Faze dojenja preranog beba i naročito njihove rehabilitacije

Zasnivanje

Pojam "preuranjenost" se koristi kada se dijete rodi prije 37. tjedna trudnoće s tjelesnom težinom ispod 2.5 kg. Ako beba teži manje od 1,5 kg - ovo je ekstremni pokazatelj i duboko preuranjeno vrijeme.

Preuranjene bebe trebaju medicinsku njegu i zahtijevaju posebne uvjete, budući da većina organa još ne radi zbog ranog porođaja.

Kako se javlja skrb prerane bebe, od kojeg tjedna je termin i od koje se težine mogu spasiti?

Popis faza novorođenčadi u skrbi

Proces sestrinstva traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Konačno vrijeme utječe stupanj prijevremenosti, opće stanje bebe, prisutnost patologija. Visoke šanse za preživljavanje i puni razvoj imaju novorođenčad koja je u perinatalnim centrima.

U običnim roditeljskim bolnicama često je nedostaje mnogo potrebne za pravilnu njegu preranog nerođenog djeteta.

Prvo: skrb u intenzivnoj njezi

Ovo je najvažniji i kritični stupanj u životu djeteta. Važnu ulogu u ovoj fazi igra brzina odlučivanja. Svrha prve faze skrbi je eliminirati razvoj komplikacija i situacija koje ugrožavaju život. Nakon što je beba uklonjena iz majčine utrobe, a pupkovina je izrezana, postavljena je na tople pelene i osušena. Sve medicinske manipulacije izvode se na toplom stolu, koji održava određenu temperaturu sličnu intrauterini toplini.

U reanimaciji djeteta šalje se iz medicinskih razloga. Ovdje se dijete smješta u inkubator. Ovo je vrsta inkubatora za novorođenčad, koja je oblikovana poput staklene kutije s rupama. Unutar inkubatora, zadana temperatura i vlažnost se uvijek održavaju.

Dijete u inkubatoru povezano je s senzorima koji podržavaju i nadziru funkcioniranje pluća, probavni sustav, a ti uređaji mjere krvni tlak.

Medicinska njega za prerano dijete u jedinici intenzivne njege uključuje:

 • Kontrola disanja. Prerano plućna bolest često se razvija - bolest hijalinske membrane (u djece koja imaju težinu do 1 kg). Kako bi se uklonio problem, ventilator je spojen - uređaj je namijenjen za unos mješavine plina u pluća.
 • Koža prerane tanke, visoki rizik od gubitka vlage. U inkubatoru, bebe se samo trljaju mokrim tamponom. Sva oprema je suspendirana pomoću senzora za pričvršćivanje ili pričvršćena za prste ili uške, jer su vrpce za mjerenje tlaka doprinose snažnom trljanje.
 • Lijekovi. Lijekovi se ubrizgavaju kroz pupčanu venu ili kroz venu u rukama.

Drugo: intenzivna skrb

U ovoj fazi dijete se prenosi nakon normalizacije tjelesne težine. Cilj drugog stupnja skrbi je najbrži rast i povećanje težine, normalizacija psihosomatskih funkcija. U intenzivnoj skrbi majka i beba zajedno su u odjelu. Svaki odjel ima 1-2 sestara koji prate stanje novorođenčeta.

U ovom odjelu možete provesti od nekoliko tjedana do mjeseci. U odjelu nastavlja pratiti tjelesnu temperaturu bebe. Prema dinamici državnih poboljšanja, dodjeljuje se metoda kao što je "metoda klokanova". To uključuje izravan kontakt između majke i djeteta.

 1. Dijete se stavlja na majčin prsima za oko 20 minuta, prekriven pokrivačem na vrhu, a šešir je stavljen na glavu.
 2. Metoda omogućuje stabilizaciju prijenosa topline, pogodno utječe na mentalno stanje.
 3. U budućnosti se povećava vremenski interval. Pediatricima se savjetuje da nastavljaju izvoditi metodu "klokan" kod kuće.

Treće: kod kuće pod nadzorom liječnika

Faza 3 je moguća ako nema opasnosti za život djeteta i kritični indikatori težine su poraženi. Cilj treće faze njege je dodavanje mase prirodno. Prvog dana nakon iscjednje medicinska sestra i liječnik dolaze kući. Tijekom sljedećeg mjeseca sestra će stići dva puta tjedno, pedijatar 2 puta mjesečno.

Kod kuće je također važno promatrati toplinski režim i kontrolirati vlažnost zraka. Temperatura u sobi ne bi trebala biti 20 stupnjeva, idealna izvedba: 20-22 stupnja. Vlažnost zraka je 60-70%.

Preuranjene bebe: skrb i hranjenje u prvim danima života

Prerano rođenje je uvijek rizik. Nije bitno jesu li spontano dogodili ili su bili uzrokovani umjetnim sredstvima kako bi spasili živote majke i djeteta u teškim patologijama. Srećom, danas je medicina na takvoj razini da liječnici mogu spasiti i ostaviti dijete rođeno s težinom od 500 grama.

U ovom ćemo članku govoriti o tome koje su komplikacije i problemi preranog novorođenčeta, kako se bebe njeguju i hrane u bolnici i koja je metoda klokanera.

Stupanj prijevremenosti

Uvjetno dodijeliti 4 stupnja prijevremene djece prema težini, s kojima su rođeni:

Strogo govoreći, ova je podjela vrlo uvjetovana, jer nije uvijek moguće utvrditi točno trajanje trudnoće ili je, primjerice, rođen rođak 26. tjedan već potpuno razvijen i spreman za postojanje izvan trbuha moje majke. Odlučujući čimbenik je težina bebe, to je manja, to će biti teško da se dijete prilagodi neovisnom životu.

U prvim danima nakon rođenja, mnogo ovisi o liječnicima. Ali ništa manje važno je majka preranog djeteta. Postoje mnogi primjeri kako su ravnodušne majke, sa svim srcem uznemirene za bebu, razgovarale s njim, uvjerene da bi sve bilo u redu, da je bilo potrebno boriti se, čuvati majčino mlijeko, čudesno, drugim riječima, niste ga mogli nazvati, beznadne situacije.

Što izgleda prerano beba?

Bebe koje su rođene prerano imaju niz karakteristika anatomske osobine:

 • opseg glave premašuje opseg prsa za 3-4 cm, tako da glava izgleda nerazmjerno velika;
 • široke šavove i fontane;
 • uši su mekane i uz glavu;
 • koža je vrlo tanka, u prahu;
 • potkožni sloj masti je tanki ili potpuno odsutan, koža može biti skupljena u nabore;
 • glas je tanak, poput cviljenja;
 • pupak je niži od onih punoljetnih novorođenčadi;
 • duboki san, mali pokret, monoton plač, kako kažu, "na jednoj bilješci".

S obzirom na sve ovo, prerane bebe čine snažan dojam, osobito na mami. Glavna stvar u ovoj situaciji je zapamtiti da je to privremeno i da će se beba uskoro vratiti na normalu i izgledat će kao sva zdrava djeca. Ali mama što trebate učiniti da mu pomogne, da razgovaraju, da se držite ručku kada ne možete dobiti vaše ruke na, da se bore za mlijeko i preliti bez obzira na sve.

Glavni problemi i komplikacije prerane bebe

Dakle, prerane bebe rađaju se s nerazvijenim organima i sustavima koji još nisu prilagođeni za funkcioniranje izvan maternice. U tom kontekstu gotovo uvijek razvijaju komplikacije.

dah

Od 28. tjedna do 36. tjedna, tvar koja se zove surfaktant sazrijeva u tijelu djeteta. Ona je odgovorna za osiguravanje da alveoli (mjehurići u plućima) ne padaju kada disanje, a pluća mogu normalno funkcionirati. Ako se dijete pojavilo prije 28 tjedana, mora se truditi da diše. Stoga se umjetni respiratori često koriste sve dok dijete ne počne samostalno nositi se s ovim zadatkom.

Dodatno, djetetu se daju pripravci za tenzide, pomažući pluća da "sazriju" i prilagode se neovisnom radu.

Ako je vaša beba povezana s respiratorom, trebate imati na umu da kada dajete kisik, pluća vašeg djeteta dobivaju nešto poput opeklina. Nažalost, to je neizbježno, a bez aparata, dijete jednostavno ne može disati.

Takav "opekotina" dovodi do grčenja bronha i povećane sekrecije sluzi. U medicini, ovo stanje se naziva bronho-plućna displazija. Tijekom vremena, stanje dišnog sustava normalizira, ali u budućnosti, s bilo kojom infekcijom koja utječe na dišni sustav, na primjer SARS, nije nužno, ali je vjerojatno da će beba imati neke učinke. Naime, povećanje proizvodnje sluzi i bronhijalni spazam.

Kako bi se izbjegle komplikacije do razvoja astme, trebali biste biti sigurni da obavijestite pedijatra da je dijete bio spojen na respirator. U tom slučaju, liječnik će poduzeti mjere kako bi spriječio pojavu grčeva ili ih liječiti u ranoj fazi.

Među ostalim komplikacijama dišnog sustava u prerane bebe slijede.

Sindrom respiratornog zatajenja. U stvari, to je razlog zašto su bebe povezane s ventilatorom (mehanička ventilacija) ako površinski aktivni sastojak nije dovoljan.

Apnea. Ovaj pojam opisuje stanje novorođenčeta u kojem je disanje nepravilno. U ovom slučaju, određeni lijekovi se ubrizgavaju ili je dijete povezano s ventilatorom.

Srce

Kad se dijete razvije i raste u majčinoj trbušini, njegov protok krvi praktički ne dira pluća, srce šalje krv u aortu, a ne na plućnu arteriju, kao u odrasloj dobi. Krv ulazi u aortu kroz otvor - arterijski kanal.

U punoljetnim bebama ova rupa prerasta ubrzo nakon rođenja, u preuranjenim bebama, to se možda neće dogoditi. Patologija se tretira na medicinski način, mnogo rjeđe - kirurškim zahvatom.

imunitet

Nedostatak imuniteta u prerane bebe također je nerazvijen i ne može se nositi s raznim infekcijama, zbog čega se takve bebe često razboljuju odmah nakon rođenja. Infekcija, koja u full-term baby može uzrokovati samo implicitne simptome prehlade, u prijevremenom se vjerojatno pojavljuje u punoj snazi.

Važno je napomenuti da su djeca rođena u 7 mjeseci trudnoće imuniteta jača od onih koji su rođeni osam mjeseci.

Pločice u preuranjenim bebama vrlo su tanke i krhke. U tom smislu moguća su krvarenja različite težine. U pravilu, ranije dijete je rođeno, to je veća vjerojatnost opsežnog krvarenja.

Kako je to opasno? Mala krvarenja mogu proći posve nezapaženo, ali opsežne ugrožavaju razvoj takvih patologija kao što su cerebralna paraliza, epilepsija, poteškoće u učenju i percepcija informacija u budućnosti.

Ako je krvarenje u mozgu otvoreno, onda je prilično teško zaustaviti, ponekad se provodi transfuzija krvi ili mehanička ventilacija. Zbog mogućnosti krvarenja prerane bebe kontroliraju neonatolozi i periodično podvrgavaju ultrazvuku mozga.

vid

Često, prijevremena retinopatija se dijagnosticira u preuranjenim bebama. Ovaj fenomen je poremećaj u razvoju mrežnice.

Retina je najslabije tkivo koje, recimo, popravlja sliku kako bi je prenijeli u mozak. U prijevremenu prijevremenu krvarenje mrežnice može se razviti abnormalno, što pridonosi formiranju ožiljnog tkiva i kao posljedica toga značajnog oštećenja vida.

U ovom slučaju, kao i kod drugih komplikacija, ranije dijete je rođeno, to je veća vjerojatnost retinopatije u preranoj bebi.

Blaga retinopatija, na sreću, gotovo uopće nema utjecaja na stanje vizije u budućnosti. U teškim slučajevima liječenje se vrši pomoću lasera ili krioterapije (liječenje izlaganjem hladnoći).

Zašto se pojavljuje retinopatija? Nema točnog odgovora na ovo pitanje, ali većina stručnjaka sklona je misliti da su visoke koncentracije kisika uzrok. Stoga se ovaj pokazatelj pažljivo prati. Osim toga, prerane bebe periodički pregledavaju oftalmolog kako bi se identificirale abnormalnosti u vremenu.

iznutrice

Ponekad prerane bebe razvijaju nekrotizni enterokolititis, bolest u kojoj crijevne stanice umiru.

Teško je reći što točno vodi do ove bolesti, moguće je da bakterijske infekcije igraju značajnu ulogu.

U svakom slučaju, bebe s tim bolestima prenose se u kapaljke hranjivim otopinama umjesto uobičajenih hranjenja, što omogućuje smanjenje opterećenja na probavnom sustavu. Povremeno se traži operacija uklanjanja dijelova crijeva koji su proživjeli značajna razaranja.

krv

Često, prerano je pronađeno da imaju nisku razinu šećera u krvi. Inače se taj fenomen naziva hipoglikemija. Liječenje je dodatno "dodatno hranjenje" s glukozom intravenozno ili kroz usta.

Postoji određena anemija prijevremenog zastoja. Ova patologija karakterizira činjenica da djetetovo tijelo još nije u stanju proizvesti crvene krvne stanice u dovoljnim količinama. Osim toga, veliki gubitak krvi može biti uzrok anemije. Liječenje anemije u prerane bebe provodi se davanjem lijekova ili, u teškim slučajevima, transfuzijom krvi.

Ako neko prerano dijete ima bilo kakvu komplikaciju, tada će on i njegova majka dugo provesti u bolnici, možda nekoliko tjedana. Kad se beba malo oporavi, bit će prebačen u dječju bolnicu.

U pravilu, majka je također odvedena u bolnicu kako bi se mogla brinuti o svom djetetu, ali ako je stanje u bolnici napeto u smislu prekomjernog opskrbe pacijenata, majka se može odbiti. U tom slučaju, morat će svaki dan izraziti mlijeko i donijeti ga za hranjenje.

Njega prerane bebe u rodilištu

Budući da se beba koja se prerano rodila ne može samostalno nositi s određenim funkcijama, takve bebe trebaju posebnu pažljivu njegu.

Glavni je problem termoregulacija. Vrlo je lako da beba bude super-hlađena ili, obrnuto, da se pregrijava. U tom smislu, dijete stavi u inkubator (plastična kutija) ili šator kisika, u kojem se održava optimalna temperatura i kisik hraniti bebe koje ne mogu disati dok je u punoj snazi.

Bebe s visokim stupnjem prijevremenosti i male težine prvo se smještaju u zatvoreni inkubator, a zatim, kako se njihovo stanje poboljšava, otvoreno.

U prvim danima života beba se ne odvaja iz nape, sve se brine neposredno unutra. Kako bi se izbjegla stagnacija ili deformacija glave, beba se prebacuje svaka 2-3 sata. Novorođenče je povezano s nekoliko uređaja koji bilježe sve glavne pokazatelje svog stanja (temperatura, puls, disanje), daju lijekove.

Često Momma plaši kapaljku povezanu s glavom djeteta. Ne brinite, to je učinjeno, jer nema mogućnosti staviti iglu u venu na dršku djeteta, i to se prakticira posvuda.

Prvi put su uvjeti pritvora beba u inkubatoru blizu one u kojoj je on bio u utrobi: ugodno temperatura (31-37 ° C) i visokoj vlazi.

U malim gradovima, gdje bolnica, u pravilu, nemaju posebnu skupu opremu, prerane bebe se njeguju u kolijevci. Temperatura se održava prevlačenjem u toplim pelenama i pomoću grijaćih jastučića.

Njega prerane djece provodi se u 2 faze: u bolnici i specijaliziranih odjela dječje bolnice nedonoščadi. Djeca s vrlo niskom tjelesnom masom (do 1500 g) i razne komplikacije, kao što su ponovljena asfiksija, sindrom respiratornog distresa i drugi, prenose se u dječju bolnicu 10-11. Dan, a djeca rođena s masom od 1500-2000 g - 7-8 dana.

Ako postoji potreba za prijevozom, provodi se u hitnoj pomoći s osobljem koje je u stanju pružiti hitnu pomoć ako nastane potreba.

U prvim satima dječjeg života u porodničkoj bolnici provest će se intenzivna skrb, pregled i, ako je potrebno, reanimacija. Nakon toga, u odjelu preuranjenih beba u bolnici, dijete će također dobiti neophodno liječenje ako ostanu komplikacije i uvjeti za postizanje tjelesne težine.

Još jedan preduvjet za njegu djeteta je čistoća. Već smo napisali da su prerane bebe iznimno osjetljive na infekcije. Staphylococcus je posebno opasno za njih.

Stoga, sve što se, na ovaj ili onaj način, odnosi na bebu treba biti savršeno čisto i dezinficirano.

Mumije, kojima je dopušteno da posjete svoje bebe ili ih hrane, trebaju strogo slijediti sanitarne standarde:

 • nosite čisti kupaći ogrtač, koji će vjerojatno biti izdan u odjelu gdje se dijete drži;
 • koristiti kapu za kosu i masku;
 • operite grudi sapunom i vodom prije hranjenja ili dekantiranja; kada je beba jaka, ovaj se postupak može napustiti, ali sve dok je to potrebno;
 • temeljito oprati ruke.

Hranjenje preranih beba

Prerane bebe koje nemaju refleks sisanja ili imaju druge razloge koji otežavaju hranjenje primaju hranu kroz cijev, u prosjeku, 6-16 sati nakon rođenja, ovisno o stanju.

Kako hranjenje preranih beba kroz sondu? Tanka fleksibilna cijev umetnuta je kroz usta u želudac, kroz koju se hranjive otopine, glukoza i mlijeko injektiraju u malim obrocima.

U idealnom slučaju, ako nema kontraindikacija, dijete se hrani mlijekom izražene majke. Važnost dojenja za prerano dijete ne može se precijeniti. Mama mlijeko će pružiti neprocjenjivu pomoć u rehabilitaciji i razvoju djeteta, stoga svakako pokušajte zadržati mlijeko.

Kangaroo skrb preuranjenih beba

Metoda se temelji na načelu "kože na koži" i uključuje bliski kontakt tijela majke i djeteta.

Testirano je 80 godina u Kolumbiji. Uopće nije bilo dovoljno inkubatora, a liječnici su odlučili prenijeti bebe čije je stanje relativno stabilno, doslovce majci.

Bebe su bile smještene između majčinih grudi i osigurane u ovom položaju pomoću odjeće ili remena. Iznenađujuće je, tijekom studije, dokazano da su preuranjene bebe, čija je rehabilitacija provedena na taj način, razvila i stekla težinu mnogo brže od onih koji su se držali u inkubatoru.

Srčani udar takvih beba bio je ravnomjeran i stabilan, disanje je poboljšano, temperatura je održavana na optimalnoj razini. Težina, oni su stekli brže i brže istu izliječenu od raznih patologija

Osim toga, beba, koja se naslanja na kožu majke, prihvaća svoju mikroflora i stoga jača imunološki sustav, koji je neophodan za prerano dijete.

Pored fizioloških aspekata, metoda klokanera ima pozitivan učinak na psihološko stanje majke i djeteta.

Kao što pokazuje praksa, prerani rad, iz bilo kojeg razloga koji se dogode, velika je psihološka trauma za majku. Ono što vrijedi samo bespomoćno, što uzrokuje neumjerenu sažaljenju i bol u majčinom srcu, kakva je prerano novorođenče. Metoda klokanera pomaže majci da preživi taj stres, da se osjeća potrebnim, da prevlada osjećaj bespomoćnosti i nesigurnosti, kako bi shvatio da pomaže vašem djetetu, da je to neophodno.

Za bebu takav bliski kontakt s majkom je naj normalnije i prirodno stanje koje je prirodi namijenjeno novorođenčadi. Dijete postaje mirnije, čuje takvo poznato i poznato tuku srca njezine majke, osjeti joj toplu dah. Iznenađujuće, zabilježeno je da, ako se djetetova tjelesna temperatura porasla, tjelesna temperatura majke pala je za istu vrijednost, čime je zadržala ravnotežu.

Kako se danas prakticira metoda klokaneta?

U ruskim rodilištima, ova metoda se prakticira. Međutim, u većini slučajeva, majka je pozvana u odjel s preuranjenim bebama ili jedinicom intenzivnog liječenja i ostavljena je bebom 2-3 sata. U pravilu, majka mora osloboditi prsa i trbuh od odjeće i leći na kauču. Dijete će biti smješteno na dojci i ostaviti na tom mjestu neko vrijeme.

Mama treba biti spremna za činjenicu da dijete odluči otići na zahod tijekom sjednice jer novorođenče, u pravilu, treba majčinu toplinu kako bi se opustila dovoljno.

Kontraindikacije korištenja metode klokanta

Kao što je gore navedeno, ova metoda se prakticira ako je stanje djeteta stabilno. Ako se dogode sljedeće komplikacije, primjena metode još nije moguća:

 • teška sepsa;
 • intrakranijalna krvarenja od 3-4 stupnja;
 • potreba za umjetnom ventilacijom pluća;
 • fiksiranje arterijskog ili venskog katetera.

Ako je stvaranje bliske veze između majke i djeteta nemoguće, nemojte očajavati. U slučaju kada majka ima želju, može se jednostavno nalaziti pored djeteta. Vrlo često liječnici daju ustupke i dopuštaju prisutnost majke u odjelu. Razgovarajte s djetetom, zategnite dršku, samo se približite i već ćete uživati ​​u vašem malom čudu.

Nakon što se otpustite kući, nemojte zaboraviti na metodu klokaneta, to će biti korisno za dijete čak i kad je ozbiljna opasnost prošla.

Preuranjeno dijete: opasnost od preranog rođenja

Ako beba rodi prerano - prije 37. tjedna trudnoće - smatra se preuranjenom.

Postoji nekoliko stupnjeva prijevremenih dojenčadi. Svjetlo, u pravilu, ne predstavlja opasnost za zdravlje djeteta, teška - zahtijeva ozbiljnu medicinsku njegu.

Blaga prijevremenost

Ako je dijete rođeno između 32 i 36 tjedana trudnoće, suvremena medicinska njega omogućava mu izbjegavanje zdravstvenih problema.

U nekim slučajevima, djeca s blagom preuranjenošću nemaju vremena za potpuno zrela pluća. Trebaju dodatnu pomoć pri disanju: umjetna ventilacija pluća ili dodatna opskrba kisikom u prvim danima života.

Mnoge bebe s blagom preuranjenom imaju prehrambene probleme. Rođena 34 do 35 tjedana, djeca ne mogu sami sisati - moraju ih se hraniti sondom.

Stoga, bebe rođene u ovom trenutku prisiljene su ostati u dječjem odjelu bolnice ili rodilišta nekoliko tjedana dok se ne počnu samohraniti.

Osim toga, u roku od nekoliko tjedana, sve preuranjene bebe mogu imati problema s održavanjem tjelesne temperature. U tom slučaju ostaju u inkubatoru - posebnom okviru za novorođenčad - za održavanje optimalne temperature i praćenje aktivnosti srca i disanja.

U budućnosti, nakon iscjednje, roditelji trebaju pažljivo pratiti temperaturu djetetova tijela. Preuranjene bebe lako se pregriju ili hladno.

Prosječni stupanj prijevremenosti

Dijete se rodi u 28-31 tjednu trudnoće. U djece rođene u ovom trenutku, pluća još nisu u potpunosti zrela za disanje. U pravilu im je potrebna pomoć u obliku umjetne ventilacije pluća ili opskrbe stalnim strujanjem zraka obogaćenog kisikom kako bi se održao pozitivan tlak zraka.

Za većinu djece s umjerenom preuranjenom, takva se pomoć traži u prilično kratkom vremenu.

Ako dijete radi na umjetnoj ventilaciji pluća, hrana se proizvodi putem intravenoznog katetera. Bebe koje sami dišu mogu jesti majčino mlijeko kroz cijev sve dok ne nauče sami sisati.

Jaka prijevremenost

Dijete se rodi prije 28. tjedna trudnoće. Prije su ove djece preživjele iznimno rijetko, ali moderna medicina dopušta njegu takvih beba.

Gotovo sva djeca koja su se pojavila u tom razdoblju, pluća još nisu razvijena - većina ih zahtjeva umjetnu ventilaciju pluća ili protok zraka obogaćen kisikom.

Pluća mogu poduprijeti respiratornu funkciju od 22-24 tjedana intrauterinog razvoja, ali alveoli, koji su potrebni za normalnu apsorpciju kisika, razvijaju se tek 28-30 tjedana trudnoće.

Osim toga, vrlo preuranjene bebe se ne mogu hraniti i održavati tjelesnu temperaturu. Roditelji takvih beba trebaju shvatiti da dijete dugo ostaje u dječjem odjelu.

Što je opasno za djecu da rode prije pojave?

Bebe koje su rođene prije 37. tjedna trudnoće mogu doživjeti probleme koji se odnose ne samo na nedostatak refleksa usisavanja.

Što je kraće razdoblje rođenja djeteta, to je veći rizik razvoja raznih bolesti karakterističnih za prerane bebe.

Nerazvijena pluća

Najveća opasnost je plućni poremećaji. Na primjer, sindrom poteškoće u disanju novorođenčadi, u kojem nezrele pluća bebe ne mogu u potpunosti nositi. Udišite dijete mora uložiti značajan napor.

Takva djeca trebaju umjetno disanje.

Oticanje disanja

U preuranjenim bebama, dišni centar mozga nije u potpunosti formiran. Ako osoba ne diše dovoljno često, tim iz moždanog debla kompenzira to s dubokim dahom.

Novorođenčad, naprotiv, diše plitko i neravnomjerno, imaju razdoblja preniskog disanja. Ako se pojave prečesto, liječnici govore o razvoju respiratornog zahvata ili apneje.

Dijete s takvim poremećajem treba stalno promatranje u prvim tjednima života. Kako dijete raste, rizik apneje smanjuje se.

Značajke srca

Tijekom razvoja fetusa, dječja krv praktički ne prolazi kroz pluća zbog prirode srca. Srce embrija gura krv iz desne klijetke ne u plućnu arteriju, već u aortu kroz otvor koji se zove arterijski kanal.

Ubrzo nakon rođenja, ona se nakuplja u punoljetnim bebama, au preuranjenim bebama može ostati otvorena. To dovodi do povećanog stresa na plućima i srcu. Takvo stanje zahtijeva liječenje ili čak kirurško liječenje.

Infekcije, problemi razmjene i sljepoća

Infekcije utječu na preuranjene bebe češće nego bebe rođene u terminima. Jedan od razloga za ovu ranjivost je nezrelost imunološkog sustava, u kojem se antitijela u djetetovoj krvi proizvode u nedovoljnoj količini.

Također je opasno za prerane bebe i virusne infekcije koje druge bebe izazivaju samo blage simptome prehlade.

Osim toga, djeca rođena prerano mogu doživjeti probleme s apsorpcijom hranjivih tvari, kao i nedostatak hemoglobina, povezanih s niskom stopom stvaranja crvenih krvnih stanica - crvenih krvnih stanica.

Preuranjene bebe mogu razviti retinalna oštećenja - retinopatija u ranoj dobi, što dovodi do sljepila bez ranog liječenja.

Zato prerane bebe trebaju ostati pod nadzorom neonatologa od rođenja do trenutka kada su njihova tijela spremna za samostalan život.

Najvažnije

Dijete rođeno čak i prije 28. tjedna trudnoće ne samo da može preživjeti, već i na kraju približiti razvoju punoljetnih beba.

Sve preuranjene bebe zahtijevaju pažljivu njegu i promatranje od strane liječnika kako bi se izbjegle bolesti uzrokovane nezrelosti njihovog tijela.

Dječja kutijica

Vjerojatno, u Moskvi nema nikoga tko ne bi znao našu bolnicu ili rodilište. Ali činjenica da je kao dio našeg kompleksa jednostavno jedinstveni dječji okvir za preranu bebu (DBK), malo ljudi zna.

Anesteziolog-resuscitator, neonatolog, stručnjak za osiguranje, kandidat medicinskih znanosti i samo iskrena osoba - Marenkov Vladimir Valerievich zadužen je za ovaj odjel. Redovito prima ogromnu količinu pozitivnih povratnih informacija, toplih riječi zahvalnosti od roditelja naših najmlađih pacijenata.

Novorođene bebe ovdje su prihvaćene iz cijele Moskve i Moskve, ali prije svega, oni su servisirani od strane njihove vlastite bolnice u bolnici S. S. Yudin City Clinical Hospital.

U neonatalnoj zgradi izvodi se reanimacija i liječenje preranih beba. Za to funkcioniraju dvije jedinice za reanimaciju i intenzivnu njegu, gdje se liječe najteže pacijente i dvije neonatalne i prijevremene jedinice patologije dojenača. Sva tri kata bolnice opremljena su najmodernijom opremom (Maquet, Drager), tu je i privatna operativna soba za oftalmološke i neurokirurške operacije. Vrhunski stručnjaci različitih specijaliteta rade u osoblju DBK-a, koji su dizajnirani ne samo da bi spasili život malog čuda, nego i da učine sve što je moguće kako bi odrastao kao punopravna, zdrava osoba. Prisutnost odjela oftalmologije, neurologije i neonatologije s profesorskim osobljem omogućuje nam da razmotrimo i uspješno postupamo s najsloženijim slučajevima. Sve to u kompleksu omogućuje vrlo uspješnu medicinsku njegu djece koja imaju težinu od 600g ili više.

Prilikom promatranja pacijenta strogo se promatra princip kontinuiteta: neuroloci, oculisti i pediatri svako ponašaju pacijenta od rođenja do tri godine. Važno je napomenuti da djeca rođena do 1,5 kg težine i nakon iscjetka primjećuju se u DBC-u prije svoje tri godine besplatno, što blagotvorno utječe na njihovo zdravlje i razvoj. A za naše odrasle pacijente rođene od 1,5 kg težine i za prerane bebe rođene u drugim rodilištima, nudimo različite mogućnosti za praćenje programa temeljenih na DBK (integrirano upravljanje preuranjenom bebom od strane stručnjaka do tri godine).

Kako spasiti novorođenčad. Izvještaj oživljavanja.

komentari

Svi ti ljudi su super! Oni su heroji našeg vremena.

Nažalost, naša država to ne razumije (

Sjetio sam se kako je moj sin oduzet drugi dan njegova života, bio je preuranjen i s žuticom. Nakon što je bio otpustio iz rodilišta, svaki dan sam otišao hraniti ga, gotovo mjesec dana bio je u bolnici.

Post dotakne. Takva su velika posla.

ps Takva djeca krotulechki.

Puno vam hvala liječnicima zbog njihovog velikog rada! Zahvaljujući onim ljudima koji općenito dolaze s takvim uvjetima, opremu!

I hvala vam na ovom postu, vrlo je zanimljiva i barem postoji dio razumijevanja kako njegovati takve mrvice.

Uobičajeni problemi kod prijevremenih dojenčadi:

to je veći stupanj preuranjenosti, odnosno mrvice slabo razvijenih dišnih, gutanja i vještina sisanja. Dakle, kiddies bez napa je vrlo teško preživjeti.

Kod djece koja su preuranjena, ne postoji potreban masni sloj, pa je stoga vrlo teško zadržati tjelesnu temperaturu pa je vrlo važno ne dopustiti hipotermiju. Ako se odjednom dogodi da će temperatura mrvica pasti ispod 32 stupnja, odmah će ga poslati u inkubator ili mamu na trbuhu. U tom će slučaju temperatura biti izmjerena 4-5 puta na sat. Dok se ne vrati u normalu, beba će biti u posebnim uvjetima.

Jedan od najstrašnijih i najopasnijih problema u slučaju prijevremenog poremećaja je da se hipoglikemija može pojaviti s malom težinom. To jest, ako razina glukoze padne u djetetovu krv, tada se mogu pojaviti takvi pojmovi kao što su poteškoće u disanju, konvulzije, poremećaji spavanja, koji čak mogu dovesti do letargije.

Takva se bolest tretira uvođenjem dodatnog glutena u tijelo tijela kako bi se podigla razina do potrebne brzine.

Nakon što smo saznali o svim tim posljedicama, možemo zaključiti da prerano dijete treba pažljivu brigu, ljubav, nježnost i toplinu kao niti jedno drugo dijete. Pojedinosti: http://www.happy-giraffe.ru/community/3/forum/post/6079/

Glavni problemi i komplikacije prerane bebe

Dakle, prerane bebe rađaju se s nerazvijenim organima i sustavima koji još nisu prilagođeni za funkcioniranje izvan maternice. U tom kontekstu gotovo uvijek razvijaju komplikacije.

Od 28. tjedna do 36. tjedna, tvar koja se zove surfaktant sazrijeva u tijelu djeteta. Ona je odgovorna za osiguravanje da alveoli (mjehurići u plućima) ne padaju kada disanje, a pluća mogu normalno funkcionirati. Ako se dijete pojavilo prije 28 tjedana, mora se truditi da diše. Stoga se umjetni respiratori često koriste sve dok dijete ne počne samostalno nositi se s ovim zadatkom.

Dodatno, djetetu se daju pripravci za tenzide, pomažući pluća da "sazriju" i prilagode se neovisnom radu.

Ako je vaša beba povezana s respiratorom, trebate imati na umu da kada dajete kisik, pluća vašeg djeteta dobivaju nešto poput opeklina. Nažalost, to je neizbježno, a bez aparata, dijete jednostavno ne može disati.

Takav "opekotina" dovodi do grčenja bronha i povećane sekrecije sluzi. U medicini, ovo stanje se naziva bronho-plućna displazija. Tijekom vremena, stanje dišnog sustava normalizira, ali u budućnosti, s bilo kojom infekcijom koja utječe na dišni sustav, na primjer SARS, nije nužno, ali je vjerojatno da će beba imati neke učinke. Naime, povećanje proizvodnje sluzi i bronhijalni spazam.

Kako bi se izbjegle komplikacije do razvoja astme, trebali biste biti sigurni da obavijestite pedijatra da je dijete bio spojen na respirator. U tom slučaju, liječnik će poduzeti mjere kako bi spriječio pojavu grčeva ili ih liječiti u ranoj fazi.

Među ostalim komplikacijama dišnog sustava u prerane bebe slijede.

Sindrom respiratornog zatajenja. U stvari, to je razlog zašto su bebe povezane s ventilatorom (mehanička ventilacija) ako površinski aktivni sastojak nije dovoljan.

Apnea. Ovaj pojam opisuje stanje novorođenčeta u kojem je disanje nepravilno. U ovom slučaju, određeni lijekovi se ubrizgavaju ili je dijete povezano s ventilatorom.

Kad se dijete razvije i raste u majčinoj trbušini, njegov protok krvi praktički ne dira pluća, srce šalje krv u aortu, a ne na plućnu arteriju, kao u odrasloj dobi. Krv ulazi u aortu kroz otvor - arterijski kanal.

U punoljetnim bebama ova rupa prerasta ubrzo nakon rođenja, u preuranjenim bebama, to se možda neće dogoditi. Patologija se tretira na medicinski način, mnogo rjeđe - kirurškim zahvatom.

Nedostatak imuniteta u prerane bebe također je nerazvijen i ne može se nositi s raznim infekcijama, zbog čega se takve bebe često razboljuju odmah nakon rođenja. Infekcija, koja u full-term baby može uzrokovati samo implicitne simptome prehlade, u prijevremenom se vjerojatno pojavljuje u punoj snazi.

Važno je napomenuti da su djeca rođena u 7 mjeseci trudnoće imuniteta jača od onih koji su rođeni osam mjeseci.

Pločice u preuranjenim bebama vrlo su tanke i krhke. U tom pogledu moguće hemoragije različite težine. U pravilu, ranije dijete je rođeno, to je veća vjerojatnost opsežnog krvarenja.

Kako je to opasno? Mala krvarenja mogu proći posve nezapaženo, ali opsežne ugrožavaju razvoj takvih patologija kao što su cerebralna paraliza, epilepsija, poteškoće u učenju i percepcija informacija u budućnosti.

Ako je krvarenje u mozgu otvoreno, onda je prilično teško zaustaviti, ponekad se provodi transfuzija krvi ili mehanička ventilacija. Zbog mogućnosti krvarenja prerane bebe kontroliraju neonatolozi i periodično podvrgavaju ultrazvuku mozga.

Često, prerane bebe dijagnosticiraju retinopatiju preuranjene. Ovaj fenomen je poremećaj u razvoju mrežnice.

Retina je najslabije tkivo koje, recimo, popravlja sliku kako bi je prenijeli u mozak. U prijevremenu prijevremenu krvarenje mrežnice može se razviti abnormalno, što pridonosi formiranju ožiljnog tkiva i kao posljedica toga značajnog oštećenja vida.

U ovom slučaju, kao i kod drugih komplikacija, ranije dijete je rođeno, to je veća vjerojatnost retinopatije u preranoj bebi.

Blaga retinopatija, na sreću, gotovo uopće nema utjecaja na stanje vizije u budućnosti. U teškim slučajevima liječenje se vrši pomoću lasera ili krioterapije (liječenje izlaganjem hladnoći).

Zašto se pojavljuje retinopatija? Nema točnog odgovora na ovo pitanje, ali većina stručnjaka sklona je misliti da su visoke koncentracije kisika uzrok. Stoga se ovaj pokazatelj pažljivo prati. Osim toga, prerane bebe periodički pregledavaju oftalmolog kako bi se identificirale abnormalnosti u vremenu.

Ponekad prerane bebe razvijaju nekrotizni enterokolititis, bolest u kojoj crijevne stanice umiru.

Teško je reći što točno vodi do ove bolesti, moguće je da bakterijske infekcije igraju značajnu ulogu.

U svakom slučaju, bebe s tim bolestima prenose se u kapaljke hranjivim otopinama umjesto uobičajenih hranjenja, što omogućuje smanjenje opterećenja na probavnom sustavu. Povremeno se traži operacija uklanjanja dijelova crijeva koji su proživjeli značajna razaranja.

Često, prerano je pronađeno da imaju nisku razinu šećera u krvi. Inače se taj fenomen naziva hipoglikemija. Liječenje je dodatno "dodatno hranjenje" s glukozom intravenozno ili kroz usta.

Postoji određena anemija prijevremenog zastoja. Ova patologija karakterizira činjenica da djetetovo tijelo još nije u stanju proizvesti crvene krvne stanice u dovoljnim količinama. Osim toga, veliki gubitak krvi može biti uzrok anemije. Liječenje anemije u prerane bebe provodi se davanjem lijekova ili, u teškim slučajevima, transfuzijom krvi.

Ako neko prerano dijete ima bilo kakvu komplikaciju, tada će on i njegova majka dugo provesti u bolnici, možda nekoliko tjedana. Kad se beba malo oporavi, bit će prebačen u dječju bolnicu.

U pravilu, majka je također odvedena u bolnicu kako bi se mogla brinuti o svom djetetu, ali ako je stanje u bolnici napeto u smislu prekomjernog opskrbe pacijenata, majka se može odbiti. U tom slučaju, morat će svaki dan izraziti mlijeko i donijeti ga za hranjenje.

Pedijatrijska bolnica u GKB-u. EO Mukhina (GKB №70), Moskva - sjećanje

Konačno! Treća faza preranih beba s ekstremno niskom tjelesnom masom. Odjel za rehabilitaciju. Ostani zajedno majkom i djetetom!

Kad mi je ponuđena da odem u bolnicu s mojom kćeri koja je težila 1.435 kg, nisam ni pomislila. Moje je dijete provelo 1,5 mjeseci u bolnicama bez mene. Ova je ponuda bila nevjerojatna sreća! Konačno, mi smo zajedno, iako u bolnici. Sada je sve trebalo biti dobro!

Pozadina.

Razdio sam ljepotu hitnom carski rez 30 tjedana trudnoće. Rođena beba težine 1,1 kg, visina 37 cm i procjena od 5/7 Apgar. Ona je čak plakala, ali nisam to čula, jer je bila pod općom anestezijom zbog lošeg pragova boli. Zatim, moja beba je proveo tri tjedna svog života u oživljavanju novorođenčadi u Centru za opstetričare i ginekologiju. Kulakov. No, na žalost, bilo je to ljeto, a planirano pranje izvršeno je u centru, pa ih je prevezeno do DGKB № 13. Filatov. Tamo je provela još tri tjedna. Mnogi su problemi riješeni. Uspješna i ne baš velika. Ali ova je bolnica također morala zatvoriti za zakazano pranje. Kada su nas tamo prenijeli, liječnici su bili ohrabrujući da ako beba ima vremena da se dobije težinu do 1.8 kg prije ovog pranja automobila, pustili bi nas kući. No, zbog ozbiljnih problema s crijevima, provela je više od tjedan dana bez hrane i, naravno, nije imala vremena da se tamo mnogo oporavi. Dakle, odlučeno je prenijeti dijete u sljedeću bolnicu. Bila sam jako zabrinuta da će nam se udaljiti od nas. Svakodnevno smo se odvezli u Filatovsku, i trebalo je 1,5 sata da odemo na jedan način. Gotovo je poslana u bolnicu 8, koja se nalazi na sjeveru Moskve. Ali jako sam tražio da nas prenesemo u bolnicu, gdje postoji zajednički boravak majke i djeteta! Bio sam spreman platiti mnogo novca, samo da mi je dopušteno ležati s njom u bolnici! Malo je šanse. U 8. bolnici, plaćeni odjel koštao je pet tisuća rubalja dnevno, a čak ni tada nije bilo slobodnih radnih mjesta. Sljedeća faza, kad sam tiho udahnuo suze.

Ali, u svijetu, ne bez dobrih ljudi)). Hvala Bogu da je voditelj odjela patologije prijevremenog starenja Filatovskaye bio u stanju složiti se oko prijenosa moje djevojke u GKB 70. Tu je i pedijatrijska bolnica s zajedničkim boravkom majke i djeteta. Za besplatno! No, takve mrvice prema težini prethodno nisu bile poduzete. Složili su se da će nas odvesti. Hura!

Na dan VIC-a stigli smo u bolnicu s mojim suprugom, a sa svime sam čekao velikom torbom, kada bi došla hitna pomoć za prijevoz djeteta. Hitna pomoć stigla, popunila sve dokumente, stavila bebu u odjeću koju sam kupila dan prije, zamotala me u pelenicu i pokrivač za flanelete (bila je na ulici sredinom srpnja). Ušli smo u kola hitne pomoći. Medicinska je sestra cijelo vrijeme držala moju djevojčicu, a ja sam sjedila ispred nje. Dijete je spavalo, a sirena se nije probudila, a ona je trebala biti uključena nekoliko puta. Muž nas je tjerao u njegov auto.

GKB №70, iako je ove godine preimenovana. Sada je EO Mukhin City Clinical Hospital.

Ako su zainteresirani, onda imaju web stranicu. Ovaj medicinski "grad" u Perovu obuhvaća rodiljni odjel, kirurški kompleks, antenatalnu kliniku, laboratorij, patoanomatičku zgradu, zgradu kliničke bolnice u gradu, terapeutsku zgradu i pedijatrijsku bolnicu. Također na području nalazi se Spassky hram.

Putovanje na područje strogo je prolazom. Na primjer, kod izbacivanja djeteta.

Dječja bolnica.

Koliko se sjećam, na prizemlju i katu nalazi se hitna soba, reanimacija za novorođenčad, sigurnosne točke, garderoba, soba za majke. Na drugom katu jedinice za intenzivnu njegu. Na trećem katu odjela za rehabilitaciju dojenčadi.

Ured Upisi.

U ambulanti vozili smo ravno do ulaza u hitnu službu. Prijem je malen, prije ulaska, od njih se traži da uklone gornju odjeću i stavljaju ih na pokrivače cipela ili papuče ako su dostupne. Dijete je ostavljeno na pregled i vaganje, a odvelo me u odjel za rehabilitaciju u odjelu.

Odjel za sanaciju djetinjstva.

Koliko sam razumio, ova je podjela uvjetno podijeljena na dva krila. Nasuprot ulazu je blagovaonica i osoblje. Ako krenete desno, onda samo stavite prve i novorođene bebe sa svojim majkama, također sobom za liječenje i sestro. A ako skrenete lijevo, tada će biti igraonica i odjel u kojem mame s djecom koja su otišla u fizioterapiju, uključujući masaže. Kad smo ležali tamo, bili su djeca od dobi od 0,5 do 1,5 godina. Uglavnom su djeca koja su već bila ležala u njezi u djetinjstvu. Stoga su njihove majke bile više drzak obrazovan, povezan sa svime na poslovni način. Dok smo bili umorni, mučeni i tužni zbog problema naših malenih novorođenčadi.

Komora.

Jedna kutija je zasebni tuš i WC i dvije sobe, svaka za jedno dijete i majku. Vrlo udobno! Općenito, označili su me u lijevoj sobi boksa, au pravoj sobi bila je djevojčica s novorođenčad koja je došla tamo nakon maternice u GKB-u70. Isprva sam bio vrlo impresioniran da su za mene i djecu napravili čitavu sobu! Sa hladnjakom, stolom, krevetom i dječjim krevetom. Veliki prozor, stol za presvlačenje, dodatne svjetiljke i opremu za kvarcnu sobu. I sve to nakon dobrog popravka, novih, uvjeti su prekrasni!

Donio sam dijete! Ovo je neusporediv osjećaj sa svime))) Znate li što je sreća? Sreća je nevjerojatna multi-faceted osjećaj! Taj sam dan prepoznao njegov novi aspekt)). Sreća je kada možete dodirnuti svoje dijete u bilo kojem trenutku i osjetiti da ovo nije san! Tvoj mali je doista pored tebe. A sad će sve biti u redu! Od ove beskrajne sreće samo se srce zaustavilo.

Tako sam provela prvi dan, ukupno euforija! Nije me uplašilo da se sada moram pobrinuti za svoju kćer od jednog i pol kilograma. Znala sam da u blizini postoje liječnici, nadziremo se i sve će biti u redu. I uskoro ćemo biti doma!

Dakle, tada je započeo oštre majčinske svakodnevice. Zapravo, pokazalo se ne tako jednostavno i ružno, kao što sam zamislila. Nemam jednostavnu novorođenčad koju trebate hraniti, mijenjati pelenu i staviti u krevet. Ne, imala sam kćer u naručju, koja stvarno ne voli jesti zbog problema s velikim trbuhom. Istodobno je bilo potrebno intenzivno se hraniti prema rasporedu - svaka 3 sata, čak i ako dijete spava, rekli su da se probude. Doista, u tom trenutku bilo je vrlo kritično za nas da težimo. To su riječi liječnika. I dobio sam mnogo uputa o tome koje lijekove i kada treba dati. Nepotrebno je reći, prije toga nisam znala kako to uopće učiniti! Ventilacijske cijevi, svijeće, prašci, čišćenje nosa i ušiju, masaža trbuha, prikupljanje i ispitivanje. Općenito, na mene nije pala samo odgovornost, već i puno odgovornosti koje se javljaju za roditelje bolesne djece. Općenito, za dva tjedna stvarno sam otišla u školske mame. To je bio pravi izviđanje na snazi)).

Odjel za liječnike.

Liječnik koji je pohađao obično radi od ponedjeljka do petka od 9 do 18 godina, a ponekad i dalje na dužnosti tijekom vikenda. Tri smjene medicinskih sestara rade u odjelu danima, koji donose lijekove, izdaju upute liječnika, uzimaju krv, stavljaju na kapaljke, po potrebi reagiraju na zahtjeve. U mom dva tjedna iskustva, samo 2 od 6 medicinskih sestara bili su doista osjetljivi i ljubazni. Ostali jednostavno obavljaju svoj posao prema uputama, a u slučaju više sile pokušali su nekome prenijeti odgovor na zahtjev za pomoć ili jednostavno slegnuti ramenima. Stoga su se majke često morale oslanjati na sebe i na obrazovane majke u odjelu. U večernjim satima i vikendima obično je na dužnosti pedijatar, ali često je bio na dužnosti iz intenzivne njege. Barem su bili vrlo profesionalni liječnici! I u teškim situacijama oni su ih zvali.

Liječnik, koji nam je bio propisan, bio je maksimalno moje dobi. Isprva sam bio vrlo iznenađen i uzrujan. Uostalom, nakon medicinskog instituta, očito nije imala dovoljno radnog iskustva, a ovdje je, naposljetku, vrlo odgovorna situacija. Da, beba je preživjela! Hvala Bogu! No, osim niske tjelesne težine, bilo je i mnogo zdravstvenih problema. Trebate dobrog liječnika. Ipak, nije bilo izbora i pouzdali smo se u nju. Istina, jednom sam ipak pozvao naše liječnike iz Filatovskejske bolnice, gdje smo bili na drugoj fazi skrbništva, da bismo bili sigurni u propisani tretman. S druge strane, problemi njezine kćeri bili su veliki i pogrešno liječenje moglo bi dovesti do loših posljedica. No liječenje je potvrđeno, djevojka je pokazala da je stvarno profesionalna! Štoviše, to je vrlo ljudsko. Dobro je s bebama, pokušala pomoći kad god bi joj se približila.

Krv je često bila odvedena. Je li puno ultrazvuka. Jedan EKG, oprema je dovedena izravno u odjel. Svakog jutra, zaobilazeći liječnika, a ponekad i voditelja odjela.

Također želim spomenuti voditelja odjela. Dobra žena i pravi profesionalac. Štoviše, također je istinski human. Bila je teška situacija s majkom naših blizanaca, pa im je dopušteno da im tata ide s njima u bolnicu. I izdvojili su cijelu kutiju za svoju obitelj dvojice roditelja i dvoje djece. Ovo nije bilo u ovoj bolnici! Šeširi u glavu!

Fizioterapeutski liječnik je fantastična žena! Ugodno u komunikaciji, jako voli djecu, istodobno se lijepo apelira i nježno. Moja beba, dok je kupala u velikoj kupki u rukama ove žene, nikada nije nikada cviljela, što vježbe nisu učinile s njom!

Lokalni dječji psiholog ostavio je vrlo mješoviti dojam sebe - dobro se slaže s djecom, ali s roditeljima je iznimno kategorizirana, ponekad i previše.

Cilj. Ako govorimo o mojoj priči, onda sam bio suočen s zadatkom da beba bude snažna i dobivam 400-600 g, kao i slijedite sve upute za liječenje djeteta.

Reći da je teško doći noću, ništa ne reći. U prvom sam tjednu probudila susjeda kad sam se probudila jer joj je dijete vrištalo, a ja sam to čula čak iz druge prostorije. Bio sam šokiran kako je mogla spavati usprkos alarmu i alarmu djeteta. I tjedan dana kasnije novi susjed me je došao probuditi nekoliko puta pa sam uspio nekako isključiti alarm i spavati dalje, i tako teško da nisam uvijek reagirao na plač moje kćeri. Mogu reći da je sve to bilo zbog činjenice da su živci prethodnih 1.5 mjeseci sestrinstva već bili beskorisni. Da, i biti u bolnici vrlo je depresivno, iako su uvjeti bili divni. Nedostatak pozitivne dinamike također je bio vrlo važan. Borili smo se za posljedice NEC-a i popratne crijevne disbakterioze. Počelo je vrlo jaka kolika, kada je dijete stalno uzdahnulo, pa čak i za vrijeme spavanja, ona se uvijala i plakala boli. Pucanje na video noću, kao što je beba loše u snu, i pokazivanje liječniku kasnije ujutro čuti da je to kolika i ništa se ne može pomoći - to je samo užasno bolno. Općenito, u drugom tjednu smo ostavili da se svaka 3 sata i više nisam probudio dijete, ali ona me. Broj hranjenja ostao je isti, ali samo na njegov zahtjev. Jedne me večeri posjetila laktocrisi. ali ovo je sasvim drugačija priča, koju ću opisati u odgovoru na dojenje dijete koje nije uzelo grudi.

Hranio sam dijete koje sam izrazio majčino mlijeko. Ali iz boce nije bilo snage sisati prsa.

Moja je djevojka vrlo rijetko pojela apetit. Obično je to bilo - počela je jesti, gastrointestinalni trakt je pušten, a ona je prestala jesti s aurom. Refleks za usisavanje preuzeo je i ona ponovno posegnula za bocom, ali nakon nekoliko gutljaja opet suze. i ona i ja. Također je došlo do problema s činjenicom da se guši gotovo svakom hranom. Zašto je tako - pitanje je još uvijek otvoreno. Činjenica je da je kasnije iz bradavice bila slaba, ali je nastavila gušiti do 3 mjeseca života. Očito je to bilo zbog nezrelosti nekih mehanizama gutanja. Da ne kažem riječima kako je zastrašujuće kad se kašlja i postaje grimizna, bojao sam se da će prestati disati. To se dogodilo u jednom od blizanaca. Liječnici su imali vremena i odveli ga u intenzivnu njegu, nakon nekoliko dana vratio se svojoj majci i sestri.

Moja je kći pristala spavati samo u prvih nekoliko dana, dok se navikla na mene. Tada je shvatila da je puno bolje s majkom)) Čak i tada, dijete 40 cm i težak 1,5 kg razumije to i zahtijeva konstantan kontakt! To je nevjerojatna). A onda smo trebali čahuru, jer sam se jako bojao da ga slomim zbog svog umora. Ova dirljiva priča detaljno je opisana u ovom opozivu. Fotografije odande.

Također sam se jako bojao ponavljanju apneje za vrijeme spavanja (disanje tijekom spavanja i sindroma smrti dojenčeta). Da bismo to kontrolirali, kupili smo poseban senzor. Barem bih mogao spavati još mirnije noću. Također sam napisao recenziju o ovom spasitelju, nevjerojatno korisnoj stvari!

Usput, ako dijete dobro radi, tamo su šetnje dopuštene! To je nevjerojatno)) Tk posjeti su zabranjeni i mogli ste samo vidjeti svog supruga na ulici. Ležali smo u drugoj polovici srpnja 2014. Vrijeme je bilo vruće. I imali smo dopušteno hodati s bebom. Prvih 10 minuta, zatim 20 minuta, i tako dalje do sat vremena. Čekao sam ove šetnje, kao mana neba)). Muž, s potonućim srcem, uzeo je kćer u naručje i nije pustio sve do kraja šetnje. I imao sam malo odmora, ponovno pokrenuo mozak i divio mu se s bebom)). Teritorij kompleksa je velik, razbijen je vrt s klupe, bilo je jako lijepo hodati! Na dnu su se nalazili i zajednički vagoni, gdje biste mogli postaviti pelene i uvlačiti dijete. Ali naš je muž svaki dan donio kolica.

Zaključak u bolnici.

Stvarno mi se svidjela ova bolnica! Tamo smo bili apsolutno slobodni, sve je bilo prema kvoti. Uvjeti su izvrsni, liječnici i liječenje su vrlo pristojni! 2 tjedna nakon primitka u dječju bolnicu, moja beba dobila je težinu u 1860g i mi smo smjeli otići kući! Zaspala sam točno u automobilu na putu kući)). Moj muž je bio šokiran! Nikad prije nisam spavala u automobilu)). Doista je bio još jedan vrlo sretan dan!

Epilog naše povijesti njege preranog beba s ekstremno malom tjelesnom težinom.

Sreća je trajala 2 tjedna. Zatim smo planirali nekoliko testova na krvi, pokazalo se da je hemoglobin vrlo nizak i da smo stigli do bolnice Morozovskaya. Mjesec dana kasnije spalili smo hemangiom na 2 kilograma bebe starih 3 mjeseca, s velikim procesom oporavka, a savjet nije za slab srce. Tada je oko pola godine obnovljena do kraja zdravlja. Do godine izgleda da možete izdisati. Ali odmah nakon prvog rođendana djeteta, saznali smo da ima veliku kamenac bubrega. Ova priča s dva hospitalizacija trajao je još šest mjeseci. Sada moja ljepota ima 2,4 godine. Peers je gotovo uhvatila. Što se tiče visine, to je na rasporedu, a po težini je prilično tanak). Prvi zub pojavio se tjedan dana prije prvog rođendana. Počeo sam hodati u 1,3 g u bolnici kad sam otišao na drobljenje bubrega kamena. Počela sam govoriti samo oko 2,2 g, ali do sada samo riječi)). Sa preuranjenim bebama je svakako teže. Toliko ih je zdravstvenih problema pratio na početku života. Potrebno je stjecati vjeru u njih i liječnike, ljubav, strpljenje i osjetljivost. Da, kažu da su prerane bebe pravi borci u životu i vrlo su talentirani. Ali prije toga moramo još rasti))).


Osobno povlačenje.

Gledajući unatrag, sjećam se gotovo svaki trenutak, svaku emociju. ta beskonačna sreća i beznadni očaj. Bol nije samo tjelesna, već i ona koja je jača, unutarnja, morala, koja vas jednostavno prekida i okreće iznutra. I nadu, koja je poput zrake usred oluje, koju iskoriste sa svom snagom svoje duše. Anksioznost i beskrajna odgovornost kada dijete uzme svoje ruke i znate da ćete sada uvijek biti zajedno. Euforija, kad pogledaš ove sitne male oči i vidiš cijeli novi Svijet, svemir. Vjerojatno, to je ono što žena osjeća kada joj je dijete ostalo nakon rođenja s njom.

Nakon što prođem sve to, znam sigurno da ću je ponoviti bez razmišljanja zbog moje djevojke! Preživjela je i to je važno. Dijete je najljepša stvar koja se može dogoditi ženi. Želim vjerovati da je to istina i za muškarce)).

Zahvaljujem svima na njihovoj pozornosti na ovom pregledu i ostatku naše povijesti! Ovaj niz pregleda o rođenju i njezi prerane djevojke bio mi je vrlo težak. Pisao sam dugo i povremeno. U svakom su pregledu bile moje suze, sjećanja i, vjerojatno, dio moje duše. Ali vjerujem da će oni donijeti informativne pogodnosti onima koji, Bože ne dopusti, pada u takvu situaciju. Ili barem dati nadu! Tada sam stvarno trebao i informacije i pozitivno iskustvo drugih. Ako čitate ovu priču jer ste u sličnoj situaciji, trebali biste znati da niste sami! Ja sam uvijek rado odgovoriti na sva pitanja ili čak samo razgovor i podršku.

Želim vam svako dobro zdravlje! Zdravlje vama i vašima blisko!

Moj pregled rođenja i činjenica da smo prošli kroz moje preuranjeno dijete toliko veliko da sam morao razbiti u teme, možda neće svatko biti zainteresiran ili treba čitati sve: