Duljina cervikalnog kanala u trudnoj ženi: norme, uzroci i vrste patologija

Bol

Prije trudnoće, mnoge žene čak ni ne razmišljaju o tome koliko su komplicirana njihova tijela, na primjer, ono što je cervikalni kanal, gdje se nalazi i što funkcionira. Ali nadolazeće majčinstvo prisiljava nas da obratimo pažnju na naše tijelo i njegove osobine. Cervikalni kanal tijekom trudnoće igra važnu ulogu, tako da sve očekivane majke trebaju naučiti više o tome.

Stanje cerviksa i kanala unutar nje u velikoj mjeri ovise o ishodu trudnoće. Kada počinje porođaj, kako će se nastaviti, postoji li prijetnja od preranog rođenja djeteta - liječnik može sve to podvrći tijekom liječničkog pregleda zdjelice.

lokacija

Cervikalni kanal je unutarnji dio cerviksa koji spaja šupljinu reproduktivnog organa i vaginu. U medicini se naziva ždrijelo, jer predstavlja rupu. Tijekom menstruacije, menstruacijska krv se izvuče kroz ovu ždrijelu u vaginu, au procesu nezaštićenog spolnog odnosa, muškim spolnim stanicama, spermatozoima, prodiru u njega.

Promjer vanjskog i unutarnjeg grla, koji se nalazi u cervikalnom kanalu, u prosjeku iznosi 2-3 mm. Tijekom ginekološkog pregleda vanjska ždrijelica žene koja nije zanijela izgleda kao točka. Nakon poroda i pobačaja, ždrijelo ima izgled određenog proreza.

Duljina cervikalnog kanala je oko 4 cm za žene koje nisu rodile i 7-8 cm za one koji imaju povijest rađanja ili pobačaja. Zubna sluznica obložena zidovima maternice maternice naziva se endokervik.

Kako se cervikalni kanal mijenja tijekom trudnoće?

Kada se pojavi trudnoća, cervikalni kanal stječe karakterističan plavkasti nijansu umjesto uobičajene ružičaste boje. Često je za ovu značajku da liječnik utvrdi da je žena na položaju.

Nakon začeća, unutar cervikalnog kanala formira se gusta sluzni čep koji za idućih 9 mjeseci postaje zaštitom bebe. Muž se aktivno proizvodi endocervixom. Cork postaje pouzdana prepreka za patogene bakterije i viruse koji ugrožavaju izvana.

Neposredno prije početka rada, čep se pomiče, čime se oslobađa rodni kanal. Taj se događaj može pojaviti i 2 sata prije isporuke i 2 tjedna - teško je predvidjeti točne datume. Čep ima izgled žute ili čiste sluzi s prugama krvi. Niti sve žene primjećuju njezino pražnjenje, jer najčešće odlazi iz utrobe tjelesne mame u dijelove, u obliku malih sluznica. Pročitajte više o tome kako sluzni čep nestaje tijekom trudnoće →

Brzina cervikalnog kanala tijekom trudnoće

Normalno, vanjski ždrijelo cervikalnog kanala i samog cerviksa tijekom trudnoće zatvoreni su u uskoj prstenu. To omogućava ženskom tijelu da zadrži fetus unutar maternice tijekom perioda trudnoće.

Kada se žensko tijelo počinje pripremati za porođaj, postupno se omekšava i izglađuje cerviks, s ciljem olakšavanja prolaska bebe kroz rodni kanal. Istodobno počinje širenje cervikalnog kanala koji je tijekom trudnoće ostao čvrsto zatvoren. S početkom kontrakcije, cervikalni kanal se otvara postupno 1-2 do 10 cm. Pročitajte više o tome kako se cerviks otvara prije porođaja →

Ovisno o stupnju otvaranja cervikalnog kanala, liječnici određuju procijenjeno vrijeme isporuke i anatomsku spremnost žene za njih. Kada širina cervikalnog kanala dosegne 10 cm, formira se jedan porodni kanal, koji se sastoji od maternice, cervikalnog kanala i vagine.

Ako se cervikalni kanal povećava

Ultrazvuk cervikalnog kanala tijekom trudnoće može otkriti da se širi ispred vremena. Ponekad se pronađe patologija tijekom rutinskog posjeta ženskom savjetovalištu.

Tijekom pregleda na stolici, ginekolog može primijetiti da trudnica ima prorezni cervikalni kanal i otvor je započeo (cerviks nedostaje doktorskom prstu). To znači da preuranjeni rad može započeti u bilo kojem trenutku. Obično se ta situacija javlja nakon dvadesetog tjedna.

Zašto se to stanje događa? Prvo, razlog može biti hormonska neravnoteža - prisutnost u tijelu povećane razine muških spolnih hormona koji stimuliraju maternicu zrenja.

Drugo, možemo govoriti o višestrukoj trudnoći, u vezi s kojim se stvara ozbiljan pritisak na vratu genitalnog organa. Treće, uzroci mogu biti ozljede i patologije razvoja samog cervikalnog kanala.

Ako ne vidite liječnika, trudnoća se može izgubiti. Liječenje se provodi u bolnici. Prilikom pružanja pravovremene pomoći, prognoza za gestacija prije pojma i dalje je povoljna.

patologija

Glavna funkcija cervikalnog kanala je očuvanje trudnoće. Ako se iz nekog razloga tijelo ne može nositi s ciljem, može doći do patoloških poremećaja koji prijete novonastaloj majci s preuranjenim radom.

Cervikalna insuficijencija

Ako se cerviks cerviksa povećava, a još je puno vremena prije očekivanog rođenja, govorimo o cervikalnoj insuficijenciji. U tom slučaju, reproduktivni organ ne može obavljati zadane funkcije i zadržati fetus. S takvom dijagnozom, mnoge žene suočavaju se u 18-20 tjedana trudnoće, u ovom trenutku dijete počinje intenzivno dobiti težinu.

Normalno, duljina cervikalnog kanala tijekom trudnoće u razdoblju od 20 tjedana iznosi 5-7 cm, a promjer ne prelazi 6 mm. Ako ti pokazatelji ne zadovoljavaju normalne kriterije, npr. Cervikalni kanal se skrati na 2-3 cm, liječnik stavlja prijetnju pobačaja ili prijevremenog porođaja. Pročitajte više o duljini cerviksa tjedno →

Uzroci patologije su hormonalni poremećaji, višestruka trudnoća, anomalije cervikalnog kanala. Kako bi spriječili pobačaj, žena je propisana lijekovima za jačanje cerviksa, a ugrađena je opstetarska pessary. Ako ove metode nisu učinkovite, liječnik postavlja kirurške šavove oko cervikalnog kanala. Uklanjanje šavova se prakticira prije početka rada.

Polipa ždrijela

Polipa cervikalnog kanala tijekom trudnoće, pronađena tijekom inspekcije, može uplašiti trudnu majku. Ali prvo je potrebno otkriti prirodu bolesti kako bi se utvrdilo koji polip se govori - istinit ili odlučujući. Zbog toga ginekolog dodjeljuje kolposkopiju na trudnu majku, kao i histološke i citološke preglede.

Decidualni polip, u stvari, je pseudopolip ili polipoidna formacija, koja se pojavljuje isključivo na pozadini trudnoće i nestaje sama nakon rođenja.

Decidual pseudopolype rezultat je hormonske neravnoteže u tijelu. Ne zahtijeva kirurško uklanjanje, obično se pokušava ne dodirivati, samo antiseptičko liječenje je moguće. Sam Psevdopolip nestaje nakon rođenja djeteta ili počinje obrnuti proces razvoja u prvim danima nakon rođenja.

Pravi polip cervikalnog kanala tijekom trudnoće manje je uobičajen. Obično se takva patologija pojavljuje čak i prije pojave začeća i aktivno se miješa s njom. Ako žena želi zatrudnjeti, preporučuje se kirurško uklanjanje prave polipa, kao i neophodni tijek liječenja. Tek tada možete planirati dijete.

Ali ponekad pravi polip cervikalnog kanala razvija se nakon začeća, već tijekom trudnoće. U tom slučaju, pokušajte ga ne dodirivati, čekajući rođenje djeteta. Istovremeno, tijekom cijelog razdoblja, sve promjene u obrazovanju pažljivo se prate kako bi se spriječile komplikacije.

Samo u teškim situacijama takav polip može biti uklonjen u pozadini nošenja djeteta. To je moguće pod uvjetom da je ženski život u opasnosti.

endocervicitis

Ova dijagnoza znači da postoji upala u cervikalnom kanalu uzrokovanom infekcijama. Bolest se dijagnosticira tijekom pregleda, dok liječnik uzima mrlju iz cervikalnog kanala i šalje ga u laboratorij.

Ovisno o vrsti patogena, stručnjak odabire neophodni tijek liječenja. U budućim majkama, poželjno je koristiti lokalne lijekove - vaginalne supozitorije ili kapsule koje imaju antimikrobne i protuupalne učinke. Lijekovi se odabiru ovisno o trajanju i vrsti zarazne bolesti. Kako bi spriječili infekciju fetusa za liječenje endokervitisa nužno.

prevencija

Da nema razloga za nepotrebne smetnje, važno je da trudnica promatra stanje zdravlja, a ne zanemaruje pravovremene medicinske preglede u antenatalnoj klinici. Priprema za trudnoću je od velike važnosti, tijekom kojega se isključuju ginekološke i endokrine patologije, te se prema potrebi liječe.

Žena također treba promatrati higijenu intimne zone - za pranje i pranje odjeće često svaki dan. Zabranjeno je koristiti metodu doufinga tijekom trudnoće, jer vanjski učinak na cervikalni kanal može uzrokovati zarazu ili uzrokovati ozljede sluznice. To se također odnosi na previše aktivne seksualne odnose - nasilni seksualni činovi mogu dovesti do iste posljedice. Pročitajte više o opasnim i sigurnim položajima za seks tijekom trudnoće →

Stanje cervikalnog kanala tijekom trudnoće važan je pokazatelj koji utječe na rođenje djeteta na vrijeme. Za prevenciju mogućih problema, preporučljivo je posjetiti liječnika na vrijeme, uzeti testove i podvrgnuti ultrazvučnom pregledu. Praćenje vašeg zdravlja i tijek trudnoće može odbiti bilo kakvu komplikaciju.

Autor: Olga Rogozhkina, opstetričar-ginekolog,
posebno za Mama66.ru

Cervikalni kanal - sve što trudnica treba znati

S početkom trudnoće, rad cijelog ženskog tijela obnavlja se na novi način.

Najvažnije je zaštititi nerođeno dijete i stvoriti najoptimalnije uvjete za svoj uobičajeni razvoj. I priroda je predvidjela sve za to i pripremila je.

Prije trudnoće, žena ne razmišlja o tome kako funkcionira njeno tijelo, za što je cervikalni kanal, gdje se nalazi i što funkcionira. No, trudnoća temeljno mijenja stav prema vlastitom tijelu i tijelu.

Što je cervikalni kanal?

Cervikalni kanal je dio cerviksa koji povezuje utornu šupljinu s vagom. Lakše je reći - to je rupa, unutarnji prolaz koji je usmjeren prema maternici, a vanjski - u vaginu.

Tijekom ove rupice tijekom menstruacije krv iz maternice ulazi u vaginu, a preko nje sperma dopire do maternice tijekom seksa.

Cervikalni kanal prekriven je epitelnim tkivom koja izlučuje posebnu tajnu (muku).

Cervikalni kanal tijekom trudnoće

One trudnice koje su već rađale znaju što je sluzni čep. Nalazi se u cervikalnom kanalu.

Čep mucije nastaje iz sekreta koje luče epitelne stanice cervikalnog kanala i štiti fetus od neželjenih infekcija.

Na vanjskom ždrijelu cervikalnog kanala liječnik može utvrditi trudnoću u ranoj fazi. S početkom trudnoće, vanjski ždrijel postaje plavkasta boja. No duljina rupice se ne mijenja.

Od trenutka začeća, maternica obavlja funkciju zaključavanja, zadržavajući fetus u maternici svih 9 mjeseci, sprečavajući pobačaj. Cerviks je mišićni prsten koji je čvrsto zatvoren s početkom trudnoće i u dobrom je stanju do rođenja.

I ovdje možete naučiti kako započeti rođenje.

Dužina cervikalnog kanala - normalna

Tijekom recepcije, ginekolog pažljivo ispituje ženu, posebno cerviks, i, uz pretpostavku prisutnosti trudnoće, propisuje ultrazvučni pregled i testove. Nakon primitka rezultata ispitivanja, liječnik može donijeti zaključke o tome postoji li trudnoća i kako nastaje.

Na prvom ultrazvuku određuje ne samo na položaj fetusa, njezinu veličinu, položaj privitka, ali i dužine cervikalni kanal, jer je to pokazatelj može ukazivati ​​na opasnost od pobačaja u ranoj trudnoći.

Normalno, duljina cervikalnog kanala u trudnoj ženi treba biti 3,5-4 cm, unutarnji i vanjski otvor usta čvrsto zatvoren. To je stanje cervikalnog kanala koji određuje trenutak isporuke.

Čep koji služi za zatvaranje kanala štiti dijete od raznih infekcija. Neko vrijeme prije rođenja, često odlazi.

Žena može primijetiti ugrušak sluzi na donjem rublju, eventualno krvlju, ovo je sluzni čep. No, češće se plin odmiče u vrijeme mokrenja, tada žena neće vidjeti ništa, ali može osjetiti da je nešto iznutra pala.

Ako se sluzni čep kreće postupno, u malim dijelovima, možete vidjeti smeđe znakove na donjem rublju 1-3 dana.

Cervikalni kanal tijekom trudnoće skraćuje se bliže porodu, cerviks postaje mek.

S pojavom redovitih kontrakcija, lumen kanala povećava se za 2-3 cm, a zatim više. Kad se rupa proširuje do 10 cm (potpuno otkrivanje cerviksa), a maternica s vagom postat će jedan generički način, možemo razgovarati o početku druge faze rada - protjerivanje fetusa.

I ovdje ćete pročitati koji su korisni grožđe za trudnice.

Ako se cervikalni kanal povećava

Ultrazvučni pregled ili pregled može pokazati da se cervikalni kanal povećava - cervikalna insuficijencija, odnosno cerviks nije u stanju obavljati svoje funkcije, zadržati oplođeno jaje, a već u ranoj trudnoći postoji prijetnja pobačaja.

Najčešće se to događa u razdoblju od 16-18 tjedana, kada dijete brzo raste i još se aktivno kreće.

Postoje i drugi uzroci, poput abnormalnog razvoja i ozljede cervikalnog kanala.

Uz pravodobno liječenje, pobačaj se može spriječiti. Zbog toga je najbolje nastaviti praćenje u bolnici.

U stacionarnim uvjetima, nakon temeljitog pregleda, možete poduzeti nekoliko načina kako biste spriječili prijetnju pobačaja.

To mogu biti lijekovi koji će ojačati cerviks. Često je ugrađen pessary (prsten koji se uklanja samo u tjednu 37).

Cerviks također može biti šav, tj. Šavovi oko cervikalnog kanala. Takve se operacije izvode u stacionarnim uvjetima pod anestezijom, obično u 16-18 tjedana trudnoće.

Ova metoda ima mnoge nedostatke, na primjer, moguća je infekcija i kršenje integriteta fetalnog mjehura. Stoga ga koristite samo u ekstremnim slučajevima.

Polipa cervikalnog kanala

Često tijekom trudnoće žena može čuti vrlo strašnu dijagnozu - polip cervikalnog kanala. Ali zvuči samo zastrašujuće, u stvari, sve je puno jednostavnije.

Pri donošenju takve dijagnoze, liječnik propisuje kolposkopiju i provodi citološki i histološki pregled.

Sve to kako bi se otkrilo prirodu i porijeklo polipa razumjeti je istina polip ili decidualni pseudopolyps (Polipoidne mase koja nastaje na pozadini trudnoće i nestaje u razdoblju nakon poroda).

Najčešće, decidual polyp se nalazi u trudnica, čiji uzrok može biti hormonalni poremećaj tijekom trudnoće.

U tom slučaju, ne možete se brinuti, polip se ne uklanja i ne dodiruje, samo provodi lokalno protuupalno liječenje. Ovaj polip može nestati tijekom porođaja ili se počinje razvijati u suprotnom smjeru u postpartum periodu.

U rijetkim slučajevima, polip može biti istinit, ali vjerojatnost toga je vrlo mala. Ako je polip već bio prisutan prije rođenja, ali žena jednostavno nije znala za to, tada je pojava trudnoće u ovom slučaju malo vjerojatna.

Da bi žena postala trudna, najprije se trebate riješiti polipa. Ali ako zamislite da je polip formiran tijekom trudnoće, a to je i dalje istina, onda ne biste trebali žuriti.

Tijekom trudnoće, naročito u ranim fazama, pokušavaju ne dodirivati ​​polip, i ukloniti ih samo u vrlo rijetkim slučajevima kada je od vitalnog značaja.

Ali ako je polip istinit, nakon porođaja morat će nastaviti pregled, promatranje i liječenje.

Tijekom trudnoće možete se suočiti s različitim problemima i neugodnim dijagnozama. Neki od njih zvuče samo zastrašujuće, ali zapravo ni majka ni dijete ni na koji način nisu prijetili.

Neke iste dijagnoze još uvijek trebaju slušati i poduzeti akciju, otići u bolnicu i proći dodatne testove. Ako ste uznemireni zbog sumnji, onda možete otići na savjetovanje s drugim stručnjacima.

Trudnice su štetne za brigu, stoga je bolje riješiti sve probleme koji dolaze.

Što može biti korisna kupaonica za trudnice? Pročitajte ovdje.

Što dijagnoza "Cervikalni kanal proširuje" znači tijekom trudnoće i u odsutnosti?

Određivanje stanja cerviksa obvezni je element ginekološkog pregleda. Takav pregled može otkriti ne samo različite patološke promjene u sluznici, nego i proširenje cervikalnog kanala.

Ovaj je simptom u nekim slučajevima značajan znak trenutačnih patoloških procesa, iako se ponekad smatra dijelom prirodnih promjena u reproduktivnom sustavu. Stoga, izolirani zaključak o prisutnosti dilatacije cervikalnog kanala nije jasan uzrok alarma. Mora se procijeniti u odnosu na određenu kliničku situaciju.

Cervikalni kanal - što je to i što je njegova funkcija?

Cervikalni kanal (kanalski cervicis uteri) prirodni je linearni prostor unutar cerviksa koji povezuje utornu šupljinu s lumenom vagine. U normalnim uvjetima, ima oblik vretena uslijed 2 fiziološka zatvaranja terminala. Oni se nazivaju vanjska i unutarnja grla.

Cervikalni kanal je obložen posebnim cilindričnim epitelom koji izvodi barijeru i sekretornu funkciju. Mucus proizveden od svojih stanica sadrži veliku količinu glikoproteina i u biti je hidrogel s finom poroznom strukturom. Štoviše, njegova dosljednost, kiselost i propusnost nisu konstantne, već se mijenjaju ovisno o hormonskoj pozadini žene, danu ciklusa i brojnim drugim čimbenicima.

Cervikalni kanal izvodi nekoliko funkcija:

Oblik koji se nalazi u lumenu kanala prirodna je prepreka u putu bakterija i virusa, stvarajući "utikač" i time spriječavajući rastuću infekciju šupljine maternice. Osim toga, u cervikalnim tkivima postoji lokalni imunološki sustav koji pruža dodatnu zaštitu protiv većine mikroorganizama. Prikazani su imunokompetentnim stanicama, humoralnim čimbenicima i protutijelima koji su im proizvedeni. Zahvaljujući vratu, utorna šupljina održava svoju sterilnost.

 • Stvaranje selektivno djelujuće prepreke za spermu

Hormonska pozadina koja se mijenja tijekom menstrualnog ciklusa jajnika utječe na kiselost i viskoznost cervikalne sluzi koja ima regulirajući učinak na muške zametne stanice. Prije ovulacije, sluzni čep se razrjeđuje, porozno se povećava u promjeru, pH postaje lužnato, a cervikalni kanal lagano se otvara. Sve to stvara povoljne uvjete za prodiranje sperme iz vagine u maternicu. A pristeno struja sluzi koja se pojavljuje tijekom tog razdoblja je čimbenik koji omogućuje "prosijavanje" funkcionalno nepotpunih muških spolnih stanica koje nisu sposobne za progresivni ciljani pokret.

 • Uklanjanje menstrualnog i postpartumnog iscjetka iz maternice

Cerviks je prirodni i jedini način evakuacije krvi, odbacivanja endometrija, fizioloških i patoloških tajni. Kršenje njegove prohodnosti dovodi do nakupljanja sekreta, progresivnog širenja maternice bacanjem sadržaja u jajovodne cijevi, izaziva upalni proces.

 • Stvaranje rodnog kanala, čime se osigurava prirodno protjerivanje fetusa, njegovih membrana i odvojene posteljice

To se postiže širenjem, skraćivanjem i centralizacijom položaja cerviksa tijekom kontrakcija u 1. generičkom razdoblju.

Cervikalni kanal se često smatra posebnom anatomijskom formacijom, posebnu pažnju posvećuje pri ispitivanju žene.

Što to znači - proširenje cervikalnog kanala?

Normalno, kod odrasle, nerođene žene s dobro razvijenim genitalnim organima, dužina cervikalnog kanala je u prosjeku 3,5-4,5 cm, a promjer u najširem dijelu ne prelazi 8 mm. Njegova vanjska usta imaju zaobljen oblik i promjer od 5-6 mm. I nakon poroda na prirodan način, potrebno je oblik proreze s nekoliko radijalno divergirajućih tragova suza tkiva duž rubova i više nije čvrsto zatvoren.

Dopuštena širina lumena cervikalnog kanala izvan procesa radne aktivnosti je do 8 mm. Povećanje promjera iznad ovog pokazatelja temelj je dijagnoze ekspanzije (dilatacije). To se nadopunjuje skraćivanjem cerviksa, što se ponekad koristi kao neovisni kriterij.

Zatvoreni cervikalni kanal - norma tijekom trudnoće do pojave rada. O svojoj ekspanziji s viškom prosječnih veličina govore u nekoliko slučajeva:

 • postoji produljenje unutarnjeg oka do 2 mm i više već na kraju prvog tromjesečja trudnoće, s normalnim promjerom preostalih dijelova cervikalnog kanala;
 • cervikalni kanal je prerezan, proširen u gornjoj trećini, uz značajan porast broja cervikalnih žlijezda;
 • postoji deformacija lijevka u unutarnjem ždrijelu, tijekom 3D ultrazvuka i dovoljnih specijalističkih sposobnosti često je moguće popraviti prolapanje fetalnih membrana;
 • širenje kanala kroz cijelo vrijeme, uz istodobno smanjenje duljine cerviksa, njegovo omekšavanje.

dijagnostika

Obično nije moguće potvrditi prisutnost dilatacije tijekom rutinskih osnovnih ginekoloških pregleda, osim slučajeva vanjskog ždrijela. Za pouzdane dijagnostičke metode potrebno je intravitalno snimanje, a ultrazvuk je obično dovoljan. U ovom slučaju, preferira se vaginalni senzor, iako je moguće koristiti normalni transabdominalni. Mjerenje cerviksa tijekom ultrazvučnog pregleda naziva se cervikometrija.

Točniji način snimanja je MRI zdjeličnih organa. Naravno, ova tehnika se ne koristi za početnu dijagnozu cervikalne patologije. MRI se provodi u drugoj fazi ispitivanja pacijenta, kako bi se pouzdano odredilo prirodu promjena koje ima.

Analiza razmazivanja za vrijeme dilatacije cervikalnog kanala dodatna je dijagnostička metoda koja omogućuje potvrdu prisutnosti upalnog procesa i određivanje njegove prirode. Da bi isključili spolno prenosive bolesti kao uzrok cervicitisa, provodi se serološki test krvi za glavne infekcije.

Kako je to opasno?

Ako se cervikalni kanal proširuje u odsutnosti trudnoće, to ne predstavlja neposrednu opasnost za život žene. Ali takva dilatacija je simptom raznih patoloških procesa u cerviksu ili tijelu maternice, što zahtijeva adekvatnu dijagnozu i pravodobno potpunu terapiju.

Širenje cervikalnog kanala tijekom trudnoće svakako je patološki znak. To može biti očitovanje:

 • Prijeteći spontani pobačaj u ranoj trudnoći. Istovremeno, pored širenja cervikalnog kanala na ultrazvuku, postoje znakovi patoloških hipertonije maternice. Također se može otkriti da je početak odvajanja jajovoda s retrochorial hematom, uz održavanje održivosti embrija.
 • Isthmno-cervikalna insuficijencija, koju dijagnosticira drugi trimetar trudnoće. Dodatni dijagnostički ultrazvučni znakovi takvog stanja su lijevak u obliku produžetka unutarnjeg os, smanjenje duljine cerviksa za period od manje od 20 tjedana do 3 cm, smanjenje omjera duljine cerviksa do njegovog promjera (na razini unutarnjeg os) manja od 1,5. Isticalno-cervikalna insuficijencija uzrokuje uobičajeni pobačaj.
 • Pobačaj je čest ili nepotpun spontani pobačaj (u ranoj trudnoći), počinje prijevremeni porod (nakon 26 tjedana trudnoće).

Stoga, ako se tijekom trudnoće dijagnosticira proširenje trudnoće cervikalnog kanala, potrebno je da liječnik što prije riješi medicinsku taktiku i procjenjuje izvedivost hitne hospitalizacije pacijenta.

Glavni uzroci patologije

Zašto se cervikalni kanal proširio? Postoji mnogo razloga za ovo stanje:

 1. Prijetnja prestanka trudnoće.
 2. Polipa cervikalnog kanala.
 3. Cistična lezija cerviksa (tzv. Nabotoffova cista), obično s neukusnim sadržajem. Može biti više malih cista do promjera 1 mm.
 4. Druga benigna tvorba tumora cerviksa. Fibromiomi, sarkomi, hemangiomi, leiomiomi mogući su.
 5. Visokokvalitetni adenokarcinom cerviksa.
 6. Endometrijski fibroid ili polip.
 7. Endometrioza, adenomojoza.
 8. Akutni ili kronični cervicitis (upala sluznice cervikalnog kanala), uključujući razvoj zbog spolno prenosivih bolesti.
 9. Tumori tijela maternice znatne veličine, što dovodi do istezanja unutarnjeg ždrijela.

U žena reproduktivnog doba može doći do širenja do 12 mm ili više nakon nekog vremena nakon spontanog ili medicinskog pobačaja, u razdoblju oporavka nakon isporuke, nakon medicinskih i dijagnostičkih intervencija s cervikalnom dilatacijom.

U menopauzi, dilatacija može biti posljedica progresivne atrofije tkiva maternice u prisutnosti izraženog nedostatka estrogena. U tom slučaju, obično se cervikalni kanal proširuje neravnomjerno, eventualno istodobnim izostavljanjem vaginalnog izmeta i maternice. Budući da se proces dobivanja vezanog uzgojnog sustava reproduktivnog sustava napreduje u razdoblju nakon menopauze, proširenje se zamjenjuje sužavanjem do 3 mm ili manje, a zatim atresijom (fuzijom).

Što učiniti

Terapijske taktike određene su glavnim uzrokom promjena vrata maternice.

Obstetrijski pessary na vratu maternice kako bi se spriječilo njezino otvaranje

U prisutnosti polipa i tumora riješeno je pitanje kirurškog liječenja, dok su u žena reproduktivne dobi poželjne operacije očuvanja organa. Iznimka je adenokarcinom. U tom slučaju, s opsežnim lezijama i znakovima malignosti s klijavostima u okolnim tkivima, može se donijeti odluka o radikalnoj intervenciji s istiskivanjem maternice i naknadnom kemoterapijom i terapijom zračenjem u skladu s načelima liječenja raka vrata maternice.

U cervicitisu i endocervikalnim cistima, indicirana je konzervativna terapija primjenom sistemskih i lokalnih antibakterijskih i protuupalnih sredstava. Štoviše, u slučaju potvrđenih spolno prenosivih bolesti, provodi se pod nadzorom dermatovenerologa, uz istodobno liječenje svih seksualnih partnera i ispitivanje članova obitelji. Žena u budućnosti treba biti na dinamičnom računu i redovito proći kontrolne testove za spolno prenosive bolesti i HIV.

U slučaju potvrđene adenomyoze, terapija se provodi u skladu s trenutnim kliničkim smjernicama. Obično počinju s opsežnim konzervativnim tretmanom pomoću hormonskih i protuupalnih lijekova. Kao pomoćne mjere propisane fizioterapijom, apsorbirajućim sredstvima, vitaminima. Uz široko rasprostranjenu i neprikladnu konzervativnu terapiju adenomyoze, indicirano je kirurško liječenje.

Otkriveno proširenje cervikalnog kanala na ultrazvuku tijekom trudnoće temelj je hitnog rješavanja pitanja hospitalizacije trudnice u vezi s prijetnim pobačajem ili preranog rođenja. Oni propisuju hormonske pripravke, antispasmodike, magnezijeve pripravke i druge tokoolitike, provode prevenciju placentne insuficijencije. U slučaju dijagnoze insuficijencije istok-cerviksa i povijesti pobačaja, poduzimaju se dodatne mjere za jačanje cerviksa.

 • Nametanje specijalnih šavova na vratu, koje se uklanjaju tijekom 38 tjedana. Trenutno se koriste različite metode skušenja s otprilike jednakom izvedbom, izbor liječnika ostaje na izboru metode.
 • Ugradnja pessarya - poseban lateks prsten koji se nosi na vratu maternice kako bi se spriječilo njegovo otvaranje. Možda samo u ranim fazama cervikalne insuficijencije, ponekad uz sutiranje.
 • U prosjeku, u nazočnosti insuficijencije istok-cerviksa, trudnoća se može prenijeti u 2/3 slučajeva.

Proširenje cervikalnog kanala je važan dijagnostički nalaz koji zahtijeva sveobuhvatnu procjenu stanja žene i potragu za glavnim uzrokom ove dilatacije. Patologija zahtijeva posebnu pažnju u trudnica, jer je znak visokog rizika od prekida sadašnje trudnoće. Redoviti pregledi i posjeti porodničarsko-ginekologa, ultrazvučna pretraga na liječničkom receptu omogućuju pravovremeno dijagnosticiranje te patologije i odabiru optimalnog liječenja uz minimalne gubitke za pacijenta.

Duljina cervikalnog kanala tijekom trudnoće i uzroci odstupanja

Tijekom trudnoće, žensko tijelo podvrgava se brojnim promjenama na fiziološkim i morfološkim razinama. Funkcioniranje reproduktivnog sustava u ovom trenutku usmjereno je prema jednom cilju - normalnom rođenju. Stoga, svako kršenje u procesu prirodne transformacije različitih elemenata seksualnog aparata očekivane majke može biti zapreka normalnom tijeku trudnoće.

Anatomske i fiziološke značajke cervikalnog kanala od velike važnosti za vrijeme trudnoće. Posebnu ulogu u tom razdoblju igra njezina dužina, oblik i funkcionalna aktivnost. Što bi trebao izgledati cervikalni kanal tijekom trudnoće? Što odstupanja oblika i duljine od normi usvojene u porodici kažu, koje patologije tijekom trudnoće mogu razviti u cervikalnom kanalu?

Što je cervikalni kanal?

Cervikalni kanal je dio grlića maternice koji se pridružuje vagini i šupljini maternice. U kliničkim opstetrima ova se rupa naziva i ždrijela ili cervikalni kanal. Tijekom menstruacije dolazi do krvarenja maternice. Prema njemu, spermatozoida ulazi u maternicu, zbog čega dolazi do oplodnje ženskog zametka.

Cervikalni kanal ima dva grla na obje strane - unutarnji i vanjski. Oni su rupe s promjerom od 2-3 mm. Vanjska ždrijelo jasno je vidljiva s uobičajenim pregledom u zrcalu: žena koja nije rodila, ima oblik točke, a onaj koji je rođen imao prorez.

Veličina ždrijela je oko 33-34 mm (maksimalno 40 mm) kod žena koje nisu rađale, a 70-80 mm kod onih koji su već podvrgnuti porođaju ili pobačaju.

Kod žena u "položaju", vrat postaje nešto plavkasta boja. U uobičajenom stanju rožnice cerviksa.

Nakon gnojidbe, cervikalni kanal počinje se formirati u cervikalnom kanalu koji će tijekom perioda trudnoće provesti barijeru, štiteći bebu od svih vrsta patogena koji prodiru u budući genitalni trakt buduće majke. Mucus je formiran od endocervix stanica.

Prema nastanku generičke aktivnosti, čep mucusa se izbacuje. To se događa za svaku rodbinu žene na različite načine: za nekoga nekoliko sati prije rođenja, za nekoga za tjedan dana.

Kako bi trebao biti normalan?

U normalnom tijeku trudnoće grlo cervikalnog kanala je zatvoreno, a vrat maternice zatvoren je u uskom prstenu. Zbog ove pozicije, fetus je čvrsto fiksiran u maternici do isporuke.

Bliže porodu, struktura maternice postupno se mijenja: omekšava, izglađuje i više ne izgleda napeto: tako se rodni kanal "priprema" za proces izbacivanja fetusa.

U ovom trenutku cervikalni kanal počinje postupno otvarati. Normalno, tijekom prve faze rada, otvaranje cervikalnog kanala trebao bi biti oko 10 cm.

Za ovu veličinu, opstetričari shvaćaju koliko će brzo doći neposredno protjerivanje fetusa. A kad širina grla dosegne 10 cm, onda je rođeni kanal potpuno spreman za glatki prolaz bebe.

Patološko povećanje

Tijekom ultrazvučnog pregleda cervikalnog kanala može se ustanoviti da se otvaranje ždrijela događa puno ranije od planiranog završetka trudnoće. Često se događa da liječnik može primijetiti takvo kršenje tijekom ginekološkog pregleda. Osim toga, u bolesnika, ždrijelo može postati prorez i "preskočiti" jedan ili dva prsta.

Otvorena usta znači da se preuranjeni rad može razviti u bilo kojem trenutku. Takav prijeteći simptom najčešće se javlja u drugoj polovici trudnoće.

Endokrini poremećaji mogu izazvati preuranjenu dilataciju vrata maternice - prekomjerna proizvodnja muških spolnih hormona dovodi do odgađanja aktivnosti cerviksa. Također, slična patologija može se promatrati u višestrukim trudnoćama, kada postoji prekomjeran pritisak iz maternice na cervikalni kanal.

Drugi razlog za prerano proširenje grla je abnormalnosti u strukturi cerviksa ili njegovoj traumi u povijesti.

Ova komplikacija trudnoće zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju, u suprotnom situacija može dovesti do spontanog pobačaja. Pacijent s takvom patologijom treba hitnu hospitalizaciju.

Ako je na vrijeme osigurana kvalificirana pomoć, šanse za sigurnu trudnoću ostat će visoke.

Norme dužine cervikalnog kanala tijekom trudnoće, ovisno o dobi gestacije tjedno, prikazane su u sljedećoj tablici.

komplikacije

Glavni zadatak cervikalnog kanala tijekom trudnoće je očuvanje i zaštita fetusa od štetnih posljedica. Ako postoje bilo kakvi anatomski defekti cerviksa ili njegovih funkcionalnih poremećaja, trudnoća je ugrožena.

Jedna od tih patologija je cervikalna insuficijencija, u kojoj se cervix ne može u potpunosti nositi sa svojom funkcijom, tako da pritisak na koji fetus djeluje može dovesti do spontanog pobačaja. U ovom slučaju, opstetričar-ginekolog propisuje trudnice koje pomažu ojačati zidove cervikalnog kanala.

Isto tako s ovom dijagnozom može se primijeniti na instalaciju na maternici opstetričnom pessaru - uređaj koji može spriječiti otvaranje ždrijela prije propisanih perioda. Ova metoda očuvanja trudnoće vrlo je učinkovita i ima veliki broj prednosti nad kirurškim sutiranjem cerviksa, koji je prije bio široko korišten za ovu dijagnozu.

Druga često prisutna patologija cervikalnog kanala među trudnicama je grudni polip. Ovaj se tumor može pojaviti zbog sljedećih razloga:

 • hormonska neravnoteža;
 • slabljenje imunološkog sustava;
 • pretilosti;
 • dijabetes melitus;
 • poremećaji štitnjače;
 • upalne bolesti reproduktivnog sustava;
 • ozljede vrata maternice;
 • nepotpuno ispuštanje čestica placente nakon prethodnog rođenja.

Simptom u kojem polip krvari i žena osjeća bol u cerviksu prilično je prijetnja i može ukazivati ​​na razvoj onkoloških procesa.

Opasnost od polipa u cervikalnom kanalu tijekom gestacijskog razdoblja također leži u činjenici da se protiv ove pozadine može razviti upalni proces. Kako bi se spriječio ovaj razvoj, antimikrobni lijekovi se mogu dati ženama.

Ako rezultati dijagnostičkih pregleda potvrde da je tumor benigni, odgovarajuće liječenje će se dati takvom bolesniku nakon dostave. Čini se da se nakon rođenja djeteta polip nestaje bez pomoći liječnika.

Katkada trudnoća postaje vrsta "okidača" za rast polipa u cervikalnom kanalu. Zatim se govori o decidualnom polipu, koji se pojavljuje zbog hormonalnih promjena u tijelu trudne žene. Decidual polip ne predstavlja prijetnju trudnici i njezinoj bebi, a može i sama nestati nakon porođaja.

Ako polip raste prebrzo u veličini, ona postaje prava prijetnja spontanog pobačaja. U takvoj situaciji, najvjerojatnije liječnik će ponuditi pacijentu kirurško uklanjanje neoplazme. Nakon operacije trudnice dobivaju specifične hormonske tretmane, kao i antibiotsku terapiju.

Druga česta patologija koja može komplicirati tijek trudnoće je endokervičitis. Pod tim pojmom razumijevaju upalni proces koji je lokaliziran u sluznici cervikalnog kanala. Može potrajati kronični ili akutni tečaj.

Uzrok razvoja ove bolesti je nakupljanje patogenih mikroflora u ženskom genitalnom traktu. Uzročnici ove patologije često postaju gonokoki, stafilokok, Candida gljivice, E. coli, neki virusi.

U normalnom tijeku trudnoće cervikalni kanal je u dobrom stanju i posve sterilan. Međutim, na najmanju moguću štetu, patogeni patogeni mogu ući u ranu i izazvati upalni proces.

Ako ne počnete liječiti ovo stanje na vrijeme, upala se može proširiti na susjedna tkiva i dovesti do ozbiljnih posljedica.

Kako mogu dobiti ozljedu grlića maternice? Postoji nekoliko prilično zajedničkih mogućnosti za mehaničku štetu, koja uključuje:

 • dijagnostička krvarenja šupljine i cerviksa;
 • kršenje pravila antiseptika tijekom različitih ginekoloških postupaka;
 • samo-uvođenje intrauterinskih naprava u uterus;
 • inducirani pobačaj;
 • preosjetljivost stanica sluznog sloja cervikalnog kanala na aktivne sastojke oralnih kontraceptiva.

Događa se da se upalni proces počinje razvijati u sluznom sloju cerviksa bez prethodne ozljede njezine strukture. Na primjer, stafilokok ili klamidija su visoko patogeni i mogu izazvati endocervicitis.

Simptomatologija endocervicitisa je vrlo indikativna, stoga je lako dijagnosticirati ovu bolest. U prisustvu ove patologije, žena uočava pojavu obilnih vaginalnih sluznica, u teškim slučajevima - s mješavinom gnoja.

Tijekom mokrenja, trudna majka osjeća ozbiljnu svrbež i "pečenje". Gore spomenuti simptomi mogu se povezati s bolom znaka povlačenja lokaliziranog u donjem abdomenu.

Da bi potvrdili dijagnozu, stručnjak će propisati slijedeće laboratorijske testove: nakupljanje iz vagine, kao i mrlje i leđne vode iz cervikalnog kanala. Rezultati analiza pokazat će vrstu patogene patogena i stupanj opsežnosti upalnog procesa.

Posljedice neobrađenog endokervitisa mogu biti sljedeće komplikacije trudnoće:

 • uterus ton;
 • fetalna hipoksija;
 • placentna degeneracija;
 • početak radne aktivnosti ispred vremena.

Plan liječenja za ženu koja pati od endocervicitisa sastavlja se ovisno o trajanju trudnoće. Međutim, postoji popis metoda složene terapije, koje se najčešće koriste za ovu dijagnozu.

 • Uništavanje patogenih mikroflora. Ovisno o vrsti patogena (bakterija, gljivica, parazita, itd.) Odabiru se prikladni lijekovi. Prije nastavka izravne primjene lijekova, bolesnik treba testirati na osjetljivost na antibiotike. Često u liječenju endokervičitisa koristi se kombinacija različitih antimikrobnih sredstava.
 • Određivanje redoslijeda uvođenja određenih lijekova. Za liječenje ginekoloških patologija često se koriste lijekovi za lokalnu izloženost - kao što su vaginalni supozitori i tablete, kupke, doufing itd. Liječnik mora detaljno objasniti pacijentu postupak i način uzimanja lijeka.
 • Obnova zdrave vaginalne mikroflore.
 • Kao dodatna terapijska metoda može se primijeniti fizioterapija.

Sprječavanje oštećenja vrata maternice

Stanje grlića maternice ima veliki utjecaj na proces intrauterinog razvoja djeteta, pa bi svako odstupanje od opće prihvaćene fiziološke norme u funkcioniranju ovog organa trebalo privući pažnju stručnjaka koji promatraju trudnoću.

Kako bi se smanjila opasnost od mogućih komplikacija tijekom trudnoće, trudnica bi trebala biti izuzetno odgovorna u vezi s medicinskim nadzorom koji se može početi odvijati prije planiranog začeća.

Kako bi se izbjegao razvoj ginekoloških patologija tijekom trudnoće, potrebno je što je prije moguće registrirati se u antenatalnoj klinici i redovito podvrgavati potrebnim pregledima.

Pravodobno liječenje upalnih bolesti reproduktivnog sustava, endokrine patologije, kao i korekcije (uključujući i kirurške) strukturnih anomalija genitalnih organa prije početka planirane trudnoće može spriječiti razvoj povezanih komplikacija u gestacijskom razdoblju, kada liječenje može biti teško. Stoga, prije nego što postanete trudni, žena koja sanja o tome da postane majka, mora barem jednom posjetiti ginekologa.

O važnosti pregleda cervikalnog kanala tijekom trudnoće pogledajte sljedeći video.

Proširenje cervikalnog kanala: što možete reći?

Cervikalni kanal je u biti lumen cerviksa. Ova anatomska formacija veže vagu (vanjski okoliš) i maternicu (unutarnji okoliš). Tijekom menstruacije, krv iz maternice izlazi kroz ovaj lumen. I kroz njega, muške stanice uđu u maternicu, a zatim se povežu s jajašcima. Tijekom rada, dijete prolazi kroz ovaj uski i mali kanal bez puno napora. Tako je moguće da ovaj organ bude potpuno drugačiji od bilo kojeg drugog mišićnog organa.

Važno je! U nedostatku menarhe djevojke moraju provesti temeljit ginekološki pregled. Možda je razlog nedostatka menstruacije u aplikaciji cervikalnog kanala - kada je njegov lumen zatvoren i nema komunikacije između maternice i vanjskog okoliša. Menstruacijska krv u ovom slučaju može se nakupiti u maternici i uzrokovati bol, a zatim upalni proces.

Anatomija cervikalnog kanala

Lijen cerviksa može imati različite oblike i dužine u različitim ženama. U prosjeku duljina cervikalnog kanala u odrasloj nerođenoj ženi iznosi 35-40 mm. Oblik kanala ovisi o utrci, strukturi zdjelice i genitalija.

Kroz cijelu dužinu, maternica ima dvije konstrikcije, nazvane unutarnje (bliže maternici) i vanjski (bliže vagini) usta. Interni kanal grla komunicira s maternicom, van - s vagom i vanjski okoliš. U svakom tromjesečju, opstetričar-ginekolog procjenjuje veličinu i lumen vanjskog ždrijela i od tih podataka određuje trajanje trudnoće i prijetnju preuranjenog rođenja.

Unutar zidova šupljine cervikalnog kanala pokriveni su posebnim cilindričnim epitelom. Stanice ovog epitela proizvode mukoznu sekreciju čija količina i kvaliteta ovise o hormonskoj podlozi.

Razina hormona je drugačija u različitim danima menstrualnog ciklusa. Prema tome, kvaliteta sluzi može odrediti početak ovulacije i fazu menstruacijskog ciklusa. Također, procjena kakvoće sluzi omogućuje prepoznavanje različitih patologija menstrualnog ciklusa i promjena u hormonalnoj pozadini ženskog tijela.

Zanimljivo! Simptom napetosti sluzi - prema njemu, ginekolog određuje zasićenost ženskog tijela s estrogenom. Između nogu sile se proteže sluz, dobiveno razmazivanjem iz cervikalnog kanala - što je duljina niti, to je estrogen u tijelu.

Cervikalna sluz ima baktericidna svojstva koja omogućuju održavanje sterilnosti unutar maternice. Muža ispunjava cervikalni kanal i tijekom trudnoće. U tom je razdoblju gusto i gusto. Oblici čepova sluzi, koji obavlja zaštitnu funkciju. Čep štiti fetus od infekcije. Neposredno prije rođenja, sluzni čep se isključi.

Reakcija sluzi različita je u različitim fazama menstrualnog ciklusa. Tijekom ovulacije, kada je najčešće koncepcija, sluz postaje lužnato. Za spermu, alkalni okoliš je najpovoljniji. Osim toga, pod djelovanjem estrogena, sluz je ukapljen, a sperm se može brže kretati.

Prije i nakon ovulacije, sluz u lumenu cerviksa je deblji, a njegova reakcija je kisela. Ovo pomaže usporiti kretanje sperme.

Zanimljivo! Na ovome je svojstvu sluzi utemeljeno djelovanje hormonskih kontraceptiva. Hormoni mijenjaju stanje sluznice vrata maternice i ne dopuštaju spermu da uđe u maternicu.

Ono što određuje duljinu cervikalnog kanala

Dužina cervikalnog kanala varira sa svakim razdobljem ženskog života. U odrasloj ženi koja nije rodila duljina cervikalnog lumena ne prelazi 40 mm, a njegova širina je u prosjeku 8 mm.

Tijekom trudnoće, šupljina cerviksa je smanjena u veličini - i dužine i širine. To je neophodno kako bi se stvorila uska mišićna barijera za rastući fetus. Pod djelovanjem gravitacije, fetus, koji raste u veličini, teži dolje do izlaza iz maternice. Zbijenjen i smanjen lumen cerviksa ne dopušta fetusu da napusti maternicu i drži je tamo sve do početka fiziološke isporuke.

Istodobno, zidovi kanala imaju takvu proširivost da je ona sposobna preskočiti glavu bebe tijekom rođenja. Mućna membrana cerviksa je mnogo deblja od sluznice maternice. Osim toga, na prednjim i stražnjim zidovima kanala prikuplja se u brojnim nabora. Ovo preklapanje doprinosi širenju cervikalnog kanala tijekom poroda i prolaska kroz fetus.

Mišićni sloj cerviksa je također malo drugačiji od mišićnog sloja maternice. To povećava sadržaj elastičnih vlakana, što također pridonosi velikim zateznim svojstvima kanala.

Duljina cerviksa ovisi o različitim vanjskim i unutarnjim uvjetima okoline. Može se promijeniti pod različitim patološkim i fiziološkim uvjetima.

 1. Uz kongenitalnu patologiju razvoja genitalija, na primjer, atresija cervikalnog kanala. U tom slučaju, lumen grlića maternice je djelomično ili potpuno obrastao, a njegova duljina može biti smanjena.
 2. Širenje cervikalnog kanala promatrano je u raznim upalnim procesima u njemu.
 3. Takvo patološko stanje kao i stenoza može utjecati na dužinu cervikalnog lumena.
 4. Polipa cervikalnog kanala u većini slučajeva dovodi do ekspanzije. Dužina kanala, u pravilu, ne mijenja se. Polip se može nalaziti u bilo kojem dijelu sluznice cervikalnog kanala.
 5. Duljina cervikalnog kanala često se mijenja s raznim ozljedama - velikim fetusima, operacijama, abortusima.
 6. Tijekom trudnoće, dužine cervikalnog kanala tijekom dužine ne bi smjelo biti manje od 35 mm. Smanjenje ove duljine ukazuje na razvoj insolventnosti cerviksa - istok-cervikalna insuficijencija. Ovo stanje prijeti pretjecanju rada.

Ako je duljina cervikalnog kanala tijekom trudnoće smanjena na 22 mm, to ukazuje na mogući rizik od preranog rođenja. Kritična je dužina cervikalnog kanala manja od 15 mm. To je znak za šivanje maternice.

Trudnica je propisana nekoliko ultrazvučnih testova tijekom trudnoće. To se radi samo za praćenje stanja cervikalnog kanala i na vrijeme uočavanje znakova razvoja insuficijencije istok-cerviksa. Ultrazvuk omogućuje precizno određivanje duljine tjesnaca.

Važno je! Kada se pojave znakovi cervikalne insuficijencije, žena je hospitalizirana u bolnicu radi spašavanja trudnoće. S neuspjehom konzervativnog liječenja na vratu maternice postavlja se nekoliko šavova. Ove šavove drže otvoreni vanjski prolaz u pravoj poziciji i sprečavaju razvoj prijevremenog rada. Šavovi se uklanjaju u vrijeme kada je moguć fiziološki rad.

U prvom tromjesečju trudnoće, fiziološka dužina cervikalnog kanala iznosi 40 mm. U drugom tromjesečju kanal se skrati na 35 mm. Kod 36 tjedana trudnoće, duljina kanala je 30 mm. U posljednjem tjednu prije rođenja dolazi do zrenja maternice. Kanal doseže duljinu od 10 mm. Postoji širenje kanala i otkrivanje grla maternice. U prvoj fazi rada dolazi do izravnavanja cerviksa i postupnog otvaranja vanjskog, a zatim unutarnjeg os. U ovom trenutku svaki pola sata, babica procjenjuje stanje cerviksa i spremnost žene za porođaj.

Uz slabost rada u cervikalnom kanalu, možete ući u prostaglandine - tvari koje poboljšavaju kontraktilnost maternice.

Pri porodu velikog fetusa ili uske zdjelice, oba perineuma i cerviks mogu se probiti. U tom slučaju, lumen cervikalnog kanala povećava se i krvarenje se razvija. Za vraćanje cjelovitosti cerviksa, ubodne ginekologe. U roku od mjesec dana od raskida, seksualno odmorište imenuje se za potpuno ozdravljenje. Ali čak iu tim uvjetima, oblik i duljina cervikalnog kanala mogu se promijeniti.