaji. Nedostatak progesterona može ometati uspješan razvoj trudnoće. Ako se korpus luteum ne može adekvatno nositi s njegovom funkcijom, javlja se hormonsko zatajenje. Žensko tijelo nema hormon koji podržava trudnoću. To može biti posljedica endokrinih problema, povišenih razina muških hormona i određenih lijekova.

 • Patologija strukture reproduktivnih organa. Na primjer, maternica u obliku rožnice ili sedla. Pogrešna struktura organa nije zapreka trudnoći, ali povećani nadzor liječnika neće biti suvišan.

 • Genetske abnormalnosti. Ozbiljne kromosomske mutacije dovode do spontanog pobačaja, priroda odbacuje neprihvatljiv fetus.

 • Cervikalna insuficijencija. Ozbiljna i uobičajena patologija. Cerviks iz nekog razloga gubi sposobnost da bude čuvar za intrauterinski život bebe i počinje se razvijati. Ako to ne spriječite, doći će do pobačaja.

 • Ozljede. Padove, fizički napor, rane mogu uzrokovati pobačaj.

 • Prijam neovlaštenih lijekova. U prvom tromjesečju zabranjuju se lijekovi: liječnik ih može propisati i on to radi samo kada je apsolutno neophodan.
 • Prijetnju možete identificirati prema sljedećim kriterijima:

  • teške ili uporni bolovi u donjem dijelu trbuha;
  • krvarenja;
  • krvarenje iz vagine;
  • oštro pogoršalo stanje zdravlja;
  • teška iscrpljujuća povraćanja.

  Problemi u ranoj fazi trudnoće mogu se pojaviti u najzgodnijim ženama. Samo liječnik može razriješiti strah i pružiti pravovremenu stručnu pomoć.

  Rani testovi trudnoće

  U prvom tromjesečju žena postaje registrirana za trudnoću. U tom smislu, ona se ispituje od specijalističkih liječnika i podvrgava se raznim testovima.

  Barem ovo:

  1. Opći test krvi.
  2. Biokemijska analiza krvi.
  3. Analiza mokraće.
  4. Krvni test za HIV, hepatitis B, C i sifilis.
  5. Analiza za određivanje krvne grupe i Rh faktora.
  6. Koagulogram (test zgrušavanja krvi).
  7. Razmažite vaginalnu floru, uretru, cervikalni kanal.
  8. Razmišljajte o STIs.

  Analiza se uzima iz vena i iz prsta. Posljednji postupak je neugodan za mnoge žene, u većini velikih poliklinika i konzultacija moguće je kupiti jeftine specijalne uređaje za bezbolno crpljenje krvi iz prsta.

  Bolji je urin prikupiti kod kuće. I ujutro, i samo na prazan želudac. Kao kontejner, pravilno stakleno posuđe iz krumpira za djecu će odgovarati. Mora se temeljito isprati i sterilizirati. Prije pražnjenja mokraćnog mjehura za pranje genitalija pod tušem.

  Liječnik uzima ginekolog, priprema nije potrebna.

  Možete i trebate razgovarati sa svojim ginekologom o svim značajkama prvog tromjesečja, oprezu, promjenama u načinu života i prehrani.

  Ako iz nekog razloga liječnik ne govori o vama, ne objašnjava najvažnije točke, imate pravo postavljati pitanja i zahtijevati pozornost (u razumnim mjerama, naravno).

  Nemojte zaboraviti na psihološki stav, čiji je udio u sigurnom rođenju više nego super.

  Kratkoročna trudnoća

  Kratkoročna trudnoća

  Imam prve mjesečnice, kašnjenje je bilo tek za drugo, ali ginekolog ih nije ni pokušao računati po mom mišljenju, čisto pregledom, odmah na dodir, rekao je - 5-6 tjedana, potom potvrdio na screeningu

  Općenito, obično se smatra opstetrijskim - od prvog dana posljednjeg menstrualnog perioda. više prikladan tako

  A moj posljednji M bio je 5. svibnja 2013. - 35 tjedana. 4 dana.

  Mali rok trudnoće). Danas 22 DPP

  I upravo ste danas napravili ultrazvuk i takav rezultat?! Prije 2 tjedna sam prvi dan odgode i bio sam zabrinut...

  Katya, sve je u redu s tobom! Ne gledaju na endic kada B) Ja sam sretan zbog tebe!

  Bolnica s vremenom i dala koliko dana? Je li to nakon presađivanja?

  Dijagnoza: Trudnoća mali pojam? Genetska?

  imate malu hgh za vaše razdoblje, možda kasnu ovulaciju i stoga u maternici niste vidjeli ništa na ultrazvuku, trebali biste ići kasnije


  otišli ste na ultrazvuk prerano. predati više od tjedan dana i hgch opet u dinamici

  ultrazvuk će se pokazati samo kada je hgch više od 2000 transvaginalni ultrazvuk

  Kratkoročno trudnoća?

  Također imam razdoblje od 6 tjedana mjesečno, a na ultrazvuku su mi rekli 2-2,5 tjedana, ima žuto tijelo, nema placente i embrij je još uvijek tamo jer je vrijeme kratko... rekli su da dolaze nakon 3 tjedna kako bi provjerili otkucaje srca

  Trebam imati 6 tjedana. Ultrazvuk je bio 4,5. Došla je tjedan dana kasnije već otkucaji srca. I termin od 6,3 tjedana. Sreća je već 8.3. Idi nakon tjedan dana tamo će se vidjeti. Nemojte se obeshrabriti.

  Još je uvijek rano, sve će se pojaviti unutar 2 tjedna. Zametak još nije potekao. Ne biste trebali točno misliti na loše stvari. Liječnik glup, normalno može objasniti sve

  je kratkotrajna trudnoća upitna

  Djevojke, pozdrav svima! Ja sam nova, želim ti se pridružiti. Moj M je 18.06, ciklus od 35 dana. Odmah nakon M, prsa su mi počela boljeti i napuniti, nemoguće je čak i spavati na trbuhu. Moj suprug i ja planiramo godinu dana. to još uvijek ne radi, već imamo jedno dijete, a drugo nešto čvrsto. Nema grudica u prsima, pregledavamo mastopatiju, sve je normalno. Možda je bio kasno Oh, onda su bili M i sada dugo očekivani B? Test je odlučio da nešto ne učini dok odgoda (M bi trebala biti samo 22.07), osim prsa, bilo je malo bolje (iako je težina stabilna posljednjih 15 godina). Je li itko imao ovo?

  je kratkotrajna trudnoća upitna

  s tako niskom hgch vjerojatno nije B, iako su mi rekli u Uzi (kad sam imala odgodu), bilo imali su cistu ili trudnoću i bili su rekli da dođu za tjedan dana, na kraju nisu rekli ništa drugo Uzi - riješeno je

  Možda se liječnici toliko trude, ali onda nisam bio vremena za šale, onda sam se uplašio da je B cista (imala sam 17 godina)

  Imam mjesečna razdoblja za četvrti dan kašnjenja, a testovi su pokazali slabu drugu traku... nazvao hitnu pomoć, odveo me u bolnicu, napravio ultrazvuk i rekao da trudnoća nije. Zaključno, liječnik je napisao punu zlostavljanje. Ovdje je moj pobačaj već 25 tjedana. Tako da sve može biti.

  Na ultrazvučnoj trudnoći može se vidjeti, okgda hgch više od 1000. Takva niska hgch kaže da jedva. ili predati kada je bilo vrlo rano. Sada bi test pokazao drugu traku

  Djevojke, male trudnoće

  Trudnoća i kratkoročni ultrazvuk broj 1

  Glavna stvar je ne brinuti se. ne kupujte se u vrućoj vodi, nemojte podizati ili čak ni premjestiti ništa teške, i suzdržite se od intimnosti... još jedan liječnik preporučuje da počnete konzumirati folnu kiselinu prije odlaska s njom... od dana odgode nakon 3 dana obavila je test, pozitivno, i nakon još jednog dana = prstima, pozvao liječnika da se prijavi, dala mi je savjet i dogovorila sastanak nakon 3 tjedna od dana kašnjenja, točno 3 tjedna kasnije otišao sam i nisam mogao vidjeti ultrazvuk, liječnik je lagano umetnuo senzor i to samo zato što je plodna jaja vidjela... oko 5-6 tjedana! Ove godine je čekao ovaj radosni i prekrasan trenutak! čekati! i bit ćeš u redu! glavna stvar je ne brinuti!

  Vidio sam 10 dana odgode), ali općenito sve je pojedinačno) ne brinite, sve je u redu. To je uvijek slučaj, otiđite do liječnika, svi će razgovarati sa svima ondje, doći kući i početi ih progoniti)

  Trudnoća je normalna - opis.

  Kratak opis

  Prosječno trajanje normalne trudnoće je 280 dana (40 tjedana), računajući od prvog dana posljednjeg menstruacije.

  Znakovi trudnoće

  • Sumnjivi (sumnjivi) znakovi •• Dyspepticni poremećaji često se pojavljuju od 4-6 tjedana trudnoće i obično završavaju na kraju prvog tromjesečja trudnoće. Mučnina (može biti popraćena povraćanjem) obično se javlja u jutro i traje nekoliko sati •• Emocionalna labilnost •• Istegnuti pojasevi.

  • vjerodostojni znakovi •• • prestanak menstruacije kod žena koje rađaju u dobi; kašnjenje od najmanje 10 dana može se smatrati relativno pouzdanim znakom trudnoće •• Promjene u mliječnim žlijezdama - uganuće u ranoj fazi; povećanje postaje vidljivo u 2 mjeseca trudnoće; pigmentacija bradavica i kružnica areola poboljšana •• Povećanje veličine maternice mijenjajući oblik i teksturu • Pigmentiranje prednjih brežuljaka, obrva, brada, jagodica, srednjeg trbuha, velikih usnica i unutarnje površine bedara • Poremećaji urinacije - povećano uriniranje u ranom Vrijeme je zbog pritiska povećane utrobe na mjehuru. Kasnije, maternica se nalazi iznad ulaza u zdjelicu i nestaje, a poremećaji mokrenja nastavljaju se tijekom kasne trudnoće, kada se glava fetusa spušta, a kod primigrina pritisnutih prema ulazu u zdjelicu, stavljajući pritisak na mjehur •• Umor je jedan od ranih simptoma trudnoća, najizraženiji prije 16-18 tjedana trudnoće •• Pozitivan test za HGT.

  • Pouzdani znakovi •• Identifikacija dijelova fetusa tijekom palpacije trbuha žene (tehnike Leopolda) •• Ultrazvuk (s transvaginalnim - od 3-4 tjedna trudnoće, s transabdominom - od 4-5 tjedana trudnoće od trenutka začeća) • Definicija fetalnih pokreta tijekom palpacije •• Registracija fetalnih otkucaja srca pomoću auskultacije, EKG-a, fonokardiografije, kardiotakografije i ultrazvuka od 3,5-4 tjedana trudnoće (od začeća).

  Promjene u tijelu žene zbog trudnoće

  • SSS •• Srčani ritam povećava se za 30-50% •• Srčani ritam povećava se na 80-90 u minuti •• Krvni tlak obično se smanjuje u drugom tromjesečju dok se uteroplacentalna cirkulacija povećava • Protok krvi uterusa raste do 1 l / min (20% srčanog izlaza) •• Prikazuju se funkcionalni zvukovi i povećavaju se zvukovi srca •• Prema rendgenskim i EKG podacima, promjena srca u vodoravni položaj, okretanje na lijevu stranu i povećanje poprečnog promjera su • Karakteristične su atrijske i ventrikularne ekstrakcije.

  • Krv •• BCC povećava - povećava se količina plazme (za skoro 50%) od masti eritrocita (za oko 25%), pa se Hb razina može smanjiti na 120 g / l zbog hemodilizacije • Moderna leukocitoza do 9-12'109 / L, izražena leukocitoza (20'109 / l i više) tijekom rada i prvih nekoliko dana nakon njih •• Potreba za željezom povećava se na 6-7 mg / dan.

  • Urogenitalni sustav • GFR povećava se za 30-50%, povećava se protok bubrega • U uretera se širi zbog pritiska na maternicu i učinke progesterona • Aktiviranje funkcije bubrega uzrokuje smanjenje dušika uree u krvi

  Bazalna temperatura od A do Z

  Dragi prijatelji! Da, ovo je oglašavanje, vrti se tako!

  Kratkoročna trudnoća

  Pozdrav, molim te, molim te. mjesečno je 2. srpnja, ciklus od 28 dana. Osjećaj ovulacije je 16. srpnja. Pas je bio od 16 do 17. Od 28. srpnja, test trudnoće // i tako samo tjedan dana nije dovoljno mračan. jučer je bio na ultrazvuku. oplođeno jaje 3 mm. za mjesečno razdoblje od 4. 5. i za ultrazvuk stavlja kratkotrajnu trudnoću. reci mi kako tako. na kontrolnom ultrazvuku tek nakon 3 tjedna. propisani duphaston do 20 tjedana, vitamin E, femion1 do 12 tjedana.

  Kratkoročna trudnoća

  Prije nego što se prestrašiš nešto, najprije morate vidjeti je li doista toliko zastrašujuće, pa zašto onda uzalud pokušavate...

  imenik

  navigacija

  glas

  glas

  glas

  Oblačić oznaka

  Autor: ® Barto R.A., 2012

  U kratkom razdoblju trudnoće obavlja se ultrazvuk skeniranja radi identifikacije održivog embrija u maternici, potvrditi trajanje trudnoće, izuzeti patologiju embrija ili odrediti opcije za normu, kao što je višestruka trudnoća.

  Početni znak trudnoće je zadebljanje endometrija, ali ultrazvuk nam ne dopušta da kažemo što točno uzrokuje ovo zadebljanje.

  Pri korištenju transvaginalnog senzora visoke rezolucije, u maternici se vizualizira fetalni jaje promjera 1 mm nakon 4 tjedna i 2 dana nakon posljednje menstruacije s redovitim menstruacijskim ciklusom.

  S odgodom menstruacije od 5-7 dana ili više (gestacijskog razdoblja od 5 tjedana) u maternici, oplođeno jaje s promjerom od 6 mm trebalo bi biti jasno definirano. Ima jasan zaobljeni oblik s neizrazitom halo halo oko periferije (hiperechoic rim - chorion). Razina krvi beta-hCG je 1000-1500 IU / l (vidi Što je hCG?). Kada je razina hCG više od 1500 IU / l, jajašce u maternici treba jasno vizualizirati.

  S nižom razinom hCG-a, jajašce u maternici tijekom transvaginalne ekoografije ne može se otkriti. U transabdominalnoj studiji, određivanje jajašca u maternici je moguće na razini beta hCG od 3000-5000 IU / l.

  Slika 1 Trudnoća maternice 4-5 tjedana. Transabdominalno skeniranje.

  VAŽNO: trajanje trudnoće ne može se točno odrediti veličinom jajašca. Mnogi tablice na Internetu s veličinom jajeta - odrediti termin je vrlo približan (vidi tablicu u nastavku).

  Od oko 5,5 tjedana transvaginalnim ultrazvukom u fetusnom jajetu, počinje se vizualizirati ekstraembrijska struktura - žumanjska vrećica (Yolk sac). Istovremeno, razina beta-hCG približno prosječno iznosi 7200 IU / l (vidi hCG normu tijekom trudnoće).

  Budući da je žumanjak dio embrijskih struktura, njegovo otkrivanje omogućuje razlikovanje jaja od jednostavnog nakupljanja tekućine u maternici između listova endometrija i u većini slučajeva omogućuje izuzimanje ektopične trudnoće. Učestalost ektopične trudnoće je 1-2 za 2000-3000 trudnoća. Njegov rizik povećava se uporabom potpomognute reproduktivne tehnologije (ART). Sumnja na ektopičnu trudnoću je neophodna kada je razina hCG veća od 1500 IU / l, a jaja u maternici nije određena.

  Slika 2. Trudnoća 5.5 tjedana. Određena žumanjska vrećica. Transvaginalno skeniranje.

  Od 6 tjedana trudnoće (ponekad malo ranije), embrij se može identificirati u fetusu, oko 3 mm. Od istog razdoblja, većina ultrazvučnih uređaja može odrediti otkucaje srca embrija. Ako se otkucaja srca ne otkrije ili nije jasna kada je duljina embrija (CTE) 5 mm, drugi ultrazvuk se provodi nakon tjedan dana. Nedostatak srčanih aktivnosti u ovom razdoblju nije nužno znak patnje fetusa ili trudnoće koja nije u razvoju.

  Brojčane vrijednosti brzine otkucaja srca u zametku s nekompliciranom trudnoćom povećavaju se s 110-130 otkucaja / min na 6-8 tjedana trudnoće do 180 otkucaja / min na 9-10 tjedana.

  Duljina embrija se mjeri od glave do kraja, a označena je izrazom CTE (koccyx parietal size), u ang. literatura - CRL (dužina krunice). Treba napomenuti da je koštana parietalna veličina embrija manje osjetljiva na pojedinačne fluktuacije od prosječnog unutarnjeg promjera jajne stanice, te stoga njegova upotreba za određivanje trajanja trudnoće daje bolje rezultate. Pogreška obično ne prelazi ± 3 dana. S jasnom vizualizacijom embrija, gestacijska dob određuje se ovisno o duljini, a ne o veličini prosječnog unutarnjeg promjera jajne stanice (SVD).

  Za pravilno mjerenje koštane paričke veličine embrija, njegova jasna vizualizacija je neophodna. Istodobno treba težiti mjerenju maksimalne duljine embrija od glave do kraja.

  Tijekom normalnog tijeka trudnoće, promjer jaja povećava se za 1 mm dnevno. Niže stope rasta loš su prognostički znak. U razdoblju trudnoće od 6-7 tjedana, promjer jaja treba biti oko 30 mm.

  Tablica 1. Ovisnost gestacijskog doba na prosječnom unutarnjem promjeru jajašca (DV), M.N. Skvortsova, M.V. Medvedev.

  Tablica 2. Normalne vrijednosti koštane parietalne veličine (KTR) ovisno o razdoblju trudnoće (punih tjedana + dana), podaci u milimetrima, donja granica je 5. percentil, gornja granica je 95. percentil.

  Treba naglasiti da određivanje trajanja trudnoće duž dužine CTE najbolje se provodi do 12 tjedana trudnoće. Kasnije će se koristiti mjerenje biterijalnog promjera, opsega glave i abdomena.

  Slika 3 Trudnoća 12 tjedana 3 dana.

  Motorna aktivnost embrija određuje se nakon sedam tjedana trudnoće. U početku su ti pokreti vrlo slabi i izolirani, jedva se razlikuju u studiji. Zatim, kada se postigne diferencijacija u glavu i zdjelicu kraja embrija, pokreti se podsjećaju na savijanje i produžetak tijela, tada se pojavljuju zasebni kretnji udova. Budući da su epizode motoričke aktivnosti embrija vrlo kratke i iznose sekunde, a razdoblja odmora motora mogu biti značajna u vremenu, registracija srčanog djelovanja embrija nesumnjivo je važniji kriterij za procjenu vitalne aktivnosti.

  Pretpostavlja se dijagnoza anembrionske bolesti (praznog fetalnog jaja) ako vrećica žumanjka nije otkrivena u fetalnom jaješcu od 20 mm. Ili, ako jaje promjera veće od 25 mm s vrećicom žumanjka ne sadrži embrij. A također kada je veličina žumanjke vrećice 10 mm ili više. U svakom slučaju, ako se sumnja na anembrioniju, svi dobiveni podaci treba tumačiti u korist trudnoće, a studija treba ponoviti nakon 7 dana.

  Dijagnoza ne-razvojne trudnoće ne bi se trebala provoditi ako tijekom ultrazvučnog pregleda jajašca ima veličinu manju od 20 mm. S duljinom embrija od 5 mm ili više, u većini slučajeva, otkucaji srca trebaju biti jasno definirani. Ako je embrij manji od 5 mm, ultrazvuk treba ponoviti nakon tjedan dana. Ako na drugom ispitivanju nakon tjedan dana s CTE = 5-6 mm, srčana aktivnost nije otkrivena, trudnoća nije održiva. Dijagnoza trudnoće koja nije u razvoju može se potvrditi nedosljedom između razine beta-hCG i ekografskih podataka.

  Treba napomenuti da je učestalost pobačaja u normalnoj populaciji 15-20% svih klinički dijagnosticiranih trudnoća. Međutim, u stvarnosti, ako računate sve "kemijski" dijagnosticirane trudnoće definirane razinom beta-hCG prije očekivanog sljedećeg menstruacijskog razdoblja, stopa pobačaja može doseći do 60%.

  S poštovanjem, Ultrazvuk Liječnik, Rusto Barto, 2012

  Sva prava pridržana. Navodeći samo pisano dopuštenje autora članka.

  Mala gestacijska dob

  Postoje dani kada se žensko tijelo, u doslovnom smislu, počinje provocativno ponašati. Iz nekog razloga želim jesti haringa, i sigurno s pekmezom, ili odjednom, "povući" na krastavac. Oba žena, iskusna u životnom iskustvu i djevojke koje nemaju pojma o promjenama sudbine, znaju da najmanju gestacijsku dob može uzrokovati velike promjene u ženskom tijelu.

  I doista, od trenutka oplodnje, tijelo prolazi kroz preuređivanje hormonskog podrijetla, što podrazumijeva promjenu uobičajenih sklonosti okusu. Postoji nekoliko znakova pomoću kojih se može shvatiti da postoji maleno trajanje trudnoće:

  • neobične preferencije ukusa;
  • osjetljivost dojki, oticanje, bol u bradavicama dojke;
  • odsutnost menstruacije više od tjedan dana od datuma dospijeća;
  • osjećaj loše, slabost u pratnji mučnine, povraćanje, uglavnom ujutro;
  • mali period trudnoće dovodi do brzog umora tijela, pospanosti;
  • nemotivirana razdražljivost, surovost, nerazumna uzbuđenja i strah;
  • učestalo mokrenje;
  • test trudnoće je dao pozitivan rezultat;
  • krvni test za korionski hormon obilježen je troznamenkastim pokazateljem;
  • Ultrazvučni stroj je pričvrstio pečat u stijenku maternice - ali pokazuje da imate malu trudnoću.

  Seks i kratka trudnoća

  Mnogi parovi, posebno oni koji čekaju svoje prvo dijete, pitaju se - je li moguće nastaviti intimnu intimnost nakon početka trudnoće? Nema nedvosmislivog odgovora, samo liječnik koji promatra trudnoću može sigurno znati. Ako u ženskom tijelu nema problema koji mogu dovesti do pobačaja, ništa ne sprečava da muškarac i žena ostanu aktivni seksualni život. Ako postoji čak i najmanji sumnja na neuspjeh trudnoće, onda se sve vrste naprezanja moraju napustiti.

  Kratko razdoblje trudnoće je vrlo presudno razdoblje, a samo roditelji mogu odlučiti što je važnije - seksualni odnosi ili novo rođeni život. Uz povoljan tijek trudnoće, štetu fetusu, tijekom intimnosti, gotovo je nemoguće. Veličina embrija je i dalje vrlo mala, maternica je povećana, ali ne i kritična. Ograničenja su prilično psihološka. Budući tata brine puno više od svoje mame, ponekad se bojeći da je još jednom dodiruju. Stoga, sa pitanjem, možete imati seks, ako imate malo razdoblja trudnoće ili se suzdržite - kontaktirajte svog liječnika, ne trebate amater.

  Ipak, liječnici i psiholozi preporučuju da ne odbace užitak, jer je trudnoća prirodni proces i ne bi se trebalo bojati toga. Aktivni seksualni život tijekom trudnoće pruža žensko tijelo s pravom količinom hormona, vlakova mišića zdjelice, što je vrlo korisno u vezi s budućim rodovima. Za dobrobit voća, više od štete. Uživanje u emocionalnoj pozadini majke, dijete također prima dio hormonskog nadopunjavanja u obliku endorfina, hormona sreće.

  Zašto testovi trudnoće "ne rade"?

  Moderne su se žene navikle na činjenicu da se u bilo kojem trenutku, u bilo kojoj ljekarni, na pješačkoj udaljenosti možete kupiti test trudnoće. Vera ispituje gotovo besprijekornu. Međutim, testovi ne mogu uvijek "dati" pozitivan rezultat, unatoč činjenici da već postoji mali period trudnoće.

  Takve "pogreške" mogu se povezati s kvalitetom kupljenog testa. Načelo testova trudnoće temelji se na "hvatanju" hormona u ženinoj mokraći. Možda, neki proizvođači, jednostavno, spremaju na reagense i proizvode, dakle, ne visokokvalitetne testove. Za veću točnost, rezultat je kupnja tri testa iz različitih tvrtki iu različitim cjenovnim kategorijama. Ako sumnjate na malo razdoblje trudnoće, istodobno provjeravate svoje sumnje s tri testa, povećat ćete postotak vjerojatnosti dobivenih podataka.

  Drugi razlog za koji test trudnoće može dati negativan rezultat je vrijeme provedbe testa. Najveći sadržaj hormona, kada je još uvijek mali period trudnoće, nalazi se u jutarnjem urinu, češće dolazi do uriniranja, a manji postotak hormona ostaje. Stoga, testiranje trudnoće u večernjim satima može dati negativan rezultat, a ponavljani test ujutro daju dvije ružičaste pruge.

  Ne možemo isključiti takvu mogućnost kao nedostatak trudnoće. S odgodom menstruacije, malo više od uobičajenog vremena, svaka žena počinje sumnjati u svoje tijelo da se nešto pogrešno dogodilo. Prva stvar koja dolazi na pamet jest napraviti test trudnoće. Negativni rezultat može osigurati ili uzrokovati novu sumnju. U ovom slučaju, bolje je konzultirati liječnika i imati krvni test za korionski gonadotropin.

  Uzroci pobačaja u kratkom roku

  U zdravom tijelu žene, sve je uređeno i predodređeno za primanje oplođenog jajašca, a vrlo je teško uzrokovati prirodni prestanak početka trudnoće. Ali nemoguće je potpuno isključiti takvu mogućnost. Osim toga, kao što pokazuje praksa nedavnih godina, pobačaj se često događa kada žena nije primijetila niti mali period trudnoće. To je moguće ako postoje fiziološke anomalije ili emocionalni slom u tijelu.

  Pobačaj može rezultirati:

  • hormonalni poremećaji;
  • prisutnost fizičkih ili fizioloških poremećaja u tijelu (odgođeni pobačaji, pobačaji, kirurške intervencije u području zdjelice);
  • neoplastični tumori u maternici (fibroidi, fibroidi);
  • infekcije mokraćnog sustava;
  • teška tjelesna aktivnost (visoka skoka, dizanje utega);
  • pretjerivanje živca;
  • uzimanje lijekova, u bilješkama, trudnoća je navedena kao kontraindikacija za primanje;
  • upalne bolesti u uterusu (endometrioza).

  Prirodna ljepota trudna

  Trudnoća ne mijenja promjene u tijelu, očito se i žena promijenila, doslovno od prvih dana, nakon otkrića "zanimljivog položaja". Kratko razdoblje gestacije dovodi do svjetlucanja u očima i visokim duhovima. Oblasti tijela postaju zaobljeni, meki oblici. Trudnica je lijepa u svojoj prirodnosti. Čak i pigmentne mrlje na licu, čije formiranje nije uvijek moguće izbjeći, neko vrijeme postaje nedostatak, već dodatni udar u portretu stvarne žene.

  Medicinski stručni urednik

  Portnov Alexey Alexandrovich

  Obrazovanje: Kijev Nacionalno medicinsko sveučilište. AA Bogomoleti, specijalnost - "Medicina"