Rana trudnoća

Rođenja

Saznali ste da očekujete dijete. Možda i dalje to sumnjaš. Što dalje? Gdje ići? Koje testove treba poduzeti? Prvo, prvo.

Test ili analiza?

Najpristupačniji način utvrđivanja trudnoće je test. To je jeftino, i sada ga možete kupiti čak i na blagajni massmarket.

Može se upotrijebiti bilo koji dan nakon kašnjenja, preporučuje se test ujutro.

Najčešći tipovi testova - test traka. Tanka bijela pruga s plavom (možda drugačije boje) i strelice. Treba ga spustiti na oznaku nekoliko sekundi u spremniku sa svježim mokraćom, a nakon 2-5 minuta možete pratiti rezultat.

Dvije trake - potvrđena je trudnoća. Štoviše, intenzitet bojenja druge trake nije bitan, ako u načelu ne ostaje svjetlo, prazno, pa čak i ako je već svjetlo, ali još uvijek ljubičasto, postoji trudnoća.

Obično žene rade jedan ili više testnih slučajeva.

Ako druga traka nije dovoljno zasićena, vjerojatno je da je razdoblje posebnog položaja još uvijek mala. Pokušajte napraviti test još tri dana, a zatim još tri dana. Traka bi trebala potamnjeti.

Možete se obratiti klinici za analizu na razini hCG-a. Chorionic gonadotropin je poseban ljudski hormon koji se proizvodi tijekom trudnoće.

Nakon 6-10 dana nakon začeća hCG pokazatelji će biti informativni, pokazalo se da se trudnoća može odrediti već u tako ranom razdoblju.

Razina hCG do određenog razdoblja trudnoće će brzo rasti.

Analiza hCG-a također može propisati liječnik, to se provodi u slučajevima kada:

 • zahtijeva dinamičko praćenje trudnoće;
 • postoji opasnost od pobačaja ili propuštenog pobačaja;
 • potrebna je procjena cjelovitosti pobačaja.

Postoji još nekoliko slučajeva koji nisu povezani s trudnoćom.

Analiza hCG-a plaća se, a ne u svim poliklinicima se provodi, stoga unaprijed provjeravajte svoje zdravstvene ustanove da li postoji takva usluga.

10 glavnih znakova trudnoće

Iako je svaka priča o rođenju individualna, najčešći su znakovi trudnoće. Major - deset.

Odgoda - najsigurniji znak prediagnostike. To znači da je prije testiranja i pregleda liječnika najvažniji simptom trudnoće kašnjenje menstruacije.

Mučnina, povraćanje. Tako se manifestira toksikoza - specifična reakcija organizma do rođenja novog života.

Do sada, nema konsenzusa o prirodi toksikoze i njezine uloge. Neke žene nemaju ni najmanji nagovještaj ovog stanja, postoji i kategorija onih koji pate od mučnine koja se boluje tijekom svih devet mjeseci.

U prosjeku, do kraja prvog tromjesečja, prolazi sigurno.

Oticanje grudi. Prsa se povećavaju, postaju osjetljiva, ponekad i bolna. To se može dogoditi u predmenstruacijskom razdoblju, ali tijekom trudnoće ovaj fenomen je izraženiji.

Osjetljivost na mirise. Postoji osjećaj da je moć mirisa porasla za nekoliko redova veličine. Nije neophodno da će neko davno omiljeni miris postati mržnja, samo će olfaktorni refleks biti jači.

Psihološka neravnoteža. Slaba raspoloženja: oštro ispadne, razdražljivost proizlazi iz svake sitnice, a zatim dolazi do iznenadnih neprilika radosti, valova snage. To su hormonske igre, s fiziološkog stajališta, sasvim normalne.

Česti mokrenje. Maternica još nije toliko narasla da je česti poriv za toaletom prirodan, ali tijelo se već priprema za takav tijek događaja.

Volumen krvi u tijelu raste, a to svakako dovodi do dodatnog volumena tekućine u mjehuru.

Abdominalna distenzija. Postoji osjećaj nelagode, želim otkopčati gumbe na trapericama ili se udobno smjestiti. To je također posljedica hormonalnih promjena.

Neadekvatno krvarenje. To se ne događa svima, ali često se često događa. Nekoliko dana trudna promatra mali vaginalni iscjedak od svijetlo smeđe do tamno smeđe boje.

To se može objasniti implantacijskim krvarenjem koje je povezano s takvom reakcijom tijela u proces vezanja jajašca na stijenku maternice.

Ponekad iscjedak pada na dane kada treba početi s menstruacijom. Oni prolaze nakon nekoliko dana, ali ako liječnik savjetuje da ide u bolnicu, onda postoji opasnost od trudnoće, i to je bolje to učiniti.

Povišenje bazalne temperature. Ako stalno mjerite bazalnu temperaturu (temperatura u rektumu), onda biste trebali znati da je u običnim danima ispod 37 stupnjeva.

Ona raste u razdoblju ovulacije, a početak menstruacije opet pada. Ako je bazalna temperatura porasla, nije se smanjila nekoliko dana, nema mjesečnih razdoblja - visoka vjerojatnost da je koncepcija bila uspješna.

Povećana salivacija. Prethodno toksično djelovanje. Najčešće se promatraju ujutro. Postoji osjećaj da se u ustima u jutarnjim satima nakuplja puno sline, što može biti popraćeno oštrim osjećajem gladi.

To su prvi znak trudnoće. Možda nisu, ali morate biti spremni za njih, svi se uklapaju u fiziološku normu.

Prijetnja u ranoj trudnoći

Najčešće, prijetnja prestanka trudnoće događa se u ranoj fazi. Ponekad nije moguće utvrditi uzroke ovog fenomena. Svaka peta trudnoća završava pobačajem u ranom razdoblju.

Zanimljivo je da na Zapadu često ne pokušava sačuvati trudnoću u prvih tjedana, ako postoji prijetnja. Vjeruje se da je tijelo sama sposobna odlučiti hoće li se fetus održati.

Domaća medicina nije toliko kategoricna: svaka prijetnja pobačajem znači upućivanje žene na hospitalizaciju.

Najčešći uzroci prijetnje spontanog pobačaja:

 1. Hormonski poremećaji. Nedostatak progesterona može ometati uspješan razvoj trudnoće. Ako se korpus luteum ne može adekvatno nositi s njegovom funkcijom, javlja se hormonsko zatajenje. Žensko tijelo nema hormon koji podržava trudnoću. To može biti posljedica endokrinih problema, povišenih razina muških hormona i određenih lijekova.

 • Patologija strukture reproduktivnih organa. Na primjer, maternica u obliku rožnice ili sedla. Pogrešna struktura organa nije zapreka trudnoći, ali povećani nadzor liječnika neće biti suvišan.

 • Genetske abnormalnosti. Ozbiljne kromosomske mutacije dovode do spontanog pobačaja, priroda odbacuje neprihvatljiv fetus.

 • Cervikalna insuficijencija. Ozbiljna i uobičajena patologija. Cerviks iz nekog razloga gubi sposobnost da bude čuvar za intrauterinski život bebe i počinje se razvijati. Ako to ne spriječite, doći će do pobačaja.

 • Ozljede. Padove, fizički napor, rane mogu uzrokovati pobačaj.

 • Prijam neovlaštenih lijekova. U prvom tromjesečju zabranjuju se lijekovi: liječnik ih može propisati i on to radi samo kada je apsolutno neophodan.
 • Prijetnju možete identificirati prema sljedećim kriterijima:

  • teške ili uporni bolovi u donjem dijelu trbuha;
  • krvarenja;
  • krvarenje iz vagine;
  • oštro pogoršalo stanje zdravlja;
  • teška iscrpljujuća povraćanja.

  Problemi u ranoj fazi trudnoće mogu se pojaviti u najzgodnijim ženama. Samo liječnik može razriješiti strah i pružiti pravovremenu stručnu pomoć.

  Rani testovi trudnoće

  U prvom tromjesečju žena postaje registrirana za trudnoću. U tom smislu, ona se ispituje od specijalističkih liječnika i podvrgava se raznim testovima.

  Barem ovo:

  1. Opći test krvi.
  2. Biokemijska analiza krvi.
  3. Analiza mokraće.
  4. Krvni test za HIV, hepatitis B, C i sifilis.
  5. Analiza za određivanje krvne grupe i Rh faktora.
  6. Koagulogram (test zgrušavanja krvi).
  7. Razmažite vaginalnu floru, uretru, cervikalni kanal.
  8. Razmišljajte o STIs.

  Analiza se uzima iz vena i iz prsta. Posljednji postupak je neugodan za mnoge žene, u većini velikih poliklinika i konzultacija moguće je kupiti jeftine specijalne uređaje za bezbolno crpljenje krvi iz prsta.

  Bolji je urin prikupiti kod kuće. I ujutro, i samo na prazan želudac. Kao kontejner, pravilno stakleno posuđe iz krumpira za djecu će odgovarati. Mora se temeljito isprati i sterilizirati. Prije pražnjenja mokraćnog mjehura za pranje genitalija pod tušem.

  Liječnik uzima ginekolog, priprema nije potrebna.

  Možete i trebate razgovarati sa svojim ginekologom o svim značajkama prvog tromjesečja, oprezu, promjenama u načinu života i prehrani.

  Ako iz nekog razloga liječnik ne govori o vama, ne objašnjava najvažnije točke, imate pravo postavljati pitanja i zahtijevati pozornost (u razumnim mjerama, naravno).

  Nemojte zaboraviti na psihološki stav, čiji je udio u sigurnom rođenju više nego super.

  Problemi s blagostanjem u ranoj trudnoći

  Tijekom trudnoće, žensko tijelo mora se prilagoditi mnogim promjenama povezanim s rastom fetusa i pripremom za porođaj. Stanje pomaže prilagodbi povećanju opterećenja, ali je popraćeno svim vrstama bolesti.

  Mogući simptomi

  Većina pritužbi je normalni fiziološki odgovor tijela i ne smije izazvati zabrinutost u trudnoj ženi. Znakovi neudobnosti mogu se lagano razlikovati, ovisno o razdoblju. Neke se žene osjećaju dobro tijekom trudnoće.

  Povećanje opterećenja odnosi se na sve sustave karoserije. Za razvoj fetusa zahtijeva veliku količinu hranjivih tvari, osigurava im povećanje volumena krvi u krvožilnom sustavu. Da bi se borila s povećanim opterećenjem, srce je prisiljeno da se češće ugovorne, žena razvija brzu umor. Zbog povećanog volumena krvi, bubrezi moraju raditi brže, a mokraćni mjehur ugovara zbog rastućeg maternice. Kao rezultat toga, urination postaje češći.

  U različitim fazama trudnoće, žene će se osjećati drugačije. Stoga je vrijedno razmotriti ovaj problem detaljnije.

  U ranim fazama

  Jedna od prvih reakcija na razvoj fetusa je toksoza. Osjećaj lošije u ranoj trudnoći zbog učinka na:

  1. Probavni sustav. Mučnina, povećana ili manjka apetita, netrpeljivost nekim proizvodima. Žgaravica, ozbiljna stvaranja plina, probavne smetnje, konstipacija, crijevna kolika moguća je.
  2. Cirkulacijski sustav. Postoji slabost, umor, pritisak, vrtoglavica, varikozne vene.
  3. Genitourinarni sustav. Zabraniti odabir, koji normalno treba biti normalna boja, bez jakog mirisa. Česti mokrenje, ali simptom ne bi trebao izazvati zabrinutost, ako ne prati oštar, gori, bol u donjem abdomenu. U nedostatku dodatnih patoloških znakova, promjene nisu opasne i privremene.
  4. Koža. Uz povećanu pigmentaciju, povećani sadržaj masti. Promjene utječu na stanje kose, može se pojaviti perut.
  5. Stanje mliječnih žlijezda. Mogu postati osjetljiviji, pojavljuje se bol, može doći do izbijanja bradavica. To je uzrokovano pripremom mliječnih žlijezda za dojenje. Često dovodi do nelagode tijekom nošenja djeteta.

  Prije svega, žene se žale na snažnu toksemiju u prvom tromjesečju.

  Mnogi proizvodi koje tijelo odbacuje, mučnina i povraćanje uzrokuju gotovo sve snažne mirise. Nažalost, toksičnost se ne može potpuno prevladati, moguće je samo ublažiti stanje.

  Drugo tromjesečje

  Gestacijsko razdoblje od 3 do 6 mjeseci smatra se vremenom s malom vjerojatnosti komplikacija. Ali mogu se pojaviti razni poremećaji zbog povećanog opterećenja ženskog tijela.

  Zbog hormonskih poremećaja, krvarenje krvi u trbušne organe, oticanje crijeva i smanjenje pokretljivosti, može doći do konstipacije. Drugi čest uzrok bolesti je hemoroide. Njegovo obrazovanje je najvjerojatnije u žena sklone varikoznim žilama. Hemoroidi mogu izazvati svrbež, bol, krvarenje. Jedan od izazivačkih čimbenika je zatvor, potrebno je voditi brigu o njegovoj prevenciji.

  Sljedeći simptomi su također mogući:

  • Anemija, oticanje nogu i sluznice nazofarinksa, snižavanje ili povećanje krvnog tlaka, pojava kratkog daha.
  • Karijes, problemi s gumama, probavni poremećaji, nadutost.
  • Rijetko uriniranje, upala u urinarnim organima.
  • Dysbakterija uzrokovana hormonskim poremećajem. Često dovodi do drozda.
  • Povećano znojenje, svrbež kože na abdomenu, formiranje strija, pojava dobnih mjesta.
  • Bol u donjem dijelu leđa, mišićima leđa, abdomenu, osjećaju napora i težini.

  U drugom tromjesečju, žgaravica se često povećava, što je uzrokovano povećanjem veličine maternice i povećanim pritiskom na želudac: stiskanje zidova dovodi do oslobađanja kiseline u jednjak.

  Treći trimestar

  Glavne pritužbe odnose se na porast tjelesne težine i veličine maternice, mišića, bolova u zglobovima. Najveće opterećenje pada na donji trbuh i lumbalni dio. Za pripremu za zglobove porođaja, ligamenti u području zdjelice postupno se razilaze, postoji nagging bol.

  Neudobnost nastaje uslijed pomicanja težišta zbog rastućeg abdomena. Kralježnica se savijala, opterećenje na leđima se povećava. Njihova konstantna napetost, osobito tijekom dugotrajnog stanja, neugodan položaj, dovodi do bolnih osjeta. Loše zdravlje tijekom trudnoće događa se kao posljedica napadi u mišićima, ligamenata koji podupiru želuca. Bol je različitog intenziteta, svojstava i trajanja.

  toksikoza

  Većina toksikoza manifestirana je u ranoj trudnoći, smatra se normalnim fiziološkim odgovorom tijela. Prvi znakovi su pretjerano slinjenje, povraćanje i mučnina. Također, toksičnost je popraćena promjenom preferencija u okusu, gubitkom apetita, metalnim okusom u ustima, gubitkom težine, pospanosti i razdražljivosti. Manje uobičajeno, popraćeno je boljem mišićima i zglobovima, pogoršanjem astme i manifestacijama dermatitisa.

  Toksikoza počinje na 5-6, ponekad na kraju trećeg tjedna, često postaje uzrok neodlučnosti. Sljedeći čimbenici mogu ga izazvati:

  1. Promjene u emocionalnom stanju.
  2. Promjena razine hormona.
  3. Stvaranje posteljice.
  4. Odziv tijela na tvari potencijalno opasne za razvoj fetusa.
  5. Višestruka trudnoća.
  6. Pogoršanje kroničnih bolesti.

  Kod većine trudnica, toksikoza se nastavlja do 5. mjeseca trudnoće i smatra se neopasnim, ako nema komplikacija ili rizika za fetus.

  Loše navike mogu pogoršati simptome. Naročito su opasni alkoholičari i cigarete, što uznemiruje mnoge žene koje su konzumirale alkohol ili pušile prije trudnoće.

  Teška toksikoza je prijetnja i zahtijeva hitnu hospitalizaciju jedne žene. U kasnijim razdobljima to može biti opasno za fetus.

  Donja bol u trbuhu

  Tijekom trudnoće, bol u trbuhu može biti uzrok lošeg zdravlja. Moraju se prijaviti liječniku. Bolovi se razlikuju po intenzitetu, lokalizaciji, popraćeni su i drugim simptomima, ovisno o uzrocima pojavljivanja.

  Neposredno nakon oplodnje, zbog malih veličina ljudskih stanica ne nastaju posebne senzacije: njihove prve podjele ne uzrokuju nikakve simptome.

  Prirodni uzroci

  Nakon gnojidbe, embrij se kreće u maternicu da bi se tamo smjestio za kasniji razvoj. Neke žene sada osjećaju blage povlačne bolove, ponekad slične trnci. Fenomen može biti popraćen malom količinom krvarenja uslijed mikroproliferacija kapilara uzrokovanih prodorom jajašca u stijenku maternice. U ovoj fazi, to je mala veličina i prisiljena povećati s rastom fetusa. Susjedni organi se mijenjaju, sve promjene prate crtež boli. Ovo nije patologija i ne zahtijeva liječenje.

  Često su žene koje su imale upalu zdjeličnih organa ili su operirane podvrgnute bolovima u trbuhu. Nakon takvih patologija mogu ostati adhezije koje se ne mogu protezati. Kako maternica raste, suzu, uzrokujući teške, oštre bolove povlačenja, pritiskanja ili rezanja prirode. Obično, trudnica nije propisana liječenje, preporučuje se promatranje odmora, kao i uzimanje sedativa.

  Nakon 30. tjedna moguća je kontrakcija treninga, maternica periodično se sklapa u kratkom vremenskom periodu, a u donjem dijelu trbuha postoje nagnuće boli. Nakon kratke stanke, prolaze. Također, može se pojaviti bol zbog kretanja djeteta.

  Hormonski poremećaji

  Tijekom trudnoće, hormoni se mijenjaju, razne abnormalnosti mogu dovesti do bolnih osjeta u abdomenu i leđima. Često postoji nedostatak progesterona, koji je odgovoran za normalan ton u maternici. Smanjuje njegovo smanjenje, ne dopuštajući odbacivanje oplođenog jajašca. S nedostatkom progesterona, započinje izdvajanje embrija. Ako ne poduzmete akciju, moguće je spontano ukidanje trudnoće.

  Da bi razjasnili uzroke boli u donjem dijelu trbuha potrebno je analizirati razinu hormona.

  Prijetnja prekida

  U većini slučajeva pobačaja i zamrzavanje embrija javljaju se u ranoj trudnoći. Oni izazivaju ne samo vanjske čimbenike, nego i prirodnu selekciju. U slučaju genetskih poremećaja, pogrešan skup kromosoma, razvoj fetusa prestaje. Istodobno, u donjem dijelu trbuha postoje bolni osjećaji, težina u donjem dijelu leđa uzrokovana kontrakcijama maternice.

  Prijetnja pobačaja može biti nakon 22 tjedna, ali se naziva prijevremena rođenja. Prate ih bolovi u grčevima, krvavi iscjedak, ponekad ispuštanje amnionske tekućine.

  Stanje zahtijeva hitnu hospitalizaciju. U ranoj fazi postupka poduzimaju se mjere za očuvanje trudnoće, a u kasnim fazama razvoja prijevremenog rada, prekinuta je.

  Ektopična trudnoća

  U ranoj fazi trudnoće teško je dijagnosticirati pomoću ultrazvuka. Neki se u ovom trenutku žale na povlačenje boli na jednoj strani trbuha. Ponekad su simptom ektopične trudnoće, kada je zametak fiksiran ne u maternici, već u jednoj od jajnika, trbuha ili jajovoda. To je patologija koja zahtijeva kiruršku intervenciju, inače može dovesti do nepopravljivih posljedica, uključujući i smrt.

  Ektopična trudnoća otkrivena je krvnim testom za sadržaj hormona hCG. Karakteristične značajke uključuju: kolicka bol, opća slabost, iscjedak s krvlju. Ako se ektopična trudnoća utvrdi prije značajnog pogoršanja zdravlja, tijekom operacije možete spasiti reproduktivne organe. U akutnom razdoblju crijeva maternice obično se uklanjaju, a naknadna funkcija rasadanja jajnika na ovoj strani je izgubljena.

  Patološki procesi

  Žena može biti uznemirena boli koja nije povezana s trudnoćom. Čest uzrok su problemi crijeva. Tijekom trudnoće, mišići u trbušnoj šupljini opuštaju se za očuvanje fetusa. To smanjuje pokretljivost crijeva, konstipaciju, nadutost i povlačenje boli. Stanje je olakšano pravilnom prehranom, unosom blagih laksativa dozvoljenih tijekom trudnoće.

  Drugi uzrok neugodnih osjeta su upalna bolest zdjeličnih organa. Mogu se pojaviti u ranoj trudnoći zbog smanjenog imuniteta. Proces je usmjeren na očuvanje fetusa tako da ga tijelo ne percipira kao strano tijelo i ne počinje odbaciti. Upalne bolesti moraju se liječiti, inače mogu nepovoljno utjecati na tijek trudnoće.

  Manje uobičajeni su uvjeti koji zahtijevaju operaciju. To može biti upala slijepog crijeva, formiranje cista, peritonitis. U takvim slučajevima, trudnice pate od bolova u donjem dijelu trbuha, natrag, može biti groznica. Operacija se provodi, pokušavajući zadržati trudnoću.

  Kada se posavjetovati s liječnikom?

  Malaise je norma. Ali istovremeno postaje razlog za traženje liječničke pomoći ako ga pratite:

  • Akutna bol u donjem dijelu trbuha, koja se ne može tolerirati, za razliku od prirodne nelagode. Ako se kombinira s krvarenjem, trebate odmah nazvati hitnu pomoć zbog mogućih prijetnji pobačaja. To je opasno i osjećaj "petrifikacije" u donjem abdomenu, koji se javlja kada jaka napetost - hipertenzija maternice.
  • Ispuštanje s neugodnim mirisom i neobičnim bojama, koji se gori na području genitalija. To mogu biti znakovi gljivičnih ili virusnih bolesti.
  • Temperatura raste iznad 37,5 stupnjeva - mogući simptom upalnog procesa u tijelu. Kombinacija simptoma s boli u mjehuru, donji dio leđa, može biti znak pielonefritisa, cistitisa.
  • Duže toksikoza, češće povraćanje tri puta dnevno. Nemogućnost asimilacije hrane dovodi do nedostatka hranjivih tvari važnih za razvoj fetusa.

  Trudnice se zabranjuju uzimati lijekove bez recepta. Većina ih je kontraindicirana zbog rizika od abnormalnosti u razvoju fetusa, neki se mogu uzeti samo za određeno vrijeme.

  Ne možete sami propisati komplekse vitamina, s obzirom da je to zabrinutost za zdravlje. Višak nekih elemenata, kao i nedostatak, može negativno utjecati na stanje djeteta.

  Što učiniti?

  Nije uvijek moguće riješiti se lošeg zdravlja. No, postoji nekoliko preporuka koje će trudnoj ženi lakše podnijeti bolest:

  1. Održavajte pozitivan emocionalni stav. Potrebno je češće razmišljati o bebu, kako biste potegnuli trbuh. Nakon buđenja, nemojte žuriti da izađete iz kreveta. Za češće slušanje ugodne glazbe, možete upotrijebiti posebnu meditaciju.
  2. Izbjegavajte pretjerano vježbanje, pokušajte pravilno planirati svoje vrijeme i, ako je moguće, prebacujte kućanske poslove na svoje najmilije. Slušajte svoje dobro, pokušajte se opustiti ili uživati ​​u laganju kad se osjećate.
  3. Pridržavajte se odgovarajuće prehrane, konzumirajte dovoljno vode i hrane bogate vlaknima. Normalizira probavu. Česti obroci malih količina hrane, isključujući masnu hranu, pomoći će u borbi protiv žgaravice. Pratite svoje prehrambene navike, ali jedite polako, osobito ujutro.
  4. Kada je toksična za pronalaženje proizvoda koji pomaže smanjiti mučninu. Tijelo svake žene je drukčije - pomaže jabukama, drugima - slatkim čajem ili običnom vodom.
  5. Da biste se borili protiv nesanice, češće ste u prirodi, izbjegavajte negativne informacije, ograničite gledanje televizije. Da biste smanjili žgaravicu, upotrijebite dodatni jastuk.
  6. Nosite posebnu odjeću za trudnice, prateće dojke, trbuh. Pomaže u sprječavanju strija, smanjenju stresa na donjem dijelu leđa, mišićima leđa i smanjenju boli.

  Ako se ne osjećate dobro tijekom trudnoće, važna je podrška i razumijevanje voljenih osoba. Pomažu lakše podnositi razne bolesti, smanjiti vjerojatnost stresa, opasnost za stanje žene i zdravlje budućeg djeteta. Značajno pogoršanje zahtijeva hitnu liječničku pomoć.

  Dobrobit u ranoj trudnoći

  Dobrobit buduće majke

  Stanje zdravlja budućih majki u velikoj mjeri određuje pozornica na kojoj je beba u ovom trenutku.

  Liječnici stalno savjetuju trudnicu, s jedne strane, brinuti se za sebe, dobar odmor i prehranu, šetnje, dovoljno fizičke aktivnosti, s druge strane, obratiti pozornost na promjene u zdravlju, što može biti znak da nije sve u redu s djetetom.

  Prvo tromjesečje

  Dobrobit i promjene tijela

  Rano razdoblje trudnoće za sve žene je drugačije. Naravno, nećete imati redovite mjesečnice, ali tijekom prvog tromjesečja može biti manja količina krvarenja. To je onaj koji često skriva sliku, tako da žena tri mjeseca ne zna za nadolazeću trudnoću.

  Vi svibanj također naći da ste mokri češće. Prvo, povećava maternica pritisne na mjehur. Drugo, zbog hormonalnih promjena, kao što je oštar porast razine progesterona u krvi, pojesti ćete i osloboditi više tekućine. Većina žena uočava promjenu oblika dojke i pojavu novih senzacija u njemu: grudi se progutaju, osjećaju se trnci, lupanje ili bol.

  Posljedica povećane razine progesterona je česta pred-nesvjestica i zatvor. Da biste spriječili konstipaciju, povećajte unos tekućine (oko 6 do 8 šalica dnevno) i vlakno te uklonite masnu hranu i meso krvlju. Sok od šljiva može raditi čuda. Pješačenje i lagana vježba također pomažu.

  Kakve vam se druge nevolje mogu dogoditi u ranoj trudnoći? Gljivične infekcije, kao i bol u sakralnom području - ako povećava uterus pritisne na živčani živac.

  Neprestana mučnina, popraćena povraćanjem, opasna je jer može dovesti do neadekvatnog unosa hranjivih tvari i dehidracije. Pokušajte popiti više - malo, ali često.

  Prehrana i dobitak na težini

  U razdoblju čekanja beba je iznimno važno jesti pravu. Dob, težina, prethodne bolesti, obilježja tijeka trudnoće - hrana i vitamina rađanja buduće majke ovisi o svemu tome. Dodatno, tijekom 9 mjeseci dijeta se mora mijenjati.

  Gimnastika i vježba

  Važno, ali umjereno. Postoje dobri aerobni programi posebno dizajnirani za trudnice. Usredotočeni su na desne mišićne skupine, tjelesna aktivnost je ispravno uravnotežena. Jedna od glavnih prednosti oblikovanja tijekom trudnoće je da će vas bolje pripremiti za fizičke napore koji dolaze tijekom rada.

  Moguće komplikacije

  Ako nešto pođe krivo u početnim razdobljima, moguća su dva scenarija: pobačaj i ektopična trudnoća. Ako sumnjate na jedan od ovih stanja, trebali biste odmah nazvati svog ginekologa, pa čak i bolje nazvati hitnu pomoć.

  Drugo tromjesečje

  S početkom četvrtog mjeseca trudnoće, rizik od komplikacija je značajno smanjen. Od svih slučajeva spontanog pobačaja, ovo razdoblje čini manje od 25% - to su tzv. Kasni pobačaji. I iako se razvoj ektopične trudnoće može nastaviti u drugom tromjesečju, u pretežitoj većini slučajeva i dalje se otkriva (i prekida) u prva tri mjeseca.

  Dobrobit i promjene tijela

  Početkom drugog tromjesečja vaša struka će se početi brzo širiti, a doći će dan kada se nećete moći stisnuti u mnoge prethodne odjeće. U ovoj fazi trudnoća postaje primjetljiva drugima - nitko vas neće pogrešno smatrati samo mastima. U ovoj fazi, restrukturiranje cijelog sustava cirkulacije. Uz povećanje volumena trbušne šupljine, možete primijetiti pojavu strija - ružičaste ili crvenkaste pruge na abdomenu.

  U tom razdoblju trudnoće može doći do nekih problema, poput anemije uzrokovane nedostatkom željeza ili drugih problema - svaka žena ima svoje.

  U drugom tromjesečju (otprilike 20. tjedna, ako prvi put morate roditi, a nakon 16., ako se rađanje ponovi), početi ćete osjećati kretanje fetusa.

  Usred trudnoće, mliječne žlijezde potpuno su obnovljene kako bi ispunile svoju misiju. Oko 19 do 20 tjedana može se pojaviti žućkasto iscjedak iz bradavica, takozvani kolostrum.

  Uz povećanje trajanja trudnoće, opstipacija se povećava. Dok fetus raste u maternici, trbuh preše na membranu. S tim u vezi, njegovo pražnjenje može biti teško. Riješite ovaj problem pomoći će uravnoteženoj prehrani s visokim sadržajem vlakana.

  Nažalost, trudnoća predisposes to heartburn. Općenito, žgaravica je najkarakterističnija posljednjeg tromjesečja, ali može početi u bilo kojem trenutku drugog tromjesečja i nastaviti do samog kraja trudnoće.

  Oko tog razdoblja pojavljuje se blagi mliječno-bijeli vaginalni iscjedak s slabim mirisom koji se povećava s trajanjem trudnoće. Ova pojava povezana je s aktivacijom hormonalne aktivnosti. Budite spremni za pojavu vaginalnih gljivičnih infekcija koje vam mogu progoniti tijekom trudnoće.

  Povećanje razine estrogena u krvi uzrokuje da tijelo zadrži više od uobičajene količine tekućine jer je potrebno hraniti placentu i proizvesti dovoljno mlijeka. Višak tekućine može uzrokovati oticanje gležnjeva, oticanje prstiju (usput, to je trenutak kada je vrijeme za zaustavljanje nošenja prstenova) i opće oticanje cijelog tijela.

  Promjene u stanju vene su normalne za trudnoću. Spektar vaskularnih promjena je vrlo širok. Neke žene imaju bedra od vrha do dna prekrivene tankim, poput cobweb-a, crvenkaste linije - to su tzv. Površinske varikozne vene. Slične linije mogu se pojaviti na prsima.

  Moguće komplikacije

  Manja krvarenja ili opažanja u drugom tromjesečju često su uzrokovana povećanom osjetljivošću cerviksa, što može biti nadraženo tijekom vaginalnog pregleda ili tijekom spolnog odnosa. Krvarenje treba odmah prijaviti liječniku.

  Spontani pobačaj između 12. i 20. tjedna trudnoće poznat je kao "kasni spontani pobačaj". Karakterizira ga isti simptomi kao i razni tipovi pobačaja u prvom tromjesečju.

  Prerano rođenje može se pojaviti u razdoblju od 20. do 37. tjedna trudnoće.

  Poznavajući i sjećajući se mogućih komplikacija tijekom trudnoće (sve vrste ekscesa ne bi trebale iznenaditi!), Nemojte prijeći granicu između razboritosti i sumnjičavosti. Uostalom, drugi trimestar obično je najljepše vrijeme trudnoće. Ne samo da znate da nosiš novi život "pod srcem", ali je i jasan osjećaj u sebi: dijete se već počelo kretati. Anksioznost i uzbuđenje povezano s porođajem, još uvijek daleko, i zdravlje - u usporedbi s početkom trudnoće - značajno se poboljšalo.

  Treći trimestar

  Dobrobit i promjene tijela

  U ovoj fazi trudnoće, veličina maternice se značajno povećava. Kretanje fetusa se pojačava, a njezini pokreti postaju vrlo primjetni.

  U nekim ženama pojavljuje se kratkoća daha ili se pogoršava na kraju trudnoće: dijete raste tako puno da za širenje pluća majka ima mnogo manje prostora nego prije. Međutim, s snižavanjem fetusa u zdjelici (i to se događa oko mjesec dana prije porođaja), otežano disanje, u pravilu, prolazi ili se značajno smanjuje.

  Spuštanje fetusa općenito često donosi značajno olakšanje: mnoge žene tvrde da se u posljednjem mjesecu trudnoće osjećaju puno bolje - moguće je da ćete biti među njima!

  Ponekad je teško zaspati dugo, a neki čak i pate od nesanice. Za većinu trudnica najveći je problem što zbog neuobičajenih razmjera i tjelesne težine vrlo je teško pronaći udoban položaj spavanja.

  Ova neugodnost je postavljena na povećanu aroalu i tjeskobu za dijete, što također ne pridonosi spokojnom odmoru. Sve se to može opisati u jednoj riječi - zamor.

  Budući da se tjelesna težina žene u trećem tromjesečju povećava za 4-6 kg, moguća je neka oštećenja koordinacije pokreta: postoji osjećaj nelagode i često bol u leđima, kao i mnoge druge nevolje, zbog povećanja pritiska rastućeg maternice. Također se može pojaviti povećana pokretljivost zglobova.

  Neke žene u ovoj fazi trudnoće još uvijek pate od jutarnje mučnine.

  Moguće komplikacije

  Krvarenje u trećem tromjesečju najčešće je uzrokovano niskom placentacijom ili posteljom previa kada je placenta preblizu maternice ili ulazi u cerviks. Krv je svijetlo crvena, krvarenje je obično bezbolno.

  Ona počinje iznenada i može biti potaknuta nekim fizičkim naporom ili seksualnom intimnošću, a ponekad samo napadom kašlja. Ako dođe do krvarenja, odmah se posavjetujte s liječnikom!

  Često, u takvim okolnostima, moguće je održavati trudnoću do 36 tjedana, a tijekom tog perioda obavlja se carski rez.

  U svakom četvrtom slučaju, krvarenje u posljednjoj fazi trudnoće uzrokovano je preuranjenom odstranjivanjem posteljice iz maternice. U 90% slučajeva, majka i dijete su zdravi i u izvrsnom stanju, samo je veza između njih poremećena, tako da kažem.

  Nedostatak fetalnog kretanja u trećem tromjesečju prilično je alarmantan simptom. Ako osjetite bilo kakvo slabljenje kretanja djeteta, odmah obavijestite svog liječnika! Često se ispostavlja da dijete samo spava, ali bolje je ostaviti mjesta za sumnju.

  Ako želimo dati objektivnu sliku mogućih komplikacija trećeg tromjesečja, morat ćemo, nažalost, morati dotaknuti takvu tužnu temu kao i mrtva priroda. Fetalna smrt fetusa obično je povezana s činjenicom da nekako blokira opskrbu kisikom (na primjer, zbog zapetljivanja pupčane vrpce).

  U određenim situacijama liječnik može odlučiti potaknuti prijevremeni rad - kako bi spriječio smrt djeteta od gušenja. To se događa, na primjer, u slučaju curenja amnionske tekućine, prisutnosti komplikacija povezanih s posteljicom, produljenom trudnoćom, toksemijom ili zbog brojnih razloga koji su previše brojni da bi se ovdje naveli.

  U trećem tromjesečju više se ne radi o pobačaju - spontani pobačaj u tako kasnom razdoblju smatra se preuranjenim rođenjem. Za majku, prijevremeni rad se ne razlikuje od bilo kojeg drugog. Što se ne može reći o djetetu: u ovom se slučaju rodi sve dok ne postigne stupanj fizičke zrelosti koji mu dopušta autonomno postojanje u vanjskom svijetu (kao što je poznato, potrebno je devet mjeseci intrauterinalnog razvoja). Prerane bebe za njegu zahtijevaju puno radne snage i resursa, a sadašnja razina neonatalnih tehnologija dopušta djetetu da spasi život u većini slučajeva kada je lijek ranije bio nemoćan.

  Osjećaj rane trudnoće 23. siječnja 2015

  Žene koje odluče postati majke, vrlo često sada ne znaju kako se osjećaju u ranoj fazi trudnoće.

  Male suptilnosti

  Trudnoća je uvijek neopisiva radost za svaku dama. Glavna svrha žene u životu je da rodite bebe. Međutim, tijekom trudnoće ponekad ima loših trenutaka. Kako se nositi s njima možete pronaći na http://zhenskiezaboti.ru, gdje su predstavljeni najbolji savjeti za trudnice.

  Kao na samom početku, tako i na bilo kojem drugom razdoblju trudnoće, žene se ponekad razbole. Da ne biste brinuli mnogo, saznajmo neke točke i pokušajte se nositi s vašom dobrobiti.

  Zašto postaje loše

  Neke buduće mumije imaju loše raspoloženje na oko 5-6 tjedana, ali ponekad se to događa ranije oko 3 tjedna.

  Muškarci, budite pažljiviji na drugu polovicu, jer očekuje vaše dijete. Žena će mnogo bolje podnijeti ovo razdoblje ako joj samo pomoći u svemu.

  Buduća mama, više nego ikada u ovom trenutku treba njegu, ljubav, milovanje trbuha, laganu masažu, i doista dobru emocionalnu podršku. Ako se rano ujutro probudila, osjećala se loše i bila je bolesna, to znači da je došlo rano toksikoza, savjetujemo vam da potpuno zamijenite mladu domaćicu u kuhinji.

  Žena, kada potpuno čeka čudo, može imati:

  Loše tijekom trudnoće

  Trudnoća je neopisiva radost za svaku ženu da ispuni svoju glavnu svrhu u životu - da postane majka, ali bilo koja trudnoća, čak i ako je dobro učinjena, može povremeno biti zasjenjena lošim trenucima, bolnim uvjetima, lošim zdravljem, osjećajem nelagode, gubitkom snage, depresijom ili depresijom.

  Loše tijekom trudnoće mogu biti i na početku iu bilo kojoj fazi tečaja, ali drugi trimestar trudnoće smatra se najhitnijim.

  Neka se bavimo vašim lošim zdravljem i zašto je to loše tijekom trudnoće? Ako ste samo budni i osjećate da ste jako bolesni, sve do povraćanja, iritiranja i izazivanja mirisa refleksu, tada imate ranu toksikozu.

  Glavni znakovi rane toksikoze su: mučnina, povraćanje, depresija, drooling, loše zdravlje, povećana pospanost (hipotenzija), gubitak težine, slaba stolica, nedostatak apetita, metalni okus u ustima.

  Loše tijekom trudnoće počinje u nekim osjetljivim ženama od trećeg tjedna, a najčešće u petom do šestom tjednu. Vrlo razočaravajuće za žene kad muškarci ne prodiru, kada se žena osjeća loše tijekom trudnoće i kažu da bi trebala biti bliža porodu i nemaju znanja iz područja ginekologije tijekom hormonskog podešavanja žene. Ako su muškarci bili više pažljiviji i kompetentniji na ovom području, ženama bi bilo mnogo lakše podnijeti lošu trudnoću. U najranijem razdoblju trudnoće, žena treba emocionalnu podršku, miluje, brigu, ugodne trenutke, milovanje trbuha, laganu masažu, uklanjanje iz kućanskih poslova, kuhinja. Buduća majka se treba naviknuti na ideju da će se u životu ugodno mijenjati i da neće sve smanjiti na obični sivi svakodnevni život, inače će buduća majka projicirati situaciju za ostatak svog života, a vaša ravnodušnost sada je dobar pokazatelj što će se dogoditi sljedeće. Mnoge žene ne preživjeti u prvom tromjesečju zbog činjenice da je cijelo vrijeme loše tijekom trudnoće i nema emocionalne podrške kod kuće, a kao posljedica toga oni čine medicinski pobačaj.

  Toksikoza (preeklampsija) u trećoj fazi trudnoće nije manje opasna. Ako se preeklampsija brine i vi ste jako loši tijekom trudnoće, ne možete bez nje pomoći. Zapamtite da je u kasnijim razdobljima opasnost za bebu.

  Norma je odsutnost toksemije, a ako ste vi, vi ste ta rijetka sretna žena koja se uistinu može zavidjeti.

  A što učiniti u ranoj fazi trudnoće, kada je to vrlo loše tijekom trudnoće?

  Upotrijebite ove savjete:

  - buđenje, nemojte žuriti ustajati, leći, razmišljati o svojoj bebi, udariti ga;

  - slušati ugodnu glazbu, meditaciju za trudnice;

  - slušajte svoje tijelo, ono što sada želiš, dajte sebi ovo;

  - uzmi vikend na poslu, liječi se, ali nemojte se zgrabiti za domaću zadaću;

  - slušajte svoje gastronomske želje, ali nemojte se tresti, osobito ujutro brzo apsorbiraju hranu;

  - hrana mora biti lagana, bez masnoća, sjetite se da je refleks gagea u vašem položaju brz;

  - pronađite proizvod koji će vam pomoći nositi se s mučninom (za neke je sjeme, jabuke, bombon, slatki čaj, mineralna voda - svaka ima svoje).

  Ako imate povraćanje (preeklampsija) ne prestaje više od 3 puta dnevno, a vi ste jako bolesni, onda morate otići u bolnicu na pregled. Ne postoji ništa strašno u ovom, ali vaše stanje će biti obnovljeno u normalu i polako ćete dobiti težinu.

  Čitavo vrijeme čekanja djeteta da se živi i istodobno uvijek osjeća dobro - to je nerealno, ali je moguće ispraviti dobrobit i kontrolirati ga, kao i raspoloženje. Osjećate se loše tijekom trudnoće, doživljavajući svaku buduću mamu. Zapamtite ovo, što znači da ćete se nositi s vašim poteškoćama i da ćete na odgovarajući način nositi sve poteškoće. Pokušajte apstrahirati i ukloniti život iz živčanog napetosti iz bilo kojeg razloga, jednom i zauvijek zaboraviti na negativne emocije, samo radost nadolazećeg rođenja djeteta.

  Pored toksikoze, trudnice trudne za vrijeme trudnoće, donji dio leđa je bolestan tijekom trudnoće, a donji abdomen tijekom trudnoće boli i neugodno, zatvor, hemoroide i probavne poremećaje.

  Loši san tijekom trudnoće često se brine za trudnice. Odmaralište na takvim preporukama: hodanje u parku, u blizini ribnjaka, nemojte jesti puno noću, uz žgaravicu spavati na krevetu na jastuku, tako da sadržaj želuca ne propušta, nemoj dugo gledati televiziju, slušati glazbu za opuštanje - meditacija za trudnice, informacije, idite u krevet sa svijetlim mislima, i okružite se lijepim stvarima.

  Trudnoća i depresija često idu zajedno, tako da je loše raspoloženje tijekom trudnoće povećano shopping: kupite sebi nove stvari, posuđe, ažurirajte svoj dom dekor, donosi svjetlost, budite sigurni da cvijeće. Ne možete to učiniti bez prirode: otići u zoološki vrt, do jezera, u vrtić - djeca se podižu tijekom trudnoće. Uskoro ćete imati tako veselu malu mamu! Želim vam zdravlje i strpljenje u teškoj trudnoći!

  Više članaka o ovoj temi:

  Rana trudnoća

  Kako se manifestira rana trudnoća?

  Rana trudnoća poduzima isti scenarij za sve trudnice, tj. Izaziva iste osjećaje i bolesti. Razmotrite glavne karakteristike prvog tromjesečja.

  Rana toksemija u različitim stupnjevima, gotovo je svaka trudna majka. Postoje mnoge verzije zašto se čini, ali razlozi nisu važni kao metode ublažavanja stanja žene. Osim posebnih lijekova za mučninu, postoje mnogi popularni načini za uklanjanje emetskih poticaja. Pored toga, na određenu hranu, hranu, mirise može doći do mučnine, a u tom slučaju, da bi se olakšalo stanje, dovoljno ih je ukloniti iz prehrane. U teškim situacijama, kada se povraćanje javlja nakon svakog obroka, tekućina, preporučuje se liječenje u bolnici. Inače, zdravlje ne samo nerođenog djeteta, već i majke može biti ozbiljno pogođeno.

  2. Umor, razdražljivost, nesanica i slab apetit karakteriziraju ranu trudnoću. Općenito, loše stanje, sprečavanje normalnog života i rada. Mnogi vjeruju da će u ovom slučaju vitamini za trudnice pomoći da se oporave. Ali nije. Uz normalnu prehranu nisu potrebni. No, hodanje na svježem zraku: u parku, kvadrat, kao i pozitivne emocije mogu stvarno poboljšati vaše zdravlje i spavati.

  3. Povećati i povećati osjetljivost mliječnih žlijezda. Žene osjećaju da su njihove grudi postale veće (grudnjaci su počeli slomiti), bradavice se također povećavaju i postaju vrlo osjetljive na dodir. Postaje nemoguće nositi čvrstu odjeću. Kada se bradavice mogu početi istaknuti kad se pritisne, kolostrum. Malo kasnije na bradavicama se pojavljuju pigmentacije, dobit će smeđu boju. Bolovi u ranoj fazi trudnoće u prsima, na sreću, nestaju u roku od nekoliko tjedana. A od drugog tromjesečja, toliko se ne brinu.

  4. Povećana tjelesna temperatura i bazalna. Činjenica je da u prvom tromjesečju, zbog brzog povećanja koncentracije hormonskog progesterona, ženska termoregulacija u određenoj mjeri pogoršava. Stoga temperatura raste u ranoj trudnoći na 37,2-37,3 stupnja. Ako nema drugih simptoma bolesti, ne trebate se brinuti i sigurno ne uzimati antipiretik. Dovoljno je zadržati sobu gdje temperatura zraka ne prelazi 18-22 stupnja. Bazalna temperatura također raste. Mnoge žene i dalje ga mjere nakon početka trudnoće i vjeruju da njezin pad naznači prijetnju pobačaju. Ali nije. Liječnici općenito ne preporučuju mjerenje BT-a za trudnice, upravo zbog takvih neosnovanih poremećaja i apsolutnog neinformativnog sadržaja metode.

  Najčešće, trbuh u ranoj trudnoći slabi zbog slabog uterusa. Osjećaji su vrlo slični onima koji se javljaju prije i tijekom prvih dana menstruacije. Stoga mnoge žene koje još nisu svjesne svoje zanimljive pozicije to vide kao znak predstojećih razdoblja. Međutim, "crveni dani" ne dolaze, a želudac i dalje boluje. No, potrebno je uzeti u obzir činjenicu da takve boli ponekad mogu biti uznemirujući simptomi, znak ektopične trudnoće, trovanja, kirurška patologija ili prijetnja pobačaja. Stoga treba još razjasniti uzrok bolnih osjeta.

  6. Obilan mukusni iscjedak iz vagine. Oni su bez mirisa i ne uzrokuju svrbež. Ova pojava je također povezana s djelovanjem hormona, zbog čega se u cerviksu formira čep mucusa. Ako se u ginekološkom razmaku na flori doktor ne vidi odstupanja, nema razloga za takvu značajku prvog tromjesečja da se "liječi" i uglavnom se brinu. Glavna stvar je izbjegavati smeđe i krvavo pražnjenje.

  Ovdje su glavne karakteristike ranog roka. Također je potrebno imati na umu da ako je trudnoća tijekom prvih tjedana nastavila prilično teško, ali sve je odjednom tegoba, kao što su jutarnje mučnine, bolne grudi i ostali odjednom nestali, postoji razlog za sumnju propušteni pobačaj, i to je razlog za pretvorbu u ginekologa. Stoga je vrlo važno znati sve značajke prvog tromjesečja.

  Simptomi rane trudnoće

  Svaka žena koja planira trudnoću, marljivo pokuša pratiti simptome u ranoj fazi trudnoće, uporno slušajući njezino tijelo. Najmanja promjena u radu unutarnjih organa već daje prvu nadu da se čudo dogodilo. Mnoge žene pokušavaju prepoznati ranu trudnoću, često pribjegavajući potpuno smiješnim poganskim tradicijama. Ali nemojte ih kriviti. Možda jednostavno nisu dobro informirani o tim pitanjima.

  Kako prepoznati prve simptome trudnoće u ranoj fazi

  Od davnih vremena ljudi su nastojali naučiti kako prepoznati rane znakove rane trudnoće na raznim popularnim načinima. Moderna medicina ima sve potrebne alate za točnu dijagnozu. Tijekom prvog tjedna nakon začeća, oplođeno incident jaje „luta” po jajovode i maternicu, „u potrazi za” idealno mjesto za pričvršćivanje na unutarnjem zidu, gdje je početak i razvoj embrija.

  Simptomi trudnoće za ženu čija se koncepcija pojavljuje po prvi puta može se očitovati na sljedeći način:

  • lagano ružičasto ili smeđe iscjedak iz vagine;
  • povećana bazna tjelesna temperatura;
  • lagani hladno;
  • vrtoglavica;
  • mučnina;
  • povraćanje;
  • slabost;
  • pospanost;
  • nesanica;
  • gubitak apetita ili obratno;
  • odbacivanje određenih mirisa hrane;
  • anksioznost;
  • osjetljivost mliječnih žlijezda.

  Ti se uvjeti trebaju tretirati odgovorno, jer je u tom razdoblju imunitet znatno smanjen. Žena postaje osjetljivija na prodiranje različitih infekcija u tijelu.

  Nekoliko tjedana nakon začeća, Montgomeryovi tuberkulozi se očituju - jedva primjetni čvorovi oko bradavica. Prsa postaju tako osjetljiva da reagira na najmanji dodir oteklima ili boli boli. Oko areole bradavice, kora tamne, što potvrđuje koncepciju.

  Točni znakovi trudnoće

  U ranoj fazi, uopće nema znakova trudnoće. Takvi slučajevi nisu neuobičajeni. Neke žene obratite pozornost na promjene u tijelu samo zbog nedostatka menstruacije.

  Rana mučnina i povraćanje jedan je od jasnih znakova trudnoće. Na toj osnovi žene u odsutnosti se uvjeravaju u koncepciju koja se dogodila. Ovo je toksoza. Uzroci ovog simptoma do danas ostaju otajstvo medicine.

  Mnogi istraživači razumno vjeruju da je toksikoza tijelo odgovor na opijenost. Prva reakcija na začeće je odbacivanje stranog tijela, kao da imunološki sustav, uključujući i njegove mehanizme obrane, pokušava riješiti strano tijelo. Postoji još jedna verzija - psihološka reakcija. Možete čak pretpostaviti da je psihosomatska. Najčešće, toksemija pogađa žene koje još nisu spremne za majčinstvo. Slijedom toga, tijelo se uranja u stanje šoka, ponekad dosta dugo.

  Toksikoza psihološkog porijekla također je karakteristična za žene koje dugo ne mogu zatrudnjeti i patiti od nje. Naprotiv, oni koji poput vatre izbjegavaju trudnoću, neprestano sumnjaju u nepoželjnu koncepciju u sebi i sa posebnom sumnjom prate najmanju promjenu u ponašanju unutarnjih organa.

  U ranoj fazi trudnoće, kaotični poremećaji organa probavnog trakta nisu isključeni. Neki smatraju da su proljev i povećana nadutost znakovi toksikoze. Općenito, majčino tijelo jednostavno čini "prilagodbu" unutarnjih organa, prilagođavajući ih novim okolnostima. Ali ne biste trebali isključiti sve vrste crijevnih infekcija koje ulaze u tijelo u vrijeme slabljenja imunološkog sustava. U ovom je razdoblju poželjno izuzeti duhovitu, pušenu, prženu hranu, kako bi se smanjila potrošnja slatke i slane. Pretjerana količina soli izaziva natečenost koja će povećati opterećenje na organima kardiovaskularnog sustava.

  Povećanje mliječnih žlijezda, uz uznemirenost, bol i crvenilo, ukazuje na hormonsku reakciju u tijelu koje treba zamisliti. Ovo stanje može trajati i do dva do tri tjedna. Mliječne žlijezde su podešene na dojenje. Istodobno, beznačajno iscjedak iz žlijezda svijetlo žute ili bijele boje nije isključen. Ovo kolostrum je prvi dio budućeg mlijeka za dojenčad. Takvo iscjedak ne bi trebao biti zabrinutost u slučajevima kada je u pitanju trudnoća, međutim, u običnom životu ovaj fenomen može biti simptom kršenja ženskog reproduktivnog sustava. U takvim slučajevima trebate pregledati mamac.

  Lumbalna bol žena može doživjeti i za vrijeme menstruacije, međutim, ako su povezane s bolovima crtanje u trbuhu, bez menstruacije, može se smatrati kao jedan od znakova trudnoće.

  Povećana mokrenja, popraćena boli, može biti simptom otežanog cistitisa. Mokraćni mjehur, kao ni jedan drugi organ, prvi je reagirao na promjene u maternici, s kojima dolazi do kontakta s vanjskim zidovima. Ako se maternica ponaša uzbuđeno, što se često događa u ranoj trudnoći, često se traži uriniranje.

  Nakon začeća, mnoge žene imaju visok rizik od upale mokraćnog sustava. Osobito sklona infekcijama bubrega. Stoga, lumbalna bol može biti simptom pijelonefritisa. Povećana bol u lumbalnom području nosi visoki rizik od pobačaja u ranoj fazi. U prvom tromjesečju dolazi do čestih pobačaja. Ako postoje neke patološke manifestacije trudnoće, žena je smještena u bolnicu za "očuvanje". Ovdje liječnici brinu o njoj, kontinuirano praćenje najmanjih kršenja i sprečavanje njih.

  Umor i trajna pospanost u našem vremenu se ne smatraju posebnim u ponašanju tijela mnogih mladih, međutim, to je jedan od znakova trudnoće. Ako se žena prije nije žalila na takve simptome, onda je to najvjerojatnije znak trudnoće. Priroda mamurluk tijekom trudnoće do danas nije u potpunosti shvaćena. Najvjerojatnije, to je zbog hormonalnih promjena u tijelu, ali ne isključuje psihosomatske reakcije kada žena podsvjesno prilagođen za očuvanje embrija, pokušavajući ga zaštititi od negativnih utjecaja izvana.

  Kako trajanje raste, novi će se simptomi dodati:

  • pruritus kroz abdomen;
  • oticanje donjih i gornjih ekstremiteta;
  • promjena u apetitu i preferenciju hrane;
  • više akutna reakcija na razne mirise;
  • promjene hodanja;
  • novi pozira u snu;
  • metalni okus u ustima;
  • izgled rumenila na obrazima;
  • povećana slina;
  • svrbež unutar dlanova;
  • osip kože na licu i vratu;
  • Obilan iscjedak bjelji od vagine.

  Test krvi trudnice pokazat će povišeni sadržaj hormona ljudskog korionskog gonadotropina (hCG). Ovaj hormon proizvodi tkivo placente nakon embrijske implantacije već 6-8 dana nakon uspješnog začeća. Možda je to najsigurniji znak trudnoće.


  Nije neuobičajeno da žena ponovno zatrudni tijekom razdoblja laktacije. Prvi znak uspješne trudnoće je oštar pad proizvodnje majčinog mlijeka, koji odmah postaje vidljiv kada se hrani. Okus mlijeka također se malo razlikuje, a dijete može odbiti majčino mlijeko. Tako tijelo preraspodjeljuje svoje resurse, pripremajući sljedeću trudnoću.

  U mnogim ženama pojavljuje se pogoršanje truljenja u ranoj trudnoći. Zanemari ili očekujte da će drozd sama proći ne vrijedi. Hitno liječenje je potrebno prije nego što je infekcija prodrla u embrij. Liječenje propisuje prateći ginekolog.

  ultrazvučni pregled

  Za konačnu potvrdu dolaska koncepcije provodi se ultrazvučni pregled. Nekoliko desetljeća ovaj postupak mogao se samo sanjati. Ultrazvučni uređaji počeli su se pojavljivati ​​u post-sovjetskim zemljama tek početkom 1990-ih.

  Sada ultrazvuk je široko rasprostranjena i pristupačna procedura za sve. Uz njegovu pomoć, provesti brzu dijagnozu gotovo svih unutarnjih organa. U antenatalnoj klinici, ultrazvuk je propisan već u petom tjednu trudnoće. U ovom trenutku još uvijek je vrlo teško odrediti spol nerođenog djeteta, možete samo potvrditi činjenicu začeća. Ako roditelji inzistiraju na dodatnom ultrazvuku kako bi odredili spol budućeg djeteta, oni se izrađuju u dvanaestom tjednu trudnoće ili kasnije.

  U slučajevima kada promatrački liječnik sumnja u patološki razvoj fetusa, ultrazvuk se izvodi češće kako bi se izbjegli mogući rizici. Tablica 1 prikazuje parametre embrija nakon ultrazvučnog pregleda tjedno trudnoće.

  Trebam li prekinuti trudnoću

  Ponekad žena mora napraviti težak izbor između očuvanja fetusa ili prestanka trudnoće. To je zbog mnogih objektivnih i subjektivnih čimbenika. U svakom slučaju, posljednja riječ u ovom teškom pitanju mora ostati sa ženom.

  Tijekom trudnoće troše puno vitalne energije i resursa tijela. Uz činjenicu da rastući embrij zahtijeva povećanu životnu potporu, majčin organizam prolazi kroz značajne gubitke. Teže je izvući iz vitalnih izvora. Oslabljeni imuni sustav mnogih modernih djevojaka ne dopušta lagani prijenos trudnoće. Tijelo jednostavno nije spremno za to. U tom slučaju, može se odlučiti ukinuti trudnoću.

  Prisutnost teških oblika kroničnih bolesti koje se pogoršavaju tijekom perioda koncepcije, predstavlja visok stupanj rizika za trudnicu. Kada je riječ o životu žene, pobačaj je neizbježan. Takvi uvjeti mogu uzrokovati kroničnu pijelonefritisa, čir na želucu i čir na dvanaestercu, kroničnog zatajenja srca, kolecistitisa, hepatitis, astma, posttraumatski sindrom, bolest ligament-tetiva jedinicu, epilepsija.

  U slučajevima kada je rublja prenesena u trudnicu, liječnici preporučuju abortus. Ova opasna bolest neizbježno će utjecati na razvoj embrija, oduzimajući tijelo budućeg djeteta mnogih funkcija za održavanje života dok je još u maternici.

  Pomoć psihologa

  Hormonalne promjene u tijelu, neizbježne stresne situacije tijekom trudnoće i poroda, kao i mnogi subjektivni i objektivni čimbenici odmah utjecati na mentalno stanje žene, odluči postati majka. Što je bliži pojam porođaja, to je alarmantnije da se u duši trudne žene. I vrlo je tužno ako je ovih dana prepušteno sebi.

  Vjerojatno nije vrijedno reći da bi svaka trudnica trebala biti okružena brigom svojih najmilijih u ovom teškom razdoblju svog života. Nažalost, postoje slučajevi kada je trudna ne osjeća potporu svoje obitelji, odmoriti malo, provode puno vremena „na nogama”, i dalje služiti obitelji bez smanjivanja fizičkog opterećenja. Akumulirajući stres može potaknuti postpartumnu depresiju.

  Čim se dijete rodi, majčino tijelo oslobađa veliku količinu hormona u krv. Sada počinje sljedeća hormonska prilagodba, samo obrnutim redoslijedom. Nakon rođenja, ženski reproduktivni sustav je podešen za razdoblje laktacije. Često u ovom razdoblju u tijelu postoje kvarovi i nedosljednosti s prihvaćenim normama.

  Budući da je u stanju postpartumne depresije, žena može odbiti novorođenče, ignorirati ga, ne davati dojku, pokušati ne dodirivati ​​dijete. Postporođajna depresija je vrlo opasno za žene koje su odlučile roditi u ranoj dobi, kada je psiha ozlijeđen brojne sumnje o potrebi da imaju djecu u ovoj dobi. Žena čak može biti na rubu samoubojstva. Nema srama u tome. Ovi se uvjeti mogu zaustaviti ako se mjere poduzmu na vrijeme.

  Danas, posjet psihologa ne predstavlja strah i sram za većinu ljudi. Do nedavno, mnogi su mislili da bi se nakon savjetovanja s psihologom moglo smatrati gotovo ludim. Nažalost, ove predrasude su uzrokovane nedostatkom svijesti našeg društva, gdje se formira javno mišljenje bez razlike, može se reći, „ulica”, i na psihičko znanja bio je smatran okolonauchnym. Sada je sve drugačije. I to mu se sviđa.

  Trudnica ima pravo tražiti pomoć psihologa u bilo kojoj fazi ako se osjeća pojačani osjećaj tjeskobe, doživljavanja nesanica, tjeskoba, pogoršanje općeg psihičkog stanja. Komuniciranje vašeg posjeta za pomoć psihologu nije nužno član obitelji.

  Što može i ne može biti u ranoj trudnoći

  Tijelo svake osobe je vrlo individualno. I simptomi iste bolesti mogu se očitovati na različite načine. Mnoge žene koje planiraju svoju prvu trudnoću često postavljaju pitanje - ne može li biti znakova trudnoće u ranoj fazi? Odgovor stručnjaka je potvrdan.

  Ako djevojka planira trudnoću, u svakom će slučaju svaki dan slušati njezino tijelo. Krvarenje implantacije se ne manifestira u svima. Ponekad je tako beznačajno da se ne može primijetiti nekoliko kapi krvi koja je nastala, na primjer, u vrijeme higijenskih postupaka.

  Kada dođe do začeća, a ultrazvuk je potvrdio tu činjenicu, pažljivo razmotrite njihove daljnje postupke. Na prvom mjestu će biti dijeta i dnevni režim. Treba isključiti toniko pića koja mogu izazvati rani pobačaj, kao što su kava, crni čaj, low-alcohol kokteli i pivo. Sada je potrebno kontrolirati unos soli i šećera. Povećana oteklina, koja je teško izbjeći tijekom trudnoće, uzrokovat će kratak dah, umor, bol u zglobovima, pospanost.

  Preporučujemo da pročitate odjeljak: Je li moguće tijekom trudnoće?

  Trudnice trebaju biti zaštićene od takozvanog "pasivnog" pušenja. Potpuno eliminirati alkoholna pića jedva moguće u naše vrijeme. Ponekad postaje potrebno uzimati alkoholne tinkture u medicinske svrhe. Naravno, takve tehnike moraju biti usklađene s nadzornim liječnikom.

  U trudnica se izlučuje velika količina progesterona hormona, zbog čega nastaje povećana tvorba neprozirnih vaginalnih sekreta bez mirisa. Mnoge djevojke prate slične uvjete u razdoblju ovulacije. Po završetku menstruacije, iscjedak se smanjuje i nestaje u potpunosti. Nakon isporuke, tijelo se ponaša na sličan način.

  Međutim, treba obratiti pažnju na flokulantno pražnjenje, praćeno neugodnim mirisom. To su znakovi različitih venerenskih ili gljivičnih bolesti. Visoka vjerojatnost oštećenja fetusa u takvim slučajevima. Potreban je posjet liječniku, samo-liječenje je neprihvatljivo. Mnoge žene iz navike počinju kod kuće kako bi obavile douching, što može dovesti do pobačaja. Mora se zapamtiti da je u bilo kojoj fazi trudnoće douching strogo zabranjeno!

  Prilikom otkrivanja sekreta smeđe boje potrebno je hitno savjetovanje s ginekologom. Ovo je alarmantan znak trudnoće. U ovom slučaju govorimo o životu majke i visokom riziku pobačaja. Tamno pražnjenje može signalizirati fetus da "izblijedi". Ako tijekom trudnoće ne redovito prikupljate podatke o stanju embrija, nećete primijetiti formiranje različitih patologija.