Koje su posljedice medicinskog pobačaja?

Hrana

Posljedice abortusa trudnoće manje su opasne od operacije, ali u nedostatku stručne skrbi mogu dovesti do neplodnosti, pa čak i smrti. Uzimanje pilula nije teško, ali unatoč očitoj jednostavnosti postupka, uzrokuje ozbiljne promjene u tijelu: velika doza hormona utječe na reproduktivni sustav, narušava prirodne procese pripreme za nošenje fetusa.

Glavobolja, nepravilna menstruacija, poteškoće u koncepciji - to su glavne pritužbe žena nakon medicinskog pobačaja. Rizik od komplikacija je manji, a učinkovitost postupka prekida je veća kada ga provodi kvalificirani stručnjak koji je u stanju točno izračunati dozu lijekova.

Je li medicinski pobačaj opasan?

Ne postoji siguran način za ukidanje trudnoće. Medicinski pobačaj se provodi u ranoj fazi - najkasnije 49 dana nakon početka posljednje menstruacije, odnosno do 6-7 tjedana trudnoće. No, što prije uzimaju tablete za medicinski pobačaj, to je manje vjerojatno da će se razviti negativne posljedice, jer se svaki dan oplođeno jaje ugrađuju sve više u maternicu.

Hormonski lijekovi koji se koriste za ukidanje trudnoće uzrokuju kontrakciju maternice, crpljenje vanjskog sloja zajedno s fetalnim jajima. Stoga, u ektopskoj trudnoći, medicinski pobačaj neće biti učinkovit. Prije postupka, provodi se niz pregleda, uključujući ultrazvučno skeniranje, tijekom kojih se određuje mjesto embrija.

Vrlo je važno vidjeti liječnika s tom metodom pobačaja. U rijetkim slučajevima to može biti kobno zbog razvoja akutnog zatajenja srca tijekom uzimanja lijeka, kao i zbog intra-abdominalnog krvarenja. Što je brža medicinska zaštita osigurana, to su veće šanse za spašavanje ženskog života.

Prije provođenja medicinskog pobačaja, liječnik određuje da li pacijent ima kontraindikacije. Njihov popis je prilično velik, a posebno se ne provodi postupak za žene iznad 35 godina koje puše više od 10 cigareta dnevno i imaju kardiovaskularne bolesti, bubrežne, nadbubrežne ili zatajenje jetre. U svim tim skupinama, rizik razvoja teških komplikacija je nekoliko puta veći.

Nakon razgovora s liječnikom i pojašnjavanja svih mogućih posljedica pobačaja, žena potpiše informirani dobrovoljni pristanak na postupak. Zatim se provodi nekoliko pregleda: transvaginalni ultrazvuk, test krvi (ukupno, za HIV, sifilis, hepatitis B i C) i razmaz na mikroflori.

Prethodna priprema za medicinski prestanak trudnoće i držanje u bolnici značajno smanjuje rizik od štetnih učinaka. Ali, u svakom slučaju, nitko neće dati 100% jamstvo sigurnosti i učinkovitosti.

Primanje velike doze hormonskih lijekova snažan je udar na sve tjelesne sustave, osobito na jajnika hipofize. Sve komplikacije i posljedice medicinskog pobačaja podijeljene su na kratkoročne, srednjoročne i dugoročne. Što su bliže postupku prekida, to je lakše eliminirati ih.

Kratkoročni učinci i komplikacije

Ova skupina uključuje komplikacije i posljedice koje se javljaju gotovo odmah nakon uzimanja lijeka za pobačaj.

povraćanje

Ova komplikacija se razvija u oko 44% žena nakon oralnog unosa misoprostola, u 31% bolesnika s intravaginalnim. Istraživanja također potvrđuju da učestalost pojave povraćanja utječe na interval između uzimanja hormonalnog lijeka (Mifepristone) i prostaglandina (misoprostola). Vjerojatnost ovog simptoma je manja ako je praznina 7-8 sati nego kod dnevne stanke.

mučnina

Ovaj simptom je češći od drugih gastrointestinalnih poremećaja u medicinskom pobačaju. Nije u potpunosti utvrdjeno točno ono što je uzrokovano: izloženost drogama ili pobačaj.

Međutim, otkriveno je tendencija prema kojoj je mučnina izraženija s visokom dozom misoprostola (prostaglandina), brzim primanjem i gestacijskom dobi od 6-7 tjedana. Ako se javlja povraćanje, morate obavijestiti liječnika. Možda ćete morati uzeti drugu pilulu.

alergija

Alergijske reakcije kao posljedica medicinskog pobačaja mogu se razviti u komponente bilo kojeg od uzimanja lijekova. Najčešće je osip ili urtikarija. Teške manifestacije, kao što su angioedem, problemi s disanjem, vrlo su rijetki. Da biste izbjegli ovu komplikaciju, nakon uzimanja lijekova vrijedi boraviti u liječničkoj ustanovi (klinici) barem nekoliko sati.

proljev

Abnormalnosti stolica se razvijaju u oko 36% žena nakon oralnog unosa Misoprostola i u 18% bolesnika s intravaginalnim. Simptom može biti različit težina. Učinkovitost uzimanja antidiarrhealnih lijekova u takvim slučajevima nije dokazana. Obično, proljev se zaustavlja sama nakon nekoliko sati.

Teška bol u trbuhu

Ovaj simptom je uzrokovan grčem mišića maternice, koji je dio mehanizma djelovanja hormonskog lijeka. Promatra se u 96% žena i smatra se normom. Jačina boli može biti drugačija: od blage do nepodnošljivosti. Simptom se počinje brzo povećavati nakon 30-50 minuta nakon uzimanja misoprostola i najčešće odlazi nakon završetka pobačaja. Postoji tendencija da što je kraće razdoblje trudnoće, to je bolja bol.

Da bi se uklonili, nesteroidni protuupalni lijekovi (Ibuprofen, Naproxen), u teškim slučajevima - narkotički lijekovi protiv bolova (kodin, oksikodon).

konvulzije

Nastaje oko 1,5-3 sata nakon uzimanja misoprostola. Najčešće lokalizirana u području prepona. Tišina nakon završetka pobačaja. Kako biste smanjili bol, možete koristiti toplu podlogu za grijanje.

Sve gore navedene komplikacije ne zahtijevaju poseban tretman i najčešće prolaze same nakon završetka pobačaja. S njihovom jakom ozbiljnošću primijenjena su simptomatska sredstva.

Srednjoročni učinci i komplikacije

Srednjoročni učinci javljaju se u roku od nekoliko tjedana nakon medicinskog pobačaja.

krvarenje

Ovaj simptom pojavljuje se u ranom razdoblju, neko vrijeme nakon uzimanja tableta. Ako krvarenje po volumenu odgovara menstrualnom toku (ne više od 1-2 jastučića na sat), traje 7-14 dana i postupno se smanjuje, tada nema razloga za zabrinutost - to nije komplikacija, već normalni proces.

U nekim slučajevima žene primjećuju iscjedak do 30 dana, ali su opstruktivne, bez boli ili drugih simptoma. Ako je krvarenje u izobilju (2-3 ili više jastučića na sat), produženo i / ili popraćeno boli, odmah obavijestite svog liječnika. Takva komplikacija je rijetka i razvija se u pozadini nepotpunog pobačaja ili infekcije.

Što je duže razdoblje trudnoće, to je veći rizik od patološkog krvarenja. U 0,4% slučajeva transfuzije su obavljene u 2,6% -tnom usisnom curettageu. Bez pravovremene medicinske skrbi nije kobno.

Nastavak trudnoće ili nepotpun prekid

U 1-4% slučajeva, jajašce nije izbačeno iz maternice, ili nije sasvim izvan. To se može dogoditi iz nekoliko razloga: doza lijeka je pogrešno izračunata, postupak je prekasno, a postoje hormonski poremećaji ili upalni procesi u ženskom tijelu.

Takve posljedice nakon medicinskog prekida trudnoće popraćene su produljenim i trajnim krvarenjem, povlačenjem ili grčevitim bolovima u trbuhu, povišenom temperaturom i groznicom. Neovisno s njima da se ne mogu nositi, hemostatički lijekovi neće pomoći.

Zahtijeva ultrazvuk i naknadnu curettage maternice. Ako to nije učinjeno, u slučaju nepotpunog pobačaja ostaci jajovoda dovest će do širenja infekcije, opće infekcije krvi i smrti. Ako se trudnoća nastavi razvijati, rizik od djeteta s teškim malformacijama je visok.

Donja bol u trbuhu

Normalno, grčevi maternice postupno nestaju nakon završetka pobačaja. Ako bol nastavi, to može biti znak infekcije, nepotpuni pobačaj. Ovaj simptom zahtijeva pregled ginekologa i ultrazvučnog pregleda.

Glavobolja i vrtoglavica

Ovi učinci medicinskog pobačaja razvijaju se u 20% žena. U pravilu, uzrok je velik gubitak krvi. Također je opazila slabost, snižavajući krvni tlak, slabost.

Ako je vrtoglavica popraćena krvarenjem, potrebna je pomoć liječnika. U drugom slučaju, možete uzeti analgetik, često se opustiti, postupno mijenjati položaj tijela.

Dugoročni učinci i komplikacije

Dugoročni učinci medicinskog pobačaja su rijetki, ali najteže liječiti. Pojavljuju se nakon nekoliko mjeseci, pa čak i godina.

Menstrualni poremećaji

Ako je razdoblje počelo na vrijeme (računajući od datuma pobačaja) ili je bilo odgođeno za 7-10 dana, to je znak da su se reproduktivni i endokrini sustavi oporavili. Oko 10-15% žena kaže da su u prvih nekoliko ciklusa menstruacije bolnije i obilnije, ali uskoro postaju ista kao i prije.

Komplikacija će biti naznačena kašnjenjem od više od 40 dana ili s obilnim menstruacijom, popraćeno grčevitošću snažne boli, groznicom, pogoršanjem općeg blagostanja.

U prvom slučaju, moguće je ponovno pojavljivanje trudnoće (to se događa u roku od 2 tjedna nakon pobačaja) ili poremećaj u jajnicima. Potrebno je konzultirati liječnika, utvrditi razlog i propisati potrebne postupke. Oralni kontraceptivi često se koriste za vraćanje hormonskih razina.

Ako je menstruacija vrlo izdašna, s teškim bolovima i groznicom, moguće je da se čestice jajovoda ostanu u maternici i / ili infekciji razvile. Više o menstruaciji nakon pobačaja →

Nakon pregleda liječnika i ultrazvučnog pregleda izvodi se curetage i propisani su antibiotici.

Infektivne i upalne bolesti

Oni se razvijaju nakon medicinskog pobačaja kao pogoršanje kroničnih oblika ili zbog preostalih čestica jajne stanice. Ako žena prije pobačaja ima skrivene, nisko-intenzivne zarazno-upalne procese (endometritis, salpingitis, cervicitis, gonoreju, trichomoniasis, itd.), Onda se nakon postupka prekida mogu početi napredovati.

To se manifestira bol u donjem dijelu trbuha, iscjedak s neugodnim mirisom i zelenkastom bojom, purulentnim nečistoćama, groznicom. Nakon laboratorijske dijagnoze, liječnik propisuje antibiotike, najčešće u bolnici.

neplodnost

Razlozi za te ozbiljne posljedice su hormonalni poremećaji ili upalne bolesti maternice i dodavanja.

U prvom slučaju, poremećena je ravnoteža muških i ženskih spolnih hormona, zbog čega je proces oplodnje jaja i njegovo vezanje na zid uterusa ometan.

Upalni procesi mogu dovesti do stvaranja adhezija, sužavanja lumena jajovoda. Ovo sprečava da se jaje kreće u maternicu.

Rizik neplodnosti je veći kod žena s Rh negativnom krvlju ako je partner pozitivan. Naknadne trudnoće mogu biti sukob, prekinute u ranim fazama.

Promjene u emocionalnom stanju, karakteru

Ponekad hormonski neuspjeh i sami postupak pobačaja utječu na osobitosti ženske psihe. Ona može postati pretjerano razdražljiva, agresivna ili cviljela, depresivna, letargična.

Isprva se takve reakcije promatraju samo u teškim situacijama, na primjer, tijekom ili poslije rasprave. Ali uskoro postanu sve, nastaju bez vanjskih uzroka.

Da biste riješili problem, trebate se posavjetovati s liječnikom: psihijatarom ili psihoterapeutom, savjetovati se s psihologom.

Medicinski pobačaj i njegove posljedice još uvijek se proučavaju. Studije potvrđuju da je ranije izvedena procedura pobačaja manja opasnost od komplikacija.

Najčešći među njima su krvarenje, bol u trbuhu, dodavanje infekcije. Posljedice su povezane s hormonskim poremećajima i rizikom nepotpunog oslobađanja jajašca. Neuspjeh menstruacijskog ciklusa, razvoj upale, neplodnost može se pojaviti.

Autor: Olga Khanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Pobačaj je udarac ženskom tijelu: trudnoća nakon medicinskog pobačaja, kada možete?

Medicinski pobačaj smatra se najgrdnijim opcijama pobačaja.

U procesu protjerivanja fetusa, kirurška intervencija je isključena, međutim, endokrini sustav tijela, a naročito hormonska pozadina žene podvrgnuti su velikom stresu.

I za svaku ženu, glavno pitanje je trudnoća nakon medicinskog pobačaja, kada možete zatrudnjeti?

Nakon uzimanja tableta bez abortusa, hormon koji je odgovoran za rast i razvoj embrija je blokiran u tijelu. Krvne žile koje povezuju jajetu do endometrija su uništene. Zahvaljujući tim procesima počinje odbijanje embrija.

Pojavljuje se polako, jajetu se pere u dijelovima, a njegovi fragmenti se prikazuju zajedno s krvarenjem.

Nakon što se dogodi pobačaj. Dalje u članku ćemo razmotriti je li moguće trudnoće odmah nakon pobačaja?

Mogu li zatrudnjeti odmah nakon pobačaja?

Kada postanete trudni nakon medicinskog pobačaja, koliko brzo? Fizički, trudnoća odmah nakon pobačaja može se dogoditi vrlo brzo, 14-16 dana nakon lijeka, ali da nosi i roditi zdravo dijete, jer ova trudnoća nije vjerojatna jer tijelo treba vremena da se oporavi nakon hormonalnog šoka.

Drugog dana, nakon uporabe lijekova namijenjenih medicinskom pobačaju, počinje krvavi otpad.

Od ovog trenutka treba izvijestiti o novom mjesečnom ciklusu.

Općenito, žensko tijelo percipira farmaceutsku bolnicu kao da je iznenada započelo s menstruacijom, tako da se može pojaviti jaje spremno za oplodnju, kako je bilo, u danima od 14-16, nakon medicinskog prestanka trudnoće.

S uspješnim lijekom, iscjedak se nastavlja 10-14 dana, postupno smanjujući njegov intenzitet. Mogu li zatrudnjeti nakon medicinskog pobačaja? Ako se ne vide komplikacije i ultrazvuk potvrđuje da se maternica vratila u normalu i da u njemu nije otkrivena nikakva strana tijela (krvne ugruške ili fragmenti jajovoda), tijelo je sasvim spremno za novu gnojidbu.

Mogu li zatrudnjeti nakon medicinskog pobačaja? Moguće je, ali takva brza trudnoća, na primjer u mjesec dana, ne može biti potpuna, nema resursa u tijelu za nošenje zdravog djeteta. Osim toga, pobačeni lijekovi mogu negativno utjecati na osobu koja je odmah postala trudna i razvoj fetusa.

Kada mogu planirati trudnoću nakon medicinskog pobačaja?

Koliko dugo možete zatrudnjeti nakon medicinskog prekida? Planiranje nove trudnoće nakon medicinskog prekida moguće je ne kasnije od šest mjeseci, pod uvjetom da je farmacija prošla bez komplikacija.

Obvezni pregledi koji trebaju proći prije planiranja nove trudnoće:

 1. Ultrazvuk maternice i jajnika. Provodi se kako bi se identificirali polipi koji mogu nastati nakon što je lijek i izazivaju pobačaj.
 2. Hormonsko ispitivanje. Samo ako postoji normalna koncentracija hormona, embrij će dobiti dobru prehranu na kojoj ovisi rast i razvoj fetusa.
 3. Patentnost jajovoda. Imenovana samo onim pacijentima koji su imali upalne procese nakon pharmabort-a.
 4. Rutinsko ispitivanje ginekologa. Pomoći će utvrditi kako je maternica spremna za novu trudnoću.

Jedan od glavnih znakova potpune obnove zdravlja žena je normalizacija mjesečnog ciklusa.

Nakon što je mjesečni ciklus ušao u svoj normalni raspon, iscjedak počinje u preciznim intervalima, ima umjeren volumen i nestaje bez bolnih osjeta za 4-5 mjeseci.

"Zatrudnjela sam odmah nakon pobačaja i želim roditi", ali liječnici upozoravaju: nakon medicinskog pobačaja, pitanje kontracepcije za narednih šest mjeseci vrlo je akutno.

Čak i ako par želi imati bebu i drugu trudnoću, željena je i dugo očekivana, ženi bi trebalo imati vremena da se oporavi i dobije snagu za novu trudnoću.

Hormonske pilule ne samo da štite od neželjenih trudnoća, već također pomažu u ponovnom uspostavljanju hormona. U pravilu, liječnik ih propisuje odmah nakon medicinskog pobačaja.

Vjeruje se da je nakon pharmabota i prije prve mjesečnice zamišljanje djeteta nemoguće - to je mit.

Čimbenici koji utječu na uspješnu koncepciju:

 • puni san, najmanje osam sati;
 • dnevna umjerena tjelesna aktivnost tijekom 30 minuta;
 • redovite šetnje na svježem zraku barem jedan sat dnevno;
 • uklanjanje svih loših navika;
 • puna uravnotežena prehrana;
 • normalizacija tjelesne težine. Ako postoji prekomjerna težina, poželjno je ukloniti;
 • pozitivno psiho-emocionalno stanje. Ako je moguće, zaštitite se od stresa, brige i strahova;
 • tečaj vitaminske terapije. Vitamin E je posebno važan, pa liječnik preporučuje konzumaciju folne kiseline 3-4 mjeseca prije začeća.

Nakon potpunog oporavka zdravlja žena, liječnik otkazuje hormonske kontracepcijske lijekove i preporučuje začeće. Zahvaljujući ukidanju kontracepcije, šanse za dobivanje trudnoće znatno povećavaju, a ako cijelo razdoblje rehabilitacije prošlo bez komplikacija, onda se začeće može brzo i jednostavno dogoditi.

Svaki pobačaj bilo kojeg tipa (pharmabort, vacuum ili scraping) smanjuje šanse za začeće.

Štoviše, trudnoća nakon pobačaja ne mora biti lako.

Žena se može suočiti s poteškoćama kao što je bol u donjem dijelu trbuha, prijetnja pobačaja, ton uterusa i tako dalje.

Najčešće, ponovna trudnoća zahtijeva praćenje pacijenata u prvom tromjesečju.

Dok je prijetnja prirodnom odbacivanju embrija vrlo visoka.

Dakle, je li moguće i nakon koliko možete zatrudnjeti nakon prekida lijeka, već znate, ali postoje i komplikacije, a žena ne zatrudni.

Što učiniti: "ako ne mogu zatrudnjeti"?

Želim roditi dijete, ali ne trudim se nakon medaborte, što da radim? Prva stvar koju trebate smiriti, stres, stalnu nervoznu napetost i očekivanja, guma tijela i spriječiti začeće.

 1. Učini jogu. Duboko disanje i mirna glazba umiruju i usklađuju raspoloženje žene, smiruje se i opušta.
 2. Svakodnevno jedite med od oraha. Takva kombinacija meda i oraha može raditi čudesa - to je vitaminska bomba. Povećava imunitet, libido i sposobnost začeća.
 3. Promijenite okolinu. Odlazak na odmor kratko, ne nužno prema moru i toplim zemljama. Pogodna je zimska šuma nedaleko od kuće. Živo pojavljivanje, šetnje na svježem zraku i promjena "krajolika" imaju pozitivan učinak na psiho-emocionalno stanje žene.
 4. Pijte hranu biljnih dekocija. Tek nakon konzultacija sa stručnjakom, možete popiti korak od izlučivanja iz takvih biljaka kao što su: kadulja, ortilij, borna kraljica, morska ptica ili knotweed, jednostrana.
 5. Širi ficus kući. Bioenergija pripisuje ovoj biljci nevjerojatnu sposobnost da se sve negativne energije koja je u kući ili dolazi od osobe do sebe. Stoga je preporučljivo imati ficus kod kuće i razviti ga s ljubavlju.

U 90% slučajeva, kada žena prati sve preporuke liječnika, pažljivo i precizno se odnosi na njezino zdravlje i ne žuri na početak druge trudnoće nakon pharmabort, dugo očekivani i zdravi burgeon je rođen.

Kako se trudnoća može nastaviti nakon medicinskog pobačaja?

Trudnoća i porođaj nakon medicinskog pobačaja mogu biti potpuno normalni, prirodni i ne razlikuju se od onih kojima nije prethodio takav abortus. Ali nemojte zaboraviti da nema apsolutno sigurnih pobačaja i nitko ne može dati apsolutno jamstvo pozitivnog ishoda. Jedino je pitanje jeste li sretni ili ne... U ovom članku razmatramo kakve posljedice može značiti medicinski prestanak trudnoće i koliko često se javljaju.

Medicinski prekid trudnoće - što je i kako to ide

Relativno nedavno, medicinska metoda pobačaja došla je u našu zemlju. To se provodi u ranim stadijima, po mogućnosti 5-7 tjedana, do najviše 8 tjedana, a održava se u uvjetima zdravstvene ustanove. Pobačaj treba prethoditi ultrazvučnim skeniranjem kako bi se isključila ektopična trudnoća. Zatim, žena u prisustvu liječnika uzima medicinski lijek koji bi trebao potaknuti pobačaj.

U tu svrhu najčešće se koriste lijekovi s aktivnim sastojkom Mifepristone. Trgovački nazivi za lijekove su različiti (Mifepristone, Mifegin, Mifolian, itd.). Oni se isporučuju samo u zdravstvenim ustanovama, jer svi imaju kontraindikacije, a njihov prijam mora biti popraćen strogim medicinskim nadzorom.

Lijek ometa učinke na maternicu određenih hormona trudnoće i izaziva pobačaj. Nakon 1-3 dana žena treba početi krvariti, što će ukazivati ​​na pobačaj.

Je li moguće trudnoće nakon medicinskog pobačaja

Trenutno, ovaj tip pobačaja prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je najsigurniji. Praksa pokazuje da se trudnoće i normalno rađate nakon takvog pobačaja. U velikom broju slučajeva, trudnoća i porod se odvija bez komplikacija.

Međutim, pojavljuju se rijetki slučajevi pojave negativnih posljedica. One mogu dovesti do poteškoća u zanosu i nošenju. Što određuje hoće li doći do problema s naknadnim trudnoćama? Utječu na sljedeće čimbenike:

 • Uvjeti trudnoće. U slučaju netočnog vremena i pobačaja nakon roka, mogućnost negativnih posljedica dramatično se povećava.
 • Pravilan pobačaj. Obavezno pripremite ženu, provodite sva potrebna istraživanja i uzmite u obzir kontraindikacije.
 • Značajke ženskog tijela. To može uključivati ​​netoleranciju na komponente lijeka, prisutnost komorbiditeta, sposobnost tijela da regenerira, imunitet itd.

Sve to sugerira da je nemoguće pouzdano reći hoće li žena imati poteškoća pri pojavi i rađanju nakon pobačaja ili ne. Ona također ovisi o negativnim učincima koji se pojavljuju nakon medicinskog pobačaja. I oni (te posljedice) su neposredne i udaljene.

Neposredni učinci medicinskog pobačaja

Bez obzira koliko dobroćudan lijek djeluje na tijelo, to je neprirodno. Već tijekom pobačaja, odnosno u tom procesu, prve ili neposredne posljedice. To uključuje:

 • Bol u donjem dijelu trbuha. najčešće je nagging boli koji se mogu usporediti s menstruacijskim bolovima. Prema statistikama, svaka 7. žena je prisiljena uzeti svoje lijekove protiv bolova.
 • Slabost, letargija, vrtoglavica
 • Alergijske reakcije (osip, crvenilo, itd.)
 • Lagano povećanje temperature
 • Stres i depresija. Takve posljedice posljedica su većeg stupnja psihološkog stresa.

Ne smijemo zaboraviti da u oko 2% slučajeva medicinski pobačaj ne donosi željeni rezultat i ostaje trudnoća. U tom slučaju, možda ćete morati operirati (vakuum) uklanjanje jajašca.

Dugoročni učinci

Dugoročni učinci pobačaja uključuju one koji se javljaju nakon nekog vremena. Ti učinci uključuju:

 1. Kršenje hormonskog podrijetla. Povezan s neprirodnim procesom uklanjanja trudnoće, kada je tijelo na hormonskoj razini već "podešeno" na njega.
 2. Krvarenje. Iscrpljujuće krvarenje može zahtijevati transfuzije krvi, operaciju, au izoliranim slučajevima kobne.
 3. Infektivna infekcija. Već je bilo infekcije u tijelu ili je na neki način zabilježeno - nije važno. Nakon uzimanja lijekova koji uzrokuju pobačaj dovode do upale, septičnog šoka i drugih iznimno negativnih i opasnih posljedica.
 4. Zastoj srca uzrokovan uzimanjem lijeka.

Ti problemi mogu biti uzrokovani i netolerancijom lijeka i nepotpunim uklanjanjem embrija iz maternice.

Ovisno o tome jesu li gore spomenute komplikacije medicinskog pobačaja i koliko je snažno izražene, u velikoj mjeri ovisi o tome kako će nastupiti kasnije trudnoće.

Što mogu učiniti kako bi se osiguralo da trudnoća nakon medicinskog pobačaja ide bez komplikacija

Da ne biste imali nikakvih problema kasnije, trebate slijediti preporuke liječnika i paziti na vaše zdravlje. Da biste to učinili, odmah nakon pobačaja tijekom prvog tjedna morat ćete se suzdržati od seksualnog odnosa, što će značajno smanjiti infekciju u maternici. Obratite posebnu pozornost na kontracepciju.

Mnoge žene ponovno postaju trudne za sljedeću ovulaciju. To nepovoljno utječe na tijelo, jer je još uvijek slabo, nije spremno za puni ležaj, poremećeni hormonski poremećaji. Sve to s velikom vjerojatnošću dovest će do pobačaja ili odstupanja u razvoju fetusa ili će zahtijevati ponavljanje pobačaja već već operativni (ili vakuumski).

Liječnici savjetuju da planiraju trudnoću nakon medicinskog pobačaja nakon najmanje 6 mjeseci. Trudnoću treba prethoditi ginekološki pregled, vitaminska terapija (vitamin E je najvažniji), tijek liječenja folnom kiselinom, isporuka potrebnih testova. Liječniku se mora obavijestiti da je prije bio medicinski pobačaj, kako bi mogao dati potrebne preporuke i pomno pratiti napredovanje trudnoće.

Ako nakon pobačaja nema posljedica ili su beznačajne, a liječnik je riješio trudnoću, vjerojatno će proći bez patologija uzrokovanih prethodnom medicinskom intervencijom.

zaključak

Prijelaz na pobačaj, čak i ako je nježan medicinski lijek, treba biti samo u slučaju apsolutnih medicinskih indikacija na njemu! U svim drugim slučajevima, trebate razmišljati stotinu puta i spasiti trudnoću. Da, statistika je vrlo povoljna, a komplikacije nakon takvog pobačaja su vrlo rijetke. Ali! Gdje je jamstvo da vas neće dirati? Rodite se i nemojte se bojati. Svi želimo vam zdravlje, željenu trudnoću, jednostavnu dostavu i zdrave bebe!

Je li moguće trudnoće nakon medicinskog pobačaja

Razmotrite optimalno vrijeme za oplodnju nakon medicinskog pobačaja, kada možete zatrudnjeti uz maksimalnu korist za sebe i zdravlje budućeg djeteta.

Značajke procesa prekida

Tada je najmanje traumatsko za zdravlje jedne žene učinak lijeka na maternicu, što uzrokuje odbacivanje fetusa i dovodi do umjetno induciranog spontanog pobačaja. Međutim, svaki pobačaj uključuje rizik očuvanja plodnosti u budućnosti, tako da se mogućnost trudnoće nakon medicinskog pobačaja brine mnoge.

Mnogi stručnjaci vjeruju da će zatrudnjeti nakon medicinskog prestanka trudnoće biti lakše nego nakon pobačaja s kirurškom intervencijom.

Da bismo razumjeli ovaj problem, pažljivo ćemo pogledati ovaj postupak i njegov utjecaj na žensko tijelo. Održava se 5-7 tjedana, ali ne više od 8, odnosno do 49 dana nakon ultrazvuka, kako bi se isključila mogućnost ektopične trudnoće i samo u bolnici pod nadzorom liječnika. Budući da je krvarenje vrlo česta komplikacija, ako se ne može zaustaviti lijekovima, koristi se kirurška metoda (curettage).

Lijek za medicinski prestanak trudnoće

Liječnici koriste lijek Mifepristone ili njegove analoga. Dostupan je u tabletama i preuzet je strogo prema receptu liječnika i pod njegovom kontrolom. Ovaj alat inhibira proizvodnju progesterona, zbog čega je oplođeno jaje bez primanja njene potpore odbačeno iz endometrija. Nakon uzimanja tableta za 1-3 dana, počinje krvarenje i trudnoća se ukida.

Ultrazvučni pregled nužno je prikazan danom 8-15 kako bi se potvrdio spontani pobačaj. U nekim slučajevima, kada djelovanje lijeka nije donijelo željeni rezultat, uklanja vakum od jajašca je učinio.

Mifepriston smanjuje proizvodnju progesterona, a jaja se odbacuje iz endometrija.

Ove tablete imaju nuspojavu:

 • moguće iscjedak krvi;
 • pogoršanje ženskih genitalnih upalnih bolesti;
 • glavobolja;
 • donja bol u trbuhu;
 • mučnina.

Nemojte uzimati pilule za pušače nakon 35 godina. Kontraindikacije se također nazivaju:

 • preosjetljivost na lijek;
 • tešku bolest bubrega i jetre;
 • poremećaji srčanog ritma i hipertenzija;
 • ektopična trudnoća.

Je li moguće trudnoće nakon medicinskog pobačaja

Nakon manipulacije ženama, postavlja se pitanje je li moguće trudnoće odmah nakon medicinskog prestanka trudnoće, koje su posljedice relevantne za njih i koliko je razdoblje oporavka.

Stručnjaci kažu da je ova metoda drugačija od kirurški štedljivog učinka na sluznicu maternice. Stoga se sljedeća ovulacija može odmah dogoditi, budući da jajnik, percipirajući ovu intervenciju kao novi ciklus, počinje rasti slijedeći folikul i začeće se može dogoditi već u prvom ciklusu.

Vrijeme oporavka

Međutim, svaki učinak na reproduktivni sustav uzrokuje ozljede cijelog tijela. Za normalizaciju pune funkcije genitalija trebat će određeno vrijeme. Prema studiji, ženski reproduktivni sustav dolazi do zdravog stanja unutar 6 mjeseci nakon takve stresne situacije. To je koliko liječnika preporučuje da se suzdrže od začeća, koristeći kontracepcije tijekom tog vremenskog razdoblja.

Ginekolozi savjetuju da planiraju trudnoću nakon šest mjeseci od datuma prestanka i preporučuju uzimanje ove pilule za ovo vrijeme.

Zatim morate posjetiti svog ginekologa kako biste prolazili na prethodni pregled. Ako je potrebno, napravite ultrazvuk. Budite sigurni da donirate krv za hormone kako biste bili sigurni da je njihova ravnoteža obnovljena i da nije slomljena.

Je li moguće do trudnoće nakon medicinskog pobačaja prije 6 mjeseci bez brige o posljedicama, teško je odgovoriti. Svaki organizam je individualan, stoga normalizacija hormonskog podrijetla događa se na svoj način. Neki hormoni uzimaju prirodnu vrijednost u prvom ciklusu. Drugi imaju mjesec prije nego što je uspostavljena njihova ravnoteža. Sve ovisi o sposobnosti ženskih genitalnih organa da se oporave nakon što su preživjeli ovaj umjetni uvod u svoj uobičajeni radni ritam.

Svjedočanstva nakon medicinskog pobačaja

Nakon što je odlučio zamisliti kratkotrajno nakon pobačaja, morate zapamtiti da se rizik od ektopične trudnoće ili pobačaja povećava. Također je moguće:

 • razvoj patologije u fetusu;
 • nisko mjesto posteljice;
 • propustili pobačaj.

Stoga, ako žena nije bila zaštićena i zatrudnjela prije šest mjeseci, trebala bi se dugo konzultirati s liječnikom i biti pod njegovim nadzorom kako bi izbjegla neželjene posljedice i sačuvala trudnoću. Pa, ako je nepoželjan, onda je indiciran još jedan medicinski pobačaj. Smatra se da to ne uzrokuje značajnu štetu zdravlju, a to ima prednost pred operacijom.

Mnoge žene zapažaju da je nakon medicinskog pobačaja zaraženo tijelu bilo minimalno.

Savjeti za planiranje trudnoće

Da bi se vaše tijelo oporavilo od postupka i povećalo vjerojatnost trudnoće, trebali biste normalizirati svoj život:

 • provesti 8 sati spavanja;
 • voditi normaliziran, zdrav stil života, vježbanje, hodati;
 • eliminirati alkohol i pušiti;
 • napustiti duhovit, slatko, masnu hranu, uvesti u svoju prehranu zdrave hrane bogate esencijalnim vitaminima i mineralima;
 • izbjegavajte stres, nemojte se ljutiti zbog sitnica, podešavati se na pozitivan način.
Liječnici savjetuju u razdoblju oporavka nakon prekida održavanja zdravog načina života, normalizacije spavanja i izbjegavanja stresnih situacija.

Kada sumnjate da li možete zatrudnjeti nakon prekida droga, recenzije djevojaka s sličnim problemom pomoći će razumjeti istinsko stanje stvari. Komentari su različiti, ali većina se slaže da ako slijedite savjet liječnika, nova trudnoća dolazi na vrijeme i nastavit će se bez problema.

Kada postanete trudni nakon medicinskog pobačaja

Razne okolnosti mogu gurnuti ženu na umjetno ukidanje trudnoće: od banalne nespremnosti da postane majka posebno tijekom ovog životnog vijeka do medicinskih indikacija, neuspjeh u skladu s kojim predstavlja prijetnju fetusu i ženi.

Ako je prestanak trudnoće neizbježan, najslobodnija metoda koju preporučuju stručnjaci češće od drugih jest medicinski pobačaj. Suvremena farmakološka industrija nudi prilično veliku paletu proizvoda koji mogu izazvati spontani pobačaj žene.

Uz to, čak i relativno benigni medicinski pobačaj povezan je s nekim rizicima, prvenstveno smanjenjem vjerojatnosti uspješne trudnoće u budućnosti. Zato su mnoge svjesne žene koje se ne odriču majčinstva zainteresirane za što je vjerojatnost trudnoće nakon farmakološkog pobačaja i kad se može računati na uspješno preobražavanje. Pozvani ste da pročitate više o tome.

Osnovne informacije o ponovnoj trudnoći nakon medicinskog pobačaja

Mehanizam medicinskog pobačaja iznimno je jednostavan:

 • žena se savjetuje sa specijalistom;
 • pacijentu se preporučuje najprikladniji lijek za njezin slučaj;
 • žena uzima propisane pilule, pod utjecajem kojeg joj tijelo odbacuje jaje jaja, tj. pobačaj se javlja.

Pod utjecajem gore spomenutih lijekova, normalna hormonska pozadina pacijenta neizbježno pati, što rezultira stabilnim razvojem trudnoće gotovo nemogućom. Važno je razumjeti činjenicu da imenovanje sredstava za farmakološki pobačaj treba rješavati isključivo kvalificirani liječnik, budući da U nekim situacijama, uporaba takvih lijekova je snažno preporučljiva i čak opasna. Glavne kontraindikacije uključuju sljedeće odredbe:

 • ektopična trudnoća;
 • patologije jetre i srca;
 • upala gastrointestinalnog trakta itd.

Osim toga, lijekovi za medicinski pobačaj pokazuju svoju učinkovitost samo ako se koriste prije 7-8. Tjedna tog pojma.

Općenito, ukidanje trudnoće uz pomoć posebnih farmakoloških sredstava uzrokuje žensko tijelo mnogo manje štete od operacije koja ima slične ciljeve. Uz to, stručnjaci i dalje ne preporučuju da se žurbe ponovno osmišljavaju.

Općenito govoreći, liječnici se slažu da bi između medicinskog pobačaja i nove oplodnje trebalo biti najmanje šest mjeseci, ali ponekad stručnjaci skratiti preporučeni period do 3 mjeseca.

Trudnoća u ranijim razdobljima može biti opasna za fetus i majku. Često je označena ektopična trudnoća i sve vrste patologija razvoja fetusa.

Općenito, preporuke za pacijente koji prolaze kroz farmakološki pobačaj slični su savjetima koje stručnjaci daju ženama nakon kirurškog prekida trudnoće: redovito posjećujete liječnika, vode zdrav stil života i izbjegavaju stres.

Kada se može pojaviti druga trudnoća?

Važno je shvatiti da je 6-mjesečna stanka spomenuta ranije razdoblje nakon koje tijelo žene oporavi, a šanse za uspješno oplodnje povećavaju. Međutim, može doći do začeća i prethodno označenog datuma.

Ženski organizam pogađa pobačaj ne samo kao veliki stres i snažan udarac snagama života, već i kao početak novog ciklusa. Stoga, ako maternica uspije izraditi potrebni sloj endometrija, a vrijeme početka ovulacije je normalno, nedavni pobačaj neće ometati ponovnu gnojidbu.

Uz to, tijelo svake osobe je individualno, pa se reakcija određene žene na pobačaj može razlikovati od razvoja događaja koji je karakterističan za većinu drugih pacijenata. Netko može zatrudnjeti odmah nakon nastavka ciklusa, dok drugi imaju problema s začećem koji traju nekoliko godina ili više. U skladu s prosječnim statističkim podacima, oko 10% pacijenata mora se suočiti s koncepcijskim problemima nakon umjetnog prestanka trudnoće, osobito ako je pobačaj bio prvi u mladoj dobi.

Općenito, upute za daljnje planiranje trudnoće dati će ginekologu. Zato se zadaća žene svodi na pronalaženje dobrog "vlastitog" stručnjaka čije se preporuke mogu vjerovati.

Osim medicinskih savjeta, morate biti u stanju čuti i vaše tijelo. Da bi se povećala vjerojatnost održavanja normalne reproduktivne funkcije, žena koja je proživjela pobačaj trebala bi slijediti nekoliko važnih preporuka, detaljne informacije za koje je navedeno u sljedećoj tablici.

Tablica. Savjeti za žene pobačaja

Trudnoća nakon medicinskog pobačaja

Prekid trudnoće u početnim fazama uz pomoć anti-progestogenih lijekova koji potiskuju učinak glavnog hormona trudnoće, progesterona, naziva se medicinski pobačaj. Unatoč tome što se ova metoda smatra najomiljenijim za žensko tijelo, postoje određene poteškoće u trudnoći nakon medicinskog pobačaja i nošenja zdravog djeteta.

Posebna tvar mifepriston, sadržana u pripremanju za medicinski pobačaj trudnoće, potiče pjenjenje embrionalnih membrana sa stijenki maternice i ubijanje embrija. Nakon određenog vremena, uzimaju se pripravci koji sadrže prostaglandine, koji jačaju mišiće maternice i guraju oplođeno jaje iz maternice. Medicinski pobačaj prema statistikama u 95-98% završava pobačajem. Ali nakon medicinskog pobačaja brže ćete zatrudnjeti, jer:

 • Metoda ne uključuje operaciju, a zidovi uterusa nisu ozlijeđeni;
 • Menstruacijska funkcija je obnovljena u vremenskom okviru kalendara, točnije 28-30 dana nakon postupka;
 • Prekid se koristi u ranoj fazi, kada se u ženskom tijelu još nisu pojavile značajne hormonske promjene.

Svako žensko tijelo je individualno, a vjerojatnost da se zatrudni nakon medicinskog pobačaja utječe brzina oporavka hormonskog podrijetla koja je poremetila umjetna intervencija. Neke žene mogu postati trudne gotovo odmah, a druge trebaju od jednog do nekoliko godina. Glavna stvar koju treba zapamtiti je da je potrebno dati tijelu priliku da se oporavi i da se pažljivo zaštite za šest mjeseci. Nakon takvog odmora i oporavka, vjerojatnost normalnog slijeda sljedeće trudnoće bit će značajno povećana.

Neplanirana trudnoća nakon medicinskog pobačaja

U slučaju neplanirane koncepcije, ubrzo nakon medicinskog pobačaja, odmah se obratite svom liječniku i podvrgnite se potpunom liječničkom pregledu. Ponekad je potrebno dugotrajno promatranje u bolnici kako bi se održala trudnoća.

Komplikacije i rizik trudnoće u kratkom vremenu nakon postupka medicinskog pobačaja:

 • Pojava ektopične trudnoće;
 • Prijetnja pobačaja;
 • Niska placentacija;
 • Razne malformacije fetusa, kašnjenje u njegovom razvoju;
 • Rhesus senzibilizacija ako žena ima negativni Rh faktor;
 • Odbijanje jajašca.

Takvi rizici povezani su s činjenicom da je majčinski organizam oslabljen i da ne može pružiti sve što je potrebno za rast i razvoj fetusa. Rana posjeta ginekologu u slučaju takve trudnoće također je neophodna kako bi se otkrila ektopična trudnoća, ako je oplođeno jaješce fiksirano izvan maternice.

Uspješno planiranje trudnoće nakon medicinskog pobačaja

Kako bi postali trudni nakon medicinskog pobačaja s minimalnim rizikom od komplikacija za nerođeno dijete i zdravlje majke, treba slijediti sljedeće preporuke:

 • U roku od šest mjeseci, koristite pouzdane metode kontracepcije, nakon tog razdoblja žena mora podvrgnuti potpunom liječničkom pregledu s budućim ocem djeteta. Posebno je važno usredotočiti se na analizu hormonskog podrijetla i identifikaciju urogenitalnih infekcija, koje su često posljedica medicinskog pobačaja;
 • Pridržavajte se zdravog načina života i riješite se loših navika, izgubite težinu;
 • Iscjeliti postojeće žarište kroničnih infekcija, izbjegavati bakterijske i virusne sezonske infekcije;
 • Jesti učinkovito, pružajući tijelu sve potrebne vitamine i minerale, kao rezultat toga, normaliziranje proizvodnje hormona koji su odgovorni za začeće, estrogen i progesteron;
 • Pokušajte izbjeći prekovremeni rad i stres.

Pridržavajući se ovih savjeta, žena opetovano povećava vjerojatnost da će se trudnoća nakon medicinskog pobačaja dogoditi bez problema i nastaviti s radom.

Trudnoća nakon medicinskog pobačaja nije prekinuta

Vjerojatnost očuvanja trudnoće nakon medicinskog pobačaja je mala, samo 4-5%, no postoji i morate biti svjesni posljedica ako žena odbija podvrgnuti drugom pobačaju i odluči zadržati trudnoću.

Kada gruba medicinska intervencija tijekom normalne trudnoće u fazi formiranja fetusa poremeti hormone i postoji velika vjerojatnost oštećenja rođenja fetusa. Prema medicinskoj statistici, veličina rizika od prirođenih abnormalnosti nakon uporabe mifepristona, ako trudnoća nije prekinuta, a žena je odbila koristiti druge metode prekida, manje od deset slučajeva po tisuću rađanja. Ali čak i o takvim minimalnim mogućnostima teratogenog učinka lijeka treba upozoriti sve žene koje namjeravaju održati trudnoću nakon neuspjelog medicinskog pobačaja. Zadaća liječnika je objasniti ženama koje odluče ukinuti trudnoću s tabletama o potrebi kirurškog čišćenja nakon neuspjelog medicinskog pobačaja.

Pronašli ste pogrešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Je li trudnoća moguće nakon medicinskog pobačaja?

Trudnoća je prekrasno stanje u životu žene, što donosi radost ako se planira. No, nažalost, postoje slučajevi kada je žena prisiljena ukinuti trudnoću s pobačaju.

Zatim, medicinski pobačaj postaje najosobniji izbor. U medicini postoje mnogi lijekovi koji vode do spontanog pobačaja.

Većina žena koje imaju pobačaj prerano ili kasnije požaliti. Ako onda ponovno uspiju zatrudnjeti i roditi zdravu djecu, tada možemo pretpostaviti da je to sreća. Mnoge žene nakon pobačaja zauvijek ostaju bezuspješne.

Postoje slučajevi kada je medicinski pobačaj nužan zbog medicinskih razloga, primjerice u slučaju infekcije s određenim zaraznim bolestima (tuberkuloza, rubeola) ili malignih tumora kada je potrebna hitna radioterapija ili kemoterapija.

Zatim je važno da prestanak trudnoće proširi s najmanje komplikacija, au budućnosti je žena da obavlja svoju glavnu funkciju.

Budući da je medicinski pobačaj smatrao najmanje traumatskim za tijelo, trudnoća nakon što može doći gotovo odmah.

Sposobnost da postane trudna nakon medicinskog pobačaja utječe na sposobnost ženskog tijela da brzo obnovi hormonalnu ravnotežu, iznenadno poremećenu umjetnom intervencijom.

Neke hormonske ravnoteže vraća se na normalno već u slijedećem menstrualnom ciklusu. I druge žene ponavljaju neuspješne pokušaje već nekoliko godina.

Postpartum opstipacija - pročitajte o uzrocima i liječenju.

Ovdje pročitajte je li kamilica moguća tijekom trudnoće.

O važnosti poštivanja preporuka liječnika

Pogledajmo bliže preporuke čije ćemo poštovanje omogućiti da brzo dovedemo tijelo u normalno stanje i pripremimo ga za planiranu koncepciju.

Prvo, nakon svakog pobačaja, uključujući medicinski pobačaj, žensko tijelo mora ostati najmanje 6 mjeseci.

Tijekom tog razdoblja hormoni se vraćaju i ozlijeđena sluznica maternice vraća se u normalu. Tada će novu trudnoću vjerojatno biti sačuvana i nastavit će se povoljno. Dakle, u roku od šest mjeseci, za zaštitu potrebno je koristiti pouzdanu metodu kontracepcije.

Ako se trudnoća dogodi neplanirano i rano, tada postoji vrlo visok rizik od pobačaja ili pojava ektopične trudnoće.

Isto tako, ako tijelo nije oporavila nakon medicinskog pobačaja može razviti malformacija, nizak položaj posteljice, razvoj trudnoće i mnoge druge patološka stanja.

Često u takvim situacijama, žene imaju dugo vremena u bolničkom promatranju liječnika da spase trudnoću.

Dobro planiranje je ključ uspjeha.

Za uspješno planiranje trudnoće nakon medicinskog pobačaja treba slijediti neke smjernice.

Prvo, nakon pola godine oporavka, nužno je ponovno ispitati kako za ženu tako i za budući otac djeteta.

Posebna pozornost treba posvetiti analizi hormona i skrivenih urogenitalnih infekcija. Potonji često procvjetaju nakon pobačaja i dodatno su nepovoljni faktor za začeće.

Za uspješnu trudnoću nakon medicinskog pobačaja važno je ukloniti sve loše navike, održavati zdrav stil života, ako je moguće izgubiti težinu.

Osim toga, žena bi trebala izliječiti sve kronične zaraze infekcije, kako bi se izbjegla infekcija virusnim i bakterijskim sezonskim infekcijama.

Odgovarajuća proizvodnja progesterona i estrogena, tj. Onih hormona koji su odgovorni za začeće, ovisi o njima. Iz istih razloga treba izbjegavati stres i prekovremeni rad.

Ako slijedite sve ove preporuke, a zatim za mnoge žene nakon medicinskog pobačaja, nova se trudnoća pojavljuje bez problema i napreduje povoljno.

Pod naslovom "Mogu li" http://puziko.online/mozno-li naći ćete mnogo drugih zanimljivih članaka.

Tražimo autore!

Znaš li kako napisati zanimljive tekstove i razumjeti temu web mjesta?

Dobro došli! MA je 2 puta prvi u 4. tjednu drugi u 13. tjednu. Ali sada mi je jako žao zbog toga. Otišao je u anketu i rekla da je sve u redu. Ali prošlo je godina, ne mogu zatrudnjeti. Pomognite da možete raditi ono što možete popiti?

Prije nego što nešto popijete, morate točno znati što vam je loše i što ne uzrokuje trudnoću. Bez recepta možete piti vitamine koji se slobodno prodaju u ljekarni. Ako se trudnoća nakon AI ne pojavi tijekom godine, možete se obratiti središtu reprodukcije, gdje se možete testirati, kao ginekolog i drugi stručnjaci gdje se možete pregledati.

Dobar dan Prvo provjerite prohodnost jajovoda, vratite menstrualni ciklus, ako je slomljena. Zatim provjerite razinu testosterona i dehidroepiandrosteron sulfata u krvi. Počnite uzimati folnu kiselinu, riješite se loših navika i pratite ovulaciju.

Dobar dan Želim reći svoje iskustvo s MA. Ma je ​​bilo 5 tjedana. Tjedan dana nakon što sam otišao provjeriti, liječnik je rekao da je sve u redu da nema trudnoće. Mjesec dana kasnije započeo je smeđi pražnjenje, ali nije bilo menstruacije. Otišao sam u bolnicu, pregledao je još jedan liječnik, poslan na ultrazvuk, pokazalo se da se trudnoća samo zaustavila 6 tjedana. I vrlo sam sretan što proces uzbuđenja nije počeo. Sutradan, očistiti. Sada smo obnovljeni (((((

Dobar dan U studenom je postojao AI za 19 tjedana. I sad u svibnju, saznao sam da je trudna. Ja stvarno želim dijete, je li tako opasno?

Pozdrav! Imam sličnu situaciju, samo je MA bila u siječnju (prema medicinskim pokazateljima). Trudnoća je poželjna. Također želim znati, može li netko roditi, kako je sve prošlo?

Dobro došli! Napravio sam to 9. prosinca, nakon uzimanja tablete krvarenja, nakon tjedan dana iscjedak je otišao, a nakon 14 dana opet smeđe krvarenje. Otišao sam u ginekologu, prolazio kroz ultrazvuk, rekao je AI uspješno. Prošlo je gotovo mjesec dana, još imam smeđi iscjedak ili krvarenje. Danas, treći dan, osjećam se bolesno, donji trbuh povlači, prsa mi previše boli. Bilo je PA na 25., ali sperma nije ušla u maternicu. Možda je ovo trudnoća?

Nakon 2 mjeseca nakon MA-a imala sam krvarenje zbog krvi, anemija je nastala zbog velike količine krvi, otišla sam na ultrazvuk i rekla da je sve u redu, da se sve ispostavilo i da nije bilo potrebno čišćenje. Sada je prošlo 8 mjeseci otkako MA ne može zatrudnjeti

Djevojke, ja sam 5. rujna MA (prva trudnoća). Sada je ponovno trudna, a moj muškarac, nakon saznanja, priznao je da je oženjen (((((želim napraviti drugi put MA) Hoću li imati problema s koncepcijom kasnije? Tko je to učinio? Stvarno želim dijete, ali neću ga povući

Ja sam 3 ma, posljednjih 7 mjeseci, stanja trudna, želim dijete, ali ja sam na konzervaciji, prijetnja pobačaja (((

Pa, niste se zaštitili odmah nakon prvog leta Pročitajte članke o posljedicama pobačaja Ne, pročitajte je Moj prijatelj je to učinio jednom, a sada je neplodna za ostatak svog života Postoji članak o neplodnosti na www.ististr.ru Ako je moguće, ostavite ovo dijete.

Moguće, ali nije poželjno. Budite spremni za činjenicu da će nakon druge ma grudi sag i da neće biti obnovljena.

O gdje se nalazi prsa))) ona želi napustiti dijete!

Dobro došli! Ja sam MA, u vrijeme kad je fetus morao izaći, u početku nešto izašlo kao izgovor za ružičastoj ružičasto meso, oko 30-40 gr. Mislio sam da je to plod, ali onda je i sam plod. Nakon toga bilo je vrlo neugodan miris. Bojim se, možda je neko drugo žensko tijelo skinulo sa mnom?

Dobro došli! Nakon što je medicinski pobačaj vidio Regulonove tablete, mjesečno je došlo. Može li biti moguće da je preostala trudnoća? Ultrazvuk nije prošao.

Pozdrav, 21. srpnja 2015. napravio sam medicinski pobačaj prve trudnoće već 9. kolovoza 2016. tijekom godine kada nisam trudna. Možete li zatrudnjeti nakon medicinskog pobačaja?
Bojim se da neće zatrudnjeti

Da... zatrudnjela sam bez problema... nakon nekoliko godina, prije godinu dana, dogodilo se isti mjesec toga istog mjeseca...

Nakon medicinskog pobačaja prošlo je mjesec dana, ali iscjedak je mali i nezaštićen je. Je li moguće zatrudnjeti?

Svugdje pišu što možete. Ako postoji ovulacija, tada je vjerojatnost visoka.

Bok Odmah ću reći 38 godina, imam 15-godišnje dijete, nije bilo prethodnih pobačaja u povijesti, ali... Ja sam MA za razdoblje od 9 tjedana 20/06/2016 -21/06/2016... gdje živim (United Kingdom) ultrazvuk se ne izvodi nakon postupka Dobio sam antibiotik dok sam uzimala drugi dio tableta (4 ispod gornje usne) i uzimala antibiotik sljedećeg jutra poslije doručka. Sve je prolazilo bez ikakvih nuspojava (kao što su povraćanje, glavobolja, mučnina, proljev itd.) Krvarenje je bilo normalno, nakon što su posljednje pilule započele nakon 4 sata i trajale ne više od 5 sati, osjetio sam da se nekoliko komada nešto ispalo iz WC-a (nisam izgledala je...... nakon što je bilo samo tijekom menstruacije tek malo više... nakon nekoliko dana tijekom prijema, tuš je osjetio da se neka vrsta filma izbaci, izvadi i pojavi nešto neshvatljivo, ružičaste boje... nakon što se opet dogodilo i to je to... Prihvaćam Rigevidon (početak a sljedeći dan nakon drugog dijela tableta), Vit E (400 IU), C (1000 mg), folne kiseline (400mkg), voće, povrće, itd... U ovom trenutku gotovo da i nema taloži (koji se drže 12 dana nakon druge primjene). Žao mi je zbog prekršaja više puta. Pitao sam službu za podršku kada je bilo moguće planirati novu trudnoću i ono što sam dobio odgovor, nakon 2-3 ciklusa već možete početi. Imam sljedeće pitanje: koje su šanse za trudnoću nakon MA u mojoj dobi?

Pozdrav, reci mi, molim te, učinio sam pobačaj od dva tjedna, sve je dobro, bezbolno, na kontrolu ultrazvuka na dan krvarenja nakon misoprostola (27.04) za namjeravanu namjenu počeo uzimati Novinet (28.04), a 10. dana prijema ( 07.05) bio je nezaštićeni. Na dvadesetoj piluli počelo je smeđe iscrpljivanje, sada drugi dan od 7 dana pauze, donosi donji dio trbuha, bol u prsima, a smeđi iscjedak zamrljava... Je li trudnoća moguće u ovom slučaju?

Dobar dan! Trudnoća uz uzimanje OK je moguća, ali u vrlo rijetkim slučajevima (ako je unos tableta uznemiren). Ali uočavanje može govoriti o dvije mogućnosti, ili Novinet nije prikladan za vas, ili postoji restrukturiranje i ovisnost organizma na cca. Pa, treba imati na umu da je tijelo doživjelo stres, a takva reakcija na medicinski pobačaj vrlo je vjerojatno.

Ako je novinet bio uzeti prema uputama i nije bilo problema, trudnoća je jedva moguća. Tijekom recepcije također sam imala slabog uočavanja. Samo u slučaju, napravite test.

Poštovani, 10. travnja održan je poslijediplomski studij bjelkasti fetalni jaje i krvni ugrušci, prošlo tjedan, a moj muž imao nezaštićeni spolni odnos. Mogu li zatrudnjeti? I je li moguće napustiti ovu trudnoću?

Irin, molim te, recite mi kako je to sve počelo? Trenutno sam u istoj situaciji.