Bronhopulmonalna displazija kod preranih beba

Hrana

Među svim patologijama kod djece koja su rođena prije određenog vremena, posebno kod problema s disanjem. Oni se dijagnosticiraju u 30-80% prerano rođenih beba. Kada se tretiraju, koriste kisik, što izaziva pojavu druge patologije - bronhopulmonalne displazije (BPD).

razlozi

Visoka učestalost problema s dišnim sustavom u preuranjenim bebama posljedica je činjenice da takve bebe nemaju vremena za sazrijevanje sustava tenzida. Tzv. Tvari koje prekrivaju alveole pluća iznutra i ne dopuštaju da se drže zajedno tijekom isteka. Počinju se formirati u plućima fetusa od 20-24 tjedna trudnoće, ali potpuno pokrivaju alveole samo za 35-36 tjedana. Tijekom poroda, površinski aktivno sredstvo se sintetizira posebno aktivno, tako da se pluća novorođenčadi odmah izravnaju i beba počne disati.

U preuranjenim bebama takav surfaktant nije dovoljan, a mnoge patologije (asfiksija tijekom trudnoće, dijabetes u trudnica, kronična hipoksija fetusa tijekom trudnoće i drugi) sprječavaju nastajanje. Ako dijete razvije infekciju dišnog sustava, površinski aktivno sredstvo se uništava i deaktivira.

Kao rezultat toga, alveoli nisu puknuti i urušeni dovoljno, uzrokujući oštećenje pluća i pogoršanje razmjene plinova. Kako bi se spriječili takvi problemi odmah nakon rođenja, novorođenče se daje umjetno disanje (ALV). Komplikacija ovog postupka, u kojoj se kisik koristi u visokoj koncentraciji, je bronhopulmonalna displazija.

Pored nedovoljne zrelosti pluća u prerane bebe i toksičnih učinaka kisika, čimbenici koji uzrokuju BPD su:

 • Barotrauma plućnog tkiva tijekom mehaničke ventilacije.
 • Nepravilno davanje surfaktanta.
 • Nasljedna predispozicija.
 • Kontakt s infektivnim sredstvima u plućima, među kojima se glavni nazivaju klamidija, ureaplazma, citomegalovirus, mikoplazma i pneumocisteza. Patogen može ući u tijelo djeteta u uterus ili kao rezultat trahealne intubacije.
 • Plućni edem, koji može biti uzrokovan oba problema s uklanjanjem tekućine iz tijela djeteta i prekomjernom volumenom intravenoznih tekućina.
 • Plućna hipertenzija, koja je često uzrokovana oštećenjima srca.
 • Udisanje želučanih sadržaja zbog gastroezofagealnog refluksa tijekom mehaničke ventilacije.
 • Nedostatak vitamina E i A.

simptomi

Bolest se očituje nakon odspajanja bebe iz ventilatora. Brzina disanja djeteta raste (do 60-100 puta u minuti), bebina lica postaje plava, pojavljuje se kašalj, tijekom disanja privlače se interval između rebara, izdisanje postaje duže, zviždanje se čuje tijekom disanja.

Ako je bolest ozbiljna, dijete se uopće ne može ukloniti s uređaja jer je odmah ugušio.

dijagnostika

Kako bi se identificirala bronhopulmonalna displazija u prerano dojenčadi, potrebno je uzeti u obzir:

 • Podaci o anamnezisu - u kojem se razdoblju trudnoće rodilo dijete i s kojom težinom, bila je ventilacija, koliko je trajala, postoji li ovisnost o kisiku.
 • Kliničke manifestacije.
 • Rezultati rendgenskog pregleda i analize plinova u krvi, kao i računalne tomografije prsa.

BPD obrasci

Ovisno o težini i potrebama djeteta u kisiku, oni oslobađaju:

 • Blaga bronhopulmonalna displazija - brzina disanja do 60, disanje na počinak nije brza, slaba dispneja i simptomi bronhospazma tijekom respiratorne infekcije.
 • Umjerena BPD - stopa disanja 60-80, povećava se uz plač i hranjenje, umjerena kratkoća daha, suhe žuljevi se određuju kod izdaha, ako je infekcija povezana, opstrukcija se povećava.
 • Teški oblik - stopa disanja je više od 80, čak i na mirovanju, simptomi bronhijalne opstrukcije su izraženi, dijete je zaostajalo u fizičkom razvoju, postoje mnoge komplikacije pluća i srca.

Tijekom bolesti postoje periodi pogoršanja, koji su zamijenjeni razdobljima oporavka.

Stadioni BPD-a

 • Prva faza bolesti počinje drugi ili treći dan beba života. To se manifestira kratkoća daha, tahikardiju, plavu kožu, suhi kašalj, brzo disanje.
 • Od četvrtog do desetog dana života razvija se druga faza bolesti, tijekom kojeg se epitel alveola urušava, edem se pojavljuje u plućnom tkivu.
 • Treća faza bolesti započinje 10. danom života i traje prosječno do 20 dana. Kada se dogodi, oštećenje bronhiola
 • Od 21 dana života nastaje četvrta faza, tijekom kojeg se u plućima nalaze područja urušenog plućnog tkiva, kao i emfizema. Kao rezultat toga, dijete razvija kroničnu opstruktivnu bolest.

liječenje

U liječenju BPD-a se koristi:

 1. Kisik terapija. Iako je bolest izazvana mehaničkom ventilacijom, dugotrajni kisik često je potreban za dijete s displazijom. Ovim postupkom smanjivanje koncentracije kisika i tlaka u uređaju što je više moguće. Osim toga, svakako provjerite količinu kisika u djetetovoj krvi.
 2. Dijeta terapija. Dijete bi trebalo primati hranu na razini od 120-140 kcal za svaki kilogram svoje težine dnevno. Ako je stanje djeteta ozbiljno, hranjiva otopina (masne emulzije i aminokiseline) se primjenjuju intravenozno ili putem sonde. Tekućina se daje umjereno (do 120 ml po kilogramu tjelesne težine dnevno) kako bi se uklonio rizik od plućnog edema.
 3. Način. Beba je opremljena miru i optimalnom temperaturom zraka.
 4. Lijekovi. Djeca s BPD-om dobivaju diuretike (sprječavaju plućni edem), antibiotike (sprječavaju ili uklanjaju infekciju), glukokortikoide (ublažavaju upalu), bronhodilatatore (poboljšavaju bronhijsku prohodnost), lijekove za srce, vitaminima E i A.

Moguće posljedice i komplikacije

S umjerenom i blagom bolesti, stanje beba polako (u roku od 6-12 mjeseci) poboljšava, iako BPD nastaje s prilično čestim epizoda egzacerbacija. Teška displazija u 20% slučajeva dovodi do smrti djeteta. U preživjelim bebama bolest traje mnogo mjeseci i može rezultirati kliničkim poboljšanjem.

U dijelu preuranjenih beba, dijagnoza ostaje za život i uzrokuje onesposobljenost.

Česte komplikacije BPD-a su:

 • Stvaranje atelektaze, koje su pale dijelove plućnog tkiva.
 • Pojava plućnog srca. Takozvane promjene u plućima pluća uzrokovane promjenama u desnoj klijetki.
 • Razvoj zatajenja srca povezan s povećanim srcem.
 • Stvaranje kroničnog zatajenja dišnog sustava, u kojem dijete treba dodati kisik nakon ispuštanja kod kuće.
 • Razvoj infekcija bronha i upale pluća. Posebno su opasne za djecu mlađu od 5-6 godina, što često dovodi do smrti.
 • Pojava bronhijalne astme.
 • Povećani rizik iznenadnog sindroma smrti dojenčadi zbog čestih i dugotrajnih apneje.
 • Povećan krvni tlak. Obično se dijagnosticira u djetetu prve godine života i često se uspješno liječi antihipertenzivnim lijekovima.
 • Odgođeno razvitak. U bebama je zabilježena niska stopa porasta tjelesne mase, usporavanje rasta i zaostajanje neuropsihijskog razvoja zbog oštećenja mozga tijekom razdoblja hipoksije.
 • Pojava anemije.

prevencija

Najvažnije preventivne mjere za BPD su sprječavanje preranog djeteta i pravilnu njegu prerane bebe. Žena koja očekuje bebu treba:

 • Pravodobno liječiti kronične bolesti.
 • Jedi dobro.
 • Isključivanje pušenja i alkohola.
 • Izbjegavajte teški fizički napor.
 • Osigurati psiho-emocionalni mir.

Ako postoji opasnost od preranog rođenja, očekivana majka propisuje glukokortikoide kako bi ubrzala sintezu površinski aktivnog sredstva i brže sazrijevanje alveola u plućima fetusa.

Bebe koje su rođene prije vremena potrebno:

 • Kompetentno provesti reanimaciju.
 • Uvesti surfaktant.
 • Racionalno provoditi mehaničku ventilaciju.
 • Osigurajte dobru prehranu.
 • Ako dođe do infekcije, odredite racionalno liječenje antibioticima.
 • Ograničiti uvođenje tekućine kroz venu.

Bronhopulmonalna displazija

Bronhopulmonalna displazija (BPD) je kronična bolest dišnog sustava u novorođenčadi koja se javlja tijekom mehaničke ventilacije uz korištenje visokih koncentracija kisika u prisutnosti respiratornih poremećaja. Glavne manifestacije su sindrom respiratornog zatajivanja (DN) i bronhijalna opstrukcija, deformacija prsnog koša. Temelj za dijagnozu bronhopulmonalne displazije je radiografija OGK. Liječenje u ovoj patologiji uključuje nespecifične terapijske mjere: racionalnu prehranu i režim, adekvatnu respiratornu podršku, simptomatske lijekove.

Bronhopulmonalna displazija

Bronhopulmonalna displazija (BPD) je heterogena patologija neonatološkog razdoblja, koja se javlja tijekom mehaničke ventilacije s visokim koncentracijama kisika, praćenim respiratornim zatajivanjem, bronhijalnom opstrukcijom i hipoksijom. Pojam je prvi put uveo američki pedijatar i radiolog Northway 1967, a također je opisao svoju X-ray sliku u fazama. U svojoj srži, BPD nije kongenitalna, već iatrogena bolest koja je u suprotnosti s njegovim imenom, ali do sada nije predložen niti jedan drugi termin. To se događa u 16-40% novorođenčadi mase manje od 1500 g koji trebaju mehaničku ventilaciju za RDS. Ukupna stopa smrtnosti za bronhopulmonalnu displaziju tijekom prvih 12 mjeseci života iznosi 10-25%.

Uzroci bronhopulmonalne displazije

Bronhopulmonalna displazija je polietiološka bolest koja se stvara na pozadini utjecaja nekoliko potencijalnih etioloških čimbenika. To uključuje barotrauma na neracionalno ventilatora, morfološke nezrelost plućnom parenhimu, sustava surfaktanta i antioksidans sustav, toksične učinke visoke koncentracije kisika, infekcija (Mycoplasma, Pneumocystis, Ureaplasma, Chlamydia, CMV), plućni edem različitog porijekla, plućna hipertenzija, GERH, Nedostatak vitamina A i E, genetske sklonosti.

Morfološki, bronhopulmonalna displazija prolazi kroz četiri stupnja. U fazi I razvija se klasični RDS. U fazi II pojavljuje se uništavanje epitela alveola i njegovo kasnije regeneracije, te nastaju postojane hijalne membrane. Također se javljaju intersticijski edemi i nekroza bronhija. Stadij III karakterizira stvaranje ograničenih emfizemativnih promjena, atelektaza i fibroze. U IV. Stadiju se akumuliraju retikularna, elastična i kolagenska vlakna u alveolama, atelektazama, emfizemima i konačno se formiraju područja plućne fibroze.

Razvrstavanje bronhopulmonalne displazije

Prema opće prihvaćenoj klasifikaciji postoje dva glavna oblika bronhopulmonalne displazije:

 • Klasični ili "teški" oblik. Ova varijanta BPD-a karakteristična je za prerane bebe. Razvijena tijekom intenzivne respiratorne podrške bez uvođenja tenzidnih preparata. Glavna manifestacija je prisutnost nadutih područja pluća, formiranje bikova i fibroze.
 • Novi ili "lagani" oblik bronhopulmonalne displazije. To se primjećuje kod djece rođene nakon 32 tjedna trudnoće, kojima su davani surfaktanti za profilaksu. Radiografski se očituje homogenim potamnjavanjem pluća i odsutnosti područja bubrenja.

Također u domaćoj pedijatriji i neonatologiji klinički razlikuju tri ozbiljnosti bronhopulmonalne displazije:

 • Jednostavno BPD. U mirovanju, BiH u fiziološkoj normi (do 40 po min.), Manje je često pod tlakom slabih tahikova (do 60 po min.). Mogu biti znakovi bronhijalne opstrukcije kod respiratornih infekcija, umjerenog emfizema. Nema potrebe za kisikom u gestacijskoj dobi preko 36 tjedana.
 • Umjerena bronhopulmonalna displazija. Protiv pozadine plače, hranjenja, tjeskobe, tachypnea se razvija (60-80 u minuti). U mirovanju se mogu čuti suhe ili fino bubble rales. Često postoji bronhijalna opstrukcija u pozadini zaraznih bolesti. Rendgenska slika je označena emfizemom, pneumosklerozom. Potrebna je respiratorna potpora od 30%.

Simptomi bronhopulmonalne displazije

Posebne manifestacije bronchopulmonary displazija ne postoji. Bolest je karakterizirana teškog zatajenja srca zbog visoke koncentracije kisika tijekom ventilacije. Sveukupno stanje ovisi o težini, ali u većini slučajeva to je umjerena ili teška. Toraks dobiva karakterističan za prikaz emfizematozna bolesti povećanje „bačvastog” i horizontalni moždanog rebara, veličine u smjeru Anteroposteriorni izbočina interkostalna prostora i njihove uvlačenje vrijeme isteka, inspiraciju. Također s displazijom bronchopulmonary javlja tahipneu 90-100 u 1 min, opaženo akro- difuzne ili cijanozom. Kada pokušate staviti na respiratoru više nježan tretman razvoj akutnog respiratornog zatajenja sustava, što je praćeno jakom hipoksemije i hiperkapniju. Po prestanku dišnih podršku u pozadini sačuvani spontane znakove disanja bronha opstrukcije.

U djece s bronhopulmonalne displazije također napomenuti pneumomediastinum, emfizem i pneumotoraks, bradikardija i za vrijeme spavanja epizoda, bronhitis i upala pluća manjkavo stanje (nedostatak vitamina D, A, E, anemija), često povraćanje, gastroezofagealnog refluksa i aspiracije hrane masa. Često postoje neurološki poremećaji, retinalne lezije. Glavni komplikacija bronhioplućnu displaziju su zatajenje desne klijetke i „plućne srce” slabo ili kapital pluća atelektaza, bronhitis, bronhiolitis, i upala pluća, kronične respiratorne insuficijencije, lokalnu astmu, hipertenzije, anemija, mentalne i fizičke retardacije.

Dijagnoza bronhopulmonalne displazije

Dijagnoza bronchopulmonary displazije uključuje prikupljanje anamneze, fizikalnog pregleda, laboratorijskih i instrumentalnih metoda istraživanja. Pri prikupljanju povijesti neonatologa ili pedijatra skreće pozornost na datum na koji je izvršena isporuka, prisutnost mogućih uzročnih i doprinosima kao čimbenika. Objektivan pregled pokazao karakteristične kliničke manifestacije bronchopulmonary displazija: respiratorni distres, prsima deformiteta, itd OVK je definirana giporegeneratornaya normochromic anemiju, povećan broj neutrofila i eozinofila... U biokemijskoj analizi krvi se može detektirati, hipokalijemijom, hiponatrijemiju chloropenia, smanjuje pH, kreatinin i urea. Jedan od obilježja bronhioplućnu displaziju je niski parcijalni tlak kisika u krvi (PAO 2) - 40-55 mmHg

Među instrumentalnim metodama dijagnoze u bronhopulmonalnoj displasiji, radiografija OGK, računalna i magnetska rezonancijska slika smatraju se najsigurnijim. Najčešće se koristi radiološka metoda istraživanja koja omogućuje prepoznavanje karakterističnih znakova BPD-a, kako bi se utvrdilo težinu i stupanj morfoloških promjena u plućima. CT i MRI omogućuju prepoznavanje sličnih manifestacija i detaljnu procjenu strukture parenhima pluća. Međutim, oni se koriste rjeđe zbog nedostatka različitih prednosti radiografije i visokih troškova.

Liječenje bronhopulmonalne displazije

Ne postoji specifičan tretman za bronhopulmonalnu displaziju. Osnovni terapeutska sredstva za ove bolesti uključuju podršku kisika, uravnoteženu prehranu, način rada, simptomatske lijekove droge. Unatoč činjenici da je ventilator - glavni uzrok BPD, to je jedan od najvažnijih aspekata liječenja. Primarna svrha - održavanje parametara krvi unutar prihvatljivog raspona: pH krvi u 7,25, zasićenja - 90% ili više, parcijalni tlak krvi - 55-70 mm Hg

Također je važno u liječenju bronhopulmonalne displazije prehrana djeteta. Bolesna djeca imaju visoku metaboličku potražnje na pozadini potrebe za adekvatan rast pluća. U takvim uvjetima najpovoljnija dnevno kalorične smatraju u 115-150 kcal / kg / dan. Dnevni režim treba sadržavati djeteta maksimalnu udobnost, višekratnu hranjenje, održavanje tjelesne temperature na razini 36,5 ° C Među medicinskih pripravaka koji se mogu koristiti s BPD, bronhodilatatori se najčešće koristi, mukolitičke i diuretici, kortikosteroida, p2-agonista, antibioticima i vitamina A, E

Prognoza i prevencija bronhopulmonalne displazije

Prognoza bronhopulmonalne displazije uvijek je ozbiljna. Stopa smrtnosti u prvih 3 mjeseca života kreće se od 15-35%, za 12 mjeseci - 10-25%. Kod preživjelih, funkcija pluća oporavlja se s godinama, ali morfološke promjene i dalje postoje u 50-75% slučajeva. Takva djeca već imaju visoku otpornost bronhijalnog stabla u predškolsku dob, nakon 7 godina imaju tendenciju hiperreaktivnosti. Odgovarajuće provedeno liječenje značajno smanjuje razinu smrtnosti u prvih 1-2 godina, omogućava klinički oporavak do dobi od četiri godine.

Prevencija bronchopulmonary displazije uključuje antenatalnu zaštitu fetusa, prevenciju prijevremenog poroda, korištenje štednom načinu rada mehaničke ventilacije i smanjenje trajanja njegove provedbe na minimum, vitamin terapija, korištenje PAT priprema. Uz prijetnju preranog rođenja djeteta majka pokazuje uvođenje kortikosteroida za prevenciju BPD i SDR u budućnosti.

Bronhopulmonalna displazija (BPD) u prijevremenim bebama: sve važne informacije s "A" na "Z"

Najčešći patološki poremećaji u novorođenčadi koji su rođeni prije roka trajanja su problemi s disanjem. Pojavljuju se u 30-80% preranih beba.

Kisik se koristi za liječenje tih patologija, što može pridonijeti razvoju neke druge abnormalnosti - bronhopulmonalne displazije (BPD). Više osjetljive na ovu bolest su prerane bebe s malom brojem rođenja, a ne potpuno razvijenih pluća.

Uzroci BPD-a kod djece

Bronhopulmonalna displazija je kronična bolest pluća koja se može pojaviti kod djece. Uzroci uključuju:

 • Nepropusnost pluća. Česta pojava problema s disanjem u prerano rođenoj djeci posljedica je činjenice da nisu u potpunosti formirali surfaktantni sustav. Te tvari se formiraju u plućima fetusa od 20-24 tjedna trudnoće, ali potpuno pokrivaju alveole samo 35-36 tjedana. Tijekom poroda, tenzid se proizvodi intenzivnije tako da se pluća novorođenčeta odmah mogu otvoriti i on može disati.

Ako dijete ima infekciju dišnog sustava, površinski aktivno sredstvo se razgrađuje i deaktivira. Kao rezultat toga, alveoli slabo otvaraju i propadaju, što dovodi do oštećenja pluća i oštećenja plina. Kako bi se spriječili ti problemi, nakon rođenja, dijete dobiva umjetno disanje (ALV). Komplikacija nakon ovog postupka može biti bronhopulmonalna displazija.

 • Toksični učinak kisika. U umjetnom disanju, kisik se koristi u visokoj koncentraciji. Prekomjerne količine mogu biti loše za dječje pluća. Posljedice toga su blokada arterija pluća, nekroza epitela, modifikacija alveolocita, bronhopulmonalna displazija.
 • Barotrauma pluća. Tijekom umjetnog disanja, višak kisika ulazi u pluća i šteti plućnom tkivu. To je uzrok oštećene respiratorne funkcije i plućnog edema kod bebe, što je popraćeno smanjenjem distensibilnosti alveola, već poremećenog zbog nedostatka surfaktanta.

  Postoji potreba za povećanom ventilacijom pluća i, stoga, loš učinak kisika na pluća značajno se povećava, što čak može biti kobno.

 • Infekcija. Pojava u plućima raznih infekcija, glavni od njih su klamidija, ureaplazma, citomegalovirus, mikoplazma i pneumocisteza. Takva infekcija može ući u tijelo djeteta u uterus ili kao posljedica umetanja endotrahealne cijevi u traheju kako bi prolazni dišni put prolazio.
 • Plućni edem. Može se pojaviti kao posljedica problema s uklanjanjem tekućine iz djetetova tijela, kao i velikim brojem intravenoznih injekcija.
 • Ostali čimbenici:

  1. visoki krvni tlak;
  2. pneumoniju;
  3. abnormalne injekcije surfaktanta;
  4. genetska predispozicija;
  5. nedostatak vitamina E i A.
 • simptomi

  Karakteristični simptomi bronhopulmonalne displazije postaju vidljivi nakon nekog vremena.

  U slučaju ukidanja umjetnog disanja, bit će vrijeme smirivanja i dojena se čini da se oporavlja, ali u roku od mjesec dana situacija se može dramatično promijeniti i liječnik će primijetiti nedostatak zraka u djeteta.

  Simptomi tijekom bolesti u bebi:

  • Pojava cijanoze (cyanotic boja kože kože). Prvo se uočava cijanoza nasolabijalnog trokuta, zatim ekstremiteta, a potom cijelog tijela.
  • Često ubrzano disanje, otežano disanje, brzo srce.
  • Pojava kašlja i potreba za velikim količinama zraka.
  • Neprirodno istezanje vrata kada se inhalira kako bi udahnuo više zraka (jer je povećavao potrebu za kisikom).

  dijagnostika

  Da bi se odredila prisutnost bronhopulmonalne displazije u prerano dojenčeta, potrebno je razmotriti:

  • gestacijska dob u prijevremenom radu;
  • težina djeteta pri rođenju;
  • uporaba umjetnog disanja nakon rođenja;
  • trajanje ventilacije;
  • simptomi bolesti.

  Nakon što liječnik povijesti i provede ispit, on će vam poslati dodatna istraživanja:

  1. Impulsna oksimetrija. U tom slučaju, traka za koju se nalazi senzor kisika pričvršćena je za dječju nogu. Ovom studijom određuje se kapacitet pluća. Najpoznatiji dijagnostički alat.
  2. Kompjutirana tomografija prsa. Ova vrsta rendgenskog zračenja pomoću računala pomaže pri izradi visokokvalitetnih slika željenih dijelova unutar prsnog koša.
  3. X-zrake prsa. Koristeći X-zrake snimite snimku unutarnjih struktura dojke.
  4. Analiza plinova se provodi kako bi se odredila količina kisika u krvi, tako da se uzima za istraživanje.

  oblik

  Postoje tri oblika bronhopulmonalne displazije, koja ovise o težini i potrebama kisika djeteta:

  • Blaga bronhopulmonalna displasia - stopa disanja do 60, dok je u mirovanju čak i, postoji blaga disneopatija, pojavljuju se znakovi bronhokonstrikcije kod zarazne bolesti dišnog trakta.
  • Umjeren oblik - stopa disanja je 60-80, povećava se tijekom plakanja i hranjenja, postoji prosječna kratkoća daha, a tijekom izdaha su opažene suhe rale. Ako se pojavi infekcija, opstrukcija dišnih putova povećava se.
  • Težak oblik - stopa disanja je više od 80, čak i kod mirovanja, znakovi oštećenja dišnih putova su očiti, dijete se vremenom razvija iz vremena, velik broj posljedica povezan je s plućima i srcem.

  faza

  Također razlikuju četiri stadija bolesti:

  1. Prva faza BDL-a počinje drugi ili treći dan života novorođenčeta. Karakterizira ga:

  • kratkoća daha;
  • plavuša izgleda kože;
  • suhi kašalj;
  • brzo disanje.
 • Druga faza razvija se 4-10 dana. U ovom trenutku dolazi do uništavanja epitela alveola, oteklina se javlja u plućima.
 • Treća faza bolesti se razvija od 10. dana i traje oko 20 dana. Tijekom tog razdoblja oštećenja bronchiola.
 • Četvrta faza počinje od 21 dana. U tom razdoblju postoje područja srušenog plućnog tkiva, kao i prekomjerno nakupljanje zraka u organima. Kao rezultat toga, kod bebe se može razviti kronična opstruktivna bolest.

  liječenje

  Liječenje treba uključiti normalizaciju respiratorne funkcije bebe, kao i uklanjanje svih simptoma. Tijek liječenja može uključivati:

  • Kisik terapija. Potrebno je osigurati djetetu dovoljnu količinu kisika. Iako se bolest pojavljuje zbog umjetnog disanja, dijete s displasičnošću često treba produženu opskrbu kisikom. Ovim postupkom koncentracija kisika i tlak u uređaju se smanjuju do maksimuma. A liječnik prati sadržaj kisika u krvi novorođenčeta.
  • Dijeta terapija. Dijete treba hraniti oko 120-140 kcal po kilogramu svoje težine dnevno. Ako je stanje novorođenčadi ozbiljno, hranjiva otopina se može davati intravenozno ili putem sonde. Tekućine daju umjerene količine kako bi se uklonila mogućnost plućnog edema.
  • Liječenje lijekovima. Djeca su dodijeljena:

  1. diuretici - spriječiti razvoj plućnog edema;
  2. antibiotici - spriječiti pojavu infekcije ili borbu s postojećom infekcijom;
  3. glukokortikoidi - ublažiti upalu;
  4. bronhodilatatori - Ipratropia bromid, Salbutamol - pomoć dišnih puteva ostaju otvoreni, takvi lijekovi ubrizgavaju se metodom inhalacije;
  5. lijekovi za srce;
  6. vitamini E i A;
  7. diuretici - spironolakton, furosemid - povećavaju elastičnost plućnog tkiva, kao i sprječavaju nakupljanje tekućine u njima, takvi lijekovi propisuju mali put jer se s dugotrajnom upotrebom kalcij može isprati iz kostiju bebe.
 • Učinkovita masaža grudi za novorođenčad.
 • Način. Također je potrebno osigurati udobnost beba, potpuni odmor, a njegova tjelesna temperatura bi trebala biti normalna.
 • Ako beba nema plućnu opstrukciju i njene simptome, kao i značajno povećanje tjelesne težine, tada se može otpustiti iz bolnice.

  Za liječenje djeteta potrebno je konzultirati liječnika. Ako je bolest blaga i u prvoj fazi, liječenje se može izvesti kod kuće, uz uporabu preporučenih lijekova, sukladnost s režimom i masaža prsnog koša.

  Posljedice i komplikacije

  Bronhopulmonalna displazija u prerane bebe može izazvati komplikacije:

  • "Kronično plućno srce", potaknuto sužavanjem plućnih krvnih žila, što se izražava povećanjem desnog srca;
  • povećanje tlaka;
  • plava boja;
  • pojava bubrežnih kamenaca;
  • oštećenje sluha;
  • niske razine kalcija, kalija i natrija u krvi;
  • pojava respiratornog zatajenja (otežano disanje);
  • odgođeni fizički razvoj;
  • nastanak palih dijelova plućnog tkiva;
  • infekcije bronha i upale pluća;
  • razvoj bronhijalne astme.

  Kao rezultat toga, nakon tretmana, beba se može u potpunosti oporaviti za dvije godine, a ako se ne liječi odmah, može se razviti kronična bolest bronha i pluća, aritmija i preopterećenje desne klijetke i njegovo povećanje.

  pogled

  Djeca s bronhopulmonalnom displasirom otežavaju tolerirati zarazne bolesti i najčešće su pogođene. Razvijaju se sporije od njihovih vršnjaka, a također mogu malo povećati težinu, imaju kašnjenje neuropsihijskog razvoja, što je uzrokovano oštećenjem mozga tijekom hipoksije. Ali kada se ta bolest tretira na vrijeme, rizik takvih ozbiljnih komplikacija je znatno mali.

  Prevencija bolesti u novorođenčadi

  Svaka bolest najbolje se sprječava nego liječi i rješava svoje posljedice i komplikacije.

  • Tijekom trudnoće potrebno je provesti prevenciju prijevremenog poroda.
  • Buduća mama treba dobro jesti i pravilno, prestati piti alkohol, pušiti i koristiti drogu.
  • Također je potrebno liječiti sve kronične bolesti na vrijeme.
  • Potrebno je izbjeći fizički i emocionalni stres, kako bi se sami i vaša beba osiguralo maksimalnim mirom. Nije potrebno pridržavati se savjeta starije generacije da su majke i bake vodile aktivan način života u samu borbu. Bolje je pogledati vlastito blagostanje i slušati svoju intuiciju kako se ne bi krivili.

  Ako je prerano dijete s dijagnozom bronhopulmonalne displazije, tada se sve mjere oživljavanja, kao i respiratorna terapija, moraju provesti ispravno i ispravno. Pravilna upotreba pripravaka površinski aktivnih tvari omogućit će zadržavanje beba pluća, što će im omogućiti dovoljnu količinu kisika.

  Da bi pravilan razvoj djeteta trebao osigurati dobru prehranu i spriječiti pojavu infektivnih komplikacija antibiotskoj terapiji.

  Dakle, ako postoje znakovi bolesti, potrebno je obavijestiti liječnika kako bi mogao pregledati i dijagnosticirati prisutnost bolesti. U budućnosti se morate pridržavati svojih preporuka. U blagom obliku bolesti, liječenje se može provoditi kod kuće u skladu sa svim preporukama liječnika, ali u teškom obliku bolesti, liječenje će se provoditi u bolnici.

  Bronhopulmonalna displazija: uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje kod djece

  Pri provođenju umjetne ventilacije pluća u novorođenčadi s respiratornim poremećajima, a uz upotrebu visoko koncentriranog kisika, moguće je kronično oboljenje respiratornih organa, nazvanih bronhopulmonalna displazija. Manifested u obliku bronhijalne opstrukcije, respiratornog zatajenja i promjene u obliku prsa. Dijagnirano radiografijom, liječeno lijekovima.

  Što je to

  U preuranjenim bebama s tjelesnom težinom manjom od 1.500 g, dišni sustav još nema dovoljno snage da pravilno obavlja svoje funkcije. Stoga su propisane umjetno disanje uz pomoć posebnog aparata. Zbog toga se koristi visoka koncentracija kisika.

  No, ponekad kao posljedica tih manipulacija, novorođenčad nema dovoljno disanja, sužavanje lumena bronha i njihova opstrukcija. Ovaj se sindrom naziva bronhopulmonalna displazija (BPD).

  Ovo ime je prvi put korišteno krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća od strane američkog pedijatara koji je opisao bolest i izdvojio svoje faze. Zapravo, bolest nije prirođena, ali je stekla, ali još nema drugog imena.

  Utječu 16-40% malih novorođenčadi s dišnim sindromom RDS. Od njih, do 25% djece umire u prvoj godini života.

  Uzroci bronhopulmonalne displazije

  Pojava bronhopulmonalne displazije može imati mnogo uzroka. Sljedeći čimbenici doprinose tome:

  • prijevremenost;
  • intrauterinska infekcija;
  • barotrauma s nepravilnom uporabom opreme za mehaničku ventilaciju;
  • nezreo pluća parenhima;
  • prisutnost surfaktanta u plućima;
  • štetne učinke visoko koncentriranog kisika;
  • infekcije;
  • oticanje organa dišnog sustava;
  • plućna hipertenzija;
  • genetska nasljednost;
  • nedostatak vitamina A i E.

  Bez obzira na razloge, bolest može brzo napredovati. Prerana pomoć je kobna.

  faza

  Postoje 4 faze bolesti:

  1. U prvoj fazi dolazi RDS klasičnog oblika. Karakterizira ga teška respiratorna bol zbog nerazvijenosti dišnog sustava i nedostatka površinski aktivnog sredstva u plućima.
  2. Druga faza uzrokuje uništavanje epitela alveola s naknadnim obnavljanjem. Istodobno nastaju hialinske membrane koje ometaju razmjenu plinova u alveolama. U istom stadiju može doći do bubrenja i nekroze bronhiola.
  3. U trećoj fazi pojavljuju se emfizematičke promjene, fibroza i kolaps pluća.
  4. U četvrtoj fazi nastaju konačne atelektaze, ožiljci i retikularna vlakna. U plućnom tkivu nakuplja se zrak zbog slabije izmjene plina.

  Smrtonosni ishod bolesti je prilično visok i iznosi 25% među djecom mlađoj od jedne godine.

  oblik

  Bronhopulmonalna displazija je podijeljena u dva oblika - teška i lagana. Teška klasična pojava kod preranih beba nastaje kao posljedica umjetne ventilacije pluća bez uvođenja aktivnih tvari koje sprječavaju plućni kolaps. Objavljeno u obliku otekline nekih područja u plućnom organu, u formiranju šupljina s tekućinom ili zrakom, u pojavi ožiljaka i prianjanja.

  Nova svjetlost - javlja se kod djece koja su rođena nakon 32 tjedna trudnoće, a dobili su i posebnu supstancu za prevenciju. Tijekom rendgenske snimke u plućima dolazi do zamračenja, bez otekline.

  stupnjeva

  Displasia pluća podijeljena je na tri stupnja:

  1. Stopa svjetlosnog disanja bez opterećenja u normalnom rasponu do 40 udisaja i udisaja u minuti, ponekad je moguća blagi porast do 60 minuta po minuti. U nekim slučajevima može doći do neznatne poteškoće u prohodnosti bronha, na primjer, u prisutnosti infektivne upale. Potpora za ventilaciju novorođenčadi starija od 36 tjedana u ovoj fazi nije potrebna.
  2. Srednje - s plakanjem, hranom i drugim žestokim aktivnostima, brzo se udiše do 80 minuta po minuti. U tihom stanju kad je slušao prsa zvučao je suho ili suho. Zarazne bolesti nastaju kao posljedica uske bronke. X-zraka pokazuje emfizem i patološke promjene u plućima. Potrebna je podrška disanjem s posebnom opremom.
  3. Teška - teška kratkoća daha u mirnom stanju, iznad 80 udisaja u minuti. Bronhije su jako sužene, prohodnost je minimalna. Akutni respiratorni neuspjeh, često promatrana plućna srca, fizički razvoj zaostaje za normom. X-zraka otkriva više promjena u dišnom sustavu. Potrebna je podrška za disanje s 30% kisikom.

  Što je bolja bolest, to je manje vjerojatno da će dijete preživjeti.

  simptomi

  Bronhom-plućna displazija kod djece ne daje jasne simptome karakteristične samo za ovu bolest. Kada se pojavi, akutni respiratorni neuspjeh uočava se tijekom umjetne ventilacije pluća uz opskrbu visoko koncentriranom kisikom.

  Stanje djeteta u vrijeme pogoršanja je tečno ili umjereno. Izgled prsnog koša ima oblik bačve s vodoravnim položajem rebara. Povećava se veličina. Razmaci između rebra nestaju tijekom inhalacije i izvlače se kada izdahnu.

  Disanje postaje brzo - do 100 minuta. Dijete u potpunosti postaje plavo, ili samo nos, usne, uši, prsti. Ako se u ovom trenutku prebacujete na štedljiv način IVL-a, nedostatak daha postaje oštriji. Kada isključite uređaj, postoje znakovi suženja bronha, a disanje postaje spontano.

  Dysplasija kod djece popraćena je takvim komplikacijama:

  • akumulacija zraka u medijastinumu;
  • nakupljanje zraka za pleural;
  • plućni emfizem;
  • udare brzog disanja i srca;
  • ponavljajuća upala pluća i bronhitis;
  • kronično zatajenje dišnog sustava;
  • pada nekih plućnih režnja uslijed nepravilne ventilacije;
  • alergijska bronhijalna astma;
  • nedostatak vitamina A, E, D, smanjenje hemoglobina;
  • česte povraćanje, popraćeno aspiracijom sadržaja želuca u pluća;
  • oslobađanje sadržaja želuca u jednjaku;
  • neurološki poremećaji;
  • lezije retine;

  Najozbiljnija komplikacija dolazi u području srca, izražena u neuspjehu desne klijetke i pojavi plućnog srca.

  Djeca s ovom bolesti zaostaju u tjelesnom i duševnom razvoju.

  dijagnostika

  Bronhopulmonalna displazija u prerane bebe sastoji se u prikupljanju anamneze, kliničkog pregleda, tehničkih i laboratorijskih pregleda. U trenutku prikupljanja podataka, pedijatar treba obratiti posebnu pozornost na stupanj djetetovog roka, kako je trudnoća otišla, da li nisu bili štetni čimbenici i što navodi koncepciju.

  U kliničkom ispitivanju obratite pozornost na simptome plućne displazije. Izraženi su u respiratornom zatajivanju, pojavi bebe, promjenama u obliku prsa i drugim znakovima.

  U testu krvi određuje se smanjenje hemoglobina, povećanje eozinofila i neutrofila. Krvni test za biokemiju pokazuje smanjenje kalija, natrija, klora i vodika, povećanje ureje i kreatinina. Parcijalni tlak kisika u krvi pacijenta s bronhopulmonalnom displasičnošću smanjen je na 55 mm Hg.

  Od metoda tehničkog ispitivanja, najučinkovitiji su rendgenski snimci prsnog organa, CT i MRI. X-zraka pomaže u identificiranju znakova karakterističnih za bronhopulmonalnu displaziju, kako bi se utvrdila težina promjena u tkivu pluća i ozbiljnost bolesti. Dva druga ispitivanja otkrivaju isto i procjenjuju promjene u strukturi stanica plućnog tkiva.

  Ali CT i MTR rijetko se rade zbog činjenice da je takav pregled puno skuplji od konvencionalne rendgenske snimke i nemaju nikakve prednosti.

  liječenje

  Ova bolest nema poseban tretman. Sve aktivnosti se svode na potporu disanju s kisikom, pravilnom prehranom i spavanjem, imenovanjem kemoterapijskih lijekova.

  Mehanička ventilacija glavna je točka u liječenju patologije, unatoč činjenici da najčešće ovaj postupak izaziva razvoj bolesti. Njegov glavni zadatak je održavanje razine krvi unutar normalnog raspona.

  Posebna se pozornost posvećuje prehrani djeteta. U ovom trenutku, rastući organizam treba biti ojačano, ponovno iskoristivo. Dnevni sadržaj kalorija izračunava se na 150 kcal po kg dnevno.

  Od kemijskih lijekova propisuju se ekspektorant, bronhodilatatori, glukokortikosteroidi, antimikrobni lijekovi i vitamini.

  Posljedice i prevencija

  Bronhopulmonalna displazija može imati takve posljedice:

  • mentalna i fizička retardacija;
  • kronično zatajenje dišnog sustava;
  • pulmonarno srce;
  • plućni emfizem.

  Kako bi se spriječile takve komplikacije, potrebno je obratiti pozornost na prevenciju. Zbog toga se trudnicama ne smije davati preuranjeno rođenje. Buduća mama treba se prijaviti na vrijeme, podvrći svim planiranim pregledima, slijediti upute liječnika i slijediti poseban režim za trudnice. Morat će jesti, šetati, odreći alkohol i pušiti, izbjegavati teške tjelesne napore. U slučaju prijetnje preuranjenog rođenja, hitno morate ići u spremanje.

  Bronhopo-plućna displazija javlja se kod prerano rođene djece. Bolest je ozbiljna i ne prolazi bez traga. Nakon donošenja odluke o djetetu, žena treba zapamtiti da njegovo zdravlje i dobrobit ovise o sebi. Morat će razmišljati o bebi prije začeća.

  Bronhopulmonalna displazija novorođenčadi

  Bronhopulmonalna displazija je kronična bolest pluća koja se razvija kod novorođenčeta tijekom liječenja poremećaja nastalih poremećaja dišnog sustava. Obično se javlja kod provođenja umjetne ventilacije pluća s visokim sadržajem kisika. Izraženo u respiratornom zatajivanju, hipoksije, trajnih opstruktivnih poremećaja i karakterističnih radioloških promjena.

  Prema suvremenim podacima, bronhopulmonalna displazija se nalazi u 20-38% novorođenčadi rođenih s tjelesnom težinom manjom od 1500 g i u velikoj potrebi mehaničke ventilacije. Bolest se smatra druga najčešća dijagnoza kronične bronhopulmonalne bolesti rane djetinjstva nakon bronhijalne astme. Postoje izvještaji o visokoj učestalosti ove patologije kod djece koja su umrla u neonatalnom razdoblju.

  Uzroci bolesti

  U početku, bronhospulmonalna displazija novorođenčadi bila je razmatrana kao rezultat destruktivnog djelovanja kisika i umjetne ventilacije na pluća. Trenutno je bolest prepoznata kao polietiološka bolest. Postoje čimbenici koji doprinose razvoju bronhopulmonalne displazije novorođenčadi:

  • nezrelost pluća preuranjena;
  • toksični učinak kisika;
  • respiratorni poremećaji;
  • barotrauma pluća;
  • infekcije;
  • plućna hipertenzija;
  • plućni edem;
  • nasljeđe;
  • hipovitaminoza A i E

  Nečasnost pluća prerano dijete

  Ozbiljnost i učestalost bronhopulmonalne displazije izravno ovisi o tjelesnoj težini novorođenčeta i gestacijskog doba. 73% djece s porodnom težinom manjom od 1000 ima dijagnozu bronhopulmonalne displazije. Kod djece s težinom od 1000 do 1500, incidencija iznosi 40%. S obzirom na gestacijsku dob, ova je dijagnoza napravljena za sve novorođenče rođene prije 28 tjedana trudnoće. 38% novorođenčadi imaju gestacijsku dob 28-30 tjedana, a 4% stariji od 30 tjedana.

  Toksični učinak kisika

  Dokazano je da je kisik uključeni u patogenezu lezija uočenih od strane liječnika u različitim fazama bronchopulmonary displazija. Giperoksidnoe ozljeda pluća uključuje nekrozu epitela dišnih puteva, plućna kapilarni endotel, pretvorba alveolocytes alveolocytes tip 2. Tip 1. Posljedica takve oksidativnog napada je razviti kod djece atelektaza i plućne hipertenzije, kao i povrede Mukocilijarni vrijeme.

  Barotrauma pluća

  Toksični učinak visoke koncentracije kisika u mješavini udahnutih tijekom mehaničke ventilacije često dovodi do oštećenja barijere epitelnih stanica i razvoja edema koji sadržava proteine ​​u plućima. Smanjena sukladnost s plućima i rastući poremećaji u ventilacijskim i perfuzijskim vezama zahtijevaju korištenje viših parametara umjetne ventilacije. Zato se začarani krug zatvori, stalno povećavajući štetu na plućima. Korištenje umjetne ventilacije s konstantnim pozitivnim tlakom uzrokuje puknuće alveola formiranjem pneumotoraksa i intersticijskog emfizema.

  infekcija

  Dokazano je da se hvatanje dišnih puteva od preranog bebe štetnih mikroorganizama povezanih s povećanim rizikom od razvoja bronhopulmonalne displaziju u usporedbi s nezaraženih djece. Odabrani sredstva mogu uzrokovati horionamnionit, biti uzrok prijevremeni porod, kao i plućne lezije (upala, preosjetljivosti bronha, površinski inaktivacije). Glavni razlog za razvoj sekundarne infekcije je prodiranje nosokomične flore u pluća tijekom trahealne intubacije.

  Plućni edem

  Među uzrocima plućnog edema u novorođenčadi je višak volumena infuzijske terapije, smetnje u uklanjanju tekućine, prisutnost otvorenog arterijskog kanala. Pokazano je da tijekom perioda oporavka postoji negativan odnos između maksimalne diureze i potrebe za povećanjem koncentracije kisika u zraku. Prema diurezi, točno se može predvidjeti scenarij razvoja dišnog neuspjeha dijete.

  Posljedice bronhopulmonalne displazije

  Bronhopulmonalna displazija može doprinijeti razvoju akutnog bronhitisa kod djeteta, uzrokuju rekurentni bronhobstruktivni sindrom, kronično zatajenje dišnog sustava, upalu pluća. Opisane su kombinacije ove bolesti s krupnim sindromom, kongenitalne plućne bolesti, astme, rekurentnog opstruktivnog bronhitisa. Kod djece s displazijom uobičajene su poremećaji hranjenja povezani s produljenom intubacijom.

  Kliničke smjernice za bronhopulmonalnu displaziju kod prijevremenih dojenčadi

  Bronhopulmonalna displazija nastaje uslijed djelovanja na tijelo određenih čimbenika.

  Ovo je ozbiljna bolest koja zahtijeva hitan tretman.

  Razgovarat ćemo o oblicima bronhopulmonalne displazije u preuranentnosti i liječenju u članku.

  Što je to?

  Bronhopulmonalna displazija je kronična bolest koja je karakterizirana oštećenjem pluća.

  To se događa u preuranjenim bebama. Uzrok kisika i duge umjetne ventilacije pluća.

  Djeca s tom bolešću trebaju povećanu pažnju liječnika i roditelja. Bolest se manifestira povećanjem volumena prsa i poteškoćama disanja.

  Kako se alergično na antibiotike očituje kod djeteta, pročitajte ovdje.

  Uzroci i čimbenici rizika

  Glavni uzroci pojave i razvoja bolesti su:

  1. Oštećenje tkiva pluća tijekom mehaničke ventilacije kod djeteta. Ovaj postupak se odvija u preuranjenim bebama u bolnici u prvim danima nakon rođenja.
  2. Infekcije kod žena tijekom trudnoće. Oni izazivaju pojavu bolesti u fetusu.
  3. Oštećenja srca u majci. Može dovesti do fetalnih nedostataka i problema s disanjem u djeteta nakon rođenja.
  4. Plućni edem u djeteta. To se događa u preuranjenim bebama kada organi dišnog sustava nisu potpuno razvijeni. Kod interakcije s kisikom u djeteta može doći do plućnog edema.
  5. Asfiksija kod djeteta pri rođenju.
  6. Nedostatak vitamina u žena u razdoblju nošenja djeteta. Može nepovoljno utjecati na formiranje dišnog sustava kod djeteta.
  7. Teški rad.

  Rizična skupina uključuje preuranjene bebe koje su rođene prerano.

  Tkivo pluća u njima nije potpuno razvijeno pa se javlja jedna bolest.

  Također su u opasnosti i djeca koja su imala infekciju u ranoj dobi.

  Najčešće se javlja u preuranjenim bebama, jer njihova tijela nisu potpuno razvijena. Pojavljuje se dišni sustav, no plućno tkivo nije potpuno razvijeno.

  Kada se dijete rodi, potrebno je prvi dah, kisik ulazi u pluća i oštećuje plućni sustav. Tijelo bebe nije spremno za učinke kisika i njegovih sastojaka.

  Ako se dijete rodi na vrijeme, pluća se potpuno oblikuju. Kada udišete tijelo vašeg djeteta apsorbira kisik, plućni sustav nije oštećen.

  Uredništvo

  Postoji niz zaključaka o opasnostima kozmetičke deterdžente. Nažalost, nisu svi novootvoreni mame slušali. U 97% dječjih šampona upotrebljava se opasna supstancija natrij-lauril-sulfat (SLS) ili njegovi analozi. Napisano je mnogo članaka o učincima ove kemije na zdravlje djece i odraslih. Na zahtjev naših čitatelja testirali smo najpopularnije robne marke. Rezultati su bili razočaravajući - najčešće objavljene tvrtke pokazale su prisutnost najopasnijih komponenti. Da ne kršimo zakonska prava proizvođača, ne možemo imenovati određene marke. Tvrtka Mulsan Cosmetic, jedina koja je prošla sve testove, uspješno je primila 10 bodova od 10 proizvoda. Svaki proizvod je napravljen od prirodnih sastojaka, potpuno siguran i hipoalergenski. Sigurno preporučiti službenu online trgovinu mulsan.ru. Ako sumnjate u prirodnost vaše kozmetike, provjerite datum isteka, ne smije prelaziti 10 mjeseci. Oprezno dođite na izbor kozmetike, važno je za vas i vaše dijete.

  Oblici bolesti

  Stručnjaci razlikuju nekoliko oblika bolesti.

  Prema kliničkoj slici postoje dva oblika bolesti:

  • s katarhalnim fenomenima. Karakterizira vlažna pluća, iskašljavanje i teško disanje;
  • Opstruktivna. Čini se izduženim i teškim izdisajem. Postoje znakovi astme.

  Prema razdoblju bolesti, razlikuju se sljedeći oblici:

  • razdoblje remisije;
  • razdoblje pogoršanja.

  Kako ispraviti asimetriju lica u novorođenčadi? Saznajte više o ovom iz našeg članka.

  Simptomi i znakovi

  Ovi simptomi pomažu u određivanju bolesti:

  1. Kašalj.
  2. Pomanjkanje daha.
  3. Blago povećana prsa.
  4. Ispljuvak.
  5. Napadi na bronhospazam.
  6. Koža postaje plavkasta.

  Što uključuje dijagnozu?

  Obavlja se u bolnici. Prvo, liječnici pregledavaju dijete, a zatim primjenjuju:

  1. Rendgenska.
  2. CT skeniranje prsa.
  3. Impulsna oksimetrija.
  4. Analiza plinova u arterijskoj krvi.

  liječenje

  Za liječenje djeteta koriste se različite metode.

  U vrlo ranoj dobi koriste se intravenozne injekcije. U bolnici liječnici pažljivo prate dijete. Oni propisuju optimalnu dozu injektiranih lijekova. Najčešće imenovani:

  Injekcije se primjenjuju svakih 8 sati. Vrlo je važno pratiti temperaturu djetetovog tijela.

  Mora biti u rasponu od 35-36,6 stupnjeva. U bolnici se inhaliraju najmanji, koji se provode uz pomoć posebnih uređaja. Za inhalaciju koristite lijek Berodual.

  Važno je zapamtiti da je u ovom razdoblju nemoguće samozavaravanje, jer to može ugroziti život djeteta. U vrlo ranoj dobi liječenje se provodi u bolnici pod nadzorom liječnika.

  Djeca od jednog mjeseca starije i starije preporučuje se za terapijsku masažu. To može biti masaža leđa i prsa. Potrebno je nježno nježno ubaciti ove površine pomoću jastučića prstiju.

  Pokreti trebaju biti lagani, a beba ne bi trebala biti povrijeđena tijekom masaže. Postupak traje osam minuta, primijenjen 2-3 puta tjedno.

  Udahnuti. U tu svrhu koriste se lijekovi Ipratropium bromid i salbutamol. Oni poboljšavaju funkciju pluća, uklanjaju sputum i kašalj. Trajanje i doziranje ovih lijekova propisanih od strane liječnika nakon pregleda pacijenta.

  Starije dijete propisuje lijek Spironolakton i Furosemid. Oni uzimaju jednu tabletu 2-3 puta dnevno.

  Za ostatak svog života, dijete često treba obići bolnicu, slijedi zdravu prehranu i izbjegava povećano napor. Isključena je intenzivna vježba.

  Koji su uzroci nedostatka proteinske energije u djece? Naći ćete odgovor na našoj web stranici.

  Kliničke smjernice

  Stručnjaci daju neke važne preporuke:

  1. Kada se bolest pronađe kod djeteta, potrebno je odmah konzultirati liječnika.
  2. Ako dijete guta, trebate nazvati hitnu pomoć.
  3. Dok kola hitne pomoći putuje, dječja odjeća na vratu poništena je kako bi mu bilo lakše disati.
  4. Ako je pregled proveden, propisani su lijekovi, potrebno je slijediti sve upute liječnika, često posjetiti bolnicu, praćenje stanja bebe.
  5. Nemojte zaboraviti preporuke liječnika, prekršite ih, u protivnom dijete će imati komplikacije.

  Kliničke preporuke za liječenje bronhopulmonalne displazije kod preranih beba.

  Moguće komplikacije i posljedice

  Liječnici se odnose na sljedeće komplikacije i posljedice koje mogu nastati ako se ne liječe ispravno:

  • kronični bronhitis;
  • astma;
  • pneumoniju;
  • plućni apscesi;
  • usporavanje rasta;
  • emfizem;
  • pojava bronhiektaze.

  Dobrobit djeteta uvelike će se pogoršati i bit će mu teže liječiti.

  Da se to ne dogodi, liječenje se odmah pokreće, što je ranije moguće, izbjegavajući komplikacije.

  prevencija

  Preventivne mjere malo se razlikuju ovisno o dobi djeteta.

  Prije porođaja

  Da biste spriječili pojavu bolesti u djeteta, morate slijediti neke preporuke:

  1. Prijem vitamina. Potrebno je za formiranje i razvoj fetusa, kako bi se spriječili nedostatci.
  2. Redoviti posjeti liječniku i provedba preporuka.
  3. Hodanje na svježem zraku. Oni će pomoći da zasićaju tijelo kisikom, što je potrebno ne samo za ženu, već i za fetus.
  4. Izbjegavanje stresa. Neuroza može dovesti do prijevremenog rada, nedostataka, uključujući bronhopulmonalnu displaziju.
  5. Pravilna prehrana. Mora biti od samog početka trudnoće. Potrebno je za zdravlje majke i nerođenog djeteta.
  6. Odbijanje loših navika. Sprječava razvoj nedostataka u fetusu.

  Preporuke za liječenje Crohnove bolesti kod dojenčadi nalaze se na našoj web stranici.

  Nakon rođenja

  Potrebno je zapamtiti sljedeća pravila:

  1. Ne možemo dopustiti da je soba hladna. Supercooling tijela djeteta može uzrokovati komplikacije. Dijete je toplo odjeveno prije odlaska van.
  2. Posjetite liječnika. Potrebno je pratiti zdravlje djeteta.
  3. Korištenje lijekova, vitamina samo na recept. Odabir samog lijeka možeš naštetiti djetetu.

  Dakle, bolest predstavlja veliku opasnost za tijelo djeteta.

  Liječenje treba provesti odmah, u tu svrhu, lijekove, pravilnu prehranu, roditelji trebaju biti svjesni preporuka liječnika koji je pohađao.

  Tada će dijete biti izliječeno, dišni sustav će ispravno raditi i izbjeći će komplikacije.

  Možete saznati više o brigu o novorođenčadi s bronhopulmonalnom displacijom s videozapisa:

  Molimo Vas da ne samo-lijekate. Prijavite se s liječnikom!