Što dijagnoza "Cervikalni kanal proširuje" znači tijekom trudnoće i u odsutnosti?

Bol

Određivanje stanja cerviksa obvezni je element ginekološkog pregleda. Takav pregled može otkriti ne samo različite patološke promjene u sluznici, nego i proširenje cervikalnog kanala.

Ovaj je simptom u nekim slučajevima značajan znak trenutačnih patoloških procesa, iako se ponekad smatra dijelom prirodnih promjena u reproduktivnom sustavu. Stoga, izolirani zaključak o prisutnosti dilatacije cervikalnog kanala nije jasan uzrok alarma. Mora se procijeniti u odnosu na određenu kliničku situaciju.

Cervikalni kanal - što je to i što je njegova funkcija?

Cervikalni kanal (kanalski cervicis uteri) prirodni je linearni prostor unutar cerviksa koji povezuje utornu šupljinu s lumenom vagine. U normalnim uvjetima, ima oblik vretena uslijed 2 fiziološka zatvaranja terminala. Oni se nazivaju vanjska i unutarnja grla.

Cervikalni kanal je obložen posebnim cilindričnim epitelom koji izvodi barijeru i sekretornu funkciju. Mucus proizveden od svojih stanica sadrži veliku količinu glikoproteina i u biti je hidrogel s finom poroznom strukturom. Štoviše, njegova dosljednost, kiselost i propusnost nisu konstantne, već se mijenjaju ovisno o hormonskoj pozadini žene, danu ciklusa i brojnim drugim čimbenicima.

Cervikalni kanal izvodi nekoliko funkcija:

Oblik koji se nalazi u lumenu kanala prirodna je prepreka u putu bakterija i virusa, stvarajući "utikač" i time spriječavajući rastuću infekciju šupljine maternice. Osim toga, u cervikalnim tkivima postoji lokalni imunološki sustav koji pruža dodatnu zaštitu protiv većine mikroorganizama. Prikazani su imunokompetentnim stanicama, humoralnim čimbenicima i protutijelima koji su im proizvedeni. Zahvaljujući vratu, utorna šupljina održava svoju sterilnost.

 • Stvaranje selektivno djelujuće prepreke za spermu

Hormonska pozadina koja se mijenja tijekom menstrualnog ciklusa jajnika utječe na kiselost i viskoznost cervikalne sluzi koja ima regulirajući učinak na muške zametne stanice. Prije ovulacije, sluzni čep se razrjeđuje, porozno se povećava u promjeru, pH postaje lužnato, a cervikalni kanal lagano se otvara. Sve to stvara povoljne uvjete za prodiranje sperme iz vagine u maternicu. A pristeno struja sluzi koja se pojavljuje tijekom tog razdoblja je čimbenik koji omogućuje "prosijavanje" funkcionalno nepotpunih muških spolnih stanica koje nisu sposobne za progresivni ciljani pokret.

 • Uklanjanje menstrualnog i postpartumnog iscjetka iz maternice

Cerviks je prirodni i jedini način evakuacije krvi, odbacivanja endometrija, fizioloških i patoloških tajni. Kršenje njegove prohodnosti dovodi do nakupljanja sekreta, progresivnog širenja maternice bacanjem sadržaja u jajovodne cijevi, izaziva upalni proces.

 • Stvaranje rodnog kanala, čime se osigurava prirodno protjerivanje fetusa, njegovih membrana i odvojene posteljice

To se postiže širenjem, skraćivanjem i centralizacijom položaja cerviksa tijekom kontrakcija u 1. generičkom razdoblju.

Cervikalni kanal se često smatra posebnom anatomijskom formacijom, posebnu pažnju posvećuje pri ispitivanju žene.

Što to znači - proširenje cervikalnog kanala?

Normalno, kod odrasle, nerođene žene s dobro razvijenim genitalnim organima, dužina cervikalnog kanala je u prosjeku 3,5-4,5 cm, a promjer u najširem dijelu ne prelazi 8 mm. Njegova vanjska usta imaju zaobljen oblik i promjer od 5-6 mm. I nakon poroda na prirodan način, potrebno je oblik proreze s nekoliko radijalno divergirajućih tragova suza tkiva duž rubova i više nije čvrsto zatvoren.

Dopuštena širina lumena cervikalnog kanala izvan procesa radne aktivnosti je do 8 mm. Povećanje promjera iznad ovog pokazatelja temelj je dijagnoze ekspanzije (dilatacije). To se nadopunjuje skraćivanjem cerviksa, što se ponekad koristi kao neovisni kriterij.

Zatvoreni cervikalni kanal - norma tijekom trudnoće do pojave rada. O svojoj ekspanziji s viškom prosječnih veličina govore u nekoliko slučajeva:

 • postoji produljenje unutarnjeg oka do 2 mm i više već na kraju prvog tromjesečja trudnoće, s normalnim promjerom preostalih dijelova cervikalnog kanala;
 • cervikalni kanal je prerezan, proširen u gornjoj trećini, uz značajan porast broja cervikalnih žlijezda;
 • postoji deformacija lijevka u unutarnjem ždrijelu, tijekom 3D ultrazvuka i dovoljnih specijalističkih sposobnosti često je moguće popraviti prolapanje fetalnih membrana;
 • širenje kanala kroz cijelo vrijeme, uz istodobno smanjenje duljine cerviksa, njegovo omekšavanje.

dijagnostika

Obično nije moguće potvrditi prisutnost dilatacije tijekom rutinskih osnovnih ginekoloških pregleda, osim slučajeva vanjskog ždrijela. Za pouzdane dijagnostičke metode potrebno je intravitalno snimanje, a ultrazvuk je obično dovoljan. U ovom slučaju, preferira se vaginalni senzor, iako je moguće koristiti normalni transabdominalni. Mjerenje cerviksa tijekom ultrazvučnog pregleda naziva se cervikometrija.

Točniji način snimanja je MRI zdjeličnih organa. Naravno, ova tehnika se ne koristi za početnu dijagnozu cervikalne patologije. MRI se provodi u drugoj fazi ispitivanja pacijenta, kako bi se pouzdano odredilo prirodu promjena koje ima.

Analiza razmazivanja za vrijeme dilatacije cervikalnog kanala dodatna je dijagnostička metoda koja omogućuje potvrdu prisutnosti upalnog procesa i određivanje njegove prirode. Da bi isključili spolno prenosive bolesti kao uzrok cervicitisa, provodi se serološki test krvi za glavne infekcije.

Kako je to opasno?

Ako se cervikalni kanal proširuje u odsutnosti trudnoće, to ne predstavlja neposrednu opasnost za život žene. Ali takva dilatacija je simptom raznih patoloških procesa u cerviksu ili tijelu maternice, što zahtijeva adekvatnu dijagnozu i pravodobno potpunu terapiju.

Širenje cervikalnog kanala tijekom trudnoće svakako je patološki znak. To može biti očitovanje:

 • Prijeteći spontani pobačaj u ranoj trudnoći. Istovremeno, pored širenja cervikalnog kanala na ultrazvuku, postoje znakovi patoloških hipertonije maternice. Također se može otkriti da je početak odvajanja jajovoda s retrochorial hematom, uz održavanje održivosti embrija.
 • Isthmno-cervikalna insuficijencija, koju dijagnosticira drugi trimetar trudnoće. Dodatni dijagnostički ultrazvučni znakovi takvog stanja su lijevak u obliku produžetka unutarnjeg os, smanjenje duljine cerviksa za period od manje od 20 tjedana do 3 cm, smanjenje omjera duljine cerviksa do njegovog promjera (na razini unutarnjeg os) manja od 1,5. Isticalno-cervikalna insuficijencija uzrokuje uobičajeni pobačaj.
 • Pobačaj je čest ili nepotpun spontani pobačaj (u ranoj trudnoći), počinje prijevremeni porod (nakon 26 tjedana trudnoće).

Stoga, ako se tijekom trudnoće dijagnosticira proširenje trudnoće cervikalnog kanala, potrebno je da liječnik što prije riješi medicinsku taktiku i procjenjuje izvedivost hitne hospitalizacije pacijenta.

Glavni uzroci patologije

Zašto se cervikalni kanal proširio? Postoji mnogo razloga za ovo stanje:

 1. Prijetnja prestanka trudnoće.
 2. Polipa cervikalnog kanala.
 3. Cistična lezija cerviksa (tzv. Nabotoffova cista), obično s neukusnim sadržajem. Može biti više malih cista do promjera 1 mm.
 4. Druga benigna tvorba tumora cerviksa. Fibromiomi, sarkomi, hemangiomi, leiomiomi mogući su.
 5. Visokokvalitetni adenokarcinom cerviksa.
 6. Endometrijski fibroid ili polip.
 7. Endometrioza, adenomojoza.
 8. Akutni ili kronični cervicitis (upala sluznice cervikalnog kanala), uključujući razvoj zbog spolno prenosivih bolesti.
 9. Tumori tijela maternice znatne veličine, što dovodi do istezanja unutarnjeg ždrijela.

U žena reproduktivnog doba može doći do širenja do 12 mm ili više nakon nekog vremena nakon spontanog ili medicinskog pobačaja, u razdoblju oporavka nakon isporuke, nakon medicinskih i dijagnostičkih intervencija s cervikalnom dilatacijom.

U menopauzi, dilatacija može biti posljedica progresivne atrofije tkiva maternice u prisutnosti izraženog nedostatka estrogena. U tom slučaju, obično se cervikalni kanal proširuje neravnomjerno, eventualno istodobnim izostavljanjem vaginalnog izmeta i maternice. Budući da se proces dobivanja vezanog uzgojnog sustava reproduktivnog sustava napreduje u razdoblju nakon menopauze, proširenje se zamjenjuje sužavanjem do 3 mm ili manje, a zatim atresijom (fuzijom).

Što učiniti

Terapijske taktike određene su glavnim uzrokom promjena vrata maternice.

Obstetrijski pessary na vratu maternice kako bi se spriječilo njezino otvaranje

U prisutnosti polipa i tumora riješeno je pitanje kirurškog liječenja, dok su u žena reproduktivne dobi poželjne operacije očuvanja organa. Iznimka je adenokarcinom. U tom slučaju, s opsežnim lezijama i znakovima malignosti s klijavostima u okolnim tkivima, može se donijeti odluka o radikalnoj intervenciji s istiskivanjem maternice i naknadnom kemoterapijom i terapijom zračenjem u skladu s načelima liječenja raka vrata maternice.

U cervicitisu i endocervikalnim cistima, indicirana je konzervativna terapija primjenom sistemskih i lokalnih antibakterijskih i protuupalnih sredstava. Štoviše, u slučaju potvrđenih spolno prenosivih bolesti, provodi se pod nadzorom dermatovenerologa, uz istodobno liječenje svih seksualnih partnera i ispitivanje članova obitelji. Žena u budućnosti treba biti na dinamičnom računu i redovito proći kontrolne testove za spolno prenosive bolesti i HIV.

U slučaju potvrđene adenomyoze, terapija se provodi u skladu s trenutnim kliničkim smjernicama. Obično počinju s opsežnim konzervativnim tretmanom pomoću hormonskih i protuupalnih lijekova. Kao pomoćne mjere propisane fizioterapijom, apsorbirajućim sredstvima, vitaminima. Uz široko rasprostranjenu i neprikladnu konzervativnu terapiju adenomyoze, indicirano je kirurško liječenje.

Otkriveno proširenje cervikalnog kanala na ultrazvuku tijekom trudnoće temelj je hitnog rješavanja pitanja hospitalizacije trudnice u vezi s prijetnim pobačajem ili preranog rođenja. Oni propisuju hormonske pripravke, antispasmodike, magnezijeve pripravke i druge tokoolitike, provode prevenciju placentne insuficijencije. U slučaju dijagnoze insuficijencije istok-cerviksa i povijesti pobačaja, poduzimaju se dodatne mjere za jačanje cerviksa.

 • Nametanje specijalnih šavova na vratu, koje se uklanjaju tijekom 38 tjedana. Trenutno se koriste različite metode skušenja s otprilike jednakom izvedbom, izbor liječnika ostaje na izboru metode.
 • Ugradnja pessarya - poseban lateks prsten koji se nosi na vratu maternice kako bi se spriječilo njegovo otvaranje. Možda samo u ranim fazama cervikalne insuficijencije, ponekad uz sutiranje.
 • U prosjeku, u nazočnosti insuficijencije istok-cerviksa, trudnoća se može prenijeti u 2/3 slučajeva.

Proširenje cervikalnog kanala je važan dijagnostički nalaz koji zahtijeva sveobuhvatnu procjenu stanja žene i potragu za glavnim uzrokom ove dilatacije. Patologija zahtijeva posebnu pažnju u trudnica, jer je znak visokog rizika od prekida sadašnje trudnoće. Redoviti pregledi i posjeti porodničarsko-ginekologa, ultrazvučna pretraga na liječničkom receptu omogućuju pravovremeno dijagnosticiranje te patologije i odabiru optimalnog liječenja uz minimalne gubitke za pacijenta.

Cervikalni kanal tijekom trudnoće

Cervikalni kanal tijekom trudnoće

Kada je žena na položaju, njezin ginekolog treba promatrati njezino zdravlje. Pod njegovom posebnom pažnjom je cervikalni kanal. To je zbog činjenice da vjerojatnost pobačaja ili prijevremenih poroda ovisi o stanju cervikalnog kanala, kao io stanju cerviksa.

Što je cervikalni kanal?

Cervikalni kanal je kanal koji se nalazi unutar cerviksa i povezuje vaginu i maternicu jedni s drugima, tj. Na jednom kraju otvara se u vaginu, a drugo u maternicu. Kontrola se vrši na kraju otvora vrata maternice u vagini.

Obično je duljina ovog segmenta oko 3 cm. Taj kraj grlića maternice je zatvoren i gusta - kako bi amniotski mjehur i fetus ostali unutar maternice. Međutim, u žena koje rađaju žene, čak iu kratkim razdobljima trudnoće, cervikalni kanal može proći prst kad se promatra - i to se smatra normom. No duljina cerviksa u isto vrijeme ne smije biti manja od 2 cm.

Problemi s cervikalnim kanalom tijekom trudnoće

Jedan do dva tjedna prije rođenja, cerviks počinje otvarati. Ako se to dogodi prije, duljina cervikalnog kanala naglo se smanjuje. Ono što se može vidjeti na intravaginalnom ultrazvučnom i ginekološkom pregledu. Ovaj je trenutak ozbiljna prijetnja prijevremenom prestanku trudnoće.

Ova se patologija najčešće dijagnosticira u drugom tromjesečju. IT Razlog je CIN - cervikalna nesposobnost, koji se, pak, ima svoje razloge pojava - nedostatkom hormona, kongenitalne malformacije, abortusa i prenesene dobivenih ozljeda vratne tijekom porođaja. Ako se potvrdi dijagnoza cervikalne insuficijencije, žena se nudi kirurgija - zatvaranje vrata maternice (učinjeno pod općom anestezijom u bolnici). Ili se predlaže nositi poseban prsten koji neće dopustiti otvaranje vrata prije vremena. Obično, s proširenim cervikalnim kanalom, ginekolozi preporučuju prvu opciju - operaciju sutra.

Drugi problem cervikalnog kanala koji se može pojaviti tijekom trudnoće je polip. Razlozi za njegovu pojavu - hormonalni poredak. Da bi se utvrdilo je li polip benigni ili zloćudni, liječnici predlažu da se podvrgnu kolposkopiji, testu razmazivanja za onkocitologiju ili biopsijom cervikalnog kanala. Ako se polip ne smeta, a nema sumnje da je proces lošeg kvaliteta, liječenje se može odgoditi za razdoblje nakon poroda. Pogotovo jer nakon rođenja polip može nestati sam po sebi. Redovite posjete ginekologu tijekom trudnoće će vas zaštititi od nuspojava.

Cervikalni kanal - pregled tijekom trudnoće

Dok dijete čeka, promjene se javljaju u svim organima i sustavima ženskog tijela, a najveće promjene utječu na organa reproduktivnog sustava.

Uobičajenim progresijom trudnoće, maternica postaje fetus, a time i povećanje volumena mišićne mase organa, a cirkulacija krvi svih njegovih podjela raste.

Promjene utječu i na cervikalni kanal tijekom trudnoće, a liječnik-ginekolog, koji prati ženu dok čeka bebu, posebnu pozornost posvećuje stanju ovog dijela maternice.

Što je cervikalni kanal i zašto je to?

Ako uzmemo u obzir strukturu unutarnjih genitalnih organa žene, onda se čak i sa brzim pogledom može vidjeti da maternica zauzima glavno mjesto u reproduktivnom sustavu. Njegova veličina ovisi o dobi žene, fazi menstrualnog ciklusa (u bolesnika koji su u doba reproduktivne funkcije) i, naravno, o tome ima li trudnoće ili ne.

U svakom slučaju, u ovom tijelu postoji nekoliko odjela:

 • tijelo i dno - u normalnom razvoju trudnoće, postaju fetus (u ovom se poglavlju mora nalaziti nidanje jaja);
 • prevlaka;
 • vanjski otvor usne šupljine u vagini;
 • cerviks je područje koje povezuje grlo maternice i tijelo tijela - nalazi se u vratu maternice i prolazi cervikalni kanal, obložen u normalnim uvjetima jednoslojnim stanovitim epitelom. Tijekom trudnoće maternica maternice provodi potpuno čep od sluzi koji štiti maternicu i fetus od bakterija i sprečava puknuće amnionske tekućine.

Ako trebate kratko odgovoriti na pitanje - što je cervikalni kanal, onda liječnici kažu da je to zatvoreni prostor obložen sluznicom koja povezuje maternicu i šupljinu maternice. Širina lumena cervikalnog kanala iznosi 6-8 mm, a na taj se faktor utječe trajanje ove trudnoće, stanje hormonskog podrijetla tijela trudne majke i jesu li trudnoća i porođaj do sada bili ili ne.

Cervikalni kanal - norma tijekom trudnoće

Nakon oplodnje, hormonska pozadina ženskog tijela mijenja se, te se povećava krvavo punjenje maternice, a sluznica svih njegovih dijelova postaje guščica i postaje blaga.

Ovi fenomeni pripremaju maternicu za jedan od najvažnijih trenutaka trudnoće - uvođenje (nidanje) dijeljenja jajnika u zid zgloba. Zbog toga mucoza cervikalnog kanala i vanjskog maternice maternice izlaze u vaginu, stječu karakterističnu cijanotičku boju, a ranije ovaj simptom pomogao liječniku da dijagnosticira trudnoću u ranoj fazi.

Trenutno, praktički se ne koristi ginekološki pregled na stolici za dijagnozu trudnoće u ranoj fazi. Ova metoda je vrlo uspješno zamijenila ultrazvučne testove hormona u krvi (kvantitativni testovi) i testove za dijagnosticiranje trudnoće u testovima domaćeg urina (kvalitativni testovi), ali ako ih je nemoguće koristiti, liječnik može primijeniti tehnike dokazane stoljećima iskustva.

Danas ginekolog provodi prvo ispitivanje pacijenta na ginekološkoj stolici s normalnim tijekom trudnoće samo 8-10 tjedana. Istodobno, analize sluzi se odvajaju od vanjskog dijela cervikalnog kanala, u kojem se određuje stanje bakterijske flore (normalno i patološko - ova analiza stručnjaka naziva se "stupnjem čistoće vagine").

Osim toga, stanje sluzi u cervikalnom kanalu mijenja se gotovo odmah nakon oplodnje - postaje viskozno i ​​kruto, a ova značajka također pomaže u određivanju ranih trudnoća.

Ova sluz čini sluzni čep, koji "brtvi" maternicu i sprečava širenje infekcije u fetus ili membrane. Ovo se obrazovanje održava tijekom normalnog tijeka trudnoće do gotovo samog rođenja, a ispuštanje sluznice postaje jedan od prethodnika približavanja rođenja.

Cervikalni kanal - patologija tijekom trudnoće

Oblik cervikalnog kanala tijekom trudnoće također varira ovisno o razdoblju, ali obično treba biti gust i zatvoren, poput cerviksa, gotovo do samog rođenja.

Ako liječnik u bilo kojoj fazi trudnoće kaže da žena ima cervikalni kanal, onda će sigurno postaviti pitanje potrebe hospitalizacije pacijenta. Takve promjene postaju glavni simptom cervikalne insuficijencije, uvjet koji prijeti pobačaju.

Razlog za razvoj ove patologije postaje prijevremeno otkrivanje cervikalnog kanala, a povećanje jajašca (fetus u drugom i trećem tromjesečju trudnoće) stavlja pritisak na cerviks, što izaziva daljnje otkriće. Povećajte opterećenje i kretanje fetusa, kao i postojanje višestrukih trudnoća - u ovom slučaju prošireni cervikalni kanal gotovo se uvijek prepoznaje.

Kako bi se uklonilo ovo patološko stanje, ginekolozi mogu koristiti medicinske i kirurške metode liječenja.

Lijekovi se propisuju u slučaju kada je potrebno ispraviti hormonsko stanje ženskog tijela ili ukloniti povećani ton glatkih mišića maternice. Kirurško liječenje (sutiranje cerviksa) potrebno je u slučajevima kada se tijekom pregleda otkrivaju cervikalne malformacije, prethodne ozljede ili polip cervikalnog kanala.

Polipoidne izrasline, bez obzira na njihovu prirodu, rijetko ometa trudnoće, ali u toku njihovog napredovanja je povećana prokrvljenost obrazovanja i polip širi cervikalni kanal. To je razlog zašto liječnici savjetuju svojim pacijentima kada se otkrije da je benigni tumor prije trudnoće svakako traže tretman i uklanjanje polipa (obično održava medicinsku dijagnostičku kiretažu i hormonska korekciju pacijenta)

Ako se tijekom trudnoće otkrije infektivna upala cervikalnog kanala (cervicitis), tada liječnik propisuje lokalno liječenje pomoću lokalnih antimikrobnih lijekova, na koje je patogen osjetljiv, kao i lokalnih protuupalnih lijekova.

Što još čitati

Cervikalni kanal tijekom trudnoće

Patologija cervikalnog kanala tijekom trudnoće

Cervikalni kanal tijekom trudnoće je pod posebnom pozornošću ginekologa. Budući da njegovo stanje, kao i stanje cijelog cerviksa, ovisi o tome može li žena nositi dijete prije propisanih vremena, bilo da se radi o pobačaju ili prijevremenom porodu.

Smear na flv flori

Dakle, cervikalni kanal je ono unutar cerviksa koja povezuje maternicu i vaginu. Jedan kraj cervikalnog kanala otvara se u maternicu, a drugi u vaginu. I upravo iza toga, drugi kraj se provodi kontrolom. Obično ovaj kraj grlića maternice ima duljinu od oko 3 cm, gusta i zatvorena. Samo u ovom stanju moguće je zadržati amnionski mjehur i dijete unutar maternice. U slučaju multiparativnih žena, kod pregleda cervikalnog kanala prst se može prenijeti čak i za kratke periode trudnoće - to je normalno, ali dužina cerviksa ne smije biti manja od 2 cm. Cerviks počinje glatko i otvara se samo 1-2 tjedna prije porođaja. Ako se to dogodilo mnogo ranije, grlića maternice duljina tijekom trudnoće je oštro smanjila (to je potvrdio i ginekološki pregled i intravaginalno ultrazvuk) - to je ozbiljna prijetnja preranog prestanka trudnoće. Najčešće je ova patologija dijagnosticirana sredinom drugog tromjesečja, a njezin uzrok je cervikalna insuficijencija (ICN).

S druge strane, CIN može biti uzrok funkcionalne (ne nekih hormona, kongenitalne malformacije, itd) i organski (kao posljedica pobačaja, kiretaža, grlića maternice traume tijekom poroda i t. D.). Kada se potvrdi dijagnoza ICN-a, ženu se obično ponudi za usisavanje cerviksa (u bolnici pod općom anestezijom), ili da joj stavlja poseban prsten koji joj neće dopustiti da se otvori. Treba napomenuti da ako se cervikalni kanal povećava za vrijeme trudnoće, liječnici preporučuju prvu opciju sa šavom.

Naravno, preporučuju se ograničenja tjelesnog napora i prekid seksualne aktivnosti. Ako je ženska maternica često u dobroj formi, liječnik daje preporuke da se smanji. Može se ponuditi profilaktički bolničko liječenje.

Drugi česti problem s cerviksa je polip cervikalnog kanala tijekom trudnoće. Razlozi za njegovu pojavu - hormonalni. Liječnik mora dijagnosticirati je li dobroćudan ili zlonamjeran. U tu se svrhu može predložiti da se podvrgne premazu za onkocitologiju, podvrgava se kolposkopiji i u nekim slučajevima obavlja biopsiju cerviksa. Ako se sumnja na malignu bolest kod liječnika tamo, nije smetalo polipa, bez krvi, bez znakova upale, liječenje je odgođeno do nakon rođenja. Iako često polip prolazi odmah nakon trudnoće.

Mnogo ovisi o stanju cerviksa tijekom trudnoće. Redovito posjećujete liječnika, podvrgnite ultrazvuk na vrijeme, a moguće patologije neće proći nezapaženo.

Jeste li imali san? Tumači ga!

Cerviks ima važnu ulogu u održavanju fetusa u maternici. Do 37 tjedana normalno je zatvorena, a nakon tog razdoblja počinje biti pripremljena za porođaj. Osim toga, zatvoreni kanal vrata maternice (a) u određenoj mjeri sprečava prodor infekcije u fetus.

Duljina i dosljednost maternice Normalno, tijekom cijele trudnoće, grlić maternice je gust u konzistenciji, a njegova duljina je 3-4 cm (može biti nešto kraća u više žena).

To su karakteristike koje omogućuju izvršavanje glavne funkcije? zadržavanje fetusa. Nakon 37 tjedana (razdoblje od koje se trudnoća smatra punim radnim vremenom) počinju se javljati strukturne promjene s vratom: omekšava, skraćuje, zauzima središnji položaj i počinje lagano otvoriti. Te promjene su nužne kako bi se formirao jedan kanal s tijelom maternice. Tijekom poroda (u razdoblju I) postupno se otvara na 10-12 cm. Onda (u razdoblju poslije poroda) postupno vraća na bitno doberemennomu države (vanjska vrata maternice os postaje otvor, i to prvorotke bod).

Mjerenje cerviksa može se obaviti na dva načina:

 1. Kada opstetričar-ginekolog odredi sve glavne karakteristike (duljina, gustoća, položaj u odnosu na osi zdjelice, stanje vanjskog os,). Provodi se na svakom ispitivanju na ginekološkoj stolici kako bi se procijenila dinamika promjena.
 2. Ultrazvuk (SAD), možete odrediti duljinu, stanje unutarnje i vanjske os, kao i cervikalni kanal (što je vrlo važno kada je opasnost od preranog poroda).

Patologija i abnormalnosti

Informacije Najčešća patologija je kratki cerviks tijekom trudnoće - cervikalna insuficijencija (ICN).

Uz ultrazvuk, ICN se uzima kao duljina vrata manje od 25 mm. Drugi kriterij je proširenje unutarnjeg os (u normalno zatvorenom obliku) u obliku lijevka.

Uzroci ICN-a su cervikalna trauma kod ranijih rađanja, nakon pobačaja i nakon cervikalnog liječenja (). U tom slučaju, vrat ne može obavljati svoje funkcije, postoji opasnost od preranog rođenja. To također može dovesti do uobičajenog pobačaja. Dijagnostika se temelji na ultrazvučnim podacima (provodi se cervikometrija - mjerenje cerviksa i procjena stanja unutarnjeg grla). Kada se skrati na 25 mm ili manje, šav se izvodi na vratu ili se postavlja opstetarska pesserija za istovar.

Osim toga, suprotni problem je nezrelost maternice tijekom trajanja trudnoće. To je uzrokovano poremećajem stvaranja dominantnog roda (npr, strah od poroda) i anatomskih značajki ili nakon zahvata na vratu (to postaje slabo proširiva).

Stupanj zrelosti cerviksa boduje se prema brojnim znakovima, što je prikazano u tablici.

Cervikalni kanal tijekom trudnoće

Cervikalni kanal je dio cerviksa koji povezuje vaginu i maternicu. Izgleda kao mala rupa ili ždrijela. Cervikalni kanal je obložen mukoznom membranom, čije stanice stvaraju uski čep tijekom trudnoće koji štiti placentu i fetus od prodora različitih infekcija.

 • krvarenje tijekom menstruacije;
 • uzimanje spermija i osiguranje njihovog ulaska u maternicu za oplodnju jaja.

Normalna veličina cervikalnog kanala tijekom trudnoće

Duljina cervikalnog kanala tijekom trudnoće je do 4 cm.

Dimenzije cervikalnog kanala tijekom trudnoće određene su tijekom pregleda, kao i izvedbe intravaginalnog ultrazvuka. Tijekom normalne trudnoće, vanjsko otvaranje cervikalnog kanala čvrsto je zatvoreno zbog rada mišića cerviksa, što pomaže fetusu da ostane u maternici.

Kako se rođenje približava, maternica počinje skratiti i omekšati kako bi se olakšalo kretanje djeteta kroz rodni kanal. Cervikalni kanal, koji je zatvoren tijekom trudnoće, počinje se širiti. S početka redovite kontrakcije, otkriva više: u početku 2-3 cm i 8 cm stupnja otvorenosti cervikalnog kanala za vrijeme trudnoće od pomaže Ginekolog kako bi se utvrdilo vrijeme preostalo do rođenja djeteta.. Kada se vagina i uterus, koji vežu cervikalni kanal, otvarajući 10 cm, stvaraju jedan porodni kanal, to ukazuje na potpuno otkrivanje cerviksa.

Ako je tijekom trudnoće cervikalni kanal tanak i proširen iznad norme, i još je dosta vremena prije isporuke, to je znak prijetnje prijevremenog prestanka trudnoće. Najčešće se ova situacija javlja usred trudnoće zbog insuficijencije isthmic-cervikalne bolesti.

Preuranjeno otkrivanje cervikalnog kanala događa se zbog povećanja veličine jajovoda, koja vrši pretjerani pritisak na cerviks, što dovodi do daljnjeg otvaranja. Isto tako, aktivni pokreti fetusa i višestruke trudnoće doprinose to, s ekspanzijom cervikalnog kanala gotovo uvijek se događa.

turska porno tuba

Ako se potvrdi dijagnoza cervikalne insuficijencije u žena, žena se obično traži da šavne cerviks ili stavlja prsten na vrat koji joj ne dopušta otvaranje.

Osim toga, žena bi trebala ograničiti fizički napor i zaustaviti seksualni život.

Ako je maternica žene često u dobrom stanju, tada liječnik daje savjete kako ga smanjiti. Također je moguće profilaktičko liječenje u bolnici.

Cervikalni kanal - sve što trudnica treba znati

S početkom trudnoće, rad cijelog ženskog tijela obnavlja se na novi način.

Najvažnije je zaštititi nerođeno dijete i stvoriti najoptimalnije uvjete za svoj uobičajeni razvoj. I priroda je predvidjela sve za to i pripremila je.

Prije trudnoće, žena ne razmišlja o tome kako funkcionira njeno tijelo, za što je cervikalni kanal, gdje se nalazi i što funkcionira. No, trudnoća temeljno mijenja stav prema vlastitom tijelu i tijelu.

Što je cervikalni kanal?

Cervikalni kanal je dio cerviksa koji povezuje utornu šupljinu s vagom. Lakše je reći - to je rupa, unutarnji prolaz koji je usmjeren prema maternici, a vanjski - u vaginu.

Tijekom ove rupice tijekom menstruacije krv iz maternice ulazi u vaginu, a preko nje sperma dopire do maternice tijekom seksa.

Cervikalni kanal prekriven je epitelnim tkivom koja izlučuje posebnu tajnu (muku).

Cervikalni kanal tijekom trudnoće

One trudnice koje su već rađale znaju što je sluzni čep. Nalazi se u cervikalnom kanalu.

Čep mucije nastaje iz sekreta koje luče epitelne stanice cervikalnog kanala i štiti fetus od neželjenih infekcija.

Na vanjskom ždrijelu cervikalnog kanala liječnik može utvrditi trudnoću u ranoj fazi. S početkom trudnoće, vanjski ždrijel postaje plavkasta boja. No duljina rupice se ne mijenja.

Od trenutka začeća, maternica obavlja funkciju zaključavanja, zadržavajući fetus u maternici svih 9 mjeseci, sprečavajući pobačaj. Cerviks je mišićni prsten koji je čvrsto zatvoren s početkom trudnoće i u dobrom je stanju do rođenja.

I ovdje možete naučiti kako započeti rođenje.

Dužina cervikalnog kanala - normalna

Tijekom recepcije, ginekolog pažljivo ispituje ženu, posebno cerviks, i, uz pretpostavku prisutnosti trudnoće, propisuje ultrazvučni pregled i testove. Nakon primitka rezultata ispitivanja, liječnik može donijeti zaključke o tome postoji li trudnoća i kako nastaje.

Na prvom ultrazvuku određuje ne samo na položaj fetusa, njezinu veličinu, položaj privitka, ali i dužine cervikalni kanal, jer je to pokazatelj može ukazivati ​​na opasnost od pobačaja u ranoj trudnoći.

Normalno, duljina cervikalnog kanala u trudnoj ženi treba biti 3,5-4 cm, unutarnji i vanjski otvor usta čvrsto zatvoren. To je stanje cervikalnog kanala koji određuje trenutak isporuke.

Čep koji služi za zatvaranje kanala štiti dijete od raznih infekcija. Neko vrijeme prije rođenja, često odlazi.

Žena može primijetiti ugrušak sluzi na donjem rublju, eventualno krvlju, ovo je sluzni čep. No, češće se plin odmiče u vrijeme mokrenja, tada žena neće vidjeti ništa, ali može osjetiti da je nešto iznutra pala.

Ako se sluzni čep kreće postupno, u malim dijelovima, možete vidjeti smeđe znakove na donjem rublju 1-3 dana.

Cervikalni kanal tijekom trudnoće skraćuje se bliže porodu, cerviks postaje mek.

S pojavom redovitih kontrakcija, lumen kanala povećava se za 2-3 cm, a zatim više. Kad se rupa proširuje do 10 cm (potpuno otkrivanje cerviksa), a maternica s vagom postat će jedan generički način, možemo razgovarati o početku druge faze rada - protjerivanje fetusa.

I ovdje ćete pročitati koji su korisni grožđe za trudnice.

Ako se cervikalni kanal povećava

Ultrazvučni pregled ili pregled može pokazati da se cervikalni kanal povećava - cervikalna insuficijencija, odnosno cerviks nije u stanju obavljati svoje funkcije, zadržati oplođeno jaje, a već u ranoj trudnoći postoji prijetnja pobačaja.

Najčešće se to događa u razdoblju od 16-18 tjedana, kada dijete brzo raste i još se aktivno kreće.

Postoje i drugi uzroci, poput abnormalnog razvoja i ozljede cervikalnog kanala.

Uz pravodobno liječenje, pobačaj se može spriječiti. Zbog toga je najbolje nastaviti praćenje u bolnici.

U stacionarnim uvjetima, nakon temeljitog pregleda, možete poduzeti nekoliko načina kako biste spriječili prijetnju pobačaja.

To mogu biti lijekovi koji će ojačati cerviks. Često je ugrađen pessary (prsten koji se uklanja samo u tjednu 37).

Cerviks također može biti šav, tj. Šavovi oko cervikalnog kanala. Takve se operacije izvode u stacionarnim uvjetima pod anestezijom, obično u 16-18 tjedana trudnoće.

Ova metoda ima mnoge nedostatke, na primjer, moguća je infekcija i kršenje integriteta fetalnog mjehura. Stoga ga koristite samo u ekstremnim slučajevima.

Polipa cervikalnog kanala

Često tijekom trudnoće žena može čuti vrlo strašnu dijagnozu - polip cervikalnog kanala. Ali zvuči samo zastrašujuće, u stvari, sve je puno jednostavnije.

Pri donošenju takve dijagnoze, liječnik propisuje kolposkopiju i provodi citološki i histološki pregled.

Sve to kako bi se otkrilo prirodu i porijeklo polipa razumjeti je istina polip ili decidualni pseudopolyps (Polipoidne mase koja nastaje na pozadini trudnoće i nestaje u razdoblju nakon poroda).

Najčešće, decidual polyp se nalazi u trudnica, čiji uzrok može biti hormonalni poremećaj tijekom trudnoće.

U tom slučaju, ne možete se brinuti, polip se ne uklanja i ne dodiruje, samo provodi lokalno protuupalno liječenje. Ovaj polip može nestati tijekom porođaja ili se počinje razvijati u suprotnom smjeru u postpartum periodu.

U rijetkim slučajevima, polip može biti istinit, ali vjerojatnost toga je vrlo mala. Ako je polip već bio prisutan prije rođenja, ali žena jednostavno nije znala za to, tada je pojava trudnoće u ovom slučaju malo vjerojatna.

Da bi žena postala trudna, najprije se trebate riješiti polipa. Ali ako zamislite da je polip formiran tijekom trudnoće, a to je i dalje istina, onda ne biste trebali žuriti.

Tijekom trudnoće, naročito u ranim fazama, pokušavaju ne dodirivati ​​polip, i ukloniti ih samo u vrlo rijetkim slučajevima kada je od vitalnog značaja.

Ali ako je polip istinit, nakon porođaja morat će nastaviti pregled, promatranje i liječenje.

Tijekom trudnoće možete se suočiti s različitim problemima i neugodnim dijagnozama. Neki od njih zvuče samo zastrašujuće, ali zapravo ni majka ni dijete ni na koji način nisu prijetili.

Neke iste dijagnoze još uvijek trebaju slušati i poduzeti akciju, otići u bolnicu i proći dodatne testove. Ako ste uznemireni zbog sumnji, onda možete otići na savjetovanje s drugim stručnjacima.

Trudnice su štetne za brigu, stoga je bolje riješiti sve probleme koji dolaze.

Što može biti korisna kupaonica za trudnice? Pročitajte ovdje.

Duljina cervikalnog kanala tijekom trudnoće i uzroci odstupanja

Tijekom trudnoće, žensko tijelo podvrgava se brojnim promjenama na fiziološkim i morfološkim razinama. Funkcioniranje reproduktivnog sustava u ovom trenutku usmjereno je prema jednom cilju - normalnom rođenju. Stoga, svako kršenje u procesu prirodne transformacije različitih elemenata seksualnog aparata očekivane majke može biti zapreka normalnom tijeku trudnoće.

Anatomske i fiziološke značajke cervikalnog kanala od velike važnosti za vrijeme trudnoće. Posebnu ulogu u tom razdoblju igra njezina dužina, oblik i funkcionalna aktivnost. Što bi trebao izgledati cervikalni kanal tijekom trudnoće? Što odstupanja oblika i duljine od normi usvojene u porodici kažu, koje patologije tijekom trudnoće mogu razviti u cervikalnom kanalu?

Što je cervikalni kanal?

Cervikalni kanal je dio grlića maternice koji se pridružuje vagini i šupljini maternice. U kliničkim opstetrima ova se rupa naziva i ždrijela ili cervikalni kanal. Tijekom menstruacije dolazi do krvarenja maternice. Prema njemu, spermatozoida ulazi u maternicu, zbog čega dolazi do oplodnje ženskog zametka.

Cervikalni kanal ima dva grla na obje strane - unutarnji i vanjski. Oni su rupe s promjerom od 2-3 mm. Vanjska ždrijelo jasno je vidljiva s uobičajenim pregledom u zrcalu: žena koja nije rodila, ima oblik točke, a onaj koji je rođen imao prorez.

Veličina ždrijela je oko 33-34 mm (maksimalno 40 mm) kod žena koje nisu rađale, a 70-80 mm kod onih koji su već podvrgnuti porođaju ili pobačaju.

Kod žena u "položaju", vrat postaje nešto plavkasta boja. U uobičajenom stanju rožnice cerviksa.

Nakon gnojidbe, cervikalni kanal počinje se formirati u cervikalnom kanalu koji će tijekom perioda trudnoće provesti barijeru, štiteći bebu od svih vrsta patogena koji prodiru u budući genitalni trakt buduće majke. Mucus je formiran od endocervix stanica.

Prema nastanku generičke aktivnosti, čep mucusa se izbacuje. To se događa za svaku rodbinu žene na različite načine: za nekoga nekoliko sati prije rođenja, za nekoga za tjedan dana.

Kako bi trebao biti normalan?

U normalnom tijeku trudnoće grlo cervikalnog kanala je zatvoreno, a vrat maternice zatvoren je u uskom prstenu. Zbog ove pozicije, fetus je čvrsto fiksiran u maternici do isporuke.

Bliže porodu, struktura maternice postupno se mijenja: omekšava, izglađuje i više ne izgleda napeto: tako se rodni kanal "priprema" za proces izbacivanja fetusa.

U ovom trenutku cervikalni kanal počinje postupno otvarati. Normalno, tijekom prve faze rada, otvaranje cervikalnog kanala trebao bi biti oko 10 cm.

Za ovu veličinu, opstetričari shvaćaju koliko će brzo doći neposredno protjerivanje fetusa. A kad širina grla dosegne 10 cm, onda je rođeni kanal potpuno spreman za glatki prolaz bebe.

Patološko povećanje

Tijekom ultrazvučnog pregleda cervikalnog kanala može se ustanoviti da se otvaranje ždrijela događa puno ranije od planiranog završetka trudnoće. Često se događa da liječnik može primijetiti takvo kršenje tijekom ginekološkog pregleda. Osim toga, u bolesnika, ždrijelo može postati prorez i "preskočiti" jedan ili dva prsta.

Otvorena usta znači da se preuranjeni rad može razviti u bilo kojem trenutku. Takav prijeteći simptom najčešće se javlja u drugoj polovici trudnoće.

Endokrini poremećaji mogu izazvati preuranjenu dilataciju vrata maternice - prekomjerna proizvodnja muških spolnih hormona dovodi do odgađanja aktivnosti cerviksa. Također, slična patologija može se promatrati u višestrukim trudnoćama, kada postoji prekomjeran pritisak iz maternice na cervikalni kanal.

Drugi razlog za prerano proširenje grla je abnormalnosti u strukturi cerviksa ili njegovoj traumi u povijesti.

Ova komplikacija trudnoće zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju, u suprotnom situacija može dovesti do spontanog pobačaja. Pacijent s takvom patologijom treba hitnu hospitalizaciju.

Ako je na vrijeme osigurana kvalificirana pomoć, šanse za sigurnu trudnoću ostat će visoke.

Norme dužine cervikalnog kanala tijekom trudnoće, ovisno o dobi gestacije tjedno, prikazane su u sljedećoj tablici.

komplikacije

Glavni zadatak cervikalnog kanala tijekom trudnoće je očuvanje i zaštita fetusa od štetnih posljedica. Ako postoje bilo kakvi anatomski defekti cerviksa ili njegovih funkcionalnih poremećaja, trudnoća je ugrožena.

Jedna od tih patologija je cervikalna insuficijencija, u kojoj se cervix ne može u potpunosti nositi sa svojom funkcijom, tako da pritisak na koji fetus djeluje može dovesti do spontanog pobačaja. U ovom slučaju, opstetričar-ginekolog propisuje trudnice koje pomažu ojačati zidove cervikalnog kanala.

Isto tako s ovom dijagnozom može se primijeniti na instalaciju na maternici opstetričnom pessaru - uređaj koji može spriječiti otvaranje ždrijela prije propisanih perioda. Ova metoda očuvanja trudnoće vrlo je učinkovita i ima veliki broj prednosti nad kirurškim sutiranjem cerviksa, koji je prije bio široko korišten za ovu dijagnozu.

Druga često prisutna patologija cervikalnog kanala među trudnicama je grudni polip. Ovaj se tumor može pojaviti zbog sljedećih razloga:

 • hormonska neravnoteža;
 • slabljenje imunološkog sustava;
 • pretilosti;
 • dijabetes melitus;
 • poremećaji štitnjače;
 • upalne bolesti reproduktivnog sustava;
 • ozljede vrata maternice;
 • nepotpuno ispuštanje čestica placente nakon prethodnog rođenja.

Simptom u kojem polip krvari i žena osjeća bol u cerviksu prilično je prijetnja i može ukazivati ​​na razvoj onkoloških procesa.

Opasnost od polipa u cervikalnom kanalu tijekom gestacijskog razdoblja također leži u činjenici da se protiv ove pozadine može razviti upalni proces. Kako bi se spriječio ovaj razvoj, antimikrobni lijekovi se mogu dati ženama.

Ako rezultati dijagnostičkih pregleda potvrde da je tumor benigni, odgovarajuće liječenje će se dati takvom bolesniku nakon dostave. Čini se da se nakon rođenja djeteta polip nestaje bez pomoći liječnika.

Katkada trudnoća postaje vrsta "okidača" za rast polipa u cervikalnom kanalu. Zatim se govori o decidualnom polipu, koji se pojavljuje zbog hormonalnih promjena u tijelu trudne žene. Decidual polip ne predstavlja prijetnju trudnici i njezinoj bebi, a može i sama nestati nakon porođaja.

Ako polip raste prebrzo u veličini, ona postaje prava prijetnja spontanog pobačaja. U takvoj situaciji, najvjerojatnije liječnik će ponuditi pacijentu kirurško uklanjanje neoplazme. Nakon operacije trudnice dobivaju specifične hormonske tretmane, kao i antibiotsku terapiju.

Druga česta patologija koja može komplicirati tijek trudnoće je endokervičitis. Pod tim pojmom razumijevaju upalni proces koji je lokaliziran u sluznici cervikalnog kanala. Može potrajati kronični ili akutni tečaj.

Uzrok razvoja ove bolesti je nakupljanje patogenih mikroflora u ženskom genitalnom traktu. Uzročnici ove patologije često postaju gonokoki, stafilokok, Candida gljivice, E. coli, neki virusi.

U normalnom tijeku trudnoće cervikalni kanal je u dobrom stanju i posve sterilan. Međutim, na najmanju moguću štetu, patogeni patogeni mogu ući u ranu i izazvati upalni proces.

Ako ne počnete liječiti ovo stanje na vrijeme, upala se može proširiti na susjedna tkiva i dovesti do ozbiljnih posljedica.

Kako mogu dobiti ozljedu grlića maternice? Postoji nekoliko prilično zajedničkih mogućnosti za mehaničku štetu, koja uključuje:

 • dijagnostička krvarenja šupljine i cerviksa;
 • kršenje pravila antiseptika tijekom različitih ginekoloških postupaka;
 • samo-uvođenje intrauterinskih naprava u uterus;
 • inducirani pobačaj;
 • preosjetljivost stanica sluznog sloja cervikalnog kanala na aktivne sastojke oralnih kontraceptiva.

Događa se da se upalni proces počinje razvijati u sluznom sloju cerviksa bez prethodne ozljede njezine strukture. Na primjer, stafilokok ili klamidija su visoko patogeni i mogu izazvati endocervicitis.

Simptomatologija endocervicitisa je vrlo indikativna, stoga je lako dijagnosticirati ovu bolest. U prisustvu ove patologije, žena uočava pojavu obilnih vaginalnih sluznica, u teškim slučajevima - s mješavinom gnoja.

Tijekom mokrenja, trudna majka osjeća ozbiljnu svrbež i "pečenje". Gore spomenuti simptomi mogu se povezati s bolom znaka povlačenja lokaliziranog u donjem abdomenu.

Da bi potvrdili dijagnozu, stručnjak će propisati slijedeće laboratorijske testove: nakupljanje iz vagine, kao i mrlje i leđne vode iz cervikalnog kanala. Rezultati analiza pokazat će vrstu patogene patogena i stupanj opsežnosti upalnog procesa.

Posljedice neobrađenog endokervitisa mogu biti sljedeće komplikacije trudnoće:

 • uterus ton;
 • fetalna hipoksija;
 • placentna degeneracija;
 • početak radne aktivnosti ispred vremena.

Plan liječenja za ženu koja pati od endocervicitisa sastavlja se ovisno o trajanju trudnoće. Međutim, postoji popis metoda složene terapije, koje se najčešće koriste za ovu dijagnozu.

 • Uništavanje patogenih mikroflora. Ovisno o vrsti patogena (bakterija, gljivica, parazita, itd.) Odabiru se prikladni lijekovi. Prije nastavka izravne primjene lijekova, bolesnik treba testirati na osjetljivost na antibiotike. Često u liječenju endokervičitisa koristi se kombinacija različitih antimikrobnih sredstava.
 • Određivanje redoslijeda uvođenja određenih lijekova. Za liječenje ginekoloških patologija često se koriste lijekovi za lokalnu izloženost - kao što su vaginalni supozitori i tablete, kupke, doufing itd. Liječnik mora detaljno objasniti pacijentu postupak i način uzimanja lijeka.
 • Obnova zdrave vaginalne mikroflore.
 • Kao dodatna terapijska metoda može se primijeniti fizioterapija.

Sprječavanje oštećenja vrata maternice

Stanje grlića maternice ima veliki utjecaj na proces intrauterinog razvoja djeteta, pa bi svako odstupanje od opće prihvaćene fiziološke norme u funkcioniranju ovog organa trebalo privući pažnju stručnjaka koji promatraju trudnoću.

Kako bi se smanjila opasnost od mogućih komplikacija tijekom trudnoće, trudnica bi trebala biti izuzetno odgovorna u vezi s medicinskim nadzorom koji se može početi odvijati prije planiranog začeća.

Kako bi se izbjegao razvoj ginekoloških patologija tijekom trudnoće, potrebno je što je prije moguće registrirati se u antenatalnoj klinici i redovito podvrgavati potrebnim pregledima.

Pravodobno liječenje upalnih bolesti reproduktivnog sustava, endokrine patologije, kao i korekcije (uključujući i kirurške) strukturnih anomalija genitalnih organa prije početka planirane trudnoće može spriječiti razvoj povezanih komplikacija u gestacijskom razdoblju, kada liječenje može biti teško. Stoga, prije nego što postanete trudni, žena koja sanja o tome da postane majka, mora barem jednom posjetiti ginekologa.

O važnosti pregleda cervikalnog kanala tijekom trudnoće pogledajte sljedeći video.