trudnoća

Liječenje

Ovdje je došla dugo očekivana trudnoća. S neodoljivom srećom, u prvim danima promatrate znakove trudnoće i spremni ste uživati ​​u ovom posebnom razdoblju što je više moguće. Možda ste se već dugo pripremali za trudnoću i odgovorno, ili vam je ova vijest bila izvan straha. Ali sada ćete morati saznati više o trudnoći: kako se trudnoća razvija tjedno, moguće rizike, upravljanje trudnoćom, preporuke i savjete budućim mama, najvažnija pitanja o trudnoći i najtočniji odgovori na njih.

Kako odrediti tjedan trudnoće

Ovo pitanje javlja u novorođenim ženama među prvima. Pogotovo ako je to prva varijabilnost, onda postoji puno konfuzije s vremenom. Ginekolog vas zove jedan termin, ultrazvučni stručnjak može odrediti malo drugačiji, ali sigurno znate da se ne podudaraju sa sadašnjim. I zašto svaki put postoji takva odstupanja? Pomoći ćemo vam da shvatite ovo jednostavno, ali važno pitanje. Potrebno je više ili manje točno poznavati trenutačno gestacijsko doba kako bi se razumjeli koji se procesi događaju s organizmima buduće majke i djeteta, a na temelju tih podataka liječnici će donijeti vlastite zaključke o normama razvoja trudnoće. Gestacijska dob može biti gestacijski i opstetrički, između kojih uvijek postoji razlika od dva tjedna. Osim toga, često medicinski izračuni ne podudaraju se s realnošću, što također ima različita objašnjenja.

Tjedni razvoj trudnoće

Ogromne promjene će se dogoditi s svaki sljedeći tjedan trudnoće! Mnogi od njih će biti vidljivi u očima drugih, samo ih možete osjetiti "na vlastitoj koži", ali najvažniji, najtajniji i nerazumljivi procesi skriveni su za sve... Znanstvenici su promatrali pojavu i razvoj novog života već stoljećima, ali još uvijek ne može shvatiti sve njegove tajne i ne prestati čuditi veliko čudo! Tjedna trudnoća će vaš liječnik pratiti razvojne standarde djeteta i dobrobit vašeg zdravlja tijekom cijelog trajanja. Također je korisno za buduću majku da učini isto: ne samo da ćete shvatiti u kojoj se fazi vaše dijete odvija u određenom tjednu trudnoće, nego će također moći zatražiti od liječnika bilo kakva pitanja o vašem vlastitom blagostanju. Opstetričari kažu da prosječna trudnoća traje 40 tjedana. No, većina rađanja se javlja između 38 i 42 tjedna trudnoće.

Tjedna trudnoća

Tjedan trudnoće 17.05.2014

Vjeruje se da trudnoća do ovog datuma još nije odgođena. No, ona nedostaje za desetinu trudnica. Koji su uzroci trudnoće odloženi do 42 tjedna.

Tjedan trudnoće 17.05.2014

Sigurno ste već iscrpljeni od uzbuđenja: prošao je četrdeseti tjedan, uopće nema rođenja! To se događa, pogrešno u proračunima. No, čak i ako razlog nije slučaj, do 42 tjedna još uvijek je u normalnom rasponu.

Tjedan trudnoće 16.05.2014

Ako vaše dijete sigurno zastao i čekao do njegovanog danas, njegova dužina je 53 cm, a težina može biti veća od tri i pol kilograma. U usporedbi s prošlim tjednom.

Tjedan trudnoće 16.05.2014

Do ovog tjedna dijete ima vremena da stekne težinu do tri i pol kilograma i doseže duljinu do 52 cm. Već zauzima položaj koji ostaje do rođenja - vodeći dio na dnu zdjelice.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Možda ćete očekivati ​​da ćete se roditi ovaj tjedan. Iako priroda zna bolje. Glavna stvar je da u ovom trenutku vaše dijete je već prilično punopravno. Vjeruje se da je rođenje nastalo u razumnom vremenu.,

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Ako beba čeka datum rođenja, znajte: on i dalje raste. I do 37. tjedna može lako doći do tri kilograma težine i duljine do 49 cm.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Još jedan tjedan iza. Tjelesna težina djeteta raste do 2800 grama, a duljina uspijeva rasti još jedan centimetar malo. Volumena bebe također su postala veća: promjer glave do 87,7 mm, grudi - 91,8, trbuha - 94,8 mm.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

U tjedan dana beba će se smatrati punim radnim vremenom. No, preostalo vrijeme on nastavlja rasti. Do 35. tjedna njegova rasta doseže 46 cm, a težina - od 2300 do 2700 grama.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Osam i pol mjeseci, 34 tjedna. Težina djeteta je već više od dva kilograma - oko 2200 g. U dužini - 45 cm.

Tjedan trudnoće 14.05.2014

Sada je dijete prisiljeno uzeti "oblik klica". Njegova glava je malo nagnuta prema prsima, a ruke i noge su pritisnuti na tijelo. Sada je postao više, a mjesto za slobodno rastezanje u svojoj "kući" nije dovoljno.

O trudnoći - sve i više

Vodič trudnoće za buduće majke - sve što želite znati, a još više

U smislu uzbuđenja osjećanja trudnoće - ni valjakom: letjelica! Žena kao da žive Stranac iz omiljenih namirnica bolesne, razmaženog karaktera, lika i kretanju promjena, poseban bolesti, lijekovi ne sve stane. Ne samo okolno - sama mama budućnost teško sazna. Ova "divna sramota" ne traje devet mjeseci, već godinu i pol, ostavljajući nezaboravne živopisne uspomene. Sada o svemu i redu.

Što je trudnoća i kako se pojavljuje

U žena dobi od trudnoće, svakih 21 do 35 dana (ovo je trajanje njezinog menstrualnog ciklusa), stanica jajne stanice sazrijeva u jednom od jajnika. Što se tiče genetskog skupa, ona se ne razlikuje od bilo koje druge stanice majčinog organizma, ali samo polovicu toga će se dati za nerođeno dijete. Loaded hranjive je spor, kao tankera na moru, pluta u trbušnoj šupljini širokom lijevak jajovod i sisao u njega. Nadalje, s obzirom na stalne vibracije vodiča njegova cilijarnog epitela jajovoda (koji se nazivaju i masterbatch) cijevi, ona se pomiče prema maternici. Potrebno je oko jedan i pol dana. Da bi zamislili novi život, potrebno je da tijekom tih nepotpunih dva dana stanica jajne stanice udovoljava spermičnoj stanici, inače će umrijeti.

Muške reproduktivne stanice sadrže vrlo malo hranjivih tvari, jer su mnogo manje veličine. No, na štetu repu, oni razvijaju ogromnu brzinu, žureći prema ženskoj genitalnoj ćeliji. U 1 ml sjemena koja može oploditi najmanje 10 milijuna! Ali samo jedna, najuspješnija, stapa se s jajnim stanicama, dajući joj polovicu svog genetskog materijala i programirajući spol embrija. Tako se formira prva stanica tijela novog malog čovjeka, zigota.

Od ovog trenutka započinje PREGNOST - titanski rad ženskog tijela, usmjeren samo na jednu stvar: odrasti u utrobi i roditi sitnog malog sina ili lijepu kćer. Buduća mama više ne pripada samoj sebi: hraniti i zaštititi život koji je nastao unutar nje, neće se požaliti što joj daje. Ovo nije samo super-lijepa fraza! U medicini postoji koncept "dominantne trudnoće". Ovo je posebno tjelesno i duševno stanje majke, kada su sve njezine misli i radnje usmjerene samo na zadovoljavanje potreba rastućeg fetusa. Na jednostavan način, to se može izraziti kao: "Ja ću umrijeti, ali neću dati moje djelo mojem djetetu!" Zato se mršava žena, koja se iscrpljuje strogošću prehrane, organizira noćno gutljaj, ponosno prikazujući trbuščić koji izgleda poput košarke u društvenim mrežama. I napredna poslovna žena iznenada isprepliće gustu špilicu na zglobovima i počinje rasti kosu, nakon što je čula mnogo popularnih znakova i savjeta bake. I nema argumenata razuma će ga prisiliti da korak preko tračnice ili vezati dignuti na puzozhitel. Dominantna trudnoća ima ozbiljnu silu. Medicina, koja još nije znala o ultrazvuku i drugim kliničkim testovima za trudnoću, pouzdano zna činjenice tzv. "Lažne trudnoće", kada je žensko tijelo prošlo kroz sve faze od toksikoze, povećanje opsega abdomena do kontrakcija, ali bez začeća i porođaja. Zato je naš savjet ovdje: čak iu fazi planiranja bebe, žena treba podići takav ginekolog, bezuvjetno će se pouzdati i slušati tijekom cijele trudnoće, poput "glas izozgo". I budućoj mumiji da ga prijeđe - da se pogorša za sebe (također znak).

Spermatozoa, koja je uspjela prodrijeti iz rodnice žene u maternicu, mnogo su upornija. Očekuje se da će se susresti s jaje 3-5 dana, au nekim slučajevima i do tjedan dana. Sada malo jednostavna aritmetička. Ako podijelite trajanje redovitog menstrualnog ciklusa (od prvog dana mjeseca do prvog dana sljedećeg) za 2, možete saznati na koji dan se ovulacija događa, tj. Izlaz zrelog jaja pripremljenog za oplodnju. Na primjer, s 28-dnevnim ciklusom, 14., Ako se očekuje da će prvi dan menstruacije biti 10., sigurno će loše raspoloženje i bolno zagušenje u donjem trbuhu prijeći 24. Ima li najsnažnije sperme tjedan dana? - vratite se s kalendara prije 7 dana i dobit ćete 18 godina. Otpušteno jaje će umrijeti 26. svibnja. Tako jednostavnim proračunima možete odrediti dane kada se trudnoća može pojaviti tijekom nezaštićenih (koristeći različite metode) spolnog odnosa. A onda je supružnicima odlučiti hoće li se zaštititi od 18. do 26. ili aktivno sudjelovati u seksu kako bi svijetu dali novi život.

Ali nemojte žuriti! Najuspješnija sperma ne znači najzdravije. Uostalom, ne trebamo samo nasljednika, već lijepog čudesa, a njegov vitak leđa ne smije saviti gomilu nasljednih bolesti. Da, i spol djeteta, tako da želite programirati... Sve je moguće! Sve što je potrebno je pravilno pripremiti za trudnoću. Kako? - pročitajte dalje.

Koliko dugo traje trudnoća i kako završava

Koliko dugo traje trudnoća i kako završava

Varijante ishoda trudnoće ovisno o trajanju:

   1. Puni rok trudnoće (hitna dostava) - porođaj u razdoblju od pune 37 tjedna do 42 dana bez jednog dana. Zdravo dijete rođeno u svijetu potpuno je spremno za samostalan život. Prvi je dah, najavljuje dvoranu s snažnim plakanjem i aktivno se drži majčinske dojke. Ako ne odmah, onda u prvim satima, mrvica daje veliki dio izvornih izmeta i počinje mokrenje često, kao da provjerava kvalitetu pelene.
   2. Produljena, produljena trudnoća (kasno rođenje) - kada se dijete čak i nakon 42 tjedna ne usuđuje napustiti majčinu utrobu. Popularna mudrost "ići sporije - nastavit ćeš" ovdje ne radi. Svakodnevno je teže roditi najčešće, a rizik od komplikacija raste.
   3. Prerana trudnoća (prijevremena dostava). Natrag u 70-ih godina 20. stoljeća, fetus koji se razvio u majčinoj trbuhu manje od 30 tjedana bio je osuđen na propast. Neovisno, bez vrlo aktivne pomoći liječnika, mrvica nije mogla postojati izvan utrobe. Uostalom, liječnici još nisu imali potrebnu opremu i lijekove. Sada postoje posebni inkubatori u rodilištima, prehrambene smjese i aparati za disanje koji mogu "nositi" dijete rođeno u razdoblju od 22 tjedna. Ove novorođenčadi nazivaju se prerano. Dok u prvoj godini života, njihovu dob smatra se datum rođenja, mentalne funkcije i fizičkog razvoja procjenjuje se na začeća, tzv post-konceptualne period. Uostalom, što je kraće razdoblje trudnoće na dan rođenja, veća je razlika u razvoju djece u usporedbi s vršnjacima s punim radnim vremenom. Postupno se razlike razrađuju, ali za to su i liječnici i roditelji moraju učiniti titanske napore. Stoga u cijelom svijetu postoji aktivna rasprava o tome hoće li ili ne brinuti za djecu rođenu u čak kraćim razdobljima. Uostalom, nikakva znanstvena otkrića nisu u stanju postići sklad koji postoji između majke i njezine bebe puzozhitel.
   4. Pobačaj spontan (pobačaj i propušteni pobačaj) ili umjetno. Generičke aktivnosti ili medicinska intervencija (instrumentalni ili medicinski pobačaj) odvijaju se u razdoblju do 22 tjedna, kada je fetus već umro ili nije održiv.

Obratite pažnju

Trudnoća se smatra punim radnim vremenom tijekom cijelog 4 tjedna. Opstetričari su joj sredili tlo i definirali ga kao idealno vrijeme: 40 tjedana ili 280 dana. Dodavanjem prvog dana posljednjeg, prije nego što osmisli još 14 i 280, 280, liječnici propisuju očekivani datum rođenja. Naravno, s apsolutno prihvatljivim dopunama za plus ili minus 2 tjedna. Sjećaš li se vojvodina Cambridgea? U kraljevskoj bolnici već su nervozni i ona mirno čeka kod kuće, kad se krunski princ, a poslije - i princeza - žele roditi. Takvo Olimpijsko povjerenje i želimo vam, međutim, ako redovito posjećujete svog omiljenog ginekologa.

Nije teško izračunati hoće li vaše dijete biti rođeno na Božić ili Uskrs. Prvi način je da koristite naš online kalkulator. Drugi način - od prvog dana u mjesecu (u pripremi za koncepciju, bolje je označiti ih u kalendaru) morate prijeći 7 dana, a zatim samo korak 3 prije kalendarskog mjeseca. Okružite ovaj datum s podebljanim krugom i oko 2 tjedna - samo u sjeni. Uh, intriga! Sada možete pogoditi sljedećih 8 mjeseci s cijelom obitelji, koja od tih 28 dana će biti razlog za odmor. Zašto kalendari? Encefalopatija trudnica nije daleko, kada vaša glava ne želi "gnjaviti" s takvim sitnicama kao što su datumi, telefonski brojevi, željezo na lijevoj strani ili potreba da se stavi na par čarapa. Vjerujte mi, ne biste se trebali brinuti o tome unaprijed, kao i pokušati se liječiti. Prije svega, tužna žena je kriva: ona će odletjeti i sve će biti obnovljeno. Drugo, upravo zbog encefalopatije mlađa majka lakše podnosi trudnoću, brzo zaboravlja porođajne poremećaje, a dugi niz godina ima razloga da samo ona i supružnik imaju šale i viceve.

A sada neke informacije za misli:

   - bračni par želi dobiti nasljednika, ginekolog uporno poziva na prvi prijem za tri mjeseca prije planiranog začeća (zašto - čitajte dalje?);
   - još 40 dana nakon rođenja djeteta, mnoge bolesti koje se očituju u majci smatraju se komplikacija trudnoće i porođaja. I općenito, da se vrate svojoj "pre-trudnoj" državi, žene trebaju od 2 do 6 mjeseci.

Ovdje imate 40 tjedana...

Prije početka: pregravidna priprema

Prije početka: pregravidna priprema

Da biste dobili "sigurno osiguranje" od problema, oba supružnika trebat će:

   1. predati jednostavne analize i tretirati otkrivene očite i uspavane infekcije. Seksualno prenosive bolesti, pijelonefritis, upala jajnika, furunculosis kože, tuberkuloza, široko rasprostranjen karijes ili česte upale grla u roditeljima prijetnja je pobačaja, kongenitalne sepse ili fetalne malformacije. Trebate je.
   2. Prođite kroz medicinsko genetsko savjetovanje. Prikupljanje obiteljskog rodoslovnog stabla budućih roditelja i poseban krvni test će odrediti koje se nasljedne bolesti mogu pojaviti u potomstvu, koliko je visok njihov rizik.
   3. Uzmite folnu kiselinu i kalijev jodid. Kretenizam u području s nedostatkom joda je disabling dijagnoza za dijete i prokletstvo na svojim roditeljima koji nisu željeli piti sitne, bezobzirne pilule. Članak "Čarolija folne kiseline" detaljno opisuje ovaj čudesni vitamin.
   4. Potpuno jesti. To znači: izgubiti težinu s viškom težine ili se oporaviti od nedostatka, popuniti nedostatak vitamina i zalijepiti se na životinjske bjelančevine, bitno rastuće tijelo. Pa ipak - puno jesti svoje omiljene gurmane, koje zbog niske korisnosti ili rizika od alergija tijekom trudnoće morat će biti napušteno. Na primjer, maslac od kikirikija i matice, sušene ribe, citrusa. Detaljan popis nalazi se u našem članku "Tabu za trudnice".
   5. Odbaciti pušenje duhana i snažne jake koktele. I tata također! U majkama su zametne stanice ugrađene u jajnike čak iu utrobi, dok su kod muškaraca stalno formirane i apsorbiraju sve od svoje krvi bez diskriminacije. Prema poznatom zakonu "neustrašivosti", to je najstroženija i pijana spermatozoida koja je prvo primchitsya prva na datumu s jajom. I roda će umjesto novog Mendelejeva donijeti "nepoznatoj maloj životinji"...

Buduća mama mora posjetiti terapeuta i endokrinologa, au nazočnosti druge kronične patologije, specijalisti specijalizirani. Zadatak je osigurati apsolutno zdravlje i odsutnost anemije ili držati bolest pod kontrolom kako bi se spriječila pojava ozbiljnih komplikacija tijekom trudnoće. Visoki tlak, zatajenje srca, glomerulonefritis, bolest mokraćnog kamenca, dijabetes melitus, epilepsija i maligni tumori posebno su opasni za ženu i njezin puzozhitel.

Kako pripremiti tijelo za trudnoću, pročitajte više ovdje.

U Europi 3-mjesečni pregravidni pripravak odavno je postao dobar oblik. Što nam je gore?

Spremni letjeti? - prvi tjedan trudnoće

Spremni letjeti? - prvi tjedan trudnoće

Ali još uvijek postoji vrlo kratko razdoblje, samo nekoliko prvih dana od trenutka začeća, kada niti jedna analiza ne može otkriti prisutnost embrija. Razlog je u potpunoj samostalnosti majčinog tijela kad hormon trudnoće, hCG, još nije počeo ulaziti u krv žene. Što se događa Neposredno nakon formiranja zigota - prve stanice djeteta - prekriva se gustim zaštitnim omotačem. U ovom obliku, nalik pilećem jajetu, zametak se propušta kroz jajovodu u tijelo maternice. Unutar "ljuske" kozmičke brzine je podjela stanica, dajući početak glavnih sustava bebinog tijela. Ovaj proces nije kaotičan: strogo se pridržava gena postavljenih u stanici. Ako se u njihovom kromosomskom setu dogodi kvar, život je nastao s oba kraja (to se zove smrznuta trudnoća), ili se stvaraju vrlo grubi razvojni defekti. A ako prva stanica pronađe snagu da se podijeli u dvije apsolutno identične polovice, a tek tada će nastanak organa početi, identični blizanci će se pojaviti.

Rezerve hranjivih tvari koje prenosi prudentna stanica jaja će trajati prosječno tjedan dana. Tijekom tog razdoblja, jajašnica, polagano valjanje po unutrašnjem zidu maternice, nalik na pješčane dine pustinje, trebala bi pronaći udobnu, bogato opskrbljenu šupljinu i čvrsto spojiti ovdje. Inače, iscrpljujući zalihe, embrij će umrijeti. Fallopijske cijevi nalaze se u području dna maternice. U pravilu, ovo je mjesto gdje oplođeno jaje naći svoje mjesto za implantaciju. Zbog infekcija koje uzrokuju upalu maternice (endometritis), čvorova fibroida ili abnormalnosti u strukturi tijela maternice, zametak se ne smije pričvrstiti ili to učiniti na neuspješnom mjestu. Ako je još u jajovodu - ektopična trudnoća će se razviti. Pročitajte ovdje o njezinim uzrocima i simptomima. Ako je niska - bit će parcijalna ili potpuna placenta previa.

Prvi tjedan trudnoće uistinu se mijenja život: više od polovice pobačaja dolazi u ovom trenutku. Majka priroda štiti žene od stresa: prekid se događa potpuno nezapažen, poput redovitih razdoblja, osim ako je malo kasno i malo više.

Fetus nije komarac, prilijepljuju u tijelo maternice i usisavaju krv. Proces implantacije ne uzrokuje nelagodu. Općenito ne! Zamislite: mali, koji još nije vidljiv u oku, fetusno jaje lagano pritisnute na snabdijevanje villusa endometrija, čvrsto se držao na bočnim stranama. Tijekom sljedeća dva dana, stanice "ljuske", koje se aktivno množe i stvaraju meke rastove, popunjavaju praznine između stanica ćelika. Dakle, postoji dio opće opskrbe krvlju, kroz koji mama počinje davati svoju hranu za bebe i kisik, podupirati život i pružiti sve što je potrebno za rast. Postupno se "širi" duboko u širinu, tijekom sljedećih 12 tjedana, postane placenta. Sve se to događa neprimjetno i apsolutno bezbolno za ženu, jer nema osjetljivih živčanih završetaka u tijelu maternice. No, čim se pojavi prvi maleni dio placente, hCG počinje teći u krv majke - hormon kojemu reagiraju najosjetljiviji testovi trudnoće. Svakodnevno se njegova količina povećava, a za 3 tjedna (to je oko 6-10 dana u mjesecu), čak i na najjednostavnijem i najjeftinijem testu, potrebne su dvije dragocjene trake.

Na prvom, tako važnom za fetus, razvojni tjedan, njegova majka živi normalni život za nju. Je li to supružnici koji žele imati bebu, imaju mnogo aktivniji seks (što je vrlo dobro) i s potonućim srcem, tražeći rano, čak i prije odgode menstruacije, znakove trudnoće. Mislite da postoje? - Pronađite odgovor ovdje.

Prvo tromjesečje trudnoće: test čvrstoće

Prvo tromjesečje trudnoće: test čvrstoće

   1. Što je kraće razdoblje, slabija je posteljica razvijena i ojačana. Prenapučena torba, skakanje na trening, treniranje na poslu ili stres zbog svađe s mužem, pregrijavanje u sauni - a ovdje je: sužavanje ili kidanje krvnih žila posteljice s djelomičnim odvajanjem. Dovršeno odvajanje ostavlja dijete bez šanse za spas: to je rani pobačaj.
   2. Svaki drugi genetski plan brzo dijeli stanice embrija i pretvara ih u specifične organe i sustave. Najmanji "neuspjeh programa" čak i jedne stanice može dovesti do formiranja djeteta s teškim, ponekad nespojivim životom, malformacijama ili propuštenom pobačaju. S obzirom na malu veličinu fetusa i još uvijek slabe barijere svojstava placente, štetni učinci mogu biti najznačajniji, gotovo neprimjetni majci. Pa, ako mislite o tome, imala je blagu gripu, heroizirao antibiotike, acetone obojene akumulatore, herpes na usnama "protjerao", radio s prijenosnim računalom, držao je na krilu ili podvrgnut rendgenskom pregledu... Zatim odaberite šestu cistu u mozgu prst na ručku, crnu zubnu caklinu ili nespretne noge? Kako se nepredvidljive posljedice preuzimanja većine naizgled jednostavne i bezopasne medicine na fetus u prvom tromjesečju trudnoće mogu se vidjeti upisivanjem tražilice upit "djeca talidomida".
   3. Postoje osobito štetni mikroorganizmi, prvi sastanak s kojim je žena na početku trudnoće gotovo neprimjetna, ali vrlo opasna za mrvice. Ovo je virus rubeole, neki crvi, dugo izdržljivi u sirovoj ribi, toksoplazmi. Bezopasni mali osip na koži ili lagana hladnoća nakon kontakta s dvorištem mačke, odrezak jeden krvlju ili malo slanom ribom kod kuće - a sada ginekolozi odmahne glavom, preporučujući neplaniranu ultrazvuku fetusa. Što će tražiti? - velike malformacije mozga i očiju, znakovi intrauterinske sepse i prijetnja prestanka trudnoće. Kako se spasiti - pročitajte ovdje.
   4. U jajniku, na mjestu otpuštanja jaja, nastaje hormonski aktivno žuto tijelo. Ona i placenta proizvode ogromnu količinu spolnih hormona. S jedne strane, potrebno je brzo obnoviti žensko tijelo radi očuvanja i pravilnog trenda trudnoće. Pod njihovim utjecajem, dojka se lijepo uzdiže, oštrina pokreta nestaje, a maternica postaje sve jača. Ali, s druge strane, koža dobiva masnu luster, često acne ili konstantan njuškanje nosa. Pa ipak - ovdje je, stranac - trudna majka može imati nagle promjene raspoloženja i ozbiljne emocionalne eksplozije. I neka njezin suprug podnosi - gotovo nema razmišljanja o seksu, a muževsko udvaranje uzrokuje neugodnu bol u otečenim mliječnim žlijezdama i obrambenu reakciju odbijanja. Sjećaš se dominantne trudnoće? Ne brinite, uskoro će njegova žena postati samo nezasitna. Kada? - pročitajte ovdje.
   5. Buduća mama ne samo da "hrani" svoje dijete, već i uklanja svoje šljake. Ovo je dodatno opterećenje njenim bubrezima i jetri, što zbog neuobičajenog ponašanja može utjecati na njezino dobro. Osim toga, fetus je genetski samo polovica. Drugi dio toga percipira militantni imunološki sustav žene kao stranca. Stoga, siromašna stvar može biti ozbiljno "oluja", osobito tijekom prve trudnoće. Toksikoza, točnije mučnina i povraćanje trudnica, najčešći je uzrok dramatične promjene u ukusu i ovisnosti. I nikakva uvjerenja o potrebi jesti neće pomoći. Pojedinosti o ovom smicalicom i kako ga nadvladati pročitajte naš izbor korisnih članaka.

Morate priznati da su razlozi za čuvanje na sigurnom vrlo ozbiljni. Kako se ponašati u prvom tromjesečju, kada se prijaviti za trudnoću - pročitajte ovdje.

Drugi trimestar trudnoće - normalni let

Drugi trimestar trudnoće - normalni let

   - Mama, iscrpljena mučninom, buđenje jedan jutro, shvaća da više nema toksikoze;
   - možete jesti gotovo sve (preporučujemo da pročitate naš posebni odjeljak, gdje smo prikupili more proizvoda, začina i pića za svaki ukus);
   - kosa raste brže i postaje deblja;
   - u glasu se pojavljuje baršunaste boje;
   - oči sjaju, koža je uklonjena, stjecanje atraktivne boje i nezemaljskog sjaja, kao što je Madonna na ikonama.

Ugodan bonus za strpljenje pokazan u prvom tromjesečju: žena vidi živopisne erotske snove, a kad se probudi, ona želi svog čovjeka, brzo se pokreće i lako dođe do ugodnog otkrića. Zašto? - zbog povećanog protoka krvi u genitalije, oni se nabubre i postaju preosjetljivi. U nedostatku kontraindikacija i pravilnim izborom poza za seks, nema razloga odbiti obostrano zadovoljstvo. Jedini uvjet je nježnost i točnost.

Mama dolazi "okusiti" i uživa u njezinu delikatnom položaju. Napokon, trbuh se pojavljuje i postupno raste, ali se apsolutno ne utječe na uobičajeni način života. Placenta je već čvrsto pričvršćena pa čak i sport nije kontraindiciran. Naprotiv: imati će koristi svakodnevna gimnastika, nespretno pješačenje i vožnja bicikla, joge, bazen i posebni aqua aerobic tečaj. Glavna stvar - nemojte premašiti dopušteno opterećenje. Ovo je optimalno vrijeme (i zadnja prilika) organizirati mali odmor za sebe i otići na romantični izlet samo zajedno. Istina, nemojte pretjerati s egzotičnim: sunčati se i plivati ​​bolje u blizini civilizacije. Pa ipak, on se smireno odmara, ako "ispod ruke" postoji kvalificirani ginekolog i pristojna obstetarska bolnica. Uostalom, Bog vas štiti.

Što dijete? U prvom tromjesečju izgleda kao tadpole. Čak i na ultrazvuku, ona se mjeri samo duž kralježnice, od krune do repa. Do 12 tjedana, pipsqueak radi kao titan da postane poput osobe. Do tog vremena, rast embrija je samo 9 cm, težina je oko 15 grama jer "nije bilo masti" bilo je! No, nakon 14 tjedana, gledajući u 3D sliku nasljednika na ultrazvuku, sretni roditelji već mogu pronaći svoj lice i odrediti njegov spol. Usput, ovom "dobom" on teži čak 50 grama. Sada svaki dan čini samo ono što mamu jede za dvoje. Od sada, glavni zadatak bebe je povećanje mišićne mase i potkožnog masnog tkiva, a žene se nastoje suočiti s vukodlačenim apetitom, tako da se tijekom tjednog vaganja ne opterećuje vaš opstetričar. Pročitajte o prehrani trudnica ovdje. U isto vrijeme, samo u slučaju, kako ne izgubiti lik o postima dana.

Fetus reagira na virusne ili mikrobiološke infekcije ne stvaranjem malformacija, već upalnom reakcijom. A lijekovi koje je mama poduzela utječu na njega više predvidljivo. Stoga, s oprezom, kao što je propisano od strane liječnika, oni se mogu koristiti u slučaju bolesti. Opet, bezuspješno, nakon odobrenja liječnika, možete pokušati proći liječenje bez lijekova. Ali opasno je testirati sumnjive recepte iz stupca "odmrznuta žena". O osobitosti djelovanja različitih lijekova tijekom trudnoće, pročitajte naš veliki izbor lijekova i trudnoće.

Ali u svakoj barelici meda ima par leta u masti. Navodimo:

   Bol u trbuhu. Aktivno raste maternica je neobično težak teret za zdjelične ligamente. Stoga, iznenadni pokreti i podizane vrećice za kupnju daju neugodnu bol u prepone. Povlačenje, rastezanje, prianjanja oko postoperativnih ožiljaka. Mogući rizik pobačaja. To su najčešći uzroci bolova u trbuhu, više detalja - ovdje.
   Bol u leđima. Čak i jednostavna kršenja položaja, a još više scoliosis, imat će učinak lumbaga ili obamrlosti na području sakrale, donjeg dijela leđa ili između lopatica ramena. Trbuščić napušta naprijed jača lumbalnu zavoj, pogotovo ako mama zaboravi smanjiti visinu pete. Smirite se: proći, ali ne brzo. O bolovima u leđima - ovdje.
   3. Toksikoza će nestati, ali povišeni refleks gage može ostati do isporuke. To je, četkanje zubi može biti problem. No, to je drugi trimestar - najbolje vrijeme za podvrgavanje liječniku kod stomatologa, kako ne bi podnijeli zubobolju.
   4. Gestoza. Ozbiljna bolest, koja je karakteristična samo trudnicama. Podcijenjena opasnost od brzog povećanja težine žene, pojave edema, promjena u analizi urina ili blagi porast tlaka može biti katastrofa za fetus i majku. Pojedinosti - ovdje.
   5. Istok-cervikalna insuficijencija. Nedavno je slab cerviks, koji nije mogao držati fetus, glavni uzrok habitualnog pobačaja. Sada opstetri mogu pomoći u spašavanju djeteta, imali bi...
   6. Gestacijski dijabetes. U pravilu je u drugom tromjesečju taj ozbiljan, hvala Bogu, prijelazno, kršenje metabolizma ugljikohidrata. Posebno u opasnosti su žene prekomjerne tjelesne težine, kao i mršav, slatki ljubavnik, pekmez, sladoled, grožđe i čokolada. Kako dijagnosticirati dijabetes i što dalje - pročitajte ovdje.
   7. Smanjeni imunitet. S jedne strane, nužno je da majčin imunološki sustav ne nanosi štetu djeci pola stranca prema njoj. S druge strane - žena sama postaje bespomoćna u vojsci patogena. Naravno, neugodna iznenađenja u obliku dlake, rekurentnog herpesa na usnama, gestacijskog pijelonefritisa, kolpita. Tretirajte ih nužno! Ali samo s liječnikom.

Malo ugodnije. Do kraja drugog tromjesečja seksualno neodoljiva, neznatno zaobljena mama očito će osjetiti guranje njenog zapaženog porasta puzozhitel. Ipak: to nije 100 grama u 16 tjedana ili čak 500 grama na 23. To je cijeli kilogram, ili čak 1200 grama! Pročitajte više o pokretima fetusa - ovdje.

Izbor savjeta, kako se ponašati u drugom tromjesečju trudnoće, ovdje.

Treći trimestar trudnoće: veliki brod - veliki plivanje

Treći trimestar trudnoće: veliki brod - veliki plivanje

Što je treći trimestar trudnoće?

   1. Pod utjecajem hormona svi ligamenti postupno opuštaju. Tako se žensko tijelo priprema za porođaj, sprječavajući ozljede majke i fetusa kad se rodila. Ali ovo "zveckalo" zglobove. Kao rezultat - brz umor, bol u leđima i grudi, patka hod, bol u nogama, povećanje veličine i punine stopala. Umbilikalni prsten se širi: pupak se proteže, može se formirati kila. Smanjena elastičnost kože dovodi do omraženih strija.
   2. Uterus stalno raste. Visina dna u cm je približno jednaka broju prošlih tjedana trudnoće. Opseg abdomena može biti od 90 do 130 cm - ovisi o tijelu majke, veličini zdjelice, količini amnionske tekućine, veličini i položaju fetusa. Za 36 tjedana, maternica je toliko visoka da stezanje trbuha i značajno zateže dijafragmu, uzrokujući žgaravicu i stalan osjećaj nepostojanja zraka. Bliže porodu, kada se koštani prsni prsten širi, fetus se spušta, a disanje je lakše.
   3. Zbog pritiska velikog maternice na okolne organe, malih problema ili ozbiljnih problema u obliku zatvora, hemoroida, edema i varikoznih vena u nogama, čestih potreba za mokrenjem, bolova i pucnjave u krvnom žlu, moguće su grčeve u mišićima i prstima tele. noge.
   4. Mama ima dodatni razlog da joj potisne trbuščić: trenirajte (lažne) kontrakcije. Jedva primjetna i rijetka u 28 tjedana, svaki dan postaju sve ritmičniji i jači. Tako se maternica priprema za porođaj, "pumpa" mišiće.
   5. Sve više i više u težini i arogantnost puzozhitel, bez milosrđa udaranje ispod rebara i jetre. Nekoliko puta dnevno, već ima redovita razdoblja djelovanja koja se ne podudaraju s majčinom. On štucuje! Zašto - pročitajte ovdje. Posebno zabavna dijete nakon obroka i noću, odvajanje roditelja od mnogih sati zvučnog hibernacije. No, imaju vremena za čitanje korisnih pogodnosti za skrb o djeci i tko će obrazovati koga - budućnost će reći.
   6. Priroda promjena vaginalnog iscjedka. Potrebno je slijediti ovo od prvog dana trudnoće i ne ustručavajte se javiti svom ginekologu. Što je s viskozitetom, količinom, prozirnošću, bojom, mirisom. Uostalom, kvaliteta vaginalne sekrecije važan je simptom. Na primjer, započela je bakterijski udar ili drozd. Je li brtvilo prebrzo vlažno? - moguće propuštanje amnionske tekućine. Čekali su gustu gustu sluznicu, često namočenu u "zahrđali" ili svježu krv. Čestitamo: ovo je sluzni čep, preteča bliskih rađanja. Trajanje od manje od 37 tjedana? - hitno u bolnicu za rodilište!
   7. Natečene mliječne žlijezde proizvode prve sitne kapljice kolostruma.

Sve je spremno za isporuku! A što bi žena trebala učiniti? Nakon što se registrirate za trudnoću do 12 tjedana, idite tjedno na antenatalnu kliniku i uzmite čašu mokraće s vama za analizu. Nosite prenatalni zavoj. Izmjerite svoju težinu i krvni tlak kako ne biste propustili preeklampsiju ili njegove najopasnije komplikacije: preeklampsiju i eklampsiju. Zapišite CTG fetusa, slušajte njegovo otkucavanje srca i dajte liječniku dokaz da je sve u redu s djetetom. Zadnji put prolaziti kroz sveobuhvatni laboratorijski pregled i pregled specijalističkih liječnika kako bi organizirali rodiljni dopust.

Što učiniti kod kuće? Gimnastika dišnog sustava, jutarnje vježbe, češće - Kegelova vježba za očuvanje snage mišića perineuma. Seks, ako liječnik ne zabrani. Odaberite majčinsku bolnicu i skupljajte stvari za sebe i dijete u "anksioznoj aktovci" za ključnu hospitalizaciju. Konačno odlučiti hoće li ojačati psihu supružnika, inzistirajući na partnerovom radu. Nemojte gledati filmove i videozapise koji uzrokuju strah i napetost. Pročitajte knjige o odgoju i brigu o djeci, slušajte pacifiranje glazbe. Komunicirati sa svojim voljenim mrvicama, pratiti njegove pokrete, pjevati pjesme i reći priče (glasno!). Upravljajte uređenjem vrtića, odaberite kolica za igračke - kolica za odjeću. Kako se ponašati u trećem tromjesečju - pročitajte ovdje. No, glavna stvar: nemojte zaboraviti na tako veliku količinu slučajeva, spavati nekoliko dodatnih sati, okruženi posebnim jastucima za trudnice. Porođaj nije daleko!

Mislite li da jednom nosite dijete, već znate sve? Otvorimo strašnu tajnu, što je još valjak koji se razlikuje od trudnoće: stranac se svaki put razlikuje...

trudnoća

Čak i žene koje već imaju dijete ili djecu, sljedeća trudnoća može predstavljati puno iznenađenja. Prva trudnoća obično uzrokuje mnoga pitanja, sumnje i tjeskobe.

To je normalni fiziološki proces, tijelo žene po prirodi stvorene za poslanje nošenja djeteta. No, u isto vrijeme, osobitosti trudnoće mogu se značajno razlikovati kod različitih žena, pa čak i druga druga trudnoća može se značajno razlikovati od prvog.

Za buduću majku, kao i njezin suprug, vrlo je važno razumjeti što je normalno u ovoj situaciji i što je alarmantan simptom, kako se ne bi uzalud panici, ali u slučaju stvarne prijetnje na vrijeme tražiti pomoć.

Opće informacije

Različite žene će na različite načine saznati o početku trudnoće. Netko ga planira, veseli se rođenju novog života, pokreće se testom u prvim danima kašnjenja.

Netko ima sumnje povezane s odgođenim menstruacijom, jutarnom mučninom, pojavom neobičnih okusa i drugih znakova, a potvrđuju se na recepciji kod ginekologa.

Ponekad trudnoća ide nezapaženo sve dok ne bude kasno razdoblje, kada počinju pokreta fetusa.

Što prije žena uči o trudnoći i okreće se specijalistima koji će provoditi svoje rukovodeće društvo, to bolje.

To će omogućiti pravovremenu prilagodbu načina života, proći sve važne ispite, eliminirati što je više moguće ili minimizirati postojeće prijetnje.

U nekim slučajevima, anketa otkriva indikacije za prestanak trudnoće, au ranoj fazi efekti takve intervencije bit će najmanje traumatični.

Dakle, svaka žena koja živi seksualno treba znati o znakovima trudnoće.

Ispitivanje krvi iz vena u hormon hCG omogućuje dijagnosticiranje trudnoće 7-10 dana nakon oplodnje, obično se pribjegavaju onima koji čekaju, nemojte čekati taj događaj.

Ako se žena koristi za mjerenje bazalne temperature i održavanje rasporeda, tada se može naučiti o koncepciji podizanjem temperature na 37 i više.

Odgođena menstruacija je najkarakterističnija znak trudnoće, ali može biti uzrokovana i drugim uzrocima.

S prekidima menstrualnog ciklusa zakašnjenja se mogu zanemariti, au rijetkim slučajevima krvarenje se ne zaustavlja kada dođe do trudnoće, ali to je anomalija koja obično ukazuje na prijetnju prekida.

Toksikoza, naročito u obliku jutarnje mučnine, čest je suprug trudnoće, ali ne pate od svih žena.

Bol u mliječnim žlijezdama i bradavicama (može ukazivati ​​na blizinu menstruacije), pigmentaciju bradavica, oslobađanje kolostruma.

Brada bradavica može biti znak PMS-a, normalne trudnoće ili bilo koje patologije, pa taj simptom nije dovoljno informativan.

Rijetko, kada se oplođeno jaje uvodi u maternicu, pojavljuje se takozvano krvarenje implantata, oskudno i kratkotrajno.

Test trudnoće će vam pomoći riješiti mnoge sumnje, postoji mnogo njih. Ako postoje znakovi trudnoće, a rezultat ispitivanja je negativan, to je vrijedno ponavljanja nakon preporučenog vremenskog intervala.

A ako su sumnje potvrđene, možete otići do ginekologa, registrirati se i slijediti sve njegove preporuke.

Optimalno vrijeme za registraciju je 6-12 tjedana, u ranijim razdobljima rutinska inspekcija neće otkriti ništa, a intervencije su nerazumne. Iznimka su složeni slučajevi kada se mjere iz očuvanja trudnoće trebaju uzimati od prvog dana.

Od trenutka registracije i do 20 tjedana mjesečni posjeti ginekologu potrebni su ako trudnoća nastavi normalno.

20-32 tjedna - razdoblje kada trebate proći pregled svaka 2 tjedna. 32-40 tjedana - potrebno je tjedno zapažanje.

Sve promjene u zdravlju, simptomi anksioznosti, razlog su neplaniranog liječenja ginekologu.

Tijekom normalnog tijeka trudnoće, tijekom prvog pregleda pregledavaju se genitalije i žlijezde mliječne žlijezde, visina, težina, veličina zdjelice, mjerenje krvnog tlaka, provođenje vaginalnih pregleda, uzimanja razmaza.

Također, bolesnik je poslan na pregled uskim stručnjacima, analizama i hardverskim istraživanjem.

Razgovarajmo o poteškoćama

Održavanje složene trudnoće ima svoje osobine. U takvim slučajevima potrebno je pažljivije promatranje:

 1. Zakašnjela trudnoća (žena iznad 35 godina) - potrebni su dodatni testovi za kromosomske abnormalnosti, povećava se rizik od pobačaja, a postoji više indikacija za carski rez.

 • Prisutnost kroničnih bolesti bubrega, srca i krvnih žila, drugih neugodnih (ne-reproduktivnih) patologija. Paralelno s promatranjem, ginekolog zahtijeva stalni nadzor stručnjaka relevantnog profila - nefrologa, kardiologa, endokrinologa i drugih. Rizik od abnormalnosti fetusa raste, pa su potrebna dodatna ispitivanja.

 • Uobičajena pobačaja u povijesti. U takvoj situaciji, hospitalizacija i spavanje često se pokazuju od prvog dana trudnoće, sve mjere poduzimaju kako bi se očuvala.

 • Rhesusov sukob - pravovremena dijagnoza, redoviti testovi, potporna terapija su važni.

 • Određivanje trudnoće - potrebna je hospitalizacija, stalni nadzor stručnjaka i donošenje odluke o izvedivosti stimulacije rada.
 • Sljedeći slučajevi također zahtijevaju pozornost stručnjaka:

  Bilo koji neuobičajeni uvjeti, nelagoda trebaju biti prijavljeni liječniku. On će potaknuti najviše benigne metode koje će smanjiti nelagodu i smiriti ako su takve manifestacije u trudnica normalne.

  Analize i ankete

  Tijekom razdoblja trudnoće, žena mora proći mnogo testova, čak i sa svojim normalnim tečajem, a ako postoje bilo kakve komplikacije, njihov se popis širi.

  Ministarstvo zdravstva preporučuje takve preglede:

  1. 5-12 tjedana. Krvni testovi za skupinu i Rh faktor, razinu hemoglobina, biokemijski sastav, zgrušavanje, infekcije; STI swabs, urinalysis.

 • 11-13 tjedana. Preporuča se test krvi za otkrivanje fetalnih malformacija, nadopunjen ultrazvukom, a to su komponente prvog perinatalnog pregleda.

 • 14-20 tjedana. U nekim slučajevima je propisano ponavljanje složenog pregleda, a krv se također testira za analizu u sklopu trostrukog testa Down sindroma.

 • 16 tjedana. Optimalno vrijeme za ponavljanje testova krvi i urina. Posebna se pozornost posvećuje razini hemoglobina i sadržaja proteina u urinu, tijekom tog razdoblja obično se razvija anemija i pijelonefritis. Ako se identificiraju ozbiljne abnormalnosti, propisuje se odgovarajuće liječenje, često s hospitalizacijom, a testovi se provode redovito, dok se indikatori normaliziraju.

 • 25 tjedana Analiza mokraće.

 • 28 tjedana. Ispitivanje krvi i urina.

 • 30 tjedana. Većina analiza izvedenih tijekom postupka registracije se ponavlja, izdaje se mjenjačka kartica.
 • Nadalje, test urina dan je prije svake posjete ginekologu.

  Uz laboratorijske testove, prilikom registracije potrebno je podvrći EKG. Također preporučuje se 3-5 puta tijekom trudnoće podvrgnuti ultrazvuku:

 • 11-12 tjedana: prvi pregled za fetalnu patologiju;

 • 22 tjedna: procjenjuje se fetalna veličina, stanje placente i unutarnji organi;

 • 32 tjedna: Doppler za procjenu funkcije posteljice;

 • 36-38 tjedana: ultrazvuk je indiciran za nisku placentaciju. Identificiraju se veličina i položaj fetusa, procjenjuje se protok krvi, procjenjuje se vrijeme tijeka rada, otkrivaju se indikacije za carski rez.
 • Polazeći od 36 tjedna, na svakom pregledu, provodi se kardiotokografija radi proučavanja srčane aktivnosti fetusa i utjecaja kontrakcija maternice na nju.

  Bolesti i zdravstveni problemi

  Na žalost, tijekom trudnoće žena nije imuna od bolesti. Opterećenje na svim organima raste, što može izazvati pogoršanje postojećih i nastajanje novih bolesti.

  Oni mogu utjecati na različite organe, bolesti reproduktivnog sustava su ispunjene prekidom trudnoće, druge bolesti kompliciraju njegovo putovanje i mogu negativno utjecati na razvoj fetusa.

  Situacija je komplicirana činjenicom da je trudnoća kontraindikacija za korištenje mnogih konvencionalnih lijekova.

  U pozadini oslabljenog imuniteta i hormonalnih promjena mogu se razviti bakterijske bolesti vagine, pune infekcije amnionske tekućine, abnormalnosti fetusa i pobačaja.

  Parazitske bolesti - helminjasija, toksoplazmoza - vrlo su opasne za dijete. Herpes virusi, hepatitis, otkriveni u tijelu trudnice - vrlo ozbiljan problem.

  Mnogi problemi povezani s kršenjem probavnog trakta i ekskretornih sustava - žgaravica, zatvor i proljev.

  Razne prehlade, respiratorne bolesti, od kašlja i rinitisa do sinusitisa, bronhitisa zahtijevaju hitan liječenje pod nadzorom liječnika.

  Tijekom trudnoće opterećenje bubrega raste, postaje osjetljivije na infekcije, jedna od najčešćih bolesti je gestacijski pijelonefritis.

  Često kardiovaskularni sustav pati, postoji tahikardija, povećanje ili smanjenje tlaka, varikozne vene.

  Osnovna znanja o trudnoći, njezini simptomi, vrijeme, karakteristike toka pomoći će ženi da adekvatnije procijeni svoje stanje.

  Ali bez redovitog promatranja ginekologa i ispitivanja uskih stručnjaka tijekom tog razdoblja nije dovoljno, osobito ako postoje komplikacije.