Kada je potreban dodatak za dojenčad: pravila mješovitog hranjenja

Zasnivanje

Prije nego što hranite bebu, pobrinite se da jest. Majčino mlijeko sadrži potrebne elemente i vitamine za potpuni razvoj bebe. Sastav majčinog mlijeka je 500 hranjivih tvari koje normaliziraju funkcioniranje stanica u tijelu, oblikuju i ojačavaju imunološki sustav. Majčino mlijeko je idealna hrana koja u potpunosti zadovoljava potrebe novorođenčadi.

Kada trebaš hraniti

Postoji nekoliko znakova kada je potrebno miješano hranjenje. Mješovito hranjenje hranjenje u umjetnoj formuli i majčino mlijeko u pola. Dodatak je potreban za sljedeće probleme:

 • Neadekvatna dobitak težine ili gubitak težine;
 • Rođenje bebe prerano;
 • Bolesti majke i dugotrajna upotreba lijekova koji nisu kompatibilni s laktacijom;
 • Razdvajanje majke i bebe (rad, odlazak, itd.);
 • Nedostatak majčinog mlijeka, prijevremeni završetak dojenja.

Da biste utvrdili ima li beba dovoljno majčino mlijeko, to će pomoći težini. U prvom mjesecu, stopa porasta tjelesne mase iznosi 90-150 grama u sedam dana, u drugom ili četvrtom mjesecu beba dobiva 140-200 grama tjedno, a nakon četvrtog mjeseca - 100-160 grama. Smatrajte da su to uvjetni pokazatelji, a svako dijete razvija se pojedinačno. Izračunajte normalnu težinu pomoći će tablici i formulama za povećanje težine djece do jedne godine.

Često se majke koje se bave lječnikom suočavaju s problemom smanjenja ili potpuno zaustavljanja proizvodnje mlijeka. Mlijeko nestaje iz raznih razloga: stres i iscrpljenost, nezdravu prehranu, bolesti i lijekove. Nemojte žuriti da biste uveli dopunu, i pokušajte uspostaviti laktaciju. To će vam pomoći u obilju toplih napitaka, pravilnoj prehrani i dnevnom režimu. Specifične metode za povećanje laktacije mogu se naći u članku "Kako povećati proizvodnju mlijeka".

Prije uvođenja dodataka obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom. Ako je potrebno miješano hranjenje, nemojte očajavati. Mnoge majke vjeruju da će dopunjavanje tijekom dojenja dovesti do potpunog prijelaza na umjetno hranjenje. Ako održavate laktaciju i slijedite preporuke za povećanje proizvodnje mlijeka, to se neće dogoditi.

Za očuvanje dojenja, dopunjavanje smjesom ne bi trebalo prelaziti 30-50% dnevnog volumena dječje hrane!

Kako hraniti bebu

Boca s lutkom je poznato sredstvo za majke za njegu. Ali, unatoč popularnosti metode, morate koristiti pacifiera u ekstremnim slučajevima. Ova metoda prijeti dojenju. Praksa dokazuje da ako je beba pokušala bradavicu, on postupno odbije i često više ne prima grudi. Nemojte koristiti bradavice ako želite zadržati dojenje.

Posebni sustav za dopunjavanje je cijev koja se stavlja u bočicu s mješavinom i vodi do bradavice. Tako beba dobiva zajedno s majčino mlijeko dobiva dodatnu prehranu. Međutim, ova metoda nije prikladna ako je majka neko vrijeme prisiljena potpuno zaustaviti dojenje zbog bolesti i lijekova.

Čajna žličica je jednostavan i brz način prehrane bebe bez opasnosti od prirodnog hranjenja. Žlica je pogodna za prvi put hranjenja i male količine hrane.

Šprica ili pipeta također su prikladne za malu količinu dodataka. Osim toga, proces traje dosta vremena i zahtijeva napor. Međutim, to ne ometa proces laktacije.

Mala šalica je jednostavna metoda, ali ne i vrlo prikladna. Bez vještina i iskustva mlijeko će izliti iz posuđa. Osim toga, nećete shvatiti koliko je beba pila.

Dojenje je sigurno za dojenje, ali dugo traje. Bolje je koristiti prst za razvoj refleksa za usisavanje.

Koja smjesa je bolje hraniti novorođenče i kako to ispravno? Pregled proizvoda Pregled za mame

Nakon rođenja, sve se događa, a dojenje ne može uvijek u potpunosti zadovoljiti prehrambene potrebe djeteta.

To se događa iz raznih razloga, ali rezultat je isti: bebu treba dodatno hraniti umjetnom smjesom. Važno je da se postupak umjetne hranidbe vrši pod nadzorom pedijatrijskog pedijatara.

Trebam li koristiti dodatak tijekom dojenja?

Ova situacija ima prednosti nad potpuno umjetnom vrstom hranjenja. Dojenje se ne ugasi i može se odbiti hraniti.

Mješavina kao dodatni izvor energije je potrebna u sljedećim slučajevima:

 • Hipogalaktika (nedovoljna proizvodnja majčinog mlijeka).
 • Bolest majke koje se bavi (s teškim bolestima, kada žena uzima lijekove koji nisu kompatibilni s dojenjem ili hospitalizacija).
 • Prisilno razdvajanje (majka je morala napustiti dugo vremena, a zalihe izraženih majčinog mlijeka nisu bile dovoljne).
 • Debljina težine (pedijatri su vođeni donjim stupom težine. Ako beba ima jasan manjak, to znači da nema dovoljno hrane).
 • Preuranjenost (bebe koje su rođene puno prije vremena nisu fizički u stanju potpuno sisati grudi).
 • Prethodno izumiranje laktacije.
 • Nedostatak majčinog mlijeka u puerperalu.

Moram li ga unijeti ili li je laktacija obnovljena?

Ako dijete očito pati od nedostatka majčinog mlijeka (gubi ili ne dobiva na težini), tada bez uvođenja određene količine mješavine ne može učiniti. Provjerite imaju li mrvice dovoljno tjelesne težine pomoći će posebnim tablicama s indikatorima za djecu u prvoj godini života.

Ako su došlo do prekida u majčinom mlijeku zbog činjenice da je mama doživjela tešku stres, bila je jako umorna ili otrovana s nečim, tada s dodatnom hranom trebali biste čekati i usmjeriti sve napore da biste vratili punu hranu. Da biste to učinili, žena koja je skrb trebala bi piti puno toplih tekućina. Također je važno prilagoditi prehranu i odmoriti se više.

Neke majke vjeruju da je uvođenje dodataka prvi korak na putu do umjetnog hranjenja. Sve nije tako jednostavno. Ako majka koja briga za dijete svim sredstvima podupire proizvodnju majčinog mlijeka i na svaki način pokuša ojačati taj proces, tada se laktacija neće izumrijeti.

Korist i štetu

Mješovita hrana nije najidealniji način organiziranja hranjenja novorođenčeta, ali tehnika ima određene prednosti:

Dojenje se ne ugasi. Naravno, govorimo o onim slučajevima u kojima majka koja njeguje pokuša poticati proizvodnju mlijeka sa svim njezinim snagama: ona često stavlja bebu na grudi, ne usredotočujući se na režim, hrani dijete samo nakon sisanja dojke, pije puno tekućine i slijedi preporuke liječnika.

Vraćanje laktacije i povećanje proizvodnje mlijeka zahtijeva puno vremena i truda, ali rezultat je vrijedan toga. Majčino mlijeko je najbolja hrana za novorođenče, koju priprema sama priroda.

 • Dijete dobiva na težini. Ovo je važan faktor ako, tijekom dojenja, dijete "pada iza" plana.
 • Novorođenče mirno i mirno spava. Spavanje je potrebno za vraćanje živčanog sustava i aktiviranje hormona rasta. Ako je dijete gladno, teško mu je dovoljno spavati. Dopuna vam omogućuje da zasićete bebu i pružite zdrav san za oporavak.
 • Nedostaci mješovitog hranjenja:

  • Izbijanje laktacije. Naglašavamo da je taj proces individualan i ovisi o tome da li se žena bavi njezinim stanjem, bez obzira na to poduzima li mjere za poboljšanje situacije. Ako je majka opuštena i ne radi ništa za potpuno povratak dojenju, ne potiče proizvodnju mlijeka, a nakon nekog vremena tijelo će prestati proizvoditi mlijeko.
  • Poremećaji probavnog trakta. Novorođenčad ima nezrelom probavni sustav koji reagira osjetljivo na bilo kakve promjene u prehrani. Reakcija na uvođenje smjese može se izraziti promjenom prirode i učestalosti stolice i abdominalne distenzije. Smjesa nema organoleptička svojstva kao što je majčino mlijeko.

  Stoga je preduvjet: dijete koje prima mješavinu, morate dodatno davati vodu za vodu, tako da se ne dođe do konstipacije.

 • Financijski trošak. U prvih šest mjeseci beba života, majka ne troši novac na prehranu djeteta - majčino mlijeko se proizvodi prirodno. Kada se miješa u obiteljski proračun, postoji nova stavka izdataka za kupnju suhe mješavine za dodatak, bocu, sterilizator. Kvalitetni proizvodi su vrlo skupi, a potrošnja je visoka.
 • Pojava dodatnih kućanskih poslova. Dojenje ne zahtijeva posebnu pripremu od majke - dovoljno je da su ruke i prsa čisti. No priprema smjese je poseban tehnološki proces koji zahtijeva vrijeme i temeljitost.

  1. Boca i bradavica trebaju se pripremiti, sterilizirati.
  2. Voda treba biti zagrijana, ali ne kuhana.
  3. Smjesa - točno izmjerite i dobro protresite.
  4. Nakon hranjenja, sva jela treba odmah oprati i ponovno sterilizirati.

  Svi ti koraci trebaju vremena, a majka je veoma zauzeta, pogotovo ako želi obnoviti dojenje.

 • Nudimo gledanje videozapisa o mješovitoj hrani i njegovim značajkama:

  Koja je najbolja umjetna hrana za bebe?

  dosljednost

  Na prodaji postoje dvije vrste mješavina:

  • suha (prah, trenutačna, praškasta instant) - najčešća opcija;
  • spremni za uporabu (tekuće formulacije) - mnogo su manje uobičajeni.

  Što se tiče dosljednosti gotove praškaste mješavine, koja je razrijeđena vodom i spremna za dodatno hranjenje, treba obratiti pozornost na sljedeće uvjete:

  1. Odsutnost grudica i žitarica praha u tekućini.
  2. Homogena (homogenizirana kompozicija).
  3. Nedostatak prekomjerne vlage ili debljine (to se postiže promatranjem proporcija koje preporučuje proizvođač. Važan čimbenik, jer je pretjerano gusta, "hranjiva" mješavina izravni put do konstipacije, a apsorbira takvu konzistenciju kroz bradavicu djeteta mnogo je teže. želudac uzrujan i ne zasiti dijete).

  vrsta

  Smjese se također klasificiraju prema stupnju prilagodbe (potpuno ili djelomično prilagođen, neprilagođen) i kiselosti (svježe / slatko i kiselo mlijeko). Nedavno su se pojavili prilagođeni fermentirani mliječni proizvodi ("NAN fermentirano mlijeko"). Opće načelo odabira smjese je kako slijedi: što je mlađe dijete, viši je stupanj prilagodbe sastava i slabiji ili slatki okus.

  prilagođen

  Potrebno je za dijete do 6 mjeseci. Takav proizvod sadrži formulu sastavljenu uzimajući u obzir sve karakteristike probave novorođenčadi. Takve smjese označene su brojem "1" ili prefiksom "Pre" na pakiranju.

  Mješavine za novorođenčad (0-6 mjeseci):

  Mješavine za djecu prve godine života (0-12 mjeseci):

  Kazein miješa:

  Nudimo gledanje videozapisa o prilagođenim izvorima za novorođenčad:

  mljekara

  To su slatke ili svježe vrste sastava koje se proizvode na osnovi kravljeg mlijeka. Takve smjese se pripreme neovisno od određenog skupa sastojaka ili kupuju u gotovom obliku. Cijelo mlijeko za dječju hranu razvedeno je. Postoje mliječne formule za prodaju:

  Dojenčad vrste "utvrđeno mlijeko" također se smatraju jednostavnim formulama mlijeka s poboljšanom sastavom. Kod kuće su pripremljene slatke mliječne mješavine jednostavnih sastava za hranjenje:

  • "Mix-B": kravlje mlijeko (1 dio), izlučivanje žitarica (1 dio), šećerni sirup (5% od ukupnog broja). Ne-kalorična smjesa za kratkotrajnu uporabu (ne dulje od tjedan dana). Podvrsta mješavine (ovisno o žitarici za juhu): "B-riža", "B-heljda", "B-zob".
  • "Mix-B": kravlje mlijeko (2 dijela), izlučivanje žitarica (1 dio), šećerni sirup (5%). Više hranjiva kompozicija, koja se koristi za dodatno hranjenje za 2-3 mjeseca.

  Za pripremu domaćih slatkih mješavina koristilo se razrijeđeno kuhano mlijeko. Za bebe stariju od 3 mjeseca dopušteno je pripremiti hranu na cjelokupnom kravljem mlijeku.

  Prednosti takvih smjesa u visokoj energetskoj vrijednosti (zbog korištenja juhe krune), zasićenost ugljikohidratima (laktoza, saharoza i škrob) i poboljšana aminokiselinska kompozicija.

  Nedostatak jednostavnih mješavina mlijeka u niskoj prilagodljivosti, zbog čega takvi proizvodi u potpunosti ne zadovoljavaju potrebe novorođenčadi. Nije nepoželjno završiti hranjenje djeteta s mješavinama mlijeka dulje vrijeme.

  Ova tehnika nadoknađuje nedostatak masti. Za sprečavanje raka, proizvod je obogaćen vitamin D3 topljivim u mastima.

  hypoallergenic

  Pogodno za djecu s osjetljivim probavnim sustavima i alergijskim reakcijama. Hipoalergenske formule obogaćene su proteinima sirutke i imaju drugačiju osnovu (kravlje i kozje mlijeko, soja). Vrste hipoalergenskih smjesa:

  • Za djecu s proteinima alergije na kravlje mlijeko:
   1. Dadilja mlijeka za mlijeko;
   2. mješavine bazirane na protein hidrolizatima - "Nutramigen", "Frisopen", "Humana GA-1";
   3. s smanjenom hipoalergenskom aktivnošću - "Agusha - 1 (2)", "NAN fermentirano mlijeko", "Samper bifidus";
   4. soje - "Alsoy", ljekovito - "Alfar").
  • Za novorođenčad s nedostatkom laktoze:
   1. bez laktoze (Portagen);
   2. niska laktoza ("izokal");
   3. soja ("Frisos");
   4. s hidroliziranim proteinom ("Pepti-Junior").

  Treba imati na umu da, kada se nadomješta s mliječnim formulama, dijete ne prima životinjske bjelančevine, pa se preporučuje rano uvođenje komplementarne hrane.

  Prikladno, smjese za bolesnike koji pate od alergija podijeljeni su u sorte prema stupnju smanjenja alergizacije i omogućuju odabir odgovarajuće opcije. Mješavine niskog stupnja smanjenja alergije pripravljaju se na temelju hidrolizata proteina ili imaju fermentiranu mliječnu formulu. Srednje razine smjesa se priređuju na bazi soje proteinskog izolata, a većina hipoalergenskih spojeva sadrži visoko hidrolizirane proteine.

  Nudimo gledanje videozapisa o hipoalergenskim smjesama za hranjenje novorođenčadi:

  Kiselo mlijeko

  Oni se odnose na neprilagođene i djelomično prilagođene verzije s obogaćenom formulom. Sastav mliječne kiseline uključuje mikroflore, potrebnu za uspostavljanje rada crijeva i poboljšanje probavnih funkcija tijela.

  Na prodaju su prilagođeni mliječni proizvodi ("NAS fermentirano mlijeko").

  Neodgovarajuće mješavine na bazi mlijeka uključuju neprilagođene mliječne proizvode: kefir, narine i matsoni. Do šest mjeseci, takvi sastavi su nepoželjni, no događa se da mala količina cijelog kefira pomaže riješiti problem s nestabilnom stolicom ili se nositi s crijevnom infekcijom.

  Nudimo gledati videozapis o fermentiranim mliječnim smjesama za hranjenje djeteta:

  specijalizirani

  Takvi proizvodi smatraju se ljekovitim, sastavi imaju posebna svojstva i namijenjeni su djeci s određenim poremećajima i bolestima:

  1. soje (za djecu s nedostatkom laktaze i alergijom proteinskog kravljeg mlijeka);
  2. s niskim sadržajem fenilalanina (prikazan fenilketonurijom);
  3. na temelju hidrolizata proteina i triglicerida srednjeg lanca (za pacijente s celijakijom, cističnom fibrozom i nedostatkom laktaze);
  4. s probioticima (za upalnu bolest crijeva);
  5. antireflux (za djecu s uobičajenim sindromom regurgitacije);
  6. obogaćene i hiperkalorne (za prerane i niske novorođenčadi).

  Diplomirao po dobi

  • "0" - specijalizirane mješavine za prerane bebe i bebe s nedostatkom tjelesne mase;
  • "1" ("pre-") - smjese za djecu od 0 do 6 mjeseci;
  • "2" - "sljedeće formule", sastavi za djecu stariju od 5-6 mjeseci, imaju visok sadržaj bjelančevina;
  • "3" - posebno mlijeko za bebe za djecu staro 1 godinu;
  • "4" - mlijeko za djecu od 12 do 18 mjeseci.

  Osnovna pravila

  Kako kuhati?

  1. Operite ruke temeljito.
  2. Uzmite suhu, steriliziranu bocu pogodnog spremnika.
  3. Napunite bocu s toplom bebom (nepotrebnom) vodom u količini navedenoj u priručniku za proizvod.
  4. Izmjerite dio praha pomoću posebne mjerne žlice iz pakiranja. 1 žlica je količina suhog koncentrata koji se uklapa u žlicu bez klizača.
  5. Ulijte smjesu u bocu vode.
  6. Vijke kapu na vratu boce.
  7. Zagrijte bocu 1 minutu.
  8. Provjerite je li kompozicija ujednačena.
  9. Pazite da smjesa nije vruća, a ne hladno, spuštajući spoj na zapešće.

  Nudimo gledanje videozapisa o pravilnoj pripremnoj dječjoj formuli za bebu:

  Kako dati proizvode?

  Pravila za hranjenje djeteta:

  1. Stavite novorođenče na podlakticu slobodne ruke, stavljajući glavu u područje zavoja lakta.

  raspored

  Postoje dvije mogućnosti za organizaciju mješovite hranidbe:

  • naizmjenično (svako hranjenje je potpuno prirodno ili potpuno umjetno, naizmjenično);
  • (hranjenje smjese se provodi tek nakon dojenja).

  Specifična opcija ovisi o mnogim čimbenicima - potrebi napuštanja bebe, količini i brzini dolaska majčinog mlijeka, sposobnosti dekantiranja.

  Budući da je mliječna mješavina hranjivi proizvod, s bogatom složenom kompozicijom, traje najmanje 3-4 sata za probavu. Kada se mješovito hranjenje u prehrani pojavljuje način: dijete jede svakih 3-3,5 sati. Nemoguće je razbiti režim kako ne bi imali problema s probavom. Mnoštvo hranjenja: 6-7 puta dnevno. Interval između hranjenja: 3-3,5 sati tijekom dana, 6-6,5 sati noću.

  Savjeti za roditelje

  Za pravilno hranjenje slijedite ove savjete:

  • Ako je moguće, hranite dijete žlicom ili jednokratnom štrcaljkom. Ako koristite bocu, odaberite maksimalnu bradavicu s 1 otvorom.
  • Ne mijenjajte smjesu bez savjetovanja s pedijatrom koji redovito promatra novorođenče.
  • Ako želite vratiti dojenje, hranite dijete samo nakon što dijete usisava obje mliječne žlijezde.
  • Pijete bebu s vodom.
  • Slijedite preporuke o izboru dobnih smjesa.
  • Kontrolirajte količinu i unos kalorija.
  • Ako primijetite znakove da se smjesa ne uklapa ili ne sviđa dijete, obratite se svom pedijatru.

  Je li prikladno?

  Sljedeći znakovi pokazat će da je smjesa točna: dobrobit djeteta, odsutnost alergijskih reakcija i poremećaji probavnog trakta, stabilan dobitak težine i dobar apetit.

  Smjesa je odabrana slabo ako je dijete postalo nemirno, crvenilo ili osip pojavili su se na koži, došlo je do nedostatka težine i poremećaja probavnih funkcija.

  Nudimo vam gledanje videozapisa o tome kako utvrditi je li smjesa prikladna za dijete ili ne:

  Korisni videozapis

  Nudimo gledanje videozapisa o tome kako odabrati pravu dječju formulu za hranjenje:

  U svakom slučaju, prvo što majka treba učiniti je da se posavjetuje s pedijatrom. To je neophodno u bilo kojoj fazi mijenjanja prirode ili prehrane. Izbor mješavine je vrlo važno, jer njegovo stanje zdravlja i razvoja ovisi o vrsti umjetne prehrane koja je najprikladnija za ovo dijete.

  Dopuna novorođenčadi

  Doplatak za dojenje

  Nadopunjavanje djeteta s mješavinom nije način "olakšavanja" mama života, već nužna mjera jer rijetko prolazi potpuno bez posljedica za nju i dijete. Najmanji iznos koji se može pojaviti je smanjenje laktacije i crijevne kolike kod bebe.

  Dodatak novorođenčadi sa smjesom unosi se tek nakon procjene sljedećih kriterija.

  1. Težina. Gubitak težine nakon porođaja ne smije biti veći od 10% težine pri rođenju. Mjesečna djeca dodaju najmanje 500 grama u prvih 3-4 mjeseca života.

  2. Ponašanje djeteta između hranjenja. Hranjena beba je mirna, osim ako ima bol u trbuhu. Ne pitajte grudi svakih 1-2 sata.

  3. Učestalost mokrenja i stolice. Zdravo dijete urinira na HB najmanje 10 puta dnevno, češće oko 20 puta. U isto vrijeme, bebe obično imaju vrlo česte stolice, do 7 puta dnevno. No, normalni broj uriniranja i rijetkih stolica ne znači da dijete ne jede.

  4. Pravi nedostatak mlijeka. Možete vagati bebu prije i poslije hranjenja kako biste saznali koliko je sranje. Stvarne informacije trebale bi se smatrati primljenim u roku od najmanje 24 sata, tj. Da je ukupna količina prehrane koju dnevno dijete dobiva od djeteta važna.

  Usredotočite se na sljedeća pravila.
  - 1/5 u gramima stvarne težine u dobi od 1 mjeseca treba pojesti dijete;
  - 1 / 6-1 / 7 - od 2 do 6 mjeseci, prije uvođenja komplementarne hrane.
  Na primjer, dijete mase 4 kg treba 800 grama mlijeka dnevno. Kada se hranjenje na zahtjev, to je prilično često, oko 10 puta dnevno, dijete može jesti malo. Ali, na kraju, još uvijek će jesti oko istog iznosa za dan i noć.

  Ako nema problema s tim, ipak vam se čini da je u večernjim satima beba gladna, pokušajte nadomjestiti s izraženim mlijekom. Poznato je da je najveća količina mlijeka u žena proizvedena ujutro. A onda je moguće malo dekantirati da dijete dadne u večernjim satima, kada se lakta malo blijedi. Ovo je privremena mjera kako ne bi bilo potrebno uvesti dodatnu hranu umjetnim mješavinama.

  Ovi znakovi nisu rezultat nedovoljne laktacije:

  • dječja plač za vrijeme hranjenja s nogama nabijenim do trbuha (ovo je simptom crijevne kolike, djeca često mogu početi sisati i pustiti, vikati, prsa);
  • "Ispraznu" dojku (ako beba sranje, a vi ga čujete da proguta mlijeko, poslije početka sisanja žurbe mlijeka se događa - to je sve u redu), nakon tzv. Laktacije, gotovo ne postoji mlijeko između hranjenja u žlijezdama alveole;
  • dodataka od 500 do 600 grama u prva tri mjeseca (ne smijete uzeti kao primjer djeca koja dodaju 2 kg mjesečno, obično djeteta koja gotovo uvijek doji, oni koji jedu u rasporedu ili često spavaju, obično dodaju manje, to nije zastrašujuće);
  • loše noćno spavanje (djeca spavaju loše, ne samo zbog gladi, ali i previše vruće klime kod kuće, niske vlažnosti zraka, povećane količine plina, neugodnog kreveta, bolnog zubiranja itd.);
  • mala količina dekantiranog mlijeka - čak i vrlo "mliječne" žene ne mogu uvijek dekantirati dovoljnu količinu mlijeka.

  Ponavljamo da je dopunjavanje novorođenčeta u porodničkoj bolnici i nakon izlaska iz nje prisilna mjera. Nedostatak laktoze u djeteta, crijevna infekcija u majci ili lactostasis nije znak za to. Jednom u 3-6 mjeseci moms iskustvo laktacije krize. Ovo je kada beba počne po potrebi više mlijeka, ali dojka ne može odmah početi davati više. Ovaj put morate izdržati. Feed češće, a unutar tjedan dana sve će raditi. Dopuna tijekom dojenja u ovom slučaju nije uvedena. Moguće je da hranjenje ne jedan, ali i mliječne žlijezde će vam pomoći. Kada žena daje jednu dojku da dovrši pustoš, a onda još jednu.

  Pravila za uvođenje dodataka

  1. Prvo dajte djetetu sisanje dojke, a onda samo ponudi dodatak.

  2. Dajte bebu smjesu žlice s malom količinom. U tu svrhu možete koristiti kao običnu čajnu žličicu i posebnu silikonsku ili plastičnu. Dobre recenzije imaju mekanu žlicu za piće za dodemu (Medela). Ovaj uređaj ne dovodi do daljnjeg neuspjeha prsa i vrlo je prikladan za upotrebu. Istina, nije jeftina. Druga dobra opcija je dodavanje iz štrcaljke bez igle. Idealno, za to je idealna mjernu štrcaljku koja se isporučuje s određenim lijekovima. Na primjer, s dječjim antipiretskim sirupom "Nurofen". Sustav dojenja je vrlo popularan. To je idealno za žene koje žele očuvati i povećati laktaciju, a ne izgladiti dijete. Ovo je tako jednostavan uređaj kojim dijete sisanje smjesu i istodobno sisati majčinu dojku. I, kako se sjećamo, to što dijete usisava dojku, to više proizvodi mlijeko. U ljekarnama se prodaje Medela SNS sustav, najpoznatiji. Kao što rekavši, vukovi se hrane i ovce su sigurne.

  3. Grudi, čak s malom količinom mlijeka, trebaju se dati barem 3 puta dnevno, inače laktacija će brzo nestati.

  4. Ako je moguće, dajte dijete dojke noću, a ne mješavinu, jer noću dolazi do produkcije hormona prolaktina. On je odgovoran za dojenje.

  5. Prvi dodatak treba izvesti s vrlo malom količinom smjese, ne više od 10-30 grama. Tijelo djeteta treba se naviknuti na novu prehranu. Ako nema stupnja, konstipacija i kolika čekaju dijete. Pedijatar će vam objasniti kako dodati svoju bebu.

  A što će se dogoditi ako umjesto da mješavina djeteta daje kravlje ili kozje mlijeko, kao što je prethodno hranjeno? Ili uvesti mamac rano? Naravno, to ne vrijedi. Cijelo životinjsko mlijeko je najjači alergen. Ne možete ga dati djeci mlađoj od godinu dana! Ali nadopunjavanje s mješavinom od 6 mjeseci može se zamijeniti dodatkom. Na primjer, dati u jednoj od kaše za hranjenje ili pire od povrća. I možda čak i to, i drugo, ako je mamac počeo ulaziti ranije, u 4 ili 5 mjeseci. Preporuča se hranjenje beba s žitaricama ako dijete ne dobiva dobro. Obično prvo daju žitarice bez mlijeka, a nakon 2-3 mjeseca počinju ponuditi mliječne proizvode. Sve sa žlicom.
  Morate razumjeti razliku da postoji dodatak i komplementarna hrana. Žitarice od žitarica (heljda, riža, kukuruz) su druga. I hrane djecu samo tekućom umjetnom prehranom. Mješavina ili majčino mlijeko moraju biti prisutni u prehrani djeteta do jedne godine.

  Kakvu smjesu odabrati za dopunu i zašto trebate uštedjeti GW

  Izbor smjese treba se približiti odgovornošću. Među ogromnim rasponom ovog proizvoda na tržištu, čineći pravi izbor je prilično teško. Dajemo glavne kriterije za odabir ovog proizvoda.

  1. Sastav smjese. Potrebno je uključiti potrebne količine vitamina i elemenata u tragovima u pravim omjerima. To će hranu učiniti što bliže majčinom mlijeku.

  2. Dostupnost potvrde o kvaliteti, proizvođaču i prepoznavanju robne marke.

  3. Preporuke o dobi. Maksimalna prilagodba bebe do 6 mjeseci.

  4. Uobičajeni rok trajanja i jamstvo usklađenosti s pravilima skladištenja (nije potrebno kupiti mješavinu ruku, čak i ako je cijena vrlo atraktivna).

  Prema svojoj konzistenciji, sve smjese mogu se podijeliti u suhu i tekuću. Suhe miješanje zauzimaju više od 90% tržišta za ove proizvode. Prodano je kao prašak u zatvorenom pakiranju. Prije hranjenja, prašak se razrjeđuje s kuhanom vodom na temperaturi od 37-38 stupnjeva prema uputama.

  Tekuće mješavine već se prodaju u gotovom obliku. Neposredno prije upotrebe, potrebno je samo zagrijavanje. Glavni nedostatak tekuće hrane je mali rok trajanja.

  Sastav smjese je prilagođen, djelomično prilagođen i neprimjenljiv.
  Prilagođeni su napravljeni na temelju demineraliziranog seruma. Oni dobro apsorbiraju bebe i stoga se smatraju najboljom opcijom za hranjenje novorođenčadi. Dodatak mjesečno provodi se samo takve mješavine.

  U manje prilagođenim smjesama, kazein je glavna komponenta, demineralizirana sirutka nema. Ova hrana se preporučuje za djecu stariju od 6 mjeseci. Dvoechka tzv.

  Postoje posebne smjese za preranu i imunokompromitiranu djecu. Oni su bogati proteinima i vitaminima, bitnim za pravilan rast i razvoj mrvica. Promovirajte brzu dobitku težine.

  Za djecu koja pate od nedostatka željeza prodavali su mješavine s visokim sadržajem tog elementa u tragovima. Nije preporučljivo za djecu do 4 mjeseca.

  Ako postoje problemi s crijevima, pomiješajte s probioticima. Oni smanjuju rizik od kolike, zatvora i regurgitacije kod bebe. Za bebe koje pate od čestih regurgitacija, pedijatri preporučuju prehranu koja se sastoji od zgušnjivača škroba.

  Za djecu koja su sklona raznim vrstama alergija, prikladna je hipoalergenska ili bez sojeva laktoze.

  Dodatak s mješovitim hranjenjem novorođenčeta s pogrešnom smjesom može dovesti do poremećaja djetetovih crijeva i izazvati gubitak težine.

  S obzirom na činjenicu da je umjetna prehrana skupo zadovoljstvo, ne treba se voditi pri odabiru samo oglašavanja i troška.

  Ali čak i ako ste uspjeli dobro odabrati smjesu, sjetite se da je majčino mlijeko glavno i najbolja hrana novorođenčeta. Glavna uloga dojenja je individualna i uravnotežena prehrana u svakom trenutku. Važna prednost majčinog mlijeka je da još uvijek nije došla do ekvivalentnog ekvivalenta. Zašto je potrebno napustiti GW u maksimalnoj količini?

  1. Dobar učinak na crijevnu mikroflora djeteta.

  2. Sastav majčinog mlijeka sadrži veliki broj korisnih elemenata potrebnih za život i rast. Unatoč tome, njegova probavljivost doseže 90%.

  3. Prisutnost biološki aktivnih tvari (enzimi, imunoglobulin, hormoni, itd.) U majčinom mlijeku pridonosi pravilnom radu sitnog organizma.

  4. Poštivanje osnovnih pravila higijene postiže se maksimalna sterilnost hranjenja.

  5. Dostupno u bilo kojem trenutku, majčino mlijeko ima idealnu temperaturu za dojenje.

  6. Svaki majčin organizam pojedinačno prilagođava sastav mlijeka za potrebe dojenčeta, ali u prosjeku sadrži 88,1% vode, 7% ugljikohidrata, 3,8% masti, 0,9% proteina i 0,2% ostalih tvari.

  7. Glavna komponenta mlijeka je voda, što dodatno ne dopušta hranu za bebu.

  8. Količina proteina dovoljna je za savršeni razvoj i brzinu rasta.

  9. Laktoza sadržana u pripravku pomaže apsorpciji željeza i kalcija, utječe na razvoj središnjeg živčanog sustava.

  Majčino mlijeko sadrži veliki broj elemenata u tragovima koji doprinose normalnom funkcioniranju gastrointestinalnog trakta, razvoju organa, optimalnom rastu, zaštiti od infekcija.

  Važan element pravilnog rasta i razvoja jest hranjenje beba u prvim danima: prikladni položaji, dijeta i savjeti za mlade mame.

  Pravilno hranjenje novorođenčeta u prvim danima života jednako je važan element rasta i razvoja kao i majčinska skrb i skrb za mrvice. Idealna opcija je dojenje. Ako iz raznih razloga nije moguće dojiti, pomoći će visokokvalitetnoj dojenčadi za novorođenčad.

  Mlade mame trebaju znati organizirati hranu malom malom čovjeku. Proučite materijal: naći ćete odgovore na mnoga pitanja koja se odnose na ugostiteljstvo za najmlađu djecu. Najvažnije je osigurati maksimalnu udobnost za mamu i bebu.

  Kako hraniti novorođenčad

  U rodilištu, osoblje će govoriti o prednostima rane dojke, osigurati uvjete za bliski kontakt majke i bebe odmah nakon rođenja. Sada su djeca u istoj sobi s mamom koja vam omogućuje da hranite bebu "na zahtjev".

  Uz nedostatak mlijeka, nemojte očajavati, pokušajte uspostaviti prirodno hranjenje. Pijte dovoljnu količinu tekućine, pokušajte se smiriti, često stavite dijete na prsa. Čak će i minimalna količina mlijeka biti korisna. Feed novorođenče s mješavinama, kontrolirajte ponašanje, težinu, kvalitetu stolice. U nedostatku mlijeka idite na umjetne mješavine.

  dojenje

  Prednosti rane priprave dojke dokazuju neonatolozi i pedijatri, što potvrđuju zadovoljne mame i dobro hranjene, mirno hrkajuće bebe. Bliski emocionalni kontakt je jedna od prednosti dojenja.

  Prednosti dojki mlijeka:

  • beba (dijete dobiva potpuno probavljivu hranu, razvija se dobro, manje bolesno);
  • majka (maternica je aktivnije smanjena pod utjecajem sisanja kretanja mrvica, tijelo je obnovljeno nakon poroda).

  Što učiniti kod kuće ako dijete ima upaljeno grlo? Imamo odgovor!

  U ovom se članku opisuju metode liječenja povraćanja i proljeva kod djeteta bez vrućice.

  Početna faza

  U prvim satima nakon rođenja mliječne žlijezde proizvode vrijedan proizvod - kolostrum. Volumen korisne tvari je mali, ali bogat sastavom, visok sadržaj masnoće zadovoljava potrebu za hranom u mrvicama. Važan detalj - kolostrum ispunjava malo tijelo s biološki aktivnim tvarima, jača imunološki sustav.

  Većina rodilišnih bolnica prakticira ranu privrženost grudi. Uzbudljiv trenutak za mamu i bebu, padao u nepoznat svijet. Toplina dojke, miris mlijeka smiruje novorođenče, dopušta vam da osjetite zaštitu. Što više kolostrum može dobiti dijete, to je bolje za svoj imunitet.

  Vratite se kući

  Mnoge mlade mame su izgubljene, panike, s novorođenčadi kod kuće. Sljedeći brižan otac, poznato okruženje, ali uzbuđenje je još uvijek tu. Ako je žena slušala preporuke bolničkog osoblja, poteškoće s dojenjem bit će manje.

  Značajke hranjenja novorođenčadi s majčinskim mlijekom:

  • prehrana u prvom tjednu više uzima u obzir interese novorođenčadi. Mama će se morati prilagoditi potrebama djeteta;
  • Korisno je promatrati kada je mrvica stvarno gladna, da otkrije interval između hranjenja, koje dijete može izdržati. Najbolja opcija je 3 sata, ali u prvom tjednu bebe često zahtijevaju mlijeko glasnim plakanjem nakon 1,5-2 sata;
  • pedijatri savjetuju: hraniti dijete "na zahtjev", kada je pohlepno pretražuje usta za dojku. Postupno, dijete će dobiti jače, moći piti više vrijednih tekućina u isto vrijeme, to će biti duže hranjen. Aktivno sisanje dojke će povećati laktaciju, prehrambene potrebe djeteta i sposobnost majke postupno će se podudarati;
  • nakon nekoliko tjedana, naučite bebu na prehranu. Ako u prvim danima hranite bebu svakih pola do dva sata tijekom dana i 3-4 sata noću, postupno se prebacite na sedmerostruko hranjenje. Način poboljšava funkcioniranje sitnih crijeva, daje odmor majci.

  Prikladne poze

  Odaberite određeni položaj koji vam najviše odgovara. Zapamtite: svako hranjenje u prvim tjednima novorođenog života traje dugo.

  Imajte na umu da je pola sata i ljepše sjesti, savijanje nad bebom (kao sestrinske majke poziraju se za fotografije u časopisima), vjerojatno vam neće uspjeti, pogotovo nakon teškog porođaja. Ako je majka neudobna ili teško zadržati bebu, vjerojatno neće imati ugodne misli, osjećaj nježnosti.

  Pokušajte s nekoliko poza, izaberite najbolje, uzimajući u obzir stanje dojke, težinu, starost bebe. Kako vaša beba raste, neugodan položaj može postati prikladan i obratno.

  Osnovni položaji za hranjenje novorođenčadi:

  • supin poziciju. Rijetko se oslanja na mame, noge, glavu. Ramena žene, glave podignute jastukom. Pada je pogodna za obilno oslobađanje mlijeka;
  • leži na vašoj strani. Ova prikladna opcija odabiru mnogi mame, posebno za večernje i noćne hranjenje. Obavezno ležite na svakoj strani tako da se obje dojke isprazne;
  • klasični sjedeći položaj za hranjenje. Mama drži bebu u naručju. Jastuci ispod leđa, na koljenima i pod lakom pomoći će smanjiti zamor ruku;
  • vješanje. Preporučuje se zbog slabog protoka mlijeka. Novorođenče leži na leđima, mama ga hrani odozgo, nagnuta nad bebom. Nije baš udobno za leđa, ali djelotvorno za pražnjenje dojke;
  • položaj nakon cezariannog dijela, dok blizanci sestrinstva. Žena je sjedila, dijete leži tako da su noge iza leđa majke, glava gleda iz majčine ruke. Ovo držanje smanjuje manifestacije laktozaze - stagnaciju majčinog mlijeka, popraćenu bolom, izraženom zbijanju lobula mliječne žlijezde.

  Dječja formula za bebe

  Umjetno hranjenje - nužna mjera, ali u nedostatku majčino mlijeka morat će se prilagoditi. Pravilno organizirati prehranu novorođenčeta, slušati preporuke pedijatara.

  Značajke hranjenja novorođenčadi s mješavinom:

  • za razliku od dojenja, kada dijete jede i zaspe, hranjiva formula ima određenu dozu. Važno je znati koliko djetetova nadomjestaka treba dati "umjetnom umjetniku" dnevno;
  • od prvog dana hrane bebu 7 puta, interval je 3 sata. Kasnije se možete prebaciti na šest jela s intervalom od 3,5 sata;
  • pokupiti kvalitetnu smjesu koja daje sitost, maksimalne hranjive tvari. Nažalost, hranjenje bebe na zahtjev neće raditi: mješavina se ne može dati, "kad želi", važno je izdržati određeni interval;
  • povremeno dopušteno da pomakne vrijeme sljedećeg prijema korisne mješavine, ali ne mnogo. Razbijanje pravila uzrokuje probleme s bebom / želudacom;
  • odaberite mliječne formule novorođenčadi od renomiranih proizvođača, bez palminog ulja, šećera, maltodekstrina. U ekstremnim slučajevima, komponente koje podupiru osjećaj zasićenja trebaju biti minimalni broj;
  • ako je malo majčino mlijeko, morate stalno hraniti bebu. Prvo, ponudite dojku, a zatim - dječju hranu u žlicu. Izbjegavajte boce: lakše je dobiti mlijeko iz bradavice, nakon nekog vremena dijete će sigurno odreći dojenje;
  • Obavezno isporučite novorođenče "umjetni umjetnik" kuhanu vodu. Volumen tekućine ovisi o dobi;
  • umjetno hranjenje će pomoći zdravih blizanaca ili tripleta. Mlijeko za dvoje / tri mlade mame nije dovoljno, potrebno je dati hranjivu mješavinu. Kako djeca rastu, majčino mlijeko zamjenjuje se mliječnim formulama.

  Koliko treba dijete jesti

  Koliko treba novorođenčad jesti na jednom hranjenju? Kada dojite, dijete se osjeća kada je ventrikula puna. Dijete prestaje sisati prsa, mirno spava.

  Za hranjenje "umjetnog umjetnika", majka mora uliti određenu količinu smjese u bočicu tako da novorođenče ne gladuje. Pedijatri su razvili formulu za izračunavanje količine dječje hrane za svaki dan.

  Izračuni su jednostavni:

  • novorođenče teži manje od 3200 grama. Pomnožite broj dana življenih s 70. Na primjer, trećeg dana beba bi trebala dobiti 3 x 70 = 210 g mliječne formule;
  • novorođenče teži više od 3200 grama. Izračun je sličan, samo umnoži broj dana za 80. Na primjer, za treći dan velik dijete bi trebao dobiti veliki dio - 3 x 80 = 240 g dječje hrane.

  Snaga tablice po satu

  Mlade mumije lakše se kretati ako imaju jasnu ideju o prehrani mrvica. Prvi mjesec novorođenčad će spavati većinu vremena (do 18 sati dnevno), ostatak dana će ostati budna.

  Zapamtite: kad mrvica ne spava, polovica vremena potiče majčinu dojku ili dobiva dojenčad na mjestu majčinog mlijeka. Obratite pažnju na tablicu za hranjenje novorođenčadi. Ima sati hranjenja za djecu normalne težine.

  Kako hraniti bebu na mješovitoj hranidbi: shema

  Najzahtjevnija hrana za bebe je majčino mlijeko. Ali ako iz nekog razloga nije dovoljno, idite na miješano hranjenje. Dijete će dobiti sve hranjive sastojke majčinim mlijekom, a količina koja nedostaje bit će dopunjena mješavinom. U ovoj vrsti hranjenja ima svoje osobine koje morate znati i uzeti u obzir.

  pramenovi

  Smjesa ne smije gurati majčino mlijeko u pozadinu. To rješava samo problem nedostatka adekvatne prehrane. Nijedna prilagođena smjesa ne može zamijeniti skupljanje onih hranjivih tvari koje su sadržane u majčinom mlijeku.

  Miješano hranjenje traje privremeno. Od 6 mjeseci, kada je riječ o prvom hranjenju, nedostatak hrane zamjenjuje se žitaricama, voćem ili povrćem.

  Pobrinite se za borbu za kvalitetnu laktaciju. To se olakšava češćim vezivanjem djeteta na dojku, noćnim hranjenjem, povećavajući količinu potrošene tekućine. Ne zamijenite refleks traženja u bocama ili bradavicama za bebe. Vrlo često, ove su mjere dovoljno zaustavljanje mješovitog hranjenja za nekoliko tjedana.

  Dodatno hranjenje s mješavinom je dug i težak proces. Potrebno je pripremiti za svaku hranidbu bočice, razrijediti smjesu, a to bi trebalo biti toplo. Majčino mlijeko je uvijek na vašoj strani i sadrži protutijela koja štite bebu od infekcija.

  U kojim slučajevima je potrebno dodatno hraniti

  Često, žena počinje hraniti dijete s mješavinama, bez pravih razloga za to, uzimajući joj meke i prazne dojke za probleme s laktacijom. Zapravo, to može biti znak zrele laktacije. Mlijeko počinje proizvoditi samo u trenutku kada se beba primjenjuje na dojku.

  Volumen izraženog mlijeka također nije pokazatelj prehrambenih nedostataka. Dijete može sisati puno više. Možete pokušati izraziti mlijeko prije hranjenja, uliti je u bočicu i provjeriti koliko je gramova ostalo. Još jedna stvar koju treba razmotriti. Dobivenom volumenu morate dodati 20-30 grama.

  Možete pokušati vagati bebu prije i nakon hranjenja. Dobivena razlika u težini i jednaka je volumenu konzumiranog mlijeka.

  Nije potrebno promatrati ponašanje djeteta, kao indikator nedostatka prehrane. Dijete može plakati i odmaknuti se od prsa, ako je previše pogođena, uzrujana. Osjećaj bolesnog može dovesti do slične reakcije: grčeve u abdomenu, zubima, začepljenim nosom.

  Vrlo je važno osigurati da beba ispravno snima dojku. U tom slučaju možete izbjeći gutanje viška zraka, pojavu rana i pukotina u bradavici, kao i problema s pothranjenom prehranom.

  Miješano hranjenje započinje samo ako dijete ne dobije težinu i nedovoljno se masira dnevno. Na dan djeteta treba biti oko 12 uriniranja. Možete računati, ako umjesto pelene priloži pelenu.

  Iz medicinskih razloga propisano je miješano hranjenje u sljedećim slučajevima:

  • smanjena laktacija;
  • bolesti majke koje su popraćene lijekovima;
  • prehrambene nedostatke u mlijeku za anemiju kod žena, neishranjenost;
  • potreba za prebacivanjem u prehrambene mješavine.

  Mješovita prehrana djeteta može započeti u rodilištu. Razlozi za to mogu biti nekoliko: veliki gubitak krvi tijekom porođaja, višestruke trudnoće, prerane bebe, rhesus-sukob.

  Dodatna oprema za hranjenje

  Svaki paket sadrži detaljne upute o pravilima uzgoja i ukupni iznos koji dijete treba jesti dnevno. Ovdje također moramo uzeti u obzir dob i karakteristike organizma. Cjelokupni preporučeni volumen smjese treba podijeliti na pet hranjenja. Polazni nadomjestak bolje je ujutro. Nije potrebno davati smjesu noću.

  Najbolji pokazatelj koliko grama mješavine za razrjeđivanje je vaganje bebe prije i poslije hranjenja. Dobiveni podaci koreliraju se s normama, a manjak se nadoknađuje dodatkom. Ali postoji jedna nijansa. Dijete može u različito vrijeme piti različite količine majčinog mlijeka. Ujutro malo može popiti, a za nekoliko sati može se napuniti još jednom količinom mlijeka.

  Potrebno je ponovo povezati metodu brojanja mokrih pelena. Uobičajeno, oni bi trebali biti 12. Ako je količina mokrenja nedovoljna, trebate pravilno ponuditi dodatnu hranu. To će vam pomoći u sljedećoj shemi.

  U dobi od 3 mjeseca djetetu se dodatno nudi 30 grama za svako uriniranje koje nedostaje, a sljedećih mjeseci dodaje se 10 grama. I već u dobi od šest mjeseci, dijete dobiva dodatnih 60 grama komplementarne hrane za svaku nedostajuću mokru pelenu.

  Na primjer, ako je dijete u dobi od 4 mjeseca uriniralo 9 puta dnevno, potrebno je umnožiti 40 po 3. Nedostaje 120 grama hrane koja se mora podijeliti na pet porcija dnevno.

  Dopunski savjeti za hranjenje

  Ako se smjesa mora razrijediti u malim količinama, nemojte žuriti da koristite bocu. Dijete se brzo naviknuto na lako sisanje i ne može uzeti dojku nakon boce.

  Hranjenje se preporučuje pomoću žlice, šprice, pipete. Žlica ne smije biti izrađena od metala. Nazvati malo mješavina i sipati preko djetetovog obraz. Nakon što proguta dio, ponudi sljedeće. Pipeta s sadržajem mora se nalaziti u kutu usta i uliti unutra.

  Ako se mješavina za hranjenje puno koristi, takve metode su neugodno i dugo za upotrebu. Zato morate odabrati pravu bradavicu za bocu. Trebao bi biti tijesan i imati malu rupu.

  Da bi se mješovito hranjenje moglo dogoditi pravilno i uspješno, treba koristiti sljedeću shemu:

  1. Najprije morate ponuditi dojku. Hrana bi trebala biti obje mliječne žlijezde. I tek nakon toga, dječja hrana može biti ponuđena iz žlice ili boce.
  2. Završetak dodataka trebao bi ponovno biti dojka majke. Dijete se smiri blizu majčina tijela i zaspati.
  3. Da biste dijete stavili na dojku, trebao bi biti na najmanji zahtjev.
  4. Treba odabrati zgodan položaj za hranjenje i prikladan način kojim se izvrši nadomjestak. Dijete bi se trebalo osjećati ugodno.
  5. Nije potrebno hraniti dijete mješavinom sile. Možda je ugasio glad, iu tom trenutku imao je dovoljno majčino mlijeko.
  6. Dovoljno je brojati mokre pelene jednom tjedno. Ako je nakon par tjedana sve u redu, onda bi smjesa trebala biti isključena.

  Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da je majčino mlijeko više ujutro. Stoga biste se trebali pouzdanije hraniti češće. Ako je preostalo mlijeko u dojci, bolje je izraziti i dati je bebi kasnije.

  Ako se uzmu u obzir svi ti savjeti, majka će istodobno voditi borbu za uspostavljanje laktacije, a miješano hranjenje neće se pretvoriti u umjetno hranjenje.

  Mama se boji da miješano hranjenje može dovesti do sloma stolice u djetetu i pojave plina u trbuhu. Ako je smjesa pravilno razrijeđena, dano u maloj količini, a ne cijeli volumen odjednom, onda neće biti nikakvih problema.

  Miješano hranjenje, kao i potpuno prirodno, osigurava djetetovo tijelo s potrebnim imunološkim tijelima. U smjesama nema sličnih protutijela. Stoga, u najmanjoj mogućoj mjeri nije potrebno prebaciti se na umjetnu prehranu.

  Časopis za ženske žene

  Više od hraniti novorođenčad?

  Potpuno odsutnost laktacije kod žena vrlo je rijetka. Privremeno smanjenje količine mlijeka događa se kod gotovo svake majke. U tom slučaju, nemojte žuriti da vam ponudite mrvicama štedljivu bocu s mješavinom, nego ga nanesite što je češće moguće na prsima. Ovo je siguran način prilagodbe laktaciji. I samo ako su iscrpljena sva sredstva za povećanje protoka mlijeka, pedijatar može preporučiti dojenčad da se hrani posebnom formulom za dojenčad.

  Naravno, najbolja hrana za bebe - majčino mlijeko. Ali, nažalost, postoje situacije kada majčino mlijeko nije dovoljno, pa pedijatar propisuje nadopunu - mješovito hranjenje.

  U redu unesite dodatak

  Miješano hranjenje je kompromis, no poželjno je umjetno, čak i mala količina majčinog mlijeka vrijedna je za dojenčad. No, prijenos bebe novoj hrani za njega, obratite pažnju na sljedeće.

  Dopunsko hranjenje se uvodi postupno, postupno prilagođavajući volumen potreban u svakom hranjenju. To će olakšati prilagodbu probavnog sustava djeteta umjetnom proizvodu, a istodobno će vam dati priliku saznati uzrokuje li alergijsku reakciju.

  Uzmite si vremena. Proces svladavanja novog dječjeg prehrambenog proizvoda može potrajati od četiri do sedam dana.

  Dijete bi trebalo ponuditi formulaciji, najprije ga prvo dojiti. Inače, dijete, nakon što se naviknuto da zadovolji glad, uz pomoć slatke hrane, prestat će uzimati majčinu dojku ili ga čak potpuno napustiti.

  Samo kada postoji velika potreba može se jedan ili dva hranjenja potpuno zamijeniti smjesom. Zatim se dodatak treba izmjenjivati ​​s majčinim mlijekom. Prirodno hranjenje mora biti najmanje 3-4 dnevno, inače majčino laktacije će se brzo smanjivati, a onda se može potpuno zaustaviti.

  Nema potrebe povećati broj dodataka ako dijete normalno dobiva težinu. I nemojte se žuriti da se prebacite na novu mliječnu formulu u najmanjem smetnji s probavnog sustava (na primjer, laganu promjenu stolice, kolike, regurgitacije). Uostalom, takvi fenomeni mogu se promatrati tijekom dojenja, a za svaku novu smjesu beba bi se trebala nakupiti neko vrijeme.

  Ako ste već pokupili mliječnu formulu koja dijete jede s očitim užitkom, nema potrebe za promjenom. Česte promjene u prehrani previše su tereta za slabo tijelo bebe.

  SAVJET! Odredite nedostatak mlijeka može biti na sljedećim osnovama: mrvica slabo dodaje težinu - manje od 250 g tijekom 2 tjedna; mokrenje je manje od 4 puta dnevno, urin je žut i oštar miris.

  Napunite žlicu

  Bolje je ne poučavati bebu da jede mliječnu formulu iz boce s bradavicom. Hrana na "Harvestu" na ovaj način mnogo je lakša nego iz majčine dojke. Vrlo brzo se dijete će naviknuti na to i napraviti svoj konačni izbor u korist bradavica. Stoga, od samog početka, hranite ga mješavinom žlice ili posebne čaše. Ako još uvijek volite bradavicu, pobrinite se da rupe u njoj budu što manje moguće. Lako je provjeriti okretanjem boce s mješavinom, - tekućina ne smije slobodno izlaziti iz rupe bradavica.

  VAŽNO! Majke beba ne smiju zaboraviti da je glavni zadatak mješovitog hranjenja pomoći prirodnom, a ne zamijeniti ga u potpunosti.

  Izaberite smjesu

  Ako je beba praktički zdrava, pedijatar propisuje običnu nadomjestaku majke na temelju proteina kravljeg mlijeka. Najčešće se dijete susreće s ovom mješavinom već u rodilištu ako se iz bilo kojeg razloga majka ne može dojiti odmah nakon rođenja. Ako sve ide dobro, onda se može hraniti u mrvicu. Sve smjese su podijeljene u dvije skupine.

  • Prilikom odabira smjese, morate uzeti u obzir dob od djeteta, jer mijenjaju se njegove potrebe za proteinima, mastima, ugljikohidratima, vitaminima i elementima u tragovima. Za djecu od 0 do 6 mjeseci koristite "početnu" ili "početnu" mješavinu koja pokazuje broj "1".
  • Za djecu druge polovice godine života (od 6 mjeseci do 1 godine) preporučuju se "naknadne" mješavine, koje su označene brojem "2".

  Za bebe od rođenja

  To su optimalno prilagođene dječje formule za dopunu: one su što bliže majčinom mlijeku. Svi su slični u svom kemijskom sastavu i obogaćeni su odgovarajućim kompleksom vitamina i minerala. Bjelančevina u takvim proizvodima ne bi trebala prelaziti 1,6 g po 100 ml - što su bliže majčinom mlijeku (0,8-1,2 g / ml), to će bolje biti apsorbirana djetetovim tijelom i manje će biti opterećenje bubrega djeteta, Obratite pažnju i na sastav bjelančevina. Kod kravljeg mlijeka dominira protein kazeina. Valja napomenuti da je ona slabo apsorbirana od mrvica tijela. Stoga se proteini sirutke dodatno unose u smjesu. Optimalni odnos u ovom slučaju je 40:60 (u korist seruma). Sadržaj masti u dojenčadi trebao bi biti 3,5%. I mliječne masti djelomično ili potpuno zamjenjuju biljke: kukuruz, suncokret ili kokosovo ulje. Najpovoljniji omjer kalcija i fluora je 2: 1. U takvoj je mjeri da se oba ova elementa najbolje apsorbiraju u tijelu djeteta.

  Za djecu od 6 i više godina

  U dječjoj formuli za hranjenje beba koje su već navršile šest mjeseci, povećava se količina hranjivih tvari, na primjer, sadržaj proteina u takvim proizvodima povećava se na 2,5-2,8 g na 100 ml.

  VAŽNO! 50-70% dnevnog obroka djeteta s mješovitim hranjenjem treba biti majčino mlijeko.

  CALCULATE VOLUME

  Kada se miješa hranjenje, volumen mješavine ovisi o stupnju hipogalaktije i odgovara razlici između potrebnog dnevnog volumena prehrane i količine majčinog mlijeka. Da bi se odredio stupanj hipogalaktije, a time i volumen dodataka, provodi se kontrola vaganja djeteta - prije i poslije hranjenja. Svako hranjenje počinje s majčinim mlijekom, a zatim se hrani smjesi.

  Budite oprezni pri izračunavanju količine formule kako ne biste preopteretili bebu. To je osobito važno u prvim tjednima života. Prejedanje tijekom tog razdoblja može poremetiti metabolički proces i uzrokovati tendenciju pretjerane težine u budućnosti. Ako tjelesna težina djeteta odgovara prosječnoj dobnoj normi, dnevni volumen hrane bit će otprilike sljedeći:

  • od 10 dana do 2 mjeseca - 600-900 ml
  • od 2 do 4 mjeseca - 800-1000 ml
  • od 4 do 9 mjeseci - 900-1000 ml
  • od 9 do 12 mjeseci - 1000-1200 ml

  Nedostatak volumena majčinog mlijeka ispunjen je dodatkom - dojenčeta.

  Vrste smjesa

  Dojenačke su formule praškaste, koncentrirane i spremne jesti. Prehrambene vrijednosti su upravo one.

  Puderne mješavine su najisplativiji izbor.

  Spremno za jesti je skupo, ali vrlo povoljno. Mora ih se zagrijavati. Istodobno, zapečaćene posude čuvaju se duže od otvorenih limenki praha.

  Koncentrirane smjese, poput praha, zahtijevaju strogo pripremu prema uputama. Previše razrijeđena beba neće moći dobiti dovoljno i previše koncentriranog lošeg učinka na bubrege bebe.

  Pravilno pohraniti i pripremiti smjesu

  Zagrijte smjesu u loncu s vodom ili posebnim uređajem. Nemojte koristiti mikrovalnu pećnicu!

  Pozivajući se svaki put na bocu, to će dovesti do postupnog napuštanja dojke.

  Na sobnoj temperaturi, pokušajte zadržati smjesu ne duže od 2-4 sata.

  Rashlađeno - 48 sati. Zamrzavanje se ne preporučuje: značajno smanjuje nutritivnu vrijednost proizvoda.

  Ako beba nije dovršila seriju, odbaciti ostatak. Uostalom, već sadrži bakterije koje žive u slini - jednom u mlijeku, brzo se razmnožavaju i plijenom.

  SAVJET! Nemojte koristiti cjelovito ili razrijeđeno mlijeko, kefir i druge proizvode od kiselog mlijeka kao dodatne mrvice! Oni mogu uzrokovati ozbiljne poremećaje u krhkom probavnom sustavu djeteta.

  Donirano mlijeko

  Alternativa smjesi može biti darovano mlijeko - izraženo majčino mlijeko druge žene. Donatori su organizirani u dječjim klinikama, bolnicama, dječjim domovima. Treba napomenuti da je donorsko mlijeko nejednako majčinom mlijeku. U procesu transporta, skladištenja, prerade, njezina kalorična vrijednost se smanjuje, a može doći do bakterijske kontaminacije. Tijekom pasterizacije donorskog mlijeka uništavaju se vitamini, enzimi, imuni organi, djelomično i proteini. Stoga, preporuča se dodavanje bjelančevina u obliku svježeg sira (1-2 žličice dnevno) ili posebnih dodataka bjelančevinama nakon savjetovanja s liječnikom.

  VAŽNO! Ako više nije potrebna potreba za mješovitim hranjenjem, potrebno je i povratak prirodnom postupno i pod nadzorom pedijatra.

  Mama napomena

  Najčešći razlog za uvođenje dojene mliječne masti u prehranu dojenčadi je smanjenje proizvodnje mlijeka majke. Ali nemojte zaboraviti da se takozvana kriza laktacije može pojaviti u svakom mjesecu laktacije. Zabrinutost u ovom slučaju ne bi smjela biti. Ovo je prirodno privremeno smanjenje proizvodnje majčinog mlijeka, koje traje, u pravilu, 3-4 dana. U ovom trenutku dijete zapravo nema dovoljno mlijeka. On je nestašan, a majka često koristi mješavine hrane. Ali, bolje je da to ne učinite! Takva privremena neishranjenost apsolutno nije opasna za dijete. U tom razdoblju potrebno je povećati učestalost pričvršćivanja djeteta na dojku. To možete učiniti svaki sat, uključujući noću.

  Mješavine s mješavinama, ali da bi pokupile visokokvalitetni deterdžent za pranje rublja za bijelo, uvijek nije bilo lako. Stoga, odabirom ovog proizvoda za pranje dječje odjeće, budite vrlo pažljivi prema njegovom sastavu i preporukama stručnjaka.