Amoksiclav i planiranje trudnoće

Zasnivanje

Djevojke, sad se razbolim i prihvaćam 3. dan antibiotika, Amoksiclav.

Danas je 5. dan ciklusa. Kad završim s pićem, bit će 9. dan ciklusa.

Planiramo trudnoću s mužem. Iz ovog ciklusa otkazan sam Duphaston.

Čitam puno na internetu, mišljenja se razlikuju.

Što misliš?

Mislimo da se ne okupamo i pokušavamo))

Mobilna aplikacija "Sretna mama" 4.7 Komunikacija u aplikaciji mnogo je praktičnija!

vidio je amoksiklav prije B

Pa, ja sam x-rayed dva puta, danas i petak. Rendgenska slika nije strašna ako B još nije.

Štoviše, ne znate kako će to utjecati na jaje... Liječnici su me savjetovali da se suzdrže.

To je jedna stvar kada je već učinjeno, a drugi kada planirate.

Jasno je da ne mogu čekati, šteta je za izgubiti ciklus... Ali žurba je dobra samo u hvatanju buha)).

Ovo je moje mišljenje i već odlučite)

Popio sam snažne antibiotike (poput Trimedada i Ciprofloksacina), istodobno liječio otitis medije i želučane infekcije nakon mora, bio je kraći od limenke, a potom se pokazalo da B. nije radio 6 tjedana. nama! Ne brinite, sve će biti u redu

Tako mislim tako! Hvala vam!

Mislim da će sve biti u redu)) samo glavna stvar nije da se spustite.

Antibiotik Amoksiclav: razdoblje eliminacije iz tijela

Kada se trudnoća i dojenje, antibiotik Amoxiclav treba uzimati vrlo pažljivo. Antibiotik ubija ne samo parazitske bakterije, već i korisne. Točnije, značajno usporava rast njihovog broja. Nije uzalud da imunomodulatori često propisuju u kombinaciji s njima, što prisiljava imunološki sustav u borbu protiv virusa. Ponekad je to jedini slučaj lijeka za ozbiljnu bolest, ali nisu svi bolesnici tolerantni. To nije samo kod alergijskih reakcija, već iu fiziološkim uvjetima. Pri planiranju trudnoće, tijekom trudnoće fetusa, dojenja i mogućeg začeća, uporaba antibiotika može se propisati samo uz strogu indikaciju.

Nakon koliko Amoxiclav izlučuje

Amoksiklav nije neovisna tvar. Sastoji se od najjednostavnijeg antibiotika - amoksicilina (tvar koja se brzo apsorbira nakon oralne primjene) i klavulanske kiseline. Te dvije komponente dobro međusobno djeluju i rijetko uzrokuju alergijske reakcije. Nakon otprilike 1 sata Amoxiclav doseže maksimalnu koncentraciju u krvi. Koncentracija ne utječe na vrijeme uzimanja Amoksikla, ovisno o uporabi hrane. Za 1 sat Amoxiclav ima vremena da dobro usisava u tkivo, dok se akumuliraju antibakterijske tvari.

U pravilu, Amoksiklav se izlučuje u 10 minuta.

Potpuno uklanjanje lijeka iz tijela događa se nakon 10 minuta s izmetom i urinom. Uglavnom se izlučuju u urinu, jer jetra i bubrezi aktivno apsorbiraju antibiotike. Može biti u zraku. U studijama je utvrđeno da se amoksicilin apsorbira u majčino mlijeko. Amoksiclav ima mnoge oblike oslobađanja, od kojih će jedna biti sigurna samo za vas.

Antibiotici i začeća za muškarce

Mnogi ljudi postavljaju pitanje: "Ako muž pije antibiotike, je li moguće zatrudnjeti?". Svi znaju da antibiotici utječu na spermatogenezu muškaraca. Ne utječe ni na samu drogu, već na nuspojave. Štete spermija počinju na dugom putovanju. Prije svega, antibiotici imaju loš učinak na jetru, nakon čega se autoimuni sustav pogoršava, a nakon toga se pogoršavaju živčani i mišićni prijenosi. Već je rezultat poremećaja formiranja spermih stanica, kao i njihov transport s tekućinom sperme. Stoga, liječnici i muškarci i žene koji planiraju zdravu obitelj u bliskoj budućnosti, trebali bi se suzdržati od uzimanja antibiotika 6 mjeseci. Antibiotici se nakupljaju i nisu brzo uklonjeni iz tijela, u ovom trenutku je potrebno spriječiti trudnoću. Dobijte test za odsutnost infekcije koja je uzrokovala da uzimate ovaj lijek kako biste izbjegli abnormalne sperme ili daljnji razvoj fetusa.

Na primjer:

 • Spermska glava je premalena.
 • Dvije glave sperme.
 • Obložena glava.
 • Dugački srednji dio.

Mogu li piti Amoxiclav tijekom trudnoće

Amoksiklav je dobro istražen, ali teratogeni učinak na fetus još nije u potpunosti identificiran. Međutim, treba uzeti samo onako kako to propisuje liječnik, a samo u posebno teškim slučajevima. U ranoj fazi trudnoće može uzrokovati pobačaj ili abnormalno podjelu stanica. U kasnijim razdobljima može izazvati alergijske reakcije i druge neugodnosti pa liječnici uvijek kažu da je uporaba antibiotskog amoksicilina dopuštena ako potencijalna korist majci nadilazi negativni učinak na fetus. Čak i ako niste imali alergiju amoksicilin prije trudnoće, ali nakon što se pojavi, pogotovo ako postoji Rhesus-konflikt (faktor rhesus krvi majke ne podudara se s Rh faktorom krvi očeve). Bolje je izračunati svaki korak s liječnikom koji vodi vašu trudnoću, prije svega treba testirati osjetljivost virusa na Amoxiclav, tako da se liječenje ne gubi.

Tijekom trudnoće Amoxiclav treba uzimati samo onako kako je propisao liječnik.

Ako ste prije trudnoće cijelo vrijeme uzeli, i on vam je pomogao, a tijekom trudnoće bolje je promijeniti za drugi lijek. Amoksiklav se primjenjuje samo pod nadzorom liječnika u bolnici.

Antibiotici pri koncepciji

U prvim tjednima trudnoće dijete nije povezano s majkom. Dok se stanica jajne stanice oplodi i prenosi u šupljinu maternice, gdje je vezana s gustim jajašcima i pupčanim vrpcom, embrij se hrani. Ako žena uzme antibiotike u ovom trenutku, trebala bi prestati uzimati ih što je prije moguće i prijaviti se u klinici prije nego što je prije moguće. Tijekom upisa trebate napraviti testove koji nisu trudnoća. Muškarci ne mogu čekati 6 mjeseci ako stvarno žele bebu.

Muška sperma može se ažurirati za 2 mjeseca, ali to ne znači da antibiotici neće utjecati na zdravlje djeteta. Dokazano je da antibiotici utječu na koštani sustav i bebu viziju, urinarni sustav.

Prvi trimestar trudnoće je najopasniji, a izbor antibiotika je sveden na minimum, u drugom tromjesečju (najsigurniji), više mogućnosti otvaraju se u izboru lijekova. Uz opasnu bolest (na primjer, upala pluća) - morate odreći radost majčinstva.

Recenzije: Amoksiclav, razdoblje uklanjanja iz tijela (video)

Samo-lijekovi tijekom trudnoće zabranjeni su! Ako želite imati zdravu bebu - potražite druge alternativne tretmane. Uvijek govorite o svojim koracima sa svojim liječnicima i vaš život će biti sretan.

Kada žena može zatrudnjeti nakon uzimanja antibiotika

Svi lijekovi utječu na zdravlje na jedan ili drugi način. Uz glavnu akciju, oni imaju nuspojave. Stoga, liječnicima se ne preporučuje zatrudnjeti nakon antibiotika. Tablete neizbježno utječu na začeće. Stoga, nakon liječenja, potrebno je zaustaviti stanku.

Trebam li se oporaviti od lijekova?

Postoje situacije kada ne možete bez ozbiljnih droga. Ali je li moguće kombinirati uporabu antibiotika i planiranje trudnoće? Uostalom, ti lijekovi su nesigurni. Vilprafen, Amoxiclav, Sumamed i drugi slični lijekovi trebaju se uzimati samo na recept. Nekontrolirano samokrješenje je uvijek neprihvatljivo, ne samo prije trudnoće.

Kako ti lijekovi utječu na žensko tijelo:

 • Povećava opterećenje jetre i gastrointestinalnog trakta.
 • Postoji disbakterija, to jest neravnoteža mikroflore crijeva i reproduktivnih organa. "Korisne" bakterije umiru, a njihovo mjesto zauzima patogeni ili uvjetno patogeni. Za žene najčešća manifestacija dysbiosis je dlaka (kandidijaza).
 • Imunitet se smanjuje;
 • Prihvaćanje bilo kojeg antibiotika (uključujući Amoksiklava) prije začeća nepovoljno utječe na jajnu stanicu. Dakle, buduća djeca mogu patiti.

Ako muž pije droge, to je i ozbiljna zapreka normalnoj koncepciji. Oni negativno utječu na pokretljivost i kvalitetu spermatozoida. Antibiotici prije začeća ozbiljan su faktor rizika.

Koliko dugo treba zamisliti

Važno je razgovarati sa svojim liječnikom o planiranju trudnoće nakon uzimanja antibiotika. Treba uzeti u obzir ono za što ste se liječili, kakve su antibiotike pili prije trudnoće, koliko je vremena prošlo nakon tečaja. Samo pacijent i opstetričar-ginekolog mogu odgovoriti na pitanje koliko je vaše zdravlje pretrpjelo i koliko dugo možete zatrudnjeti.

No, postoje opće preporuke. Liječnici obično preporučuju planiranje trudnoće najmanje tri mjeseca nakon uzimanja antibiotika. Ovo pravilo funkcionira i za muškarce. Tri mjeseca dovoljno je ukloniti antibiotik iz tijela i vratiti sve funkcije. Sve ovo vrijeme morate biti zaštićeni barijernim metodama (npr. Kondomom).

Prvo morate pomoći svom tijelu da se riješi učinaka lijekova. Liječnik će propisati redukcijske lijekove, kao što su vitamini, probiotici, antioksidansi. Glavni cilj ove terapije je obnavljanje imunološkog sustava i mikroflore tijela.

Nakon antibiotika, možete vratiti zdravlje jednostavnim proizvodima. Na primjer, korisno je piti kefir, sir, jogurt. Prirodni antioksidansi, koji je poželjno koristiti prije planiranja trudnoće nakon uzimanja antibiotika: kopar, peršin, orah, lješnjak, šljiva, smokve. Ovaj je izbornik korisno za muškarce i žene. Za tri mjeseca osjećat ćete se potpuno zdravi i puni snage. I možete planirati trudnoću nakon uzimanja tableta.

Zatrudnjela je antibioticima: Je li opasno?

Ako muž pije antibiotike, postoji rizik da će spermatozoidi na pozadini lijekova izgubiti normalnu pokretljivost i postati neispravni. Čak i relativno siguran Amoksiklav može smanjiti količinu i kvalitetu spermatozoida. To znači da se muška plodnost (sposobnost začeća) smanjuje. Čovjek koji je već neko vrijeme uzimao antibiotik vjerojatno neće moći postati otac.

Ali ako je žena još trudna, postoje dva moguća scenarija. Ako su zaražene stanice sudjelovale u začeću, najvjerojatnije će se pobačaj pojaviti u ranom razdoblju. Ako se fetus razvije normalno, dijete ima sve izglede za zdravlje.

Dogodilo se da je žena pila antibiotike i odjednom postala trudna. Ovu dvosmislenu situaciju tražili smo da komentiramo liječnika, ginekologa i ginekologa sa 20 godina iskustva Alexei Suvorov:

"Uzimanje jakih i toksičnih lijekova s ​​antibakterijskim učinkom u prvim tjednima trudnoće značajan je čimbenik rizika za embrij", rekao je liječnik. - Antibiotik može uzrokovati embrion ili teratogeni učinak. U prvom slučaju, doći će do propuštenog pobačaja i ranijeg spontanog pobačaja, u drugoj - gruboj kongenitalnoj abnormalnosti u fetusu. "

Stručnjaci kažu da je najopasnije vrijeme:

 • razdoblje implantacije (5-7 dana nakon oplodnje);
 • razdoblje placentacije i organogeneze (3-12 tjedana trudnoće).

Ako ste pili antibiotike u drugim vremenskim razmacima, postoji dobra šansa da fetus nije ozlijeđen.

Uzimanje antibiotika (čak i ako je ovlašteno Amoxiclav) tijekom začeća i nakon što može uzrokovati smrt embrija ili stvaranje bruto razvojnih abnormalnosti u fetusu. Stoga, ako biste mogli imati koncepciju, a iznenada ste postali bolesni, trebate odabrati, zajedno sa svojim liječnikom, alternativne metode liječenja koje neće utjecati na fetus. Na primjer, liječnik vam može dopustiti da uzmete određene biljne lijekove. Ako se prije ovulacije javljaju zdravstveni problemi, počnite se zaštititi. Prvo, trebate se oporaviti i tek onda planirati trudnoću.

Ako žena postane trudna za vrijeme uzimanja antibiotika, hitno treba savjetovati se s liječnikom. To ne znači da će žena biti poslana da prekine trudnoću. No, potreban je pregled.

Lijekovi tijekom trudnoće

Što je kraće razdoblje trudnoće, to je veći rizik od štetnih učinaka na zametak. Od 13-14 tjedana moguće je koristiti antibakterijska sredstva, ali prema strogim indikacijama i korištenjem najsigurnijih lijekova (Amoxiclav, Vilprafen). Za čak 12 tjedana antibiotici se ponekad propisuju, ali samo kao posljednje sredstvo kada postoji ozbiljan rizik za život i zdravlje trudnice. U svakom trenutku strogo je zabranjeno uzimati sljedeće lijekove:

 • tetraciklin;
 • gentamicina;
 • kloramfenikol;
 • Streptomicin.

Ukratko, možemo reći da antibiotici i planiranje trudnoće nisu vrlo kompatibilne stvari. Lijekovi mogu izazvati prisilno pobačaj. Planirajte trudnoću tri mjeseca nakon liječenja. Ako se koncepcija djeteta i antibiotika podudaraju, posjetite liječnika, recite nam o tome kada i koje droge ste pili, u kojoj količini i iz kojeg razloga. Najvjerojatnije će vas opstetričar-ginekolog smiriti. No, posebno će se pažljivo pratiti razvoj fetusa tijekom trudnoće.

Amoxiclav® - kada se može koristiti antibiotik tijekom trudnoće?

Iz očitih razloga najbolje je izbjegavati uzimanje antibiotika tijekom trudnoće. U novije vrijeme, ova skupina lijekova općenito je zabranjena, a korištena je u izuzetnim slučajevima. Međutim, s razvojem farmakologije, sada su na tržištu došle do prilično sigurnih sredstava. A među njima, ne samo kao dobar izbor za liječenje tijekom trudnoće je antibiotik Amoxiclav®.

Što je on?

Prije nego donosite određenu odluku o ovom lijeku, neka se riješi onoga što jest. Dakle, u uputama o Amoxiclavu rečeno je da govorimo o polusintetičkom antibiotiku. Stoga, prodire kroz placentarnu zaštitu, tj. Može biti opasno za dijete. Odavde također zaključujemo da nije važno u koje vrijeme je potrebno uzimati lijek.

Sastoji se od amoksicilina i klavulanske kiseline. Spada u široki spektar antibiotika, pa se često propisuje za različite zarazne bolesti, kao i upalu. Kombinacija dviju glavnih komponenti prepoznata je kao optimalna, jer kiselina štiti glavni aktivni sastojak od uništenja, čime se uvelike povećava učinkovitost.

Koliko je to sigurno?

Informacije da oba sastojka lijeka prodiru u posteljicu, ne smije se brinuti samo o trudnici. Osim toga, većina ljudi se sjeća brojnih upozorenja liječnika o antibioticima. Stoga ne čudi da se pacijenti često pitaju: može li se Amoxiclav® uopće uzimati tijekom trudnoće? Je li naštetiti djetetu?

Ako je liječnik propisao lijek nakon što su testovi poduzeti, ako postoji svaki razlog za pretpostavku da imate bakterijsku infekciju, onda je to lijek ne samo moguć, nego ga morate popiti. Ili intravenozne injekcije, ovisno o situaciji, ali najčešće se lijek još uvijek propisuje u obliku tableta.

Učinak amoksiklava na fetus tijekom trudnoće

Možemo reći da je rad na testiranju lijeka za trudnice bio jedinstven. Dakle, pregledi Amoxiclav® tijekom trudnoće dali su čak i oni koji su nosili dijete za prvo tromjesečje u vrijeme prijema, a vrlo je teško dobiti takav materijal.

Što se tiče sigurnosti, pažljivo je proučavan učinak Amoxiclav® na fetus tijekom trudnoće. Štoviše, studije su provedene kako u SAD-u tako iu Izraelu. Stvorene su posebne fokusne skupine, pažljivo razmotrene su stanje bolesnika, učinkovitost samog lijeka, način na koji su djeca rođena.

Možemo reći da je rad gotovo jedinstven. Dakle, pregledi Amoxiclav® tijekom trudnoće dali su čak i oni koji su nosili dijete za prvo tromjesečje u vrijeme prijema, a vrlo je teško dobiti takav materijal. Stoga možemo sa sigurnošću reći: nije zabilježen teratogeni učinak.

Liječnici također savjetuju da se uzmu u obzir negativni učinci koji mogu biti ako majka odbija uzeti takav lijek. Ne govorimo samo o zdravlju same žene, već io djetetu. Ako pokrenete infekciju, prije ili kasnije bit će u fetusu. I ovdje su mogući različiti načini razvijanja situacije, ali među njima postoji vrlo malo pozitivnih.

Kada pišu?

Potrebno je baviti se indikacijama za Amoxiclav® tijekom trudnoće, međutim, oni su detaljno opisani u uputama.

 • infektivne lezije gornjeg i donjeg dišnog trakta;
 • bolesti ENT organa (uključujući različite tipove otitis, sinusitis);
 • u slučaju patologije urogenitalnog sustava, genitalnih organa, ako bakterije djeluju kao glavni uzročnik;
 • infekcije bilijarnog trakta;
 • infekcije kože;
 • infekcije mekog i vezivnog tkiva kostiju;
 • Često se propisuje lijek za poraz zuba.

Tako, kao što možete vidjeti, uzimanje Amoxiclav® tijekom trudnoće nije neuobičajeno, jer ovaj antibiotik pomaže kod različitih patologija. Kao što je omogućilo prikupljanje toliko podataka o njemu.

Kako uzeti?

Lijek se prodaje u 3 oblika doziranja: tablete, suspenzije za oralnu primjenu i otopinu za intravenoznu infuziju. Izravno, doziranje Amoxiclav® tijekom trudnoće odabrano je ovisno o točnom obliku dane medicine. Najčešće je pilula. Uzimaju se 1 tableta od 625 mg 2 puta dnevno s razlikom od 12 sati ili 3 puta dnevno od 375 mg.

Međutim, imajte na umu da 2 manje tablete ne zamjenjuju jednu veću. Činjenica je da količina klavulanske kiseline ostaje posvuda posvuda. A vi, primate lijek s povećanim brojem kapsula, rizik da prekoračete najveće dopuštene vrijednosti dnevne stope ove tvari.

Potrebno je uzimati tablete tijekom unosa hrane za najbolju apsorpciju lijeka. Tijekom liječenja liječnici snažno savjetuju povećanje ukupne količine potrošene tekućine. To će smanjiti šanse nuspojava.

Što se tiče suspenzije, treba ga pripremiti neposredno prije uzimanja. Sigurno je, čak se može dati i mala djeca, ali ovdje je potrebno strogo slijediti dozu koja je u ovom slučaju propisana od strane liječnika. Zbog velike količine gnjavaže - nije najčešća opcija.

Konačno, intravenozno Amoxiclav® tijekom trudnoće propisano je vrlo rijetko, u teškim situacijama kada je rizik za majku prevelik. Ponekad liječnici odlučuju o tome u slučaju kada će samo hitno poduzeti mjere pomoći da se izbjegne infekcija fetusa. Primjena se strogo odvija u bolnici. Intravenska tekućina se ne može koristiti za umetanje u mišiće.

O kontraindicijama i mjerama opreza

Unatoč činjenici da je Amoxiclav® smatrao prilično blago i sparing lijek, postoje i određene indikacije za to. To je standardna pojedinačna netrpeljivost, infektivna mononukleoza, limfocitna leukemija, abnormalna funkcija jetre u prošlosti zbog upotrebe preparata penicilina.

Uz oprez treba se koristiti za kršenja bubrega, jetre, s ozbiljnim problemima s gastrointestinalnim traktom. Liječnici posebnu pozornost posvećuju istovremenoj upotrebi ovog lijeka i antikoagulanata.

Nuspojave

U dijelu gastrointestinalnog trakta često se javlja proljev, a povraćanje i mučnina mogu se pojaviti. Uklonjen je ako premjestite lijek prije jela. Alergije su vrlo rijetke, kao i promjene u krvi i limfnom sustavu. Postoji mali rizik od glavobolje, vrtoglavice. Koža ponekad reagira s osipa i svrbeža, ponekad i kandidijazom.

predozirati

Predoziranje može uzrokovati konvulzije, mučninu, povraćanje, ozbiljnije kršenje gastrointestinalnog trakta. Rizik od alergija se povećava, a vjerojatnost drugih nuspojava također raste. Zato se doza mora pratiti što je moguće bliže.

U različitim fazama trudnoće

Kao što znate, tijelo buduće majke može drugačije reagirati na droge - ovisno o tome koliko je vremena prošlo od začeća. I stupanj prijetnje fetusu također se mijenja. Ali odnos između vremena i posljedica nije uvijek.

Amoksiklav za začeće

Moj muž je propisan tijekom antioksidansa Amoksiclav nakon operacije (u stomatologiji).

Koliko dugo trebam čekati nakon polaganja tečaja kako bi počela zatrudnjeti dijete? Pri koncepciji, načina prijama ovog antibiotika nekako utječe?

Tražimo autore!

Znaš li kako napisati zanimljive tekstove i razumjeti temu web mjesta?

Dobro došli! Nema ništa strašno da muž prolazi liječenje amoksiklom, jer čak i trudnice su propisane od strane liječnika, ove pilule nisu otkrivene, nema negativnog učinka!

Svaki antibiotik ima neku vrstu negativnog učinka. Ali ako vaš muž pije pilule, tada je vjerojatnost štetnog djelovanja na nerođeno dijete minimalna. Ne mislim da su antibiotici nekako opasni na genetskoj razini.
Amoksiklav se eliminira iz tijela u roku od nekoliko dana (pola vremena od jednog i pol sata do dana), pa nakon mjesec i pol dana nakon završetka uzimanja pilula, možete sigurno začeti dijete.

Dobar dan, u stvari, nije potpuno poznato kako upotreba antibiotika utječe na koncept djeteta kod muškaraca. U većini slučajeva oni ne daju nikakve negativne radnje. Ali opet, nemojte riskirati zrake, pričekajte dok muž ne završi piti pilule, a zatim se uključi u začeće.

Stručnjaci kažu da nakon uzimanja antibiotika koncepcija treba planirati najkasnije u roku od 3 mjeseca. To je zbog činjenice da antibiotici ulaze u krvotok i nepovoljno utječu na stanje muških i ženskih zametnih stanica. Oni također imaju tendenciju da se akumuliraju u tijelu i kako bi se tijelo potpuno očisti, to traje neko vrijeme.

Bok Najbolje vrijeme za planiranje začeća nakon tijeka antibiotika je 3 mjeseca. Ovaj put je neophodan kako bi se oslobodila sva kemija koja se nakupila u tijelu.

Nije poznato što će se odraziti, netko uopće nema posljedice, netko ima frustrirajuću trudnoću, netko ima fetalne malformacije različitih stupnjeva od gubitka sluha do cerebralne paralize. Bolje je pričekati najmanje mjesec dana, ali liječnici savjetuju 2 mjeseca. Iako je amoksiklav odobren za uporabu u trudnica u 2. i 3. tromjesečju, nije precizno proučavano kako to utječe na koncepciju i prvi trimestar.

Mogu li uzeti Amoksiklav tijekom trudnoće?

U razdoblju porođaja, buduća majka je bolje odbiti uzimati bilo koji lijek kako bi zaštitio fetus od negativnog utjecaja. Nažalost, svaka žena ne može biti zdrava 9 mjeseci. Hormonalne promjene u tijelu trudne žene doprinose smanjenju imuniteta, pa se često mora nositi s zaraznim bolestima. Folk lijekovi nisu uvijek učinkoviti u borbi protiv njih, a liječnik je prisiljen propisati lijekove, uključujući antibiotike. U ovom slučaju, postoji prirodna anksioznost majke, hoće li lijek naštetiti njezinu djetetu? Je li potrebno uzeti antibiotik, a ako se pojavi potreba, koji lijek bi bio bolji? Tijekom tog razdoblja, liječnici preferiraju relativno sigurne lijekove koji su podvrgnuti kliničkim ispitivanjima. Zbog toga se Amoxiclav u trudnoći često propisuje za liječenje bakterijskih infekcija.

Koliko je siguran amoksiklav tijekom trudnoće?

Razmotrite je li ovaj lijek bezopasan za trudnice.

U ranim fazama

Mogu li koristiti Amoxiclav tijekom trudnoće, osobito u prvih 3 mjeseca? Da, rezultati kliničkih studija potvrđuju mogućnost liječenja Amoxiclavom u ranoj trudnoći. Naravno, u prvom tromjesečju, kada su položeni svi organi i sustavi fetusa, poželjno je izbjegavati uporabu bilo kojeg lijeka.

Alat se propisuje kada uporaba sigurnijih lijekova ne donosi terapeutski učinak. Prilikom propisivanja antibiotika odvaja se potreba, korist njegove upotrebe za majku i ozljeda koja može uzrokovati fetus.

Amoksiklav tijekom trudnoće treba propisati liječnik. Proizvođač tvrdi da su istraživanja provedena u prvih 12 tjedana trudnoće potvrdila sigurnost lijeka za fetus. Ali trebate znati da njegove komponente, posebice amoksicilin, prodiru u placentarnu barijeru. Mišljenja o njemu i njegovoj sposobnosti da utječu na intrauterini razvoj djeteta među liječnicima su nejasna. Stoga, Amoxiclav u ranoj trudnoći može se koristiti samo ako se strogo pridržava doze i slijediti preporuke liječnika koji posjećuju. Preporučljivo je ne koristiti lijek prvih 5-7 tjedana nakon začeća.

Po kasnim uvjetima

U kasnijim razdobljima smanjuju se ograničenja na unos droga kod žena. Unatoč činjenici da je sigurnost Amoxicla u 2 i 3 trimestrima trudnoće dokazana, može se koristiti samo pod uvjetom liječničkog nadzora i pridržavanja uputa, ne prekoračujući propisanu dozu i strogo slijedi preporuke liječnika.

Proizvođač je provela brojne kliničke studije, čiji rezultati pokazuju da je lijek općenito bezopasan za fetus, a rizik od nuspojava je sveden na minimum. Međutim, ne smijemo zaboraviti da je pitanje sigurnosti antibiotika Amoxiclav tijekom trudnoće proučavalo samo zainteresirana strana, ali nije bilo pouzdano istraživanje nezavisne osobe. Stoga, u kasnijim fazama trudnoće, samo liječnik odlučuje hoće li koristiti dozu lijeka.

Pripravak sadrži amoksicilin i klavulansku kiselinu. Općenito, trudnice dobro podnose komponente alata. Prema rezultatima kliničkih ispitivanja, oba sastojka ne utječu nepovoljno na fetus. Ali nemojte zaboraviti da prodiru u placentarnu barijeru. S tim u vezi, imenovanje lijeka je opravdano samo u nazočnosti ozbiljne bolesti u trudnici.

Održava se vjerojatnost nuspojava koje je sposoban amoksicilin, ali klavulanska kiselina smanjuje rizik od razvoja drozdova ili crijevnih problema. Amoksiklav tijekom trudnoće može uzrokovati efekte poput povraćanja, slabo varenje, glavobolje.

Ako se pojave nuspojave lijeka, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom, koji će odlučiti o daljnjem liječenju ili odbijanju lijeka. Ovaj antibiotik je nesiguran, bez obzira na trajanje trudnoće kod žena koje su alergične na penicilin, smanjenu funkciju jetre, limfocitnu leukemiju, mononukleozu.

Upozorenja, upute i doza tijekom trudnoće

Upozorenja o upotrebi Amoksikla u razdoblju nošenja djeteta mogu biti:

 • upalni procesi dišnog sustava;
 • ENT bolesti;
 • infekcije ženskog reproduktivnog sustava;
 • bolesti bubrega i mjehura;
 • zaraznih procesa u kostima i zglobovima;
 • upala u gastroenterologiji, na primjer, kronični kolecistitis.

Lijek je propisan za liječenje takvih bolesti kao što su:

Načelo djelovanja Amoksikla je uništavanje bakterijske stanične membrane koja uzrokuje smrt mikroorganizama. Kao rezultat toga, upala se eliminira i pacijent oporavi. Amoksiklav utječe na stafilokoke, streptokoke, gonokoke, Klebsiella, E. coli i druge mikrobe.

Lijek je dostupan u obliku tableta, suspenzija, praška za injekcije. U razdoblju trudnoće ovaj lijek je češće propisan u obliku tableta. Prema uputama za uporabu Amoksiklava tijekom trudnoće, prosječno trajanje terapije je 5-7 dana, maksimalno - do 14 dana.

Dozu lijeka određuje liječnik individualno, ovisno o dijagnozi i obilježjima pacijentovog tijela. Obično davati prednost lijeku Amoxiclav 625 tijekom trudnoće. Propisan je dva puta dnevno. U nekim slučajevima nanesite Amoxiclav 1000. Dnevna doza lijeka ne smije prijeći 1,2 grama.

Kako bi se smanjila pojava nuspojava lijeka, preporuča se uzimanje hrane i povećanje količine tekućine dnevno. Doziranje Amoxiclav lijeka tijekom trudnoće zahtijeva pažljivu pozornost. Nemoguće je zamijeniti jednu pilulu u velikom doziranju s nekoliko s manjim, jer sadrže različite sadržaje klavulanske kiseline, a kada se zamijeni, moguće je uzeti višak.

Tijekom trudnoće Amoxiclav Quiktab se koristi u obliku suspenzije dobivene od otapanja tablete u pola čaše vode. No, dopušteno je piti pilulu, bez otapanja, s velikom količinom vode.

Bez obzira na informacije koje uputstvo sadrži, antibiotik Amoksiklav tijekom trudnoće bit će učinkovit i siguran samo u doziranju koju odabere liječnik na pojedinačnoj osnovi.

Što je opasno lijek za trudnicu?

Općenito, Amoxiclav je siguran za trudnicu. Ali, kao i svaki drugi lijek, može izazvati nuspojave. To se rijetko događa.

U nekim slučajevima antibiotik može uzrokovati:

 • proljev;
 • glavobolja i vrtoglavica;
 • povraćanje;
 • trbušni grčevi;
 • mučnina;
 • nervoza i anksioznost;
 • edem;
 • poremećaja krvi.

Ako se nuspojava lijeka i dalje manifestira, potrebno je o tome obavijestiti liječnika. Amoksiklav je slabo kompatibilan s drugim lijekovima, pa ako trudnica poduzme druge lijekove, obavijestite svog liječnika.

Lijek je opasno za vrijeme trudnoće kod žena koje pate od bolesti bubrega i jetre.

Također je zabranjeno koristiti Amoxiclav u bolesnika koji imaju:

 • individualna netolerancija na komponente;
 • alergijske reakcije na penicilinsku skupinu antibiotika;
 • limfocitna leukemija;
 • infektivna mononukleoza.

Uz oprez, propisajte antibiotik tijekom trudnoće za žene koje su sklone alergijama.

Amoksiklav je moderan, učinkovit antibiotik širokog spektra koji pomaže u borbi s upalnim procesom tijekom trudnoće. Lijek je odobren za uporabu u razdoblju dojenja, jer ne utječe negativno na intrauterini razvoj fetusa. Ali učinak njegovih sastavnica nije potpuno razumljiv.

Osim toga, u tako kritičnom razdoblju, korištenje bilo kojeg lijeka, čak i bezopasne, treba na najmanju moguću mjeru svesti na najmanju moguću mjeru. S tim u vezi, lijek se može koristiti samo onako kako je propisao liječnik, strogo se pridržavajući preporučene doze i slušajući reakciju vašeg tijela.

Budući da Amoxiclav može uzrokovati ozbiljne nuspojave, možete shvatiti buduće majčinske sumnje o tome hoćete li uzeti lijek ili ne, čak i ako je to već propisao liječnik. U ovom slučaju, nema sumnje. Ako je liječnik propisao taj antibiotik, to znači da se druga sredstva neće nositi s patologijom koja se pojavila. I infekcije koje su se pojavile u trudnoći trebale bi se odmah liječiti i ne zanemariti simptome bolesti.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Je li moguće piti Amoksiklav u različitim fazama trudnoće, što kažu upute za uporabu?

Nositi dijete je odgovoran i težak zadatak za ženu. Trudnoća ne samo da mijenja raspoloženje, preferencije okusa, životni stil i navike, već i prisiljava se da se ograniči na mnoge načine kako ne bi štetio fetusu. To se odnosi na hranu, piće, sport, lijekove.

Svaka trudnica zna da je trudna, bolje je da ne uzimate većinu lijekova. Ali tijekom tog razdoblja, zbog hormonalnih promjena, tijelo je oslabljeno i osjetljivije na zarazne bolesti. Folk lijekovi se ne mogu uvijek nositi, a liječenje nije bez lijekova. Važno je znati koji su lijekovi dopušteni za trudnice.

Opis lijeka

Jedan od antibakterijskih lijekova, koji je dodijeljen ženama u položaju zbog svoje nježne akcije i širokog raspona, je Amoksiklav. Sastav Amoksiklave sadrži dvije aktivne tvari koje dobro apsorbiraju probavni organi i brzo prodiru u krvotok:

 1. Amoksicilin. To je polusintetski antibiotik. Odgovorno je za uništavanje stafilokoka, streptokoka, Listeria, Helicobacter pylori, hemofiličnog i pertusisa, Gonococcus, Pasteurella i mnogih drugih patogenih mikroorganizama.
 2. Klavulanska kiselina. Zahvaljujući njoj, lijek ima visoku učinkovitost. On blokira enzime β-laktamaze koccalnih bakterija koje uništavaju antibiotik. U bilo kojoj proizvedenoj dozi lijeka (250 ili 1000 mg), njegova količina ostaje nepromijenjena - 125 ml.

Danas se dvije tvrtke bave proizvodnjom Amoxiclav: LEK iz Slovenije i Austrije Sandoz. Dostupno u obliku:

 • tablete;
 • tablete koje imaju brzu topljivost;
 • prašak za proizvodnju suspenzija;
 • injekcijski prah;
 • dječja suspenzija.

Uzima li Amoxiclav tijekom trudnoće?

Mnogi, osobito oni koji su pili antibakterijske lijekove i iskusne nuspojave, oprezni su takvom načinu liječenja, unatoč brzini i učinkovitosti. Često ljudi pokušavaju što je manje moguće da se pribjegnu antibioticima, a još više trudni, koji brinu ne samo o sebi nego i brinu o zdravlju djeteta.

Prema uputama, Amoxiclav se može poduzeti tijekom trudnoće, jer ne dovodi do poremećaja u razvoju fetusa i ne izaziva patologiju. Međutim, ne smijemo zaboraviti na moguće nuspojave i kontraindikacije koje mogu nepovoljno utjecati na zdravlje majke i utjecati na dijete.

Iz tog razloga, unatoč sigurnosti lijeka, ne biste trebali odmah početi uzimati lijek. Preporučljivo je da se posavjetujte sa svojim liječnikom kako biste saznali omjer koristi i štete od korištenja. Ako se uspijete nositi s bolešću bez antibiotika, bolje je da ga ne pijete. Također biste trebali uzeti u obzir razdoblje na kojem je žena locirana. Ovisno o tome, rizik od nuspojava od uzimanja antibakterijskih lijekova.

U ranim fazama

Većina trudnica misle o tome je li dopušteno uzimati Amoksiklav tijekom trudnoće u početnoj fazi, točnije u prvom tromjesečju. U ovom trenutku fetus postavlja sve unutarnje organe i sustave. Ovo je najvažniji stupanj, a najmanje negativan učinak može dovesti do ozbiljnih posljedica sa zdravljem djeteta, stoga se preporučuje isključivanje lijekova za ovo razdoblje.

Trebali biste znati da aktivne komponente lijeka prodiru kroz placentarnu barijeru i mogu imati dvosmislen utjecaj na razvoj fetusa. U takvoj situaciji potrebno je strogo nadzirati dozu antibiotika i sve preporuke liječnika za upotrebu. Obično liječnici propisuju Amoksiklav 625 tijekom rane trudnoće. U malim dozama, rizik od komplikacija je minimiziran.

Tijekom istraživanja u Americi, neke žene u prvom tromjesečju trudnoće, nakon uzimanja antibiotika, zabilježile su komplikacije kod novorođenčadi. Najčešći problem bio je nekrotizni enterokolitis. Također, iz mogućih posljedica uzimanja Amoksikla u trudnica, opažena je ruptura fetalne membrane. Zbog toga se buduće majke treba vagati i smatrati da se približavaju njihovu liječenju.

Kasni uvjeti

Što se tiče drugog trimestra trudnoće, ovaj put smatra se najpovoljnijim i sigurnijim za liječenje, uključujući i za antibakterijsku terapiju. Formiranje fetusa u ovoj fazi je već dovršeno pa stoga postojeće komponente droga ne predstavljaju ozbiljnu opasnost, iako je rizik od određenih komplikacija još uvijek prisutan.

Mnogi liječnici, kao i proizvodne tvrtke, inzistiraju na tome da je u posljednjim fazama rođenja, Amoxiclav siguran i ne šteti bebi. Međutim, ne smijemo zaboraviti da je unos bilo kojeg antibakterijskog lijeka povezan s nuspojavama u trudnica:

 • probavne smetnje;
 • gag reflex;
 • proljev;
 • reprodukcija štetnih mikroorganizama u gastrointestinalnom traktu;
 • povećani rizik od alergijske reakcije;
 • nervnih poremećaja, nesanice ili napadaja;
 • smanjenje razine hemoglobina u krvi, što je dovelo do razvoja anemije;
 • nefritis - problem mokraćnog sustava;
 • glavobolja.

Sve ove manifestacije mogu uvelike komplicirati trudnoću, što već u posljednje vrijeme postaje teškim iskušenjima za ženu. Prihvaćanje antibiotika može poboljšati ove manifestacije, ako već postoje ili uzrokuju njihovo pogoršanje. Iz tog razloga, uvijek je poželjno korištenje antibakterijskog lijeka u liječenju i dogovaranje s liječnikom.

Indikacije za uporabu u trudnica

Unatoč sigurnosti antibakterijskog lijeka Amoxiclav, vrijedi pribjeći svojoj pomoći samo u slučajevima kada trudnica ne može izliječiti bolest bez njega.

Indikacije za primjenu ovog antibiotika uključuju različite bolesti bakterijskog porijekla i upalne procese:

 • Dišni sustav. Amoksiklav će pomoći u liječenju akutnog oblika frontalnog sinusitisa ili sinusitisa, koji su uzrokovani bakterijama, upalom pluća, bronhitisa, tonsilitisom, laringitisom i drugim bolestima gornjeg dišnog trakta.
 • Seksualni i reproduktivni sustavi. Lijek je učinkovit za infekcije različitih vrsta, kao što su gonoreja, gardnerella, chancroid. Međutim, nije prikladan za liječenje klamidije ili mikoplazmoze.
 • Probavni sustav. Liječnik propisuje antibiotik za upalu u trbušnoj šupljini, na primjer, u slučaju razvoja kolecistitisa u kroničnom obliku.
 • Urogenitalni sustav. Cistitis, pielonefritis i druge bolesti mokraćnog mjehura tretiraju se s antibioticima.
 • Sustav kostiju. Razvoj upalnog procesa u zglobovima i kostima, kao što je osteomijelitis, spriječit će Amoksiklav.
 • Bolesti bubrega.

Upute za uporabu s dozama

Izračun doze lijeka izvodi liječnik pojedinačno za svaki pojedini slučaj, ovisno o čimbenicima kao što su:

 • težina simptoma;
 • težina bolesti;
 • uvjeti trudnoće;
 • mogućnosti žena.

Obično su doze i režimi amoksicla gotovo isti kao kod običnih pacijenata. Standardna shema se reducira na primanje 1 tablete 2 ili 3 puta dnevno uz tijek od najmanje 5 do 7 dana.

Pri propisivanju lijeka sa smanjenom koncentracijom aktivne tvari (500 mg) dopuštamo korištenje treće tablete dnevno. To jest, morate piti antibiotik u intervalima od 8 sati. Da bi se smanjio mogući negativni učinak antibiotika, tablete treba uzimati bez žvakanja, pijenje puno vode.

Kontraindikacije i moguće nuspojave

U slučaju bilo kakvih neugodnih simptoma ili razvoja bolesti tijekom trudnoće, nije potrebno hitno započeti tijek terapije antibioticima. Važno je shvatiti da je to ekstremna mjera, a odluku u korist uzimanja antibiotika treba učiniti isključivo od strane liječnika. Međutim, postoje situacije kada to nije opcija zbog prisutnosti očitih kontraindikacija za trudnicu. Među njima su:

 • prisutnost alergijske reakcije na antibakterijska sredstva iz penicilinske skupine;
 • limfocitna leukemija;
 • infektivna mononukleoza;
 • asfiksija;
 • žutica i druge patologije jetre uzrokovane uzimanjem amoksicilina;
 • individualna preosjetljivost na aktivne sastojke u sastavu lijeka.

Pored nedvosmislenih kontraindikacija o upotrebi Amoksikla, kada je njegovo prijem strogo zabranjen, postoje situacije u kojima je dozvoljeno dati, ali s velikom pažnjom i pod nadzorom liječnika. Nekoliko takvih ne-strogih kontraindikacija uključuju:

 • bronhijalna astma;
 • teške alergije, ne nužno u području penicilina;
 • smanjena funkcija bubrega.

Ako ne slijedite sve preporuke, doze i propise liječnika, simptomi se mogu pojaviti na ženi koja je u poziciji kao posljedica uzimanja ovog antibakterijskog lijeka:

 • konvulzije;
 • gubitak svijesti;
 • anafilaktički šok;
 • vrtoglavica;
 • glavobolja;
 • osip na koži;
 • eritema;
 • kolitis;
 • proljev;
 • gag refleks i mučnina;
 • kandidijaza i druge neugodne patologije.

Analozi amoksikla tijekom trudnoće

Zbog kontraindikacija ili drugih razloga, liječenje Amoxiclavom možda neće biti dostupno. U tom slučaju, morate znati kakvi postoje slični antibakterijski agensi koji se mogu zamijeniti. Među mogućim analozima su antibiotici koji imaju sličan učinak, ali se razlikuju po sastavu, obliku oslobađanja i rasponu cijena:

 • Augmentin (preporučujemo da pročitate: kako primijeniti Augmentin za djecu?). Lijek je engleske proizvodnje. Ima isti sastav. Oslobađanje oblika: tablete ili prah za suspenziju.
 • Flemoksin Solutab. Proizvodna tvrtka iz Nizozemske. Ne sadrži klavulansku kiselinu, što ga čini manje učinkovite. Dostupno u tabletama. To je mnogo jeftinije.
 • Klavamitin i Rapiklav. Indijska sredstva. Prva opcija je potpuni analog u sastavu, djelovanju i kontraindikaciji Amoxiclavu i Augmentinu.
 • Sumamed. Proizvedeno u Izraelu. Jedan od lijekova, različit u sastavu. Glavni aktivni sastojak je azitromicin. Uz tablete i prah, također je dostupan u obliku kapsula.
 • Arlet i Emoklav. Predstavnici ruskog proizvođača.

Unatoč takvom velikom izboru sličnih lijekova, ne biste trebali donijeti odluku o samom promjenom antibiotika. Takva se pitanja trebaju riješiti isključivo u ordinaciji.

pitanja

Pitanje: Planiranje trudnoće i uzimanje antibiotika?

Dobar dan! Bio sam dijagnosticiran epidermalnom stafilokokusom 10 u 5, 9. dana ciklusa sam pio amoksiklav 5 dana za 2 tablete 375 mg, 6 dana za mikozikozu 1 tablicu 150 mg svaki, 6 dana. Sada pijem normoflorin D.
Sada moram imati ovulaciju. Mogu li planirati trudnoću u ovom ciklusu, mogu li lijekovi uzeti u ovom ciklusu utjecati na jajnu stanicu?

Bilo koji lijek može imati negativan učinak na podjelu stanica, osobito to vrijedi za antibakterijske lijekove. U razdoblju kada uzimate lijekove, ne preporučuje se planirati trudnoću. Nakon završetka tijeka liječenja, poželjno je uzdržati se od trudnoće još mjesec ili dva. Više o planiranju trudnoće možete saznati iz tematskog odjeljka naše web stranice: Planiranje trudnoće. Možete saznati više o učincima antibiotika, indikacija, kontraindikacija na njihovu upotrebu i nuspojave iz odjeljka: Antibiotici

Moj lijek završio je 13. dana ciklusa, a ovulacija treba biti tjedan dana, antibiotik bi trebao već izaći iz tijela, opis amoksikla kaže da se može uzimati tijekom trudnoće. tj pri planiranju je još uvijek opasan i djeluje na podjelu stanica?

Prema uputama, Amoxiclav se ne preporučuje tijekom trudnoće. Ako dođe do začeća nakon završetka unosa lijeka, rizik od negativnog utjecaja je praktički odsutan. Prilikom planiranja trudnoće preporuča se suzdržati od začeća u ciklusu kada je liječenje provedeno, kao i sa sljedećim menstruacijskim ciklusom. U svakom slučaju, obavijestite svog liječnika o onim lijekovima koje ste uzeli prije začeća. Više o Amoxiclavu možete saznati iz tematskog odjeljka naše stranice: Amoxiclav

Bazalna temperatura od A do Z

Dragi prijatelji! Da, ovo je oglašavanje, vrti se tako!

Antibiotici (amoksiklav) i planiranje trudnoće. Koliko košta odgoditi?

Djevojke će dobiti odgovore, možda više neće se okrenuti gdje.. Situacija je takva da planiramo trudnoću i moj muž je imao problema s spermogramom, pije puno pilula i tretira se. Sredinom kolovoza potrebno je ponovno izgraditi. Jutros ujutro, uho mojega muža popeo se, otišlo u bolnicu, tamo su uklonili upaljenu čašicu i propisali antibiotike - amoksiklav, uzeti 2 puta dnevno. Može li djevojke planirati ovog mjeseca (ovulacija će biti oko 10 brojeva) ili planira samo u sljedećem ciklusu? Hoće li antibiotici utjecati na sjeme? Idemo liječniku samo u ponedjeljak.

Pročitajte komentare 9:

Amoksiklav je pio 28 tjedana. Liječnik je rekao da dijete ne utječe. što se tiče učinka na nepostojeće dijete, nije zamišljeno, ne znam
Što govori ginekolog?

Pa, ili orrolog

Bead, možemo kontaktirati andrologist samo u ponedjeljak.

Ja sam amoxiclav vidio kada je hranjenje u prvom mjesecu, (bilo je upala bubrega) je dopušteno, oni su rekli da ništa neće utjecati

Općenito, sperma se ažurira za 72 dana, tj. oni spermi koji "rastu" na antibiotiku trebaju biti oplodeni u samo 72 dana. Ali još je bolje razgovarati s liječnikom. Općenito, kad sam planirao B, i izbjegla bilateralna bilateralna upala jajnika (morala sam piti antibiotike), tada su 2 ciklusa bila zaštićena, iako sam pio antibiotike, koje čak i trudne žene propisuju. Odlučili smo da se može tolerirati 2 mjeseca i to nije ništa u usporedbi s rizikom za zdravlje djeteta. (Općenito, liječnici bi trebali uzeti 3 ciklusa kako bi se zaštitili pri uzimanju ozbiljnih antibiotika).

[email protected], nazvana androlistu, rekla je da taj antibiotik neće utjecati ni na koji način,

Pio sam amoksiklav nakon porođaja, dijete na GW. Ali zabilježite - može prouzročiti prljavštinu, čitati upute. Sretno s vašim planiranjem.

Amoksiklav je skupina penicilina, masai je lagana, chtoli grupa svih. Nema utjecaja na spermu, to je dopušteno tijekom trudnoće.

Amoksiklav u ranoj trudnoći

"Amoksiklav" tijekom trudnoće: u kojim slučajevima i u kojem trenutku se lijek može koristiti

Larisa Wheaten 20.06.2017

Tijekom trudnoće, žensko tijelo posebno je ranjivo na učinke raznih štetnih čimbenika, od kojih svaki može negativno utjecati na razvoj fetusa. To se posebno odnosi na uzimanje lijekova, osobito antibiotika. Međutim, postoje situacije kada su vitalne, au ovom slučaju morate odabrati prihvatljiv lijek. Na primjer, "Amoksiklav" tijekom trudnoće može se koristiti u nekim slučajevima, ali ne uvijek.

Glavne aktivne komponente Amoksiklave (Amoksiklav) su amoksicilin i klavulanska kiselina. Njihov sadržaj ovisi o doziranju i vrsti lijekova.

Što se događa s "amoksiclavom"

U tabletama postoje sljedeće vrste alata:

 • tablete koje sadrže 0,25 g amoksicilina i 0,125 g klavulanske kiseline;
 • tablete 0,5 g amoksicilina i 0,125 g klavulanske kiseline;
 • tablete 0,875 g amoksicilina i 0,125 g klavulanske kiseline.

Vrlo prikladan oblik lijeka su tablete topljive u vodi Amoxiclav Quiktab. One sadrže 0,5 ili 0,875 g amoksicilin trihidrata. Za pripravu lijeka, dovoljno je da se takva tablica otopi u vodi na sobnoj temperaturi. Dobiveni napitak ima ugodnu aromu tropskog voća i slatkog okusa.

Postoje i drugi oblici puštanja "Amoksiklava":

 • prašak za suspenziju;
 • antibiotska bočica za injekcije.

Kako to lijek

Amoksicilinski antibiotik može blokirati sintezu proteinskih molekula na površini bakterijskog zida. Time se smanjuje snaga stanične stijenke mikroorganizama, što potom dovodi do uništenja i smrti bakterija.

Amoksicilin uništava mnoge klica. Tretira infekcije:

 • ENT organi;
 • dišni put;
 • urinarni sustav.

Popis mikroorganizama osjetljivih na ovaj antibiotik je vrlo opsežan:

 • stafilokoki;
 • streptokoki;
 • enterokoka;
 • Listeria;
 • hemofilus bacil;
 • Helicobacter;
 • gonococci;
 • klostridije;
 • Klebsiella;
 • Proteus;
 • salmonela.

Međutim, većina bakterija može proizvesti poseban enzim, beta-laktamazu, koji razgrađuje amoksicilin. To može dovesti do neuspjeha terapije antibioticima. Inaktivacija ovog enzima pomaže klavulanskoj kiselini koja se kombinira u jednoj tableti s antibiotikom. Dakle, amoksicilin ima slobodan terapeutski učinak.

Kako uzeti i što se događa

Uzmite tablete "Amoxiclav" oralno, tj. Kroz usta. U gastrointestinalnom traktu (GIT), njegovi aktivni sastojci se brzo apsorbiraju, a gotovo 70% njih ulazi u krv. Aktivne tvari se nakupljaju u gotovo svim tkivima ljudskog tijela:

"Amoksiklav" dobro prodire u:

 • trbušni organi;
 • mala zdjelica;
 • svjetlosti;
 • u urinu;
 • pleuralna tekućina;
 • bronhijalna sekrecija;
 • žuči.

Međutim, lijek ne može utjecati na strukture središnjeg živčanog sustava u odsustvu upale u njima.

Amoksicilin je eliminiran uglavnom kroz mokraćni sustav, pri čemu je većina ostala nepromijenjena. Stoga je naročito učinkovita kod bolesti bubrega i urinarnog sustava. Istodobno se klavulanska kiselina izlučuje i kroz bubrege i kroz crijeva. Djelomično se transformira u tijelu, a dio se prikazuje u nepromijenjenom obliku.

Za trudnice, važno je da Amoxiclav prodire dobro kroz placentarnu barijeru i stoga se može nakupiti u tkivu fetusa. U 2 i 3 trimestrima trudnoće nalazi se u amnionskoj tekućini. Također, tragovi aktivnih sastojaka lijeka nalaze se u majčinom mlijeku, to treba uzeti u obzir kod žena koje dojče.

Je li moguće "Amoxiclav" tijekom trudnoće

Prema službenim uputama za uporabu, lijek je odobren za uporabu u trudnica. Međutim, upotreba "Amoksiklave" mora biti strogo opravdana, uzimajući u obzir:

 • priroda bolesti;
 • ozbiljnost infektivne upale;
 • rizik mogućih komplikacija;
 • prisutnost istovremene kronične patologije.

Što se tiče učinka aktivnih komponenti lijeka na fetus u razvoju, provedeno je istraživanje na životinjama. Kao rezultat toga, nisu otkriveni štetni učinci na fetus.

Utjecaj na fetus: podaci o kliničkim ispitivanjima

Kliničke studije o učincima Amoksiklave na tijek trudnoće provedene su u Izraelu. U ovom eksperimentu uspoređene su dvije skupine pacijenata s gestacijskim razdobljem do 12 tjedana. Imali su različite indikacije za uporabu antibiotika: bolesti dišnog sustava, urinarnog sustava, zubnih i ENT patologija.

Jedna skupina bolesnika propisana je "amoksiklav", drugi amoksicilin. Prema opažanjima izraelskih stručnjaka, postotak komplikacija u obje skupine nije prekoračio onaj kod zdravih trudnica. Stoga je zaključeno da nakon uporabe Amoksiklave tijekom trudnoće nije bilo negativnih posljedica.

Međutim, treba imati na umu da je uporaba bilo kojeg lijeka u prvom tromjesečju trudnoće nepoželjna. U ovom trenutku postoji aktivna formacija organa i tkiva nerođenog djeteta. Stoga je prije početka drugog tromjesečja teško potpuno ukloniti rizik od negativnog učinka lijeka na fetus.

Kada je potrebno sredstvo

Upozorenja za uporabu lijeka su infektivno-upalne bolesti. Najčešće se koristi u sljedećim patologijama:

 • bolesti respiratornog sustava - bronhitis, laringitis, upala pluća, bronhopneumonija;
 • patologije ENT organa - otitis, sinusitis, upalu grla, faryngotoncilitis;
 • infekcije bubrega i urinarnog trakta - pielitis, pielonefritis, cistitis;
 • upalne bolesti usne šupljine - stomatološka patologija;
 • lezija vanjske kože - traume, rane, ugrize;
 • rijetke bakterijske infekcije - lezije mišića i vezivnog tkiva;
 • upalna patologija zdjeličnih organa - bolesti maternice, rektuma.

Banalne akutne respiratorne virusne infekcije ili prisutnost bakterija u urinu nisu indikacije za antibiotike. Na pitanje je li moguće da trudnice piju Amoksiclav, medicinski stručnjaci preporučuju da se pridržavaju načela: "kada je njegova svrha neophodna kako bi se uklonili uvjeti koji ugrožavaju zdravlje žena". Međutim, nemoguće je odbiti uzimati Amoxiclav tablete tijekom trudnoće, ako je to bio liječnički recept. Uostalom, zarazni proces može imati negativan utjecaj na majku i nerođeno dijete.

Trudnice se strogo zabranjuju sami uzimati antibakterijske lijekove, budući da čak i najsigurniji mogu imati negativan učinak na rastuće tijelo nerođenog djeteta.

Kako piti antibiotik

Proizvođač Amoksiklava preporučuje uzimanje tableta na početku obroka. U ovom trenutku se javlja najbolja apsorpcija aktivnih aktivnih tvari, pa se u skladu s tim uočava njihova maksimalna učinkovitost. Pilula se proguta cijelo, zabranjeno je žvakati ili zadržati u ustima dugo vremena. Potrebno je piti lijek s dovoljno vode.

Topljive tablete "Amoksiklav Kviktab" prije nanošenja trebate baciti pola čaše hladne kipuće vode i čekati do potpunog otapanja. Rezultat piće za piće u malim gutljajima. Također možete držati lijek u ustima dok se potpuno ne otopite.

Preporučene doze

Doza Amoksikla tijekom trudnoće ovisi o prirodi upalnog procesa, njegovoj lokalizaciji, ozbiljnosti simptoma bolesti. Ovisno o obliku otpuštanja i sadržaju aktivnih komponenti dnevne doze, varira. Primjer je prikazan u tablici.

Tablica - dnevna doza lijeka, ovisno o farmaceutskom obliku i težini bolesti

Farmaceutski oblik "Amoksiklave"

Blaga do umjerena infekcija

- urtikarija;
- oticanje grkljana;
- anafilaktički šok

Osim toga, bolesnici s sporom zgrušavanja krvi. Stoga, indikatori zgrušavanja u liječenju ovog antibiotika moraju se promatrati u dinamici. To je osobito važno to učiniti u kasnoj trudnoći i prije porođaja.

U pravilu, većina tih nuspojava je reverzibilna, ali neki od njih zahtijevaju specijaliziranu medicinsku njegu. Negativni učinak "Amoksiklave" na jetru i organe gastrointestinalnog trakta može se pojačati kada se koristi u kombinaciji s drugim lijekovima.

Koji bolesnici "Amoksiklav" nisu prikladni

Postoji nekoliko kontraindikacija za uzimanje Amoxiclav. Nije preporučljivo za pacijente s povijesti alergijskih reakcija na ampicilin i druge beta-laktamske antibiotike.

Također je zabranjeno uzimati ovaj lijek za abnormalno funkcioniranje jetre ili funkciju bubrega. Za kontraindikacije su još uvijek poremećaji krvi.

Stjecanje i zamjena

Možete kupiti Amoxiclav tablete u bilo kojem lancu ljekarne, kako biste je stekli, ne morate imati liječnički recept. Međutim, trudnica treba kupiti lijek samo ako je propisana.

Trošak tableta "Amoksiklav" ovisi o dozi aktivne tvari, marži. U prosjeku, njihova cijena varira od 370 do 400 rubalja. "Amoxiclav Quiktab" košta malo skuplje - od 390 do 430 rubalja (podaci su od lipnja 2017).

U apoteku, ljekarnik može ponuditi i druge analoga originalnog lijeka. Najbolja zamjena bit će sljedeća:

Ovi pripravci sadrže aktivne tvari slične Amoxiclavu. Međutim, unatoč činjenici da imaju slične indikacije za Amoksiklav, bolje je konzultirati liječnika prije zamjene.

"Amoksiklav" - visoko kvalitetni i učinkovit lijek koji vam omogućuje da uklonite upalni proces u većini tkiva ljudskog tijela. Danas je prepoznat kao jedan od najsigurnijih lijekova za trudnice i djecu. Čak je prihvatljivo koristiti Amoksiklav u ranoj trudnoći. Međutim, moraju postojati jasni pokazatelji za njegovu upotrebu. Tijekom lijeka treba strogo slijediti shemu i ni u kojem slučaju ne prelaziti dozu. To će izbjeći brojne nepoželjne nuspojave, spasiti zdravlje žene i njezinog nerođenog djeteta.

Uzima li Amoxiclav sigurnu tijekom trudnoće?

Zarazne bolesti uzrokovane patogenim bakterijama liječene su antibioticima. Izbor antibakterijskih sredstava za liječenje budućih majki komplicira činjenica da su mnogi lijekovi kontraindicirani zbog negativnog utjecaja na fetus. Ali postoje i relativno sigurna sredstva. Dakle, Amoxiclav tijekom trudnoće je lijek prvog izbora.

Mnoge trudnice se boje ako liječnik propisuje antibiotike i čak ih odbija uzeti. Međutim, žene se moraju sjetiti da je infekcija za bebu mnogo opasnija od onih lijekova propisanih trudnicama.

A posljedice odbijanja liječenja bit će vrlo ozbiljne. Za infekcije bakterijske prirode najčešće se propisuju antibakterijski agensi, a antibiotik Amoksiklav je jedan od najsigurnijih lijekova tijekom trudnoće.

Opći opis

Lijek je složen, učinkovito uništava širok raspon bakterija. Sastoji se od dvije glavne komponente:

 • Amoksicilin - baktericidno sredstvo;
 • klavulanska kiselina - tvar koja pojačava djelovanje glavne tvari.

Lijek je učinkovit protiv većine gram-negativnih i gram-pozitivnih bakterija koje uzrokuju upalne bolesti donjih i gornjih dišnih puteva, urinarnog sustava, kože.

Lijek je dostupan u sljedećim oblicima:

 • pilule - najčešće su propisane;
 • prašak za oralnu primjenu (razrijeđen s vodom);
 • prašak za pripravu otopina za injekciju.

Je li štetno za trudnice?

Amoksiklav tijekom trudnoće je lijek prvog izbora, budući da je jedan od rijetkih antibiotika čija je sigurnost za fetus potvrđena eksperimentalno.

Savjet! Aktivna tvar sredstva ima sposobnost prodiranja u placentarnu barijeru, ali ne utječe nepovoljno na fetus.

Rani datumi

Uputa izravno upućuje na to da trudnoća nije kontraindikacija za uzimanje Amoksiklava. Štoviše, ovaj alat može se uzeti čak iu prvom tromjesečju. No, većina drugih antibiotika je zabranjena za uporabu u ranoj fazi.

Naravno, ovaj lijek nije bezopasan, preporuča se uzimati ga u prvom tromjesečju, ako je korist za majku bitno veća od mogućih negativnih posljedica fetusa. To jest, moguće je uzeti antibiotik ako postoje ozbiljne indikacije.

Savjet! Unatoč relativnoj sigurnosti, mnogi liječnici vjeruju da nije nužno propisati antibiotik prije 6-7 tjedana.

Drugo i treće tromjesečje

U kasnijim razdobljima, ograničenja na izbor lijekova su manje strogi. Ali ako je potrebno, liječenje bakterijskih infekcija, većina liječnika to propisuje Amoksiclav.

Indikacije i upute

Amoksiklav se propisuje za bakterijske infekcije koje utječu na:

 • respiratorni organi;
 • urinarni sustav;
 • kosti i zglobovi;
 • žučni mjehur i jetra.

Doziranje lijeka propisuje se pojedinačno, ovisno o težini simptoma, vrsti bolesti, trajanju trudnoće i općem stanju pacijenta. Lijek je dostupan u nekoliko inačica, različitog od sadržaja aktivne tvari, kako slijedi:

 • Amoksicilin u jednoj dozi može biti 250, 500 ili 875 mg;
 • 125 mg klavulanske kiseline u bilo kojem obliku.

Savjet! Doziranje se mora održavati točno. Ako se Amoxiclav 1000 ispusti, treba izabrati ovu posebnu inačicu preparata koja sadrži 875 mg aktivnog sastojka i 125 mg njegovog pojačivača. Ako pijete umjesto preporučene Amoxiclav 1000 dvije tablete Amoxiclav 625, tijelo će dobiti istu količinu amoksicilina, ali dobit ćete 2 puta više klavulanske kiseline nego što je potrebno.

Za bolju apsorpciju lijeka i smanjenje vjerojatnosti pojave nuspojava, tabletu možete otopiti u pola čaše vode. Piti pripremljeno rješenje je potrebno prije jela.

Nuspojave

Nuspojave se nerijetko pojavljuju, u pravilu se lijek dobro podnosi. Najčešće nuspojave su probavni poremećaji. Može doći do proljeva, grčenja, žgaravice.

Dakle, Amoxiclav tijekom trudnoće može se uzeti u prisustvu strogih indikacija. S bakterijskim infekcijama, agent je propisan za bilo koje vrijeme. Ali ne smijemo zaboraviti da je to antibiotik, strogo je zabranjena upotreba ovog alata za samoobradu.

Poput ovog članka? Podijelite s prijateljima:

Vi svibanj također biti zainteresirani.

Uzimanje amoksiklava tijekom trudnoće

Tijekom trudnoće žena je osobito pozorna na njeno zdravlje, jer ovisi o stanju fetusa i dobrobiti novorođenčeta. Liječenje lijekom tijekom tog razdoblja percipira se kao tabu, ali to nije sasvim razumno. U nedostatku odgovarajuće antibiotske terapije, umjesto prednosti, pojavit će se samo komplikacije kod majke i djeteta. Je li moguće koristiti popularni antibiotik Amoxiclav tijekom trudnoće ili je bolje zamijeniti?

farmakokinetika

Kao dio amoksikla, dva aktivna sastojka: amoksicilin i klavulanska kiselina. Antibiotik penicilinske skupine brzo se apsorbira u tijelu, ima širok spektar djelovanja i brzo se izlučuje iz tijela. Klavulanska kiselina provodi funkciju blokiranja zaštitnih mehanizama bakterija, što omogućuje učinkovitije borbu protiv zarazne bolesti.

Kombinacija ne najjači antibiotik s klavulanskom kiselinom može povećati njegovu učinkovitost. U tom slučaju, štetni učinak na tijelo je minimalan, podložan režimu preporučene od strane liječnika.

Važno je! Zaštita gastrointestinalnog trakta je neophodna za uzimanje lijeka nakon obroka, au svakom slučaju ne na praznom želucu.

Otpustite obrazac

Amoksiklav je dostupan u različitim oblicima za jednostavnu upotrebu:

 • filmom obložene tablete 250 mg, 500 mg, 875 mg;
 • prašak za suspenziju 125 mg, 250 mg, 400 mg;
 • ampule za pripremanje otopine intramuskularne primjene 500 mg, 1000 mg;
 • tablete topljive u vodi 500 mg, 1000 mg.

U trudnoći, amoksiklav se primjenjuje u obliku tableta. Suspenzije se daju djeci, za točnu minimalnu dozu. Intramuskularna primjena je moguća s gastrointestinalnim problemima i slabom učinkovitosti oralne primjene.

Važno je! Doza lijeka za trudnicu ovisi o težini pacijenta i ozbiljnosti bolesti, koja se izračunava pojedinačno za svaki slučaj.

Upozorenja za uporabu

Amoksiklav je odobren za uporabu tijekom cijelog razdoblja trudnoće. U najranijim razdobljima, kada placenta još uvijek nije formirana, nema utjecaja na fetus. U drugom i trećem tromjesečju lijek ulazi u sustav fetalnog krvotoka, ali nema nikakvih štetnih utjecaja na njegov razvoj.

Za siguran utjecaj na fetus trudnice, lijek propisan je minimalnim potrebnim dozama. Stoga, kako bi se učinkovito borili protiv bolesti, vrlo je važno promatrati vrijeme uzimanja lijekova: ako se ne primaju kasno, patogeni mikrobi se mogu prilagoditi - lijek će postati neučinkovit za njih.

Amoksiklav se propisuje za infektivne bolesti gornjeg dišnog trakta, crijevnog trakta, urogenitalnog sustava. U virusnim bolestima lijek nije učinkovit.

Važno je! Neovisni izbor lijeka nije dopušten. Samo liječnik može utvrditi uzrok bolesti i propisati potrebni tretman.

kontraindikacije

Kontraindikacije uporabe amoksiclave su:

 • prisutnost bolesti jetre i bubrega;
 • penicilinska alergija;
 • mononukleoza.

Razdoblje trudnoće i dojenja nisu kontraindikacije za uzimanje lijeka.

Amoksiklav se ne može kombinirati sa sljedećim lijekovima:

 • antikoagulansi;
 • alopurinolom;
 • metotreksat;
 • rifampicin;
 • tetraciklin;
 • sulfonamidi.

Važno je! S postojećim poremećajima gastrointestinalnog trakta, uzimanje Amoxiclav treba kombinirati s uzimanjem bakterija mliječne kiseline ili drugih lijekova koji vraćaju crijevnu mikroflora.

Nuspojave

Uz svu sigurnost lijeka, ne možemo isključiti mogućnost nuspojava. Oni mogu biti povezani s individualnom netolerancijom na komponente lijeka, obilježja slabog organizma ili predoziranja.

Sljedeće poteškoće trebale bi upozoriti trudnicu: mučninu i povraćanje, vrtoglavicu, grčeve, grčeve, nesanicu, alergijsku reakciju, intestinalnu uzrujanost, gnoj.

S pojavom ovih znakova, uzimanje lijeka treba prekinuti i odmah se posavjetovati s liječnikom. Teško je za zaraženo oslabljeno tijelo da se bori protiv bolesti, prekidi liječenja jedu samo bolest.

Nesvjesno se javlja pojava ozbiljnih nuspojava. To uključuje: angioedem, anafilaktički šok, alergijski vaskulitis, hemolitičku anemiju.

Važno je! Pojava nuspojava može biti znak slabosti tijela. Trudnice se ne bi trebale iscrpsti prehranom i tjelesnom aktivnošću inspiriranom modernom modom. Sve bi trebalo biti umjereno.

Potporna terapija

U liječenju antibiotika trudnica bi trebala podupirati tijelo vitaminima i lijekovima za gastrointestinalni trakt. Vitaminski antimikrobni biljni pripravci odabrani su na preporuku vodećeg ginekologa, obično brusnica, obojenih i ružičastih kukova.

Pripreme koje podupiru crijevnu mikrofloru nemaju utjecaja na fetus, samo poboljšavaju dobrobit trudne žene. Uzimanje amoksiklava tijekom trudnoće mora biti popraćeno primanjem takvih lijekova.

Tijekom trudnoće, intimna zona mikroflora ima povećanu osjetljivost. Antibiotik može uzrokovati drozd. Za profilaksu se trebaju koristiti vaginalni supozitoriji s bakterijama mliječne kiseline, što će spriječiti nastanak neravnoteže u ravnoteži.

Važno je! Tijelo trudne žene je osjetljivije i oslabljeno, stoga bi uzimanje antibiotika trebalo kombinirati sa suportivnom terapijom.

Pripravci analogni sa istim aktivnim sastojcima: augmentin, klavocin, moksiklav. Razlikuju samo proizvođači.

Važno je! Samo liječnik može propisati analogni lijek, samo-lijek za trudnice strogo je zabranjen.

ENT liječnici, ginekolozi, liječnici opće prakse i pedijatri primjećuju visoku učinkovitost i relativnu sigurnost pripravka amoksikla. Naročito brzo lijek se nosi s bolestima koji se nalaze u ranim fazama. Što više zanemaruje bolest, to su komplikacije veće i trajanje liječenja. Ako dođe do bilo kakvih neugodnosti, morate obavijestiti liječnika, ne nadajući se da će sve sami otići. Tijekom trudnoće morate biti posebno pažljivi na svoje tijelo.

Pacijenti koji su propisani amoksiklav, zabilježite njegovu učinkovitost u skladu s preporukama liječnika. Zbog nepažnje i prekinutog liječenja, liječenje se mora ponovno početi, s jačim antibioticima.

Postoje recenzije u kojima je liječnik preporučio zamućivanje nuspojava lijeka s antihistaminom. Podložno preporukama liječenja uspješno je završeno. Ako se ne promatra: pacijent se okrenuo drugom liječniku koji je propisao još jedan lijek. Uvijek postoji nekoliko načina liječenja, ali bolje je da se ne razbolite.

Važno je! Svaki organizam je individualan. Liječenje se odvija ovisno o osobnom imunitetu i stavovima. Pozitivan stav olakšava rješavanje bolesti.

zaključak

Amoksiklav u trudnoći široko se i učinkovito koristi za liječenje zaraznih bolesti. Ako se promatra režim, liječenje je brzo i bez komplikacija. Kršenje režima može dovesti do neučinkovitosti lijeka ili predoziranja s nuspojavama.