Negativni Rh faktor tijekom trudnoće - ne rečenica

Hrana

Pri registraciji u konzultacijama, svaka trudnica podvrgava se dijagnostičkim pregledima, uključujući određivanje krvnog tipa i Rh-pribora. Rh faktor može biti pozitivan ili negativan. Trudnoća s negativnim rhesusom često je uzrok zabrinutosti zbog rizika mogućih komplikacija.

Negativni Rh faktor u trudnoći može uzrokovati razvoj više fetalnih abnormalnosti u slučaju da otac djeteta krv je Rh-pozitivan. To se događa na pozadini Rh-sukoba koji se pojavio u majci i fetusu. Ako je odsutan, tada neće biti poduzete dodatne mjere.

Što je Rh faktor?

Za mnoge ljude specifični protein je lokaliziran na površini krvnih stanica: ako postoji, onda osoba ima Rh-pozitivnu krv, ako je odsutna, to je negativni Rh faktor.

Prema statistikama, 20% žena u svijetu ima negativan rezus faktor, ali većina njih, ta činjenica ne sprječava da uče radost majčinstva i roditi zdravu bebu rođen.

Liječnici vjeruju da je Rh negativni - to je samo obilježje pojedinca, ne sprječava ga da shvati, pa čak i više nije uzrok ženske neplodnosti.

Međutim, negativni faktor Rh i trudnoća još su uvijek nespojivi koncept za mnoge trudnice zbog mogućeg Rhesusovog sukoba. Naravno, ovo stanje ima određene komplikacije, ali se oni ne razvijaju u svim slučajevima.

Što je rezusni sukob?

Kod žena s Rhesus-negativnim Rh-konfliktom tijekom trudnoće zapaženo je samo u 30% slučajeva, odnosno preostalih 70% trudnoće se odvija bez posebnosti.

Da bi se pojavio sukob Rhesusa, potrebni su sljedeći uvjeti: otac djeteta ima Rh-pozitivni čimbenik, majka ima obrnuto, negativno, a fetus nasljeđuje Rh oca. U tom slučaju, žensko tijelo će započeti s proizvodnjom specifičnih antitijela čija je svrha zaštita od stranih proteina.

Polazeći od 7. tjedna razvoja, fetus razvija vlastiti sustav stvaranja krvi. Od ove točke, mala količina crvenih krvnih zrnaca može ući kroz maternicu kroz placentu.

Imunitet žena smatra pozitivnim rhesusom fetusa za strane spojeve i počinje se boriti protiv njih stvaranjem protutijela.

Ispada apsurdnu situaciju: majčino tijelo se bori protiv njezina nerođenog djeteta. Ova antitijela su lako u hematopoietičkom sustavu fetusa, uzrokujući uništavanje njegovih krvnih stanica, što može uzrokovati ozbiljne bolesti, pa čak i pobačaj.

Kada trebamo biti svjesni?

Ako se antitijela proizvode u velikim količinama, prodiru u krv nerođenog djeteta i počinju uništiti "neprijateljske" crvene krvne stanice. Njihovo uništavanje uzrokuje ozbiljnu štetu na svim vitalnim sustavima fetusa.

Prije svega, živčani sustav pati, a bubrezi, jetra i srce djeteta uništavaju negativni učinci bilirubina. Tkiva i šupljine njegovog tijela počinju se napuniti tekućim sadržajem koji ometa normalno funkcioniranje i razvoj organa koji u nedostatku hitne kvalificirane pomoći mogu dovesti do fetalne smrti. Iz tog razloga, u bolesnika s negativnim Rh, najčešće se dijagnosticira stanje uobičajenog pobačaja.

Čak i ako se u slučaju Rh-sukoba pojavi trudnoća, a dijete se rodi, najvjerojatnije će imati kongenitalne anomalije razvoja. Te bolesti uključuju kapsulu mozga, patologiju organa vida, sluha, govora i živčanog sustava.

Situacije koje vode do razvoja Rhesusa

Rhesusov sukob je moguć samo s različitim Rhesus priborom: negativan u majci i pozitivan u fetusu, što dovodi do razvoja određenih protutijela.

Mogućnost razvoja Rh-konflikta povećava se u sljedećim situacijama:

 • pobačaj, ektopična trudnoća u prošlosti;
 • prijetnja pobačaja u drugom tromjesečju;
 • instrumentalni pregledi;
 • teškog porođaja u povijesti, završavajući ručnim pregledom maternice;
 • trbušne traume s popratnim placentnim abrupcija;
 • transfuzija krvi izrasle majke, odlična za Rh pribora.

Ako je trudnoća prva, rizik razvoja Rh sukoba obično je minimalan. To je zbog nedostatka protutijela u krvi majke, čije formiranje ovisi o gore navedenim negativnim čimbenicima. Obično ostaju u krvi žene za ostatak života.

Sprječavanje rhesusa sukoba

Tijekom registracije svaka žena prolazi analizu kako bi utvrdila Rh faktor. Ako se otkrije negativno, potrebno je utvrditi Rhesusov identitet budućeg oca.

Ako se Rh-sukob vjerojatno pojavi tijekom trudnoće, žena povremeno daruje krv kako bi identificirala specifična antitijela na fetalne krvne stanice. Do 3. tromjesečja ova studija se redovito provodi jednom mjesečno, počevši od 32. tjedna - dvaput mjesečno, a od 35. tjedna do dana rođenja, krv žene se ispituje jednom tjedno.

Ako se povećava razina protutijela u krvi trudnice, liječnik dijagnosticira prisutnost Rh-sukoba i izvlači zaključke o Rh-priboru nerođenog djeteta. Ovo stanje zahtijeva promatranje i liječenje žena u perinatalnom centru s obveznom hospitalizacijom.

Također, Rh povezanost se dijagnosticira u novorođenčadi nakon isporuke. Ako je to pozitivno, u roku od 72 sata, ženama se ubrizgava anti-Rh imunoglobulin, serum koji sprječava razvoj Rh-sukoba u procesu trudnoće naknadnih trudnoća.

Ista se seruma koristi profilaktički kod žena s Rh negativnom krvlju 72 sata nakon induciranog pobačaja, operacije uklanjanja ektopične trudnoće, pobačaja, pogrešne transfuzije Rh-pozitivne krvi, abrupcija placente, manipulacije membranama fetusa i ozljeda abdominalne šupljine tijekom trudnoće.

Bez uvođenja seruma sa svakom novom trudnoćom, šanse sukoba Rh povećavaju za oko 10%.

Ako žena ima negativni Rh faktor, onda prije planiranja druge trudnoće mora dati krv kako bi odredila specifična protutijela. Ako se nalaze u krvi, ne može se izbjeći razvoj Rh-sukoba pod odgovarajućim uvjetima.

Trudnoća u žena s Rh negativnom krvlju

Suvremena medicina uspješno je naučila prevladati negativne pojave Rh-inkompatibilnosti majke i fetusa. Danas gotovo 10% svih budućih majki s negativnim Rh faktorom imaju slične probleme.

Zbog specifične profilakse s anti-rhesus imunoglobulinom, moguće je neutralizirati agresivna protutijela dugo i kvalitativno.

Ako žena želi uspješno komunicirati s trudnoćom i postati majka zdravog djeteta, tijekom trudnoće mora biti pažljiv prema preporukama ginekologa, pravodobno podvrgavati potrebnim laboratorijskim i instrumentalnim pregledima, uključujući rutinsku ultrazvučnu dijagnostiku.

Ako je trudnoća jedne žene bez gubitka, isporuka se vrši u fiziološkom vremenu. Ako je trudnoća pratila Rh-sukob, preporučuje se izvršiti operativni rad - carski rez. Operacija je obično zakazana za 38 tjedana, ako je do tog datuma moguće minimalno izgubiti trudnoću. Pročitajte više o carskom rezu →

Nemojte očajavati ako trudna majka ima Rh-negativnu krv. Rođenje prvog djeteta obično se događa bez razvoja Rh-sukoba, dok zdravlje novorođenčeta i mlade majke nije u opasnosti.

Mnoge žene namjerno odbijaju drugu trudnoću isključujući eventualne probleme. Trenutačno nema potrebe odustati od takve prilike. Bez obzira na Rh faktor, pravu medicinsku taktiku tijekom trudnoće znatno povećava šanse žene za sretnim majčinstvom.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Rh faktor u žena tijekom trudnoće

Rh faktor je jedan od mnogih antigenskih sustava ljudske krvi, koji osigurava formiranje specifičnih proteina na površini eritrocita. Određuju toleranciju tijela za vlastite crvene krvne stanice - protutijela ne mogu komunicirati s njima bez izazivanja imunološkog odgovora. Ali prije tisućama godina bilo je mutacija koja je uzrokovala pojavu ljudi bez sličnog faktora na površini crvenih krvnih stanica.

Koncept Rh negativne krvi podrazumijeva odsutnost specifičnog proteina D, koji je glavni antigen u sustavu. Istodobno, tijelo same živi u miru bez nje - tolerancija tiho proizvodi drugi čimbenici. Problemi mogu nastati samo ako Rh-pozitivne crvene krvne stanice ulaze u krvotok takve osobe.

Imunološki sustav prepoznaje uz pomoć protutijela antigena D kao stranog proteina, nakon čega aktivira kaskadu reakcija da unište sve stanice koje imaju takav "signal". Vrlo često, ova situacija može se naći u trudnoći Rh negativne žene s fetusom pozitivnim u ovom sustavu. U nedostatku pravovremenih preventivnih mjera (uvođenje imunoglobulina), ponavljanje može dovesti do opasnih komplikacija.

Prva trudnoća

Ako oba supružnika imaju negativni Rh faktor, ništa ne prijeti trudnoći i zdravlju djeteta. Dijete ga istodobno nasljeđuje od mame i tate, tako da žensko tijelo zadržava toleranciju prema njegovim krvnim stanicama. Situacija je drugačija ako je otac pozitivan za antigen D - vjerojatnost njegovog prijenosa u dijete iznosi do 100% u nekim slučajevima.

Normalno, protok krvi majke i bebe podijeljen je tijekom trudnoće zbog fetalnih membrana. Stoga, imunološki odgovor, praćen oslobađanjem antitijela, nije uvijek promatran:

 • Kontakt između krvi žene i fetusa obično se javlja na kraju razdoblja trudnoće, kada se stvaraju određeni uvjeti koji povećavaju propusnost placente.
 • Ulazak malog broja Rh-pozitivnih eritrocita djeteta u krv majke dovodi do njihova otkrivanja imunološkog sustava proteina D koji je stranu njoj.
 • Kao odgovor, oslobađa se velika količina imunoglobulina M, antitijela s neposrednim odgovorom. Oni su prilično velike veličine pa ne mogu prijeći placentu i komunicirati s eritrocitima fetusa.
 • Stoga imunoglobulini M cirkuliraju neko vrijeme u krvi žene, otkrivajući crvene krvne stanice fetusa koji su preostali nakon penetracije. Nakon završetka posla, uništeni su, ali informacije o tom kontaktu pohranjene su u stanicama sjećanja na imunitet.

Često, druga trudnoća u žena također završava normalno, što je povezano s odsutnosti Rhesus-sukoba tijekom nošenja prvog djeteta.

Čimbenici rizika

Određene situacije i manipulacije dramatično povećavaju vjerojatnost nastanka antitijela Rh faktora u krvi majke. Štoviše, njihovo oblikovanje ne mora nužno biti povezano s prethodnom trudnoćom:

 • Prva faza imunološke reakcije, praćena stvaranjem imunoglobulina M, može se pojaviti kada je takva žena prethodno bila transfuzirana s komponentama Rh-pozitivne krvi.
 • Umjetna ili spontani (pobačaj) pobačaj je i izravan kontakt s faktorom krvi su u pratnji povrede integriteta membrane.
 • Kada ektopična trudnoća zbog uvođenja koriona na atipičnom mjestu ne javlja se normalna izolacija protoka krvi djeteta.
 • Složena trudnoća - gesticija, prijetnja prestanka, prijevremeni odjeljivanje posteljice - stvara uvjete za crvene krvne stanice fetusa u krvi žene u kasnijim fazama.
 • Cezarianni dio, kao i invazivne manipulacije (ručno razdvajanje posteljice, amniocenteza, cordocenteza, biopsija vilusa) također prate izravni ili neizravni kontakt između krvi majke i bebe.

Izuzetno je rijetko spriječiti ove situacije, ali konflikt Rh može se izbjeći profilaktičkom primjenom imunoglobulina (anti-D protutijela).

Ponovljene trudnoće

Ako se prije početka sljedeće koncepcije u ženskom tijelu, prvo razdoblje imunološke reakcije, uz oslobađanje protutijela skupine M, tada će druga faza biti puno aktivnija. Štoviše, negativan Rh u trudnoći kod žena je zbog tog faktora opasan samo za pozitivan fetus:

 • Drugi hit dječjeg crvenih krvnih zrnaca koji sadrže antigen D u krvotok žene popraćen je nasilnim imunološkim odgovorom.
 • Umjesto velikog imunoglobulina M da se bore, počinju formirati mala i brzo antitijela klase G.
 • Njihova neposredna dodjela je zbog očuvanja memorijskih stanica koje već sadrže sve informacije o prethodnom kontaktu.
 • Budući da imunoglobulin G normalno prodire kroz posteljicu, počinje se povezati ne samo sa stranim crvenim krvnim stanicama u maternici krvi, već ih iznenada i otkriva u fetusu.
 • Prepoznavanje velikog broja antigena dovodi do masivnog uništavanja crvenih krvnih zrnaca kod djeteta, što dovodi do različitih komplikacija.

Ozbiljnost stanja bebe prvenstveno je određena hipoksijom - nedostatkom kisika, povezanog s oštrom smanjenjem broja njegovih nosača - crvenih krvnih stanica.

Moguće komplikacije

Poraz krvnog sustava u fetusu ne događa se uvijek brzo - najčešće se nakon rađanja djeteta otkrije uništavanje crvenih krvnih stanica (hemoliza). Glavni oblik oštećenja je trenutno kongenitalna hemolitička anemija. Bolest se može zaustaviti u ovoj fazi zahvaljujući suvremenim metodama dijagnoze, kao i pravodobnoj provedbi preventivnih mjera.

Manje uobičajene su teške komplikacije - hemolitička anemija u kombinaciji s žuticom i padom. Kada nekontrolirani tijek može uzrokovati nepovratne oštećenja mozga i unutarnjih organa u fetusu. Sve to u skoroj budućnosti utječe na procese rasta i razvoja djeteta.

anemija

Poraz crvenih krvnih zrnaca javlja se standardnim imunološkim mehanizmom koji se javlja normalno. No, u slučaju sukoba prema Rh faktoru, njegov razvoj nastaje tijekom potpuno fiziološkog procesa - trudnoće:

 • Velik broj klasičnih G protutijela proizvedenih majčinim tijelom počinje prodrijeti u fetalne membrane u krvotok djeteta.
 • Tamo su doslovno stavljali oko crvenih krvnih stanica, koje smatraju strancem zbog specifičnog proteina D.
 • Nakon takvog kontakta u tijelu djeteta započinje standardna kaskada reakcija koja se javlja nakon kontakta antigena s protutijelom.
 • Sve "označene" crvene krvne stanice počinju raspadati - mnogi čimbenici utječu na brzinu ovog procesa. Prije svega, ovisi o stupnju imunizacije majke - volumenu krvi fetusa koji je pao u krvotok žene.
 • Tijek patoloških mehanizama dovodi do oštrog pogoršanja razmjene plina između majke i djeteta. Štoviše, to je uzrokovano odmah zbog dva razloga - uništavanja crvenih krvnih zrnaca fetusa, kao i istodobnog razvoja kronične upale u posteljici.

Stalna hemoliza dovodi do maksimalne stimulacije stvaranja krvi kod beba - crvene krvne stanice počinju formirati ne samo u koštanoj srži nego iu većini unutarnjih organa (jetra, slezena, bubrezi) što dovodi do njihova povećanja.

žutica

Hemolitička anemija praćena je stvaranjem velike količine slobodnog hemoglobina, koja je normalno dovoljno prevedena u postupku razmjene. Uz kontinuirano uništavanje velikog broja crvenih krvnih stanica, postoji višak, što dovodi do akumulacije toksičnih proizvoda u krvi djeteta:

 • Kao rezultat djelovanja određenih enzima, hemoglobin se dijeli na dva glavna fragmenta - protein dio (globin) je odvojen od njega.
 • Preostali centar - rub - nije u slobodnom stanju dugo, brzo se pretvara u drugi pigment - bilirubin.
 • Tijekom hemolize, toliko se toga nakuplja da tkivo jetre jednostavno nema vremena za odlaganje.
 • I ovaj pigment se razlikuje po dobroj topljivosti u masti, stoga brzo prodire iz krvnih žila do organa s dobrom krvnom opskrbom.
 • Akumulacija bilirubina u koži popraćena je promjenom boje - žutica.
 • No, drugi put pigmentnog taloženja u mozgu ima patološki značaj. Ima toksični učinak, što uzrokuje ozbiljnu štetu glavnim središtima živaca.

Stoga, s razvojem hemolitičke anemije kod djeteta, pažljivo se prate pokazatelji bilirubina, sprečavajući time kritično povećanje pravodobnim liječenjem.

vodena bolest

S naprednim slučajevima bolesti, opaženo je masivno oticanje fetusa. Njihova formacija je povezana s oštrom promjenom tlaka u krvotoku bebe:

 • Prije svega, kontinuirana hemoliza dovodi do smanjenja broja cirkulirajućih eritrocita, što je jedan od čimbenika zadržavanja tekućine u vaskularnoj šupljini.
 • Zbog kontinuiranog opterećenja bilirubina na jetri smanjuje se količina proteina u plazmi, koja također održava normalni tlak.
 • Nedostatak kisika u tkivima dovodi do promjene ravnoteže između kiselina i baze, što dramatično povećava ukupnu propusnost malih žila.
 • Svi ti čimbenici doprinose kretanju glavne mase tekućine u tkivni prostor, gdje se počinje postupno akumulirati.

Tvorba edema u prsima i trbuhu, kao i membrane djetetovog mozga, uzrokuje daljnje pogoršanje njegovog stanja.

prevencija

Poznavanje njihovog Rh pribora, kao i planiranje trudnoće, glavne su preventivne mjere za sprječavanje mogućih komplikacija. Obično se sastoje od sljedećih aktivnosti:

 • Isključene su pozitivne transfuzije krvi kod takvih žena, budući da se imunološka reakcija tada održava tijekom ostatka života.
 • Preporuča se da se prva trudnoća čuva kako ne bi povećala rizik od sukoba zbog induciranog pobačaja.
 • Provođenje pasivne imunizacije uz pomoć profilaktičke primjene anti-Rh imunoglobulina. Sada se provodi svim Rh-negativnim ženama u 28. tjednu trudnoće.
 • Dodatna primjena seruma se vrši unutar 72 sata nakon porođaja, kao i bilo kakve intervencije - carski rez, abortus, ručno odvajanje placente.

Specifični imunoglobulin osigurava umjetno vezanje i uništavanje fetalnih crvenih krvnih stanica koje su slučajno ušli u krvotok majke. I njezin imunološki sustav nema vremena reagirati na njih, zbog čega se navedeni patološki mehanizmi ne razvijaju.

Trudnoća s negativnim rezom u žena

O Rhesusovu sukobu - Lelyukh N.N. | Jednostavna trudnoća i porod

Jedan od najznačajnijih čimbenika za uspješno rođenje jest Rh faktor roditelja. U većoj mjeri to je Rh faktor žene. Postoji niz problema koji se mogu pojaviti tijekom trudnoće kod žena s negativnim rezom.

Kako se testirati na Rh faktor?

Otac nerođenog djeteta također treba testirati za određivanje tipa krvi i Rh faktora.

Ali čak i ako oba roditelja imaju negativni Rh faktor, moguće je da će beba uzeti pozitivan rez. Stoga, "negativni" roditelji, u svakom slučaju, trebaju biti na oprezu.

Buduće majke koje imaju negativni Rh faktor pod nadzorom liječnika tijekom trudnoće. Oni su automatski ugroženi.

Jedini koji se ne trebaju brinuti, ove majke s pozitivnim Rh faktorom, čak i ako njihova beba uzme negativnu Rh. Ali za Rh-negativne mame to je ispunjeno pojavom Rh-sukoba.

Zašto se pojavi rhesus konflikt?

Žensko tijelo počinje odbacivati ​​crvene krvne stanice djeteta, zarobljene u krvi kroz posteljicu. Zaštita tijela od stranih crvenih krvnih stanica uzrokuje neku vrstu zaštitnog imunološkog odgovora.

Takva reakcija na tijelo žene pridonosi pojavi antitijela u njezinoj krvi. Potrebno je stalno pratiti njihovu koncentraciju u krvi, jer mala količina antitijela neće utjecati na zdravlje djeteta, ali protutijela u velikim količinama, štiteći žensko tijelo, pokušat će uništiti pozitivne crvene krvne stanice djeteta. Kao rezultat toga dijete može razviti hemolitičku bolest; zbog jakog opterećenja i pokušaja vraćanja izgubljenih krvnih stanica, jetra i slezena, odgovorna za hematopoetski sustav, mogu se značajno povećati.

Kako pomoći fetusu s negativnim Rh faktorom

Liječnici pažljivo prate Rh-negativne žene i kontroliraju količinu protutijela u njihovoj krvi. Takve žene moraju proći krvni test jednom mjesečno prije 28. tjedna trudnoće, a zatim se ovaj test provodi u intervalima dva puta tjedno. Također, liječnici prate intrauterine zdravlje i razvoj fetusa, uz veliku pažnju na stanje jetre. U slučaju povećanja djetetove jetre, liječnici se mogu posvetiti intrauterini transfuziji krvi. U nekim teškim slučajevima, žene moraju prekinuti trudnoću.

Ispod tablice dali smo primjer vrste krvi koju dijete može uzeti od roditelja:

Tablica nasljeđivanja roditeljske krvne grupe

Kako spriječiti pojavu rhesusa sukoba?

Za početak, žena je testirana na antitijela, a ako analiza pokazuje odsutnost antitijela u ženskoj krvi, onda dva tjedna nakon uzimanja krvi žena dobije cjepivo pod nazivom "anti-rhesus imunoglobulin". Takvo se cjepivo učini u trajanju od 27 do 28 tjedana intramuskularno. On blokira izgled antitijela u krvi majke i daje 100 posto jamstvo njihove odsutnosti tijekom trudnoće. Nakon ovog cjepiva, žena više ne može testirati antitijela.

Postoji još jedan način rješavanja rhesusovog sukoba. 72 sata nakon rođenja, žena dobiva imunoglobulin. Kao rezultat toga, sljedeća trudnoća će se nastaviti glatko bez Rh sukoba. No, tijekom trudnoće ovaj lijek je strogo zabranjen.

Tijekom prve trudnoće, koncentracija antitijela u krvi majke je zanemariva, tako da to obično ne uzrokuje nikakvu štetu za bebu, pa je izgled Rh konflikata malo vjerojatno. Pobačaji su apsolutno kontraindicirani za žene s negativnim faktorom Rh, jer se svaka sljedeća trudnoća povećava količina antitijela u ženskoj krvi.

Ali čak i ako je žena imala pobačaj, ili je imala pobačaj, u svakom slučaju mora se dati cjepivo "anti-Rh imunoglobulina" kako bi se izbjeglo rast antitijela u krvi tijekom naknadnih trudnoća.

Znanstvena istraživanja pokazala su da samo 15% stanovništva cijelog planeta ima negativni Rh faktor, dok preostalih 85% stanovništva čine ljudi s pozitivnim Rhesusom.

Uz Rhesusov sukob, postoji i sukob u krvnoj grupi, iako je to rijetkost. Na primjer: majka je nosilac krvne skupine 1, a otac djeteta ima bilo koju drugu skupinu. Kao rezultat toga, grupno protutijela su proizvedena u krvi majke, a majčino tijelo počinje odbacivati ​​dijete kao nešto izvanzemaljac. Liječnici to vrlo pažljivo prate, a za period od 32 tjedna, gotovo na samom kraju trudnoće, roditelji djeteta donose AB0 krv za prisutnost sukoba i protutijela. U prisutnosti protutijela u krvi majke, dijete može imati jaku žuticu pri rođenju.

Lydia Egorova posebno za www.puzdrik.ru © Sva prava pridržana.

Web stranica za trudnice majke www.puzdrik.ru © Sva prava pridržana

 • Opće preporuke za trudnice

Određena anksioznost kod žena, koja uzrokuje negativni Rh faktor tijekom trudnoće, je razumljiva. Sjećam se čak i onih trenutaka kada žene s negativnim Rh nisu preporučile drugu i posebno kasniju trudnoću, a pobačaj takve žene bio je rečenica za daljnju bezgrešnost. Postoje mnoge "horor priče" o ovoj temi, u mjeri u kojoj se savjetuje da se čak ne žene rezuspositivny čovjek.

Srećom, moderna znanost i medicina znaju se nositi s tim, a posljedice negativnog faktora Rhesusa tijekom trudnoće daleko su zastrašujuće. I pravodobne mjere opreza smanjuju mogućnost takvih posljedica na minimum.

Povratak na sadržaj

Što znači rhesus faktor?

Znanstvenici su otkrili da oko 85% ljudi u krvnim eritrocitima sadrži posebnu supstancu (antitijela) koja je prvi put pronađena u macakima, Rhesus nakon njih i dobila ime, dok 15% ljudi nema protutijela. Na toj osnovi (odsutnost protutijela) ljudi su klasificirani kao Rh negativni.

Danas je često moguće doći do činjenice da stručnjaci, prema Rh faktoru i vrijednosti krvne grupe osobe, pokušavaju otkriti osobitosti njegovog karaktera, navika, prehrambenih navika itd. Međutim, ako je moguće to učiniti, najvjerojatnije će podaci biti vrlo približni.

Tijekom trudnoće moguće je nekoliko situacija povezanih s Rh faktorom, i to:

 • negativni rhesus tijekom trudnoće ima i ženu;
 • vlasnik negativnog faktora Rh je otac djeteta;
 • Oba potencijalnog roditelja imaju negativni rez.

Počnimo s budućom majkom, ako ona ima negativan Rh i plod je naslijedio, nema opasnosti za njega. Ako fetus ima pozitivan rez, tada je moguće rhesusni sukob, do smrti djeteta ili hemolitičke bolesti u bebi.

Povratak na sadržaj

Hemolitička bolest

Hemolitička bolest je prilično ozbiljna bolest koja se razvija kad krv majke i fetusa nije kompatibilna. Ova se bolest može razviti u fetusu ako postoji nekompatibilnost između krvi oca i majke za Rh faktor. U tom slučaju, posteljica fetusskog reza ulazi u krvotok trudnice, tijelo trudne žene počinje proizvoditi protutijela koja prodiru natrag u krv fetusa, uništavaju crvene krvne stanice, a zatim fetus razvija anemiju i nakuplja žuti pigment - bilirubin,

Medicinske referentne knjige opisuju tri oblika ove bolesti:

 1. 1. Najozbiljniji oblik je opći edem fetusa, u ovom obliku bolesti dijete rođeno mrtvo ili umire u prvim godinama života zbog razvoja srčanog zatajenja (izazvane anemijom i edemom).
 2. Drugi oblik je žutica novorođenčeta, što je uzrokovano činjenicom da se bjelančevina, bilirubin, pojavljuje u krvi i brzo raste, a ta se tvar formira kada se razgrađuju crvene krvne stanice. Ima toksična svojstva i velikom nakupljanjem uzrokuje oštećenje mozga.
 3. 3. Kongenitalna anemija novorođenčeta, koju karakterizira oštra kosa kože (korišten materijal iz popularne medicinske enciklopedije).

Treba napomenuti da se prema nekim podacima hemolitička bolest tijekom konflikta rhesusa razvija samo u dva do tri od tisuću novorođenčadi. Osim toga, metode moderne medicine omogućuju nam pravovremeno dijagnosticirati konflikt Rh analiziranjem krvi trudnice. Za takvu analizu, krv za rizične žene mora se donirati obično barem jednom mjesečno.

U slučaju otkrivanja rhesusovog sukoba, liječnik koji promatra će propisati neophodni tretman koji će spriječiti moguće neželjene učinke negativnog rhesusa. Također treba imati na umu da postoje mnoge preventivne mjere kako bi se izbjegli ti efekti.

Sadržaj protutijela u krvi žene raste od trudnoće do trudnoće, pa je stoga druga trudnoća s negativnim Rh i kasnije trudnoće više ugrožena. Međutim, rhesusni sukob je također moguć tijekom prve trudnoće, na primjer, ako je žena primila transfuziju krvi, ne uzimajući u obzir rhesus.

Povratak na sadržaj

Antirasni imunoglobulin

Rhesus-negativne žene trebaju znati da najkasnije 72 sata nakon dostave preporuča se ubrizgati antiresus imunoglobulin. Informacije o mogućnosti korištenja ove droge često se ne upozoravaju na trudnice, koje liječnici primaju u antenatalnim klinikama. Uvođenje ovog lijeka također se preporučuje za žene:

 • s umjetnim i prirodnim pobačajem;
 • ektopična trudnoća;
 • u nekim drugim slučajevima.

Anti-Rh imunoglobulin nije potreban ako se antitijela nalaze u krvi žene koja je rodila.

Ako je krv otaca djeteta Rh negativna ili oba buduća roditelja Rh negativna, ne treba se bojati manifestacije Rh sukoba. Međutim, to ne isključuje vjerojatnost sukoba u krvnoj skupini (na primjer, kada majka djeteta ima jednu grupu, a otac djeteta i, prema tome, fetus ima krv ili dvije grupe).

Da biste izuzeli patologije povezane s negativnim rezom tijekom trudnoće, potrebno je:

 • zna rhesus faktor trudnice i oca nerođenog djeteta;
 • pružiti medicinskoj ustanovi u kojoj je registrirana trudnica, pouzdane informacije o tome kakva je trudnoća, bez obzira na to je li trudnica primila transfuziju krvi, ima li pobačaja itd.;
 • slijedite upute liječnika na vrijeme da prođe testove;
 • u slučaju pojave antitijela u krvi (i povećanje njihovog broja), za obavljanje preventivnog liječenja.

Glavna stvar koju trebaš uvijek zapamtiti: trudnoća nije bolest. To je prirodni proces koji je usmjeren na nastavak ljudske rase, pa čak i mišljenje da postoji manje potrebe za intervencijom u njegovu toku. Žene su uspješno imale zdravu djecu davno prije nego što se pojavila studija krvi. Evo nekoliko statistika:

 • u žena čiji Rh faktor je negativan, samo u 9,5-10% ima djece s pozitivnim Rh faktorom, a hemolitička bolest (koja je gore spomenuta) dijagnosticira se samo u jednoj od dvadeset žena s negativnim Rhesusom koji nosi Rh pozitivno dijete;
 • sukob koji nastaje zbog neusklađenosti Rh faktora majke i fetusa, može se dogoditi prije sedmog osmog tjedna trudnoće;
 • vjerojatnost da će dijete dobiti hemolitičku bolest, čak i ako je došlo do sukoba rhesusa, iznosi 0,003%.

To jest, većina prethodno postojećih postulata da je Rh negativna žena teže zatrudnjeti, nositi i roditi zdravo dijete sada su izgubili svoju važnost.

Povratak na sadržaj

Opće preporuke za trudnice

Uz pravilnu medicinsku podršku i pravilno ponašanje trudnice moguće je isključiti eventualne komplikacije trudnoće. Evo nekoliko općih savjeta koji će biti korisni svim trudnicama, bez iznimke:

 • prije trudnoće proći ček zdravstvenog stanja;
 • posjetite zubara;
 • ako je moguće, odbijaju uzimati bilo koji lijek (s izuzetkom folne kiseline);
 • imati dobar odmor (najbolje je aktivno provesti odmor u prirodi);
 • Nemojte piti alkohol, nemoj pušiti;
 • osloniti se na vaše instinktivne osjećaje, kretati puno, hodati na zrak, jesti korisne proizvode;
 • svi znaju mjeru;
 • paziti na sebe i biti u formi;
 • ne ostanite dugo na suncu;
 • pokušajte ne koristiti ili koristiti manje aerosola (dezodoransa, kosa), kao i kemikalija za kućanstvo općenito;
 • izbjegavajte javna mjesta gdje postoji jasna šansa za infekciju trudnice (bolnice, klinike, a posebno djeca, jer su infekcije djece opasne za fetus). Svaka infekcija je potencijalna opasnost za fetus;
 • izbjegavati tablete za samo-lijekove;
 • putovanja manje kasnije u trudnoći;
 • operite ruke češće, ako takva mogućnost ne postoji - koristite dezinfekcijske brisače i gelove;
 • nošenost trudnicama je nepoželjna, bolje je tuširati
 • nosite odjeću koja ne pritišće i ne pritišće, što je udobno: nije hladno, a ne vruće;
 • budite oprezni s nošenjem peta.

Svaka trudnica, ako ona sluša sebi, zna što treba učiniti, što ne raditi, što jesti, što piti, s kim komunicirati. To je način na koji se ponašamo - spavati, kada tijelo treba spavati, kretati se, ako tijelo zahtijeva kretanje itd.

U ovom slučaju, ništa neće ugroziti zdravlje djeteta, beba će se roditi zdravo i veselo.

Negativni rhesus tijekom trudnoće

Trudnica mora biti svjesna svega što se tiče vlastitog zdravlja i stanja budućeg djeteta. Što se tiče negativnog rhesusa tijekom trudnoće u antenatalnoj klinici, možete čuti puno pitanja ne samo od onih koji samo planiraju imati bebu, već i od onih koji su već naučili da će uskoro postati majka. Postoji mišljenje da kod žena s negativnim faktorom Rh šanse za uspješno stvaranje trudnoće i rađanje zdravog djeteta su vrlo male. Istinska ili druga fikcija, saznajte odmah.

Što je opasno negativni rez tijekom trudnoće

Većina od nas ima poseban protein na površini crvenih krvnih stanica, što se zove Rh faktor. Vjeruje se da ljudi koji nemaju ovaj protein imaju Rh-negativnu krv. Prema statističkim podacima, oko 20% žena u svijetu spada u ovu kategoriju, ali negativni rez ne sprječava mnoge od njih da imaju zdrave bebe. Liječnici kažu da je negativni rhesus samo pojedinačna osebujnost osobe koja nije prepreka za začeće.

Ali kakav je razlog panika straha od budućih majki za negativni Rhes tijekom trudnoće? U ovom slučaju doista je moguća pojava Rh faktorskog sukoba, ali to nije uvijek slučaj.

Razvoj Rh-sukoba javlja se samo u slučaju kada žena s Rh-negativnom krvlju pojavljuje Rh-pozitivno dijete. To se događa vrlo rijetko, ali čak i takav problem ne gubi važnost. Naravno, nema potrebe za uzaludno se brinuti - ako prema Rh faktoru krv roditelja odgovara, beba će vjerojatno imati isti rhesus. Nema se čega bojati čak i ako žena ima Rh-pozitivnu krv.

Sada postaje jasno zašto se buduća majka, prilikom registracije, prvo šalje na krvni test ako Rh faktor nije utvrđen prije. Mnogi ginekolozi savjetuju mlade parove da se podvrgnu ovom postupku u fazi planiranja trudnoće. To vam omogućuje da izbjegnete nepotrebne strahove o Rh-sukobu, a ako otkrijete njegovu mogućnost, poduzmite odgovarajuće mjere unaprijed.

Posljedice negativnog rezuma tijekom trudnoće

Da bismo shvatili što se Rhesusov sukob može pretvoriti, potrebno je shvatiti koji se procesi odvijaju u tijelu buduće majke s tom komplikacijom. Otprilike 7-8 tjedana trudnoće, embrij započinje proces stvaranja hematopoetskog sustava, a događa se da određeni broj eritrocita pozitivnog Rh dječjeg nosača prodire kroz placentarnu barijeru u krvotok u trudnici. Ovdje se mogu početi problemi: negativni Rh u trudnoći pretvara se u činjenicu da imunološki sustav trudne žene reagira na nepoznate krvne stanice proizvodnjom agresivnih protutijela koja napadaju stranu proteinu.

Ako se antitijela proizvode u velikim količinama, oni mogu proći kroz posteljicu na nerođeno dijete kako bi nastavili borbu protiv "neprijateljskih" eritrocita. Uništavanje crvenih krvnih stanica dovodi do otrovne štete na svim vitalnim organima i sustavima fetusa bilirubinom. Prvi moždani udar uzrokuje središnji živčani sustav fetusa, kao i srce, jetru i bubrege. U šupljinama i tkivima budućeg djeteta počinje akumulirati tekućinu koja sprječava njegovo normalno funkcioniranje, a u nedostatku pravovremene intervencije može dovesti do intrauterine smrti. Zato se žene s negativnim Rh faktorom mnogo više suočavaju s takvim problemom kao pobačaj.

Važno je napomenuti da se sličan ishod u slučaju negativnog rezuma tijekom trudnoće može pojaviti samo u 30% slučajeva. Sve ostale buduće majke koje imaju Rh-negativnu krv, ova reakcija na pozitivne krvne stanice fetusa praktički nije izražena i nije opasna.

Značajke druge trudnoće s negativnim rezima

Čak i ako je vaša prva trudnoća prošla bez ozbiljnih komplikacija i završila s rođenjem zdrave bebe, to uopće nije jamstvo da nosi sljedeće bebe neće dovesti do sukoba Rh faktora. Često proizvodnja protutijela na prvom ulasku u majčinu krv Rh-pozitivnim crvenim krvnim stanicama je manje aktivna. Međutim, nakon bilo kakvog kontakta s nekompatibilnom krvlju (prvo rođenje, pobačaj, pobačaj ili transfuziju), žena postaje imuna na Rh protein. To znači da će u budućnosti, antitijela koja se prilagođavaju Rh faktoru mrvica, biti mnogo više. Zato je druga trudnoća s negativnim Rh ima štetne učinke od prvog.

Ali to ne znači da žena s negativnim Rh može nositi samo jedno dijete. Da bi se izbjegao takav razvoj događaja, neposredno nakon rođenja "pozitivnog" prvorođenog djeteta, majčini se daje anti-rhesus imunoglobulin. Ovaj lijek potiskuje proizvodnju agresivnih antitijela i smanjuje rizik od sukoba Rhesusa tijekom sljedeće trudnoće na minimum.

Svi bračni parovi koji se pripreme za roditelje u skoroj budućnosti, pri registraciji na antenatalnu kliniku, trebaju se ispitati kako bi odredili vrstu krvi i Rh faktor. Bez obzira na vrstu krvi, Rh faktor može biti pozitivan ili negativan. Poznato je da je negativni Rh faktor u budućoj majci vrlo često razlog kompliciranog trenda trudnoće.

Negativni rez u trudnoj ženi uzrokuje anksioznost i anksioznost, jer može uzrokovati razvoj mnogih teških bolesti u fetusu u slučajevima kada je krv budućeg oca Rh-pozitivna. Unatoč tome, negativan Rh tijekom trudnoće nije pokazatelj prijelaza na akciju i liječenje, ako nema rhesus-sukoba između majke i fetusa.

Što je Rh faktor? Kako djelovati u prisutnosti negativnog rezuma i trudnoće? Što učiniti s razvojem Rh-sukoba tijekom trudnoće?

Negativni rhesus tijekom trudnoće: pojam Rh faktora.

Ako je krvna skupina osobe određena ovisno o individualnim antigeničkim parametrima eritrocita, onda Rh faktor utječe prisustvo ili odsutnost specifičnog proteina (Rh antigena D) na površini crvenih krvnih stanica. Dakle, detekcija specifičnog proteina na eritrocitima u krvnom testu ukazuje na Rh pozitivni čimbenik (Rh +), dok njegova odsutnost ukazuje na negativni Rh tijekom trudnoće (Rh-). Prema statistikama, 85% stanovništva ima Rh-pozitivnu krv. Odsutnost Rh faktora uočava se u 15% ljudi.

Rh faktor je genetska karakteristika organizma i ostaje nepromijenjen tijekom života. Pozitivan, kao i negativan rhesus tijekom trudnoće, nema utjecaja na zdravlje žene, metabolizam i zaštitna svojstva tijela.

Negativni rez u trudnoj ženi. Zašto se rhesus konflikt razvija?

Rhesus-sukob trudnoće događa se u 30% žena s negativnim Rh faktorom.

Za razvoj Rh-konfliktne trudnoće moraju se ispuniti određeni uvjeti: žena mora imati negativan Rh, a muškarac mora imati pozitivan Rh. U slučaju da dijete naslijedi obilježja krvi oca, naime (Rh +), antitijela će biti proizvedena u majčinom tijelu kako bi se tijelo zaštitilo od stranih proteina.

Sustav nastanka krvi fetusa počinje formirati približno 7-8 tjedana trudnoće. U ovom trenutku moguće je da mala količina krvnih zrnaca fetusa može ući u krvotok majke kada prolazi kroz placentarnu barijeru. Naš imunološki sustav bori se protiv stranih bjelančevina koji su na neki način umočeni u tijelo. Isto se događa s Rh-konfliktnom trudnoćom, kada tijelo trudne žene s negativnom rhesus krvom počinje proizvoditi antitijela protiv svoje bebe s pozitivnim rhesusom. Problemi rhesusovog sukoba, kao takvi, ne bi postojali ako su majčinska antitijela ubila samo crvene krvne stanice djeteta koje su ušle u krvotok i zaustavile se na tome. Nažalost, proizvedena antitijela, koja su u majčinoj krvi, lako prodiru u fetus, gdje se i dalje aktivno bore s "djetinjastim" eritrocitima. Kao rezultat Rhesusovog sukoba, postoji ogromno uništavanje crvenih krvnih stanica fetusa, što dovodi do razvoja teških bolesti, ponekad nespojivih sa životom.

Rhesus-konflikt se razvija samo u slučaju kada krv fetusa (Rh +) ulazi u krv majke (Rh-), što je uzrok proizvodnje antitijela u ženskom tijelu.

Uzroci rhesus konflikta tijekom trudnoće:

 • Pobačaj, povijest ektopične trudnoće
 • Prijetnja pobačaja u drugom tromjesečju (u nazočnosti krvarenja ili krvarenja)
 • Instrumentalni pregledi (amniocenteza, biopsija chorionic villus)
 • Patološki rad (ručna revizija maternice)
 • Abdominalna trauma, koja je popraćena placentalnim upadom
 • Transfuzija krvi majke, nespojiva s rhesusom

Ako govorimo o prvoj trudnoći, razvoj Rh-sukoba, u pravilu, ne događa. To je zato što imunološki sukob između majke i fetusa zahtijeva prisutnost protutijela koja se proizvode u majčinom organizmu s negativnim Rh tijekom trudnoće. U većini slučajeva, Rhesus-sukob je posljedica proizvodnje protutijela koja su nastala tijekom prethodne trudnoće i ostala je u tijelu do kraja života.

Negativni rez tijekom trudnoće: kako spriječiti razvoj rhesusa?

1. Redovita krvna ispitivanja za prisutnost protutijela.

Prisutnost trudnice s negativnom rhesus krvi zahtijeva da buduća majka kontrolira razinu protutijela u krvi. Da biste to učinili jednom mjesečno, a na kraju trudnoće - tjedno, žena uzima krv. Odsutnost protutijela ukazuje na povoljan tijek trudnoće, dok povećanje titra upućuje na početak razvoja imunološkog sukoba između majke i fetusa.

Srećom, postoji metoda kojom možete spriječiti razvoj Rhesus-sukoba tijekom trudnoće. Anti-rhesus imunoglobulin je lijek koji ne samo da sprečava proizvodnju anti-rhesus antitijela, nego također veže i uklanja već formirana protutijela iz tijela. Uvođenje ovog lijeka u budućnost sprječava razvoj imunosnog sukoba s negativnim rhesusom majke tijekom trudnoće.

Kada se primjenjuje antirhesus imunoglobulin?

1. Žena ima negativnu Rh tijekom trudnoće i:

Rh faktor u žena tijekom trudnoće

Rhesusni sukob tijekom trudnoće proizlazi iz nekompatibilnosti krvi u sustavu Rh0 (rhesus). Prema statistikama, ovaj tip nespojivosti se nalazi u 13% bračnih parova, ali imunizacija tijekom trudnoće događa se u 1 u 10-25 žena.

Trudnoća žene s negativnim Rh faktorom, u kojem fetus ima pozitivan Rh faktor, dovodi do razvoja antitijela na crvene krvne stanice djeteta. Kao rezultat toga, crvene krvne stanice fetusa "drže se zajedno" i uništene su. Ovo je humoralni imunološki odgovor na prisutnost Rh faktor proteina koji je strano majčinom organizmu.

sadržaj

 • Rh faktor - što je to
  • Nasljeđivanje antigena sustava D
 • Vjerojatnost razvoja Rh-sukoba u trudnoći: tablica
 • razlozi
  • Feto-majčinska transfuzija
 • Rhesus-sukob u trudnoći: mehanizam pojave
 • Implikacije za dijete
 • rizici
 • Dijagnoza, simptomi i znakovi rhesus sukoba tijekom trudnoće
 • liječenje
  • Plasmaphereza u Rh Konfliktnoj trudnoći
  • Kordatsentez
 • Imunoglobulin s negativnim rhesusom
 • Može li Rh faktor promijeniti tijekom trudnoće?

Što je Rh faktor

Rh (+) je poseban protein - agglutinogen - tvar koja može držati crvene krvne stanice i oštetiti ih kada dođe do nepoznatog imunog agensa.

Rhesus faktor prvi je put otkriven 1940. godine. Postoji oko 50 vrsta Rhesus antigena. Najviše mutagen je dominantan antigen D, koji se nalazi u krvi 85% ljudi.

Antigen C se nalazi u 70% ljudi, a antigen E prisutan je u 30% ljudi na planeti. Prisutnost bilo kojeg od ovih proteina na eritrocitnoj membrani čini Rh pozitivnim za Rh (+), odsutnost koja je Rh negativna za Rh (-).

Prisutnost aglutinogena D je etničke pripadnosti:

 • među slavenskim narodnim građanima, 13% Rh negativnih ljudi;
 • među Azijcima, 8%;
 • kod ljudi u Negroidovoj utrci, gotovo nitko nije pronađen s Rh-negativnim faktorom krvi.

Nedavno su žene s negativnim Rh faktorom u krvi sve češće, prema literaturi, to je povezano s mješovitim brakovima.

Nasljeđivanje antigena sustava D

Vrste nasljeđivanja bilo kojih svojstava podijeljeni su u homozigotne i heterozigotne. Na primjer:

Gdje je D dominantni gen, a d je recesivan.

Rhesus-sukob tijekom trudnoće - tablica

Ako je majka Rh pozitivna, otac je Rh negativ, tada će jedna od troje djece biti Rh-negativna s heterozigotnim tipom nasljeđivanja.

Ako su oba roditelja Rh-negativna, njihova će djeca imati negativni Rh faktor na 100%.

Tablica 1. Rhesus-sukob tijekom trudnoće

Čovjek

Žena

beba

Vjerojatnost Rh-sukoba tijekom trudnoće

razlozi

Uzrok rhesus sukoba tijekom trudnoće je:

 • transfuzija nekompatibilne krvi u AB0 sustavu - vrlo rijetka;
 • fetus-majčinska transfuzija.

Što je transfuzija fetusa i majke?

Normalno, u bilo kojoj trudnoći (fiziološki ili patološki), mala količina krvnih stanica fetusa ulazi u krvotok majke.

Negativni faktor Rh tijekom trudnoće u žena definitivno nosi opasnost za bebu s pozitivnim Rh faktorom. Rhesus-sukob razvija, kao i bilo koja imunološka reakcija. Istodobno, prva trudnoća može se nastaviti bez komplikacija, no one kasnije dovode do Rh-sukoba i teških simptoma hemolitičke bolesti fetusa i novorođenčadi.

Imunizacijski mehanizam

Rh-negativna majka i Rh-pozitivni fetus razmjenjuju krvne stanice, majčin imunološki sustav percipira crvene krvne stanice bebe kao stranih proteina i počinje proizvoditi protutijela protiv nje. Za razvoj primarnog imunološkog odgovora, dovoljno je ući u maternicu krvi 35-50 ml crvenih krvnih zrnaca fetusa.

Volumen krvi koji dolazi od djetetove krvi do majke povećava se s invazivnim postupcima opstetrije, carskim rezom, porođajem, plaštanjem i drugim opstetrskim manipulacijama.

Prvi imuni odgovor počinje pojavom imunoglobulina M - to su velike molekule pentagamma (polimeri) koje jedva prodiru u placentarnu barijeru i ne uništavaju eritrocite fetusa, čime se ne mogu naškoditi. Stoga prva trudnoća nastavlja bez posljedica.

Sekundarna placentna transfuzija ima posljedice za dijete. Pojavljuje se tijekom ponovljenih (druga, treća, četvrta) trudnoća.

U tijelu trudnoće, stanična memorija radi i, kao rezultat ponovnog kontakta Rh proteina, nastaju zaštitna antitijela - imunoglobulini G. Molekule imunoglobulina G su mali monomeri sposobni prodrijeti u placentarnu barijeru i uzrokovati hemolizu - uništavanje eritrocita fetusa i novorođenčadi.

Što doprinosi razvoju senzitisa Rhesusa?

Prva trudnoća Rh-negativne majke s Rh-pozitivnim fetusom, u većini slučajeva, uspješno završava i završava rađanjem fetusa. Bilo koja naknadna trudnoća, bez obzira na ishod (pobačaj u ranim fazama, abortus, spontani prekid) u Rh negativnoj ženi postaje poticaj razvoju sekundarnog imunog odgovora i pojave imunoglobulina koji uništavaju crvene krvne stanice beba u utrobi.

Uzrok rhesus konflikta tijekom trudnoće u rhesus negativnoj majci može biti:

U prvom tromjesečju: ektopična trudnoća, medicinski pobačaj, kirurški ili medicinski, pod uvjetom da su te komplikacije nastale tijekom razdoblja od 7-8 tjedana. Vjeruje se da do 7 tjedana trudnoće dijete nema svoj Rh faktor. Zametak nije niti Rh pozitivan ni Rh negativan. Stoga, ako žena planira prekinuti je tijekom prve trudnoće, trebalo bi to učiniti što je ranije moguće - do 6-7 tjedana. Tako postaje vrsta prevencije sukoba u rhesus sustavu za naknadnu trudnoću.

U drugom tromjesečju: pobačaj, bilo koji invazivni postupak - korionska biopsija, cordocentesis, amniocenteza.

U trećem tromjesečju: hitno, prerano rođenje, invazivne procedure, placentalni poremećaji, višestruka trudnoća, preeklampsija, placentalna insuficijencija, opstetrička operacija (carski rez, ručno odvajanje odraslih, vakuumsku ekstrakciju fetusa.

Rhesus-sukob u trudnoći: posljedice za dijete

Posljedice za bebu u konfliktu Rhesus vrlo su ozbiljne:

 • Kao rezultat uništavanja eritrocita fetusa, bilirubin, tvar koja ima izraženu toksična svojstva, ulazi u krvotok. Svi organi i tkiva djeteta pate, živčani sustav je osobito osjetljiv na njegov utjecaj. Nuklearna žutica razvija - jezgre mozga su oštećene, tkiva mozga omekšavaju, što dovodi do demencije kod djeteta (mentalna retardacija).
 • Slezena i jetra bebe obavlja funkciju korištenja bilirubina, ali se ne može nositi s ovim opterećenjem. Tijela rastu.
 • Masovna smrt crvenih krvnih zrnaca dovodi do anemije i hipoksije - gladovanje kisikom, budući da su eritrociti odgovorni za razmjenu plinova (dovođenje kisika u tkiva i uklanjanje ugljičnog dioksida).

Kao rezultat lansiranja ovih tri patološkog mehanizma, dolazi do strašne komplikacije - hemolitička bolest fetusa.

Rizici razvoja rhesus senzibilizacije tijekom trudnoće

Vjerojatnost stvaranja antitijela u žena je 75% ako ima negativni Rh faktor Rh (-), a muž Rh-pozitiv Rh (+).

Učestalost pojavljivanja rhesus senzibilizacije je:

 • 10-15% slučajeva nakon prve trudnoće;
 • 3-4% nakon pobačaja;
 • 6% nakon meda. abortus;
 • 5-10% nakon ektopične trudnoće;
 • 10-15% nakon normalne dostave (fiziološki);
 • 33,7% na isporuku uz uvođenje opstetskih pinceta.

Tijekom porodničnih zahvata dolazi do krvarenja velike transplantacije, koja povećava rizik od imunizacije mnogo puta:

 • 52,5% za carski rez;
 • 40,3% za ručno razdvajanje posteljice;
 • 32,7% s eklampsijom (kada je placentalna barijera slomljena);
 • 30% za bilo koji prenatalni krvarenje.

Dijagnoza rhesus konflikta tijekom trudnoće i upravljanja trudnicama

Kada se upisuje, trudnica daje krv za određivanje krvi i Rh. Pravovremena dijagnoza omogućuje vam izbjegavanje ozbiljnih komplikacija:

 1. Uz negativni Rh (-), uzima se anti-Rh protutijelo. Kada su prisutni tijekom trudnoće, titar protutijela je kontroliran: povećava li se ili ostaje na istoj razini.
 2. Metoda određivanja citotoksičnosti protutijela - zlatni je standard za upravljanje trudnicama s Rh-sukobom. Često postoje situacije kada su titri antitijela vrlo visoki, a citotoksičnost (agresivnost prema djetetovim stanicama) je niska, što rezultira povoljnim završetkom trudnoće bez dodatnih intervencija liječnika. Postoje i suprotne situacije kada su titrati antitijela niski, ali citotoksičnost je visoka. U takvim slučajevima, trudnoća tragično završava: mrtva porodica ili smrt fetalnog fetusa.
 3. Određivanje Rh pripadnosti krvi fetusa majčinskom krvlju. Da biste to učinili, ispitajte vensku krv majke koja je preuzet iz kubitalne vene. Analiza se može obaviti do 12 tjedana trudnoće. Fetalne stanice (fetalne stanice) se ekstrahiraju iz ženske krvi i fetalna DNA se ispituje PCR-om. Ova metoda je važna za one bolesnike koji su već imali aborte zbog teške hemolitičke bolesti novorođenčeta. Budući da je podizanje takvog djeteta vrlo teško moralno, fizički i financijski za obitelj. S pravodobnom dijagnozom ove trudnoće do 12 tjedana može se prekinuti. Osjetljivost metode je 95-100%. Jedini nedostatak ove vrste dijagnoze je njegova visoka cijena.
 4. Fenotipizacija krvi očeve. Geni koji nose Rh faktorski antigen mogu biti homozigotni ili heterozigotni. Analiza dopušta odgojno-ginekologu i genetici predviđanje razvoja rhesus konflikta tijekom trudnoće. Prema literaturi, 56% Rh pozitivnih očeva ima heterozigotni fenotip za antigen D. To znači da postoji vjerojatnost Rh od 50% negativne fetalne pripadnosti. Ako je otac homozigotan, rizik od razvoja Rh-sukoba tijekom trudnoće i razvoj teške hemolitičke bolesti fetusa je 16%. S heterozigotnim muškim fenotipom, rizik Rh sukoba je 8%.
 5. Metode funkcionalne dijagnostike: kardiotogram (CGT), ultrazvuk, doplerometrija - nisu metode specifične dijagnostike. Uz pomoć, neizravno određuju simptome Rh-sukoba na dijelu djeteta. Koristeći ove metode, možemo samo navesti činjenicu prisutnosti hemolitičke bolesti fetusa i pratiti njegovo stanje. Ultrazvučna studija mjeri indeks amnionske tekućine, debljinu placente (edem), promjer pupčane vrpce i omjer volumena glave i trbuha. Pri niskom riziku započinje doplerometrijska studija s 32 tjedna trudnoće, s prosjekom od 28 tjedana, s visokom od 22 tjedna. Doppler se ponavlja svaka 2 tjedna, ponekad češće. Tijekom proučavanja, odredite brzinu protoka krvi u srednjoj cerebralnoj arteriji. Što je veći protok krvi, to je teže anemija u ovom djetetu. To je ključna metoda za odlučivanje hoće li se liječenje preoblikovati iz konzervativne terapije na invazivne metode ili umjetnu isporuku.

Prisutnost ili odsutnost protutijela određuje se kada je trudnica "registrirana" - 8-12 tjedana, u razdobljima od 20 i 27 tjedana. U odsutnosti protutijela, primjenjuje se doza imunoglobulina. U prisutnosti protutijela, kontrola titra i citotoksičnosti provodi se svaka 2 tjedna.

Kritična razina antitijela se smatra titrom od 1:32. Postoji dokaz da titar protutijela od 1:64 ne vodi ozbiljnim posljedicama za bebu. Ako se razvije hemolitička bolest novorođenčeta, onda je obično blaga i umjerena u težini.

Liječenje hemolitičke bolesti u rhesusu tijekom trudnoće

U svim razvijenim zemljama obvezno je spriječiti razvoj GBP (hemolitička bolest fetusa).

Liječenje Rh-sukoba u trudnoći počinje s profilaksi nakon prvog rođenja Rh pozitivnog fetusa. Budući da je tijekom porođaja masovna razmjena crvenih krvnih stanica između majke i fetusa. To se postiže injekcijom antirhesus imunoglobulina.

Plasmaphereza u Rh Konfliktnoj trudnoći

Tijekom trudnoće može se preporučiti plazmafezu. Održano je oko 5 sesija. Bit metode je kako slijedi. Po dolasku titra antiresusa protutijela 1:16 - 1:32 mehanički uklanjaju protutijela iz krvi majke. Da bi se to učinilo, krv je uzeta, centrifugirana, stanična masa "vraća se ženskom tijelu, a plazma s protutijelima je zbrinuta. Gubitak volumena plazme pun je slanih otopina, albumina i svježe smrznute plazme donora. Ovaj se postupak može provesti u bilo kojem razdoblju trudnoće. Tijekom jednog zaslona plazmefereze uklanja se 25-50% volumena plazme u cirkulaciji, interval između postupaka treba biti najmanje 1 tjedan.

Kontraindikacije plasmaferezu tijekom trudnoće:

 • akutne respiratorne bolesti;
 • kardiovaskularne bolesti;
 • anemija i hipoproteinemija (smanjenje razine proteina u plazmi);
 • hipoagulacija - smanjenje koagulacije krvi;
 • prijetnja prestanka trudnoće ili preranog rođenja;
 • individualna alergijska reakcija.

Kriterij za djelotvornost postupka je smanjiti titar antiresusnih antitijela na razinu ispod 1:16.

cordocentesis

Cordocenteza u Rh-sukobu tijekom trudnoće provodi se u dijagnostičke i terapijske svrhe. Za to su potrebna posebna oprema i kvalificirani stručnjaci. Cord igla primaju 2-3 ml krvi pupkovine fetusa. Uzorak se ispituje za količinu hemoglobina, hematrocita, bilirubina, krvnu skupinu i Rh faktor fetusa, a ako je potrebno, pregledava se fenotip bebe.

 • komplikacije s mjesta uboda pupčane vrpce (40%);
 • pupak pupkovine (17%);
 • povećani titar antiresusnih protutijela (16,6%);
 • prerano rođenje (5-8%);
 • infekcija (1%);
 • fetalna smrt (1%).

Cordocenteza omogućuje ne samo dijagnosticiranje stanja bebe, ako rezultati krvnog testa nisu zadovoljavajući, odmah se može provesti standardna transfuzija krvi davatelja. Indikacija za intrauterinsku transfuzija krvi je niska razina hemoglobina (manje od 80 g / l) i smanjenje hematokrita na manje od 25%.

Imunoglobulin u trudnoći s Rh negativnim faktorom

Imunoglobulin se koristi za prevenciju Rh-sukoba i za liječenje.

U odsustvu anti-Rhesus antitijela, majka je "inokulirana" u 28. tjednu trudnoće - 1 doza od 1250 IU imunoglobulina se ubrizgava intramuskularno (pucao). Postoji još jedna shema u kojoj se daje imunoglobulin. Serum se injektira u razdobljima od 28 i 34 tjedna od 500 IU (100 ug). Jedna injekcija lijeka može stvoriti zaštitu za bebu 12 tjedana. Praksa pokazuje da ako su titri anthrezus protutijela niski ili odsutni u ranoj fazi, tada se u razdoblju od 24-28 tjedana zabilježi njihov rast. Prvo razdoblje prve doze imunoglobulina je povezano s tim.

Kako bi se spriječio Rh-sukob u drugoj trudnoći (svaka sljedeća - treća, četvrta) doza imunoglobulina mora se davati nakon rođenja u roku 24-48 sati. Nakon pobačaja, ektopične trudnoće, invazivnih postupaka, korionske biopsije - preporučljivo je ne čekati dan - dva, bolje je davati lijek prije početka postupka.

Prema međunarodnim standardima, postoji dvojna doza prenatalne i postnatalne profilakse za rhesus negativne trudnice. Kada se provodi serološki test za titre antitijela, ako nisu, tada se ubrizgava doza imunoglobulina od 1250 IU - 2 ml anti-Rh0 (D) imunoglobulina. Nakon rođenja, ako je beba Rh pozitivna, daje se druga doza od 1250 IU anti-Rh0 (D) imunoglobulina. Ako je beba Rh negativna, imunoprofilaksa se ne mora obaviti, iako postoji suprotno mišljenje. Nakon 3 dana, 1 mjeseca i 6 mjeseci nakon isporuke, praćeni su titri antitijela.

Može promijeniti Rh faktor tijekom trudnoće

Rh faktor tijekom trudnoće ili u bilo kojem drugom razdoblju života osobe ne može se promijeniti. Ako se to dogodi, to znači da je došlo do pogreške prilikom određivanja pripadnosti Rh u laboratoriju. Potrebno je ponoviti analizu za određivanje Rh.