cjepiva protiv ospica i trudnoće

Zasnivanje

Prema znanstvenim istraživanjima, oko 40% žena svjesno otkriva svoju trudnoću. Budući da trudnica nema priliku unaprijed brinuti o svom zdravlju, trudnoća može dovesti do negativnih posljedica koje mogu utjecati i na ženu i za bebu.

Simptomi i znakovi ospica, načine infekcije

Glavni put prijenosa virusa ospica je kroz kapljice u zraku. Širenje RNA virusa dolazi od bolesne osobe tijekom razgovora, kašljanja ili kihanja. Dakle, izvor infekcije je osoba zaražena virusom. Osjetljivost tijela na virus doseže gotovo 100%.

Razdoblje inkubacije bolesti je oko 7-14 dana, nakon čega se mogu primijetiti prvi simptomi:

 1. Opća slabost, slabost i umor.
 2. Vrućica i povišena tjelesna temperatura do 39 ° C
 3. Trbuh nos, praćen iscrpljenim iscjetkom.
 4. Jaki kašalj bez ispljuvka.
 5. Vruće trepće i fotosenzitivnost.
 6. Konjunktivitis.
 7. Smanjeni apetit ili nedostatak.
 8. Izliječi se po tijelu.
 9. Bijele ili crvene mrlje lokalizirane u ustima.
 10. Natečeno lice.

Važno je napomenuti da su simptomi ospica kod odraslih osoba izraženije nego kod djece.

Specifična prevencija: cijepljenje, pregled proizvedenih cjepiva

Prevencija ospica može se obaviti na nekoliko načina. Najpopularnija procedura za sprečavanje zarazne bolesti je cijepljenje. Sadrži živi ili oslabljeni virus. On ne može uzrokovati bolest, već stvara imunitet prema njemu.

Cjepivo protiv ospica provodi se dvaput. Najčešće se kao cjepivo koriste slijedeći lijekovi:

 • Ruvax (Francuska).
 • MMR (Kombinirani zglobovi, vakcina protiv rubeole i zaušnjaka, SAD).
 • JCV (Monovaccine).
 • Cjepivo protiv ospica s parotinom (Rusija).
 • Priorix (UK).

Ako osoba ima kontraindikacije za gore navedene pripravke, dobiva imunoglobulin.

Kontraindikacije za cjepivo protiv ospica

Cjepivo protiv ospica kontraindicirano je u sljedećim slučajevima:

 1. Razdoblje trudnoće i laktacije.
 2. Prisutnost alergijske reakcije na bjelinu jajeta pilića ili prepelica.
 3. Prisutnost malignih bolesti.
 4. Intolerancija na antibiotike.
 5. AIDS-a.
 6. Tuberkuloza.

U prisutnosti tih stanja ne može se staviti cjepivo protiv ospica.

Imunizacija u fazi planiranja trudnoće

Važnu ulogu ima postavljanje svih potrebnih cijepljenja prije planiranja bebe. Zahvaljujući cijepljenju, žena će moći zaštititi sebe i budućnost od ozbiljnih zaraznih bolesti.

Ova cijepljenja uključuju sljedeće:

 1. Cijepljenje protiv rubeole. Rubela je jedan od najopasnijih virusa za ženu na položaju. To može poremetiti razvoj fetusa, kao i dovesti do negativnih posljedica i same majke. Cijepljenje se obavlja šest mjeseci prije planiranog datuma začeća.
 2. Cijepljenje protiv vagine. Većina ljudi ima dojke u rano djetinjstvo. Preporuča se cijepljenje onih žena koje nisu imale mukotrpan mjesec dana prije trudnoće.
 3. Cijepljenje protiv parotitisa. Virus zaušnjaka prenosi se kapljicama u zraku i može dovesti do teških posljedica, uključujući neplodnost. Ako je žena zaražena zaušnjaka tijekom nošenja bebe, vjerojatnost pobačaja je velika u prvom tromjesečju. Kako bi izbjegli takve negativne posljedice, žena se mora cijepiti tri mjeseca prije planiranog začeća.
 4. Cijepljenje protiv hepatitisa B. Virus hepatitisa može se prenijeti krvlju ili seksualno. Vrlo je otporan na nepovoljne čimbenike okoliša. Zaražena žena vodi rizik od prijenosa virusa hepatitisa B na njeno nerođeno dijete. Cjepivo se primjenjuje u tri faze. Prva dva do šest mjeseci prije početka trudnoće, treće nakon rođenja djeteta.
 5. Cijepljenje protiv ospica Trudnica zaražena virusom ospica je podložna spontanom pobačaju. Ako se pobačaj ne pojavi, patogen može uzrokovati različite abnormalnosti u razvoju fetusa, uključujući mozak i živčani sustav. Cijepljenje se provodi u dvije faze, a interval između kojih je mjesec.
 6. Infekcija. Ova bolest je teško liječiti tijekom trudnoće, jer je uporaba mnogih lijekova zabranjena. Bolest može uzrokovati intrauterinalnu infekciju fetusa, ranog porođaja ili spontani pobačaj. Cijepljenje protiv gripe provodi se mjesec dana prije datuma začeća.
 7. Cijepljenje protiv difterije, tetanusa i polio. Cjepivo za ove bolesti se daje najmanje 30 dana prije trudnoće. Re-cijepljenje se obavlja svakih 10 godina.

U razdoblju nošenja djeteta za cjepivo je zabranjeno.

Koliko dugo nakon cijepljenja ostaje trudna

Prije planiranja trudnoće, žena treba donirati krv za protutijela na virus ospica. Ako analiza ne otkriva prisutnost antitijela, očekivana majka mora biti cijepljena.

Trudnoća nakon cjepiva protiv ospica može se planirati nakon tri mjeseca. To je zbog činjenice da cjepivo sadrži u svom sastavu živi ili oslabljeni virus, koji može nepovoljno utjecati na fetus.

Rana trudnoća nakon cjepiva protiv ospica: mogući rizici za fetus

To je posebno opasna infekcija u ranom razdoblju. U 20% slučajeva infekcija virusom u prvom tromjesečju može dovesti do pobačaja ili razvoja patologija:

 • središnji živčani sustav (npr. encefalitis);
 • razvoj demencije;
 • bakterijske pneumonije (do smrti fetusa).

Kako bi izbjegli komplikacije, preporuča se ženama da imaju abortus. Međutim, ospice, za razliku od brojnih drugih zaraznih bolesti, nisu konačni pokazatelj pobačaja.

U slučaju da žena odluči spasiti dijete, mora proći niz ispita. Prije svega, potrebno je proći krvni test za prisutnost antitijela na virus ospica. Nakon toga se izvodi ultrazvučni pregled. Ako je potrebno, liječnik može propisati dodatne biokemijske pretrage i preglede. Upućivanje na pobačaj može se otpustiti nakon temeljitog pregleda i vaganja svih mogućih rizika.

Ako je trudnica preboljela virus ospice nakon 16 tjedana, prognoza nije toliko zastrašujuća. Međutim, u posljednjoj fazi njenog rizika povećavaju se ponovo:

 • vjerojatnost prijevremenog porođaja povećava se;
 • značajno povećava vjerojatnost zaraze roditelja fetusa od majke prilikom prolaska kroz rodni kanal. U ovom slučaju, dijete je rođeno s kongenitalnom bolesti i osipom na tijelu;
 • povećava se mogućnost razvoja bakterijske pneumonije i encefalitisa.

Stoga, žene koje planiraju trudnoću moraju unaprijed brinuti o svom zdravlju i položiti sve potrebne preglede. Samo u ovom slučaju može biti sigurna u zdrav razvoj djeteta.

Ako žena ne razmišlja o pravovremenom cijepljenju, postoji velika vjerojatnost pobačaja, prijevremenog porođaja i razvoja patologija. Čak i ako majka može normalno rađati nakon teških infektivnih bolesti koje su pretrpjele tijekom trudnoće, ostaje rizik od razvoja poremećaja imunološkog sustava bebe, što će dovesti do njegovih čestih bolesti.

Planiranje trudnoće: sve što trebate znati o cjepivu protiv ospica

Statistike pokazuju da 40% žena saznati o trudnoći kada je već došlo. Ipak, 60% svjesno se priprema za začeće posjetom liječniku i donošenju testova.

Jedna od faza planiranja trudnoće je buduće majčino cijepljenje protiv ospica. Je li potrebno cijepiti i koliko dugo čekati nakon toga, kao i gdje i s kojim lijekom cijepljuju? Ovaj članak će odgovoriti na ova i mnoga druga pitanja.

Trebam li učiniti kada planirate?

Prije planiranja trudnoće, svaka žena treba donirati krv za analizu koja otkriva prisutnost antitijela na virus ospica. Ako pokaže da nedostaju, onda se trudna majka mora cijepiti. Trenutno, Rusija ima raspored cjepiva protiv ospica.

Profilaktičko cjepivo se daje dvaput: prvi put u dobi od 12 mjeseci, drugi na 6 godina prije ulaska u školu. Odrasla žena treba cijepljenje ako još nije navršila 35 godina i nije bila cijepljena prije.

Žena može sumnjati u potrebu za postupkom, no treba imati na umu da se tijekom trudnoće imunitet tijela smanjuje. Virus koji je godinama živio u tijelu i nije se očitovao može početi množiti i napadati ne samo organizam majke, nego i bebu. U 20% slučajeva, kada žena ima ospice, pojavljuju se pobačaj ili fetalni razvojni defekti.

Ospice su čimbenik rizika za pojavu sljedećih stanja u djeteta nakon bolesti trudne majke:

 • intrauterinska hipoksija;
 • hidrocefalus;
 • upala pluća;
 • sljepila;
 • gluhoća;
 • nerazvijenost udova;
 • mentalna retardacija;
 • zatajenje srca.

Stoga, pri planiranju trudnoće, liječnik preporučuje da se sve žene cijepe protiv različitih bolesti, uključujući i ospice.

Kada staviti?

Očekujuće majke trebaju se unaprijed brinuti o dostupnosti svih potrebnih cijepljenja. Cijepljenje protiv ospica treba provesti najmanje 3 mjeseca prije namjeravane trudnoće. To je zbog činjenice da lijek sadrži živi virus koji može loše utjecati na fetus. Cijepljenje se odvija u dvije faze s intervalom od 3 mjeseca. Ako je žena imunizirana jednom prije, samo trebate dati jedno cijepljenje.

Kako se prenosi?

Cjepivo protiv ospica se lako podnosi. Postoji prirodna reakcija droge na tijelu, što se ne treba bojati. Na mjestu ubrizgavanja može biti pečat i osjećaj boli.

Među najčešćim simptomima su groznica do 38 stupnjeva. U rijetkim slučajevima dolazi do osipa ili konjuktivitisa. Ti simptomi su mogući u razdoblju od 5 do 6 i od 12 do 18 dana nakon cijepljenja i traju 2-3 dana.

Kontraindikacije za cijepljenje

Kao i kod svih lijekova, uvođenje cjepiva protiv ospica ima kontraindikacije:

 1. komplikacija ili slaba tolerancija prethodne doze lijeka;
 2. alergijska reakcija na aminoglikozidne antibiotike, koji se nalaze u malim količinama u svim pripravcima;
 3. alergijska reakcija na ptice jaja;
 4. akutna kronična bolest u razdoblju pogoršanja;
 5. imunodeficijencija, uključujući stanje nakon zaraznih bolesti;
 6. visoka temperatura;
 7. davanje krvi, plazme ili imunoglobulina u proteklih 8 tjedana;
 8. onkološke bolesti.

efekti

Komplikacije i nuspojave nakon cijepljenja protiv ospica su rijetke, međutim, one se ne mogu potpuno isključiti.

Nuspojave koje ne zahtijevaju liječenje:

 • Povećanje temperature do 38 stupnjeva. Pojavljuje se u 5-15% žena koje su cijepljene. Fever može trajati 1 ili 2 dana, u rijetkim slučajevima traje do 5 dana. U tom slučaju, povećanje temperature neće stimulirati imunološki sustav pa je poželjno primiti antipiretike, kao što su ibuprofen ili paracetamol.
 • Kašalj i upalu grla. U pravilu je potrebno nekoliko dana bez terapije.
 • Osip. Može se pojaviti na cijelom tijelu ili samo na nekim mjestima.
 • Natečeni limfni čvorovi. Simptom je uzrokovana kombinacijom cjepiva, koja uključuju virus zaušnjaka.
 • Blaga infekcija. Na taj način može doći do manjeg oblika asimptomatske ospice nakon cijepljenja.
 • Bol u zglobovima. Simptom se uglavnom pojavljuje kod odraslih žena starijih od 25 godina.

Gore navedene manifestacije odražavaju procese stvaranja imunološkog odgovora na virus ospica u tijelu i nisu patološke.

Međutim, unatoč sigurnosti cijepljenja, u rijetkim slučajevima pojava teških komplikacija, čiji se izgled žena mora posavjetovati s liječnikom:

 • teška alergijska reakcija;
 • konvulzije;
 • značajno povećanje temperature.

Postoji također i bolest kao što je ITP (idiopatska trombocitopenična purpura). To se događa nakon cijepljenja u jednom od 22.300 slučajeva i uzrokuje rijedak oblik poremećaja krvarenja.

Što je bolje odabrati?

Sastav cjepiva je različit, no svi su pokazali dobru toleranciju i sposobnost stvaranja imunološkog sustava. Stoga, nemojte se bojati domaćeg cjepiva, koji se stavlja u okrug klinike. Njegova glavna razlika od uvezenog jest da se priprema na embrijima japanskih prepelica, a ne na embrijima kokošjih jaja, jer se uvoze i da je to jedno cjepivo.

Svaka žena ima pravo odlučiti koja će cjepivo biti provedena, međutim, bit će potrebno kupiti lijek koji Ministarstvo zdravstva nije predvidjelo na vlastiti trošak.

monovalentna

Monovaccine sadrži u svom sastavu jedan virus. U slučaju potrebe za cijepljenjem od nekoliko bolesti odjednom, to ne mora uvijek biti prikladno, jer postaje neophodno davati nekoliko injekcija istodobno. Učinkovitost monovalentnog cjepiva nije niža od kombiniranih lijekova.

Koreva suho (Rusija)

Sadrži u sastavu soje virusa ospica Leningrad-16 ili Moskva-5, uzgojenih uz pomoć embrija japanske prepelice.

U smislu učinkovitosti, nije niža od uvezenih analoga. Incidencija nuspojava je također na usporedivoj razini. Glavna prednost lijeka je njezina dostupnost.

Ruvax (Francuska)

Proizvođač cjepiva - francuski laboratorij Aventis Pasteur. U sastavu je virus soje virusa ospica Schwarz. Ovaj lijek je korišten od 1968. i doseže 100% učinkovitost kao profilaktički.

Njegova proizvodnja zadovoljava sve zahtjeve i standarde WHO i GMP. Cjepivo se ne isporučuje na područje Rusije za maloprodaju, stoga je gotovo nemoguće kupiti ga sami.

kombinirana

Uvjeti cijepljenja protiv ospica, rubeole i parotitisa (zaušnjaka) su isti, stoga su razvijena kombinacijska cjepiva koja istodobno proizvode imunitet na nekoliko od tih bolesti. U većini regija Rusije oni se mogu kupiti samo na vlastiti trošak u ljekarnama ili isporučeni na komercijalnim mjestima za cijepljenje.

Mumps-Korevaya (Rusija)

Izrađen u FSUE NPO "Microgen". To je mješavina ospica Leningrad-16 i porotitis soj Leningrad-3. Lijek potiče proizvodnju protutijela i potpuno udovoljava zahtjevima WHO-a.

MMP II (SAD)

Proizvođač cjepiva je Merck Sharp Dohme. Sadrži živjeti oslabljeni virusi ospica Edmonstona, viruse parotitisa s sojevima Jeryl Linn i viruse rubeole Wistar RA 27/3. Lijek se dobro podnosi. Liječnici često preporučuju ovo cjepivo zbog činjenice da Rusija ima veliko iskustvo u njegovu korištenju.

Priorix (UK)

Proizvođač cjepiva - Smithkline Beecham Biologicals. Cjepivo se sastoji od standardnih Schwarz virusa soje ospica, virusa parotidnog soja RIT 43/85 i soja virusa rubeole Wistar RA 27/3. To je jedno od najpopularnijih cjepiva u svijetu danas. Razlog za to je izvrsna izvedba, minimalne nuspojave i nedostatak pritužbi liječnika.

Što učiniti?

Cjepivo protiv ospica može se obaviti:

 • u pravcu ženskog savjetovanja u mjestu prebivališta;
 • u okrugu klinici;
 • u majčinskim i dječjim centrima.

Naknada za cijepljenje provodi se u privatnim klinikama i komercijalnim bolnicama. Prije postupka, trebali biste provjeriti da institucija za akreditaciju države ima pravo provoditi takve manipulacije.

Kako se pripremiti?

Ne postoji posebna priprema za cijepljenje za zdravu ženu. Međutim, ako pati od slabe podnošljivosti takvih postupaka ili jednostavno želi smanjiti mogući rizik od neželjenih učinaka, onda se može poduzeti brojne opće mjere:

 1. 2-4 dana prije cijepljenja da piju antialergijske lijekove;
 2. inicirati terapiju usmjerenu na sprečavanje pogoršanja kroničnih bolesti;
 3. uzimaju sredstva za pojačavanje 1-2 dana prije cijepljenja i 12-14 dana nakon cijepljenja;
 4. Izbjegavajte kontakt s osobama koje pate od različitih infekcija 14 dana nakon cijepljenja.

Koliko je moguće začeće?

Tijelo treba 3 mjeseca da razvije imunitet na virus ospica, tako da se cjepivo primjenjuje 4 mjeseca prije namjeravane trudnoće. Nakon posljednjeg cijepljenja, žena se preporučuje da se zaštiti za 3 mjeseca kako bi eliminirala potrebu za pobačajem. Neplanirana trudnoća u tom razdoblju može završiti loše.

Najveća opasnost je infekcija ospica u prvom tromjesečju. Ako se to dogodi, liječnici mogu preporučiti ženi da prekine trudnoću kako bi se izbjegle abnormalnosti u razvoju fetusa. Međutim, ospice su bolest koja nije konačan pokazatelj pobačaja.

Imunološki postupak za sprječavanje ospica važan je dio pripreme za trudnoću, a zanemarivanje može negativno utjecati na zdravlje majke i budućeg djeteta. Izbor cjepiva ostaje za ženu, međutim, nema puno razlike između domaćih i uvezenih droga. Cjepivo možete staviti u kliniku u mjestu stanovanja, iu privatnoj klinici. Između cijepljenja i trudnoće treba trajati najmanje 3 mjeseca, u suprotnom može negativno utjecati na njezin tijek.

Ospice i trudnoća

Budući da se slučajevi ospice počele rasti u populaciji post-sovjetskih zemalja, gdje se ne cijepljuje veliki broj djece i odraslih, kupuju se potvrde o cijepljenju, gdje je dijagnoza ospica često pogrešna, točne statistike nisu istinite, dobivam puno pitanja od žena koje planiraju trudnoću i već su trudne kako se zaštititi od ospica, da li je ova infekcija strašna za trudnicu, kako to izbjeći, što učiniti u slučaju kontakta sa bolesnom osobom. Budući da se pitanja ponavljaju, skupio sam ih zajedno.

OPĆE PITANJA

Je li ospica virusna ili bakterijska bolest?
Ospice je virusna bolest. Uzrok je RNA virus iz obitelji Paramyxoviridae.

Koja je razlika između rubeole i ospica?
Rubelu uzrokuje potpuno drugačiji tip virusa. Ponekad se nazivaju njemački ili trodnevni ospice, što može uzrokovati konfuziju u pravilnom tumačenju zarazne bolesti. Klinička slika za ospice i rubelu također je različita.

Koliko je razdoblje inkubacije, kada ne znate o bolesti?
U prosjeku, 10-12 dana. Osip najčešće pojavljuje 14. dan nakon infekcije, iako može biti ranije i kasnije (7-21 dana). To je vrlo zarazna bolest - 90% ljudi koji su zaraženi dobije ospice.

Koliko dugo je osoba zarazna ako ima ospice?
Osoba može biti zarazna čak iu nedostatku pritužbi i simptoma: 4 dana prije pojave osipa i sljedećih 4 dana osipa na koži i sluznici.

Koliko je opasno biti u sobi u kojoj je bolestana ospica?
Virusi ospica mogu preživjeti na glatkim površinama iu zraku do 2 sata. Stoga, vjerojatnost infekcije postoji kada bolesna osoba nije u sobi za kratko vrijeme.

Kako se pojavljuju ospice?
Uz klasični tijek bolesti postoji trijada: kašalj, curenje nosa, konjuktivitis (na engleskom 3 kašalj, cortica, konjuktivitis) na pozadini groznice i opće slabosti. Osip se pojavljuje 2-3 dana, posebice u obliku specifičnih bijelih točkica s crvenom podlogom (Koplikove mrlje) na mukoznoj membrani mekog i tvrdog nepca. Nakon njih pojavljuju se mrlje na koži i tijelu. Postupno, osip se blijedi (obično odozgo prema dolje).

Kako je dijagnoza ospica?
Najpouzdanije metode za dijagnozu ospice su određivanje IgM antitijela i RNA virusa PCR-om u krvi i sekrecija iz usne šupljine (mukozna struganja).

Što je liječenje ospica?
Ne postoji lijek za ospice. U teškim slučajevima, potporna terapija. Pri povezivanju bakterijske infekcije izvodi se antibiotska terapija.

Je li istina da odrasle osobe pogoršavaju ospice od djece?
Da, kod odraslih, ospice su teže i mogu biti popraćene ozbiljnijim komplikacijama nego djecom. Oštećenja su vrlo opasna za starije osobe, kao i za pacijente s ozbiljnim kroničnim bolestima i imunosupresivnim.

Koje su najčešće komplikacije ospica?
Relativno blage komplikacije uključuju bronhitis, upalu pluća. Ozbiljno: encefalitis, subakutni sklerozivni panencefalitis, oštećenje živčanog sustava, smrt.

Koliko često se pojavljuju ospice?
U zemljama gdje je redovito cijepljeno već nekoliko godina (uglavnom u razvijenim zemljama), godišnje postoji 3-11 slučajeva ospica na 100.000 stanovnika. U zemljama gdje je cijepljenje nisko, učestalost ospica može se povećati nekoliko puta.

UČINAK KORIA NA PREZENTNA ŽENA

Što je opasno ospice za trudnicu?
Trudnice imaju veću vjerojatnost da imaju komplikacije u obliku pneumonije, što također povećava stopu smrtnosti od komplikacija kod ospica, a sama trudnoća. Takve žene imaju veću vjerojatnost odlaska u bolnicu.

Iako postoje mnoge publikacije o ospica tijekom trudnoće, većina ih sadrži netočne podatke bez uzimanja u obzir mnoge čimbenike koji određuju točnost informacija. Također, socio-ekonomska situacija trudnica zaražena ospicom utječe na razinu komplikacija tijekom trudnoće. U razvijenim zemljama, broj trudnica zaraženih ospicom je izuzetno mali, što ne dopušta zaključke koji opisuju razinu opasnosti od ove bolesti za majku i fetus.

Treba li trudnica biti hospitalizirana ako je zarazena ospica?
Ne, ako je njezino stanje zadovoljavajuće. Međutim, žena mora biti izolirana od drugih članova obitelji i ljudi koji nisu imuni od ospica, tj. Moraju biti u zasebnoj sobi.

Ako trudnica ima ospice prije rođenja, koje mjere treba poduzeti protiv njezine bebe?
Ako se infekcija dogodila 10 dana prije dostave, poželjno je da novorođenče ubrizgaju imunoglobuline (intramuskularno) tijekom prvih 5 dana života. Također se preporučuje zaštitna doza imunoglobulina za djecu do 12 mjeseci u slučaju infekcije s ospicama njihovih majki.

Je li potrebno izolirati novorođenče ako žena ima ospice?
Podaci u korist izdvajanja djeteta iznimno su mali. Obično se pitanje izdvajanja za 4 dana nakon rođenja rješava u svakom pojedinačnom slučaju, uzimajući u obzir zaštitu drugih novorođenčadi.

UČINAK KORIA NA VOĆU

Je li virus ospice prisutan u fetusu?
Prijenos virusa ospica na fetus opisan je u nekoliko slučajeva kada su žene zaražene tom infekcijom samo nekoliko dana prije isporuke. Takva djeca su rođena s kongenitalnim ospicama - imali su kožu i sluznicu, karakterističnu za ospice, tijekom prvih 10 dana života. Naravno, ta djeca imaju povećan rizik od razvoja drugih komplikacija, ali nema dovoljno informacija o ovoj temi.

Koliko je opasno ospice na fetus?
Podaci o učincima ospice na fetus u većini publikacija prikupljaju se retrospektivno analizom povijesti trudnoće prije mnogo godina, kada nije bilo cijepljenja ili nije bilo redovito. Najčešća komplikacija je niska težina djeteta (manje od 2500 g) i prerano rođenje.

Ima li stopa gubitka trudnoće s ospica?
Podaci koji žene zaražene ospicama povećavaju razinu pobačaja, kontroverzne, kao i informacije o višim razinama intrauterine smrti fetusa i mrtvorođenju.
Razina gubitka ovisi o trajanju trudnoće kod koje je došlo do infekcije. Prema nekim publikacijama, ako se infekcija dogodila u prvom tromjesečju, tada je vjerojatnost gubitka trudnoće 50%, dok je u drugom - 20%. No, je li nepoznat uzrok izravnog učinka virusa na fetus ili ozbiljno stanje majke.

Da li ospice uzrokuju fetalne malformacije?
Virus ospice ne povećava razinu kongenitalnih malformacija. Nekoliko publikacija s izoliranim slučajevima ospice u trudnica ne poriče pojavu fetalnih malformacija. Ali visoka tjelesna temperatura je teratogeni faktor i može dovesti do smrti embrija ili razvoja malformacija, osobito kardiovaskularnog. Pouzdan odnos između slučajeva ospica i malformacija još nije potvrđen.

Kakva je vjerojatnost preživljavanja voća u višestrukoj trudnoći u žena s ospicama?
Nitko ne zna odgovor na ovo pitanje. U medicinskoj je literaturi opisano samo jedan slučaj, kada je u dvije žene koja je imala ospice u 19 tjedana, jedan je umro u utrobi, a drugi je rođen zdravim vremenom. U posteljici su pronađene promjene karakteristične za intrauterin infekcije.

IMUNOLOŠKI STATUS

Kako saznati ima li žena imunološka zaštita od ospica ili ne prije planiranja trudnoće, ako nema podataka o cijepljenju?
Na primjer, američka statistika pokazuje da više od 16% trudnica ima seronegativno (bez zaštite) protiv ospica. Mnogi od njih se ne sjećaju jesu li cijepljeni u djetinjstvu, ako su imali jednu dozu cjepiva ili dva. No čak i kod cijepljenih žena (dokumentirano), samo 85-88% slučajeva imalo je protektivnu razinu antitijela. Stoga mnogi liječnici preporučuju prije planiranja trudnoće kako bi provjerili razinu IgG antitijela na virus ospica i, u njihovoj odsutnosti ili neadekvatnoj razini, ponovno cijepljenje.

Postoji li prevencija ove bolesti?
Da, cijepljenja se također daju za 12-15 mjeseci, što također štiti od rubela i zaušnjaka, au nekim zemljama protiv kokoši. Re-cijepljenje se provodi u 4-6 godina.

Koliko je učinkovito cjepivo protiv ospica?
Učinkovitost cjepiva ovisi o pridržavanju režima cijepljenja: nakon prve doze - 93% nakon druge doze - 97%. Međutim, s dobi, zaštitni odgovor cjepiva može se smanjiti. U 80% odraslih, imunitet se održava do krajnje starosti.

Može li se zaraziti cjepivo tijekom trudnoće?
Cjepivo protiv ospica također uključuje potlačene viruse protiv rubeole i zaušnjaka. Iako nema dokaza o bilo kakvoj štetnosti za embrij i fetus, ona je i dalje kontraindicirana tijekom trudnoće.

Kada mogu planirati trudnoću nakon cjepiva protiv ospica?
3-4 tjedna. Ovaj put je dovoljan za razvoj imunosti i deaktivaciju virusa.

Što ako žena ne zna da je bila trudna u vrijeme cijepljenja protiv ospica? Trebam li prekinuti takvu trudnoću?
Ne, žena može sigurno podnijeti trudnoću. Postoji samo teoretski rizik mogućih šteta od cijepljenja, ali nije zabilježen ni jedan slučaj komplikacija zbog trudnoće zbog cjepiva protiv ospica, uključujući gubitak trudnoće. Naprotiv, postoji mnogo podataka o sigurnosti cjepiva tijekom trudnoće, kada je cijepljenje provedeno bez uzimanja u obzir prisutnosti trudnoće. No, tradicionalno, liječnici ne preporučuju takvu inokulaciju za trudnice.

Je li moguće cijepiti nakon poroda? Ako je tako, kada? Ako se dojenje treba prekinuti u ovom slučaju?
Cjepivo protiv pobačaja preporučljivo je za žene nakon poroda, gotovo u svakom trenutku. Najčešće se provode u trenutku izbacivanja iz bolnice. Dojenje nije potrebno prekidati. Naprotiv, proizvedena protutijela prenijet će se kroz majčino mlijeko, koje će u određenoj mjeri služiti kao zaštita novorođenčeta.

Ako je trudnica imala kontakt s osobom koja ima ospice, koje su njezine akcije?
Ako je žena (bez obzira na to je li trudna ili ne) cijepljena protiv ospica ili je pretrpjela ovu bolest u djetinjstvu, ne bi se trebala brinuti o mogućem razvoju bolesti.

Ako žena nema imunitet od ospica, poželjno je za nju injektirati intravenozne IgG imunoglobuline unutar 5-6 dana nakon infekcije. Antitijela će pomoći neutralizirati učinke virusa ospica i zaštititi ženu od razvoja bolesti.

Ako žena ne zna svoj imunološki status, može odrediti razinu IgG u krvi metodom brzine ili injektirati protutijela bez prethodne analize.