Post-trudnoća: maksimalni uvjeti, uzroci i posljedice

Liječenje

Kada dođe procijenjeni datum rađanja žene, a nema znakova ženske spremnosti za porođaj, mnogi se pitaju što je moguće maksimalno trajanje trudnoće.

Također je vrlo važno pitanje kako odrediti pravi pererashivanie, što posljedice kasnog rođenja mogu biti za majku i fetus. A ovdje su izjave poput: "kronična trudnoća se ne dogodi apsolutno neprihvatljiva, ako rodiš - gdje ćeš ići".

Zamjena je patološki fenomen u kojem postoji kašnjenje ili nema radne aktivnosti na kraju trudnoće. Kada dođe do odgođene radne aktivnosti, često se navode njegove različite anomalije (na primjer, slabost i diskucija) i kršenja kontraktilne spremnosti maternice.

Ova pojava je vrlo ozbiljan problem u porodništvu i javlja se u 4% slučajeva. Zbog velike vjerojatnosti poremećaja procesa porođaja s kasnošću rada, povećava se broj kirurških zahvata. Rizik od komplikacija kod žena u porođaju tijekom i nakon porođaja raste. Povećava rizik od poremećaja fetusa u razvoju djeteta, pa čak i njegove smrti.

Koji je maksimalni period gestacije u danima i tjednima?

Gestacijska dob, a time i datum rođenja, izračunava se na nekoliko načina. Može se smatrati prvim danom posljednje menstruacije, na datumu začeća, veličine maternice pri prvom pojavljivanju kod liječnika i na prvom ultrazvučnom, na datum prvog miješanja mrvica.

Najpouzdaniji način izračuna datuma rođenja je računati na prvi dan posljednjih "kritičnih dana". Od prvog dana broje se prije tri mjeseca i dodaju 7 dana. To će biti procijenjeni datum rođenja bebe u svijet s normalnim porodom od 280 dana.

Unatoč činjenici da tijekom menstruacije ne postoji pitanje oplodnje, izračuni se izvode tako da trudnoća traje 280 dana i plus ili minus dva tjedna. Tako se ispostavlja da trudnoća traje 40 tjedana, a rođenje na 38 tjedana ne može biti preuranjeno, baš kao i rođenje u dobi od 42 tjedna.

U opstetriji, postoje dva pojma perenashivaniya - pravi i imaginarni perenashivanie.

Prva opcija potvrđuje se kada se trudnoća nastavlja više od 14 dana nakon računanja datuma rođenja djeteta (tj. Trajanje trudnoće je 294 dana ili više) i kod rođenja bebe s znakovima zakašnjenja.

U tom slučaju, dolazi do razvoja patoloških poremećaja u strukturi posteljice (masna degeneracija, višestruka petrifikacija - taloženje kalcijevih soli u posteljici).

Konačni zaključak može se dati nakon ispitivanja novorođenčeta i ispitivanja potomstva.

Druga mogućnost je zamišljeni repurposing. Također se zove produljena trudnoća. U ovom slučaju, trudnoća je karakterizirana produženim razdobljem svojeg tijeka za fiziološko sazrijevanje djeteta. Takva trudnoća završava 294 dana ili kasnije s rođenjem zrele bebe bez ikakvih komplikacija.

U procesu ispitivanja trudnice s sumnjom na pererashivaniya važno je izuzeti kronološku perenashivan (pogrešno izračunati period trudnoće i porođaja).

razlozi

Ovdje moramo više govoriti o čimbenicima rizika za razvoj kasne radne aktivnosti.

Razmotrite ove rizike od majčinog organizma i od bebe.

Čimbenici rizika za majčin organizam:

 • poremećaja u reproduktivnom zdravlju trudnice. Takvi poremećaji mogu biti upalne bolesti reproduktivnog sustava, što dovodi do endokrinih poremećaja i promjena u neuromuskularnom sustavu maternice, abortusu u povijesti, infantilizmu majčinog organizma, nepravilnosti menstrualnog ciklusa;
 • godina žena koja se prvi put priprema za majčinstvo je preko 35 godina;
 • istodobna patologija trudnoće majke. To mogu biti metaboličke bolesti, endokrinska patologija, patologija unutarnjih organa, gestoza i toksoza, mentalni poremećaji;
 • sjedeći način života tijekom trudnoće, osobito u završnim fazama;
 • genetska predispozicija. Često postoji uzorak ponovljenih slučajeva odgađanja trudnoće u obitelji, gdje je sljedeći rođak već imao kasno rođenje.

Mogući uzroci fetusa:

 • Često uzroci zakašnjelog razvoja fetusa dovode do produljenja trudnoće. U ovom slučaju, fenomen produljenja trudnoće može se smatrati adaptivnim mehanizmom koji pridonosi zrenja fetusa;
 • veliki voće težak više od 4000 g. Velika beba često ne može potonuti na ulaz u malu zdjelicu. To ometa pravilno otkrivanje i pripremu grla maternice za porođaj;
 • iz istog razloga - nemogućnost pada u zdjelicu - križ ili prsni prikaz djeteta također doprinosi povećanju trajanja trudnoće;
 • Nedozvani imunološki sustav bebe zbog nedostatka hranjivih tvari.

Istraživanja koja mogu potvrditi da je trudnoća prekoračena

Dijagnoza post-trudnoće trudnoća je teška jer se kliničke manifestacije ove patologije brišu.

U početku se gestacijsko razdoblje ponovo izračunava i provjerava se datum rođenja djeteta. Određivanje čimbenika rizika za perenashivaniya. Tada se provodi više opsjednutosti.

O načinu utvrđivanja gore navedenih datuma i datuma. Odmah se prebacimo na opstetrički pregled.

Podaci o inspekcijskom pregledu u korist trudnoće nakon trudnoće:

 • gubitak težine buduće mame za 800-1000 g tjedno (ponekad više) nakon 41 tjedna, zajedno s pojavom znakova smanjenja elastičnosti kože;
 • smanjenje veličine opsega abdomena za 5-10 cm nakon 290. dana trudnoće;
 • visina stanja dna maternice prestaje rasti ili se smanjuje;
 • smanjena mobilnost fetusa zbog plitke vode. Žena rjeđe osjeća pokret. Štoviše, ti pokreti nisu intenzivni, već tromi, "lijeni";

Vaginalni pregled omogućuje da se utvrdi da:

 • cerviks nije pripremljen za porođaj (cerviks je duga, nije elastična, cervikalni kanal je čvrsto zatvoren);
 • Kosti djetetove glave su guste, ne mogu se palpirati kosti i fasadne kosti.

Opstetričari i ginekolozi redovito slušaju dječje srčane tonove s opstetrijskim stetoskopom. Pri produženju, karakter srčanih tonova mrvica mijenja - njihova sonoriteta, brzina otkucaja srca, ritam promjene. Međutim, te promjene nisu specifične za perenosheniya, ali u većoj mjeri ukazuju na gladovanje kisika mrvica.

Ginekolog koji promatra trudnoću nakon provedbe gore opisanog pregleda u četrdesetjednom razdoblju trudnoće preporučuje hospitalizaciju u rodilištu. Svrha hospitalizacije je razjasniti roditeljski status buduće majke i stanje bebe. Specijalizirana bolnica ima više mogućnosti za detaljan, dublji pregled budućih majki, tako da se ne biste trebali bojati i izbjeći hospitalizaciju.

Instrumentalne metode ispitivanja trudnice u bolnici koriste se za određivanje funkcionalnog stanja fetoplanktonskog sustava, određivanje budućih taktika upravljanja trudnice i odabir metode isporuke u ovom konkretnom slučaju.

Fetalni kardiotokografija

Fetalna kardiotokografija (CTG) omogućuje otkrivanje promjena u kardiovaskularnom sustavu fetusa. Ove pokazatelje kao nedostatak reaktivnosti djetetovog kardiovaskularnog sustava prema njegovim pokretima (ne-stres test) ili kontrakcije maternice (test stresa), iako nije specifičan za produženu trudnoću, ali ukazuju da fetus nije u redu.

One se manifestiraju monotonijom ritma srca, povećanim otkucajima srca više od 150 otkucaja u minuti ili smanjenjem njihove frekvencije manje od 110 otkucaja u minuti. Ako se takve promjene otkriju, taktika čekanja i vidljivosti ne primjenjuje se, jer treba poduzeti hitne mjere da biste spasili dijete.

amnioscopy

Amnioscopy je postupak za provjeru donjeg pola jaja, koji se provodi samo u bolnici. Ovaj pregled pomoći će nakon operacije:

 • odrediti nedostatak vode (smanjenje volumena amnionske tekućine);
 • pronađite nečistoće meconija (izvorni izmet) u amnionskoj tekućini. Pri produženju, amnionska tekućina s mekonskim nečistoćama postaje zelena. Zelena amnionska tekućina - jedan od glavnih znakova hipoksije bebe;
 • kako bi se utvrdilo odsutnost suspenzije pahuljica originalnog lubrikanta u amnionskoj tekućini.

Ultrazvučni pregled.

Ultrazvuk može odrediti količinu amnionske tekućine, uključujući i dinamiku. Znanstveno je potvrđeno da se maksimalna količina amnionskih voda promatra s razdobljem od 38 tjedana. U budućnosti se njihov volumen brzo smanjuje. U literaturi, dati prosječne vrijednosti za smanjenje volumena amnionske tekućine za 145-150 ml tjedno. Kao rezultat, do 43. tjedna smanjenje je 244 ml.

Smanjenje volumena amnionske tekućine smatra se redovitim procesom disfunkcije placente zbog starenja tijekom repozicioniranja.

Također, kada se ponovno odašilje na ultrazvuku, otkrivaju se takozvane eho-pozitivne promjene u amnionskim vodama zbog sadržaja meconium, fetalnog epitela u njima. Echo pozitivni znakovi upućuju na to da vode više nisu transparentne.

U isto vrijeme ultrazvuk može pokazati smanjenje debljine posteljice, identificirati njegove strukturne promjene (heterogenost, ciste, ponovni rađanje, petrifikacija).

U prilog prekoračenju vremenskog ograničenja, ovi ultrazvučni podaci pokazuju da je veličina djeteta velika, ali u dinamici nema povećanja, kosti lubanje zadebljane, njihova gustoća se povećava.

Doppler ultrazvuk

Doppler ultrazvuk omogućuje vam istraživanje stanja protoka krvi u maternici, što omogućuje iznošenje zaključka o stanju cirkulacije krvi u uteroplaznom bazenu.

Za dopplerometrija, pupčane moždine arterije su pristupačnije, a procjena stanja krvotoka u njima je najodgovornija. Također se procjenjuje stanje perifernog kanala, vaskularne mreže fetalnog dijela posteljice.

S produljenom trudnoćom dolazi do poremećaja krvnog protoka u mikročestalima živaca i njihova vaskularizacija (opskrba krvlju) je smanjena, što dovodi do propadanja opskrbe krvlju djetetu. Kao rezultat toga, postoji nedostatak opskrbe kisikom, to jest, deprivacija kisika (hipoksija) fetusa.

Biokemijske studije razine hormona

Biokemijske studije razine hormona tijekom odgađanja pokazuju smanjenje razine estrogena. Prema parametrima frakcije estriola u krvi i razini izlučivanja s mokraćom, moguće je procijeniti funkcionalno stanje sustava majke-placente-fetus. Samo liječnik analizira rezultate, a zadatak mame je pažljivo slušati i slijediti njegove upute.

Da bi potvrdili post-trudnoću, potrebno je pratiti laboratorijske parametre i podatke instrumentalnih metoda istraživanja u intervalu od 24 do 48 sati.

Znakovi novorođenčeta nakon poroda

 • suha, crvena koža;
 • nema originalnog maziva;
 • maceracija kože - povećano strijavanje kože dlanova i šalica djeteta (stopala i ruke za kupanje);
 • guste kosti lubanje, uske šavove, male fontane veličine. Kranijalne kosti gube sposobnost promjene položaja tijekom prolaska kroz rodni kanal (slabo izražena konfiguracija);
 • slabo definirana potkožna masnoća;
 • velika veličina fetusa (rjeđe hipotrofija - gubitak težine zbog poremećaja prehrane);
 • višestruke nabore na koži uslijed smanjenja njegove elastičnosti ("stari" tip djeteta);
 • dugih noktiju na dječjim nožnim prstima;
 • meconium bojenje kože mrvica, pupak, fetalne membrane (prljavo zeleno ili sivo).

Fetalni prekomjerni zrelost potvrđuje se kombinacijom tri ili više gore navedenih znakova u novorođenčadi.

Implikacije za majku i dijete

Gotovo svi učinci ablacije povezani su s oštećenom funkcijom placente zbog starenja. Dakle, fetus prima nedovoljne hranjive tvari i kisik. S obzirom da se u kasnijim razdobljima povećava potreba tijela, a posebno djetetovog mozga, za intenzivnom prehranom i opskrbom krvlju, ta neusklađenost između onoga što je potrebno i primljeno može imati ozbiljne posljedice.

Razvoj fetusa se usporava. Nakon rođenja, ta djeca često doživljavaju nepravilnosti u respiratornom i kardiovaskularnom sustavu. U krilu majčinske bebe često se nalazila mekanska amnionska tekućina u pluća. To dovodi do upalnih procesa u plućnom tkivu, koji se očituje odmah nakon poroda respiratornih poremećaja.

Zrele su djeca obično velike, kostiju lubanje su guste i slabo oblikovane (mijenjaju položaj prilikom prolaska kroz rodni kanal). Stoga je u post-trajanju trudnoće rizik od ozljeda majke i dojenčadi tijekom porođaja vrlo visok. Kod djece, kada napreduju kroz rođeni kanal, mogu se javiti cefalohematomas, pa čak i cerebralna krvarenja mogu nastati, a postoji velika vjerojatnost lomljenja klavikula ili dislokacija u zglobovima.

Za majke, rođenje takve djece na prirodan način može prijetiti raskidom rodnog kanala (vagine, cerviksa, perineuma) i opsežnog gubitka krvi. Također, zbog slabe kontraktilne aktivnosti maternice, takve žene često imaju krvarenje maternice nakon poroda, osobito u ranoj postpartum period.

Na temelju svega navedenog možemo sa sigurnošću reći da prilikom potvrdivanja prijenosa jedne žene da je rađaju na prirodan način, postoji malo šanse. Dakle, uobičajena taktika većine liječnika u takvim slučajevima je isporuka takvih žena od carskog reza.

Naravno, pitanje načina isporuke rješava se pojedinačno, uzimajući u obzir mnoge čimbenike kao što su:

 • zrelost maternice,
 • spremnost rodnog kanala,
 • veličine zdjelice žene
 • fetalnog položaja
 • linearne dimenzije i težinu djeteta,
 • podaci o gladovanje kisika bebe,
 • učinkovitost pripreme grlića maternice,
 • istodobna patologija buduće mame i tako dalje.

Ukratko, kažem da je najvažnija stvar za ženu u kasnoj trudnoći ne dopustiti da stvari idu na sreću, već da se i dalje promatraju i pregledaju. Uostalom, uopće ne želim da ono što god najdraža i radosnija događaj u životu svake žene bio zasjenjen problemima zdravlja mame ili bebe.

Koliko traje trudnoća za žene?

Dok čeka dijete, mnoge žene pitaju koliko tjedana trudnoća traje. Točne informacije o razdoblju čekanja potrebne su za mnoge svrhe. Pomoću nje možete izračunati kada je toksična bolest završena, datum prvog stavka i procijenjeno vrijeme rođenja djeteta.

Trajanje trudnoće kod žena

Određivanje trajanja trudnoće u početnoj fazi pomoći će opstetričaru. Ručno pregledava ženu tijekom prvog posjeta i procjenjuje veličinu maternice kako bi se razumjelo koje razdoblje trudnoće odgovara. Ginekolog kod postavljanja razdoblja uzima u obzir prvi dan posljednje menstruacije - vjeruje se da se sluznica maternice od tog trenutka počinje pripremati za trudnoću.

Dakle, koliko mjeseci normalna trudnoća traje od trenutka začeća? Budući da je svaki organizam individualan, nemoguće je predvidjeti proces do najbližeg dana. Medicina za ovu svrhu koristi standard s prosjekom. Prema općeprihvaćenim standardima, uvjeti djetetova rođenja su:

 • u danima - 266-280 kalendarskih dana trudnoća traje od trenutka oplodnje do porođaja;
 • u tjednima - 38-40 * tjedana;
 • u mjesecima - 9 mjeseci prema kalendaru (ili 10 lunarnih mjeseci s 28-dnevnim ciklusom).

* 38 tjedana - embrionalno razdoblje (trajanje trudnoće od trenutka oplodnje do isporuke); 40 tjedana - opstetrički termin (trudnoća se računa od početka posljednjeg menstrualnog ciklusa do porođaja).

Što može utjecati na trajanje trudnoće?

Postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na trajanje određene trudnoće. Neki od njih su izvan nadležnosti medicine, drugi su vrlo predvidljivi i uzimaju se u obzir od trenutka njihove identifikacije. Ti faktori uključuju:

 • stanje fetusa i njegov prenatalni razvoj;
 • zdravlje majke tijekom trudnoće;
 • psihičko stanje trudnice;
 • nasljedstvo.

Gore navedeni čimbenici mogu utjecati na to kako trudnoća prolazi i uzrokovati i prijevremeni porod i perenosheniya bebu u maternici.

 • Pretilna trudnoća je ona koja je završila porođaj u 37. tjednu trudnoće. Slučajevi preranog rođenja nisu neuobičajeni, učestalost ranih poroda do 16-20% svih trudnoća.
 • Dijagnoza "odgođene trudnoće" obično se provodi nakon 42. tjedna trudnoće, kada se pojam kreće iznad trećeg tromjesečja. To je mnogo rjeđe u prijevremenim trudnoćama i čini samo 4% od ukupnog broja poroda.

Oba stanja predstavljaju prijetnju u obliku nepovoljnih porođaja, au nedostatku odgovarajuće kontrole može ozbiljno utjecati ne samo na trajanje trudnoće, već i na stanje buduće majke i njezine bebe.

Trajanje trudnoće i ovulacija

Svaka žena može samostalno izračunati trajanje trudnoće ako zna datum njezine ovulacije. Ovo je jedini dan u mjesecu kada se može pojaviti trudnoća. U vrlo rijetkim slučajevima, ovulacija dolazi dvaput u 28 dana ciklusa, u kojem slučaju ženski ciklus prolazi kroz promjene.

Izračunajte dan ovulacije je vrlo jednostavan - potrebno je dodati točno 14 dana do prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa. U prosjeku, ženski ciklus traje 28 dana. Ispada da ovulacija javlja samo u sredini ciklusa.

Ako računate trajanje trudnoće od dana ovulacije, ispada da nošenje djeteta traje 266 dana. Ovo je normalna punopravna trudnoća. Na isti način možete predvidjeti datum rođenja.

Dobar vodič za videozapise o tome kako izračunati datum isporuke:

Fetalni pokreti i rok isporuke

Drugi faktor koji vam omogućuje da odredite trajanje rada i trajanje trudnoće općenito, smatraju se fetalnim pokretima.

 • U prvoj trudnoći, trudnica može osjetiti pokrete u razdoblju od 20 do 22 tjedna.
 • Druga i naknadna trudnoća omogućuju trudnici da osjeti kretanje djeteta od 18-20 tjedana.

No, svako dijete u utrobi, u pravilu, ima svoj specifičan ritam kretanja. Vrhunac fetalne aktivnosti dolazi između 28. i 37. tjedna opstetriranja. Broj dječjih šokova dnevno može biti najmanje dvadeset u roku od 12 sati.

Druga i kasnija trudnoća - razlike od prvog

Na forumima mladih majki možete naći mišljenje da je druga trudnoća nešto brža i jednostavnija od prvog. Ta je izjava neutemeljena, budući da je bilo kakvo rođenje individualan i nepredvidljiv proces. Redoslijed i broj trudnoća ne utječu na trajanje određenog razdoblja čekanja za dijete. Rođenja mogu početi dva tjedna ranije ili kasnije, ili kada dođe 40. tjedan opstanka, bez obzira je li prva trudnoća ili ne.

Nositi dječake i djevojčice - postoje li razlike u smislu?

Izjava da trudnoća s dječakom i trudnoća s djevojkom razlikuje se u smislu vremena, odnosi se na niz narodnih znakova. Vjeruje se da se djevojke rađaju prerano, a dječaci "prije pobjede" čekaju na očekivani dan rođenja. Zapravo, ovo mišljenje nije potvrđeno suvremenim znanstvenim teorijama. Nosivanje djeteta od određenog spola može utjecati na unutarnje stanje tjelesne majke, što je u nekim slučajevima zabilježeno od strane reproduktivnih liječnika. No, tijek i trajanje trudnoće ne utječe na spol budućeg djeteta.

Čekanje blizanaca: vrijeme nošenja višestruke trudnoće

Za buduće roditelje, očekujući rođenje nekoliko beba odjednom, postavlja se pitanje - koliko dugo traje trudnoća za blizance? Određivanje trajanja trajanja trudnoće je individualno, ne može se izračunati bez ultrazvučne preglede i tjednog liječničkog pregleda.

Jedino što se može potvrditi jest da se više trudnoće gotovo nikada ne odgađa. U pravilu, žena koja nosi nekoliko voća, rođena ispred vremena. To je zbog prekomjernog stezanja maternice, što uzrokuje prijevremeni rad. Ovdje su opstetri i ginekolozi izvedeni mali uzorak:

 • Uz normalnu trudnoću s dvostrukim rođenjem, porođaj se javlja u 36-37 tjedana trudnoće.
 • Ako žena nosi trojke, porod može se dogoditi 33-35 tjedana trudnoće.
 • U slučaju kvadrata, rođenje djece može se pojaviti između 31 i 33 tjedna.

Detaljni kalendar trudnoće i osjećaj žena tjedno

Već znate kako se dijete razvija u utrobi tjelesne mame, što izgleda embrij u svakom terminu. A što se žena osjeća tijekom trudnoće, kako se promijeni stanje, osim za prestanak menstruacije, oticanje mliječnih žlijezda i povećanje trbuha? Cijeli kalendar trudnoće pomoći će vam saznati od dana začeća do presudnog trenutka isporuke.

Kako normalna trudnoća nastavlja u ranoj fazi od prvih 6 tjedana

1-5. Tjedan

U 1-2 tjednu, dolazi do sazrijevanja jaja. U 3-4 tjedna je oplodnja i implantacija u maternicu. Promjena apetita može se pojaviti tijekom četvrtog i petog tjedna roda trudnoće trudnoće. Kako se trudnoća nastavlja u ranoj fazi i što se žena osjeća? U tom razdoblju moguća je vrtoglavica, glavobolja, mučnina i povraćanje. Pogađa grudi. Menstruacija je odsutna. Moguće je pouzdano dijagnosticirati trudnoću pomoću laboratorija i metoda ispitivanja.

Posebna pažnja tijekom ovog perioda zahtijeva žene s bolestima štitnjače. Oni se hitno moraju konzultirati s endokrinologom. Pravodobno propisano liječenje osigurava ispravni razvoj štitne žlijezde nerođenog djeteta. Ne zaboravite na medicinske preporuke.

6. tjedan

U nekim ženama, nelagoda ovog tjedna kalendara trudnoće može se povećati. Ali što možete učiniti, razlog su hormonalne promjene u tijelu, s ciljem stvaranja najboljih uvjeta za razvoj bebe.

Ako pate od žgaravice (razlog - ulazak želučanog sadržaja u jednjak), a zatim jesti češće, 6-7 puta dnevno. Pokušajte se naginjati što je manje moguće. Nakon jela, šetnja po sobi, ali nemojte odmah otići u krevet.

Naravno, stanje nekih žena u prvim tjednima trudnoće daleko je od idealnog. Ako se osjećate bolesnima, pokušajte s jednostavnim, ali učinkovitim lijekom. Čim se probudite bez promjene položaja tijela (horizontalno), odmah pojesti nešto - jabuka, narančasta, kolač, a također možete pitati za čašu mlijeka ili omiljeni sok u vašem krevetu.

Bez obzira na to kako trudnoća nastavlja, od prvih dana pokušati odmoriti više, ranije spavate i kasnije se ustajte. To ima pozitivan učinak na živčani sustav. Ako ste zabrinuti zbog zatvora (razlog je slabost mišića crijeva), pijte više tekućina, jedu šljive i obavljaju posebne fizičke vježbe.

Ako se mirisi iritiraju, pokušajte izbjegavati dodir s tvari koje su vam neugodne.

Ako se plašite kako rano trudnoća prolazi, a vi ste postali vrlo razdražljivi, sudjelujte u auto-treningu (ili opuštanju) - to pomaže puno. Ni u kojem slučaju ne pribjegavajte samo-liječenju.

Ne zaboravite da, prema kalendaru trudnoće, takvi osjećaji žene kao mučnina i netolerancije prema pojedinačnim mirisima mogu se povećati.

U procesu kako prvi tjedni trudnoće nastaju, postoji osjećaj težine i periodičnog trnjenja u mliječnim žlijezdama.

Tvoja se težina još nije promijenila.

Budući da se uzrok pogoršanja vašeg stanja ne može eliminirati, morat ćete se prilagoditi tome. Stoga preporuke liječnika ostaju na snazi. Ponekad metode istočne medicine (akupunktura, prst akupunktura) omogućuju vam da se nosite s mnogim bolestima.

Emocionalno i fizičko stanje žene tijekom trudnoće od 7. tjedna do 9. tjedna

7. tjedan

Što se žena osjeća u ranoj trudnoći na početku sedmog tjedna? U tom razdoblju dolazi do postupnog povećanja mliječnih žlijezda, oni postaju zaobljeni.

Čini se tamno smeđe bojanje bradavica i areole (kružnice areole) mliječnih žlijezda - to je uobičajena pojava tijekom trudnoće.

8. tjedan

Promjene fizičkog stanja žene tijekom trudnoće u ovoj fazi, na prvom mjestu, mogu utjecati na vašu kožu. Tjelesna temperatura povećava se, povećava znojenje i povećava stvaranje sebuma, ali može biti obrnuto. Kod nekih trudnica koža postaje elastična i čista, dok u drugima postaje suha i svrbežna. Pokušajte smanjiti sve poteškoće na minimum, ograničiti upotrebu dekorativne kozmetike. Primjena kozmetike, koja uključuje hormone, strogo je kontraindicirana.

Za mnoge, prva tjedna trudnoće poput jednog daha - nemate vremena da se osvrnete, kao što je počeo treći mjesec ovog razdoblja trepetanja.

9. tjedan

Trudnoća ne može prolaziti glatko. Uznemireni ste čestim promjenama raspoloženja. Nemoj se bojati. Pojava hormona trudnoće mijenja ne samo vaše tijelo već i vaše osjećaje. Promjene raspoloženja pojavit će se tijekom prva tri mjeseca, kada se razina hormona u krvi promijeni, a također i posljednjih tjedana čekanja na porođaj. Emocionalno stanje jedne žene tijekom trudnoće u ovom trenutku pomalo je depresivno: stalno se umorite i želite cijelo vrijeme spavati. Ovo je normalno. Novi život raste u vama i zahtijeva ogroman trošak energije. Spavajte svoj glavni zadatak. Idi u krevet kad umorite, a ne nakon kraja svojih omiljenih TV emisija. Na poslu za vrijeme ručka pokušajte staviti glavu na radnu površinu, zatvoriti oči i začepiti 15-20 minuta. Nakon toga, odmah ćete se osjećati bolje.

Pogledaj prsa.

Obratite pažnju na fotografiju kalendara trudnoće - vidljivo je da hipodermične vene u obliku plave mreže počinju svijetliti kroz kožu, što znači da su zidovi krvnih žila skloni proširenoj varijanti:

Isti razlog može prouzročiti hemoroide. Drugi razlog za stvaranje hemoroida je proširenje uterusa, koji stavlja pritisak na vene rektuma. Sve prethodne preporuke ostaju valjane.

Što treba znati detaljno kako normalna trudnoća u ranoj fazi nije dovoljna za privlačenje znanja na Internetu - potrebno je registrirati se u antenatalnoj klinici.

Stanje žene u ranoj trudnoći u prvom tromjesečju (od 10 do 12 tjedana)

10. tjedan

Mučnina je još uvijek prisutna - držite se, ostaje samo malo strpljenja i vaše će se stanje popraviti.

U području areole mliječnih žlijezda mogu se pojaviti sitni čvorovi veličine leće. To su tzv. Montgomeryjevi čvorovi - povećane znojne žlijezde - što je također jedan od znakova trudnoće.

Prema kalendaru trudnoće, tjednima tijekom tog perioda, uterus se povećao u širini za oko 10 cm, diže se u trbušnu šupljinu. Pomoću ultrazvučne studije o veličini fetusa, liječnik može preciznije odrediti trajanje trudnoće i predstojeću isporuku.

O tome kako trudnoća treba nastaviti u ranoj fazi, ginekolog će vam detaljno objasniti u antenatalnoj klinici, na koju redovito trebate ići na preglede.

11. tjedan

U prvom tromjesečju trudnoće, stanje nekih žena ostavlja mnogo da bude željeno. Mnoge trudnice pate od žgaravice ujutro. Najbolji način da se riješite je bilo koji položaj tijela na kojem je ulaz u želudac veći od izlaza, jer to pomaže smanjiti bacanje želučanog soka u jednjak. Pokušajte ostati uspravno nakon jela ili ležite na desnoj strani. Ako ležiš na leđima, to povećava vjerojatnost žgaravice.

S obzirom na stanje žene u ranoj trudnoći, trajanje noći mora biti najmanje 8 sati. Ispred njega potrebno je šetati 1-2 sata. Krevet bi trebao biti udoban. Posteljina se često mijenja. Trebali biste spavati na leđima ili na desnoj strani.

12. tjedan

Stanje žene u prvom tromjesečju trudnoće na 12. tjednu postupno se poboljšava, mučnina počinje prolaziti. Pazite na prevenciju proširenih vena u nogama. U prisutnosti ove bolesti ili predispozicije na njemu nosite torbice za mršavljenje.

Kako bi se rana trudnoća trebala odvijati i što žena osjeća od 13. do 15. tjedna

Tjedan 13

Što se događa na kalendaru trudnoće u 13. tjednu, kada završava prvi trimestar? Problem koji se najčešće pojavljuje u ovom razdoblju, to jest zatvor, što uzrokuje vrlo neugodan osjećaj trudne žene. Osjećaj prelijevanja još se može odgoditi, ali nadutost i povezana bol, kao i neke druge poteškoće, prilično su bolne. Dobro je da se crijeva prazni u određeno vrijeme i bez žurbe. Vječna žurba i nedostatak vremena, uglavnom ujutro nakon doručka, kada crijeva obično počinju raditi, zaustaviti poticaj za pražnjenjem (izlučivanje), koji se tada ne pojavljuju dugo. Ako ostaci neprobavljene hrane ne izlučuju dnevno izmetom, neki od njih stvorenih toksina apsorbiraju se u krv. Te tvari su vrlo štetne za tijelo. Počinju lučiti bubrege, koji već rade s povećanim opterećenjem.

Kada se želi očistiti, žena ne reagira uvijek na njih zbog nedostatka vremena i na taj način podučava crijeva da rade neredovito i lijeno. Samo jedna stvar može pomoći ovdje: iskorijeniti ovu naviku. Moramo redovito posjetiti toalet i prisiliti crijeva na rad u isto vrijeme. Drugi uzrok zatvora je neishranjenost.

14. tjedan

U skladu s detaljnim kalendarom trudnoće, promjene na koži tijekom 14. tjedna se nastavljaju. Pigmentacija (smeđa boja) nekih njegovih mjesta pojavljuje se.

Pogledajte fotografiju kako trudnoća nastavlja u 14. tjednu - jasno je vidljiva "maska ​​trudnice" (bojanje kože čela, hramova, nosa, brade i gornje usne u obliku leptira koja nestaje neposredno nakon porođaja):

U kalendaru ovog razdoblja trudnoće zabilježeno je povećanje volumena krvi u cirkulaciji. Možda ćete biti uznemireni čestim mokrenjem.

Moramo svakodnevno prati cijelo tijelo. Potrebno je i za ugodno zdravlje i zdravlje. Nakon što se potpuno isperete u toploj vodi, osjetit ćete osvježenje i zdravlje. Tijekom trudnoće vaša beba dobiva 20% kisika kroz kožu, pa je važno pratiti njegovu čistoću. Voda za kupanje bi trebala biti topla, ni na koji način vruća ili hladna. Oba ova ekstremiteta mogu uzrokovati konvulzije i prijevremeni prekid trudnoće. Kupanje u kupaonici strogo je zabranjeno. Uzimajući tuš, stavite gumenu podlogu na dno kupke. Bez toga možete lako skliznuti i pasti. Ozljede se trebaju izbjegavati tijekom trudnoće.

15. tjedan

Kako napreduje trudnoća, ovaj tjedan je sva nelagoda završena. Osjećate se izvrsno. Vaša obitelj u potpunosti cijeni vaše stanje i pokušava vam pomoći u svemu.

Zdrava žena do sedmog mjeseca trudnoće može obaviti svoj uobičajeni posao. Sposobnost nastavka kasnijeg datuma ovisit će o vrsti aktivnosti. Od samog početka, budite sigurni da se izbjegne teške fizičke poslove (ne dizati ili nositi teške objekte), a ne obavljati poslove vezane uz tijelo savijanjem (pranje, krpom), odbiti nagle pokrete, skokove, ubrzati ili niz stepenice. U toku redovnog trudnoće žena može učiniti normalan posao kao dnevni umjerena fizička i mentalna opterećenja je pozitivan učinak na tijelo, i čini nemogućim da se razvije pretilost, slabljenje mišićnog sustava, a ne dovodi do slabosti plemenskih snaga. Pri sastavljanju punog kalendara trudnoće posebno se ističe da svako preopterećenje može imati negativan učinak na žensko tijelo.

Kalendar trudnoće: što se događa od 16. do 19. tjedna

16. tjedan

Metabolizam tijekom trudnoće značajno varira, povezan je s restrukturiranjem živčanog sustava i endokrinim žlijezdama. Tijekom trudnoće povećava se broj i aktivnost enzima. Istovremeno se povećava količina metaboličkih proizvoda koji se moraju ukloniti iz tijela. Povećanje bazalnog metabolizma i potrošnje kisika.

17. tjedan

U ovom trenutku, dno maternice je 6 cm iznad stidne simfize. Vaša se trudnoća ne može sakriti od drugih.

Kako trudnoća treba nastaviti u ovom trenutku? U tijelu trudne žene povećava volumen cirkulirajuće krvi. Ovo je bitno za rastući fetus. Rad srca se povećao, funkcija pumpanja povećava se za 20%. Za žensko tijelo to ne prolazi bez ostavljanja traga - srce se ubrzava, znojenje se povećava, pojavljuje se iscjedak iz genitalnog trakta.

Što se žena osjeća tijekom trudnoće u 17. tjednu? Ispuštanje iz genitalnog trakta daje neugodne osjete. Pravilno liječenje propisuje samo liječnik.

Bleach, pored drugih problema, uzrokuje svrbež, što može biti vrlo bolno i ponekad bolno. Ponekad, čak i bez njih, tijekom trudnoće, osjećaj svrbeža osjeća se u vanjskim genitalnim organima jednostavno zato što su ispunjeni krvlju. U oba će slučaja pomoći sitz kupku ili samo ispiranje. Kao lijek za njega možete koristiti izvarak cvjetova kamilice ili hrasta kore. Ali ako je svrbež posebno bolan, samo vam liječnik će vam dati sve preporuke. Nemojte trljati ili ogrebati područja svrbeža, budući da nadražene sluznice mogu manifestirati, tresti i postati izvor zaraze opasne za trudnicu.

18. tjedan

Ovaj tjedan, po prvi put, možete osjetiti kretanje fetusa. Dobit ćete neusporedive osjećaje, biti će iznenađeni i oduševljeni. Ali imajte na umu da se u ovoj fazi trudnoće može doći do perturbacija, tako da ne brinite. To bi trebalo biti tako. Uskoro će postati redoviti i poznati.

Dan prvog kretanja fetusa može se koristiti za izračun datuma očekivanog rođenja.

Slušajte sve preporuke liječnika. Ako ste stekli više težine od norme, onda morate ići na dijetu.

Ojačava se asimilacija fosfora, koja je neophodna za razvoj živčanog sustava i fetalnog kostura, kao i za stvaranje proteina u tijelu. Željezo prolazi od majke do fetusa, što je sastavni dio hemoglobina. Tijekom razvoja fetusa fetus akumulira željezo u jetri i slezeni. Uz nedovoljno uvođenje ovog elementa u hranu u trudnica dolazi do anemije, a fetus je oslabljen razvoj. Postoji kašnjenje u tijelu trudnih drugih anorganskih tvari (kalij, natrij, elementi u tragovima). To ima biološko značenje za majčino tijelo, posebno za pripremu za porođaj i laktaciju.

19. tjedan

Maternica i dalje raste i zauzima sve više prostora u trbušnoj šupljini. Postaje teško pronaći udoban položaj za vrijeme spavanja i odmora. U ovom trenutku, bolje je početi pohađati nastavu u Školi za majčinstvo. Trudnice koje su prošle kroz psihoprofilaktički trening imaju daleko manje komplikacija tijekom poroda.

Akumulacija anorganskih tvari utječe na metabolizam vode, što pridonosi zadržavanju vode u tijelu. Sokolnost tkiva koja su svojstvena trudnoći određuje njihovu laganu rastezljivost, što je od velike važnosti za prolazak fetusa kroz rodni kanal. U normalnom tijeku trudnoće nema značajnog zadržavanja vode i klorida, tekućina se brzo izlučuje iz tijela. U patološkom trudnoće (gestosis kasnije), tekući izbor usporava nakupljanje vode i klorida u tijelu diže i oticanje pojavljuju.

Tjedni kalendar trudnoće sredinom drugog tromjesečja od 20 do 23 tjedna

20. tjedna

Maternica raste još više, dno je 12 cm iznad stidne simfize. Čestitamo, polovica trudnoće je gotova, vi ste usred drugog tromjesečja. Međutim, stanje žene u određenom tjednu trudnoće može uzrokovati zabrinutost, budući da se u ovom trenutku ponekad može primijetiti kontrakcija maternice. To su tzv. Lažne kontrakcije Braxton-Hicks, tj. Maternica se počinje pripremati za nadolazeći rad. Iako je ovo potpuno normalan fenomen, treba paziti da ne preopteretimo tijelo.

Vitamini su ključni za metabolizam tijekom trudnoće. Potreba za njima povećava se zbog rasta i razvoja fetusa, kao i zbog potrebe održavanja vlastitog metabolizma. Povećana potreba za vitaminima A, B, D, E, K, PP i C. Vitamin C utječe na razvoj fetusa i placente, njegova dnevna potreba povećava se 2-3 puta. S lošom prehranom trudnice, nedostaje vitamina, što može dovesti do poremećaja fizioloških procesa u ženskom tijelu. Kada hipovitaminoza prekine razvoj posteljice.

21-22. Tjedna

Promjene u tijelu žene u ovom trenutku također se primjenjuju na genitalije. Jajnici se povećavaju, povećava se cirkulacija krvi. Maternica raste i raste u veličini. U miometrijumu (mišićni sloj maternice) dolazi do povećanja veličine i broja mišićnih vlakana i vezivnog tkiva. Svaka mišićna vlakna proteže se 10-12 puta i zadebljava 4-5 puta, debljina stijenke maternice doseže 3-4 cm, njegovo vezivno tkivo se širi i luče. Broj elastičnih vlakana raste. Povećava se veličina, kapacitet, ton, uzbudljivost i kontraktilnost maternice. Neprimjerene kontrakcije ovog organa mogu se pojaviti - rijetke i bezbolne. Od same žene, one se ne osjećaju, ali su zabilježene samo s posebnim istraživanjima. To znači da se tijelo počinje pripremati za porođaj. Položaj maternice se promijenio, kut između njezina vrata i tijela je nestao, jer je odstupila prednje strane. Konzistentnost maternice postaje mekana, posebno u donjem dijelu. Fallopijske cijevi
uzmi okomiti položaj, zgusne i intenzivnije opskrbljuje krv. Zdjelica celuloze postaje labav, rastezljiva. U isto vrijeme, opskrba krvlju u vagini je pojačana, zidovi se otpuštaju, postaju rastezljivi, nabori su izraženija. Ulaz u vaginu postaje plavo-ljubičasta (cyanotic) sjena.

23. tjedna

U skladu s točnim kalendarom trudnoće ovog tjedna, maternica je porasla za još 4 cm. Proširenje grudi nastavlja se. Ako masirate i stisnete dojku, kolostrum će se istaknuti.

Sigurno je reći da svaka žena želi dojiti dijete i time stvoriti sve preduvjete za daljnji zdrav razvoj. Kako bi se izbjegla neugodnih iznenađenja u budućnosti, morate voditi brigu o grudi i bradavice tijekom trudnoće, posebno higijene. Moguće je da će vas mnogi od vas smatrati osobnim uvredama kako bi se spomenula potreba čuvanja bradavica, ali u stvarnosti mali broj žena zadržava svoju higijenu. U većini slučajeva, kolostrum pomiješan s znojem i prašinom suši na njima u obliku korica. To je zbog činjenice da su u mnogim ženama bradavice preosjetljive. Za budućnost bezbolno dojenje, jednostavno je potrebno smanjiti njihovu osjetljivost.

Kako normalna trudnoća treba nastaviti u 24-26 tjednu

24. tjedan

U ovoj fazi trudnoće, dno maternice je 20 cm iznad srca (na razini pupka).

Ako svakog tjedna obratite pažnju na fotografiju kalendara trudnoće, vidjet ćete da je trbuh u tom razdoblju znatno porastao, žena je rasla:

Osjećam se dobro. Osjećate kretanje djeteta kad mijenja položaj tijela, povlači ruke ili noge. Primjetite da fetus ima razdoblja odmora i razdoblja aktivnosti. Mama i tata ga mogu smiriti nježno, ritmično milovanje trbuha. Ponekad postoje bolni grčevi u tjelesnim mišićima, najčešće se javljaju kada se protežu noge dok pijuckaju na krevet. Razlozi za to mogu biti hormonalni poremećaji u kombinaciji s nedostatkom vitamina B1.

Kako je trudnoća u žena u ovom trenutku? Povećana unutar trbušne pritisak sprječava odljev venske krvi iz donjih ekstremiteta prema srcu, ona se nakuplja u venama, koja se ne može izdržati pritisak i proširiti.

Ako grč će smanjiti nogu dok stojite, odmah sjesti ili se bar malo nasloniti na nešto i saviti koljeno. Ako ste kod kuće, leći. Brzo masaža mišića savijenog nogu na vrlo dubinu, kao da ste mijesili tijesto. Bol će brzo proći, ali mišići će dan ili dva još imati povećanu osjetljivost. Pokušajte dok ležiš u krevetu. Morate nešto staviti pod noge tako da su malo podignuti.

Ako želite da vam noge budu zdrave i nakon poroda i tijekom cijelog vašeg budućeg života, vodite brigu o njima tijekom trudnoće, kada su jako pod stresom. Nemojte nositi okrugle, zadebljive dijelove koji ometaju cirkulaciju. S vremena na vrijeme neka vaše noge ostanu - leći nekoliko minuta na leđima preko kreveta okomito na zid i nagnuti se s podignutih nogu. Krv će proći bolje od vene, osjetit ćete olakšanje. Ljeti se preporuča šetati bosonogi na vodi ili travi.

25. tjedan

Vaš abdomen, u kojem se fetus razvija, još se više povećao. Na neko vrijeme morat ćemo zaboraviti na pojas strina. Dobrobit nastavi. Vrijeme je da razmišljate o mirazu za bebu.

Postao si umorni i spavali. Neke trudnice počinju osjećati bol u leđima dok se mišići protežu sve više i više. Ove boli su najčešće zabilježene kod žena koje su prethodno imale jako krivudavu lumbalnu kralježnicu i bol tijekom menstruacije. Tijekom trudnoće, zakrivljenost kralježnice u ovom odjelu se dodatno povećava zbog čega postoje bolni osjećaji.

Da biste se riješili ili barem smanjili, počnite vježbati na vrijeme. Ako ležite na leđima i savijate koljena, ove bolove obično nestaju. Ostanite na ovom mjestu 10-15 minuta. Laganje na vašoj strani s koljenima savijen i ublažava bol.

Ako je bol previše jak i nikad niste doživjeli ništa slično ovome prije, odmah se posavjetujte s liječnikom.

26. tjedan

Bilo je novih, ne sasvim ugodnih senzacija u obliku brzog otkucaja srca, otežano disanje. U tom slučaju, potrebno je konzultirajte se s vašim liječnikom, malo i češće (budući da se srčani udar može povezati s prelijevajućim trbuhom), hodati više, ispravno naučiti, disati.

Srce trudnice postupno se prilagođava opterećenju. Zbog visokog stanja dijafragme u zadnjim mjesecima trudnoće, to je više vodoravno i bliže rebrima. Srčani ritam u drugoj polovici trudnoće umjereno raste.

Točan kalendar trudnoće po tjednu u trećem tromjesečju (od 27 do 40 tjedana)

27. tjedan

Kako treba normalno trudnoće trećeg tromjesečja? U tom razdoblju žena može početi povećavati težinu. Mliječne žlijezde su povećane i sužene, često se promatra neravnoteža i smanjenje mobilnosti. Može postojati slabost i vrtoglavica.

Treba poduzeti krajnje brigu. Vodite brigu o sebi i svojoj bebi. Ako se dogodilo nevolja, a vi ste pali, odmah se posavjetujte s liječnikom koji će saznati je li sve u redu i ako je potrebno, provest će dublji pregled.

Tijekom trudnoće, rad pluća je povećan zbog povećane potrebe za kisikom. Unatoč činjenici da na kraju trudnoće maternica mijenja dijafragmu prema gore, respiratorna površina i kapacitet pluća se ne smanjuju zbog širenja prsnog koša. U zadnjim mjesecima trudnoće disanje postaje nešto češće i dublje, a razmjena plinova u plućima se povećava. Ponekad postoji stagnacija u grkljanima i bronhijalnoj sluznici. To povećava osjetljivost tijela trudnica na gripe i druge uobičajene zarazne bolesti.

28. tjedan

Maternica raste. Prema ponedjeljak kalendara trudnoće u ovom trenutku, dno maternice diže 4 cm iznad pupka razini. Tjelesna težina također raste. Neke žene koje su izložene riziku od razvoja Rh-sukoba s fetusom imaju posebne lijekove u ovom trenutku kako bi se smanjili učinci nekompatibilnosti između organizama.

Tijekom trudnoće povećava se stvaranje krvi, povećava se broj eritrocita, hemoglobina i krvne plazme. Povećanje volumena cirkulirajuće krvi, broj crvenih krvnih stanica i razina hemoglobina u njima započinje u prvih mjeseci i traje do 7-8 mjeseci trudnoće. Prije porođaja intenzitet tvorbe krvi se smanjuje. Volumen cirkulirajuće krvi do kraja trudnoće povećava se za 3 5-40%. Povećanje volumena, broja crvenih krvnih stanica i razine hemoglobina u krvi od velike je važnosti za isporuku hranjivih tvari i kisika u fetus i tkivo trudnice. Promjene u sustavu koagulacije krvi su prilagodljive prirode, a posebno se povećava mogućnost koagulacije, osobito u posljednjim mjesecima trudnoće. To pomaže u sprječavanju značajnijeg gubitka krvi tijekom porođaja (s abrupcijom placente) i ranom poslije porođajnom razdoblju.

29. tjedan

U tišini ste. Sve bolesti, neugodni osjećaji početka trudnoće ostaju iza sebe. Volumen trbuha je porastao, ali nije dovoljno da vas poremeti.

Veličina maternice se povećava, možete osjetiti malu nelagodu. Ovo je normalan fenomen, budući da susjedni organi imaju manje i manje slobodnog prostora. Količina kolesterola u tijelu se povećava, potrebno je za proizvodnju progesterona, što je neophodno za normalni tijek trudnoće. Da biste smanjili neugodne osjete u tijelu, pokušajte se odmoriti više. Za neko vrijeme, odustati domaću zadaću, bolje leći u krevetu, pročitati zanimljivu knjigu, slušati klasičnu glazbu. Dobijte pozitivne emocije, oni će imati koristi ne samo vama nego i vašoj bebi.

Razina glukoze u krvi može se povećati, osobito s prekomjernom potrošnjom ugljikohidrata. Kada se glukoza pojavljuje u urinu, trudnica treba pažljivo pregledati.

Uz rast maternice, mjehur je rastegnut, pomaknut gore, uretra je rastegnuta i izravnana. Ton uretera smanjuje, njihov lumen postaje širi. Na kraju trudnoće glava fetusa prešla je od ulaza u malu zdjelicu, pri čemu se pritisak na mjehur može povećati, a želja za mokrenjem postaje učestala.

30. tjedan

Težište tijela se mijenja, postaje teže nositi dijete. Stoga, kako biste smanjili nelagodu, morate nastaviti pratiti vaš položaj i ne zaboravite vezu i vježbu. Oni će vam pomoći da održite držanje, dobrobit i pravilno se pripremite za porođaj. Ali nemojte pretjerivati, pogotovo ako niste bili uključeni u sport prije trudnoće. Šetajte više na otvorenom.

Kompleks gimnastičkih vježbi koji odgovaraju točnom kalendaru trudnoće tjednima odabrat će stručnjaci u ženskom savjetovalištu.

Međutim, kada se brinete o budućem djetetu, žena ne smije prekoračiti granice. Ne biste smjeli misliti da će imati koristi ako uzmete različite tablete, praške ili sve vrste restorativa. Žene vole koristiti tijekom trudnoće dodatke kalcija i razni vitamini koje često kupuju ljubavni supružnik, prijatelje, roditelje. To nije apsolutno neophodno ako ih liječnik ne propisuje. Uobičajena (mješovita) hrana sadrži veliku količinu kalcija, fosfora, željeza i vitamina potrebnih za zdravu ženu pa je uzalud dodatno ih unijeti u tijelo. Ako i dalje trebate vitamine i minerale, liječnik će vam pomoći da ih odaberete. Ponekad se žena boji da naštetiti fetusu lijekovima. Neki oprez u tom pogledu prikladan je, osobito za hipnotičke lijekove i antibakterijska sredstva. Ali ako vaš liječnik propisuje lijekove, on svakako uzima u obzir vaše stanje. Uvijek, a posebno tijekom uzimanja
vrijednost, bolje je to učiniti prirodnim sredstvima, poboljšati prehranu i ne uzimati lijekove. Međutim, moraju se uzimati svi lijekovi koje propisuje liječnik.

Tjedan 31

Uterus je porastao iznad pubičke simfize za približno 31-32 cm. Dobitak težine kreće se od 9,5 do 12,2 kg. Nemir u prsima i zdjelici. Oslobađanje od boli pomaže održavanju ispravnog držanja i vježbanja. Jednostavno milovanje leđa trebala bi biti ugodna dužnost vašeg supružnika.

Kao rezultat hormonalnih promjena koje se javljaju, pubične kosti se ne slažu sa 0,5-0,6 cm. Značajnija odstupanja (1-2 cm i više) smatraju se patološkim (na primjer, ako imate usku zdjelicu i veliko voće) osobito u slučaju boli. Fiziološke promjene u zglobovima zdjelice doprinose normalnom tijeku rada. Tijekom trudnoće, prsa se šire, obalni lukovi se podižu, donji kraj strijca se odmakne od kralješnice.

Na fotografiji, kao tjedni dugotrajni trudnoća, jasno se vidi da se položaj žene mijenja tijekom tog razdoblja:

Kao rast maternice i povećanja u trbuhu, kralježnica se uspravi ramena i vrat nasloniti unazad, savijanje leđa u povećava kralježnice, nalazi se neobičan hod trudna.

32. tjedna

Kod 32 tjedna dno maternice je 28-30 cm iznad maternice. Vaša težina raste dovoljno brzo. Sve je teže pronaći udoban položaj za vrijeme spavanja;

Obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom o svim sumnjama. Vrlo je važno da žena bude u dobrom raspoloženju tijekom trudnoće. Zadovoljna i vesela osoba podnosi sve male nevolje. Osjećaj zadovoljstva pruža osjećaj uspjeha, a korisni su i mali zabavni sadržaji koji će vas odvesti od monotonije života. Dobra raspoloženja žena pozitivno utječu na njezin metabolizam i aktivnost cijelog organizma, što pozitivno utječe na nerođeno dijete. Dakle, ako je majka sretna i zabavna, ona će imati koristi njezinu bebu.

Nemojte biti nepristojni i nemojte razgovarati s prosuđivanim zrakom da je domaća zadaća najbolja zabava. Vjerujte da će širenje vaših horizonta učiniti boljom domaćicom i koristit će vam ne samo vama nego i vašoj obitelji. Kazališna produkcija, film, koncert, predavanje, knjiga - sve to je ugodna i pristupačna zabava. Izbjegavajte velike koncentracije ljudi, posebno u slabo ventiliranim područjima koja su teško disati, jer to povećava vjerojatnost bolesti dišnog sustava. Ako ste u sobi gdje pušite, uvjerite prisutne da je dim cigarete loš za vas i zamolite ih da prestanu pušiti.

33. tjedna

Kod 33 tjedna dno maternice je 30-32 cm iznad maternice. Dijete zauzima cijelu šupljinu maternice. Imate malo bolje. Do kraja trudnoće povećanje težine žene doseže 10-15% početne mase. Mala odstupanja od ovog pravila u oba smjera nisu od posebne važnosti.

Svaka žena s lošim vidom tijekom trudnoće mora dva puta posjetiti oculista. Činjenica je da trudnoća može ponekad uzrokovati oštećenje vida. Poželjno je da je u takvim slučajevima pružena pomoć na vrijeme od strane kvalificiranih stručnjaka. Žena s lošim vidom treba izbjegavati česte savijanje. Ako je potrebno, bolje je čučati. Trudnice ne bi trebale podizati težine, obavljati takav rad i vježbe u kojima je krv krvi u glavu. Činjenica je da sa svim tim pokretima raste intra-abdominalni, intrakranijski, intraokularni pritisak koji ima negativan učinak na mrežnicu oka. Pazi za vaš vid tijekom trudnoće. Otiđite na pregled liječniku, i ne morate se bojati da će se vizija pogoršati.

34. tjedna

Vaše se tijelo i dalje priprema za porođaj. Primjetite da se kontrakcije maternice počinju razlikovati od onih koje ste prije osjetili. Bez obzira na činjenicu da ste mirni i sretni očekivati ​​je beba rođena, i dalje ćete biti osjećaj tjeskobe, a ponekad jednostavno anksioznost i strah, a bez ikakvog razloga. Osjećate se sretni i sretni, i iznenada takav čudan osjećaj. U ranijim vremenima, bojite se i vjerujete da je vaš osjećaj straha predosjećaj lošeg kraja. Prije toga su mnogi takvi slučajevi opisani u literaturi. Cijelo vrijeme trudnoće, žena je bila lišena radosti, privukla svoje misli loše tijek rada. Ona je paralizirala svoju snagu i volju, i, naravno, manje je vjerojatno da će se nositi s poteškoćama koje mogu nastati u procesu porođaja. Ali bit ćete razumni i pokušat ćete prevladati nerazuman strah s razlogom. Osjećaj takvog straha nije svaka žena. Međutim, skrećemo vašu pažnju na sličan fenomen, tako da se u slučaju njegove pojave ne bojiš.

Podijelite ono što vas boli, sa svojim liječnikom, koji će pokušati pronaći uzroke straha proučavajući vaše zdravlje. Nije uvijek lako jer osjećaj straha može biti uzrokovan hormonskim procesima koji se javljaju u vašem tijelu i koji utječu na živčani sustav.

35. tjedna

Ovaj izraz u kalendaru trudnoće karakterizira povećano mokrenje, što znači da zaboravite na mirni san. Posjetite WC svaki 45-60 minuta. Kako se nositi s tim, trudnica treba piti manje tekućine, što rotacijske pokrete zdjelice prije odlaska u krevet, a popodne zauzimaju sebi neke ne baš težak posao. Ako slijedite ove preporuke, zajamčeno vam je noćni odmor.

36. tjedna

Dno maternice iz srednjeg udaljenosti između pupka i sabljast proces prsne kosti nalazi iznad, zbog čega ona postaje teško disati, nemir može se pojaviti nakon teškog obroka. Što se žena osjeća tijekom trudnoće u ovom trenutku? Tu je brz umor. Do večeri grčevi se mogu osjetiti u gležnjevima. Vaše se tijelo i dalje priprema za porođaj. Primjetili ste da ste povećali znojenje. Svakodnevno se tuširajte, nastojte nositi samo donje rublje pamuka, nemojte jesti previše masne i začinjene hrane.

37. tjedan

Ako iz nekog razloga sada rodi rođenje djeteta, liječnici ih vjerojatno neće spriječiti jer imate punopravnu trudnoću. Svakog tjedna morate posjetiti liječnički posjet antenatalnoj klinici do isporuke. Sada dijete treba biti normalno u maternicu dolje glave (tzv cefaličan prezentacija), ali 3% trudna eventualno drugi položaj fetusa u maternici - noge ili stražnjica dolje (stražnjica). U ovom slučaju, može doći do nekih problema u porođaju. Kako bi se izbjegle eventualne komplikacije, opstetričari upozoravaju trudnicu da se mogućnost isporuke carskim rezom ne isključuje.

38. tjedna

Ti si potpuno u očekivanju od najvećih događaja u svom životu i ne plaćaju pozornost na pigmentacija pupka, vanjskih spolnih organa, trudnoća linije (smeđe linije na sredini trbuha - od pupka do stidne području). Na kraju trudnoće, mnoge trudnice razvijaju strijele na koži trbuha, grudi i bedara - rastezljive vrpce ili strijele. To su crvene pruge koje se pojavljuju na mjestima kožnog preopterećenja. Uzroci su rast abdomena i povećanje žlijezda. Nakon rođenja, stria postupno postaju blijedi, postaju srebrnasti, jedva primjetni, ali ne potpuno nestanu. Glavna stvar za vas sada je pozitivan stav. Ne samo da ste zabrinuti, već i svi vaši rođaci, a svaki od vas pokušava dati svoje savjete i preporuke.

Često se događa da trudnica, osobito onaj koji očekuje svoje prvo dijete, može dati savjete svima koji se sastaju i prijeđu. To je, naravno, učinjeno s najboljim namjerama, ali rezultati su često negativni. Samo savjet koji daje liječnik u konzultaciji je presudno. Samo on može preuzeti odgovornost za vaše zdravlje i zdravlje vašeg djeteta.

39. tjedan

Kako je zdrava trudnoća u pretposljednjem tjednu? Donji dio maternice pao je na razinu 32. tjedna u nulliparous 2 tjedna prije rođenja, i u multiparous se pojavljuje neposredno prije rođenja. Trudnica postaje lakše disati. To je zbog izostavljanja prezentiranog dijela fetusa (glave ili zdjelice) i pritiskom na ulaz u zdjelicu. Cerviks počinje omekšati.

40. tjedna

Vrlo malo vremena ostaje do trenutka susreta s dugo očekivanom bebom. Tijelo se već dugo priprema za ovaj trenutak. Sada vas samo jedna misao zataji: kako će sve ići? Sve će biti u redu. Prilagodite se tome, jer ste učinili sve što je moguće za to.