Povišeni bilirubin u krvi novorođenčeta: uzroci, simptomi (znakovi), učinci

Rođenja

Oko 70% novorođenčadi razvija fiziološku žuticu. Kako bi se spriječilo da se pretvori u patološku formu koja je opasna za zdravlje, potrebno je pod kontrolom razine bilirubina.

Što je bilirubin

Bilirubin je međuprodukt određenih reakcija u ljudskom tijelu. Čini se nakon raspada hemoglobina u dva dijela: globina i hema. Postupak se događa kada su crvene krvne stanice starosti.

Hemma čestice su otrovne, tako da ih se tijelo želi riješiti. Tako se čestice pretvaraju u bilirubin kako bi se dalje izveli.

Neka količina bilirubina je normalna u tijelu odrasle osobe, ali u novorođenčadi razina je znatno veća.

Povišene razine bilirubina mogu biti:

 1. simptom žutice,
 2. posljedica opstrukcije žučnih kanala (na primjer tumora),
 3. posljedica niske kalorijske prehrane.

Neizravni, izravni i ukupni bilirubin

Da bi se odredila razina bilirubina u krvi, važno je uzeti u obzir tri pokazatelja:

Važno je znati postotak svih tri pokazatelja.

Besplatni ili izravni bilirubin je netopiv i ne izlučuje se iz tijela. Neizravni bilirubin obrađuje jetreni enzimi, ostavlja tijelo kroz izmet i urin.

Većina bilirubina je neizravna tvar - 75% od ukupnog broja. Izravni je u tijelu 25%. No, u novorođenčadi tijekom prvog mjeseca života ti omjeri mogu biti različiti.

Prijelaz na izravno topljivi bilirubin može se pojaviti u jetri pod utjecajem određenih enzima. Opskrba "lošeg" bilirubina u jetri provodi se posebnim proteinima koji se nazivaju serumski albumin.

Ovi proteini kvantitativno su nedostajali u tijelu novorođenčeta. Nakon sazrijevanja enzimskog sustava djeteta, "loš" bilirubin će biti obrađen i uklonjen iz tijela.

Stoga je stopa bilirubina u novorođenčadi prirodno precijenjena i ostaje na ovoj razini od oko 2 do 4 tjedna.

Problem je u tome što svaka žutica djece nije fiziološka. Postupak se vrlo brzo može transformirati u patološku, ako je razina bilirubina iznad dopuštenog praga ili ako se u njemu stalno povećava.

Patološka žutica djece ima sljedeće značajke:

 1. radi duže od fizioloških,
 2. zahtijeva hitno liječenje
 3. treba stalno praćenje bilirubina (svaki dan).

Norme bilirubin u novorođenčadi

Dakle, kako je postalo poznato, bilirubin u djece je uvijek visoka. U odraslih i djece obično je u rasponu od 8,5 - 20,5 μmol / l. Međutim, kod novorođenog djeteta, koncentracija tvari može biti čak i veća od 205 μmol / L.

Razina bilirubina u krvi djeteta koje se nedavno rodila mijenja se gotovo svaki dan, postupno se smanjuje. Stopa za jednog tjedna starog djeteta smatra se 205 μmol / l, međutim za prerane bebe taj je pokazatelj manji - 170 μmol / l.

U novorođenčadi bilirubin se povećava 2-4 dana nakon rođenja. Ako nema negativnih čimbenika, razina tvari se vraća u normalu unutar mjesec dana. Na kraju prvog mjeseca života, razina doseže indikator "za odrasle".

Postoje slučajevi da koncentracija tvari u krvi i dalje raste. Visoka razina predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju djeteta. Ako su stope veće od 256 μmol / L (i 172 μmol / L za prerano dijete), hitno je hospitalizirati dijete da sniziti razinu tvari u medicinskim uvjetima.

Uzroci povišenog bilirubina u novorođenčadi

Čini se očigledno pitanje: zašto neka djeca imaju fiziološku žuticu lako i bez posljedica, dok druga djeca pate od patološkog tipa žutice koja zahtijeva kiruršku intervenciju?

U teškom obliku patološka žutica javlja se u pozadini brzog rasta bilirubina (više od 85 μmol / l dnevno). Osim toga, patološka žutica je drugačija:

 1. Širenje žutosti ispod pupka djeteta, kao i na nogama i dlanovima,
 2. Prisiljavanje ili ekstremna uzbudljivost djeteta,
 3. Mrlje izmet bijelog, tamnog urina.

Čimbenici koji razvijaju bilirubinemiju u djetinjstvu mogu biti:

 • tešku trudnoću i komplikacije
 • bolesti majke, kao što je dijabetes,
 • korištenje određenih lijekova tijekom poroda,
 • djetetova prijevremenost
 • intrauterinska hipoksija (nedostatak kisika),
 • gušenja fetusa (asfiksija).

Osim toga, učinci patološke žutice u djeteta mogu biti sljedeći:

 • infekcija jetre,
 • nekompatibilnost krvlju majke i djeteta,
 • opstruktivna žutica
 • intestinalna opstrukcija,
 • razni hormonski poremećaji
 • Gilbertov sindrom i drugi poremećaji u dječjoj jetri,
 • deformacija crvenih krvnih stanica iz genetskih razloga.

Kritično stanje može se spriječiti ako se na vrijeme zapaži žutost djeteta.

Posljedice visokog bilirubina u novorođenčadi

Općenito, velika količina bilirubina nepovoljno utječe na zdravlje djeteta. Abnormalna koncentracija prvenstveno utječe na živčani sustav i mozak.

Opasnost je da se tvar nakuplja i izaziva ozbiljnu opijenost, što dovodi do smrti završnih živaca, moždanih stanica i drugih ozbiljnih posljedica.

To se u budućnosti može izraziti sljedećim kršenjima:

 • mentalni poremećaji
 • gubitak sluha
 • mentalna retardacija
 • gubitak vida
 • druga odstupanja.

Zbog toga bi razina bilirubina u djeteta trebala pratiti liječnik. Ako je tijekom pregleda pedijatar sumnjiv u razvoju žutice kod djeteta, odmah će ga uputiti na proučavanje bilirubina i njezine frakcije.

Hitna medicinska zaštita potrebna je ako dijete s žuticom ima sljedeće simptome:

 1. pospanost, obična letargija,
 2. smanjeni refleks usisavanja
 3. tics, anksioznost, napadaj,
 4. povećanje veličine slezene i jetre,
 5. snižavanje krvnog tlaka.

Smanjenje bilirubina u krvi novorođenčeta

Liječenje zahtijeva samo patološku žuticu. Fiziološki tip žutice prolazi sam po sebi i nije opasan za ljude.

Najučinkovitiji način liječenja bilirubinemije je liječenje svjetlosnim zračenjem. Ali metoda se koristi sve manje i djeca se liječe otrovnim lijekovima. Stoga, ako dijete ne prepisuje terapiju svjetlom, vrijedi znati zašto.

Važno je pripremiti se za činjenicu da će od zračenja dijete početi ispadati kosu ili ukloniti kožu. Ne treba se bojati, nakon završetka tečaja liječenja, svi neugodni fenomeni prolaze sami. Neophodno je češće primjenjivati ​​dojku na dojku i tretirati njegovu kožu s hidratantnim sredstvima.

Fototerapija ili kvarcni tretman rezultiraju samo prvim danima nakon rođenja djeteta. Ako je žutica u zanemarenom obliku, onda je nemoguće bez lijekova.

Izuzetno je važno uvijek pažljivo proučiti sve upute za medicinske pripravke koje propisuje liječnik. Mnogi od njih nisu tako bezazleni i imaju ozbiljne nuspojave i kontraindikacije. Potrebno je pronaći liječnika za vaše dijete, za koje možete vjerovati u te važne probleme.

U liječenju bilirubinemije, dojenje je osobito korisno, osobito kod kolostruma. Potrebno je dojiti dijete, potiče brzo uklanjanje toksina iz njegova tijela i štiti od mogućih bolesti.

Majka liječnici preporučuju puno tekućine, osobito izvarak ružinaca. Dijete mora organizirati dugoročno sunčanje. Pedijatar može imenovati dodatno:

Resurs za roditelje preranih beba

Glavni dijelovi

Na našem forumu

 • Vityusha (345)
  olgann (18.08.18 18:37)
 • Manege Noony Prijatelji (1)
  MamaVikaa (18.08.28 21:52)
 • LOGBUZ DKB (Oleg Vitalevich Diskalenko) (1136)
  Marinka07 (27.8.18 10:11)
 • Dječja pjena za kupanje prije odlaska u krevet (3)
  Demeya (24.08.18 13:34)
 • Rast i težina starijih djeteta. Deficitni hormon rasta. (495)
  MamaFiona (23.08.2011 18:51)

statistika

Žutica se javlja u otprilike 80% svih prijevremenih bolesti (u punom trajanju - u 60% slučajeva), izraženija i izraženija (ponekad i do 3-4 tjedna) u usporedbi s punom djecom. Sindrom žutica može biti manifestacija različitih bolesti, može dovesti do ozbiljnih posljedica za život i zdravlje djeteta. Stoga je poznavanje liječnika uzroka, metoda dijagnoze i liječenja žutica u preuranjenim bebama od velike važnosti za osiguravanje kvalitete budućeg života djeteta.

Značaj metabolizma bilirubina u preuranjenim bebama

Ozbiljnost hiperbilirubinemije u predškolskoj dobi ne ovisi o tjelesnoj masi pri rođenju, već izravno ovisi o stupnju zrelosti fetusa i prisutnosti bolesti kod majke tijekom trudnoće. Prosječan sadržaj B u krvi prvih beba prvog dana života iznosi 71,8-106 μmol / l, au drugom - 97,4-148,8 μmol / l. Razina neizravnog bilirubina doseže maksimum 5-6 dana (za punopravne - 4. dan) života. Maksimalna razina vrlo često doseže 220-256 μmol / l, i često prelazi 342 μmol / l, tj. dosegne kritičnu razinu na kojoj se može razviti jezična žutica (W. Zuelzer et al., 1961).

Neki autori vjeruju da prerana žutica ne bi smjela biti fiziološka. jer povezan je s morfofunkcionalnom nezrelosti djeteta. To bi bilo ispravnije nazvati konjugativnom žuticom ili hiperbilirubinemijom.

Ovisno o sadržaju bilirubina u serumu u danima njegove maksimalne koncentracije. Žutica u preranoj bebi A.I. Khazanov klasificira na sljedeći način: na razinu od 196,65 μmol / l - kao i obično konjugacija; kada je sadržaj od 196,65 do 256,56 μmol / l - kao stupanj hiperbilirubinemije I; kada je sadržaj od 256,65 μmol / l do 342 μmol / l - kao stupanj hiperbilirubinemije II i s povećanjem iznad 342 μmol / l - kao stupanj hiperbilirubinemije III.

Prilikom proučavanja karakteristika neonatalne žutice, znanstvenici L.L. Nisevich, G.V. Yatsyk i sur. U 1998 je ustanovljeno da žutica konjugacije sa serumskom bilirubinom ispod 197 μmol / l se nalazi samo u 20% novorođenčadi s I razinom prijevremenosti. Preostalih 80%, kao i kod djece s dubljim stupnjem prijevremenosti, dolazi do žutice s hiperbilirubinemijom. Svako treće prerano dijete ima dugotrajnu žuticu. Prolongirana žutica produljena je kod djece s gestacijskom dobi od 35 do 37 tjedana, više od 13 dana i s kraćim razdobljem trudnoće - više od 16 dana. Što je veća maksimalna razina bilirubina i mlađa gestacijska dob, to je češća produljena žutica.

Uzroci češćih i izraženijih žutica u preuranjenim bebama, za razliku od punoljetnih beba, jesu:

 • Povećano uništavanje crvenih krvnih stanica zbog njihovog kraćeg životnog vijeka (40-60 dana za prijevremeno i 80-90 dana za punopravno)
 • Manje aktivnosti glukuroniltransferaze i drugih enzimskih sustava jetre zbog svoje nezrelosti
 • Smanjena sposobnost hepatocita da hvata bilirubin iz krvi zbog niskog sadržaja transportnih proteina - legandina
 • Tendencija kolestaza zbog naglašene uske i nedovoljne količine žučnih kanala i 5 puta nižeg sadržaja žučnih kiselina u žuči
 • Povećana cirkulacija crijeva B uslijed sporije stvaranja normalne crijevne flore, potrebne za formiranje stercobilina, kao i dugogodišnji arantzia kanal, kroz koji indirektni bilirubin iz crijeva zaobilazi jetru u opću cirkulaciju

U prijevremenim dojenčadi ekstrahepatska konjugacija NB je izraženija (u sluznici crijeva, u bubrezima, itd.), Što rezultira stvaranjem monoglukuronil bilubina. MGB je intermedijer između P i N bilirubina i djelomično posjeduje njihova svojstva. Bolje je topljivo u vodi i manje toksično od NB. Ali u studijama B Endrashika definira se kao NB, tk. daje diazoreaktivnu neizravnu reakciju. MGB primjenjuje frakcijsku studiju B na Eberleinu.

Značajke bilirubin encefalopatije kod prijevremenih dojenčadi

Pojam "fiziološka žutica" u prerane dojenčadi također je netočan jer, čak pri niskim koncentracijama B, može rezultirati nuklearnom žuticom. Nema jasne granice kod koje se encifalopatija bilirubina može razviti u preuranjenim bebama. Prema književnim podacima, takva opasnost dolazi kod djece s masom

 • manje od 1000 g - na razini B iznad 171 μmol / l
 • od 1000 g do 1500 g - na razini B iznad 214-256 μmol / l
 • od 1500 g do 2000 g - na razini B iznad 265-300 μmol / l
 • od 2000 do 2500 g i više - na razini B iznad 300-342 μmol / l

Razvoj jezgre žutice s niskom razinom krvi NB potaknut je teškim oblicima RDS-a, označenim oštećenjem središnjeg živčanog sustava hipoksičke ili traumatske geneze, intrauterine ili postnatalne infekcije. Određene uloge igraju pojedinačne predispozicije. Razmatra se. Budući da su ostale stvari jednake, bilirubinska encefalopatija češća je kod dječaka.

Rizik od razvoja nuklearne žutice ovisi o razini toksičnog bilirubina, tj. Neizravnom bilirubinu koji nije pronađen u vezi s albuminom, drugim riječima od sposobnosti vezanja bilirubina krvne plazme. Kapacitet vezanja bilirubina u krvi određen je prvenstveno količinom albumina u krvi, a drugo, prisustvom konkurenata za njihovu povezanost s albuminom. Preuranjene bebe imaju niže razine albumina nego punoljetne bebe, a broj natjecatelja za komunikaciju s njima je veći. Slijedom toga, sposobnost vezanja bilirubina krvi u prerane bebe je manja, a rizik od bilirubin encefalopatije raste, čak i uz nisku razinu bilirubina.

Dodatno, u preranoj bebi bilirubin-zadržavanje kapaciteta potkožnog tkiva nedovoljno je zbog male količine ovog tkiva. Glavni dio bilirubina nalazi se u krvi i lako prodire u mozak. Krvno-moždana barijera u preuranjenim bebama je više propusna za bilirubin zbog nezrelosti tih struktura i zbog češćih teških čimbenika (hipoksija, acidoza, infekcija, itd.).

Slika nuklearne žutice u prerane dojenčadi nema takvu jasnoću kao u punom vremenu i često se "preklapa" simptomima opće intoksikacije (E.Ch. Novikova, Polacek). Istodobno postoje jasni vremenski parametri koji dopuštaju da se zovu "bolest šesti dan" (za punopravno - "bolest četvrtog dana").

Nuklearna žutica često se razvija u preuranjenim 5-8 dana života, ponekad kasnije (9-11 dana života). Klinička bolnica u tipičnim slučajevima slična je klinici u punoljetnim bebama. U početku, 4-5 dan života, na pozadini povećane žutice, simptomi bilirubinove opijene do prvom planu - teška letargija, hipotenzija, hipodinamija. Fiziološki refleksi novorođenčadi nestaju (refleks usisavanja, palmarsko-usmeni, potpora, puzanje). Često prvi simptomi su apneja i asfiksija, što se može smatrati napadom upale pluća, što ponekad dovodi do kašnjenja u patogenetskoj terapiji bilirubin-povlačenja. Nakon toga, nakon 1-3 dana, započinje druga faza - sveobuhvatna klinika nuklearne žutice. Sastoji se od teške intrakranijalne hipertenzije i lokalnih simptoma povezanih s oštećenjem supstancije mozga.

U pozadini jake hipotenzije, glava koja se naginje natrag, pojavljuje se napetost okcipitalnih mišića, ponekad dijete uzima stav opistotona. Postoje konvulzije tonike. Gotovo uvijek se promatraju tonske kontrakcije ruku s pronadom ruku. Ako su u slučajevima s izbrisanom klinikom takvi fenomeni odsutni, a zatim na pozadini opće hipotenzije u ekstenzorskim tonovima koji prevladavaju u rukama. Ovaj simptom može pomoći u diferencijalnoj dijagnostici cerebralnih poremećaja kod preranih beba. U slučaju oštećenja živčanog sustava drugačije etiologije, hipertonija ekstenzora pojavljuje se ranije u nogama kao ekstenzorska poza.

Dijete često leži s otvorenim ustima, lice je masnoće, amimično. Karakterizira ga jednolično, stisnuto vapaj, popraćeno općom cijanozom, što je vrlo različito od plača za cerebralnim krvarenjem i za intrakranijalnu hipertenziju.

Najviše patognomonični i prognostički vrijedni su oculomotorni simptomi. Često je teško identificirati ih u prerane bebe, posebno u maloj djeci (jer djeca ne otvaraju oči dobro), ali to je još uvijek moguće. U početku se pojavljuje zamrznuti fiksni izgled, a nakon 1-2 dana tijekom proširene kliničke slike pojavljuje se simptom reakcije "postavljanja sunca" kada se položaj tijela mijenja brzo, zvuk, taktilni, toplinski podražaj, a ponekad i spontano.

Ovaj simptom se opaža kod preranih beba i teške intrakranijalne hipertenzije u prvim danima nakon rođenja. U tim slučajevima, simptom "sunca za postavljanje" obično se kombinira s drugim simptomima intrakranijalne hipertenzije, kao što je simptom Grefea, povećanje neuro-refleksnog uzbuđenja i smanjenje s pozadinom dehidracije. S nuklearnom žuticom, ovaj simptom je najteži i uporni. U teškim slučajevima izraženi su izraženi poremećaji stabla (bradikardija, bradypnea). Brzina disanja može se smanjiti na 5-8 po minuti. U prisutnosti simptoma krvarenja, prognoza je uvijek vrlo ozbiljna.

Hipertermina u nuklearnoj žutici u preuranjenim bebama u akutnom razdoblju vrlo je rijetka.

Obično opisana tipična klinika nuklearne žutice nije uvijek slučaj. često se preklapa s oštećenjem mozga pre- ili intrapartum.

U slučajevima kada se infektivna toksična terapija preklapa s bilirubinskom opijenošću, klinička žutica žutice je prvo teško primjetljiva. Djeca dulje ostaju tromo, nemojte otvarati oči, a samo 10-12 dana s opadom opadanja, određuje se simptom "sunca za postavljanje", što je ponekad jedini simptom oštećenja mozga bilirubina.

Dinamičko promatranje djece koja su pretrpjela izbrisani oblik nuklearne žutosti pokazuje da je u prvih 1-2 mjeseca života glavni simptom opća mišićna hipotonija s smanjenjem spontane motoričke aktivnosti. Fiziološki refleksi novorođenčadi postupno se obnavljaju - prvo shvaćajući i Robinson, na 1? -2 mjeseci života - reflekse i automatsko hodanje. Nasuprot tom pozadini, naginjanje glave i simptom "sunca za postavljanje" ustrajati. U blažim slučajevima u dobi od 2-3 mjeseca, taj simptom postaje nedosljedan i nepristojan.

Hyperkinetički sindrom je najraniji sindrom karakterističan za odgađanje nuklearne žutice. Već 3-4 mjeseca života često na pozadini minimalnih poremećaja kretanja, ali uvijek u kombinaciji s grubim simptomom "postavljanja sunca" hiperkineza atetoza pojavljuje se u prstima, tada hiperkinezija postaje polimorfna, elementi pridruživanja torzijske distonije.

Neurološki simptomi su teži kod onih djece u kojima se nuklearna žutica razvila na pre i intranatalno oštećenje živčanog sustava. U toj djeci dolazi do ozbiljnih kršenja ekstrapiramidnog tipa tonusa s formiranjem opće regediteta, oculomotorni poremećaji su uporni.

Odsutnost jasnih motoričkih poremećaja u prvih 4-6 mjeseci života još ne ukazuje na povoljan ishod jer u preuranjenim bebama, zbog svoje nezrelosti može doći do kasnih manifestacija cerebralne insuficijencije s formiranjem drugih sindroma karakterističnih za nuklearnu žuticu - atonički-astatski, akinetički kruti.

Dakle, bilirubinemijsko oštećenje živčanog sustava kod preranih beba s konjugativnom žuticom ima ne samo jasne vremenske parametre već (u većini slučajeva) i karakterističnu kliničku sliku. Najvažnije za ranu dijagnozu su simptomi "sunca za postavljanje", oštra unazad naginjanja glave, opće tonikske konvulzije, tonicno oticanje ruku s pronazivanjem ruku. Amymichnoe lice, jednolični gušći krik, napadaji apneje i poremećaja stabla.

Značajke pregleda preuranjenih beba s žuticom

Da bi se ustanovio uzrok žutice u preranoj novorođenčadi i da se izbjegnu teške komplikacije, potrebno je provesti ispitivanje prema opće prihvaćenoj shemi. Posebna je osobina da se razina bilirubina u serumu u svim preranima novorođenčadi određuje svakodnevno od prvog dana života sve dok ne završi rizik od hiperbilirubinemije.

Novorođenčad s produljenom žuticom ima rizik od razvoja bilijarne diskinezije u kasnijoj dobi. Ultrazvučni pregled u njima u 20% slučajeva otkriva kongenitalne malformacije u obliku kinks u tijelu ili vratu žučnog mjehura. Vizualizacija žučnjaka kod novorođenčadi, obično izvedena na prazan želudac, je teška. Stoga je preporučljivo provesti dinamički ultrazvuk prije hranjenja, tijekom hranjenja i nakon toga. Vjerojatnost vizualizacije žučnog mjehura povećava se s 50% do 100%.

Značajke liječenja žutica u preuranjenim bebama

Liječenje konjugacijske žutice u preuranjenim bebama traži dva cilja: sprečavanje razvoja hiperbilirubinemije i, kada se čini, sprečavanje razvoja nuklearne žutice. U tu svrhu propisane su preuranjene bebe s najvećim brojem rizičnih čimbenika ("nezrelih" dječaka s edematousovim sindromom, potkožnim krvarenjem, s SDR i smanjenom cirkulacijom cerebralne cirkulacije II-III) od prvog dana života, fenobarbital ili zixorin propisane dozom od 10-15 mg / kg mase tijela dnevno kako bi se poboljšala enzimska aktivnost jetre. Učinkovitost ove terapije je manje izražena kod djece s gestacijskom dobi manjom od 32 tjedna. Potrebno je 48-72 sata da ti lijekovi stupaju na snagu. Ako nakon 3-4 dana nema učinka, stoga je osjetljivost ovog djeteta na te lijekove niska i njihova daljnja upotreba nema smisla. Aktivacija metaboličkih procesa u jetri koji se javlja prilikom dodjeljivanja fenobarbital, dovodi do metabolizam ubrzanja ne samo bilirubin, ali i ostale endogene tvari, uključujući vitamin D, folna kiselina, tiroksin, steroidnih hormona i tako dalje. Dakle, kako bi se spriječio razvoj krvarenja, anemije i parodonija, prijevremena djeca, zajedno s fenobarbitalom, zahtijevaju dodatni recept folna kiselina, vitamini D i K, što je stoga nedovoljno u njihovim tijelima. Učinkovitost liječenja povećava se kombiniranom uporabom fenobarbita i fototerapije od prvog dana života. Obično se započne fototerapija kada su razine NB u krvnom serumu 85-100 μmol / l manja od onih za koje se proizvodi ZPK. Obično fototerapija za prijevremenu novorođenčad započinje na razini NB u krvi od 171 μmol / L i više, kod djece s vrlo niskom težinom poroda, fototerapija započinje na razini NB u serumu od 100-150 μmol / L. Vrlo je poželjno započeti fototerapiju u prvih 24-48 sati života (NP Shabalov, 1996). U Moskvi su sve novorođenčadi s težinom od rođenja do 2000 g propisane fototerapijom za profilaktičke svrhe od kraja prvog dana života.

S pojavom žutice, potrebno je provesti ranu infuzijsku terapiju s ciljem koji sadrži bilirubin i bilirubin. Intravenska kapanje injicira 5% ili 10% glukoze, a drugi ili treći dan - natrij, kalcij, kalij. Svrha rane hranidbe ima ulogu, a ako je nemoguće, parenteralna prehrana već je u prvih 2 sata života. Važno je poštovati toplinski režim jer hipotermija i post djeteta znatno pogoršavaju žuticu.

U slučajevima kada bilirubin opijanje dolazi ispred s simptomima nadbubrežne insuficijencije, označava se hormonska oznaka (hidrokortizon IM). U slučaju kršenja procesa redukcije kiseline korigira se kiselina-bazna stanja.

Transfuzijska pretvorba za žuticu konjugacije izuzetno je rijetka, otkad prerane bebe nemaju jasnu "kritičnu" razinu bilirubina. Možete se usredotočiti na sljedeće brojeve (autori Moskve):

Brzina krvnog broja u preranoj bebi, gornja i donja granica bilirubina

Krvni test važan je dijagnostički kriterij ne samo kod odraslih, već i kod djece, uključujući novorođenčad. Mnogo promjena u djetetovom tijelu utječe na stanje krvi iz krvi. Često, krvni test omogućava u ranoj fazi sumnju na bolesti koje neprimijećuju roditelji i liječnici.

Posebna pozornost treba posvetiti krvnim brojevima tako složene skupine kao što su prerane novorođenčadi. Prerane bebe su podređeni organizmi, koji zauzvrat imaju drugačiji učinak na krvni sustav.

Kada su djeca rođena prerano krvarila?

Svi novorođenčadi uzimaju krv za opći test krvi bez iznimke, uključujući prerano. Vrijeme provedbe ovog pregleda varira ovisno o tome je li dijete puno ili ne. Dakle, kod punoljetnih beba analiza se uzima za 3-5 dana, a u prerane bebe za 7-8 dana života novorođenčeta.

Biokemijska analiza krvi nije sva djeca. Mora postojati jasna smjernica za ovu analizu. Najčešće su sumnje u bilo kakve metaboličke poremećaje ili autoimune uvjete (na primjer, dijabetes melitus, funkcionalni poremećaji jetre, hepatitis, itd.). Stoga je prilično teško reći o vremenu ove analize, budući da se jasno provodi prema indikacijama kada se pojave određene bolesti.

Postupak za uzimanje krvi obavlja medicinska sestra na imenovanju neonatologa.

Opći test krvi

Tablica prikazuje granice normalnih krvnih indeksa preranog djeteta.

biokemijski

Razlozi za odbijanje

Odstupanja od norme određenih pokazatelja mogu ukazivati ​​na sve patološke procese u tijelu novorođenčeta:

 1. Eritrociti / hemoglobin. Najčešće kod preranih beba dolazi do smanjenja tih pokazatelja, što ukazuje na prisutnost anemije kod novorođenčadi.
 2. Trombociti. Smanjenje broja trombocita može biti pokazatelj hemolitičke bolesti novorođenčeta.
 3. Leukociti / neutrofili. Neutrofilna leukocitoza najčešće je znak akutne upale, naime bakterijske infekcije.
 4. Leukociti / eozinofili kod djece. Eozinofilija u UAC je znak alergijskih bolesti.

Mnogi pokazatelji usko su povezani jedni s drugima i ovise o nizu razloga, tako da samo iskusni stručnjak može ispravno tumačiti rezultate.

zaključak

Broj krvi važni su dijagnostički kriteriji koji mogu ukazivati ​​na veliki broj bolesti, od alergija do raka. Zato su rezultati tih testova toliko važni ne samo kod odraslih, već i kod djetinjstva, osobito u takvoj složenoj grupi kao što su prerane novorođenčadi.

Bilirubin u krvi novorođenčeta i njene promjene

Bilirubin u novorođenčadi u krvi je smeđi pigment nastao tijekom katabolizma (dezintegracije) hemoglobina. Osoba ima normalne mehanizme neutralizacije i uklanjanja njegovih proizvoda iz tijela s urinom i izmetom. Ako su ti procesi poremećeni, hiperbilirubinemija se javlja kao simptom različitih žutica.

Bilirubin metabolizam u tijelu

Crvene krvne stanice cirkuliraju u krvi odrasle osobe 120 dana, nakon čega se raspadaju (hemoliza). Glavni protein eritrocita je hemoglobin koji prenosi kisik iz pluća u tkiva i organe i ugljični dioksid formiran u tkivima (10-15%) u pluća.

Nakon raspada eritrocita, hemoglobin se pojavljuje u krvnoj plazmi i transportira globulinom krvne plazme u slezenu, gdje se pretvara u neizravni bilirubin, koji je toksičan.

Iz slezene ulazi u krvotok, veže se na albumin i prenosi se u jetru, gdje se neutralizira (konjugacija). Konjugacija je stvaranje netoksičnog produkta koji se sastoji od neizravnog bilirubina i glukuronske kiseline sintetizirane u tijelu od glukoze. Stoga je neutralizirani bilirubin dobio konjugiran naziv.

Neotrovni konjugirani bilirubin iz jetre se izlučuje u tankom crijevu zajedno sa žuči, a ti pigmenti se nazivaju žuč. U crijevima se pojavljuju brojne modifikacije, gdje se pretvaraju u pigmente koji izlučuju iz tijela urinom (urobilinom) i izmetom (stercobilin).

U krvnom serumu određuje se ukupni bilirubin (8.4-20.6 μmol / l), koji predstavlja zbroj izravnih (konjugiranih, netoksičnih) i neizravnih (toksičnih, nekonjugiranih). Normalno, neizravni sadržaj je 75% (6,3-15,4 μmol / l) ukupne količine, udio izravnih je 25% (2,1-5,2 μmol / l).

Ravna linija dobila je ime, jer kada se serumu doda posebni reagens, nastaje blijedo ružičasti kompleks (izravna reakcija). Da bi se odredilo neizravno, potrebno je prethodno liječenje seruma, nakon čega se također kombinira s reagensom, stvarajući blijedo ružičasti kompleks (neizravna reakcija).

Obrazovanje bilirubina u djece

Crvene krvne stanice koje sadrže fetalni hemoglobin (HbF), ime koje potječe od latinskog imena fetusa (fetus), cirkuliraju u fetalnoj krvi. Priroda je brinula da se struktura fetalnog hemoglobina razlikuje od strukture odraslog hemoglobina (HbA).

Fetalni hemoglobin ima visok afinitet za kisik pa stoga, čak i sa niskim udjelom u krvi, oksihemoglobin (HbO2), koji nosi kisik u tkivo fetusa. To je vrlo važno, osobito za razvoj središnjeg živčanog sustava fetusa, jer nedostatak kisika može dovesti do encefalopatije, disfunkcije mozga.

Kisik, koji je toliko potreban za procese životne podrške, jaka je oksidirajuća tvar. Stoga, pri rođenju djeteta, poboljšavaju se procesi lipidne peroksidacije (LPO) eritrocitnih staničnih membrana.

Životni vijek eritrocita kod punoljetnih dojenčadi odgovara 85-90 dana, a prerano - 45-55 dana. Do trenutka kada se dijete rodi, njegovo tijelo već ima antioksidacijske sustave obrane protiv agresivnog kisika. U preuranjenim bebama takvi sustavi još nisu u potpunosti formirani, što određuje kraći životni vijek njihovih crvenih krvnih zrnaca.

Fetalni hemoglobin nije potreban za novorođenče, koji sam već diše atmosferski kisik. Stoga, eritrociti prolaze kroz poboljšano propadanje, od čega se velika količina hemoglobina oslobađa u krvnu plazmu djeteta, a počinje razgradnja, kao u odrasloj dobi.

Sadržaj u krvi novorođenčeta

Sadržaj u zdravom djetetu razlikuje se od rođenja do jednog mjeseca. U budućnosti, norma bilirubina u novorođenčadi nakon mjesec dana može se usporediti s njezinom normom kod odrasle osobe.

Tablica - Sadržaj ukupnog bilirubina u krvi djeteta

Razina bilirubina u krvi novorođenčeta ovisi o brzini propadanja eritrocita, serumskom albuminu, aktivnostima jetrenih enzima koji su uključeni u njegovu neutralizaciju, transportu žuči u crijevu i transformaciji pod djelovanjem crijevne mikroflore.

Povećana razgradnja crvenih krvnih zrnaca dovodi do činjenice da se u punoj dobi zdrave djece razvija fiziološka ili prolazna žutica u kojoj sadržaj novorođenčeta raste na 35-50 μmol / l.

U 55-65% slučajeva, fiziološke značajke prvog dana metabolizma (2-3 dana) nakon porođaja i prilagodbe novim životnim uvjetima pridonose razvoju fiziološke žutice u kojem se u novorođenčadi u krvi uočava povećana bilirubina (hiperbilirubinemija).

Značajke bilirubin metabolizma u prerane bebe

Fiziološka žutica kod preranih beba pojavljuje se u 75-80% slučajeva. U preuranjenim bebama, ukupni bilirubin u krvi je niži nego u pojam beba (do 255 μmol / l) i može se povećati na 175 μmol / l, od kojih je većina neizravna.

Takva niska razina žučnog pigmenta u usporedbi s punim radnim vremenom je posljedica činjenice da je u predškolskoj dobi povećana propusnost krvno-moždane barijere, tj. olakšali su transport tvari između krvi i mozga.

Osim toga, moždane stanice prerano rođene djece su osjetljive na dolazni neizravno toksični bilirubin, što može uzrokovati nuklearnu žuticu kod djeteta s karakterističnom bilirubinskom encefalopatijom.

Kada je u krvi preranih beba prekoračena norma bilirubina, a granica od 85,5 μmol / l povišena, razvija se žutica. Zovu se konjugacija, a ne fiziološka, ​​jer tijelo nije bilo pripremljeno za rođenje. Stoga, nezrelost sustava i organa djeteta često je uzrok žutice, u kojem se sadržaj žučnog pigmenta značajno povećava.

Kada žutica konjugacije u prerane bebe, hiperbilirubinemija različitih stupnjeva može ovisiti o njegovom sadržaju u krvi:

 • normalno (do 196,7 μmol / l);
 • Stupanj I (196,7-256,6 μmol / l);
 • Stupanj II (256,6-342,0 μmol / 1);
 • Grade III (iznad 342,0 μmol / l).

Boja kože u preranoj bebi se promatra na razini od 61,5 do 85,5 μmol / l.

Liječenje preuranjenih beba s hiperbilirubinemijom

Visoki bilirubin u novorođenčadi označava liječenje kako bi se spriječio njegov toksični učinak na sva tkiva i organe djeteta i prije svega na živčani sustav. Kako smanjiti bilirubin kod djeteta?

Kao i kod preranih beba, aktivnost enzima koji neutralizira bilirubin u jetri je smanjena, kako bi se povećala aktivnost u novorođenčadi, propisani aktivatori sinteze enzima fenobarbital ili zixorin. Phenobarbital se obično propisuje za kratko razdoblje, budući da je toksičan. Stoga, osim toga, propisati lijekove koji poboljšavaju metabolizam: vitamini, A, E, D, K, C, B1, B6, B12, folna kiselina, glukoza.

Učinkovitost liječenja može se poboljšati kombinacijom terapije lijekovima i fototerapijom. razina bilirubina iznad 90-210 mol / l (na temelju težine djeteta) je osnova za dodjeljivanje fototerapiju.

U novorođenčadi povećava se apsorpcija bilirubina u crijevima, tako da su procesi njegovog uklanjanja iz crijeva također nesavršeni. Stoga preporučuju uporabu probiotika, izvora normalne mikroflore koji se nalaze u ljudskom crijevu. Mikroflora značajno smanjuje apsorpciju žučnog pigmenta u crijevnom zidu.

U iznimnim slučajevima provodite intenzivnu terapiju sa zamjenom krvi (75-80%). U preuranjenim bebama, razdoblje normalizacije bilirubina u krvi obično traje 3-5 tjedana.

Zašto žutica uzrokuje hiperbilirubinemija

Patološka žutica koja se javlja kod djeteta može biti od nekoliko vrsta, u kojima razni uzroci dovode do hiperbilirubinemije.

 • Hemolitička žutica. U ovoj vrsti žutice razgrađuju se crvene krvne stanice, zbog čega je bilirubin povišen u novorođenčadi uglavnom zbog neizravnih. Razlozi mogu biti:
  • različite Rh faktore majke i djeteta;
  • različite vrste krvi majke i djeteta, što dovodi do sinteze antitijela u majki protiv eritrocita djeteta. To također dovodi do povećane hemolize, a ponekad je potrebna transfuzija krvi za pomoć djetetu.
 • Opstruktivna (mehanička) žutica. Postoji blokada žučnih kanala, kao rezultat toga, protok žuči u crijevu je prekinut. Stoga intrahepatički tlak raste, propusnost jetrenih stanica i kapilarne žlijezde se povećavaju, a žuč ulazi u krvotok uz bilirubin. U tom slučaju, ukupni bilirubin je porastao zbog izravnog. Dijete zahtijeva kiruršku njegu.
 • Parenhima (jetrene) žutice. U novorođenčadi pogođene su stanice jetre, ukupni bilirubin se povećava uglavnom zbog izravnog i dijelom zbog neizravnog. Razlozi za njegovu pojavu mogu biti:
  • citomegalovirus (60-70% slučajeva);
  • rubeole;
  • toksoplazmoza;
  • listerioze;
  • herpesa;
  • hepatotropni virusi;
  • opijanje droga;
  • toksina hrane.
 • Konjugacija (nuklearna) žutica. To se događa kada nema dovoljno aktivnost enzima koji sudjeluju u metabolizmu bilirubina i neizravne neutralizacije u jetri. Stoga, povećani bilirubin u novorođenčadi s ovom bolešću može dovesti do encefalopatije.
 • Žutica iz majčinog mlijeka (pregnanic žutica, Aries sindrom). Hormoni i bjelančevine majčinog mlijeka utječu na razinu izravnog bilirubina, doprinoseći uklanjanju glukuronske kiseline iz njega, otpuštajući neizravnu toksičnost. U ovoj vrsti bolesti, izraženo majčino mlijeko se pasterizira (65 ° C) kako bi se denaturiralo (uništilo) mliječne bjelančevine. Ovo mlijeko daje bebu piti, a 3-4 dana odgode dojenje. Obično se ne opaža žutica.

zaključak

Bilirubin je pigment koji nastaje razgradnjom crvenih krvnih stanica. Kod novorođenčadi dolazi do povećanja eritrocita i zamjene fetalnog hemoglobina kod odraslog hemoglobina.

Povećanje ukupnog bilirubina u zdravih novorođenčadi ukazuje na fiziološku žuticu, koja ne zahtijeva poseban tretman.

Kod novorođenčadi s različitim komplikacijama pojavljuje se patološka žutica, koja zahtijeva posebnu pažnju i prikladno liječenje u bolnici.

Žutica u prijevremenim dojenčadi - uzroci i simptomi

Žutica u prijevremenim dojenčadi promatra se u gotovo svakom preranom djetetu. To je rezultat nerazvijenog enzimskog sustava koji se ne može nositi s velikom količinom bilirubina (žutog pigmenta).

Fiziološka žutica ne zahtijeva liječenje i često je spontano riješena. To je uobičajena pojava u novorođenčadi, ali u preuranjenim bebama, može trajati dulje od beba koje su rođene na vrijeme.

Koji je uzrok i koji su uzroci žutice u prerano novorođenčadi?

Fiziološka žutica javlja se zbog brzog pada crvenih krvnih stanica, koje su prisutne u velikim količinama u krvi novorođenčeta. Kada se unište crvene krvne stanice (crvene krvne stanice), bilirubin, isti žuti pigment koji se nalazi unutar ovih stanica, oslobađa se. Zbog pojave velike količine ovog pigmenta, koža i bjeloočnice očiju postaju žute boje.

U jetri su enzimi koji neutraliziraju bilirubin. U ranim dojenčadi enzimski sustav nije potpuno razvijen, a stanice jetre ne mogu se nositi s obradom pigmenta. Stoga je žutica u prijevremenim novorođenčadi uobičajena.

Žutica u ranoj dobi pojavljuje se najčešće jedan do dva dana nakon rođenja, dostiže vrhunac u roku od 6-7 dana, a zatim počinje postupno smanjivati. Može trajati do 3 tjedna. Ako se žutica pojavi na dan rođenja djeteta, onda se to može govoriti o patologiji i zahtijeva precizniju dijagnozu.

Bilirubin u prerano rođenoj djeci ne smije prijeći 257 mikromola po litri. Kada je koncentracija u krvi viša ili traje jako dugo, toksično djeluje na mozak. U ovom slučaju, nukleusna žutica (ozbiljna bolest mozga) i posljedično neurološki poremećaji mogu biti opasni za dijete. Sam po sebi, to je vrlo otrovno.

Kako se žutica dijagnosticira i liječi u preuranjenim bebama

Svako novorođeno dijete, a ne samo prerane bebe, provjerava se za fiziološku žuticu. Izvršena je vizualna provjera, mjeri se razina bilirubina. Mjerenja se provode s posebnim uređajem koji se naziva ispitivanje udarca. Može odrediti pigment kroz kožu. Ako liječnik sumnja, obavlja se cjelovita krvna slika. Važno je isključiti patologiju.

Fiziološka žutica u preuranjenim novorođenčima često samostalno rješava i ne zahtijeva liječenje. Ako je bilirubin visoka, primjenjuje se fototerapija, izloženost ultraljubičastim zračenjima. Kao rezultat toga, pigment se podvrgava kemijskim promjenama, što ubrzava njegovo povlačenje tijela. Poželjno je hraniti dijete majčinim mlijekom.

Visoki bilirubin u novorođenčadi

Tijelo novorođenčeta je kompleksan i samoregulirajući sustav čija je glavna funkcija održavanje vitalnih funkcija kroz rad unutarnjih organa i stvaranje optimalnog unutarnjeg okruženja (hemostaza). Da bi se shvatilo da li tijelo djeteta radi ispravno i pravovremeno otkriva moguće abnormalnosti, u roku od 24 sata od rođenja obavlja se klinički (prošireni) i biokemijski test krvi. Vaganje i fizički pregled provode se dva puta dnevno, tijekom kojih medicinska sestra ne samo da tretira pupčanu ranu i ispituje kožu djeteta, već i mjeri razinu bilirubina pomoću posebnog uređaja nazvanog Bilitest. U ovom članku, saznat ćete je li visok bilirubin u novorođenčadi patologija.

Visoki bilirubin u novorođenčadi

Povišeni bilirubin kod djeteta u prvim danima života fiziološka je norma i postupno se smanjuje tijekom razdoblja od 2-4 tjedna. Ako se to ne dogodi, ili pokazatelji premašuju maksimalne dopuštene vrijednosti, novorođenče iz rodilišta prenose se u regionalnu bolnicu za djecu, gdje se provodi dodatno ispitivanje i liječenje (ako je potrebno). U nekim slučajevima visok bilirubin može biti manifestacija ozbiljnih bolesti hepatobilijarnog sustava, na primjer, patologije jetre, žučnih kanala ili žučnog mjehura. Simptomi abnormalne žutice kod novorođenčeta mogu se javiti čak i nekoliko tjedana nakon iscjedka iz bolnice, tako da kod kuće treba pažljivo pratiti dijete, a ako se pojave tjeskobni simptomi, obratite se svom lokalnom pedijatru.

Bilirubin: mehanizam formacije i oblika

Bilirubin je jedna od najvažnijih komponenti žuči. To je tamno smeđi pigment koji nastaje uslijed sloma hemoproteina (proteina koji sadrže željezo). Ukupno, tri vrste hemoproteina uključene su u ljudsku krv koja je uključena u sintezu žučnih pigmenata.

Strukturna formula bilirubina

Tablica 1. Hemoproteini u ljudskoj krvi

Razgradnja hem proteina i sinteza bilirubina javlja se u retikulo-endotelnom sustavu (makrofagi tkiva) leđne moždine, slezene, jetre i limfnih čvorova. Nakon toga proizvodi propadanja, koji uključuju žučne pigmente (bilirubin i biliverdin), ulaze u žuči i eliminiraju se iz tijela zajedno s izmetom.

Dijagram tvorbe i izlaza bilirubina iz tijela

Metabolizam žučnih pigmenata u jetri nastavlja se u tri faze:

 • apsorpcija bilirubina parenhimskim stanicama jetre;
 • bilirubin spoj u intracelularnom retikulumu;
 • povlačenje konjugiranog bilirubina u žuči.

Kod ljudi, bilirubin se nalazi u dvije frakcije - izravno i neizravno, - dakle, krvni test uvijek označava tri vrijednosti: ukupni, vezani i nevezani bilirubin.

Izravna frakcija

Izravni bilirubin, koji se također naziva i vezan, neotrovni je oblik koji se otapa u vodi, tako da se mogu djelomično izlučiti bubrega uz urin. Formira se u jetri, nakon čega ulazi u tankog crijeva, gdje se veže na glukuronsku kiselinu.

Ukupni bilirubin u krvi pokazuje količinu ukupnog bilirubina koji je prisutan u krvi: neizravni i izravni

Nakon toga, pigment se ponovno apsorbira u krv, koja ulazi u jetru kroz vensku prtljažnik, koja osigurava cirkulaciju krvi svim nesparenim organima abdominalne šupljine. Iz jetre se izravno bilirubin ulazi u tankog crijeva, odakle se prelazi u debelog crijeva, gdje se, zajedno s drugim žučnim pigmentima, miješa s izmetom i uklanja iz tijela.

Strukturna formula stercobilin

Činjenica! Sterobilin (konačni proizvod metabolizma hemoproteina) daje fekalne mase karakterističnu smeđu boju, pa je jedan od znakova smanjene sinteze bilirubina promjena boje izmeta.

Neizravna frakcija

Nepovezani bilirubin je toksični oblik bilirubina koji se ne otapa u molekulama vode i nastaje u vrijeme uništavanja eritrocitne stanice i raspada njegove glavne komponente (hemoglobina). Visoka toksičnost indirektnog bilirubina povezana je s njegovom dobrom lipidnom topivosti, zbog čega pigment lako prodire u membrane stanične membrane i može poremetiti metaboličke procese u stanici.

Neizravni bilirubin je netopiv u vodi i stoga, čak i uz značajno povećanje njegove koncentracije u krvi, ne postoje odstupanja u urinu.

Oblikovanje nevezanog bilirubina nastaje zbog djelovanja enzima. Nakon vezanja neizravnog bilirubina s drugim proteinima krvi, na primjer, albuminom, ulazi u stanice jetre i može se tamo nakupiti, povećavajući koncentraciju žuči.

Normalna izvedba u prvim danima života

Test krvi za bilirubin se uzima od djeteta, obično 3-4 dana života. U novorođenčadi, razina ovog pigmenta može biti 8-10 puta veća u usporedbi s djecom koja su navršila mjesec dana.

Postojan uzvišeni bilirubin u novorođenčadi ukazuje na patologiju

Ako pokazatelji znatno premašuju fiziološku normu, potrebno je dodatno ispitivanje kako bi se isključile patologije jetre, atresija i diskinezija žučnih kanala i drugih opasnih bolesti hepatobilijarnog sustava.

Tablica 2. Uobičajene stope kod novorođenčadi (vrijednosti su naznačene kod djece rođene u razdoblju od 37 do 40 tjedana)

Važno je! 350-360 μmol / L kritični je pokazatelj za bebe u prvim danima života. Ako je dijete rođeno kao rezultat višestrukih trudnoća ili ranije od očekivanog datuma rođenja, maksimalna dopuštena razina bilirubina iznosit će 250 μmol / l. Količina bilirubina u krvi djeteta rođena na vrijeme znatno je veća od onih rođenih prije 36. godine života, 37 tjedana. U preuranjenim i oslabljenim bebama brzina bilirubina 3-4 dana nakon rođenja iznosi 150-170 μmol / l.

Fiziološka žutica

Glavni klinički znak povišenog bilirubina je žutiranje kože, što je rezultat prekomjerne nakupljanja žučnih pigmenata. Fiziološka žutica u novorođenčadi može se pojaviti na trećem ili četvrtom danu života. Taj je fenomen povezan s prilagodbom organizma novim uvjetima okoline i zamjenom fetalnog (fetalnog) hemoglobina proteinima koji su sadržani u krvi odraslih (HbA).

Svi uzroci visokog bilirubina u novorođenčadi su individualni za svako dijete.

Fiziološka žutica novorođenčadi ima svoje osobitosti koje omogućuju razlikovanje od patoloških oblika. To uključuje:

 • razvoj znakova i simptoma strogo na treći ili peti dan života (u tom razdoblju novorođenčad ima maksimalno povećanje bilirubina u krvi);
 • maksimalni intenzitet obojenja kože i sluznice u 96-120 sati nakon rođenja, nakon čega slijedi remisija simptoma;
 • koncentracija bilirubina u dobi fiziološke norme (navedeno u tablici);
 • očuvanje najvažnijih refleksa (hvatanje, sisanje);
 • normalni apetit.

Ako se dobrobiti djeteta smatra zadovoljavajućim, a koža počinje olakšavati, počevši od šestog ili sedmog dana života, dijete je izdano iz bolnice s preporukom za daljnjim promatranjem u mjestu prebivališta.

Karakteristike fiziološke žutice djece

S cijenama blizu kritičnih oznaka, iscjedak može biti odgođen do djetetove dobi od dva tjedna.

Obratite pažnju! Nematološka žutica kod djece treba proći kroz šupljinu kada dijete stari 3-4 tjedna. Ako se to ne dogodi, savjetujte se s pedijatrom.

Treba li liječiti fiziološku žuticu?

Ako se lagano zatvaranje kože ne započne 7-8. Dan života djeteta, liječnik može preporučiti fototerapiju (liječenje svjetlom). Kao rezultat takve izloženosti, javlja se raspadanje bilirubina i uklanja se iz tijela zajedno s urinom i izmetom.

Karakteristike dječjeg izmeta igraju važnu ulogu u početnoj dijagnozi

Tijekom tog razdoblja, dječja stolica može biti svijetlo žuto ili žuto-smeđa, ova se pojava smatra normalnom i posljedica je aktivne akumulacije žučnih pigmenata u fekalne mase. Za daljnju profilaksu i bolju eliminaciju bilirubina preporučuje se:

 • češće se primjenjuje beba na prsa (tvari sadržane u majčinom mlijeku doprinose vezanju bilirubina i njegovom uklanjanju iz tijela);
 • ne prekoračujte dopušteni interval između hranjenja (za djecu prvog mjeseca života 2,5-3 sata);
 • češće na ulici u sunčanom vremenu (ultraljubičaste zrake su prirodni način fototerapije);
 • organizirati zračne kupke 3-4 puta dnevno.

Preporuča se provoditi postupke zraka od trenutka kada se novorođenče rodi i redovito, bez propuštanja jednog dana.

Tijekom zračnih kupki, dijete mora biti potpuno uklonjeno (uključujući pelenu), dopušteno je ostaviti čarape svoje pamučne ili platnenu tkaninu na nogama. Bolje je ako je moguće organizirati prozorsko sjedalo za primanje zračnih kupki tako da sunčeve zrake pada na kožu djeteta. Trajanje postupka je najmanje 10 minuta.

Važno je! Unatoč činjenici da se dojenje smatra jednim od najboljih načina liječenja i prevencije fiziološke žutice kod novorođenčadi, u nekim slučajevima ova metoda može biti neučinkovita. To se odnosi na situacije u kojima žena ima bilo kakve bolesti u kojima tijelo povećava sintezu ženskih spolnih hormona - estrogena (endometrioza, endometrijska hiperplazija, mioma maternice itd.).

Fiziološki učinak estrogena

Estrogeni ometaju vezivanje bilirubina, što može uzrokovati zatamnjivanje kože kod djeteta čak i nakon ispuštanja iz bolnice. Ove bolesti nisu kontraindikacije za dojenje, ali ovaj se faktor mora uzeti u obzir prilikom utvrđivanja mogućih uzroka povećanog bilirubina.

Bilirubin se povećao: patološki uzročnici opstruktivne žutice

Povišena koncentracija bilirubina za novorođenčad je opasna za razvoj bilirubinske encefalopatije. To je teška oštećenja mozga koja nastaje kada se velika količina nevezanog bilirubina nakuplja u stanicama jetre i sistemskoj cirkulaciji. Bolest je karakteristična samo za novorođenčad i ima drugo ime - nuklearnu žuticu.

Nomogram određuje razinu bilirubina na vanjskoj osnovi

Patologija ima vrlo izražene i tipične simptome: anksioznost (ili, obrnuto, patološka letargija), slabljenje refleksnog usta, oštećenje fokusiranja pogleda. Na pregledu, liječnik može otkriti povećanje veličine jetre i slezene, pokazatelji krvnog tlaka se obično spuštaju. Nuklearna žutica je puna moždane paralize, hydrocephalusa i drugih ozbiljnih komplikacija, stoga je važno biti u stanju razlikovati od fiziološkog porasta bilirubina. Glavni patološki uzroci i čimbenici koji sprječavaju uklanjanje bilirubina iz tijela su navedeni u nastavku.

 • Intrauterne infekcije jetre. Visoki bilirubin u dojenčadi može biti rezultat virusnih bolesti majke (na primjer, virusni hepatitis). Infekcija se u ovom slučaju javlja kroz opći protok krvi majke i fetusa.

Činjenice o virusnom hepatitisu

 • Fermentopathy. Vezanje i cijepanje bilirubina zahtijeva određene enzime. Ako je njihova količina nedovoljna, žučni pigmenti će se duže zadržati u tijelu u nevezanoj frakciji, uzrokujući toksičnu štetu na staničnim strukturama i membranama. Zamjena terapije enzimskim pripravcima je indicirana za liječenje.

Što su enzimi?

 • Atresija žučnih kanala. To je teška patologija žučnog trakta, koju karakterizira kršenje njihove prohodnosti. Bolest je karakterizirana visokim rizikom smrtnosti, a kirurško liječenje najučinkovitije tijekom prva tri mjeseca života.

Varijante atresije žučnih kanala

 • Hemolitička žutica. Pojava se tijekom rhesus-sukoba između majke i fetusa.
 • Bolesti hepatobilitarnog sustava (ciroza, kolecistitis, kolangitis, itd.).

Visoki bilirubin u novorođenčadi također može biti znak malignih tumora jetre, duodenalne papige duodenuma, pankreasa i žučnih kanala. Povećana količina žučnih pigmenata, uključujući bilirubin, opažena je aktivnim uništavanjem crvenih krvnih stanica, karakterističnim za karcinom želuca (adenokarcinom, gastrinomi, itd.). Metastaza u jetri također otežava izljev i izlučivanje žuči, što se klinički očituje povećanjem koncentracije bilirubina u krvi.

Opasni znakovi i simptomi

Povišeni bilirubin u novorođenčadi nije uvijek razlog za zabrinutost. Ako se dijete osjeća dobro, nema problema s spavanjem i apetitom, najvjerojatnije je uzrok hiperbilirubinemije fiziološka žutica koja prolazi posredno 7-10 dana nakon rođenja.

Nakon otkrivanja znakova upozorenja koji ukazuju na povećanje bilirubina u krvi novorođenčeta, savjetuje se roditeljima da odmah pokazuju bebu liječniku.

Unatoč činjenici da je žutica otkrivena u svakom trećem djetetu tijekom boravka u bolnici, potrebno je pažljivo pratiti stanje djeteta i posavjetovati se s liječnikom ako se pojave simptomi mogućih patologija.

Visoki bilirubin, koji je manifestacija bilo koje bolesti, obično prati slijedeće kliničke znakove:

 • žućkanje kože i sluznica očiju unutar 12-24 sata od rođenja;
 • prekoračenje maksimalnih dopuštenih granica za koncentraciju bilirubina u krvi;
 • obezbojenost izmeta (ili izgled neuobičajeno svijetlo žute boje);
 • tamni urin (urin postaje boja piva ili kvasa);
 • nemirni san;
 • neuspjeh dojki;
 • letargija ili apatičnog ponašanja.

Polagano novorođeno dijete

Opasan dijagnostički znak je pojava žute boje stopala i dlanova, žutanje ploča noktiju i periungualnih grebena.

Važno je! Ako se visoka bilirubin nastavi tijekom tjedna nakon poroda, a prate se gore navedeni simptomi, gotovo 100% vjerojatno će ukazivati ​​na kršenje formiranja žuči ili izlučivanje žuči.

Hemolitička žutica u novorođenčadi

Aktivno uništavanje krvnih komponenti javlja se u hemolitičkoj bolesti fetusa. To je stanje u kojem dolazi Rh-sukob između majke i djeteta (neusklađenost Rh faktorima ili krvotvornim tipom). U hemolitičkoj bolesti, majčino tijelo percipira krvne stanice fetusa kao stranih antigena i počinje aktivno proizvoditi protutijela koja uništavaju crvene krvne stanice i pridonose uklanjanju velikog broja hemoproteina.

Rhesus-sukobljena majka i dijete

Posljedice hemolitičke žutice

Posljedice hemolitičke žutice, čak i nakon potrebnog liječenja, mogu biti prilično ozbiljne, pa cjepivo koje sadrži imunoglobuline dano je ženi tijekom 28 tjedana.

Ako to nije učinjeno, nakon rođenja, dijete može imati ozbiljne posljedice, na primjer:

 • grč vratnih mišića;
 • nedostatak refleksa za usisavanje;
 • konvulzivni sindrom;
 • slabost mišića;
 • organske oštećenja mozga.

Važno je! Djeca s hemolitičastom žuticom, koji nisu pravodobno primili potrebne tretmane, imaju povećan rizik za razvoj neuroloških bolesti koje uključuju neuromuskularni prijenos.

Povišeni bilirubin kao znak pigmentirane hepatoze

(drugi naziv je Gilbertov sindrom) je nasljedna patologija u kojoj se nakuplja višak neizravnih bilirubina u krvi. Patogenetski mehanizam razvoja pigmentne hepatoze je kršenje transporta žučnih pigmenata u tankom crijevu, gdje se vežu za glukuronsku kiselinu za daljnje cijepanje u debelom crijevu.

Funkcionalna hiperbilirubinemija (pigmentirana hepatoza) - oštećenje jetre distrofne geneze, koja je naslijeđena

Gilbertov sindrom se odnosi na benigne patologije i prvo se otkriva u djece starijih od 10 godina, jer prije tog doba obično nema specifičnih znakova (osim periodičnog porasta bilirubina).

Utvrditi Gilbertov sindrom u novorođenčeta može biti na sljedećim pokazateljima:

 • nestabilni pokazatelji bilirubina (može doći do oštrog povećanja, koji se zamjenjuje smanjenjem pokazatelja);
 • masna degeneracija hepatocita (zamjena tkiva jetre s masnim stanicama);
 • nakupljanje lipofuscina u parenhima tkivu jetre;
 • akumulacija žutih i smeđih žučnih pigmenata na području kapilara žuči.

Obratite pažnju. Djeca s Gilbertovim sindromom moraju se registrirati kod hepatitisa i redovno liječnički pregled jednom godišnje. Ako je potrebno, propisat će simptomatski, zamjenski i pomoćni tretman.

Liječenje pigmentirane hepatosis u novorođenčadi

Liječenje pigmentnog hepatocita usmjereno je na vezanje već cirkulirajućeg bilirubina u krvi, intravensku primjenu vezanog bilirubina i oslobađanje perifernih receptora uništavajući fiksni pigment u tkivima. Glavni lijek za liječenje je fenobarbital.

Mnogo je kontraindikacija, au slučaju predoziranja može prouzročiti paralizu mišića, konvulzije i druge ozbiljne posljedice pa se stoga može koristiti samo onako kako to propisuje liječnik u preporučenoj dozi. Liječenje ovim lijekom zabranjeno je u slučaju porfirije, teške anemije, opstrukcije dišnih putova, miastenije.

Ovisno o ozbiljnosti kliničkih simptoma i ozbiljnosti djetetovog stanja, liječenje može uključivati ​​i sljedeće lijekove:

 • Biskupijski smektit za vezanje bilirubina u crijevu;
 • albumin intravenozno kapanje (doza 1 g / kg);
 • B vitamina;
 • pripravci ursodeoksikolne kiseline;
 • koleretska sredstva.

U kritičnim slučajevima, kada razina bilirubina prelazi maksimalne dopuštene vrijednosti, a postoji i visoki rizik od sistemske opijanja, može biti potrebna transfuzija krvi.

Zamjena transfuzije krvi za novorođenče

Ako je potrebno, liječnik može propisati tijek hepatoprotektora (uglavnom biljnog podrijetla). To su lijekovi koji vraćaju oštećene stanice jetre i štite ih od daljnjeg uništavanja. Uporaba lijekova u ovoj skupini omogućuje vam poboljšanje funkcije jetre i vraćanje glavnih funkcija hepatocita.

Što ako novorođenče ima visoku bilirubinu?

Fototerapija je standardni tretman za bilo koju vrstu žutice kod novorođenčadi. Pod utjecajem svjetlosnih valova, indirektni bilirubin se veže i uzima oblik topljiv u vodi koji izlučuje iz tijela zajedno s izmetom i urinom unutar 8-12 sati. Preporučeno trajanje sesija za djecu mlađu od 1 tjedan je 48 sati. Dijete se može staviti pod kontinuirano foto-ozračivanje, ali češće se doziraju se sesije s intervalom od 3-4 sata.

Liječenje lancem za žuticu kod novorođenčeta propisuje liječnik, temeljeno na općem stanju i rezultatima biokemijske analize.

Korekcija lijekova je uvođenje otopina za detoksikaciju glukoze koja smanjuje opijanje tijela i pridonosi uklanjanju bilirubina iz cirkulirajuće krvi. Ako je uzrok hiperbilirubinemije stagnacija žuči, koriste se koleretični lijekovi.

Obratite pažnju. U nekim slučajevima, na primjer, u atresiji žučnih kanala, koriste se kirurške metode liječenja s naknadnim praćenjem biokemijskih i kliničkih krvnih parametara.

Prevencija hiperbilirubinemije

Prevencija patoloških porasta bilirubina treba započeti čak i tijekom trudnoće. Buduća majka treba pažljivo pratiti svoju prehranu: trebala bi biti puna, s dovoljno vlakana, vitamina, aminokiselina i mineralnih soli.

Prehrana tijekom trudnoće treba biti potpuna i uravnotežena.

Potrošnja masti (osobito vatrostalnog), šećer, pečenje kvasca bi trebalo ograničiti ili napustiti takvu hranu. Od velike važnosti je kontrola emocionalnog stanja i tjelesnog napora. U nedostatku kontraindikacija, žena može napraviti aqua aerobic, pilates, plivanje, ali teret bi trebao odgovarati gestacijskom dobu i isključiti iznenadne pokrete i trzaje.

Što žena može imati kod dojenja

Nakon rođenja djeteta, zadatak majke je stvoriti povoljne uvjete za svoj život i razvoj. Fizičko otpuštanje tijela iz bilirubina javlja se s izmetom i urinom, stoga je važno pravilno organizirati prehranu i osigurati prevenciju zatvora (ako je dijete dojena). U tu se svrhu preporučuje redovito uključivanje sljedećih jela i proizvoda u izbornik:

 • steamed i steamed povrće;
 • voćnih purea i svježeg voća;
 • fermentirani mliječni proizvodi;
 • zeleno;
 • bobice;
 • žitarica i žitarica.

Ako dijete dobije prilagođenu mliječnu formulu kao glavnu hranu, potrebno je posavjetovati se s liječnikom o mogućnosti nadopune s kuhanom vodom. To će pomoći ublažavanju izmeta i povećanju dnevne diureze, što je glavni zadatak za smanjenje razine ukupnog bilirubina u krvi. Od modalnih trenutaka, posebnu pažnju treba posvetiti šetnjama: trajanje boravka na svježem zraku za novorođenče trebalo bi biti najmanje 3-4 sata (bolje je podijeliti ovaj put u dvije šetnje).

Hrana novorođenčeta mora sadržavati sve potrebne nutritivne sastojke.

Visoki bilirubin u novorođenčadi u većini je slučajeva fiziološka norma. Ako majka pravilno organizira hranjenje djeteta, nadzire njezinu prehranu i moći će prilagoditi režim, tijelo će se sama nositi s hiperbilirubinemijom. Za patološke razloge za povećanje koncentracije žučnih pigmenata u cirkulirajućoj krvi djeteta provest će sveobuhvatni pregled i propisuje odgovarajući tretman. Kako bi se smanjili rizici od teške hiperbilirubinemije u neonatalnom razdoblju, žena tijekom trudnoće treba pratiti svoje zdravlje i prehranu. Uz negativni Rh faktor, davanje imunoglobulina je indicirano u 28 tjedana trudnoće za prevenciju hemolitičke anemije.