Ozlijediti šavove nakon poroda - normu ili povredu, što učiniti? Pravila brige, ako šavovi nanose ozljede nakon porođaja

Rođenja

Često, u procesu isporuke, žena se suočava s prazninama i naknadnim šavovima.

Dok god ne liječe, mlada majka bi se trebala brinuti o njima.

Mnoge žene često muče pitanje: što učiniti ako šavovi nanose ozljede nakon porođaja i to je norma?

Što učiniti ako šavovi nakon poroda postaju povrijeđeni? Koje su šavovi?

Prema njihovom položaju, oni su podijeljeni na unutarnje i vanjske. Postoji i druga vrsta šava koja se primjenjuje nakon cezariannog dijela.

Unutarnje šavove

Ova vrsta šavova se primjenjuje ako postoje suze u zidovima vagine, maternice ili njezinog cerviksa. Postupak se provodi odmah nakon isporuke. Pri šupljinama u vaginalnim zidovima koristi se lokalna anestezija.

Kod preklapanja unutarnjih šavova koriste se samo samonosive šavove koji se ne moraju ukloniti.

Vanjske šavove

Ova vrsta šivanja se primjenjuje pri prekidima ili rezovima na perineumu. Liječnici obično vole umjetnu disekciju ako postoji veliki rizik od rupture. Ima glatke rubove, za razliku od rupture, i stoga šava će se izliječiti mnogo brže. Sew perineum pod lokalnom anestezijom.

Vanjske šavove mogu se nanositi samo pomoću samonosive niti i one koje treba ukloniti 5 dana nakon nanošenja. Također, ne tako davno, kozmetički šav, koji je došao iz plastične kirurgije, bio je korišten u ginekologiji. Njegova je razlika u tome što same niti prolaze pod kožu, samo su početak i kraj šavova vidljivi.

Cesarejske šavove

Cezarijska sekcija nije neuobičajena u medicinskoj praksi. Operacija se može dodijeliti prema planu i hitno. Upozorenja za cesarean vrlo puno od trudnoće, završava s zdravstvenim problemima mama. Hitni carski je propisan u slučajevima kada je prirodna isporuka izvan kontrole i postoji opasnost za život i zdravlje majke ili djeteta. Često, kad se primjenjuje carski rez, primjenjuju se kozmetički samonosivi šavovi. Oni potpuno nestanu 60 dana nakon primjene.

Ozlijediti šavove nakon poroda: kako se brinuti za njih

Dok je mlada majka u maternici, medicinske sestre se bave liječenjem šavova. Obično se za to koriste Zelenka ili kalijev permanganat. Šavovi se obrađuju 2 puta dnevno. Nakon što je ispražnjena, sama žena to treba neko vrijeme.

Zašto trebate obraditi šavove? Kako bi se izbjegla infekcija neželjenih rana. Unutarnja šavova ne trebaju liječenje, pod uvjetom da nema infekcija u ženskom tijelu. Da biste izbjegli neugodne posljedice, morate se pobrinuti za to čak i za vrijeme trudnoće.

No, vanjski dom mora se obraditi nakon svakog pranja.

U prvim danima nakon rođenja, jedan od strahova mladih majki je potreba za odbacivanjem. Postoji rizik da se šavovi razbije. Bolje je da se ne nanosimo i ne podvrgavamo napetosti tkiva međusobnoga sloja. Ako biste željeli koristiti zahod, bolje je pitati medicinske sestre da stavljaju klistir ili glicerinsku svijeću.

Prvi put nakon šivanja potrebno je isprati nakon svakog putovanja u WC. To bi trebalo biti učinjeno čistom vodom i trebali biste upotrebljavati baby sapun ili intimnu higijenu samo ujutro i navečer. Da ne zarazite infekciju, trebali biste samo prati pod tušem i ni u kojem slučaju ne nalaziti u slivu vode.

Biti u bolnici, žena bi trebala promijeniti brtvu svakih 2 sata, barem. Čak i ako se čini da još uvijek može poslužiti sat ili dva.

U bolnici i neko vrijeme nakon pražnjenja, trebali biste koristiti donje rublje što je moguće prozračnije i slobodnije. Sada u bilo kojoj ljekarni možete kupiti jednokratne gaćice, dizajnirane posebno za postpartum razdoblje. Ako nema, odgovarajuće donje rublje od pamuka. Nošenje gaćica ne smije odmah nakon tuširanja, ali nakon nekog vremena.

Šivanje cesareanskih sekcija zahtijeva temeljitu njegu. U prvom tjednu nakon rođenja, mladi majka nije dopušteno da se tušira uopće. Sljedećih nekoliko mjeseci, ne možete koristiti tvrde rublje i jako trljati šav.

Tijekom boravka u rodilištu, medicinske sestre također obrađuju šavove mlade majke. To se obavlja najmanje dva puta dnevno, koristeći antiseptička rješenja.

Ozlijediti šavove nakon poroda: što učiniti za brzo ozdravljenje

Ako slijedite pravila brige o šavovima, možete ubrzati proces njihova iscjeljenja. Osim redovite obrade, trebate zapamtiti da šavovi trebaju zračne kupke. Što češće učine, to će brže izliječiti.

Kod nametanja unutarnjih i vanjskih šavova nemoguće je sjediti u narednih 2 tjedna. Inače se šavovi mogu razbiti.

Maloženje donjeg rublja također je kontraindicirano, jer može blokirati protok krvi, što će uvelike ometati proces ozdravljenja.

Šupljine Cesarean sekcije mnogo više traju. Da biste spriječili da se taj proces odvija i prođe bez ikakvih komplikacija, potrebno je pažljivo pratiti stanje šavova, ne skidati ih i redovito ih obraditi. Važno je za novu majku sljedećih nekoliko mjeseci nakon operacije da ne podignu težine. Maksimalna dopuštena težina je težina vlastitog djeteta.

Zašto šavovi nanose ozljede nakon porođaja?

Oko mjesec dana nakon poroda, majke se često žale na bol u području šavova (i bez obzira na sve). U većini slučajeva, to je varijanta norme. Međutim, u zglobovima ima nekoliko uobičajenih uzroka boli:

● Često sjedenje i dizanje utega. U tom slučaju možete se riješiti boli uklanjanjem dugog sjedenja na obje stražnjice i ograničavanjem dizanja teških predmeta.

● Zatvor. Ovaj faktor utječe na bolnost šavova postavljenih na perineum. Situacija je osobito česta u prvom mjesecu nakon rođenja. U ovom trenutku, formiranje laktacije. Sve tekućine koje mama piju odlazi u formiranje mlijeka. Jednostavno nema dovoljno tekućine za normalno, meka pokret crijeva. Popraviti ovo je sasvim moguće bez uporabe droga i klistera. Samo pokušajte piti više tekućina, posebno toplo mlijeko, zeleni čaj, prirodni sokovi i biljne infuzije.

● Seksualni kontakt. Često se šavovi mogu ozlijediti zbog obnovljenog seksualnog života. Suha vagina stvara dodatni napor na perineumu. Samo je prirodno da šavovi počinju ozlijediti. Da biste smanjili te neugodne osjete, možete koristiti gelove za vlaženje. Ako se nelagoda na području šavova brine samo za vrijeme spolnog odnosa, promjena položaja može pomoći.

● Upala tkiva. Ovaj scenarij također se događa, iako rijetko. Ako, pored boli, ima i crvenilo i gnojno ispuštanje u području šavova, to je razlog da se obratite ginekologu.

● Postpartum sekrecije su atraktivno tlo za uzgoj mikroba koji uzrokuju upalne procese. To izaziva bolnost šavova.

Bolesti zglobovi nakon poroda: moguće komplikacije

Uobičajeno, bol u području šavova nestaje oko 2 tjedna nakon isporuke. Ako postoji carski rez, tada razdoblje boli može trajati i do mjesec dana. Ako, nakon ovog vremena, ubode još uvijek budu uznemirene bolovima novopečene majke, tada je potrebno konzultirati liječnika. To signalizira da nešto ometa uobičajeno zacjeljivanje šavova. Odgađanje žalbe ginekologu ne vrijedi, jer posljedice mogu biti vrlo ozbiljne.

Bolesti zglobove nakon porođaja

Ako ispitivanje šavova od strane ginekologa nije otkrio ozbiljne kršenja, liječnik može propisati zagrijavanje. Cilj mu je eliminirati bol i ubrzati ozdravljenje šavova. Zagrijavanje se provodi pomoću infracrvene, kvarcne ili "plave" žarulje koja se drži iznad zajedničkog prostora na udaljenosti od najmanje 50 cm. Cijeli postupak traje ne dulje od 10 minuta. Može se propisati najranije 2 tjedna nakon rođenja i samo pod uvjetom da se maternica smanji.

Ako su šavovi labav

Ovo je rijetko, ali to se događa ako majka ne slijedi pravila ponašanja i higijene nakon šivanja. Ako je nepodudarnost pronađena kod kuće, onda je vrijedno odmah nazvati liječnika. U ovom slučaju postoje dvije mogućnosti za razvoj događaja:

1. Nakon temeljitog pregleda, liječnik ponovno utire.

2. Ako je proces zatezanja gotovo završen, tada neće biti potrebna nikakva akcija.

Ako se otkrije nepodudarnost, ne biste se trebali oslanjati na činjenicu da je rana već izliječena i to možete učiniti bez pozivanja liječnika. Također može biti komplikacija tijekom sljedeće trudnoće i porođaja. Bolje je biti siguran i kontaktirajte svog ginekologa.

Svrab i osjećaj "stezanja"

Ovi simptomi obično nisu signali ozbiljnih problema. Ako žena doživi svrbež ili šuštanje (bez crvenila), to samo znači da su u fazi aktivnog liječenja. Ovo je lijep pokazatelj. Međutim, ako ti čimbenici izazivaju nelagodu majke, možete se obratiti ginekologu i zatražiti imenovanje masti kako bi se uklonila svrbež.

Zagnoenie

Apsolutno svi šavovi mogu zagušiti: i unutarnje i vanjske, i nakon carski rez. Izvana će odmah postati vidljiva. No, uklanjanje unutarnjih šavova karakterizira neugodna sekreta smeđe-zelene boje. U svakom slučaju, pojava gnojova je alarmantan simptom, s kojim je potrebno hitno konzultirati liječnika. Može govoriti o divergenciji šava ili infekciji. U oba slučaja potrebna vam je medicinska intervencija. U slučaju infekcije, propisane su snimke antibiotika.

krvarenje

Ova situacija nije neuobičajena i često je povezana s nepoštovanjem pravila ponašanja u postpartum razdoblju za majku. Na primjer, ako žena početi sjesti na obje stražnjice prije dva tjedna nakon šivanja. Postoji napetost tkiva, rane su izložene i počinju krvariti. Lijepljujuće masti obično pomažu uklanjanju problema. Međutim, za vašu udobnost, bolje je konzultirati ginekologa i pobrinuti se da ne trebate ponovno šivanje.

Svaka druga žena nakon porođaja je zalijepljena. Da bi se spriječile stanke, gotovo je nemoguće, međutim, stvarno smanjiti šanse za njihovu pojavu. Zbog toga žena koja radi mora učiniti sve što ovisi o njoj. Prije svega, poslušajte svog liječnika i nemojte paničariti. Tijekom isporuke, cijeli proces prati porodničar-ginekolog, ako je potrebno, on će rezati.

Ako se ubode ipak primjenjuju, brzina njihova ozdravljenja ovisi o ženi. Uz sva pravila, šavovi brzo i bez puno brige.

Kada će se šavovi na perineumu izliječiti nakon rođenja, i što će pomoći u ublažavanju boli?

Tijekom prirodnog porođaja, ako je dijete veliko ili izlazi iz kutije, na primjer, plijen prema naprijed, mogu se pojaviti praznine u porodnom kanalu, perineum. U nekim slučajevima, liječnici sami tijekom poroda rade mali rez u perinealnom području, ako se inače dijete ne može roditi. Neposredno nakon rođenja, ubode se primjenjuju na takve rezove. Dodaju dodatnu nelagodu i bol nakon poroda, a šavovi na perineumu su zasebna priča koja treba biti iskusna.

Na vratu maternice takve se šavove mogu primijeniti bez anestezije: njezina osjetljivost u postpartumnom razdoblju se smanjuje, ali u perineumu bez anestezije teško će biti. I u ovom slučaju primjenjuje se lokalna anestezija. No, ako se epiduralna anestezija koristi tijekom rada, ona djeluje dugo, a nema potrebe za dodatnom anestezijom za šivanje. Šavovi nakon porođaja mogu se staviti na cerviks, vaginu, perineum. Ali u potonjem se slučaju može osjetiti najteža nelagoda i bol.

Koliko dugo unutarnji i vanjski šavovi liječe nakon isporuke?

Koliko dugo rane zacjeljuju nakon porođaja, i može li se taj proces ubrzati? Općenito, sve je individualno, ovisi odmah o mnogim čimbenicima, a posljednja, ali ne i najmanje važno, o ispravnosti pacijentovih usklađenosti s mjerama opreza. Neki ljudi brže iscjeljuju, a drugi sporije. Na brzinu iscjeljivanja također utječe njihova lokalizacija, tip kirurške šavove koji se koristio. U pravilu, katgut se koristi za šivanje unutarnjih šavova, koji se apsorbiraju. U ovom slučaju, sve liječi u prosjeku za 2 tjedna. Ako koristite kirurške niti koje se ne otapaju, na primjer, najlon, uklonite ih 5-6 dan nakon primjene. A proces ozdravljenja može trajati od 2 do 4 tjedna, au nekim slučajevima čak i duže.

Gotovo sve "pogođene" žene u radu bave se pitanjem: kako brzo izliječiti šavove nakon poroda? Stopa ozdravljenja također ovisi o pacijentu sama, o tome ispunjava li se sva pravila za brigu o ozlijeđenom području i mjere predostrožnosti da ne inficiraju zarazu, a da ne ozlijedi ta područja opet. Sve to treba prijaviti u bolnici za majku.

Zašto se šavovi mogu ozlijediti

Ovo je normalan fenomen, jer je postojao jaz. Nakon prestanka anestezije, šavovi mogu početi povrijediti. Činjenica je da većina mladih majki doji svojoj djeci, pa su protivni lijekovi kontraindicirani. Liječnik može propisati lijekove s lokalnim djelovanjem kako bi na neki način ublažio sudbinu pacijenta. Međutim, ako je sve u redu, nema komplikacija, a žena promatra sva pravila, bol bi trebao proći vrlo brzo. Nakon sutiranja u prvom tjednu ne može se normalno sjesti. To treba učiniti s oprezom i dati opterećenje na stražnjici koja se nalazi na suprotnoj strani šava. Možete odmah sjesti na WC, ali nemojte se dugo zadržavati i ne smetati.

Što ako su šavovi povrijeđeni

Moramo se pobrinuti da je sve u redu s njima, da nisu zaražene, da nisu zeznuli. U protivnom, ako se i dalje dogodilo, morate se posavjetovati s liječnikom. On će vjerojatno propisati posebne antiseptičke pripravke. Šavovi mogu ozlijediti jer žena sjedi dugo vremena, što je nepoželjno u prva dva tjedna nakon rođenja. Može se uzeti pozicionirajući položaj ili ležati na svojoj strani.

Često se mogu povrijediti tijekom pokreta crijeva. Iz tog razloga, žene bi trebale izbjegavati konstipaciju. Da bi to učinio, ona mora pratiti svoju prehranu, uzeti, ako je potrebno, dozvoljeno laksativne lijekove.

Ponekad čak i godinu dana kasnije, šavovi nakon porođaja se osjećaju, pogotovo kada im se dodatno opterećuje.

Kako se brinuti za puerperalne šavove

Pogotovo ništa komplicirano. Nakon svakog posjeta toaletu, žena mora biti oprana. Postupak se mora ponoviti 2 puta dnevno, koristeći toplom vodom. Za sada bi trebalo zaboraviti i remenice i drugi modni rublje za mršavljenje. Trebao bi biti slobodan, udoban, od prirodnih, visokokvalitetnih materijala. Sjednite, osim WC-a prilikom posjete WC-u, trebate početi tek nakon 2 tjedna i postupno, vrlo pažljivo, bez iznenadnih pomaka, tako da ne ozlijedi i šavovi se ne otvaraju.

Žene su također zabranjene bilo kakvom tjelesnom naporu, podizanju i nošenju težine, a seks će također biti napušten 1-1,5 mjeseci. Mnoge žene zbog svog seksualnog partnera, da ne bi uzrujale, zanemaruju ovo pravilo, čineći ga gori samo za sebe. No, vrijedno je zapamtiti da čovjek razumijevanja neće inzistirati na intimnosti.

Što bi trebalo biti dijeta trudne i skrbničke majke, a koje značajke svakog razdoblja odvojeno?

Na prednosti i nedostataka vezivanja cjevčica, a što posljedice mogu biti nakon operacije, informacije ovdje.

Što učiniti ako se šav prodaje

Ako je šava prodana, ne vrijedi ništa sami. Ako je moguće, morate nazvati liječnika kod kuće, ili hitnu pomoć. Obično se izvodi re-šav. Ako je rana već uspjela oklijevati, liječnik može jednostavno propisati posebne lijekove (vaginalne supozitorije, masti) s djelovanjem iscjeljivanja rana.

Kada se šavovi uklone i to je bolno

Liječnik obično čak i kada šivanje kaže točno kada žena treba da dođe k njemu da ukloni nit. Ako je sve u redu, nijedan komplikacija i drugi problemi nisu se pojavili u procesu ozdravljenja, šavovi se uklanjaju nakon proteka razdoblja koje je pokazao.

Sama proces je relativno bezbolan. Unutarnje šavove mačuta, u pravilu, nisu uklonjene, same se otapaju. Druge vrste kirurških šavova se također uklanjaju relativno bezbolno. Iako, sve ovisi o pragu boli svake pojedine žene. U većini slučajeva anestezija nije potrebna. Žena osjeća laganu trnci, osjećaj gori. Ako je žena ozlijeđena, liječnik može koristiti lokalni anestetik kako bi joj olakšao prijenos postupka. Nakon uklanjanja šavova, trebali biste nastaviti pažljivo pratiti intimnu higijenu, izbjegavati snažan fizički napor, sve dok rane potpuno ne izliječe i ozdravi.

Koliko se vanjskih šavova liječi nakon porođaja, kako vrijeme oporavka općenito ide na video:

Malo o šavovima nakon rođenja i kako brzo izliječiti šavove na perineumu

Jednom ubod, dva uboda, bit će zabavno! - rekao je opstetričar s iglom na nogama sretnog porođaja. Za neke, ovaj crni humor ne postaje smiješna stvarnost i pruža veliku nevolju i nevolje. Razgovarat ćemo o situacijama koje nadahnjuju opstetre da uzmu iglu, kako brzo liječe i oslobađaju bol.

Kada šavovi i uzroci rupture

Porijeklo nije uvijek jasno, a za sreću da imate djecu, ponekad morate platiti ozljedu kod rađanja - suze i usnice genitalnog trakta, koji se nadovezuju na vanjske i unutarnje šavove nakon porođaja. Ozljede su unutarnje - suze u cervici i vagini, a vanjski - pauze i rezovi perineuma.

Nakon prirodnog rođenja, opstetričar nužno provjerava prisustvo suza i, ako je otkriven, zatvara ih. Inače, ako se šav ne držite je postporođajne razdoblje prijeti završiti u bolničkom krevetu zbog krvarenja otvoren ozlijeđenih tkiva i pristupanje infekcije, au budućnosti čak izazvati visceralnog prolaps i inkontinenciju.

Proces umetanja vanjske i unutarnje zglobove traje dugo vremena i zahtijeva visoku kvalifikaciju doktora te u slučaju pucanja vrata maternice, rodnice i prelaska u maternici, i virtuoznosti zbog nepristupačnosti i rizik od oštećenja obližnjem mjehura i mokraćovoda.

Unutarnji šavovi nakon poroda na vratu cerviksa, vaginu i maternicu primjenjuju se pomoću apsorbirajućih niti biološke ili polusintetičke građe. Ako je samo cerviks pretrpio, tada se obično ne zahtijeva anestezija - nakon isporuke je neosjetljiva. U svim ostalim slučajevima primijenjena je lokalna ili opća anestezija - anestezija ili epiduralna anestezija.

Mišićni slojevi na pauzu i prepone sekcija također sašivena sa apsorbirati niti, a koža se često ne apsorbira od svile, najlona i drugih materijala koje otklanjaju i dalje u bolnici ili u prenatalnom razdoblju, obično 3-7 dana nakon poroda, kada je šavnih buragu. Postupak je prilično bolan, pa je stoga potrebna anestezija.

Uzroci prekida mogu biti različiti. To ne slijedite savjete primalje tijekom ležaja-dolje razdoblju, a ožiljci od uboda, nametnuta u prethodnim rođenih (ožiljak sastoji od neelastične vezivnog tkiva), brzi, dugoročno, prerano i instrumentalne isporuke (pinceta isporuke), anatomske značajke zdjelične strukture, velika glava u djeteta, prezentacija stražnjice, niska elastičnost kože u vrijeme isporuke.

Stav prema epiziotomiji - disekcija perineuma, u različitim opstetrima. Za neke, to je rutinski postupak koji se masivno primjenjuje kako bi se izbjegao rizik od perinealne rupture. Drugi liječnici nastoje maksimizirati prirodni proces porođaja, kada se već jasno vidi da se jaz ne može izbjeći. Ako se obavlja instrumentalni rad s pincetom ili vakuumskim ekstraktorom, preporučuje se preliminarno disekcija perineuma.

Epiziotomija ne pomaže u izbjegavanju suza trećeg stupnja, kada je analni sfinkter uključen u ometanje integriteta perineuma i može čak doprinijeti takvoj ozljedi. Ipak, kirurška disekcija ima nekoliko prednosti u odnosu na rupturu. Tehnički je izvađeno tkivo tehnički lakše šivati ​​nego raskomati. Rana ima glatke rubove, iscjeljenje je brže i formira se estetski ožiljak.

Liječenje i liječenje šavova

Žalosno je, ali ono što se dogodilo dogodilo se i kao rezultat, nakon porođaja, bili ste zalijepljeni. S unutarnjim šavovima, ako je postupak sjeanja pravilno i temeljito izveden, može biti bolno oko 2 dana. Oni ne zahtijevaju posebnu njegu i ne trebaju biti uklonjeni, budući da su izrađeni od apsorbirajuće šavove.

Samonosivi šavovi nakon isporuke iz prirodnog materijala - katgut se potpuno otopi za otprilike mjesec dana, a od sintetike - za 2-3 mjeseca. Interni iscjeljuje brže i može se raspršiti u iznimno rijetkim i iznimnim slučajevima.

Još jedna stvar - vanjske šavove perineuma. Bolno je kretati se s takvom postpartum nagradom, problem je ići na zahod i ne možete sjediti, jer se šavovi mogu razbiti.

Zabrana sjedećeg položaja vrijedi dva tjedna, nakon čega se možete postepeno pokušati sjesti na tvrdim površinama.

Ako ste na perineum stavili šavove na mačke, onda se ne biste trebali bojati ako se u tjedan dana pojavljuju labavi komadi žica - tijekom tog razdoblja materijal gubi snagu i prekida. Šavovi više neće biti raspršeni, ako, naravno, ne upuštati se u ples. Koliko dugo će se materijal otopiti ovisi o brzini metaboličkih procesa u tijelu. Ponekad postoje slučajevi kada catgut ne apsorbira čak šest mjeseci nakon suturing.

Šavovi niti koji se ne apsorbiraju iz perineuma uklanjaju se 3-7 dana nakon rođenja. Ako se to ne dogodi u rodilištu, uklanjanje šavova provodi ginekolog na antenatalnoj klinici. Tijekom samog postupka uklanjanja, to je pomalo neugodno, ali u većini slučajeva to ne boli, ili je bol posve podnošljiv.

Koliko se šavovi liječe nakon porođaja utječu individualna stopa ozdravljenja ozljeda koje je tijelo zadobilo, i to od manjih ogrebotina i od teških ozljeda.

Obično ovaj proces ne traje više od mjesec dana, au prosjeku je 2 tjedna.

I prije i poslije uklanjanja šavova potrebno je redovito tretirati ih. To je osobito važno budući da postpartumski iscjedak i stalno vlažno perinealno okruženje doprinose umnožavanju raznih mikroorganizama na površini rane. Kao rezultat toga, šavovi mogu prolaziti i iscjeljivanje će biti odgođeno na neodređeno vrijeme.

Kako i kako nositi šavove nakon rođenja kod kuće? Također, kao u rodilištu, potrebno je liječiti dva do tri puta dnevno s antiseptičkim otopinama i / ili antibakterijskim pomastima koji potiskuju nekontrolirani rast bacila koji uzrokuju upalu. Najpristupačniji proizvodi su poznati zelenka, vodikov peroksid, kalijev permanganat, klorheksidin, itd. Od masti - levomekol, itd. Obrada treba provesti, izbjegavajući sjedeći položaj.

Ako vam osigura pristup zraku na perineumu, ozdravljenje će ići mnogo brže. Da biste to učinili, koristite "prozračni" jastučići od prirodnih materijala i suzdržite od noseći blisku odjeću. Idealna opcija je pružiti "prozračivanje" tijekom spavanja, kada možete potpuno odustati od donjeg rublja i spavati na posebnoj upijajućoj peleniji ili mazalici s redovitom peludom od tkanine.

Kako biste ubrzali regeneraciju, potrebna vam je i dobra prehrana koja dovodi građevinski materijal na mjesto ozljede. Od folklornih lijekova, ulje čajevog ulja, ulje morskih krmača ubrzava iscjeljivanje. Naravno, pravila higijene i održavanje čistoće dobrodošli su samo na putu brzog iscjeljenja.

Kako olakšati bol

U procesu zacjeljivanja šavova dolazi do napetosti tkiva - površine rane su smanjene, a rana je zatvorena ožilom. Stoga je sasvim normalno da se šavovi nakon porođaja, kao i ostale ozljede koje krše integritet mišića i epitelnih tkiva, povrijediti. Nemir - bol i svrbež u perineumu mogu se doživjeti do 6 tjedana nakon isporuke.

Ako je bol drugačije prirode, a još više kada je počelo zijevanje šavova, trebali biste se obratiti liječniku.

Ako je bol teška, kao što se događa u prvim danima nakon porođaja, tada se aplicirajući hladnoću na perineum može pomoći s njim, lijekovi protiv bolova. U bolnicama injekcijama, kod kuće, možete uzeti ibuprofen (nurofen), koji nije kontraindiciran kod dojenja i ima protuupalni učinak. Za manje boli tijekom mokrenja, možete pokušati urinirati stojeći u kupaonici, razmaknute noge.

Što učiniti ako su šavovi razdvojeni

Rijetko, ali se događa da se šavovi djelomično ili potpuno divergiraju. To se može dogoditi zbog dizanja utega, ranog početka seksualnog odnosa nakon porođaja, naglog sjedenja i drugih neugodnih oštrih pokreta, povećavajući pritisak na genitalije sa začepljenjem.

U bolnici s ozbiljnim nepodudarnim šavovima može se ponovno primijeniti. Znakovi divergencije šavova - bol, oteklina, iscjedak iz rane. Što učiniti u ovom slučaju? Nemojte paničariti i posjetite ginekologa. Ako se širi nekoliko šavova, sve se može ostaviti kako jest. U ozbiljnijim situacijama, kada nema opasnosti za zdravlje, ozdravljenje će se dogoditi, ali u budućnosti može biti potrebna plastika vanjskih genitalnih organa.

Nadajmo se, vrlo brzo, oni koji imaju dovoljno sreće da se dobiju ispod igle opstetričara, trče gore i skoče s očima punim radosti iz njihove male "ženske sreće", čak se ne sjećaju nedavnih problema nakon porođaja. Želimo da ožiljci ne postanu ornament za žene i brz obnavljanje nakon poroda!

Koliko se šavova liječi nakon porođaja i kako ih liječiti?

Svaka žena čeka porođaj s nekom trepidacijom i strahom. Uostalom, nitko ne zna točno kada će doći, kako će proći i kada će završiti. I kao da se žena ne priprema za to, početak rada još uvijek iznenađuje.

Dugo borbe, pokušaji i, napokon, dijete na rukama.

Sreća, dok je zagrlila ženu, nemoguće je staviti u riječi, zaboravljajući svu bol, sva muka koja se doživjela prije nekoliko minuta. No, kako biste smireno držali dijete u vašim rukama, morat ćete malo raditi i patiti.

Najviše neugodan, bolan i dugo traje prvu fazu rada, kada se vrata maternice otvore. No, druga - rođenje djeteta - to su nekoliko minuta, koje se, međutim, može potamniti rezom ili (još gore), rupture prepona. Neke se žene odupiru režu što mogu: ljutiti, čak i vrištati. Ali morate razumjeti da je ova manipulacija ponekad jednostavno neophodna.

Rodni kanal može biti uski za bebu, a ako liječnik ne učini rez, dijete će to učiniti. Zatim će to biti praznina s razbijenim rubovima nepravilnog oblika i bit će mu teško sagorjeti, a da ne spominjemo činjenicu da će dugo i bolno izliječiti.

Vanjska (vanjska) i unutarnja šavova nakon porođaja

Unutarnje šavove preklapaju se pri raskidu cerviksa i vaginalnih zidova. Budući da nakon rođenja maternica gubi svoju osjetljivost, majka gotovo ništa ne osjeća kada se širi.

Ali kad se šavovi stavljaju na vaginu, vrlo je primjetljivo, pa se obavlja lokalna anestezija. Unutarnje šavove izrađene su sa samonosivim šavovima koje ne zahtijevaju dodatnu brigu i uklanjanje šavova.

Nosite šavove na perineumu na vanjske šavove, a ovdje je sve malo složenije. Žena se može rastrgati i šavovi na pauze više se izliječiti.

Međutim, uglavnom liječnici uspijevaju napraviti ravnomjerno (i apsolutno bezbolno) rez u smjeru anusa. Šivanje na ovom mjestu je malo bolno pa se ovdje također radi lokalna anestezija.

Samouvjereni šavovi

U posljednjih nekoliko godina, gotovo sve šavove nanose se samozapaljivim niti. Vrlo je prikladno: ne treba ih ukloniti, a za 7 do 10 dana neće biti nikakvih tragova.

Jedina stvar koju žena može primijetiti su komadi niti ili čvorovi na jastučiću. Ne budite uznemireni, znate, ti ostatci niti znače da su šavovi gotovo nestali. Nakon mjesec dana nakon pregleda kod liječnika možete to potvrditi.

Bilo da je kupka korisna za trudnice ili ne, naučit ćete u ovom članku.

I ovaj je članak o zla pušenja tijekom trudnoće.

Razmislite o nekim značajkama

Da se šavovi brzo izliječi, a ne upaljeni, moraju se pravilno brinuti. Unutarnje šavove u normalnom tijeku se uopće ne obrađuju, budući da se koriste sterilni samonosivi šavovi. Ima dovoljno higijenske skrbi.

Ali ako su unutarnje šavove upaljene ili su prigušene, onda koristite tamponi s levomikolom ili bilo kojim drugim protuupalnim mastima.

Posebna pažnja je potrebna za vanjske šavove. Treba ih obraditi 2 puta dnevno. U bolnici je medicinska sestra.

Prvo, šavovi se tretiraju vodikovim peroksidom, a zatim sjajnim zelenilom ili jodom. Osim toga, fizioterapija se provodi za promicanje bržeg liječenja.

Žena nakon poroda uvijek ima puno problema. A problemi s šavovima tek su mali dio njih. Ali vjerujte mi, zdravo dijete koje ima slatko, šminkanje na rukama, otkupit će sav svoj posao i učiniti ga zaboraviti na sve poteškoće vezane uz porođaj.

Mnoge žene, koje se prvi put susrele sa šavom nakon porođaja, ne znaju kako se ponašaju ispravno, tako da šavovi ne odstupaju.

Najvažnija stvar - žena u radu s šavovima ne smije sjediti 7-10 dana u svakom slučaju. To jest, možete jesti, hraniti bebu, igrati se i raditi drugi posao samo u lažnom položaju ili stojeći.

U početku će biti teško naviknuti se na to, a cijelo vrijeme će postojati želja za sjesti. Važno je da ne počinite takve gluposti, inače će se šavovi raspršiti.

Bilo je to mnogo lakše, jer je dijete doneseno samo za hranjenje i odmah je oduzeto, pa se žena mogla odmoriti, navikla na njen novi položaj. Općenito je bilo zabranjeno da se žene koje rade s ubodima nepotrebno uzdignuše, pa je liječenje uboda nakon rođenja mnogo brže.

Ali sada, kada se beba prenese u prvih 24 sata i ostavi s majkom prije ispuštanja, prilično je teško pridržavati se kreveta za krevet, jer se morate ustajati i usidriti bebu, oprati i hraniti. Pa, kako ne možete zaboraviti i ne sjediti po naviku?

Budući da se žena koja radi u operaciji ispušta 5-7 dana, putovanje kući neće biti vrlo ugodno, morat ćete voziti polu-ležajnu poziciju u automobilu. Upozorite rođake unaprijed da samo jedan putnik može voziti s vama u automobilu jer će vam trebati više prostora.

Postoji još jedna stvar: u prvom tjednu nakon šivanja, trebate pravilno otići do toaleta "uglavnom". Najbolje je staviti klistir na prvi nagon, inače se šavovi mišića zdjelice mogu raspršiti zbog napetosti mišića

A ovdje se govori o problemima u ranoj trudnoći.

Na našim stranicama http://puziko.online/ još puno zanimljivih i korisnih informacija.

Što ako...

Šavovi se odvajaju

Ako su šavovi još uvijek labav, važno je to brzo odrediti.

Unutarnje šavove razlikuju se u krajnje izuzetnim slučajevima. Upozorenje je jednostavno nemoguće. To može vidjeti samo liječnik na pregledu. Takve šavove, u pravilu, ne dodiruju.

Najčešće se to događa s vanjskim šavovima u perineumu. Brzo kretanje, pogrešan čin defekacije, ili, ako žena sjedne, može uzrokovati da šavovi razbiti.

Ako se to dogodi doslovno dan nakon isporuke, primjenjuju se opetovane šavove. Drugi razgovor, ako su rubovi rane već izliječeni, a šavovi su razdvojeni. Tada liječnik odlučuje o ponovnom šivanju.

Ako je to samo par šavova i da nema opasnosti za život, onda se šavovi mogu ostaviti kao takvi. Ali također se događa da se šav prodaje u potpunosti. Zatim se rubovi rana izvlače, a šavovi se ponovo nanesu.

Šavovi su ozlijeđeni

Šavovi nakon porođaja mogu povrijediti prvih nekoliko dana, a zatim bi bol trebao otići. Unutarnje šavove mnogo se brže izliječi, a bol se slabi, prolazi kroz nekoliko dana općenito. No, vanjske šavove i dalje dugo mogu gnjaviti, ako ne budu u skladu s režimom.

Bol pri pokušaju sjedenja je sasvim prirodna, ali ako se bol pojavljuje u mirnom stanju, to može signalizirati upalni proces.

Kada se uklanja šava?

Situacija je teža s konvencionalnim šavovima koje treba ukloniti. To se može učiniti samo nakon zacjeljivanja rana. U najboljem slučaju, to se događa danima 6-7.

Ali ako je došlo do upale uboda nakon poroda ili uboda šavova, zacjeljivanje se odgađa i morate se boriti protiv upalnog procesa i samo ukloniti šavove.

Pa kad uklonite šavove nakon poroda? Sve ovo rješava pojedinačno. Prije ispuštanja iz rodilišta, žena pregledava liječnik, a ukoliko je sve dobro, uklanjaju se šavovi (postupak je praktički bezbolan). Ako je još uvijek rano, liječnik će vam reći kada trebate pregledati konzultacije.

Umjetno rođenje: posljedice, vrijeme i uzroci. U ovom ćete članku naučiti.

I ovdje ćete saznati možete li piti pivo tijekom trudnoće.

Bolesti zglobove nakon porođaja. Što učiniti

Danas ćemo razgovarati s siteom za mame supermams.ru, kako se brinuti o šavovima nakon poroda i kako olakšati bol.

Mnoge žene tijekom poroda tretiraju se kirurškim zahvatom, nakon čega slijedi sutiranje. Kirurška intervencija nije neuobičajena u porođaju, liječnici se bave ovom metodom skrbi iz nekoliko razloga:

 • Prerana ili brza isporuka, kada glava fetusa zauzima veliko opterećenje - provodi se epiziotomija - perinealni rez za isključivanje ozljede glave novorođenčadi;
 • Pelvic prezentacija tijekom porođaja - kako bi se izbjegao gubitak fetusa, stvara se carski rez - dio trbušne stijenke;
 • Prisutnost ožiljaka na perineumu nakon ranijih rađanja - perineum nije dovoljno elastičan;
 • Isključiti pokušaje zbog zdravstvenih problema žene u radu - opet, čine carski;
 • Spriječavanje rupture prepona - vjeruje se da se rezana rana brže oporavlja i šava je točnija.

Svaka žena u radu mora biti spremna za moguće rezove koji olakšavaju porođaj.

Postpartum suture care

Liječnik pregledava genitalni trakt nakon porođaja i, ako je potrebno, nameće unutarnje ili vanjske šavove. Unutarnja šavova praktički se liječe bez boli, ali vanjski šavovi povrijeđeni nakon poroda u roku od 1-2 mjeseca.

 1. Unutarnje šavove na vratu maternice i vaginalni zid se prekrivaju prirodnim samonosivim materijalom za šivanje i ne uzrokuju nikakve posebne nelagode. Briga o unutarnjim šavovima je u skladu s pravilima osobne higijene i isključenjem spola od jednog do dva mjeseca.
 2. Šavovi na perineumu nanose se različitim šavovima i u količinama koje u potpunosti ovise o dužini rezka. Šavovi na perineumu mogu nametnuti i samouprave i apsorbirajuće materijale. Šavovi na perineumu u prvim danima nakon porođaja vrlo su bolni, budući da osim vrlo izrezanih rupa buše na mjestima gdje se tkivo probije. Potrebno je dva puta dnevno prati prepone sapunom i isprati toplom vodom tijekom dana. Operite prepone sa šavovima koje je potrebno pažljivo i temeljito. Osušite s krilnim pokretima od naprijed do natrag, nikad ne trljate. Bolje je upotrijebiti mekano tkivo. Da bi se održala suhoća perineuma, potrebno je često mijenjati jastučiće, pranje šavova s ​​slabom otopinom mangana, ako su šavovi nakon isporuke bolni. Prva dva tjedna, žena se ne preporučuje da sjedne na obje stražnjice, bolje je pokušati sjesti na stranu. Kako bi izbjegli pojavu zatvor, jer žene obično nemaju stolicu 1-2 dana nakon poroda, pokušajte ne koristiti hranu s efektom učvršćivanja. Možete popiti žlicu od bilo kojeg biljnog ulja prije jela ili koristiti laksativne svijeće, kako preporučuje vaš ginekolog.
 3. Šavovi na abdomenu nakon carskog traga zahtijevaju stalnu njegu tijekom prvog mjeseca. U prvom tjednu nakon operacije, šav se svakodnevno tretira antiseptičkom otopinom i mijenja se. Kozmetički šavovi nameću samouprave apsorbirajuće materijale koji se potpuno apsorbiraju 60-70 dana nakon primjene. Dozu se tuširati za tjedan dana, samo se ne preporučuje uporaba tvrdog rublja. Prvih nekoliko mjeseci pokušajte ne podići težine više od težine bebe. Ako šavovi nakon poroda znatno utječu, prvih dana možete ubrizgati intramuskularne lijekove protiv bolova na preporuku ginekologa.

Zašto šavovi nanose ozljede nakon porođaja?

Mnoge su žene zabrinute za ovo pitanje u roku od mjesec dana nakon poroda. Mi ćemo dati nekoliko preporuka za ublažavanje stanja i smanjenje boli na mjestu supermams.ru:

 • Bolni osjećaji se osjećaju cijelo vrijeme, ako često morate sjesti ili dizati težine - ograničiti težinu podignutih predmeta kad god je to moguće i pokušajte ne sjediti na obje stražnjice;
 • Izbrišite šavove na perineumu nakon poroda, ako vam pate od zatvora. U prvom mjesecu nakon rođenja, žensko tijelo je obnovljeno, laktacija zahtijeva potrošnju veće količine tekućine, a nema dovoljno tekućine za normalno gibanje crijeva. Majka dojenja bi trebala popiti još toplo mlijeko, zeleni čaj, sok ili biljnu infuziju. Više o zatvora nakon porođaja.
 • Ponekad su šavovi nakon porođaja tijekom spolnog odnosa povrijeđeni zbog suhoće vagine i prirodnog opterećenja na perineumu. U ovom slučaju, liječnici preporučuju korištenje gel za vlaži. Ponekad smanjuje bolnu promjenu položaja bezbolno.
 • Šavovi bol i povlačenje nakon porođaja s upalom tkiva, onda je crvenilo, purulent iscjedak. U tom slučaju, obratite se svom ginekologu, ali u svakom slučaju nemojte samorigirajte lijek.
 • Šavovi nakon porođaja su povrijeđeni, jer postpartum sekrecije čine uzgojni teren za rast mikroba koji uzrokuju upalu.

Na forumima mladih mumija, recenzije o rođenju sadrže mnoga pitanja: zašto su šavovi nakon porođaja povrijeđeni; kako se brinuti o šavovima; Što učiniti ako su šavovi razdvojeni? Odgovor u svakom slučaju može biti samo ginekolog, koji će provesti pregled i propisati liječenje ako je potrebno.

Što učiniti ako se postpartum uboda ozlijedi

Često u tijeku rada postoje prekidi, rezovi perineuma. Na kraju procesa, opstetrički šavovi. Ova manipulacija je također potrebna na kraju cezariannog dijela. Kada se ubode nakon poroda poraze, odmah se obratite klinici.

Vrste šavova i niti

Prvo razdoblje rada traje neugodno, dugo vremena, popraćeno boli. Druga faza prolazi brzo. Dijete se rodilo za nekoliko minuta. Poremećajni događaj može raskinuti prepone. Kako bi izbjegli rastrgane rubove nepravilnog oblika, opstetričar čini rez.

Prema njihovom položaju, šavovi su podijeljeni na:

Opstetričar očvrsne suze reproduktivnog organa, vrata, vaginalnih zidova s ​​materijalima koji se apsorbiraju. Postupak se odvija odmah nakon završetka procesa rođenja. Osjetljivost maternice je odmotana, žena jedva osjeća bol kada je vrat šav. Pri primjeni šavova na vaginu, lokalna anestezija je učinjena zbog povećane percepcije procesa. Preklopljene šavove nazivaju se unutarnje.

Vanjski nametnuti, kada je prepone poderana. Babica vidi ako dijete izlazi s poteškoćama, čini umjetnu disekciju. Rubovi rezova bit će glatki, što znači da će iscjeljenje biti brže. Tijekom manipulacije pomoću lokalnog zamrzavanja. Postpartum uboda na perineum nakon porođaja za mjesec dana ozlijeđen.

Liječnik proizvodi šavove s dvije vrste niti: apsorbirajuće i apsorbirajuće, koje će morati biti uklonjene nakon 5 dana. Kozmetički ožiljak je različit šav ispod kože. Samo na početku, na kraju su vidljivi na površini. Rijetko se spoje na usne.

U medicinskoj praksi cezarianski odjel često se koristi. Kirurška intervencija se provodi prema planu, hitno. Indikacije su zdravstveni problemi majke, poteškoće trudnoće. Hitan carski učinak je s nepredviđenim komplikacijama, kada postoji prijetnja životu djeteta, majke, šavova iz prethodnog odjeljka rastrgani su. Često nametnuti materijal koji se apsorbira. Ona se potpuno otapa nakon 60 dana.

Kada mogu ukloniti šavove nakon isporuke? Na kraju ozdravljenja ranjene površine, 6 - 7 dana. Ako postoji upala, upala, trebate ih ukloniti, samo onda napraviti ožiljke.

Kada mogu sjesti nakon rođenja sa šavovima? U roku od 7 do 10 dana to je strogo zabranjeno. Izvršite sve potrebne radnje u ležećem ili stojećem položaju. Bez potrebe, preporuča se da se uopće ne diže, a oporavak neće imati puno vremena. Dozvoljeno je voditi aktivan način života kada se ubode konačno prestanu povrijediti nakon porođaja.

Uzroci i dijagnoza boli

Neugodna posljedica radne aktivnosti postaje praznina, smanjenje. Fenomen je vrlo čest. Moms pati od bolnih senzacija u roku od mjesec dana od kraja procesa.

Zašto povrijediti šavove nakon poroda:

 • rano sjedi;
 • opterećenja;
 • elastičnost niske tkanine;
 • konstipacija;
 • fetalna veličina;
 • spolni odnos;
 • upaljeno tkivo;
 • mikrobi se razmnožavaju, koriste se sekretima kao hranjivim medijem.

Majčinim pokretima karakterizira krutost, strah se izaziva pojavu simptoma rupture maternice duž ožiljka. Oštre mjere reagiraju boli. Trajanje ozdravljenja ovisi o materijalu, dužini rezova, njihovom broju.

Što učiniti ako su šavovi nakon isporuke vrlo bolni:

 1. smanjiti opterećenje;
 2. sjednite na svoju stranu;
 3. piti više;
 4. Koristite mazivo ako suhoća unutar vagine otežava seksa;
 5. Vidite upalu, dogovorite sastanak s liječnikom;
 6. promatrati higijenu, sprječava reprodukciju štetnih mikroorganizama.

Što učiniti ako se šav u perineumu nakon porođaja ometa:

 • omekšavanje;
 • zagrijavati;
 • smanjiti bol;
 • plastike.

Što učiniti upaliti postpartum suture:

 1. ublažava simptom Vishnevsky mast. Nanesite trodnevne napitke natopljene u medicinu.
 2. rane zacjeljivane, međutim, povrijeđene, koristite arnica mast. Alat će smanjiti neugodne manifestacije.
 3. zagrijavanje.

Praksa pokazuje da češće se javljaju stanke kod žena s razvijenom muskulatumom, primiparous, s uskom vaginom, s oteklima, prisutnost ožiljaka iz ranijih rađanja. Primkinje skreće kroz kožu ako postoji opasnost od ozljeda djeteta. Neposredno nakon završetka procesa rođenja, provodi se šivanje. Unutarnja nit riješi se neovisno. Ako vanjska šava ne ozlijedi nakon isporuke, uklanja se prije ispuštanja.

Metode ublažavanja boli

U roditeljskim bolnicama žene se nude za ublažavanje bolnih osjeta tijekom raznih manipulacija rada. To se odvija na plaćeni način ili to ne smeta. Ovim fenomenom nije prouzročio prosvjed dijela žene koja radi, trebate se unaprijed upoznati, pripremiti.

 • lokalna anestezija;
 • opća anestezija;
 • Regionalna.

Temelj prve metode je impregnacija tkiva u području djelovanja. Koristi se bilo koji lokalni anestetik. Nervni receptori su onesposobljeni. Majka ne osjeća urez na perineumu. Pod utjecajem tih lijekova tretira se upalom uboda nakon poroda.

U drugoj metodi koriste se kombinirani lijekovi. Svijest o ženi je isključena. Reakcija na podražaje potpuno je odsutna. Nakon koliko bodova prestane ozlijediti nakon porođaja ovisi o individualnim karakteristikama ženskog tijela, dobi majke.

Regionalno se temelji na uvođenju anestetičkog lijeka blizu živčanih završetaka. Blokiranje osjetljivosti događa se na razini same rane. Anestetik ne ulazi u CNS. Često se koriste perinealni anestetički sprejevi.

Treba li šavovi povrijediti nakon isporuke? U početku se bol smatra normom. Zatim prolaze ako se ne pojave problemi. Unutarnje šivanje brzo iscjeljuje, žena ih osjeća slabo.

Nakon što je otpušten iz rodilišta, žena primjećuje da je jaz nakon porođaja boli. Majka pati od posljednjih snaga, muče se, dijete. Ona postaje razdražljiva, nervozna. Liječnici kažu da je uzimanje lijekova potpuno prihvatljivo.

Kako anestezirati uboda nakon rođenja majci koja skriva:

Sigurnost lijekova dokazana je kliničkim ispitivanjima. Potrebno ih je prihvatiti samo uz dopuštenje ginekologa. Nekontrolirana uporaba može izazvati negativnu reakciju na bebu.

Ako kabinet za kućne lijekove nema potrebne lijekove, uklonite boli ispiranjem s tekućom vodom svaki put kad idete na zahod. Pomozite narodnim lijekovima da liječe perineum nakon porođaja. Nanesite bocu s toplom vodom na ranu. Zrak često ožiljak.

 1. su u stojećem položaju. Stisnite malu loptu s kukovima. Povlačenjem anusa prema unutra, poduzmite 10 koraka naprijed-nazad;
 2. križnih udova. Ponovite iste manipulacije. Lopta ne treba poduzeti;
 3. Lezi na leđima. Podignite noge pod kutom od 45 stupnjeva. Pokrenite pokrete miješanja.

Ponekad preostali ožiljci ometaju intimni život. Pogotovo kad postoji mnogo šavova nakon isporuke, ginekolog savjetuje da izrađuje plastiku. Spriječiti upalu, pomaže higijeni. Nemojte prekršiti pravila ponašanja na kraju rada. Infekcija nepovoljno utječe na istezanje tkiva.

Koliko dugo su šavovi povrijeđeni nakon poroda? Nakon završetka pregleda kanala, reproduktivnog organa, opstetričar čini unutarnju, vanjsku šivanju. Prvi liječi brzo. Drugi problem je 1 - 2 mjeseca po prestanku imovinske djelatnosti.

Liječnik obavlja unutarnje veze na vratu s prirodnim apsorbirajućim šavovima. Ne uzrokuju nikakve neugodnosti. Preporuča se isključivanje seksualnog odnosa dok liječnik ne odluči provjeriti ožiljak na maternici.

Kada perinealna šavova boli, područja punkcijskog tkiva uzrokuju dodatnu patnju. Potrebno je svakodnevno prati uznemirujuće mjesto sapunskom vodom. Redovito isperite toplom tekućinom. Obratite pažnju na vodene postupke. Kada su gotovi pokreti suhim mrvljenjem. Strogo je zabranjeno trljati. Možete upotrijebiti odjeću koja dobro apsorbira vlagu. Kako bi stvari bile suhe, promijenite jastučiće češće. Tijekom zamjene, operite zglobove slabom otopinom kalij-permanganata.

Prvi tjedan ne može sjediti na 2 stražnjice u isto vrijeme. Pokušajte biti više na strani. Da biste izbjegli poteškoće od defekata, jedite opuštajuće proizvode. Postoji potreba za upotrebom laksativnih supozitorija, kao što je propisano od strane liječnika.

Za carski rez traže mjesec dana. Tretirajte cijeli prvi tjedan s peroksidom, bilo kojim antiseptikom, mijenjanjem odijela. Liječnik koristi apsorbirajući materijal prilikom nanošenja kozmetičkih šavova. To se potpuno otapa 70. dana nakon šivanja.

Babica vam omogućuje tuširanje tjedan dana nakon završetka procesa porođaja, ali ne možete trljati kožu krpom. Nemojte dizati nikakve težine čak ni kad se ubode više ne boluju. Težina djeteta je maksimalna dopuštena stopa. Šav nakon isporuke nakon 2 mjeseca boli, posavjetujte se s ginekologom. On će propisati intramuskularnu anesteziju.

Kada ožiljak stvara plastičnu maternicu? Na pogrešan način. Pogotovo ako bol izaziva nelagodu, ometa intimni život. Također, kada su primijećeni znakovi rupture maternice duž ožiljka, vršen je ponovno spajanje. Plastika je ekstremna mjera za scarring terapiju. Septoplastika na maternici nije izvedena, ova se akcija izvodi na nazalni septum.

Cesarejske šavove

Incizija šavova događa se na različite načine. Neki otisci nameću i komplikacije. Kao rezultat toga, stopa ozdravljenja je individualna.

S poprečnim presjekom tkanine, šivanje se nanosi vertikalno. Pokreće se blizu pupka, završava u stidnoj zoni. Ožiljak se sastoji od nodula. Vidljivo se očituje. S vremenom, postaje sve gušće. Formirao je tzv. Čvrstu šav.

Horizontalna je izvedena s planiranom operacijom. Babica je izrezala poprečno preko pubisa. Prednost se skriva u koži. Trbušna šupljina nije otvorena. Kod šivanja pomoću posebne tehnike. Šavovi su uredno, kontinuirano. Skriva ih pod kožu, ne ostavljajući nikakve manifestacije.

Unutarnje šavove variraju prema načinu nametanja. Uzdužna se provodi tijekom tjelesnog rada. S laparotomijom - poprečno. Reproduktivni organ je povezan kontinuiranim šavom izdržljivog, apsorbirajućeg materijala. Kengut materijali se koriste za peritoneum. Mišićno tkivo povezano je s sintetikom.

Ožiljak na maternici je modificirano tkivo. To se događa na mjestu oštećenja kože nakon operacije. U jednoj ženi u radu nije otkrivena. Znači: rana dobro izliječena. Umjesto toga formirao je uobičajeno mišićno tkivo.

Drugi su u mogućnosti isporučiti puno problema kasnije. Endoskopsko liječenje ožiljka maternice izvodi se kada je proglašeno nesolventnim, ne rasteže se i razlikuje se po visokoj gustoći. Druga trudnoća može se dogoditi s rizikom od posljedica. Moms se žale da je šava od rezka vrlo bolna. Prije zaraze, idite na ginekolog da pregledaš. Istraživanje će pokazati konzistentnost vezanog mjesta.

 1. prisutnost inkluzija na ultrazvuk;
 2. debljina;
 3. echogenicity;
 4. broj plovila iznutra.

Nedostatak snage ukazuje na stanjivanje pojedinačnih dijelova. Neke majke nakon cesareja imaju insolventni ožiljak. Ovo je posljedica komplikacija nakon poroda. Posebni otisak nameće endometritis. Za borbu protiv propisanih bolesti antibiotika, što smanjuje učestalost komplikacija.

Kako razumjeti što boli ožiljak na maternici:

 • osjećaj trnci u donjem dijelu trbuha, donji dio leđa;
 • utisak se osjeća na zidu maternice;
 • pojavljuje se crvenkasto iscjedak;
 • od dodirivanja trbuha, davanja boli;
 • osjećala slabost.

Nesolventni ožiljak može se raspršiti. Žena će tada osjetiti vrtoglavicu, često dovodeći do gubitka svijesti. Pallor se pojavljuje na licu. Nove majke ističu da tijekom 6 mjeseci povlače šavove nakon isporuke.

komplikacije

Koliko se vanjski šavovi povređuju nakon porođaja? Nemir traje 2 tjedna, ako nema posljedica. Kada se carski period odgađa do mjesec dana. Kada se nakon tog vremena mama osjeti anksioznost, morate se obratiti klinici. Postoje zapreke zdravo iscjeljivanje.

Na pregledu, ginekolog nije pronašao nikakve komplikacije, jednostavno je zagrijavanje propisano. Cilj manipulacije je ublažavanje boli, brzina ozdravljenja. To se provodi pomoću kvarca, infracrvene, "plave" svjetiljke. Držite uređaj na udaljenosti od 50 cm od površine da biste ga izliječili. Postupak traje do 10 minuta. Ginekolog ga propisuje, uz smanjenje reproduktivnog organa.

Ako postoje posljedice, zagrijavanje samog nije dovoljno. Razlog za njihovo rođenje često se navodi kao nepridržavanje higijene. Da se eliminira potreba za konstruktivnim mjerama.

 1. nepodudarnost ožiljaka;
 2. svrbež, osjećaj nepropusnosti;
 3. bubri;
 4. čir;
 5. krvarenje.

Kada se mjesto šavova boli, žena je pronašla nepodudarnost, morate hitno nazvati hitnu pomoć. Događaj se razvija na dva načina. Prva je ponovna šivanja. Drugi je potpuno uklanjanje bilo kakvih akcija ako je proces ozdravljenja završen.

Simptomi kontrakcije, svrbež nisu opasni. Kada majka osjeti dodir, to znači da je proces ozdravljenja aktivno u tijeku. Ova se značajka može nazvati ugodnijim no ne. Provesti sastanak s ginekologom treba biti u slučaju kada svrbež za dugo vremena uzrokuje nelagodu. Liječnik će propisati mast kako bi je uklonili.

Oteklina na šavu smatra se komplikacijom. Nestanak manifestira zelenkasto-smeđi miris. Žalba liječniku ne može biti odgođena. Ispuštanje gnoja se smatra problemom koji ukazuje na infekciju.

Protok krvi nije neuobičajen. Uočava se kod žena koje se ne pridržavaju pravila poslijeporođajnog razdoblja. Primjer je sjedenje majke. Tkiva su rastegnuta, rana je otvorena, krvari. Komplikacija se uklanja uz pomoć liječenih pomasti. Obratite se svom ginekologu kako biste spriječili ponovno šivanje.

Na kraju radne aktivnosti, šavovi se primjenjuju na svaku drugu ženu u radu. Ne možete 100% spriječiti prekide i smanjiti mogućnost njihove pojave. Poslušajte opstetričara, obavite sve akcije koje se zovu, nemojte paničariti.

Ponovljena trudnoća sa šavovima

Mnogi vjeruju da svaki kasniji natalitet prolazi lakše od prethodnog. Mama već zna što očekivati, mirnija, nema straha od nepoznatog. Međutim, ne smijemo zaboraviti na "zamke" ponovljene trudnoće.

Kada je rođenje prvog djeteta bilo popraćeno rupturama, smanjuje se funkcija obturator cerviksa. U ranim fazama potrebno je provjeriti stanje. Pozitivan rezultat smatra se potpunim zatvaranjem, odgovarajućom dužinom. U najmanjem odstupanju, ginekolog propisuje korektivno liječenje.

Kada je vrat skraćen, omekšan, postoji cervikalna insuficijencija. U takvim slučajevima primjenjuju se posebne šavove. Manipulacija se obavlja u 25 tjedana, uklanjaju se na 37. Rođenja s šavom na maternici ne razlikuju se od normalne.

U ponovnom rađanju mogu se razviti varikozne vene. Liječnik preporučuje uporabu kompresijskih čarapa za prevenciju. Ligamenti, mišići postaju sve rastezljivi. Trbuh je velik, smješten ispod prethodnih vremena. Ginekolog savjetuje da nosi zavoj čim se ukazuje trbuh. Ova potreba uklonit će opterećenje iz mišićne mase leđa.

Ponovljena trudnoća rijetko prati prijetnja rupture maternice duž ožiljka. Prema statistikama, radna aktivnost se odvija uglavnom bez komplikacija. 2% od 100 završava djelomičnim, potpunim odvajanjem. Razlog je skriven u dobi majke ili kratkom vremenskom intervalu između rođenja bebe.

Što su dva ožiljaka na maternici? U pravilu, fenomen se opaža nakon ponovljenog carskog režima. Jedan se radi horizontalno, drugi je okomito. Uz uspješno iscjeljenje, vidljivi su samo na ultrazvuku. U rijetkim slučajevima dolazi do 2 ožiljka s jednom kirurškom intervencijom ako nastanu nepredviđene situacije. Odluka o tome kako postupiti ostaje s primaljom.

Zašto povlači šavove nakon poroda:

 • majka sela prije određenog vremena;
 • nastala je abnormalna prehrana, nastala je konstipacija;
 • Mama je počela intimni život odmah nakon dolaska kući;
 • infekcija je ušla u vaginu.

Kako biste izbjegli neugodne posljedice, slijedite upute ginekologa. Inače, šav se može slomiti, kao posljednje sredstvo. Prije planiranja ponovne trudnoće, dogovorite sastanak s klinikom. Iscrpan pregled pomoći će izbjeći probleme.

Rijetka generička aktivnost prolazi bez zatvaranja. Isprva su zabrljati vezani mjesta. Ako slijedite određena pravila, ozdravljenje će se održati brzo, bez komplikacija.