Brzina krvnog broja u preranoj bebi, gornja i donja granica bilirubina

Rođenja

Krvni test važan je dijagnostički kriterij ne samo kod odraslih, već i kod djece, uključujući novorođenčad. Mnogo promjena u djetetovom tijelu utječe na stanje krvi iz krvi. Često, krvni test omogućava u ranoj fazi sumnju na bolesti koje neprimijećuju roditelji i liječnici.

Posebna pozornost treba posvetiti krvnim brojevima tako složene skupine kao što su prerane novorođenčadi. Prerane bebe su podređeni organizmi, koji zauzvrat imaju drugačiji učinak na krvni sustav.

Kada su djeca rođena prerano krvarila?

Svi novorođenčadi uzimaju krv za opći test krvi bez iznimke, uključujući prerano. Vrijeme provedbe ovog pregleda varira ovisno o tome je li dijete puno ili ne. Dakle, kod punoljetnih beba analiza se uzima za 3-5 dana, a u prerane bebe za 7-8 dana života novorođenčeta.

Biokemijska analiza krvi nije sva djeca. Mora postojati jasna smjernica za ovu analizu. Najčešće su sumnje u bilo kakve metaboličke poremećaje ili autoimune uvjete (na primjer, dijabetes melitus, funkcionalni poremećaji jetre, hepatitis, itd.). Stoga je prilično teško reći o vremenu ove analize, budući da se jasno provodi prema indikacijama kada se pojave određene bolesti.

Postupak za uzimanje krvi obavlja medicinska sestra na imenovanju neonatologa.

Opći test krvi

Tablica prikazuje granice normalnih krvnih indeksa preranog djeteta.

biokemijski

Razlozi za odbijanje

Odstupanja od norme određenih pokazatelja mogu ukazivati ​​na sve patološke procese u tijelu novorođenčeta:

 1. Eritrociti / hemoglobin. Najčešće kod preranih beba dolazi do smanjenja tih pokazatelja, što ukazuje na prisutnost anemije kod novorođenčadi.
 2. Trombociti. Smanjenje broja trombocita može biti pokazatelj hemolitičke bolesti novorođenčeta.
 3. Leukociti / neutrofili. Neutrofilna leukocitoza najčešće je znak akutne upale, naime bakterijske infekcije.
 4. Leukociti / eozinofili kod djece. Eozinofilija u UAC je znak alergijskih bolesti.

Mnogi pokazatelji usko su povezani jedni s drugima i ovise o nizu razloga, tako da samo iskusni stručnjak može ispravno tumačiti rezultate.

zaključak

Broj krvi važni su dijagnostički kriteriji koji mogu ukazivati ​​na veliki broj bolesti, od alergija do raka. Zato su rezultati tih testova toliko važni ne samo kod odraslih, već i kod djetinjstva, osobito u takvoj složenoj grupi kao što su prerane novorođenčadi.

Normni bilirubin u novorođenčadi: laboratorijske nalaze i metode liječenja

Bilirubin je supstanca koja se sintetizira u ljudskom tijelu od slomljenih crvenih krvnih stanica. U zreloj odrasloj osobi metabolizira se u jetri, a zatim se izlučuje uz žuči kroz crijeva. U nekim patološkim procesima količina bilirubina značajno raste, što dovodi do njegove akumulacije u okolnim tkivima. Pri visokim koncentracijama, ta tvar daje osobi žutu boju. Ovisno o težini patološkog procesa, njegov intenzitet može varirati. Stopa bilirubina u novorođenčadi jako varira ovisno o danu nakon rođenja.

razlozi

Glavna molekula uključena u transport krvi je hemoglobin. Malo ljudi zna da postoji nekoliko vrsta. U odraslih osoba prevladava hemoglobin A, a kod djece fetalni hemoglobin (F). Tijekom prenatalnog perioda, hemoglobin F je glavni nosač kisika za fetus. U usporedbi s hemoglobinom A, učinkovitiji je kao nosilac kisika, ali manje otporan na velike fluktuacije pH i druge negativne čimbenike okoline koji utječu na organizam. Povišene razine bilirubina su normalne za novorođenče. Žuljanjem kože i vidljivim područjima sluznice ukazuje na aktivnu raspad nezrelih crvenih krvnih zrnaca i nakupljanje bilirubina u okolnim tkivima.

Fiziološka žutica je normalna reakcija novorođenog organizma u kontakt s okolinom. Razvija se u većini djece i predstavlja neku vrstu prilagodbe novim uvjetima života. Fiziološka žutica može se izraziti u svakoj djeci na različite načine, ali se, u pravilu, pojavljuje 2-3 dana nakon rođenja, a prolazi 8-9 dana. Stopa bilirubina u fiziološkoj žutici može se povećati kod novorođenčadi. Slična je reakcija u više od polovice zdrave djece. Prema nekim podacima, postotak djece s fiziološkom žuticom koja se javlja nakon poroda doseže 70%. Postupno, hemoglobin A počinje dominirati, a bilirubin akumuliran u koži i sluznici je uništen i izlučen bubrega i jetre.

hemoglobin

U početku, nosač kisika u fetusu u razvoju je fetalni hemoglobin. Počinje se sintetizirati već u 1 tjednu trudnoće. Fetalni hemoglobin zamjenjuje fetus sredinom drugog mjeseca. Kao da postoji, embrionalni hemoglobin ne nestaje potpuno i tijekom prenatalnog razvoja nalazi se u krvi u maloj koncentraciji.

dijagnostika

Kvantitativna analiza bilirubina provodi se odmah nakon rođenja. Krv je uzeta iz pupkovine novorođenčeta kao uzorka za proučavanje. Sljedeće se održava 3. dan života. Razine bilirubina u krvi izmjerene su u μmol / L. Odmah nakon rođenja ovaj pokazatelj kreće se od 50 do 60. Fetalni hemoglobin počinje aktivno propadati u roku od nekoliko dana, zbog čega se ukupna razina bilirubina može povećati na 250 μmol / L. Hiperbilirubinemija je također uzrokovana niskim sadržajem plazme proteina, nerazvijenim enzimskim sustavima i žučnim traktom jetre. Do 8. dana ovaj pokazatelj počinje padati, a do 30. je 8-20 μmol / l.

Ako bilirubin prelazi razinu od 300 μmol / l, dijete treba hitnu medicinsku pomoć jer postoji visok rizik od komplikacija središnjeg živčanog sustava. Norma bilirubina za prerane bebe iznosi do 250 μmol / l.

Jedno od najnovijih dostignuća koja pomaže brzom i pouzdanom određivanju razine bilirubina je bolja. Pomoću ovog uređaja moguće je provoditi perkutano mjerenje bilirubina, odrediti učinkovitost liječenja i predvidjeti daljnji tijek žutice. Brzina bilitestest u novorođenčadi je do 50 μmol / l pri rođenju. Uređaj daje rezultat na slike transkutana bilirubin indeksa. Da bi se utvrdila koncentracija bilirubina u krvi, potrebno je pomnožiti ovaj pokazatelj za 10.

Kako prepoznati samo-fiziološku žuticu?

U pravilu, savjetuju se trudnice na tom pitanju kako ne bi izazvale zabrinutost zbog rođenja djeteta:

 • Žuta se pojavljuje 2-3 dana nakon rođenja;
 • Novorođenče se ne osjeća loše;
 • Fiziološke funkcije normalne boje;
 • Jetra i slezene normalne veličine;
 • Smanjena jačina žutice do kraja prvog tjedna.

komplikacije

U većini slučajeva, fiziološka žutica prolazi bez komplikacija za dijete. U visokim koncentracijama bilirubina u krvi, toksični učinci mogu biti izloženi tijelu. Prvi korak će biti oštećenje središnjeg živčanog sustava. S malim sadržajem, bilirubin ne može prodrijeti kroz krvno-moždanu barijeru i uzrokovati oštećenja mozga. U nekim slučajevima dolazi do povećanog sloma crvenih krvnih zrnaca, što je popraćeno masivnim otpuštanjem konjugiranog bilirubina i njegovom akumulacijom u okolnim tkivima.

Takvo stanje, popraćeno požarenjem kože, visokom koncentracijom bilirubina i oštećenjem središnjeg živčanog sustava, naziva se nuklearnom žuticom. Može se pojaviti u nekim patološkim stanjima uzrokovanim patologijom majke, fetusa ili nekompatibilnosti u krvnoj skupini i / ili Rh faktoru. Posebnu ulogu imaju i kongenitalne bolesti u kojima se razvija hemoliza eritrocita. Uočeno je da se jezična žutica javlja kod onih novorođenčadi čije su majke uzimale sulfa lijekove tijekom trudnoće.

U početnim fazama bolesti očituje se opća slabost, povećana umor, oslabljeni refleks usisa. Postupno, razina bilirubina u novorođenčadi raste, mozak je oštećen, ton u ekstenzorskim mišićima počinje dominirati. Dijete izravnava gornje i donje udove, baca glavu natrag i počinje aktivno vrištati. Do sada nije uspostavljen indikator koji ukazuje na prisutnost nuklearne žutice. Trenutno su liječnici usredotočeni na kliničke manifestacije, prisutnost kompliciranog tijeka trudnoće i precijenjena koncentracija bilirubina. Ako treći dan nakon rođenja, stopa ukupnog bilirubina premašuje normalnu razinu za 1,5 puta, tada je potrebna hitna njega.

liječenje

Sam po sebi, fiziološka žutica ne zahtijeva liječenje. U određenim situacijama koje uključuju povećani rizik od nuklearne žutice, propisana je fototerapija. U opasnosti su novorođenčad čija razina bilirubina doseže 250 μmol / l i više. Liječenje povišenog bilirubina u novorođenčadi s fototerapijom sastoji se od postavljanja dojenčeta u posebnu kutiju koja sadrži ultraljubičastu svjetiljku. Pod utjecajem ultraljubičastog zračenja, bilirubin, smješten u koži, počinje propadati, a zatim izlučuje iz tijela zajedno s izmetom i urinom.

Ova metoda terapije se aktivno koristi u liječenju preranih beba koje pate od Rh-konflikata, hemolitičke anemije i drugih patologija, popraćeno prekomjernom slomom crvenih krvnih stanica i formiranjem bilirubina. Radi zaštite od zračenja i spriječavanja opeklina mrežnice, potrebno je zatvoriti oči i vanjske genitalne oči djeteta tijekom postupka. Fototerapija gotovo da nema nuspojave ako slijedite sve sigurnosne preporuke. Postupak nije praćen pregrijavanjem ili intenzivnim gubitkom vlage. Uočeno je da kod djece tijekom fototerapije dolazi do opće slabosti, pospanosti, slabog zatamnjenja i smanjenja pokretljivosti. Sve se to događa odmah nakon završetka fototerapije. Trajanje terapije u većini slučajeva je 4 dana.

Informacije navedene u tekstu možda neće biti potpune. Više informacija o žutici novorođenčadi potražite kod specijalista.

Posebni farmakološki lijekovi koji smanjuju koncentraciju bilirubina u krvi se danas ne koriste. Korištenje lijekova može povećati opterećenje jetre i povećati rizik od razvoja cerebralnih komplikacija. Korištenje vitamina, sorba, koleretika i hepatoprotektora je neučinkovito ili beskorisno. Postoji velika učinkovitost rane privrženosti dojki novorođenčeta. Kada se to dogodi, brže stvaranje izmeta s kojim bilirubin izlazi. Uz umjetno hranjenje produžuje trajanje fiziološke žutice. Ako je djetetu propisana fototerapija, preporučuje se povećanje broja grudi.

Preporuke za nekompliciranu fiziološku žuticu novorođenčadi:

 • Nadzor kod pedijatra;
 • UV zračenje pola sata svaki dan;
 • Redovite šetnje na svježem zraku;
 • Dojenje.


Zajedno, ove preporuke pomažu u ubrzanju razmjene i uklanjanju bilirubina iz djetetova tijela. Fiziološka žutica novorođenčadi obično ide do 7-8 dana.

Kasna žutica

Ako unutar 2-3 tjedna bilirubin u novorođenčadi nije dostigao normalne vrijednosti, to znači da je došlo do poremećaja u sustavu dezintegracije i eliminacije bilirubina. Razjasniti razloge za konzultaciju s liječnikom. U bolnici će uz pomoć posebnih biokemijskih testova odrediti razinu i omjer bilirubinskih frakcija u krvi. Glavni uzroci kasne žutice:

 • Hemolitička anemija. Dezintegracija eritrocita događa se zbog netretiranog rhesus konflikta ili nasljedne patologije koja uzrokuje neuspjeh crvenog krvavog izboja. U takvim situacijama, razina bilirubina će se stalno povećavati.
 • Poremećaj jetre. Jetra imaju glavnu funkciju obrade i izlučivanja bilirubina. Ako dijete ima kongenitalni hepatitis ili malformaciju, bilirubin se ne može metabolizirati i biti će pohranjen u okolnim tkivima.
 • Nakon što se bilirubin pretvori u jetru, treba ući u probavni sustav kroz bilijarni trakt. Ako je permeabilnost djeteta tih kanala poremećena, žuč će se akumulirati u žučni mjehur, a odatle će ući u krv i periferna tkiva.

Nakon laboratorijskih i instrumentalnih testova određuje se uzrok hiperbilirubinemije i propisano je odgovarajuće liječenje.

Resurs za roditelje preranih beba

Glavni dijelovi

Na našem forumu

 • Vityusha (345)
  olgann (18.08.18 18:37)
 • Manege Noony Prijatelji (1)
  MamaVikaa (18.08.28 21:52)
 • LOGBUZ DKB (Oleg Vitalevich Diskalenko) (1136)
  Marinka07 (27.8.18 10:11)
 • Dječja pjena za kupanje prije odlaska u krevet (3)
  Demeya (24.08.18 13:34)
 • Rast i težina starijih djeteta. Deficitni hormon rasta. (495)
  MamaFiona (23.08.2011 18:51)

statistika

Žutica se javlja u otprilike 80% svih prijevremenih bolesti (u punom trajanju - u 60% slučajeva), izraženija i izraženija (ponekad i do 3-4 tjedna) u usporedbi s punom djecom. Sindrom žutica može biti manifestacija različitih bolesti, može dovesti do ozbiljnih posljedica za život i zdravlje djeteta. Stoga je poznavanje liječnika uzroka, metoda dijagnoze i liječenja žutica u preuranjenim bebama od velike važnosti za osiguravanje kvalitete budućeg života djeteta.

Značaj metabolizma bilirubina u preuranjenim bebama

Ozbiljnost hiperbilirubinemije u predškolskoj dobi ne ovisi o tjelesnoj masi pri rođenju, već izravno ovisi o stupnju zrelosti fetusa i prisutnosti bolesti kod majke tijekom trudnoće. Prosječan sadržaj B u krvi prvih beba prvog dana života iznosi 71,8-106 μmol / l, au drugom - 97,4-148,8 μmol / l. Razina neizravnog bilirubina doseže maksimum 5-6 dana (za punopravne - 4. dan) života. Maksimalna razina vrlo često doseže 220-256 μmol / l, i često prelazi 342 μmol / l, tj. dosegne kritičnu razinu na kojoj se može razviti jezična žutica (W. Zuelzer et al., 1961).

Neki autori vjeruju da prerana žutica ne bi smjela biti fiziološka. jer povezan je s morfofunkcionalnom nezrelosti djeteta. To bi bilo ispravnije nazvati konjugativnom žuticom ili hiperbilirubinemijom.

Ovisno o sadržaju bilirubina u serumu u danima njegove maksimalne koncentracije. Žutica u preranoj bebi A.I. Khazanov klasificira na sljedeći način: na razinu od 196,65 μmol / l - kao i obično konjugacija; kada je sadržaj od 196,65 do 256,56 μmol / l - kao stupanj hiperbilirubinemije I; kada je sadržaj od 256,65 μmol / l do 342 μmol / l - kao stupanj hiperbilirubinemije II i s povećanjem iznad 342 μmol / l - kao stupanj hiperbilirubinemije III.

Prilikom proučavanja karakteristika neonatalne žutice, znanstvenici L.L. Nisevich, G.V. Yatsyk i sur. U 1998 je ustanovljeno da žutica konjugacije sa serumskom bilirubinom ispod 197 μmol / l se nalazi samo u 20% novorođenčadi s I razinom prijevremenosti. Preostalih 80%, kao i kod djece s dubljim stupnjem prijevremenosti, dolazi do žutice s hiperbilirubinemijom. Svako treće prerano dijete ima dugotrajnu žuticu. Prolongirana žutica produljena je kod djece s gestacijskom dobi od 35 do 37 tjedana, više od 13 dana i s kraćim razdobljem trudnoće - više od 16 dana. Što je veća maksimalna razina bilirubina i mlađa gestacijska dob, to je češća produljena žutica.

Uzroci češćih i izraženijih žutica u preuranjenim bebama, za razliku od punoljetnih beba, jesu:

 • Povećano uništavanje crvenih krvnih stanica zbog njihovog kraćeg životnog vijeka (40-60 dana za prijevremeno i 80-90 dana za punopravno)
 • Manje aktivnosti glukuroniltransferaze i drugih enzimskih sustava jetre zbog svoje nezrelosti
 • Smanjena sposobnost hepatocita da hvata bilirubin iz krvi zbog niskog sadržaja transportnih proteina - legandina
 • Tendencija kolestaza zbog naglašene uske i nedovoljne količine žučnih kanala i 5 puta nižeg sadržaja žučnih kiselina u žuči
 • Povećana cirkulacija crijeva B uslijed sporije stvaranja normalne crijevne flore, potrebne za formiranje stercobilina, kao i dugogodišnji arantzia kanal, kroz koji indirektni bilirubin iz crijeva zaobilazi jetru u opću cirkulaciju

U prijevremenim dojenčadi ekstrahepatska konjugacija NB je izraženija (u sluznici crijeva, u bubrezima, itd.), Što rezultira stvaranjem monoglukuronil bilubina. MGB je intermedijer između P i N bilirubina i djelomično posjeduje njihova svojstva. Bolje je topljivo u vodi i manje toksično od NB. Ali u studijama B Endrashika definira se kao NB, tk. daje diazoreaktivnu neizravnu reakciju. MGB primjenjuje frakcijsku studiju B na Eberleinu.

Značajke bilirubin encefalopatije kod prijevremenih dojenčadi

Pojam "fiziološka žutica" u prerane dojenčadi također je netočan jer, čak pri niskim koncentracijama B, može rezultirati nuklearnom žuticom. Nema jasne granice kod koje se encifalopatija bilirubina može razviti u preuranjenim bebama. Prema književnim podacima, takva opasnost dolazi kod djece s masom

 • manje od 1000 g - na razini B iznad 171 μmol / l
 • od 1000 g do 1500 g - na razini B iznad 214-256 μmol / l
 • od 1500 g do 2000 g - na razini B iznad 265-300 μmol / l
 • od 2000 do 2500 g i više - na razini B iznad 300-342 μmol / l

Razvoj jezgre žutice s niskom razinom krvi NB potaknut je teškim oblicima RDS-a, označenim oštećenjem središnjeg živčanog sustava hipoksičke ili traumatske geneze, intrauterine ili postnatalne infekcije. Određene uloge igraju pojedinačne predispozicije. Razmatra se. Budući da su ostale stvari jednake, bilirubinska encefalopatija češća je kod dječaka.

Rizik od razvoja nuklearne žutice ovisi o razini toksičnog bilirubina, tj. Neizravnom bilirubinu koji nije pronađen u vezi s albuminom, drugim riječima od sposobnosti vezanja bilirubina krvne plazme. Kapacitet vezanja bilirubina u krvi određen je prvenstveno količinom albumina u krvi, a drugo, prisustvom konkurenata za njihovu povezanost s albuminom. Preuranjene bebe imaju niže razine albumina nego punoljetne bebe, a broj natjecatelja za komunikaciju s njima je veći. Slijedom toga, sposobnost vezanja bilirubina krvi u prerane bebe je manja, a rizik od bilirubin encefalopatije raste, čak i uz nisku razinu bilirubina.

Dodatno, u preranoj bebi bilirubin-zadržavanje kapaciteta potkožnog tkiva nedovoljno je zbog male količine ovog tkiva. Glavni dio bilirubina nalazi se u krvi i lako prodire u mozak. Krvno-moždana barijera u preuranjenim bebama je više propusna za bilirubin zbog nezrelosti tih struktura i zbog češćih teških čimbenika (hipoksija, acidoza, infekcija, itd.).

Slika nuklearne žutice u prerane dojenčadi nema takvu jasnoću kao u punom vremenu i često se "preklapa" simptomima opće intoksikacije (E.Ch. Novikova, Polacek). Istodobno postoje jasni vremenski parametri koji dopuštaju da se zovu "bolest šesti dan" (za punopravno - "bolest četvrtog dana").

Nuklearna žutica često se razvija u preuranjenim 5-8 dana života, ponekad kasnije (9-11 dana života). Klinička bolnica u tipičnim slučajevima slična je klinici u punoljetnim bebama. U početku, 4-5 dan života, na pozadini povećane žutice, simptomi bilirubinove opijene do prvom planu - teška letargija, hipotenzija, hipodinamija. Fiziološki refleksi novorođenčadi nestaju (refleks usisavanja, palmarsko-usmeni, potpora, puzanje). Često prvi simptomi su apneja i asfiksija, što se može smatrati napadom upale pluća, što ponekad dovodi do kašnjenja u patogenetskoj terapiji bilirubin-povlačenja. Nakon toga, nakon 1-3 dana, započinje druga faza - sveobuhvatna klinika nuklearne žutice. Sastoji se od teške intrakranijalne hipertenzije i lokalnih simptoma povezanih s oštećenjem supstancije mozga.

U pozadini jake hipotenzije, glava koja se naginje natrag, pojavljuje se napetost okcipitalnih mišića, ponekad dijete uzima stav opistotona. Postoje konvulzije tonike. Gotovo uvijek se promatraju tonske kontrakcije ruku s pronadom ruku. Ako su u slučajevima s izbrisanom klinikom takvi fenomeni odsutni, a zatim na pozadini opće hipotenzije u ekstenzorskim tonovima koji prevladavaju u rukama. Ovaj simptom može pomoći u diferencijalnoj dijagnostici cerebralnih poremećaja kod preranih beba. U slučaju oštećenja živčanog sustava drugačije etiologije, hipertonija ekstenzora pojavljuje se ranije u nogama kao ekstenzorska poza.

Dijete često leži s otvorenim ustima, lice je masnoće, amimično. Karakterizira ga jednolično, stisnuto vapaj, popraćeno općom cijanozom, što je vrlo različito od plača za cerebralnim krvarenjem i za intrakranijalnu hipertenziju.

Najviše patognomonični i prognostički vrijedni su oculomotorni simptomi. Često je teško identificirati ih u prerane bebe, posebno u maloj djeci (jer djeca ne otvaraju oči dobro), ali to je još uvijek moguće. U početku se pojavljuje zamrznuti fiksni izgled, a nakon 1-2 dana tijekom proširene kliničke slike pojavljuje se simptom reakcije "postavljanja sunca" kada se položaj tijela mijenja brzo, zvuk, taktilni, toplinski podražaj, a ponekad i spontano.

Ovaj simptom se opaža kod preranih beba i teške intrakranijalne hipertenzije u prvim danima nakon rođenja. U tim slučajevima, simptom "sunca za postavljanje" obično se kombinira s drugim simptomima intrakranijalne hipertenzije, kao što je simptom Grefea, povećanje neuro-refleksnog uzbuđenja i smanjenje s pozadinom dehidracije. S nuklearnom žuticom, ovaj simptom je najteži i uporni. U teškim slučajevima izraženi su izraženi poremećaji stabla (bradikardija, bradypnea). Brzina disanja može se smanjiti na 5-8 po minuti. U prisutnosti simptoma krvarenja, prognoza je uvijek vrlo ozbiljna.

Hipertermina u nuklearnoj žutici u preuranjenim bebama u akutnom razdoblju vrlo je rijetka.

Obično opisana tipična klinika nuklearne žutice nije uvijek slučaj. često se preklapa s oštećenjem mozga pre- ili intrapartum.

U slučajevima kada se infektivna toksična terapija preklapa s bilirubinskom opijenošću, klinička žutica žutice je prvo teško primjetljiva. Djeca dulje ostaju tromo, nemojte otvarati oči, a samo 10-12 dana s opadom opadanja, određuje se simptom "sunca za postavljanje", što je ponekad jedini simptom oštećenja mozga bilirubina.

Dinamičko promatranje djece koja su pretrpjela izbrisani oblik nuklearne žutosti pokazuje da je u prvih 1-2 mjeseca života glavni simptom opća mišićna hipotonija s smanjenjem spontane motoričke aktivnosti. Fiziološki refleksi novorođenčadi postupno se obnavljaju - prvo shvaćajući i Robinson, na 1? -2 mjeseci života - reflekse i automatsko hodanje. Nasuprot tom pozadini, naginjanje glave i simptom "sunca za postavljanje" ustrajati. U blažim slučajevima u dobi od 2-3 mjeseca, taj simptom postaje nedosljedan i nepristojan.

Hyperkinetički sindrom je najraniji sindrom karakterističan za odgađanje nuklearne žutice. Već 3-4 mjeseca života često na pozadini minimalnih poremećaja kretanja, ali uvijek u kombinaciji s grubim simptomom "postavljanja sunca" hiperkineza atetoza pojavljuje se u prstima, tada hiperkinezija postaje polimorfna, elementi pridruživanja torzijske distonije.

Neurološki simptomi su teži kod onih djece u kojima se nuklearna žutica razvila na pre i intranatalno oštećenje živčanog sustava. U toj djeci dolazi do ozbiljnih kršenja ekstrapiramidnog tipa tonusa s formiranjem opće regediteta, oculomotorni poremećaji su uporni.

Odsutnost jasnih motoričkih poremećaja u prvih 4-6 mjeseci života još ne ukazuje na povoljan ishod jer u preuranjenim bebama, zbog svoje nezrelosti može doći do kasnih manifestacija cerebralne insuficijencije s formiranjem drugih sindroma karakterističnih za nuklearnu žuticu - atonički-astatski, akinetički kruti.

Dakle, bilirubinemijsko oštećenje živčanog sustava kod preranih beba s konjugativnom žuticom ima ne samo jasne vremenske parametre već (u većini slučajeva) i karakterističnu kliničku sliku. Najvažnije za ranu dijagnozu su simptomi "sunca za postavljanje", oštra unazad naginjanja glave, opće tonikske konvulzije, tonicno oticanje ruku s pronazivanjem ruku. Amymichnoe lice, jednolični gušći krik, napadaji apneje i poremećaja stabla.

Značajke pregleda preuranjenih beba s žuticom

Da bi se ustanovio uzrok žutice u preranoj novorođenčadi i da se izbjegnu teške komplikacije, potrebno je provesti ispitivanje prema opće prihvaćenoj shemi. Posebna je osobina da se razina bilirubina u serumu u svim preranima novorođenčadi određuje svakodnevno od prvog dana života sve dok ne završi rizik od hiperbilirubinemije.

Novorođenčad s produljenom žuticom ima rizik od razvoja bilijarne diskinezije u kasnijoj dobi. Ultrazvučni pregled u njima u 20% slučajeva otkriva kongenitalne malformacije u obliku kinks u tijelu ili vratu žučnog mjehura. Vizualizacija žučnjaka kod novorođenčadi, obično izvedena na prazan želudac, je teška. Stoga je preporučljivo provesti dinamički ultrazvuk prije hranjenja, tijekom hranjenja i nakon toga. Vjerojatnost vizualizacije žučnog mjehura povećava se s 50% do 100%.

Značajke liječenja žutica u preuranjenim bebama

Liječenje konjugacijske žutice u preuranjenim bebama traži dva cilja: sprečavanje razvoja hiperbilirubinemije i, kada se čini, sprečavanje razvoja nuklearne žutice. U tu svrhu propisane su preuranjene bebe s najvećim brojem rizičnih čimbenika ("nezrelih" dječaka s edematousovim sindromom, potkožnim krvarenjem, s SDR i smanjenom cirkulacijom cerebralne cirkulacije II-III) od prvog dana života, fenobarbital ili zixorin propisane dozom od 10-15 mg / kg mase tijela dnevno kako bi se poboljšala enzimska aktivnost jetre. Učinkovitost ove terapije je manje izražena kod djece s gestacijskom dobi manjom od 32 tjedna. Potrebno je 48-72 sata da ti lijekovi stupaju na snagu. Ako nakon 3-4 dana nema učinka, stoga je osjetljivost ovog djeteta na te lijekove niska i njihova daljnja upotreba nema smisla. Aktivacija metaboličkih procesa u jetri koji se javlja prilikom dodjeljivanja fenobarbital, dovodi do metabolizam ubrzanja ne samo bilirubin, ali i ostale endogene tvari, uključujući vitamin D, folna kiselina, tiroksin, steroidnih hormona i tako dalje. Dakle, kako bi se spriječio razvoj krvarenja, anemije i parodonija, prijevremena djeca, zajedno s fenobarbitalom, zahtijevaju dodatni recept folna kiselina, vitamini D i K, što je stoga nedovoljno u njihovim tijelima. Učinkovitost liječenja povećava se kombiniranom uporabom fenobarbita i fototerapije od prvog dana života. Obično se započne fototerapija kada su razine NB u krvnom serumu 85-100 μmol / l manja od onih za koje se proizvodi ZPK. Obično fototerapija za prijevremenu novorođenčad započinje na razini NB u krvi od 171 μmol / L i više, kod djece s vrlo niskom težinom poroda, fototerapija započinje na razini NB u serumu od 100-150 μmol / L. Vrlo je poželjno započeti fototerapiju u prvih 24-48 sati života (NP Shabalov, 1996). U Moskvi su sve novorođenčadi s težinom od rođenja do 2000 g propisane fototerapijom za profilaktičke svrhe od kraja prvog dana života.

S pojavom žutice, potrebno je provesti ranu infuzijsku terapiju s ciljem koji sadrži bilirubin i bilirubin. Intravenska kapanje injicira 5% ili 10% glukoze, a drugi ili treći dan - natrij, kalcij, kalij. Svrha rane hranidbe ima ulogu, a ako je nemoguće, parenteralna prehrana već je u prvih 2 sata života. Važno je poštovati toplinski režim jer hipotermija i post djeteta znatno pogoršavaju žuticu.

U slučajevima kada bilirubin opijanje dolazi ispred s simptomima nadbubrežne insuficijencije, označava se hormonska oznaka (hidrokortizon IM). U slučaju kršenja procesa redukcije kiseline korigira se kiselina-bazna stanja.

Transfuzijska pretvorba za žuticu konjugacije izuzetno je rijetka, otkad prerane bebe nemaju jasnu "kritičnu" razinu bilirubina. Možete se usredotočiti na sljedeće brojeve (autori Moskve):

Žutica u prijevremenim dojenčadi - uzroci i simptomi

Žutica u prijevremenim dojenčadi promatra se u gotovo svakom preranom djetetu. To je rezultat nerazvijenog enzimskog sustava koji se ne može nositi s velikom količinom bilirubina (žutog pigmenta).

Fiziološka žutica ne zahtijeva liječenje i često je spontano riješena. To je uobičajena pojava u novorođenčadi, ali u preuranjenim bebama, može trajati dulje od beba koje su rođene na vrijeme.

Koji je uzrok i koji su uzroci žutice u prerano novorođenčadi?

Fiziološka žutica javlja se zbog brzog pada crvenih krvnih stanica, koje su prisutne u velikim količinama u krvi novorođenčeta. Kada se unište crvene krvne stanice (crvene krvne stanice), bilirubin, isti žuti pigment koji se nalazi unutar ovih stanica, oslobađa se. Zbog pojave velike količine ovog pigmenta, koža i bjeloočnice očiju postaju žute boje.

U jetri su enzimi koji neutraliziraju bilirubin. U ranim dojenčadi enzimski sustav nije potpuno razvijen, a stanice jetre ne mogu se nositi s obradom pigmenta. Stoga je žutica u prijevremenim novorođenčadi uobičajena.

Žutica u ranoj dobi pojavljuje se najčešće jedan do dva dana nakon rođenja, dostiže vrhunac u roku od 6-7 dana, a zatim počinje postupno smanjivati. Može trajati do 3 tjedna. Ako se žutica pojavi na dan rođenja djeteta, onda se to može govoriti o patologiji i zahtijeva precizniju dijagnozu.

Bilirubin u prerano rođenoj djeci ne smije prijeći 257 mikromola po litri. Kada je koncentracija u krvi viša ili traje jako dugo, toksično djeluje na mozak. U ovom slučaju, nukleusna žutica (ozbiljna bolest mozga) i posljedično neurološki poremećaji mogu biti opasni za dijete. Sam po sebi, to je vrlo otrovno.

Kako se žutica dijagnosticira i liječi u preuranjenim bebama

Svako novorođeno dijete, a ne samo prerane bebe, provjerava se za fiziološku žuticu. Izvršena je vizualna provjera, mjeri se razina bilirubina. Mjerenja se provode s posebnim uređajem koji se naziva ispitivanje udarca. Može odrediti pigment kroz kožu. Ako liječnik sumnja, obavlja se cjelovita krvna slika. Važno je isključiti patologiju.

Fiziološka žutica u preuranjenim novorođenčima često samostalno rješava i ne zahtijeva liječenje. Ako je bilirubin visoka, primjenjuje se fototerapija, izloženost ultraljubičastim zračenjima. Kao rezultat toga, pigment se podvrgava kemijskim promjenama, što ubrzava njegovo povlačenje tijela. Poželjno je hraniti dijete majčinim mlijekom.

Bilirubin u krvi novorođenčeta i njene promjene

Bilirubin u novorođenčadi u krvi je smeđi pigment nastao tijekom katabolizma (dezintegracije) hemoglobina. Osoba ima normalne mehanizme neutralizacije i uklanjanja njegovih proizvoda iz tijela s urinom i izmetom. Ako su ti procesi poremećeni, hiperbilirubinemija se javlja kao simptom različitih žutica.

Bilirubin metabolizam u tijelu

Crvene krvne stanice cirkuliraju u krvi odrasle osobe 120 dana, nakon čega se raspadaju (hemoliza). Glavni protein eritrocita je hemoglobin koji prenosi kisik iz pluća u tkiva i organe i ugljični dioksid formiran u tkivima (10-15%) u pluća.

Nakon raspada eritrocita, hemoglobin se pojavljuje u krvnoj plazmi i transportira globulinom krvne plazme u slezenu, gdje se pretvara u neizravni bilirubin, koji je toksičan.

Iz slezene ulazi u krvotok, veže se na albumin i prenosi se u jetru, gdje se neutralizira (konjugacija). Konjugacija je stvaranje netoksičnog produkta koji se sastoji od neizravnog bilirubina i glukuronske kiseline sintetizirane u tijelu od glukoze. Stoga je neutralizirani bilirubin dobio konjugiran naziv.

Neotrovni konjugirani bilirubin iz jetre se izlučuje u tankom crijevu zajedno sa žuči, a ti pigmenti se nazivaju žuč. U crijevima se pojavljuju brojne modifikacije, gdje se pretvaraju u pigmente koji izlučuju iz tijela urinom (urobilinom) i izmetom (stercobilin).

U krvnom serumu određuje se ukupni bilirubin (8.4-20.6 μmol / l), koji predstavlja zbroj izravnih (konjugiranih, netoksičnih) i neizravnih (toksičnih, nekonjugiranih). Normalno, neizravni sadržaj je 75% (6,3-15,4 μmol / l) ukupne količine, udio izravnih je 25% (2,1-5,2 μmol / l).

Ravna linija dobila je ime, jer kada se serumu doda posebni reagens, nastaje blijedo ružičasti kompleks (izravna reakcija). Da bi se odredilo neizravno, potrebno je prethodno liječenje seruma, nakon čega se također kombinira s reagensom, stvarajući blijedo ružičasti kompleks (neizravna reakcija).

Obrazovanje bilirubina u djece

Crvene krvne stanice koje sadrže fetalni hemoglobin (HbF), ime koje potječe od latinskog imena fetusa (fetus), cirkuliraju u fetalnoj krvi. Priroda je brinula da se struktura fetalnog hemoglobina razlikuje od strukture odraslog hemoglobina (HbA).

Fetalni hemoglobin ima visok afinitet za kisik pa stoga, čak i sa niskim udjelom u krvi, oksihemoglobin (HbO2), koji nosi kisik u tkivo fetusa. To je vrlo važno, osobito za razvoj središnjeg živčanog sustava fetusa, jer nedostatak kisika može dovesti do encefalopatije, disfunkcije mozga.

Kisik, koji je toliko potreban za procese životne podrške, jaka je oksidirajuća tvar. Stoga, pri rođenju djeteta, poboljšavaju se procesi lipidne peroksidacije (LPO) eritrocitnih staničnih membrana.

Životni vijek eritrocita kod punoljetnih dojenčadi odgovara 85-90 dana, a prerano - 45-55 dana. Do trenutka kada se dijete rodi, njegovo tijelo već ima antioksidacijske sustave obrane protiv agresivnog kisika. U preuranjenim bebama takvi sustavi još nisu u potpunosti formirani, što određuje kraći životni vijek njihovih crvenih krvnih zrnaca.

Fetalni hemoglobin nije potreban za novorođenče, koji sam već diše atmosferski kisik. Stoga, eritrociti prolaze kroz poboljšano propadanje, od čega se velika količina hemoglobina oslobađa u krvnu plazmu djeteta, a počinje razgradnja, kao u odrasloj dobi.

Sadržaj u krvi novorođenčeta

Sadržaj u zdravom djetetu razlikuje se od rođenja do jednog mjeseca. U budućnosti, norma bilirubina u novorođenčadi nakon mjesec dana može se usporediti s njezinom normom kod odrasle osobe.

Tablica - Sadržaj ukupnog bilirubina u krvi djeteta

Razina bilirubina u krvi novorođenčeta ovisi o brzini propadanja eritrocita, serumskom albuminu, aktivnostima jetrenih enzima koji su uključeni u njegovu neutralizaciju, transportu žuči u crijevu i transformaciji pod djelovanjem crijevne mikroflore.

Povećana razgradnja crvenih krvnih zrnaca dovodi do činjenice da se u punoj dobi zdrave djece razvija fiziološka ili prolazna žutica u kojoj sadržaj novorođenčeta raste na 35-50 μmol / l.

U 55-65% slučajeva, fiziološke značajke prvog dana metabolizma (2-3 dana) nakon porođaja i prilagodbe novim životnim uvjetima pridonose razvoju fiziološke žutice u kojem se u novorođenčadi u krvi uočava povećana bilirubina (hiperbilirubinemija).

Značajke bilirubin metabolizma u prerane bebe

Fiziološka žutica kod preranih beba pojavljuje se u 75-80% slučajeva. U preuranjenim bebama, ukupni bilirubin u krvi je niži nego u pojam beba (do 255 μmol / l) i može se povećati na 175 μmol / l, od kojih je većina neizravna.

Takva niska razina žučnog pigmenta u usporedbi s punim radnim vremenom je posljedica činjenice da je u predškolskoj dobi povećana propusnost krvno-moždane barijere, tj. olakšali su transport tvari između krvi i mozga.

Osim toga, moždane stanice prerano rođene djece su osjetljive na dolazni neizravno toksični bilirubin, što može uzrokovati nuklearnu žuticu kod djeteta s karakterističnom bilirubinskom encefalopatijom.

Kada je u krvi preranih beba prekoračena norma bilirubina, a granica od 85,5 μmol / l povišena, razvija se žutica. Zovu se konjugacija, a ne fiziološka, ​​jer tijelo nije bilo pripremljeno za rođenje. Stoga, nezrelost sustava i organa djeteta često je uzrok žutice, u kojem se sadržaj žučnog pigmenta značajno povećava.

Kada žutica konjugacije u prerane bebe, hiperbilirubinemija različitih stupnjeva može ovisiti o njegovom sadržaju u krvi:

 • normalno (do 196,7 μmol / l);
 • Stupanj I (196,7-256,6 μmol / l);
 • Stupanj II (256,6-342,0 μmol / 1);
 • Grade III (iznad 342,0 μmol / l).

Boja kože u preranoj bebi se promatra na razini od 61,5 do 85,5 μmol / l.

Liječenje preuranjenih beba s hiperbilirubinemijom

Visoki bilirubin u novorođenčadi označava liječenje kako bi se spriječio njegov toksični učinak na sva tkiva i organe djeteta i prije svega na živčani sustav. Kako smanjiti bilirubin kod djeteta?

Kao i kod preranih beba, aktivnost enzima koji neutralizira bilirubin u jetri je smanjena, kako bi se povećala aktivnost u novorođenčadi, propisani aktivatori sinteze enzima fenobarbital ili zixorin. Phenobarbital se obično propisuje za kratko razdoblje, budući da je toksičan. Stoga, osim toga, propisati lijekove koji poboljšavaju metabolizam: vitamini, A, E, D, K, C, B1, B6, B12, folna kiselina, glukoza.

Učinkovitost liječenja može se poboljšati kombinacijom terapije lijekovima i fototerapijom. razina bilirubina iznad 90-210 mol / l (na temelju težine djeteta) je osnova za dodjeljivanje fototerapiju.

U novorođenčadi povećava se apsorpcija bilirubina u crijevima, tako da su procesi njegovog uklanjanja iz crijeva također nesavršeni. Stoga preporučuju uporabu probiotika, izvora normalne mikroflore koji se nalaze u ljudskom crijevu. Mikroflora značajno smanjuje apsorpciju žučnog pigmenta u crijevnom zidu.

U iznimnim slučajevima provodite intenzivnu terapiju sa zamjenom krvi (75-80%). U preuranjenim bebama, razdoblje normalizacije bilirubina u krvi obično traje 3-5 tjedana.

Zašto žutica uzrokuje hiperbilirubinemija

Patološka žutica koja se javlja kod djeteta može biti od nekoliko vrsta, u kojima razni uzroci dovode do hiperbilirubinemije.

 • Hemolitička žutica. U ovoj vrsti žutice razgrađuju se crvene krvne stanice, zbog čega je bilirubin povišen u novorođenčadi uglavnom zbog neizravnih. Razlozi mogu biti:
  • različite Rh faktore majke i djeteta;
  • različite vrste krvi majke i djeteta, što dovodi do sinteze antitijela u majki protiv eritrocita djeteta. To također dovodi do povećane hemolize, a ponekad je potrebna transfuzija krvi za pomoć djetetu.
 • Opstruktivna (mehanička) žutica. Postoji blokada žučnih kanala, kao rezultat toga, protok žuči u crijevu je prekinut. Stoga intrahepatički tlak raste, propusnost jetrenih stanica i kapilarne žlijezde se povećavaju, a žuč ulazi u krvotok uz bilirubin. U tom slučaju, ukupni bilirubin je porastao zbog izravnog. Dijete zahtijeva kiruršku njegu.
 • Parenhima (jetrene) žutice. U novorođenčadi pogođene su stanice jetre, ukupni bilirubin se povećava uglavnom zbog izravnog i dijelom zbog neizravnog. Razlozi za njegovu pojavu mogu biti:
  • citomegalovirus (60-70% slučajeva);
  • rubeole;
  • toksoplazmoza;
  • listerioze;
  • herpesa;
  • hepatotropni virusi;
  • opijanje droga;
  • toksina hrane.
 • Konjugacija (nuklearna) žutica. To se događa kada nema dovoljno aktivnost enzima koji sudjeluju u metabolizmu bilirubina i neizravne neutralizacije u jetri. Stoga, povećani bilirubin u novorođenčadi s ovom bolešću može dovesti do encefalopatije.
 • Žutica iz majčinog mlijeka (pregnanic žutica, Aries sindrom). Hormoni i bjelančevine majčinog mlijeka utječu na razinu izravnog bilirubina, doprinoseći uklanjanju glukuronske kiseline iz njega, otpuštajući neizravnu toksičnost. U ovoj vrsti bolesti, izraženo majčino mlijeko se pasterizira (65 ° C) kako bi se denaturiralo (uništilo) mliječne bjelančevine. Ovo mlijeko daje bebu piti, a 3-4 dana odgode dojenje. Obično se ne opaža žutica.

zaključak

Bilirubin je pigment koji nastaje razgradnjom crvenih krvnih stanica. Kod novorođenčadi dolazi do povećanja eritrocita i zamjene fetalnog hemoglobina kod odraslog hemoglobina.

Povećanje ukupnog bilirubina u zdravih novorođenčadi ukazuje na fiziološku žuticu, koja ne zahtijeva poseban tretman.

Kod novorođenčadi s različitim komplikacijama pojavljuje se patološka žutica, koja zahtijeva posebnu pažnju i prikladno liječenje u bolnici.

Bilirubin u novorođenčadi: stopa, abnormalnosti, liječenje žutica

Svatko zna da ako je koža požutjela, to je znak ozbiljne bolesti jetre ili žučnog mjehura. Morate odmah biti zabrinuti i potražiti pomoć liječnika. Međutim, to se odnosi samo na odraslu osobu. Žutica u novorođenčeta je normalna fiziološka pojava. Obično brzo prolazi i ne uzrokuje štetu djetetu.

Što je žutica i zašto se to događa?

Žutljivost - simptom povišenog bilirubina

Bilirubin u novorođenčadi, čija je stopa jasno definirana, može se povećati na drugi ili treći dan života djeteta. Novo rođena beba ima prilično visoku razinu hemoglobina u krvi, koja se počinje aktivno pogoršavati. Crvene krvne stanice, kada su uništene, otpuštaju bilirubin, žuti pigment uključen u formiranje hemoglobina. Normalno, bilirubin s krvlju ulazi u jetru, gdje je uništen, a zatim izlučuje iz tijela. Ako je taj proces poremećen u tijelu, razina bilirubina u krvi raste, koža dobiva karakterističnu žućkastu boju.

Žutica u novorođenčadi može imati puno mogućih uzroka. Ako je to normalni fiziološki proces, najčešće se povezuje s činjenicom da beba jetre još uvijek ne radi punu snagu i jednostavno se ne može nositi s visokom razinom bilirubina u krvi. Postoji i žutica dojenja. Ova vrsta žutice pojavljuje se tijekom prirodnog dojenja, kada količina mlijeka nije prevelika, ali koncentracija hormona u njoj, koja smanjuje aktivnost jetrenih enzima, prilično je visoka. Takva žutica ne bi trebala izazvati nikakvu zabrinutost, čak i ako traje dulje od predviđenog vremena.

Prekinite dojenje nije potrebno. Međutim, ako je majka jako zabrinuta, sumnjajući u dijete neke bolesti, možete joj ponuditi da dijete prenesete u smjesu nekoliko dana. Ako se u ovom trenutku žulja kože smanjuje, onda nema razloga za zabrinutost i možete se vratiti dojenju.

Žutica je nasljedna. Povezan je s kongenitalnim abnormalnostima u tijelu djeteta. To može biti nasljedni hepatitis i drugi poremećaji jetre, krvni problemi (anemija, slaba crvena krvna zidova). Takva žutica u osnovi je simptom ozbiljnije bolesti, a liječenje počinje s njom. Genetska žutica može doći i kada majka i dijete nisu kompatibilni Rh faktorom ili krvnim tipom. Poremećena funkcija štitnjače može izazvati žuticu. U ovom slučaju, mama je propisana iodomarinom (kada dojenje), a dijete dobije L-tiroksin.

Norma bilirubina u krvi i odstupanje od nje

Žutica može biti fiziološka

Normalno, bilirubin u krvi bebe iznosi do 20 mg / l. Međutim, to ne znači da nakon ovog znaka vaše dijete će početi žućkati. U zdravih punopravnih beba, žutica će početi očitavati pri koncentraciji bilirubina u krvi iznad 85 mg / l, u preuranjenim bebama - više od 105-120 mg / l. Liječnici u porodničkim bolnicama pomno prate razinu bilirubina u krvi novorođenčadi. Mama može zatražiti rezultat testa krvi da bude svjestan hoće li se bilirubin diže i na kojoj je razini trenutačno.

Pored stalnog praćenja razine bilirubina u krvi, liječnici prate jetru, kako bi razumjeli što sprječava njegovo uništenje. Razina bilirubina određena je kao rezultat testa krvi, ali majka sama može provoditi tzv. Bilitest. Da biste to učinili, dovoljno je skinuti i pažljivo uzeti u obzir dijete na dobrom svjetlu:

 1. Žutost pokriva samo glavu i vrat - približnu razinu bilirubina od 100 mg / l.
 2. Ako se ičestica kože pokriva također zauzimaju gornji dio tijela - razina bilirubina 150 mg / l.
 3. Žutljivost se proširila na abdomen i ispod - bilirubin razini 200 mg / l.
 4. Ruke i nogu postaju žute - razina bilirubina dosegla je 250 mg / l.
 5. Ako su noge i ruke okrenule žuto, vrijeme je za zvučni alarm - bilirubin se odbija. Ovo je kritični pokazatelj koji zahtijeva neposrednu intervenciju medicinskog osoblja.
 6. Kada razina bilirubina u krvi postane viša od 300 mg / l, liječnici dijagnosticiraju enkfalopaciju bilirubina ili nuklearnu žuticu. Činjenica je da je bilirubin sam po sebi otrovan i opasan za unutarnje organe. Ako premašuje normu više od 10 puta, živčani sustav pati. To može dovesti do ozbiljnih posljedica. Međutim, ako se savjetujete s liječnikom na vrijeme, stručni stručnjak jednostavno neće dopustiti takav opasan višak norme.

Čak i ako ste sami napravili bilitest, ne možete bez krvnog testiranja. Potrebno je uzeti u obzir ne samo razinu, već i omjer izravnog i neizravnog bilirubina. Ova dva pokazatelja zajedno čine sliku ukupnog bilirubina. Izravni (vezani) bilirubin ne smije biti veći od 25% ukupnog. Neizravni (besplatni) bilirubinski oblici s raspadom hemoglobina, to je otrovnija nego izravna. Izravni bilirubin nastaje u jetri i izlučuje se u žuči.

Liječenje žutice novorođenčadi

Prerane bebe često pate od žutice.

Žutica pogađa više od 60% punoljetnih beba i više od 80% preranih beba, kao i blizanaca i djece čije majke pate od dijabetesa. S odgovarajućim i pravodobnim tretmanom, žutica prolazi kroz 2-3 tjedna bez posljedica. Ako je koža djeteta i dalje žuta nakon 21 dan, sljedeći čimbenici mogu biti uzrok:

 • Bolesti koje izazivaju aktivno uništavanje hemoglobina. To su obično različite hemolitičke bolesti.
 • Iz nekog je razloga smanjena jetra (nasljedni hepatitis, itd.).
 • Kršenje žučnog mjehura.
 • Ponekad se produljena žutica dogodi bez razloga, stoga se nemojte odmah uplašiti. Jetra u djece rade na različite načine, u nekim slučajevima to traje samo više vremena.

Kada liječnik obavlja sve potrebne testove i identificira uzrok žutice, on će propisati liječenje. To bi trebalo učiniti samo pedijatar ili neonatolog u rodilištu. Odbijanje liječenja ili samoobrada novorođenčeta je opasno. Moms moraju prihvatiti činjenicu da liječnik još uvijek bolje poznaje situaciju. Nema potrebe tražiti savjete od drugih mama ili se uputiti na stariju djecu. Ponekad se situacija mijenja, pa žutica mora biti pod strogom kontrolom i slijediti sve preporuke liječnika:

 1. Svjetiljka. Ovo je najučinkovitiji tretman za žuticu. Pod djelovanjem jarkog svjetla bilirubin u koži je uništen. U tu svrhu, golo dijete je smješteno u napa ispod svjetiljke s posebnim naočalama ili povezom za oko, tako da svijetlo svjetlo ne šteti vidu. Obično pod takvim svjetiljkom leže od nekoliko sati do nekoliko dana neprekidno. Svjetiljka se može ukloniti samo za hranjenje, pranje ili masažu.
 2. Elkar. Ovo je lijek koji sadrži L-karnitin. Pediatrici često to propisuju za žuticu, loš apetit, metaboličke poremećaje. Elkar povećava sposobnost jetre da detoksificira, što vam omogućuje brzo uništavanje bilirubina. Ovaj lijek oslobađa se kapljicama. Može se uzeti iz prvih dana života.
 3. Smekta ili Enterosgel. Ti lijekovi ne utječu na razinu bilirubina, ali oni igraju podršku. Namijenjeni su prekinuti lanac bilirubinske cirkulacije kroz jetru i crijevima.
 4. Ursofalk. Ovaj lijek je propisan ako je žutica povezana s nedovoljnom funkcijom žučnog mjehura. Ursofalk prati koleretsko djelovanje. Za novorođenčad je dostupan u suspenziji.
 5. Hepel. To je antidiarrhealni i koleretički lijek koji se primjenjuje tijekom žutice radi održavanja funkcioniranja jetre i žučnog mjehura.

Moguće komplikacije

Liječenje žutice u novorođenčadi

Najčešće žutica sigurno prolazi bez posljedica, ali ako dijete već ima kongenitalne probleme, onda su moguće komplikacije. U slučaju Rhesus-sukoba između majke i djeteta, razina bilirubina u krvi brzo raste, a to je mozak bolestan. Najčešća komplikacija nuklearne žutice je oštećenje središnjeg živčanog sustava, što dovodi do cerebralne paralize, kao i encefalopatije, obilježeno povećanim intrakranijskim tlakom, cerebralnim edemom, cista, hemoragije u mozgu i nezrelost mozga.

Prilično rijetka i većina neželjena posljedica je smrt. Nuklearna žutica nastavlja se u 4 faze:

 • Ugnjetavanje. Dijete postaje tromo, letargično, sranje lošu dojku.
 • Uzbude. Dijete plače, briše leđa i baca glavu.
 • Imaginarna dobrobit. Postoji razdoblje smirenosti, kada mame misle da je sve gotovo, a dijete je napokon oporavilo. Međutim, ovo je daleko od slučaja.
 • Komplikacija. Posljednja faza je najteža kada napad bilirubina utječe na moždane stanice, što često rezultira cerebralnom paralizom.
 • Nuklearna žutica treba učinkovito liječenje i stalno praćenje. U najtežim slučajevima obavlja se zamjena krvne transfuzije. Takva djeca trebaju stalno praćenje od strane neurologa, kao i rehabilitaciju, terapiju, što će vam pomoći obnoviti oslabljene tjelesne funkcije što je više moguće.
 • Ako majka i dijete imaju Rh-sukob ili sukob krvnih grupa, mogu se pojaviti komplikacije u obliku duboke kršenja metaboličkih procesa i prije isporuke, au nekim slučajevima to dovodi do intrauterine smrti.

Jedna od mogućih komplikacija teške žutice je intravaskularna hemoliza, ili drugim riječima, smanjenje zgrušavanja krvi, što je opasno zbog krvarenja. Ako je žutica uzrokovana atresijom žučnog trakta (potpuna blokada) i otkrivena je u ranoj fazi, operacija će biti jedini tretman.

Žutica djece je video tema s koje možete saznati više o ovom stanju: