Trudnoća nakon histeroskopije endometrijski polip

Liječenje

Pažljivo planiranje trudnoće, žena se može suočiti s različitim problemima koje nikada prije nije sumnjala.

Uostalom, priprema za trudnoću mora se podvrgnuti temeljitom pregledu, da prođe sva ispitivanja, ali nakon svega toga nije uvijek moguće zamisliti bebu.

Tada morate ići na ponovno ispitivanje kako biste otkrili probleme, zbog čega se ne pojavljuje trudnoća.

Već u prvoj fazi istraživanja mogu se identificirati sasvim različiti razlozi. Na primjer, tijekom prve pretrage mogu se otkriti razni upalni procesi, spolno prenosive infekcije i još mnogo toga u žena.

U pravilu, gotovo se sve liječi, tako da nakon terapije možete započeti proces začeća.

Ali ako se dugo očekivana trudnoća ne pojavi, morate potražiti pomoć liječnika. A onda se mogu pojaviti potpuno neočekivane bolesti i razlozi zbog kojih žena ne može zatrudnjeti.

Može biti sve: od individualne nespojivosti s partnerom do hormonalnih promjena u tijelu. Vrlo često endometrijski polip je uzrok neplodnosti.

Što je to?

Endometrija je unutarnji sloj maternice. Endometrijski polip takav je rast na sluznici maternice, najčešće na jednom mjestu, ali ima i višestrukih formacija.

Možete ih pronaći kada ih pregleda liječnik, ako je polip tako velik da se prostire izvan maternice. Ali takav zanemareni oblik je rijedak, stoga je prilično teško dijagnosticirati i otkriti bolest na rutinskom pregledu.

Histerosonografija je da se sterilna fiziološka otopina ubrizgava u šupljinu maternice kroz poseban kateter. To vam omogućuje da jasno vidite polip, ako jest.

No, budući da se ovaj pregled provodi samo ako se sumnja na bolest endometrija, tada se na prvom pregledu, kada žena pregleda, planira trudnoću, ona se ne može otkriti.

Budući da endometrijski polip rijetko daje bilo kakve abnormalnosti, bolesna žena ne može se žaliti.

Ponekad, samo nakon višestrukih neuspjelih pokušaja koncepcije, nakon dugo vremena, kada odete na liječnika za neplodnost ili za druge sumnjive bolesti maternice, naznačena je histeriografija.

U nedostatku posjeta liječniku, žena dugo može ostati u mraku o prisutnosti bolesti. Ponekad postoje slučajevi kada se polip apsorbira, a žena nikad ne otkrije da ima endometrijski polip.

Endometrijski polip nije tretiran hormonskom terapijom. Možete se riješiti toga na jedini način - potpuno uklanjanje s nogom.

To se može učiniti kopanjem maternice. Mnoge se žene boji ovog postupka i brinu se da nakon toga neće moći zatrudnjeti. Pokušajmo to shvatiti.

Budući da je endometrijski polip rasipanje tkiva bilo gdje u maternici, upravo zbog toga često se ne događa trudnoća. Uostalom, plod je pričvršćen na endometrit, a za to sloj mora biti zdrava i glatka.

Ako se u prisutnosti polipa u maternici ipak pojavi trudnoća, moguća su rana i kasna pobačaja. Stoga, čak i kod IVF-a, polip se najprije uklanja.

Uklanjanje polipa najbolje je izvršiti pod kontrolom histeroskopije. Ako curetege maternice, bez provođenja ove studije, "slijepo", postoji mnogo rizika.

Histeroskopija vam omogućuje da odredite točnu lokaciju polipa i uklonite ga nogu. A zatim se uklonjena izraslina šalje za histološki pregled, koji određuje ne samo vrstu polipa nego i promjene u njemu. Zatim je propisana terapija.

Uglavnom, ovo su hormonska droga, koja se odabiru pojedinačno.

Ovdje ćete saznati možete li piti mesim tijekom trudnoće?

Razlozi za obrazovanje

Nitko ne može nazvati nedvosmisleni uzrok ove bolesti. No smatra se da je najveća uloga u pojavljivanju formacija oštećenje endometrija maternice, na primjer tijekom pobačaja.

Naravno, elementarna upala endometrija je moguća, ali često abortusi su uzrok bolesti najčešće.

Mogu li zatrudnjeti nakon uklanjanja polipa?

Nakon uklanjanja polipa, naravno, trudnoća se ne javlja odmah. Tijekom liječenja hormonskim lijekovima nakon operacije, trudnoća je jednostavno nemoguća.

U tom razdoblju žena se nalazi u ambulanti, stalno se testira i odlazi na ultrazvuk. Liječnici pažljivo prate kako nema ponovnog pojavljivanja - ponovno oblikovanje polipa, zbog čega je propisana hormonska terapija.

Nakon ukidanja hormonskih lijekova, trudnoća počinje za samo mjesec ili dva. Smatra se da je uklanjanje polipa najbolji način rješavanja pitanja neplodnosti u pozadini bolesti. Kao što pokazuje praksa, ova metoda zapravo funkcionira.

Budući da je polip endometrija u našem vremenu prilično uobičajena bolest, onda će sigurno biti prijatelji koji su ga susreli i možda su se već oporavili. Možete ih zamoliti za osobno mišljenje.

Curetage maternice danas nije strašna operacija i praktički ne nosi nikakve komplikacije. Pogotovo ako je to jedini tretman.

Ako je želja za zatrudnjenjem velika, onda biste trebali ostaviti sve sumnje i učiniti kako to savjetuje liječnik.

Kada mogu početi planirati trudnoću nakon histeroskopije

Histeroskopija - pregled maternice pomoću posebnog alata koji vam omogućuje i provođenje niz medicinskih postupaka. Ovaj postupak ima mnoge prednosti u odnosu na konvencionalne struganje i laparoskopiju. Histeroskopija se izvodi u slučaju patologije maternice, uključujući one koje mogu utjecati na koncepciju - polipi, adhezije itd. Što je posebno, je li moguće zatrudnjeti nakon postupka i kada?

Pročitajte u ovom članku.

Bit postupka histeroskopija

Suvremena histeroskopija je nešto drugačija od onih tehnika i alata koji su korišteni prije 5 do 10 godina. Nova oprema ima fleksibilnu i tanku strukturu, sve slike su obojene i prikazane na računalnom monitoru, moguće je istodobno ukloniti (cauterization) patoloških žarišta i drugih malih operacija.

Glavni instrument, histeroskop, je cijev s optičkim sustavom koji povećava otprilike 20 puta. To je ovaj koji se nalazi u šupljini maternice, a zatim se kroz njega vode vodiči, na primjer, da se biopsija ili resekcija (uklanjanje) određenog područja.

Preporučujemo da pročitate članak o planiranju trudnoće nakon curetegea. Iz nje ćete saznati o uzrocima kirurškog zahvata, posljedicama i komplikacijama curettegea, mogućnosti začeća.

I ovdje više o ranijim znakovima trudnoće.

Napredovanje histeroskopije

Žena se nalazi na ginekološkoj stolici, kao što se obično događa tijekom pregleda. U većini slučajeva koristi se opća intravenozna anestezija - uvođenje u krvotok tvari koja djeluje kao sedativa i anestetika. Kao rezultat toga, žena zaspati, ne osjeća nikakve neugodne osjećaje, ali dolazi u život nakon što je sve učinjeno. Takva anestezija je sigurna i najučinkovitija u ovom slučaju.

Nakon toga počinje postupak histeroskopije. Uz pomoć vaginalnih zrcala cerviks je fiksiran i instrument je umetnut. Ako je potrebno, cervikalni kanal se proširuje posebnim uređajima. Histeroskop postepeno odlazi iz cervikalnog kanala u šupljinu, a sve se zidove pregledava za otkrivanje patoloških žarišta.

Ako je potrebno, kroz kondukter propušta se resektoskop za uklanjanje polipa, particija i čak malih submukoznih čvorova. Istodobno, provodi se cauterizacija patoloških područja.

Često, nakon histeroskopije, izvodi se odvojena dijagnostička curetaža, koja se ne razlikuje od uobičajenog. Jedina prednost je u tome što liječnik zna na kojem zidu postoji patologija i koliko intenzitet obavlja manipulaciju. Materijal je poslan za histološki pregled.

Problemi riješeni histeroskopijom

Pomoću ove tehnologije možete riješiti mnoga pitanja vezana uz neplodnost, hormonalne poremećaje i druge.

Uklanjanje podmuklih mioma

Mliječne fibroze male veličine (do 3-4 cm u prosjeku) smještene u submukoznom sloju mogu se ukloniti histeroskopom. To omogućuje ženi bez ozbiljne kirurške intervencije da se riješi problema neplodnosti, teške menstruacije, itd.

Uklanjanje intrauterine sinne

Često, adhezije u maternici, koje nastaju nakon pobačaja, upalnih bolesti i iz drugih razloga, u budućnosti donose velike probleme ženi: bol tijekom menstruacije, neplodnost i mnoge druge.

Ispravljanje abnormalnosti maternice

Katkada djevojka ne sumnja da joj genitalije imaju abnormalan razvoj, na primjer, intrauterini septum. Ova patologija može uzrokovati neplodnost, pobačaj, bolnu i tešku menstruaciju i druge.

Izvođenje histeroskopije možete ukloniti ove anomalije bez pribjegavanja ozbiljnim kirurškim zahvatima, naime kirurgija abdomena koja otvara maternicu. To značajno smanjuje vrijeme rehabilitacije, smanjuje gubitak krvi, bol.

Rješenje problema endometrijske patologije

Bolesti kao što su endometrijska hiperplazija (atipični, jednostavni i drugi), polipi su također najbolje izloženi histeroskopiji. Prednosti ove metode, u usporedbi s uobičajenim struganjem, su sljedeće:

 • Histeroskopija vam omogućuje da vizualno procijenite gdje se točno nalazi patološka formacija, koliko ih, itd.
 • "Korijen" polipa uklanja se namjerom, što omogućuje da se minimizira vjerojatnost recidiva patologije.
 • Moguće je istodobno uklanjati čvorove, identificirati endometrijske žarišta i cauterizirati ih, pregledati usta jajovoda (važnih za neplodnost) itd.

Pogledajte videozapis o postupku histeroskopije:

Uklanjanje IUD ili njegovih ostataka

Ako se ne primjenjuju pravila za uporabu intrauterinog uređaja (nepoštivanje uvjeta, upalnih procesa itd.) Ili nepravilne instalacije, može doći do problema s njegovim uklanjanjem. Također, mornarica može pomaknuti i donijeti bol i nelagodu ženi. Optimalno rješenje u tim slučajevima je histeroskopija.

Tijekom postupka možete odrediti uzrok promjene položaja kontracepcije, izbrisati ili ispraviti lokaciju. Druge metode to ne dopuštaju.

Otkrivanje postpartum patologije

Histeroskopija se provodi nakon isporuke tijekom 6 do 15 dana, kada postoji sumnja na djelomičnu ili potpunu povezanost posteljice. Izvođenjem ove manipulacije može se izbjeći krvarenje po život opasno i uklanjanje maternice u mladoj djevojci.

Odredite uzroke krvarenja

Za mnoge opskurne krvarenje, histeroskopija može biti metoda izbora. Na primjer, s trajnim krvarenjem na pozadini oralnih kontraceptiva ili spirala.

Histoskopija u menopauzi je prevladavajuća metoda istraživanja u slučajevima nejasnih razmaza, krvarenja itd. Pa kako može točno odrediti uzrok patološkog stanja i, ako je moguće, eliminirati. Činjenica je da se u menopauzi maternica u ženi atrofira (postaje vrlo mala) i ponekad je vrlo teško otkriti polipa, hiperplaziju, pa čak i dio kanceroznog tumora običnom curettageom.

Prednosti histeroskopije u usporedbi s drugim metodama

Hysteroskopija se naširoko koristi u modernim klinikama za dijagnozu i liječenje patoloških stanja. To je uglavnom zbog prednosti metode. Glavni su sljedeći:

Na kraju postupka se dodatno izvodi uobičajena curettaga, čiji se materijal također šalje u laboratorij.

Zašto postaviti histeroskopiju s laparaskopijom

Histeroskopija i laparoskopija su endoskopske metode istraživanja i liječenja. U ginekološkoj praksi često se kombiniraju obje metode. Koristi se za utvrđivanje najtočnije dijagnoze i najradikalnije liječenje. U većini slučajeva, prvo se izvodi laparoskopija, a zatim histeroskopija, ali sve ovisi o kliničkoj situaciji i predloženoj patologiji.

Glavni slučajevi kada su ove dvije metode kombinirane:

 • Kada su neplodnost, naročito neodređeni uzroci. Ujedno je i studija o prohodnosti jajovoda.
 • S endometriozom se koagulira (cauterizacija) maksimalni broj lezija.
 • Kada je policistična, često u kombinaciji s neplodnosti.
 • S mitom maternice i simultanom patologijom endometrija, kao iu nekim drugim situacijama.

Kada planirati trudnoću nakon histeroskopije

Često se histeroskopija izvodi s neplodnosti. A u ovom slučaju, postavlja se pitanje kada možete početi planirati trudnoću. Sve ovisi o količini tretmana:

 • Dijagnostička laparoskopija, tijekom kojeg nije uklonjena abnormalna curettage. Moguće je planirati trudnoću odmah nakon sljedećeg mjeseca (ne biti zbunjen sa uočavanje nakon zahvata).
 • Ako je curettage maternice i cervikalnog kanala provedena, preporučljivo je razmisliti o trudnoći nakon dva ili tri menstruacije.
 • U slučaju kada je uklonjen fibroids, cavities u šupljini ili synechia, liječnik određuje vrijeme pojedinačno. No, za potpuno iscjeljenje trebate najmanje 4 do 6 mjeseci, ponekad i više.
 • Ako se spalju endometrioidni fokusi, u većini slučajeva hormonsko liječenje propisuje se 3-6 mjeseci, nakon čega možete početi planirati trudnoću.

No, trebalo bi shvatiti da vrijeme kada možete zatrudnjeti bez straha za sebe i za buduće bebe, u svakoj posebnoj situaciji može ustanoviti samo liječnik. On može odrediti, ovisno o volumenu intervencije, koliko će trajati kompletna obnova endometrija (na koju se naknadno prikaže zametak) i miometrij (ako je npr. Uklonjen čvor).

Nakon postupka, žena može imati umetak povezan s manipulacijom unutar maternice. "Own" mjesečno će ići na raspored, ako ne provede dodatne operacije. U slučaju kada je postupak nadopunjen kuretom maternice, menstruacija neće biti ranije nego u mjesecu. Od ovog bi trebao početi pri planiranju trudnoće.

Mogu li zatrudnjeti odmah nakon histeroskopije

Možete brzo zatrudnjeti nakon histeroskopije, pogotovo ako se provodi u drugoj fazi ciklusa. Doista, postupak ne utječe na proces ovulacije. Pitanje je - koliko će uspješno nositi. Uostalom, za ispravno stvaranje korijena (u budućnosti posteljica, dječje mjesto) zahtijeva puni endometrija. I povećava se tijekom ciklusa, nakon što se struganje traje još više vremena da se potpuno oporavi.

Stoga se ženama savjetuje da se neko vrijeme štite, čak i ako je za histerezu provedena histeroskopija. To je zbog činjenice da je u slučaju brzog začeća, rizik od pobačaja, pojava otpuštanja jajašaca, izbijanja trudnoće i drugih komplikacija mnogo veći.

Preporučujemo čitanje članka o genetskim testovima pri planiranju trudnoće. Od njega ćete saznati više o indikacijama za studiju, tipovima analiza i njihovom tumačenju.

I ovdje je više o planiranju trudnoće s policističnim jajnicima.

Histeroskopija je moderna, pristupačna i sigurna metoda za dijagnozu i liječenje ginekoloških bolesti povezanih s patologijom maternice i cervikalnog kanala. Ova tehnologija pruža dovoljno mogućnosti za obavljanje operacija sa očuvanjem maternice kao reproduktivnog organa u ženi. Ali to se također mora provoditi prema strogim indikacijama, uzimajući u obzir sve preporuke liječnika.

Trudnoća nakon histeroskopije - optimalno vrijeme za začeće

U ginekološkoj praksi histeroskopija je često korištena dijagnostička metoda. Također se koristi za liječenje određenih ginekoloških bolesti, uključujući neplodnost. Međutim, ovaj postupak je vrlo traumatično i oštećenja endometrija, koja je potrebna za pričvršćivanje jajašca. Nakon tog vremena moguće je planirati trudnoću nakon histeroskopije, tako da se razvija i nastavlja bez patologije.

Što je histeroskopija

Histeroskopija je vrsta endoskopskog pregleda koji se koristi u ginekologiji. Uz pomoć posebnog aparata (histeroskop), liječnik pregledava šupljinu maternice i po potrebi provodi neke terapeutske postupke.

Slika se prenosi na zaslon, tako da nekoliko stručnjaka može odmah pratiti manipulaciju. Postupak je bolan, pa se treba izvesti pod općom anestezijom.

Indikacije za

Histeroskopija se koristi za dijagnosticiranje i liječenje mnogih bolesti reproduktivnog sustava.

 • Disfunkcionalno krvarenje maternice koje može biti povezano s hiperplastičnim procesima.
 • Mijelomatski čvorovi u maternici.
 • Prisutnost synechiae u maternici nakon upalnih procesa, operacija.
 • Dijagnoza endometrijskih polipa i raka.
 • Prisutnost intrauterine septe, što dovodi do neplodnosti.
 • Patologija razvoja maternice i njegovih dodataka.
 • Prisutnost preminulog jajašca ili njenih ostataka u maternici - nakon pobačaja ili propalog pobačaja.
 • Vanjsko tijelo u maternici.
 • Nemogućnost izdvajanja intrauterinog uređaja zbog povećanja do zidova maternice.
 • Dijagnoza neplodnosti maternice.
 • Terapijske manipulacije u endometrijskim hiperplastičnim procesima.

Postoji mnogo naznaka za histeroskopiju, pa se taj postupak često provodi. Unatoč činjenici da se tijekom histeroskopije provodi liječenje neplodnosti, sama manipulacija je traumatska. Nakon toga, potrebno je vrijeme da se obnovi normalno funkcioniranje endometrija, koji će moći primiti jaja i čvrsto ga učvrstiti.

Što može pomoći u postupku

Neplodnost se može dogoditi zbog mnogih razloga. Oni mogu biti hormonalni - kada nema dovoljno hormona u ženskom tijelu koje su potrebne za održavanje trudnoće i očuvanje jajašca. Neplodnost može biti uzrokovana čimbenicima maternice:

 • anomalije strukture samog maternice - dojenčeta, dvosjeda, prisutnost pregradnih dijelova u njegovoj šupljini;
 • opstrukcija jajovoda - zbog prianjanja, začepljenja njihove šupljine ili ulaza u cijev;
 • prisutnost adhezija u šupljini samog maternice - ovum ne može prodrijeti u nju i učvrstiti u endometrij;
 • endometrijske hiperplastične promjene - na takvu mukoznu membranu, jaja se ne mogu vezati.

Histeroskopija može pomoći ukloniti ove prepreke trudnoći. Sa infantilnim ili dvogorenim uterusom, postupak može samo pomoći u utvrđivanju dijagnoze, ali liječenje ovdje nije moguće. Ako postoje particije, one se mogu uništiti uz pomoć histeroskopa. Isto vrijedi i za ljepljive postupke - bilo koji, čak i najgušće sinechies su osjetljivi na uništavanje i uklanjanje tijekom ovog postupka.

Možete očistiti šupljinu jajovoda. Pneumohisteroskopija se koristi kako bi se uklonila njihova spajanja - kada su jajovodne cijevi napuhane zrakom i prianjaju se. Uz endometrijsku hiperplaziju, kompletna curettage šupljine maternice izvodi se uklanjanjem cijele sluznice. Nakon toga, žena je propisana tijekom hormonske terapije za vraćanje normalnog endometrija.

Mnoge žene koje su propisale postupak kažu da im je pomogla da ostanu trudne. Iako su prije toga drugi načini liječenja neplodnosti bili nedjelotvorni.

Komplikacije i posljedice

Ovaj postupak se odnosi na kirurške zahvate. Njegova implementacija je ispunjena pojavom brojnih komplikacija. Mogu ovisiti o kirurzima i ženskom tijelu. Koje su moguće komplikacije histeroskopije?

 • perforiranje stjenke maternice;
 • razvoj krvarenja maternice - u nekim slučajevima nije moguće zaustaviti i uterus se mora ukloniti;
 • prodor mikrobiološke flore i razvoj procesa suppurative;
 • traumatizirani mukus može dovesti do stvaranja adhezija.

Posljedice su prilično rijetke. Za njihovu prevenciju provode se sljedeće aktivnosti:

 • korištenje antibakterijskih lijekova za vrijeme i neposredno nakon postupka;
 • vizualno praćenje postupka;
 • prisutnost anesteziologa i kirurga u slučaju razvoja krvarenja ili perforacije maternice;
 • hormonska i apsorbirajuća terapija kako bi se spriječile adhezije i vratili normalnu sluznicu.

Kada možete planirati trudnoću?

Dakle, kada možete zatrudnjeti nakon histeroskopije? Ovo pitanje brine sve žene koje su prošle takav postupak.

Ako su uklonjene adhezije, uklonjena je endometrijska curetage - trudnoća nije mogla brzo doći. Moguće je zatrudnjeti tek nakon što se formira kompletna endometrija. Nakon što se to dogodi - ovisi o ženskom tijelu. U prosjeku, u pozadini hormonske terapije, endometrij raste u roku od šest mjeseci. Ako se nakon postupka rekonstruiraju adhezije, termin se produljuje još nekoliko mjeseci dok se ne uklone.

Pokušavajući brzo zatrudnjeti nakon što takav postupak ne vrijedi. Potrebno je čekati puni oporavak i pažljivo se pripremiti za trudnoću, tako da fiziološki napreduje i ništa nije komplicirano.

Endometrijski polip i trudnoća

Endometrijski polip je benigna tvorba unutar maternice, točnije, lokalni "prst sličan" rast endometrijskog segmenta.

Polipi se mogu razviti kod žena u bilo kojoj dobi. No, do 85% slučajeva bolesti se javlja u zrelom razdoblju reproduktivnog i perimenopauznog razdoblja. Je li trudnoća kompatibilna s polipom u maternici? Mogu li zatrudnjeti nakon uklanjanja endometrijskog polipa? Mi ćemo odgovoriti na ova i druga pitanja od važnosti za naše čitatelje.

Što su polipi u maternici?

Pročitajte više o placentnom polipu ovdje.
O žarišnoj, polipoznoj hiperplaziji endometrija koja je ovdje pročitana.

Pravi endometrijski polip, za razliku od polypous žljezdane hiperplazije endometrija, dolazi od bazalnog sloja sluznice maternice. Isprva se nalazi na širokoj osnovi. U procesu rasta čini mišićno-koštanu nogu. Omiljena staništa pravih polipa su dno i kutovi tijela maternice.

Kako polipi rastu u maternici

Uzroci polimera endometrija

Tkiva pravih polipa tijela maternice ne reagiraju na djelovanje spolnih hormona. Stoga, razlozi njihovog kontinuiranog rasta nisu potpuno razumljivi.

Što doprinosi razvoju polipoza endometrija:

 • Kršenje hormonskog podrijetla: nedostatak progesterona s viškom estrogena.
 • Mehaničke ozljede endometrija (abortus, produljeno trošenje intrauterinog uređaja).
 • Prijelazno-endokrine bolesti: prekomjerna težina, pretilost, dijabetes.
 • Hipertenzija.

Endometrijski polipi često uzrokuju neplodnost, povećavaju rizik od razvoja onkopatologije.

Endometrijske polip vrste

 • Polipi prekriveni funkcionalnim slojem sluznice nalaze se samo u bolesnika reproduktivne dobi. Rizik malignosti ovih polipa je zanemariv.
 • Glandular (glandular-cystic) i žljezdano-vlaknasti polipi - vrlo rijetko maligni (0.5-1.0%)
 • Vlaknasti polipi - nikad ne degeneriraju u rak. Pronađeno uglavnom kod starijih žena.
 • Adenomatozni polipi predstavljaju pretkancerozno stanje.

Rizik od degeneracije adenomatoznih polipa u karcinomu doseže 13-40%. Tretirajte ih na isti način kao atipična hiperplazija endometrija.

Što je opasno polip u maternici?

Opasni uvjeti povezani s endometrijskim polipom:

 • Neplodnost.
 • Krvarenje maternice.
 • Ponovno rođenje u raku.

Polipi endometrija su česti, ali ne i jedini uzrok neplodnosti. Kod ispitivanja bolesnika s pritužbama na teške menstruacije, intermenstrualnog krvarenja i odsutnosti željene trudnoće, endometrijski polipi se otkrivaju u 25% slučajeva.

Simptomi polipa u maternici

Manifestacije bolesti ovise o veličini i broju polipa: ako je to pojedinačna i mala, onda je moguća asimptomatska teza.

Znakovi velikih ili zaraženih polipa:

 • Kršenja menstrualnog ciklusa, hiperpoliemenoreja do krvarenja maternice.
 • Beli.
 • Krvavi aciklički, ponekad gnusni iscjedak iz maternice.
 • Nemir i grčevi u abdomenu.
Natrag na sadržaj

Mogu li zatrudnjeti polipom u maternici?

Asimptomatski endometrijski polipi u reproduktivnoj dobnoj skupini nalaze se vrlo često. Stoga je problem trudnoće s polipom u maternici izuzetno relevantan.

U iznimnim slučajevima možete postati trudni s polipom u maternici. No češće je ova patologija praćena neplodnosti. Uzroci neplodnosti povezani s endometrijskim polipom:

 • Mehanička opstrukcija gnojidbe - lokalizacija polipa u ustima jajovoda uklanja kretanje sperme u jaje.
 • Kronična upala u maternici - u prisutnosti polipa, taj proces je uvijek prisutan u određenoj mjeri. Upala doprinosi razvoju disfunkcije endometrija. Implantacija oplođenog jaja postaje nemoguća.
 • Hormonski poremećaji - dugotrajni kronični endometrit neizravno stvara sekundarnu hipofunkciju jajnika, anovulaciju. To dovodi do hiperestrogenizma i hormonske neravnoteže.
 • Kršenje kontraktilnosti miometrija - pokušavajući se riješiti neoplazme (polipa), venske mišiće maternice periodički su ugovorene. Ton maternice se povećava. Rizik od spontanog pobačaja raste.
Natrag na sadržaj

Trudnoća s endometrijskim polipom - što je opasno?

Polipi su često asimptomatski, a žena nije svjesna njihovog postojanja. Iako koncepcija i implantacija jajeta s polipom u maternici nije neuobičajeno, to je uvijek visokorizična trudnoća.

Najčešća komplikacija trudnoće koja se pojavljuje na pozadini polipa endometrija je spontani pobačaj. Kakva opasnost polip endometrija za frowning trudnoću?

 • Spontani pobačaj (pobačaj) nakon čega slijedi krvarenje maternice.
 • Odstranjivanje, djelomično odjeljivanje posteljice - javlja se u slučaju vezanja posteljice na polip.
 • Hipoksija, abnormalni razvoj fetusa - rezultat djelomičnog odvajanja placente.
 • Infekcija polipa - stvara prijetnju uspješnom putu trudnoće i porođaja.

Trudnoća protiv polipa opasna je za zdravlje majke i fetusa. Zato, prije planiranja trudnoće, svaka žena treba pregledati ginekolog.

Dijagnostičke metode polimera endometrija

1.Transvaginalni ultrazvuk - ultrazvuk maternice korištenjem vaginalnog senzora - glavna metoda za dijagnosticiranje endometrijskih polipa.

datumi:
ako se sumnja na endometrijski polip, bolje je obaviti ultrazvučni pregled u prvoj polovici menstrualnog ciklusa, nakon završetka menstruacije.

Ultrazvučni znakovi polipa maternice:

 • Ultrazvučno skeniranje otkriva u maternici ovalno formiranje visoke gustoće jeke s jasnim, ravnim konturama.
 • Patološka formacija je precizno ograničena sa stijenki maternice.

Polipi endometrija ne deformiraju šupljinu maternice, za razliku od submukoznih fibroida

2. Pregled histeroskopije - sa 100% točnosti potvrđuje prisutnost polipa u maternici.

Prije postupka bolesnik daje opću anesteziju. Zatim se u maternicu kroz vaginu i cervikalni kanal umetne optički uređaj, histeroskop. Metoda omogućuje određivanje lokalizacije, veličine i oblika polipa, radi procjene stanja okolnog endometrija, odabira taktike daljnjeg liječenja.

3. Histološki pregled - istraživanje tkiva tumora uklonjenog iz maternice pod mikroskopom. Ovo je obvezna, posljednja faza dijagnoze. To vam omogućuje da potvrdite apsolutno pouzdanu dijagnozu i morfološki oblik, vrstu endometrijskog polipa.

Što ako se polip u maternici pojavi nakon trudnoće?

U tom slučaju redovito posjećujete antenatalnu kliniku i strogo se pridržavajte svih preporuka opstetričarke-ginekologa.

Ako je polip inficiran, pacijentu je propisana antibakterijska i protuupalna terapija lijekovima, koja je dopuštena u ovom trenutku trudnoće.

Radikalni tretman (kirurško uklanjanje) polipa izvodi se nakon poroda.

Endometrijski polip tretman

2. Hysteroresectoskopija ili kirurška histeroskopija logičan su nastavak pregleda histeroskopije.
Tijekom ovog postupka, pod konstantnom vizualnom kontrolom uz pomoć posebnih škarica, pinceta, tijelo polipa se uklanja (ugriz).
- Veliki (više od 2 cm) polipi su upleteni poluspilovi.
- Na mjestu uklonjene noge polipa, potrebno je selektivno uništenje bazalnog sloja endometrija.
- Zatim se izvodi odvojena dijagnostička curetaža sluznice maternice.
- Nakon operacije, sva tkiva uklonjena iz maternice šalju se za histološki pregled - proučavaju se pod mikroskopom.

Daljnje taktike liječenja endometrijskih polipa ovise o rezultatu histologije.

 • Nakon uklanjanja vlaknastih polipa pacijentu nije potrebno dodatno liječenje.
 • U slučaju žljezdane, cističnu žljezdane, vlaknasta, žljezdanog polipa kombinaciji s tipičnim hiperplazija endometrija dodijeljen hormonsku terapiju Kombinirani oralni kontraceptivi (Cocs) ili (progestogen, Djufaston Utrozhestan, et al.), Korekcija hormon se vrši 2-3 mjeseci ili više.
 • Adenomatozni polipi tretiraju se s A-GnRH preparatima.
 • Ako se endometritis detektira zajedno s hormonskim tretmanom, propisana je antibakterijska i protuupalna terapija.
Natrag na sadržaj

Nakon uklanjanja polipoza mogu se zatrudnjeti?

Pitanje "Mogu li zatrudnjeti nakon uklanjanja polipa?" Nedvojbeno je teško odgovoriti.
Ali!
Ako je uzrok prethodne neplodnosti bio polip, trudnoća nakon uklanjanja polipa u maternici se javlja bez poteškoća i nastavlja bez komplikacija.

Koliko možete zatrudnjeti nakon uklanjanja polipa

Trudnoća nakon histeroskopije endometrijskog polipa je dopuštena:

 • Nakon završetka tečaja hormonske ili protuupalne terapije.
 • Nakon punog oporavka sluznice maternice.
 • Nakon početka redovitog menstrualnog ciklusa.

Možete pokušati zatrudnjeti 2-3 mjeseca nakon poliktomije, odmah nakon prekida lijekova.

Polipa tijekom krvi trudnoće

Krvarenje za vrijeme trudnoće, kao u pravilu, ne endometrija polipa i benigne Polipoidne formiranje cervikalnom kanalu: Prava polipa, decidualni pseudopolyps cervikalni kanal.

Polipi cervikalnih kanala tijekom trudnoće Uzroci polipoza cerviksa tijekom trudnoće:

 • Urogenitalne infekcije (virusi, bakterije).
 • Hormonski poremećaji.
Znakovi cervikalnog polipa tijekom trudnoće:
 • Pojavljivanje mrlja.
 • Crtež boli u donjem trbuhu i donjem dijelu leđa.

Otkrivanje polipa cervikalnog kanala tijekom trudnoće s kolposkopijom ili ultrazvukom.

Kolposkopija. Polipi cerviksa. Je li kolposkopija opasna tijekom trudnoće?

Nema pouzdanih podataka o činjenici da kolposkopija šteti zdravlju žene ili budućeg djeteta.

Iako ovaj postupak ne šteti trudnoći, to se provodi prema strogim indikacijama.

Liječenje krvarenja polipa tijekom trudnoće:

 • Sanitacija vagine.
 • Specifično liječenje urogenitalnih infekcija - nakon 12 tjedana trudnoće.
 • Terapija interferonom - u drugoj polovici trudnoće.
 • Kirurško uklanjanje polipa - prema indikacijama.

Krvarenje polipa maternice uvijek komplicira tijek trudnoće i može dovesti do spontanog pobačaja ili preranog rođenja.

Iscrpno liječenje ugroženog pobačaja u cervikalnim polipima:

 • Hormonsku korekciju provode gestageni. Imenovani Utrozhestan 200-300 mg dnevno.
 • Sedativni i antispasmodni lijekovi - propisani su za pojedinačne indikacije.
Indikacije za uklanjanje cervikalnog polipa tijekom trudnoće:
 • Veličina prave polipa je 1 cm ili više.
 • Dinamički rast bilo kojeg polioidnog stvaranja.
 • Krvarenje.
 • Teške upale i nekrotične promjene polipa.
 • Cervikalna citologija otkrila je diskariju.

Tijekom trudnoće, pravi polipi cerviksa moraju biti uklonjeni u 60% slučajeva, decidualni pseudo polipi - u 36%. Polektomija se obavlja radiosurgijskom metodom u bilo kojoj fazi trudnoće, pod lokalnom anestezijom. Operacija se obavlja u dnevnoj bolnici.