U prvim danima trudnoće donji trbuh povlači se.

Liječenje

Osjećaj trudnoće u ranoj trudnoći može biti važan savjet za ženu. Po nekim znakovima, može se čak sumnjati na rođenje novog života prije odgode. Za to morate stalno slušati sebe. Najbolje vrijeme za promatranje "ponašanja" abdomena je jutro i večer. Tijekom dana, trudna majka je zauzeta radom, kućanskim poslovima i dnevnom bunom. Ovim tempom bit će vrlo teško zamijetiti manje promjene.

Prvi znakovi trudnoće nakon začeća

Žena koja planira osjećati je li trudna ili ne, nakon pokušaja koncepcije. Sumnja da nova situacija može biti neuobičajenim znakovima. Nakon začeća, priroda iscjedak može se promijeniti. Možda postoje karakteristične promjene u grafikonu bazalne temperature, ako ga je djevojka vodila. Istodobno, buduća majka bilježi kakve je osjećaje sada. Sve to može biti nagovještaj za najneočekivanije.

Međutim, moguće je pouzdano utvrditi trudnoću u ranoj fazi samo ispitivanjem krvi (hCG test). Laboratorijska analiza ne daje samo odgovor na uzbudljivo pitanje, već pomaže i grubo izračunati kada se dogodi gnojidba.

Osjećaji u abdomenu u ranoj trudnoći gotovo su nepromijenjeni prije kašnjenja. Žena može primijetiti laganu bol u trbuhu, trnce. Međutim, ovaj simptom također može ukazivati ​​na približavanje menstruacije. Prvi znakovi nove situacije su manja krvarenja. To se događa kada se oplođeno jajašce ugrađuju. Ovaj simptom javlja se otprilike 3-7 dana nakon začeća.

Čak i prije zakašnjenja menstruacije, žena može primijetiti da su se njezine sklonosti ukusu promijenile (pročitajte kako razumjeti da je to PMS ili trudnoća).

Činjenica da trbuh boli nakon začeća je kriv za progesteron, koji utječe na maternicu i crijeva. To može biti znak rane menstruacije, a možda i oplodnja jaja. Slabost i pospanost, vrućica i znakovi SARS-a opaženi su u svakoj trećoj trudnoj ženi. Svi ti simptomi mogu biti neizravna naznaka da će dekret uskoro doći.

Abdominalni osjeti tijekom ovulacije i začeća

Ovisno o pragu osjetljivosti, osjećaji prije ovulacije i gnojidbe kod žena mogu biti različiti. Povlačenje boli u donjem dijelu trbuha usred ciklusa sugerira da će jaje uskoro biti oslobođeno. Uznemirenost traje 1-2 dana i pritiskom je bol.

Žena ima osjećaj da je nešto veliko prisutno na jednoj strani abdomen. To je manifestacija rasta dominantnog folikula. Tijekom dana prije ovulacije, ona doseže maksimalnu veličinu. To se događa da dva folikula rasti u jednom jajniku odjednom. U takvoj situaciji, lukavi osjećaji su svjetliji. Oslobađanje jaja može biti popraćeno blagom boli. Međutim, ne svaka žena može doživjeti ovulaciju, mnogi ne doživljavaju apsolutno ništa u sredini ciklusa.

Čak i najosjetljivije žene ne mogu doživjeti senzacije tijekom gnojidbe. Veličina jaja i sperme toliko su mala da je nemoguće osjetiti njihovu spoj.

Osjećaj trudnoće u ranoj trudnoći može biti vrlo različit. Često su daleki, jer žena pokušava otkriti simptome trudnoće. Činjenica da postoji koncepcija (ili, bolje, implantacija jajovoda), može ukazivati ​​na laganu ubodnu bol u maternici. Pričvršćivanje jaja prati oštećenje sluznice. Fetus "digs" sama rupa u endometrijski sloj. Također uzrokuje oštećenje malih krvnih žila i pojavu smeđeg pražnjenja (ali nisu uvijek).

Kada dođe do začeća i žena ima bol u prsima tijekom spolnog odnosa, to može ukazivati ​​na upalni proces u zdjelici ili drugim bolestima. Redovito se ponavljajuća nelagoda treba upozoriti i postati razlog za upućivanje na ginekolog. Donji trbuh nakon začeća može lagano potegnuti i boljeti, budući da uterus dolazi u tonu. To stanje pokreću različiti čimbenici:

 • implantacija embrija;
 • intestinalni problemi;
 • nedostatak progesterona;
 • fizički napor.

Akutna bol nakon začeća, lokalizirana u donjem dijelu trbuha, obično ne bi trebala biti. Ako se takva tjeskoba javlja prije početka menstruacije, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom. To može biti simptom patološkog procesa. Sve žene u potrazi za znakovima trudnoće trebaju biti svjesne da, kada zače, ne mogu naštetiti njihovom trbuhu. Manje nelagode, povlačenjem ili pritiskom, trnci ne uzrokuju veliku zabrinutost i odlaze sami za nekoliko dana. Bilo koja oštra, nepodnošljiva bol koja krši uobičajeni ritam života, razlog su istraživanja.

Kako se trbuh mijenja nakon začeća

Neke žene otkrivaju trbuh o novoj situaciji. Nakon začeća, na području između pubisa i pupka, imaju jedva primjetnu tamnu traku. Takva pigmentacija se javlja tijekom trudnoće, ali obično kasnije, nakon kašnjenja. Osim toga, formiranje zamračenog područja ne može biti pouzdan znak nove situacije, to je samo neizravni dokaz.

Nakon začeća maternica postaje veća. Ako se usporedimo s početkom menstrualnog ciklusa i veličinom nakon menstruacije, genitalni organ raste oko pola puta. Tijekom vremena, rast će se nastaviti. Maternica nakon začeća je usporediva veličine šake. Na dodir (tijekom ginekološkog pregleda) je napet. Vrata su meke i dobivaju plavkasto nijansu. Odbijanje sluznice povezano je s povećanom cirkulacijom krvi u zdjelici.

Trbuh tijekom trudnoće u ranoj fazi ne mijenja veličinu. Međutim, čini se da neke žene povećavaju. To je zato što može doći do blagog oticanja tkiva. Proizlazi iz restrukturiranja hormonalnih razina. Iz istog razloga, tijekom trudnoće kašnjenja stolica se može promijeniti.

Aktivna sinteza progesterona je potrebna za održavanje odgovarajućeg tonusa maternice. Ovaj hormon je dizajniran za opuštanje reproduktivnog organa kako bi se spriječio odbacivanje jajne stanice. Opuštajući učinak na crijeva. Kao rezultat toga, peristaltika je inhibirana. Odgođeno izmet uzrokuje fermentaciju, i zbog toga povećava nadutost. Buduća mama može slaviti nove senzacije: guranje, buka, povećana nadutost (na jednostavan način, plinovi). Tijekom tog razdoblja, žene imaju osjećaj da se ne uklapaju u casual odjeću zbog povećanog rasta abdomen. Zapravo, nelagoda nije povezana s brzim povećanjem maternice, već je samo posljedica crijevne pobune.

Simptomi koji se mogu pripisati neizravnim znakovima trudnoće:

 • povlači donji trbuh;
 • u poprečnom presjeku stvara se suptilna pigmentna traka;
 • postoji oteklina, popraćena nadutom;
 • trbuh je natečen i ne uklapa se u uobičajenu odjeću;
 • maternica postaje napeta, postupno raste u veličini;
 • cerviks ostaje mirna (ostaje meka i opuštena).

Zašto trbuh boli u ranoj trudnoći

Čak i prije zakašnjenja, žena može primijetiti da se čudni procesi pojavljuju u želucu. Buduća majka može ih povezati s novom situacijom i pronaći cjelovitu simptomatologiju koncepcije. Nakon odgađanja, njezine će sumnje biti opravdane testom za kućnu upotrebu, krvnim testom ili ultrazvučnim pregledom.

Što se tiče točnog utvrđivanja trudnoće, a nakon nje, žena može imati bol u trbuhu. Priroda neugodnih senzacija je povlačenje, prešanje, pucanje, oštar, rezanje. Manifestacije se pojavljuju privremeno (ovisno o utjecaju vanjskih čimbenika) ili su stalno prisutne.

Ako povlačite želudac nakon začeća, onda se za svoj mir morate posavjetovati s ginekologom. Uklanjanjem mogućih problema i utvrđivanjem da je trudnoća uterusa, pacijent će dobiti popis odobrenih lijekova za olakšanje nelagode. Svaka druga trudna majka koja je podnijela zahtjev za medicinsku njegu zbog bolova u trbuhu u ranoj fazi ima patologiju. Što je prije uklonjena, vjerojatnije je da će to biti povoljna prognoza.

Bolovi poput menstruacije

Povlačenje boli u trbuhu nakon začeća govori o povećanom tonusu maternice. Privremena senzacija koja ne prati ispuštanje krvi, može se pojaviti zbog fizičkog napora, umora i nervne napetosti. Gotovo sve buduće majke suočavaju se s takvim manifestacijama.

Što je još gore, kada se nakon začeća stalno trese stomak. Osim toga, pacijent je zabrinut zbog pritužbi na bol u leđima i krvavog pražnjenja. Ovi simptomi govore o hipertoni i zahtijevaju obavezno praćenje ultrazvuka. Tijekom skeniranja, sonolog se nalazi između hematoma i jajašca zuba maternice. Otkrivanje, ona izlazi u obliku krvave smeđe. Pojava crvene krvi još je opasnija.

Povucite donji abdomen zbog hipertonije može zbog nedovoljne sinteze progesterona. Ovo stanje se može odrediti pomoću krvnog testa za određivanje razine tog hormona. Ako postoji bol, kao i kod menstruacije, bolesnik je zadužen za očuvanje terapije. Liječenje uključuje uklanjanje uzroka hipertonije i nadopunjavanje nedostatka hormona korpus luteuma. Takva bol u trbuhu kao znak trudnoće ne može se percipirati. Uznemirujući simptom je opasno stanje i može dovesti do pobačaja.

Oštra bol u pregibima prepona

Cramping bol u trbuhu može biti simptom ektopične trudnoće. Takva je država opasna za život žene, stoga ne podnosite kašnjenje. Ektopičnu trudnoću karakterizira vezivanje embrija na neprikladnom mjestu. Većina tih slučajeva se nalazi na području jajovoda. Češće, oplođeno jaje je pričvršćeno na jajnike ili peritoneum.

Morate shvatiti da održavanje takve trudnoće neće funkcionirati. Rasti od jaja će se provesti do 5-8 tjedana, nakon čega će se zaustaviti. U tom slučaju može doći do pucanja jajovoda ili jajnika, što je dovelo do potpunog uklanjanja genitalnih organa, pa čak i smrti. Ako osjetite jaku bol u jednoj ili drugoj strani trbuha, trebate se posavjetovati s ginekologom kako biste isključili patološko stanje.

Akutna bol u trbuhu može biti znak upale dodataka. Statistike pokazuju da se oko 10% budućih majki suočava s ovim stanjem. Patologiju je popraćena groznica, mučnina, kršenje stolice. Da biste to isključili, potrebno je konzultirati kirurg, da prođe krvni i urin test.

Osjećaj pritiska i otekline u perineumu

Može povrijediti trbuh nakon začeća zbog uganuća. Brz rast maternice čini mišiće dna zdjelice. Ligamenti koji drže genitalni organ, protežu se, uzrokujući pucanje i osjećaj pritiska na perineumu. Često se to događa tijekom dugih razdoblja trudnoće, kada se maternica proteže izvan zdjelice.

Tlak i ekspanzija mogu izazvati crijeva. Poznato je da progesteron utječe na funkcioniranje probavnog trakta. Potrošnja velikog broja nespojivih proizvoda (što nije rijetkost u ranim fazama) uzrokuje pucanje u abdomenu.

Diferenciranje vaših osjećaja i razlikovanje fiziološke nelagode od patološke nesposobnosti nije uvijek moguće sami. Da biste izbjegli sumnje i riješili se iskustava, morate se posavjetovati s ginekologom.

Simptomi i fiziološke promjene u tijelu u prvim danima nakon začeća

Sadržaj članka

Prvi tjedan trudnoće je neodređeno razdoblje svih devet mjeseci, jer da bi izračunali vjerojatnost uspješnog začeća u tom razdoblju, točni znakovi i različiti osjećaji neće pomoći. Teoretski, samo trudnica može znati datum začeća koji je podložan planiranju trudnoće. U drugim slučajevima, prvi tjedan nakon uspješne oplodnje prati uobičajeni ritam života žene uz prisutnost manjih promjena, što se može osjetiti u prvim danima početka trudnoće. A za one koji planiraju postati roditelji, reći ćemo vam koji su karakteristični znakovi i simptomi koje žena doživljava prvi nakon začeća, kao i kako život djeteta počinje u maternici s fotografijom.

Tijekom cijele trudnoće, buduća majka može biti popraćena velikim brojem senzacija (povlačenjem donjeg dijela trbuha, mučninom, grčevima, iscjedak i sl.), Ali ono što ona doživljava u prvom tjednu nakon dugo očekivane planirane koncepcije ne može se usporediti s drugim. Osim toga, promjene u tijelu tijekom prvih sedam dana nakon oplodnje mogu se smatrati tragovima, znakovi pozitivnog rezultata čak i prije službene potvrde.

Trudnoća je teoretski i praktički

Teoretski, početak trudnoće smatra se trenutkom oplodnje jaja. No, budući da do sada nisu uspjeli izmisliti test koji točno može odrediti točno vrijeme koncepcije, brojanje je učinjeno malo drugačije.

Prema opstetričarima, prvi tjedan smatra se trudnoćom koja završava posljednji menstrualni ciklus. Štoviše, ovisno o vremenu ovulacije, opstetričari smatraju da je prvi tjedan početka trudnoće treći (ponekad čak četvrti). Stoga je ovo razdoblje nazvano tjednom opstetrije i postalo polazna točka kojom možete odrediti približan datum rođenja djeteta. Obično se slijedeći 38-40 tjedana računaju iz tog razdoblja (razvoj fetusa u fazama na fotografiji), koji odvajaju trenutak začeća i rođenje djeteta.

S obzirom na rane znakove dugo očekivanog događaja, karakterističnog za prvih sedam dana nakon začeća, zapravo se ne mogu nazvati trudnoćom. Činjenica je da tijekom razdoblja opstetrnog tjedna oplođeno jaje živi kroz jednu fazu menstrualnog ciklusa. U tom razdoblju možete pratiti njegovo kretanje u smjeru maternice. Po dolasku na "krajnju točku", jaje je pričvršćeno na zidove maternice, gdje će se fetus nastaviti razvijati, potaknut pratećim znakovima (možda će biti bolesna, povući donji trbuh, nabubri mliječne žlijezde, iscjedak itd.). Od trenutka kada implantati embrija (uvod nakon uspješne oplodnje jaja u maternicu) trudnoća može započeti.

Istovremeno, praktična strana pitanja pokazuje da, unatoč ranim simptomima i neobjašnjivim senzacijama, stručnjak ne može precizno odrediti dan uspješnog začeća. Stoga je rijetko kada se jedan tjedan opstrine podudara s datumom oplodnje. Pažljivim planiranjem, to samo trudnička majka može znati.

Važno razdoblje u životu buduće majke

Prvi tjedan trudnoće smatra se vrlo važnim razdobljem u životu svake trudnice. Važnost takvog plana može se vidjeti ne samo s gledišta njezina značaja, već i sa stajališta borbe koja se odvija unutar ženskog tijela. Činjenica je da su prvih 7-10 dana (uzorak pokreta na fotografiji), kada, nakon oplodnje, jaje počinje put do maternice i pokušava da se dobije uporište u njemu, žensko tijelo to percipira kao strano tijelo zbog inercije.

Dakle, protiv pozadine hormonalnih promjena u tijelu buduće majke, postoje i pokušaji odbacivanja jaja. Stoga, u takvom razdoblju, trebate posebno obratiti pažnju na svoje osjećaje. Možda će prvi znakovi početka života beba pustiti ženu da je vrijedno brinuti o sebi.

Na primjer, uvođenje budućeg embrija u zid uterusa nakon 6-7 dana staze jaja (na slici) može se u ranoj fazi prati manjim krvarenjem (iscjedak implantata). Ova pojava je čisto individualna i ovisi o tijelu žene. Za one koji planiraju trudnoću, ovaj fenomen se može smatrati prvim simptomima rođenja malog organizma. Za mnoge, takva beznačajna iscjedak može nalikovati početku menstruacije. Međutim, značajno krvarenje u potvrđenoj trudnoći razlog je hitne posjete liječniku jer predstavljaju prijetnju pobačaju.

Stoga je važno znati koji su znakovi i raniji karakteristični simptomi uspješne koncepcije, kako bi mogli odrediti vrijeme s početkom trudnoće ili s kojima se susreću.

Promjene u tijelu na pozadini razvoja embrija

U prvih sedam do deset dana nakon uspješne gnojidbe, kada se jaje pričvrsti u maternici, a embrij počinje razvijati (vidi sliku ispod), u ženskom tijelu postoje brojne promjene.

Takozvana hormonska promjena tijela uzrokuje proizvodnju karakterističnog hCG hormona koji je karakterističan za svaku trudnicu. Hormon hCG proizveden u krvi buduće majke može, s vjerojatnošću od 100%, pokazati pozitivan rezultat začeća. Nakon uzimanja krvnih testova, stručnjak za razinu ovog hormona može odrediti trudnoću koja je počela, pa čak i odrediti njezino približno trajanje (tablica hormonskih razina tjedno je na fotografiji).

Istodobno, paralelno s načinom na koji se fetus počinje razvijati u maternici, žena može osjetiti simptome koji odgovaraju prvome tjednu trudnoće. To uključuje opće znakove.

Manji gubitak krvi

Kao što je ranije spomenuto, tijekom implantacije budućeg embrija u maternici može doći do beznačajnog krvarenja. U većini slučajeva oni nalikuju na sam početak menstrualnog toka, koji često "zbunjuje" žene koje nisu pažljivo planirale trudnoću.

Manje izbijanje može se pojaviti oko šesti dan nakon uspješnog začeća. Međutim, ovaj trenutak može doći ranije ili kasnije, ovisno o individualnim karakteristikama ženskog tijela. U tom razdoblju, od 6 do 12 dana, možete vidjeti izbor u obliku nekoliko kapi s žućkastom ili smeđastom bojom na donjem rublju. Ako su više u izobilju ili traju duže od 2-3 dana, obratite pozornost na svoje osjećaje i istodobno se posavjetujte s liječnikom kako biste izbjegli prijetnju pobačajem.

Žudnja u abdomenu

Kao i kod pražnjenja, karakteristični znakovi početka trudnoće su nemir u području zdjelice. Kada povlačite donji trbuh, to je sasvim normalno. Gotovo svaka žena počinje osjećati ozbiljnost zdjeličnih organa.

Rani znakovi uspješnog začeća tijekom prvih 7 dana nadopunjuju osjećaj povlačenja koji se proteže do donjeg trbuha. Takvi simptomi mogu ukazivati ​​na preosjetljivost na promjene u maternici. S obzirom na individualnost svakog ženskog tijela, takvi znakovi, kada povlače donji abdomen nakon začeća u trudnoj ženi, mogu se manifestirati u različitim stupnjevima. Prema pregledima mnogih pacijenata koji su rodili, donji trbuh i senzacije, kada se "vuče", izraženije su tijekom druge i kasnije koncepcije.

Takvi signali tijela, kada povlače donji dio trbuha, mogu biti razlog za ginekološki pregled žena koje ne namjeravaju dobiti malo čudo.

Osjetljivost dojki, oteklina

Uz kako se spušta donji dio trbuha i pojavljuju se neznatne pražnjenja, buduća majka može se nabubriti i postati osjetljiva grudi. Takvi simptomi su karakteristični za jednu od faza menstruacijskog ciklusa.

Obratite pozornost na osjetljivost i oticanje mliječnih žlijezda, ili u odsutnosti takvih senzacija svakako obratite pažnju. Prvi tjedan nakon uspješne gnojidbe, karakteristična je snažna osjetljivost dojke, do pojave bolnih osjeta. Neke žene, naprotiv, s pojavom u utrobi novog života tijekom prvog tjedna nakon začeća, takvi su znakovi odsutni.

Opća slabost, slabost

Ne samo da vuče donji dio trbuha, već nakon koncepcije dolazi do ispuštanja. Žena nakon uspješnog začeća tijekom prvog tjedna može se osjećati još gore. U pozadini promjena, žensko tijelo slabi. To se može smatrati smanjenjem imuniteta i očitovanjem karakterističnih simptoma:

 • slabost;
 • pospanost;
 • blaga slabost;
 • brzu manifestaciju umora.

"Pricking" u području zdjelice

U prvih 7 dana nakon uspješnog začeća donji dio trbuha ne samo da se povlači, tako se može pojaviti lagani trnci. Oni se pojavljuju u maternici u potvrdi pozitivnog rezultata oplodnje i smatraju se čistim pojedinačnim pokazateljem.

toksikoza

Rani znakovi dugo očekivanog događaja, zajedno s načinom na koji se donji trbuh povlače i iscjedak pojavljuju, su mučnina. Toksikoza može biti vrlo rano i jedan od prvih koji pokazuje pozitivnu koncepciju. Stoga, ako imate letargija, povlačenjem donjeg dijela trbuha i disgustom za svoje omiljene proizvode, možete posjetiti liječnika da biste čuli dobre vijesti i pripremili se za majčinstvo.