Ozlijediti šavove nakon poroda - normu ili povredu, što učiniti? Pravila brige, ako šavovi nanose ozljede nakon porođaja

Rođenja

Često, u procesu isporuke, žena se suočava s prazninama i naknadnim šavovima.

Dok god ne liječe, mlada majka bi se trebala brinuti o njima.

Mnoge žene često muče pitanje: što učiniti ako šavovi nanose ozljede nakon porođaja i to je norma?

Što učiniti ako šavovi nakon poroda postaju povrijeđeni? Koje su šavovi?

Prema njihovom položaju, oni su podijeljeni na unutarnje i vanjske. Postoji i druga vrsta šava koja se primjenjuje nakon cezariannog dijela.

Unutarnje šavove

Ova vrsta šavova se primjenjuje ako postoje suze u zidovima vagine, maternice ili njezinog cerviksa. Postupak se provodi odmah nakon isporuke. Pri šupljinama u vaginalnim zidovima koristi se lokalna anestezija.

Kod preklapanja unutarnjih šavova koriste se samo samonosive šavove koji se ne moraju ukloniti.

Vanjske šavove

Ova vrsta šivanja se primjenjuje pri prekidima ili rezovima na perineumu. Liječnici obično vole umjetnu disekciju ako postoji veliki rizik od rupture. Ima glatke rubove, za razliku od rupture, i stoga šava će se izliječiti mnogo brže. Sew perineum pod lokalnom anestezijom.

Vanjske šavove mogu se nanositi samo pomoću samonosive niti i one koje treba ukloniti 5 dana nakon nanošenja. Također, ne tako davno, kozmetički šav, koji je došao iz plastične kirurgije, bio je korišten u ginekologiji. Njegova je razlika u tome što same niti prolaze pod kožu, samo su početak i kraj šavova vidljivi.

Cesarejske šavove

Cezarijska sekcija nije neuobičajena u medicinskoj praksi. Operacija se može dodijeliti prema planu i hitno. Upozorenja za cesarean vrlo puno od trudnoće, završava s zdravstvenim problemima mama. Hitni carski je propisan u slučajevima kada je prirodna isporuka izvan kontrole i postoji opasnost za život i zdravlje majke ili djeteta. Često, kad se primjenjuje carski rez, primjenjuju se kozmetički samonosivi šavovi. Oni potpuno nestanu 60 dana nakon primjene.

Ozlijediti šavove nakon poroda: kako se brinuti za njih

Dok je mlada majka u maternici, medicinske sestre se bave liječenjem šavova. Obično se za to koriste Zelenka ili kalijev permanganat. Šavovi se obrađuju 2 puta dnevno. Nakon što je ispražnjena, sama žena to treba neko vrijeme.

Zašto trebate obraditi šavove? Kako bi se izbjegla infekcija neželjenih rana. Unutarnja šavova ne trebaju liječenje, pod uvjetom da nema infekcija u ženskom tijelu. Da biste izbjegli neugodne posljedice, morate se pobrinuti za to čak i za vrijeme trudnoće.

No, vanjski dom mora se obraditi nakon svakog pranja.

U prvim danima nakon rođenja, jedan od strahova mladih majki je potreba za odbacivanjem. Postoji rizik da se šavovi razbije. Bolje je da se ne nanosimo i ne podvrgavamo napetosti tkiva međusobnoga sloja. Ako biste željeli koristiti zahod, bolje je pitati medicinske sestre da stavljaju klistir ili glicerinsku svijeću.

Prvi put nakon šivanja potrebno je isprati nakon svakog putovanja u WC. To bi trebalo biti učinjeno čistom vodom i trebali biste upotrebljavati baby sapun ili intimnu higijenu samo ujutro i navečer. Da ne zarazite infekciju, trebali biste samo prati pod tušem i ni u kojem slučaju ne nalaziti u slivu vode.

Biti u bolnici, žena bi trebala promijeniti brtvu svakih 2 sata, barem. Čak i ako se čini da još uvijek može poslužiti sat ili dva.

U bolnici i neko vrijeme nakon pražnjenja, trebali biste koristiti donje rublje što je moguće prozračnije i slobodnije. Sada u bilo kojoj ljekarni možete kupiti jednokratne gaćice, dizajnirane posebno za postpartum razdoblje. Ako nema, odgovarajuće donje rublje od pamuka. Nošenje gaćica ne smije odmah nakon tuširanja, ali nakon nekog vremena.

Šivanje cesareanskih sekcija zahtijeva temeljitu njegu. U prvom tjednu nakon rođenja, mladi majka nije dopušteno da se tušira uopće. Sljedećih nekoliko mjeseci, ne možete koristiti tvrde rublje i jako trljati šav.

Tijekom boravka u rodilištu, medicinske sestre također obrađuju šavove mlade majke. To se obavlja najmanje dva puta dnevno, koristeći antiseptička rješenja.

Ozlijediti šavove nakon poroda: što učiniti za brzo ozdravljenje

Ako slijedite pravila brige o šavovima, možete ubrzati proces njihova iscjeljenja. Osim redovite obrade, trebate zapamtiti da šavovi trebaju zračne kupke. Što češće učine, to će brže izliječiti.

Kod nametanja unutarnjih i vanjskih šavova nemoguće je sjediti u narednih 2 tjedna. Inače se šavovi mogu razbiti.

Maloženje donjeg rublja također je kontraindicirano, jer može blokirati protok krvi, što će uvelike ometati proces ozdravljenja.

Šupljine Cesarean sekcije mnogo više traju. Da biste spriječili da se taj proces odvija i prođe bez ikakvih komplikacija, potrebno je pažljivo pratiti stanje šavova, ne skidati ih i redovito ih obraditi. Važno je za novu majku sljedećih nekoliko mjeseci nakon operacije da ne podignu težine. Maksimalna dopuštena težina je težina vlastitog djeteta.

Zašto šavovi nanose ozljede nakon porođaja?

Oko mjesec dana nakon poroda, majke se često žale na bol u području šavova (i bez obzira na sve). U većini slučajeva, to je varijanta norme. Međutim, u zglobovima ima nekoliko uobičajenih uzroka boli:

● Često sjedenje i dizanje utega. U tom slučaju možete se riješiti boli uklanjanjem dugog sjedenja na obje stražnjice i ograničavanjem dizanja teških predmeta.

● Zatvor. Ovaj faktor utječe na bolnost šavova postavljenih na perineum. Situacija je osobito česta u prvom mjesecu nakon rođenja. U ovom trenutku, formiranje laktacije. Sve tekućine koje mama piju odlazi u formiranje mlijeka. Jednostavno nema dovoljno tekućine za normalno, meka pokret crijeva. Popraviti ovo je sasvim moguće bez uporabe droga i klistera. Samo pokušajte piti više tekućina, posebno toplo mlijeko, zeleni čaj, prirodni sokovi i biljne infuzije.

● Seksualni kontakt. Često se šavovi mogu ozlijediti zbog obnovljenog seksualnog života. Suha vagina stvara dodatni napor na perineumu. Samo je prirodno da šavovi počinju ozlijediti. Da biste smanjili te neugodne osjete, možete koristiti gelove za vlaženje. Ako se nelagoda na području šavova brine samo za vrijeme spolnog odnosa, promjena položaja može pomoći.

● Upala tkiva. Ovaj scenarij također se događa, iako rijetko. Ako, pored boli, ima i crvenilo i gnojno ispuštanje u području šavova, to je razlog da se obratite ginekologu.

● Postpartum sekrecije su atraktivno tlo za uzgoj mikroba koji uzrokuju upalne procese. To izaziva bolnost šavova.

Bolesti zglobovi nakon poroda: moguće komplikacije

Uobičajeno, bol u području šavova nestaje oko 2 tjedna nakon isporuke. Ako postoji carski rez, tada razdoblje boli može trajati i do mjesec dana. Ako, nakon ovog vremena, ubode još uvijek budu uznemirene bolovima novopečene majke, tada je potrebno konzultirati liječnika. To signalizira da nešto ometa uobičajeno zacjeljivanje šavova. Odgađanje žalbe ginekologu ne vrijedi, jer posljedice mogu biti vrlo ozbiljne.

Bolesti zglobove nakon porođaja

Ako ispitivanje šavova od strane ginekologa nije otkrio ozbiljne kršenja, liječnik može propisati zagrijavanje. Cilj mu je eliminirati bol i ubrzati ozdravljenje šavova. Zagrijavanje se provodi pomoću infracrvene, kvarcne ili "plave" žarulje koja se drži iznad zajedničkog prostora na udaljenosti od najmanje 50 cm. Cijeli postupak traje ne dulje od 10 minuta. Može se propisati najranije 2 tjedna nakon rođenja i samo pod uvjetom da se maternica smanji.

Ako su šavovi labav

Ovo je rijetko, ali to se događa ako majka ne slijedi pravila ponašanja i higijene nakon šivanja. Ako je nepodudarnost pronađena kod kuće, onda je vrijedno odmah nazvati liječnika. U ovom slučaju postoje dvije mogućnosti za razvoj događaja:

1. Nakon temeljitog pregleda, liječnik ponovno utire.

2. Ako je proces zatezanja gotovo završen, tada neće biti potrebna nikakva akcija.

Ako se otkrije nepodudarnost, ne biste se trebali oslanjati na činjenicu da je rana već izliječena i to možete učiniti bez pozivanja liječnika. Također može biti komplikacija tijekom sljedeće trudnoće i porođaja. Bolje je biti siguran i kontaktirajte svog ginekologa.

Svrab i osjećaj "stezanja"

Ovi simptomi obično nisu signali ozbiljnih problema. Ako žena doživi svrbež ili šuštanje (bez crvenila), to samo znači da su u fazi aktivnog liječenja. Ovo je lijep pokazatelj. Međutim, ako ti čimbenici izazivaju nelagodu majke, možete se obratiti ginekologu i zatražiti imenovanje masti kako bi se uklonila svrbež.

Zagnoenie

Apsolutno svi šavovi mogu zagušiti: i unutarnje i vanjske, i nakon carski rez. Izvana će odmah postati vidljiva. No, uklanjanje unutarnjih šavova karakterizira neugodna sekreta smeđe-zelene boje. U svakom slučaju, pojava gnojova je alarmantan simptom, s kojim je potrebno hitno konzultirati liječnika. Može govoriti o divergenciji šava ili infekciji. U oba slučaja potrebna vam je medicinska intervencija. U slučaju infekcije, propisane su snimke antibiotika.

krvarenje

Ova situacija nije neuobičajena i često je povezana s nepoštovanjem pravila ponašanja u postpartum razdoblju za majku. Na primjer, ako žena početi sjesti na obje stražnjice prije dva tjedna nakon šivanja. Postoji napetost tkiva, rane su izložene i počinju krvariti. Lijepljujuće masti obično pomažu uklanjanju problema. Međutim, za vašu udobnost, bolje je konzultirati ginekologa i pobrinuti se da ne trebate ponovno šivanje.

Svaka druga žena nakon porođaja je zalijepljena. Da bi se spriječile stanke, gotovo je nemoguće, međutim, stvarno smanjiti šanse za njihovu pojavu. Zbog toga žena koja radi mora učiniti sve što ovisi o njoj. Prije svega, poslušajte svog liječnika i nemojte paničariti. Tijekom isporuke, cijeli proces prati porodničar-ginekolog, ako je potrebno, on će rezati.

Ako se ubode ipak primjenjuju, brzina njihova ozdravljenja ovisi o ženi. Uz sva pravila, šavovi brzo i bez puno brige.

Kada će se šavovi na perineumu izliječiti nakon rođenja, i što će pomoći u ublažavanju boli?

Tijekom prirodnog porođaja, ako je dijete veliko ili izlazi iz kutije, na primjer, plijen prema naprijed, mogu se pojaviti praznine u porodnom kanalu, perineum. U nekim slučajevima, liječnici sami tijekom poroda rade mali rez u perinealnom području, ako se inače dijete ne može roditi. Neposredno nakon rođenja, ubode se primjenjuju na takve rezove. Dodaju dodatnu nelagodu i bol nakon poroda, a šavovi na perineumu su zasebna priča koja treba biti iskusna.

Na vratu maternice takve se šavove mogu primijeniti bez anestezije: njezina osjetljivost u postpartumnom razdoblju se smanjuje, ali u perineumu bez anestezije teško će biti. I u ovom slučaju primjenjuje se lokalna anestezija. No, ako se epiduralna anestezija koristi tijekom rada, ona djeluje dugo, a nema potrebe za dodatnom anestezijom za šivanje. Šavovi nakon porođaja mogu se staviti na cerviks, vaginu, perineum. Ali u potonjem se slučaju može osjetiti najteža nelagoda i bol.

Koliko dugo unutarnji i vanjski šavovi liječe nakon isporuke?

Koliko dugo rane zacjeljuju nakon porođaja, i može li se taj proces ubrzati? Općenito, sve je individualno, ovisi odmah o mnogim čimbenicima, a posljednja, ali ne i najmanje važno, o ispravnosti pacijentovih usklađenosti s mjerama opreza. Neki ljudi brže iscjeljuju, a drugi sporije. Na brzinu iscjeljivanja također utječe njihova lokalizacija, tip kirurške šavove koji se koristio. U pravilu, katgut se koristi za šivanje unutarnjih šavova, koji se apsorbiraju. U ovom slučaju, sve liječi u prosjeku za 2 tjedna. Ako koristite kirurške niti koje se ne otapaju, na primjer, najlon, uklonite ih 5-6 dan nakon primjene. A proces ozdravljenja može trajati od 2 do 4 tjedna, au nekim slučajevima čak i duže.

Gotovo sve "pogođene" žene u radu bave se pitanjem: kako brzo izliječiti šavove nakon poroda? Stopa ozdravljenja također ovisi o pacijentu sama, o tome ispunjava li se sva pravila za brigu o ozlijeđenom području i mjere predostrožnosti da ne inficiraju zarazu, a da ne ozlijedi ta područja opet. Sve to treba prijaviti u bolnici za majku.

Zašto se šavovi mogu ozlijediti

Ovo je normalan fenomen, jer je postojao jaz. Nakon prestanka anestezije, šavovi mogu početi povrijediti. Činjenica je da većina mladih majki doji svojoj djeci, pa su protivni lijekovi kontraindicirani. Liječnik može propisati lijekove s lokalnim djelovanjem kako bi na neki način ublažio sudbinu pacijenta. Međutim, ako je sve u redu, nema komplikacija, a žena promatra sva pravila, bol bi trebao proći vrlo brzo. Nakon sutiranja u prvom tjednu ne može se normalno sjesti. To treba učiniti s oprezom i dati opterećenje na stražnjici koja se nalazi na suprotnoj strani šava. Možete odmah sjesti na WC, ali nemojte se dugo zadržavati i ne smetati.

Što ako su šavovi povrijeđeni

Moramo se pobrinuti da je sve u redu s njima, da nisu zaražene, da nisu zeznuli. U protivnom, ako se i dalje dogodilo, morate se posavjetovati s liječnikom. On će vjerojatno propisati posebne antiseptičke pripravke. Šavovi mogu ozlijediti jer žena sjedi dugo vremena, što je nepoželjno u prva dva tjedna nakon rođenja. Može se uzeti pozicionirajući položaj ili ležati na svojoj strani.

Često se mogu povrijediti tijekom pokreta crijeva. Iz tog razloga, žene bi trebale izbjegavati konstipaciju. Da bi to učinio, ona mora pratiti svoju prehranu, uzeti, ako je potrebno, dozvoljeno laksativne lijekove.

Ponekad čak i godinu dana kasnije, šavovi nakon porođaja se osjećaju, pogotovo kada im se dodatno opterećuje.

Kako se brinuti za puerperalne šavove

Pogotovo ništa komplicirano. Nakon svakog posjeta toaletu, žena mora biti oprana. Postupak se mora ponoviti 2 puta dnevno, koristeći toplom vodom. Za sada bi trebalo zaboraviti i remenice i drugi modni rublje za mršavljenje. Trebao bi biti slobodan, udoban, od prirodnih, visokokvalitetnih materijala. Sjednite, osim WC-a prilikom posjete WC-u, trebate početi tek nakon 2 tjedna i postupno, vrlo pažljivo, bez iznenadnih pomaka, tako da ne ozlijedi i šavovi se ne otvaraju.

Žene su također zabranjene bilo kakvom tjelesnom naporu, podizanju i nošenju težine, a seks će također biti napušten 1-1,5 mjeseci. Mnoge žene zbog svog seksualnog partnera, da ne bi uzrujale, zanemaruju ovo pravilo, čineći ga gori samo za sebe. No, vrijedno je zapamtiti da čovjek razumijevanja neće inzistirati na intimnosti.

Što bi trebalo biti dijeta trudne i skrbničke majke, a koje značajke svakog razdoblja odvojeno?

Na prednosti i nedostataka vezivanja cjevčica, a što posljedice mogu biti nakon operacije, informacije ovdje.

Što učiniti ako se šav prodaje

Ako je šava prodana, ne vrijedi ništa sami. Ako je moguće, morate nazvati liječnika kod kuće, ili hitnu pomoć. Obično se izvodi re-šav. Ako je rana već uspjela oklijevati, liječnik može jednostavno propisati posebne lijekove (vaginalne supozitorije, masti) s djelovanjem iscjeljivanja rana.

Kada se šavovi uklone i to je bolno

Liječnik obično čak i kada šivanje kaže točno kada žena treba da dođe k njemu da ukloni nit. Ako je sve u redu, nijedan komplikacija i drugi problemi nisu se pojavili u procesu ozdravljenja, šavovi se uklanjaju nakon proteka razdoblja koje je pokazao.

Sama proces je relativno bezbolan. Unutarnje šavove mačuta, u pravilu, nisu uklonjene, same se otapaju. Druge vrste kirurških šavova se također uklanjaju relativno bezbolno. Iako, sve ovisi o pragu boli svake pojedine žene. U većini slučajeva anestezija nije potrebna. Žena osjeća laganu trnci, osjećaj gori. Ako je žena ozlijeđena, liječnik može koristiti lokalni anestetik kako bi joj olakšao prijenos postupka. Nakon uklanjanja šavova, trebali biste nastaviti pažljivo pratiti intimnu higijenu, izbjegavati snažan fizički napor, sve dok rane potpuno ne izliječe i ozdravi.

Koliko se vanjskih šavova liječi nakon porođaja, kako vrijeme oporavka općenito ide na video:

Što učiniti ako je ožiljak bolestan nakon operacije

Kirurgija uključuje disekciju tkiva, a šavovi doprinose njihovoj nakupljanju. Ožiljci su neizbježni. Zacjeljivanje rana je složeni biološki proces koji traje nekoliko tjedana, a ponekad i mjeseci. Može biti popraćeno raznim simptomima: oteklina, svrbež, bol, obezbojenje. Zašto se ožiljak nakon operacije povrijedio, razmotrite u članku.

Značajke nastanka ožiljaka nakon operacije

Konačna formacija ožiljaka nakon operacije trajat će 10-12 mjeseci. Čak iu potpuno izlječenoj šavoj, pojavljuju se biološke promjene. Samo njihov tečaj postaje spor, suptilan i asimptomatski.

U procesu koji se javlja u tkivu tijekom sazrijevanja postoperativnog ožiljka može se podijeliti u nekoliko faza:

 1. Disekcija kože i okolnih tkiva izaziva izlučivanje stanica aktivnih bioloških tvari.
 2. Fibroblasti se privlače mjestu ozljede i počinje proizvodnja kolagena.
 3. Počinje stvaranje ožiljnog tkiva. Umjesto šava, pojavljuje se mlada ožiljak ružičaste boje, koja je visoka iznad razine ostatka pokrova kože.
 4. Mjesec dana nakon izrezivanja dolazi do resorpcije viška fibrilarnog proteina. Ožiljak postaje niži, ravniji, dobiva svijetliju nijansu. Vlakna postavljaju svoj položaj i postavljaju se paralelno s razinom kože.

Gore su poveznice s normalnim procesom nastanka ožiljaka. Često nastaje nastanak ožiljaka kod kršenja. To može biti zbog brojnih čimbenika:

 • uzrok rane bio je opeklina;
 • liječenje je komplicirano od apscesa;
 • nemoguće je odgovarati neujednačenim rubovima rane;
 • postoji značajna napetost kože;
 • patologija se određuje fiziološkim karakteristikama organizma i utjecajem slabe imunosti;
 • nepravilno obrazovanje je genetsko.

Za kirurg i pacijenta, važne točke u formiranju ožiljaka nakon operacije je njegova snaga, brzo, bez problema iscjeljivanje i uredan izgled. Suvremene tehnike koje se koriste u kirurgiji omogućuju praćenje stvaranja ožiljaka i provode pravovremene korekcije.

Preporučujemo da pročitate sljedeće:

Trajanje i znakovi normalnog liječenja

Trajanje zacjeljivanja rana ovisi o lokaciji, vanjskim i unutarnjim čimbenicima, veličini, vrsti, složenosti operacije ili izrezivanju, stručnosti stručnjaka.

Razmotrite ljekovita razdoblja tijekom operacije.

Uzroci boli tijekom ozdravljenja

Nemoguće je nedvosmisleno odgovoriti na pitanje zašto je svježi ožiljak bolestan. Razlozi mogu biti različiti. Vanjski čimbenici ili postoperativne komplikacije utječu na ponašanje i stanje ožiljaka, koje se mogu pojaviti nakon nekoliko mjeseci:

 1. Ožiljak od upala slijepog crijeva ili želuca ispod šava može se ozlijediti zbog formiranja kile, infiltracije ligature, adhezija, mikroskopa. Rješenje ginekoloških problema kirurškim zahvatima također može biti popraćeno sličnim problemima.
 2. Upala ligature (konac za primjenu unutarnjih šavova) - zajednički fenomen koji uzrokuje bol čak i nekoliko godina nakon operacije.
 3. Česta opterećenja ožiljak također mogu izazvati bol. Ako se ožiljak nalazi na petama, koljenu, ruku, prstu, stražnjici, zatim stalnom pritisku ili napetosti tijekom produžetka fleksije, može utjecati na osjećaj u njemu.
 4. Trljanje s odjećom.
 5. Reakcija ožiljnog tkiva na promjenu atmosferskog tlaka.
 6. Divergencija unutarnjih šavova.

Što učiniti

Prije poduzimanja bilo kakvih mjera za liječenje boli u ožiljcima, potrebno je odrediti prirodu njihovog izgleda. Da biste isključili ozbiljne patologije, trebali biste se obratiti liječniku. Tijekom pregleda liječnik može propisati lijekove protiv upale i analgetike ili propisati drugu operaciju. Ako nelagoda uzrokuje kontakt s odjećom, tada morate riješiti ovaj problem izoliranjem ožiljka od trljanja.

Moguće komplikacije i prevencija

Komplikacije u procesu scarring tkiva mogu biti upalni proces, suppuration, divergencija šavova, formiranje fistula. Kako bi se izbjegle takve patologije, potrebno je strogo slijediti sve liječnikove odredbe o liječenju mjesta djelovanja s antiseptičkim sredstvima. Zatim ograničite opterećenje na mjestu rane. Ako je ožiljak smješten na otvorenom prostoru tijela, onda ga treba zaštititi od utjecaja sunčeve svjetlosti.

Da biste spriječili stvaranje ružnih i velikih ožiljaka nakon ozljede, ne trebate sami lijekirati. Bolje je posegnuti za pomoć stručnjacima. Kirurg može napraviti atraumatski slojevitost šavova kako bi se smanjila površina rane. Da bi se izbjegle neujednačene i ružne ožiljke za opekline, primjenjuju se presađivanje kože i primjenjuje se plastična operacija. Antiseptički postupci i redoviti oblici pomoći će brzo liječiti i zaštititi ranu od infekcije, što također utječe na stvaranje ožiljnog tkiva.

Zašto šavovi mogu ozlijediti nakon operacije i kako se riješiti boli

Za bilo koju osobu operacija je ozbiljan korak. Postoperativno razdoblje koje slijedi nije manje složeno i opasno. Ponekad se proteže dulje vrijeme. Ako dugo trajate bolove u šavovima nakon operacije, trebate pogledati liječnika.

Uzroci boli

Nemir i bol na mjestu sjeckanja mogu se pojaviti nakon bilo kakve kirurške intervencije. Živčana vlakna mekih tkiva su oštećena, osjetljivost ozlijeđenog dijela tijela je povećana. Taj je proces prirodan i razumljiv - oštećena tkiva rasti zajedno, šavovi se liječe.

Ali ako s vremenom bol raste, temperatura se povremeno povisuje, to je razlog za traženje pomoći. Može se javiti i unutarnje gnojidbe tkiva, čak i ako je vanjski rez ukljućen.

Zašto se šava našteta nakon operacije i koliko će vremena trajati liječenje? To izravno ovisi o složenosti i trajanju operacije, kvalifikaciji kirurga, čistoći instrumenata i materijala koji se koriste. Bol može doći zbog sljedećih razloga:

 • mjesto šavne gumirane odjeće;
 • formiranje adhezija, hernije;
 • upala na mjestu ligature - tijelo odbacuje nit;
 • divergencija unutarnjih šavova zbog napetosti mišića;
 • bolne bolove, kao reakciju na oštru promjenu vremenskih uvjeta.

Trajanje boli

Koliko dugo može oštetiti šav? Neugodna senzacija može biti konstantna ili se javlja povremeno, na primjer, kada je napetost mišića, kašljanje, kihanje. Bol i oticanje oko rane mogu biti popraćeni drugim simptomima. Tekućine ili gnoj mogu se osloboditi šavovima. Opće slabosti i letargija, poremećaji spavanja i apetita, niska koncentracija su karakteristični.

Nemoguće je točno reći koliko dugo će šav naštetiti. Svaka vremenska linija je individualna. Obično bol u području šavova traje nešto više od tjedan dana, ovisno o karakteristikama tijela. Prosječno vrijeme ozdravljenja radnih rana ovisi o lokaciji njihove lokalizacije:

 • za rane od trbušne kirurgije - ovo je oko dva tjedna;
 • šavovi nakon upale slijepog crijeva i laparoskopije odgađaju se nakon 7 dana;
 • obrezivanje podrazumijeva vrijeme regeneracije do 15 dana;
 • šavova na prsima dugo se izliječi;
 • ozdravljenje nakon poroda se javlja u roku od 10 dana;
 • vanjske šavove nakon cezariannog dijela uklanjaju se 6. dana.

Šavovi mogu biti unutarnji i vanjski. Najprije nametnuti uz pomoć catgut napravljen od ovčjih crijeva. Oni se apsorbiraju u tijelu. Vanjski su izdržljivi, izrađeni su od prirodnih (svilenih, lanenih) ili sintetičkih prediva. Nakon određenog vremena, ove su šavove uklonjene. Također koristite metalne nosače. Istodobno, potrebno je razumjeti da se vezivno tkivo potpuno naraste u roku od 2-3 mjeseca.

Bolovi nakon carezolskih šavova

Nakon intervencije, rana je prisutna na koži, masnom tkivu, mišićima i zidu maternice. Često se žene žale da je šava nakon carezije bolna. Bol uzrokuje teškoću da se žena oporavi i brine za dijete.

Bol je oštra, a ne odmiče, traje dva dana, uklanja se lijekovima. Postupno se smanjuje, nemir i svrbež se mogu pojaviti oko dva tjedna. Osjetljivost kože je oštećena, može se pojaviti trbušni obamrlost na području incizije. Simptomi potpuno nestanu u roku od šest mjeseci. Potrebna je redovita provjera stanja stručnjaka za spajanje.

Kada se špijun nakon carskog boli dugo pati, ili nastaju komplikacije - razlika u šavovima, oteklina, crvenilo, temperatura raste, pojavljuju se gnojni izbori - obavezna je posjeta liječniku. Ponekad su posljedice dosta dugo. Za nekoliko godina mogu nastati fistule iz materijala za šivanje. Ožiljak je zbijen, njegova boja se mijenja, a fistule periodično gnječe.

Značajke njege šavova

Obnova kože i izlječenje šavova ovisi o imunološkom tijelu i sposobnosti regeneracije kože. Nakon laparoskopije ostaju male rezove, nisu ušivene, već lijepljene žbukom. Postoperativni ožiljak može biti velik, ima drenažu, liječi dugo, zahtijeva visoku kvalitetu njege.

Liječenje rane u bolnici obavlja medicinsko osoblje. Nakon pražnjenja pacijent se brine o šavu kod kuće, u skladu s preporukama liječnika. Za šav brzo i dobro trebate:

 • slijedite naloge liječnika;
 • održavati osobnu higijenu;
 • treba puni san;
 • pravilnu prehranu.

Prvih 10 dana se ne preporučuje za kupanje, možete se isprati u tušu. Ožiljak se pažljivo osuši zavojem, zatim se liječi antiseptikom. Prikladni jod, Zelenka, Fukortsin, alkohol i drugi. Za obradu ne treba koristiti pamučnu vunu, budući da se vage mogu zadržati na šavovima. Produženi šav može se podmazivati ​​s morskom prašinom ili Levomekolom. Ako je rana čista i suha, ne treba obaviti zavoj.

Circumcision je najčešći postupak urologa. Nakon operacije pacijent kod kuće samostalno izrađuje obloge otopinom Furatsilina. Prije uklanjanja zavoja potrebno je natapati vodikovim peroksidom da ne ozlijedi rane. Kada se zavoj lako ukloni, zavoji su zaustavljeni. Rane se mogu podmazivati ​​s briljantnim zelenilom ili primijeniti antiseptičku mast. Kako bi izbjegli komplikacije i bol u postoperativnim šavovima, iskusno i kvalificirano urologa mora obaviti obrezivanje.

Kako se riješiti boli

Nakon bilo kakve povrede cjelovitosti kože, stvaraju se ožiljci. Ponekad donose ne samo fizičku bol, nego i emocionalnu nelagodu, što je kozmetički nedostatak. U zahvaćenom području, vezivno tkivo ne može zamijeniti zdravu kožu, jer nema žlijezda lojnih i znojnih žlijezda. Promjene se javljaju u završetcima živaca koji se nalaze na koži. U debljini šava pojavljuju se bolne formacije - neuromas.

Postoji sindrom neuropatske boli. Bol se događa ne samo u buragu, već i oko nje. To može biti paljenje, pucanje i može se povećati nakon kašljanja ili kihanja. Osim analgetika, koristite hormone, antidepresive. Pacijenti ne podnose fizioterapiju, jer je šava vrlo osjetljiva na dodir. Ako terapija lijekovima nema učinka, ožiljci se kirurški uklanjaju.

Tijekom vremena, šav blijedi i postaje manje vidljiv. Za vraćanje prehrane kože treba sadržavati dovoljno proteina, vitamina i elemenata u tragovima. Ljeti, šav mora biti zaštićen od sunčeve svjetlosti, tanka osjetljiva koža može se spaliti. U ljekarnama postoje lijekovi koji doprinose resorpciji šavova. Ožiljci se mogu dnevno masirati, istodobno trljati vitamin E ili melem "Star".

Malo o šavovima nakon rođenja i kako brzo izliječiti šavove na perineumu

Jednom ubod, dva uboda, bit će zabavno! - rekao je opstetričar s iglom na nogama sretnog porođaja. Za neke, ovaj crni humor ne postaje smiješna stvarnost i pruža veliku nevolju i nevolje. Razgovarat ćemo o situacijama koje nadahnjuju opstetre da uzmu iglu, kako brzo liječe i oslobađaju bol.

Kada šavovi i uzroci rupture

Porijeklo nije uvijek jasno, a za sreću da imate djecu, ponekad morate platiti ozljedu kod rađanja - suze i usnice genitalnog trakta, koji se nadovezuju na vanjske i unutarnje šavove nakon porođaja. Ozljede su unutarnje - suze u cervici i vagini, a vanjski - pauze i rezovi perineuma.

Nakon prirodnog rođenja, opstetričar nužno provjerava prisustvo suza i, ako je otkriven, zatvara ih. Inače, ako se šav ne držite je postporođajne razdoblje prijeti završiti u bolničkom krevetu zbog krvarenja otvoren ozlijeđenih tkiva i pristupanje infekcije, au budućnosti čak izazvati visceralnog prolaps i inkontinenciju.

Proces umetanja vanjske i unutarnje zglobove traje dugo vremena i zahtijeva visoku kvalifikaciju doktora te u slučaju pucanja vrata maternice, rodnice i prelaska u maternici, i virtuoznosti zbog nepristupačnosti i rizik od oštećenja obližnjem mjehura i mokraćovoda.

Unutarnji šavovi nakon poroda na vratu cerviksa, vaginu i maternicu primjenjuju se pomoću apsorbirajućih niti biološke ili polusintetičke građe. Ako je samo cerviks pretrpio, tada se obično ne zahtijeva anestezija - nakon isporuke je neosjetljiva. U svim ostalim slučajevima primijenjena je lokalna ili opća anestezija - anestezija ili epiduralna anestezija.

Mišićni slojevi na pauzu i prepone sekcija također sašivena sa apsorbirati niti, a koža se često ne apsorbira od svile, najlona i drugih materijala koje otklanjaju i dalje u bolnici ili u prenatalnom razdoblju, obično 3-7 dana nakon poroda, kada je šavnih buragu. Postupak je prilično bolan, pa je stoga potrebna anestezija.

Uzroci prekida mogu biti različiti. To ne slijedite savjete primalje tijekom ležaja-dolje razdoblju, a ožiljci od uboda, nametnuta u prethodnim rođenih (ožiljak sastoji od neelastične vezivnog tkiva), brzi, dugoročno, prerano i instrumentalne isporuke (pinceta isporuke), anatomske značajke zdjelične strukture, velika glava u djeteta, prezentacija stražnjice, niska elastičnost kože u vrijeme isporuke.

Stav prema epiziotomiji - disekcija perineuma, u različitim opstetrima. Za neke, to je rutinski postupak koji se masivno primjenjuje kako bi se izbjegao rizik od perinealne rupture. Drugi liječnici nastoje maksimizirati prirodni proces porođaja, kada se već jasno vidi da se jaz ne može izbjeći. Ako se obavlja instrumentalni rad s pincetom ili vakuumskim ekstraktorom, preporučuje se preliminarno disekcija perineuma.

Epiziotomija ne pomaže u izbjegavanju suza trećeg stupnja, kada je analni sfinkter uključen u ometanje integriteta perineuma i može čak doprinijeti takvoj ozljedi. Ipak, kirurška disekcija ima nekoliko prednosti u odnosu na rupturu. Tehnički je izvađeno tkivo tehnički lakše šivati ​​nego raskomati. Rana ima glatke rubove, iscjeljenje je brže i formira se estetski ožiljak.

Liječenje i liječenje šavova

Žalosno je, ali ono što se dogodilo dogodilo se i kao rezultat, nakon porođaja, bili ste zalijepljeni. S unutarnjim šavovima, ako je postupak sjeanja pravilno i temeljito izveden, može biti bolno oko 2 dana. Oni ne zahtijevaju posebnu njegu i ne trebaju biti uklonjeni, budući da su izrađeni od apsorbirajuće šavove.

Samonosivi šavovi nakon isporuke iz prirodnog materijala - katgut se potpuno otopi za otprilike mjesec dana, a od sintetike - za 2-3 mjeseca. Interni iscjeljuje brže i može se raspršiti u iznimno rijetkim i iznimnim slučajevima.

Još jedna stvar - vanjske šavove perineuma. Bolno je kretati se s takvom postpartum nagradom, problem je ići na zahod i ne možete sjediti, jer se šavovi mogu razbiti.

Zabrana sjedećeg položaja vrijedi dva tjedna, nakon čega se možete postepeno pokušati sjesti na tvrdim površinama.

Ako ste na perineum stavili šavove na mačke, onda se ne biste trebali bojati ako se u tjedan dana pojavljuju labavi komadi žica - tijekom tog razdoblja materijal gubi snagu i prekida. Šavovi više neće biti raspršeni, ako, naravno, ne upuštati se u ples. Koliko dugo će se materijal otopiti ovisi o brzini metaboličkih procesa u tijelu. Ponekad postoje slučajevi kada catgut ne apsorbira čak šest mjeseci nakon suturing.

Šavovi niti koji se ne apsorbiraju iz perineuma uklanjaju se 3-7 dana nakon rođenja. Ako se to ne dogodi u rodilištu, uklanjanje šavova provodi ginekolog na antenatalnoj klinici. Tijekom samog postupka uklanjanja, to je pomalo neugodno, ali u većini slučajeva to ne boli, ili je bol posve podnošljiv.

Koliko se šavovi liječe nakon porođaja utječu individualna stopa ozdravljenja ozljeda koje je tijelo zadobilo, i to od manjih ogrebotina i od teških ozljeda.

Obično ovaj proces ne traje više od mjesec dana, au prosjeku je 2 tjedna.

I prije i poslije uklanjanja šavova potrebno je redovito tretirati ih. To je osobito važno budući da postpartumski iscjedak i stalno vlažno perinealno okruženje doprinose umnožavanju raznih mikroorganizama na površini rane. Kao rezultat toga, šavovi mogu prolaziti i iscjeljivanje će biti odgođeno na neodređeno vrijeme.

Kako i kako nositi šavove nakon rođenja kod kuće? Također, kao u rodilištu, potrebno je liječiti dva do tri puta dnevno s antiseptičkim otopinama i / ili antibakterijskim pomastima koji potiskuju nekontrolirani rast bacila koji uzrokuju upalu. Najpristupačniji proizvodi su poznati zelenka, vodikov peroksid, kalijev permanganat, klorheksidin, itd. Od masti - levomekol, itd. Obrada treba provesti, izbjegavajući sjedeći položaj.

Ako vam osigura pristup zraku na perineumu, ozdravljenje će ići mnogo brže. Da biste to učinili, koristite "prozračni" jastučići od prirodnih materijala i suzdržite od noseći blisku odjeću. Idealna opcija je pružiti "prozračivanje" tijekom spavanja, kada možete potpuno odustati od donjeg rublja i spavati na posebnoj upijajućoj peleniji ili mazalici s redovitom peludom od tkanine.

Kako biste ubrzali regeneraciju, potrebna vam je i dobra prehrana koja dovodi građevinski materijal na mjesto ozljede. Od folklornih lijekova, ulje čajevog ulja, ulje morskih krmača ubrzava iscjeljivanje. Naravno, pravila higijene i održavanje čistoće dobrodošli su samo na putu brzog iscjeljenja.

Kako olakšati bol

U procesu zacjeljivanja šavova dolazi do napetosti tkiva - površine rane su smanjene, a rana je zatvorena ožilom. Stoga je sasvim normalno da se šavovi nakon porođaja, kao i ostale ozljede koje krše integritet mišića i epitelnih tkiva, povrijediti. Nemir - bol i svrbež u perineumu mogu se doživjeti do 6 tjedana nakon isporuke.

Ako je bol drugačije prirode, a još više kada je počelo zijevanje šavova, trebali biste se obratiti liječniku.

Ako je bol teška, kao što se događa u prvim danima nakon porođaja, tada se aplicirajući hladnoću na perineum može pomoći s njim, lijekovi protiv bolova. U bolnicama injekcijama, kod kuće, možete uzeti ibuprofen (nurofen), koji nije kontraindiciran kod dojenja i ima protuupalni učinak. Za manje boli tijekom mokrenja, možete pokušati urinirati stojeći u kupaonici, razmaknute noge.

Što učiniti ako su šavovi razdvojeni

Rijetko, ali se događa da se šavovi djelomično ili potpuno divergiraju. To se može dogoditi zbog dizanja utega, ranog početka seksualnog odnosa nakon porođaja, naglog sjedenja i drugih neugodnih oštrih pokreta, povećavajući pritisak na genitalije sa začepljenjem.

U bolnici s ozbiljnim nepodudarnim šavovima može se ponovno primijeniti. Znakovi divergencije šavova - bol, oteklina, iscjedak iz rane. Što učiniti u ovom slučaju? Nemojte paničariti i posjetite ginekologa. Ako se širi nekoliko šavova, sve se može ostaviti kako jest. U ozbiljnijim situacijama, kada nema opasnosti za zdravlje, ozdravljenje će se dogoditi, ali u budućnosti može biti potrebna plastika vanjskih genitalnih organa.

Nadajmo se, vrlo brzo, oni koji imaju dovoljno sreće da se dobiju ispod igle opstetričara, trče gore i skoče s očima punim radosti iz njihove male "ženske sreće", čak se ne sjećaju nedavnih problema nakon porođaja. Želimo da ožiljci ne postanu ornament za žene i brz obnavljanje nakon poroda!

Zašto se šav nakon operacije povrijedi

Za svaku osobu koja je suočena s potrebom za operacijom, nadolazeća operacija predstavlja prilično ozbiljan korak. I razdoblje nakon operacije, kao i sama operacija, vrlo je važna i presudna faza u procesu oporavka. Vrlo često postoperativno razdoblje proteže se dulje vrijeme, tijekom kojega bi sva oštećena tkiva trebala rasti zajedno i šavovi liječiti. Međutim, u nekim situacijama ne očekuje se očekivano, a razni bolni osjećaji počinju gnjaviti pacijenta. Pa zašto su šavovi nakon operacije ozlijeđeni? I koliko je to opasno? U ovom ćemo članku odgovoriti na ovo pitanje.

Zašto šav nakon operacije boli: razloge

Dakle, bolna senzacija u području sjecišta nakon operacije potpuno je prirodna pojava, a to je zbog činjenice da se tijekom bilo kojeg kirurškog zahvata oštećuju živčana vlakna mekih tkiva i povećava osjetljivost djelotvornog dijela tijela što u konačnici dovodi do pojave bolnih osjeta. S vremenom su sve rane zategnute, zbog čega bol postaje manje intenzivan, no u nekim slučajevima bolni osjećaji ne samo da se ne smanjuju, nego obratno - postaju sve intenzivniji. U pravilu, povećanje intenziteta boli u postoperativnom razdoblju također prati takav "dodatni" simptom kao povećanje tjelesne temperature. Pa zašto šav nakon operacije može ozlijediti? Postoji nekoliko razloga za to:

bliski kontakt odjeće i šavova;

prisutnost upale na mjestu ligature - tijelo jednostavno "ne percipira" konac za šivanje;

prisutnost prianjanja na šav;

divergencija unutarnjih šavova zbog pretjeranih mišića.

Treba imati na umu da, usprkos činjenici da je vanjski rez uklonjen, istodobno se može pojaviti unutarnje suppuration tkiva, što je razlog zašto redovito pojavljivanje bolnih osjeta u području skuta, kao i povremeno povećanje tjelesne temperature, obratite se svom liječniku,

Trajanje boli u području šavova nakon operacije

Naravno, trajanje boli na području šava nakon operacije izravno ovisi o trajanju i složenosti samog postupka, zbog čega nije moguće točno odrediti koliko će trajati ozdravljenje. Osim toga, važnu ulogu u tom pitanju igraju pojedinačne karakteristike organizma.

U prvim postoperativnim danima, bez obzira na to kakav je postupak pacijent podvrgnut, bol u području sjeckanja obično je vrlo intenzivan. Međutim, s bilo kojom napetosti mišića, kao i kihanjem ili kašljem, takva bol će se povećati. Pored samog bola, pacijentu može biti popraćen i simptomima kao što su opća slabost i slabost, pospanost i gubitak apetita.

Pa koliko je šava trebao izliječiti? Kao što smo rekli, ovo ozdravljenje uvelike ovisi o vrsti kirurške intervencije. Dalje, dajemo približno razdoblje ozdravljenja šavova nakon određenih kirurških postupaka:

Cezarianni dio: šavovi se liječe za oko 6 dana;

Postpartum suture - oko deseti dan;

Postupak obrezivanja je oko 15 dana;

Uklanjanje dodataka i latoroskopije - šavovi liječiti 7. dan;

Abdominalna kirurgija - šavovi liječe nakon dva tjedna.

Također je vrijedno napomenuti da su šavovi unutarnji i vanjski. Unutarnje šavove izrađene su od ovčjih crijeva, što im omogućuje jednostavno rastvaranje u tijelu; vanjske šavove, zauzvrat, izrađene su od sintetičkih ili prirodnih vlakana (svila, lan), što podrazumijeva naknadno uklanjanje. U pravilu, vanjski šavovi se uklanjaju otprilike 10-14 dana nakon same operacije, no vezivno tkivo "raste" tek nekoliko mjeseci kasnije.

Kako se brinuti o šavovima nakon operacije

Naravno, u to vrijeme, dok ste u zdravstvenoj ustanovi, sve skrbi obavlja osoblje klinike, a vaš glavni zadatak tijekom tog razdoblja je pokazati što manje fizičke aktivnosti. Nakon iscjednje, proces brige o šavovima izvodi se kod kuće sami, a vi ćete tek povremeno morati posjetiti svog liječnika. Kako bi se proces ozdravljenja brzo dogodio, potrebno je slijediti sve propise i preporuke liječnika; Također biste trebali slušati sljedeće savjete:

slijedite pravila osobne higijene;

Izbjegavajte pretjeranu aktivnost mišića i naprezanje;

osigurati pravilnu prehranu;

u prvom desetljeću preporuča se ne kupati se; alternativno, trebali biste koristiti tuš bez upotrebe tvrdih pilinga i tuš gela, koji se također preporučuje da budu zamijenjeni redovitim sapunom;

Redovito liječiti ožiljak antiseptikom, koji je pogodan za takve agense kao što su zeleni, jodni ili fukorcin;

povremeno se ožiljak može podmazivati ​​s levomolom ili morskim plodnim uljem;

Izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost izravno na području gdje se šava nalazi;

nakon potpunog iscjeljivanja šavova ostaju ožiljci na ovom mjestu, koji se liječe kroz prilično dugo razdoblje, a kako bi se ubrzao ovaj proces, možete se posvetiti svakodnevnom masažiranju ovog područja. Trljanje vitamina E ili Starlet balzama u ožiljak također pomaže vratiti kožu što je brže moguće.

Bolesti zglobove nakon porođaja. Što učiniti

Danas ćemo razgovarati s siteom za mame supermams.ru, kako se brinuti o šavovima nakon poroda i kako olakšati bol.

Mnoge žene tijekom poroda tretiraju se kirurškim zahvatom, nakon čega slijedi sutiranje. Kirurška intervencija nije neuobičajena u porođaju, liječnici se bave ovom metodom skrbi iz nekoliko razloga:

 • Prerana ili brza isporuka, kada glava fetusa zauzima veliko opterećenje - provodi se epiziotomija - perinealni rez za isključivanje ozljede glave novorođenčadi;
 • Pelvic prezentacija tijekom porođaja - kako bi se izbjegao gubitak fetusa, stvara se carski rez - dio trbušne stijenke;
 • Prisutnost ožiljaka na perineumu nakon ranijih rađanja - perineum nije dovoljno elastičan;
 • Isključiti pokušaje zbog zdravstvenih problema žene u radu - opet, čine carski;
 • Spriječavanje rupture prepona - vjeruje se da se rezana rana brže oporavlja i šava je točnija.

Svaka žena u radu mora biti spremna za moguće rezove koji olakšavaju porođaj.

Postpartum suture care

Liječnik pregledava genitalni trakt nakon porođaja i, ako je potrebno, nameće unutarnje ili vanjske šavove. Unutarnja šavova praktički se liječe bez boli, ali vanjski šavovi povrijeđeni nakon poroda u roku od 1-2 mjeseca.

 1. Unutarnje šavove na vratu maternice i vaginalni zid se prekrivaju prirodnim samonosivim materijalom za šivanje i ne uzrokuju nikakve posebne nelagode. Briga o unutarnjim šavovima je u skladu s pravilima osobne higijene i isključenjem spola od jednog do dva mjeseca.
 2. Šavovi na perineumu nanose se različitim šavovima i u količinama koje u potpunosti ovise o dužini rezka. Šavovi na perineumu mogu nametnuti i samouprave i apsorbirajuće materijale. Šavovi na perineumu u prvim danima nakon porođaja vrlo su bolni, budući da osim vrlo izrezanih rupa buše na mjestima gdje se tkivo probije. Potrebno je dva puta dnevno prati prepone sapunom i isprati toplom vodom tijekom dana. Operite prepone sa šavovima koje je potrebno pažljivo i temeljito. Osušite s krilnim pokretima od naprijed do natrag, nikad ne trljate. Bolje je upotrijebiti mekano tkivo. Da bi se održala suhoća perineuma, potrebno je često mijenjati jastučiće, pranje šavova s ​​slabom otopinom mangana, ako su šavovi nakon isporuke bolni. Prva dva tjedna, žena se ne preporučuje da sjedne na obje stražnjice, bolje je pokušati sjesti na stranu. Kako bi izbjegli pojavu zatvor, jer žene obično nemaju stolicu 1-2 dana nakon poroda, pokušajte ne koristiti hranu s efektom učvršćivanja. Možete popiti žlicu od bilo kojeg biljnog ulja prije jela ili koristiti laksativne svijeće, kako preporučuje vaš ginekolog.
 3. Šavovi na abdomenu nakon carskog traga zahtijevaju stalnu njegu tijekom prvog mjeseca. U prvom tjednu nakon operacije, šav se svakodnevno tretira antiseptičkom otopinom i mijenja se. Kozmetički šavovi nameću samouprave apsorbirajuće materijale koji se potpuno apsorbiraju 60-70 dana nakon primjene. Dozu se tuširati za tjedan dana, samo se ne preporučuje uporaba tvrdog rublja. Prvih nekoliko mjeseci pokušajte ne podići težine više od težine bebe. Ako šavovi nakon poroda znatno utječu, prvih dana možete ubrizgati intramuskularne lijekove protiv bolova na preporuku ginekologa.

Zašto šavovi nanose ozljede nakon porođaja?

Mnoge su žene zabrinute za ovo pitanje u roku od mjesec dana nakon poroda. Mi ćemo dati nekoliko preporuka za ublažavanje stanja i smanjenje boli na mjestu supermams.ru:

 • Bolni osjećaji se osjećaju cijelo vrijeme, ako često morate sjesti ili dizati težine - ograničiti težinu podignutih predmeta kad god je to moguće i pokušajte ne sjediti na obje stražnjice;
 • Izbrišite šavove na perineumu nakon poroda, ako vam pate od zatvora. U prvom mjesecu nakon rođenja, žensko tijelo je obnovljeno, laktacija zahtijeva potrošnju veće količine tekućine, a nema dovoljno tekućine za normalno gibanje crijeva. Majka dojenja bi trebala popiti još toplo mlijeko, zeleni čaj, sok ili biljnu infuziju. Više o zatvora nakon porođaja.
 • Ponekad su šavovi nakon porođaja tijekom spolnog odnosa povrijeđeni zbog suhoće vagine i prirodnog opterećenja na perineumu. U ovom slučaju, liječnici preporučuju korištenje gel za vlaži. Ponekad smanjuje bolnu promjenu položaja bezbolno.
 • Šavovi bol i povlačenje nakon porođaja s upalom tkiva, onda je crvenilo, purulent iscjedak. U tom slučaju, obratite se svom ginekologu, ali u svakom slučaju nemojte samorigirajte lijek.
 • Šavovi nakon porođaja su povrijeđeni, jer postpartum sekrecije čine uzgojni teren za rast mikroba koji uzrokuju upalu.

Na forumima mladih mumija, recenzije o rođenju sadrže mnoga pitanja: zašto su šavovi nakon porođaja povrijeđeni; kako se brinuti o šavovima; Što učiniti ako su šavovi razdvojeni? Odgovor u svakom slučaju može biti samo ginekolog, koji će provesti pregled i propisati liječenje ako je potrebno.

Koliko dugo su ubodni bodovi nakon poroda

Ozlijediti šavove nakon poroda - normu ili povredu, što učiniti? Pravila brige, ako šavovi nanose ozljede nakon porođaja

Autor: Marina Grishina

Često, u procesu isporuke, žena se suočava s prazninama i naknadnim šavovima.

Dok god ne liječe, mlada majka bi se trebala brinuti o njima.

Mnoge žene često muče pitanje: što učiniti ako šavovi nanose ozljede nakon porođaja i to je norma?

Što učiniti ako šavovi nakon poroda postaju povrijeđeni? Koje su šavovi?

Prema njihovom položaju, oni su podijeljeni na unutarnje i vanjske. Postoji i druga vrsta šava koja se primjenjuje nakon cezariannog dijela.

Ova vrsta šavova se primjenjuje ako postoje suze u zidovima vagine, maternice ili njezinog cerviksa. Postupak se provodi odmah nakon isporuke. Pri šupljinama u vaginalnim zidovima koristi se lokalna anestezija.

Kod preklapanja unutarnjih šavova koriste se samo samonosive šavove koji se ne moraju ukloniti.

Ova vrsta šivanja se primjenjuje pri prekidima ili rezovima na perineumu. Liječnici obično vole umjetnu disekciju ako postoji veliki rizik od rupture. Ima glatke rubove, za razliku od rupture, i stoga šava će se izliječiti mnogo brže. Sew perineum pod lokalnom anestezijom.

Vanjske šavove mogu se nanositi samo pomoću samonosive niti i one koje treba ukloniti 5 dana nakon nanošenja. Također, ne tako davno, kozmetički šav, koji je došao iz plastične kirurgije, bio je korišten u ginekologiji. Njegova je razlika u tome što same niti prolaze pod kožu, samo su početak i kraj šavova vidljivi.

Cesarejske šavove

Cezarijska sekcija nije neuobičajena u medicinskoj praksi. Operacija se može dodijeliti prema planu i hitno. Upozorenja za cesarean vrlo puno od trudnoće, završava s zdravstvenim problemima mama. Hitni carski je propisan u slučajevima kada je prirodna isporuka izvan kontrole i postoji opasnost za život i zdravlje majke ili djeteta. Često, kad se primjenjuje carski rez, primjenjuju se kozmetički samonosivi šavovi. Oni potpuno nestanu 60 dana nakon primjene.

Ozlijediti šavove nakon poroda: kako se brinuti za njih

Dok je mlada majka u maternici, medicinske sestre se bave liječenjem šavova. Obično se za to koriste Zelenka ili kalijev permanganat. Šavovi se obrađuju 2 puta dnevno. Nakon što je ispražnjena, sama žena to treba neko vrijeme.

Zašto trebate obraditi šavove? Kako bi se izbjegla infekcija neželjenih rana. Unutarnja šavova ne trebaju liječenje, pod uvjetom da nema infekcija u ženskom tijelu. Da biste izbjegli neugodne posljedice, morate se pobrinuti za to čak i za vrijeme trudnoće.

No, vanjski dom mora se obraditi nakon svakog pranja.

U prvim danima nakon rođenja, jedan od strahova mladih majki je potreba za odbacivanjem. Rizik. da šavovi idu, postoji. Bolje je da se ne nanosimo i ne podvrgavamo napetosti tkiva međusobnoga sloja. Ako biste željeli koristiti zahod, bolje je pitati medicinske sestre da stavljaju klistir ili glicerinsku svijeću.

Prvi put nakon šivanja potrebno je isprati nakon svakog putovanja u WC. To bi trebalo biti učinjeno čistom vodom i trebali biste upotrebljavati baby sapun ili intimnu higijenu samo ujutro i navečer. Da ne zarazite infekciju, trebali biste samo prati pod tušem i ni u kojem slučaju ne nalaziti u slivu vode.

Biti u bolnici, žena bi trebala promijeniti brtvu svakih 2 sata, barem. Čak i ako se čini da još uvijek može poslužiti sat ili dva.

U bolnici i neko vrijeme nakon pražnjenja, trebali biste koristiti donje rublje što je moguće prozračnije i slobodnije. Sada u bilo kojoj ljekarni možete kupiti jednokratne gaćice, dizajnirane posebno za postpartum razdoblje. Ako nema, odgovarajuće donje rublje od pamuka. Nošenje gaćica ne smije odmah nakon tuširanja, ali nakon nekog vremena.

Šivanje cesareanskih sekcija zahtijeva temeljitu njegu. U prvom tjednu nakon rođenja, mladi majka nije dopušteno da se tušira uopće. Sljedećih nekoliko mjeseci, ne možete koristiti tvrde rublje i jako trljati šav.

Tijekom boravka u rodilištu, medicinske sestre također obrađuju šavove mlade majke. To se obavlja najmanje dva puta dnevno, koristeći antiseptička rješenja.

Ozlijediti šavove nakon poroda: što učiniti za brzo ozdravljenje

Ako slijedite pravila brige o šavovima, možete ubrzati proces njihova iscjeljenja. Osim redovite obrade, trebate zapamtiti da šavovi trebaju zračne kupke. Što češće učine, to će brže izliječiti.

Kod nametanja unutarnjih i vanjskih šavova nemoguće je sjediti u narednih 2 tjedna. Inače se šavovi mogu razbiti.

Maloženje donjeg rublja također je kontraindicirano, jer može blokirati protok krvi, što će uvelike ometati proces ozdravljenja.

Šupljine Cesarean sekcije mnogo više traju. Da biste spriječili da se taj proces odvija i prođe bez ikakvih komplikacija, potrebno je pažljivo pratiti stanje šavova, ne skidati ih i redovito ih obraditi. Važno je za novu majku sljedećih nekoliko mjeseci nakon operacije da ne podignu težine. Maksimalna dopuštena težina je težina vlastitog djeteta.

Zašto šavovi nanose ozljede nakon porođaja?

Oko mjesec dana nakon poroda, majke se često žale na bol u području šavova (i bez obzira na sve). U većini slučajeva, to je varijanta norme. Međutim, u zglobovima ima nekoliko uobičajenih uzroka boli:

● Često sjedenje i dizanje utega. U tom slučaju možete se riješiti boli uklanjanjem dugog sjedenja na obje stražnjice i ograničavanjem dizanja teških predmeta.

● Zatvor. Ovaj faktor utječe na bolnost šavova postavljenih na perineum. Situacija je osobito česta u prvom mjesecu nakon rođenja. U ovom trenutku, formiranje laktacije. Sve tekućine koje mama piju odlazi u formiranje mlijeka. Jednostavno nema dovoljno tekućine za normalno, meka pokret crijeva. Popraviti ovo je sasvim moguće bez uporabe droga i klistera. Samo pokušajte piti više tekućina, posebno toplo mlijeko, zeleni čaj, prirodni sokovi i biljne infuzije.

● Seksualni kontakt. Često se šavovi mogu ozlijediti zbog obnovljenog seksualnog života. Suha vagina stvara dodatni napor na perineumu. Samo je prirodno da šavovi počinju ozlijediti. Da biste smanjili te neugodne osjete, možete koristiti gelove za vlaženje. Ako se nelagoda na području šavova brine samo za vrijeme spolnog odnosa, promjena položaja može pomoći.

● Upala tkiva. Ovaj scenarij također se događa, iako rijetko. Ako, pored boli, ima i crvenilo i gnojno ispuštanje u području šavova, to je razlog da se obratite ginekologu.

● Postpartum sekrecije su atraktivno tlo za uzgoj mikroba koji uzrokuju upalne procese. To izaziva bolnost šavova.

Bolesti zglobovi nakon poroda: moguće komplikacije

Uobičajeno, bol u području šavova nestaje oko 2 tjedna nakon isporuke. Ako postoji carski rez, tada razdoblje boli može trajati i do mjesec dana. Ako, nakon ovog vremena, ubode još uvijek budu uznemirene bolovima novopečene majke, tada je potrebno konzultirati liječnika. To signalizira da nešto ometa uobičajeno zacjeljivanje šavova. Odgađanje žalbe ginekologu ne vrijedi, jer posljedice mogu biti vrlo ozbiljne.

Bolesti zglobove nakon porođaja

Ako ispitivanje šavova od strane ginekologa nije otkrio ozbiljne kršenja, liječnik može propisati zagrijavanje. Cilj mu je eliminirati bol i ubrzati ozdravljenje šavova. Zagrijavanje se provodi pomoću infracrvene, kvarcne ili "plave" žarulje koja se drži iznad zajedničkog prostora na udaljenosti od najmanje 50 cm. Cijeli postupak traje ne dulje od 10 minuta. Može se propisati najranije 2 tjedna nakon rođenja i samo pod uvjetom da se maternica smanji.

Ako su šavovi labav

Ovo je rijetko, ali to se događa ako majka ne slijedi pravila ponašanja i higijene nakon šivanja. Ako je nepodudarnost pronađena kod kuće, onda je vrijedno odmah nazvati liječnika. U ovom slučaju postoje dvije mogućnosti za razvoj događaja:

1. Nakon temeljitog pregleda, liječnik ponovno utire.

2. Ako je proces zatezanja gotovo završen, tada neće biti potrebna nikakva akcija.

Ako se otkrije nepodudarnost, ne biste se trebali oslanjati na činjenicu da je rana već izliječena i to možete učiniti bez pozivanja liječnika. Također može biti komplikacija tijekom sljedeće trudnoće i porođaja. Bolje je biti siguran i kontaktirajte svog ginekologa.

Svrab i osjećaj "stezanja"

Ovi simptomi obično nisu signali ozbiljnih problema. Ako žena doživi svrbež ili šuštanje (bez crvenila), to samo znači da su u fazi aktivnog liječenja. Ovo je lijep pokazatelj. Međutim, ako ti čimbenici izazivaju nelagodu majke, možete se obratiti ginekologu i zatražiti imenovanje masti kako bi se uklonila svrbež.

Apsolutno svi šavovi mogu zagušiti: i unutarnje i vanjske, i nakon carski rez. Izvana će odmah postati vidljiva. No, uklanjanje unutarnjih šavova karakterizira neugodna sekreta smeđe-zelene boje. U svakom slučaju, pojava gnojova je alarmantan simptom, s kojim je potrebno hitno konzultirati liječnika. Može govoriti o divergenciji šava ili infekciji. U oba slučaja potrebna vam je medicinska intervencija. U slučaju infekcije, propisane su snimke antibiotika.

Ova situacija nije neuobičajena i često je povezana s nepoštovanjem pravila ponašanja u postpartum razdoblju za majku. Na primjer, ako žena početi sjesti na obje stražnjice prije dva tjedna nakon šivanja. Postoji napetost tkiva, rane su izložene i počinju krvariti. Lijepljujuće masti obično pomažu uklanjanju problema. Međutim, za vašu udobnost, bolje je konzultirati ginekologa i pobrinuti se da ne trebate ponovno šivanje.

Svaka druga žena nakon porođaja je zalijepljena. Da bi se spriječile stanke, gotovo je nemoguće, međutim, stvarno smanjiti šanse za njihovu pojavu. Zbog toga žena koja radi mora učiniti sve što ovisi o njoj. Prije svega, poslušajte svog liječnika i nemojte paničariti. Tijekom isporuke, cijeli proces prati porodničar-ginekolog, ako je potrebno, on će rezati.

Ako se ubode ipak primjenjuju, brzina njihova ozdravljenja ovisi o ženi. Uz sva pravila, šavovi brzo i bez puno brige.

© 2012-2017 "Žensko mišljenje". Pri kopiranju materijala - potrebna je referenca na izvor!
Kontakt informacije:
Glavni urednik: Ekaterina Danilova
E-adresa: [zaštićen e-poštom]
Urednički ured: +7 (926) 927 28 54
Urednička adresa: st. Sushchevskaya, 21
Informacije o oglašavanju

Koliko je povrijedilo šavove nakon suza nakon rođenja

Koliko dugo se pauze liječe nakon porođaja?

Zdravlje žene nakon porođaja ovisi o ispravnim šavovima nakon eksplozija. Članak će vam reći koliko je razlika zacjeljivati ​​nakon porođaja.

Nažalost, porođajne stanke su česta pojava koja nadilazi svaku treću ženu. Rizik od rupture se povećava kod primiparnih ljudi nakon 30 godina. Pauze su unutarnje (cerviks i susjedni dio vagine) i vanjski (donja trećina vagine i perineuma). Izuzetno opasna pojava je ruptura maternice. Kako bi se isključio kobni rezultat, potrebna je žurna operacija za ženu koja je u radnom odnosu, ali je moguće u nekoliko slučajeva spasiti dijete.

Liječenje ruptura

Nakon završetka rada, opstetričar provjerava rodni kanal i, kada se pronađe iscrpljenost, dodjeljuje šivanje. Daljnje zdravlje žene ovisi o ispravnim šavovima. Unutarnji preklapanje bez anestezije, budući da uterus i cerviks nemaju nikakvu osjetljivost, a rupture perineuma i vagine propisuju opću ili lokalnu anesteziju.

Šavovi su nepomični u cerviksu, vulvi i vagini. Na perineumu se primjenjuju lavsan i catgut šavovi, koji se uklanjaju prije ispuštanja. U svim danima boravka u porodničkoj bolnici, perinealna površina se tretira s briljantnim zelenilom ili s slabom otopinom kalij permanganata, također se propisuju antibiotici za infekcije s infekcijama.

Ljekovito vrijeme suza

Za osobito teške pauze, nije moguće sjesti, možete jesti samo dok stoji i hrane se leže. Praznine nakon porođaja brinu se do tri tjedna. Nakon posjete WC-u, neophodno je prati prepone vodom od naprijed do natrag, nakon čega se koža osuši. Brtve se mijenjaju svakih sat vremena. Ako se šavova nametnu na manjim suzama, njihovo iscjeljenje se javlja u roku od 2 tjedna, ponekad se šavovi uklone prije ispuštanja, a bolni osjećaji nestaju nakon tjedan dana.

Sve ovisi o dubini praznine, a često u takvim slučajevima propisuju se lijekovi protiv bolova i masti za zacjeljivanje rana, kao što su contractubex ili feniran, koji također potiču ozdravljenje bez ožiljaka.

Pročitala sam članak i usmjerila guske na leđima) sve je precizno i ​​detaljno obojano! Nakon rođenja, ja sam se suočio s ovim problemom, ali nisam ni znao da moram sušiti kožu i da bih svakoga sata trebala mijenjati brtvilo! I ja sam hranio bebu sljedećeg dana nakon rođenja. Liječnici očito nisu smatrali potrebnim obavijestiti nas. možda nepoštivanje takvih banalnih postupaka dovelo je do male komplikacije u iscjeljivanju, ali sam s njima trpjela više od mjesec dana.

Strašna posljedica porođaja je stanka. Za mene je bilo 2 tjedna mučenja. Kao što je navedeno u članku, nije moguće sjesti, stoga jedemo u stojećem položaju i sve se radi samo stojeći. Jednostavno je nemoguće hraniti se laganjem, jer kao što je moja kći zaspala za vrijeme hranjenja i da bi je stavila u krevet, morala sam prijeći iz kreveta na koljena i tek onda ustati. Užasni osjećaj 2 tjedna. I preporuke o pranju su mi jako sretne ako imate bebu, to je samo užasno. Ako postoji netko tko će pomoći, onda će sve raditi, ali sam bio sam i dok sam bio u WC-u, a zatim u tušu 5 sekundi, dijete se dogodilo, jer sreća počela plakati. Naravno, nakon nekog vremena sve je zaboravljeno, ali ne želim nikome preživjeti. Vrlo teške mame dobivaju svoje bebe.

Nije u potpunosti napisano u ovom članku. Moglo bi se reći više o ovoj temi. I tako, u načelu, ovdje su zapisane sve najvažnije i najvažnije stvari koje treba znati. U osnovi, kada ste zalijepljeni, odmah vas upozoravaju koliko će dana liječiti i koliko sati ne smiju sjesti i dizati teške stvari. I trebali biste slušati liječnike, inače će sve utjecati na zdravlje.

Oh, koliko lijepo sam rodila bez pauze! Sjećam se kako su djevojke patile zbog činjenice da ne možete sjesti. Brrr. Autorica piše da se ugovorne kreme mogu brže liječiti rane. Također se može koristiti za strijama)

Nažalost, prekide tijekom porođaja javljaju se u mnogim mumijama. Doista je bolno i liječi se 2-3 tjedna. A ponekad i duže. U ovom članku, sve je napisano točno onako kako je u životu. Ali nisam čuo za potrebu za promjenom brtvila svaki sat, naučio sam iz članka. I činjenica da se koža nakon sušenja također mora sušiti. Imam korisne informacije za sebe.

Mislim da sam imao sreće i imao sam jednu vanjsku šav. Kao što je napisano u članku, nisam smjela sjesti dva tjedna, iako sam uspjela sjesti tri dana. Mislim da za bilo koju pauze morate često prati i mijenjati brtve. Ali nitko mi nije postavio posebne pomasti.

Bio sam sretan - imala sam samo unutarnje suze, uopće me nisu smetale, šetnja drugog dana u bolnici bila je kao prije trudnoće. Za sprečavanje rupture, opstetričari savjetuju pripremu prepone za porođaj - trljati ulje. I najučinkovitije liječenje je stvarno higijena. I ja sam uvijek bio sam kod kuće, ali još uvijek imam vremena ići pod tušem i otići u tuš, iako moje dijete nije spavalo više od pola sata.

Da, kad se sjećam da sam morao učiniti sve što sam samo stajao ili ležao, nisam imao osjećaj da razmišljam o drugoj vrsti. Kako bih izbjegao rupture, liječnici su mi napravili epiziotomiju - oni sami raščupaju prepone. Usput, šavovi nisu uklonjeni. Bili su kozmetički i sami se riješili, a čvorovi su pali negdje 3-4 tjedna nakon rođenja.

3774 4550 8449 9792 11705 20129 20490 22489

Bolesti zglobove nakon porođaja

Dobar dan, mlade mame. Što ako se boluje nakon isporuke? Majčinstvo bolnice za žene je isto mjesto kao vojska za čovjeka, u doslovnom i simboličkom smislu. Pa, prvo, iz bolnice dolazi potpuno druga osoba, s novim ciljevima, vrijednostima i načelima.

I drugo, bolnica - kao bojno polje. Nakon bolnice, žena će imati takve ožiljke da će se sjetiti cijelog života. Zašto? Vrlo često, porođaj dovodi do različitih ozljeda i suza.

Oni ne predstavljaju nikakvu prijetnju životu, ali su vrlo bolni i zahtijevaju skrupuloznu skrb. Vrlo često nakon iscjedka, žene se žale da imaju šavove nakon isporuke.

Koji je razlog za to i kako pomoći? Pokušajmo to shvatiti.

Srna uboda nakon epiziotomije

Najviše bolno i dugotrajno iscjeljenje je vanjska šav, koja se primjenjuje na perineum kao rezultat suza ili kirurškog rezanja, takozvane epiziotomije. Vrlo često u procesu porođaja, liječnik odlučuje o pomoćnom rezu.

To pomaže lakšem i manje traumatiziranom procesu rađanja. Incizija koja je napravljena kako bi dijete moglo proći kroz rodni kanal nakon rođenja je ušiveno. Ako unutarnje šavove nanose ozljede nakon poroda, a ta se bol može tolerirati, tada se vanjska šavova na perineumu osjeća više žilavom.

Vanjska šava, zbog lokacije, iscjeljuje vrlo dugo i postoji visoki rizik povezivanja infekcije uslijed nemogućnosti stvaranja sterilnih stanja. Razmislite o savjetima za njegu vanjske šavove nakon epiziotomije.

 • Važno je zapamtiti preporuku liječnika da nakon primjene šavova ne biste trebali zauzeti sjedeći položaj kako biste izbjegli suzu.
 • Trebao bi biti vrlo osjetljiv na higijenske postupke. Postpartum ispuštanje stalno je u dodiru s uglavnom otvorenom ranom, pa se preporuča oprati i mijenjati sanitarni jastučić najmanje 2 sata.
 • Najmanje 2 puta dnevno, vanjske šavove treba liječiti antiseptičkom otopinom kako bi se izbjeglo dodavanje infekcije.
 • Važno je pratiti stolicu. kako bi se spriječilo zatvor, jer to može dovesti do dodatnih problema i šavova.
 • Nakon uklanjanja šavova, potrebno je koristiti masti za izliječenje protiv ožiljaka, koji će omekšati ožiljeni ožiljak i voditi brigu o pravilnom spajanju tkiva.

Unutarnje šavove povrijeđene nakon porođaja

Postali smo s vanjskim šavovima, ali što da radimo ako su šavovi nakon isporuke, koji su iznutra, ozlijeđeni? U ovom slučaju, također je važno ne sjesti 10-14 dana, kao i redovito čistiti crijeva. Ako je potrebno, možete napraviti klistir.

Unutarnje šavove uvijek se primjenjuje pomoću posebnih niti, koje se ne bi trebale ukloniti nakon iscjeljivanja, jer se se vremenom rastopiti i neće uzrokovati štetu tijelu. Ove šavove zacjeljuju malo brže nego izvana.

Ako se proces oporavka odvija normalno, nema potrebe za unutarnjom skrbi za bilo kakvu dodatnu njegu.

Ozlijediti šavove nakon porođaja carski rez

U nekim slučajevima prirodno porođanje nije moguće, a ginekolozi ili vijeće liječnika odluče izvesti rođenje carskim rezom.

Nakon takve operacije, nema suza, ali postoji kirurška postoperativna rana, koja je šavana u tri faze.

Prvo, liječnici stavljaju šav na tkivo maternice, zatim šivaju peritoneum i mišićni sloj, a posljednji se primjenjuje kozmetička šava koja se brže liječi od prva dva. Ako se u ovom slučaju, šavovi nakon porođaja povrijediti, što da radim?

U načelu, u početku je nemoguće izbjeći bol. U roku od nekoliko dana nakon takve operacije, bol na području šavova bit će vrlo jak, pa će anesteziolog propisati žene lijekove ženi. No, postupno, kako iscjeljivanje prolazi, moći će se napustiti anestetik.

Kada trebam odmah otići liječniku?

Ne biste se trebali oslanjati na izdržljivost i izdržati bol, u nekim je slučajevima potrebno hitno ići u medicinsku ustanovu kako bi stručnjaci mogli odrediti zašto se šavovi povređuju nakon porođaja.

 • Ako je bol u području skuta akutan i napad ne prestaje više od jednog sata. To može ukazati na to da je šava razbijena.
 • Ako promatrate bilo kakav iscjedak s vanjske šavove koji imaju neprirodan izgled i neugodan miris.
 • Ako trbuh nakon carskog rezanja počne značajno porasti u veličini (tijekom dana, na primjer), to može značiti da se tekućina nakuplja u trbušnoj šupljini. Ovo je rijetka, ali nastala postoperativna komplikacija koja zahtijeva hitnu intervenciju.
 • U tom slučaju, ako se temperatura tijela počne pojačati, a termometar pokazuje više od 38 stupnjeva.
 • Ako je mučnina, slabost, vrtoglavica i dosadno teška bol u donjem dijelu trbuha. To može ukazivati ​​na puknuće unutarnjih šavova ili čak unutarnjeg krvarenja.

Kirurške postpartum suture su vrlo ranjive i osjetljive na mjesta infekcije. Stoga, ne smije se zanemariti preporuke liječnika, naprezati i ne izliječiti ozdravljene rane opasnosti.

U postpartum razdoblju, neophodno je ograničiti opterećenje, pokušati ležati više vremena, jesti u potpunosti i ne biti nervozan, kako bi se izbjeglo dodatno slabljenje tijela. U svakom slučaju, ako se stanje naglo pogorša, bolje je biti siguran i pozvati liječnika.

Poput ovog članka? Podijelite s prijateljima u društvenim mrežama:

Bolesti zglobove nakon porođaja. Što učiniti

Danas ćemo razgovarati s siteom za mame supermams.ru, kako se brinuti o šavovima nakon poroda i kako olakšati bol.

Mnoge žene tijekom poroda tretiraju se kirurškim zahvatom, nakon čega slijedi sutiranje. Kirurška intervencija nije neuobičajena u porođaju, liječnici se bave ovom metodom skrbi iz nekoliko razloga:

 • Prerana ili brza isporuka. kada glava fetusa zauzima velika opterećenja - provodi se epiziotomija - perinealni rez za isključivanje ozljede glave novorođenčadi;
 • Pelvic prezentacija tijekom porođaja - kako bi se izbjegao gubitak fetusa, stvara se carski rez - dio trbušne stijenke;
 • Prisutnost ožiljaka na perineumu nakon ranijih rađanja - perineum nije dovoljno elastičan;
 • Isključiti pokušaje zbog zdravstvenih problema žene u radu - opet, čine carski;
 • Spriječavanje rupture prepona - vjeruje se da se rezana rana brže oporavlja i šava je točnija.

Svaka žena u radu mora biti spremna za moguće rezove koji olakšavaju porođaj.

Postpartum suture care

Liječnik pregledava genitalni trakt nakon porođaja i, ako je potrebno, nameće unutarnje ili vanjske šavove. Unutarnja šavova praktički se liječe bez boli, ali vanjski šavovi povrijeđeni nakon poroda u roku od 1-2 mjeseca.

 1. Unutarnje šavove na vratu maternice i vaginalni zid se prekrivaju prirodnim samonosivim materijalom za šivanje i ne uzrokuju nikakve posebne nelagode. Briga o unutarnjim šavovima je u skladu s pravilima osobne higijene i isključenjem spola od jednog do dva mjeseca.
 2. Šavovi na perineumu nanose se različitim šavovima i u količinama koje u potpunosti ovise o dužini rezka. Šavovi na perineumu mogu nametnuti i samouprave i apsorbirajuće materijale. Šavovi na perineumu u prvim danima nakon porođaja vrlo su bolni, budući da osim vrlo izrezanih rupa buše na mjestima gdje se tkivo probije. Potrebno je dva puta dnevno prati prepone sapunom i isprati toplom vodom tijekom dana. Operite prepone sa šavovima koje je potrebno pažljivo i temeljito. Osušite s krilnim pokretima od naprijed do natrag, nikad ne trljate. Bolje je upotrijebiti mekano tkivo. Da bi se održala suhoća perineuma, potrebno je često mijenjati jastučiće, pranje šavova s ​​slabom otopinom mangana, ako su šavovi nakon isporuke bolni. Prva dva tjedna, žena se ne preporučuje da sjedne na obje stražnjice, bolje je pokušati sjesti na stranu. Kako bi izbjegli pojavu zatvor, jer žene obično nemaju stolicu 1-2 dana nakon poroda, pokušajte ne koristiti hranu s efektom učvršćivanja. Možete popiti žlicu od bilo kojeg biljnog ulja prije jela ili koristiti laksativne svijeće, kako preporučuje vaš ginekolog.
 3. Šavovi na abdomenu nakon carskog rezima. zahtijevaju stalnu brigu tijekom prvog mjeseca. U prvom tjednu nakon operacije, šav se svakodnevno tretira antiseptičkom otopinom i mijenja se. Kozmetički šavovi nameću samouprave apsorbirajuće materijale koji se potpuno apsorbiraju 60-70 dana nakon primjene. Dozu se tuširati za tjedan dana, samo se ne preporučuje uporaba tvrdog rublja. Prvih nekoliko mjeseci pokušajte ne podići težine više od težine bebe. Ako šavovi nakon poroda znatno utječu, prvih dana možete ubrizgati intramuskularne lijekove protiv bolova na preporuku ginekologa.

Zašto šavovi nanose ozljede nakon porođaja?

Mnoge su žene zabrinute za ovo pitanje u roku od mjesec dana nakon poroda. Mi ćemo dati nekoliko preporuka za ublažavanje stanja i smanjenje boli na mjestu supermams.ru:

 • Bolni osjećaji se osjećaju cijelo vrijeme, ako često morate sjesti ili dizati težine - ograničiti težinu podignutih predmeta kad god je to moguće i pokušajte ne sjediti na obje stražnjice;
 • Izbrišite šavove na perineumu nakon poroda, ako vam pate od zatvora. U prvom mjesecu nakon rođenja, žensko tijelo je obnovljeno, laktacija zahtijeva potrošnju veće količine tekućine, a nema dovoljno tekućine za normalno gibanje crijeva. Majka dojenja bi trebala popiti još toplo mlijeko, zeleni čaj, sok ili biljnu infuziju. Više o zatvora nakon porođaja.
 • Ponekad su šavovi nakon porođaja tijekom spolnog odnosa povrijeđeni zbog suhoće vagine i prirodnog opterećenja na perineumu. U ovom slučaju, liječnici preporučuju korištenje gel za vlaži. Ponekad smanjuje bolnu promjenu položaja bezbolno.
 • Šavovi bolovi i povlačenje nakon porođaja s upalom tkiva. zatim crvenilo, gnojno iscjedak. U tom slučaju, obratite se svom ginekologu, ali u svakom slučaju nemojte samorigirajte lijek.
 • Šavovi nakon porođaja su povrijeđeni, jer postpartum sekrecije čine uzgojni teren za rast mikroba koji uzrokuju upalu.

Na forumima mladih mumija, recenzije o rođenju sadrže mnoga pitanja: zašto su šavovi nakon porođaja povrijeđeni; kako se brinuti o šavovima; Što učiniti ako su šavovi razdvojeni? Odgovor u svakom slučaju može biti samo ginekolog, koji će provesti pregled i propisati liječenje ako je potrebno.

-
Autor - Natalia Pashina, stranica supermams.ru - Supermams

Kada kopirate ovaj članak, obavezna je aktivna, a ne zatvorena od tražilica link na supermams.ru!

Vezani članci:

Izvori: http://www.webkarapuz.ru/article/kak-dolgo-zajivayut-razryivyi-posle-rodov, http://sosed-domosed.ru/bolyat-shvy-posle-rodov/, http: // supermams.ru / bolyat-shvy-posle-rodov.htm

Još nema komentara!

Šavovi nakon poroda: kako ubrzati liječenje?

Neke okolnosti mogu potamniti prvih tjedana nakon rođenja djeteta. To se posebno odnosi na šavove nakon porođaja, što se često ne može izbjeći. Ako ne biste mogli bez njih, a nakon rođenja morat ćete slijediti određena pravila kako ne bi došlo do komplikacija i iscjeljenja što je brže moguće.

Catherine Svirskaya
Stomatološki-ginekolog, Minsk

Jedna od najčešćih komplikacija porođaja je praznina u isporuci mekih tkiva ramenoga kanala, što uključuje cerviks, vaginu, perineum i vanjske genitalije. Zašto se to događa i da se izbjegavaju šavovi? Zapravo, nemoguće je izdvojiti bilo koji razlog za rupture. Ali neki od njih mogu biti pod utjecajem.

Prije svega potrebno je zapamtiti da samo zdrava tkiva imaju dovoljnu elastičnost i vlačna svojstva. Upaljeno tkivo je krhko i edemato, pa se s bilo kojim mehaničkim djelovanjem ne proteže, ali se prekine. Dakle, svaka upala genitalnih organa uoči može dovesti do puknuća pri rođenju. Stoga, negdje mjesec dana prije rođenja, svaka bi žena trebala proći pregled i proći premaz na mikroflori. Ako se otkrije upala, liječenje se nužno propisuje naknadnim praćenjem njegove učinkovitosti. Drugi razlog za smanjenje elastičnosti tkiva su prethodne ozljede (ožiljak ne sadrži elastična vlakna i stoga je praktički neusporediv). Dakle, ako je kod ranijih rađanja napravljena perinealna rez, u pravilu je nemoguće to učiniti bez naknadnih porođaja.

Brza isporuka, nedostatak koordinirane rad žena i primalja, velike veličine bebe ili pogrešnog umetanja fetusa predstavljanja dijela - još jedan razlog za suze tijekom poroda. U idealnom porođaju, fetus se kreće duž rodnog kanala postupno, a tkiva tijela buduće majke uspiju se prilagoditi rastućem pritisku, sve se više i više protežu. Ako tijelo nema vremena za prilagodbu, onda to dovodi do poremećaja u opskrbi krvlju i pojavi otekline tkiva ramenoga kanala, koji se neizbježno završava puknućom.

Šavovi nakon poroda: obnova suza i rezova

Sve ozljede rodnog kanala podliježu obveznom liječenju. Počinje kada se pregledava rodni kanal neposredno nakon razdvajanja odraslih. Za šivanje malih rupture vrata maternice, anestezija nije potrebna, jer nema receptora boli u cerviksu. Ako se pronađe vrlo duboko rupture (što je rijetko), žena je uronjena u opću anesteziju kako bi ispitala maternicu za dubinu rupture. Goveđi suze su vezane materijalom koji se apsorbira.

Nakon pregleda cerviksa, pregledajte vaginalne zidove. Ako ima malo suza tijekom poroda i ako su plitke, tada će biti dovoljno lokalna anestezija - rubovi rane su odsječeni s lijekovima protiv bolova. Za duboke i višestruke rupture koristi se opća anestezija. Ako se kod rođenja koristi epiduralna anestezija, anesteziolog dodaje analgetik postojećem katetu tijekom šivanja. Suze u zidovima vagine šavaju se apsorbirajućim šavovima koje se ne moraju ukloniti.

Male pukotine vanjske genitalije često ne zahtijevaju šivanje, što je brže izliječiti, ali ovaj dio rodnica je dobro opskrbljena krvlju, tako da ako su pukotine u pratnji ih krvarenje nužno sašivena nakon poroda. Oštećenje vanjskih genitalnih organa je vrlo bolno, pa medicinske manipulacije na ovom području često zahtijevaju opću anesteziju. Šavovi se preklapaju s vrlo tankim apsorbirajućim niti koje se ne moraju ukloniti.

Na kraju postpartum pregleda vratiti integritet perineum. Trenutačno, šavovi nakon porođaja češće se propisuju apsorbirajućim materijalom za šivanje i ne zahtijevaju uklanjanje, čvorići neabsorbable šavovi su manje uobičajeni.

Zasebni slučaj sutra u porodu je šavova nakon cezariannog dijela. Prije, kada je rezan carski rez, trbuh je izrezan u sredini "od pupka do pubisa" i primijenjene su čvoriće šavove. Sada su napravili mali rez u pubičnoj kosi. Najčešće se nameće posebna neprekinuta kozmetička šava, barem - čvorni spojevi ili metalni potpornji. Nakon cezariannog dijela, šavovi se uklanjaju na 7-9 dan. Uz pravilnu njegu, godinu dana nakon operacije, ostaje tanak, bijel rim koji ima oblik konca, koji se lako pokriva čak i sa dnom od bikinija.

Iscjeljivanje šavova nakon porođaja

Naravno, sve mlade majke su zabrinute zbog pitanja, koliko bodova liječi nakon porođaja? Dakle, taj proces ovisi o veličini oštećenja, pravilnoj njezi, općem stanju tijela, načinu i materijalima koji se koriste za zatvaranje. Kod uporabe prirodnih ili sintetičkih apsorbirajućih materijala zacjeljivanje rana događa se u 10-14 dana, šavovi se apsorbiraju u oko mjesec dana. Kod upotrebe metalnih nosača i materijala koji se ne apsorbiraju, nakon 5 dana isporuke u prosjeku se uklanjaju nakon isporuke, dok se još uvijek nalaze u bolnici, prije ispuštanja. Liječenje rana u ovom slučaju će biti duže - od 2 tjedna do 1 mjeseca.

Šavovi u vagini i na vratu maternice

Samonosive šavove u vagini i na vratu maternice ne trebaju posebnu pažnju. Nije ih potrebno obraditi i ukloniti, samo trebate osigurati potpuni mir i čistoću. Postpartum izlučivanje je idealno supstrat za reprodukciju patogenih bakterija. Stoga, tijekom prva tri tjedna nakon rođenja morate posebno pažljivo pratiti pravila osobne higijene, tako da infekcija ne ulazi u genitalni trakt. Operite ruke temeljito sapunom i vodom prije svake uporabe WC-a i mijenjate brtvu. Nakon WC-a uklonite staru brtvu od naprijed prema natrag. Operite prepone toplom vodom i sapunom. Smjer kretanja i struja vode uvijek bi trebali biti od genitalija do rektuma. Nakon pranja genitalija, potrebno ih je mokriti s ubrusom ili dobro upijajućim ručnikom. Takav ručnik, kao i donje rublje, mora se mijenjati odmah nakon kontaminacije sekretima, a svaki dan - ako sve ostane čist. Čak i ako nemate potrebu za mokrenjem, svakih 3-4 sata svakako otiđite na zahod. No, da se kupanje u prvom mjesecu nakon rođenja neće biti moguće.

Šavovi na prepone

Prisutnost šavova na perineumu zahtijevat će još temeljitu higijenu. U prva dva tjedna, jako su ozlijeđeni, teško je hodati, zabranjeno je sjesti, majke se hrane ležeći, također moraju leći ležeći ili stojeći. Ovo se ne odnosi na odlazak u WC, jer je moguće sjediti na toaletu u prvim danima nakon rođenja djeteta. Pranje ruku i prepone, koristite sapun s antiseptikom. Nemojte dirati površinu šava rukama. Brtve u prvim danima treba mijenjati često, ponekad svaka 2 sata, kao i za brzo ozdravljenje rane, ona mora biti suha. Koristite posebne jednokratne gaćice za postpartum razdoblje ili prostrano donje rublje pamuka.

Dok ste u rodilištu, primalja će izvršiti šavove dva puta dnevno, koristeći otopinu "kalij permanganata" ili "zelene stvari". Uklanjanje niti je nizak bolan postupak, koji uvelike uklanja neugodne senzacije.

U prvim danima nakon porođaja potrebno je odgoditi stolicu, jer to je bolje ne jesti žitarice, voće, povrće i druge proizvode koji potiču odmrzavanje. Obično to ne uzrokuje velike probleme, jer se čišćenje klistera izvodi prije isporuke. Nakon 3 dana, laksativi će pomoći vratiti stolicu ako je potrebno. Da biste izbjegli zatvor, možete popiti žlicu biljnog ulja prije jela, a zatim će stolica biti mekana i neće utjecati na ozdravljenje šavova.

Nakon uklanjanja šavova i pražnjenja iz bolnice, ako se lezije dobro izliječe, nema potrebe za liječenjem. Sjedeći na tvrdom leži samo nakon 2 tjedna i samo na zdravom stražnjici, nasuprot rezu.

Tijekom dana nekoliko puta izvodite sljedeću vježbu: povucite mišiće vagine, perineuma i anusa. Nalazite se u ovom stanju nekoliko sekundi, a zatim opustite mišiće. Ponovite ponavljanje. Vježba se može izvesti unutar 5-10 minuta. Potiče protok krvi u organe i doprinosi njihovom boljem ozdravljenju. Čvorovi apsorbirajućih šavova nestaju otprilike u trećem tjednu. Ekstrakti kamilice pomoći će kod boli i svrbeža na području šava. Ova infuzija može se oprati, ili s njim moţete navlaţiti gazeću podlogu i nanijeti je na ranu 1-2 sata. Neke žene koriste hladno obloge. Da biste to učinili, stavite slomiti led u sterilnu gumenu rukavicu. Rukavica se nanosi na ranu 20-30 minuta. Tijekom prvog mjeseca pokušajte se ne sjesti ili stajati dulje vrijeme. Bolje je ležati na strani i sjediti na jastuku ili krugu. Na kraju prvog mjeseca nakon porođaja, morate posjetiti ginekologa u predškolskoj klinici. On će pregledati šavove, ako je potrebno, izvadite preostalu apsorbirajuću šav.

Cesarejske šavove

Šavovi nakon carskog dijela. Žene koje su prolazile kroz carski rez, moraju biti spremne za činjenicu da će bol u postoperativnom području rane biti poremećen 2-3 tjedna. U prvim danima potrebno je koristiti lijekove protiv bolova. U ovom trenutku, kada idete, morate nositi postoperativni zavoj ili vezati trbuh pelenama.

Ne biste trebali ležati u krevetu, jer rano ustajanje i umjerena aktivnost (briga za bebu, hodanje hodnikom) ne samo da poboljšavaju pokretljivost crijeva nego i doprinose boljem smanjenju maternice i bržem liječenju postoperativne rane. Dok ste u rodilištu, medicinska sestra svakodnevno će tretirati šavove antiseptičkim rješenjem i mijenjati preljev. Važno je zadržati ovu zavoj od uzimajući u vodu, tako da ga pokriti s ručnikom kada je izlivena. Morate paziti da je odjeća koja se nalazi uz ranu uvijek čista. Donji rub, uključujući i spavaćicu, mijenja se svaki dan, i kako postaje prljava, još češće.

Nakon uklanjanja šavova, možete se prijaviti kući i tuširati. U pravilu, više nije potrebna dodatna obrada šava. Prvih 2 tjedna nakon ispuštanja, kožu treba prati sapunom i vodom 2 puta dnevno. Nakon pranja šavova obrišite ih jednokratnim ili svježe ispranim ručnikom.

Dok se rana potpuno ne izliječi, preporučljivo je nositi lagano, prozračno donje rublje. Stisnuto donje rublje može ozlijediti šav na cezu. Loose pamučne hlače s visokim strukom su najbolja opcija. U prvom mjesecu nakon rođenja, novootvorenu majku se ne preporuča podizanje težine više od težine djeteta. Također je potrebno nositi poseban postpartum zavoj. U početku, ožiljak može biti vrlo svrbež, povezan je s procesom iscjeljivanja, samo trebate patiti. Do kraja drugog tjedna nakon rođenja, možete početi podmazivati ​​ožiljak s kremama i mastima koji poboljšavaju oporavak kože.

Komplikacije nakon porođaja

Osjećaj težine, distenzija, bol u perineumu može ukazivati ​​na nakupljanje krvi (formacija hematoma) na području oštećenja. Obično se to događa u prva tri dana nakon poroda, a još uvijek u bolnici, tako da odmah obavijestite svog liječnika.

Divergencija šavova najčešće se javlja u prvim danima ili neposredno nakon njihovog uklanjanja, rijetko kasnije. Razlog može biti rano sjedenje, iznenadni pokreti, smanjena sterilnost i slaba podudaranja tkiva tijekom zatvaranja, kao i nepoštivanje pravila o higijeni nakon poroda. Ovo je rijetka komplikacija koja se javlja s ozbiljnim dubokim perinealnim rupturama. Ako se nakon izbijanja kuće, područje šivanja počelo krvariti, ozlijediti, crvenjeti, gnojno ispuštanje, potrebno je odmah konzultirati ginekologa, jer se infekcija najvjerojatnije pridružila i upala se dogodila. Za liječenje, ranu treba liječiti različitim antisepticima, a ponekad može biti potrebno i specijalno kirurško liječenje.

Komplikacije nakon porođaja zahtijevaju hitan tretman jer mogu dovesti do vrlo ozbiljnih posljedica - postpartum peritonitis (upala trbušne šupljine) ili sepsa (opća infektivna lezija cijelog tijela koja se širi kroz krv). Stoga, ako ste zbunjeni nečim u vašem stanju, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Izvor fotografije: Shutterstock

© Službene stranice časopisa "9 mjeseci"

Potvrda o registraciji medija broj FS77-65049 od 10.03.2016. Regulatorno tijelo: Federalna služba za nadzor komunikacija, informacijske tehnologije i masovne komunikacije (Roskomnadzor).

Svi materijali objavljeni na web mjestu su vlasništvo izdavača. Ponovno kopiranje, djelomična ili puna upotreba članaka u otvorenim izvorima zabranjeno je bez dopuštenja izdavača. Uredno se mišljenje ne može podudarati s gledištem autora. Urednici nisu odgovorni za sadržaj objavljenih materijala kao oglašavanja.