Pravilna prehrana i prehrana djeteta na umjetnoj hrani

Liječenje

Najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko. Ali nažalost, ponekad je nemoguće iz više razloga.

U tom slučaju, nadomjestači za majčino mlijeko dolaze u spašavanje. Izumom prilagođene mliječne formule, djeca lišena dojenja, mogu dobiti najhranjiviju hranu.

Indikacije za uvođenje IV od prvih dana života

Bez obzira koliko trudna majka želi dojiti dijete, okolnosti mogu biti različite. Dojenje može postati nemoguće ili bi trebalo biti odgođeno za određeno vremensko razdoblje iz više razloga:

 1. Teški rad. Postoje slučajevi kada stanje žene u radu ne dopušta da hrani dijete dok se ne oporavi.
 2. Zarazna bolest majke. Rizik zaraze bebom preko mlijeka čini dojenje neprihvatljivim.
 3. Potreba za ženom da uzima droge. O kompatibilnosti antibiotika s dojenjem potrebno je provjeriti kod liječnika.
 4. Nema dovoljno mlijeka. Njegov nedostatak može se odrediti rezultatima kontrolnih vaganja. Ako beba doda slabo, potrebno ga je hraniti mješavinom. U prvom mjesecu laktacije je još uvijek nezrela, stoga nemojte u potpunosti napustiti GW zbog toga.
 5. Česti odsutnost majke. Ako se taj problem ne može riješiti dekantiranjem i pohranjivanjem majčino mlijeka.

Prednosti i nedostaci

Ako mlada majka ima priliku barem djelomično zadržati HB, tada prije donošenja odluke za prebacivanje na umjetno hranjenje djeteta u roku od jednog mjeseca, treba vagati pro i kontra.

Prednosti umjetnog hranjenja djeteta u 1 mjesecu:

 • Slobodna mama. Hraniti bebu iz boce može bilo koji član obitelji. U ovom slučaju, majka ne mora biti oko djeteta svakih tri sata. Čak i duge odsutnosti su moguće, jer nema potrebe za opskrbom djeteta s izraženim mlijekom.
 • Lako je pratiti koliko dijete jede u jednoj hranjenju.
 • Mama ne mora pratiti njihovu prehranu.
 • U slučaju alergije kod djeteta razlog će biti očigledan i eliminiran mnogo brže nego kod HB-a.
 • Smjesa je hranjiva i digestirana je dulje od majčinog mlijeka pa će se razmak između hranjenja povećati. Posebno je važno prednost noću.

Nedostaci umjetne hranidbe:

 • Nijedna smjesa neće djetetu dati enzime sadržane u majčinom mlijeku, čiji sastav u potpunosti odgovara individualnim potrebama djeteta.
 • Umjetna djeca imaju veću vjerojatnost da će se razboljeti.
 • U narednim godinama, umjetnici su više podložni alergijama.
 • Korištenje boce i vode za razrjeđivanje smjese povećava rizik od crijevne infekcije.
 • Čišćenje dječjih jela zahtijeva dodatne napore i vrijeme.
 • Čokolade i regurgitacije nastaju kada se umjetno hranjenje češće javlja zbog upotrebe loše kakvoće ili neprikladnog za dječje bradavice.
 • Teško je hraniti bebu na putu ili daleko od dojenja.
 • Nije lako pronaći prikladnu mješavinu bebe.
 • Financijski trošak. Prilagođena hrana za hranu i hranu nije jeftina.

Pravila za novorođenče

Za hranjenje novorođenčeta trebalo bi se približiti vrlo odgovorno. Njegovo zdravlje i pravilan razvoj ovise o tome.

Mjesečna dijeta za bebe

Kada se dojenju preporuča primjena djeteta na zahtjev. Dijete treba dojku kad želi jesti, piti, spavati, smiriti se.

S mješavinom se to ne može učiniti. Njezin je sastav, za razliku od majčinog mlijeka, nepromijenjen i česta potrošnja dovodi do poremećaja gastrointestinalnog trakta i preopterećenja bubrega s viškom proteina, masti i ugljikohidrata.

U prvom mjesecu beba se hrani 6-7 puta dnevno, zadržavajući stanku između jela 3-3,5 sati. Noću, dječji se želudac mora odmoriti od teške hrane najmanje 6 sati. Ako dijete preferira jesti manje, ali češće se dopušta povećanje broja hranjenja do 10 puta dnevno uz smanjenje volumena obroka.

Takvo djelomično slobodno hranjenje pogodno je samo za prvi mjesec, dok se dijete prilagođava vanjskom okruženju i dobiva snagu.

Kako se hraniti i kakva je konzistentnost hrana?

Postoje tri načina prehrane novorođenčadi s mješavinom:

 1. Iz boce.
 2. Žlicom. U tom slučaju, ako majka jede samo dijete s mješavinom u malim količinama. To smanjuje rizik da će dijete odustati od dojke u korist boca.
 3. Iz štrcaljke bez igle. Smjesu se ubrizgava u usta ako dijete ne može sisati bradavicu ili ga progutati iz žlice.

Najprikladnija i najčešća metoda hranjenja je iz boce. Kako bi beba bila udobna, važno je slijediti tehniku ​​takve hranidbe:

 • Najbolje držanje novorođenčeta dok je skrb leži, a glava malo povišena. Ova situacija je fiziološka i neće mu dopustiti da se guši.
 • Zrak ne bi trebao ući u bradavicu. Da bi to učinili, bočica mora biti pod takvom nagibom da mješavina potpuno pokrije bradavicu, a zrak se akumulira na dnu.
 • Nakon hranjenja djeteta, pazite da ga držite okomito kako biste spriječili koliku bol. Tako progutao tijekom snage zraka van. U ovom trenutku dozvoljeno je rehubljenje male količine smjese.
 • Razrijediti smjesu treba biti strogo u skladu s uputama. Čak i nekoliko dodatnih ili nedostajućih grama može naštetiti zdravlju djeteta. Ako sve ispravno radite, dobit ćete mješavinu tekuće konzistencije.

Video, koji je izrazio osnovna pravila umjetne hranjenja novorođenčeta:

Koliko treba novorođenče jesti?

U prvih 10 dana za jedan hranjenje, dijete jede od 20 do 100 ml, odnosno, do dana. Dnevna doza iznosi 200-600 ml. Do kraja prvog mjeseca dijete jede oko 110 ml smjese na jedan obrok i 700 ml tijekom cijelog dana.

Kako se prebaciti na IV u mjesecu?

Ako je dijete primalo majčino mlijeko od rođenja, potrebno je postupno prebaciti na umjetno hranjenje. Hranidbu treba započeti s privitkom na dojku, a zatim ponuditi više od pola dijela smjese. Svakodnevno povećavajte ovaj dio.

Potpuno zamijenite majčino mlijeko za smjesu u roku od 5-7 dana. Ako žena ima puno mlijeka, dijete ih gužva, ali dojenje treba dovršiti, možete izraziti potrebni dio ili primijeniti bebu nakon hranjenja s mješavinom.

dijeta

Umjetno hranjene bebe trebaju dobiti samo prilagođenu mliječnu formulu. Sastav je što bliže majčinom mlijeku i osigurava skladan razvoj djeteta.

Što može hraniti dijete u ovoj dobi?

Za djecu prvog mjeseca života prikladne su različite mješavine:

 • suho;
 • tekućina;
 • svježe;
 • fermentirano mlijeko;
 • antireflux protiv regurgitacije;
 • liječenje;
 • na temelju kravljeg mlijeka;
 • na osnovi kozjeg mlijeka;
 • bez laktoze.

Bilo koja mješavina za dijete ovog doba treba biti označena s 0 (za novorođenče prerano ili mala težina rođenja) ili 1 (za djecu od rođenja do 6 mjeseci)

Koje proizvode uvesti?

Umjetno hranjene bebe također trebaju čistu vodu. Obično popijte piće između jela.

Osim prilagođene mliječne formule i vode, beba u prvom mjesecu života ne treba ništa više. Prvo vrijeme hranjenja još nije došlo.

Savjeti za roditelje

Kako bi umjetno hranjenje djeteta olakšalo život roditelja, a bebe ne bi imale zdravstvene probleme, tijekom hranjenja možete koristiti sljedeće savjete:

 • Ne morate mijenjati smjesu prečesto, teško je djetetovo tijelo prilagoditi novom sastavu hrane.
 • Važno je slijediti prehranu i upute za uzgoj smjese, nemojte preopteretiti dijete i ne ostavljati gladne.
 • Za razrjeđivanje suhe mješavine važno je koristiti samo čistu kuhanu vodu iz pouzdanih izvora. Ako to nije moguće, bolje je koristiti tekuću smjesu.
 • Kupnja bebe hrane je bolja u specijaliziranim prodavaonicama.
 • Obavezno slijedite rok trajanja proizvoda. Važno je zapamtiti da je otvorena ambalaža pohranjena mnogo manje neotvorena.

Ako dojenje novorođenče ne može biti uzrujana. Uz pravu smjesu i pridržavanje pravila umjetne hranjenja, zdravlje bebe neće biti oštećeno.
Korisni videozapis

Što treba biti prehrana djeteta u mjesec dana?

Ovdje dolazi najuzbudljiviji i dugo očekivani trenutak u vašem životu - u rukama imate dragocjenu toplu čašu i sada se s ponosom možete nazvati mlađom majkom. Vaša beba je i dalje vrlo mala i bespomoćna, i samo vi ste odgovorni za njegovu dobrobit. Od prvog dana života djeteta, važno je pravilno organizirati njegovo hranjenje.

Fotografija: depositphotos.com. Autor: monkeybusiness.

Dobra ishrana za mjesec dana staru bebu temelj je njegovog dobrog zdravlja i normalnog razvoja. Dijeta bebe u prvom mjesecu nakon rođenja sastoji se isključivo od majčinog mlijeka ili mlijeka u prahu. Druga opcija može se ozbiljno razmotriti samo u slučajevima kada postoje objektivni razlozi za dojenje.

dojenje

Majčino mlijeko je najbolja hrana za novorođenče. Čovjek nije uspio izmisliti ništa savršeno. Starost od jedne godine zove se dojka, jer je u ovih mjeseci majčino mlijeko najprikladnije za bebu.

Odmah nakon rođenja, kolostrum se formira u grudi žene - preteča majčinog mlijeka. Ne toliko se ističe, već zbog bogatog sastava potpuno pokriva potrebe novorođenčeta. Kolostrum sadrži imunoglobuline i antitoxine koji štite dojenčad od infekcija, kao i pripremu želuca i crijeva radi pravilnog funkcioniranja.

Na 3-5 dan od poslijeporođajnog razdoblja dolazi do prijelaznog mlijeka, a već od drugog tjedna žena uzgaja dijete s punomasnim majčinim mlijekom, uravnoteženu u svom sastavu i sadrži sve vitamine, minerale, hormone, enzime i antitijela koja treba novorođenčad.

Način hranjenja

Hranjivi režim mjesečnih mrvica ovisi o njegovu apetitu. Svako hranjenje trebalo bi se odvijati na zahtjev novorođenčeta. To će pomoći mami da uspostavi punu laktaciju.

Tajna je ovo: kao odgovor na iritaciju bradavica, prolaktin, hormon koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka, pušten je u žensku krv. Jednostavno rečeno, češće ste stavili dijete na dojku, više će biti mlijeka. Većina prolaktina se proizvodi noću, zbog toga pedijatri savjetuju da ne zanemaruju noću hranjenja. Druga velika prednost čestih hranjenja je da mlijeko ne stagnira u dojci, što je važno za sprečavanje mastitisa i laktozaze.

U prvom mjesecu nakon rođenja nastaje stvaranje laktacije. Stoga ne treba brinuti ako je dijete jučer usisalo dojke 10 puta, a danas samo 8 je normalno.

Tjedan i mjesec dana nakon početka laktacije dolazi do blagog smanjenja proizvodnje mlijeka, nazvanog kriza dojenja. Neke majke, zbog neznanja ovog trenutka, očajavaju i hrane dijete s prilagođenom smjesom, misleći da nema dovoljno mlijeka. Ovo negira sve napore kako bi se utvrdilo dojenje. Najtočnija odluka u ovoj situaciji je samo čekati. Istodobno se trebate opustiti više, jesti u potpunosti i često ponuditi mrvice na grudi.

Prvi put nakon rođenja novorođenče jede do 30 ml mlijeka. Ali količina nije toliko važno - ako dijete malo pojede, on će jednostavno pitati grudi sljedeći put. Iz istog razloga, nije potrebno vagati bebu nakon jela kako bi se odredila količina mlijeka konzumirano, kao što to čine neke mlade majke.

Ako je beba preuranjena ili postoje patologije - morate djelovati samo u skladu s uputama pedijatara.

U pravilu, težina zdravog djeteta s pravilnim načinom dojenja do dobi od jednog mjeseca povećava se za 500-600 g.

Mnogi roditelji zbunjeni su pitanjem da dijete treba dodatnu vodu. Ispada da nema velike potrebe - majka ima dovoljno mlijeka za dijete. Doziranje vodom je potrebno samo u nekim slučajevima:

 • vruće vrijeme;
 • suvišni zrak u vrtiću;
 • visoku temperaturu, proljev ili povraćanje u mrvicama;
 • beba odbija jesti i već je propustila jedan hraniti;
 • potrebno je strogo podesiti način hranjenja u određenim intervalima.

Organizacija za hranjenje

 1. Nemojte pokušavati hraniti mrvicu silom - to vjerojatno neće uspjeti. Ako on odbija, mirno mu ponudi prsa nakon nekog vremena.
 2. Način pranja hranjenja po satu u prvom mjesecu je neprihvatljiv, hranite dijete samo na njegov zahtjev.
 3. Dijete bi trebalo pravilno uzeti prsa - čvrsto držati samo bradavicu usnama, ali i njegovu areolu. To će izbjeći pucanje bradavica.
 4. Nema potrebe dati djetetu mačje ili bocu.
 5. Hranite bebu u isto vrijeme sa samo jednim dojem tako da ne može dobiti samo "prednje mlijeko", koji je dizajniran za zaustavljanje žeđi, već i "povratno mlijeko" koje ima maksimalnu nutritivnu vrijednost.
 6. Hranite bebu u povoljnoj emocionalnoj atmosferi. Ako ste razdražljivi ili nervozni, on će ga sigurno osjetiti i može odbiti jesti. Uživajte u udobnom položaju, opustite se i uživajte u ovom čudesnom procesu ujedinjenja djeteta i majke. Komunicirati s malenim, nježnim glasom, lagano ga udara.
 7. Nakon hranjenja, dijete držite 10 minuta u "stupcu", tako da izlazi sve oteklo zrake.

Kao što je već rečeno, beba određuje režim prehrane u dobi od 1 mjeseca, pa se takoder naziva "slobodnim". U dojenju, u prosjeku dijete traži dojku svaka 2 sata.

Umjetno hranjenje

U pravilu, dijete jede suhe mlijeko samo ako postoje ozbiljne prepreke dojenju.

Majčinoj strani:

 • antibiotike ili psihotropne lijekove,
 • tuberkuloza,
 • mastitis.

S djetetove strane:

 • kandidacijski stomatitis,
 • "Vukove usta",
 • prekratak frenulum jezika,
 • ozbiljne prijevremenosti
 • bolesti srca,
 • traumatska trauma.

Važno je napomenuti da prepreke djeteta nisu povezane s nedopustivosti dojenja, ali s činjenicom da je fizički nemoguće.

Pukotine, posebni oblik bradavica i "uska grudi" majke su relativne kontraindikacije koje se mogu po potrebi ispraviti, bilo sami ili uz pomoć konzultanta.

Ako na bradavicama ima pukotina, mlijeko se može isušiti i dati iz žlice ili boca. Štoviše, bolje je upotrijebiti žlicu nakon svega: nije prikladna, ali ima manje izgleda da će dijete više ne uzimati grudi sljedeći put.

Majčino mlijeko može biti zamrznuto. Od toga neće izgubiti svoju vrijednost.

Prilagođene mješavine

Ako ne možete dojiti, ili možete, ali ne možete upravljati prirodnom hranom, a stručni savjeti ne pomažu, prehrana mjeseca sastojat će se od prilagođene formule suhog mlijeka.

Sada proizvode mješavine različitih tipova: namijenjene djeci različitih dobnih skupina, hipoalergenskih, bez mliječnih proizvoda, obogaćeni probioticima i prebioticima, vitaminima, mineralima, nukleotidima, mješavinama za bebe na kozje mlijeko i soje. Pri izboru, bolje je zatražiti od liječnika savjet.

Kada je umjetno hranjenje djeteta važno je promatrati prehranu. Konačna smjesa više se apsorbira u tijelu novorođenčeta, a broj hranjenja se smanjuje. Posebno jer dijete i dalje pije iz boce nego iz dojke.

Slobodni način umjetnog umjetnika može uzrokovati probavne probleme, koliku bolest i čestu regurgitaciju. Pazite da dijete strogo jede u skladu s vremenom i postupno povećava količinu mješavine i razlike između hranjenja.

Do kraja prvog mjeseca života, vaše dijete bi trebalo jesti svaka 3 sata, ne računajući pauza za noćni san.

Prije nekoliko desetljeća, vjerovalo se je da bebe koje su hranjene formulom trebaju dobiti dodatnu vodu, a dva mjeseca ranije bi trebalo dobiti dodatnu hranu.

Ali sada se promijenila situacija: moderne smjese su visoke kvalitete i optimalnog sastava što je bliže moguće (što je više moguće) majčinom mlijeku. Stoga je nužno davati umjetnu vodu u istim količinama i situacijama kao i djeca, te uvesti laktaciju i najkasnije 6 mjeseci, osim ako vaš pedijatar nije drugačije naznačio.

pravila

 1. Kravlje mlijeko ili kravlje mlijeko nikada neće moći potpuno zamijeniti mješavinu mlijeka. Zato ne slušajte savjet "mudrih" susjeda ili rođaka.
 2. Odaberite mješavinu prema dobi djeteta i stanju njegovog zdravlja.
 3. Nikada nemojte smetati receptima za kuhanje. Na primjer, nemojte prekoračiti propisani iznos za povećanje prehrambene vrijednosti. Dakle, izazivate uzrujan trbuh, regurgitaciju i crijevnu koliku u vašim mrvicama. Osim toga, to je ispunjen pojavom višak težine u djeteta.
 4. Elementarna pravila higijene. Koristite samo kuhanu vodu, pažljivo sterilizirajte bocu i bradavicu. Oprati ruke dobro prije pripreme druge skupine mliječne formule.
 5. Nemojte davati djetetu ostatke prethodnog hranjenja - takva ušteda može dovesti do trovanja hranom.
 6. Dobro zatvorite posudu i provjerite datum isteka smjese.
 7. Pridržavajte se načina: nemojte davati smjesu mlijeka za bebe češće nego jednom svaka 3 sata.

Ne treba misliti da je hranjenje mjesec dana starog djeteta vrlo težak proces. Već nakon nekoliko tjedana ćete se koristiti i sve će pasti na svoje mjesto. To će se dogoditi zahvaljujući najsnažnijem majčinom instinktu i sveobuhvatnoj ljubavi prema djetetu. Malo kasnije, pojavit će se novi napori, ali ovaj prvi mjesec i prvi koraci u svladavanju uloge najboljih za bebu, majke će zauvijek ostati u sjećanju.

Kada je potreban dodatak za dojenčad: pravila mješovitog hranjenja

Prije nego što hranite bebu, pobrinite se da jest. Majčino mlijeko sadrži potrebne elemente i vitamine za potpuni razvoj bebe. Sastav majčinog mlijeka je 500 hranjivih tvari koje normaliziraju funkcioniranje stanica u tijelu, oblikuju i ojačavaju imunološki sustav. Majčino mlijeko je idealna hrana koja u potpunosti zadovoljava potrebe novorođenčadi.

Kada trebaš hraniti

Postoji nekoliko znakova kada je potrebno miješano hranjenje. Mješovito hranjenje hranjenje u umjetnoj formuli i majčino mlijeko u pola. Dodatak je potreban za sljedeće probleme:

 • Neadekvatna dobitak težine ili gubitak težine;
 • Rođenje bebe prerano;
 • Bolesti majke i dugotrajna upotreba lijekova koji nisu kompatibilni s laktacijom;
 • Razdvajanje majke i bebe (rad, odlazak, itd.);
 • Nedostatak majčinog mlijeka, prijevremeni završetak dojenja.

Da biste utvrdili ima li beba dovoljno majčino mlijeko, to će pomoći težini. U prvom mjesecu, stopa porasta tjelesne mase iznosi 90-150 grama u sedam dana, u drugom ili četvrtom mjesecu beba dobiva 140-200 grama tjedno, a nakon četvrtog mjeseca - 100-160 grama. Smatrajte da su to uvjetni pokazatelji, a svako dijete razvija se pojedinačno. Izračunajte normalnu težinu pomoći će tablici i formulama za povećanje težine djece do jedne godine.

Često se majke koje se bave lječnikom suočavaju s problemom smanjenja ili potpuno zaustavljanja proizvodnje mlijeka. Mlijeko nestaje iz raznih razloga: stres i iscrpljenost, nezdravu prehranu, bolesti i lijekove. Nemojte žuriti da biste uveli dopunu, i pokušajte uspostaviti laktaciju. To će vam pomoći u obilju toplih napitaka, pravilnoj prehrani i dnevnom režimu. Specifične metode za povećanje laktacije mogu se naći u članku "Kako povećati proizvodnju mlijeka".

Prije uvođenja dodataka obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom. Ako je potrebno miješano hranjenje, nemojte očajavati. Mnoge majke vjeruju da će dopunjavanje tijekom dojenja dovesti do potpunog prijelaza na umjetno hranjenje. Ako održavate laktaciju i slijedite preporuke za povećanje proizvodnje mlijeka, to se neće dogoditi.

Za očuvanje dojenja, dopunjavanje smjesom ne bi trebalo prelaziti 30-50% dnevnog volumena dječje hrane!

Kako hraniti bebu

Boca s lutkom je poznato sredstvo za majke za njegu. Ali, unatoč popularnosti metode, morate koristiti pacifiera u ekstremnim slučajevima. Ova metoda prijeti dojenju. Praksa dokazuje da ako je beba pokušala bradavicu, on postupno odbije i često više ne prima grudi. Nemojte koristiti bradavice ako želite zadržati dojenje.

Posebni sustav za dopunjavanje je cijev koja se stavlja u bočicu s mješavinom i vodi do bradavice. Tako beba dobiva zajedno s majčino mlijeko dobiva dodatnu prehranu. Međutim, ova metoda nije prikladna ako je majka neko vrijeme prisiljena potpuno zaustaviti dojenje zbog bolesti i lijekova.

Čajna žličica je jednostavan i brz način prehrane bebe bez opasnosti od prirodnog hranjenja. Žlica je pogodna za prvi put hranjenja i male količine hrane.

Šprica ili pipeta također su prikladne za malu količinu dodataka. Osim toga, proces traje dosta vremena i zahtijeva napor. Međutim, to ne ometa proces laktacije.

Mala šalica je jednostavna metoda, ali ne i vrlo prikladna. Bez vještina i iskustva mlijeko će izliti iz posuđa. Osim toga, nećete shvatiti koliko je beba pila.

Dojenje je sigurno za dojenje, ali dugo traje. Bolje je koristiti prst za razvoj refleksa za usisavanje.

novorođenčad

Procjena tri kriterija pomoći će vam da razumijete trebate li hraniti dijete: dobitak na težini mjesečno, ponašanje djeteta u intervalima između hranjenja i količine mlijeka koji se jede po danu. Dodatak je potreban samo ako ti pokazatelji ne odgovaraju normi, unatoč činjenici da je beba zdrava.

- Procjena tri kriterija pomoći će vam da razumijete trebate li hraniti dijete: dobitak na težini mjesečno, ponašanje djeteta u intervalima između hranjenja i količine mlijeka koji se jede po danu.

- Potrebno je hraniti dijete samo s mješavinom ako ti pokazatelji ne odgovaraju normi, unatoč činjenici da je beba zdrava.

- Čak i takvi problemi poput nedostatka laktaze u bebi, koliku ili pojavu nesigurnih mikroorganizama u majčinom mlijeku nisu razlog za uvođenje dodatne hrane ili zamjenu prirodne hrane umjetnim.

- Zadaća nadomjestaka majčinog mlijeka je smanjiti štetu koju dječji nedostatak može uzrokovati. Zbog toga bi smjesa trebala biti što bliža "izvoru" u svom kemijskom sastavu.

- Trebalo bi ga uvećati u roku od 5-7 dana, počevši od male količine (do 30 g). Ako se beba pogoršava, proizvod se ne mora poništiti, samo ne povećavajte količinu kako biste djetetu pružili priliku da se naviknete.

Da biste razumjeli trebate li hraniti bebu, morate procijeniti tri kriterija.

- Mjesec dana, dijete dobiva u prosjeku težinu ne manje od 600 g (računajući težinu pri rođenju) ili ne manje od 150 g tjedno.

- Interval između hranjenja nije manji od 2,5 sata, au tom intervalu on ne izgleda gladno.

- Količina majčinog mlijeka "jede" beba zadovoljava svoje potrebe: 1/5 stvarne težine u dobi do 1 mjesec; 1 / 6-1 / 7 - do 5-6 mjeseci.

Moguće je utvrditi je li to tako, ako se dijete odvaže nakon jela, ne samo jednom, već tijekom dana, a po mogućnosti nekoliko puta za redom.

Ako su svi gore navedeni zahtjevi ispunjeni u vašem slučaju, beba dobiva potrebnu, i do 4-5 mjeseci, ni dopunu niti uvođenje dodataka koji mu nije potrebno.

Pronalaženje bilo kakvih odstupanja od ovih zahtjeva, prije svega morate saznati jesu li povezani s nekim bolestima ili narušenim zdravljem bebe (uključujući crijevnu disbakteriju, u kojoj je majčino mlijeko gore apsorbira, zbog čega dijete ne dodaje u krizi za laktaciju (to je kada se nakon 2-3 dana nedostatka majčinog mlijeka vraća u cijelosti), ili je razlog njegov trajni deficit (liječnici nazivaju hipolaktacijom ili hipogalaktijom).

Ako majčino mlijeko nije dovoljno, dijete će morati biti hranjeno smjesama - njezinim zamjenama. Imajte na umu da takvi problemi kao što je nedostatak laktoze u bebi, koliku ili pojavu nesigurnih mikroorganizama u majčinom mlijeku nije razlog za uvođenje dodatne hrane ili zamjenu prirodne hrane umjetnim.

Zadaća nadomjestaka majčinog mlijeka je smanjiti štetu koju dječji nedostatak može uzrokovati. Smjesa bi trebala biti što bliža "izvornom kodu" u svom kemijskom sastavu kako bi zadovoljila zahtjeve hranjivih tvari bebe.

Istovremeno, ona također treba pomoći razvoju probavnog sustava, sadržavati potrebne komponente za reprodukciju korisnih bakterija u crijevu. Konvencionalne (ne medicinske) prilagođene mliječne formule zadovoljavaju ove zahtjeve.

Njihov sastav je najbliži sastavu majčinog mlijeka u svim njegovim sastavnim dijelovima: u usporedbi s kravljim mlijekom, oni smanjuju ukupni sadržaj proteina (do 1.4-1.6 g / 100 ml) i predstavlja smjesu kazeina (glavni protein kravljeg mlijeka). mlijeko) i protein sirutke (oni dominiraju u ljudskom mlijeku) u omjeru 40:60 ili 50:50. Ove brojke su bliske onima ljudskog mlijeka (45:55).

Preduvjet je prisutnost u mješavini mliječnog šećera (laktoza), što čini značajan udio u majčinom mlijeku.

Iako su svi nadomjesni proizvodi majčinog mlijeka slični u sastavu, dogodilo se da dijete ne prihvaća jednu mješavinu, ali asimilira drugu istu vrstu bez problema.

Smjesa se mora uvesti postupno, u roku od 5-7 dana, počevši od male količine (do 30 g). Ako se beba pogoršava, proizvod se ne mora poništiti, ne povećavajte iznos 2-3 dana da biste djetetu pružili priliku da se naviknete.

Najčešće primijenjene mliječne formule su Frisolak (Friesland), Nan (Nestlé), Nutrilon (Nutritia), Humana (Humana), Hipp (Hipp), Semper Baby (Semper) "Mikamilk", "Agusha".

Postoje dobne faze, koje su označene brojem nakon naziva proizvoda: 1; 2 (mješavina za djecu od 6 mjeseci do 1 godine); 3 (od 1 godine) pa čak 4 (od 1,5 do 3 godine).

Ako vaša beba ima zdravstvene probleme (na primjer, kolik, konstipacija, regurgitacija), pedijatar može preporučiti smjesu iz kategorije medicinskih proizvoda.

Budući da je nadomjestak s mješavinom zamjena za prirodnu prehranu, ista pravila vrijede za režim hranjenja, količinu hrane i dodatno konzumiranje alkohola.

Pedijatrijski gastroenterolog, specijalist zaraznih bolesti, imunolog, Moskovski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju nazvan po Gabričevskom, liječnik-konzultant, kandidat medicinskih znanosti.

Dopuna novorođenčadi

Doplatak za dojenje

Nadopunjavanje djeteta s mješavinom nije način "olakšavanja" mama života, već nužna mjera jer rijetko prolazi potpuno bez posljedica za nju i dijete. Najmanji iznos koji se može pojaviti je smanjenje laktacije i crijevne kolike kod bebe.

Dodatak novorođenčadi sa smjesom unosi se tek nakon procjene sljedećih kriterija.

1. Težina. Gubitak težine nakon porođaja ne smije biti veći od 10% težine pri rođenju. Mjesečna djeca dodaju najmanje 500 grama u prvih 3-4 mjeseca života.

2. Ponašanje djeteta između hranjenja. Hranjena beba je mirna, osim ako ima bol u trbuhu. Ne pitajte grudi svakih 1-2 sata.

3. Učestalost mokrenja i stolice. Zdravo dijete urinira na HB najmanje 10 puta dnevno, češće oko 20 puta. U isto vrijeme, bebe obično imaju vrlo česte stolice, do 7 puta dnevno. No, normalni broj uriniranja i rijetkih stolica ne znači da dijete ne jede.

4. Pravi nedostatak mlijeka. Možete vagati bebu prije i poslije hranjenja kako biste saznali koliko je sranje. Stvarne informacije trebale bi se smatrati primljenim u roku od najmanje 24 sata, tj. Da je ukupna količina prehrane koju dnevno dijete dobiva od djeteta važna.

Usredotočite se na sljedeća pravila.
- 1/5 u gramima stvarne težine u dobi od 1 mjeseca treba pojesti dijete;
- 1 / 6-1 / 7 - od 2 do 6 mjeseci, prije uvođenja komplementarne hrane.
Na primjer, dijete mase 4 kg treba 800 grama mlijeka dnevno. Kada se hranjenje na zahtjev, to je prilično često, oko 10 puta dnevno, dijete može jesti malo. Ali, na kraju, još uvijek će jesti oko istog iznosa za dan i noć.

Ako nema problema s tim, ipak vam se čini da je u večernjim satima beba gladna, pokušajte nadomjestiti s izraženim mlijekom. Poznato je da je najveća količina mlijeka u žena proizvedena ujutro. A onda je moguće malo dekantirati da dijete dadne u večernjim satima, kada se lakta malo blijedi. Ovo je privremena mjera kako ne bi bilo potrebno uvesti dodatnu hranu umjetnim mješavinama.

Ovi znakovi nisu rezultat nedovoljne laktacije:

 • dječja plač za vrijeme hranjenja s nogama nabijenim do trbuha (ovo je simptom crijevne kolike, djeca često mogu početi sisati i pustiti, vikati, prsa);
 • "Ispraznu" dojku (ako beba sranje, a vi ga čujete da proguta mlijeko, poslije početka sisanja žurbe mlijeka se događa - to je sve u redu), nakon tzv. Laktacije, gotovo ne postoji mlijeko između hranjenja u žlijezdama alveole;
 • dodataka od 500 do 600 grama u prva tri mjeseca (ne smijete uzeti kao primjer djeca koja dodaju 2 kg mjesečno, obično djeteta koja gotovo uvijek doji, oni koji jedu u rasporedu ili često spavaju, obično dodaju manje, to nije zastrašujuće);
 • loše noćno spavanje (djeca spavaju loše, ne samo zbog gladi, ali i previše vruće klime kod kuće, niske vlažnosti zraka, povećane količine plina, neugodnog kreveta, bolnog zubiranja itd.);
 • mala količina dekantiranog mlijeka - čak i vrlo "mliječne" žene ne mogu uvijek dekantirati dovoljnu količinu mlijeka.

Ponavljamo da je dopunjavanje novorođenčeta u porodničkoj bolnici i nakon izlaska iz nje prisilna mjera. Nedostatak laktoze u djeteta, crijevna infekcija u majci ili lactostasis nije znak za to. Jednom u 3-6 mjeseci moms iskustvo laktacije krize. Ovo je kada beba počne po potrebi više mlijeka, ali dojka ne može odmah početi davati više. Ovaj put morate izdržati. Feed češće, a unutar tjedan dana sve će raditi. Dopuna tijekom dojenja u ovom slučaju nije uvedena. Moguće je da hranjenje ne jedan, ali i mliječne žlijezde će vam pomoći. Kada žena daje jednu dojku da dovrši pustoš, a onda još jednu.

Pravila za uvođenje dodataka

1. Prvo dajte djetetu sisanje dojke, a onda samo ponudi dodatak.

2. Dajte bebu smjesu žlice s malom količinom. U tu svrhu možete koristiti kao običnu čajnu žličicu i posebnu silikonsku ili plastičnu. Dobre recenzije imaju mekanu žlicu za piće za dodemu (Medela). Ovaj uređaj ne dovodi do daljnjeg neuspjeha prsa i vrlo je prikladan za upotrebu. Istina, nije jeftina. Druga dobra opcija je dodavanje iz štrcaljke bez igle. Idealno, za to je idealna mjernu štrcaljku koja se isporučuje s određenim lijekovima. Na primjer, s dječjim antipiretskim sirupom "Nurofen". Sustav dojenja je vrlo popularan. To je idealno za žene koje žele očuvati i povećati laktaciju, a ne izgladiti dijete. Ovo je tako jednostavan uređaj kojim dijete sisanje smjesu i istodobno sisati majčinu dojku. I, kako se sjećamo, to što dijete usisava dojku, to više proizvodi mlijeko. U ljekarnama se prodaje Medela SNS sustav, najpoznatiji. Kao što rekavši, vukovi se hrane i ovce su sigurne.

3. Grudi, čak s malom količinom mlijeka, trebaju se dati barem 3 puta dnevno, inače laktacija će brzo nestati.

4. Ako je moguće, dajte dijete dojke noću, a ne mješavinu, jer noću dolazi do produkcije hormona prolaktina. On je odgovoran za dojenje.

5. Prvi dodatak treba izvesti s vrlo malom količinom smjese, ne više od 10-30 grama. Tijelo djeteta treba se naviknuti na novu prehranu. Ako nema stupnja, konstipacija i kolika čekaju dijete. Pedijatar će vam objasniti kako dodati svoju bebu.

A što će se dogoditi ako umjesto da mješavina djeteta daje kravlje ili kozje mlijeko, kao što je prethodno hranjeno? Ili uvesti mamac rano? Naravno, to ne vrijedi. Cijelo životinjsko mlijeko je najjači alergen. Ne možete ga dati djeci mlađoj od godinu dana! Ali nadopunjavanje s mješavinom od 6 mjeseci može se zamijeniti dodatkom. Na primjer, dati u jednoj od kaše za hranjenje ili pire od povrća. I možda čak i to, i drugo, ako je mamac počeo ulaziti ranije, u 4 ili 5 mjeseci. Preporuča se hranjenje beba s žitaricama ako dijete ne dobiva dobro. Obično prvo daju žitarice bez mlijeka, a nakon 2-3 mjeseca počinju ponuditi mliječne proizvode. Sve sa žlicom.
Morate razumjeti razliku da postoji dodatak i komplementarna hrana. Žitarice od žitarica (heljda, riža, kukuruz) su druga. I hrane djecu samo tekućom umjetnom prehranom. Mješavina ili majčino mlijeko moraju biti prisutni u prehrani djeteta do jedne godine.

Kakvu smjesu odabrati za dopunu i zašto trebate uštedjeti GW

Izbor smjese treba se približiti odgovornošću. Među ogromnim rasponom ovog proizvoda na tržištu, čineći pravi izbor je prilično teško. Dajemo glavne kriterije za odabir ovog proizvoda.

1. Sastav smjese. Potrebno je uključiti potrebne količine vitamina i elemenata u tragovima u pravim omjerima. To će hranu učiniti što bliže majčinom mlijeku.

2. Dostupnost potvrde o kvaliteti, proizvođaču i prepoznavanju robne marke.

3. Preporuke o dobi. Maksimalna prilagodba bebe do 6 mjeseci.

4. Uobičajeni rok trajanja i jamstvo usklađenosti s pravilima skladištenja (nije potrebno kupiti mješavinu ruku, čak i ako je cijena vrlo atraktivna).

Prema svojoj konzistenciji, sve smjese mogu se podijeliti u suhu i tekuću. Suhe miješanje zauzimaju više od 90% tržišta za ove proizvode. Prodano je kao prašak u zatvorenom pakiranju. Prije hranjenja, prašak se razrjeđuje s kuhanom vodom na temperaturi od 37-38 stupnjeva prema uputama.

Tekuće mješavine već se prodaju u gotovom obliku. Neposredno prije upotrebe, potrebno je samo zagrijavanje. Glavni nedostatak tekuće hrane je mali rok trajanja.

Sastav smjese je prilagođen, djelomično prilagođen i neprimjenljiv.
Prilagođeni su napravljeni na temelju demineraliziranog seruma. Oni dobro apsorbiraju bebe i stoga se smatraju najboljom opcijom za hranjenje novorođenčadi. Dodatak mjesečno provodi se samo takve mješavine.

U manje prilagođenim smjesama, kazein je glavna komponenta, demineralizirana sirutka nema. Ova hrana se preporučuje za djecu stariju od 6 mjeseci. Dvoechka tzv.

Postoje posebne smjese za preranu i imunokompromitiranu djecu. Oni su bogati proteinima i vitaminima, bitnim za pravilan rast i razvoj mrvica. Promovirajte brzu dobitku težine.

Za djecu koja pate od nedostatka željeza prodavali su mješavine s visokim sadržajem tog elementa u tragovima. Nije preporučljivo za djecu do 4 mjeseca.

Ako postoje problemi s crijevima, pomiješajte s probioticima. Oni smanjuju rizik od kolike, zatvora i regurgitacije kod bebe. Za bebe koje pate od čestih regurgitacija, pedijatri preporučuju prehranu koja se sastoji od zgušnjivača škroba.

Za djecu koja su sklona raznim vrstama alergija, prikladna je hipoalergenska ili bez sojeva laktoze.

Dodatak s mješovitim hranjenjem novorođenčeta s pogrešnom smjesom može dovesti do poremećaja djetetovih crijeva i izazvati gubitak težine.

S obzirom na činjenicu da je umjetna prehrana skupo zadovoljstvo, ne treba se voditi pri odabiru samo oglašavanja i troška.

Ali čak i ako ste uspjeli dobro odabrati smjesu, sjetite se da je majčino mlijeko glavno i najbolja hrana novorođenčeta. Glavna uloga dojenja je individualna i uravnotežena prehrana u svakom trenutku. Važna prednost majčinog mlijeka je da još uvijek nije došla do ekvivalentnog ekvivalenta. Zašto je potrebno napustiti GW u maksimalnoj količini?

1. Dobar učinak na crijevnu mikroflora djeteta.

2. Sastav majčinog mlijeka sadrži veliki broj korisnih elemenata potrebnih za život i rast. Unatoč tome, njegova probavljivost doseže 90%.

3. Prisutnost biološki aktivnih tvari (enzimi, imunoglobulin, hormoni, itd.) U majčinom mlijeku pridonosi pravilnom radu sitnog organizma.

4. Poštivanje osnovnih pravila higijene postiže se maksimalna sterilnost hranjenja.

5. Dostupno u bilo kojem trenutku, majčino mlijeko ima idealnu temperaturu za dojenje.

6. Svaki majčin organizam pojedinačno prilagođava sastav mlijeka za potrebe dojenčeta, ali u prosjeku sadrži 88,1% vode, 7% ugljikohidrata, 3,8% masti, 0,9% proteina i 0,2% ostalih tvari.

7. Glavna komponenta mlijeka je voda, što dodatno ne dopušta hranu za bebu.

8. Količina proteina dovoljna je za savršeni razvoj i brzinu rasta.

9. Laktoza sadržana u pripravku pomaže apsorpciji željeza i kalcija, utječe na razvoj središnjeg živčanog sustava.

Majčino mlijeko sadrži veliki broj elemenata u tragovima koji doprinose normalnom funkcioniranju gastrointestinalnog trakta, razvoju organa, optimalnom rastu, zaštiti od infekcija.

Dijete prehrana u mjesecu

Za dojenčad nema izračunavanja hrane, djeca se hrane na zahtjev, pričvršćuje se najmanje jednom svaka dva do tri sata. Naročito je važno noćno hranjenje koje pomaže u poticanju dolaska mlijeka od mame. U toj dobi djeca mogu hraniti do 15-20 puta dnevno, i do 4-6 puta po noći - to je sasvim normalno, apetit ždrijela varira od hranjenja do hranjenja. Ali ako dojenje nije moguće iz bilo kojeg razloga, što učiniti?

Koliko treba dijete jesti za 1 mjesec

Vidi također:

Brzina hranjenja djeteta u jednom mjesecu za jedan dan izračunava se na temelju težine mrvica. Svakodnevno za dijete trebat će oko petine svoje težine po količini smjese. Naime, za dijete težine 3700g, količina prehrane je 740 ml dnevno (3700g 5 = 740ml).

Odlučili smo se o količini hrane za jedan dan, ali koliko puta hranimo dijete u roku od jednog mjeseca? Izračunajte volumen je također jednostavan, možete to učiniti sami.
Količina hrane za dijete dnevno treba podijeliti s brojem hranjenja koje su potrebne za dijete. U prosjeku, stopa hranjenja djeteta u jednom mjesecu je:
U dobi prvog tjedna života do 9-10 puta dnevno,
U dobi od drugog tjedna do 8-9 puta dnevno
Nakon drugog tjedna i do kraja mjeseca, 7-8 hranjenja dnevno, uključujući noću.
Prema tome, dnevna količina hrane koju trebamo podijeliti brojem hranjenja, dobivamo volumen jednog obroka. Na primjer, za drugi tjedan beba, 740 ml / 8 = 92,5 ml treba dati po hranjenju. Naravno, ne trebate točno mjeriti mililitra, sjetite se da apetit dijete mijenja tijekom dana. Stoga, u prosjeku, dijete treba hraniti 90-100 ml smjese po hranjenju.

Koliko vode dati dijete u 1 mjesecu


Bebe koje dobivaju majčino mlijeko ne trebaju dodatan unos tekućine - dijete dobiva svu potrebnu vodu iz majčinog mlijeka. Može se nanositi na prsa kako za prehranu tako i za zaustavljanje žeđi. To je sasvim drugo - djeca su na umjetnoj hrani. Mješavina se razlikuje u sastavu i gustoći od majčinog mlijeka, a dijete treba dodatno unos tekućine. U prosjeku dijete treba samo malu količinu vode po hrani dnevno. To znači da beba koja je težila 3700 g u prvom mjesecu života trebala bi davati oko 100 ml vode dnevno, uz mješavinu hrane, između hranjenja. Posve je moguće zamijeniti vodu s čajem za djecu od 1 mjeseca. To može biti redovito biljno ili poseban piti protiv povraćanja. Prije nego što dajte dječje čajeve, trebali biste razgovarati s pedijatrom.


Kako hraniti bebu s mješavinom za 1 mjesec


Već smo govorili o tome koliko beba treba za 1 mjesec, no važno je odabrati pravu. Prije svega, važno je da smjesa bude vrlo prilagođena. Za zdravu djecu od jednog mjeseca dobre su mješavine s oznakom "1" na pakiranju - tzv. Edinichki. Često, kad majci ima nedostatak mlijeka, postoje pitanja o tome kako hraniti dijete u roku od jednog mjeseca. Nemojte žuriti da odmah dijete daju smjesu, trebali biste primijeniti sve preporuke za povećanje količine mlijeka. Potrebno je povećati broj privitaka, stvoriti kontakt kože, smiriti se i prilagoditi dojenju. Obično to pomaže bez dodataka.
Često, čitajući zastarjele smjernice za brigu o djeci, možete pronaći indikacije za dopunsko hranjenje od dobi od tri tjedna. Roditelji imaju pitanja - kako možete hraniti dijete u roku od 1 mjeseca? Prije toga, bilo je preporuka za kapljice ubrizgavanja sok, ali danas se ti savjeti pokazali štetnima i bili su napušteni. Danas, djeca, dojena i hranjena bočicom, ne trebaju uvoditi dodatnu hranu za najmanje 5 mjeseci, a po mogućnosti do šest mjeseci.

Dijete 1 mjesec stalno traži hranu

Postoje i takve situacije da dijete u dobi od 1 mjeseca jede svaki sat, je li normalno? Liječnici kažu da dojenje u prvom mjesecu života ima pravo na bilo koji ritam hranjenja, čak i ako se hranjenje po satu. Volumen trbuha bebe je mali, i postupno raste, tako da dijete može jesti često i malo po malo. Majčino mlijeko se probavlja za otprilike 20-30 minuta i postupno napušta želudac, a rast duljeg zadržavanja dojke postat će rjeđi.

Mješovita hrana: sve što trebate znati prije odabira

Postoje slučajevi kada iskusne majke nakon porođaja pada u živčano stanje koje je osebujno za primiparous. Od ničice imamo buket sumnji u njihovim sposobnostima. To je olakšano mnogim psihološkim čimbenicima koji zavode. Naša majka redovito posjećuje internet forum, čita članke o prednostima dojenja, aktivno sudjeluje u "preziranju" svojih protivnika, zagovara napredne metode obrazovanja. Odjednom se pojavljuju pitanja njezine naizgled iskusne osobe: "Što učiniti, dijete je dodalo više od kilograma u prvom mjesecu, a samo 300 g u drugom?", "Zašto uvijek imam grudi "Prazno"? "," Dijete se brine, kad je sranje - nema dovoljno mlijeka? "

Povećana sumnjivost koja se razvija nakon porođaja nije otkazana. Uključena je u hormone i instinkt majke, ali najviše ovisi o psihološkom okruženju. Nekoliko pogrešnih komentara može trajno izazvati sumnju u njihovu sposobnost hranjenja. A onda se nervozna majka želi hitno smiriti (prije svega) i dijete s nečim pouzdanim. Na primjer, smjesu. Majčino mlijeko u opalu je "ne-masnoća", "nisko", to je "neki ne tako". I sa mješavinom svih vrlo jasnih. Dokormil - dijete se smirilo i "napokon" spava, šuti i čak doda težinu. O, ova težina! Do sada smo imali stereotip u glavi: težina je jednaka zdravlju. Taj pristup ostavlja individualni razvoj bez šanse ignorirati polikliniku i laboratoriju analiza.

Glavni razlozi zbog kojih je dijete prebačeno u miješano hranjenje, stručnjaci za dojenje nazivali su slabu svijest majki, podsvjesnu nespremnost na dojenje, kao i osip (bez prethodne dijagnoze) savjet liječnika.

Što je miješano hranjenje?

Miješano hranjenje je sustav hranjenja za dijete, u kojem se ova formula dopunjuje hranjenjem uz dojenje bez jasnog režima (po potrebi), dok volumen smjese ne zauzima više od polovice ukupne količine prehrane. Preporuča se zbog sljedećih razloga:

- nedovoljno povećanje težine;

- bolest majke, uzimanje lijekova nespojivih s HB;

- životna situacija: primjerice, obitelj je siromašna, a majka treba odmah otići na puno radno vrijeme.

Je li mješovito hranjenje uvijek put do umjetnog hranjenja? Uopće ne. Sve ovisi o vašim ciljevima. Ako majka želi zadržati dojenje, to znači da ispunjava (koliko je to moguće) sve preporuke za povećanje laktacije, davanje djeteta s mješavinom u iznosu od najviše 30-50% dnevnog obroka prehrane. S pravilnom primjenom svih savjeta i najvažnije - obnavljanje psihološke udobnosti, izgubljeno zbog sumnji i strahova o "gubitku mlijeka" - obnavljanje dojenja. U mnogim slučajevima, u dobi od 6 mjeseci, beba se potpuno prebacuje na čisto dojenje.

Kompetentni prijevod mješovitog hranjenja

Za prebacivanje na CB, potrebno je izračunati količinu hrane koja nedostaje gramima po danu, a vi ćete dovršiti obračunatu količinu smjese nekoliko puta dnevno. U izračunima ćete dobiti pomoć liječniku ili savjetniku za dojenje. Ako nećete nastaviti prenositi dijete u smjesu - svakako potražite preporuke za povećanje laktacije. U pravilu, to su redovite noćne veze na dojku (posebno prije zore), kontakt između kože i kože se drži blizu dojke kada se nadopunjuje mješavinom djeteta; regularni izraz mlijeka, kao i dodatak mješavinom ne iz boce, nego iz žlice ili šprice. Ako je moguće, izbjegavajte korištenje bradavica. Od mješavine bradavica brzo teče, dijete se ne treba mučiti i brzo se navikne na to. Nakon sisanja boce, bebe ne mogu ispravno prilagoditi svoj dah dok sisaju svoje grudi i počnu se brinuti. Radne mame, kako ne biste izgubili mlijeko, vrlo je važno dojiti bebu barem ujutro i navečer.

Hranite smjesu tek nakon primjene djeteta na dojku (obje dojke). Tijekom vremena, postupno smanjujte količinu smjese u korist dojke. Broj privitaka dojki trebao bi biti najmanje tri do pet puta dnevno.

Kako odabrati smjesu i izračunati točan iznos? Preporuke Zabelinoy Tamara Alexandrovna, pedijatrijski medicinski centar "XXI stoljeće", iskustvo medicinske prakse - 20 godina. (izvor: mama.mc21.ru)

Grubo možete upotrijebiti sljedeći izračun: za dijete mlađe od 10 dana, dnevni volumen mlijeka je 2% tjelesne težine pri rođenju, pomnožen s dobi djeteta u danima. Primjer: dijete iz sa tjelesne mase 3200 na 5. dana života mora dobiti oko 320 ml mlijeka dnevno (3200: 100h2h5 = 320), tj prosječnom brzinom od hranjenja od 8 do 10 volumena svakog hranjenja od 30 do 40 ml u prosjeku. Nakon 10 dana do 2 mjeseca života, izračun je još jednostavniji: dnevna količina hrane iznosi 1/5 tjelesne težine. Primjer: dijete od 1 mjeseca s tjelesnom težinom od 4500 na dan trebalo bi primiti oko 900 ml mlijeka. U toj dobi, u pravilu, učestalost hranjenja je oko 8 puta dnevno, tj. U prosjeku svako dijete prima oko 110 ml mlijeka (od 100 do 120 ml). Volumen za koji nedostaje ispunjen je dodatnom hranom - dojenčeta. Prilikom odabira mješavine uzima se u obzir starost djeteta, kao i prisutnost bilo kakvih problema kada se pojavi potreba za označavanjem specijaliziranih, tj. Medicinskih mješavina.

Ako je dijete zdravo, sljedeće dodatke mogu se upotrijebiti kao dodatak: "Nutrilon", "Humana", "Heinz", "Nan", "Nestagen", "Mamex" i "Hipp". Kada postoje dokazi maldigestion - kolike, stolica kašnjenje nestabilna stolica, za korekciju dysbiosis, na povećan rizik za razvoj infekcije, dobru mješavinu „nan fermentiranom mlijeku 1” za djecu prvih šest mjeseci života i „nan fermentiranog 2” do 6 mjeseci; Uz visok rizik od alergija na kravlje mlijeko - u slučaju nepodnošljivosti identificirati roditelji, braća ili sestre toddler - imenuje smjese koje sadrže djelomično hidrolizirani protein „nan hypoallergenic 1” u prvoj polovici i „Nan hypoallergenic 2” nakon 6 mjeseci Nutrilak hypoallergenic ", "Hipoalergijski hipp 1", "hipoalergijski hipp 2", "hipoalergijski humani 1" i "hipoalergijski humani 2". Ako je dijete već postoje znakovi alergije na kravlje mlijeko, potrebno je oznaka kao tretman za dojenje pomoć - hidrolizatom mješavine u kojoj hidrolizom uništili glavne alergene odgovorne za razvoj nepodnošljivosti hrane: „Nutrilak peptid SCT”, „frisopep”, „Alfaro”, " Nutrilon peptid "," pregestimil "," Nutramigen "," Damyl pepti ".

Za djecu s laktaze insuficijencije, uključujući kao dijetetski akutnih crijevnih infekcija, preporučljivo smjesa niske laktoze „Nutrilon niske laktoze” „Nutrilak niske laktoze” „Humana PL” (to je smjesa mlijeka), smjesa se temelji na proteinskih hidrolizata - "frisopep", "hipp ha 1", "humano ha 1". Pored toga, mliječne mješavine sadrže manje laktoze zbog aktivnosti laktoze mikroorganizama. Mješavine u kojima je laktoza potpuno odsutna - bez mlijeka bez laktoze - "Mamex bez laktoze", "Nan bez laktoze", "Nutrilak bez laktoze"; mješavine na bazi soje također ne sadrže laktozu-enfamil soje, heinz soje, sojino soju, nan soje, nutrilon soje, itd., kao i mješavine lijekova hidrolizata - alfar, pregestimil "," Nutramigen "," nutrilon pepttststs ". Kod stalne regurgitacije, pedijatar ponekad smatra potrebnim propisati anti-refluks smjesu. Te smjese su povećani viskozitet zbog uklapanja u svojoj strukturi zgušnjavanje (desni ili škrob), "ar Nutrilak antireflux" "semper lemolak", "frisovom", "Humana ap", "Nutrilon antireflyuks" et al.

Neobjektivni razlozi dopunjavanja: nemojte sumnjati u sebe!

Razmislite o razlozima koji se mogu pripisati brzom izboru. To jest, kada dijete zapravo nije trebalo prijevod, ali su njegovi roditelji odlučili drugačije.

1. Nedostatak informacija. Niže navedene činjenice NIJE razlog za neposrednu dopunu.

- dijete se brine za prsa, baca prsa;

- prsa su prestala biti popunjena, plime ne osjećaju;

- malo mlijeka na pumpanju;

- dijete je u prvom mjesecu života dodalo iznad norme (više od 600-800 g), au drugom je dodao malo (manje od 600 g);

- kontrola vaganja pokazala je da dijete sranje malo mlijeka;

- Dijete ima bol u trbuhu, ima osip (dijazu).

Ako ih mlada majka donese kao argument, to znači da hitno treba osvježiti svoje znanje pravim informacijama. Na primjer, pročitajte materijale iz arhive našeg web mjesta: http://www.u-mama.ru/read/article.php?id=2223.

2. Pogreške pri dojenju: nepravilno zarobljavanje dojke, nelagoda kod sisanja, naviknuti na strogi režim hranjenja. Morate se obratiti savjetniku za dojenje.

3. Nesvarljiva vjera u dječju prehranu za djecu mlađu od godinu dana i slijepu poslušnost medicinskim preporukama. Treba jasno shvatiti da je ova shema razvijena prije mnogo godina na temelju statistike o stanju zdravlja djece pod mješovitom ili umjetnom hranom. Nove dječje norme, koje se temelje na statistici o dojenčadi, upravo su zaposjele svijet. Grudnichkov još uvijek mjeri klevetnici, dakle precijenjene stope rasta, ranog uvođenja komplementarne hrane i tako dalje. Još je više prikladan za liječnike koji se bave umjetnim umjetnicima, jer imaju sve u gramima i vremenu. Djeca na HBV - to je nekontrolirana prehrana, nepoznati gramovi, nerazumljivi sastav mlijeka. Sve je u magli. Mnogi liječnici daju žurne savjete o tome kako hraniti djecu mješavinom kako bi im se olakšalo razumijevanje dnevne rutine djeteta i količine hrane koju koristi. Suvremena majka mora shvatiti da sve zastarjele sheme ne uzimaju u obzir osobne karakteristike djece.

Pedijatrijski pristup u našoj zemlji dugo vremena podrazumijeva prijedlog majkama mnogih strahova, sumnji, stereotipa. Sustav se postupno mijenja, postaje stvar prošlosti, ali ostatci su uporni. Dobar liječnik ne bi trebao "podići" dijete u shemu, nego procijeniti individualnu situaciju. Bilo koja majka ima izbor - dopustiti da se njezino dijete vrednuje na transporteru ili pronaći liječnika koji ima vremena uzeti u obzir pojedinačne karakteristike. Takvi liječnici naiđu na redovne klinike u okrugu. Nemojte je uzimati kao neizbježan ako vam je rečeno da je vaše dijete dužno spavati cijelu noć sve do šest ujutro, a da se ne probudi - ili vagati 200 g više, na temelju tableta. To nije krajnja istina, već pedijatrijski pristup jednako primijenjen na svu djecu. Nitko ne poznaje vaše dijete bolje od tebe - nema potrebe za prebacivanjem SVE odgovornosti na liječnike!

4. Nedostatak dojenja. Jedan od najčešćih razloga. Može se kamuflirati, izraženo neizravno. Naše tijelo je vrlo pametan sustav. Kada se bojažljivo usadimo u sebi da nam je hladno, on se slaže i smrzne. Kada zapravo ne želimo nešto - ponovno se slaže i smanjuje dotok sile na naznačeno mjesto. Konkretno, smanjuje proizvodnju mlijeka i korisno nudi neke bolesti u asortimanu koji pomažu završiti laktaciju - na primjer, moja majka počinje osjećati glavobolju zbog nedostatka sna. Mlada majka može se boriti za pokazivanje "umiranja" laktacije, mašući popis mliječnih proizvoda i govoriti o svojoj borbi za GW, ali kroz iritacije će joj prije ili kasnije dati joj daleko. U ovom slučaju postoji izreka: "Bolje je hraniti dijete umjetnom prehranom, ali iz čistog srca, nego s majčinskim mlijekom bez dobre volje".

Tipično ponašanje u podlozi nesvjesne nespremnosti na dojenje je neprestano privlačenje nekih shema. Pokušavajući prilagoditi laktaciju, mama koristi utege (provjeravanje vaganja), prilagođava režim knjiga i savjeta, izračunava gramove i minute. Ona treba sve te događaje kako bi pokazala svoju "dobrotu". Oni ga štite od mogućih napada "navijača GW-a" i budućih kompleksa. Druga mama, nesigurna u sebi, odlučivši dopuniti mješavinom, jer odbacuje odgovornost. Lakše je za nju. Nije kriva za empirijske potrebe djeteta u mješavini - tablice, norme, gramovi su krivi. Ovdje bih htio zabilježiti odvojeno: dojenje bi trebalo biti lijepo i za majku i za dijete. "Zlo" hranjenje "Ne želim" neće donijeti nikakvu korist djetetu. Skladan prijevod IW-a ispravit će situaciju.

5. Što više (u vremenu) dijete odvoji od majke nakon rođenja, to je još gore veza "majka i dijete", majčino tijelo reagira manje na potrebe djeteta. Nisu se prilijepili na prsima nakon porođaja, pronašli su neke probleme - odveli su ih u ICU, zadržali neko vrijeme u bolnici - svi ovi razlozi mogu dovesti do hormonske neravnoteže, laktacija će početi blijedjeti. Stoljetno iskustvo dojenčadi pokazuje da se majčino mlijeko pojavljuje i kod žena bez rodenja koja se primjenjuju na dojku druge djece (medicinska sestra u Rusiji često nije imala vlastitu djecu). Želja za dojenjem prevladava mnoge prepreke: ako se ne može primijeniti na dojku, dijete ne hrani mješavinom, već izražava mlijeko. Općenito, dijete - on je vaš osobni. Kada budete odvojeni od djeteta nakon rođenja, trebate osigurati uvjete za normalno dojenje. Često nije zdravi smisao koji ometa, ali ljudski čimbenik (nezadovoljna medicinska sestra).

6. Pogrešno tumačenje kriza laktacije. U određenim razdobljima (obično u trećem mjesecu dojenja, šesti i deveti), postoji osjećaj nedostatka mlijeka. Beba počinje sisati češće i dulje - ili, naprotiv, baca prsa, je kapriciozan, dobiva male težine (manje nego u prva tri mjeseca). U TREĆE MJESECI počinje hraniti dijete s mješavinom, prelazeći u miješanu hranu (a kasnije i na umjetno hranjenje). Majke bi trebale pravodobno naučiti informacije o krizama za laktaciju, koje bi se trebale podnijeti samo kao neizbježan prirodni fenomen.

Važno: prema ponašanju dojke, nemoguće je utvrditi je li beba puna ili gladna. To se može učiniti ako računate dnevni broj uriniranja, da provedete "mokri pelenski test" (najmanje 10-12 mokrih pelena dnevno). Najučinkovitije djelovanje je umirivanje vaših živaca uz pomoć mliječne formule. Ublažiti živce treba valerian ili persen - izravno unutra. I također koristiti sve mogućnosti psihološke pomoći.

6. Pritisak rodbine. Očigledna je želja baka / susjeda / djevojaka da izgledaju pametnije na pozadini mlade majke koja je uvijek sumnjičava. Svi se sami prisvajamo na račun nekoga ili nečega, ako nema dovoljno snage za samoobnavljanje. U tom slučaju možete savjetovati da pohađate tečajeve nakon poroda (u nekim školama za majke dopušteno je dolazak s djecom), organiziranje forumskih sastanaka - češće se susreću sa istomišljenicima, raspravljaju o zajedničkim problemima, budite sigurni da niste sami.

Neke statistike: "jedna boca mješavine ne boli" - ili će to povrijediti?

* Dojenje i hranjene bebe imaju različitu crijevnu floru.

* Dojenje bebe imaju niže srednje kiseloj sredini (pH) u crijevu približno 5.1-5.4 pH tijekom prvih šest tjedana, predstavljen uglavnom bifidobakterija s malom količinom patogena - bakterije E. coli tipa, Bacteroides, klostridije, te streptokokima. Djeca koja su hranjena dojenčadi imaju visoku pH u crijevima - približno 5,9-7,3, s raznovrsnom beskorisnom florom.

* U dojene bebe koje se hrane mješavinom - prosječni pH iznosi oko 5,7-6,0 tijekom prva četiri tjedna, a do šestog tjedna smanjuje se na 5,45.

* Kada se formula nadopuni prehranom dojenčeta djeci tijekom prvih sedam dana života, proizvodnja neophodnog kiselog crijevnog okoliša odgađa se i nikad se ne može postići.

* Bebe koje su dojene i koje se hrane mješavinom, razvijaju crijevnu floru, poput djece koja su potpuno dojena.

* Čim se smjesa počne nadopunjavati hranom, bakterijska flora dojenčadi postaje slična onoj u umjetnoj djeci u kojoj bifidobakterije više ne dominiraju, a razvija se kolonizacija s anaerobnom florom.

Čak i male količine dopunske hrane (jedan hranjenje u 24 sata) dovest će do promjena crijevne mikroflore kod djeteta.

* Uvođenje smjese na dojenčad dojenčeta dovodi do poremećaja crijevnog ekosustava.

* U obiteljima s alergijama, dojilje mogu postati osjetljive na protein kravljeg mlijeka čak i nakon jedne boca mješavine (povremeno dodavanje ili planirano nadopunjavanje u dječjem odjelu tijekom prva tri dana života).

Što je bolje: miješano hranjenje ili umjetno?

O ovom pitanju nema konsenzusa. Čini se logičnim da dodavanje smjese u količini ne više od 50% cjelokupne prehrane je bolje jer dijete i dalje prima zdravo majčino mlijeko. S druge strane, zamislite: dijete je upravo rođeno. Prehrana je izgradnja tijela, svih vitalnih sustava. Vrlo je važno da se dijete odmah prilagodi predloženoj prehrani i počne ga harmonično uskladiti. U slučaju mješovitog hranjenja, ispada da je dijete prilagođeno majčinom mlijeku, no tada mu se nudi mješavina, kojoj se također trebate koristiti zasebno. Često tijelo djeteta izgubljeno je od periodičkog napada "alien" hrane i počinje slabiti.

Dokormu smjesom ponekad je previše lako, postavljajući ga bez sudjelovanja liječnika. Majčino mlijeko i svaka (vrlo skupo i kvalitetna) mješavina nisu međusobno jednaka. Sastav majčinog mlijeka je jedinstven, potpuno se prilagođava određenom djetetu, ima drugačiji sastav ovisno o dobi, godišnjem dobu, stanju zdravlja, pa i dobu dana. Nijedna smjesa nikada neće imati takva svojstva. Dopunska mješavina nužno se raspravlja sa zdravim liječnikom, prakticirajući individualni pristup i ne postavljajući mješavinu oglašavanja. Prijenos djeteta u miješano hranjenje vrlo je ozbiljan korak! Smjesa može biti alergična, odabrana je pojedinačno.

Neke majke počinju hraniti dijete s mješavinom noću prema "baki" savjet, tako da dijete bolje spava. Sva djeca nakon poroda moraju osloboditi stresni poremećaj. Zamislite da morate imati dijete u procesu rađanja. Bio je loš, ozlijeđen, preplašen. Izvukao se iz devet mjeseci odmora. Još 2-3 mjeseca ublažit će stres kroz spavanje ili kontakt s majkom. Dijete mora stalno osjećati majku kako bi bila sigurna: nije ga napustila. Stoga, novorođenčad može "visjeti" na prsima nekoliko sati. Bilo koja mješavina je vrlo slatki srdačan proizvod. Apsorbira se dulje i "noktira" dijete za dugi san. Nema ničeg prirodnog i skladnog u takvom snu, osim u udobnosti majke.

Izuzetna šteta je nadomjestak dojenčadi s kefirom ili kozjim mlijekom. Ovi proizvodi nisu prilagođeni, nisu identični majčinom mlijeku ili mješavinama i do šest mjeseci (kozji mlijeko je kontraindiciran do godinu dana), uzrokuju štetu tijelu, opterećuju bubrege, gušteraču, smanjuju imunitet.

I konačno. Ako ste pod pritiskom okolnosti prebacili bebu na mješovitu hranu, a zatim na umjetno - to nije razlog za daljnje komplekse. Ovo je tvoja individualna situacija. Naravno, dojenje je savršen izbor za dijete. Budući da ga ne možete podržati, još uvijek dajte svoje dijete manje ljubavi i brige, stalno mislite da je on najbolji. To je ono što je najvažnije.